8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 22:30:47 8/10
(49723/123863)
Közben fölteszem azt a fotót is (Road No. 1), amin látszik, hogy a táskarádió nem katonáéknál szólt, hanem egy magánháznál.
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 22:15:10 8/10
(49722/123863)
Én nem merem bevallani, mennyire az elején járok még a Road number one-nak, de ne is törõdjetek velem, nyugodtak beszélgessetek róla, ha nagyon izgulnék, akkor nem olvasom el. (Persze annyira sose izgulok, vagy pont azért olvasom el :)))

(Mostantól igyekszem majd mindig leírni, melyik filmrõl beszélek, csak hogy ne nehezítsem azok életét, akik olvasnak bennünket. Ennyi tényleg elvárható, nem nagy ügy.)
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 22:10:01 8/10
(49721/123863)
Köszi neked is, Dorombkának is, azt hiszem, ennyi elég is lesz :)
Sajnos nem emlékszem, honnan ugrott be ez a daru dolog, de tényleg annyi oldalt meglátogatunk, és olyan sokan megbeszéljük, hogy sokszor már nem lehet visszagöngyölíteni a forrást.
Tegu 2013 okt. 19. - 21:46:30 Előzmény Koczina Judit
(49720/123863)
Annyit találtam, hogy a daru a hosszu élet jelképe Koreában, a hivatalnokok a darumotivumot, a katonák a tigris-leopárd motivumot hordtak a ruhájukon , s azok száma jelezte, hol helyezkednek el a ranglétrán: két daru - 1-3. szint, egy daru - 4-9. szint.
bori3 2013 okt. 19. - 21:21:40
(49719/123863)
.
bori3 2013 okt. 19. - 21:20:41
(49718/123863)
A 9.-en vagyok túl, folytatás holnap.
Úgy tûnik, az a forgatókönyv, hogy minden részben, vagy másfél részben egy-egy komoly feladatuk, harci eseményük van, aminek leküzdésében , illetve túlélésében természetesen nincs egyetértés Lee és Shin között. De ez a kettõjük közötti külön háború, a rivalizálás plusz áldozatokat követel...
Itt egy érdekes párbeszédük:
9/10
Rhubarb 2013 okt. 19. - 19:59:39 9/10
(49717/123863)
Sziasztok!

Ki hogyan áll a Roaddal? Nekem még mindig a 7. rész jön, bocsi.
Egyáltalán nem tudtam nézni semmit..
A pénteki Dong Yit is be kellene pótolnom...
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 16:09:31 8/10
(49716/123863)
Ezt nagyon szépen írtad le:
"De Dong Yi - az más, õ már egy játéknak indult véletlenszerû találkozásból kinemesedett szerelem. Ez a játék már nem baduk, amely stratégiára és az élet leképezésére épül. Ez az élet élésére, a segítség, bajtársiasság és az egymás támogatásának felépülésére szolgáló Élet-játék. Jang csak egy lépcsõfok ahhoz, hogy Sukjong elérkezhessen az igaz szerelemhez. Jang az árnyék, aki megmutatja a nem-sötétet, az újat, a mást, de a teljes fényt nem õ hozza."
:)
Csak egy mondatot teszek hozzá: talán Dong Yi volt az egyetlen akiben semmiféle hatalomvágy nem volt. Ez Sukjong számára nagyon új, nagyon különleges lehetett.
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 15:57:06 8/10
(49715/123863)
Az utolsó kérdésedre válaszolok, nemrég többen is leírtuk a véleményünket azzal kapcsolatban, hogy miért üldöztek egy 8 éves kislányt.
(Most már nehéz lenne visszakeresni, ezért javaslom, hogy minden nap nézzél be, még akkor is, ha másról van szó :)), legfeljebb átugrod a téged nem érdeklõ hozzászólásokat.)
Csak röviden annyit ezzel kapcsolatban, hogy akkoriban az volt a szokás, hogy a bûnözõk teljes családját (is) kiirtották, írmagjuk se maradjon, ill. ne maradjon véletlenül se életben valaki, esetleg egy tanú, aki késõbb igazságot akarna tenni, vagy bosszút forralna.

Ha nagyon sok idõd van, javaslom a dramatomy.com oldalt, ahol egy Jackie nevû több nyelven is beszélõ (kínai, japán, koreai, angol) Kuala Lumpurban élõ fordítónak a sorozattal kapcsolatos magyarázatait olvashatod. A történelmi hátteret, a helyszíneket, a temetkezési helyeket, az összes elérhetõ dokumentumot ismeri, szó szerint "kimerítõ" összefoglalókat írt. Ráadásul az oldal fórumként is funkcionál, így a különbözõ kérdésekre nagyon készségesen válaszolt. Az elsõ oldal linkjét adom meg, mert kicsit nehéz visszakeresni: http://dramatomy.com/2010/03/dong-yi-summary-1/

És találtam egy olyan magyar nyelvû W oldalt is, ahol két-három sorban le van írva az epizódok rövid tartalma, ha valamelyik epizód kimaradt volna, utólag utána tudsz itt nézni:

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_kir%C3%A1lyi_h%C3%A1z_titkai_epiz%C3%B3djainak_list%C3%A1ja
(Ha nem mûködne a link az ékezetes betûk miatt, akkor gépeld be: "A_királyi_ház_titkai_epizódjainak_listája")
bori3 2013 okt. 19. - 15:36:50
(49714/123863)
Rhubarb! Megkaptad, amiket küldtem a gmailra? A filmbõl 14-ig küldtem. Itt is van olvasatlan pü-d.... jelezzél vissza légy szíves :)
ferenc12 2013 okt. 19. - 13:52:44
(49713/123863)
A hozzászólások megkevertek,mert még 2011-es hozzászólásokat is láttam a lapon.
ferenc12 2013 okt. 19. - 13:47:22
(49712/123863)
A Királyi házat annak ellenére,hogy másodszor nézem,az ujdonság erejével hat.Lehet,hogy most spojlerezek annak aki elõször látja,de még mindig nem tiszta elõttem a csendõrparancsnok és Csonszu tetemre hivása a parancsnok apja megölése Dongy szerepe,mint kislány ebben a történetben.Ki kit védett meg? Miért kell egy 5 éves kislány üldözni,azért mert apja a pengeszövetség vezére volt?
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 10:47:10 8/10
(49711/123863)
Én is úgy emlékszem, hogy igazi szerelem volt Sukjong és Jang között. Biztos, hogy nem véletlenül zavarták el a palotából Jangot.... De Sukjong nem nagyon szerette, ha mások intézkednek helyette, és visszahozatta a lányt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ágyas legyen belõle. Biztos rájött, hogy politikailag is meg lehet indokolni a dolgot, és nem is késlekedett kis borsot törni az édesanyja orra alá....
Az se lehet véletlen, hogy olyan sok feldolgozás készült már Jang életérõl és tragikus haláláról.
8/10
Koczina Judit 2013 okt. 19. - 10:38:11 8/10
(49710/123863)
Írtam illetékes helyre (Dorombkának a Tradíció topikba), hátha van neki valami jó kis anyaga ezzel kapcsolatban. Én most csak azokat találtam hirtelen, amiket elsõként megtalál a Ggle. Egy jó kis gyûjtést a darvak táncáról, és a wikin egy szócikket.
Tegu 2013 okt. 19. - 08:22:25
(49709/123863)
Jang Csoszon legszebb nõjeként vált hiressé, a királyt nem a politika vezérelte Jang karjaiba, hanem szépsége, aztán utána szokás szerint a politika rátelepedett a kapcsolatokra. Talán annyit megengedhetünk, de ez már csak találgatás, hogy ahhoz is kellett néha politikai támogatás, hogy egy lány a király szeme elé kerülhessen.
Tegu 2013 okt. 19. - 08:05:23
(49708/123863)
A királyra még ránézni sem szabad, nem hogy a kezét, karját fogdosni, mindezt nyilvánosan..:)
De benne van az is, amirõl Jangnak beszélt, hogy fogja ezt a lánynak megmagyarázni?
Mennyei Harmónia 2013 okt. 19. - 00:08:40 Előzmény Koczina Judit
(49707/123863)
Nekem a filmbõl az jött le, hogy Sukjong királynak elég sok virágból szõtt hölgykoszorúja volt. (Finom voltam, ugye?) Úgy gondoltam, hogy ha valaki trónörökös-jelöltnek született, akkor mihelyst megpezsdül a hormon-háztartása a világ üldözi az örökös kérdésével. Viszonylag fiatalon már királynõt vetetnek el vele feleségül, ágyasokat hozatnak. De ez mind - ahogy Judit is írta - örökös-szülési kérdés miatt fontos, tehát az érzelmek háttérbe szoríttatnak.
Szerintem Jang is egy ilyen örökös-politikai kérdés volt. Maga a király ezt tudja - bár lehet, hogy számára már újdonság, és mint olyan, kicsit varázslat is, hogy Jang okos nõ, akivel politikai kérdéseket és stratégiákat is meg lehet beszélni. A baduk játékuknál is ez derült ki. Ráadásul, valószínû, Jang vonzó is volt, tehát már szívesen megy be hozzá, köztük tán a kémia is mûködik, nemcsak az elvárt hatalmi örökös-támasztás kényszere, és lehet, hogy még ez is ismeretlen a 28-29 éves Király számára. (Talán emlékeztek, hogy Yi San-ban a király kétszer sem megy be Wonbin úrnõhöz, és ezzel földig alázza. Számára ez kényszer volt, mert már szerelmes volt)
Az meg végleg új és felfoghatatlan Sukjong király számára, hogy van egy leány - akit õ gyermeknek tekint - és milyen jól lehet vele játszani. Át lehet õt verni azzal, hogy nem is ismeri a királyt, ki lehet mindent magyarázni, a barátaival el lehet büntetlenül iszogatni, nagyokat lehet nevetni és mint férfi, lehet õt támogatni, segíteni. Ez még csak egy jó játék a király számára - nos ezért mesél errõl Jang-nak.
Jang - bár már vonzó és okos és kedves és kellemes - mégis még mindig csak egy politikai társ. Ezt maga a király is megfogalmazza: nem is annyira szerelembõl veszi el, mint egyensúly-teremtés miatt. De Dong Yi - az más, õ már egy játéknak indult véletlenszerû találkozásból kinemesedett szerelem. Ez a játék már nem baduk, amely stratégiára és az élet leképezésére épül. Ez az élet élésére, a segítség, bajtársiasság és az egymás támogatásának felépülésére szolgáló Élet-játék. Jang csak egy lépcsõfok ahhoz, hogy Sukjong elérkezhessen az igaz szerelemhez. Jang az árnyék, aki megmutatja a nem-sötétet, az újat, a mást, de a teljes fényt nem õ hozza.
Mennyei Harmónia 2013 okt. 18. - 23:46:45 Előzmény Koczina Judit
(49706/123863)
Én sokszor gondolom azt, hogy egy-egy hosszúra nyúlt jelenet talán csak azért készül ilyen hosszúra, mert ha nagy lenne a nézettség, van honnan újra csavarni a szálakat. Ezt gondoltam Csonszu-nál is. Ha nagyon tetszik a pasi a nézõknek, akkor lehet az õ életébõl - eddigi 6 évébõl egy újabb 10 részt kerekíteni.
Mennyei Harmónia 2013 okt. 18. - 23:28:10 Előzmény Koczina Judit
(49705/123863)
Ebbe bele sem gondoltam. Én azt hiszem, azért döbbent meg, mert rengeteg ember látta, hogy a pór lány megfogta a kezét és az már az intimitás szférája. Pedig õ is ezt tette, többször is a vizsga-felkészítõ során. :) És egy ilyen palotában ez már pletyka-értékû, nem is alaptalanul.
Mennyei Harmónia 2013 okt. 18. - 23:24:35 Előzmény Tegu
(49704/123863)
Ezt is köszönöm, pont a mai részben volt. Mentve. :) Most is visszafojtva néztem, pedig már láttam. :)