Tegu 2013 aug. 15. - 09:48:13
(44643/123863)
Szerintem nem volt a szerelme, Tokmán csak elfogadta és szerintem ez nem szivenszurás volt, hanem arra bizonyiték, hogy valóban szerette Tokmánt, azt akarta, hogy ezt Tokmán tudja.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 15. - 09:37:40 9/10
(44642/123863)
Tokmán helyében én nem szeretném csak azért meghalni látnia szerelmem, hogy kimondhassa a nevem.
Lehet, hogy gesztus volt, de szíven szúrás is egyben.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 15. - 09:22:55 9/10
(44641/123863)
Legyen így.
Igaz.

DE.

Tokmán magának intézte ezt el, hogy ne legyen mellett olyan, aki Tokmánnka "nézi".
Igazad van. Szóban el kellett volna mondania Bidamnak. Nem is értem, miért nem. Talán mert mégse bízott meg Bidamban annyira.

És itt értettem meg, hogy miért haragudott meg Silla-Gyerim Yusinra, amikor a teraszon Tokmán bevallotta, hogy szereti.
Mert Yusin tudta, hogy Tokmánnak kell a közvetlenség. És Yusinnak reményt kellett volna adnia, hogy mellett lesz ÚGY is.
Az, hogy a közvetlenséget korábban miért engedte meg Bidamnak és miért lökte el Yusint, nem tudom. Talán mert, nem hitte, hogy Yusinnak menne.

Ezzel Tokmán szíve szép lassan Bidamhoz vándorolt.

Tokmán szemszögébõl írom, nem Yusint "pártolom".
Tegu 2013 aug. 15. - 09:10:48
(44640/123863)
Nagyon nagyon egyetértek, köszönöm, a legjobb magyarázat, amit eddig hallottam a végére, örülök, hogy megfogalmaztad.
Mara60 2013 aug. 15. - 09:04:51
(44639/123863)
Mire érted, hogy öncélú?

Nem tudom olvastad-e Móra Aranykoporsóját? Ahol a hõsnõnek fel kell áldoznia saját egyéni vágyait, a hatalom oltárán, ezért tréfából azt mondja a fõhõsnek, hogy ha segíteni akar rajta, akkor talizmánként küldjön neki egy darab vértanút. Mire Pip feladja magát mint vértanú és elküldeti a maradványait a lánynak.

Nos itt valami hasonló játszódott le. Biztos emlékszel arra a beszélgetésre, mikor Dokman megvallja Bidamnak legnagyobb fájdalmát, mármint hogy senki nem tekint rá emberként, õ most már csupán királynõ, és mióta Sohwa meghalt senki sem merte õt Dokmannak nevezni. Hiszen ez felségsértés, és ezért halál jár. Ezt a vallomását végre jókor és jónak mondta, hiszen ha volt valaki, aki valóban, aki elsõsorban hús-vér emberként, nõként tekintett rá, akkor az Bidam volt. És akkor most térjünk is vissza a fogadkozására. Mi is volt annak a valódi értelme? Soha sem azért akarta elvenni Dokmantól a hatalmat, hogy mert azt magának akarta, hanem mert azt akarta, hogy nõvé váljon. Persze volt ebben egy adag önzés, de ebben az esetben kettejük vágyai valahol találkoztak.
Ha itt Dokman azt is bevallja, hogy beteg, hogy a trónt át akarja adni Csuncsunak, és hogy szeretne visszavonulva kicsit magának élni, akkor Bidam mindent megtett volna érte, mindenrõl lemondott volna érte (mint ahogy a térképek átadásával voltaképpen meg is tette)
Csakhogy Dokman nem volt õszinte, és Bidam háta mögött szervezkedett. Ami súlyos hiba. Végül is egy bejáratott védelmi miniszterrõl volt szó, és most ha félre is tesszük Bidam bizonytalanságát, meg mérhetetlen vágyát az elfogadásra, akkor sem lehet ilyet csinálni az ország kémfõnökével. Mert neki az a dolga, hogy gyanakodjon. Tehát ha az ország vezetõje nem beszéli meg elõtte vele egy ilyen tervet, akkor minden védelmi miniszter joggal gondolná, hogy õt itt most elkaszálták.
Ilyet nem lehet megírni levélben. Ami ráadásul egy másik rettentõ ostobaság. Mert az írott szó ugye könnyen más kezébe kerülhet, mint ahogy történt is.

Így mikor Bidam rátalál a levélre, már nincs is más választása, mint egy utolsó gesztus. Nem kér megbocsátást, csak adni szeretne utoljára még valamit, a nevét. És ezzel bebizonyítani a királynõjének, hogy igenis létezett egy olyan személy, aki benne mindig is Dokmant látta. Aki mindig is Dokmant támogatta.
Tegu 2013 aug. 15. - 08:56:50
(44638/123863)
Igértem valamit Bidamról, ez az egyik, sajnos csak ezen az oldalon, elég vacak a fekete háttér, utána mindent csikokban láttam:))
http://thisknee.blogspot.hu/2010/05/interview-of-kim-nam-gil-portraying-as.html
"I think he will gradually become someone who hides the evil growing inside him and deceive people by pretending to be good." ez volt a terv, aztán fokozatosan változtattak rajta, ezért volt néha megfejthetetlen, hogy végtére is mit akar valójában?

Ez pedig egy szerintem elég jól jellemzi a karaktereket, már ami Yusint és Bidamot illeti, persze nem minden mondatával értek egyet:
http://nikai-cafe.blogspot.hu/2010/02/qsd-chars.html
9/10
Rhubarb 2013 aug. 15. - 08:50:49 9/10
(44637/123863)
Igen.
Yusin a kérdéssel "megengedte" Tokmánnak, hogy ne uralkodó legyen. De Tokmán magának már nem engedte meg.
offtopic
kimbin01 2013 aug. 15. - 08:34:39
(44636/123863)
Sziasztok, szép napot.

Mert nem is dönthetett másként, mert már királynõ volt. ha Dokman meg is bocsátott volna, de
az uralkodó nem.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 15. - 08:10:36 9/10
(44635/123863)
Bidamot értettem , mit akart. (habár teljesen öncélú volt)
Yusinon gondolkoztam picit.

Még meg is kérdezte Tokmánt, mikor már tudták, hogy közeledik, hogy mit szeretne Tokmán.
(szerintem arra is gondolt Yusin, hogy megmenti Bidamot, hogy valahogy teljesülhessen Tokmán álma)
De Tokmán válasza. Minek kérdezed? Már döntöttem. (kb.)
9/10
Rhubarb 2013 aug. 15. - 08:04:44 9/10
(44634/123863)
Egyetértünk.
Shilla-Gyerim 2013 aug. 15. - 05:48:19
(44633/123863)
Röviden.

Emlékezz hogy mit ígért Yusin Deokmannak?
„Nem adlak oda senkinek és nem nyúlhat hozzád senki az engedélyem nélkül. Még Te magad sem...” idézek tõled.

„Sosem fogom engedni, hogy ez ( hogy elviszik) újra meg történjen veled.
És... az engedélyem nélkül...
senki se árthat neked többé.
Még te magad sem.”
Idézet a filmbõl.

És ezt Yusin betartja.
Yusin nem tudta hogy Bidam CSAK utoljára ki akarta mondani Deokman nevét.
Bidam KARDAL a kézben jön Deokman felé. Harcolva. És addig már Bidam rengeteg embert megölt, NEM adta meg magát, stb.
Yusin GYANÍHATTA sõt TUDTA hogy Bidam nem tesz kárt Deokmanba.
De már Bidam az ország ellensége. És az ország egyenlõ Deokmannal.
És Bidam ennek akart, akar, "ártani"
Ha meg Deokman mégis, az utolsó pillanatban meggondolja magát már magának is ( az országnak is) "árt".
Egy utolsó próbálkozás Yusin részérõl. Biccent. Ne tedd.
De Bidam csak próbálkozik.
És Yusinnak MÁR nem ad más választást.
És Yusin Az ígéretét (ígéreteit) betartja.
Mert õ az utolsó bástya Deokman elõtt. És annak szíve elõtt is.
( ne feledjük Yusin még áldását is adta a frigyre, de ki is jelentette NEHOGY fájdalmat okozzon Bidam Deokmannak a szeretetével……..)

Ergo.
Bidamnak meg kellett halnia. Yusin Keze által.
Így teljes a kör.

Hogy utolsó pillanatban még Bidam kimondta Deokman nevét, az már Bidam dolga, gondolata, és terve volt. És hogy miért tette ezt meg így, harcolva, stb, az már más lapra tartozik.
offtopic
kimbin01 2013 aug. 14. - 23:36:25
(44632/123863)
Szerintem Õ csak ezt akarta, akár a szúrás elõtt is.Kimondani a nõ nevét, akit szeret.
Ezt jelentette, hogy "csak" beszélni szeretne õfelségével. TKP. azt is tudta, hogy úgy sem
engedik elébe, ezért volt az a bizonyos 70 lépés.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 23:17:35 9/10
(44631/123863)
Elõbb szúrt Yusin, aztán szólt Bidam! "Tokmánom."
Akkor még nem volt felségsértõ Bidam, amikor szúrt Yusin.
Kivéve, az állam ellensége...
offtopic
kimbin01 2013 aug. 14. - 23:14:43
(44630/123863)
Miért?? Meghalni. Tudta, hogy így is úgy is halál a vége, legalább harc közben halt meg.
A halál jogos is volt, mert kimondta az uralkodó nevét, ami felségsértés.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 23:11:48 9/10
(44629/123863)
Egyébként pedig ijesztõ ,mennyire azt mutatja ez a sorozat, hogy nem mehetsz szembe a sorsoddal.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 22:42:33 9/10
(44628/123863)
Nagyon tömören a végérõl.
Sajnos igaz, amit Yeongjom( Patkányképû )mondott. Nem ragozom.

Nem teljesen világos, hogy miért indult kaszabolni Bidam, holott ha szól, hogy beszélni akar, talán engedik neki.
Yusin talán azért szúrta le, hogy ne tudja elmondani Bidam Tokmánnak, hogy szereti, mert az még fájdalmasabb lett volna Tokmánnak?

"Tokmánom."

Kimondta Bidam.

Így kimondhatta Yusin.

Így hallhatta Tokmán a nevét.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 22:37:02 9/10
(44627/123863)
Nos, befejeztem a Sillát. Egy korszak vége.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 21:13:33 9/10
(44626/123863)
Elõször 372-ben jutott el a buddhizmus Koreába, amikor kínai nagykövetek Goguryeo királyságbeli látogatásuk során írásokat és képeket vittek magukkal. A 7. századtól már egyértelmûen virágzott a buddhizmus (fõleg a Szeon (Zen) vonala). Azonban 1392-ben, a Joseon idõszak Jí-dinasztiájának konfuciánus vezetése alatt komolyan irtani kezdték a buddhizmust, míg a Szeon mozgalom kivételével majdnem teljesen el is tûnt a térségben.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 21:06:36 9/10
(44625/123863)
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_buddhizmus_t%C3%B6rt%C3%A9nete
Buddha
49 nap

Egy teliholdas hajnalon megvilágosodott. Ekkor visszaemlékezett elõzõ életeire, majd ráébredt a halál és az újjászületés lényegére, hogy az új születések ciklusát csak az aszkéta életmód és a világi örömök közötti középúttal lehet megtörni és elérni a Nirvánát. Ekkor dolgozta ki 49 nap alatt a megvilágosodás helyszínén tanításának alapjait, melyet késõbb 45 éven át tanított. Tanításait mindenkinek elmondta, aki érdeklõdését fejezte ki iránta. Tanításait soha sem tartotta abszolútnak. Mindenkinek a saját útját kell járnia. Buddha kifejtette, hogy õ személyesen miként jött rá a dolgokra, és hogyan érte el a megszabadulást.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 14. - 20:58:29 9/10
(44624/123863)
Gayaban indiai hercegnõ ment férjhez?

És hogy jött a képbe Asóka? És India? Mármint mit számít nekik?