9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 12:10:09 9/10
(44563/123863)
Javítanék. Volt mikor meghatott, azt meg is írtam akkor.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 12:08:21 9/10
(44562/123863)
Nem engedem el. Nem házasítom össze õket, de nem engedem el.

Bidamban én zsigerbõl nem bíznék meg. Akármit is tett. Sajnálom, tényleg, de nem.

Bidam akkor mire vágyik? Bizalomra vagy elfogadásra?
Elfogadni se tudnám.

Nem utálom, és nem ellenségként nézek rá. De elkerülném.
Egyszerûen nem hat meg. Sem a múltja, sem az érzései, sem a célja, semmi.
bori3 2013 aug. 13. - 12:07:02
(44561/123863)
Az nem lehet, hogy ebben a felállásban nem is lehetett a négy ember között bizalomról szó? Valamilyen szinten mindenki a saját maga életéért, pozíciójáért küzdött, manipulálni kellett a többieket, hogy a saját élettere megmaradjon... ilyen magasságokban szó sem lehetett hétköznapi értelemben vett tiszta és õszinte szerelemrõl, bárhogy is vágytak rá. Ezek az emberek egyszerûen nem lehettek boldogok a szó hétköznapi értelmében, ezért kár õket bármiért is hibáztatni, vagy elítélni, mert a helyzet volt sakk-matt... rosszul látom?
bori3 2013 aug. 13. - 12:02:22
(44560/123863)
Most sajnálom igazán, hogy amikor anno én néztem a sorozatot egyedül, ha akkor Ti ott vagytok velem, sok mindenen nem siklok át, a koreai ismereteim is nullák voltak .. most kezdem igazából megérteni a mélységeket, Bidám tragikus sorsának okait, mélységét, Tokmán emberi gyengeségeit és kifelé mutatott "királynõi" kényszerviselkedésének tragikus következményeit. ... jajjj :(((
Tegu 2013 aug. 13. - 11:40:05
(44559/123863)
és azt se felejtsük el, Bidam kapta mindig a piszkos munkát, feladata az örökös bizalmatlansággal járt, pont õ, aki legalább egy emberben bizni akart. Ki volt mellette? Senki, õ is tisztában volt azzal, hogy akik körülvették, a saját pecsenyéjüket sütögették vagy magasztosabb célokért fogadták õt el.
Mishil milyen jól jellemezte õt, amikor összefoglalta, hol gondolkozik hibásan /Mishil szerint/
Tegu 2013 aug. 13. - 11:33:37
(44558/123863)
Ez a merevség, ami nekem spec. Yusinnál nem is tetszett soha, meg is kapta érte Munnotól a kritikát, viszont okot ad arra, hogy vakon meg lehessen benne bizni.
De itt nem is Yusinról van szó, tényleg el kéne már engedned, hisz látod, megtalálta õ a helyét szépen, hanem Bidamról, én ugy gondolom, ha tényleg megbizik benne Tokmán, nem következik be az, ami.
Mindenkinek megvan a története, az utolsó részek azonban Bidamról és a bizalomról szólnak, nagyon összetett karakterré vált amiatt, mert másnak tervezték, aztán átirták a jellemét, vágyait, céljait, s a történetet is kikerekitették ennek megfelelõen.
Mara60 2013 aug. 13. - 11:06:49
(44557/123863)
De hát senki sem kötelezi õt arra, hogy márpedig bízzon meg benne. Legkevésbé Bidam. Õ csak annyit szeretne, hogy fogadja el õt olyannak, amilyen.
Csak Dokman rugózik folyton a bizalmon. Erre írtam, hogy úgy elég nehéz, ha kettõs mércét használ.

És fõleg azért írtam, hogy megértsd a végét. Az engedelmességet sem véletlenül írtam.
Igen, Dokman királynõ és úgy is bánik a körülötte lévõ férfiakkal. Ahogy mondtad is, nem tûri el, ha önállóan akarnak valamit megoldani. Csakhogy a holdudvarában lévõ férfiak nem éppen engedelmes fajták. Persze mind a három a saját egyénisége szerint oldja meg a problémákat. Ha Yusinnak nem tetszik valami, amit Dokman kitalál, azonnal nekiáll nyomást gyakorolni a szerinte megfelelõ irányba. És ezt addig mûveli, míg Dokman át nem gondolja a dolgot. Csuncsu és Bidam pedig intrikával éri el, amit akar.
Persze Dokman teljesen tisztában van ezzel, ezért is osztotta Yusint és Bidamot két ellenkezõ pólusba, hogy még csak véletlenül se tudjanak közös platformot alakítani. És ezzel sikerült megnyernie magának Csuncsut, aki viszont árgus szemekkel vigyáz arra, hogy egyik pasi se kerülhessen fölénybe, kvázi Dokman hálószobájába.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 10:16:57 9/10
(44556/123863)
Ha nem lenne Yusin, Tokmán kénytelen annyira bízni Bidamban, mint most Yusinban.

De Yusin van és szerintem így fog jobban járni Tokmán (is).

Ezt a fajta bizalmat nem lehet egyszerre 2 embernek is odaadni.

Jukbang és Csuncsu pedig a családja Tokmánnak ez a bizalom alapja. Más tészta.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 10:07:50 9/10
(44555/123863)
Miért egyszerû ez?

Nem könnyû ezek alapján "kiválogatni" az embereket. De ha egyszer bekerült az egyik kalapba, akkor ahhoz tartja magát.

Tényleg felrójátok Tokmánnak, hogy nem bízik meg úgy Bidamban?
Tényleg nincs alapja Tokmán érzéseinek?
Tegu 2013 aug. 13. - 08:40:09
(44554/123863)
Egyetértek, bezzeg Yusin a maga egyszerü módján megoldotta:
"Nem bizom gyanus emberben és nem gyanakszomm olyanra, akiben bizom"
8/10
Koczina Judit 2013 aug. 13. - 08:30:29 8/10
(44553/123863)
A mandulatortának (-krémnek) szokott ilyen színe lenni.

(Claude Monet, a festõ helyreállított házáról megjelent egy könyv régebben, rengeteg fotóval, még a kedvenc ételreceptjei is benne voltak. Abban olvastam, hogy az õ idejében egy kanál fõtt spenóttal színezték a mandulatortát. Az íze nem érzõdött, csak ilyesmi színe lett tõle. Gondolom, ehhez ételfestéket használtak.)

Olyan, mintha kiszivárogtatta volna valaki ezt a titkos infót az esküvõi tortáról, holott jól meg van ez szervezve :))
Mara60 2013 aug. 13. - 08:08:09
(44552/123863)
Aha látod, itt van a kutya elásva! Errõl beszéltem. A bizalom teljesen szubjektív érzelem. Ha szimpatikus, akkor bízom benne, ha nem, akkor nem. :)
Most gondold át: a legelsõ akciót kivéve tett valaha is valamit Bidam Dokman ellen?
Hasonlítsuk most ezt mondjuk Jukbanghoz. Aki az elsõ találkozáskor szintén eladta Dokmant, és aztán is még párszor becsapta és bajba sodorta. Mégis tökéletesen megbízik benne.
Mara60 2013 aug. 13. - 07:57:46
(44551/123863)
Bidam a levéllel ugyanabba a szituációba került, mint egykor Dokman a tõrrel.
Teljesen logikus volt, hogy belenézett. Lévén õ is azt hitte, mint a nézõk többsége, hogy a saját papírját találja benne. A parancs viszont sokkhatásként érte. Most akkor hogy is van ez? Menten feje tetejére állt a világ. És pontosan azt tette, amit régen Dokman. Aki szintén Csonmjong és Yusin háta mögött állt neki kideríteni az igazságot. Most Bidam érezte úgy, hogy ezt neki kell tisztáznia. Egyikõjük sem árulásból tette, hanem azért, hogy tisztában legyen az igazsággal.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 07:52:46 9/10
(44550/123863)
Lényeg a lényeg, nem tudok hinni Bidamnak. Én speciel egy szavát se hiszem el. Biztos kegyetlen vagyok.
De ami jót mond, ha úgy is gondolja, akkor se tetszik,amit mond.
Még ha a csillagokat is lehozná az égbõl, akkor se.
Fejtegethetném az okát, de talán felesleges.

Yusin falazott éveken át:) Ezt felhozni hazugságként, csöppet sántít. Nem ártott vele senkinek.
És gondolom bízott Tokmánban, hogy megvan rá az oka.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 07:47:30 9/10 Előzmény Rhubarb
(44549/123863)
itt van. (elõzmény)
Hááát én nem érzem ugyanannak a szitunak, mert Tokmánt itt épp mindenki ki akarja nyírni. Azt hiszi, hogy a király is.

De Bidamot nem fenyegeti ez a veszély.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 07:42:13 9/10
(44548/123863)
Mara60 2013 aug. 13. - 07:41:21
(44547/123863)
A 18. részben, mikor ott a pataknál találkoztak, míg arra vártak, hogy Yusin abbahagyja a szikla püfölését.
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 07:40:30 9/10
(44546/123863)
A mostani helyzetet nem fair összehasonlítani a korábbiakkal.
Tokmán uralkodó, ez mindent megváltoztat.

Fura, de nem csinálhat lelkiismereti kérdést abból, hogy kiben bízik meg (próbál meg) és kiben nem.

Ha Jukbang , Csuncsu vagy Yusin hazudik, annak az oka a Tokmán iránti szeretet. Saját érdek meghúzódik mögötte? Nem igazán, szerintem.

Kíváncsi vagyok Bidam mire játszik, Misil tanácsa alapján "Ha szereted, mindent elveszel tõle..."
De nekem olyan érthetetlen. Van egy anya, aki eldobja a fiát. Nem 1x, nem 2x. Aztán ez az anya , hagy egy végakaratot és tanácsot oszt. És akkor onnantól kezdve úgy lesz? Szánalmas...
Mert Bidam úgy érzi ezzel megvédi Tokmánt? Jót tesz neki?
Én szeméyl szerint 2 dolgot utálok.
A hazugságot.
És ha a fejem fölött akar valaki dönteni, még akkor is ha segíteni akar.Az ilyenért még akkor is begurulok, ha hasznomra van :))
9/10
Rhubarb 2013 aug. 13. - 07:28:25 9/10
(44545/123863)
Melyik jelenetre gondolsz Csomnyonggal?
Mara60 2013 aug. 13. - 06:58:11
(44544/123863)
A bizalom egy nagyon érdekes érzés. Olyan, mint a szeretet. Vagy érzel bizalmat, vagy nem és ez nem mindig függ össze a másik jellemével.

Megmagyarázom. Dokman a bizalomnál gyakorta használ kettõs mércét. Akit szeret, ahhoz nagyobb a bizalma. Ott van Jukbang, aki három esetbõl kétszer hazudik, mégis Dokman bizalmasa, vagy Csuncsu, aki viszont mindig hazudik, csakhogy õ a nõvére fia, aki iránt viszont felelõsséget érez. Na és még maga az õszinteség szobra, Yusin sem mentes a képmutatástól, hiszen éveken át a csillagot is lehazudta az égrõl, hogy falazzon neki.

De legeslegfõképpen ott van õ maga. Biztos emlékszel még arra a mostanihoz annyira hasonlító jelenetre, mikor Csonmjong kért ugyanilyen kétségbeesetten õszinteséget, és akkor Dokman ugyanezzel a tekintettel, mint most Bidam, hazudott bele a nõvére szemébe. Emlékszel, akkor mondtam is, hogy ennek a jelenetnek késõbb lesz egy párja. Na hát ez volt az.
Az is érdekes tanulmány lenne, hogy a két nõvér mennyire másképp reagálta le a szituációt. Dokman azt kérdezte miért hazudik nekem? Csonmjong úgy tette fel magában a kérdést, miért kényszerül hazugságra? Apró eltérésnek tûnik, pedig hatalmas különbség. De hát ezért nem Csonmjongból lett királynõ, hanem Dokmanból. Mert a nagyfokú empátia kizáró ok egy uralkodónál.