9/10
mioka1 2011 nov. 02. - 11:55:11 9/10
(11583/123863)
haha én meg se kísérelem megjegyezni a neveket, addig, amíg valami miatt véletlenül sikerül...
Tegu 2011 nov. 02. - 11:45:16
(11582/123863)
ja és ezt kiegészitendõ, valójában ez a két ill. három magyar tévében is vetitett sorozat adta a legátfogóbb és -részletesebb információt Korea kulturájáról, kiegészitve a hálón található részenként részletes leirással, amibõl kiindulva lehetett még szöszölni a neten plusz infokért, talán nem véletlen, hogy pont ezt a hármat tárgyalták ki a koreai fanok is ilyen részletességgel.
Tegu 2011 nov. 02. - 11:32:59
(11581/123863)
+ Painter of the wind, ami nagyon tetszett.
Tegu 2011 nov. 02. - 11:31:08
(11580/123863)
ja és a két tévésorozatot, Dong Yi-t és Palota Ékkövét, tudod, egyiért sem voltam oda annyira, mint Shilláért, de azért alap mindkettõ. Nekem ezek a feladványos, filozgató, politizáló, hatalomtechnikával foglalkozó sorozatok jönnek be inkább, a Boys over flowers pedig fõleg Lee Min Ho játéka miatt és a mai Korea társadalmi ábrázolása miatt, ami azért nem ujdonság, csak élesebben jelentkezik a majdnem kasztrendszer hagyományuk miatt, ami most a gazdagság, befolyás kasztrendszere.
Tegu 2011 nov. 02. - 11:27:43
(11579/123863)
Az Iljimae relativ rövid, nézd meg, aranyos.
Én a következõket láttam:
Shilla
Iljimae
Kim Sooro /felejthetõ/
Boys over flowers /hiába ajángatom brühühü, senkit nem érdekel, pedig pakolják már magyarul is az egyik portálon/
nézem a Hero-t, de már most látom, hogy felejtõs, bár nem nagyon rossz, csak nem is jó.
és most a Tree with deep roots-ot.
Szóval nem mondhatnám, hogy sokat láttam, párat elkezdtem, de nem volt cérnám vagy letiltotta a forgalmazó.
Én is kinlódom a nevekkel, szinte 2-3 rész is lemegy, mire legalább a fõszereplõk nevének elejét /nem az egészet/ meg birom nevezni, ez a sok Lee, Park ...bim-bum-yin-jon-chin-bin-dan-kim-won megterhelõ:)))))
Tegu 2011 nov. 02. - 11:22:05
(11578/123863)
Kiegészitve még, alkotmányos vagy abszolut monarchia mondjuk ázsiai/koreai közegben azért csak gyüjtõfogalomként használva, azért láttuk a többi filmben, mit eredményez, amikor a pártok diktálnak, s a királynak annyi választása van, hogy ezt vagy azt a nõt tegye meg királynõvé ill. ágyassá, ezzel szerezve hatalmat és befolyást /persze ez oda-vissza értendõ/ a különbözõ érdekcsoportoknál/pártoknál, ezzel annyi választási lehetõséget hagyva neki, hogy a jó vagy rossz csoport mellé áll, ami aztán befolyásolja az ország fejlõdését vagy akadályozza.
No aztán még ehhez járul a demagógiának tünõ kérdés is, mi a nép érdeke /errõl jókat vitázott Tokmán - Mishil is/
háboru vagy béke, a háboru a nemesek hatalmának csökkenését, a király erõsödését jelentheti, de az ország fejlõdését is hosszu távon, megint csak Shillával összehasonlitva, az egyesités rövid távon harcokat, "kardot-mezõgazdasági eszközök helyett" de hosszu távon évtizedes, százados fejlõdést eredményezve.
Szóval a király apja azért valójában a nemesek hatalmától fél, s csak csak jól ráérzett arra, hogy valami készülõdik az egyeduralma ellen.
8/10
Koczina Judit 2011 nov. 02. - 11:18:27 8/10
(11577/123863)
Nekem ez a harmadik történelmi, azokon kívül, amiket itthon is vetítettek. Elõször a kisfestõst néztem, aztán a Chuno-t, most ezt. De láttam, dicsérik nagyon a Jumongot, az Iljimae-t, ezek közül valamelyik rengeteg részes, azt nagyon elhalasztom.
8/10
Koczina Judit 2011 nov. 02. - 11:15:07 8/10
(11576/123863)
De azért azt is láttuk, hogy a tudósok sem voltak mindig a helyzet magaslatán, õket is lehetett befolyásolni, sõt, néha õk voltak a fejlõdés kerékkötõi.
Persze, ha csak a két módszer közül kell/lehet választani én is erre szavaznék.
Tegu 2011 nov. 02. - 11:12:16
(11575/123863)
Igen, a miniszterek, csónázók többsége is ismétlõdik, hol a jó, hol a rossz oldalon állva, Seolwont is felfedeztem, remélem nem lesz tiszavirág életü a szerepe, most éppen megsebesült, itt volt vége a 3. résznek.
Nem nézek én olyan sokat, s vissza is akarom magam fogni, egy nap egy részre, mert iszonyatosan idõrabló, s megpróbálom minõségileg is a válogatást, mert sok azért a gyenge és gyakorlatilag uazt a témát ismétlõ sorozat is, ennyit beismerhetünk.
8/10
Koczina Judit 2011 nov. 02. - 11:06:53 8/10
(11574/123863)
Már most is rengeteg az ismerõs, pedig én nem láttam annyi sorozatot, mint ti.
Már az elején ismerõs volt a fiatal király testõre, késõbb jöttem rá, hogy õ a Chuno-ból a kövér ember, csak lefogyott vagy harminc kilót.
Aztán már itt is van Solwon, mint a titkos szervezet új vezetõje (akitõl a 12 éves gyerek egy másodperc alatt elvette a lovát:). Az õ barátja a PÉ-bõl ismerõs, õ volt a gazdag kereskedõ orvgyilkosa. Aztán egy másik, akit sok filmben láttuk már, de a Painter of the wind-ben õ volt a lány nevelõapja ... sorolhatnám.

Én a nevekkel vagyok a legnagyobb bajban, fõleg, amikor egymás után sorolnak kb. tíz nevet, egyet sem tudok beazonosítani. Azt hiszem ezt a harmadik részt megnézem újra, így talán nem lesz semmi gond a késõbbiek folyamán.
Tegu 2011 nov. 02. - 11:06:10
(11573/123863)
Visszaköszön kicsit a Shilla: a tudomány felhasználása a hatalom érdekében vagy az ország felvirágoztatása érdekében, ill. utóbbi elérésével a hatalom megtartása, hisz hatalomra szükség van ahhoz, hogy elképzeléseinket megvalósitsuk.
/"Ha meg akarod változtatni a világot, hatalmat kell szerezned, mert a hatalommal nem rendelkezõk hangját nem hallja meg senki"- ez meg a Kim Soo Ro-ból/
és akkor jön tényleg a kérdés, hogyan gyakoroljuk, a Shillában kiderült, mindkét esetben szükség van arra, hogy embereket gyüjtsünk magunk köré, ezt tette MIshil is, ez most itt a király apja, amikor nem tudjuk magunk mellé állitani a tehetséget, likvidáljuk, aztán elfogynak körülöttünk az emberek, marad az erõszak, ennek a legkifejezõbben ábrázolt megjelenése az Iljimae királya, aki egyre szükebb térben egyre kevesebb emberrel maga körül, a végén egyedül marad és persze a hatalmát is elvesziti. A másik Tokmán, aki a tudományt az ország felvirágoztatása érdekében használja, amivel megõrizheti hatalmát is
8/10
Koczina Judit 2011 nov. 02. - 10:57:55 8/10
(11572/123863)
Még simán le is lövette volna nevelési célzattal, anélkül, hogy meghallgatta volna.
8/10
Koczina Judit 2011 nov. 02. - 10:54:34 8/10
(11571/123863)
Köszi, majd valahogy beütemezem :)
Mara60 2011 nov. 02. - 10:32:36
(11570/123863)
Szerintem is ezt a kérdést fogja körüljárni a sorozat. Mi a jobb, az abszolutista hatalom, vagy az alkotmányos királyság? Vagy ha egyik sem tökéletes, akkor hol van az az arany középút, ami még elõrevisz.
Visszatérve a titkos levélre. Én az eddig látottak alapján úgy vélem Sejong kissé továbbfejlesztette ezt a dolgot és már rájött arra, amire késõbb Yi San is rájön. Egy mûködõképes alkotmányos királysághoz a királynak magának kell a tehetséges, de a hatalomba még nem beletokosodott személyekbõl kinevelnie azt a "gyökérzetet", amely õt támogatja.
Tegu 2011 nov. 02. - 09:30:09
(11569/123863)
Ja és még valami, bár nem akarok nagyon belebonyolódni, csak ha többen is nézik és érdeklõdnek, tulajdonképp az apának lehet akár igaza is egy olyan olvasatban, ami a sok sorozat témáját adja, nevezetesen, hogy a király hatalom nélkül uralkodik, mert a háttérben a miniszterek/pártok, ezen keresztül az érdekcsoportok ráncigálják - s a kérdés feltevõdik, hol az egészséges korrekt arány, ugy látom a fiát, a királyt ez a kérdés foglalkoztatja, s a film is ezt taglalja majd.
Tegu 2011 nov. 02. - 09:26:07
(11568/123863)
Arra pedig egyelõre nem kaptunk választ, hogy tulajdonképp miért is vonult vissza a kedves papa, s adta át a trónt fiának, a hatalmat megtartva? Mert igy lehet a háttérben gyilkolászni?
Tegu 2011 nov. 02. - 09:24:01
(11567/123863)
Érdekes a volt királyt, apát játszó szinész, most jöttem rá, hogy õ volt a Hero c. Lee Junki-t is felvonultató, erõsen középszerü film egyik fõszereplõje, mozdulatlan maszkarc, csak a szeme játszik.
Mara60 2011 nov. 02. - 06:45:14
(11566/123863)
Igen, a kedves papának érdekes nevelési elvei voltak. Mint az egyszeri mester, aki úgy tanít úszni, hogy beevez a tanítvánnyal a tó közepére, aztán ott bedobja a vízbe. Ha kiér, akkor megtanult úszni, ha nem....akkor így járt.
Mara60 2011 nov. 02. - 06:42:33
(11565/123863)
Ezek szerint te még nem láttad a Sunkyunkwan Scandalt? Az egyik legjópofább sorozat, amit valaha is láttam. Kicsinykét összecseng ezzel a történettel is, amennyiben ott is az egyetem körül forognak az események. (meg persze a titkos összeesküvések)
S bár inkább romantikus vígjátéknak nevezendõ, azért teletömték annyi megszívlelendõ gondolattal, amitõl akár tananyag is lehetne. Fõhõse négy különbözõ hátterû fiatal, akik az egyetemen barátságot kötnek, s hátat fordítva a hagyományos pártoskodásnak közösen lépnek fel néhány visszásság ellen. A kis király ennek a négyesnek az egyik tagját, azaz Csábmestert játszotta. A nagyon tehetséges polgárfiút, aki származásánál fogva soha nem kerülhetett volna be az egyetemre, ha apja titkon nem vásárol neki nemesi nevet. A melléknevét onnan kapta, hogy õ volt a divat és a nõk nagy ismerõje, de a nézõk csak Bájos Bajkeverõnek hívták. Mindazonáltal azonnal mindenki kedvence lett.
Egy kis kedvcsináló:
http://www.youtube.com/watch?v=vnTiXxmu-8k
Tegu 2011 nov. 02. - 00:43:59
(11564/123863)
Igen, ez a lényege, bár az üres lunchbox küldésekor az apja mondott valami olyat is, hogy ha a fia ostoba, akkor öngyilkosságnak értelmezi, de nem ilyen céllal küldte, s amikor a fia megkapja a küldeményt, akkor jön rá arra a válaszra, ami még nem volt számára világos elõzõ este amikor apjának ellentmondott, aki az erõszakot és egyeduralmat tartotta a megfelelõ uralkodási metódusnak. Arra jött rá, hogy hogyan tudna erõszakmentesen /szavakkal/ kormányozni: a tudósok segitségével.
Kicsit zavart az is, hogy a sudokut nem az egyes szám középen hagyásával fejtette meg hirtelen, még mielõtt elment bocsánatot kérni.
Azt hiszem, vissza kell néznem.

A fa-virág-gyökér felirat nekem is nagyon tetszett, örökérvényü szép idea.