efes 2008 márc. 31. - 13:04:38
(13/13)
Szerecsendió?! No ez érdekes, legközelebb teszteljük...:) A mediterrán fûszerekkel az a helyzet, hogy mehetnek bele. Frissen jobban, csak én amúgy is sokat használok belõlük, ezért nem erõltetetm..;)
pozsizsuzsi 2008 márc. 31. - 12:35:33 Előzmény efes
(12/13)
Ha mi összefutunk valahol, ott mindíg fõzõcske lesz?!
Mpy monosodium glutamátot emlegetett, bár én egyikrõl sem tudom pontosan hogy mi, és hogy mennyire kémcsöves és rákkeltõ.
Husilevi: Krumplit nem teszek bele, kelfélékbõl viszont a kelkáposztát kötelezõ alapvetésként, sokat, a szokásos gyökérzöldségeket persze hogy, minnél frissebb és édesebb annál jobb, a zellert különösen imádom, ha van zöldje, azt is, fogok is ültetni, mert az üzletek elfelejtkeztek róla. Még télen is szerzek csöves paprikát, meg egy parit, cseripapi, hagyma fokhagyma egészbors, gyömbér, SZERECSENDIÓ, néha virágját is, a sáfrány drága, de a kurkuma bõven megteszi, annak is van íze is meg színe is. (Na meg a titokban belecsempészett szójaszósz). A többi mediterrán fûszert viszont még nem próbáltam bele. A gomba nekem (legalábbis ebben a variációban) nagyon bejön. És az is, hogy húson kívül fõljön bele csontos és cubákos rész is, attól lesz olyan a lé, hogy cuppog az ember ajka tõle, hmmmm. :)
ui: a múltkori fõzõcskénk után beleszerettem a kakukkfûbe :)
efes 2008 márc. 30. - 16:11:03
(11/13)
Konkrétan nátrium-glutamát.
Húsleveshez: a sötét szójaszósz jó ötlet, én is próbáltam már. Gomba jöhet, de fontosabb a kelkáposta, répa, gyökér, zeller, 1 szem krumpli, karalábé, 1-2 chili. Én tesze bele mindig (praktikusan egy teatojásba) pár szelet gyömbért, pár szelet ginsenget, borókabogyót, pár szem feketeborsot, mustármagot, koriandermagot, babérlevelet, sáfrányt. Fokhagymát pár gerezdet, és egy közepes vöröshagymát, egészben. Lassú tûz. A húst hideg vízbe kell feltenni, és csak akkor sózni, ha már benne vannak a zöldségek is.

De a gomba ezekhez képest másodrendû, egy szinen pl. a zöldborsóval. :)
pozsizsuzsi 2008 márc. 30. - 14:39:17 Előzmény mpy
(10/13)
Na megfejtõdött a rejtély, mert néztem az ötödik íz: umami c. filmet. Szóval a keleti konyha nagyon céltudatosan használja az umami ízt, amit a glutamátokból nyernek, persze természetes forrásaikból, mint pl bizonyos algák, bizonyos sajtok, bizonyos gombák, vörösborok, jó érett paradicsom, anyatej, szójakészítmények meg ilyesmik.
Én is szeretem ezt az ízt, most már értem, mért is ragaszkodom hozzá hogy a húslevesembe gomba is kerüljön, és titokban sötét szójaszószt is csempészek bele, bár sötétíti kicsit, de a hatás fergeteges. Szóval az adott só ennek a glutamátnak valami mesterségesen elõállított verziója lehet, a fõzési procedúrát megrövidítendõ.
pozsizsuzsi 2008 márc. 28. - 13:56:32
(9/13)
Hmmm. Kérdés, mi a fenét lehet fokozni a són?! Én szsz már a jódozott sótól is (mármint az ízétõl) frászt kapok. A füstízû viszont néha jól jön, de nehogy elmondjátok hogy mesterséges és rákkeltõ, mert akkor mehetek keresgélni a füstölt füle-farkát, amit meg megsemmisítettek a tonna minõségi sonkával egyetemben, hála az eu szabványoknak, na akkor én most kidühöngtem magam.
mpy 2008 márc. 28. - 13:42:03
(8/13)
csak annyi derült ki, hogy amit kínai sóként emlegettek az valójában az MSG. Az MSG-rõl viszont a mûsorban semmi sem derült ki.Amit én tudok róla, hogy ez egy mesterséges ízfokozó, sokan allergiások rá, illetve már egyre több kínai is igyekszik mellõzni a házifõzés során.
pozsizsuzsi 2008 márc. 28. - 12:44:41
(7/13)
Hamarabb elszaladt. SZóval mi derült ki az MSG-rõl? Most már kíváncsi lettem :D
pozsizsuzsi 2008 márc. 28. - 12:43:20
(6/13)
Hihihi. És mi akkor az az MSG
mpy 2008 márc. 28. - 12:28:19 Előzmény pozsizsuzsi
(5/13)
Döméék kínai fõzõs mûsorához igazán szerezhettek volna vagy egy kínai tolmácsot, vagy egy kínai ételekhez konyító magyar embert. Az MSG-t (monosodium-glutamát) 3 adáson keresztül "kínai só"-ként emlegették (mert a kínai szakácsnak ezt sikerült rá kitalálnia magyarul), mire végre a negyedik részre kiderítették, hogy valójában mi is az. Döme meg szórta a szóvicceit a szerencsétlen kínainak címezve, aki jobb híján mosolygott.
Pandl Emil 2008 febr. 22. - 17:50:27 Előzmény mpy
(4/13)
kedves mpy!
Tökéletesen igazsd van. Én megtanultam kíai ételeket elkészíteni, és kínai módra fõzni is. Ezek a kimódolt ételek nem az archaikus kínai konyhamûvészetet reprezentálják. Igaz érdekesek, sõt emberközelibbek az ausztrál-kínai hölgy idétlenkedéseinél. Viszont valóban jobb lenne az redetivel ismeretséget kötni. Így soksknak viszonyítási alapjuk sincs, így ezt vélik az eredetinek...
+
pozsizsuzsi 2008 febr. 22. - 13:24:08 Előzmény mpy
(3/13)
Az Ez nekem kínai, Dömével, Kozival és egy kínai mesterszakáccsal aranyos is, meg jó is, az alapoktól vezetgeti a nézõt, és olyan hasznos infókat is tartalmaz mint például mit hol lehet nálunk beszerezni, mibe kerül és mivel lehet nyugodtan helyettesíteni.
mpy 2008 febr. 15. - 18:05:35
(2/13)
Az ötödik részben a jól látható, szuperközeliben többször mutatott, fehérkáposztát a magyar fordító folyamatosan karfiolként emlegette. A "holdbab"-ról (képernyõn csicseriborsó) meg inkább már nem is szólnék.
mpy 2008 febr. 08. - 17:43:02
(1/13)
Végre egy igazi kínai fõzõmûsor.
De olyan idióta kimódolt ételeket fõznek benne....
nincs igazi kínai ételeket bemutató mûsor?? Tudom hogy van csak még nem jutott el a paprika tv szerkesztõségébe.