Téma: A Mester és Margarita

fél X 2015 máj. 12. - 17:53:06
(3/3)
A nyolcvanas években értelmiségi alapmû volt, kicsit sokat is emlegették akkoriban, némi sznobizmus is tapadt rá akkoroban, bár abban a korban még volt értelmiségi közbeszéd az irodalomról.
Én most olvastam el, 50 évesen. az eslõ részét kimondottan élveztem, odatesz a bugris középszernek, a megátalkodott önhitt bürokratáknak, nyárspolgároknak. A második rész nekem túlságosan elvont, szürreális.
fresia 2013 jan. 25. - 12:29:40
(2/3)
Ha a könyv nem tetszett, próbálkozz meg a filmmel, igaz, az is terjedelmes (három lemezen 500 perc), ezt a Vlagyimir Bortko rendezte változatot érdemes megnézni. A Mester és Margarita sokféle módon értelmezhetõ történet, a bibliai történeten, Jézus és Pilátus viszonyán keresztül a 30-as évek orosz közéletéig és egy nagy szerelem története is. Groteszk, mulatságos, egyben filozófikus és tragikus.
user11 2012 dec. 17. - 19:38:48
(1/3)
Amikor 8.-os voltam, egymás után 3-szor elovastam. Nem bírtam letenni. Csoda, hogy mégis ember lett belõlem. Hogy mit értettem belõle, rejtély. Az orosz valóságot biztosan nem, a fantasztikum , Jézus alakja és a szerelmi szál foghatott meg. Mai napig is a kedvencem. Filmen nem bírom megnézni, ehhez könyv kell, nyugalom, és felkészülés a várható örömre. Még akkor, is , ha a regény tele van fájdalommal. Nagyon kevert a hangulata, mindig találsz benne valami vígasztalót.