Téma: A négyzet

8/10
vargama febr. 06. 21:10:06 8/10
(32/32)
Erős film, tetszett. Lassú folyású, de nem unalmas. Egy emlékezetes szürreális jelenet ellenére nagyon életszagú, és elgondolkodtató. Egy jómódú, rendes ember jön rá, hogy valami baj van vele, azaz, hogy nem olyan rendes.
Mario Rodriguez jan. 26. 16:27:43 Előzmény DUNAWÖLD
(31/32)
Olyan érzésem van hogy az emberknek az szájukba raknak divatszavakat amiket szinte mindenre hasznalnak... most ilyen a liberalizmus.
Bár a filmnek semmi köze a liberalizmushoz sem elmosodott.
Ez csupán egy ilyen film.
10/10
Cukros csirkecomb jan. 25. 02:25:51 10/10
(30/32)
Derék dolog, hogy a filmnek pont azok a körök adtak rangos díjakat, amelyeknek - többek közt - görbe tükröt tart. :) A film formai megoldásaival remekül eltalálja ezeknek a köröknek a nagyon modern, nagyon kortárs ízlését. A svéd társadalmat illetően sokkolóan önkritikus mű, ahogy a Lavina is az volt. Mindkettőre tízest adtam, bár mindkét film végtelenül lehangolt. De szükséges alkotásoknak gondolom ezeket... csak azt nem tudom, mennyire képesek komolyabb hatást elérni, ha nem mutatnak kiutat a válságból? A főhősök tétova nem-fejlődése vajon elég erős impulzust ad-e a nézőnek a változtatáshoz?
DUNAWÖLD jan. 25. 00:05:29 Előzmény IDS
(29/32)
Érdekes, hogy az kimaradt: Ciabattát kérek, hagyma nélkül! - Szedje ki belőle maga!- Rohadjon meg!
Jelképes jelenet.
Xxy92 jan. 24. 23:44:08
(28/32)
Január 24. - Vasárnap
22:55 DUNA Televízió

Örülök, hogy a Duna tévé legalább néha mer Más lenni. Köszönöm! Ma sajnos nem tudom nézni, de a Médiaklikken okvetlen bepótolom.
DUNAWÖLD jan. 24. 23:12:26
(27/32)
Ez nagyon elvontnak hangzik. Az élet nem ilyen bonyolult, csak az agymosott liberalizmus orszàgaiban ennyire elmosódottak a határok, szinte minden szürke.
tortura jan. 24. 17:24:24
(26/32)
Ahogy elolvastam a tartalmat, inkább kihagyom. Pedig szeretem a skandináv filmeket, de nem szeretem, ha keveredik a valóság meg a képzelet.
IDS 2020 jún. 14. - 18:18:39
(25/32)
Egy filmszatíra, amely groteszk tükröt tart a korszellem, a posztmodern elé. Tulajdonképpen nincsen központi cselekmény, esetleg rá lehet fogni, hogy a történet Christian, a főszereplő ellopott telefonja és pénztárcája körül forog. Én csak úgy tudom csak értelmezni a filmet, mint egészet, hogy sketch-ek, vázlatok összessége, de annak nagyon erős. Főszereplőnk, Christian, nagyon szenved, szegény, mert a gerincét összehajtották. Ha nagyon nyersen akarok fogalmazni, akkor azt is lehet mondani, hogy egy gyáva, sz@r alak, aki egy önhazugságban éli a látszólag tökéletes életét. Azt hiszem kevés olyan filmet láttam, kivéve a rendezőnek az előző filmjét, amin így feszengtem volna. Visszatérő motívum, hogy a főszereplő olyan helyzetben találja magát, ahol megtehetné, hogy segítséget nyújt, de mindig megalkuszik gyáván.


A legkiábrándítóbb és leggroteszkebb jelent az, amikor főhösünk egy plázában ül egy padon és kellemesen kávézik egy bevásárlás után, mindenféle designer boltokból beszerzett cucokkal körülvéve. Majd odamegy hozzá egy koldus, aki pénzt kunyerál tőle (az előítéletünkre is rájátszik a jelenet, mert én rögtön azt gondoltam, hogy ez egy koldus maffia). Főhösünk erre úgy reagál, hogy azt mondja: „Nincsen pénzem.”, miközben valószínüleg most költött el egy egyhavi átlagfizetést vásárlásra. Majd miután elmegy a koldus és lezajlik egy telefonbeszélgetés, megkéri ugyanezt a koldust, hogy segítsen már neki, vigyázzon a cuccaira, amíg megkeresi a gyerekeit. Az a jelenet nagyon nyomasztó volt és még sok ilyen van, pl: amikor 60-70 éves gazdag öregasszonyok és öregurak veretik egy buliban bunker-technóra, a majomember performansza, stb.Tetszett a film, de nagyon kiábrándító volt az üzenete, semmi illuziót nem hagy számunkra a meghasonlott polgári társadalom jövőjével kapcsolatban.
3/10
Gollam24 2019 okt. 03. - 16:29:53 3/10 Előzmény Vídia.
(24/32)
Értem én, hogy a politikai tartalom miatt kapott Arany Pálmát, ezzel úgy önmagában nincs is bajom, de ez szerintem egy gyenge film, mint film.
A lépcsőházas képi metafora pedig.......khm elég gyenge.
Vídia. 2019 okt. 03. - 16:19:01 Előzmény Gollam24
(23/32)
"A négyzet
Ha össze kéne foglalnom valakinek, hogy milyen a világ manapság, egyszerűen a kezébe adnám A négyzetet. Nem érted, hogy lett Donald Trump elnök, hogy szavazták meg a Brexitet, hogy lett főellenség Brüsszelből? Nézd meg Ruben Östlund filmjét! A választ abból se fogod megtudni, de egy valamit ad neked: egy jó görbe tükröt magadról.
Nincs film, ami jobban leírná azt a zsákutcát, ahová a nyugati gondolkodás jutott. A mérhetetlen pökhendiséget, amit Francis Fukuyama szavaival a liberális demokrácia mint „a történelem vége” okozott. Azt az álszentséget, amit a politikai korrektség rejt. A férfi és női szerepek közröhejjé történő átalakulását."
Éves mérleg 2017
duhajgy 2019 márc. 23. - 21:20:02
(22/32)
Ha lenne időm és türelmem, megnézném miket irogattatok össze Tar Béla filmjeiből...
3/10
Gollam24 2019 márc. 23. - 17:07:38 3/10
(21/32)
Brrrr,...... hogy egy ilyen ritka rossz film vigye el a 2O17-es aranypálmát.
Mondjuk már a rendező csóka Lavina és a Play-gyerekjáték című filmjei se nagyon jöttek be, de ez még azokat is alulmúlja, ezért sem iparkodtam eme film megtekintésével.
Összehajigált, egymással nem sok koherenciát mutató jelenetek, hosszú játékidő, a négyzet és lépcsőházi keringő is nagyon erőltetett szimbólumok annak kifejezésére, hogy bizony még mindig vannak egyenlőbbek (sznobok), meg ez a "szeressük egymást gyerekek" szintű PC propaganda, amit hirdetni próbál a film a valóságban nem létezik és szerintem nem is fog soha.
Ettől Zvyagintsev Loveless című filmje ezerszer jobb volt.
Medvepulzus 2019 márc. 16. - 23:04:39
(20/32)
Számomra ez a film tulajdonképpen nem sokat adott. Nagyon érzékeletesen bemutatta azt amit eddig is láttam a világból, meg amit akármikor láthatok. Az emberek abszurd és/vagy kínos helyzeteket teremtenek maguknak azzal hogy nem mernek kimondani, megtenni dolgokat, még egészen nevetségesen egyszerű dolgokat sem. Amikor meg igen akkor meg vagy késő vagy átesnek a ló túloldalára. Mindezt valami svédes túlzott merevséggel és ridegséggel. A kortárs művészettel meg sznobizmussal kapcsolatban pedig ha be is dobott pár kérdést azokra se építkezett. Az igen hosszú játékidő ellenére alig volt olyan jelenete ami meg fog maradni hosszabb távon is.
durumdara 2018 nov. 25. - 18:39:12
(19/32)
Én úgy éreztem, a film kb. a közepe felé kifulladt, onnantól csigatempóra váltott és egyre inkább szétesett. Talán túl sok mindent akar bemutatni túl részletesen - hiányzott a veleje.

Illetve ami zavart, hogy nagyon propaganda szaga volt.
Mintha a jelen események (ld. migráció) kapcsán kellene a szájába rágni a nyugati világnak, mit is kell gondolnia az egészről - elnyomva a saját érdekeket és érzéseket.

<spoiler>
Azért a performansz részt keleten nem tudták volna eddig elvinni.
Valószínűleg az első pár inzultus lincselésbe fordult volna.
</spoiler>

Emiatt jobban tetszett a Kiállhatatlan, mint társadalmi dráma.

Ezzel sem lenne gondom, csak hosszú és a végére szájbarágósan kínlódós lett - vagy inkább irreális.
10/10
hamvaspuzsér 2018 nov. 12. - 18:50:36 10/10
(18/32)
Az egyik legjobb film, amit az elmúlt tíz évben láttam. Sokrétű, sokkoló remekmű. Nem akar elmagyarázni semmit. Működéseket mutat, egyszerűen, tisztán, a jelentéseket a nézőre bízza. Ahol tart...
6/10
idõjós1010 2018 szept. 27. - 20:41:37 6/10
(17/32)
Egyetlen jelenetet (talán a legfontosabbat) leszámítva értettem én a filmet, de biztos hogy sokkal többet akart annál közölni, mint a amennyi sikerült neki. Hogyan működik jelen korunk társadalma, abból valami átjött, de közel sem volt teljes a kép. sznobizmust akarta volna még bedzegetni, de az szinte egyáltalán nem sikerült neki. Összességében nekem tetszett ugyan a film, ellenben 140 percnyi játékidő, a minimalista sztorit illetően abszolút pazarlás volt. A rendezés pedig hagyott némi kívánnivalót maga után. amikor úgy zajlottak jelenetek, hogy az teljes mértékben kívül került a kamera látóterén, az pl veszett idegesítő, és fölösleges volt. Ha van szabadidőtök bőven, akkor nézzétek meg a filmet, de ne várjatok tőle semmit. Akkor talán még a végére érve tetszeni is fog.
8/10
vandorbab 2018 márc. 09. - 14:39:16 8/10
(16/32)
Szokatlan tempójú és messze nem tökéletes film, de engem sokkolt, amit tükrözött. Az üzenet olyan erõs, hogy megkönnyeztem a végén.
Annyira nehéz szembesülni a modern világ mindenre kiterjedõ sznobizmusával (beleértem magamat is), hogy rendesen meggyalult engem ez a film.
Megértem azokat, akiknek nem tetszett és számtalan hibát fel tudnék róni magam(ban) is, de adjunk teret és idõt egy 2 és félórás megtorpanásra, hogy kik vagyunk valójában és mit gondolunk másokról. A film jó néhány pillanata olyan egyéni, hogy évek múlva is hivatkozni fogunk rá.
Bobby McFerrin zenéje pedig ráégett a jelenetekre.
Hegyirabló 2018 márc. 02. - 23:04:20 Előzmény Kucu77
(15/32)
Te milyen filmet néztél, ha ez a tök egyértelmû dolog nem esett le? Ja, hogy közben félig a telefonodat nyomogattad? Az más!
4/10
dukyka 2018 febr. 24. - 00:05:13 4/10
(14/32)
Ez a film akár jó is lehetett volna, ha nem csak gondolat foszlányokból állna, hanem lenne egy jól felépítettben történetvezetése. Arról nem is beszélve, hogy 30-60 percet ki kellet volna vágni belõle. Messze a leggyengébb az idegennyelvû filmek között, bár a The Insult-ot nem láttam még, de megelõlegezem neki.
k11zoltan 2018 febr. 23. - 23:52:46
(13/32)
Tetszett.
Bár túl hosszú, de van mondanivaló benne, és jók a komikus helyzetek.

---
A The Insult-ra leszek még kíváncsi, de eddig ez vezet a külföldi Oscar jelöltek közül nálam. (Igaz a transzfesztita filmet sem láttam még, de lehet nem is fogom. Az a téma nekem abszurd.)