10/10
napraforgó 2011 aug. 29. - 13:55:20 10/10 Előzmény Ford Mustang
(10/30)
Mi nem volt divat? A színesfilm?
A 60-as években sorra készültek a Jókai feldolgozások: Az aranyember, a kõszívû ember fiai, az egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, nem sokkal késõbb Gárdonyittól az egri csillagok. Mind színes volt és sokkal nagyobb költségvetésû, mint a Noszty fiú. Hiszen ennek a nagyrésze szobabelsõben játszódik. Csak az elején járkál Noszty Feri uniformisban az utcán, aztán a szüreti bál, néhány kocsikázós jelenet, és kész.
Nem kellett hozzá várat építeni (egri csillagok), se katonaságot kirendelni az ostromhoz.
Nem voltak költséges külföldi jelenetek, táncbetétek (magyar nábob, kõszívû ember), sem farkasok (kõszívû e), vagy akár nagy pesti árvíz (Kárpáthy Z).
A költségvetés szûkösségét nem ismerem, lehet, hogy volt pénz, lehet, hogy nem. (Ha akarták volna, biztos lett volna)
Ford Mustang 2011 aug. 28. - 15:43:39
(9/30)
Na igen... de akkor még nem igen volt divat, mivel nem volt keret, plusz nem is nagyon tudták megoldani.
10/10
napraforgó 2011 aug. 28. - 13:19:15 10/10 Előzmény orgyen
(8/30)
Valóban kár, hogy nem színesben forgatták, két évvel késõbb az aranyember már színesben készült. Fekete-fehérben talán nem lett volna olyan átütõ erejû.

A Mécs Károllyal készült változat sokkal jobb, mint a Jávorral. Abban csak a sok mulatós jelenet volt "jó", mert Jávor azokban volt jó. A vége, a hepiend meg egyenesen fölháborító volt. Az ilyen variációkhoz nem lenne szabad odaírni Mikszáth nevét, mint szerzõt.
Coleman 2010 jún. 29. - 16:30:16
(7/30)
Ragyogó film! Fenomenális, hogy milyen jól összesûrítették Mikszáth terjedelmes regényét, kicsit talán gyors is a tempó, de tény, hogy azt a regényt egy filmben amúgy sem lehet feldolgozni, ez sokkal kreatívabb megoldás.
orgyen 2009 dec. 12. - 20:13:10
(6/30)
Hi!

Én csak 2 változatról tudok, és az IMDB szerint is csak 2 készült:
- Jávoral (1938)
- Mécs Károllyal (1960)

A Ráday fõszereplésével mikor készült film ebbõl a regénybõl?

Az 1960-as változat a moziban is fekete-fehérben ment, a Film-Színház-Muzsika meg is írta hogy: "kár hogy fekete-fehérben készült mert a gyönyörû kosztümök és környezet színes filmre kívánkozott volna".

Az 1960-as nagyon jó, közvetlenül elõtte olvastam a könyvet:
- hibátlanul vitték filmre!
- ragyogó színészek, még a mellékszereplõk is (pld. Csala Zsuzsa),
- kitûnõ rendezés, jól visszaadja a regény és a kor hangulatát.
- Most sokkal jobban megértem, mivel tudom mihez kötni, mintha a mai Mo.-ról írta volna Mikszáth: ahogy Tóth Mihály szájába adta: "ez az egész ország egy nagy kártyapari, ahol a játékosnak és a banknak is üres a zsebe"
Vagy amikor az új fõispán oktatja ki az új szolgabírót (a sógorát):
* "egyhangú volt a megválasztásod, az az egy hang az enyém volt"
* tudnivaló a környék egyik birtokosáról: "vallásos és antiszemita, vagyis légy nála ájtatos és szidd a zsidókat".

Az 1938-as meg sem közelíti:
- Mikszáth regényét teljesen átírták: a dzsenri világ kritikájából egy dzsentriket dicsõítõ filmet készítettek, happy-enddel a végén. Mint egy rossz amerikai remake.
- Akkoriban minden olyan regényt amelyik kritizálta a dzsentriket (Noszty fiú...), az egyházat (Különös házasság), a tõzsdelovagokat (Fekete gyémántok) stb. mindegyiket átírták mert nem fért össze a korszellemmel és a cenzúra sem engedte.
- sokkal gyengébb a fõszereplõ és a rendezés (Jávor Pál egy klasszissal gyengébb mint Mécs Károly).
10/10
georgia57 2009 dec. 12. - 19:20:12 10/10 Előzmény augustus
(5/30)
3 változatban láttam ezt a filmet,mind a 3 jól sikerült,Rádayval,Jávorral és ezt.
10/10
offtopic
meszag 2009 nov. 08. - 10:54:11 10/10
(4/30)
Ez a változat fekete fehér, de nekem így is jobban tetszik, mint a másik eldolgozás.
augustus 2009 nov. 08. - 09:31:46 Előzmény meszag
(3/30)
Lehet, hogy rossz az emlékezetem, de mintha annak idején ezt szinesben láttam volna.
10/10
offtopic
meszag 2009 okt. 17. - 21:11:48 10/10
(2/30)
Nagyon régen olvastam. Ezt a filmet láttam többször, és nem tudom megunni, mert ma is aktuális . Csatlakozva az elõttem szólóhoz, valóban csak ajánlani tudom mindenkinek.
A történet a dzsentrivilág kíméletlen kritikája. A dolgozni nem, csak jó élni akaró, és e célért mindent felhasználó családok, az uram-bátyám Magyarország, az erkölcsi érzék teljes hiánya. Akiket még a kudarc sem érint meg, csak élik tovább a cinikus, kártékony életüket.
10/10
manna 2008 júl. 08. - 15:03:11 10/10
(1/30)
Egy zseniális könyvbõl nagyon nehéz zseniális filmet csinálni. Itt sikerült: elkapták a könyv lényegét, hangulatát. Kítûnõ színészi karakterek, alakítások, kosztümök.