zee944 2008 jan. 27. - 04:30:47
(71/691)
Profi iparosmunka? Már bocs, de ez egy hülyeség.
8/10
Mákostonhal 2008 jan. 26. - 22:33:40 8/10
(70/691)
Remek kis nosztalgia-darab, ha valaki szeretné "szanészéjjel félni" magát. Emellet Ridley Scott egyik legjobb rendezése, üdítõen félelmetes hangulattal. A kezdésnél meglepõen vehetjük tudomásul, hogy a helyszín csupán egy ûrhajó fedélzetére korlátozódik, azonban az elnyújtott, lassú, talán a legénység mindennapjainak bemutatására szánt eseménysorozat olyannyira el lett találva, hogy egy pillanatig sem unatkozunk, a késõbbi, dermesztõ hangulatú jeleneteknél pedig már végképp nem. Érdekesség, hogy habár a karakterek nem túl kidolgozottak, mégis érezhetjük, hogy teljesen különbözõek, abszolút nem sztereotípikusak. A színészek jók, Ian Holm a gyilkos android szerepében fajsújos félelemforrássá válik, karakterének komolyabb megismerése által mini-kritikát kapnak a pénz-éhes vállalatok, és a buzgó-mócsing, sikerhajhász kutatók is. Sigorney Weaver, habár belesétál egy-két sztereotípikus "libaságba", mégis jelentõs teljesítményt tudhat magáénak. Végképp nem unatkozhatunk a néhol Hitchcock-i elemekben bõvelkedõ, késleltetõ jelenetekben, ahol kifejezetten szerencsés módon csupán egyetlen pillanatra látható a riadalom forrása. A rémálmaink talán újabb dimenzióját megnyitó, kifejezetten fantáziadúsan megalkotott szörnyeteg talán itt elõször, egymagában volt a leghatásossabb, és legrémületesebb, nem pedig a James Cameron által rendezett második részben, ahol századmagával nyüzsgött a vásznon. A THX technológia ugyan mára már elavult, a rendezésnek, és a sötét zugokban bõvelkedõ, örökérvényû hangulatkovács díszleteknek köszönhetõen a film még mindíg ugyanazt a bizarr-pozitív, lüktetõgyomros izgalmat váltja ki, mint 29 évvel ezelõtt. Habár korszakalkotó volt a maga nemében, a Nyolcadik utas a halál, mégis csak egy profi iparosmunkával megalkotott sci-fi horror, nem több, ráadásul még Sigourney Weaver jópár számmal kisebb bugyiját is meg kell sasolnunk, ami valljuk be, a formátlanság által nem valami gusztusos. Ha ez utóbbi nem is, a film azonban gondosan formált. Sõt, igazi ideglelõs, szórakoztató rettenet. 82%
pite40 2007 dec. 18. - 07:26:32
(69/691)
Nagyon sirály film!Akinek nem tetszik az nézzen gyõzikét.
10/10
Zajac 2007 nov. 08. - 15:35:40 10/10
(68/691)
Hát az elsõ rész számomra az elsõ sci-fi amit láttam,gyerekként és most is bármikor megnézem.
A mai technikához szokot szemem észrevett pár mulatató részletett,de a film hangulata feledtette velem :-))
zszoltan 2007 nov. 08. - 14:30:46
(67/691)
Én is így látom. Az elsõ résznek még volt egy jó kis thrilleres hatása. A folytatásai inkább már csak amolyan lövöldözõs-üldözõs akció/sci-fi kategóriába sorolhatóak, szerintem. (Már amiket én láttam.)
efes 2007 nov. 07. - 19:56:21
(66/691)
amit belinkeltem, az egy minisorozat, nem láttam ugyan, de elég erõs a castingja... lehet, hogy rákeresek.
efes 2007 nov. 07. - 19:55:16
(65/691)
hehe, szép kerek ez így. ;)
efes 2007 nov. 07. - 19:41:54
(64/691)
nem tom, megvan-e, hogy a filmbéli ûrhajó neve joseph conrad 1904-es azonos, nostromo címû regényébõl jön. a vicces az egészben az, hogy az alien film nagy vonalakban, távolról akár feldolgozása is lehet a regénynek. persze, az alapmûben nincs szörny, de bányászattal foglalkozó cég megbízásából érkezik egy hajó egy távoli és ismeretlen dél-amerikai országba, ahol sok érdekes dolog történik legénységével. érdemes elolvasni, de van filmfeldolgozása is: http://www.imdb.com/title/tt0115296/
10/10
Geri23 2007 nov. 07. - 15:32:58 10/10
(63/691)
Nagyon jó film, jól meg van csinálva, izgalmas és nem mutatják egyben a rémet, de tudjuk, hogy ott van! Minden elismerésem, maradadndót alkotott a stáb! A többi alien film, csak silány utánzata az eredetinek!
FEB1 2007 jún. 18. - 08:01:10
(62/691)
Szerintem nekem a regi szinkronos valtozat van meg...

Amugy a minap ujraneztem, es van benne tenyleg sok megmosolyogtato resz. Plane ha a tobbi, -alien kultura szempontjabol- jobban kifejlett reszt nezzuk.

Peldul amikor a szorny elkapja Dallast annyi latszik, hogy a szorny ember szeruen elorehajol, es kinyujtja a ket kezet.

Azt sem tudtam mire velni, hogy mit csinal az alien az urkompba, miutan Ripley eszrevette. Nyitogatja a szajat, a keze is mozog, de vajon mire var?

A konyvben a macskat probalja elkapni, de itt nem hiszem
10/10
mikehodges 2007 jún. 17. - 19:14:54 10/10
(61/691)
Akkor irogass azokhoz a filmekhez,amiket szeretsz!már megfigyeltem,hogy minden valamit is érõ filmhez szeretsz írni valami "szépet",hogy másokat hergelj,a döntõ többséget,akik rajonganak ezekért az értékes movie-kért,ejnye-bejnye,nem szép dolog:-(...manapság tucat számra készülnek a szemetek,ezért is fokozottan megbecsülendõek a régebbi évtizedeknek ezen idõtálló termékei,melyeknek az értéke csak nõhet,ahogy múlnak az évek.
Számomra,s sok kritikus számára,mai szemmel vizsgálva az Alien mûvészfilm,elkészültekor még eretnekség lett volna rá ilyet mondani.Engem a film legvégén párszor a sírás is megkörnyékezett(mikor Ripley elmondja a jelentését a mikrofonba,fõleg),mert annyira átéreztem a film esztétikai,s mûvészi(vagy mesteri)felépítésének szépségét!szerintem ritka,ha egy sci-fi horror ilyesfajta reakciót vált ki a nézõbõl.
Na azt javaslom,járj inkább színházba,vagy múzeumba;-),(elõbbibe én is gyakran szoktam:-))

U.I.:Bejóóó lenne megszerezni valahogy az elsõ két részt a régi szinkronnal!!azok olyan,de olyan jók voltak!ha valakinek megvan,nem venném rossz néven éppenséggel,ha írna nekem levelet.:-)(tárgyalhatnánk némi üzletrõl akár...)
A tábornok 2007 máj. 09. - 12:21:27
(60/691)
Az más. Ha nem kedveled a sci-fi mûfajt az nem gond,de ez a film akkor is a mûfaj színvonalas,filmtörténeti részét képezi. Nemcsak az alien egyedisége,életciklusának bemutatása teszi különlegessé a film értékét,hanem a zseniális színészek is (Harry Dean Stanton, Ian Holm, John Hurt...). A film a mai elvárások tekintetében már nem vált ki akkora hatást, mint 1979-ben. Igaz az is,hogy lassú,vontatott a tempó, de épp így teremti meg azt a zseniális atmoszférát,amely áthatja az egész filmet.
A tábornok 2007 máj. 09. - 12:00:26
(59/691)
Engem is. De mindig akad valaki,aki nem értékeli a jó filmeket, vagy egyszerûen fel sem tudta fogni, mit látott a képernyõn...
Redfield 2007 máj. 09. - 11:14:44
(58/691)
Ez azért kicsit mellbe vágott. Tény, hogy azóta készülnek sokkal meggyõzõbben ábrázolt rémségek is vászonra / képernyõre, és a félelmet is rengeteg oldalról sikeresen megközelítették már, de hogy pont EZT a filmet szóld le... profi alapmû, kis túlzással mind a négy része. (túlzás nélkül szerintem: az elsõ három) és igen, riogatós, paráztatós film. De hogy abból a legigényesebbek között van, az kétségbe vonhatatlan. Ha ugyanezt inkább napjainkban valósítják meg, semmit sem érne, elveszne a süllyesztõben, mert mindent a látványorgia és a tipikus amcsi humor, meg a kétpercenként való ijesztgetés vinne, ráadásul biztos, hogy tennének bele valami szerelmi szálat is a hülyék. Úgyhogy van miért remekmûnek mondani.
A tábornok 2007 máj. 08. - 21:14:25
(57/691)
Egyébként szép pénzeket elkérnek a filmzenékért, emlékszem az Aliens soundtrackjét majdnem 6000 ft-ért sikerült beszereznem. Hiába, a minõséget meg kell fizetni. Azért a kedvencem az Alien zenéje, Jerry Goldsmith utánozhatatlan stílusával. Isten nyugosztalja!
Redfield 2007 máj. 08. - 20:19:52
(56/691)
törölve. megvan a zene! :) "Bishop's countdown" az Aliens albumról. :)
Redfield 2007 máj. 08. - 19:56:31
(55/691)
Segítsetek!
Keresek egy zenét. Amikor kiadták az Alien 1-2-3-at (talán a 4.-et is) digitálisan felújítva VHS-en, (és asszem DVD-n is), volt egy elõzetes rajtuk, ami mindegyik részbõl tartalmazott részeket, és az alatt szólt egy zene, ami nagyon kellene, de sehol sem találom. A filmzene albumukon úgy néz ki: nincs rajta, és a youtube-on sem találni azt az elõzetest, vagy számot. Ha valaki tudja, vagy könnyen utána tud járni, annak megköszönném. :)
x-tro 2007 máj. 08. - 15:19:14 Előzmény whisky01
(54/691)
Ez nem más, mint a klasszikus "mi volt elõbb, a tyúk vagy a tojás" örök lételméleti alapkérdés gyönyörû és frappáns manifesztációja.
x-tro 2007 máj. 08. - 15:15:16
(53/691)
Mert a reklámból él, minden más mellékes számára, legyen az a reklámok közti idõt kitöltõ "mûsor", a,b,c,d-kategóriás játékfilm, sajátgyártású sómûsor, saját gyártású sztárokkal, na és igen, a nézõ, hogy a "legmellékesebbet" ki ne hagyjam.
Atish 2007 máj. 08. - 14:32:56
(52/691)
zseniális film, csak azt nem értem a retekklubnak miért kell az éjfélkor zsugárzott filmekbe is 5 reklámblokkot tenni:S. 25 perc fil, 10 perc reklám, fuck