Téma: A padlás

fosszilia 2021 dec. 23. - 03:40:16
(34/34)
Azt lehet tudni, hogy dec.25-én ki játssza Rádit Wunderlich Józsi helyett?
Rojita 2021 nov. 21. - 17:43:54
(33/34)
Rojita 2021 nov. 19. - 15:43:46
(32/34)
znajka 2021 okt. 18. - 11:20:39 Előzmény Rekavic
(31/34)
Ez még aktuális?
Rojita 2021 máj. 08. - 14:58:43
(30/34)
Ha vki még nem tudná, ma este 19 h-tól, a Vígszínház honlapján INGYEN megnézhető az e r e d e t i felvétel. A link holnap estig lesz elérhető.:
http://vigszinhaz.hu/vig125/index.php
9/10
Katalin9 2019 ápr. 09. - 15:39:29 9/10
(29/34)
Örökzöld darab , kedves kis történet, és szuper a zene. Szórakoztató volt az előadás már az ovis gyerekeimnek is.
2/10
Nótárius 2017 ápr. 26. - 14:02:01 2/10
(28/34)
A zene az alkotóihoz méltón magával ragadóan nagyszerû. Több szám már a darabbal való találkozásom elõtt belém ivódott.
A karakterek, a történet és a mondanivalója viszont még a saját mesekénti értelmezési körében is (tapintatosan szólva) erõsen kérdõjeles nekem.
Ennek számomra idõpazarlón érdemtelen kifejtésével (mivégre is?) nem felhõzném oly sokak, általam tiszteletben tartott, elismerõ véleményét.
"Ne vedd el azt, amit nem adhatsz!"
Rekavic 2014 okt. 13. - 11:03:40
(27/34)
Sziasztok! Van két eladó jegyem: október 19. 15:00, Földszint bal 7.sor 5.-6. szék. 3500 Ft/db. Tel: 30 456 0128
10/10
deddie70 2013 ápr. 14. - 00:53:23 10/10
(26/34)
Sokadszorra láttam a darabot...az egyik kedvencem...és Szõcs Artúrral (és az újabb szereposztással)ugyanakkora élmény...remélem, még sokáig a repertoárban marad!
10/10
Nico71 2013 jan. 14. - 11:31:34 10/10
(25/34)
Mi 2012 Dec. 30-án néztük meg, délelõtti 11 órás családbarát idõpontban 6 éves kisfiúnkkal.
Gyerekeinkkel évek óta hallgatjuk a padlást, és jó néhányszor megnéztük a régi filmfelvételt is Kaszás Attilával. Imádja az egész család. Csemetéink déli idõben sokszor ennek hallgatása mellett alszanak el.
Kisfiúnk számára egy hatalmas álom valóráválása volt élõben megnézni! Hozzáteszem, imád színházba járni. Nem most volt elsõ alkalommal, mégis olyan lelkesedéssel, izgalommal volt, mintha még soha nem járt volna színházba. :-)
Nagyon élveztük!
Akik szerint nem érdemes megnézni az új szereposztással az nagyot téved. Kiváló, tehetséges színészeket láttunk, hallottunk! Természetesen az ember kiválassza, neki ki tetszett a legjobban, de elég nehéz ezt megtenni, olyan remek játékot láthattunk, olyan kellemes hangokat hallottunk.
bízom benne, még nagyon sokáig lesz színpadon ez a darab! Már csak azért is, mert 4 éves kislányunkkal is meg szeretnénk tekinteni majd. Számára egyenlõre elég a bábszínház, és egy-egy rövid meseelõadás.

Lényeg, aki teheti nézze meg!
(a jegyárak is elérhetõk, nem kibírhatatlan egy teljes család számára sem)
10/10
kalman.daniel 2012 dec. 24. - 03:16:46 10/10
(24/34)
Üdvözlök mindenkit! Én most pénteken láttam színházban a darabot. Nem tudom magamban tartani a látottakat, ezért engedjétek meg, hogy megosszam veletek az élményeimet.

Kezdjük ott, hogy roppant mód zenekedvelõ ember vagyok, éjjel-nappal zenét hallgatok, nem csak egyféle mûfajt. Sok éve játszok hangszereken is. Nagyon szeretem a jó filmeket és a jó színházi darabokat. Vannak olyan kedvenc filmjeim, amit rengetegszer láttam, és még mindig nem tudom megunni.

Néhány hónappal ezelõtt kapott el a Padlás-láz; sikerült beszereznem az 1988-as videófelvételt és a hanglemezt. Kétszer néztem meg, a lemezt még most is sokat hallgatom. Annyira magával ragadott a darab hangulata, a mondanivalója, a zenéje (Pressert az egyik legnagyobb zeneszerzõnek tartom, szerintem hatalmas varázsló), hogy mindenképp meg kell, hogy nézzem élõben is. Persze azt már akkor is tudtam, hogy nem szabad majd a felvételekhez hasonlítani szegény Kaszás Attila miatt sem (itt most a zenére gondolok), de azt nem, hogy egy színdarabot ugyan abban a színházban 25 évvel késõbb el lehet úgy játszani, hogy ha azt ott, akkor elõször látnám, akkor többé ne érdekeljen.

Péntek este úgy léptem be a színházba, hogy tisztában voltam azzal, hogy egy általam hangról-hangra ismert operettet fogok meghallgatni és megnézni teljesen más szereposztásban, de egy, a Vígszínháztól elvárt színvonalas produkcióra számítottam. A családommal együtt utaztunk fel Budapestre; én személy szerint már hosszú hetek óta vártam az elõadást. Nagyot dobbant a szívem, mikor megláttam a színpadot: ugyan az a díszlet, ugyan azok a kellékek, ugyan az az elrendezés, ami otthon nekem a felvételen megvan. Izgatottam vártam a kezdést. ,,Itt vagyok!" - mondja Kölyök. Nagyon örültem Pápai Erikának, hiszen az õs-szereposztásban is õ játszotta ezt a szerepet, és számomra az õ arca, sminkje, haja és jelmeze ikonikusan összekapcsolódik a Padlással. A többi három szellem is megjelent, kiválóan játszották a szerepüket. Lámpás beszédhangját elõször furcsának találtam, hiszen Rudolf Péternek igen élénk, jellegzetes a hangja. Sok szinkronszerepe van, sok magyar filmben játszott és mostanában sokat halljuk a médiában is, ezért a fülünk már nagyon megszokta a hangját. De persze pár perccel késõbb már ez nem zavart, jó volt a mai Lámpás kicsikét dörmögõsebb hangszíne. Feltûnt a gengszter/Révész, Mamóka és Rádi is. Kellemes volt tapasztalni, hogy a Témüllert alakító színész beszédhangja Balázs Péterére hasonlít. Itt azt tudom mondani, tekintettel a késõbbiekre is, hogy el tudtam vonatkoztatni az eredeti szereposztástól. Nem zavart az, hogy más játssza a szerepeket, és az sem, hogy más énekli a dalokat. Itt kell megemlítenem, hogy személyes kedvencem a ,,Rádióüzenetek" és a ,,Nem szólnak a csillagok" címû dalok. Mikor az elõbbi dalhoz értünk, a közös éneklõs résznél a könnyeimmel küszködtem, olyan összhatás volt. A Rádióst játszó színész énekkészsége Kaszás Attiláéval felér. Azt mondtam, hogy az énekkészsége és nem az énektudása vagy a színészi játéka (legalább is ebben a darabban). Hogy miért, arra nem sokára kitérek. Összességében az elsõ felvonásban jól éreztem magam, tetszettek a látottak, nem voltak ordító hibák.

Jött a második felvonás. Az elsõ dal a ,,Nem szólnak a csillagok". Mint említettem, személyes kedvencem. Emiatt nem csak a dalt hallottam ezerszer, de ezt a részletet a videófelvételen is sokat megnéztem. Betéve tudtam a párbeszédeket és a koreográfiát. Lehet, hogy emiatt is ért akkora csalódás. A dal elõtt, mikor Süni mondja Rádinak, hogy ,,Elõször is szembefordulnék magammal.", akkor kérem Rádi már rég Süni felé nézett. Csak ketten vannak a színpadon és ez a jelenet olyan meghitt, a dallam pedig olyan szívfacsaró (ismét le a kalappal Presser Gábor elõtt), a dalszöveg (Sztevanovity Dusán érdeme) brutálisan jó képi és érzelmi világot idéz bennem (,,A messzeség most nem ragyog, s a közelség csak úgy segít, ha érzed, hogy megérint." ,,Az árnyékok most túl nagyok, az antennákról víz csorog..." ,,Nézünk egymásra és válaszolni nem tudok, mert nincsenek jó kérdések..."). Miért ezt a jelenetet kellett elrontani? Miért kellett ezt a dalt (is) elrontani? Vagy lehet, hogy csak nekem tûnt furcsának és Igó Éva gyönyörû hangja után csak nekem volt hamiskásan és kicsit vidáman elénekelve ez a dal a nõi énekes részérõl? Nem, mert testvérem is, aki szintén zenekedvelõ és zenemûvelõ, õ is csak pislogott. Továbbmegyek: a második versszak utáni férfi szólórészt (,,Míg a távolság...") Kaszás Attila és mindenki más is, akit hallottam az interneten, mind erõbõl énekelték. Ez a színész meg szinte suttogott.

Fényév távolság. A darab legismertebb zenéje. Ezt a dallamot küldte a világûrbõl a Révész. Ezt a dallamot fütyülte, mikor a gengszter bõrébe bújt és a szellemeket kereste. Sokan énekelték a televízióban tehetségkutató mûsorokban, rengeteg feldolgozása meghallgatható az interneten. Arra számítottam, hogy ha a ,,Nem szólnak a csillagokat" kicsikét még elszúrták, akkor ezt csak nem fogják. Tévedtem. Mint mondtam, ennek a Rádit alakító színésznek az énekképessége felér Kaszás Attiláéval. De hogyha ilyen szép a tenorja, akkor miért nem képes rendesen hangsúlyozni és kiejteni a mássalhangzókat: ,,Ott a tenger, itt aén hajóm."? A refrén kétszer hangzik el a dalban, és mindkétszer azt énekelte, hogy ,,aén hajóm". Testvéremnek is szemet (illetve fület) szúrt. A másik, hogy ebben a komoly hangvételû, filozofikus dalban olyan hirtelen mozdulatokat, oda nem illõ, majdnem táncnak nevezhetõ testmozgást és össze-vissza mutogatásokat hajtott végre, amitõl elment a kedvem ahhoz, hogy végignézzem a darabot. Szegény Attila bácsi forog a sírjában.

Ez a két fõ gondom volt a darabbal. Mondom, az elsõ felvonás tetszett. De a második nagyon nem, ebbõl a két dalból kifolyólag. És ha már a dalokat így elszúrták, akkor el merem azt is mondani, hogy a többi színész (leszámítva a szellemeket) játéka üres volt. Mindkét felvonásban. Mintha csak elmondták volna a szövegüket, nem pedig elõadták volna. Nem éreztem bennük annyi lelkesedést, annyi mûvészit, mint amit a videófelvételen szereplõ színészekben éreztem. Nem tudom, hogy ez a színészek hibája-e, vagy a rendezõé vagy kié, mert nem tudom, hogyan zajlik egy színdarab kidolgozása, próbája. A jelenetek sem voltak rendesen kidolgozva, nem minden poén sült el. Nem tudom, hogy csak az aznap esti darab sikerült-e ilyenre, hogy csak rossz kedvük volt a színészeknek, az énekeseknek talán fájt a torkuk és emiatt nem ment annyira az éneklés; elképzelhetõ, hogy máskor jobban teljesítenek. Mindenesetre másnap este itthon megnéztem a régi videófelvételt.

Összességében A padlás címû musical egy kiváló színházi produkció. Egyszer meg kell nézni a színházban, de nem szabad (!) összehasonlítani a felvételekkel. Lehet, hogy túlságosan is elfogult voltam a régi video-és hangfelvételekkel kapcsolatban, és ezért is voltam ilyen negatív véleménnyel a színházi elõadásról és ezúton szeretnék bocsánatot kérni azoktól a színészektõl és a színdarabon dolgozó emberektõl, akiket megemlítettem a kritikámban, de ez itt egy nyílt fórum és lehetõséget éreztem a véleményem elmondani.
6/10
surviver 2012 febr. 27. - 14:40:20 6/10 Előzmény panka95
(23/34)
Kellemes elõadás, 11 órás indításnak jó, megalapozta az aznapi 15- és 19 órás darabok hangulatot.
10/10
panka95 2011 okt. 22. - 14:13:10 10/10
(22/34)
gyerekkorom egyik kedvenc darabja :))
zozzó62 2011 ápr. 03. - 23:03:15
(21/34)
Én is láttam ma az elõadást, immár másodszor. Elõször valamikor a '90-es
évek elején. Az akkori szereposztásra nem emlékeztem, ezért otthon elõ-
vettem a '88-ban megjelent LP-t. (bakelit nagylemez) Ezúton is gratulálok
Pápai Erikának és Vallai Péternek, akik több mint húsz éve nyomják ugyan-
abban a szereposztásban. Természetesen Igó Évának is, bár Õ Süniként kezdte.
Úgy tudom a régiek közül Balázs Péter már nem játssza Témüller szerepét.
Csekély értelmû medvebocs 2011 ápr. 03. - 16:32:39
(20/34)
Ma láttam hát a 10/10-est nem éri el de egyáltalán nem volt rossz.
2/10
gabriella59 2010 febr. 27. - 22:04:01 2/10
(19/34)
Tisztel Vígszinház vezetõség, Talán maradt még pár, a musical mûfajához értõ ember a színház körül, aki szakmai tanácsot ad Önöknek! Egy minden elemében szenzációs darabot hogy lehet olyan adottságú elõadómûvészekre bízni akiknek semmi közük a zenéhez, és az énekléshez? Prózai színész hogy játszhat fõszerepet, ( Oberfrank Pál ) egy musicalben? Egy nagyszerû prózai és karakter színész megalázó kínlódása az énekléssel; és Sajnos a többi szereplõ is hasonló cipõben jár... Egyedül a Lámpás és Barabás szerepét alakító mûvészek jelentnek némi felüdülést. Persze a zene és a sláger dallamok még ebben a sivár elõadásban is kárpótolnak mindenért....
Szurkolok Önöknek, bármit is változtatnak nem tudnak hibázni! Ennél már csak jobb lehet !
arpasbela 2009 dec. 31. - 08:18:43 Előzmény Gabriella54
(18/34)
Szia! Bocsánat a zavarásért!
Engem érdekelne a régi leosztású Padlás Cd-n ill. DVD-n is.
Tudnál segíteni?

elõre is Boldog új évet kívánok!

ÁB
Gabriella54 2009 márc. 13. - 11:35:01 Előzmény karmansz1
(17/34)
DVD-n és cd-n is, az eredeti szereposztással! Ha még érdekelj, írj privit :)
Boglarina 2009 márc. 10. - 15:03:05 Előzmény karmansz1
(16/34)
Jah, igen, igen a legrégebbi szereposztás.
Boglarina 2009 márc. 10. - 15:02:41 Előzmény karmansz1
(15/34)
Cd-n van meg. Írj PÜ-t.