Téma: A rózsa neve

kisbogáncs 2009 nov. 25. - 14:25:28
(76/116)
Nekem csak Christian Slaterrel van bajom... totál nem illik nekem a képbe, mint színész..
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 05. - 15:05:50
(75/116)
Ha megengedsz egy jóindulatú megjegyzést: igen viccesen vagy politikafüggõ. Ha a magyar nyelvrõl neked a politika jut eszedbe, az már súlyos mániás állapot.
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 05. - 14:58:45
(74/116)
Ebben a megjegyzésben nincs politika felhang????Nem pártpolitikai!!!!
"Mert Magyarországon egyelõre sok minden, a magyarsággal kapcsolatos dolgot sikerült kiirtani, de úgy tûnik a magyar nyelvet mindezidáig - szerencsére - még nem. Amúgy az átlag tévénézõ és filmbarát pillanatnyilag még ismeri az anyanyelvét, mitöbb nemcsak beszéli, de hallgatni is szereti. "
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 05. - 12:04:54 Előzmény Muszaj Regisz Tralni
(73/116)
Ebben nem volt semmi politika. Ilyen bugyuta mondatért kár volt regisztrálni.
Sphinx 2009 nov. 05. - 11:00:11
(72/116)
Jó volt a film, tetszett..
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 04. - 23:40:32
(71/116)
Nem kell már itt is politizálni.Feliratozták a filmet és kész. Semmi több.
Moszir2 2009 nov. 04. - 07:17:34
(70/116)
Feltételezem angolul beszélnek az eredetiben, akkor meg minek a felirat?
8/10
AvatáR Gil Maerth 2009 aug. 23. - 11:22:41 8/10
(69/116)
10/8 KLASSZIKUS címszó alatti fóliáns .)

Remek középkori leirás a kolostorok zárt, boigottan vallásos, eretnekséggel fertõzött, bünökkel teli világáról.

Az inkvizició leirása is helyénvaló
Sajnos tényleg így zajlott.
A vita pedig jellemzõ volt a korra.

A magasklérus gõgös volt és hatalom/pénzvágyó.
Sajna magasról lenéztek a népre-akár a Filmben- ezt jelzi az amikor enyhén kiintenek a népre.

a lejgjobb jelenetek természetesen a kis "boszorkánycsaj"-hoz kapcsolodnak.
:)))))))))

meg a titkos könyvtáros is jó, csak nem értem hogy egy zárt kabinból hogy terjedhet át a Tûz.

mondjuk én maradtam volna a nõcivel-
dehát biztos így volt megírva a Könyv :)
Ez van :D

remek fényképezés, és igazi nyomozosdi. Kiviláglik, hogy az elsõ három eset, hogy függött össze!
szóval klapp-klapp és grat a rendezõknek.

csak egy dolog miatt nem 10/9:
felirat volt a zseniális magyar szinkron helyett.
wim 2009 aug. 22. - 21:29:19 Előzmény asylum033
(68/116)
Szerintem inkább a befejezés igazít el; az elõszóban nem találtam semmit, igaz, most csak felületesen futottam át. Viszont rájöttem, hogy amit elõzõ hozzászólásomban leírtam, az az elsõ megfejtési kísérletem volt akkoriból, amikor még csak a filmet láttam. Elképesztõ, mennyire kiesett azóta minden, pedig a regény elolvasása után egyszer már megvilágosodtam. (Egyébként én most sem állítottam, hogy a lány egyenlõ a rózsával, csak azt, hogy a filmben elhangzik vele kapcsolatban egy hasonlat.) Kösz a helyreigazítást!
asylum033 2009 aug. 22. - 19:06:30 Előzmény Csonger
(67/116)
Nem, rózsa alatt nem a lányt kell érteni. Tessék elolvasni a regény elõszavát. "Nulla est rosa."
Csonger 2009 aug. 21. - 11:03:05
(66/116)
Aha, szóval a rózsa alatt a lányt kell érteni. Nekem ez nem esett le. Én azt hittem, hogy a cím esetleg a kolostorban levõ könyvtárra utal, mert ugye onnan gyökerezik az egész bonyodalom, és mert a valóságban van valami óriási könyvtár (már nem emlékszem hol meg melyik uralkodóé), aminek a bejárata fölött valami rózsával kapcsolatos szöveg áll azt hiszem.
wim 2009 aug. 20. - 14:25:51 Előzmény Csonger
(65/116)
Ezen én is gondolkodtam egy csomót annak idején. Tény, hogy a filmben egyszer sem fordul elõ ez a szókapcsolat (de ha jól emlékszem, a könyvben sem. Maguk a szavak annál a jelenetnél szerepelnek, amikor ***SPOILER***a leányzó elcsábítja a fiatal srácot***.
Úgy emlékszem, ott hasonlítja a lányt többek között rózsához, majd a végén megjegyzi, hogy még a nevét sem tudja. Mivel a történetet Adso(Úgy emlékszem, így hívják)szemszögébõl látjuk, feltételezhetjük, hogy az a bizonyos jelenet kiemelkedõen fontos; szerintem az õ számára az egész történetben ez volt a legfelkavaróbb élmény. Ebbõl gondolom, hogy itt lehet a cím magyarázata.
Nekem mindig beugrik még errõl az a vers is(nem jut eszembe, kié), miszerint "a rózsa csak rózsa csak rózsa..." - ami a megnevezés lehetetlenségére utal illetve arra, hogy a nevek, a fogalmak mennyire nem fedik a valóságot. Talán nem túlzás ilyen összefüggésekre gondolni, hiszen az író, U.Eco tudós, aki többek között szemiotikával (jelelmélettel)is foglalkozik (foglalkozott).
Csonger 2009 aug. 17. - 09:18:32
(64/116)
Ez egy igenjó film, többszöri nézésre is izgalmas. Tetszik, hogy egy krimit a középkorba helyeztek el.
Csak a címét nem értem. Valaki elmagyarázná, miért ez a címe és mire utal? (Így vagyok a Thin Red Line-nal is.)
norton15 2009 jan. 03. - 19:07:28
(63/116)
Nem feltétlenül. Attól függ, ki hogy értelmezi.
offtopic
ichtys-g 2009 jan. 03. - 12:10:48 Előzmény norton15
(62/116)
Krisztus és az Evangélium ugyanaz tegnap, ma, holnap. A kereszt áll és a világ forog körülötte.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 09. - 00:06:57
(61/116)
Hát, ez egy rendkívül jól meglátott összefüggés, nagyon tetszik :) Így elég jól összeáll a kép. Köszi :)
norton15 2008 nov. 09. - 00:01:26
(60/116)
Az arab kultúra mindenképpen kapcsolatban állt a hellenizmussal, hiszen Arisztotelész, és a többi görög könyvei, amik eltûntek az idõben, a keresztes hadjáratok idején a kereszteseken keresztül jött vissza az araboktól. El tudom képzelni, hogy a nõkkel való bánásmódot is görögöktõl szedték. Még egy hasonló kapcsolat az iszlám, mert az gyakorlatilag a kereszténység "helyrepofozása". Nem véletlenül volt elõször a központ Jeruzsálem (csak aztán a zsidók csesztek átnyargalni a másik valláshoz, így lett végül Mekka a központ). Sokminden vettek a kereszténységbõl, és a zsidó vallásból, kicsit keményebbre vették, aztán így lett az iszlám.

Tök érdekes, hogy a nõi egyenjogúság az ókorban is megjelent, majd a 20. században is. Mit lehet erre mondani, a történelem ismétli önmagát.:)
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 08. - 23:52:49
(59/116)
Hát ja. Ezért is volt az, hogy pl. a császárkor elején, amikor a rómaiakhoz áramlott a gazdagság, amit a provinciákból összelopkodtak, és viszonylag stabil lett a jólét, az arisztokráciától kezdõdõen kiindult egy érdekes "mozgalom": a nõknek (lányoknak) eszük ágában sem volt férjhez menni. Ez már csak azért is érdekes, mert az Újszövetségben Pál apostol is pont ebben a korban népszerûsíti a szingliséget, és ír a házasságról, mint fölösleges nyûgrõl, amit jó elkerülni, ha valakit az anyagiak, egyebek nem kényszerítenek rá.
Nos, ez valóban érdekes, persze a férfiaknak ez a hirtelen kitört nõi emancipáció nem igazán tetszett; mert persze a nõk ekkor mindenféle olyan dolgokkal akartak foglalkozni, ami odáig el volt zárva elõlük. Emiatt aztán iszonyú feslettnek és romlottnak tûntek.

Mit mondjak: nincs új a nap alatt... A 20. sz.-ban ugyanez a folyamat játszódott le, csak sokkal hatalmasabb tömegek életében, mint az antikvitás korában.

Egyébként arról is meg vagyok gyõzõdve, hogy a jelenlegi arab államokban a nõkkel szembeni durva elnyomás a hellenizmus kultúrájára eredeztethetõ vissza. Persze lehet, hogy nem; de nekem úgy tûnik, az antik görög-római kultúra nagyon is durván elnyomóan bánt a nõkkel. A nomád pásztortársadalmakban, vagyis a barbár világban, vagy éppen a kelták körében a nõk helyzete sokkal normálisabb és egyenjogúbb volt.

Sajnos a katolicizmus a maga családfelfogását a római szokásjogokra alapozta, eltérve a Biblia eredeti szövegétõl. Az ún. "keresztény családeszmény", a szolgasorban tartott nõkkel nagyon erõsen az antik görög-római modell továbbélése volt. :(
norton15 2008 nov. 08. - 23:33:46 Előzmény Heathcliff
(58/116)
Na, alaposan félreismertem ókori barátainkat.:D Pedig olyan lazáknak tûntek.:)
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 08. - 21:32:36
(57/116)
Háhá, hát azt csak hiszed.
Ott a családfõ élet-halál ura volt. A nem kívánt gyerekeket kitették az utcára, ledobták egy szikláról, sõt: a görögök, mivel földszûkében szenvedtek, és ezért nagyon is korlátozott lehetõségeik voltak a szaporodásra, kényszerûségbõl igen késõn házasodtak. Mármint a férfiak. Elvárás volt a 30-35 éves kor. Elõtte pedig, hogy mégis kezdjenek magukkal valamit, tömegesen gyakorolták a homoszexualitást. Nem saját vágyból, inkább abból a kényszerûségbõl, ami a katolikus kolostorok, a katonák és tengerészek életének is sajátja. Na most, ha valaki 10-20 aktív homoszexuális után házasodik... hát...
Ja, és: ha valaki házasságot tört, és tetten érték, azt mindenféle bírósági ítélet nélkül, ott a helyszínen szabadon meg lehetett gyilkolni.
Szóval az egész nem volt olyan laza, mint ahogy innen látszik.