8/10
edimir 2019 jan. 14. - 03:15:35 8/10 Előzmény edimir
(235385/239045)
Off

Sky Castle
Spoiler

Végre egy sorozat, ahol igazi jó kis párbeszédeket kapunk, kezdünk ráérezni az egyes karakterek egyéni ízére, van, akihez külön dallam tartozik, van, akiből előtör idegességében a gyerekkori szófordulat, van. Azt hiszem, ezúttal még Illiona is elégedett lesz a női szereplőkkel, remekelnek.

KÉP: - felirat - hmm, milyen igaz!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 22:28:30 8/10
(235384/239045)
Off
Memories of the Alhambra 13-14. rész
Spoiler

A két rész közelebb vitt minket a küldetés megfejtéséhez, amit teljesíteni kell. Sőt.... Ám a rejtélyeknek mégsem jutunk a végére... marad izgalom, titok az utolsó két részre is.

KÉP: Fatima keze... és a Mennyország Kulcsa....a játékba beépült az Alhambra két ábrázolása is.....
10/10
Ljerk 2019 jan. 13. - 18:39:59 10/10
(235383/239045)
Amit Illiona leírt (hogy a koreaiak nem veszik el másét), azt hívják kulturális máznak - szerethető, de "csak" ennyi - sajnos.

Silla: Mishil - feddhetetlen volt, a hwarangok kiálltak mellette, mert "Mishil jogtalanul sosem csinált semmit". Na persze, amikor a katonai hatalom nála volt, abban a pillanatban megváltozott (ezért néztem meg Sillát már kilencszer, tökéletes volt a szereposztás, és a történet mellett a mondanivaló is). A koreai elnöknő üzelmeiről is csak egy tragikus véletlen fedte fel a tényeket.
hanguktaekwondoo 2019 jan. 13. - 18:25:44 Előzmény Illiona
(235382/239045)
akárhogy forgatom, nagyon jó helyen van kint ez az ember.
Mindenki jólérzi mosmár magát. ccsincsá.
Végre ott van, ahová való.
a koreai szak pedig végre esélyt kapott a felvirágzásra.
hanguktaekwondoo 2019 jan. 13. - 18:24:00 Előzmény edimir
(235381/239045)
persze. Tudod azt te is, hogy igazam van :-)
Illiona 2019 jan. 13. - 18:15:24
(235380/239045)
Sky Castle
Amit irtál erről a nevelési stilusról, a gyerekekre ható negativumairól, azzal tökéletesen egyetértek.
A kreativ, boldog felnőtt, amire egy társadalomnak szüksége van.
Ez addig igaz, amig ki nem lépsz a megszokott komfortzónádból
De az a társadalom, akinek neveljük ezeket az egyéniség fiatalokat nem biztos hogy kér ebből.
Azt mondja hogy igen, ezt kéri, de valójában nem! De most elemezzük a magyar helyzetet, és ne az európait. Nálam a könyvelőirodámban 50 vállalkozásból 3 termelő van, a többi szolgáltató vállalkozás. Az egyik termelő cég, egy fatelep, ahol konténereket gyártanak, és van 20 egyszerű segédmunkás, azért nem tudnak bővülni,. bár piac lenne a termékekre, mert nincs munkás.
De az esztergályos üzem vállalkozás is ugyanilyen gondokkal küzd, csak ott szakmunkásból van hiány. Miközben azt tanitjuk a gyerekeinknek hogy legyenek egyéniségek, foglalkozzanak azzal amit szeretnek, stb... közben senki nem akar termelésben dolgozni.( a szülő eleve nem akarja, hogy a gyereke ott dolgozzon, igy is neveli)
A Távol-Keleten sokkal nagyobb az iskolázottság. És sokkal fejlettebb a gazdaság is.
Mind a mezőgazdaság, mind az ipari termelés sokkal magasabb szinvonalon van mint itt.
Dél-Korea kb 15 évvel jár előttünk. Akkor hogyan is van ez?
Kina nem annyira fejlett, mint Dél-Korea, de ők is előttünk járnak.
Azért, mert van munkáskéz, aki dolgozik, nem csak szolgáltatni akar. Van akik tudnak egész nap gép mellett állni, és tenni a dolgukat. és elkészülnek olyan csodák, mint a HongKong Makau Zhuhai 55 km-es hid, amiből 10 km a tenger alatt fut. Ott voltak, akik güriztek: a tervezők, a kivitelezők, a közgazdászok, (akik a rávalót összelobbizták, ) az épitőmunkások, a gépkocsivezetők, megannyi munkáskéz.
Ez egy igazi ellentmondás. Vagyis nincs jo és rossz módszer, csak másik földrész van a saját kialakult kultúrájával.
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 18:03:52 8/10
(235379/239045)
2019... új esztendő, de van, ami a régi.... Így továbbra is mindenki eldöntheti szabadon, hogy mely hozzászólásokat olvassa el, melyekre reagál...

Továbbra is működik karitatív szolgálatként a Megszentelt Partok "homokozó" projektje, ahol trollocskák játszhatnak apró vödreikkel, kis lapátjukkal. Nem zavarjuk őket... teljék benne örömük.....
Lángpallost nem rendszeresítünk használatra.... minek! Ágyúval nem lövünk verébre... mint ahogy sas sem kapkod legyek után..... Erőlködni persze lehet, elvégre senkit se lehet kényszeríteni, hogy értelmesebben töltse az idejét, használja az energiáját, így mindig akad (be)próbálkozó...... de etetni? No, azt mégsem!

hanguktaekwondoo 2019 jan. 13. - 17:28:50 Előzmény edimir
(235378/239045)
dehát edimir.
te valójában nem is védted meg Illionát.
Csak kuncogtál egy jót.
de nem álltál ki mellette.
A kettő nem ugyanaz ám :-)
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 16:56:25 8/10 Előzmény Illiona
(235377/239045)
Nincs mit.... egyébként sincs szükséged védelemre!:)))))))))) Megérteni pedig csak az nem értett, aki nem akart! Ljerk hsz-ének humorát azért is élveztem, mert kifejezetten vizuális típus vagyok.... muszáj volt felnevetnem!:))))))))))))))

Off
Sky Castle
Spoiler
A sorozatban is szerepel egy lopásos ügy. A gyerekek az iskola melletti boltocskából lopnak csoportosan. Jól szituált családok csemetéiként nem szorulnak rá, az ellopott csipszet sem eszik meg, összetapossák, élvezik, a saját "bátorságukat", hogy meg merték csinálni. Az egyik szülő észreveszi, az ismerős kislánynak próbálja elmagyarázni, hogy miért helytelen a tettük, igyekszik a gyerekkel helyrehozatni. Amikor a kislány anyjával közli a történteket, az csak annyival intézi el, hogy a nincs nagy baj, csak a stresszt oldották így a gyerekek. Csendben pedig fizet a boltosnak, hogy a jövőben is nyugodtan "lophassanak" a gyerekek.
Az egész jelzi azt az erkölcsi mélyrepülést, amibe szülő és gyerekeke kerül, amikor a tanulmányi eredmény hajszolása csak a fontos. Eltorzul minden a megfelelő nevelés hiányában...

KÉP: a "siker" ünneplése
Illiona 2019 jan. 13. - 16:19:08 Előzmény edimir
(235376/239045)
Sky Castle
A sorozat témáját tekintve volt már egy sorozat ugyanilyen témával, akkoriban irtam is róla, amikor megnéztem. a Father, I'll Take Care of You cimű 50 részes sorozatról van szó. Abban van 3 család életéről szó, és az egyikben az anya ilyen tanulásra ösztökélő. Annyi pénzt ugyan nem költenek erre, (nincs is) de az anya mindent megtesz a fia előrejutása érdekében. Teljesen feladja önmagát, fáradhatatlanul együtt eszik, tanul, utazik a fiával, hogy egyetlen perce se lehessen, amit a gyerek nem a tanulással tölt.
A gyerek (középiskolás) eljut odáig, hogy öngyilkosságot is képes lenne elkövetni.
De megmenekül, mert kiderül, hogy elcserélték a kórházban. :)))
Ekkor az anya átvesz egy ugyanilyen korú léha gyereket, és vele is megkisérli ugyanezt, de az uj gyereknek a képességei a nullával egyenlőek. Ekkor keres valamit, amiben jó lehet, és továbbüldözi ezt az uj gyereket: operaénekest farag belőle, amikor a rossz gyereket megérinti a siker lehetőségének a szele, akkor ügyesebbé válik. Soha nem tudja meg, hogy tehetséges, ha az eredeti szüleinél marad, vagy ha ez az anya nem ennyire vehemens a tanulást illetően.
Végül kiderül, hogy mégis tévedés volt a csere, és mindenki visszamegy az eredeti szüleihez, de akkor már hiába: az okos gyerekből lesz egy unalmaska bűvészecske, soha többé nem tanul.
Nagyon elgondolkodtató volt, igaz hogy nagyon szélsőséges élethelyzeteket vetett fel.
Illiona 2019 jan. 13. - 15:09:54
(235375/239045)
edimir és Ljerk! Köszönöm hogy megértettetek, és megvédtetek.
Aki nem hallotta ki a szavaimból az iróniát, azt nagyon tudom sajnálni.
Igaz, talán félreérthetően fogalmaztam, ha valakit megsértettem , attól elnézést kérek.
Az általánositás valóban nem helyes.
De vajon általánositás volt-e amit leirtam? Csak kérdezem!
Erről a témáról ezernyi oldalt lehetne irni, de maradjunk kizárólag csak Koreánál, és a korearajongóknál.
Amikor 2014-ben először voltam Koreában, egy kisebb csapattal utaztunk együtt, 10 filmrajongó társammal. Az egyik reggel az étteremben (két reggel volt ilyen is (ott egyébként nincs reggeli) )) nagyon szép pálcikákat kaptunk az ételhez, fémből voltak, és szépen diszitettek.
Az egyik társunk észrevétlenül a táskájába tette, egy másikat viszont elkaptak, és rászóltak, hogy tegye vissza. Mi többiek meg égtünk, mint a Reichstag.
Most szeptemberben pedig a kinai utam során, egy belföldi repülőjáraton a fedélzeti magazinban voltak jó Ázsia térképek, ahová ez a légitársaság repült. A mellettem ülő magyar utitársam simán kitépte a lapokat, összehajtotta, és eltette. Pedig még sokan lapozgatnák arrafelé is.
Én ezeknek nem szóltam, mert miért én legyek az örökké a csak vitatkozó, kötözködő utitárs, amikor lehetek kedves, barátságos is???
Egyszerűen el kell fogadni, hogy ilyenek vagyunk.
Mert nem szólni, nem rendreutasitani is ugyanannyi, mint megtenni. ( a gyilkosok közt is cinkos aki néma ugye?)
De ha mindig mindenkit rendreutasítok, megmondom a tutit, és folyamatosan csak kiabálok az igazamért, akkor hogyan lehetnék akár csak egyetlen fokkal is magasabban, mint aki trollkodik itt, és csak mindig megmondja a tutit, kioszt, és kötözködik???
Egy másik általánositás, szintén Koreából:
amikor 2016-ban Koreában jártam, a repülőtéren (Inchon, 51 millio utas / év) az egyik padon otthagytam a fényképezőgépem, ami egy drágább darab volt. 3 nap mulva koreai kisérőnk felhivta a repteret, hogy hátha, (ő biztosra mondta) hogy nem vitte el senki. Pár másodperc volt, és már kapcsolták is az elveszett tárgyak osztályát (valami ilyesmit) és mondták, hogy igen megvan a gép. Amikor hazafelé jöttünk, akkor felvettük a reptéren. A Koreában élő barátomnak elmeséltem, hogy hogyan jártam, akkor csak annyit mondott : „egy koreai embernek semmi nem kell, ami nem az övé.”
Ez is általánosítás, csak épp mennyire más mégis. Ugye?
Erről a témáról nem kivánok többet mondani, ne is válaszoljatok, vagy ha igen, akkor sem fogom elolvasni.
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 13:37:00 8/10 Előzmény edimir
(235374/239045)
Off

Sky Castle
Spoiler

A tragédia elgondolkodtatja a családokat, lassan mi is megismerjük, hogy mi húzódott a háttérben.... hmm, van min elgondolkodni, mit emészteni, a mi agyunk is kattogni kezd, mint a szülőké.....

A tragédia következtében megürül az egyik lakás.... Új lakók érkeznek a Sky Castle-be
KÉP: mint a családi fotón is látszik, ők alaposan kilógnak .... nem csak mások, de hozzáállásuk sok mindent meg is kérdőjelez.... változást hoznak....
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 13:31:01 8/10 Előzmény edimir
(235373/239045)
Off

Sky Castle
Spoiler

KÉP: - felirat - a nagy kérdés! A Sky Castle édesanyáinak szent küldetése csemetéjük jó egyetemre való bejuttatása, ezért mindenre képesek. De mi van akkor, ha egy "alacsony származású", hátrányos helyzetű gyerek képes ugyanúgy a tanulási ranglista élére kerülni különórák, segítő tanárok nélkül?
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 01:53:42 8/10 Előzmény Ljerk
(235372/239045)
:)))))))))))))))))))))) Hogy te milyen jól értesült vagy!:))))))))))))))))) Igen, a sok táblácskának több tárhelyre volt szüksége, mint a filmeknek és sorozatoknak!:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 01:45:45 8/10 Előzmény edimir
(235371/239045)
Off

Sky Castle
Spoiler

A Sky Castle-ban élő családok úgy tűnik egy zárt tömböt alkotnak, de ezen a tömbön megvannak a kisebb-nagyobb repedések. Rivalizálás, titkok lappangnak a mosolyok mögött, s a családokon belül sem mindig tökéletes az egyetértés.....

KÉP. tűsarkú és bontókalapács.... Hmm, furcsa párosítás... de néha szükséges!.))))))))))))
8/10
edimir 2019 jan. 13. - 01:33:58 8/10
(235370/239045)
Off

Sky Castle
Spoiler

Korábban már megnéztem az 1. részt, abból már sejthető volt, hogy jó kis sorozat kerekedik belőle.. most végre volt időm folytatni... és így is lett. A közelmúlt egyik legjobb sorozatának ígérkezik.

Ha csak annyi lenne, hogy a különórás elitképzést mutatja be, akkor bátran legyinthetnénk, hogy köszönjük, arról már láttunk...Itt azért jóval többről, mélyebbről, árnyaltabbról és több oldalról megvilágításba kerülő dologról van szó.

Természetes, hogy a szülőket foglalkoztatja gyermekük jövője, a jó egyetem a majdani jó állás, jó életszínvonal előfeltétele, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kimagasló tanulmányi eredményeket produkáljon a gyerek. Hogy ez utóbbinak mi az ára? Mi van, ha csak a tesztekre koncentrálsz, de nincs kreativitás, egyéniség? Mi van, ha a teljesítményorientáltság közepette megfeledkeznek a nevelésről? Ha szétcsúsznak az emberi kapcsolatok? Mi van, ha a folytonos megfelelési kényszer alatt deformálódnak, megsérülnek a gyerekek? Mit jelent számodra a gyereked? Meddig terjed a szülő felelőssége és meddig a speciális tanulást segítő "edzőé"? Mi van, ha rosszul döntesz... és az tragédiához vezet?

A sorozat ismertetője: https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Castle

KÉP: egy szobrocska... anya és gyermeke.... amikor ajándékként átadják, még nem is értjük.....





10/10
offtopic
Ljerk 2019 jan. 13. - 00:05:38 10/10
(235369/239045)
Én úgy tudom, hogy Illiona megnagyobbította a lakását, mert már nem fért el a sok "Kihajolni veszélyes" feliratú táblácska. A MÁV-nak meg az összes európai vasúttal szerződése van cserekocsikra és mozdonyokra, mert ha Illiona leolvassa a mozdony és vagon számokat, az Magyarországon már nem közlekedhet menetrendszerűen.
hanguktaekwondoo 2019 jan. 12. - 12:02:34 Előzmény Illiona
(235368/239045)
Beszélj csak a saját nevedben :-)
Kiindulhatsz úgy is magadból, hogy nem általánosítasz a magyar nemzet összes tagjára vonatkozólag.
Egy kis gyakorlás, és menni fog ;-)
De lehet, hogy vmivel több energiát kell béfektetned, mert a negatív zsigeri reakciók áttranszformáláshoz azért jobban meg kell dolgozni ;-)
Phájtin!
Illiona 2019 jan. 12. - 08:35:23
(235367/239045)
Még az előzőhöz:

Az also linken, amit feltettem, a kék szinű gombszerüségre kell kattintani, ott lehet olvasni a magazint.
Az oldalakon viszont a jobb alsó sarokban lévő kék nyilra kattintva lehet lapozgatni.
Kép: a cikk és Dr Csoma Mózes
Illiona 2019 jan. 12. - 08:30:50
(235366/239045)
Sziasztok, szép hétvégét mindenkinek!
Nekem sajnos munkával telik, de sebaj.

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója apropójából a KTX expresszvonatok fedélzeti magazinjának januári számában interjú olvasható Dr. Csoma Mózes szöuli magyar nagykövettel. Az interjú az alábbi linken, a januári szám 40-41. oldalán található.
http://ktx.ecatalog.co.kr/home/view.php?host=main&site=1901&fbclid=IwAR0kSQ0CjoqaGagJ5l323hDDPqbTJp-xLJ90ZUH9-L9FeGyCtK-n0yWjMGo
Én bevallom, érdeklődéssel olvastam , néztem a többi oldalt is, még a reklámokat is. (a cikket csak néztem sajnos, de azt nagyon :)))) )
Már az első oldalakon feltünt Hong Kapitány! 2014-ben is nagyon népszerű volt már, akkoriban is ruhákat reklámozott. Nekem egy egész füzetem van róla, az egyik üzletben kaptam, miután bámultam csak a kirakatot, és mint egy külföldinek adtak a eladónők egy katalógust. Nelvismeret nélkül is megértettük egymás :)))). Az egyik találkozóra el is vittem, ha jól emlékszem.
Most itt jó volt látni, mit is olvasgat a koreai.

Mi itt a szeged-Budapest vonalon, ahol 2 óra 20 perc a menetidő, és mindig késik a vonat vagy 15-20 percet, nincs is olvasnivaló , ( a telefonjaikat is csak néhányan nézegetik, ) de szerintem mi magyarok el is lopnánk ha volna :)))