8/10
edimir 2019 máj. 13. - 06:55:41 8/10 Előzmény edimir
(236865/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj


Csak lassan tudok előre araszolni a sorozatban, de talán most, hogy végére érünk a festetési hercehurcának, beáll a normál üzemmód.... a 31. résznél tartok... véleményem lenne már most is, de még várok vele, elég sok a változás....
Illiona 2019 máj. 11. - 19:05:08
(236864/239045)
Confession

Spoiler

a 15. részt is megnéztem, az angol felirat ugyis jó ha kedden lesz.
Az izgalmak a végletekig fokozódtak, ez egy tényleg fantasztikusan jó sorozat.
Az igazi nagykutyák, akik a védelmi pénzekből nyultak le jókora hasznot (ezek a koreaiak! sóhaj) egyenlőre még mint futnak, de azért az igazság kezd már kirajzolódni.
A számunkra is, és a közvélemény számára is.

És egy tanulság némely tisztaságmániásnak: nem kell mindig a port törülgetni! Az a kis némi por a felső padkán akár majd életet is menthet!!!!!!
Én is ehhez tartom magam, és portörülgetés helyett megyek filmet nézni!!!
Illiona 2019 máj. 09. - 21:50:16
(236863/239045)
Confession

megnézve a 13-14. epizód is. Már csak 2 rész van hátra.
Ugyanolyan izgalmas, érdekes, mint az első részek voltak.
Néha már sok abból a beszédstilusból, ami főleg a hanyag csudatitkárnőt jellemzi, de hát ennyi negativum belefér.
Egyáltalán nincs benne romantikus szál, kész felüdülés. Mondjuk nő sincs benne (hála a Teremtőnek), csak az alkoholista lány, az meg ugysem kell senkinek, legalábbis ügyvédünk sokkal jobbat érdemel.
Illiona 2019 máj. 09. - 02:21:48
(236862/239045)
Bad Thief...
Én nem tartottam ezt a soroztatot annyira nyomasztónak, bár a régmult eseményeit itt is több részen keresztül mutatták be, szerintem 5-10 perc is elég lett volna. De amikor a mába érkeztünk, attól kezdve már van vidámabb rész is, némi humor.

Kivéve ugye a kutya meséjét, a hűségről. Na az az 5 perc tényleg nyomasztó volt.

Végig azt hittem, hogy a nyomozólányba fog mindkét testvér beleszeretni, már előre sajnáltam kedvenc ügyészünket, de hála az égnek, helyén volt az esze, és megmenekült ettől a túlbuzgó nőszemélytől.
Azt hiszem neked is ugyanaz a bajod vele: a túlzott igazságérzete miatt nincsenek korlátai sem, és ezt is ugyanolyan nehéz elviselni, mint ha igazságtalan lenne :)))
A szinésznő is többet mutatott gyerekszinészként, mint igy "felnőve" ebben is egyetértünk.
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 23:31:48 8/10
(236861/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj


Általában nem szokott bajom lenni a színésznőkkel, többeket kedvelek... de itt a rendőrlányt alakító Seohyun nem tartozik közéjük. Legutóbb a Time-ban láttam, ott tönkre is vágta a sorozatot... sajnos itt is őt érzem a gyenge láncszemnek. Pedig a karakterrel elviekben nem lenne gondom,az alakítással annál inkább.....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 23:15:01 8/10 Előzmény Illiona
(236860/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj
Spoiler

Bizonyára kell az üzleti életben egyfajta szenvtelen távolságtartás, hogy racionális alapon szülessenek a döntések, de itt ezen felül még ott egyfajta szükségtelen arrogancia is, ami végiggyűrűzik az egész rendszeren... Tovább haladva a történetben tovább mélyült ez a kellemetlen érzetem... már nem csak cseboléknál jött elő ez a kivagyiság, hanem egyre több közegben, mindenütt, ahol alá-fölé rendeltségi viszony volt... az ügyvéd tanoncoknál, ahol a sanbee lép fel az árva, de nála tehetségesebb ügyvédtársával szemben... vagy a megszondáztatott ügyvéd a közlekedési rendőrlánnyal szemben.... életkor/család/hivatali pozíció mind-mind lehetőséget ad arra, hogy az alattad állóba belerúgj... s itt a sorozatban ezt nagy élvezettel meg is teszik... mintha csupa frusztrált, boldogtalan ember lenne, aki ebben éli ki magát, ebben leli örömét. És ez már vhol nem egészséges, hanem egy rákfene....És ennek már semmi köze a gazdasági fejlődéshez, ez már deformitás, ami a múltból korcsosan sarjad...
Illiona 2019 máj. 08. - 16:51:16
(236859/239045)
Bad Thief.... Rossz tolvaj...

a negativ karakterek szerepeltetése ugy hinnénk, a való életben nem is voltak talán ilyenek, de épp a gazdasági sikereik mutatják, hogy volt ilyen a valóságban is.
Korea szédületes gazdasági fejlődést mutatott be az 1980-as évektől, és talán előtte is,( de arról keveset tudunk.)
Előbb a japánok vittel el mindent, ami szétszedhető, leszerelhető volt, utána a 3 éves polgárháború sem kedvezett a gazdasági fejlődésnek.
A maradék fél ország ott volt kifosztva, a szakemberek eltüntek, vagy északon maradtak.
az a csuda, hogy egyáltalán megindultak fejlődni!!!Az, hogy ebből a nincstelenségből felépitettek egy egész országot - hiszen ott nincs is 30 évnél régebbi épület, az autópályák, a vasútvonalak, a mindenféle gyárak, üzemek, a metró stb... azt szerinted kik csinálták?
hát ugyanezek a szörnyű, lélektelen, de kőgazdag emberek!
Hát az ilyen Csilsuk féle emberek biztos nem csináltak volna semmiféle fejlődést, de mégis az ő izzadtsága és élete is benne van, sok millió kisember izzadságával és életével együtt!
Az a társadalom azt az utat járta végig.
Nálunk minden másképp volt! minden demokratikusan, népszavazáson, meg mindenféle uton intéződik el, és emiatt nincsenek jó utjaink, jó kórházaink, jó egészségügyünk, jó katonáink, jó iskoláink stb...
Lehetett volna más út? mennyire szükségtelen, és felesleges kérdés! A multon már nem lehet változtatni, mindenki ugy élte meg ahogy megélte, amilyen környezetben szocializálódott.
Koreában is megindult egyfajta tisztulása a társadalomnak, elég csak az elnökasszony féle botrányra gondolni, arra a 8 gigatüntetésre, aminek szemtanúja is voltam, azonkivül itt van a tavalyi szexbotrány, és a mostani nagy kábszerbotrány stb ...
Ezek mind a társadalmi tisztulás jelei.
De már nem lesznek gigavállalatok, hiszen azokat az elrendezett házasságokkal tették biztonságossá. Nem születnek gyerekek, akik korlátlanul biztosítanák az olcsó munkaerőt.
És végül Dél-Korea gazdasági fejlődése is lezuhan oda,. ahol mi, európaiak tartunk.

Az ezt következő ciklust én sem tudom még megjósolni sem....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 07:03:21 8/10 Előzmény edimir
(236858/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj

KÉP: - felirat - úgy tűnik a Chunoban elhangzott Csoszon kori igazság a mára is érvényes... a kisember nagy rászorultságában lop, akkor teljes erejével sújt le rá a törvény, ám aki nagyban csinálja kellő hatalommal, pénzzel rendelkezve, az tovább gyarapszik, avanzsál....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 01:02:15 8/10 Előzmény Illiona
(236857/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj

Spoiler

Én épp csak elkezdtem, még csak a 7. résznél tartok. Számomra eddig roppant nyomasztó. Nem a szegénység, sokkal inkább a hatalmaskodók dölyfe. Ahogy vmi Csoszon-kori ferdítésként az egykori uralkodó családhoz hasonítja magát és családját az Elnök. Még csak emberszámba se veszi a nem az elithez tartozókat, ezért megölésük, haláluk lepereg az önteltségéről, a "leckéztetéseiktől" pedig felfordul a gyomrom... Ő , az idősebbik lánya és annak züllött fiacskája kellően tudják megutáltatni magukat. A kivagyiság, a mindenki felett állás mellé betársul náluk a kicsinyesség, ahogy élvezik mások tönkre tételét, megalázást.... megtanítani nekik hol a helyük....
Mintha nem is egy jogállamban játszódna a sorozat, bármit el lehet követni büntetlenül, ahogy az ártatlanból is lehet bűnbakot fabrikálni....

Kimbin... itt van mellettem a "kis fakard"... hát persze, hogy kedves emlékeket idéz... a "kisfakardos"-t:))))))) Hiába, 10 ezer évig éljen Silla!:))))))))))))))))))
Illiona 2019 máj. 06. - 23:14:29
(236856/239045)
Intimate stranger

ez az az üditő eset amikor nem kell vitatkoznom, mindennel egyetértek, amiről edimir irt.
A koreai változat nem jobb, mint az olasz, és a koreai emberhez, bármennyire is városlakó, modern ember, nem illik az olaszok fesztelensége, szókimondása, harsánysága.
Nem sikerült igazán a szereplő választás sem. A „babá”nak forditott pasi nekem nem is volt soha kedvencem -tudom, hogy sokan szeretik – de itt is ugyanolyan sótlan volt, mint a többi sorozatában. De a Lucky Key bérgyilkos is főszereplője itt nemigen játszhatta volna el a nagy hóditót, őt egyáltalán nem a szépségéért szeretjük, és akkor nagyon finom voltam.
Az elején az a 4-5 perces 34 évvel ezelőtti kis bejátszás meg mi is volt? még mindig kiskorúnak néznek bennünket – de legalábbis engem? mert nem tartották elképzelhetőnek rólam, hogy elhinném, hogy ők régről nagyon jó barátok?
Most visszagondolván 34 évvel ezelőtti barátaimra, akikkel akkoriban lógtam együtt, akkor voltam 22 éves , talán 1-2 ismerős van köztük, de az igaziakat mind sokkal később ismertem meg.
Az egyik barátnőm fogalmazta meg a 60. születésnapján (aki a táborban is meglátogatott, és megnézett 2 filmet velünk) hogy az élet olyan mint egy vonat. Időnként valaki, valakik felszállnak és együtt utaznak, és valaki vagy valakik időnként leszállnak. Akik leszálltak, azokat egyszerűen el kell engedni, és persze vannak akik végigutaznak vele, és olyanok is, akik csak épp egy megállót utaznak vele. És ez milyen igaz!
Nos ezek a 34 évvel ezelőtti képek teljesen feleslegesek voltak, az olasz eredeti változatban nem is voltak benne.
Ez a film ujragondoltatott velünk egy csomó fogalmat: mit is jelent a mai világunkban a hűség, a barátság, az irigység, az önzés, az öszinteség, illetve az öszintétlenség, a család, a tolerancia, az elfogadás, és sorolhatnám még…..
a film végső következtetéseként le lehet vonni, hogy a barátság már ott eltünt, amikor ezek a fiúk házasságot kötöttek. Ezzel ugye fel is higultak. A próbálkozás megvolt, hogy barátok maradnak, de csak egyszerű haversággá leminősültek.
Ez a vacsora volt egy próbálkozás, hogy régi barátság romjain ujraépitsenek valami értékeset, de ez már múlt, nem lehet. De a beszélgetésekben még ott van a lehetőség, de már nem is próbálkoznak, illetve sikertelenül.
A feliratot kacs forditotta, köszönet érte! Ő az oppa szót végig babámnak forditotta, ez lehet a forditói szabadság is, ebbe a filmbe, ebbe a viszonyba – idősebb szegény pénzszóró pasi és fiatalka buta de gazdag feleség- szerintem valahogy nem illett ide.
De végül is holdfogyatkozás lévén fogott a vörös Hold átka: biztos hogy átok volt: nem éppen Áldás? Hiszen a jótékony feledés homályában el is felejtődött ez az éjszaka az összes kellemetlen titokkal együtt. Hogy miért? mert még a társadalomnak nincs válasza a feltett kérdésekre, amit magában minden mozinéző feltett. Nincs jobb együttélési forma, a régit meg már kinőttük.
Hogyan tovább? Vélemény?

Illiona 2019 máj. 06. - 16:52:56
(236855/239045)
Bad Thief...

és a főszereplő, aki már a Bábelben is meggyőző volt (és még tucatnyi sorozatban)
KIM JI HOON
Illiona 2019 máj. 06. - 16:48:54
(236854/239045)
Bad Thief ...

a 2. számú főszereplő.

Az ázsiawikin őt jelölték meg 1. számú főszereplőként, de szerintem a személyiség súlyosságát tekintve semmiképpen sem.
Amugy nagyon jól hozta a bohókásnak tűnő, de ugyanakkor elkötelezett fiú szerepét.
Illiona 2019 máj. 06. - 16:46:38
(236853/239045)
Bad Thief

Csilsuk fiatalkori képe: nem is olyan fiatal már a szerephez, igaz?
Illiona 2019 máj. 05. - 21:45:04
(236852/239045)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj

Azzal kezdeném, hogy jó tolvaj nincs. Semmilyen összefüggésben, semmilyen körülmények között.
Persze lehet filmben, ami elrugaszkodik a valóságtól, de ez rossz üzenet, a való életben egyszerűen NINCS.
Ez egy 50 részes hétvégi sorozat, ami azon kevesek közé tartozik, hogy van rendes magyar felirata.
Maga történet – jó koreai szokás szerint – 20 évvel korábban kezdődik. A Felszabaditó Hadsereg vezetője eldugott a hegyek között egy nagyon nagy értékű „Nemzeti Kincs” összegző néven futó valamit, gondolom aranyat és más ereklyéket, iratokat. Azt hogy hol található, egy térképre berajzolták, és utána a térképet 3-be szétvágták, és egymás között elosztották. Az egyikőjük áruló lett, viszont a kincset nem sikerült megszereznie.
Évtizedekkel később már csak a leszármazottak élnek, és megindul a harc köztük a térképek illetve végső célként a kincs miatt.
Akik a kincset akarják, nem válogatnak az eszkozökben: több ember halálát is okozva.
Ezen térképvadászat közben egy család életét követhetjük nyomon a kezdetektől a mai napig.
A családfő lopásokból tengeti amugy szánalmas életét, csak a családjában találva egy kis erőt a továbbéléshez (továbblopáshoz). Van egy fia, aki 15 éves koráig marad a családban, folytonosan kirekesztve, hiszen az iskolában is kizárják az iskolatársak maguk közül, tolvaj apja miatt, hiába jó tanuló.
A családhoz kerül az egyik meggyilkolt leszármazott kisfia is, aki végignézte apja meggyilkolását, igy a befogadó családot nagyon megszerette, mert sérültként is szerették.
Különösen vonzódott a nagyfiúhoz, aki okos volt, szép volt, megbizható, és gondoskodó.
De egy napon az anya is meghalt, és a nagyfiú akkor eltünt.
a történet a napokban – 19 év elteltével folytatódik.
Az apa fogadott gyereke már felnőttként, ügyvédként tevékenykedik, az apa kis lakatosmühelyt „vezet” (csak csinálgatja). Eközben minden lehetséges helyen keresik az idősebb fiút.
Az idősebb fiú már ügyész, álnéven egyedül élt az elmúlt 19 évben, egy árvaház segitségével jutott el oda, ahová eljutott.
Ő egyből felismeri az az apját és a kis testvért de viszont ők nem.
És elindul a bosszúállás, a leszámolás, a térképek helyének kideritése, a kincskeresés, az emberek kiismerése, a bizalom, és bizalmatlanság, a barátság és szerelem körül.
Nagyon izgalmas sorozat, nagyon jó a témája, semmi klisé, nagyon jók a főszereplők, mindkét fiú telitalálat.
Miattuk is érdemes végignézni.
Ami hibát találtam: Az apa megszemélyesitője Csilsuk, ő aki a végére belejön, de eleinte túl öreg a a gyerekek apjának lenni. Emiatt parókát adnak rá, vagyis túl mű nekem. A koreai maszkmesterek csak ennyire képesek? csak kérdezem! És a főszereplő lány: nekem ő túlságosan jó, aki mindig harcol az igazságért, emiatt bármikor bárkit kioszt, megmond, beleszól, megmagyaráz, nem vesz figyelembe senkit, és semmit. Mindenkinek őrá kell tekintettel lenni. Az EGO a legerősebb eszköze. A szinésznőt eddig a Passionata Love gyerekszereplőjeként ismertem csak, akit az első részben meggyilkolnak, vagyis akár semminek is tekinthető.

Illiona 2019 máj. 05. - 12:46:53
(236851/239045)
Bangzi Melody

a rendező:
Dusheng Zheng
Illiona 2019 máj. 05. - 12:45:02
(236850/239045)
Bangzi Melody

egy kép a filmből
Illiona 2019 máj. 05. - 12:14:19
(236849/239045)
Bangzi Melody - Falusi Dallam
Még visszatérnék néhány mondat erejéig a tegnapi filmre: már nagyon kimerült voltam az este.
A filmről:
1980-ban Kinában épp földosztás előtt járnak. Ekkorra már minden demokratikus és romantikus eszmét, érzést kiöltek az emberekből. Ez a világ végén lévő kis falucska, ami télen megközelithetetlen, kizárólag mezőgazdaságból élnek.
Itt él a „falu bolondja” akinek az egész élete szánalmas.
Katona volt, valószinűleg akkor tört meg az elméje, ami az idők folyamán, az őt ért atrocitások, és bántalmazások hatására csak tovább nött. Hozzájárult még a kislánya halála, aki a keze között fulladt meg.
Ez az őrület addig fokozódott, míg a faluközösség számára is veszélyessé vált, igy egy elmeotthonba vitették el.
De nem ennyire egyszerű a történet.
A filmben nagyon árnyaltan benne van hogy a közösség mennyire nem megértő a bolonddal szemben, minden ami idegen tőlük, ami más, azt ki is vetik maguk közül.
Benne van a kinai parasztok 5000 éves földéhsége, amit semmilyen diktatura nem tudott kiölni, sem régebben, sem most. Mindent, és mindenkit beáldoznak ezen - egyébként az életet jelentő – mohóság miatt. Képesek arra, hogy őrületet szinleljenek, és képesek arra is, hogy egy őrültnek vélt embert intézetbe zárjanak.
Az emberi lélek ilyen módon való kiteritése nagyon szépen megvalósul a filmben, nagyon ritka ezközöket vet be a rendező: a közeli képek, a zajok: a kutyaugatás, a szél hangos játéka a madárijesztőkön, a puskalövések hangja töri meg a falu amugy túl csendes életét.
A mozit talán emiatt is nagyon hangosra állitották be, ezek a nagyon erős hangok szinte sértették a dobhártyámat.
A rendezővel való film utáni kérdezz-felelekben kiderült:
a falu egy valóságos falu, Kina északi részén, ahol müködött egy amatőr szinjátszó csoport. A rendező 9 faluban járt, amikor itt a 9.-ben megtalálta ezt a csapatot. A filmben végig amatőrök játszanak, egyetlen hivatásos szinész sincs köztük.
Lehet hogy emiatt a szereplők nagyon hamar beleilleszkedtek ennek a filmnek a jeleneteibe, nagyon könnyű volt felvenni őket, a rendező szinte ugy érezte, hogy akár az egész filmet eljátszanák ugy egyvégtébe, megállás nélkül.
A szinjátszó kör vezetője is szerepel a filmben, aki egyébként a falu jelenlegi páttitkára is egyben, és egyszerű ember létére nagyon jól tudott számolni – mondta a rendező a film költségeire célozva.
Ma már ebben a faluban is másképp élnek, a tv. a mobiltelefonok megjelenésével, valamint a fiatalok elvándorlásával másmilyen az élet arrafelé is. 5 évvel ezelőtt az utolsó kis házba is bevezették a villanyt, ugyanazt a miliőt már nem lehet megtalálni.
A falu lakosai mégis azon gondolkodnak, hogy meglovagolván a film általi ismertséget, a falu látogatottságán keresztül jutnánának uj megélhetési forráshoz.
A beszélgetés végén az eghyik kinai néző megkérdezte: tényleg bolond volt-e a bolond, vagy csak ugy tett. A rendező válasza: mindenkinek magának kell eldönteni, erre nincs válasz.
A Bangzi Melody egy nehéz film, lehetetlen minden benyomást igy leirni, és a rendezővel való beszélgetés is másfél óráig tartott, vagyis abból is csak kis kivonat az, amit itt leirtam.
A film és a felirat még vadászat alatt, sajnos semmit nem találtam még.
Illiona 2019 máj. 04. - 22:25:40
(236848/239045)
Sziasztok szép estét mindenkinek!

Most értem haza a szegedi Konfuciusz Intézet filmvetitéséről, a film után még volt egy másfél órás kérdezz- felelek a kinai rendezővel, aki jelenleg európai köruton van, 5 országban népszerűsiti a filmjét.
Ez a film moziban nem vetitett, kizárólag igy szűk körben terjesztik.
Rengeteget kérdeztek kinai mozinézők is, akik mind külön beszámolót tartottak, és az igazgató úr mindent átforditott magyarra is, igy elég lassan haladtunk.

Az egyik magyar kérdező azzal kezdte: "rettenetesen tetszett". Azon tűnödtem, milyen nehéz lehet ezt a mi szóhasználatunkat idegen nyelvre leforditani. :)))
A film magyar cime: Falusi dallam.
Még emészteni kell, nagyon mély és kemény film volt, fekete-fehérben ment, csak némi visszaemlékezések voltak zöld és piros szinű.
Érdekesek voltak a hanghatások, fegyverropogás, a kutyaugatás, a madárijesztők hangja, ahogy a szél fujta.
A magyar felirat elkérése folyamatban van, ha másképp nem, beleteszem az őszi filmnéző tábor programjába
8/10
edimir 2019 máj. 04. - 09:42:58 8/10
(236847/239045)
Intimate Strangers
Spoiler

KÉP: - felirat - hát igen, ez a másik kulcsmondata a filmnek.... Vajon mennyire jó az őszinteség és mennyire jó a "diplomatikusság" a kapcsolatainkban???? Mi a jó "arány"? Szükséges-e a kegyes hazugság, avagy a hallgatás, elhallgatás? Mennyire mélyek a kapcsolataink, vagy elég, ha csak felszínesek? Igazi telitalálat az olasz film.... sajnos számomra semmit nem tett hozzá a koreai, ezúttal még a színészi játékot sem tudom kiemelni., az is gyengébb. Különösen Lee Seo-Jin "macsója" okozott nekem csalódást, mert hiányzott belőle számomra az olasz színész által belevitt spiritusz és férfiasság... a koreai egy szimpla félrelépegetős fazon igazi kisugárzás nélkül.... inkább csak egy jóképű svihák, akinél nem éreztem, hogy nem csak a csalás, de a szenvedély is a vérében van.... Az olasz zseniális volt, ott egyszerűen éreztük, hogy nála ez a macsóság a lételeme, nem vmi kis kilengés....
8/10
edimir 2019 máj. 04. - 09:28:45 8/10
(236846/239045)
Intimate Strangers
Spoiler

KÉP: - felirat - nekem is bejön... ezt én is elfogadnám!:)))))))))))))))))) A Love in Sadness virágos lábfürdője is klassz, de ez már a kényeztetés csúcsa... vajon mit néz , miközben ejtőzik a vízben?:))))