8/10
edimir 2020 ápr. 11. - 10:43:31 8/10 Előzmény Illiona
(238170/239050)
Szép napot!:)

Remek tipp!:)))))))) Lehetne az a doboz is, a szép férfikéz is stimmel, az is, hogy a doboz fontos dolgot rejt, Jinheung király parancsát Mishil kivégzésére. Csak ugyebár a fa alá ritkán terítenek ki térképet...
Hogy mennyire "mágikus" a doboz, hogy sértetlenül ússza meg a földben töltött időt? Talán csak néhány hónapot van a földben attól fogva, hogy a gayaiak táborából távoztában a fa alatt Deokman elrejti, majd Bidamot küldi érte. Az időszak is száraz, épp ez akadályozza a folyóval való elárasztásos terv kivitelezését.

Hát igen, Sohwa fura sántikálása anno, De az nem a doboz miatt volt, hanem a királyi pecsétet kötötte a lábára egy zacskóban. Jinheung király parancsát kiveszi a dobozból és csak azt viszi magával Mishil titkos lakosztályából a tároló dobozt ott hagyja.

Mostmár tudom, hogy mit kapsz a következő libagoly találkozón!:)))))))))))))))))))))))

KÉP: Bidám és a "mágikus" doboz...:))))))))))))))))
Illiona 2020 ápr. 11. - 00:35:36
(238169/239050)
Én ugyan nem használok képfelismerőt, de legalább gondolkodom rajta.

Anélkül is van tippem, lehetne ez az elásott faládika, amiben a parancs van, hogy Misilt meg kell ölni,
Korábban Szohva a lába közé kötötte, amitől azután semmiképp nem tudott menni sem, borzasztó volt látni is a félkegyelműt, biztosan volt valami pszichológiai oka is....
Ez egy mágikus doboz, ugyanis nem hat rá az időjárás: simán el lehetett ásni, nem akadályozta az ásást némi fagyökérzet, (bezzeg amikor én kapálom a kertben a fák alját, akkor ott van a földfelszin alatt közvetlenül, csak hogy nehezitse a kapálást!!!!).
A másik, hogy Bidám teljes érintetlenségben találta meg.
Koreában olyan monszunos eső szok lenni, mintha az eget lyukasztanák ki (ezeket a szavakat az épp most nézett sorozatból vettem) és mégis láss csodát: a dobozka nem károsodott, nem ázott be, nem deformálódott, stb. Sőt! mennyire fényes!!!

Nekem is kell egy ilyen doboz!!!!!

Én is kerestem a több ezres képeim között, de olyat amit nem ismer fel a a legujabb képfelismerő program sem. Még mindig keresem, de közben pihenő! (kép)
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 23:10:18 8/10 Előzmény edimir
(238168/239050)
Kis segítség a rejtvényhez, hogy kapcsolódik kimbin által feladott feladványhoz...
Sokunk nagy kedvence ez a sorozat, nekem legalábbis biztosan!:))))))))))))))))))))

REJTVÉNY: Miből származik a képkivágás? Mi van a dobozban? Tippek, ötletek jöhetnek!:)))))))))))))
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 22:52:56 8/10
(238167/239050)
Jesters: The Game Changers

Az utolsó "csoda" a filmben: a macskák megállítják és így megmentik a királyt....
A helyszín pedig szintén különleges: a Sangwonsa Templom az Odeasan hegyen. A templom a Silla korszakban épült, több csodás történet is kapcsolódik hozzá. Ezekből csak egy az, ami Sejo királyt megmentő macska sztorija.

A híres történet így hangzik: Sejo királyt meg akarta gyilkolni egy merénylő, de életét egy macska segítségének köszönhette. Egy napon Sejo király be akart lépni a templom termébe imádkozni, ám egy macska megharapta és megkarmolta ruháinak ujját, így akadályozva meg, hogy belépjen a templom termébe. Sejo király titokzatosnak tartotta ezt az eseményt, és elrendelte a templom belsejének és környékének átvizsgálását, és talált egy merénylőt, aki bujkált az asztal alatt, amelyen a Buddha-szobor volt.

Hálából Sejo király 1466-ban elrendelte a Sangwonsa-templom kiterjedt felújítását. Sejo király szándékának tiszteletben tartása érdekében Yejong király Sangwonsa-templomot jelölte ki Sejo királyért imádkozó szent templomként.

S ahogy a fenyőt, úgy a macskáknak akkoriban a templonban felállított szobrai ma is megvannak még, még mindig ülnek a Munsujeon Hall előtt!:)))))))))

A csodálatos silla kori templomról itt olvashattok: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.244611645623947.59556.223162767768835&type=3

KÉP: a kőmacsekok!:)))) - ANGWONSA TEMPLE CAT STONE MT. ODAESAN, GANGWON PROVINCE
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 22:33:12 8/10
(238166/239050)

Tetszik a forgatókönyv eredetisége, ahogy (ha jól gondolom) a valóságot ötvözi a fikcióval. A "valóságot" a Sejo uralkodása idején született annalesekben/ Királyi könyvekben található negyven különleges történésről szóló leírás jelenti, amihez aztán a forgatókönyvíró egy általa kitalált sztorival teremt egy elképzelt hátteret.

Ez a háttér bár kitalált, de nem minden alapot nélkülöz, hiszen adott egy népszerűtlen király, akinek legitimációját megkérdőjelezik a társadalom széles réteigeiben, természetesen a király érdeke lenne a róla kialakult kép megváltoztatása, mint ahogy mindig akadnak olyanok, akik szeretnék a helyzetet saját hatalmi ambícióik megvalósításához felhasználni.

Miért is ne lehetne a Királyi könyvekben leírt 40 különleges eseményből néhány olyan, amit mesterségesen idéztek elő, ami ügyes PR fogás a nép manipulálására, a közvélemény befolyásolására?
Tényleg, miért is ne? S ahogy a forgatókönyvíró eljátszik az ötlettel, úgy mi kétkedő énünk is rávágja, hogy miért is ne?! S innentől már jöhet az öt kiváló szemfényvesztőnk "csodás" trükkjei.

Azért az tényleg valódi csoda, hogy a filmben látott nevezetes fenyő még így, 600 évvel később is él és felkereshető!:))))))
https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g1204905-d3808314-i101727366-Jeongipumsong_Pine_Tree-Boeun_gun_Chungcheongbuk_do.html

KÉP: A filmbeli első csoda fenyője - JEONGYIPUM PINE TREE - NATURAL HERITAGE NO. 103 BOEUN-GUN, NORTH CHUNGCHEONG PROVINCE
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 21:48:38 8/10 Előzmény Illiona
(238165/239050)

Meglepetésemre a porton is felfedeztem Királyi szélhámosok címmel a filmet.
https://port.hu/adatlap/film/mozi/kiralyi-szelhamosok--jesters-the-game-changers/movie-213202

Bevallom, az ismertető több sebből vérzik szerintem: "A Csoszon-dinasztia idején egy csapat udvari bolond járja az országot a királyság legbefolyásosabb embere, Han Mjonghi (Son Hyun-Joo) megbízásából. Nevettetnek, pletykákat terjesztenek Szedzso királyról (Park Hee-soon), szórakoztatnak és nem elhanyagolható módon, ők maguk is jól szórakoznak."

Mi egészen mást értünk "udvari bolond" alatt, mit ahogy a "pletykákat terjesztenek" sem igazán jól írja körül azt a tevékenységet, mely szemfényvesztő csodák segítségével igyekszik pozitívvá tenni a királyról kialakult képet az alattvalókban. S hogy közben mennyire jól szórakoznak ők maguk? Hát egy idő után már biztosan nem élvezik a feladatot.
Illiona 2020 ápr. 10. - 11:33:15
(238164/239050)
a szegedi Belvárosi Mozi műsorából:

Vannak bizakodó filmforgalmazók ????, a Mulán új bemutatójának időpontját 2020. július 23-ra tűzték ki.

(jelenleg bizonytalan ideig ez a mozi is zárva van.)
Illiona 2020 ápr. 10. - 10:54:07 Előzmény edimir
(238163/239050)
Sziasztok!
Jesters.The Game Changers
Őrülök hogy megnézted ezt a mozit, nem volt hiábavaló az ajánlásom.
Valóban egy remek film, remek történet, igazi humoros (és kevésbé humoros) megoldások.
A szereplők is mind egy kivétellel szuperek, az az egy meg nem főszereplő, vagyis elfér.
Bizonyos problémamegoldások nem is volt akkoriban lehetséges, de sebaj, annyira jól ülnek a poénok, és teljesen magával ragad a történet.
Remélem mások is megnézik, hiszen olvasni róla mégis csak kevesebb, és nem pótolja a személyes élményt.
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 01:31:48 8/10
(238162/239050)
További szép hajnal/éjt!:) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a Sárkány kék mosolya!:)
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 01:13:41 8/10 Előzmény kimbin01
(238161/239050)
Csatlakozva a remek ötletedhez, nekem is lenne egy feladványom...

KÉP: egy doboz, aminek fontos a tartalma.... Nos, nem ritkán találkozunk ilyesmivel egy-egy sorozatban.:)))))))))))))))))))))))) De ti vagytok olyan ügyesek, hogy kapásból rávágjátok a megoldást!:)
8/10
edimir 2020 ápr. 09. - 20:21:57 8/10 Előzmény Illiona
(238160/239050)
Jesters.The Game Changers mozifilm -2019

Köszi az ajánlást. Megnéztem, még emésztem kicsit... Több kérdést is felvet, amin el kell gondolkodni.

Az egyik mindjárt az erkölcsös király és a jó király... vajon kötelezően fednie kell-e egymást a két fogalomnak? Lehet-e később vki "jó" király, ha kezdetben véres puccsal jutott a trónra?
Mi is számít egy ország, egy nép számára igazán "jó" királynak?

A másik a hatalom közelében lévők felelőssége, érdeke és célja. A hat mártír miniszter kérdése egyik oldalon. A másikon a királyi hatalmat gyengítő, sajátjukat növelni kívánó nagyratörő politikusok, akik Sejot lemondatni akarják fia javára, hogy az majdan bábjuk legyen.

A történelem, vki "emlékezete" és tetteinek nyoma egy ország históriájában. Hivatalos és a szájról szájra, tiltott könyvekben tovább élő. S ott van még a "közhangulat" és annak befolyásolása. Mennyire manipulálhatóak mindezek? S persze ott az egyén felelőssége a kisemberek szintjén is. Mi és meddig vállalható fel? Hol van az a pont, aminél már a lelkiismeret megállj parancsol? Becsület vagy élet? És nem kerülheted meg a döntést, bármennyire szeretnél kibújni alóla!

Valóban jó film. Rendkívül látványos és szórakoztató módon kapjuk meg a súlyos kérdéseket. A forgatókönyv szinte észrevétlenül vonz bele mind mélyebbre jutatva a nagy dilemmába. Zseniális a kis "mutatványosok"/utcai mulattatók ötös fogata, akik csak "túlélni" szeretnének kezdetben, aztán hirtelen ott találják magukat a nagypolitika sűrűjében. Rendkívül találékonyak, válságkezelésben jobbak, mint az ország vezetői, bravurosan küzdik le egyik nehézséget a másik után. Csak nem szerencsés a nagyok hatalmi harcába belekeveredni. És persze a "csodatételeknek" is meg lesz a maguk ára, ezzel is nehéz szembesülni... s a lelkiismeret is mind hangosabban tiltakozik.
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 23:10:11 8/10 Előzmény kimbin01
(238159/239050)
Jumong 43. rész 16:23... Miután Jumong megtudja, hogy Haemasu holtestéről a fejet Daesu a sóért odaadta, akkor haragjában kilovagol.

A kép kicsit megtévesztó, mert a lovas és ló összeolvad rajta.
Illiona 2020 ápr. 08. - 20:47:22
(238158/239050)
Sajnálom, hogy ennyire leminősitettétek ezt a filmet, én csak a főszereplőt tartottam gyengusnak.
Amugy ez a fiataloknak készitett film, akik nem foglalkoznak a történelemmel,

Azon is csodálkozom, hogy a multkor ez a film előtt ajánlott mozit, a Jesters: The Game Changers ciműt nem néztétek meg, pedig az sokkal komolyabb mind tartalmát, mind a kivitelezést tekintve.
Ott az az egyetlen mellékszereplő van aki nem odavaló.
Ja! nem tettem fel linket! hát nem is fogok, az Avistárók mindenki letöltheti.

Várom, hogy mit mondtok róla (mármint a filmről)
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:37:31 8/10 Előzmény Cilia
(238157/239050)
Veteran mozifilm - 2015

Hátha ma este is jól jön egy kis film estére!:))))))))))))))))))))

Ismertető: https://en.wikipedia.org/wiki/Veteran_(2015_film)
Online megtekinthető: https://videa.hu/videok/film-animacio/veteran-2015-n690xVEbuP.eLnMVf

Egy hamisítatlan akciófilm. Itt szerencsére a bunyót némi humor is fűszerezi. És parádés a szereposztás is!:) Szóval itt minden a helyén. Több erénye van annál, mint hogy szimplán kasszasiker volt anno!:)

8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:27:03 8/10 Előzmény kimbin01
(238156/239050)
Passz. Az látszik, hogy kosztümös sorozatból van, de annyira elmosódott, a hátteret jelentő táj annyira semmitmondó, hogy nekem ennyiből dunsztom sincs.
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:23:46 8/10 Előzmény Cilia
(238155/239050)
Shadowless Sword -Árnyék nélküli Kard
Spoiler

Vhogy nekem is ez volt a bajom vele. Egyes látványelemek számomra lerombolták a hitelét. Pl. a szétrobbanó emberi testek, aztán a tetováltfejű azzal az irdatlan buzogányszerű fegyverével, amivel szétver mindent, közben az oszlop szétmálló anyaga vmi vacak műizé... s persze ezzel a buzogánnyal többször leütve főhősünk még mindig virul!:) Láttam már más filmekben/sorozatokban olyan wuxiás jeleneteket, amelyek mozgás-anyag csodaszép költészete, vagy épp tökéletesen komponált mozgássorok, de ez itt egy idő után nekem már fárasztó volt.

Igen, a színész nem passzolt a karakterhez. Kellett volna egy olyan színész, aki képes visszadni a főhős vagányságát, egy szerethető csibészt, aki megél a jég hátán is, ugyanakkor ott van benne mélyen a vezető karizmája. A vagány orgazda volt nekem mesterkélt, már az elejétől fogva fals volt, ezért nem tudtam igazán megkedvelni. "Kivülálló" maradtam.

Pedig szerintem a téma, egy legyőzött nép próbálja új urait elűzni, az országát újrateremteni. Nos, ez annyi lehetőséget rejt magában, amit ábrázolni lehet. Bizony ebből keveset kaptunk, csak néhány múltból felvillanó kép, a jelenből se sokkal több, akasztott ellenállók, emberek, akikkel erőszakoskodnak a hódítók. Tudom, egy mozifilmben korlátozottabb az idó, mint egy sorozatban, de számomra mégis vhogy morzsányicska, miközben a "küldetés" során azért akadtak túllihegett jelenetek.
10/10
kimbin01 2020 ápr. 08. - 15:32:02 10/10
(238154/239050)
Sziasztok! Annakidején elmentettem néhány szép képet, így most ez egy rejtvény. Lehet tippelni!
10/10
Cilia 2020 ápr. 08. - 12:54:59 10/10 Előzmény edimir
(238153/239050)
Ha már idetetted az online linket, hát azonnal odakattintottam és éccaka végignéztem... no, egyszer megnézhető volt, én sem voltam elájulva, de a főszereplő nekem is egyik kedvencem. Tényleg nem neki való volt a szerep. Meg úgysem néztem manapság valami új filmet, sorozatot, hát nekiálltam, ha már úgysem tudtam aludni. Azért wuxia ide vagy oda, az a folyamatos repkedés nem tette hitelessé nekem a történetet, inkább a fantasy filmekhez sorolnám, amelyeket nem igazán díjazok. Azért nem volt kár megnézni.
Sziasztok, vigyázzatok magatokra!
8/10
edimir 2020 ápr. 07. - 23:04:53 8/10 Előzmény Illiona
(238152/239050)
Marriage Contract
Spoiler

Bár te vagy a borszakértő kettőnk közül, de úgy tűnik, hogy ami szerinted csak lőre, az nekem ízlik!:)))))))))) Nem bántam meg, hogy újranéztem. Először csak bele akartam nézni, aztán ott ragadtam.
Nem azért ragadtam ott, mert önkínzó vagyok, hanem mert tetszett!:))))))))))))))))))
Bár sarkított, de azért jól építkező sorozat. Elhibázott életutak találkoznak össze egy ponton, aztán egyesek egy új, jobb irány felé folytatják, míg mások továbbra is megmaradnak a régi rossz úton.
Azért a döntések elgondolkodtatóak.

Ez volt a kérdésed:
"A fő kérdés továbbra is: lehet e valaki szerelmes egy végstádiumban lévő másik emberbe???"

Nekem ez így túl általános, ahogy a "végstádium" sem egyforma egyes betegségek, betegek esetében, ugyanúgy az emberek személyisége is más, másként élik az életüket, más gondolkodás, elvek mentén.

A sorozatbeli Férfi beleszeret egy Nőbe, akkor még fogalma sincs arról, hogy a Nő beteg. Aztán megtudja, de úgy hiszi, hogy külföldi neves szakértő segítségével megtalálhatják a gyógyulást a Nő számára. Aztán jön a szembesülés, hogy nem gyógyítható, sőt az is megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje maradt a Nőnek, egy nap vagy egy év. Ezek ismeretében is a Nő mellett dönt, vele akar élni, mert az "itt és most" számára a legfontosabb.

Erre mondtad, hogy ilyen nincs, életszerűtlen., sőt beteges dolog.
Passz. Ma is vannak párok, ahol az egyikük megbetegszik, kiderül, hogy gyógyíthatatlan, aztán a párja vagy lelép, vagy mellette marad. Sorolhatnánk a példákat pro és kontra. De az életben is emberek döntenek ilyen helyzetekben így vagy úgy.

Változatlanul fenntartom két megállapításom ezzel kapcsolatban.
1. Egy ember nem azonos a betegségével!
2. Nem "beteges", ha kitartunk a szerelmünk mellett, ha az gyógyíthatatlan beteg....

Kép: tánc!:)
Illiona 2020 ápr. 07. - 22:15:39 Előzmény edimir
(238151/239050)
Marriage Contract
Hát nem semmi hogy ujranézted a sorozatot, én nem vállalkoztam volna rá. Igaz annak idején végignéztem, de ma már jobban válogatok, és azt hiszem ma semmiképp nem nézném meg, ennél jobb sorozatokat is lapoztam már.
Van egy mondás: az élet túl rövid ahhoz hogy rossz bort igyunk - ezt átköltve, de igaz tartalmát megtartva - az élet túl rövid ahhoz hogy rossz sorozatot, vagy filmet nézzünk.

Most hogy leirtad a tratalmát már jobban emlékszem rá, de azzal hogy ismerem a forgatókönyvet, nem győztél meg az igazadról. Sőt.
Sőt, a kérdéseimre sem kaptam választ. No, nem is tőled, de senki mástól.