8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 13:51:27 8/10
(226047/239047)
Idõutazás 3.

Idõutazás reinkarnációval

SPOILER
SPOILER
Ez egy roppant vegyes csoport.
A klasszikus példa erre igazán a három közül csak a Rooftop Prince. A múltban történt tragédiát nyomozó király és kísérete a jövõben találja magát (idõutazás), hogy a tragédia további szereplõinek reinkarnálódott alakjaival találkozva a jelenben megfejthessék a múltban történteket. A megoldás után újabb idõutazással visszatérnek eredeti korszakukba.

Moon Lovers… a kerettörténete lehet egy idõutazás, amikor a baleset nyomán kerül vissza elõzõ, csoszon-kori testébe a vízbe esõ nõ. Több magyarázat is lehetséges, ránk bízzák, hogy melyik magyarázatot fogadjuk el…..

Nem véletlenül tettem kérdõjelet a The Legend of the Blue Sea- hez. Itt nem annyira „idõutazás”,-ról van szó mint inkább két párhuzamos idõsík szerepel egymás mellett… a csoszon kori történet, mint múlt…. Majd a jelenben a múlt szereplõit jól felismerhetõen és beazonosíthatóan újra látjuk reinkarnálódott alakjukban., úgy tûnik, hogy megismétlõdik a múlt, a tragédiát nem tudják elkerülni…

KÉP: Moon Lovers
Rooftop Prince
The Legend of the Blue Sea
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 febr. 22. - 13:49:16 10/10 Előzmény edimir
(226046/239047)
Szép napot Mindenkinek!
Sok mindenre szeretnék reagálni, mert sok itt a téma... de egyszerûen képtelenség... :)
Úgyhogy elõször maradok annál, amiben megszólíttattam (és legalább eseshá-zhatok iSSH :)))))))))))

EAST OF EDEN.
Igen, veled ellentétben én heteken át néztem, meg már régebben is, azóta is bele-belenézek, így volt minek leülepedni, de pl. az apa temetésén Káin és Ábel történetének pap általi emlegetésére én sem emlékeztem. És igen, kellett az, hogy DongChul-t "lekáinozd", mert így magamban is összeraktam végre, hogy miért is ez a cím...
Örülök, hogy sok-sok "kifejezõ képet", pillanatot kivágtál és megosztottad velünk a gondolataidat.

Visszanéztem a facés bejegyzéseim, mert idõnként nem bírok magammal és kitörnek belõlem a Koreás élmények ott is... :)
Igazából a ZENE miatt másolom ide, mert ebben a sorozatban minden tökéletesen együtt volt.

2016. június 6. - 에덴의 동쪽 - Végy egy klasszikus sztorit (mondjuk Steinbeck Édentõl Keletre címû regényét) meg egy klasszikus melódiát (Albinoni G-moll Adagio-ja pont jó lesz) - aztán gyúrj belõle egy '61-tõl 4 évtizeden át tartó családtörténetet igazán KOREAI módra, hogy mindig legyen mit nézni a hozzám hasonlóknak. Köszi.
SG Wannabe ft Kim Jong Wook OST: https://www.youtube.com/watch?v=3_cW_4G5A2Q
(Ez a klip az elsõ 8-10 rész eseményeit idézi, de már ebben is mennyi minden történik...)

2016. július 17. - 에덴의 동쪽 - ÉDENTÕL KELETRE.
56 rész, majd' 60 óra. Hetek teltek el, mire a végére értem, de már nézném újra és újra...
Van (volt) benne minden, mi szem-szájnak ingere, maradva a klasszikusoknál: Értelem és érzelem. Ármány és szerelem. Bûn és bûnhõdés. Büszkeség és balítélet.
És a szokásos fülbemászó dallamok...
Reverse Fate/megfordított sors - elcserélt életek (ez is egy klasszikus: némileg áthangszerelt Adagio) https://www.youtube.com/watch?v=3_cW_4G5A2Q
M to M: 폭풍속에서 (pogpungsogeso) - Viharban https://www.youtube.com/watch?v=w5p8UygbL8I
No one else/senki más - mint egy szimfónia...: https://www.youtube.com/watch?v=1Bgwp_cSK4A
Thirst/szomjúság, vágyakozás - a bosszúra, szerelemre, egy boldog életre...: https://www.youtube.com/watch?v=tMcc4ddbt5s

2016. november 20. Annyira imádom ezt a dal! <3 Miközben cseppet sem vidám a mondandója (Hateful Love - gyötrelmes szerelem), sõt a háttérben halkan hallgatva még andalító is,... de ha fülhallgatóval nyomon, akkor a refrénnél már a lábamban van a boogie és megállíthatatlanul dudorásznom kell... :D
Természetesen az egyik nagy-nagy örök kedvenc East of Eden-bõl. https://www.youtube.com/watch?v=9t3g9EQEm28

Na, ennyit az Édenrõl, mert még sok lesz - bár nekem sosem elég! :))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 11:27:32 8/10
(226045/239047)
Idõutazás 2.

Idõutazás reinkarnáció nélkül - 2.
Saját életén belül – vissza a saját múltba

Itt az idõutazás saját életükön belül egy adott idõszakra való visszalépés, hogy megváltoztassanak egy adott döntést/helyzetet, ami tragédiához vezetett (Nine; Marry Him If You Dare), esetleg amolyan kárpótlásként újraéljék életük egy szakaszát, amolyan”így is lehetett volna” esély (Miss Granny)

KÉP: Idõutazás reinkarnáció nélkül - 2.
Marry Him If You Dare
Miss Granny
Nine: Nine Time Travels
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 11:22:40 8/10
(226044/239047)
lemaradt..
KÉP: Idõutazás reinkarnáció nélkül
Történelmi idõ – több évszázad
Faith
Queen In-Hyun’s Man
Splash Splash Love
Time Slip Dr. Jin
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 10:34:59 8/10
(226043/239047)
Idõutazás - 1.
A közelmúltban nagyon sok sorozat játszott az Idõvel, idõutazás, reinkarnáció, ezek bonyolították a történéseket, más-más szereppel, más-más üzenettel...
Egy kis összeállítást készítettem belõlük a teljesség igénye nélkül. Próbáltam kicsit rendszerezni bizonyos szempont szerint, ez a csoportosítás szubjektív...

Nézzük az elsõ csoportot!

Idõutazás reinkarnáció nélkül - Történelmi idõ – több évszázad

SPOILER

Ezekben a sorozatokban az idõutazó szereplõ a jelen és a történelmi múlt között utazik az idõben akár több évszázadot is.
A jelen és múlt történéseinek egymásra hatását a Queen In-Hyun’s Man sorozat mutatja be a legérzékletesebben
A Faith esetében a Doktornõ beavatkozásai csak látszólag változtatnak a múlton… van egy olyan érzésünk, mintha a Sors szabná meg, hogy mikor segíthet (pl. a királyné nyaki sebe) és mikor nem (pl. a Királyné vetélése), sõt, van, amikor amolyan végzet beteljesítõje, hiszen épp azt a gyereket menti meg, aki jóval késõbb nem csak Korjót buktatja meg, az új királyság elsõ uralkodója lesz, de az akkorra már idõs Choi Youngot kivégezteti.
A Splash Splash Love idõutazója saját magát , szemléletét változtatja meg a múltbéli utazás következtében.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 07:44:32 8/10
(226042/239047)
És természetesen egy kis forró és illatozó... ránk fér, fõleg az éjjeLIBAGOLYkodás után!:)))))))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 06:27:56 8/10
(226041/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))))))

KÉP: Giant
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 03:19:43 8/10
(226040/239047)
Azt hiszem, Silla után nem sokkal néztem meg, elsõre tetszett, bár régen láttam, de bizonyos jelenetek nagyon megmaradtak bennem. Az elsõ részekben különösen remekelnek a gyerekszereplõk. Az East of Eden után gondoltam, hogy elõveszem. Van már hozzá végre magyar felirat is, hát gondoltam, így élvezetesebb lesz, mint angollal. A forgatókönyvet még most is nagyon jónak tartom, de valahogy a felnõtt fõszereplõkkel nem vagyok kibékülve... néhol olyan érzésem van, hogy túljátsszák. Amikor felcsendül az a bizonyos heroikusnak szánt dallam, jön az eltúlzott mimika... hát ez a mûpátosz kicsit sok a jóból.... tudom, illene megrendülnöm, pzs. után matatnom könnyektõl fátyolos szemmel, de csak szimplán bosszant. Pedig kár ezért a sorozatért. Olyan témához nyúl, ami valóban a korra jellemzõ... sokkal inkább, mint a kaszinók világa. A szemünk láttára épül fel Dél-Szöul, a metró... Miközben a giga építkezéseket kísérhetjük nyomon, látjuk a kezdetleges építkezési módokat, a politika és az ipar összefonódását... és a háttérben ott a televíztó be-bejátszott eredeti adásai, hol egy énekessel, hol a zavargásokról tudósítva, hol pedig bejelentve az elnök elleni merényletet. Szóval igenis meg kell nézni, mert ha nem is dokumentumfilm, de a kor atmoszféráját jól megragadja. ...

Ha kevésbé pátoszos helyenként, akkor azt merném mondani, hogy nem csak a cím, de a sorozat is óriási... Azt hiszem 2 évvel késõbb forgatták le mint az East of Edent. .. Sok a közös vonás a két sorozatban, sajnos a szereplõgárdát nem sikerült úgy összeválogatniuk, hogy hasonlóan magukkal ragadó karaktereket formáljanak... Ilyenkor visszasírom az East of Edenbõl Shin Tae-Hwant, aki elegánsan tudott gonosz lenni... minden erõlködés nélkül....

....mindegy, azért megnézem....

KÉP: Giant - felirat - egy ritka aljas, de nagyon õszinte mondat
10/10
Ljerk 2017 febr. 22. - 02:33:47 10/10
(226039/239047)
A Giant az a sorozat, hogy avval vonzza a nézõt, hogy lesz 101 titok amit mi ismerünk, de a történet szereplõi a filmben meg nem. Ezután izgulunk, hogy mikor mi derül ki, általában részenként 1-2. :))

Szóval hiába jó a sorozat elsõre, másodjára nehezen tudom elképzelni a nézését, mert már tudom, hogy mikor mi derül ki, így az izgalomfaktor a nullával egyenlõ.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 01:32:05 8/10
(226038/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:)))))))))))))))))))))

KÉP: Giant - bár maggi a világítótorony-felelõs, de ezúttal hoztam egyet helyette, hogy fénye jelezze a megszentelt partokat, hogy mindenki idetaláljon!:)))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 22. - 01:27:28 8/10
(226037/239047)
Giant

Mostanában próbálom a Giant sorozatot újranézni, ezúttal magyar felirattal..... igencsak döcögõsen halad idõ hiányában... Most csak egy képet hoztam belõle....
hogy értsük a képet a jelenet röviden... dézsában fürdõ nõ... kedvese egy vödör melegvizet akar bevinni... szemérmeskedés itt és ott, a melegvizes vödör felborul... a férfi mindkét értelemben leforrázva ki.... A hölgy dilemmája egy hevenyészett Hamlet átirat: megláttak, vagy nem láttak?

KÉP: Giant - felirat - ... és természetesen egy tipikus nõi reakció!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 22:23:23 8/10
(226036/239047)
"számomra az sem volt meglepõ, mikor Gyeomot lekapta a tíz körmérõl"

Szerintem fel akarta rázni a férfit, azért olvasott be neki. Mert igenis a férfi a a 20 év alatt csak vegetált, fájt ilyennek látnia, amivé vált... és azért fájt talán még jobban Saimdangnak, mert tudta, hogy ebben az õ döntése állt a háttérben, aminek okáról a férfi nem tudhat.

Férj. Persze, hogy lenézi és megveti... de ezt nyíltan kimutatnia nem szabadna, a gyerekeinek megengedni meg fõleg nem.... A "Bölcs Anya"... az igazán bölcs nõ a háttérbõl tud irányítani pipogya férjet és gyerekeket. Egy mûvelt, mélyérzésû nõnek ezt elegánsan, méltósággal illene megoldania, bármit is gondol a férjérõl, de
1. õ a gyermekei apja
2. ha nyíltan lekezeli, attól még bátortalanabb lesz a pasas, még inkább nem hisz magában, még jobban a feleségére hagyatkozik a problémák megoldásában, tuti, hogy elvérzik a vizsgán... ergo nem kap hivatalt... és támasz helyett élõsködõ marad...
3. vhol õ is tehet arról, hogy a férje ilyenné vált, szerencsétlen pasast nem csak a balfék megoldásaiért kéne a sárba döngölni, Saimdang nyelve se kapott volna görcsöt egy két kedves szótól... amikor hazahozza azt a festett bútort, akkor bármennyire is értéktelen, de illett volna megköszönni... szegény férfi állandó frusztrációban élt, nem csak tisztában volt azzal, hogy a felesége messze magasan felette áll az emberi kvalitások tekintetében, de ezt még a maga hûvösen megtûrõ módján az asszony érezteti is vele... szerintem ez rosszabb, mintha elzavarná a háztól....
4. õ ment a férfihoz, igaz, hogy kényszerbõl, de errõl nem a férfi tehet....

Elküldi a hegyekbe tanulni... kutyából nem lesz szalonna... õ se hiheti komolyan, hogy ez a kitartás, lelkierõ nélküli férj (gondolom 20 év alatt már többször is nekifutott a vizsgának) majd pont most táltosodik meg.... Eszébe se jut, hogy csinálhatna egy családi játékot az egészbõl:"Apának segítünk letenni a vizsgát!"
És akkor a családtagokat bevonná, a férjében oldaná a feszültséget... A Csodagyerek és Saimdang lehetne a kikérdezõ, az olvasmányokat az férjjel átbeszélõ, a mondások mélyebb értelmét közösen felfejtve mennyivel élvezetesebb lenne a tanulás... A kislány feladata lenne a legkisebb tesóra vigyázni, a háztartásban segédkezni, hogy az apával együtt tanuló anyát tehermentesítse... a legidõsebb fiú pedig a ház körüli nehezebb feladatokat láthatná el... esténként pedig õ lehetne a masszõr... a könyvek fölött görnyedõ családtagok testét felüdítõ.... Így a családot is összefogná, a férj érezné a szeretõ támogatást, ez a gyenge motivációját megerõsítené.. és a nyûg átváltozna vmi mássá....
R.mara 2017 febr. 21. - 21:38:25
(226035/239047)
Abban igazad lehet, hogy lebukás veszélye inkább ürügy, sokkal inkább a régi trauma hatása miatt hagyott fel a festéssel. Ezért is bosszantotta fel annyira, hogy Gyeom már nem fest. Pedig õ megtehetné. Sõt... szerinte kötelessége lenne, hogy helyette is fessen, és megvalósítsa azokat a célokat, amiket anno közösen álmodtak meg.
R.mara 2017 febr. 21. - 21:25:07
(226034/239047)
Nos, többek között ezért sem értek egyet azzal, hogy õ egy tökéletes feleségnek, vagy anyának lenne beállítva. Nem az. (Hozzátenném, hogy a történelmi Saimdang sem volt az. Legalábbis a fia szerint)
Mind az életrajzából, amit Anyéze begyûjtött, mind a film eddigi történéseibõl egy erõs akaratú, de öntörvényû nõ alakja bontakozik ki. Kislányként kifejezetten szabad szellemû volt. Ez vezette õt a tragédiához is. Apja utolsó kívánsága az volt, hogy mindenképpen maradjon életben. Ezért hozott egy döntést. Úgy fog viselkedni, ahogy azt a szokás elõírja. Csakhogy ez az õ természetével nem is olyan könnyû feladat. Megveti a férjét, és ezt nem is titkolja. Egész nyíltan irányítja a családot. Simán utasítgatja a férjet. Akkor miért épp az tûnne fel neki, hogy a gyerekek odamondogatnak az apjuknak. Hisz a cselédlány is ezt teszi. És ehhez az eltelt húsz évben eléggé hozzászokott. Úgyhogy számomra az sem volt meglepõ, mikor Gyeomot lekapta a tíz körmérõl.
És most még ugyan tart Min Chi-Hyungtól, de nekem az a sejtésem, hogy hamarosan neki fog menni a miniszternek is. Legalábbis erre utal az elõzetes, ahol úgy dönt, hogy saját papírgyártó mûhelyt nyit.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 20:42:09 8/10
(226033/239047)
Az is érdekes, hogy Saimdang a datolyaszilvát lopó éhes gyerekeinek lábszárát véresre vesszõzi... de amikor legidõsebb fia beolvas az apjának (teljesen jogosan), akkor elengedi a dolgot a füle mellett... pedig következetes anyaként illene megszidni azért a fiát, mert nem adta meg az apának a tiszteletet... még ha az a mi szemünkben nem is járt az apának, de egy konfuciánus elveket valló, ezt a nevelést preferáló anyának ezt igenis nem lett volna szabad engednie... Itt Saimdang nem következetes a saját korának mércéje szerint!
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 20:35:24 8/10
(226032/239047)
Megjegyzem SSH elhíresült szempilláit már nem merték beleírni a forgatókönyvbe... maradt a szemöldöke!:)))))))))))))))) Az Anyák Gyûlésében sóhajtozó anyuci nagyon egy húron pendül/sóhajt Micikével!:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 20:27:42 8/10
(226031/239047)
Megnéztem!:)))) Nem kaptam!:((((

Azért milyen jó párhuzam, ahogy Whieumdang Choi ugyanúgy lát az iskola mellett egy olyan tudásra szomjazó gyereket, mint amilyen egykor õ volt... ám nincs benne semmi empátia, ellenkezõleg, elzavarná.... Hmm, Saimdangnak ez a csodagyerek csemetéje a korábbi részekben kicsit idegesítõ volt, most viszont ahogy idézetekkel riposztozik a nagyképû Whieumdang Choinak, na, most mindent megbocsátottam neki... bár az igaz, hogy az idõsebekkel szembeni tisztelet ellen vétett a kiskölyök!:))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 20:22:07 8/10
(226030/239047)
Szép napot!:)

Köszönöm a remek meglátásaid...
Gyorsan megnéztem a maradék részeket, de így sem lettem a fõ kérdésben okosabb...

A feleség származása komoly dolog az utód megítélésénél és egész késõbbi sorsának alakulásában. Nem egy sorozatban jött már elõ ez a probléma. Csak nemesi származású nõ lehet a feleség, hiszen a kasztok közötti házasság tiltott. Talán a The Horse Doctorban (lehet, hogy rosszul emlékszem a címre) szerepelt, hogy a nemesi özvegy a szolgájával folytatott viszonyt, ezért a szolgát kivégezték, de az özvegy is bûnhõdött, a sorozatban figyelmeztették a férfit, hogy hiába a legõsibb és legnemesebb családból származik, ha közrendû nõt vesz el, akkor a nemesi vérvonal megszakad, gyermekei csak közrendûeknek sorolódnak be az anyai származás miatt. Más sorozatokban is szerepel, hogy csak a nemesi feleségtõl származó fiúk tehették le a vizsgát és válhattak hivatalnokokká... az ágyasoktól származó gyerekek elõtt az érvényesülés lehetõsége el volt zárva.

Min Chi-Hyung elég okos, elég kegyetlen és elég ambiciózus ahhoz, hogy egy olyan feleség terhétõl szép titokban megszabaduljon, aki nem képes kihordani a gyerekét, életképes utóddal szolgálni... egy kis méreg az asszonynak, a családjának pedig szemrebbenés nélkül azt hazudni, hogy a koraszülésbe halt bele... és slussz, aztán elvenni vmi nemesi kisasszonyt.

De semmiképp se kockáztatni egy közrendû szolgálóval kapcsolatba kerülni, hiszen abból nincs törvényes örökös... ill. ha kiderül a titok, akkor nem csak minden nagyratörõ tervének lõttek, de a törvény is lesújt rá, túl nagy a kockázat....
hmm, még ha Whieumdang Choi-lal lenne is bármi közös gyilkolászása (mondjuk a feleséget közösen teszik el láb alól), a lánytól bármikor megszabadulhat, egy szolga halálát ki kérné rajta számon, a lány már az õ háztartásához tartozik, az anyjától önként elszakadt, nincs senki védelmezõje... nem szerelmes belé, tehát még az sem zavarhatja össze a férfi tisztánlátását....

szóval nem igazán értem a dolgot...

Abban teljesen igazad van, hogy Saimdang azért hagy fel a festéssel, mert azzal leleplezhetné magát... de épp Whieumdang Choi példája mutatja, hogy a nemesi hölgyek körében nem õ az egyetlen, aki festett.... tehát amikor elkerül a környékrõl, akkor szerintem már nyugodtan festhetne... persze ott benne a fék, hogy a festményével indította el a tragédiák sorozatát, a falu kiirtásától egészen a saját apja haláláig.... csak vhogy olyan nehéz elhinni, hogyha vkinek az életét annyira meghatározta az alkotás, akkor képes teljesen szakítani azzal... ezt a belsõ késztetést nehéz lehet elnyomni.... ha nem festményt, akkor néhány tárgyra díszítést festeni... ahogy a felújított házuknál a falakta és ajtókra kis virágokat fest..... hozott a férj egy festett bútort... én azt hittem, hogy Saimdang esetleg belevág abba, hogy bútorokra fest, ezeket közvetítõn keresztül eladja és így szerez pénzt a megélhetésre a családnak.... de úgy látszik, még mindig retteg a lebukástól (rémálom)....

Mondjuk, ezt a dolgot 20 év után már nem igazán érzem. Min Chi-Hyung elég nyugodt lehet a falu kiirtási miatt, ha volt is szemtanú, az eset rég feledésbe merült, õ jó magas polcra került azóta... nem hiszem, hogy esténként a körmét rágná az idegtõl.... Egy 20 évvel ezelõtti falusi fiatal lány... neki miért lenne ellenfél... nincs bizonyítéka, egyikük szava állna a másékéval szemben... nem kérdés, hogy kinek hinnének... ez a pasas tud kellõképp megfélemlíteni....

20 év távlatából nekem kicsit túllihegett ez az egész... a lányban ott lehet a frász, mint borzasztó emlék, de maga az eset azért nem olyan nagy ... közrendûekkel szemben elkövetett nemesi gaztettek nem voltak olyan ritkák...Min Chi-Hyung simán hivatkozhatott volna arra, hogy rátámadta a falusiak az embereire és önvédelembõl történt... nincs az a nemes, aki nem fogadná el ezt a magyarázatot...
Illiona 2017 febr. 21. - 19:31:00
(226029/239047)
Saimdang
Az nekem is rejtély, hogy miért vette feleségül a szegény sorból származó lányt, ráadásul 1 fia van, és nincs több felesége sem.
Azért egy fiúgyerek igérete abban az idõben...
Ugy hittem eddig, ez csak a forgatókönyviró slendriánsága, de lehet hogy tényleg van ott még titok, ami ezután fog kiderülni.
Illiona 2017 febr. 21. - 16:26:52
(226028/239047)
csak nézd tovább.
Mindenre választ fogsz kapni.
R.mara 2017 febr. 21. - 16:26:17
(226027/239047)
Az elsõ kérdésem nekem is ez volt. Hogyan lett belõle feleség? Én emögött egy sötét titkot sejtek. A férfi ugyanis jól tudja, honnan jött a lány. S mikor felajánlotta, hogy fiút szül neki, akkor még eléggé elutasító volt. Tehát közben történnie kellett valaminek. (Én egy közösen elkövetett gyilkosságra gyanakszom, mert ugyan mi más oka lett volna a pasinak, hogy ne egy másik, gazdagabb örökösnõt vegyen el feleségül a meddõ elsõ feleség helyett?)

Saimdang nem azért nem fest, mert nincs rá energiája, hanem mert fél, hogy lebukik miatta. Ne feledd el, hogy a rajzai okozták egy sereg ember halálát. Köztük a saját édesapjáét is. Nem véletlenül égették el gyorsan-gyorsan az összes munkáját. El akartak tüntetni minden nyomot ami hozzá vezetne. A veszély pedig a húsz év alatt sem múlt el. A sors iróniája, hogy végül is Gyeom buktatta le õt.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 14:38:44 8/10
(226026/239047)
Én csak a rejtélyességére gondoltam, a sorozat néhány válasszal még adós vele kapcsolatban.
Hogyan lett Min Chi-Hyung felesége? Hiszen õ nem nemesi származású, csak a falu imojának lánya. Márpedig nemessel házasságra nem léphetett volna a korabeli kasztrendszer szerint, max. ágyas státusig juthatott volna. Vajon hogy tévesztette meg ezt a nagyon is ambiciózus férfit? Talán a felcsipegetett tudás révén hitette el vele, hogy holmi nemesi kisasszony? Írni tudott, de még lánykorából nem láttunk olyan utalásokat, hogy rajzolt is volna. 20 év múlva viszont a fõváros elõkelõ hölgyei körében a felmagasztalt festõnõ szerepében látjuk viszont. Festményajándékaival segíti elõ férje kapcsolatépítését, tehát nagyon is hasznos képesség birtokába jutott.

Értem én, hogy szerepeltetése a sorozatban egyfajta intrikusi szerepkör, amibe az elutasított "szerelme" is közrejátszott, valamint az õ érzékeltetik Saimdang alászállását. Hiszen egy faluból indultak, ahol Saimdang volt a nemesi Kisasszony, rendezett, sõt megbecsült családi háttérrel, mûvelt, a festészet terén kimagasló képességekkel. Ehhez képest Whieumdang Choi közrendû származású, akinek sorsa az lenne, hogy a kis vendéglõben õ legyen a következõ imo az anyja példáját követve. Ebbõl a sorból/sorsból találjuk 20 év múlva egy magas rangú, roppant vagyonú hivatalnok feleségeként, aki az udvarhoz tartozó nemesi hölgyek körében elismert és népszerû. Míg szegény Saimdang a pipogya és semmirekellõ férje miatt szinte nyomorogni kényszerül.... A család eltartása és ellátása teljesen felemészti energiáját és idejét, már nem fest....

KÉP: Saimdang - Choi Whieumdang
Illiona 2017 febr. 21. - 12:50:00
(226025/239047)
ez nem igy van! tiltakozom!

ez a lány lehet hogy gyermekként volt benne tudásszomj, de a megszerzett tudást nem tudja az életében alkalmazni, hanem a sutba vágja, és egy rangos fõnemes felesége lesz!
Az én szememben csak egy koldúslélek!
Õ ugyan a Lee Gyeom iránt érzett szerelmével magyaráz mindent, hogy saját lelkiismeretét elhallgattassa, ha egyátalán létezik neki.
Egy gonosz, hatalomvágyó nõ.

Lehet hogy kislányként azt gondolta, hogy a festészet iránt érzett szenvedély birtokában majd õbelé lesz szerelmes Lee Gyeom, de nem, ehhez kellett még némi kisugárzás, szépség, egyéni báj is.
Persze,lehet hogy õ is szép volt, csak épp a kosztól nem lehetett látni. :)))
Lee Gyeom számára nem voltak elõitéletek, kasztrendszer, számára mindenki egy "ember" volt. És ez a koszos gyereklány ezt a humanitást tévesztette össze a szerelemmel.

Amugy 20 év hosszú idõ, közben már el is felejtette Lee Gyeomot.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 12:25:54 8/10
(226024/239047)
Szép napot!:))

Én még az 5. résznél ragadtam le a Saimdangban, ami engem meglepett, hogy Whieumdang Choi, az imo lánya mennyire kibontakozott a festészet terén, neki az eltelt idõ kifejezetten a hasznára vált, míg az egykori szerelmesek, akiknek igazi mûvészi ambíciójuk és tehetségük volt, azoknál a körülmények változása miatt hosszú idõre eltûnt az életükbõl az alkotói aktivitás... Azon gondolkodtam, hogy Whieumdang Choi milyen rejtélyes vki. Õ az, akiben eredendõen ott már kislányként a hatalmas tudásvágy, az iskola kerítésén kívülrõl fülel, az így "felszedegetett" ismereteket mennyire jól tudja összerendezni tudássá... pedig igazán sanyarú a sorsa. Senki nem ösztönzi, sõt! Vajon honnan meríti a festészeti ismereteit? Egyetlen mintaként szolgáló vmi, az a Saimdang számára Lee Gyeom által festett ajándék hajszalag.....
Kár, hogy késõbb már egy kicsit megkeseredett asszonyként látjuk újra, megkeményedett, de vhol még mindig ott van benne a Lee Gyeom iránt érzett lánykori rajongás az eltelt idõ, a megváltozott körülmények ellenére....
Illiona 2017 febr. 21. - 08:20:45
(226023/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Igen, Saimdang miatt kerestem, irónikusan, hiszen õ van az 50 000 Wonoson, és miután kicsit csalódtam a filmben emiatt gondoltam a cserére.
De szerencsére mások is csak humornak gondolhatták, egyetlen megkeresést sem kaptam :)))) (Persze, lehet hogy valaki komolynak gondolta, csak épp nem tart otthon ennyi pénzt.)
(Én sem szoktam hazahozni, csak már utolsó nap olyan fáradtak voltunk, meg szakadt az esõ, igy beültünk sörözni egy jó helyre, és nem tudtam elkölteni a maradék pénzem.
De ugy voltam vele, hát igy majd biztosan visszamegyek.)

De persze megértem, a Koreaiaknak kell a mese az elõdökrõl, és semmiképp nem lehet, hogy negativ képet fessenek a Nemzet Anyjáról!
Nem is baj ez, a kormány támogatja ezeket a filmeket, az emberek pedig nézik, ez jó az õ hazafias lelküknek.
Mi itt meg szintén nagyon nézzük, kicsit morgunk, de azért ki nem hagynék egyetlen epizódot sem.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 07:11:37 8/10
(226022/239047)
Szép reggelt!:))))))))))) Induljon jókedvûen!:)))))))))))))) Egy kis nevetéSSH........

KÉP: East of Eden
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 21. - 07:07:16 8/10
(226021/239047)
Micikének és Illionának nem kell semmi különösebb apropó egy SSH kép felrakásához, egyszerûen élvezeti értékkel bír..... ezúttal a dolog "komolyságát" hangsúlyozta!:))))))))) hmmm, de ha nagyon akarjuk, akkor van a Saimdanghoz köze... Sors - Csillagok.... erõltetetten belemagyarázva pedig a filmbeli SSH a királyi családból származik....
10/10
Ljerk 2017 febr. 21. - 02:13:58 10/10
(226020/239047)
Mondjuk én azt hittem, hogy a Saimdang miatt keresel tízezreseket, mert valahogy összefügg az azon levõ képpel. :)
Illiona 2017 febr. 21. - 00:28:46
(226019/239047)
http://www.hancinema.net/hot-takes-from-the-noonas-korean-netizens-react-to-kim-min-hee-controversy-103407.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

és itt az ujabb Kim Min Hee-s tudósítás.
A netizenek 2016 nyarán nagyon csúnyán betámadták a szinésznõt, annak viszonya miatt.
A rendezõ Hong Sang Soo-val való kapcsolatot nagyon trágár stilusban támadta a sajtó és a netizenek többsége.

Most meg nemzetközi elismerést kapott...

szurkolok nekik, hogy sikerüljön ezen felülemelkedni.
Azt mondják ebben a cikkben, Kim Min Hee kénytelen lesz Koreát elhagyni, majd meglátjuk.
Illiona 2017 febr. 21. - 00:14:46
(226018/239047)
the Gentlemen of Wolgyesi Tailor Shop

http://www.hancinema.net/the-gentlemen-of-wolgyesu-tailor-shop-comes-in-first-with-35percent-103398.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Megérte a két utolsó részt hozzáragasztani, 35 %-os nézettséggel ment az utolsó két rész.

Azt hiszem azt is bizonyitotta, hogy a természetesen esendõ karakterek ideje nem ment ki a divatból.
Nekem elsõsorban azért tetszett ez a sorozat, mert hús-vér emberek voltak a szereplõk,a karakterek, és már annyi sellõ, meg idõutazó, meg Halál, meg mindenféle tücsök és bogár szerepelt, hogy ez a sorozat gyõzni tudott egy igen éles versenyben.
Ugy tünik, hogy ezzel sokan Koreában is igy vannak.

Kép: ez nem a filmben van - két fõszereplõ.
a valóságban a "lányka" már nem lányka, meg olyan tenyeres-talpas rendes kislány.
Illiona 2017 febr. 20. - 23:04:45
(226017/239047)
és a hátsó fele.

mármint a pénznek természetesen.

egy találmány. Akik látták a Jang Young Sil c sorozatot, azok már ismerik.
én magam is láttam, a Sejong múzeumban. Csak akkor még nem láttam a Jang Young Sil.-t.
Mert akkor jobban megnéztem volna.
(Sóhaj)
Most mehetek vissza.... :))))
Illiona 2017 febr. 20. - 22:59:09
(226016/239047)
itt van!

Mármint a képen, nincs itt .))))
Illiona 2017 febr. 20. - 22:56:54
(226015/239047)
megnéztem, Szejong Király!!!!!

õ oké.
Illiona 2017 febr. 20. - 22:49:50
(226014/239047)
megnézem. Nem emlékszem!
10/10
Ljerk 2017 febr. 20. - 22:04:40 10/10
(226013/239047)
Vajon milyen festmény lehet a tízezresen? :)
Illiona 2017 febr. 20. - 20:45:26
(226012/239047)
és egy kérés!

Az egyetlen hazahozott 50 000 Wonosomat 5 db 10 000 wonosra cserélném!!!!

sûrgõs! sõt életmentõ lenne!

:)))))))))))))))))))))))

kép? mit mosolyog?
Illiona 2017 febr. 20. - 20:42:18
(226011/239047)
Saimdang

a 8. rész is megnézve, és itt a 9. rész elõzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=MsEDYTd4sx0&feature=youtu.be

azért eléggé limonádé egy történetecske, a halk szavú nemzeti anya (szándékosan kisbetû!) majd csak az égbe emelkedik, ilyen tökéletességet nem lehet csak ugy parlagon hagyni! :)))

Lee Young Ae eddig nagyon jó volt, mondjuk a hang nem ártott volna ha van, de legalább nem sértette a fülemet, de mostmár olyan gyermeteg a forgatókönyv, mind a régi korban, mind itt a mai idõkben, hogy az már inkább megmosolyogtató, mint komolyan elgondolkodtató.
Ha nem szerepelne Song Seung Hun annyit (vagy 10 %-a müsoridõnek) akkor nem is nézném. Persze ez igaz a fiatal alteregójára is!

Ma pl. volt egy "szülõi értekezlet". Volt a régi idõkben, és hogy lássuk, a dolgok nemigen változnak, volt a mában is!
Azért nem igy mennek ott sem egészen a dolgok, azért azt tudjuk.

Kép: ezzel a képpel vigasztalom elkeseredett lelkemet: egy gyönyörû Song Seung Hun.
10/10
Ljerk 2017 febr. 20. - 17:13:04 10/10
(226010/239047)
A kínai kultúra is Ataiszon alapszik, csak meg kell nézni a kínai mitológiát:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Jade_Emperor
- https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Emperor

3000 BC körül érkezett egy férfi a feleségével, aki megtanította az embereket növényt termeszteni, gyógyítani stb.
Persze lehetne találgatni, hogy honnan jött, de nyilván õ is az ataiszi katasztrófát túlélõje volt.

Azaz majd minden magas fejlettségû kultúra vagy Ataiszból eredt, vagy átvett sok mindent tõle akár technikailag akár kulturálisan.

Csak aztán a szaporodj és terjeszkedj elv miatt, végül is egymásnak feszültek.
10/10
Ljerk 2017 febr. 20. - 16:40:25 10/10
(226009/239047)
Ez a könyv szerepel nálam is forrásként, ha megnézed a forrásjegyzékemet. :)

Még tettem egy nagy kört az értesítésekkel, ha néhány napon belül nem felelnek, akkor jön egy még nagyobb kör, a koreai szerzõt is már beírtam közéjük, meg akiket te említettél. Az UNESCO magyarországi irodája visszajelzett, hogy érdeklõdve olvasták, de nincs hatáskörük ilyen kérdésben.

Valószínûleg a már régészetileg feltárt, azonosított és dokumentált helyszínek kerülnek az UNESCO világörökség körébe.

Igen, amit írtam, hogy nem lesz egyszerû fogadtatása az Arvisurának, pedig csak annyit kell megérteni, és ez a felelõsség a közzétételnél, hogy ez egy oldali látószög, a többi nép is túlélte a jégkorszakot valahol máshol, annyi különbséggel, hogy nem koncentráltan egy helyen, hanem külön-külön - így nem tudtak olyan fejlettek lenni, mint akik pont egy helyre, Ataiszra mentek.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 15:43:43 8/10
(226008/239047)
Szerintem ez a szerzõ, Hong Beom Rhee facebook oldala lehet... Nem tudom, hogy mennyire keltené fel az érdeklõdését, ha vki a távoli Magyarországból tenne fel neki kérdéseket, de sohasem lehet tudni....
https://www.facebook.com/hongbeom.rhee

Bátraké a szerencse!:)))))))))))

KÉP: Hong Beom Rhee - Obama és Hilary Clinton - szóval nem akármilyen kapcsolatokkal rendelkezik
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 15:33:51 8/10
(226007/239047)
Ez Hong Beom Rhee: An Interdisciplinary Study of the Taiping and Tonghak Rebellions in a Global Context c. könyvének 90. oldala

e-könyvként: https://books.google.hu/books?isbn=1934043427

itt egy "gúglis" fordítás róla:
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.pacifictimes.us/739310&prev=search
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 15:12:49 8/10
(226006/239047)
Szerintem sajnos itt nehéz lesz tisztán szakmai válaszokat találni az írás eredetére, talán azért is, mert mélyen érinti a már berögzült ismereteket és a nemzeti identitástudatot, a koreaiak erre különösen érzékenyek, hiszen történelmük során több alkalommal is vmely erõsebb szomszéd függésébe/fennhatósága alá tartoztak...

Érdemes nem csak az ismertetõt elolvasni, hanem a szenvedélyes hangú komentekbe is beleolvasgatni, hogy megértsük, milyen tapintattal kell a kérdéshez nyúlni, ill.és mennyire megalapozottnak kell az állításnak lennie....

A cikk linkje:
https://www.koreabang.com/2012/stories/academic-claims-korean-script-invented-in-china.html

Identitást kontra történelem
http://www.ou.edu/uschina/gries/articles/texts/Gries2005KoguryoEAIQ.pdf

KÉP: az a bizonyos kínai "pénz-kés"
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 14:31:05 8/10
(226005/239047)
Jaj, kimoderálták
A keresõbe írd be egyszerûen a cikk címét és megtalálod...

KÉP: néhány remek megoldás fotója a cikkben
10/10
Ljerk 2017 febr. 20. - 13:48:41 10/10
(226004/239047)
Szép. :)

Megnéztem, és utána elindult egy másik videó is, ami a világ 20 legfurcsább szobrát mutatja be (közte a pitypangost is):
- https://www.youtube.com/watch?v=oXd5bFRtX0E
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 12:50:01 8/10
(226003/239047)
Érdekes, meghökkentõ köztéri szobrok mindig hozzáadnak vmi egyedi hangulatot az utca, a hely képéhez...
Egy kis összeállítás belõlük itt: http://www.kamilla-amanda.eoldal.hu/cikkek/a-vilag-legfurcsabb-kozteri-szobrai-gyujtemenye.html

Ez a szobrász kreativitását, humorérzékét, világlátását dicséri...

A brit fiatalok arra mutattak példát, hogy az egyszerû "járókelõ" is lehet "alkotó", nem csak passzívan nézegetheti a szobrokat, hanem a szoborhoz kapcsolódik, mintegy annak kiegészítése... folytatása a térben... és rögvest megváltozik a így a szobor eredeti jelentése, hangulata....
http://starity.hu/magazin/41293-eletre-keltek-a-szobrok-angliaban/

Nekem borzasztóan tetszik az ötlet!:))))))))))))

KÉP: szobor élõ kiegészítõvel!:))))))))))))))))))
Forrás: http://starity.hu/magazin/41293-eletre-keltek-a-szobrok-angliaban/
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 12:15:36 8/10
(226002/239047)
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 12:14:50 8/10
(226001/239047)
javítás... a képen Robin Wight: Fantasy Wire c. szobra

Robin Wigh oldala, ahol magáról ír: http://www.fantasywire.co.uk/about-us/

Itt pedig arról, hogyan született meg benne az ötlet kerítésjavítás közben....

Azért ezek nem aprócska szobrok... 2-5 méteresek.... Lám, hogy lesz egy kidobásra szánt anyagból szobor... egy hobbiból családi vállalkozás!
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 11:32:13 8/10
(226000/239047)
Pitypang

Remélem, hogy a Goblin után kicsit mindenkinek kedvesebb lett a pitypang... Nos, hoztam pitypangos drótszobrokat... valójában szabad térbe szánt tündérszobrok, ahol a tündér méretét, légiességét, könnyedségét a szobrász a pitypanggal erõsíti fel...

Ezek a szobrok nem statikusak, hanem mozognak... érdemes megnézni róluk a videót (pár másodpercig remeg az eleje, aztán már nincs probléma)
https://www.youtube.com/watch?v=6RNkz4l2NC0

Itt pedig nyomon követhetjük, hogy Emma Jane Rushworth hogyan is dolgozik a dróttal... Hmmm, hogyan lesz a sima kerítésdrót tündérszárny? "Így készült..."
https://www.youtube.com/watch?v=AcewckzBmQ0

KÉP : Emma Jane Rushworth - tündér pitypanggal - szobor
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 07:50:18 8/10
(225999/239047)
További szép napot!:)))))))) Gaya gooooooooooooooooo
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 07:49:15 8/10
(225998/239047)
Egy kis hétfõi segedelem a reggelhez!:) Korszakalkotó felfedezés helyett én beérném némi agyfunkcióval is, ha a szürkeállomány jelezné, hogy hajlandó mûködni!:)))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 07:46:35 8/10
(225997/239047)
Hmm, mindig érdekes felfejteni egy-egy írás eredetét... Az írás megléte már egy bizonyos kulturális fejlettségi fokot jelez, amire az adott társadalom eljutott...

KÉP: Mishil bronztükre...
10/10
Ljerk 2017 febr. 20. - 07:22:05 10/10
(225996/239047)
Az egyik koreai szerzõ akit forrásként használtam, felhozta az õsi koreai ABC-t, amely 36 betûbõl állt (Sejong királynak is ez volt az egyik alapja a hangulhoz, csak valószínüleg a beszélt koreai nyelvben nem meglevõ "sz" "ty" stb. hangokat kivette belõle). Jumong is úgy kapja meg a bronz tükröt, hogy ez az õsi koreai írás. Sehol máshol nincs ilyen hivatkozás az interneten angol nyelven.

Mellékesen Japán megalapításának történetét is közli. :)
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 06:37:28 8/10
(225995/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))))

KÉP: Monnlight Drawn by Clouds
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 02:18:40 8/10
(225994/239047)
További szép hajnal/éjt!.99999 Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:)))))))))))))))))))

KÉP: Golkin
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 02:15:29 8/10
(225993/239047)
GOBLIN

"Szendvics-csodák" - 3. - kiegészítés
SPOILER

Nem csak a "visszamaradónak", a távozónak is nehéz a búcsú, de csak akkor lehet nyugodt a túlvilágon, ha a hátrahagyott kedvese miatt nem kell aggódnia....

a "szeretet árát" bizony nehéz megfizetni, a Dokkaebinek nem is sikerül a 3. "szendvics-csodáig".....

KÉP: Goblin - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 02:04:01 8/10
(225992/239047)
GOBLIN

SPOILER

sajnos a Dokkaebi nem fogadta meg Ji Eun-Taknak a Kaszás teázójában kimondott utolsó szavait ,mielõtt átlépne a túlvilágba vezetõ ajtón....

Hogyan is kéne élni "eltökéltebben" a Dokkaebinek az õ halála után? Erõsnek maradva... és egy idõ után újra mosolyogva.... Ji Eun-Tak nem akarja, hogy a fájdalomba zárkózzon kedvese, hogy csak létezzen, hanem azt, hogy éljen teljes életet...

KÉP: Goblin - felirat - Ji Eun-Tak búcsúja....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 01:43:19 8/10
(225991/239047)
GOBLIN

SPOILER

"Amikor elfordulsz a világtól, ha valaki akkor visszafordít felé, abban a pillanatban a Mindenható látogatott meg" - ismeri fel a Dokkaebi a munkanélkülitõl kapott szendvicsnél...

De mit is jelent "elfordulsz a világtól"?... a Ji Eun-Tak elvesztése után ismét visszasüpped a szemlélõ szerepkörbe, bezárkózik az emlékeibe, ahol ott van a Lány... beburkolózik beléjük, mint a piros sálba... és még mindig átoknak, igazságtalanságnak fogja fel, ami vele/velük történt....nem érdekelte, mi is történik körülötte, az emberek sem érdekelték... csak egyetlen vki, akire várt... aztán jött a szendvics... és a felismerés, hogy van mégis Jóság, és ennek a jóságnak a forrása az, hogy a másik embernek van hite, hite az embertársaiban... és hite abban, hogy minden tapasztalt rossz ellenére maga a Mindenható jóságos, még,ha szándékait nem is érthetjük....

és a Dokkaebi visszafordul a világ felé, a többi ember felé, már nem csak a saját fájdalmát/veszteségét látja, hanem egy másik ember baját is, akin segíthet... hmm, és elõször segít "csak" felnõttön"....

KÉP: Goblin - felirat - a Mindenható látogatása
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 01:15:53 8/10
(225990/239047)
Néha a fordító próbál "magyarítani", azaz olyan szófordulattal élni, kiváltani a hasonló tartalmút, ami közismertebb, nálunk használatos... Szerintem errõl lehet szó itt is.

A rovar elterjedésérõl ezt írják: "Az egykor Európa szerte elterjedt faj napjainkra a kontinens legnagyobb részérõl eltûnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. 2012 augusztusában ugyanakkor a javuló vízminõségû Dunán ismét megjelentek a kérészek, bár a tudósok a Duna tiszavirág állományának csökkenését jósolják 2013 októberére"
Forrás. https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszavir%C3%A1g
Ahol valaha létezett, ott bizonyára volt helyi saját népi elnevezése, hogy aztán az ottani szólásokba is bekerült-e és mi módon, azt nem tudjuk....De tök mindegy is, mert itt nem errõl van szó....

én is felkaptam a fejem, amikor a fülemmel halottam az eredeti koreai mondatban, hogy kiszeng/giszeng... és erre a feliratban lazán (és helytelenül!) a "gésa" fordítás szerepelt... Lehet, hogy fáradt volt a fordító, lehet, hogy az angol felirat volt gyenge, de az is lehet, hogy egy közismertebb kifejezéssel akarta mindenki számára érthetõvé tenni az említett hölgyek feladatát/szerepét.... engem mindenesetre zavart... Korea - kiszeng... Japán - gésa... és ezt nem kéne kutyulni....

KÉP: Giant - felirat - "gésa"
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 20. - 00:54:10 8/10 Előzmény edimir
(225989/239047)
GOBLIN

"Szendvics-csodák" - 3.
SPOILER

Aztán a sorozat vége felé megtörténik a 3. "szendvics-csoda"...Egy munkanélküli sorstársának véli a Dokkaebit, erõt akar bele önteni egy kis biztatással..... és egy szendviccsel... lám, a saját "módszere" tér vissza hozzá, ezúttal õ a címzett... de ki is a feladó? Látszólag egy jószándékú munkanélküli, de a Dokkaebi megérti, hogy ez nem egy véletlen, hanem "a Mindenható látogatása"....

Még korábban beszélgetett a Kaszással, hogy vajon milyen is lehet a Mindenható, hogy nézhet ki.... aztán a fehér lepkét véli annak.... most pedig szembesül azzal, hogy akirõl azt hitte, hogy igazságtalan, kegyetlen, aki elfordult tõle... a Mindenható mindvégig szerette õt, mint minden teremtményét!

Ez felrázza apátiájából, ismét az emberek felé fordul... a csoda folytatódik, a Dokkaebi segítségével a munkanélküli álláshoz jut....

KÉP: Goblin- "Szendvics-csodák" - 3.
Illiona 2017 febr. 20. - 00:35:09
(225988/239047)
Közben elkezdtem nézni a Tomorrow With You c filmet.

A sorozat 2. részében ha jól emlékszem konkréten megnevezik a tiszavirág életû kapcsolatokat.

Most akkor a tiszavirág csak itt van Magyarországon, vagy ez is nemzetközi?
meg aki ezt mondja, az tudja hogy hol van a Tisza, meg azt hogy ez egy folyó? (Szegedrõl már nem is beszélve!)
Meg hogy a tiszavirág az egy rovar?
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 19. - 23:22:52 8/10
(225987/239047)
Mindig öröm, ha vmelyik sorozatban felbukkan Silla. Mostanság a Giantet nézem. A hetvenes évektõl kíséri nyomon az ország történetét, fejlõdését. Az egyik legnagyobb építkezés a metróé volt. A két nagy cég igyekezett megtudni, hogy milyen pénzügyi ajánlattal szerepel a másik a metróépítési pályázaton.... Az egyik árajánlatában a végösszeg egy nevezetes évszámmal kezdõdik és sok nullával végzõdik!:))))))))))))))))))))))))))))

KÉP: Giant - felirat - Milyen jó, ha egy vki nem csak az építõiparban, de a történelemben is járatos!:)))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 19. - 23:01:39 8/10 Előzmény Ljerk
(225986/239047)
Én is nézelõdtem egy idõben bronztükör ügyben, amikor a nemzeti kincseket filmes megjelenéséhez keresgéltem, ez egyiknek se a replikája (141.; 161.)

Viszont a filmes kellékes még egyszer "bedobta", Mishil tükre is ez volt Sillában!:))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 19. - 22:41:12 8/10 Előzmény Illiona
(225985/239047)
Szép estét!:)))))))))) Tényleg jó plakát, két mpzdulat, két kézfej... és benne két férfi kapcsolata...
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 18:11:02 10/10
(225984/239047)
:)
Illiona 2017 febr. 19. - 17:56:01
(225983/239047)
The Gentlemen of Wolgyesi Tailor Shop

Na, még egy!
azt hittem (én balga) hogy 50 részes lesz. oké, végetért, minden szálat elvarrtak, semmi hiányérzet.
Illetve volt, de nem a történetet illetõen, csak már sok volt belõle.
Persze nem félreérteni, mert még igy is jobb volt sok futó sorozatnál, csak hát a jóból is megárt a sok illetve soKK.
Azután tegnap jött a meglepetés: egy 51. rész. Nem is értettem. Ujra elvarrták a szálakat, még szájbarágósabban, de biztosan vannak olyan sorozatnézõk, akik még ezt sem értik, és erre ma jött az 52. rész!!!!
De most azután TÉNYLEG elvarrták azt a néhány szálat, sõt már egész fonalgombóc van az elvarrás helyén.

Most egészen izgalomba jöttem, és várom a szombatot, hátha mégis lesz egy 53. rész???

Kép: a filmbõl
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 13:25:18 10/10
(225982/239047)
Köszönöm, válaszoltam - azóta a sorozat nézése közben eljutottam Gojoseon (Asadal) harmadik szent kincséhez, amit elfelejtettem korábban:
- az elsõ a reflex íj
- a második a lamellás vagyis pikkely páncél
- a harmadik egy bronz tükör aminek a hátlapja érdekes (72. rész 60. perc után nem sokkal - lásd a képet)

Egyébként nem tudom ezt is honnan szedték a film készítõi, a neten nem találtam ezt, csak másfajta volt.
Illiona 2017 febr. 19. - 12:04:53
(225981/239047)
elhunyt Kim Ji Young, számos sorozat idõs szinésznõje.
(Tüdõrákja volt.)
https://www.soompi.com/2017/02/18/actress-kim-ji-young-passes-away-bravely-fighting-lung-cancer-2-years/

Még évekkel ezelõtt néztem meg egy 130 részes sorozatot (félórásak!) amiben Õ, és a sorozatbeli lánya voltak hanem is a fõ, de 2. szereplõk.
Nagyon szegényként kezdték, de egy jó lehetõséggel orvul becsempészték magukat családtagnak egy nagyon gazdag házba, 25 évre.

Végül külön szinfoltja lettek ennek a sorozatnak, mert bármi történt,. soha nem kellett hogy megbeszéljék, minden fordulathoz azonnal alkalmazkodva, természetesen tették, amit egy jól begyakorolt szélhámostól elvárható!
Nagyon sok humoros percet okoztak igy, végül persze az aluljáróban kötöttek ki, de nem siránkodtak, egyszerûen elfogadták ami jutott, a nagy gazdagság utáni nagy szegénységet.

Persze még sok más sorozatban is szerepelt, de nálam ez maradt meg, mint igazán kiemelkedõ, humoros alakítás.

Nyugodjék békében.
Illiona 2017 febr. 19. - 10:17:28
(225980/239047)
A Kim MIn Hee fõszereplésével készült On The Beach at Night Alone c film még nincs fenn az Avistán, majd késõbb.
És kérdés, hogy mikor lesz neki angolja?
Bár a julius még messze van, majd meglátjuk.

http://asianwiki.com/On_the_Beach_at_Night_Alone
Illiona 2017 febr. 19. - 10:08:03
(225979/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Már lement a Defendant c. sorozat 1-8 része, amiért irok róla az egy jó plakát.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 19. - 08:06:22 8/10
(225978/239047)
PÜ ment...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 19. - 07:27:04 8/10
(225977/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))) Kellemes hétvégét, amennyi még hátra van belõle!:)))))))))))))))))))) Talán megfogadhatnánk a tanácsot!:)))))))))))))

KÉP: Goblin
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 06:46:53 10/10
(225976/239047)
1080p felbontású rövid ismertetõ e vízalatti és feletti világról, valamint a lehetséges összeköttetéseirõl a Földön
- https://www.youtube.com/watch?v=-vHbpimRQLg

Megtaláltam a History Channel videóját is, sajnos nem túl éles a kép.

Japan's Mystery Pyramids Full Documentary
- https://www.youtube.com/watch?v=2llcwCHW80I
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 06:16:29 10/10
(225975/239047)
Közben néztem több képet, ez amit ide betettem az félig hamisítvány, mert a baloldali az nem vízalatti, hanem szárazföldi - csak valaki rámontírozott hullámokat.
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 01:58:42 10/10
(225974/239047)
Elõször ezt a csapnivaló angolságommal írt rövid (csak 7 oldal) ismertetõmet érdemes elolvasni, amit az indonéz és maláj nagykövetségekre küldtem.

Ebben a lényeget tömören írtam le, nincsenek szubjektív kitételek.

https://drive.google.com/file/d/0B7O-CnjVRr-EUTR3U094c3Y1RWM/view?usp=sharing
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 01:40:26 10/10
(225973/239047)
10/10
Ljerk 2017 febr. 19. - 01:20:26 10/10
(225972/239047)
Nem igazán. Gondolom az e-mail-jeim olvasói besoroltak engem a holdkórosok rendjébõl a feltûnési viszketegségben szenvedõk alrendjébe. :)

Mindenesetre tudom, hogy igazam van - de a csalás lehetõsége sem kizárt, hogy még 1945 elõtt vitték a szigetekre azt a sok követ. Azóta persze hihetetlenül fejlõdött a régészet kormeghatározási képessége, így akárhogy is, vagy az derülne ki a vizsgálatokból hogy igaz, vagy az, hogy a sztálini rendszer orbitális és zseniális csalása, hogy hamis múltat kreáljanak a népeknek.

Nemcsak Gojoseon és a fekete-hunok közös területe miatt gondolom azt, hogy lehetséges az amit írtam (ez csak 99% :) ), viszont a civilizáció helyének egyezése a mai szigetekkel 99,9999999.... %.
Ugyanis 120.000 négyzetkilométeren:
- pontosan 5 nevesített hegy van az õsi dokumentumban, és a valóságban is pontosan 5 hegy van, pedig lehetne nullától négyszázig bármennyi,
- az összes hegy pozíciója megegyezik (az egyik hegyé nem, de annak a helyét a leírásban két folyó közé teszik),
- a hegyek magassága is szinte tökéletesen egyezik.

Mindenesetre újabb kapcsolatokat keresek, majd kiderül. Ha esetleg van valamilyen komoly, és kritikus szemléletû történelem vagy régész ismerõsöd - nem ellenzem, hogy megmutasd neki, csak kezeljétek azért óvatosan.

A képen az Amu telep lehetséges építményeinek egyike (Az Amu Korea, Japán és Kína közt fekvõ terület, ami ugyanúgy kiemelkedett a vízbõl a jégkorszak alatt, mint az amirõl írtam, és itt Amun hozták létre az elsõ kolóniák egyikét).

Google-val érdemes rákeresni: "archaeology of the ryukyu islands" , temérdek vízalatti építmény piramisokkal stb.

Jeju szigete is Amu egyik központi része lehetett, ugyanis körülötte a vízbõl kiemelkedett majd visszasüllyedt részek síkságok voltak, de a sziget vulkanikus hegye kiemelkedett errõl a területrõl.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 23:39:35 8/10
(225971/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmainkl!:)))))))))))))

KÉP: Goblin
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 22:58:29 8/10
(225970/239047)
Jó színésznõ, legalábbis a Szobalányban nagyot alakított. Esetleg érdemes lenne letölteni ezt a filmjét a nyári Mozis Táborra.... Én kíváncsi lennék rá....

Természetesen gratula a magyar rendezõnek is!
A képet jól tetted fel, valóban a magyar filmbõl van... a kép alapján ítélve az operatõr is jó munkát végezhetett...

KÉP: Kim Min-hee - díjátadón
Forrás: http://www.dw.com/en/berlinale-on-body-and-soul-wins-golden-bear/a-37618643
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 21:57:38 8/10
(225969/239047)
GOBLIN

Szavak bölcsessége 2.

Nem túl eredeti, de attól még igaz. A koreai "carpe diem"... Még inkább aláhúzza, hogy az Elveszett Lélek, Ji Eun-Tak mondja, akinek megszületnie sem lett volna szabad a világ "rendje" szerint.... és kinek mondja? Hmm, a Kaszásnak...

KÉP: Goblin - felirat - ... Hát élvezzük!:)))))))))))))))))))))
Illiona 2017 febr. 18. - 21:36:27
(225968/239047)
Közben kikutattam:

magyar film, Enyedi Ildikó alkotása nyerte az Anyany Medve dijat, a címe: Testrõl és Lélekról.

Kim MIn Hee a legjobb szinésznõ diját kapta, az On the Beach at Night Alone c filmben nyujtott alakításáért!

Kép: a Testrõl és Lélekrõl c filmbõl (talán)
Illiona 2017 febr. 18. - 21:17:25
(225967/239047)
Illiona 2017 febr. 18. - 21:16:56
(225966/239047)
Tudjátok, hogy nem szoktam a szinészek magánéletével foglalkozni, és a pletykahirek sem érdekelnek.

DE! most kivételt teszek, Kim MIn Hee elhozta a Berlini Filmfesztivál diját!
Nagy Gratula neki!
Ugye õ volt a fõszereplõje a Szobalánynak, (de nem ezzel a filmmel indultak, hanem amit elõtte forgatott.)
Kép: a film postere
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 21:02:31 8/10
(225965/239047)
Kaptál már vmilyen visszajelzést a dolgozatoddal kapcsolatban? Fighting!:))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 20:56:54 8/10
(225964/239047)
Inkább megköszönöm!:))) Igazad van, ez tényleg a Mester volt, akit anno megkér Kim Shin, hogy szúrja le.... Ismerõs volt az arc, rosszul raktam össze.:(((

Kicsit nagy a káosz a fejemben... Mert "a sokat akart a szarka..." csapdába estem. Még vannak dolgok, amik izgatnak a Goblin-nal és az East of Eden-nel kapcsolatban, amirõl írni szeretnék, miközben újra belevágtam a Giant-ba... évekkel ezelõtt láttam angol felirattal. most végre elkészült a magyar fordítás... Mivel az East of Eden-nel szinte azonos idõszakot felölelõ, és azt szintén testvérek sorsának alakulásával bemutató sorozat, így adja magát a kettõ összevetése....

Azt hiszem, hogyha reinkarnációs igényt nyújthatnék be, akkor egy Siva-Argosz keresztezést kérnek, végre lenne elég kezem, és az alvásra se kéne azt a napi 4 órát rászánnom!:))))))))))))
10/10
Ljerk 2017 febr. 18. - 20:50:06 10/10
(225963/239047)
Köszönöm, nagyon érdekes volt. :)
bori4 2017 febr. 18. - 20:30:11
(225962/239047)
Õ pedig az apa volt....
bori4 2017 febr. 18. - 20:28:36
(225961/239047)
.
bori4 2017 febr. 18. - 20:26:43
(225960/239047)
Egy pici helyreigazítást, ha megengedsz ....
"A sorozat további részében aztán felbukkannak, az apa, Zöldséges Anyó történetét hallgatja a Dokkaebirõl ..."

A kötéltõl megmentett apa nem azonos a zöldséges Halmonyi istenasszony történetét hallgató férfival... Ezt a jóembert álláshoz segítette Dokkaebi és pedig azért, mert felismerte benne harcostársát, mentorát, akit megkért, hogy szúrja le....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 19:50:32 8/10
(225959/239047)
GOBLIN

"Szendvics-csodák" - 2.

SPOILER

Elõször nem is értjük, miért kopogtat be egy lakáshoz, aztán a háttérben meglátjuk a hurkot a kopogtatásra kilépõ férfi mögött... Miért épp õt? Erre a jelenet folytatásából jövünk rá... a Dokkaebi rápirít, hogy szedje magát rendbe, kezébe nyom egy szendvicset, aztán különösebb magyarázat nélkül távozik .... szinte ezzel egyidõben megérkezik a férfi kislánya, akit már rég nem látott... talpraesett gyerek, egyedül vágott neki megkeresni az apját... az ölelés után megéhezik a lányka... milyen jó, hogy kéznél van a Dokkaebitõl kapott szendvics.... Elsõsorban a kislány miatt avatkozott be... Belegondolni is szörnyû, mit látott volna a gyerek, ha a Dokkaebi nem zörget be az apához.... Így mindketten kaptak egy esélyt, hogy egymást szeretve éljenek tovább.....

A sorozat további részében aztán felbukkannak, az apa, Zöldséges Anyó történetét hallgatja a Dokkaebirõl (az akkor volt épp a senki földjén), nem is sejtve, hogy akinek sorsán szánakozik, az mentette meg az életét... Az ekkor vásárolt csillagos hajcsatot pedig egy lány hajában látjuk viszont késõbb (Ji Eun-Tak halála után), aki szeretõ édesapjáról mesél barátnõjének....
Tehát ezúttal is mûködött a "szendvics-csoda"... apa és lánya jól sáfárkodott az új lehetõséggel....

KÉP: GOBLIN - "szendvics-csoda" 2.
Illiona 2017 febr. 18. - 17:28:36
(225958/239047)
Köszönöm az ötletet, mindenképp megvalósítható, csak hát az a fránya repjegy hiányzik már! :)))

Én még nem néztem meg, majd este!
Illiona 2017 febr. 18. - 17:21:01
(225957/239047)
itt a mai mûsor linkje Dél-Koreáról!

Nagyon nagyon jó!

http://www.viasat3.hu/musorok/egy-nap-vilag/videos
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 16:00:18 8/10
(225956/239047)
Nagyon vegyesek a benyomásaim, az elején azt hittem, hogy csak amolyan "cukiságos" lesz a szívecskemutogatással, kacsintással, szerencsére humorral vette ezt, ahogy a micike által betett videón SSSH. Tetszett a Tárgy - hol van a lakásodban játéknál az asztal, ott tényleg õszintének éreztem... enni és beszélgetni a barátokkal....

Illiona, azt hiszem megtaláltam számodra az ideális partnert egy kis sojuzáshoz!:)))))))))))))) Egy-két üveg... és csendes, ha spicces!:))))))))) Ötletes volt a film szereplõinek fotója a mágneses táblán, ahogy különbözõ szempontok szerint kellett õket rangsorolnia, ill. csoportosítania... Szegény... 1 órán át kucorognia a "padláson"... azért megnéztem volna, hogy a mûsor végén hogy áll föl!:)))))))))))))

Bár poénnak szánta a megjegyzést, hogy ne tartsák butának, de azért vhol éreztem benne egy kis bizonytalanságot, mert azért a rajongói szívecskeküldésen túl van egy objektívebb mérce....

KÉP: Zo In Sung videó - felirat -
Illiona 2017 febr. 18. - 15:06:52
(225955/239047)
The Gentlemen of Wolgyesi Tailor Shop

képzeljétek, ma is volt egy rész!
hát itt nem lehet hogy valaki is panaszkodjon, hogy nem lett tisztességesen befejezve!
De ez már csak csöpögõsre sikeredett, mindenki mindenkinek mindent megbocsátott, mint a mesében.

De azért az utolsó rész utolsó 10 percében feltünt 2 uj nõi szereplõ, nem is értettem.

Talán õk fognak kavarni még valamit, hogy ne hogy azt higgye a T. Nézõ, hogy nincs tovább bünözés, nincs szükség ügyeszségre, rendõrségre, börtönökre, ügyvédekre.

Kép: a The Gentlemen... A 4 fõszereplõ úriember

azért az uriember szó valami egész mást takar számomra, mint itt, ebben a sorozatban.
De szerintem egész Koreában mást takar!
Illiona 2017 febr. 18. - 14:05:01
(225954/239047)
Szivesen.

Akármikor akármennyit tudok Koreáról beszélni!
csak mérsékelem magam, tekintettel arra, ez mégsem utazási magazin!
De ez a riportmûsor tényleg visszaadja azt, amit ott tapasztaltam.
Illiona 2017 febr. 18. - 13:45:35
(225953/239047)
Zo In Sung beszél a The King c filmrõl.
A forgatásról, meg ...

http://a-pop.eu/adas.php?id=520

a videó elindul, az jobb alsó sarokban a nyelvre kell kattintani, és beállitani, hogy magyar.

Kép: The King.
10/10
risu99 2017 febr. 18. - 13:14:12 10/10
(225952/239047)
Szia,
köszi az ajánlást. Szerencsére holnap délelõtt ismétlik a Viasat6-on, így meg tudom majd nézni.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 12:54:24 8/10
(225951/239047)
Erre gondoltam!:)))))))))))))

KÉP: Zo In Sung - Hong kapitány - A Frozen Flower
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 12:35:25 8/10
(225950/239047)
Tudjuk, tudjuk!:))))))))))))) Sulykolod a fejünkbe ezerrel!:))))))))))))))) De tudod, van olyan iSSH, hogy katarZIS!:)))))))))))))))))))) A Frozen Flower az egyik elsõ koreai filmélményem volt, ezért (is) emlékezetes, Hong kapitány pedig az egyik legszerethetõbb tragikus karakter... az alakítás is beégett a retinámba...

KÉP: Zo In Sung
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 12:03:59 8/10
(225949/239047)
GOBLIN

"Szendvics-csodák" - 1.

SPOILER

A Dokkaebi a 900 év alatt amolyan külsõ szemlélõ, nem igazán avatkozik bele a világ folyásába, inkább csak létezik, mint igazán él... a dolgok elmennek mellette, kívülálló...
Ritkán adja fel ezt a hozzáállást, akkor is csak gyerekeken segít, ezek a "szendvics-csodák" Imádtam ezeket a "csodákat", mert a leghétköznapibb módon és a legelemibb eszközzel teszi, étellel! Kenyér.... hmm, vki már tett vele csodát!:)))))))))) Itt tkp. esélyt ad a szendviccsel, hogy vki megváltoztassa a sorsát, ez csak a kezdõlökés, további segítséget nem nyújt, irányt ad, de rábízza a megsegítettre, hogy onnantól önálló döntéseket hozzon a saját életérõl.

A sorozat csak hármat mutat be ezekbõl. Az elsõ helyszíne Párizs, idõpont: 1968. Egy megvert fiú rohan ki a házból, õt állítja meg. Igyekszik rábeszélni arra, hogy ne szökjön meg otthonról, álljon ki magáért.... s hogy az agresszív, bántalmazó mostohaapát leszerelje... nos, ehhez nem természetfeletti képességeit használja, csak pár centivel odébb tesz egy cserepet a lépcsõn!:))))))))))))))))))) Miután így "leszerelte" mostahaaput, a fiúnak a kezébe nyomja a szendvicset.....

Aztán hosszú idõ után újra találkozunk a párizsi fiúval (egyébként származását tekintve koreai), hogy immár öreg emberként meghaljon. A Dokkaebi a Kaszást kéri meg, hogy ezt a halottat õ engedje utolsó útjára... Nem véletlen ez a gondoskodás, a halott szavaiból megtudjuk, hogy a "szendvics-csoda" nem volt hiába, egy nagyon értékes, másokon segítõ felnõtté vált a fiú.

KÉP: Goblin - "szendvics-csoda" 1.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 11:27:38 8/10
(225948/239047)
Szép napot neked is!:)))))))))))

A négy körös bulizás után jól jöhetett a kozmetikai cég szenzációs terméke, az arcmaszk, csodákra képes!:))))))))))))))))))))))))))))

Remélem, összejön az õszi repjegy ... és akkor Puszan környékén az orchidea-telepeket is megnézed!:)))))) Számítok a gyönyörûséges fotóidra, légyszi az érkezéskor figyelj oda a cuccodra Incheonban!))))))))))))))))))))))))))))))))