Illiona 2017 febr. 18. - 10:53:52
(225947/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

most ért véget a Viasat3-on az Egy nap a világ c mûsor, aminek a forgatásáról sokat hallottam, még kint voltam Koreában. Elõttünk kb 2 héttel csinálták a felvételeket.

A mi kinti vezetõnk is a Nádudvari János barátom volt, aki bravúros módon elmélyült a kertészeti specialitásokban, vagyis sokoldalú nagyon, tanulékony.
Én konkrétan TUDOM, mit is jelent a 6 körös bulizás, egészen a 4 körig elmentünk, amikor 2 éve kint voltam.

A mûsorban szereplõ helyeken majdnem mind voltam, pl Jejun a teaültetvényeken, az Innisfree kormetikai cég látogatóknak fenntartott helyiségében, Puszanban azokon a helyeken, amiket mutogattak.

Nagyon jó mûsor volt, gratulálok a készitõknek!
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 09:56:17 8/10
(225946/239047)
GOBLIN

PIROS SÁL - AKIKET A SZERETET ÖSSZEKÖT

SPOILER

Már talán unjátok a "piros sál"-at, elnézést, most megpróbálom egy képben/hozzászólásban összerakni... Eddig a színére fordítottam figyelmet, most jöjjön az "összekötõ" jellege.
A sál hosszú, de feltekerhetjük a nyakunk köré, véd a hidegtõl, eltakarhatja a Jelet a nyakon, nem csak az anyaga, hanem a hozzá kapcsolódó személy emléke is melenget... és nem csak a nyakon.....

Kövessük hát a piros sál útját, kiket, miként köt össze! Lehet, hogy Ariadné fonalából kötötték?:))))))))))))))))))))))))

1. A sorozat elején felbukkan, Ji Eun-Tak anyukája nyakában, akinek Zöldséges Anyó Dokkaebi menyasszonyát emlegeti, az anya pedig csak mosolyog az anyó fura szavain

2. A sálat az anya lelke a 9 éves Ji Eun-Tak nyakába köti, hogy így rejtse el a Jelet a nyakán. Emlékezetes este... a kislány születésnapja, de egyben az anyja halálé is...
És persze ne feledjük a szülinapi tortát! .... A Kislány nyakában 10 év múlva is ott látjuk a sálat, ami az elvesztett édesanyát idézi... keserédes szülinapi torta magányosan... a gyertyát elfújja... Hmm, mennyire emlékeztet az édesanyjára? Ugyanaz a ragyogó mosoly, ami a nehéz sorsa ellenére is ott arcon, árulkodva a lélek erejérõl...

3. Ahogy visszatér Ji Eun-Taknak a Dokkaebivel kapcsolatosan az emlékezete, úgy kerül vissza a piros sál is a nyakába, immár nem csak az elhunyt édesanya, hanem a Dokkaebivel közös múltat is idézve, a kapcsolatuk szerelemmé nemesedését....

4. Ji Eun-Tak halálát követõen a Dokkaebi fájdalmát jelzi kint a szakadó esõ, bent pedig a szárítón csöpögõ sál....

5. Nehéz a várakozás, amíg Ji Eun-Tak újjászületve visszatérhet,.. a Dokkaebivel ott vannak a közös emlékek bárhol is járjon.... aztán felköti a sálat is, hogy még közelebb legyen hozzá a kedves... vagy talán inkább azért, mert õk már annyira eggyé váltak....

KÉP: Goblin - a piros sál
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 07:42:04 8/10
(225945/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))) Jó hétvégét!:))))))))))))))

KÉP: Goblin
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 03:01:11 8/10
(225944/239047)
További szép hajnal!:))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:)))) Jó hétvégét!:)))))

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 02:57:44 8/10 Előzmény edimir
(225943/239047)
GOBLIN

Sunny és a Kaszás karkötõje...

Úgy tûnik, nem csak a memóriám romlik, hanem vaksi is lettem!:(((((((((((( Hát persze!!! A Kaszás teázójának az ajtaján van az oroszlánfejes fogantyú/kopogtató, épp ilyen köralakban, mint a medálon.... Mondjuk nekem akkor sem kellene... Bár megbékéltem a teázóval, de azért rá emlékeztetõt tuti, hogy nem hordanék....

KÉP: Goblin - a karkötõ oroszlánfejjel...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 01:08:58 8/10
(225942/239047)
GOBLIN

Szavak bölcsessége 1.

Némely mondat annyira megtetszett a Goblinból, hogy úgy gondoltam, megérdemelne egy szerkesztett képet. Köszönet a remek fordításért vajandinak, az õ fordításából vettem ki ezeket a szép és a sorozat mondanivalója szempontjából üzenet értékû mondatokat.

Jöjjön az elsõ!:)))))))))))

KÉP: Goblin - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 00:58:35 8/10
(225941/239047)
GOBLIN

HAJDINA - javítás

SPOILER
A sorozat zárórészében ott van bizony a hajdina, nem is akármilyen fontos a szerepe, hiszen a nevezetes hajdina mezõn tartja az esküvõjét a Dokkaebi, ráadásul Ji Eun-Tak menyasszonyi csokra, a fején a koszorú is hajdinából van!!! Hajdina, mea culpa!:(((

KÉP: Goblin - esküvõ
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 18. - 00:48:04 8/10
(225940/239047)
GOBLIN

JUHARLEVÉL - javítás

SPOILER
Képet szerettem volna kivágni, de aztán beszippantott a Goblin, újra elvarázsolt, de közben rá kellett jönnöm, hogy mivel az elsõ nézése óta több sorozatot is beiktattam, így bizony volt, amire nem, vagy nem jól emlékeztem... Így jártam a juharlevéllel és a hajdinával is!:((((

Akkor most elsõként szegény juharlevelet követem meg... Mert igenis késõbb fontos szerepet kapott.... Hiába tért vissza a Dokkaebi a senki földje hófödte vidékérõl, ha egykori kedvese memóriájából az isteni kegyelem törölte az emlékét, mintha sosem találkoztak volna.

Egy furcsa levél nyomát követve Ji Eun-Tak Quebeckbe utazik, ahol az õt követõ Dokkaebvel "futnak össze". Séta közben Dokkaebi mesél elsõ szerelmérõl és a juharlevél jelentésérõ, amitõl Ji Eun-Tak féltékeny lesz., ezért késõbb próbaként egyet maga is felvesz a levelek közül, a szökõkút peremére teszi ... és ez beindítja az az emlékezetét, minden korábbi közös élményük, a szerelmük minden mozzanata visszatér.

Készítettem róla egy képet, az szemléletesebb minden szónál...

KÉP: Goblin - az emlékeket visszahozó juharlevél Ajaj, a ginkgo bilobának annyi!:)))))))))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 febr. 17. - 22:39:25 10/10
(225939/239047)
Na, a kép meg jól lemaradt, pedig direkt kivágtam egyet! :)))))

Viszont most tényleg megyek mosogatni, aztán Saimdang 7-et nézni, aztán szombat-vasárnap nappalos leszek, úgyhogy nem tudom mikor jövök, pedig sokat írtatok, amire majd reagálni szeretnék...

Szép álmokat, jó éjszakát és kellemes hétvégét!
:)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 febr. 17. - 22:35:18 10/10
(225938/239047)
Saimdang és SSH.
Továbbra is nagyon tetszik a történet, már a (felirat nélküli) 7-8. rész megtekintése is nagy élmény volt, egyre több a párhuzam a két idõsíkban és erre csak ráerõsítenek az azonos színészek-karakterek megjelenítésével.
Viszont felirat nélkül több idõm van gyönyörködni SSH-ban, ahogy hallgatom és próbálom értelmezni a szöveget, imádom a gesztusait, roppant pimasz egy fráter, tökre kilóg az akkori környezetbõl - de hát egy kitalált karakter ugye bármilyen lehet.
Idõnként csak azt veszem észre, hogy nyitva marad a szám, elfelejtek levegõt venni és csak annyit tudok kinyögni, hogy "azanyáddeszííípvagy!"
Úgyhogy Zo InSung ide vagy oda, "A világ legjobb paSSHija" nálam csak SSH lehet, egyebek nem léteznek... :)))))))))))))))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 febr. 17. - 22:21:00 10/10
(225937/239047)
Szép estét Mindenkinek!
Persze, hogy érdekel, már én is láttam a 7-8-at és ma még meg akarom nézni a 7-et felirattal.
Csakhogy még mosogatnom kell, mert egész délután az új telefonommal molyoltam - mert persze a "régi" nem került elõ, bár azért a reményt még nem adtam fel...
Viszont néhány napos böjt után tegnap végül megrendeltem az új telót + a 64 gigás memóriakártyát, ami ma már meg is érkezett, és így ezidáig az SSH-összest (meg néhány egyéb apróságot) pakoltam a telefonra.
Sajnos ugyanolyan egyszerû kék tokot nem tudtam venni, úgyhogy a választékból végül erre a Li(lali)BAGOLY-kásra szavaztam.
Nekem mondjuk túl rózsaszín és túl nõcis, de azért alapvetõen cuki, úgyhogy jól megleszünk. :))))))))
Illiona 2017 febr. 17. - 21:52:36
(225936/239047)
Saimdang

közben mát megvan a 7. rész magyarja.
micike, meg akit érdekel!
Illiona 2017 febr. 17. - 19:53:03
(225935/239047)
The King

és oldalnézetbõl.

Megannyi szög, ahogyan fel lehet venni egy jelenetet.
De azért ez nagyon beszédes képsor!
Ki a Király? aki fönt van?
Vagy akik feldobálják, azok biztosan csak alattvalók?
Vagy aki kivülrõl látja, az mit is gondol?
Illiona 2017 febr. 17. - 19:49:43
(225934/239047)
The King

Ugyanaz alulnézetbõl
Illiona 2017 febr. 17. - 19:47:51
(225933/239047)
The King

Zo IN Sung uj filmje, a multkor már feltettem a letöltõlinkjét.
Most megnéztem felirat nélkül csak ugy "meztelen"

Hát nem semmi film az biztos!
Ismét a gengszteréletbe csöppenünk bele, ugy tünik, hogy ha már Zo In Sung bevált mint gengszter, akkor arról le lehet még pár bõrt húzni.
De ez nem kritika, minden klappol, csak megjegyeztem, felõlem jöhet a következõ...
A többi szereplõ említésre sem méltó, bár jól játszanak, de ez egy egyszereplõs film.

Sok érdekes képi megoldás van benne, de nem akarok spoilerezni, majd mindenki nézze csak meg!
Kép: a filmbõl
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 14:26:38 8/10
(225932/239047)
Mennyi mindenen mennek át közösen, míg eljutnak eddig a meghittségig!

KÉP: Goblin - a harmónia
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 13:27:23 8/10
(225931/239047)
GOBLIN

Árulkodó mozdulat

SPOILER
Hmmm, mennyit elárul egy férfiról, hogy hiába 937 éves, mégis egy 19 éves kislánynak kell megtanítania arra, hogy a fejen a hajat nem ütögetni, hanem simogatni kell. Hát milyen élete volt ennek a férfinak 37 évig Kim Shinként, és mit csinált õ Dokkaebiként 900 évig a földön, ha még ezt se tudja?!!!!!!

Már a sorozat felvezetõ képsorai megadják az alapot, hogy fogalmat alkothassunk Kim Shin emberi életérõl. Korjói hadvezérként többszörös túlerõben lévõ ellenséget kaszabolja… Mintha a hadak istene kelt volna benne életre, rettenthetetlen és legyõzhetetlen… Késõbb azt is megtudjuk, hogy az élete szinte másból se áll, mint háborúk, csaták végeláthatatlan sorából. Még a húgának sincs ideje levelet írni. Mást se lát maga körül, csak vért, a harcok nyomorúságát és a halál aratását, akinek õ is besegít félelmetes kardjával…

Igazi lélekölõ közeg, ahol nem igazán van lehetõség arra, hogy tapasztalatokat szerezzen a „normális” emberi kapcsolatokról, megtanulja, megélje a hétköznapok egyszerû dolgait. Igazi szeretet csak a húgához fûzi, de ennek kimutatásában esetlen, egymástól távol (az egyik otthon – a másik a harcmezõn) élve új közös élmény nem adódik hozzá a gyermekkoriakhoz, nincs ott, hogy lássa, miként lesz nõ a húgocskából. Mi foglalkoztatja, mi érdekli? – szegény hadfinak fogalma sincs róla. Nincs kulcsa a nõkhöz, még a saját húgához sem…

Dokkaebiként sem fényesebb a helyzet. Az áldás, hogy halhatatlan, hamarosan átoknak tûnik inkább a szemében. Hiszen a segítõje/szolgája (és annak leszármazottai) halandó, minél jobban megkedveli, annál nagyobb fájdalmat okoz neki az elvesztése, halála…. Így aztán a földi létezését egy idõ után már csak ennek fényében ítéli meg, mint a veszteségek végeláthatatlan sorát, nem akar újabb fájdalmat, nem keresi a közvetlen kapcsolatot az emberekkel. Alkalmanként egy-egy arra érdemesnek vélt vkit megsegít („szendvics-csoda”), de kötõdni nem akar senkihez. A halhatatlansága teherré válik… szabadulást belõle csak a „menyasszony” hozhatja el.

Hol van ebben az érzelmi sivárságban gyengédség, melegség?!

KÉP: GOBLIN - Ji Eun-Tak szemléltetve elmagyarázza a 937 éves Dokkaebinek, mi a simogatás…
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 12:34:29 8/10
(225930/239047)
GOBLIN

Póló és felirata 2.

Egy ruhadarab nagyon is sokat elárulhat viselõjérõl. Itt a felirat Ji Eun-Tak karakterének egy fontos összetevõjére hívja fel a figyelmet. „Szende”… nézzük meg milyen szavak rokoníthatóak hozzá…szerény, ártatlan, szemérmes, naiv, csöndes, szolid, szûzies… és igen, ezek valóban felfedezhetõek nála. Most nézzük magát a pólót! Ezt a fajta tartalmat a felirat fehérje hordozza, amit ellenpontoz és egyben kiemel a póló sötét alapszíne….

DE Ji Eun-Tak nem csak ennyi, ennél jóval összetettebb karakter, ezért ott a másik jellemzõ(bb) ruhadarab, a piros sál. Már írtam róla korábbi hsz-ben, hogy mit is jelent a piros szín ( Keleten a menyasszonyok és az életöröm, energia színe)… és valóban, ha csak az „ingénue” lenne, akkor nem õ lenne a megfelelõ menyasszony a Dokkaebi számára. Mert kell ennek a kislánynak a bátorsága, a bölcsessége, saját fájdalmából táplálkozó empátiája, a magánya, az áradó életöröme és életigenlése, a határozottsága, alkalmatlanként akár a pimaszsága, de elsõsorban a szeretetre való képessége és hozzá a hatalmas szíve….

Hiszen sokkal fontosabb a sorozatban a szerepe annál, hogy a Kardot kihúzza.
A Dokkaebit kell megtanítania az élet szeretetére, élvezetére, az emberekhez való kapcsolatok kiépítésére, gazdagítására… E nélkül a Dokkaebi továbbra is csak a halált várná, hogy a végzetétõl végre megszabadulva meghalhasson, békére leljen.

KÉP: Goblin - Ji Eun-Tak arcai - karaktere
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 10:58:45 8/10
(225929/239047)
GOBLIN

Póló és felirata

Néha érdemes felfigyelni arra, hogy milyen felirat, rajzolat, ábra van a szereplõk pólóján, általában nem véletlen. Szerinted mennyire passzol Ji Eun-Takhoz pólója felirata: Heroine Ingénue = "szende" hõsnõ!:)))))))))))))))))))))))))))

KÉP: Goblin - Ji Eun-Tak pólófelirat
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 09:37:17 8/10
(225928/239047)
GOBLIN

Szerinted hogy jön össze egy Kard, egy Fehér Lepke és a Pitypang? Jaj, ez a gond gaya-val, hogy nálunk pénteken is "nõ a fû"... csak egy gyors bekukk... többre most nincs idõm... Addig is várom a megoldásokat a felvetett kérdésre.....

KÉP: Goblin - kard és lepke
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 07:50:48 8/10
(225927/239047)
További szép napot!:))))))))))))))))) Sajna gaya goooooooooooooooooooooo

KÉP: Arang and the Magistrate
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 07:49:30 8/10
(225926/239047)
PITYPANG - újratöltve!:)))))))

Február 17 - a jóság spontán megnyilvánulásainak a napja

Hogy kerül a képbe a pitypang? A magyarázat egyszerû... A pitypang - a jóság jelképe

A pitypang szoborról és a a mozgalomról itt találjátok az írást:
http://hungarian.ruvr.ru/2010/02/17/4506535.html

Majd vmikor ennek kapcsán szeretnék írni, de hogy mikor fér be a napba?:(((((((

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 07:40:56 8/10
(225925/239047)
A virágos jókedv és a reggel nem feltétlenül szinonimák, fõleg, ha randa köd van. De egy kis segítséget ide készítek!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 07:00:51 8/10
(225924/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))))) Gondolkodtam, mit is tegyek be a reggelt indító képnek, aztán megakadt a szemem a Goblin egyik képén... virágzó fa... Persze én is várom már a tavaszt... az indíttatás azonban más!:))))))))) Mi is történt, ha a Dokkaebi boldog volt? Virágba borult a fa a télben.... Lám, lám... forgatókönyvíró és a mi édes anyanyelvünk!:)))))))))))))) Mert mit is mond a magyar, ha vkinek fergeteges jókedve kerekedik? Hát persze , hogy virágos jókedve van!:)))))))))))))))))))))

A reggeli "beköszönõ" kép tehát egy kívánság: Legyen virágos jókedvünk!:)))))))))))))))))))))))))))

KÉP: Goblin - virágzó fa
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 01:18:18 8/10
(225923/239047)
További szép hajnal/éjt!:))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 01:16:17 8/10
(225922/239047)
Kedves Olvasó! Örülök, hogy idetaláltál.... Látod, gondoltunk rád... maggi még fel is rajzolt téged a mi nagy közös libagolyfánkra!:) A szemüveged nem a szemed minõségének szól, inkább az "üzemmód"-ot jelzi. Remélem, hamarosan már nem csak "Olvasó" leszel, hanem bekapcsolódsz valamelyik film/sorozat kapcsán a beszélgetésbe. Biztos van véleményed, gondolatod, meglátásod. Mi szívesen meghallgatjuk.... De ha csak továbbra is olvasgatni, nézelõdni szeretnél, az sem gond.... Légy velünk toleráns, nem vagyunk tökéletesek!:))))))))))) Remélem, te sem!:))))

Ja, egyébként én tõled lejjebbi ágon ülök, egy focilabda van mellettem!:)))))))))))) ... edimir vagyok, nem nemecsek, de ragaszkodom a kisbetûmhöz, okkal!:))))))))))))

Szóval csüccsenj le az ágra, fészkelõdj be kényelmesen... érezd magad otthon!:)))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 00:57:23 8/10
(225921/239047)
EAST OF EDEN

A "vér szava" 4.

Aztán van, amikor egyszerre látjuk a "vér szavát" mûködni és nem mûködni, ill. a kísérletet arra, hogy felülírják neveléssel....

Egyetlen kis pár másodperces jelenet csak az egész, mégis komplex...

- Amiben nem mûködik: a vér nem súgja meg nekik, hogy nem rokonok

- Amiben mûködik... úgy viselkednek, ahogy a vérük diktálja... Shin Myeong-Hun gyengéden... Shin Tae-Hwan szeretetét átszínezi az elégedetlenség (túl gyenge, túl szelíd a fia)

Felülírni a vér szavát neveléssel: a kisfiú ölelésre tárt karral rohan az apja felé... az ölelés helyett bokszolni kezd vele... így akarván keményebbre nevelni a fiát

KÉP: East od Eden - ölelés helyett boksz (bocs ismét a vacak minõségért, de a mozgást jól vágni nehéz tisztán)
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 00:42:42 8/10
(225920/239047)
EAST OF EDEN

A "vér szava" 3.

Shin Myeong-Hun ösztönösen vonzódik valódi bátyjához... Lee Dong-Cheolban viszont elnyomja a "vér szavát" , hogy apja gyilkosának fia merészeli így hívni, fõleg azok után, hogy épp most utaznak haza a kórházból, ahová az anyja épp Shin Myeong-Hun apja miatt került be, de még most sem egészséges, ráadásul neki van már egy imádott "öccse", így aztán az erõs érzelmek bizonyulnak erõsebbnek....

KÉP: East of Eden - a valódi fivérek
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 00:35:24 8/10
(225919/239047)
EAST OF EDEN

A "vér szava" 2.

És 10 év múlva még mindig érezni a "vér szavát"... Az Anyák ösztönösen vonzódnak elcserélt valódi gyermekük felé... A Bányaigazgatónénak könnyebb a dolga, benne nem munkál neheztelés a másik család felé, de az egykori bányászfelesének igencsak erõt kell vennie magán, hogy a gyûlölt ellenség gyerekében elismerje a jót....

KÉP: East of Eden - Anyák és fiaik...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 17. - 00:06:52 8/10
(225918/239047)
EAST OF EDEN

A "vér szava" 1.

"Persze, sokat számít a nevelés, a taíitás, a társadalmi közeg ahol felnövünk.
De fontosabb az a program, amivel megszülettünk, azok a Sors alakította történések, amikre mi azt mondjuk, "véletlen", de valahol a tudatalattiban valaki súg, hogy véletlenek meg nincsenek....."

Nézzük meg a pár órás újszülötteket, már a "program" szerit viselkednek... Annyira jellemzõ, hogy a csere ellenére is tudjuk, melyik melyik....

KÉP. East of Eden - csecsemõk cseréje...... a szülõ nem, de mi felismerjük!:))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 23:52:43 8/10
(225917/239047)
EAST OF EDEN

Lee Dong-Cheol jövõje - Mi lett volna, ha

"Bár történt gyerekcsere, bár Lee Dong Cheol magára vette a család által elkövetett bûnöket, tette amit kellett, hogy az öccsét megvédje, de ha nincs az öcsi, akkor lett volna más."

Igen, a gondoskodást, az áldozatvállalást nem csak a családjára vonatkoztatta, de vadidegenekre is... hiszen az apja beleoltotta kisgyerekként, hogy a bátor ember mindenkit képes szeretni, még az ellenségét is... hiszen oly hatalmas a szeretet, mint a Tae Baek hegy...

A sorozat felvezetõ képsora a Makaón játszódó autó kontra motorosbanda üldözéses jelenet. Utólag persze már a vad hajsza apró momentumait is megértjük a fõszereplõk jellemének ismertében. A kocsiban menekülõ Shin Tae-Hwan a sofõrét arra utasítja, hogy az emberek közé hajtson mit sem törõdve a gyalogosokkal... Bezzeg Lee Dong-Cheolnak még arra is kiterjed a figyelme, hogy megmentsen a gázolás elõl egy vadidegen lányt....

KÉP: Eas4 of Eden - a motoros bravúr ... elnézést a vacak minõségért, de ez tényleg csak egy szemvillanásnyi... A nõ ruhája világoskék!:)))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 23:31:32 8/10
(225916/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER
"Mert mi a bizonyosság, hogy akkor nem lavirozna a törvényesség és törvénytelenség határán?"

Az anyja rá a biztosíték, mert újra és újra elráncigálná az apja sírjához és megesketné, hogy nem tér le az Anya által megszabott útról... Ez pedig erõsebb fegyver mint bármely józan érv, az anyja nagyon ért ahhoz, hogy mivel tudja irányítani....

Én még ilyen anyafigurát nem láttam, aki ilyen kérlelhetetlen, szinte kegyetlen szigorral szeret... Képes a fiát megtagadni, a családi regisztrációból törölni, csak azért, hogy rávegye, hagyjon fel a "gengszter" élettel... Néha elcsodálkozunk, hogy nem roppan össze Lee Dong-Cheol ilyen lelki terrortól.

Számomra elképzelhetetlen, hogy ha nem szakítja ki a gyújtogatásos eset ebbõl a környezetbõl, akkor az anyai befolyás ellenében mer tenni bármit is...

KÉP: East of Eden - a kegyetlen szavak mögött ott a szeretet... a fiát kitagadja, a cipõjét elrendezi...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 23:00:46 8/10
(225915/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

Még egy egészséges anya is belerokkanna a túlfeszített munkába, egy szinte nyomorékká vert bele is halhat... Ilyen és ekkora áldozatot egy fiú nem fogadhat el, fõként nem Lee Dong-Cheol! Az Anya épp azért hozta az apjuk sírjához a fiúkat, hogy lázadása ellenére is kierõszakolja idõsebbik fiából, hogy az apja sírjára tegyen esküt a tanulmányok folytatására az eredeti terv szerint...

Bocs, de a gyújtogatás (és annak következtében rossz útra térés) elõtt halvány ibolyája sincs a kaszinók világáról Lee Dong-Cheolnak, nemhogy egy saját kaszinó lenne a gyerekkori álma... ilyen anya mellett meg aztán különösen nem!!!!!

KÉP: East of Eden - felirat - Lee Dong-Cheol terve a jövõre 3.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 22:47:52 8/10
(225914/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

Gyorsan fejszámol... egyetem + katonai szolgálat= 10 év. Az apja anno rábízta a családot, õ pedig megakarja tartani az apjának tett ígéretét. Ígéret, felelõsségtudat, önérzet és a család iránti szeretet együttesen készteti arra, hogy lemondjon az álmáról és anyjával szembe szálljon...

KÉP: East of Eden - felirat - Lee Dong-Cheol terve a jövõre 2.... õ nem akar, bezzeg majd az öcsike....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 22:36:06 8/10
(225913/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

Tudom, hogy már régen láttad a sorozatot, azt is, hogy az elsõ részeket csak talán pörgetve.... Én most direkt újranéztem, hogy nehogy megalapozatlanul állítsak vmit.
Van egy rossz hírem... itt bizony nem lehet belepörgetéssel nézni, nagyon sok olyan félmondat, gesztus akad, amit csak a sorozatot újranézve az egész ismertében) értünk meg igazán....

Lee Dong-Cheol a gyújtogatás elõtt osztályelsõ, szorgalmasan dolgozik és egyre inkább belenõ nem csak testileg, de szellemileg is a család támasza szerepbe, felelõsséggel és nagy körültekintéssel gondolkodik a családja és saját jövõjén.... Hogy mit is gondol errõl, azt megtudhatjuk az apa sírjánál, ahová a kórházból saját felelõsségére távozó Anya viszi fiait... Az Anyát korábban motorosok verték össze a Bányaigazgató felbujtására, hogy megfélemlítsék és ellehetetlenítsék, állapota hosszú kórházi kezelést igényelne, mert különben lenyomorodhat...de erre nincs pénzük...

Lee Dong-Cheol aggódik az anyjáért, fel akarja adni az álmát, hogy jogot tanul és így lép fel apja gyilkosával szemben....

Most felteszek 3 képet, ahol a képfelirat a fiú teljesen reális és rá oly jellemzõ tervét mondja el a jövõjüktõl Hmm, mivel az akkor nagyon fiatal Kim Beom remekel a kamasz
Lee Dong-Cheol szerepében, így talán bocsánatos, hogy ennyi képet teszek fel errõl!:)))))))))))))))))))))))))))))))))

KÉP: Eazt of Eden - felirat - Lee Dong-Cheol terve a jövõre 1. Tehát az öccsének adja át a saját eredeti álmát az ügyészségrõl, õ pedig az anyagi hátteret biztosítaná hozzá...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 21:05:35 8/10
(225912/239047)
GOBLIN

Mekkora hatalma van a színeknek! Ugyanaz a ruhadarab, mégis mennyit elárul a viselõjérõl.... Az a bizonyos sál... Lám, nagyon nem mindegy, hogy piros v. fekete...
Ji Eun-Tak sálja a 13. rész végéig természetesen csakis piros lehet, amikor a 14. részben felbukkan a feketében, szívünk szerint leráncigálnánk a nyakáról.... Hol a piros? Ez nem illik hozzád!.... De sajnos ehhez az Ji Eun-Takhoz igenis a fekete illik... úgy érezzük, hogy elveszített vmi nagyon fontosat... nem csak azt a bizonyost, aki a legfontosabb volt a számára, de a belsõ ragyogása is megfakult....

KÉP: before - after
Illiona 2017 febr. 16. - 17:25:59
(225911/239047)
Saimdang

már nézhetõ a 8. rész.

Kép: a fiatal Lee Gyeom
Illiona 2017 febr. 16. - 16:36:08
(225910/239047)
Bár ujabban másról van szó, de azért egy gondolat erejéig visszakanyarodnék az East of Edenhez.

Arról beszéltetek micikével, hogy mi lett volna, ha....
Ha nem történt volna meg a gyerekcsere?

Lee Dong Cheol szerintem akkor is ilyen, vagy hasonló utat jár be.
Mert mi a bizonyosság, hogy akkor nem lavirozna a törvényesség és törvénytelenség határán?
Mi a biztosíték arra, hogy akkor elvégezve egy egyetemet, szépen végighivatalnokoskodná az életét? Semmi!
Abban az esetben is azt az utat járná be, amit igy, valahogyan megtalálnák a történések.
Hiszen minden vágya egy saját kaszinó volt!
Más gyerekek arról álmodoznak, hogy tûzoltó lesz vagy katona, nahát õ szegény bányászgyerekként megálmodott egy kaszinót, és mindenképp el akarta érni a vágyát.
Persze, sokat számit a nevelés, a tanitás, a társadalmi közeg ahol felnövünk.
De fontosabb az a program, amivel megszülettünk, azok a Sors alakitotta történések, amikre mi azt mondjuk, "véletlen", de valahol a tudatalattiban valaki súg, hogy váletlenek meg nincsenek.....
Az ember amivel megszületik, talentummal, képességgel, lehetõséggel, személyiséggel, azt formálja a családi nevelés, az iskola, a környezet. De mindeannyian, akik bátrak vagyunk az "élethez", 33 éves korunkra visszaalakulunk azzá a személyisséggé, aki 4 éves korban volt.

Bár történt gyerekcsere, bár Lee Dong Cheol magára vette a család által elkövetett bûnöket, tette amit kellett, hogy az öccsét megvédje, de ha nincs az öcsi, akkor lett volna más.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 16:27:55 8/10 Előzmény edimir
(225909/239047)
GOBLIN - JÁTÉK - ÉKSZEREK TERVEZÉSE

Ismertetõ:
"JÁTÉK: tervezz olyan nyakláncot/medált a Dokkaebi menyasszonyának, ami a a SORS-ot jelképezi!:))))))))))))) Jöhetnek a képes megoldások, szöveges ismertetõk, esetleg magyarázatok... Légy kreatív!:)))))))))))))))))))) (hsz: edimir: feb. 15. 13:31 | 268900/268923)

Természetesen a sorozat többi szereplõjének is lehet ékszert tervezni!:)))))))))

Az én ötletem:
- kör forma medál... mivel a kör a tökéletesség, a Menny jelképe

- három motívumot kombináltam össze benne, ami a Sorshoz, a sorozathoz, a szerelmükhöz köthetõ... (Mivel nem vagyok elég profi, így a neten talált rajzok, képek segítségével kombináltam össze, forrásukat megadom.)

1. a külsõ kört a pitypang bóbitája adja , indoklás (lásd pitypang mese)
KÉP forrása: http://hu.depositphotos.com/48183671/stock-illustration-dandelion-symbol.html

2. a belsõ kört a buddhizmusból a "Sors Kereke" adja. Indoklás: a Dokkaebi és menyasszony számára azt, hogy együtt élhessenek csak a reinkarnáció jelenti, ezért választottam a buddhista sors jelképet.
KÉP és ismertetõ forrása: http://termtud.akg.hu/okt/9/azsia/buddh.htm

3. a medál közepébe juharlevelet tettem, hogy ezzel is hangsúlyozzam a nyaklánc személyességét (csak a Dokkaebi és menyasszonya számára hordoz a juharlevél plusz jelentést, persze a kanadaiakat kivéve), a sorozathoz való kötõdését
KÉP forrása: https://www.google.hu/search?q=juharlev%C3%A9l+rajz&espv=2&biw=1280&bih=645&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwicw9vO7JTSAhXJDCwKHdeWB-8Q_AUIBigB#imgrc=kXapSMem4Wof8M:

Anyaga: bár a Sors Kereke a Napot jelképezi, így arany színû, de én inkább egységesen ezüstszínû fémet használnék a medálhoz

Mit szóltok hozzá? Várom a véleményeteket!

KÉP: az én nyaklánctervem
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 13:43:26 8/10
(225908/239047)
GOBLIN

Pitypang mese - kiegészítés

Juharlevél, hajdina, pitypang... kérdezhetnénk, miért van három? Van-e közöttük vmi különbség?

Hmm, amit írok, az lehet, hogy jó nagy butaság, csak úgy eszembe jutott lehetséges magyarázatként...

Már írtam mindháromról, de nézzük meg õket egymáshoz viszonyítva.

SPOILER
1. A hajdina (és virágja) a Dokkaebi növénye (lásd az elõbbi hsz-t). A Dokkaebi magyarázata róla: az örök szerelemet jelképezi. Vajon ez általánosan elfogadott jelkép, vagy egyedi, egyéni választáson alapuló?

Én inkább úgy gondolom, hogy van az egyetemesen elfogadott megfeleltetés, azaz általában a virág=szerelem õsi jelkép, ám itt ez egy egyedi kiegészítést kap. A Dokkaebi dönt úgy, hogy ezt a virágot teszi meg a saját szerelmi szimbólumává... mivel õ is halhatatlan, így az "örök" szerelem virága lesz. Egyedi, önkényes kinevezés....

2. A juharlevél szerelmi jelentését a Lány találja ki...

Hogyan válnak mégis valóban a szerelem szimbólumává? Az nem elég, hogy elfogadják a másik állítását/magyarázatát a növényrõl, hanem kell, hogy úgy érezzék, ez tényleg így is van. Miközben a másiknak ajándékozzák, eközben folyamatosan újabb és újabb emlékek, élmények, érzelmek fognak a juharlevélhez, ill. a hajdinacsokorhoz kapcsolódni, egyre fontosabbá válnak, azt testesítik meg, akitõl kapták... a hajdinavirág=Dokkaebi a Lány számára; míg a Dokkaebi számára a juharlevél=Lány... a kapcsolatuk mélyülésével pedig ezek (hajdina/juharlevél) egyre jobban a "mi együtt" értelmezést nyeri...

3. pitypang... róla egyikük sem állít semmit... és mégis! A juharlevél és a hajdina a 13. rész végéig játszik szerepet igazán...., de a Senki Földjén... a hópusztaságban egyiküket sem látjuk... ott egyedül a pitypang jelenik meg.... hmmm ...?????? van min elgondolkodhatunk... és a zárójelenetben is csak õ bukkan fel a három növény közül.... talán ezért nem volt felesleges a "pitypang mese"....

KÉP: Goblin - Senki Földje - pitypang és Dokkaebi a hópusztaságban.....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 12:08:13 8/10 Előzmény edimir
(225907/239047)
GOBLIN

SPOILER

HAJDINA

És persze a pitypang, juharlevél mellett a hajdinavirág csokor is lehetne szerelmük jelképe.
Erõs szimbólum, többször felbukkan…

Elõször Kim Shin halálakor még Korjóban. Az "áruló" testét tilos eltemetni, ki kell dobni a pusztába, hogy a vadállatok marcangolják szét… E parancs értelmében látjuk õt haldokolni kardjával átszúrt testével egy hajdina mezõn…. Itt alakul át Dokkaebivé, itt kapja meg az átok/áldás új sorsot… késõbb ugyanez a mezõ lesz elsõ csókjuk és a Szerzõdéskötés helyszíne a Lánnyal...

Másodszor csokorként.. bukkan fel a hajdina… a Dokkaebi magyarázata róla, hogy az örök szerelem jelképe. A csokrot a Lány féltve õrzi, az egyetlen dolog, amit a régi házból elhoz, szárított maradványait a könyvben õrzi…. De ezeket a száraz maradványokat a szél kisodorja a könyvbõl, közvetlenül a Kard kihúzásos jelenet elõtt…

Harmadszor plüssfiguraként… hajdinafigura… a Lány magyarázta, azért képzelik el az emberek a dokkaebiket ilyen hajdinafiguraként el, hogy így csökkentsék a tõlük való félelmüket… Természetesen a Lány ágyában ott találjuk….

A hajdina tehát egyrészt a Dokkaebit megtestesítõ növény, másrészt az örök szerelem jelképe…

KÉP: a hajdinacsokor
Forrás: https://xandddie.wordpress.com/2016/12/14/goblin-the-lonely-and-great-god-5/
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 11:59:56 8/10 Előzmény edimir
(225906/239047)
GOBLIN

JUHARLEVÉL - aztán a juharlevél újra és újra felbukkan a sorozatban, lesz a quebecki kirándulás emléke, lesz ajándék, és ott látjuk a versnél is...

KÉP: Goblin - vers... juharlevél
Forrás: https://xandddie.wordpress.com/2017/01/05/goblin-the-lonely-and-great-god-20/
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 10:53:58 8/10
(225905/239047)
GOBLIN

A pitypang mellett a juharlevél lesz a másik szerelmi szimbólum…. Ezt a képet is az elõbbi oldalon találtam … Ez is gyönyörû, de nincs benne a juharlevél teljes „története”, csak az, ahogy ez a történet indul… ez is az elsõ Quebeck-i közös napjukhoz köthetõ...

A Lány fûz a juharlevél jelentéséhez magyarázatot... (Bevallom, nem néztem utána, hogy tényleg van-e ilyen "szerelmes" jelentése, vagy csak a Lány találta ki, hogy cukkolja vele a Dokkaebi.

Lehet, hogy csinálni kellene egy juharlevél mesét is?:))))))))))))))))))

Kép: Goblin – Quebeck – juharlevél – a kezdet
Forrás: https://xandddie.wordpress.com/2016/12/23/goblin-the-lonely-and-great-god-9/
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 10:30:52 8/10
(225904/239047)
Szép napot!:)))))))))) Remélem, hamarosan az is lesz hozzá... Aztán megkönyörülsz rajtam és átküldöd... Bár Micike igazi fanatikuSSH, de azért valljuk meg Zo In Sung komoly konkurencia azért a bizonyos címért… ahogy Micike fogalmaz: „a világ legjobb paSSHija”!:)))))))))))

KÉP: Zo In Sung
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 09:36:29 8/10
(225903/239047)
GOBLIN

Pitypang mese – kiegészítés

Egy kis emlékeztetõ, amikor a sorozatban elsõ alkalommal találkoznak egymással, ha ugyan ezt találkozásnak lehet nevezni…. csak elmennek egymás mellett az utcán… ránéznek a másikra… majd mennek tovább…

KÉP: Goblin – az elsõ „találkozás”
Forrás: https://xandddie.wordpress.com/2016/12/10/goblin-the-lonely-and-great-god-3/
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 09:35:32 8/10
(225902/239047)
GOBLIN

Pitypang mese – kiegészítés

SPOLER
Nem véletlen a sorozat zárójelenetében, hogy a reinkarnálódott Lány középiskolásként bukkan fel…. Visszautal a kezdetek kezdetére, hiszen a legelsõ találkozásukkor a Lány középiskolás volt…. Bár az egyenruha ugyanaz, de mennyire más az arc…. Ott van rajta a Tudás, a mindenre emlékezés… és a gyermeki derû helyett immár ott az arcon a felnõtt érettsége…… és a szomorúság… ez egy ilyen szerelem… ez egy ilyen választott sors….

KÉP: Goblin – „Megvagy!”
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 09:33:26 8/10
(225901/239047)
GOBLIN

Jééé, másnak is megtetszett ez a pitypang!:)))))))))))) Én még elég bénácska vagyok a képszerkesztésben… az övé gyönyörû!!!!!

Forrás: https://xandddie.wordpress.com/2016/12/17/goblin-the-lonely-and-great-god-7/
Illiona 2017 febr. 16. - 08:43:35
(225900/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

The King

A film letöltõlinkje az Avistán!!!!!!!
https://avistaz.to/torrent/58820-the-king-2016-hdrip-1080p

Ez volt a 2016-os évvégi nagy sikerfilm Koreában! Zo In Sung (Hong Kapitány) uj filmje
Felirat egyenlõre nincs.

Kép: a filmbõl
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 07:54:37 8/10
(225899/239047)
További szép napot!:)))))))))))) Gaya go..................

KÉP: Arang and the Magistrate
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 07:53:12 8/10
(225898/239047)
A ronda ködön is átragyog ez a nevetés!:)

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 07:42:05 8/10
(225897/239047)
Van, ami andalítóan melenget és van, ami élénkítõen!:))))))) A lényeg, hogy élvezzük!:)))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 06:30:15 8/10
(225896/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))) Induljon jól a napunk, a reggeli csípõs hidegben is legyen vmi, ami megmelenget!:)))))))))))))))

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 02:08:22 8/10
(225895/239047)
További szép haj/éjt!:)))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:)))))))))))

Kedves bori4, akkor a te kedvedért legyen ismét Gonlin az "elköszönõs"!:)))))))))))))))))))

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 01:56:44 8/10
(225894/239047)
GOBLIN

"A csillagok elvihetik a szomorúságod c. verses antológia - ebbõl volt a szép szerelmes vers a filmben - ezt hangos könyvként venném meg úgy, hogy Gong Yoo olvasná fel õket.... "

Már ugyan egyszer feltettem, de én szívesen hallgatom többször is, tehát jöjjön a vers az elsõ szerelemrõl a Goblinból: https://www.youtube.com/watch?v=Kldqp4Byyuk

Na, ugye, hogy hangoskönyvként az igazii?:))))))))))))))))))) Talán még vajandi is bevállalna néhány fordítást, már csak a sorozat iránti rajongásból.... bár egyszerûen csak jó hallgatni...

KÉP: Goblin - a verseskötet a filmbõl....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 00:57:37 8/10
(225893/239047)
GOBLIN

Sunny és a Kaszás karkötõje...

SPOILER

Remek ötlet volt, hogy a az õket ismét "összehozó" gyönyörûséges , de tragikus Sorsot jelentõ zöld jádegyûrût a sorozat végén egy másik ékszerrel váltják ki... ezúttal egy páros karkötõvel.... Legutóbb sorozatban én páros karkötõt a Moonlight Drawn by Clouds-ban láttam... az kellõképpen míves is volt a felfûzött kövekkel....

A jelenetet imádtam, ahogy Sunny "megbilincseli" a szívét ellopó Kaszást vele, az oroszlán/kaszás megfeleltetési magyarázat is rendben volt, de a kivitel.... jaj, az az oroszlánfej, medál rajta... mit mondjak, ez is elég összecsapottnak tûnik ékszerként, hiányzik belõle az igazi finomság és az a plussz csavar, ami a sorozat sajátja volt... így aztán valahogy sem a fogam, sem a szívem nem fáj rá.... Szóval túlélem, ha nem hordhatom!:)))))))))))))))))

KÉP: Goblin - Sunny és a kaszás pátos karkötõje
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 16. - 00:33:31 8/10
(225892/239047)
GOBLIN

A nyakláncon kívül a sorozatban elõforduló más ékszerek és tárgyak is piacra lettek dobva... A sorozat népszerûségének köszönhetõen biztosan sokan vásárolnak belõle ízlésük/igényük és pénztárcájuk függvényében....

Egy rajongó ezt szépen össze is gyûjtötte, tízet szedett csokorba:
1. Piros sál - Ji Eun Tak - olyan bájos volt benne, hogy máson nem látnám szívesen.... nekem már "összenõttek"!:))))))))))))

2. Plüssfigurák - Dokkaebi/hajdina figurák - roppant idétlenek....

3. páros gyertya - hmm, megvenném, ha elfújva a lángját az történne, ami a sorozatban!:))))))))))))))

4. A csillagok elvihetik a szomorúságod c. verses antológia - ebbõl volt a szép szerelmes vers a filmben - ezt hangos könyvként venném meg úgy, hogy Gong Yoo olvasná fel õket....

5. "Tiszta szerelem" - parfüm (a Dokkaebi reklámozta még a sorozatban, amikor e téren is kipróbálta magát, de felsült vele)... megvan a kedvenc illatom, a reklámban nem volt túl meggyõzõ!:))))))))))))))

6. Kapucnis pulcsi - Ji Eun Tak

7. Nyaklánc - Ji Eun Tak - elég snassz megoldás, nekem nem túl eredeti a felirattal... ötlettelen!:(((((((

8. Retikül - Ji Eun Tak - bár rejtett táskamániás vagyok, de a végén mindig eggyel szaladgálok, nincs idõm reggelente átpakolászni minden fontosat... úgyhogy a szekrénynek nem venném meg....

9. A sorozat hivatalos CD-je ... a dalokat már letöltöttem... imádom!:)))))))))))))))))))))))))))))

10. Sunny és a Kaszás páros karkötõje - errõl külön hsz-ben

Itt találjátok a remek összeállítást képekkel és vásárlási lehetõséggel: https://travelwithkarla.wordpress.com/2016/12/29/goblinmerch/

KÉP: Királyné/Sunny jádegyûrûje.... - nagyon tetszik, de a tragikus története miatt biztos képtelen lennék az ujjamra húzni....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 22:16:55 8/10
(225891/239047)
GOBLIN

Pitypang mese 5.

SPOILER

A pitypang mese a sorozat zárójelenetében folytatódik, szinte az elsõ jelenetet lemásolva... de ahogy mást jelent itt már a "Megvagy!" a lány ajkáról, ugyanúgy a pitypang sem ugyanaz, mint régen, elsõ ízben.

"Megvagy!" Mi minden van benne? Öröm, elégedettség, várakozás, vágyakozás...... Ha a fejében kavargó gondolatokat "hallhatnánk" akkor kb. vmi ilyesmi.. Sikerült újjászületnem! Látod, én mindenre emlékszem az elõzõ életembõl! Tudom, hogy ki vagy, hogy mi vagy nekem, és azt is, én mit jelentek a számodra...... és azt is tudom, hogy hol találhatlak meg... nem számít az Idõ, nem számít, mennyit kellett várnunk... végre itt lehetek... "Megvagy!"

És mi a pitypang? A reinkarnáció adta esély, hogy még további három életben szerethessék egymást, de már tudatosabban, az elõzõ életek tapasztalataival bölcsebben, élményeivel gazdagabban... Ép ezért itt már nem kell a lánynak megfújnia a pitypangot, a sors szele teszi meg helyette, õk döntöttek így, õk választották ezt az utat, ezt a szomorú örök szerelmet....Ezért nincs a találkozás során örvendezõ nevetés, nem kell egymás nyakába ugrani... csak kimondani, amit ki kell... és a másik szemébe nézni...

Pitypang= a szomorú, örök szerelem

Jelképek.

Lepke:
A sorozatban elõforduló jelképek közül az egyik, a LEPKE, több jelentéssel is bír az ázsiai kultúrában. A képzõmûvészetben a virággal együtt ábrázolva a szerelmeseket, a nõt és a férfit... a fehér lepke a közeledõ halál hírnöke (lásd Óda apámhoz, Miss Granny) .... Láttuk már, hogy idõsíkokon, téren átlibbenve kapcsolja össze a szerelmeseket, mint a Rooftop Prince-ben a sárga lepke.... Ebben a sorozatban õ a Mindenható megtestesülése...

Pitypang:
Saját ötletem, hogy a Dokkaebi és a Lány közötti szerelemet testesíti meg, egy speciálisan a számukra kitalált jelkép itt a sorozatban (persze lehet, hogy jó nagy butaság volt a "pitypang mesém") Ha találtok vmit a pitypang jelentésérõl, akkor szívesen fõt hajtok elõtte....

Lepke, pitypang, mindkettõ viszonylag kicsi méretû, törékeny, sérülékeny vmi.... Talán ez is butaság, de az jutott eszembe, mintha a sorozat készítõi szándékosan választottak volna külsõre ilyen kicsit és látszólag ilyen sérülékeny élõlényeket, amik viszont olyan hatalmas "dolgokat" jelképeznek, mint Mindenható és a szerelem. Mintha arra akarnának inteni, hogy nem minden a külsõ látszat, sokkal fontosabb az, ami belül van.

Szendvics:
Zseniális, ahogy a Dokkaebi "csodáit nem vmi különleges tárggyal valósítja meg, nincs égzengés és földindulás... egy egyszerû szendviccsel változtatja meg az arra érdemesnek vélt emberek sorsát... A sorozat ebben is keretes szerkezetû, de a kerettörténet mégis fejlõdést tartalmaz, nem egyszerû ismétlõdést (lásd pitypangnál is), hiszen a végén a Dokkaebi kap szendvicset egy jószándékú embertõl...

Ha vmivel nem értesz egyet, szívesen várom a véleményed, az új nézõpontot, észrevételt.... Nem vagyok sértõdékeny (nagyon)... és túl makacs és fafejû sem!:)))))))))))))

KÉP: Goblin: Pitypang - találkozás ismét, de kicsit másként
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 21:02:06 8/10
(225890/239047)
GOBLIN

Pitypang mese 4.

SPOILER

Emlékszem, a 13,. rész vége után fogalmam sem volt, hogy a maradék három részt hogyan fogják kitölteni, a Mese milyen irányt vesz, hiszen a Kardot kihúzták, az áldás/átok beteljesedett, a menyasszony bevégezte küldetését... Aztán persze kiderült, hogy a forgatókönyv zseniális... és egyszer csak ott találtuk magunkat egy különleges térben... Élet és Halál, a földi világ és a Túlvilág közötti senki földjén, amire még Mindenhatónak sincs befolyása (Hmm, kissé ellentmondásos!) ... semmi más, csak kavargó lég és végeláthatatlan csupasz hómezõ, az életnek semmi nyoma... itt rekedt a Dokkaebi.....

... és a hosszú évek nyomorúságos vándorlása közepette a fehér hóban egyszer csak megpillantjuk a pitypangot... megviselt, bóbitáját elveszítette, a szára törött ....

Mit keres ott, mi a szerepe? Az elsõ pitypangos jelenet óta a játékosan induló fehér ejtõernyõcskékbõl épült kapocs, híd valódi mély kapcsolattá, igazi szerelemmé mélyült a Lány és a Dokkaebi között., de a lányból törlõdtek a közös élmények, amiket immár a Dokkaebi õriz kincsként... Az örökös hótaposós vándorlás közepette egyszer csak a fagyott ujjak szorításából a szél kiragadja a Szerzõdést, a Dokkaebi ígéretét a lánynak.... s a papír el is tûnne a semmiben, ha nem akadna fenn a pitypang tövén....

... és ez hozza mûködésbe a mechanizmust... a Földön esni kezd az elsõ hó (lásd Szerzõdés!)... torta gyertyával... a láng elfújása... és egy öntudatlanul elmondott mondat... és megtörténik a csoda: van út vissza a Senki Földjérõl, a köztes világból!

Akkor most mi is ez a pitypang itt? Számomra a szerelmük jelképe és ereje.... Hiszen a Senki Földje még a Mindenható hatókörén is kívül esik, oda nem teremtett életet, ott csak pusztaság van és örök hó... az egy szál magányos pitypangot a szerelmük ereje plántálta oda, mintegy esélyt....

KÉP: Goblin- Pitypang a Senki Földjén, a köztes világban
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 20:18:30 8/10
(225889/239047)
GOBLIN

Pitypang mese 3.

SPOILER

Domboldal, ahol a napsütésben párok élvezik a szép idõt és egymás társaságát... idegen országban, idegen városban a meghitt párok között a Lány keres... keresi azt az egyetlen vkit, akit ismer, már feltöltekezett az új élményekkel, most már igenis kell egy horgony, egy kapaszkodó, hogy nem vagyok egyedül.... és aztán meglátja azt a bizonyos valakit... a lezseren öltözött párok közül kitûnik fekete öltönyével... és azzal, hogy egyedül van... a lány érzi, nem illik megzavarnia a gondolataiba mélyedõ alakot... tapintat és empátia... ráérezni a másik szomorúságára, tisztelni az igényét az elvonultságra....és megérezni egy rokon vonást, a magányosságot.... Mert a lány mosolya, játékos szeleburdisága, kirobbanó energiája mögött ott az életét 9 éves kora óta kísérõ Magány.

"Megtaláltalak!"... nem csak egy vkit,nem csak egy a Sors által rendelt "võlegényt".... megtalálta azt a pontot, ahol emberileg tud kapcsolódni a másikhoz, ami közös bennük... a lelkitársat...

És akkor letépi a pitypangot, és belefúj, de nem vaktában és nem céltalanul... a pitypang kis ernyõcskéit a férfi felé repteti... nem akarja megzavarni, csak egy kapcsot, egy hidat akar építeni kettejük közé... nem vmi erõszakosan tolakodót, csak épp egy leheletnyit... én nem megyek a közeledbe, helyettem ezeket a kis ernyõcskéket küldöm... lám, észre sem veszed õket... nem baj... egyszerûen jó nézni õket, ahogy a fényben kis piheként érkeznek meg hozzád... én csak nézem õket... és várok...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 19:47:32 8/10
(225888/239047)
GOBLIN

Pitypang mese 2.

... aztán egyszer csak feltûnt a sorozatban a pitypangot fújó lány... de vajon van benne vmi közös a festményen lévõvel? Azt hiszem, igen. Benne is ott még vhol a gyermek tisztasága, és minden érettsége mellett a játékosság... az uralkodó szín nála a sálja pirosa.... a sálnak története van, de minket most a színe érdekel... piros.... A piros az ázsiai országokban a menyasszonyok színe, õ is az, még ha furcsa menyasszonya is egy furcsa lénynek... a piros az életöröm színe is Keleten... s valóban, a lányból sugárzik az életöröm... más a helyében sápítozna, siránkozna, panaszkodna... de õ nem ilyen... mosolya ragyogó, de ez csak belsõ erejét mutatja, ahogy a gondokon, a problémákon töretlen elszántsággal igyekszik felülemelkedni...

hmm. a pitypang csak egy bohó ötlet... csak játék? vajon milyen jelentést hordoz?
Illiona 2017 febr. 15. - 15:50:40
(225887/239047)
Saimdang

a hires kép "születése".
Illiona 2017 febr. 15. - 15:49:44
(225886/239047)
Ma ujra Saimdang!

mármint pár perc mulva!!!
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 13:31:16 8/10
(225885/239047)
GOBLIN

Ajánlanék egy kis játékot!:)))) Ahogy a sorozatokban felbukkanó fontos jelentést hordozó ékszerek forgalmazása ma már természetes kísérõje a sorozatoknak, úgy itt is kaphatóvá vált az elhíresült nyaklánc...
http://www.ebayshopkorea.com/main/view?itemID=162366427900

Ennek a rendkívül eredeti, sok egyediséget, kreativitást hordozó sorozatnak kicsit fantáziátlan ékszerének érzem a Destin/Sors feliratot a kis gömb csüngõvel, egy kicsit többet vártam ezen a téren, inkább egy frappáns SORS jelképet, mint egy sima feliratot.

JÁTÉK: tervezz olyan nyakláncot/medált a Tobekki menyasszonyának, ami a a SORS-ot jelképezi!:))))))))))))) Jöhetnek a képes megoldások, szöveges ismertetõk, esetleg magyarázatok... Légy kreatív!:))))))))))))))))))))

KÉP: Goblin - nyaklánc
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 13:20:35 8/10
(225884/239047)
GOBLIN

Kedves bori4! Köszönöm a kedves szavakat. Elnézést, hogy nem PÜ-ben válaszolok, hanem nyilvánosan itt a fórumon, de így egyszerûbb, mivel a Goblinos hsz-eim is itt olvashatóak.

Remek sorozatot választottatok a Vetítéshez. Nem tudom, Ti mikor kezdtetek el róla beszélgetni. Én elõször itt Sillán január 8-án...
"| A Silla királyság ékköve | edimir jan. 08. 22:30"
Akkor tkp. egy kis ajánlót tettem fel: "A hétvégén egy másik mesébe is belevágtam.... Goblin... Ebben is van különleges lény és reinkarnáció... ugyanakkor fergetegesen eredeti humorral indul az elején, hogy aztán a fokozatosan teret nyerjen a mélyebb mondanivaló...

A férfi fõszereplõ maggi egykori kedvence A Coffee Prince-bõl. Természetesen van benne szerelem, kicsit sete-suta, de nem csak aranyos, lassan több annál....
Zseniális a két férfi fõszereplõ kapcsolatának építkezése is.... Ahogy a kezdeti riposztváltástól eljutnak a barátságig.... Nagyon szerethetõ sorozat.... Érdemes belevágni!:)

Köszönet a fordításért vajandinak!"

Aztán további hsz-ekben írtam több alkalommal is, amikor kikívánkoztak belõlem a gondolatok. Az "elköszönõs" képek között kettõ is a Goblin képkivágásból készült, épp a tegnap esti is...

Köszönöm az invitálás, de én ritkán látogatok más fórumokra, nekem Silla a Megszentelt Partok, a virtuális otthon, ahol a libagoly barátokkal beszélgetünk, és örülünk minden ide látogatónak, hozzászólónak, vagy csak olvasgató betérõnek.

A Pitypang mese ötlete onnan született, hogy a festmény nyomán felfigyeltem rá a sorozatban, aztán minden újabb felbukkanásakor elgondolkodtam azon, hol, milyen kontextusban, milyen új jelentést hordozva jelenik meg... Errõl fog majd szólni a kis összeállítás...

További szép napot!:)))))))))))

KÉP: "KÉP: GOBLIN - a két "lovag" bevetésen... megmentik a kislányt!:))))))))))))))" - ez volt az elsõ Goblin hsz-emhez feltéve....
bori4 2017 febr. 15. - 11:56:09
(225883/239047)
Edimir! - küldtem pü-t ! :)))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 10:32:21 8/10
(225882/239047)
GOBLIN

Pitypang mese 1.

Ki ne próbálta volna ki gyerekként, hogyan fújhatja minél messzebbre a pitypang bóbitájának kis fehér "ejtõernyõit"? A gyerekkor emléke idézõdött fel, amikor nyáron megláttam Braun Gábor Pitypang címû festményét. Szerelem volt az elsõ látásra... azóta naponta üdíti fel a szemem a nappalink falán... Miért szerettem bele? Egy pillanat vászonba zárva...de ha egy kicsit engedünk az asszociációknak, akkor talán több is... A kicsi lány angyalt idézõ gyermeki tisztasága, a kezecske úgy fogja a pitypangot, mintha imádkozna... A lehuny szemecske, a buzgalomtól kidomborodó pofi, a roppant igyekezet... hogy el tudja fújni... a buksit hátulról szinte glóriába fogják a napsugarak.... és a pitypang? A gömb a tökéletes test, ami most a gyenge kis fújásra is felbomlik, részecskéi szétszóródnak a térben....a lehelet... a levegõ... játékává válik....

Gyermek és pitypang, két kis fehér/tiszta vmi, ami oly védtelen... oly sérülékeny... s ha az egyik el is lebben a szélben... a másik a mi felelõsségünk, hogy megõrizõdjék, átmentõdjék vmi majd felnõtt korára is.... A pitypang egy kicsit minket figyelmeztet... vigyázz rá!

Nyáron még mit sem tudtam arról, hogy hónapok múlva a Goblin c. sorozatot fogom nézni hol kacagva, hol összeszorult torokkal... de mindig elvarázsolva.... és akkor ott is egyszer csak felbukkant egy pitypangos jelenet... nekem meg a festményem a falon... és vhol éreztem... ez a pitypang igenis fontos...

KÉP: Braun Gábor: Pitypang
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 07:55:41 8/10
(225881/239047)
.... és természetesen az elmaradhatatlan.... No komment!:)))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 06:54:37 8/10
(225880/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))) Induljon ilyen ragyogó naplsütéssel és mosollyal a napunk!:))))))))

KÉP: East of Eden
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 01:28:34 8/10
(225879/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))))))))))))

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 01:20:22 8/10
(225878/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 6.

Az elõbbi jelenet folytatása... csak ezúttal másik asszony keze nyúl a férfié után, hófehér kéz, selymes bõr, puha, nem agyondolgozott...már nem foghatja meg a férfiét, az tehetetlenül kihullik, mielõtt az ujjak ráfonódhatnának....

Ki ez a másik asszony, mit keres ott? Legszívesebben minden önzõ, féltékenykedõ orra elé odadugnánk ezt a képet és jelenetet.... Mert a férfi egykori kedvesének keze, aki a feleség jóváhagyásával, sõt biztatására van ott. Lám, a szikla-asszony erre is képes, ilyen nagyvonalúságra! A ridegség és zsémbesség sziklái alatt ilyen szerelmet rejtegetett, ami képes a szeretett férfiért osztozni a szeretett férfin.... a másik nõben nem riválist, hanem sorstársat képes felfedezni, egy másik nõt, akinek elismeri az érzelmeit...

tényleg nagyvonalú.... gyere, te is fogd meg a kezét, azzal tud kommunikálni a férjem... de az elõbbi csoda nem ismétlõdik... nincs újabb kézszorításos vallomás... az egykori kedvesnek csak az el nem kapható lehulló férfikéz jut....

KÉP: East of Eden - lehulló férfikéz... két asszony - egy férfi
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 00:53:16 8/10
(225877/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 5

Kezek.... egy kapcsolat örök kifejezõi.... de további különlegességgel bírnak... elsõ pillantásra úgy tûnik, hogy egy nõi kéz tart egy sebekkel és vérrel borított férfikezet....
biztosan megható.. szép könnyes jelenet, de azért ilyet már láttunk.... Tévedés! Itt egy olyan feleség fogja a haldokló sebesült férj kezét, akik sohasem mondták a párjuknak, hogy "szeretlek"... soha, pedig van két gyerekük... És akkor mi van? Nem érzelgõs típusúak, vághatjuk rá.... Ez egy furcsa házaspár, ahol az asszony kõkemény és zsémbes, a férfi jólelkû, aki megpróbálja ezt a zsémbeskedést derûvel kezelni.....

Itt, élet és halál mezsgyéjén a szikla megolvad, az asszonyból feltörnek a valódi érzelmek, megtudjuk, hogy mindennél jobban szereti a férjét, hogy elvesztését nem tudná és nem is akarná túlélni... és az asszony, aki egész házasságuk alatt még önmagának is félt feltenni azokat a kérdéseket, hogy vajon miért vette feleségül a férfi, miért viselte el az õ gonosz nyelvét és maradt mellette, most bizonyosságát akar, így vagy úgy... de tudnia kell, mit jelentett õ a szeretett férfi számára?

A képen pedig a férfi válaszát látjuk, utolsó erejével megszorítja az asszony kezét.... Szeretlek!... Igen, értékes vagy a számomra! Az asszony arcán pedig ott van minden....

KÉP: East of Eden - a vallomás: Szeretlek!
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 15. - 00:16:08 8/10
(225876/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 4.

Szép estét Mindenki!:))))))) Folytatódjon a különleges képek sora.... hiszen van olyan kép, ami esszenciális, magába sûrít esetenként jellemet, kapcsolat jellegét, érzelmek sokaságát..

Ezen a képen egy asszony elesik az állomáson. Na, bummm, mondhatnánk... De a karakter és az esést megelõzõ történések ismeretében tudjuk, hogy ez olyan, mintha a szemünk láttára omlana le maga a nagy Tae Baek hegy.... az asszony kõkemény, sõt, a sziklánál is keményebb... bányászfeleség, a nyomor eldurvította, az állandó munka és aggodalom elnyûtte.... Házsártos, kötözködõ, igazi zsémbes nõszemély, akinek szavaiból árad a ridegség.... hú, micsoda szavak... mintha csak a pénz töltené be a gondolatait... számtalanszor hangoztatja, bárcsak érné a férjét baleset a bányában, hogy a magas biztosítási összeget felvehesse...

Itt az állomáson is még odaszúr egyet az állomásfõnöknek, hogy látta annak hajadon lányát nagy hassal a városban.... aztán közlik vele a HÍR-t. A meggondolatlanul, hidegen kimondott szavak (nem elõször és nem is utoljára) visszaszállnak a fejére. És a "kifejezõ kép" rávilágít az asszony valódi érzelmeire.... a születésnapra vett torta csusszan ki elõször a kézbõl, aztán a csülkök tálja borul le a korábban oly magabiztosan, feszesen tartott fej tetejérõl... majd az egész asszony összezuhan... a csapás, a fájdalom igazi tagló....

KÉP: East of Eden... a "hegyomlás"
Illiona 2017 febr. 14. - 20:14:47
(225875/239047)
a The Gentlemen... c sorozatban Park Jun Geum szintén ilyen sznob nõt alakított.
végül is már ott is uj-modern szelek fujnak, vagyis senki nem hallgatott rá, mindenki csinálta a maga ügyeit ugy ahogy jólesett neki.

Összességében csupa okos dolgokat mondott, csak hát mindenkinek el kell követnie egy csomó jó-rossz tettet, hogy maga tapasztalja meg az élet napos-árnyékos oldalát.
miután egyetlen terve sem valósult meg ilyesformán, inkább humoros karakter volt, mint negativ.

Egyébként nagyon jól alakított, az egész arca élt, a testével is játszott, látványosan tudott gesztikulálni, a hangja is rendben votlt.
Még amikor részegre itta magát a lenézett szegény võjelölt anyjánál vidéken, akkor volt talán a legjobb.

kép: a filmsorozat sajtótájékoztatóján
ez most a The Gentlemen másik párosa, a Come Back Mister-bõl jól ismert Maja (vagy Maya?), és a sokat ripacskodó Cha In Pyo.
Cha in Pyo-t már ismerhettük egy csomó filmbõl, mint politikust, üzletembert, de szerintem elõször vállalt be ilyen könnyû szerepet!

Õk már idõsebbek, de Maya mégis gyereket akarna, és ezért MINDENRE képes: megadott napokon együttlenni, álmodni, stb.
ez sok megmosolyogtató jelenetet okoz.
Illiona 2017 febr. 14. - 19:52:15
(225874/239047)
Nekem a Hair - záróképsorai jutnak errõl eszembe, az sok puritán fejfa, minden olyan disztelen.

https://www.youtube.com/watch?v=fhNrqc6yvTU

a 4.00 perctõl, persze béke van, meg lehet az egész videót nézni...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 17:49:25 8/10
(225873/239047)
Ej, a májmûködésed!:))))))))))))))))))))))) Azért nem fekete ez a blúz, mivel a kasszánál állnak, így lehet egy kicsit deformált + jel stílusosan!:))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 17:23:52 8/10
(225872/239047)
Szép napot!:)

Na õ az a fajta színész, akinek kilométeres a sorozatok listája, amiben szerepelt... nekem a Secret Gardenbõl maradt meg a kérlelhetetlen anyós szerepében. Mágnás Mamiként ritka undorító volt... és igen, nagyon lehetett utálni... A frizurája is elég förtelmes volt annak ellenére, hogy kõgazdag anyát alakított.... nekem kicsit bambának tûnik az arckifejezése általában, lehet, hogy ez szándékolt fensõbbségességet kellene, hogy kifejezze, de nálam szimplán bambaként jön le...

KÉP: Secret Gargen - a hajlíthatatlan
Illiona 2017 febr. 14. - 17:20:16
(225871/239047)
De lehet ezt a támát is fokozni, nem tudom emlékeztek-e, ugy 2 évvel ezelõtt még amikor az Enchanting Neighbor c sorozatot néztem és abban volt egy blúz, amin szép nagy legyek voltak.

Hát ez a tegnapi még azon is túltett: egy egész temetõt rámintáztak, a My Woman c sorozatban.
Hogy az öltöztetõ tudta-e, hogy ez a keresztényeknél valami mást is jelent, ki tudja, végül is egy Buddhista alapokon szervezõdõ társadalomról van szó.
Meg a szinésznõ tudta-e, hogy mit is visel?

Már csak egy lánc hiányzott a nyakából, "feltámadunk" felirattal.

Kép: a My Woman c sorozatból 2 fõszereplõ. Két testvér.
Sajnos a sorozatnak olyan rossz vége lett, hogy nem is irok róla, pedig nem semmi személyiségek, történet, karakterek vannak összeszedve.
De ez a nõ egy hideg gazdag nõt alakit, iszonyú fennhéjázó stilusban, és mégis az övé lesz a jó pasi.
Egyszerûen szerintem csak megdolgozták a rendezõt, és ennyi.

De legalább övé a temetõs blúz, egy kis vigasz kétségbeesett lelkemnek.
Illiona 2017 febr. 14. - 16:29:32
(225870/239047)
Sziasztok!

A vasárnapi The Gentlemen 50. részében volt egy blúz, amin rajta volt egy egész állatkert: az énekes madártól, az elefántig minden!
Maga a szinésznõ mindig nagyon extrém módon van öltöztetve, vagy õ maga rendezi igy - ezt nem tudhatjuk, de ez azért már mindenen túltett.
Szegény nõ amúgy is mindig negativ karaktereket kap csak, de azt jól megoldja.(lehet utálni nagyon)

Ebben a sorozatban is a sznob gazdag nõt alakitja, aki beleszól mindenbe: a gyerekei házasodásába, az üzletbe, de senki nem veszi komolyan, mindenki csinálja úgy, ahogy tetszik neki! Persze az, hogy megtehetünk amit akarunk, nem biztosíték a boldogságra!
Igy tulajdonképpen olyan esendõnek látszik.

Kép: Park Jun Keum ebben az emlitett blúzban.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 15:45:32 8/10
(225869/239047)
a lemaradt kép..
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 15:44:36 8/10
(225868/239047)
A 10 legelképesztõbb per

Az East of Eden kapcsán szó volt a bûnrõl és az igazságról. Ma elõ kellett keresnem ezt a régebbi írást a 10 legelképesztõbb perrõl. Ha már elõkerestem, akkor ide is teszem. Egyrészt attól elképesztõ, hogy ilyen dolgok miatt bárkinek eszébe jut perelni... másrészt, hogy egyeseknek horribilis összeget meg is ítélt a bíróság. Érdemes beleolvasni a forró kávé, az elveszett nadrág, a sztárhoz való hasonlóság... stb... eseteibe...

http://m.portfolio.hu/gazdasag/tiz_idiota_per_ami_meg_a_legprofibb_jogaszokat_is_kikeszitette.236515.html

KÉP: válaszút...
http://hu.depositphotos.com/44480301/stock-photo-signpost-on-two-sides-wisdom.html
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 12:06:10 8/10
(225867/239047)
Reggel még csak az kattogott a fejemben, hogy kedd van, késõbb jött a megvilágosodás, hogy Bálint napja... A Valentin nappal inkább nem foglalkoznék, nem érdekel...

A magyar Bálint napi népszokásokról itt találtok egy kis összeállítást: http://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2014/02/14/balint-nap-eredet-legendak-hagyomanyok
Természetesen elmaradhatatlan a férjjósló praktika a néphagyományból... Nálunk a babérlevél max. a krumplifõzelékbe megy... de másra is jó: "A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendõbeli párjuk." Hmmm!:)))))))))))))))))

Megszerezni már sokkal nehezebb volt a delikvenst. Íme a megfelelõ praktika: "Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt." Nem tudom, hány kiló alma elfogyasztása után találunk olyat, amiben pont 9 mag volt, de azért ez mondjuk nem épp az Everest megmászása... A magoknak a fiú zsebébe való beleügyeskedése észrevétlenül... háttttt a jó ügy érdekében roppant találékonyak tudnak lenni a nõk!:)))))))))))))))))))))

A koreai sorozatokban is felbukkan az alma, a bocsánatkérés gyümölcse... vigyázat, csak egy szem, ha vki almás ládát, dobozt akar rád tukmálni... akkor egészen más a helyzet, ott ugyanis nem nokiás a doboz!:)))))))))))))))))

KÉP: ALMA...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 06:35:21 8/10
(225866/239047)
Természetesen kell a segedelem a beindításához.... Talán ezúttal nem lesz a kosárból kiugrálós, mint Micike telefonja... a kávé nem "okos", csak....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 06:29:34 8/10
(225865/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))))) Induljon jó a napotok!:))))))

KÉP: A Silla királyság ékköve/ Great Queen Seon Deok - Fõnix
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:47:14 8/10
(225864/239047)
Végezetül maga Õfelsége, a nagy Seon Deok...

KÉP: vers - maggi
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:45:21 8/10
(225863/239047)
Yushin végsõ búcsúja....

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:43:25 8/10
(225862/239047)
Yushin 3.

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:42:21 8/10
(225861/239047)
Yushin 2.

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:41:27 8/10
(225860/239047)
Yushin... 1.

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:40:18 8/10
(225859/239047)
... és akkor jöjjön Bidam....

8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:35:46 8/10
(225858/239047)
És most következzenek maggi gyönyörû Sillás versei...

Elsõként egy kicsit mindünket képviselve az Alcheon vers egy részlete....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 02:32:01 8/10
(225857/239047)
A rendkívüli ünnepre való tekintettel, most jöjjön egy igazi "SILLÁS" elköszönõ.... A Hold természetesen Õfelsége, a nagy Seon Deok (tilosletokmánoznom), aki a Megszentelt Partok/Silla örök úrnõje.... a vízen tükrözõdve elnézést, de nem Bidam, nem is Yushin szerepel, hanem Alcheon... a hûség jelképe, mégpedig a "Moha bácsis" idõs, aki meghalt úrnõjének sírjánál "jelent"....

Mert mi is olyanok vagyunk, mint Alcheon, hûségesek Õfelségéhez, a Megszentelt Partokhoz... és ahhoz, amit számunkra Silla jelent..... a barátsághoz!:)
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 01:52:10 8/10
(225856/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink, s ragyogja be a Sárkány kék mosolya!:))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 01:47:21 8/10
(225855/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 3.

Egy nõi kéz, feltehetõen egy kórházi nõvéré, egy aprócska lábacska... és egy szalag, amin a csecsemõ neve szerepel... igen, ez az ominózus csecsemõ/sors csere képe...
Az egyik nagy... a másik parányi, az egyiknek gondoskodónak kellene lennie, oltalmazónak, a másik védtelen, magatehetetlen.... egy bûnös kéz... egy "ma született bárány" ártatlanságú gyermek.... a gyermek nem sír fel, nem ad hangot a tiltakozásának... csak a pirinyó lábujjacskák mozdulnak meg a kéretlen macerálás nyomán... csak néhány perc az egész... mégis életeket - sorsokat változtat meg... talán a jelenet csendje a legijesztõbb....

KÉP: East of Eden - a csere
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 01:31:23 8/10
(225854/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 2.

Vigasztalan esõ... egy vigasztalan kapcsolat... az esõben ott az állomás szürke épülete... elõtte két alak egy esernyõ alatt... apa és fia, oly erõsen összetartoznak, hogy alakjuk is egybeolvad a közös ernyõ alatt... tõlük távolabb egy nõi alak áll, várakozik, nem mer nyíltan arra nézni, pedig nyilvánvaló, hogy a vonattal érkezõk valamelyikére vár.
Miért? Mert a tilos szerelem és az erkölcs belsõ csatája még dúl benne, hol az egyik, hol a másik kerekedik ideiglenesen felül... Itt van, muszáj itt lennie, legalább látni az imádott férfit.... de az nõs, ott van vele a fia is, ezért az erkölcs legalább szégyenkezve elfordíttatja vele a fejét... a közelben egy teherautó, férfiak... õk majd egy másik kimenetelt adnak a jelenetnek... és így lép be a jelenetbe a külvilág, a férfi nem csak nõs, de másfajta kötelezettséget is felvállalt, egy közösség vezetõje lett, egy közösségé, ami most egy nagy lépésre szánta el magát... a nõ ezt is tudja, ezért is félti a férfit. lopva vigyázza....

KÉP: East of Eden - Lee Gee Chul és fia - egykori kedvese...."egy ég alatt"...
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 01:02:40 8/10
(225853/239047)
EAST OF EDEN

Kifejezõ képek 1.

Mivel holnap gaya... és elég húzós napnak ígérkezik, ezért már csak néhány olyan kép, ami esszenciális, magába sûrít esetenként jellemet, kapcsolat jellegét, érzelmek sokaságát...

A képen egy férfi zuhanyzik... a Bányaigazgató, miután õ maga is részt vett a bányászok mentésében, személyes jelenlétével akarja leszerelni a tragédia miatti felzúdulást, hárítani a felelõsséget és elkendõzni, hogy a tragédiát õ maga idézte elõ szándékosan, hogy egy kis balesettel megállítsa a sztrájkot, de a "baleset" nagyobb mértékû lett a vártnál.... Zuhany, nem csak a bánya szénporát mossa le magáról, de vele együtt a felelõsséget is... óh, ez nem egyfajta bûntõl megtisztító rituális tisztálkodás... ez inkább a pilátusi "mosom kezeimet" elhárítás... a lábnál az széntõl mocskos elszivárgó víz, az arcon a vízcseppek mögött ott a dacos, elszánt arc.... mit számít, én Shin Tae-Hwan vagyok! csak a zuhany vízcseppjei... könnycsepp nem keveredik közéjük....

KÉP: Shin Tae-Hwan / Káin zuhanyzik
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 00:36:40 8/10
(225852/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

Bár a bányások vezetõje az 56 részes sorozatnak csak az elsõ két részében élõ személy, mégis a sorozat egészére kihat döntõen, nem csak mint az, akiért bosszút kell állni, hanem az általa képviselt szeretet, amit beolt a fiába... Könnyedén átsiklik a figyelmünk, a Tae Baek hegynyi szeretet kicsit eltakarja ez a kicsit rejtélyes alakot... A múltját mintegy balladai homály fedi... csak itt-ott elejtett szavakból csipegethetünk fel némi információ-morzsát....

Lee Gee Chul - a bányászok vezetõje - Ki is õ?

A jelenben van egy felsége, egy 5 éves forma fia, a bányászok elismert és tisztelt vezetõje, akinek hatalmas a tekintélye társai körében....

De ki volt õ a múltban? A férfi elsõ szerelme bukkant fel a bányász faluban. A nõrõl csak annyit tudunk, hogy mûvelt, az egyszerû bányászfeleségeknél finomabb jelenség, aki fõiskolai tanulmányait hagyta csak azért félbe, hogy az imádott férfival "élhessen egy ég alatt", azaz a lepusztult bányászfaluban messzirõl nézhesse immár nõs szerelmét...
Közben egy kifõzdét vezessen megélhetésként....
Az elejtett szavakból megtudjuk, hogy az õ elsõ szerelmüknek tragikus véget vetett a nõ fivérének halála, amiben a férfinek vmilyen módon szerepe volt (a nõ nem vádolja, sõt, igyekszik a férfit felmenteni)... a férfit pedig a bûntudat elûzi szerelme közelébõl, mindig új és új helyre vándorolt, míg meg nem állapodott itt és családot nem alapított . Hmmm, az ez az mai "Ábel" sem teljesen bûntelen....

Sõt, legalább egy alkalommal a "hús bûnébe" is esik... hiszen a volt kedves is terhes lesz tõle.....

KÉP: East of Eden - felirat - a titokzatos mondat.... nem tudjuk, hogy mi is történt valójában....
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 14. - 00:07:31 8/10
(225851/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

Az ember néha a homlokára csap, hogy milyen hülye is voltam... hogy is nem kattant be mindjárt?!:((( A bányászok Vezetõjének temetése, amikor elõször néztem, akkor még fel is tûnt, hogy a pap búcsúztatója a Bibliából nem a megszokott szövegrészekbõl idéz a gyászolóknak vigaszt nyújtván, hanem Mózes 4. könyvébõl a Káin történetet idézi fel... De nem kapcsoltam úgy, mint te, hogy ez itt bizony a Káin - Ábel történet újratörténése a mában... Bányaigazgató kontra bányászok Vezetõje.....

Ajaj, már megint utólag okos az ember... hányszor érezzük ezt koreai sorozat kapcsán, amikor újranézzük! Pedig micsoda jó kis jelenet.... "Ábelt" temetik... "Káin" a benne felgyülemlett indulatot a boxzsákon vezeti le.... bûntudat luxus, ahhoz túl törtetõ, magabiztos és ambiciózus.....

Utólag belegondolva nagy bátorság volt a paptól, hogy a bányaigazgatóval dacolva a Káin-Ábel történettel mer példálózni a temetésen...

KÉP: East od Eden - a temetés - felirat
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 13. - 23:46:15 8/10 Előzmény micike_MSc
(225850/239047)
EAST OF EDEN

SPOILER

"Na, most hogy Káint megváltottam és kineveztem 2 Ábelt + bemutattam a bárány-áldozatot... van még kérdés? :)"

Csak az van!:))))))))))))))) Nagyon örülök annak, hogy a "baki" emlegetés így beindított, nagyon alapos, mélyreható és logikus volt mindkét esetben az elemzés, és meggyõzõ az érvelésed!:)))))))))))) Ok, megadom magam, fejet hajtok az érvek elõtt.... de vmiért még mindig nem érzem nyugvóponton az egészet, talán azért, mert már megint ott van benne a speciális koreai csavarintás. Bár már másik sorozatba kezdtem a hétvégén, de ma újra meg kellett néznem miattad az East of Eden elsõ két részét, mert elültetted a bogarat a fülemben.....

A koreai sorozatok általában "in medias res" kezdõdnek, azaz vhonnan a sorozat egy késõbbi jelenetét játsszák be elõször nyitásként, amibõl általában egy mukkot se értünk, de elég sokkoló szokott lenni, jó erõs felütés... hogy aztán visszamenjenek a történet elejére és szép lassan haladva eljussunk az elején bejátszott kezdõjelenet megértéséhez, el tudjuk igazán helyezni, megérteni, hogy miért is történt... aztán tovább halad a történet a végkifejletig....

Újranézve az elsõ részt... és a beszélgetésünk is érlelõdött közben bennem... most még inkább hatott rám az "in medias res"... Jelenet: Makaón vki utazik a kocsiban, motoros banda veszi üldözõbe, majd kiderül, hogy ez egy elõre felállított csapda, a kocsiban utazót akarja a motoros banda feje megölni.... kiderül az is, hogy miért, mert apja gyilkosának tartja a kocsiban ülõ férfit... emelkedik a rúd, hogy lesújtson... aztán a kéz megáll.... mert az ölni/bosszút állni akaró férfiban felidõzõdnek meggyilkolt apja szavai a szeretetrõl....

Nem csak iszonyt pörgõs jelenet, roppant hatásos és a képernyõ elé ragasztó, hanem ott van benne az egész sorozat üzenete....

KÉP- East of Eden - az apai szavak lefogják a kezet...
Illiona 2017 febr. 13. - 17:31:29
(225849/239047)
The Gentlemen of Wolgyesi Tailor Shop

Tegnap végetért ez az 50 részes sorozat, ami magán hordozta a "hétvégi" és a "családi" összes jó és rossz tulajdonságát.

Nem voltak benne végzetes emberi sorsok, visszafordíthatatlan cselekmények, csak olyan ami mindenkivel bármikor megtörténhet.
De mindezt úgy tálalták, hogy nézhetõ, izgalmas maradt végig.
Talán a 40. rész körül mintha kicsit leült volna a történet, de lehet hogy épp csak számomra nem volt elég izgalmas.

Minden szombaton és vasárnap lehetett nézni és másnap már volt angol hozzá. 4 fiatal és már nem fiatal férfi sorsát követhettük nyomon, az õ útkeresésüket, hogy a boldogságot megtalálni, megõrizni mennyi buktatón keresztül lehet.

A cím nem valami jó, hiszen a 4 férfibõl 3 egyáltalán nem meriti ki az úriember fogalmát, sõt, a közelében sincs, a negyedik már igen, de õ is olyan társat választ, aki viszont nem uriasszony, vagyis... hát olyan felemás.
De ettõl függetlenül minden szereplõ szerethetõ volt, sokat lehetett a karaktereken nevetni, minden szinész megmutathatta egy uj oldalát.
8/10
offtopic
edimir 2017 febr. 13. - 14:09:09 8/10 Előzmény micike_MSc
(225848/239047)
Ej, néha a magázódáSSH a megbecsüléSSH jele, elvégre Te vagy a legnagyobb rajongója!:))))))))))))))))