10/10
Ljerk 2016 dec. 13. - 21:27:34 10/10
(225347/239047)
Viszont ez a büntetés :) - na ezen sikerült elnevetnem magam.
10/10
Ljerk 2016 dec. 13. - 21:23:11 10/10
(225346/239047)
A King Geunchogo forgatókönyvírójának filmjei mind hasonlóak, a szereplõk a saját fejük után mennek - ezért nehéz kitalálni a folytatást, nem unalmasak a filmjei. Sajnos néhány részenként beköszön egy-egy alpári/szappanoperai jelenet mint ebben például amikor az egyik királyné leszúrja a másikat, vagy nagyon méltatlan módon fejezik ki a véleményüket.

Ezeket a sorozatokat láttam tõle:
The Merchant: Gaekju 2015 | Jangsaui Sin - Gaekju 2015 (KBS2 / 2015-2016)
The King of Legend | Geun Cho Go Wang (KBS1 / 2010-2011)
Princess Ja-Myung | Jamyeonggo (SBS / 2009)
Seoul 1945 (KBS1 / 2006)
Fashion 70's (SBS / 2005)

Mindegyik le tudott kötni, az is igaz, amit írtál - azon kivül, hogy eteti magát mindegyik sorozata (amire pld a Princess Ja-Myungnál majd 20 részt kellett várni), igazából nem ad semmi többletet.
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 14:25:00 8/10
(225345/239047)
Itt találjátok a mûködési elvét és leírását:
http://terebess.hu/szorolapok/iranytu.html
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 01:06:38 8/10
(225344/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))))))

Hmm, elvégre azért mégsem vagyok rüzi!:))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 01:04:33 8/10
(225343/239047)
KÉP: a Chiljido - a 7 ágú kard - ha már az elõbb lemaradt...lehet, hogy a jó öreg Freud?:)))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 01:02:12 8/10
(225342/239047)
A zárólép legyen egy különleges alakú kard... Ami megtestesíti a király álmát, hogy miként? Azt maga a király meséli el a 60. részben. Mivel én nem tudnám olyan érzékletesen, így inkább ráhagyom ezt a feladatot!:))))))))))))))) Elvégre veszélyesek a királyok és az õ álmaik!:)))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:56:29 8/10
(225341/239047)
Ezt a képet muszáj volt kivágnom, A fizika kultúrtörténetében láttam anno egy ábrát és leírást róla, így aztán megörültem, hogy végre "képem" is van róla

KÉP: a korai iránytû!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:53:41 8/10
(225340/239047)
KÉP:- felirat- Hmm, hogy aztán átjavítsa!:))))))))))))) Egy zseni a kiskölyök, született diplomata, van benne kurázsi és humor!:)))))))))))))))))))))) Lám, már akkor is tudni kellett a sorok között olvasni... vagy írni?:)))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:50:41 8/10
(225339/239047)
KÉP: A történetíró Mester tanonca beletöröl a feljegyzésbe!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:47:03 8/10
(225338/239047)
A másik szimpatikus rendelkezése, hogy Baekje történelmének megírását elrendeli..... Samguk Sagi....

Már beszélgettünk a történelmi források hitelességérõl, megbízhatóságáról

KÉP: - felirat - Hmm, de mi van, ha kínos?:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:41:21 8/10
(225337/239047)
KÉP: A baekje-i király Natuhoz imádkozik...

Hmmm, nagyon érdekes, hogy Baekje fõ szentélyében az alapító õsanya páncéka található... Sosono "nagymama" az, akitõl leginkább kérik a támogatást...
Bár a hagyomány úgy tartja, hogy mindössze 10 szolgával alapítja meg Baelje õsét, de a sorozatot indító képsorokból látjuk, hogy jóval több emberrõl van sz, ez a bizonyos 10 "szolga" lehettek a vezetõk, hiszen a 10 szolgától eredeztetik magukat a klánok. Mert Baekje a király és nemesek tanácsának együttesével kormányoz.

A sorozat érdeme, hogy bemutatja azt a szimpatikus reformot, amivel ezt tradíciót merészen átlépi a király, és képes kiszélesíteni a nem baekje-i híveivel... A tehetség érvényesülési lehetõséget kap... Kár, hogy késõbbi történelem során ezt már a zárt kasztrendszer megfojtja..... Lehet, hogy mást a hódításaival nyûgöz le, de nálam ez a reformja volt a nyerõ, ebben rejlett többek közt a sikeressége...
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:24:40 8/10
(225336/239047)
Ugyanõ tûnik fel Jumog õsi szentélyében

Kép: Jumong szentélyében imádkozik Kogurjó királya és 2.királynéja....
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:22:36 8/10
(225335/239047)
KÉP: - felirat - Igen, a Háromlábú madár a Samjoko, a mitikus Napmadár.....
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:20:16 8/10
(225334/239047)
Kogurjo zászlaja is hasonló... csak azon a Három lábú madár szerepel...

Kép: a kogurjoi zászló
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:16:58 8/10
(225333/239047)
az ábrázolást õk így magyarázzák....

kép. - felirat - hmm, ezek szerint a szent Natu sólyom? Hóhó, játsszunk egy kicsit.... Emese turulmadara is az!:)))))))))))))))))))))))))) A sólyom számos kultúra megbecsült madara...
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:12:36 8/10
(225332/239047)
A szent Naturól már volt szó a herceg fogantatása/anyai álom kapcsán.....

Nézzük meg a baelje-i zászlón az ábrázolását!

KÉP: baekje-i "nemzeti" zászló
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:09:03 8/10
(225331/239047)
KÉP. ez pedig Baelje pecsétje... a madár biztos, de hogy milyen???
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 13. - 00:07:03 8/10
(225330/239047)
nem untatlak benneteket a 60 rész zanzásított képes meséjével... csak néhány gondolatot emelnék ki, ami eszembe jutott a sorozat kapcsán

(megjegyzem ez is KBS sorozata, kicsit hajaz a King's Dream-re, bár kevésbé lapos, de itt is megkapjuk a narrátort, a zene semmi különös... és persze hiányzik itt is a varázslat)

Az egyik ilyen dolog a királyi pecsét.... még anno a Faith-ben megtanultuk, hogy az ellopása/elvesztése tkp. a királyi hatalom elvesztésével ér fel, hiszen a királyi parancs/rendelet hitelesítõje ... A King's Dream-ben a meghódoló Baelje és Kogurjo királya a pecsétet adja át a gyõzõnek, mintegy elismerve annak fõségét, ill az önálló államiságról való lemondás jelképe, az ország átadása....

Itt ennél több. A megbélyegzett herceg egyik fõ támasza lesz a kezdeti idõkben egy már nem létezõ állam pecsétje, amit eljuttatnak hozzá.... lehet, hogy az állam már nem létezik, de szétszóródott népe még igen! Pecsétjük az együvé tartozás jelképe, amivel a pecsét tulajdonosa a zászlaja alá képes hívni õket!

KÉP: Jin király pecsétje a mahan népet fogja össze
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:49:29 8/10
(225329/239047)
az értékrend, akárcsak a nézõpont, eltér...

KÉP: - felirat - talán kicsit túl egyszerû, de egy ponton ez van.... nem véletlen, hogy a bölcs királyi nagypapa arra hívja fel a figyelmet, hogy a bajok forrása a nõi könnyek....

Hát hullik belõle bõséggel, hogy aztán vérrel keveredjen......
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:45:18 8/10
(225328/239047)
már eddig is tudtuk, hogy királynak lenni nem fenékig tejfel...de bizony a királynék sorsa sem az... a királyok a nagy álmokat, nagy eszméket hajszolva bármit képesek azért feláldozni.... a királynéi nézõpont kicsit más....

Kép: - felirat - a gyermekem élete kontra nagy álom, egy anyának nem tudod bemesélni, hogy ez Baekje érdeke
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:37:33 8/10
(225327/239047)
bosszú nagyban.... és sajna igaza van.....

kép: - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:36:00 8/10
(225326/239047)
Szinte kaparja magát az ember a trónörökös nagyképû handabandázástól és mellé a drága baklövéseitõl, aminek árát katonái fizetik életükkel.... fiacskája mellett ott a háttérben az anyatigris királyné... a mindenáronteleszelakoronaherceg erõszakosságával... persze itt is kapunk egy kis rávilágítást a bosszú értelmére... természetsen a másik királynétól... bosszú kicsiben....

Kép. - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:27:39 8/10
(225325/239047)
A 60 rész eléggé mozgalmas, egyrészt bõséggel kijut a belsõ családi viszályból, másrészt a háborúkból. elõbb nézzük a családi viszályt.... a királyi vérvonal két ága a konfliktus egyik forrása, míg a másik a királynék és fiaik szembe kerülése a koronahercegi státusért...

a királyi vérvonalat védendõ az elsõszülött a trónörökös... igen ám, de mi van akkor, ha egy ifjabb fivér az alkalmasabb? Sõt, még a menny is mellette?

lám, itt Baekje szent madarával álmodik a királyné... itt Natu... hmm, nálunk Emese álmodik!:)))))))))

KÉP: - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 12. - 23:14:46 8/10
(225324/239047)
Szép estét Mindenki!:))))))))))))))

King Geunchogo

A King's Dream-nek volt egy hozadéka... megkedveltem Baekje-t!:)))))))))))))))))))))))))))))) Meg aztán kicsit kíváncsi lettem a buddhizmus elõtti vallásra... a félsziget és a környezõ térség államaira... Az idõszak a 4. század. A félsziget meghatározó állama Kogurjo, Baekje pedig feltörekvõben. A középpontban ezúttal is egy királyi álom... no mi más is lehetne, mint a térség egyesítése?:)))))))))))))) Ajaj, mindenki errõl álmodik... lám, már Jinheung elõtt is!:))))))))))))))))))))))))))

KÉP: A sorozat hivatalos plakátja

Forrás: http://asianwiki.com/The_King_of_Legend
A valós történelmi személy: https://en.wikipedia.org/wiki/Geunchogo_of_Baekje

Hmm, a sorozatban megünneplik a király 60. születésnapját, de akkor vagy a wikipédiás szócikk szerzõje, vagy a sorozat forgatókönyvírója tévedett, vagy matekból gyenge!:))))))))
10/10
Ljerk 2016 dec. 07. - 01:22:10 10/10
(225323/239047)
A Reply 1988 (Answer Me 1988) után most egy japán taigát ajánlok a figyelmetekbe.

Gou (2011)

Ha azt a történetet, ahogy Gouval és két leánytestvérének sorsa összefonódik Japán egymást követõ 3 hatalmas haduráéval - egy forgatókönyvíró beadná bárhová megfilmesítésre és a bíráló nem ismerné Japán történelmét - kb. azt válaszolná, hogy mi ez a hatalmas kitaláció, ez borzasztó, ilyen kiagyalt sorsösszefonódásokkal nem akarjuk leégetni magunkat.

Szerencsére a sorozatot light-os formában készítették el (rengeteg, szóbeszéden alapuló feltevés nem került bele), így nem ment át pszicho illetve valódi thrillerbe. De így is, ha a végén visszaemlékszik a nézõ, hogy mi minden történt velük - valóban nehéz megemészteni.

Persze mivel nem koreai sorozat, nincs benne kitalált érzelmi szál (ami szinte az összes koreai sorozat jellemzõje) - így kevésbé vonzó, de maga a történet és a betekintés Japán történelmébe az Imjin háború környéki idõkben - érdekes. Ha ugyanez Koreában történt volna meg, minden évben készülne valamilyen sorozat akár néhány momentumáról is - az is igaz, hogy a japán taigák majd felében sok történelmi személy bukkan fel a Gouból.
Illiona 2016 dec. 06. - 15:15:35
(225322/239047)
Kiszemelt ....
Illiona 2016 dec. 06. - 14:59:16
(225321/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Ez tulajdonképpen nem is annyira divat, mint inkább lázadás az egységes megjelenés ellen, ami átvitt értelemben jelenti az egyenlelket, egyenételt, egyenházasságot, egyenruhát, stb ..….
A koreai emberek esetében késõbb jött el ez a nagy „szabadság”, mint itt Európában (lásd hippi korszak).
Még a koreai háború után is jött egy katonai diktatúra, sõt még utána is tartotta magát – részben mind a mai napig is – egy hagyománytisztelõ , Konficiusz elvein alapuló tekintélyuralmi rendszer.
Sokan próbálkoznak azzal, hogy az adott kereteken belül „más” legyen, lásd az pl. egyik véglet G-Dragon…

Song Seung Hun esetében is ez egy kicsit másnak lenni, mint a nagy átlag, az „átlagos”! Kiemelkedni, Kitünni, másnak látszani, és másnak is lenni.

Itt a Summer Scenben is más: nem veszi el a neki kiszelemt, hozzáillõ lányt, külföldön tanul, nem vesz fel öltönyt, és hát persze hogy nem fekete a haja!

De míg itt bárki bármit megtehet, (Európában) addig nekik ott a Távol -Keleten nagyon korlátozottak az eszközeik.

Egy ilyen lázadás volt szerintem ez a melirozott haj is.

(Tudom, én irtam anno Micikének, hogy akkor 2002-ben ez divat volt..)
Egyébként ha jól tudom, Song Seung Hun nagy barátja, So Ji Sub is mintha viselt volna ilyen frizurát?
Kép: Song Seung Hun és a Summer Scent
10/10
offtopic
kimbin01 2016 dec. 06. - 09:39:09 10/10
(225320/239047)
Sziasztok!

Volt egy nehéz szülésem, de túl vagyok rajta. Jóformán ezt csináltam napokon keresztül, 3x is nekifutva.

Nekem tetszett, hogy Newton II. törvénye nagyon jól mûködött a Joseon korban. Persze stílszerûen datolyaszilva, és nem alma képében.
Ez adta az ötletet egy újabb óra megtervezéséhez.

Elhangzott a filmben, hogy Joseon csillagászai nagyon pontosan meg tudták határozni a nap-és holdfogyatkozásokat, pedig nem ismerték
a heliocentrikus elméletet. Bár elhangzott egy-két szájból, de oly halkan, hogy senki meg ne hallja.

Remélem jók voltatok, és nem virgácsot hozott a Mikulás?
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 05. - 19:57:03 8/10
(225319/239047)
Jaj, ez a melirozás ... brrrr.... szerencsére csak múló divat volt anno....
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 05. - 19:53:40 8/10
(225318/239047)
Szerintetek mi lehetett az a bizonyos 36 tudományos és technikai vívmány, amit nem Joseon, Kína és Japán adott a 15. században?
Lehet gyûjtögetni!

dorombka, kéretik a Libalexet felütni!:)))))))))))))))))))))))))))))))))

KÉP: kivágás a filmbõl, az enciklopédia címe, amire hivatkozva az adatokat hozza.
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 05. - 19:46:21 8/10
(225317/239047)
Szép napot Mindenki!:)))))))

Tegnap befejeztem a Jang Yeol Sil sorozatot. Tudom, többen is láttátok. Ha jól emlékszem, akkor Illiona, kimbin, Lkerk és Cru is.

Kedves Cru, igen, én pont úgy voltam vele, mint te, ahogy a találkozón mesélted. Csak néhány gondolat hirtelenjében. Tetszett az ötlet, hogy némely rész után betettek egy rövid tájékoztatót és ötletet, hogy mit lehet felkeresni az adott rész kapcsán. Egy kis árukapcsolás, turisztikai reklám!:))))))) Amire felkaptam a fejem, hogy az egyik ilyenben 100 obszervatóriumot említett, ami az országban van! Te jó ég, az rengeteg!!!! A másik, hogy az egyik filmben szereplõ politikus sírhelyét, leszármazottait is megmutatták. Érdekes kis bevágás volt, vhogy az egész életszagúbb lett tõle, ugyanakkor kötötte a múltat a jelenhez, mintegy a folytonosságot hangsúlyozva...

Érdemes lenne utána számolni, hogy vajon mennyire igaz az, hogy a 15. században Joseon adta a világnak a legtöbb felfedezést és találmányt.
Nézzük csak!
Összesen 80
Ebbõl Joseon 34
Kína 5
Japán 5
A többi ország a maradék 36
Tehát Ázsia 3 országa több, mint a fele, Joseon pedig egymaga több, mint a harmada...
Egy kis mankó a szinkronlátáshoz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/15._sz%C3%A1zad

Hmm, azért Leonardo is ott volt a 15. században... Nekem kicsit õt idézte az alakja, hiszen alacsony származásból emelkedtek ki, kellett egy "fõmecénás", a szenvedélyes érdeklõdés hajtotta mindkettõjüket, megismerni és megérteni az õket körülvevõ világot, a zsenialitás, ahogy másként tudtak kérdezni, a járatlan utat is bevállalni, a különleges szerkezeteik... és hosszan sorolható a párhuzam....

Ami különösen megfogott, az a teremtõ lángelme és az õt mindenáron bekorlátozni akaró születési kaszt közötti feszültség... és persze a kortársak féltékenysége v. értetlensége. Milyen borzasztó, ha vki ennyire megelõzi a saját korát.

Nagyon tetszett, hogy az óra milyen változást tud egy közösség életébe hozni. Mennyire félnek ettõl keleten... és mennyire élnek vele nyugaton....lásd a kereskedelem fellendülése...

KÉP: a film plakátja

Forrás:http://asianwiki.com/Jang_Youngsil:_The_Greatest_Scientist_of_Joseon
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 dec. 04. - 02:38:25
(225316/239047)
Köszi, hogy ideraktad a linket. Én belenéztem az újságba és nagyon-nagyon tetszett. De sajnos nem tudtam elolvasni. A szemüveg-hiány nagy úr! És egyébként is jó volt hallgatni a beszélgetést, így gondoltam majd máskor eljövök és elkérem az étteremtõl. :) De így, hogy ideraktad a linket, nagyon köszönöm, megyek olvasgatni. Köszi, hogy elhoztad. :)
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 dec. 04. - 02:34:38
(225315/239047)
Kedves Libagolykák! Nagyon szépen köszönöm a mai találkozót, nagyon jól éreztem magam veletek. Mindenkinek köszönöm a meglepetést, a kis kincseket. Nagyon köszönöm, hogy gondoltatok többen is ismét Kisterc-re. Sajnos azért kellett most ilyen gyorsan elszaladnom, mert belázasodott. Így csak az elejét láttam Illiona élménybeszámolójának de így is nagyon-nagyon élveztem és tetszettek a képek. Hiába, Korea egy kész csoda. Látom, hogy többen is jeleztétek, hogy szerencsésen hazaértetek. Köszönöm a szép estét és mindenkinek további szép adventi ünnepeket, koreaia-filmes ünnepeket kívánok. Nagyon jó veletek találkozni!
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 dec. 04. - 00:46:24 10/10
(225314/239047)
Elvittem a találkozóra a Koreai Kulturális Központ által kiadott magazint, nem igazán volt idõ róla beszélgetni, pedig pár keresetlen szót azért mondtam volna róla, ha úgy alakul... :)
Ha valakit érdekel egyébként, akkor elolvasható online az egész magazin, én csak azért "szereztem meg", mert szeretem a kézzel fogható dolgokat, meg nagyjából "mindent birtokolni akarok", ami Koreával kapcsolatos, plusz a hangul olvasgatás-gyakorlás céljából is hasznos forgatni (mert ilyen mániám is van).
Eddig még csak az elejét olvastam, ahol fõként korábban megjelent cikkek, blogok vannak, meg a koreai kultúrával foglalkozó magyar közösségek bemutatása, stb...
Hazafelé a vonaton viszont végre továbbolvastam:
- interjú a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetével (nagyon kedveseket mond rólunk, magyarokról),
- a hazai koreanisztika gyökerei,
- a magyar irodalom jelenléte Dél-Koreában (ez a cikk egészen lenyûgözött olvasás közben, lsd. kép a lefordított mûvek listájáról; külön kiemelném a 21-es és 30-as sorszámú "Szerelem" c. mûveket, az elsõ a jól ismert "szarang"사랑, míg a második fonetikus átírás: "szerellem" 세렐렘 (?!) :)))))
- Kim Hjong Csan: Korea filozófia hagyománya (a sámánizmus-totemizmustól a buddhizmuson át a konfuciánus tanokig, a különbözõ filozófiai mûvek és a politikai frakciók kapcsolata a Csoszon-korban, ésatöbbi)
- a Keleti-tenger név múltja, jelene és jövõje (mint tudjuk, Koreán kívül mindenhol Japán-tengernek hívják),
- meg egyéb érdekességek 134 oldalon (na jó, kb. a fele koreaiul van... :)))))))
Szóval itt megtekinthetõ, elolvasható, ha valakit érdekel: https://issuu.com/koreaikultura/docs/kkk_magazin_ny_r_online_s

De most megyek, még nézek egy kis melírozott hajú SSH-t... :)))))
Jó éjt!
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 dec. 04. - 00:09:53 10/10
(225313/239047)
Szép estét!
Én is köszönöm a mai találkozást, az ajándékokat-meglepiket, a beszélgetéseket. :)))
Hazaértem úgy este 8 körül... Jó hideg volt a biciklin, de aztán úgy kimelegedtem, hogy félúton már teljesen ki voltam nyúvadva, pedig a fülemben az East of Eden zenéje szólt. :)

Ez az egyik nagy kedvencem: Thirst https://www.youtube.com/watch?v=tMcc4ddbt5s
Múltkor épp azt a részt (14.ep.) nézegettem, amikor ennek a dalnak a szövegét is volt szíves a fordító leírni, hatalmas köszönet neki(k)!!!! (giseigo orosz feliratát fordította yeva)
"Tényleg vágyom rá, vágyom, hogy szeretetet adjak, de ez nem elég neked...
Ha van bûnöm... Az az, hogy túlságosan szeretlek. Az én hibám... Ne tedd ezt... Ne kérd tõlem, hogy felejtselek el...
Attól tartok, ez elég erõt adna ahhoz, hogy meggondoljam és elmenjek... Még sírni sem tudtam...
A következõ életünkben, akkor tudnál csak engem szeretni? Tudnád a szíved csak nekem adni?
Hogyan felejthetnélek el téged? Még ha megszûnök lélegezni... akkor is szeretlek...
Mennyit kell még szenvednem, mielõtt visszatérsz hozzám? Mennyit kell még sírnom, mielõtt visszajössz hozzám?
Hogy gondolhatnád, hogy kitörölhetlek téged? Várni fogok arra a napra... Örökké..."
Másik nagy kedvenc a No One Else https://www.youtube.com/watch?v=9POF7p-sPcE
És a további kedvenceimet az Eden-bõl most nem sorolom, van még pár, de nosztalgiának ennyi is elég... :))))

Bár SSH-ból nekem sosem elég... <3 És a "tökéletességéhez" még az is hozzátartozik, hogy az eddig látottak-hallottak alapján úgy tûnik, meglehetõsen jól beszél angolul és japánul (lsd. az Eden-t vagy a Ghost japán remake-jét, amiben nincs szinkronizálva a hangja, mint pl. a Third Way of Love c. kínai filmben...)
(Edimir, ez külön Neked is szól, mert mikor a csodálatos paramétereit soroltam, ez pont nem jutott eszembe.... :)))))))))
Kép: végre a Summer Scent-et nézem. És oké, hogy régi (2003-as), meg ez volt a divat, de ez a melíros haj meg ezek a lehetetlen cuccok... még jó, hogy ezek a gyönyörû pillák mindent feledtetnek. :))))))
Illiona 2016 dec. 03. - 23:13:57
(225312/239047)
és ime a csiga.

ez kb 4 m magas, és annyira kiemelkedik a környezetbõl, hogy jelentõs találkahellyé nõtte ki magát.
Pl én is itt találkoztam egy megadott személlyel, amikor kimentünk, aznap!
Mert elég annyit mondani, irni, hogy "a Csigánál" és mindenki tudja, hogy mirõl van szó!
Illiona 2016 dec. 03. - 23:09:12
(225311/239047)
Cheonggyecheon. patak

" a rakodópart alsó kövén ültem és ....."
Illiona 2016 dec. 03. - 22:51:42
(225310/239047)
Cheonggyecheon. patak

és egy mai kép. Ezt a tavalyi utamon magam készitettem.
A patak 10,2 km hosszú, a város közepén ered, a Városháza melletti utcában ( a csigánál, annyi filmben szerepelt már!!!)

Ide járnak ki a szöuliak gyereket sétaáltatni, randevúzni, ebédelni, egyáltalán friss levegõt szivni.
Illiona 2016 dec. 03. - 22:47:44
(225309/239047)
Cheonggyecheon patak

Azután elkészült egy stráda, ahol több sávon mentek az autók, keresztül a város szivén!

Volt ott korábban is egy kis ér, de a mai patakba a viz már mesterségesen kerül be, igy könnyedés szabályozható is.
Illiona 2016 dec. 03. - 22:44:48
(225308/239047)
Sziasztok!

köszönet a mai napért, nagyon jól sikerült!
Köszönet az ajándékokért, a sok mosolyért, a figyelemért a beszámolómhoz.

Egész uton hazafelé a vitánkkon gondolkodtam, és bizony arra azért volt nagyon jó, mert nem álmosodtam el, ébren tartott, hogy egyedül maradtam a véleményemmel! (majdnem!)

Már régóta vágytam arra, hogy a babos tésztát megkóstoljam, és igazán finom is volt, de nekem ez nagyon kevés volt, még szerencse hogy itthon anyukám nyaklevessel várt. (.....)

végül a "kimondhatatlan patak" a Cheonggyecheon.

néhány régi fotó!
Igy nézett ki valamikor régen! (egészen az 60-as évekig)
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 03. - 20:18:48 8/10
(225307/239047)
Szép estét Mindenki!:)

Azt hiszem, remek javaslat, hogy a Városliget mellett a hidegebb idõszakra a K Point legyen a találkozók színhelye. Most is nagyon hangulatosnak bizonyult, senki sem szólt érte, hogy kissé zajosak vagyunk!:))) Ja, bizony a libagoly már csak ilyen cserfes társaság, ha pedig belelendülünk, akkor se a szenvedéllyel, se a hangerõvel nem spórolunk.
Igazán szívélyes volt a hölgytõl, hogy egy kis plusz különleges étekkel kedveskedett nekünk. A libagoly kincsek tára ismét bõvült, köszönöm a szívmelengetõ ajándékokat.
Jó volt újra beszélgetni... face to face... a modern technika bár roppant hasznos, de ezt nem pótolhatja. Elgondolkodtató volt Illiona képes beszámolója, hát igen, a 30% területet tényleg igyekeznek jól kihasználni, hogy ekkora lélekszámot hazai termékkel ellássanak, a fóliasátrak és a virágcsodák tényleg lenyûgözõek.

Köszönöm, hogy vagytok és hogy ilyenek vagytok!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
offtopic
Crutia 2016 dec. 03. - 19:16:42
(225306/239047)
Szép estét mindenkinek!
Szerencsésen hazaértem, köszönöm nektek a kellemes délutánt, az ajándékokat, a jó beszélgetést, Ilinek a képeket és a beszámolót!
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 01. - 23:47:21 8/10
(225305/239047)
További szép hajnál/éjt!:))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a Sárkány Kék mosolya!:)))
8/10
offtopic
edimir 2016 dec. 01. - 23:45:35 8/10
(225304/239047)
A hosszú történelmi sorozatok után akartam nézni vmi mait, idõ híján lehetõleg rövidet... Így esett a választásom a 2002-es Friends minisorozatra, ami csak 4 részes...
Semmi technikai újdonság, a mobil õskori, csak ritkán használják... Két fiatal találkozása egy táskalopás kapcsán... Egy japán lány és egy koreai fiú egyetlen közös napja Hongkongban... így indul a történet. Átlagos fiatalok, semmi chebol családi háttér, semmi gyermekkori trauma... Csak egy szeszélyes Sors, ami egymáshoz sodorja õket, hogy aztán próbára tegye az egymás iránt érzett szimpátiájukat. Nem "nagy" történet, amitõl igazán kedves, az egymásnak adott bátorítás, inspiráció, hogy a céltalan célt találjon, s akinek álma van, az ne adja fel. És természetesen mindezt tovább színezi a két nagyon is eltérõ kultúra. Persze itt is akadnak "jóakarók", akik megmondják a tutit, hogy reménytelen.

Kedves sorozat, amit egyszer érdemes megnézni, ha egy kis emberségre vágyunk. Ha látványos és akciódús jelenetek helyett "beérjük" azzal, hogy nyomon követünk két fiatalt, aki felnõtté válik, megtanul felelõsséget vállalni.

KÉP: a film plakátja
http://asianwiki.com/Friends_(2002-South_Korea)
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 30. - 22:15:40 8/10
(225303/239047)
TÉLI LIBAGOLY TALÁLKOZÓ
Közeledik a tél, még az ünnepek elõtt jó lenne egy kicsit összejönni, beszélgetni. Ha Te is így gondolod, akkor iratkozz fel és gyere. Mindenkit szeretettel várunk!:)
FIGYELEM - VÁLTOZÁS - HELYSZÍN!!!!!

Helyszín: K POINT ÉTTEREM
http://etterem.hu/k-point-restaurant-cafe
Maggi lefoglalta a belsõ termet, ahol a múltkor is voltunk. Az étterem 11.30-kor nyit, onnantól lehet jönni.
VÉGLEGES IDÕPONT:
december 3.
1./ edimir
2./ dorombka
3./ Illiona
4./ MH
5./ Crutia
6./ szakire
7./ micike
8./ Cilia
9./ maggi
10./ Tilli

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!:))))))))))))))))))))
Illiona 2016 nov. 30. - 11:55:16 Előzmény micike_MSc
(225302/239047)
Még egy kép az East of Eden gengszterérõl:

Ugy tünik a jóképûség jó lelket is takar!
Itt nincs annyira kifésülve a homlokából a haj, csuda hogy nem ismertem fel?
Illiona 2016 nov. 29. - 22:03:38 Előzmény micike_MSc
(225301/239047)
Ez a fotó a most játszott 1 %-ból. Hogy mennyire más arca van, tökéletesen eljátszotta a gengsztert, és most az urifiút.
Illiona 2016 nov. 29. - 22:00:22 Előzmény micike_MSc
(225300/239047)
Sziasztok!

megkerestem az East of Edent, nem hagyott nyugodni ez a szép fiú, Kim Hyeong Min.
és meg is találtam, tényleg õ az, aki rossz oldalon kezdi, azután átmegy a jó oldalra, és gyõz! Õvé lesz a lány is, meg egyáltalán, egy élhetõ élet.
Vagyis akik tudnak változtatni, azok nyernek!
Akik benneragadnak a régmultba, és azt hiszik, nem lesz semmi változás, azok halálra vannak itélve!

Most persze a fiút kerestem, de napokra benneragadtam a sorozatban, ujranéztem a 15. résztõl.
Összehasonlithatatlan ez a kidolgozottság a mai, hebehurgyán összedobált sorozatokkal szemben.
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 20:05:41 8/10 Előzmény micike_MSc
(225299/239047)
Ha nem is tökéletes, de vágyunk a Tökély-re!:))))))))))))))))))))) Maggi ebben a profi, én csak kontárkodtam!:)))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 19:25:20 8/10
(225298/239047)
Egy vmire azért jó volt a King's Dream... hónapokkal ezelõtt nézni kezdtem a Gye Baek c. sorozatot, de vhogy a vége felé belassultam és abba is hagytam. Tudtam, hogy mi lesz a vége, így aztán nagyon nem akaróztam látni Baekje bukását, se a nekem szimpatikus szereplõk halálát. A King's Dream szörnyû Beakje-i jelenetei után azonban már megszûnt a gát... és jól tettem, mert itt a tragédia ellenére is igazán míves a lezárás, finom jelzések... a sziklán ott maradt cipõ... a kifosztott palota trónján ülõ király.....
és Gye Baek halála is méltó a hõshöz... nem egy nyilakkal teletûzdelt sündisznó, hanem egy az utolsó erejéig harcoló hazája földjét védõ harcos.....

Milyen érdekes, ahogy mindkét sorozatban ott a közös forrásból származó történet, de a két sorozat teljesen máshová teszi a hangsúlyt, így aztán más az érzet, amit belõlünk kivált. Milyen más értelmezést kap, ahogy a döntõ ütközet elõtt Gye Baek megöli a feleségét és a gyermekeit.... és itt bizony nincsenek pátoszos szavak, a mûkönnyek árjába se fulladunk bele, van barátság, szerelem és mindezek elárulása... és van megbánás és megbocsátás... és itt is van varázs, ami fontos...

Érdekes, hogy Gye Baek alakját az általam látott sorozatok milyen pozitívan mutatják be, a kiváló stratéga, a hazájához tántoríthatatlanul hû hazafi, a gáncstalan lovag, akinek szava hiteles, mert egy jellem szavatolja....Azt hiszem én a koreaiak helyében neki is állítanék szobrot....

KÉP: Gye Baek a döntõ csata elõtt
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:23:52 8/10
(225297/239047)
TÉLI LIBAGOLY TALÁLKOZÓ
Közeledik a tél, még az ünnepek elõtt jó lenne egy kicsit összejönni, beszélgetni. Ha Te is így gondolod, akkor iratkozz fel és gyere. Mindenkit szeretettel várunk!:)

FIGYELEM - VÁLTOZÁS - HELYSZÍN!!!!!

Helyszín: K POINT ÉTTEREM
http://etterem.hu/k-point-restaurant-cafe

Bocs, de így a MÚZEUM ELMARAD!!!!!

Javaslat érkezett a helyszín megváltoztatására, az érvek elõtt fejet kellett hajtanom. Az egyik a Venezetiában szerencsétlenül kialakított dobogó (szegény Cilli!), a másik, hogy viszonylag korán távozásra kértek bennünket a múlt alkalommal, ez kicsit kellemetlen utóízt hagyott. A K Point-ban már voltunk. Nagyon vendégszeretõ, viszonylag drága, de hatalmasak az adagok, akár ketten is osztozhatnak étken és számlán. És a koreai ízek mellett hangulatosabb koreai sorozatokról beszélgetni.
Program javaslat:
- ebéd - finom falatok beszélgetéssel fûszerezve...
Mirõl?
- Bálint gazda helyett Illiona mesélhetne a koreai kertészetekben szerzett tapasztalatairól
- Ez történt velem, ezt láttam, ez jutott eszembe róla....
- jelentkezés a rendkívüli filmes-bulizós szilveszterre
- és mindaz, ami fontos és kevésbé fontos!:)))))))))))))))))))))))))))))))

VÉGLEGES IDÕPONT:
december 3.
1./ edimir
2./ dorombka
3./ Illiona csak az étterem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4./ MH
5./ Crutia (csak az étterem)
6./ szakire
7./ micike (múzeum is érdekel, de a kezdéstõl függ, illetve nekem csak ez a nap jó, ha szabadnapot kapok; és a királyi pecsétet is vissza kellene már szállítanom... :))
8./ Cilia
9./ maggi

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!:))))))))))))))))))))

Ha nehézséged van a Portra belépéssel: azt az e-mail címed írd be, amelyre a portról kapod az értesítést (PÜ, filmfigyelõ, portos ajánlások stb.), jelszóként pedig a portos jelszavad írd be, amivel regisztráltál, ne az e-mailod jelszavát!
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:18:43 8/10
(225296/239047)
Üdv Mennyei Harmónia!:)))))))))))) Nomen est omen... a napjaidban legyen ott a nicked!:))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:16:43 8/10
(225295/239047)
Üdv sz.kati!:) A madárkád kicsit a fõnix és a "zöld sas" egyvelege... két szenvedély... Sok olyan szenvedélyt kívánok, ami örömet és vidámságot hoz az életedbe!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:12:17 8/10
(225294/239047)
Üdv ReppeNÕ!:)))))))))))))) Tillikém, jó egészséget kívánok házad kétlábú és négylábú lakóinak, találd meg, amit keresel és legyél nagyon boldog!:)))))))))))))))))) Megérdemled!!!
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:09:11 8/10
(225293/239047)
Üdv Kószám!:) Jó egészséget kívánok, fitt térdet és szárnyas sarut, hogy oda repítsen, ahová csak szeretnéd!:))))))))))))) Minden nap hozzon vmi szépet a tarsolyában, hogy azt Hathor tovább édesítse, Hórusz pedig tárja föléd védelmezõ szárnyát!:)
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 29. - 18:02:49 8/10
(225292/239047)
Egy kis restancia péntekrõl.... Isten éltesse a Katalinokat, Katákat, Katusokat, Katikat és Tilliket!:))))))))))))))))) Szerencsére Sillán nekünk olyan csodálatosak és különbözõek vannak, mint az õket köszöntõ virágok!:))))))))))))))))))))))))))))))))
10/10
Ljerk 2016 nov. 27. - 22:26:08 10/10
(225291/239047)
Nagyon szép........a takaró szélsõ motívumai is úgy látom a tûzzel kapcsolatosak, a táltos repülõ ló is tüzet "parazsat" fúj......
Illiona 2016 nov. 27. - 21:02:18
(225290/239047)
Amikor 2014-ben visszajöttem Koreából, akkor utána néhány utitársammal elmentünk Százhalombattára, hogy az ottani halomsirokat összehasonlitsuk.

És valóban, nagyon sok hasonlóság van a két temetkezési mód között, csak a a százhalombattai sirokat vagy 1 000 évvel mondták öregebbnek a Gyeongjuban találtakkal, valamint Százhalombattán a magas rangúak temetkeztek igy, mig Gyeongjuban a királyok.

Akkoriban irtam is ide róla, ha jól emlékszem.
Illiona 2016 nov. 27. - 20:53:55
(225289/239047)
Sziasztok!

ezt a lovat én láttam, amikor Gyeongjuban voltam, ott van a Nemzeti Muzeumban.

Az egyik feltárt királysirból került elõ, viszonlag épen.
Egy áldozati ló takarója volt.
Amikor viszont a friss levegõvel érintkezett, szinte azonnal elporladt, ami a régész lelkiismeretfurdalását kiváltotta, nagyon megviselte, de végül csak bocsánatot kért a nemzettõl.(megkimélve a Han folyót...)
Viszont abbahagyták a királyi sirok feltárását, ha jók tudom akkor kettõt tártak fel a 35-bõl. Összesen 350 sír van egyébként Gyeongjuban.
Ebbõl a 2 sirból vagy 20 ezer tárgy került elõ, képzelhetjük, mi lehet akkor a sirokban még...

a fotón ez a lótakaró, ami saját fotóm, még 2014-bõl.
10/10
Ljerk 2016 nov. 27. - 20:44:10 10/10
(225288/239047)
"csapnivaló forgatókönyvre, mûpátoszra és gyenge színészi játékra épülõ sorozat, ahol nagyon kilóg a lóláb..... és az sajna nem 8, hanem több.... és szárnya sincs!:))))))))))))))))"

:))

Az Égi Ló elõkerülési helyérõl szóló wiki cikkben szó esik róla, hogy maga a sírhalom teljes hasonlóságot mutat a néhány ezer kilométerre nyugatra levõ Altáj hegységbeli sírhalommal - így aztán biztos van valamilyen összefüggés a sillai királyi család (valamint a nemesség egy része) és valamelyik magas színvonalú kultúrával rendelkezõ nomád törzs között. Maga a nép az nem biztos, hogy nomád származású - csakúgy mint Baekjében, ahová Mandzsúriából (Goguryeo) érkezett Jumong feleségének törzse, és annak leszármazottai uralkodtak a baekjei "õslakos" népesség felett.
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 nov. 27. - 19:17:45 10/10 Előzmény Illiona
(225287/239047)
Hm, kösz az ajánlást - ha találok hozzá egyszerû (nem torrentes) letöltést, akkor majd egyszer (elõbb-utóbb) megnézem.
Elfér a rengeteg megnézésre váró film és sorozat között. :))))

További szép estét és jó hétkezdést Mindenkinek!
Mentem. :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 nov. 27. - 19:04:42 10/10 Előzmény Illiona
(225286/239047)
SSH-ról ódákat tudnék zengeni, de megkímélem tõle a többieket... :)))))
When a Man Loves: "Han TaeSang" szerelme miatt én is aggódtam kicsit eleinte, mert bár igazán szép, babaarcú színésznõ (nevezzük nevén: Shin Se Kyung), de elõzetesen csak a Mélygyökerû fában láttam a néma SoYi szerepében. Viszont a WAML-ban szerintem tökéletesen illett SSH-hoz, aki szerepe szerint és a valóságban is 37-38 éves volt akkoriban, míg "MiDo" csak 26 (a színésznõ pedig 23). Nekem tetszett, ahogy a színésznõ alakította ezt a szomorkás, a koránál érettebb leányzót, aki elõször csak a pénz miatt, de végül elfogadja TaeSang segítségét, közeledését, majd fokozatosan elbizonytalanodik, fõleg mikor a korban és gondolkodásban hozzá közelebb álló JaeHee kezdi ostromolni, és ezzel párhuzamosan idõnként látja TaeSang negatív arcát, ami a gengszter múltjából ered. Az is tetszett, hogy mindig becsületes, mikor majdnem "lebukik" TaeSang elõtt néhányszor, akkor sem kamuzik, hanem õszintén válaszol neki. Egészen addig, amíg a körülmények és ChangHee (JaeHee bátyja) miatt nem kezd el rettegni Han TaeSang-tól... de végül minden a helyére kerül...
És nagyon szerettem a sorozatban elhangzó, megjelenõ idézeteket, amikkel a könyvesbolt tábláján üzengettek egymásnak. :)

East of Eden és Yoo Dong Geun. Utána kellett néznem kire gondolsz, de így már értem: Gook DaeHwa elnök, a kaszinómágnás nekem is nagy kedvencem volt. Mikor félelmetesen, fenyegetõen, halkan beszélt, akkor is mindig bíztam benne, hogy azért bírja ezt a DongChul-gyereket - és úgy is volt! :)))) Azt meg külön bírtam, amikor vagy mérgesen vagy lelkesen csak úgy pörgött, ezt a jellegzetes krrr-hangjukat nagyon bírom a koreaiaknak... :)

A Summer Scent és az Autumn in My Heart is hamarosan sorra kerül, még nem tudom melyik, de a telefonom memóriakártyájára mindenesetre hamarosan átmásolom õket (csak valamit meg le kell törölnöm; pedig 64 gigás, de tele van...)
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 nov. 27. - 18:26:37 10/10
(225285/239047)
A facén osztotta meg xiaolongimnida ezt a blogját, amit a dél-koreai elnöknõ körül most zajló botrányról írt.
Egyszerre szomorú és döbbenetes a történet, másrészt fantasztikus ez a hatalmas összefogás, ami ott létrejött az egyszerû, hétköznapi emberek között.
http://xiablog.blog.hu/2016/11/27/pak_kunhje_dicstelen_bukasanak_hattere
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 nov. 27. - 18:19:59 10/10
(225284/239047)
Isten bizony, böcsületesen végigolvastam ezt a sok bejegyzést, amit errõl a sorozatról írtál, de Silla után biztos nem tudtam volna végignézni.
Nem is annyira a különbözõség okán, mert a kíváncsiság nagy úr, de ez a 70 rész borzalmasan hosszúnak tûnik.
Az Empress Ki-t is pont ezért nem kezdtem el anno, bár sokan dicsérték itt is, viszont most legalább a tv-ben megnézhetem. :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 nov. 27. - 18:08:04 10/10
(225283/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Miután szabadnapos leszek, tudok menni 3-án (ha már az a nap lett, köszönöm!), és legalább így végre visszaviszem a Királyi Pecsétet is... :))))
A koreai étteremnek külön örülök (én is), mert egyrészt jól megközelíthetõ a Keletitõl, másrészt rajongásunk okán kifejezetten autentikus helyszín.
Nyáron egy Korea iránti lelkesedéssel beoltott kolléganõmmel - lelki társsal - már újra jártam a K-Point-ban, a Hopp Ferenc Múzeumban néztük meg a koreai fotókiállítást (május elejétõl aug. 28-ig tartott), és utána az étteremben ebédeltünk. Igggen kellemes élmény volt! :))))

Ha esetleg kultúrprogramra is van érdeklõdõ, akkor a Hopp Ferenc Múzeumban most is van kiállítás "NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK - VISELETEK DÉLKELET-ÁZSIA SZÁRAZFÖLDI TÉRSÉGÉBÕL" címmel, és a múzeum mindössze 10-15 percnyire van az étteremtõl az Andrássy úton (+2 "házhelynyire" meg a Dél-Koreai Nagykövetség épülete)
http://hoppmuseum.hu/aktualis
(Legörgetve ott van az elõzõ fotókiállítás ismertetõje is.)
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 27. - 10:21:15 8/10
(225282/239047)
Ez egy érdekes írás nem csak a sztyeppei kapcsolatokról, de mindazon kereskedelmi összeköttetésrõl, ahonnét hatások, tárgyak érkezhettek.
http://smarthistory.org/gold-and-jade-crown-silla-kingdom/

Hmmm, a sivatagi kamasz Deokman római kereskedõ barátja.... és a 193. koreai kincs - a kék-zöld üvegkancsó... üveget Rómából hoztak be....
https://fr.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A9sors_nationaux_de_Cor%C3%A9e_du_Sud
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 27. - 08:50:34 8/10
(225281/239047)
Köszönöm, ezzel megnyugtattál, hogy nem csak én voltam így ezzel a sorozattal. Számomra ez is azt bizonyította, hogy nem minden a "történelmi hûség", lehet vmi szellemiségében autentikusabb, mint pusztán a forrásokra támaszkodó, de abból csapnivaló forgatókönyvre, mûpátoszra és gyenge színészi játékra épülõ sorozat, ahol nagyon kilóg a lóláb..... és az sajna nem 8, hanem több.... és szárnya sincs!:))))))))))))))))

Tetszett, amit az Égi Ló kapcsán írtál. Mindig izgalmas a kultúrák találkozása, egymásra hatása. Az Életfa-korona és táltosló/Égi Ló összefüggést tovább erõsíti, hogy mindkét lelet az Égi Ló sírból került elõ
Itt róla a wikipédiás szócikk:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cheonmachong

KÉP: 207. kincs - javított változat (a korábbi túl nagyra sikeredett, így lemaradt róla kép és szöveg)

Hmm, a ló különleges szerepet töltött be az emberiség történetében, egyes népek történetét pedig át is írta... lásd az ókori Egyiptom, a hükszoszok behozzák, az Újbirodalom idején pedig már ott szerepelnek a fáraó harci szekere elé fogva az ábrázolásokon

Lehet, hogy jó nagy butaság, de hirtelen az jutott eszembe, hogy a lovak fejére erõsített "bóbiták", tollak a különbözõ korokban nem épp a "szárnyas ló" vmilyen formában történõ továbbélését jelzik-e?
10/10
Ljerk 2016 nov. 27. - 01:11:38 10/10
(225280/239047)
Kedves edimir! Ne kérj tõlem elnézést, nincs miért - én kétszeri nekifutásra sem tudtam még a sorozat közepéig sem eljutni.

Nagyon szépen köszönöm a vetítést a sok képpel, fõleg a 8 lábú lót ábrázoló zászló volt érdekes számomra.

A magyar táltos és a táltos ló:
"Eredetileg a táltos ló egy gebe ló volt, amit mindenki kinevet, kigúnyol. A táltos meglátja a ló rejtett értékeit és hatalmát. A népmesék szerint a lónak égõ parazsat kell ennie, ezzel megtelik erõvel, „aranyszõrû táltos paripa lesz belõle”. Csak a táltos tudja a lovát úgy meglovagolni, hogy „repüljön, mint a gondolat” (révüljön).

A táltos szárnya a révülést, a Földtõl való elszakadást jelképezi. Az egyszarvú pedig a többlet szellemiséget jelképezi (ezért nem kétszarvú)."

Amikor a Han kiverte a hunokat az északi sztyeppékrõl, a velük szövetséges nomád törzsek (malgalok és esetleg hunok is) egy része délre menekült és Baekjét, Sillát támadta i.u. 100 után, lásd a sillai királyok korabeli szócikkeit (a King Geunchogoban is találkozhattunk egy malgal törzzsel, akik a Goguryeo-Baekje-Silla közti részben éltek i.u. 300 körül).
- https://en.wikipedia.org/wiki/Jima_of_Silla
- https://en.wikipedia.org/wiki/Ilseong_of_Silla

Valószínûleg ezek a nomádok szövetségesként vagy házasodás útján befolyásolhatták Silla kultúráját:
- életfás korona
- a repülõ táltos ló jelképe
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 23:18:24 8/10
(225279/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a Sárkány kék mosolya!:)))))))))))))))

Lyerk, elnézést, de nálam "Silla" az igazi Nagy álom, ahogy a barátság Alcheon és Yushin, a hûség Alcheon... és Deokmán Õfelsége!!!!!!
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 23:14:33 8/10
(225278/239047)
Zárásként szerepeljen egy mondás... megfontolandó anyai intelem... a sok hamisan csengõ frázis után... a férfiak "nagy szavai" után egy bölcs asszonyi!:))))))))))))))

KÉP: Az özvegy királyné (Yushin húga) mondja fiának - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 23:09:47 8/10
(225277/239047)
Essék még szó a hwarangokról. Itt nem játszanak olyan központi szerepet, mint "Sillában", de azért tisztességesen bemutatja õket a sorozat. Ami engem kifejezetten feldühített, hogy a harci kedvét vesztett sillai sereg feltüzelésére két hwatang ifjúnak kell feláldoznia az életét az ellenség sorai közé lovagolva, ott halálos párbajra kihívnia a baekje-i katonákat. Az emelkedettnek szánt jelenet szánalmasra sikeredett az ifjak harci készségének hiányossága, az ellenfél tapasztaltsága miatt, de a legszánalmasabb az volt, hogy ilyen tettre volt szükség!!!!!

KÉP: a Hwarangok szabályzatát megalkotó szerzetes

Hmm, egyébként a God of Warban is szerzetest alakított!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:59:57 8/10
(225276/239047)
KÉP: 287. kincs: füstölõ - a filmben többször felbukkan, itt kicsinyített formája ajánfékként
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:57:37 8/10
(225275/239047)
KÉP: 287. kincs: füstölõ - Baekje
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:54:46 8/10
(225274/239047)
KÉP: 207. kincs - Égi Ló, az eredeti egy nyírfakéregre festve, melybõl nyereg készült, a filmben éppen sátor ponyváján...
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:52:05 8/10
(225273/239047)
KÉP: 154. kincs - Baekje-i korona, királyi diadém.... a királyi konty két oldalához tûzve.....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:49:26 8/10
(225272/239047)
A sorozat igyekszik az írott forrásokra támaszkodni, és kellékei között is minél több autentikus tárgyat felhasználni... Nézzük a sorozatban felbukkanó nemzeti kincseket!

KÉP: 90. kincs: Egy pár aranyfülbevaló - a sillai király fülében
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:45:57 8/10
(225271/239047)
Károgó jelenlétére a tang katonákat rémület tölti el...... nem akarnak harcolni...

KÉP: - felirat -

Még szerencse, hogy a mondás szerint ritka!:)))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:43:02 8/10
(225270/239047)
Filmekbõl tudjuk, hogy a szarkát jó ómennek tartották... De vajon mit gondoltak a fehér hollóról?

KÉP: fehér holló a Tang táborban....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:40:33 8/10
(225269/239047)
Lemaradt kép...
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:39:12 8/10
(225268/239047)
Visszaköszön a jelkép a goguryeo-i harcos fejpántján

KÉP: három lábú madár
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:35:34 8/10
(225267/239047)
Baekje zászlóján már nem szarvas, hanem a samjoko, a három lábú madár szerepel... talán azért, mert Baekje alapítója Jumong fia...

KÉP: a Baekje-i zászló, elõtte a legendás hadvezér: Gye Baek
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:30:28 8/10
(225266/239047)
Baekje királyi pecsétjén szarvas találkató....

KÉP: a királyi megadás jele a királyi pecsét átadása....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:27:34 8/10
(225265/239047)
Goguryeo-é szintén sárkány

KÉP: a legyõzött király átadja
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:25:05 8/10
(225264/239047)
Silla pecsétje itt nem teknõs, hanem sárkány...

KÉP: Királyi pecsét Silla
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:23:12 8/10
(225263/239047)
A fõzászlón újabb jelkép tûnik fel... egy tagadózó feje... talán tigrispofa...

Kép: a sillai sereg vezéri zászlaja
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:21:05 8/10
(225262/239047)
A sorozatban ott is látjuk az Égi Ló ábrázolását a zászlókon, sátrak ponyváján... Az Égi Ló 8 lábú, szárnyai a lábán nõnek...

KÉP: a zászlón
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:18:08 8/10
(225261/239047)
Ha már a Göncöl/fõnixrõl esett szó, érdemes kicsit megnézni, milyen jelképeket használnak még a sorozatban....

Nekem újdonság volt a sillaiak eredete...

KÉP: - felirat - tehát az Égi Ló
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:12:25 8/10
(225260/239047)
A sárkány csillagképet pedig Illiona kedvéért vágtam ki...

KÉP: sárkány csillagkép a zászlón...
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:09:38 8/10
(225259/239047)
A Göncöl a fõnix égi megfelelõje

KÉP: a zászlón jól beazonosítható a csillagkép rajzolta....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:07:12 8/10
(225258/239047)
Sõt, imádkozni lehet a Göncölhöz....

KÉP: Yushin anyjának imája - képfelirat -
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 22:05:13 8/10
(225257/239047)
És akkor jöjjön néhány érdekesség!

"Sillában" Deokmannak volt különös anyajegye, itt Yushinnak, akit ez kiemel az átlagból.... Míg "Sillában" a Göncöl csofás módon az ikrek születésével 8-ra változik addig itt narad a klasszikus 7.

KÉP: A Hét Csillag Yushin hátán az anyajegy, mely nagy dolgokra predesztinálja...
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:59:27 8/10
(225256/239047)
Maggi, ezt direkt neked vágtam ki!:)))))))))))))))))))

Lám, a titkos levél titokzatos tintájának összetevõjét milyen kiválóan beazonosítják!:)))))))))))))))) Alumínium a vaskorban!:))))))))))))))))))

KÉP: - felirat - egy kis kémia, egy kis képlet!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:52:52 8/10
(225255/239047)
A sorozat utolsó 10 részére már kényszeríteni kellett magamat... frázispuffogtatás.... ismétlõdõ gesztusok... tang katonai vezetõk röhögése, Csuncsu táguló orrlyukai és hatalmasra meredõ szemei.... és persze, a beteg uralkodó csak vért köhöghet.... a sokadik vérrel írt levél... és a nagy halott ágyánál ríkódók arcán pásztáz a kamera miközben zokogva szólongatják.....

KÉP: - felirat - a sorozat egyik standard mondata ... hírnök jõ, s lihegve szól...
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:37:30 8/10
(225254/239047)
Hogy mennyire hazug az egész, az egy ismerõs jelenet idézi fel bennünk.... Dye Baek egyik harcostársa kiszengnek öltözve kardtáncot lejt, hogy így ölje meg a gyõztes Tang tábornokot.... A Moon Loversben szintén egy Barkje-i kardtáncos kísérli ezt meg a királyi lakomán..... pedig közben eltelt több száz év, de Baekje vhogy mégsem jutott túl a hátrányos megkülönböztetésen.....

Hmmm, bezzeg milyen jó volt látni "Sillában", amikor Õfelsége elégeti a gayaikak azonosítóját és egyenértékû sillai polgárrá teszi õket!

KÉP: kardtánc
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:30:14 8/10
(225253/239047)
A lemaradt kép....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:29:16 8/10
(225252/239047)
Van, ami pótolható... és van, ami nem! Persze lehet hivatkozni a baekje-i király "zsarnokságára", meg arra, hogy a nemes cél (Három Királyság népének védelme) érdekében történt, de van, ami sovány vigasz...

KÉP: - felirat - egy kultúra eltûnik!!!!
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:24:38 8/10
(225251/239047)
És hagyja, hogy Tang nem csak a királyi családot, de 12 ezer baekje-it is magával hurcoljon, tudóst, kézmûvest, mûvészt... egy ország eszét és alkotóerejét.... Nem elég, hogy a kincstárat kifosztják, de a humán erõforrást is elapasztják.....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:21:00 8/10
(225250/239047)
Nem kevésbé szégyenteljes, hogy hagyja a Rang hadvezérnek Baekje lemondott királyát azzal megalázni, hogy gratulálnia kell az ellenfél gyõzelméhez és bort töltenie a poharaikba... Undorító jelenet, hol van Csuncsu nagylelkûsége??????

KÉP: Bakjae egykori királya bort töltöget..... Vae victis.....
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:15:34 8/10
(225249/239047)
Ami innentõl jött, az nem a Király álma... hanem rémálom.... a Tang katonák fosztogatása, erõszakossága... és ami külön fájt, a sillaiak tétlen aszisztálása a borzalmakhoz

Mert a Három Királyság egyesítése innentõl végtelen hazug lózung lett.... Csuncsu nemesnek szánt zengzetes frázisai csak a biztosítékot verték ki nálam....

KÉP: - felirat - Ez volt a legvérlázítóbb!!!!
8/10
offtopic
edimir 2016 nov. 26. - 21:01:23 8/10
(225248/239047)
Lemaradt....