Illiona 2016 jan. 27. - 00:03:13
(222847/239047)
és a film postere.

és maga a film: (az angolt bírók elõnyben)

https://www.youtube.com/watch?v=h9BTq1FHw2k

Aki fordította kínaiból a filmet, ott volt ma este, sõt õ vezette a filmklub film utáni egy órás beszélgetését.
Nagyon jó minõségû a felirat, most a következõ rendezvényen megpróbálom a férfitõl elkérni.

ez nem afféle mû, hogy csak ugy túl lehet lépni rajta, még emészteni kell pár napig.
És mindenképpen ujra kell nézni...
Illiona 2016 jan. 26. - 23:57:55
(222846/239047)
még mindig a hivatalos ismertetõbõl:

Isten veled, ágyasom! - Farewell my Concubine
(színes, kínai film, magyar felirattal)

Ketten szeretik a rajongott színészt: a gyönyörû prostituált és vetélytársa, a színpadon és az életben is nõi szerepet élõ színész-barát. Drámájuk hátteréül a modern Kína megrázó eseményei szolgálnak. A lenyûgözõ film a Cannesi-i Fesztivál nagydíját nyerte el.

Rendezõ: Chen Kaige
Szereplõk:
Leslie Cheung (Cheng DieYi - DouZi)
Zhang FengYi (Duan XiaoLu - ShiTou)
Gong Li (JuXian)
A film alapjául Lilian Lee azonos címû mûve szolgált.
Illiona 2016 jan. 26. - 23:53:48
(222845/239047)
Isten veled Ágyasom!

még mindig a szervezõk által adott ismertetõbõl:

Az Isten veled, ágyasom! címû film rengeteg díjat besöpört bemutatása után. Íme a lista:

Cannes Film Festival 1993 - Arany Pálma, Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége díj
Asia-Pacific Film Festival 1993 - Legjobb rendezõ, Legjobb vágás
Boston Society of Film Critics Awards 1993 - Legjobb idegen nyelvû film
Camerimage 1993 - Silver Frog (operatõr)
Los Angeles Film Critics Association Awards 1993 - Legjobb külföldi film
National Board of Review, USA 1993 - Legjobb idegen nyelvû film
New York Film Critics Circle Awards 1993 - Legjobb mellékszereplõ (Li Gong); Legjobb idegen nyelvû film
Political Film Society, USA 1993 - Special Award
Golden Globes, USA 1994 - Legjobb idegen nyelvû film
BAFTA Awards 1994 - Legjobb, nem angol nyelvû film
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards 1994 - Legjobb idegen nyelvû film
SESC Film Festival,, Brazil 1994 - Legjobb idegen nyelvû film
London Critics Circle Film Awards 1995 - Az év idegen nyelvû filmje
Mainichi Film Concours 1995 - Legjobb idegen nyelvû film

és egy 5 perces kis izelítõ:

https://www.youtube.com/watch?v=ZGeOO3BLC_A
Illiona 2016 jan. 26. - 23:31:52
(222844/239047)
Sziasztok!

Isten Veled Ágyasom!

Most értem haza Szegedrõl, az Isten Veled Ágyasom! cimû kínai film vetitésérõl.
Egy megdöbbentõ, felkavaró, hatalmas filmeposz 2 óra 40 percben.
A vetités a Konfuciusz Intézetben volt, nem moziban, nagyon kényelmetlen székek voltak, de van az a film, aminél ezt észre sem lehet venni.

most csak a netrõl szedek össze véleményeket, majd csak késõbb a sajátomat, ha már meg is tudom fogalmazni:

"
"Az Isten veled, ágyasom!-at választották meg az elmúlt század legnépszerûbb kínai filmjének egy hongkongi szavazáson.
Chen Kaige 1993-as filmdrámája egy, az elmúlt száz év kínai filmmûvészetét vizsgáló felmérés során lett az elsõ. A film 1993-ban Arany Pálmát nyert Cannes-ban, majd 1994-ben a legjobb külföldi film Oscarjára is jelölték.
A mû elhunyt sztárját, Leslie Cheungot a legnépszerûbb színésznek választották – ezzel olyan harcmûvész ikonokat ütött ki a nyeregbõl, mint Jackie Chan, Jet Li és Bruce Lee. A mûvész 2003 áprilisában halt meg, amikor kiesett egy hongkongi luxushotel 24. emeletérõl. Õ volt az elsõ kínai színész, aki nyíltan homoszexuális hõsöket formált meg.
A szavazás alapja egy 103 kínai filmbõl álló lista volt, melyet forgalmazási szakértõk és filmesek állítottak össze 2005 márciusában.
(Forrás: est.hu)
Illiona 2016 jan. 25. - 19:44:47
(222843/239047)
Szia!
Ez nagyon nagy döntés!
kívánok sok sikert, jó egészséget, sok sok energiát, és alkalmazkodóképességet.
Ide pedig mindig visszavárunk!
Illiona 2016 jan. 25. - 19:06:05
(222842/239047)
Sziasztok!

a Velvet magazin ír Rainrõl!

Bár a kockahasa a legkisebb olyan tényezõ, amiért én pl szeretem õt, de ha ez kell a magyarnak, akkor egy minõséget kapnak legalább!

http://velvet.hu/kockahas/2016/01/25/az_igazi_eletkora_eleg_meglepo_ennek_az_enekesnek/

Tegnap v tegnapelõtt egy hosszú elemzést tettem fel Rain munkásságáról, és hát most mi magyarok ebbõl az emberbõl ennyit láttunk meg.
Mert mi itt remélem már látjuk a kockahason túli világot is.

Munkásság és tehetség ide vagy oda, libagolyok vigyázat! a képek többszöri nézegetése a nyugalom megzavarására alkalmas.
kymara 2016 jan. 25. - 08:21:55
(222841/239047)
SZIASZTOK!
Szép napot mindenkinek!
Még vagyok, olvasgatok, habár filmnézésre mostanában nem nagyon van idõm.
Nagy fába vágom a fejszémet. Eldöntöttem, hogy kimegyek Londonba dolgozni, élni. De azért itt leszek, néha írogatok is.
Illiona 2016 jan. 24. - 23:58:01
(222840/239047)
Az Immortal Songs verseny 2015 06 06-i adásában családok versenyeztek egymás ellen, és két nagyon szép elõadás is született.

JK Kim Dong Wook sokak kedvence. Ebben a mûsorban az édesanyjával lépett fel!
A mama egy nagyon egyszerû, külsõségektõl mentes hölgy, tud énekelni, volt honnan tehetséget örökölni.
Hogy a mama anno énekes volt-e, arról nem tudok semmit.
Majd talán dorombka ha errejár :)))

https://www.youtube.com/watch?v=-Mfl1W7QAy8

ha lesz idén is anyák napja, akkor ujra felteszem ezt.
A hölgy végig a fiára néz, majdhogynem háttal a közönségnek, benne van minden amit az anyai szeretetrõl, és önzetlenségrõl érzékeltetni lehet.
Illiona 2016 jan. 24. - 23:20:48
(222839/239047)
régen hoztam dalt az Immortal Songs versenybõl, ime egy tavalyi dal, valami hatalmas!

A hegedûs biztosan hires, és biztosan hozzátesz az egészhez, nekem éppenséggel nem annyira jött be, számomra egy szereplõ, aki túl teátrális, de a többi meghökkentõ.

https://www.youtube.com/watch?v=CejbA0lXHLg&feature=em-hot-vrecs

ami nagyon tetszik, hogy feltünik Son Jun Ho a fellépésre várakozók között, és bizony a szája is tátva maradt.
Illiona 2016 jan. 24. - 23:15:49
(222838/239047)
Az uj Avistát nehéz volt megszokni, bár nekem az átállás simán ment, a pontjaim sem vesztek el- Én 95 %-ban ezt használom. Már megvagyok vele békülve, nem rossz.
A fotók azok vannak, el kell fogadni, végül is ingyen van az oldal használata, elférnek.

Az utorrent rögzitett verziószámához viszont még nekem is az informatikusom segitségét kellett kérnem, mert korábbi verziószámra kellett váltani, mint ami már megvolt, és azóta sem szabad frissiteni, bár nálam fel sem kinálja.
offtopic
maggi99 2016 jan. 24. - 12:58:03
(222837/239047)
Nagyon készülök én is erre a sorozatra.
Valahogy majd letöltöm az Avistáról. Bár küzdök vele erõsen. (mármint az Avistával)

Elõször is suttyomban átváltott az Ázsia torrentrõl, amit pedig nagyon szerettem. Ezzel persze elvesztettem az összes plusz pontomat.
Aztán felmentem rá és mindenféle hölgyemények képei fogadtak. Na ez már gyanús volt nekem.
Nem engedett felregisztrálni...
Majd mégis sikerült, aminek a jelszavát el is felejtettem rövid úton. (ez is az õ hibájuk természetesen:((( )

Szóval, kezdhetek mindent elõröl. De azt hiszem ez a sorozat megéri :))
offtopic
maggi99 2016 jan. 24. - 12:52:00 Előzmény Illiona
(222836/239047)
Eszembe jutott róla, hogy van az a mondás: "majd ha piros hó hull...."
Vajon ilyen hidegben a piros esõbõl nem lesz inkább piros hó? És akkor már bármi megtörténhet, nem? :)))))
offtopic
maggi99 2016 jan. 24. - 12:49:56
(222835/239047)
Sziasztok, szép vasárnapot :))

Tegnap elég mozgalmas napunk volt, ezért a mai kicsit késõbb kezdõdött.
Így a második kávém ideje csak most jött el. Megosztom Veletek, hátha más is megkívánja.
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 24. - 09:30:47 10/10
(222834/239047)
Sziasztok, kellemes vasárnapot!

Rég voltam, mert az összes szabadidõmet-persze a születésnapi tortát megsütöttem-, King Gwanggaeto the Great
92 részes sorozat kötötte le. Nagyon-nagyon jó, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Sokan nézik, sõt olyan vállalkozó szellemûek is voltak, akik g fordítással folytatták, mert eddig
még csak 46 rész van lefordítva. Angol felirattal megtalálható, azzal néztem, és ha le lesz
fordítva a többi rés is, akkor magyarul.
Ez a katonakirály Damdeokról szól, nincs semmi misztikum, de ebben is egy nagyszerû, emberként ismerhetjük meg.
Nagylelkû, megbocsátó, de kemény harcos, aki azért tud kemény is lenni. Kiváló stratéga, nagyszerû harcos.
Szerintem nagyon jól választottak a készítõk, nem túl ismert arcra bízták a fõszerepet, viszont a többiek
között sok ismerõs van.
http://asianwiki.com/Gwanggaeto,_The_Great_Conqueror

Kedvcsinálónak: https://www.youtube.com/watch?v=4-W8iKXxz9c
https://www.youtube.com/watch?v=YSu7PNhSVfU&index=20...
Illiona 2016 jan. 23. - 20:40:01
(222833/239047)
még egy kis piros Rain

a piros egyébként a Mars szine, és illik is Rain férfias kisugárzásához.
Illiona 2016 jan. 23. - 20:35:09
(222832/239047)
most február 27-én lesz találkozó, edimirrel beszéltünk ma forró vonalon, és sok egyéb dolgot törpöltünk ki.
(egyet, de az szuper)

Hogy mit nézzünk, és hogyan, és mikor szerintem azt is megbeszéljük, de szerintem felállítunk egy listát, és abból válogatunk.
Ezt a Raines sorozatot pedig begyüjtöm, és elküldöm neked.
A The Fugitiv Plan B-vel együtt, az szenzációsan jó!
Egyébként Rain most forgat egy sorozatot, és februártól láthatjuk ujra!

maga a sorozatról jönnek infók, de inkább bele sem olvasok, hogy ne keseredjek el, ez a jövöbe el, meg a jövõbõl vissza nekem nem jött be eddig.
De attól még lehet majd jó!
most van a Lovo cégnek reklámkampánya, itt egy poszter Rainnal - pirosban még ugysem volt.
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 23. - 20:11:07 Előzmény Illiona
(222831/239047)
Itt milyen jól néz ki Kim Nam Gil.
Mennyei Harmónia 2016 jan. 23. - 20:10:24
(222830/239047)
Illiona, kedves, engem is érdekelne a sorozat. :))
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 23. - 20:09:45
(222829/239047)
Nagyon régen jártam erre, nagyon vitt az élet. Látom, hogy van Kim NAM Gil-rõl és Rainrõl is kép. Megyek visszaolvasni, de jó! Érdeklõdnék, hogy a találkozó mikor is lesz és az elõzõ találkozón megbeszéltk, hogy nézünk valamit és utána kitárgyaljuk Kiderült, hogy mit nézünk? Mit javasoltatok?
Illiona 2016 jan. 22. - 16:10:34
(222828/239047)
Sziasztok!

Rain rajongóknak hoztam egy igen alapos és érdekes elemzést magáról Rainról, az általa megformált karakterekrõl.

Nagyon olvasmányos és tanulságos írás, nemcsak Rain rajongóinak ajánlom, hanem mindenkinek.

http://ricemegatronexpert-mag.blogspot.hu/2016/01/jatszani-szuletett-jung-ji-hoon-rain.html?view=magazine

Olyan sorozatról is írnak benne, amelynek a létezésérõl sem tudtam, de most keresés indul...
Illiona 2016 jan. 21. - 23:34:00
(222827/239047)
The Empress of China 26/96

epizódismertetõ

Wu túléli a vadászaton hátulról a vállába kapott kapott nyillövést, és már 1-2 nap mulva semmi baja!
Xu, a barátnõje meglátogatja, bocsánatot kér, amiért féltékeny volt rá, és leisszák magukat.
Wu éjjel a várfokon találkozik a császárral, és felajánja, hogy akár ott a szeme láttára leugrik, de õfelsége nem akarja látni a halálát.
Wu egyértelmû, már rájött arra hogy a császár akarta megöletni.
Reggel a palotában a szokásos nemesi gyûlésen ujra fellángol a vita.
Az egyik veterán politikus felszólal, hogy a trónörökös túl gyenge, a prófécia pedig, hogy a királyi ág 3 generációja meghal, nagyon félelmetes: Wut mindenképp meg kell ölni.
A császár elviteti a felszólalót, egybõl a siralomházba (Welszi Bárdok feeling)

A képen a 2. herceg és bizalmasa.
Illiona 2016 jan. 21. - 16:20:37
(222826/239047)
Sziasztok!

ezt a videót nézzétek meg!
Számomra különösen kedves!

Magyar vonatkozása is van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a komondor látó!
a mangalica pedig disznó!

https://www.youtube.com/watch?v=M9Uv-B_vbJA&feature=youtu.be&list=PLWdVPk7xgPCDNO00QAPy_sTyWLnWluwAW
Illiona 2016 jan. 19. - 19:37:31
(222825/239047)
persze már megint melléütöttem: No Regret :))

de igy legalább tudok + fotót idetenni Kim Nam Gilrõl.
Illiona 2016 jan. 19. - 19:32:23
(222824/239047)
persze már megint melléütöttem: No Regret :))

de igy legalább tudok + fotót idetenni Kim Nam Gilrõl.
Illiona 2016 jan. 19. - 19:27:19
(222823/239047)
Láttátok a No Regnet c filmet.

másképp. ki nem látta közülünk még a No Regret c filmet.

ime egy fordítás a rendezõrõl, nagyon tanulságos!!!

a cikk:

http://ricemegatronexpert-mag.blogspot.hu/2016/01/egy-naprol-almodva-amelyen-minden-hatar.html

a képen is õ van
Illiona 2016 jan. 19. - 08:23:14
(222822/239047)
A The Priest c filmnek megvan az angol felirata!

én már megnéztem felirat nélkül, de várom mások véleményét.
Önmagában nem lenne rossz, de mintha tökéletes koppintása lenne egy A Ritus címû amerikainak.
Amit viszont direkt nem néztem meg, bizonyos okok miatt.

ez sem könnyû mozi!
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 18. - 23:31:25
(222821/239047)
:)))) Köszönöm. Ma a munkahelyemen pont Dél-Koreát prezentálta egy gyerek. Már nyelvvizsgája is van és persze a filmipar és a Kpop is szóba került. Rain is megjelent a leghíresebbek közt :))) Nagyon helyes lány.:)
Illiona 2016 jan. 18. - 23:09:56
(222820/239047)
Szia!
Ha a Moorin School c sorira gondolsz akkor igen!
egy kicsit nyuzott, és mindig rajta van a szemüveg.
ez a kép is abból van, csak a táskatárolás miatt, neked vágtam ki!
Mennyei Harmónia 2016 jan. 18. - 23:03:30 Előzmény Illiona
(222819/239047)
Ez Jukbang?
Illiona 2016 jan. 18. - 21:33:54
(222818/239047)
The Empress of China 25/96

Képen a 9. testvér, a 4. herceg.

Késõbb nagy szerepe lesz Wu életében, mármint ha a valós történelmet követik.

A sorozat egyébként nem 94, hanem 96 részes. Angol fordítás a 89. részig van, és már nagyon régóta nem tettek fel ujabb részt. De hátha nem hagyják abba.
Illiona 2016 jan. 18. - 21:29:23
(222817/239047)
The Empress of china 25/96 (az elõbbi a 24. volt)

epizódismertetõ

A trónörökös elmegy tanácsot kérni apja öreg tanácsadójához. Ugy tünik, képes lenne változtatni, most fogta fel, hogy inog a jövõbeni trón!
Az öreg azt tanácsolja, menjen el a vadászatra, -bár nem hivták oda-, és mentse meg Wut. Õ tudta hogy annak életére fognak törni.
A 4. királyi ágyas megkéri fiát, a 3. herceget, hogy a vadászaton vigyázzon Wura. A herceg csodálkozik, korábban azt a parancsot kapta anyjától rá sem szabd néznie, most meg?
A 2. királyi ágyas üzen a 2. hercegnek, hogy a vadászaton likvidálja Wu-t! A herceg ezt meggondolatlanságnak tartja, még nincs itt az ideje ennek, de nem mond ellent.
A Császár õfelsége pedig egy udvaroncnak kiadja, a vadászaton csalja félre Wut, és a hegy lábánál, ölje meg de ugy hogy senki ne lássa. ..
Megkezdõdik a vadászat. (festékgolyókat nyilaznak piros ruhás emberekre).
Wunak azért mégiscsak jutott egy fehér ló! :)))
Megérkezik nem várt módon a 4. herceg, aki 3 hónap alatt kis kamaszból igazi felnõtt férfivá érett. Õ a 4. herceg, de a 9. testvér! (a 9 pedig ugye a teljesség száma…)

A vadászat nagy lendülettel folyik, az korábban együtt lévõ vadászok szétválnak, és kis csapatokban és egyedül próbálják a szolgákat „levadászni”.
Wu szépen követi Õfelségét, mignem az vágtába kezd és lehagyja Wut. Elõször egy fán leskelõdõ ember dob rá valamit felülrõl, de a 3. herceg figyel, és eltériti a fémkorongot.
De Wu-t a 4. herceg is szem elõl téveszti, és a bérgyilkos sikerrel csalja be a sûrûbe.
Próbálja megölni, de nem sikerül. Végül a 4. herceg, és az éppen akkor megérkezõ trónörökös együtt menti meg. A császár is odaérkezik, aggódva nagyon, a bérgyilkosra ráripakodik, hogy ki a megbízója, de õ azt mondja az országért tette, és nyakon szúrja magát...
Illiona 2016 jan. 18. - 21:22:42
(222816/239047)
The Empress of china 25/96

epizódismertetõ

Õfelsége továbbra keményen utasítja vissza Wut.
Sõt, annak barátnõjét részesíti kegyeibe, igy próbálja megtörni Wu magabiztosságát, és kapzsiságát.
Wu sértõdötten kimegy az esõbe, átázik, beleájul a tóba. Késübb eunuchok találják meg, és orvosok próbálják felébreszteni az ájult nõt. Megérkezik õfelsége, annak mondja az orvos, ha még ezt is túléli, akkor olyan mint a macska, kilenc életének kell legyen.
Xu, a barátnõ már kezdi megelégelni, hogy mindig Wu van a középpontban és õ annak csak árnyéka lehet.

A 2. herceg ünnepséget szervez, amire meghívja a trónörököst is. Annak hûséges titkára mindent megtesz, hogy a meghivó ne jusson el hozzá, de kijátszák, a tónörökös pedig – mint mindig- részegen indul ünnepelni. Õ már tudja, a 2. herceg volt, aki meg akarta öletni, amikor a térdét széttaposta egy ló.
A trónörökös ittasan balhézik is az ünnepségen, a császár éppen megérkezik, már hiába a térdreborulás.
Illiona 2016 jan. 18. - 21:19:18
(222815/239047)
The Empress of China 23/96

epizódismertetõ

Ez egy olyan epizód, amiben szinte semmi nem történik.
Wut teljsen mellõzi a császár, nem fogadja a látogatását,és visszautasítja a leveleit is.
Közben eljár a 2. királyi ágyas palotájába, de ott hiába kedveskedik neki egy fiatal ágyas, csak alszik egyet és távozik.
pedig a 2. kiráyli ágyas nagyon szeretné, hogy teherbe essen a nõ, az az õ unokahuga, és egy uj herceggel már nagyon megerõsíthetné a pozicióját.
A lány nem is meri elmondani, hogy a császár csak aludni jár hozzá.
Illiona 2016 jan. 17. - 22:02:52
(222814/239047)
The Empress of China 22/94
Illiona 2016 jan. 17. - 21:59:51
(222813/239047)
The Empress of China 22/94

epizódismertetõ

A 2. királyi ágyas megtudja, hogy a császár lovat ajándékozott Wunak.
Az ördögi terv máris készen van a fejében, egy olyan szert etetnek meg a lóval, ami csak késõbb aktivizálódik, és megbolondítja.
Másnap kimennek lovagolni a palotaudvarra, ott van mindenki aki számit, hogy megcsodálják az Oroszlán becenévre hallgató gyönyörû fehér lovat.
Wu tesz vele néhány kört, majd az vágyódva figyelõ 4. herceg kipróbálná. Mindenki biztatja, a ló nem veszélyes, nyugodt, fegyelmezett állat.
Igen ám, de ekkorra már a drog aktivizálódott, és abban a pillanatban amikor a tapasztalatlan kisherceg felült rá, õrült rohanásba, vágtába kezdett, ki a palotából, az erdõbe.
Wu egy másik lóval utánavágtat, és ezután még a császár és pár eunuch is.
Wu nagyon jó lovas, de nem tudja megfogni a lovat, a kisherceg kétségbeesetten kiabál segitségért, végül Wu átugrik a száguldó ló hátára, a kisherceg mögé. De õ sem tudja megfékezni az immár õrült lovat, igy elõvesz egy hosszú tört, és a vágtató lóba ( gondolom a szivébe) döfi, de az attól még tovább száguld, egy hatalmas szakadék felé, de végül pont 2 méterrel a szakadék széle elõtt összerogy, és kimúlik.
A császár és kisérete csak ekkor érkezik. A kisherceg az apjához fut, Wu reszket, a király mindkettejüket átöleli.
Meghitt pillanat… ...- volna. De õfelsége higgadtan megkéri Wut, azt a véres tõrt tegye azonnal le.

Az eset megint felkavarja a kedélyeket a palotában, a veterán politikusok ujabb kéréssel zaklatják a császárt: mostmár Wut mindenképpen meg kell ölnie.
Itt van a jóslat is, és lám, egy szál tõrrel simán kivégzett egy lovat nõ létére, hát ez a bizonyiték hogy a hatalmas Tang birodalom veszélyben van miatta!
A császár türelmesen hallgatja õket, Wu a függöny mögött szintén kihallgatja õket, kevésbé türelmesen.
De a császár nem enged.
De hogy ne bõszitse az udvart, Wut mellõzi maga mellõl, és a többi ágyast fogadja inkább kegyeibe, hátha csillapodnak az indulatok.
Eközben mindenki kezd készülni, 3 hónap múlva nagy királyi vadászat Lisbon Hegyen , és oda majd Wu az akit vinni akar!
Készül az az egész udvar, Wu, de az ellenségei is...
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 17. - 21:16:14 10/10
(222812/239047)
Sziasztok!

Ezt osztottam meg a facén, azóta eltelt még két nap, és a 47 részen is túl vagyok.
Mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert Sillával, Jumonggal, Legenddel egyenértékû, csak nem annyira "misztikus"
alaknak van feltüntetve Damdeok.

Két napja kezdtem, de már 27 résszel végeztem, mert nem lehet abbahagyni!!!!! a King Gwanggaeto the Great sorozatot. Nem mai darab, de a régi nagy történelmi sorozatok nyomába lépett, és nagyon az élbolyban van! Nem annyira mesés, mint a The Legend, inkább a valósághoz közelít.
http://asianwiki.com/Gwanggaeto,_The_Great_Conqueror
A fõszereplõ nem egy hamvas fiúka, amolyan y-ocska, hanem olyan, mint egy igazi férfi, talpig Y!!
Mellette sok ismert színész, ki-ki a jó és rossz, általában a negatívokat formálók a negatívok, és a pozitív alakok szerethetõk, meglepetésként néhány olyan is a jó oldalon áll, akiket a rossz oldalon ismertünk meg.
Illiona 2016 jan. 17. - 08:03:07
(222811/239047)
The Tiger

ime an film két trailere:

https://www.youtube.com/watch?v=vhjOrZasvxk

https://www.youtube.com/watch?v=rtHH_UO5RPA

azt ugyan nem irtam le, de ez nem egy rózsaszinû lányregény, ami képeket hoztam, az direkt semmitmondó.
Vannak keményebbek is...
Illiona 2016 jan. 16. - 22:30:30
(222810/239047)
The Tiger

és egy idilli kép: játszó anyatigris kicsinyeivel.
Illiona 2016 jan. 16. - 22:29:12
(222809/239047)
The Tiger

és az igazi tigrisvadász.

Nem csak fogdossa a puskát, és lõdöz, õ együtt lélegzik, gondolkodik, mozdul a tigrissel.
Méltó ellenfelei egymásnak.

Két nagy lélek találkozása
Illiona 2016 jan. 16. - 22:26:30
(222808/239047)
The Tiger

tigrismintás arc: korábbi találkozás nyomait örökre megõrizte ez a vadász.
Illiona 2016 jan. 16. - 22:24:46
(222807/239047)
The Tiger

a térkép is tigrismintás, és egy japán megszálló: egy kistigris...
Illiona 2016 jan. 16. - 22:23:38
(222806/239047)
The Tiger

megnézve. Felirat nélkül is érthetõ, egyértelmû a történet.

Nagyon nagy film, minden együtt van: a tigrisvadász, a tigris harca életre halálra.

semmit nem mondok róla, mindenki maga élje át a film hatását!
Milyen jó lenne ezt megnézni egy hideg moziban szélesvásznon!
Ahogy a szél süvitése együtt a tigrisüvöltéssel!

pár képet teszek ide kedvcsinálónak.

Ezt a mozit MINDENKINEK meg kell néznie!
Illiona 2016 jan. 16. - 14:52:42
(222805/239047)
a A Tigris másik postere!

este már lehet hogy a filmbõl hozok képeket!
Illiona 2016 jan. 16. - 14:51:16
(222804/239047)
Sziasztok!
Mindenki gondolom dolgozik, (most még én is)!

Már szóltam korábban a két koreai sikerfilmrõl, a The Tiger, és a The Himalajas.

a A Tigris fenn van az avistán, letölthetõ!!!!!! (3 gb)
egyenlõre felirat az nincs, lehet hogy hónapok lesznek, de sebaj!
Illiona 2016 jan. 15. - 21:21:36
(222803/239047)
The Empress of China 21/94

epizódismertetõ

A császár a jóslat komolyságáról kérdez, a jós azt válaszolja neki, 60 % hogy bekövetkezik. Késõbb az elbujó Wunak azt mondja, biztos a saját jóslatában.
Wunak megtiltja a császár, hogy kimenjen a palotából. Eközben a jóst valaki megmérgezi...
elõször talán az 1. herceg, a trónörökös a gyanusitott, de õ nem biztos. Ha az apját likvidálná valaki, az neki jól jönne, és õ ráérne csak ekkor Wut kiiktatni.

A miniszterek nyomatékosan kérik a királyt, hogy nyomozza ki, és Wut ölesse meg. Kiderül, az asztrológus rákallergia miatt, a ráktól halt meg, persze valaki azt neki ételként odaadta.
Magát az allergén ételt végül kiderül, a 2. sz királyi ágyas vitette a jóshoz, így õ felel a haláláért, az más dolog hogy errõl senki nem tud.
Wuhoz érkezik a 4. királyi ágyas, és talál a szobájában wudu babát, a királyt mintázó szobrocska összeszurkálva. Elrejtik, mert már jön is a 2. királyi ágyas a kiséretével, a macskáját keresni ürüggyel, és megdöbben, hogy az ágy alatt nincs semmi.
A 4. királyi ágyas nagyobb óvatosságra inti Wut, mert mindig nem védheti meg.
A király hivatja Wut, és egy gyönyörû fehér lovat ajándékoz neki. Talán hogy a bizalmát megmutassa és demonstrálja ebben a kiélezett helyzetben.
A képen Wu.
Illiona 2016 jan. 15. - 21:13:36
(222802/239047)
The Empress of China 20/94

epizódismertetõ

20. A lázadókat leverik. Wu az éjszakákat a királlyal tölti…
A Király titkos fia, aki a lázadókkal volt, és más mint a hasonmás ágyas unokatesvére ? amnesztiát kap, visszatérhet a fõvárosba, ám a hadsereg parancsnoka leszúrja. Hogy miért? csak…
Önérdekbõl, hatalomféltésbõl, pozicióért...

Li , a csárári udvar asztrológusa a hegyekben felkeresi öreg mesterét, -akinek hosszú szemöldöke van,- és a felelõsség és szabadság kérdésérõl beszélgetnek. Li nagyon magabiztos a maga 20 évével. :))

A Vénusz csillag nappal jelenik meg az égen, a palotásban a reggeli udvari gyûlésre igyekvõk megdöbbennek., és megy a találgatás, ez jót vagy rosszat hoz.
Wu is látja a csillagot, õ jó ómennek tartja.
Ám éjjel titokban felkeresi Li asztrológus a császárt, és 4szemközti beszélgetést kér, viszont nem kér 4 fülköztit is, igy Wu viszont kihallgatja õket:
A jós elmondja: A közeljövõben az állam válságba kerül, az uralkodóház 3 generációra terjedõen a férfiak kihalnak, és Wu egy dinasztia alapitó lesz! (azért ez nem semmi asztrológus ugye?Merje ezután bárki rámondani hogy pancser, hiszen minden a történelem szerint igy lett !!!).

A jós azt is mondja Wut azonnal meg kell ölni. A császár titoktartásra kéri a jóst.

A trónteremben a katonai helyzetet beszélik meg, belsõ lázadás, külsõ támadások. A 2. herceg, és a 2. királyné is találkozik titokban a szokott helyen, és megegyeznek: a jóslatot széthintik a nép között.
Wu eunuchnak öltözve beszökik a jóshoz, kérve hogy változtatssa meg a jövendölést, meg is fenyegeti, de a jós nem hajlandó erre. Nem fél.
Közben megzavarják öket, maga a császár érkezik…

Kép: Az idõs asztrológus, aki a hegyekben él, Li öreg mestere.
Érdekes jelenség.
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 15. - 10:40:43 10/10
(222801/239047)
Köszi az ismertetõt, de mint a múltkoriban is mondtam nem járok moziba.
Húgom is hívott néhány hete, de neki is mondtam, hogy fáj a fülem attól az erõs hangtól, csak ez
tart vissza a mozitól. Még bedugva is irritált a zaj, és még akkor is annyira birizgálta a
fülemet valami, hogy kellemetlen érzés volt. Nem is tudtam élvezni, mert mindig a fülemhez kellett kapkodni,
hogy még jobban befogjam.
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 15. - 10:34:55 10/10
(222800/239047)
Sziasztok!

Nem tesz jót nekem ez a maratoni filmezés, állandóan elalszok reggelente. Régebben sokkal jobban
mûködött az önkorlát. Nemtom hol romlott el? Igaz, Damdeok nagyon jó!!! A közelmúltban volt olyan
sorozattal dolgom, ahol minden további nélkül az elsõ pislantásnál kikapcsoltam, és aludtam inkább.
Úgy néz ki, hogy ez sorozatfüggõ, maratonozok, vagy alszok.
Most ihatom a kávét, hogy a kötelezõt is meg tudjam csinálni!
Illiona 2016 jan. 14. - 21:31:29
(222799/239047)
Szegedieknek!!! (mármint ha kimbinen kívül vannak)

Szeged Belvárosi Mozi 2016 január 26. 17 óra.
a Konficiusz Intézet szervezésében

Isten veled, ágyasom! - Farewell my Concubine
(színes, kínai film, magyar felirattal)

Ketten szeretik a rajongott színészt: a gyönyörû prostituált és vetélytársa, a színpadon és az életben is nõi szerepet élõ színész-barát. Drámájuk hátteréül a modern Kína megrázó eseményei szolgálnak. A lenyûgözõ film a Cannesi-i Fesztivál nagydíját nyerte el.

Rendezõ: Chen Kaige
Szereplõk:
Leslie Cheung (Cheng DieYi - DouZi)
Zhang FengYi (Duan XiaoLu - ShiTou)
Gong Li (JuXian)
A film alapjául Lilian Lee azonos címû mûve szolgált.

A filmvetítést követõen Ferwagner Péter Ákos docens beszélget a résztvevõkkel a filmbeli történelmi korról.
Illiona 2016 jan. 14. - 21:05:44
(222798/239047)
The Empress of China 19/94

epizódismertetõ

A Császár, Li Shinin (én következetesen lekirályozom, de valójában õ a tang császár.) megkérdi Wu-tól honnan hozta az ételt, a királyi konyhán készitték-e el? Wu monja, hogy nem! Õfelsége évõdve ujra kérdezi, hogy talán õ maga fözte? Wu mondja hogy nem . Mire megkérdi akkor honnan hozta? ekkor a nõ megmondja, hogy a 3. számú ágyastól kapta. Erre a király kiveri a kezébõl, Wu éppen csak bekapta volna... Ezüst tû beleszúr, rögtön elfeketedett.

Az ágyas tudja, hogy terve kudarcba fulladt. Beszél a szolgájával, és szépen kimegy a tópartra. Wu ott találja meg és kérdõre vonja, a nõ azt mondja most végre boldognak és szabadnak érzi magát, és vízbe ugrik, öngyilkos lesz. A szolgáját eunuchok keresik fel, és mérget kell innia.

Ott a következõ megoldandó feladat, a lázadás a palotában már le van verve, de kik vettek benne részt, milyen mélységig. És a fõ dilemma: a saját fia, a koronaherceg részt vett-e benne, avagy sem? Kivánta-e az apja halálát avagy sem?
a következõ probláma: Már csak két feleség maradt a kötelezõ 4-bõl.
A 2. számú feleség mézes mázos szavakkal kelleti magát, hihetetlen mennyire képes elhitetni magáról, hogy mennyire szívvel lélekkel van a király mellett. Végül a király megigéri neki, az következõ éjszakákat vele tölti!
Késõbb a királyné a saját lakrészében már tombol! Meg kellett alázkodnia a király kegyelméért a többi nõ elõtt. (Ez az a 2. számú királyné, akinek ninvs gyereke)
kép: a 2. ágyas, a királynõ cim várományosa.
Illiona 2016 jan. 14. - 15:05:11
(222797/239047)
The Empress of China 18/94

epizódismertetõ

18. A királyt elõször egy eunuch közelíti meg alattomosan, gyorsan egy késsel próbálná leszurni, de Wu csupasz kézzel megmarkolja a késpengét, a király pedig megöli a támadót. Eközben köréjük lopakodnak a lázadók, vagy 15-20-an, katonák, felfegyverkezve.
A király csak mosolyog, és nyugtatja Wut, ebben a pillanatban betörnek a király testõrségének katonái, és leverik a lázadókat.
Közben a trónörököst megkeresi egy öreg tisztviselõ, hogy álljon át a lázadók oldalára, és akkor már reggel õ lehet a király, vége lesz a király által elõirt kötelezõ testvérek közötti bajvivásoknak, nem fogják többé zaklatni az alkoholimádata miatt. A trónörökös ugyan meginog egy pillanatra, de végül megöleti az öreget, és az apja segitségére siet.
Az egyik ágyas mérget tesz egy ételbe, és Wunak adja. Ugy gondolja, hogy az miután egy erõt, energiát adó leves , igy az elfogja a királynak vinni, és igy is lesz!
Wu éjjel, éjfél után felkeresi az akkor még irataiba mélyedõ, dolgozó királyt, elviszi a mérget tartalmazó levest a királynak, gyanutlanul.
Elõször a király enni akar belõle, de azután szeretetbõl, elõzékenységbõl kéri egyen elõször Wu, Wu már majdnem bekapja, de azután mégis inkább egyen elõször õfelsége… Õfelsége majdnem eszik belõle, de mégis inkább Wunak tolja...
igy ér véget a 18. rész...

a képen Õfelsége. nem mérges...
Illiona 2016 jan. 14. - 14:39:51
(222796/239047)
dorombkának:

https://www.youtube.com/watch?v=-9qodq3BQ2k&feature=youtu.be

ez egy tegnapi dal a YT-ról, ALi gyönyörû elõadásában.
Na de a külsõségek is ott vannak! micsoda ruha!!!!!!!
10/10
Cilia 2016 jan. 14. - 12:31:02 10/10
(222795/239047)
Mit szólnátok egy február végi LIBAGOLY TALÁLKOZÓ-hoz?

Tehát
LIBAGOLY TALÁLKOZÓ - 2016 - libagoly farsang!:)

február 27. szombat - valahol egy jó kis étteremben, a metró közelében.
Téma: minden, ami koreai, minden, ami érdekel, minden, ami csak az eszedbe jut!:)))))))))))))

1./ edimir
2./ vonder /megígérte, hogy a következõn ott lesz, ez pedig AZ a következõ!:)/
3./ maggi
4./ Dorombka
5./ Illiona
6./ Cilia
10/10
Cilia 2016 jan. 14. - 12:26:32 10/10
(222794/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Nem túl sûrûn járok erre, filmet sem nagyon nézek, de amirõl úgy gondolom, meg fogom nézni, letöltögetem.
Azért persze be-bekukkantok, mi újság a megszentelt partokon... azért egy történelmi sorozat 1. részét már megnéztem, sipizolix most fordítja, a vége felé jár.
Remélem, SIG most futó sorozatára is ráharap egy fordító, egyelõre letöltöm és az angol fordítást is leveszem hozzá, legyen meg, kicsit belelestem abba is, érdekes!
Örülök, hogy mostanság maggi is elõfordul itt és régi kedves társunk, micike is megkerült! :-)))
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 14. - 12:06:36 10/10
(222793/239047)
Sziasztok!

Egy lapáttal a vizsgázóknak!!

Olvasni jobban szeretem Shakespeare-t, fõleg a "meséit", de néhány dráma is kedvencem.

Késõn keltem Damdeok miatt, és rögtön az ebédfõzésre, meg Ágnes asszonyra koncentráltam.
Most ebéd után egy kis kávé, és Damdeok!!
Illiona 2016 jan. 14. - 08:28:01
(222792/239047)
és egy rövid izelítõ az Alföldi Róbert rendezte Szöulbeli Téli Rege c elõadásból.

https://www.youtube.com/watch?v=dU4IyAX4Pdo

(kimbin: a Téli Rege lesz angol nyelven, csak feliratozva a Belvárosi Moziban január 31.-én. Valamelyik angol szinházi elõadás idehozva...)
Illiona 2016 jan. 14. - 08:22:52
(222791/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

már többször hoztam hirt a készülõ Saimdand c soriról, itt egy 30 másodperces elõzetes.

http://www.hancinema.net/video-song-seung-heon-s-saimdang-the-herstory-poster-and-teaser-video-90385.html

már nagyon várom
offtopic
maggi99 2016 jan. 14. - 07:21:22
(222790/239047)
Megyek, indítom a vizsgázómat. Ráfér némi anyai támogatás.

Legyetek jók, vigyázzatok Magatokra, mert estére Mindenkit hazavárunk.... :)))))
offtopic
maggi99 2016 jan. 14. - 07:19:18
(222789/239047)
Köszönet a filmajánlókért. Mindent végigolvastam. És szomorúan tapasztalom, hogy a restanciáim csak szaporodnak.

A felolvasásokat én is nagyon szerettem a rádióban anno. (Mécs Károly nálam is nagy favorit.)
És a színházi elõadások... Emlékeztek a narrátorok csendes suttogására? Egyedülálló élmény volt. Gyerekkoromban nagyon sok klasszikust így ismertem meg.
offtopic
maggi99 2016 jan. 14. - 07:14:04
(222788/239047)
Jó reggelt Mindenkinek :)))

Hátha valaki kávéra is vágyik...
Bár nekem ez a tea nagyon szívembe talált ma reggel :))
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 14. - 05:06:28
(222787/239047)
Mindenkinek szép reggelt, sok kitartást a munkában helytállóknak és a legjobbakat az otthon maradóknak. Hoztam teát! :)) Mindenkinek köszönöm a film-megosztásokat és látom a sorozat folytatódik. De jó! Sillai hideg van, meleg ruci kell!
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 22:22:23 8/10 Előzmény Illiona
(222786/239047)
Ez egy gyönyörû kezdeményezés. Nem csodálom, hogy SIG bekapcsolódott, neki tényleg szívügye a hagyományok ápolása, a hangja pedig kellemes, alkalmas arra, hogy felolvasáson keresztül hasson. Emlékszem anno, nagyon szerettem a rádióban, amikor regényeket olvastak fel, ebben Mécs Károly volt nálam verhetetlen..

Nálunk már kezd gyökeret ereszteni az Olvasás Éjszakája!:))))))))))))

Egy jó könyvvel több éjszakát is kinevezhet az ember az Olvasásénak!:))))))

Kép forrása és ismertetõ:
http://www.nlcafe.hu/szabadido/20151009/olvasas-ejszakaja-2015-programok/
Illiona 2016 jan. 13. - 20:44:50
(222785/239047)
és a My Sprig Days másik fõszereplõje.
A nagytesó aki mindent visz. (Mármint minden nõt.)
Ismerõs?
Illiona 2016 jan. 13. - 20:42:53
(222784/239047)
a 9 Seconds c kis sorit tudom, hogy igértem, hogy megnézem, de el vagyok csábulva.
Most éppen a Goodbay Dear Wife c sorit nézem, 5. résznél tartok, nagyon jó egyenlõre.

Viszont befejeztem a My Spring Days c sorit.
Komoly témát feszeget, nem vígjáték!
Nagyon jó a szereplõk, jó a történet.
A egyik fõszereplõ a Blue bird's House c 50 részesbõl a fõszereplõ, a másik pedig a Király és a Bohócból az idõsebb vándorszinész.
A történet kezdetén kiderül, egy fiatal lány szivátültetésen ment keresztül, és egy évfordulón ellátogat a nõi donor halála helyére. Ott találkozik az özvegy férjjel, akivel természetesen rögtön holtiglan szerelem...

Igen, de a lánynak van már võlegénye, aki nem más, mint az özvegy férfi öccse, akitõl anno a szerelmét az idõsebb testvér elcsábitotta, feleségül vette, volt 2 gyerekük, és nõ meghalt, csak a szive él tovább a lányban.
Megcsinálhatja-e egy férfi kétszer, hogy elveszi a testvére nõjét??? ha igen, lehet e ezt megbocsátani, illetve ha meglehet, lehet e ezek után boldogan élni?

Kép: a My Spring Days fõszereplõje
Illiona 2016 jan. 13. - 20:23:31
(222783/239047)
Azt hiszem összekeveredtek az unszinésznõk.
Akire a "konyhalány" jelzõt aggattam, és olyan "tenyerestalpas" jelenség, az a Pasta konyhalánya.
Most 2015-ben a Producerben húzta le a szivonalat, a többiek pedig erõlködtek...

Ez a hölgy itt a képen a City Hall elsõ részeiben iratkozott ki nálam, amikor is egy dohányzóasztal fölé hajolva vakarta irtózatosan a fejét, ugy, hogy az asztalon két elfogyasztásra várakozó kévé gõzölgött.
Ez annyira undoritó érzést váltott ki belõlem, hogy azóta ehhez a szinésznõhöz csak a hányingert tudom társítani.
(Akkor megfogadtam, soha nem fogyasztanék szinpadi kellékekbõl, ha pl szerepelnék filmben vagy szindarabban :)))) zb)

Pedig voltak jó szerepei, pl a Scent of a Wuman. Azért ugy magunk között, a téma melyik szinésznõvel nem aratott volna sikert? Hogy van hátra 6 hónapom, és ennyi. Van-e egyetlen olyan filmnézõ, akit hidegen hagyna egy ilyen élethelyzet. Ebben a sorozatban ezt jól meglovagolták, és nagy sikert hozott számukra, minden szereplõnek.
Lee Dong Wook pl. azóta a kedvencem. A szinésznõ is az lenne, csak az a fránya City Hall ne lett volna...
Illiona 2016 jan. 13. - 20:11:35
(222782/239047)
Sziasztok!

És ne feledkezzünk meg a krizantémvirágteáról sem.
Jó a fáradt szemre, és gyulladáscsökkentõ hatása van.
Kínában olyan általánosan használják, mint mi a kamillát.
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 13. - 15:52:11 10/10
(222781/239047)
Sziasztok!

Ma elkezdtem nézni a King Gwanggaeto sorozatot, maga a történet izgalmasnak ígérkezik, de a fordító
munkája kritikán aluli. Egyszerûen nem hiszem el, hogy értelmes, iskolázott személy, ennyire tudja csak
becsülni, és mûvelni az anyanyelvét!! Nem, nem elütésrõl van szó, hanem következetesen elõforduló
hibák a felszólító módnál(pl.: hallgass helyett hallgas), múlt idõ, amikor kell nem 2 t, hanem 1, de ennél
meredekebb dolgok is vannak, engeddj, tiszteletett,foglalj helyett...... és égeti a szemem!
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 14:52:22 8/10 Előzmény Illiona
(222780/239047)
Nem véletlen a krizantém, mint virág választása sem. Hiszen ez egy kitüntetett növény az ázsiai kultúrákban. Kínában már a Kr.e. 6.században nemesítették!!! Koreában a négy nemes növény egyike, Japánban pedig uralkodói jelkép (Krizantém-trón). A készítõk biztosan számítottak a nézõk asszociációjára, hiszen a méltán híres "Az Aranyvirág átka"
(aranyvirág=krizantém) c. filmben is a királyi hatalomhoz kapcsolódik a virág (az összeesküvõk titkos jele lesz), itt pedig a lány hívja fel magára fel a figyelmet a segítségével. A mutatványban szerepelhetne más is, de így külön üzenetet is hordoz, hogy nem akármilyen növényt tart a szájában, amire az uralkodó céloz....

Ez a kép Az Aranyvirág átkából van... palotaudvart beborító krizantémok... hm, nem emlékeztetnek a krizantémmezõre, amit te feltettél?:))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 14:40:59 8/10
(222779/239047)
Ezt pedig még régebben készítették, 2008-as a When it is at night c. sorozat. Aki ismer, az megérti, hogy miért is csaptam le rá. Ugyanis egyrészt a koreai nemzeti kincsek körül forog, másrészt mûkincstolvajlás/védelem témáját járja körül. A nõket szédítõ mûkincsszakértõ kontra egy elkötelezett mûkincsvédõ pengeváltásaival indul a sorozat, amiken jót kuncogunk... aztán természetesen a sorozat elõrehaladtával belátunk a felszín mögé.
Az elsõ részben a Nemzeti Múzeumban is járunk, háttérben felvillan a sillai arany királyi korona is!:))))))))))

Talán a nõi fõszereplõt kevesen szeretik, nem egy finom, törékeny jelenség, hanem amolyan tenyerestalpas "konyhalány" (Illionától lopva az átvitt értelmû használatot) típus, de aki látta õt anno a Nevem Kim San Soon-ban, az tudja, hogy vannak olyan szerepek, amikhez igenis õ kell, nem pedig egy kecses, üde virágszálacska... õ bizony amolyan kaktusz... vaskos és szúrós!:)))))))))))))))))))))

Még nem láttam a végét, 4 rész hátravan, de eddig nagyon tetszik...
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 14:25:55 8/10
(222778/239047)
Érdemes korábbi évek még nem látott sorozataiba is belenézni. Nekem nagyon bejött a Me, too Flower, ami 2011-es.
Elsõsorban a nõi fõszereplõ miatt akartam megnézni, hogy végre újra láthassam nagy kedvencem, a Legendben Sujini-t alakító Lee Ji Ah-t. Nagyon eredeti, feledhetetlen karaktereket sikerült a filmben bemutatni, egytõl egyig zseniálisak.
Hm, mitõl család egy család? Apa, anya, gyermek - testvérek... húhhh bizony a mélyére ás a kapcsolatoknak és nem csak a felszínt kapirgálja! Azt hiszem, hogy a 8. rész végén láttam vmi olyat, ami úgy ütött szíven, ahogy már régen semmi, de ezt csak akkor értheted meg, ha nem gyorsan odatekersz, hanem eljutsz a film végignézésével odáig. Hol nevetünk, hol sírunk, igen, ez is ilyen sorozat... és vmi több is, nekem legalábbis... remélem, neked is....
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 14:12:51 8/10
(222777/239047)
Az év egyik talán kevésbé klisés sorozata a Divorce Lawyer in Love volt, bár a szélsõséges szereplõk/karakterek itt is megtalálhatók. Ha kíváncsi vagy a koreai házasságok buktatóira, itt találsz rá érdekes példákat. A válás áldás, hirdeti az egyik ügyvédi iroda szlogenje, vajon tényleg az? Könnyed szórakozásnak nem rossz. Mondjuk a cédulákat mázsa számra ragasztó anyóstól én is becsavarodtam volna.:)))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2016 jan. 13. - 14:06:33 8/10 Előzmény Illiona
(222776/239047)
Ha nem is csömör, de egyfajta telítettség tényleg jelentkezhet. Én mondjuk nem nézek olyan sok sorozatot, mint te, de azért az érzet ismerõs.
2015 egyik különleges, nekem fel/megrázó rövid sorozata a 9 seconds....

Tényleg, 9 másodperc, ez a szemrebbenésnyi idõ szinte semmire sem elég, vagy mégis? Mai siránkozós világunkban egy kicsit helyre tesz, hogy mi az igazán fontos, hogy az evidens dolgok sem evidensek mindenki számára... és csak akkor tudunk vmit a helyén kezelni, kellõen megbecsülni, ha már elvesztettük.

A 7 rövidke rész akár egy estére beütemezhetõ.... szerintem kár kihagyni, én klisére nem emlékszem, csak torokszorulásra....
Illiona 2016 jan. 13. - 08:18:52
(222775/239047)
100 szinész - 100 olvasott koreai irodalom

Van egy ilyen kezdeményezés, hogy 100 szinészt kértek fel, és rádióban felolvasnak egy egy rövidebb hosszabb irodalmi alkotást.
Január 14 és 18-án Song Il Gook fog felolvasni, Song Yeong Kõfaragó c alkotását.

A Bandi és Kakao alkalmazást használók talán foghatják az adást.
Nekem le van töltve a Kakao alkalmazás, ezt használtam beszélgetésre amikor Koreában voltam,
Majd próbálkozom.
a hir eredetije:
http://www.hancinema.net/song-il-gook-to-narrate-korean-literature-90350.html
Illiona 2016 jan. 13. - 00:23:07
(222774/239047)
és egy nekünk kedves hír Koreából:

10-én bemutatták Szöulban Alföldi Róbert rendezésében a Téli Rege c szindarabot.

http://www.newsis.com/ar_detail/view.html?ar_id=NISX20160111_0013828661&cID=10701&pID=10700

Remélem késõbb láthatunk belõre részleteket, vagy az egészet is,
Illiona 2016 jan. 13. - 00:16:27
(222773/239047)
The Empress of China 17/94

A nagy verseny után rögtön el is készül a vágtázó Wu-t megörökítõ festmény.

Természetesen a két kép felcserélve!

Hiába, késõ van.
Illiona 2016 jan. 13. - 00:14:33
(222772/239047)
The Empress of China

a lázadók egyik vezére.
A fiatal fiú a hasonmás ágyas unokaöccse.
Egyszerûen az öreg dörzsölt politikusok bevitték az erdõbe...
Illiona 2016 jan. 13. - 00:13:01
(222771/239047)
Illiona 2016 jan. 13. - 00:11:53
(222770/239047)

Wu veszélyes tervet talál ki, hogy a király különleges képességét felhasználva, legyõzzék a barbárokat.
A törzsi vezér a sapkáját dobja fel, és azt lövi keresztül az íjával, nem nagy ügy.

Wu viszont a szájába vesz egy virágot, (krizantém! !!) és nagy sebességgel lovagol körbe, és igy lövi ki íjjal a virágot a szájából az uralkodó Wunak.

Mindenki megdöbben a lány bátorságán, hogy szeme sem rebben a veszélyes mutatványnál. Azonkívül a vágtató lovat megülõ büszke nõ látványa megdöbbenti a férfiakat, garantált, hogy a személyét mindenki ismerni akarja.

De a nõk is megdöbbennek, akik még nem ismerték Wut, azok is most megértik: ezzel a nõvel számolni kell!

A gyõzelemi öröm mámorító az udvarnál, a király némi borral ünnepel.
Míg a palotában bõszen koccintgatnak, addig a palotán kívül csapatok sorakoznak fel, a császár elleni lázadó erõk meg akarják ölni és átvenni a hatalmat.
Erre az ünnepségre vártak, ilyenkor a palotaõrök máshol vannak , és a templomot, ahová évente ilyenkor megy a király, csak pár katona örzi.
Bentrõl is vannak segitõk, jópár szolga, és kiderül, a 3. ágyas, aki korábban felakasztotta magát, (legalábbis ezt hiresztelték el róla) az bizony nagyon is él, és próbál segiteni a lázadóknak.

A császár és Wu elmennek kényelmesen megnézik a tüzijátékot, majd gyanutlanul besétálnak a templomba.
Ahol a lázadók már túlerõben várják õket…

Kép: Wu a krizantémvirággal
Illiona 2016 jan. 12. - 23:58:37
(222769/239047)
Moorim School

és a lelketlen apa.Vagy nem.

a szinész szerintem öregedéshormonzavarban szenved, már fiatalon is öregember látszatát keltette.
A Giant c 60 részes film is miatta volt alig csak nézhetõ.(és más miatt sem)
Most itt talán jobban a korához illik, mint a korábbi filmjeiben.
Láttam a Gianton kivül a Last c 2015-ös soriban, hát itt majd meglátjuk, hátha egyszer felnõ.
Illiona 2016 jan. 12. - 23:53:27
(222768/239047)
Moorim School

az ügyeletes ripacs...

Jukbang bizony nagyon lefogyva, és mindig szemüvegben.
Remélem nem sokat lesz képernyõn.
Illiona 2016 jan. 12. - 23:51:47
(222767/239047)
Moorim School

már 9 egész perc eltelt az elsõ részbõl, de még mindig semmi...

Semmi tusolkodás, pedig egy valamire való soriban ugy 6 perc környékén.

Már éppen kezdtem elkeseredni, mikor 9 perc 40 másodpercnél végre...
Illiona 2016 jan. 12. - 23:49:08
(222766/239047)
Moorim School

a másik fõszereplõ fiú
Illiona 2016 jan. 12. - 23:47:54
(222765/239047)
Sziasztok!

kezdõdött egy uj sorozat, és már megvan a magyar felirat is, Moorin School címmel.
Igazi jó filmnek igérkezik, bár már volt hogy nagyon melléfogtam az elsõ benyomással.

Két nagyon fiatal fiú a fõszereplõ, az egyik anyuci-apuci gyenge akaratú, viszont tisztességes, ám kiszolgáltatott fia, a másik pedig egy elkényeztetett, sztárallûröktõl hemzsegõ, hallgathatatlan reppelõ, de süketségben szenvedõ ficsúr.

A véletlenek hosszú sora úgy hozza, bár egyikük sem akar, de végül mindketten a Moorin Intézetben kötnek ki, hogy ott egy évet tanuljanak.
A Moorin Intézet az erdõ mélyén, egy varázslattal õrzött helyen található, és talán keleti harcmûvészettel foglalkozik.
10/10
Ljerk 2016 jan. 11. - 23:29:46 10/10
(222764/239047)
Amit sejtettem tehát a leírásaidból, hogy kevésbé hozzák közel érzelmileg a szereplõket - inkább a történések és a külsõségek. A koreai sorozatokkal kapcsolatban igazad van. Ezért is nézek több japán sorozatot, mert kicsivel több a történelmi igazság (fõleg az állami televízió -NHK- taigáinál), és nem leterhelõ annyira érzelmileg.

Többek közt a Gou, Yae no Sakura vagy Takeda Shingen nagyon érdekes taigák.
Illiona 2016 jan. 11. - 23:26:19
(222763/239047)
A Dae Jo Young c 134 részest én a mult télen néztem végig, többször tartottam szünetet, de nagy kedvenc lett, az összes szereplõ, én itt találkoztam elõször Wu Zetien személyével.
A koreai ábrázolás ugye már a hatalmat megszerzõ és gyakorló Wut mutatja, és sokkal hatásosabb, erõteljesebb, mint a kínai.
A koreai szinésznõ kisugárzása nagyon is kiráylnõi volt, erõteljes hanghordozása, viselkedése, mozdulatai nagyon jól el voltak találva.
A kínai változatban egy kis bájoska megcsinált leányka egyenlõre, de majd meglátjuk, tud-e késõbb felnõni a feladathoz.

A Sillában Tokmán, Jukbang szerintem életük legjobb szerepét kapták, egy soha meg nem ismételhetõ lehetõséget. Éltek is vele.
Csilsuk pl azóta is számtalan szerepben láttam, de mindig csak olyan ripacskodó, itt volt egyedül, ahol igazi férfiként mutatkozott.
Nagy szerencséjük is volt azzal, hogy elsõk voltak sok nem koreai sorozatnézõ számára:
az elsõ jóslat, az elsõ eltitkolt gyermek, az elsõ nõi "alkirály', Misil, az elsõ nõi királynõ.
Igy könnyebb volt meglepetést okozni, megdöbbenteni, racsodálkoztatni.
A késõbbi sorozatokban is vannak jó forgatókönyvek, jó karakterek, jó szinészek, csak épp az ujdonság varázsa kopottabb jóval.
Én pl a Palota Ékkövét még nem néztem anno, a Sillával kezdtem.
Ha ujra kellene nézni valamit, most inkább a Dae Jo Youngot választanám mint a Sillát de ez nem kritika, csak egy mai vélemény.
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 11. - 23:11:31 10/10
(222762/239047)
Egy Mishillel és társaságával szemben mindenki erõtlennek hat. Ráadásul Jinpyeongban mûködnek a
gyerek-és fiatalkori reflexek. A félelem, és a tényleges hatalom elbirtoklása miatt, nem is tud szembeszállni
Mishillel.
Illiona 2016 jan. 11. - 23:03:52
(222761/239047)
A The Empress of China nemcsak kinai, hanem nagyon nagyon kínai sorozat.
Nélkülözi azt a mély drámai megoldásokat, és hatásokat, amik megvannak a nagy koreai sorozatokban.
Tele van látványos külsõségekkel, minden túldiszitett, néha már már csicsásnak mondható.
A kertekben mindenütt virágoktól rogyadozó bokrok, hatalmas aranyszinû szoborfélék.
A "mese" az szépen halad elõre, az eseményeket nemcsak bemutatják, de a dolgok hátterét is érzékeltetik.
Próbálják Wu Zetien életét ugy követni, hogyan lesz a jószándékú, nemes gondolkodásu lányból hatalomra éhes fúria.
Illetve még nem tartok ott, hogy egyáltalán bemutatják e a késõbbi Wu vérszomjas, hatalomért törtetõ személyét, vagy maradnak egy lightos mesénél. (most nem lestem bele a késõbbi részekbe).

Nagyon érdekes a kérdés, hogy miért van nekem pont erre a sorozatra szükségem?
Azon kívül persze, hogy érdekel maga a császárnõ élete, hiszen nem mindennapi nõ volt a maga korában.

2015-ben (összeirtam a facén egy felmérés miatt,) 61 sorozatot láttam. Ezek között voltak hosszú 50 részesek, és hosszabbak is.
Nem akarom azt mondani hogy megcsömörlöttem, mert az nem lenne igaz, de azért már sokszor elegem volt a klisékbõl, a ketten szeretünk 1 nõt, vagy egy fiút, mindig valaki annak a családnak a titokban született gyereke, stb...
Nincs annyi élethelyzet, amennyi sorozatot készitenek.
Ráadásul sok az uj sorozatok között a slendriánul összerakott alkotás, ami igazából már csak egy strigula a listán, de nem tesz hozza a lelkemhez egy pici jó érzést sem.

Ez a kínai sorozat is egyenlõre ugyanilyen. Viszont mivel nem is vártam töle többet, igy elégedett vagyok vele, elinditom, nézem, élvezem. Ennyi.
a képen Wu Zetien egy megdöbbentõ valamivel a fején. Egyébként tényleg ilyenek voltak a korabeli fejdiszek...
10/10
offtopic
kimbin01 2016 jan. 11. - 22:59:24 10/10
(222760/239047)
Imaginary Cat a címe, 8 részes, 30-35 perces részek.
Illiona 2016 jan. 11. - 22:35:45
(222759/239047)
Nem csak a kinai sorozatot nézem, abból naponta talán 1-2-3 részt, közben nézek koreait is.
Most fejeztem be a Flames of Ambition c 50 ! részes sorozatot.
Tetszett, de csak olyan 5 pontos a 10-bõl.
Túl sok volt benne a lelketlen kegyetlenkedés, és nem volt semmi ami ellensúlyozza.
Egy nõ, aki kislánykorában elhatározza, hogy gazdag lesz, és ehhez csak egy út vezet, fõleg hogy tanulni nem szeret, hogy gazdag férjet "szerez" magának.
Mindent és mindenkit feláldoz ennek a célnak az érdekében, soha nem néz vissza, soha nem gondolkodik, törtet elõre.
Boldogtalanná tett emberek sokasága szegélyezik az utját. Végül megkapja amit akar. Hogy boldog lesz-e ettõl, és elégedett-e? Mi lesz a büntetése, és egyáltalán megbünhõdik-e, vagy él boldogan egy hosszú elégedett életet gazdagon?
Hát ezt nem irom le, tessék megnézni!
A nõi fõszereplõ a sokfogú szinésznõ, aki a Bad Couple c soriban volt nagyon jó. Itt minden energiáját az kötötte le, hogy az arcába fésült haját folyamatosan félretartsa, de hát nem miatta néztem végig.
A másik, a fiatal szinésznõ nagyon kezdõ, és gyengécske, de majd belejön
http://asianwiki.com/Flames_of_Desire (ugyanaz a sori, csak épp más a cím)
Képen a fõszereplõnõ
10/10
Ljerk 2016 jan. 11. - 22:31:43 10/10 Előzmény Illiona
(222758/239047)
A királyi ház titkai topicban bori3 most vetíti a Dae Jo Youngot, amiben fontos szereplõ Wu Zetian - ez a sorozat elõrébb jár idõben.
10/10
Ljerk 2016 jan. 11. - 22:16:54 10/10
(222757/239047)
Jó kérdés, talán azért nem került szóba - mert nem volt ilyen. Egyedül Dokmán apjának felnõttkori változatába lehetne belekötni, mert bár jól hozza az erõtlen király szerepét, de az ellenkezõjét nem láttatja, azt hogy mégis tiszteletre méltó lenne - tehát, hogy miért akarták a hwarangok mindenáron megvédeni Mishil lázadásánál.
Illiona 2016 jan. 11. - 21:59:28
(222756/239047)
Sziasztok!
Micike, milyen régen nem jártál erre!
Látom, Lee Min Ho imádatod nem csökken! :)))

Ha érdekel ez a korszaka Dél-Koreának, akkor mindenképp ajánlom a East of Eden c sorozatot. Mindössze 54 részes, de az elsõ 3-4 rész után szinte eteti magát.
Egy egész korszakot ölel át, két gyermek születése idején kezdõdik, és már 30 éves körüliek, amikor véget ér.
A történet kezdetén még ezek az Európában csak maffiának mondanánk oligarchák uralják a társadalmat, mindent megengedve maguknak, és az élet minden területét átszõve müködnek, hatalmas vagyonokat felhalmozva, és bizony élet-halál uraként léteznek. 2 ilyen család életébe is beleshetünk.
Azonkívül van egy szegény bányász család, ezeknek a sorsa valahogy mindig koreai módon összetalálkozik, a felnövõ gyerekek mindenféle kapcsolatokat létesítenek, bomlasztanak fel, ujakat kreálnak.
A szinészek mind brilliánsak, a fõszerepben Song Seung Hun - nagy kedvencem- de a többi szereplõ is. Pl. a Mask c sorozat fõszereplõje itt hatalmasat alakít, más filmjeiben meg sem tudja ezt közelíteni - mert feladat kell ahhoz, hogy valaki felnõhessen hozzá!!!
Van egy anya pl. a sorozatban, tökéletesen alakitja a rossz anyát, és nem hittem el, hogy ugyanaz a szinésznõ aki egy másik sorozatban egy nagymenõ dámát alakit. Mintha nem ugyanaz az ember lenne!
A nõi fõszereplõ is nagyon jó, nem egy agyonfoglalkoztatott szinésznõ, most a Hwajungban is játszott azért, de alig van pár filmje, talán ez sem baj, könnyebb vele azonosulni.
a kép is az East of Edenbõl
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 11. - 16:00:17 Előzmény Illiona
(222755/239047)
Szia Illiona, kedves! Köszönöm, hogy írod a film ismertetõjét, követlek, ha sokszor csendben és olvasó üzemmódban is. Hogy vagy? Ma még nem jártál erre, remélem, hogy Te is megírod, hogy mostanság miket nézegetsz.
A találkozón említettük, hogy így januárban fogunk nézni valamit közösen, úgy értem, hogy mindenki otthon és aztán kibeszéljük. De arra már nem emlékszem, hogy mire esett a választás. Meg tudnád mondani?
Várom majd a köv. rész ismertetõt, majd estefelé benézek.:) Köszönöm elõre is.

Ez a dal nagyon szomorú szerelemrõl szól, hát érdemes egy ilyen drága Úrnak ennyi könnyet hullatni?
Mennyei Harmónia 2016 jan. 11. - 15:54:24 Előzmény Ljerk
(222754/239047)
Ezek szerint érdemes Sillát akár úgy is végignézni, hogy egyszer Jusint figyelem, egyszer Jukbang-ot és így tovább, szereplõrõl szereplõre. És akkor kiderül, hogy a legkisebb szereplõ is fergeteges, gondolom. Arról már volt szó, hogy ki nem jó Sillában? Ki játszik rosszul? (Nem a rossz oldalt képviselõ rosszakra gondolok, hanem a rossz alakításra.)
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 11. - 15:51:00 Előzmény micike_MSc
(222753/239047)
Látod, én közelben voltam, mégsem jutottam el. A linkeket is köszönöm, megyek megnézegetem õket.
offtopic
Mennyei Harmónia 2016 jan. 11. - 15:48:27 Előzmény micike_MSc
(222752/239047)
Kedves Micike! Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad!!! Látod, a régi filmek újra-újra nézegetése nekem is nagy passzióm. Sillát akár évente is meg tudnám nézni. Persze nem merem nagyon hirdetni, de nekem még nem lerágott csont, vagy imádom a csontot szopogatni, az is lehet. :))) De ezért van olyan kevés koreai film a megnézettek listáján. :)))
Azt nem is tudtam, hogy a KNG fórumon is volt filmvetítés, átkukkolok. Az már biztos, hogy az idei koreai filmhéten a Pirates-rõl lemaradtam és nagyon, nagyon sajnáltam, biztos nagyon jó lett volna a moziban isemrõsökkel találkozni és filmet nézni. :))) Illetve bocsánat.... mirõl is beszélek? Hisz az 2015ben volt, most meg már 2016ot írunk.
Az idézeteket is nagyon köszönöm, ezeket most elmentem, annyira találóak. Egyszer - talán a Chuno vetítése közben - többen is reagáltuk, hogy jó lenne ilyen idézeteket összegyûjteni. Biztos megbölcsült Libagoly lehetne így belõlem. :))) De az idõ, az idõ. Még egyszer köszönöm, hogy leírtad.
Mennyei Harmónia 2016 jan. 11. - 15:39:06 Előzmény kimbin01
(222751/239047)
Köszönöm, Kimbin, hogy megírtad! :) A fél órás sorozatnak mi a címe?
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 jan. 11. - 15:36:00 10/10
(222750/239047)
Még egy hsz, aztán mennem kell:
Kedvenc barátaimtõl kaptam ezt a könyvet, nemrég sikerült is elolvasnom.
Rendkívül izgalmas olvasmány - egyszerre éreztem magam Orwell 1984-ében, miközben a lány a családja magas szongbun-rangja miatt (51 fokozatú kasztrendszer van Észak-Koreában) viszonylagos burokban, szeretõ családja körében nõtt fel, így a maga helyzetét - 17 évesen szökött el - mintegy lazán, könnyedén, gyermeki rácsodálkozással adja elõ (ebben pedig Kertész Imre Sorstalanságára emlékeztet).
Amikor megszökik, tkp. csak a kíváncsiság hajtja, hiszen a valóságról, az É-Koreán kívüli világról fogalma sincs. Viszont anyja jó kapcsolatai és apja rokonsága révén olyan emberekhez kerül Kínába, akik segítik, így mikor rájön, hogy nem térhet vissza, mégsem kerül olyan szörnyû helyzetbe, mint amilyenek az átlagos északi menekültek lehetnek.
Így is 10-11 évig tart, mire Dél-Koreába érkezik, nem is akárhogy!
http://www.libri.hu/konyv/david_john.a-lany-het-nevvel.html

Most megyek a dolgomra, nem tudom, mikor tudok erre járni legközelebb, addig is legyetek jók!
:))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 jan. 11. - 15:20:07 10/10
(222749/239047)
A GB-rõl egy klipet muszáj idetennem - látványos és természetesen spoileres :)
Hát LMH itt már tényleg nem egy "cukifiú"...
https://www.youtube.com/watch?v=5sWwpOmkjZM
10/10
offtopic
micike_MSc 2016 jan. 11. - 15:10:32 10/10 Előzmény kimbin01
(222748/239047)
Szia! :)
A Gangnam Blues nekem nagyon tetszett, és nem csak LMH miatt. Bár az alakítása szerintem tökéletes (mit is mondhatna egy Minoz?). A film elején JongDae egy meghunyászkodó, alázatos, de vakmerõen bunyózó nyomortelepi rongyszedõ senki. Aztán miután GilSoo befogadja, családja lesz (bár õ csak fõnökként mert Gilsoo-ra tekinteni, sohasem apjaként, és fájdalmas amikor erre rájön) - és ahogy a bandázásból pénze lesz, aztán ahogy "menõvé" válik Min Madame mellett, úgy változik a behúzott nyakú, hajlott hátú Jongdae magabiztos, elegáns öltönyös kisfõnökké... (imádom LMH ruganyos léptû vonulását:)))))
(Természetesen már többször láttam a filmet és a telefonomon is tudom nézni bármikor - ha mondjuk nem jutok géphez itthon vagy éppen éjszakás vagyok.)

Na de hogy a filmrõl is szót ejtsek. :)
LMH miatt utánanéztem sok mindennek anno: a Gangnam Blues Yoo Ha gengszter-trilógiájának 3. darabja.
Az 1. egy középiskolában játszódik - Once Upon a Time in Highschoole (le van töltve, de nem tervezem, hogy megnézem).
A 2. a Dirty Carnival, amiben Jo InSung* játssza a fõszerepet, de ez a film a GB-hoz képest csak "belterjes" bandaháborúkról szól, nincs benne konkrétan politika. Ráadásul a GB-ban mintha a korábbi fõszereplõ jó és rossz oldalát szétválasztotta volna a rendezõ; JongDae sokkal szerethetõbb, mint JongKi (Kim RaeWon) - de errõl szerintem korábban már írtam.
(*Jo InSung volt a szintén YooHa által rendezett Frozen Flower testõrkapitánya ugyebár.)

Gangnam: miután minden érdekel, ami Korea, így sokat olvastam már az országról, a történelmen át a gazdasági fejlõdésükig mindenfélérõl (vagyunk ezzel így páran).
Ez a film - a SHARK történelmi hátterét is ismerve - éppen arról a korszakról szól, amikor hatalmas gazdasági fellendülésen ment át az ország, de természetesen nem a nép, hanem a politikusok akaratából. Ez máshogy egyébként sem megy, de az nyilván nem mindegy, milyen eszközöket használnak mindehhez.
Ami a korszakot illeti:
Park Jeong Heui (koreaiul: 박정희, szoros átírásban: Pak Csonghi, Kuhmi, 1917. november 14. – 1979. október 26.) dél-koreai politikus, az ország elnöke 1963 és 1979 között. Államcsínnyel került hatalomra 1961. május 16-án és a „Nemzeti Újjáépítés Legfelsõbb Tanácsa” nevû junta elnökeként vezette Dél-Koreát 1963-ig. Jun Boszon köztársasági elnök lemondásával lett Pak ideiglenes elnök 1962. március 24-án, majd 1963-ban Junt az elnökválasztáson legyõzte. Elnökként Dél-Korea gyors iparosodásával és modernizációjával foglalkozott, azonban kormányzati módszerei egyre tekintélyelvûbbé váltak. 1972-ben kezdeményezte az ún. „októberi jusin”-t (azaz októberi restaurációt) és megszüntette a nyílt elnökválasztásokat. 1979. október 26-án Kim Dzsegju, a titkosszolgálat igazgatója meggyilkolta.
Lánya, Pak Kunhje* 2013-tól Dél-Korea elnöke.
*Park GeunHye (hangul: 박근혜, handzsa: 朴槿惠; 1952. február 2.–) dél-koreai politikus, 2004 és 2006 valamint 2011 és 2012 között a konzervatív Nagy Nemzetpárt (2012-tõl Szenuri Párt néven) elnöke. A „három Kimet” (Kim Jongszam, Kim Dedzsung, Kim Dzsongphil) leszámítva az ország legbefolyásosabb politikusának tartják. 2012-ben megnyerte az elnökválasztást, így 2013 februárjától Dél-Korea elsõ nõi elnöke. (wikipédia)
http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2012/12/26/diktator_lanya_nyerte_az_elnokvalasztast_del-koreaban/#.UtWVkPut29U
http://index.hu/kulfold/2013/02/25/letette_a_hivatali_eskut_del-korea_elso_noi_elnoke/

Emlékeim szerint Park elnök volt az, aki a japánoktól kapott hatalmas kárpótlási összeget az ország modernizálására fordította, központilag írták elõ, mely családi vállalkozásnak mit kell termelnie, hol kell fejlesztenie - ebbõl nõttek ki aztán a mai hatalmas csebol-vállalatok... (Csoma Mózes: Egy nemzet, két ország címû könyve, ill. a wikipédia is tele van ilyen infókkal)
A korrupció már csak hab a tortán - de ott legalább még ha kevesek gazdagodtak is, a fejlõdés vitathatatlan, hiszen Dél-Korea ma a világ vezetõ gazdasági hatalmaihoz tartozik.