9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 07:53:16 9/10
(987/239047)
A Google felhozta az elõbb is, de nem sikerült megnyitnom. Na most megnéztem, de igazából nem sok információt tartalmazott számomra. beszélt a pofa 5 percig az alig semmirõl.

És kiakadtam: szappanoperának nevezte a sorozatot! Hát ezzel én nem értek egyet!
Épp abban különbözik a hagyományos szappanoperáktól, hogy valós történelmi alapokra helyezték (mégha néha kicsit szabadon is kezelték a történelmet), hogy itt nem valami szerelmi szálat bonyolítanak valami rafinált történettel körítve, hanem valós eseményeket, egy kicsit irodalmi módon megjelenítve.
Rémes! - Kóreai szappanopera! Brrr!.
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 07:35:47 9/10
(986/239047)
Na most rákerestem Dr.Csoma Mózesre. Mit ad Isten, minden lap összeesett, újra kellett indítanom az egész gépet. Annyit azért láttam, hogy max. 30. éves férfi - és véleményem szerint - ha nem töltötte fél életét Koreában, akkor nem sokkal ért hozzá többet, mint akármelyikünk. Írt ugyan Koreáról egy könyvet, de mit ad Isten, nem lehetett megnyitni a lapot....
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 07:31:04 9/10
(985/239047)
Ó kedves, hol vagyunk még az 57. résztõl? maradjunk csak szépen itt, ahol a magyar TV tart. ha rendesek vagytok nem árultok el semmi fontosat, legfeljebb ici-pici utalásokat tehettek- de nam a 30 résszel következõ részekre!
10/10
Mara60 2010 dec. 09. - 07:22:59 10/10
(984/239047)
Egyáltalán nem kell szabadkoznod.
Mikor elõször láttuk a sorozatot mi is pontosan ennyit agyaltunk rajta. Csak úgy forrt a Viikis fórum a rengeteg hozzászólástól. Azt a Dokman Misil párbeszédet oldalakon keresztül elemezték. Vélemények ütköztek, és nagyon izgalmas volt olvasgatni, hogyan látja egy Argentin egy ausztrál vagy egy filippinó ugyanazt a kérdést.

És ahogy ezt már a fórum kezdetén is mondtam, a forgatókönyv nagyon ki van találva. Semmi sem olyan egyszerû, mint az az elsõ pillantásra látszik. Számtalanszor elõfordult, hogy vissza-vissza kellett keresni egy-egy jelenetet és újra kellett értelmezni az egészet.
Pedig a forgatókönyvíró hagy benne jeleket, csak a mi gyakorlatlan európai szemünk nem mindig veszi észre. Így a múlt évben, mikor mi is ezerrel törtük a fejünket valamelyik fordulaton, akkor maguk a koreaiak segítettek az eligazodásban. Rámutatva azokra, a számukra nyilvánvaló dolgokra, ami felett a mi szemünk elsiklott.
Például azt a "királycsinálós" jelenetet, ott a malomnál, úgyis kénytelen lesz mindenki késõbb újraértelmezni valamikor az 57. rész tájékán. :)
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 07:12:04 9/10
(983/239047)
Tényleg, én is hallottam a nevét, de még nem néztem utána a neten, hogy õ kicsoda. te már igen?
9/10
offtopic
napraforgó 2010 dec. 09. - 07:02:02 9/10
(982/239047)
"A magyar felírat, ami neten van, azt egy személy fordította le, mikor Romániában vetítették, az idejét, energiáját nem sajnálva, ingyen, majdnem napra készen, hogy az Erdélyi magyarok saját anyanyelvükön nézhessék a sorozatot.
Tehát a hibákért, amit tett, azokért nem szabad megszólni.
És a mai napig is javítgatja a feliratait.
Vele lehet beszélni, van saját blogja, fel lehet venni vele a kapcsolatot, és azt hiszem, örülne egy kis segítségnek.
Én is a blogomat, önszántamból készítettem, és még akkor, mikor Magyarországon híre sem volt ennek a sorozatnak."

Orosznak ez a megjegyzése annyira meghatott. Már többször tapasztaltam, hogy a határokon túl sokkal többet törödnek a magyar nyelvvel, a történelemmel, valamiféle ismeretterjesztéssel is. Nálunk ez olyan természetes, annak ellenére, hogy nem csinálják. Szomorú.
A kedvenc mûsorom most az M1 "Hogy volt?" músora, amikor a 30 évvel ezelõtti mûsorokból válogatnak, amikor ezek az értékek még fontosak voltak...
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 06:41:30 9/10
(981/239047)
Nem jutott eszembe, de ha nem akarsz a fórumon válaszolni, esetleg privátban megteheted. de, ha nem akarod, akkor se fogok megsértõdni, nem azért kérdeztem, csak mert kíváncsi voltam, ki az, akit ennyire érdekelt a téma. Köztünk te vagy a téma szakértõje, és nem, csak azért, mert már láttad az egészet, látszik, hogy plusszban is utána jártál.
9/10
offtopic
napraforgó 2010 dec. 09. - 06:30:07 9/10
(980/239047)
Mellesleg - OFF-ban kérdezem - te hol élsz és mivel foglakozol? Annyira beleástad magad ebbe a témába, ez tényleg becsülendõ.
Bár nekünk, a magyar történelemrõl lennének több ilyen filmjeink! Vagy akár a szegény méltatlanul elfelejtett, illetõleg mellõzött erdélyi történelemrõl!

Bár én akár az eszkimókról, vagy az ausztrál bennszülötekról, a lappokról, vagy bármely néprõl szívesen néznék ilyen, TÖRTÉNELMI filmeket.
Lehet, hogy már nem is sokáig van erre lehetõség, ha a globalizáció így halad elõre....
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 06:23:10 9/10
(979/239047)
Kedves tõled, hogy ezt mondod, tényleg sokat agyalok rajta, de mivel nem láttam a többi részt és nincs gyakorlatom a keleti észjárásban, bizony sokat tévedhetek. (Emlékszel még Szadahám szlivavirágára? én azt hittem, õ egy személy és Misilhez valami köze van. Aztán kiderült, hogy csak egy könyv, egy naptár)
9/10
napraforgó 2010 dec. 09. - 06:13:58 9/10
(978/239047)
A magyar változatban a film elején bemondják a szakértõ nevét, csak azt nem, hogy miben szakértett, szóval van valaki.
Én szerencsésebbnek érezném, ha a magyar változatban a neveket magyar átírással közvetítenék (Mari néni és Jani bácsi Mocsoládon és Kukutyinban másként nem nagyon fogja érteni), ugyanakkor a TV mûsorban megérné valamelyes elõzetest is írni a korról, a személyekrõl, akikrõl szól a történet stb. Régen ilyet még a dél-amerikai telenovellákról is írtak ELÕRE, és mindenki eldönthette, hogy érdekli-e, fogja-e nézni.
Mostanában minden csak "menet közben" derül ki, és ezért van oly sok ostoba kérdés.
(És kicsit kiborultam attól a lánykától, aki csak annyit értett az egészbõl, hogy olyan cukik a hvarangok, és õ majd összepisilte magát tõlük)
Ilyenkor elgondolkodom, hogy tényleg muszáj ezt mindenkinek nézni?
Lehet, hogy ezeknek a "sztárok seggre estek" féle mûsorok valók.