10/10
dani.ela 2010 nov. 13. - 14:49:02 10/10
(227/239047)
Csak nekem tûnik úgy, vagy tényleg kimaradnak jelenetek?
Mermalior 2010 nov. 13. - 14:43:59
(226/239047)
A 29. résznél járok, úgyhogy ezek alapján mondanám el a saját benyomásaimat.

A sorozat kivitelezése vegyes érzéseket ébresztett bennem. A szereplõk összetettek, de nem mindig viselkednek logikusan, az egymáshoz fûzõdõ kapcsolataik és motívációik sokszor nem vagy nehezen magyarázhatóak. Itt jegyezném meg, hogy ebben szerintem nem a kultúrális, hierarchikus, morális különségek játszanak szerepet, és nem a történelmi adottságok, vagy a becsületkódex a szempont.

Egyszerûen csak az egyes jelenetekre kihegyezett, érzelmi katarzisokkal operáló forgatókönyv és rendezés a ludas. Sokszor összecsapott az attitûdök ábrázolása, mert nem koherensen a jellemábrázolás. Többször is feláldozzák a karakterek jellemét azért hogy minél szívbemarkolóbb jelenetet hozzanak össze, miközben egy másikban totál mást próbálnak elhitetni ugyanarról a szereplõrõl.

Én úgy gondolom, hogy a szereplõk jelleme és a környezet is abszolút alá vannak rendelve az érzelmi vonalnak. Sokszor nincs normális építkezés vagy logikus reakció ha színre lépnek az érzelmek, ráadásul nem hagyják hogy a nézõ élje meg azokat, hanem két kézzel nyomják le a torkunkon.

Ilyen a sokszorosan túlspirázott hercegnõ-Doekman egymásratalálás-elválás, a motívációs magyarázatok (pl. Bidam miért adná az életét az elején Doekmanért, vagy sejtve a következményket és Mishil jellemét miért kerülné meg bárki is fontos döntésekben, stb.), a kapcsolatrendszerek természetes (elvárható) evolúciója. Yushin-nál ez néha már fáj.

Is végül az elveszett iker: Nem az a baj hogy nem kapunk ELEGENDÕ alapot arra, hogy a fõhõsnõ mivel érdemli ki hogy a többiek kövessék ÉS szeressék, hanem az hogy mi (a nézõk) sem kapunk elég alapot arra, hogy megértsük, szerethessük. Tudjuk hogy mi lesz a végkifejlet, de ez nem elég ahhoz hogy el is fogadjuk, mégkevésbé, hogy örüljünk neki.

A készítõk sokszor túl sokat akarnak markolni, de keveset fognak.

A környezet választása is jó példa erre. Pl. az a jelenet (nagyobb spoiler nélkül), mikor Bidamék gyógyszerért mennek el, és ezzel egyidõben a csapat másik fele egy menedékül szolgáló barlangban marad. Itt láthatjuk õket halvány tábortûz mellett egy érzelmes jelenetben. Kint vakítóan süt a nap, õk a tûz fényében sírdogálnak egy felülrõl totál nyitott barlangüregben, ahol a mennyezeten halványan besüt a hold. Mindez csupán azért, hogy még szívbemarkolóbb legyen a jelenet.

Amúgy a helyszínek gyönyörûek, a fényképezés valami eszméletlen jó lett, teljesen átadják a táj szépségét, a díszletek pedig fantasztikus hangulatot sugároznak.

Azért mindemellett sajnos itt vannak idegesítõ hülyeségek, és a legbosszantóbb, hogy nem bakik, hanem az öncélú hatásvadászat miatt. Azért is említem külön ezt, mert a történet egészében is megmutatkozik, hogy a konzekvens vonalvezetés helyett sokszor a kapkodás megy és bõven kapunk parasztvakítást.

Végül azoknak mondom, akik szerették a Palota Ékkövét, de nehezen barátkoznak ezzel a sorozattal. Vannak itt is nagyon jó történések, és szerethetõ dolgok, csodás helyszínek és izgalmas kalandok, de szvsz ez a sorozat meg sem közelíti a Palota Ékkövét. És nem azért mert TÉNYLEG más a stílusa, hanem azért mert ez a sorozat nem egy jól felépített történet, a karakterek nem mindíg viselkednek ésszerûen - nem koherens a jellemük, és ezek miatt nem kerülnek annyira közel hozzád, mint a méltán elismert ékköves párjában.

Persze ízlések és pofonok.
damki 2010 nov. 12. - 21:17:18
(225/239047)
Örülök, hogy az M1 új doramát vett meg, ráadásul egy ilyen díjnyertes alkotást.
Már láttam a sorozatot, egyik kedvencem. Bár a szinkron hangokat nem igazán találták el mindenkinél, de így is tetszik. A 62 rész mellé csináltak egy 2 részes specialt és egy koncertfilm is van az OST-bõl.
Remélem nem csak történelmi doramákat láthatunk még a jövõben.
Vászja2 2010 nov. 12. - 17:10:04
(224/239047)
Követhetõ, ha valaki már hozzászokott a koreai arcokhoz, de anélkül egy kicsit nehéz lehet. Emlékszem nekem kb két hétbe telt, míg a elsõ blikkre meg tudtam különböztetni Pak és Han udvarhölgyeket. Elõször kicsit nehéz ráállítani az agyadat.

A mondással kapcsolatban meg igazatok van, hogy máshogy is érthetõ, de szerintem a történetben eddig mindenki ebben a: "Ha rántottát akarsz csinálni, fel kell verni a tojást." értelemben használta.

Egészen a 10. részig elõre megnéztem feliratosan és már ott elõjött ez a mondás és akkor úgy lehetett érteni.
Pont örültem tegnap, hogy végre utólért a sorozat és nem kell többet töltögetnem, mert elég hosszú egy rész, majdnem két óra, míg lejön.

Valaki mondta, hogy nehéz neki a letöltés, feliratszerzés, stb.

Nos, én ezeket használtam:

A feliratokat bicibogyó csinálta, csak nagyon kevés helyen lehetne jobb, a szinkoronhoz képest remek: http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_75146.htm

A részeket meg egészben innen szedem le: http://filepod.com/?q=queen+seon+duk+yellowcinema+avi

A yellowcinemás avi linkeket töltöm le. Ha beírod a kiírt kódot, elnavigál egy meguploados letöltésre.
Ott is csak megadod a kódot, vársz 45 mp-et, rákappintasz, hogy download és már jön is (több, mint egy óra, ha nem vagy prémium felhasználó).

A feliratot meg egyszerû a videóhoz adni. Töltsd le a szoftverbazis.hu-ról a BSPlayert. Nyisd meg azzal a videót, a feliratot meg egyszerûen csak dobd rá a videóra és már meg is. Vagy ha egy mappába rakod a feliratot, meg a videót, akkor automatikusan csatolja a feliratot.
flower_baba 2010 nov. 12. - 16:55:37
(223/239047)
Bocsi de tudnál segíteni honnan lehetne letölteni magyar felirattal!! Tegnap nagyon sokat kivágtak az elejébõl :O!!!!! és olyan jó rész volt!!!
Szerintem Yushin már sejti hogy Tokmán lány
flower_baba 2010 nov. 12. - 16:46:08
(222/239047)
Sziasztok! Akinek tetszik a zene megtalátam honnan lehet leszedni elég jó minõségben :)
http://korean-ost.blogspot.com/2009/09/queen-seon-deok.html
twillight 2010 nov. 12. - 16:04:44
(221/239047)
Megtenné majd vki hogy beírja, hogy ússza meg a tegnap kezdett rohamot ma a lány?

Sajna nem fogom tudni nézni :(
9/10
napraforgó 2010 nov. 12. - 15:41:51 9/10
(220/239047)
Ha-ha. Nagyon vicces. (És kb. annyira színvonalas, mint a Tokmán niknevû leányka.)
twillight 2010 nov. 12. - 13:42:11
(219/239047)
Minek írnák ki? Tök követhetõ ha vki figyel.
10/10
fredi60 2010 nov. 12. - 13:19:39 10/10
(218/239047)
"Nevekbõl meg annyi van mint egy orosz regényben, részemrõl örülök ha a legfontosabbakat tudom"

Pont errõl van szó! A koreaiak a saját nézõik kedvéért képesek voltak szinte mindig kiírni, hogy éppen ki/mi látható a képen. Pedig õk sokal jobban ismerik a saját történelmüket (gondolom pozitív hozzzáállással), mint egy európai nép. De nem, a királyi tévé ezeket nem hajlandó kiírni nekünk... :(