8/10
edimir 2021 jan. 06. - 20:42:59 8/10 Előzmény Ljerk
(238647/239047)
Kairos
Spoiler

Kedves Ljerk, az általad említett "sci-fi" elem, az időhurok adja a sorozat lényegét, nem egy önkényes kutyulmány, "észbeli" pörgés, oka van a létrejöttének, a működése pedig kivételes lehetőséget ad a történetnek és benne a szereplőknek. A változás és változtatás lehetőségét. Megváltoztatni az eseményeket, régi rossz döntéseiket, s közben ők maguk is megváltozhatnak, jobbak, többek lehetnek.

Ez a sorozat nem pusztán a szórakoztatás, az idegborzolás miatt érdekes elemként dobja be az időhurkos megoldást, hanem nekünk nézőknek is kínál egy lehetőséget arra, hogy elgondolkozzunk az Életről és az Időről.

Ez a sorozat a pozitív értékek mellett teszi le a voksát, főszereplői együttműködnek, hogy egymást segítve mentsék meg szeretteiket, eközben nem aljasodnak le, sőt...

Nem tudom, hol jársz a történetben, mi az, ami konkrétan nem tetszik benne? Ízlések és pofonok... engem az elejétől nagyon megfogott. Nem véletlenül dicsértem a forgatókönyvírót, minden a helyén van, a "sci-fi" is!:)))))))))))))))

KÉP: a törött óra, ami megállt 22.33-nál...

10/10
Ljerk 2021 jan. 06. - 19:56:52 10/10
(238646/239047)
A Karossal kapcsolatban van kérdésem, mivel nektek tetszett gondoltam el kezdem nézni.

Az első három rész után vakarom a fejemet. Rendben van húzós a film, de minek bele a sci-fis időeltolódás? Szeretem a társadalmi drámákat, szívesen megnézem akkor is ha nincs körbecsavarva, például a Giant - ahol nem a sci-fire, hanem a titkok sokaságára építettek, ami inkább elfogadható volt számomra és logikusan is építették fel.

Tehát a kérdésem az - van értelme a sci-fis részeknek úgy a mondanivaló tekintetében, vagy csak egy "észbeli" pörgetés? Még nézek néhány részt biztosan, de néhány kivételtől eltekintve nagyon szeretem azt, hogy több eltérő "stílus" van egy filmben.
Illiona 2021 jan. 06. - 16:38:33 Előzmény Illiona
(238645/239047)
Do Jo Yeong (néztem az ázsiawikin, de hol igy irják, hol amugy.)

ez a sorozat igazi karaktereket vonultat fel, nem csak a főszereplők vonatkozásában, hanem szinte minden szereplő egy egyéniség, egy megkomponált jelenség.
az egyik ilyen a khitán Jung Bo Suk.
Már a külső benyomás is róla némiképp szertelen, a gogiryoi katonás fegyelmezett megjelenéssel szemben a szertelen, fegyelmezetlen benyomást kelti, mintha épp egy pusztai törzs harcosa lenne.
Halálosan szerelmes a Kán lányába, iszonyuan féltékeny közben, miközben kisebbrendűségi komplexusai vannak. Mindig sok mindent csinálna egy adott pillanatban, miközben semmit nem tehet.
A tehetetlenség sokszor látszik az arcán.
Jó harcos, de túlfütött érzelmei mindig felülirják a józan észét, és emiatt rossz döntéseket hoz.
És persze igy az is lehetetlen, hogy viszontszeressék, a kán lányát elviszi valaki más, aki sokkal okosabb nála.
Igy járt.
Alakitása a 10-ből 10 pontot érdemel.
Illiona 2021 jan. 06. - 16:21:00 Előzmény kimbin01
(238644/239047)
Sziasztok!
Kedves Kimbin! hogyan lehet portörülgetés közben beleakadni egy külső wincsin lévő filmbe??? egész délután ezen törpöltem, és sehogy nem tudtam kitalálni. :))))

A multkor edimir elkérte a Do Jo Young magyar feliratait, amit meg is kerestem neki az egyik külső tárolómon. És ott gyorsan belenéztem az 54. epizódba, csak annyira, hogy jó-e a film, meg a felirat is milyen hozzá, és ott is maradtam, és akkor jött az este, az 55. és utána az 56 epizód, és rájöttem hogy ez nagyon jó!
Ugyhogy elkezdtem előlről, és most tartok a 19. résznél.
Nagyon élvezem, már megannyi részlet az évek alatt elmosódott, és talán a Sillán kivül nem is csináltak a koreaiak másik ilyen volumenű sorozatot.
Kép: a főszereplő
10/10
kimbin01 2021 jan. 06. - 13:56:50 10/10 Előzmény Illiona
(238643/239047)
Sziasztok!
Kár, hogy itt nem lájkolhatok, mert ez az írás tetszik. Szerintem a jelenkor orosz-kazah-mongol-filmekből ez az egyik legjobb, persze a Farkas totemet sem feledjük! Nekem tetszett a Mongol is, és az Aranyhorda is. Szeretnénk még többet látni, de a hazai médiapiac, és az emberek többsége tényleg vevő azokra a bugyuta filmekre, amiket q cikk emlegetett. Szeretem a mitológiát, de néhány film gyalázatosan el lett ....... az amcsi kezekben. Nem tagadom ott is akadt néhány igazán jó film, de a dömping az amiért kár volt a celluloidért. Tegnap délután-éjszaka, és ma újranéztem a Bichunmoot, kezembe akadt portörülgetés közben, és kedvet kaptam rá. Tulajdonképp 9 éve láttam, és csak a zenéjét hallgattam. Jól esett nosztalgiázni!
8/10
edimir 2021 jan. 05. - 18:10:55 8/10 Előzmény edimir
(238642/239047)
Off

The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) - 12. epizód
Spoiler

A Kairos után ez a sorozat lenne a most futók között egy "fajsúlyosabb" dráma, de vhogy ez mégsem sikerül neki. Bár a történet a 12. rész végén újra lendületet kap, de sajnos a két főszereplő színészi játéka nem, az marad vérszegény.

Jó, mondjuk Hera karaktere egy erős, profi, visszafogott, fegyelmezett személyiség... de 12 részen keresztül szinte ugyanaz a hang, ugyanaz a szinte nulla mimika és ugyanennyi szenvedély?! Ami még az elején a helyén volt, az a későbbiekben már az események változásával, az új és új helyzetekben már kevés... számomra a színésznő is....

Ügyvédünk karaktere változik, hozzá a színészi játék is... csak vhogy a közös jelenetek mégsem működnek igazán. A fájdalmas tekintet, az aggódó szavak rezonancia nélkül jutnak el az érzékszerveimhez, de belül nem váltanak ki hatást....

Mint ahogy anno a hotel folyosóján tipródó nővérke sem tudott meghatni...
KÉP: bármilyen görcsösen is markolássza a retiküljét.... mert utána szépen ÖNKÉNT lépett be a cégvezér hotelszobájába, ahová nem pasziánszozni hívták....

8/10
edimir 2021 jan. 05. - 17:41:56 8/10 Előzmény edimir
(238641/239047)
Off

The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) - 12. epizód
Spoiler

A sorozat szép lassan csordogálva elért háromnegyedéhez. Nagyon jól, dinamikusan indult az elején, aztán ez a sebes folyás a közepe táján kiterebélyesedett és belassult. A jelenben zajló új esetek helyett inkább a múlt szálait bogozgatja. és eljutunk a szokásos kicsi a világ effektushoz és a minden mindennel, mindenkivel összekapcsolódik - szintén csak megszokott - felismeréséhez. 11 évvel korábbi ügyek állnak össze kerek történetté.

KÉP: négyen: elnök és lánya, ügyvéd és Hera... négy cél, négy akarat.... s ami a négy kő közé kerülve őrlődik... egy fiúcska.... és egy bombaként robbanó mondat... vajon ki és miért gyújtotta fel 11 éve a raktárt?

Hmm, s a négy szereplő elgondolkodhat, vajon mit tud a másik háromról...
Illiona 2021 jan. 04. - 17:48:38
(238640/239047)
Sziasztok!
Boldog Új Évet Mindannyiótoknak!

Ma jelent meg ez a cikk a TOMIRISZ c kazah filmről, amiről már annyiszor beszéltünk itt.
Érdemes szerintem elolvasni.
https://magyarnemzet.hu/kultura/a-kazakok-szkita-kiralynorol-szolo-filmjukkel-feladtak-a-lecket-9174335/?fbclid=IwAR2UZ63UH-XXlJsZ_Vdv1rfMqamashTtUoA2bMB2vN2pMMCz1XLuEkOfWnc

Van-e olyan aki még nem látta?
8/10
edimir 2021 jan. 03. - 13:08:14 8/10
(238639/239047)
Off

Kalasnyikov - orosz film 2020
Spoiler

Még a fegyverek iránt nem érdeklődők is ismerik ezt a nevet, tehát a címmel el lehet adni a filmet. De vajon milyen filmet lehet készíteni a híres tervező életéből?

Felirat nélkül néztem egy online oldalon, tehát a párbeszédeket megítélni nem tudom, csak az összbenyomásról tudok írni. A forgatókönyvíró ügyesen (és roppant bölcsen) átugrotta a sok buktatót tartalmazó gyerek és kamasz kort (kulák apa, kényszerű elköltözés, szökés, kimaradás az iskolából) és csak 8 évet ölel fel a film a 94 évet élt Kalasnyikov életéből, 1941-1949 közötti időszakot.

Miért épp az a 8 év? 1941 a "tapasztalat", ami az ötletet elindítja, 1949 pedig, amikor az általa kifejlesztett fegyvert a szovjet hadsereg rendszeresíti.

A gyermekkort egy villanással elintézi, fából, fémcsőből puskát fabrikálni igyekvő fiúcska egy falusi parasztház udvarán. Aztán mindjárt belecsöppenünk a 2. világháborúba, 1941-et írunk. Kalasnyikov harckocsizó, a harckocsit találat éri, ő pedig megsebesül. Egyetlen jól felépített jelenetbe sűrítik a "tapasztalatot", amit sebesültként való szállításakor szerez, ami a motivációt adja majd, hogy innentől megszállottként az automata fegyverszerkezet tökéletesítésén fáradozzon.

A háborút innentől már a hátország egyes állomásain éli meg. A forgatókönyvírónak bizony fel kell kötni a gatyáját, innentől kell nézhető, "szórakoztató" történetet összehoznia egy kevésbé látványos és izgalmas vmiből.

Három dologra épít.
Az első egy nagyon szerethető Kalasnyikov karakter. Egyszerű, tisztességes, egyenes, elkötelezett, szorgalmas és állhatatos, aki katonaként és férfiként egyaránt szimpatikus.

Férfi. A második a romantikus szál. A későbbi felesége megismerése, kapcsolatuk megerősödése. A középiskolából kimaradt Kalasnyikov ugyan képes papírra vetni az elképzeléseit, de a megfelelő dokumentációhoz, a gyártáshoz szükséges műszaki rajzot már egy képzett mérnök készíti, ez pedig nő!:)

A harmadik pedig maga az ÚT, azaz a fejlesztés buktatókkal, kétkedőkkel, kinevetőkkel és támogatókkal, segítőkkel.... és egy végtelen kitartással, a nehézségeket legyűrő akarattal.....
Kétségtelenül a film leghatásosabb jelenete a fegyver tesztelése, amikor víz alá majd homokba merítik... aztán mégis tökéletesen működik. Ez a jelenet érteti meg még a laikussal is, miért vált legendássá a fegyver és feltalálója.

KÉP: az általa kifejlesztett fegyverrel felszerelt katonák tapssal köszönik meg Kalasnyikovnak a munkáját....

A film: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.imdb.com/title/tt11547520/&prev=search&pto=aue

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DBqZv1_WGjQ

Életrajza: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mihail_Tyimofejevics_Kalasnyikov
Az "Érdekességek" résznél jót mosolyogtam a szobra talpazatánál elkövetett óriási bakin:)))))))))))))))))))
8/10
edimir 2021 jan. 02. - 16:58:58 8/10
(238638/239047)
Off

Run On - 1-6. rész
Spoiler

Sajnos a Kairos-hoz hasonló minőségű sorozat nem terem minden bokorban, de azért még találhatunk más, érdekes sorozatot is, amit esetleg érdemes megnézni.

Számomra nagyon emlékezetes volt Si-Wan a Misaeng sorozatban anno, így kíváncsian vártam, vajon milyen lesz ebben a decemberben indult új sorozatban. Nos, ismét egy különleges karaktert alakít, nagyszerűen. Tkp a sorozat négy főszereplőjéről ugyanez elmondható, nem szokványos, erős karakterek.

De vegyük őket sorba!
Ki Seon-Gyeom - a nemzeti válogatott futója. Politikus apa, színésznő anya, profi golfjátékos nővér.... családi élet nulla. A "család" a politikus apa karrierjének szolgálatában és hátteréül szolgál. Az "otthon" számára ismeretlen fogalom, a sportközpontban éli roppant fegyelmezett életét, ahonnan ki-kirángatja a család, ha szükség van rá az imidzshez. Kevés beszédű, zárkózott figura, de ha megszólal, akkor akkor azzal lepadlóz mindenkit!:))))))))))) Szeretem a mély igazságérzetét, a karakánságát, ahogy képes mindent maga mögött hagyni, karriert, az egész addigi életét. A higgadtság szobra dühbe gurul, de még dühe is különleges!:)))))))))))))))))))))))

Oh Mi-Joo - filmek feliratát fordító, akit Ki Seon-Gyeom mellé vesznek fel tolmácsnak egy külföldi sportriporterek által is látogatott rendezvényre. A lány szülei korán elhunytak, így egyedül él a világban, csak filmes szakmában dolgozó barátnőjére számíthat, akivel együtt lakik. Neki viszont be nem áll a szája.:)))))))))))) Aminek sokszor látja kárát, mivel többnyire őszintén beolvas ilyenkor.:)))))))))))))
Számára az öröm és büszkeség netovábbja, amikor egy film stáblistájának végén a felirat fordítójaként láthatja a nevét. Bár elkötelezett, jó szakember, de a megbízásokhoz megalkuvásokon keresztül juthat csak, amit nehezen vesz be a gyomra.

Seo Dan-A- sportruházati céget vezet. Sajnos nőként a régimódi elveket valló apja a vállalata élén nem számol vele utódként. Van egy arrogáns és ostoba bátyja és egy idol féltestvér öcsikéje, akik tele van sztárallűrökkel. Roppant profi, de azért meg-megcsillan a fricska. Imádtam, ahogy utált bátyjának törleszti, amit a titkárával művelt!:))))))))) Ki Seon-Gyeom az ő általa tervezett sportruhákat mutatta be, innen közöttük a kapcsolat.

Lee Yeong-Hwa - egyetemista, aki festményeit a kávézónak ajánlja fel dekorációként. Képeire felfigyel Seo Dan-A. Négyük közül ő a leglazább figura, kispénzű művész tele alkotókedvvel.

Nem egy szokványos romantikus történet érdekes karakterekkel.

KÉP: "Why do we fall? So that we can rise again" - ez az egyik külföldi filmben látott mondat indította arra a lányt, hogy nyelvet tanuljon, felirat fordító legyen.
Az elhíresült mondás a Batmanből.:)))))))))))) Hmm... talán a sorozat mottója is egyben....
8/10
edimir 2021 jan. 02. - 15:14:43 8/10 Előzmény Ljerk
(238637/239047)
Off
Taejo Wang Geon - 2000

Azt hiszem, hogy természetes, hogy az elejétől Wang Guhnról szól a sorozat, ha egyszer ő a sorozat címadója.:)))))))))))))))))))

Tények. Háttttttttttttttttt... azért a Samguk Yusa népmeséken, legendákon alapszik.

A lázadás, az lázadás. Ha vki nem királyi vérből származik és úgy kerül a trónra, ott mindig kell vmi súlyos erkölcsi indoklás, hogy törvényesnek állítsák be a törvénytelent.

A 120. részben Gung Ye halála előtt felvillannak az életéből képek, abból kikövetkeztethető a felesége és fiai megöletése. Még ha így is történt volna, azért a koreai történelemben nem egyedülálló eset, hogy az uralkodó családtagjait végezteti ki... és mégsem tör ki lázadás ellene.

Hmm... a Gung Ye születésekor elhangzó jóslat, hogy katasztrófát hoz a világra, amiért az apja meg akarja öletni..... ez akár egy utólagosan. tudatosan kreált legenda is lehet, ami a "lejárató kampány" része lehetett, hogy lám, a megjövendölt szörnyű sors teljesedett be.

Igen, a történelmet sajnos mindig a győztesek írják.......
10/10
Ljerk 2021 jan. 01. - 23:48:31 10/10 Előzmény edimir
(238636/239047)
Az elejétől fogva Wang Guhnról szól a sorozat - mondjuk nem egy abszolút főszerep. Igen, ahogy írtad átveszi Gung Ye örökségét, persze ő is elég sokat tett hozzá Goryeo elődállamának megalapításához. A későbbi 80 rész az egyesítésről szól Baekje, és Silla kapcsán, ami szintén tartogat néhány érdekes eseményt. Szerencsénkre az Empress Chun Chuból ismert nagyszámú Taejo utód közti csatározás nem kap szerepet.

A filmben is szerepel a mondás, hogy a "történelmet mindig a győztesek írják", ettől függetlenül vannak tények amik tényleg amellett szólhatnak, hogy Gung Ye nem tudta összeegyeztetni az elméleti elveit az emberi élet valóságával - gondolok itt arra, ami a "feleségeivel" és gyerekeivel történt.
8/10
edimir 2021 jan. 01. - 22:14:29 8/10 Előzmény Ljerk
(238635/239047)
Off
Taejo Wang Geon - 2000

Az jutott eszembe, hogy milyen érdekes, hogy Korjó első uralkodója épp úgy került hatalomra, mint a Korjó utolsó királyát megdöntő. Azaz volt egy korábban az uralkodó hű embere, aki aztán katonai erejét felhasználva magához ragadja a hatalmat, új korszakot, új dinasztiát alapítva.

Ebben a sorozatban a megdöntött uralkodó Gung Ye.
Életrajza: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gung_Ye

Igen, szerepel benne, amiről írtál, hogy Maitreya Buddhának nevezi magát és a vallásra támaszkodva igyekszik megerősíteni a hatalmát, ami aztán szinte paranoiás vérengzésbe, erőszakba fordul, így tkp. az ellene való lázadás egyfajta megszabadítás egy őrülttől a trónon.

DE vhogy számomra kicsit mindig kérdőjelesek ezek az utolsó királyok a trónon, akik természetesen mindig vmiért elítélendőek. Ott bujkál az emberben a kétely, hogy ebből a negatív oldalból vajon mennyi a realitás és mennyit toldatott hozzá az új dinasztia, hogy saját legitimitását ezzel indokolja.

Az életrajzi szócikkben az "örökség" részben utalnak egyes történészi véleményekre, melyek szintén megkérdőjelezik Gung Ye despotizmusát.

Ezért is tetszett anno annyira a My Country: The New Age sorozat, mert be mert vállalni egy alternatív szemlélet, a bevettől eltérőt, ami kilép a rossz uralkodó ellen jogosan fellázadó egyébként hű tábornoka sémából.

KÉP: az utolsó pohár... tetszett ez a jelenet, jól volt felépítve... a nincs hova tovább menekülni elfogadása... a találkozás... és a király kardja....

Tényleg, a 120. részben meghal Gung Ye. Akkor a maradék 80 rész már az új korszak új királyáról, azaz Taejo-ról és Korjó alapításáról szól?
8/10
edimir 2021 jan. 01. - 21:47:29 8/10 Előzmény Ljerk
(238634/239047)
Off
Taejo Wang Geon - 2000

Pont 20 éve készült a sorozat, 2 évig tartott a 200 rész műsorba kerülése!
Én csak a 120. részt néztem meg belőle a Dailymotion-on angol felirattal kíváncsiságból. Ez volt a 200 részből a legmagasabb nézettségű, több mint 60%-os! Az első reakcióm az volt, hogy lejjebb vettem a hangerőt, mert a sok kiabalást már nem bírtam a fülesemmel hallgatni.

Ami feltűnt, az a hosszabban mutatott roppant komor arcok, szúrós tekintetek... és persze a jeleneteknél legalább 4-5 kísérő kifejti az adott helyzetről a véleményét, hogy a nézőt "képbe hozzák", mi is történik és miért.

KÉP: a sorozat plakátja
Ismertető:https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Taejo_Wang_Geon_(TV_series)&prev=search&pto=aue
10/10
Ljerk 2021 jan. 01. - 17:35:01 10/10 Előzmény edimir
(238633/239047)
Kicsit lesarkítottam a kérdést.

Azonban ki hibáztathatná Deák Ferencéket? Utólag sem lehet ebben a kérdésben nagyon okosnak lenni - hiszen az Orosz birodalom (Szent szövetség) segítségével verték le az 1848-as szabadságharcot. Lehetetlennek látszott, akárcsak a lengyelek esetében önálló államot létrehozni - Európa ezen részét birodalmak uralták.
10/10
Ljerk 2021 jan. 01. - 16:58:47 10/10
(238632/239047)
Írtam egy hosszabb hozzászólást válaszként, de eltűnt. Puff. ezért most röviden.

Az élő Buddha (Maitréja) megjelenése, mint aki létrehozza a földi mennyországot (Chunchu és Yushin Sillájának bukása után a koreai félsziget középső részén) - azonban környezete élő pokollá változik, mert egy Maitréja is csak egy halandó.

Silla öreg királyához hasonlóan Wang Guhnt is a többi hős (tudós, tábornok) emeli naggyá, mert látnak benne olyat, ami "tiszteletre méltó" - így a megőrült Maitréját sem akarja elárulni.

Szerencsére a belső és külső jelenetek arányaikban viszonylag jó összhangban vannak.
8/10
edimir 2021 jan. 01. - 15:35:32 8/10 Előzmény Ljerk
(238631/239047)
200 rész, akkor nem csapták össze! Gondolom, azért pár résznyit kitesznek azok a jelenetek, amikor az asztal körül vitatják meg a szereplők a helyzetet, a terveket. Mondjuk ezt a megoldást nem kedveltem igazán sosem, még Sillánál sem. Mindig olyan erőltetett, statikus.

Melyek voltak azok a bizonyos érdekes, kevésbé ismert események, amikre felkaptad a fejed?
8/10
edimir 2021 jan. 01. - 15:25:11 8/10 Előzmény Ljerk
(238630/239047)
Balkán. Jóval összetettebb a balkáni kérdés valóban.

Azért az OMM mellett volt még egy nagyhatalom, aminek voltak balkáni aspirációi: Oroszország.
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/bevonulas_boszniaba_balkani_krizis_1878

Az egyensúlyra törekvés mindenkor befolyásolta a nemzetközi politikát.

Cassandra-levél. "A trianoni békeszerződés után kétségtelenné vált, hogy a végkifejletet illetően Kossuthnak volt igaza."
Az idézet Gergely András történész írásából, aki a kiegyezést tekinti át: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/az_1867_es_kiegyezes

Vonzó Kossuth Duna konföderációs elképzelése: http://mek.niif.hu/04800/04882/html/szabadku0178.html

DE ehhez meg is kell nyerni a feleket. Akinek van, az a van-ról nehezen mond le, akinek nincs, az kérdéses, hogy mennyire válik mohóvá..... s a többiekről még szó sem esett.
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/ErdelyHun-erdely-tortenete-harom-kotetben-1/harmadik-kotet-1830-tol-napjainkig-1366/xi-az-abszolutizmus-kora-erdelyben-18491867-1643/3-az-onkenyuralom-megrendulese-16B5/a-duna-konfoderacio-es-a-hegemonia-kerdese-16F2/

10/10
Ljerk 2021 jan. 01. - 11:48:03 10/10
(238629/239047)
Megnéztem a Goryeo alapításáról szóló 200 részes sorozatot, néhány órával 2021 előtt sikerült befejeznem... :)

Mivel nem ismertem a 3. nagy egyesítés (1. Gojoseon 2. Chunchu-Yushin Sillája a Tanggal) történetét - érdekes, esetenként meglepő eseményeket láthattam . Egyes részek, karakterek és események sokszor vonzóvá tették a sorozatot, azonban a régimódi lassúság többször is akasztja a megtekinthetőséget, ezért is hagytam abba kétszer is.
10/10
Ljerk 2021 jan. 01. - 11:15:21 10/10 Előzmény Illiona
(238628/239047)
Az a helyzet, hogy a kritika politikai része felületes! Hihetetlenül nincsen képünk a Balkánról!

1. Az Osztrák-Magyar Monarchia (OMM) utolsó törökellenes megmozdulása az volt, hogy Bosznia-Hercegonivából kiűzte a törököket 1878-ban.

2. Ezután a berlini egyezmény keretében 30 évnyi katonai gyámságot kapott Bosznia-Hercegovina felett.

3. Majd az OMM az addigi törökellenes harc zászlóvivője, ezután e harc hátramozdítójaként ellenezte a balkáni országok törökellenes háborúit birodalmi érdekből!

4. 1908-ban az OMM felrúgva a berlini egyezményt annektálta Bosznia-Hercegovinát, azaz a birodalom részévé tette!

5. 1912-13 -ban a bolgár, szerb, görög csapatok kiűzték a törököket a Balkánról, miközben ezt a háborút az OMM ellenezte!

6. A Balkánon 1914-re egyetlen nagyhatalom maradt idegen testként, amely már nem a török volt, hanem az OMM!!!!!!!!

7. Kossuth "Cassandra" levelében pontosan leírta, hogy mi fog történni, ha Magyarország összeköti magát egy birodalmi érdekek alapján működő hatalomhoz:

"Ilyenkor mond le Magyarország legbecsesebb állami jogairól, és lemond oly módon, lemond, magát oly politikának eszközeül szegődtetve, mely szomszédainkat úgy nyugat, mint kelet felé ellenségeinkké teszi; a nemzetiségi belkérdés kielégítő megoldását, a horvátországgali kiegyezkedést lehetetleníti, s szemlátomást közelgő európai bonyodalmaknál hazánkat a vetélkedő ambícióknak céltáblául tűzi ki. [...]

... én e tényben a nemzet halálát látom; s mert ezt látom, kötelességemnek tartom megtörni hallgatásomat; nem avégett, hogy vitatkozzam, hanem hogy Isten, a Haza s az utókor nevében esdekelve felszólítsalak... Ne vidd azon pontra a nemzetet, melyről többé a jövőnek nem lehet mestere! "
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cassandra-lev%C3%A9l
8/10
edimir 2020 dec. 31. - 23:31:14 8/10
(238627/239047)
Köszöntsön ránk az új esztendő mindazzal, amire vágyunk: jó egészséggel, szeretetteljes kapcsolatokkal, stabilitással és kellemes meglepetésekkel, pihentető nyugalommal és pezsdítő élményekkel, jó filmekkel és még jobb beszélgetésekkel..... és sok-sok örömmel, nevetéssel!:)))))))
8/10
edimir 2020 dec. 31. - 23:20:54 8/10 Előzmény Illiona
(238626/239047)
:)))))))))))))))
Illiona 2020 dec. 31. - 22:42:59 Előzmény Illiona
(238625/239047)
Nem tudom megfigyeltétek e ugy a 3. perc tájékán az egyik zenész gyönyörű pont a zenéhez illő norvég mintás pulóverét - no jó, tél van éppen - és ugy 10 másodperc mulva az egyik néző manduláit is megtekinthettük, szerencsére ép és egészséges.

itt egy másik előadó páros Monalisa cimű dala, hiába hiresek, ez az előbbi előadásbn jobban tetszett:

https://www.youtube.com/watch?v=_51NyqCVyT8
Illiona 2020 dec. 31. - 21:59:11
(238624/239047)
Sziasztok!

minden Libagolynak, és minden erre járó olvasónak is Békés Boldog Új Évet kivánok.

hogy még ébren kibirjuk éjfélig, hozok ide egy dalt, ettől biztosan felébred mindenki, a vérnyomása pont jó lesz.

És még jót is nevethet a a Monalisa koreai kiejtésén.

https://www.youtube.com/watch?v=-hrQG-9I9wQ

Kép: ha már Monalisa, és pont Szilveszter éjjel, akkor:
8/10
edimir 2020 dec. 31. - 19:13:14 8/10 Előzmény edimir
(238623/239047)
Off

Szibéria meghódítása - orosz sorozat - 2020

Spoiler

És végre tényleg bepillantást nyerünk Szemjon Rezenov munkásságán keresztül a szibériai népek, táj korabeli világába.

KÉP: Rezonov gyűjtése.... ugye, ismerős?:)
8/10
edimir 2020 dec. 31. - 19:09:33 8/10 Előzmény edimir
(238622/239047)
Off

Spoiler

A sorozat 18 karikás besorolású. Az osztyákok egyike "padarok" prém helyett vmi mást ajánl fel...

KÉP: a szerencsétlen osztyák lány lesz a sorozat egyik új mellékszereplője...

Hányszor láttunk hasonlót koreai sorozatban....
8/10
edimir 2020 dec. 31. - 18:58:16 8/10 Előzmény edimir
(238621/239047)
Off

Spoiler

A film kapcsán már említettük a történetet feldolgozó 8 részes minisorozatot.
Egy ismertetőt itt olvashattok róla: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=ru&u=https://www.biwork.ru/news/o-cem-serial-tobol-kotoryj-sejcas-idet-v-efire-pervogo-kanala&prev=search&pto=aue

Letöltöttem a részeket, sajnos eddig még feliratot nem találtam hozzá, pedig nagyon jónak ígérkezik. Az 1. részt megnéztem, a többibe csak bele-belepillantgattam.

A filmhez képest a szereplők megegyeznek, sőt a film egyes részleteit egy az egyben átemelték a sorozatba. Miért érdemes esetleg mégis megnézni? Mert mindaz a hiányosság, amit a filmnek felróttak, azt a sorozat a helyére teszi. Szélesebb paletta, kidolgozottabb karakterek... és új helyszínek, események, mellékszereplők.

Szibéria. Felbukkannak azok a népek, melyekre már kiterjed ekkor az orosz befolyás.

KÉP: az Ob folyó mentén élő osztyákok prémbeszolgáltatása
werzsi9 2020 dec. 31. - 18:56:28
(238620/239047)
Kívánok sok szerencsét, boldogságot, egészséget az új évben, és sok jó filmet.
https://www.youtube.com/watch?v=pZ_7cog4COI
8/10
edimir 2020 dec. 30. - 20:01:49 8/10
(238619/239047)
SZAVAZÁS

Az idén is lehet az Ázsia Ékkövei oldalon szavazni 2020 legjobb sorozatára. Több mint 100 sorozatból adhatod le max. 10-re a szavazatod holnap éjfélig.

Kicsit szomorú vagyok, mert én talán 6-7 sorozatra adtam le csak a voksom, mert bár többet láttam, de vhogy mégsem éreztem őket olyannak, amik a "legjobb" jelzőt kiérdemelnék.

Lehet szavazni!:))))))))))))))))))))))))))))))

10/10
kimbin01 2020 dec. 30. - 18:16:26 10/10
(238618/239047)
BÚÉK
8/10
edimir 2020 dec. 30. - 00:59:12 8/10
(238617/239047)
Off

Tobol
Spoiler

Az izgalmas történetbe valóságos történelmi személyeket, eseményeket építettek bele.

Először ismerkedjünk meg az ellenséggel, a dzsungárokkal: https://en.wikipedia.org/wiki/Dzungar_Khanate
Hát.... azért elég borzalmas véget ért ez a nép.....

Szemjon Rezenov, az öreg térképész, akinek gyermekei is így vagy úgy, de a történetet alakítják.... : https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Semyon_Remezov&prev=search&pto=aue

Johan Gustaf Renat, a svéd hadifogoly : https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Johan_Gustaf_Renat&prev=search&pto=aue

Ha beleolvasunk Renat életrajzában, akkor a film történetének alapjára is rábukkanunk: "Renat és más svéd hadifoglyok 1716-ban részt vettek Ivan Buchholz expedíciójában, hogy feltárják az Irtysh folyó Yamysh-tó körüli aranykészleteket . Az expedíciót egy dzungari erő vetette alá , és Renat a következő tizenhét évet Dzungar fogságában töltötte."

Tehát a filmtől eltérően bizony 17 évet kellett a dzsungárok fogságban eltöltenie, nem is akárhogy! És ő is készített térképeket!

KÉP: egy érdekes hármas - orosz tiszt - dzsungár vezér - svéd fogoly

8/10
edimir 2020 dec. 30. - 00:35:19 8/10 Előzmény Illiona
(238616/239047)
Off

Tobol
Spoiler

Először is köszönöm Illionának a filmajánlót, és természetesen hálás köszönet Maryunak a fordításért és vandi2-nek a feltöltésért. Szerencsére újra elérhető a videán a film az alcíme alatt újra feltéve.

1700-as évek elején járunk, I. Nagy Péter orosz cár korában, akit leköt a svédekkel folytatott háború, s akit a távoli Szibéria csak annyira érdekel, hogy a svéd hadifoglyok számára tökéletes börtön rácsok nélkül, hiszen az irdatlan távolság miatt onnét megszökni képtelenség.

Szibéria kormányzóját viszont aggasztja, hogy a kínai kereskedő karavánok hatalmas sápját többé nem fölözheti le, hacsak nem tudja vhogy kirobbantani a dzsungarokkal a háborút. A dzsungarok által szorongatott kínaiak ugyanis orosz katonai segítséghez kötik a kereskedelmi kapcsolat fenntartását.
A cárt ugyan érdekli az arany - melyik uralkodót nem? - de háborút nem akar, csak békés expedícióra ad engedélyt.

Aztán persze semmi sem úgy alakul, ahogy a cár, vagy ahogy a kormányzó tervezte... A Sors bekavar....

A történet Alekszej Ivanov azonos című regénye alapján készült. A regény nagyon népszerű az oroszok körében, ezért is jelentett a regényt kedvelőknek a film kicsit csalódást, mert természetesen a szereplők részletes és árnyalt bemutatása, tetteik ok-okozati háttérének megvilágítása 1 óra 48 percbe nem férhetett bele olyan bőséggel, mint az a regényben az szerepelt. Mivel én a regényt nem ismertem, így nem is befolyásolt.

KÉP: felhőangyal a filmben. Érdekes volt a fülemnek az orosz angyal szó: ангел - angel
8/10
edimir 2020 dec. 29. - 23:41:07 8/10
(238615/239047)
KÉP: a TVN a karácsonykor leadott sorozat részek előtt jelzésként betette ezt a képet.....
Furcsa a szájmaszkos kis gömböcfigurák... reméljük, hogy az első és egyben utolsó ilyen szájmaszkos karácsonyunk volt.... Mindenkinek jó egészséget, derűs kedélyt, meghitt napokat kívánok!

Az Élet néha furcsán kapcsol össze dolgokat, így volt ez egy telefon és egy skype beszélgetéssel is. Illionával arról beszélgettünk, hogy a műkincseknek hová is kellene kerülniük, a kisebbik fiammal pedig felidéztük az ő ovis emlékét a Nemzeti Múzeumban, amikor 4 évesen elbűvölte az ott kiállított gyermekpáncél. És lám, a két beszélgetés ebben a hírben találkozott: https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/lengyelorszagnak-ajandekozza-a-kormany-a-nemzeti-muzeum-egyik-legjelentosebb-targyat-ii-zsigmond-gyermekpanceljat/
10/10
kimbin01 2020 dec. 27. - 13:04:36 10/10 Előzmény Illiona
(238614/239047)
Sziasztok, kellemes hétvégét! Jó hosszú pihenő ez.
Találkoztam ezzel a filmmel, a mozicsillagon, de nem volt magasra értékelve sem az IMDB (6, 4 pont), sem a nézők (4 pont) részéről, azok még inkább lepontozták. Így nem fogom megnézni, mivel nem éri el az a pontot, amiért érdemes megnézni. Bár ízlések és pofonok, majd megvárom a véleményeteket.
A Mária román királyné film magas 7,7 IMDB pontot kapott, de a nézők nagyon lehúzták, érthetően. Azt lehet, hogy megnézem, bár fenntartásaim vannak a történet kimenetele miatt.
Sok régebbi filmet is feltöltöttek mostanában a mozicsillagra, 1930- napjainkig, filmtörténeti ritkaságokat. Szeretek ott böngészni, mert téma szerint szét lehet választani, és úgy keresni.
Illiona 2020 dec. 27. - 12:17:45
(238613/239047)
És egy fél mondat a kritikából:

" .... és persze fájón utal arra a megkerülhetetlen tényre, hogy az első világháborúról és a Trianonhoz vezető útról fájdalmasan hiányoznak továbbra is a magyar játékfilmek, tv-sorozatok)."

egyetértek!
Illiona 2020 dec. 27. - 12:13:54
(238612/239047)
és még egy kép
Illiona 2020 dec. 27. - 12:13:13
(238611/239047)
még egy kép a fimből
Bán mór képeit hoztam
Illiona 2020 dec. 27. - 12:11:57
(238610/239047)
Sziasztok!
most egy európai film kritikáját hozom nektek, igaz hogy hosszú de azt hiszem, érdemes elolvasni.
Bán Mór irását hozom ide, tekintettel arra, hogy nem is láttam még a filmet (keresésébe vagyok, lehet segiteni)
másrészt elvágtam az ujjam, (nem kicsit, káposztaszelővel) igy csak bal kézzel tudok pötyögni.
Mindenképp foglalkoznunk kell vele, mert ez minket magyarokat is érintő történelem!!!!!
Bán Mór irása:

"SZERB TÖRTÉNELMI FILM AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚRÓL
Péter király
Szerb-görög történelmi film (2018)
Ahogy legutóbbi kritikámban, melyet a Mária román királyné című filmről írtam, megemlítettem, hogy miközben mifelénk szinte filmes mementó nélkül múlt el Trianon 100. évfordulójának megemlékezés-sorozata, addig szomszédaink korántsem viszonyulnak ilyen feltűnően szemérmesen a korszak eseményeihez. Érdekes, hogy a románokhoz hasonlóan a szerbek is a királyi családjuk egy tagjának karakterén keresztül közelítették meg a témát – elképzelhető, hogy a sok évtizedes kommunista propaganda ellensúlyozása is szerepet játszik ebben, hiszen nyilvánvaló, hogy a királyi famíliák tagjai nem részesültek különösebben pozitív megítélésben sem a titói Jugoszláviában, sem Ceauseşcu Romániájában. Van hát mit bepótolni történelmi ismeretek szintjén náluk is – meg is teszik a magukét a románok és szerbek is.
A szerb film hőse az az idősödő Karagyorgyevics Péter király, aki az első világháború kitörésekor már elég borúlátó Szerbia esélyeit illetően. A film központi alakja ő – elvileg. Azért csak elvileg, mert valójában a forgatókönyv – nagyon helyesen – néhány „mezei” katona heroikus története is egyben, vagy sokkal inkább az. Makrena, a besorozott parasztfiú, a cinikus, a Balkán-háborúkat megjárt profi katona, Zsivota, és persze az elmaradhatatlan árván maradt kisfiú története, akinek szüleit a „gonosz” osztrák-magyar katonák mészárolták le, s aki ennek hatására bosszúálló szerb katona lesz, akit maga a király léptet elő tizedessé.
Szóval, tévedés ne essék, a film végletekig leegyszerűsíti a képletet. A szerbek mindenben jók, vitézek, becsületesek, az osztrák-magyar hadsereg katonái (többnyire csak nemes egyszerűséggel „svábokként” emlegetve) – a velejükig gonosz démonok. A forgatókönyv felületesen átsiklik Szerbia megkerülhetetlen felelősségén a háború kiprovokálásában, a Ferenc Ferdinánd elleni merénylők fű alatti kiképzésében, a háborús előkészületekben, a reguláris hadsereg elleni terrortámadásokban (melynek részben jogos és logikus következménye volt az elkövetőkön gyakorolt megtorlás, és a civil lakosság elleni kemény fellépés).
Persze őszintén szólva ezt nehéz felróni a film alkotóinak, hiszen a Péter király egy nyilvánvalóan és felvállaltan propagandisztikus és nacionalista film, mely az egész szerb nemzet hősies helytállásáról szól az első világháborúban. És a román propagandafilmmel ellentétben meg kell, hogy említsük, a szerbek hősies helytállása történelmi tény, és el kell ismerni, a több oldalról szorongatott szerb sereg Krétára menekítése is heroikus, epikus cselekedet volt. Ez még akkor is így van, ha nagyapáink, dédapáink éppen ezek ellen a szerbek ellen harcoltak.
Márpedig nyilvánvaló, hogy ha szerbek készítenek történelmi filmet a szerbek helytállásáról, akkor ott a szerbek a jófiúk, és magától értetődő módon a „svábok” és persze a magyarok a „gonoszok”. Mondjuk legalább háromszor elhangzik a filmben, hogy „bár pusztulna el valamennyi sváb a világon”, ami azért túllép egy bizonyos határon, de legfeljebb azt állapíthatjuk meg, hogy a szerb filmgyártásra viszonylag kevés hatással volt még a political correctness-mozgalom, már ha az egyáltalán bárhol is kiterjed a homoszexuálisokon, színesbőrűeken, és más kisebbségeken kívül a németekre is. (Most mélyebben belegondolva, lehet, hogy nem is.)
Szóval a film központi alakja az öreg Péter király, aki a háború kitörésekor már visszavonult, hátát sikáltatja szolgálólányaival, élvezi az élet örömeit, de az Osztrák-Magyar Monarchia senkit sem meglepő hadüzenete után visszatér a politikába, hogy erőt mutasson, lelkesítsen, és példát adjon a nemzetnek. Mondjuk ezt meg is teszi, de sajátos módon a karaktert a film végére sem igazán kedveljük meg, ugyanis voltaképpen nem csinál semmi érdemlegeset. A film elején sopánkodik egy sort, hogy baj lesz ebből a háborúból, aztán sodródik az árral, lelkesítő beszédeket mond, s amikor elrendelik a szerb hadsereg evakuálását Krétára, velük tart – igaz, a többséggel ellentétben nem gyalog, hanem szekérháton, sztoikusan szivarozgatva szemléli az eseményeket. Dramaturgiailag ez a fő probléma: Péter király nem egyéb, mint az események békés és fölöttébb jámbor szemlélője, aki a film nagy részében egy kötött harisnyát próbál átadni a besorozott parasztfiúnak, annak anyja kérésére (nem vicc, tényleg ezzel foglalkozik a film második felében – sikertelenül)
Érezhették a főhős dramaturgiai hiányosságait a forgatókönyvírók is, ezért a szerb, szovjet filmtörténelem „legnemesebb” hagyományaihoz visszanyúlva néhány hétköznapi katonát állítottak a film igazi fókuszába. A jámbor parasztfiú, aki híven teljesíti kötelességét, a profi, de cinikus tüzértiszt, és a szülei meggyilkolása miatt bosszúért lihegő kisfiú története több, mint sablonos, néha kínosan a jugoszláv partizánfilmek miliőjét idézi, és nem kevésbé kínos módon hiányzik ezen történetszálakból minden valódi emberi érzelem. A Péter király sokkal inkább épít a titói partizánfilmek romantikájára és erkölcsi felfogására, mint bármi másra. A film ennek megfelelően nem képes igazi, reális és átélhető háborús történetként működni, noha a szerb hadsereg megpróbáltatásait igazán képlékenyen mutatja be. Talán túlságosan képlékenyen is, egy idő után vontatottá válnak a hóban, fagyban menetelő katonák képsorai, a sok szenvedés, éhezés, fagyhalál. Ennek következtében nincs igazi drámaisága annak, ki marad életben és ki hal meg a film végére.
A csatajelenetek viszont Kelet-Európai mércével mérve kimondottan érdekesek, már-már látványosak. Különösen úgy, hogy nagyon kevés film dolgozza fel a kontinensnek ezen részén az első nagy világégést; ilyen értelemben a Péter király igazi kuriózum.
Nehéz magyar szemmel nézni ezt a filmet, mely szinte tobzódik a szerb nacionalista toposzokban. Egy dolog bizonyos: plasztikusan megjelenik benne az, miért voltak olyan kitartóak a szerbek, miért volt olyan jó a harci szellemük (köszönhetően a Balkáni háborúk sorának, mely igazi főpróba volt számukra). A film nyilvánvalóan a szerb közönségnek készült, noha elkészültekor a szerbek Oscar-díjra jelölték, valójában esélye sem volt, méltán.
Igazán csak az első világháború kutatóinak, amatőr történészeknek érdekes alkotás ez, és azoknak, akik szívesen bepillantanak néhai ellenségeink gondolatvilágába egy-egy film segítségével. A román filmnél (Mária román királyné) klasszisokkal érdekesebb, és talán jobb film ez, és persze fájón utal arra a megkerülhetetlen tényre, hogy az első világháborúról és a Trianonhoz vezető útról fájdalmasan hiányoznak továbbra is a magyar játékfilmek, tv-sorozatok).
Következő kritika: Tamarisz királynő
PÉTER KIRÁLY
(Kralj Petar I.)
Szerb-görög történelmi film (2018)
125 perc
Rendező: Petar Ristovski
Producer és címszereplő: Lazar Ristovski
Írta: Vladimir Cosic, Petar Ristovski (Milan Vitezovic regényéből)
8/10
edimir 2020 dec. 26. - 15:51:54 8/10 Előzmény Illiona
(238609/239047)
Legend of Kolovrat

A Kolovrat legendája 1237 decemberében játszódik, találtam egy érdekes forrást több, mint 20 évvel későbbről Willem van Rubroeck, flamand ferences tollából, aki 1253-ban IX. Lajos francia király megbízásából járt a mongoloknál, hogy szövetségesül megnyerje őket a szaracénok elleni Szent földi hadakozáshoz. Útja során jár Batu kánnál is.

Willem van Rubroeck életrajza és utazása:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/William_of_Rubruck&prev=search&pto=aue

Térkép az útjáról:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/William_of_Rubruck&prev=search&pto=aue

Beszámolója a mongolokról:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://depts.washington.edu/silkroad/texts/rubruck.html&prev=search&pto=aue
a XII. fejezet szól Batu kán udvarának bemutatásáról
Én csak a nőknél találtam utalást az arc festésére, férfiaknál nem említi ilyesmit, amikor az öltözéküket, hajviseletüket taglalja.

A szócikkeket böngészve kattant be Colin Falconer könyve, A selyemút. Vajon mennyire használta fel az író Willem van Rubroeck utazását és alakját a regényéhez, ami 1260-ban játszódik és egy nagyon hasonló küldetés szerepel benne?
A regényről: https://moly.hu/konyvek/colin-falconer-a-selyemut
Ha az író fel is használta ötletként Willem van Rubroeck -ot a regényében szereplő William domonkos szerzetes figurájának megteremtéséhez, de akkor alaposan át is formálta azt, a józan, remek megfigyelő, a viszontagságokat jól tűrő létező emberből egy bigott, kellemetlenkedő, viszolyogtató karaktert formált.

KÉP: Batu kán sátra a Legend of Kolovrat c. filmben

10/10
kimbin01 2020 dec. 26. - 11:05:53 10/10 Előzmény Illiona
(238608/239047)
Sziasztok, kellemes pihenést!
Jó film, de a háromból még mindig a Tomirisz tetszik a legjobban. A Tomirisz után néztem meg, mert ott voltak egymás mellett.
Hogy telik a karácsony?
8/10
edimir 2020 dec. 26. - 01:49:13 8/10 Előzmény Illiona
(238607/239047)
Legend of Kalovrat

nem biztos!:))))))))))))))))))))))

Ha nem is a Tomirisz, de azért van némi párhuzam... mindkettő egy-egy nagy hódítóval való küzdelem a szülőföld védelméért.... mindkettő Dávid és Góliát harca, amelyben az esélytelen tud győzelmet aratni... mindkettő győzelme jelképpé vált... Kolovrat az addig legyőzhetetlen mongolokkal szemben tudott sikert elérni, még ha nem is az egész mongol seregen, de annak utóhadán és fontos vezérén. Sikere lelkesítő példa az utódok számára.

Batu. Bár maradt fenn róla ábrázolás, de hogy melyik mennyire hiteles..... ezt hadd ne kelljen eldöntenem.

Itt a filmben egy hatalmas selyempárna hegy tetején csücsül, egy olyan palástféle van rajta, amin egy hatalmas sárkány ábrázolás vonul végig. Igen, anno a kínai területeken folytatott hadjáratban részt vett, látjuk mellette a kínai tanácsadót is, így a selyempárna +sárkányhímzés még beleférne... De vhogy nekem kevés volt a figurában a mongol... és vhogy a karizmatikusság is.

Már a Tomirisznál is írtam, hogy a győzelem igazi értékét az adja, aki felett aratják.
KÉP: Kürosz a Tomiris c. filmből.... azért ebből az arcból árad az erő!
Illiona 2020 dec. 26. - 00:59:20 Előzmény edimir
(238606/239047)
nem biztos hogy elolvastad a beirásomat. :))))
Irtam, hogy ez nem a TOMIRIS.

A TOMIRIS az egy nemzeteken átivelő hatalmas eposz egy királynőről, aki több volt, mint a körülötte élők bármelyike.
(azt nem tudom lehet e beszélni nemzetekről 639 ben időszámitásunk előtt.)

A Legend of Kalovrat viszont egy film, egy történelmi film, némi legendával, és orosz.

Az azért érdekes, hogy egyikünk sem tudja, hogyan is nézett ki Batu Kán, talán pont igy. Nem?
8/10
edimir 2020 dec. 26. - 00:47:25 8/10 Előzmény Illiona
(238605/239047)
Legend of Kalovrat

Evpaty Kolovratról itt olvashattok: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=de&u=https://de.wikipedia.org/wiki/Jewpati_Kolowrat&prev=search&pto=aue

1237 decemberében játszódik a történet... négy évvel a mi tatárjárásunk előtt....

Nekem vhogy felkavaróbb volt a Tomirisz egyszerűsége, sokkal drámaibb.... nem is tudom, de számomra olyan csicsásra sikeredtek ebben a filmben a mongolok.

KÉP: Batu... erőtlen, festett arc....
10/10
Ljerk 2020 dec. 25. - 22:35:25 10/10 Előzmény kimbin01
(238604/239047)
Köszönöm! Tudtam, hogy a dal feldolgozás, de azt nem hogy magyar változata is van.
Illiona 2020 dec. 25. - 21:47:32
(238603/239047)
Ugyanezen az oldalon található RAIN kerékpáros filmje, talán itt az év végén még sokaknak belefér:
Race To Freedom 2019
Tehát googlee, cim, kattintás a kis kerékre a jobb alsó sarokban, felirat, magyar, és már lehet is nézni.
Erről a filmről sokat irtam annak idején, amikor megjelent, és utána a mikor a felirat is megjelent, most nem ismétlem meg!
Nagyon sok köszönet Maryunak, aki leforditotta ezeket a filmeket.
Kép: a filmből
Illiona 2020 dec. 25. - 21:23:24
(238602/239047)
Sziasztok!
egy ujabb orosz filmet ajánlok nektek a VIDEA nevű megosztóról
a cime: Legend of Kalovrat
2017-es film, és szintén Maryu forditása.
Googléba beirni, és a jobb alsó sarokban a kis kerékre kattintani, ott a feliratra, és ott is van a magyar felirat.
Ez nem Tomiris,
de egy jó film, igy unalmas estékre való.
Kép: a filmből - a főszereplő
10/10
kimbin01 2020 dec. 25. - 11:10:05 10/10 Előzmény Ljerk
(238601/239047)
10/10
Ljerk 2020 dec. 25. - 05:33:47 10/10
(238600/239047)
Kellemes ünnepeket kívánok! https://www.youtube.com/watch?v=OA8xIfZHU-g
8/10
edimir 2020 dec. 24. - 18:08:43 8/10 Előzmény edimir
(238599/239047)
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
by maggi
8/10
edimir 2020 dec. 24. - 18:07:36 8/10 Előzmény dorombka
(238598/239047)
Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok Mindenkinek!:)

8/10
edimir 2020 dec. 24. - 15:16:06 8/10
(238597/239047)
Off
Royal Secret Agent - 1-4. rész

Spoiler

A héten indult a KBS2 csatornán a Royal Secret Agent c. sorozat. Még nagyon az elején tartunk, de egy szórakoztató kosztümös sorozatnak tűnik, amely a korrupció, a visszaélések felderítésére kiküldött királyi titkosügynök eseteit kíséri nyomon a Joseon korban.

KÉP: a küldetés triója: az ügynök , a szolgája és a damo, a női rendőr... és a titkosügynöki jelvény....:))))))

Miért trió és miért pont ők?

Történetünk elején kiderül, hogy a király titkosügynökének lenni nem éppen egy életbiztosítás... A "király szeme és füle", de a nagyhatalmú urak bizony szeretnék, ha a király vak és süket lenne az országban folyó visszaélések, törvénytelenségek, harácsolások kapcsán, ezért megölik a titkos ügynökét.

A király egyetlen hűséges hivatalnoka, a királyi titkár próbál találni a titkosügynöki posztra kinevezhető alkalmas vkit, de ez bizony nem olyan egyszerű. Ki is vállalná önként a veszélyt, azt, hogy elteszik láb alól?

Hmmm, lehet, hogy aki komolytalannak, érdektelennek, csak a szerencsejátéknak élőnek tűnik jelenti majd a megoldást? A triónkat színezi egy kis belső ellentét, ami természetesen a küldetés során átalakul, ahogy az már megszokott a koreai sorozatokban.:)))))))))))))))))))))

Ismertető: https://asianwiki.com/Royal_Secret_Agent
8/10
edimir 2020 dec. 24. - 14:44:30 8/10 Előzmény Illiona
(238596/239047)
Off

Kairos - vége
Spoiler nélkül!:)

Véget ért.... korrekt lezárás.. . hiányozni fog...

Még szerencse, hogy azon frissiben telefonon kibeszéltük Illionával a vége kapcsán a benyomásainkat, mi azt is kitaláltuk, nálunk hogyan folytatódna.:))))))))))))))))))))))))))

KÉP: - felirat - hát igen, magyarázat, hogy néha miért nem adták le a heti részt... így a befejező rész képernyőre kerülése tökéletesen szinkronban volt időben - a történések mintha velünk, nézőkkel egy időben lennének : december 22. - 22 óra 33 perc.....
10/10
kimbin01 2020 dec. 24. - 13:45:13 10/10
(238595/239047)
Sikerült megnéznem a Tobol c. filmet, nekem a Tomiris jobban tetszett, bár ez is jó volt,. Azért jó, hogy az oroszok is elkezdtek ilyen történelmi témájú filmeket forgatni, bár a régi háborús szovjet filmekben van néhány igazán komoly filmtörténeti alkotás! Ballada a katonáról, Csendesek a hajnalok, Szállnak a darvak, és még egy pár.
9/10
dorombka 2020 dec. 24. - 08:24:59 9/10
(238594/239047)
Kellemes , békés karácsonyt
és boldog sikerekben gazdag új esztendőt kívánok
10/10
kimbin01 2020 dec. 24. - 08:20:29 10/10
(238593/239047)
Sziasztok! Boldog karácsonyt mindenkinek!
( Köszönöm az ajánlásokat, megkeresem mindkettőt, legalább lesz mit nézni az ünnepek alatt.)
Illiona 2020 dec. 22. - 21:04:50
(238592/239047)
Véget ért a Kairos.

16 órai feszültség, izgalom. Azt hiszem ez lesz az év sorozata. Persze csak számomra, hiszen most lehet szavazni, és ez amugy sem mozgatta meg a többséget. Sőt, vannak akik még mindig a feliratot várják.

Még én is csak ugy néztem meg a végét, felirat nélkül, de nem lehetett tovább várni.
edimir?
Illiona 2020 dec. 21. - 20:08:32 Előzmény Mennyei Harmónia
(238591/239047)
Sziasztok!
én még időben megnéztem, sőt találtam egy másik filmet is, szintén Maryu forditásában, és szintén orosz, ezt ma akartam megnézni, egy orosz legenda Batu Kán idejéből.
Majd figyeljük, hátha valahol megjelenik a film, és elkérjük a forditást Maryutól.
Most már várni kell...
Mennyei Harmónia 2020 dec. 21. - 18:23:36
(238590/239047)
Sziasztok! Tobol felkeltette az érdeklődésemet, ránézek. :)
Ezúton kívánok Mindnyájatoknak békés boldog karácsonyt és egészséget és azt, hogy az új év sok jó újat hozzon!
8/10
edimir 2020 dec. 21. - 18:06:06 8/10 Előzmény Illiona
(238589/239047)
Későn szántam rá magam.....
KÉP: mára már törölték:(((((((((((((((((((((((((((

Láttam, hogy a regényből nem csak film, hanem minisorozat is készült.
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=ru&u=https://ru.wikipedia.org/wiki/%25D0%25A2%25D0%25BE%25D0%25B1%25D0%25BE%25D0%25BB_(%25D1%2584%25D0%25B8%25D0%25BB%25D1%258C%25D0%25BC)&prev=search&pto=aue

A minisorozat fenn van a YT-on
10/10
Ljerk 2020 dec. 21. - 12:28:10 10/10
(238588/239047)
No - végre megjelent egy igazi női karakter, mintha a később készült Jumongból Sosuhno lépett volna elő. Feldobta a napom.
10/10
Ljerk 2020 dec. 21. - 08:40:39 10/10
(238587/239047)
Egyébként valami baj lehet velem, a Goryeo alapításáról szóló 200 részes sorozatot (Taejo Wang Geon) már kétszer is abbahagytam kb. 7, illetve 4 évvel ezelőtt, de most meg tetszik... :)

Szerepelnek benne a Legendből is ismert amazon harcosnők, Jang Bogo (Emperor of the Sea) leszármazottak, az élő Buddha - egyébként még régibb vágású film, mint az Age of Warriors.
10/10
Ljerk 2020 dec. 21. - 08:30:35 10/10 Előzmény Illiona
(238586/239047)
Köszönöm az ajánlást. Lehet, hogy megnézem - ismereteim szerint akkoriban az obi-ugorok egy része ott élt (a Tobol folyónál), mongol-tatár uralom alatt (Az obi-ugorok története - http://finnugor.elte.hu/tortenelem/Egyesnepek/Obi/obi.htm ).
Illiona 2020 dec. 20. - 15:35:53
(238585/239047)
Az az igazság, hiába szántam magam rá, hogy megnézzem, eddig mindegyik epizód elejébe belekezdtem, de annyira kiélezettek a karakterek, főleg ez a főszereplő nő (nő????? Nem!!!!!)
hogy ott is hagytam. Ez nem az én világom.

Most éppen megtaláltam Maryu legfrissebb forditását, (tegnapi) egy orosz történelmi filmet, felrakta a videa nevű oldalra is , a címe TOBOL,még csak a 20 percnél tartok, de szuper!!! ezt inkább ajánlom mindannyiótoknak!!!
8/10
edimir 2020 dec. 20. - 14:53:33 8/10 Előzmény edimir
(238584/239047)
Off

Cheat On Me If You Can - 3-6. rész

Spoiler

Szerencsére nem a félrelépés X+1 verzióját kapjuk, hanem az eltűnt színésznő esete bonyolítja meg a szálakat.

Ami a Kairosz és a Revenge gyengéje egy kicsit, hogy gyengék bennük a mellészereplők, sőt, némelyik karaktere nem túl sikerült.... s amit ritkán írok le, de bizony a színészi játék sem tetszik... pl. a Kairoszban a Lány anyjától a falat kaparom, olyan idegesítően rossz, minden szempontból, de a Revenge nyomozó barátnője is túlzizegi a szerepet.

Ebben a sorozatban végre kapunk érdekes mellékszereplőket... a NIS csapata, a rendőr páros, színesítik a palettát, mindnek van egy kis sajátossága. A történet így nem ül le, pezsgőbbé teszik. Különösen tetszik, ahogy a főhőseinket is általuk más nézőpontból látjuk.

Krimiíró. Úgy tűnik, ő mindenkit irritál, aki bármilyen kapcsolatba kerül vele. Így van vele az asszisztensként mellé beépült NIS ügynök, de az a rendőr is, akinek nyomozásába beleüti az orrát.... s ráadásul fel sem sül, sőt..... Nem könnyű a nő arroganciáját, hideg, kioktató stílusát elviselni..... De azért neki is van egy jól titkolt lágy oldala....

KÉP: a nemzeti lobogó a házassági évfordulón kell a házra kitűzni, mert számára ez a legnagyobb ünnep
8/10
edimir 2020 dec. 18. - 00:45:58 8/10 Előzmény edimir
(238583/239047)
Off

True Beauty - 3-4. rész

Spoiler
A "mintadiák" Cha Eun-Woo mellett a vagány Hwang In Yeop is feltűnik.
Hwang In Yeop 1991-ben született, de nem gondoltam volna, hogy már 29 éves. Mivel csak 2018-ban kezdődött a színészi karrierje, így nála nem kilométeres a diszkográfia.

A szemei kicsit emlékeztetnek Junkiéra... ha még nem is nyilvánították nemzeti kinccsé.:))))))))))))))))))))))
Egy kis részlet a sorozatból, ahol énekel: https://www.youtube.com/watch?v=TsDZZlx9A3g

KÉP: Hwang In Yeop
8/10
edimir 2020 dec. 17. - 17:02:36 8/10
(238582/239047)
KÉRÉS

A pécsiek egy remek kezdeményezést bocsátottak útjára, advent vasárnapjain a dzsámira gyermekrajzokat vetítenek fel. A gyerekek rajzaira lehet szavazni még holnap (dec. 18. - péntek) 17 óráig.

Szeretném kérni a segítségeteket, hogy kedves ismerősömnek, Kluitenberg Alexnek minél több szavazat gyűljön össze. A szavazás kicsit macerás.
A menete:
1. regisztrálni ezen az oldalon név és e-mail cím megadásával: https://gyerekrajzpalyazat.hu/korcsoport-3/

2. az e-mail címünkre érkező megerősítő linkre kattintani

3. visszatérni az oldalra: https://gyerekrajzpalyazat.hu/korcsoport-3/ Belépés, majd szavazás! ☺

Köszönöm.

Szép napot, jó egészséget kívánok mindenkinek!

KÉP: Alex rajza a szavazós oldalon - az adventi vásárt rajzolta meg.... legalább képen élvezzük, ha az idén már elmarad...
8/10
edimir 2020 dec. 16. - 22:16:10 8/10
(238581/239047)
Off

Mr Queen - 1-2. rész
Spoiler

Akik netán egy veretes történelmi sorozatot szerettek volna, azok talán csalódnak, de akik szeretnek nevetni, azok megkapják egy kis Jeseon selyembe burkolva. A karakterek kitaláltak, a valós történelmi eseményekhez, személyiségekhez nincs közük.

Nézzük a történetet! A jelenben van egy nőcsábász arrogáns séfünk, aki a Kék Házba is bizonyítja képességeit... csakhogy.... egy különös vizes baleset után 1851-ben tér magához nőként... mégpedig a fiatal király jövendőbelijeként, épp a nász előtt...

Érdekes párost kapunk... Vajon az ifjú király tényleg olyan iszákos, nőbolond, az országot romlásba döntő, mint ahogy a történelem könyvek állítják? S az ifjú királyné bőrében séfünk mihez kezd?

Háttttttttt.... nem egy szokványos kosztümös sorozat, nem is akar az lenni, inkább pimasz, humoros és nagyon friss.....

Majd meglátjuk, hogyan is alakul...:))))))))))))))

KÉP: az ifjú pár a nászéjszaka után egy nem szokványos beszélgetés közben....
8/10
edimir 2020 dec. 16. - 18:00:24 8/10 Előzmény edimir
(238580/239047)
Off

Kairos 14. epizód
Spoiler

Így a vége felé még inkább bekeményített a sorozat. Még két rész, aztán kiderül, hogy a sok változás közepette a sors végül is milyen verzió alapján dől el, az időhurok végleg megszűnik, és az Idő a megszokott medrében folyik tovább, miként az emberi életek is. Lesz, aki visszavonhatatlanul meghal, lesz, aki él, de egészen másként, mint a sorozat elején. Remélem, hogy a szálakat rendesen varrják el. S nem gabalyítanak össze olyanokat, akiket nem kellene......

KÉP: a Titkár.... tévedtem, a Feleség talán mégis szerette.....
8/10
edimir 2020 dec. 16. - 17:50:18 8/10 Előzmény Illiona
(238579/239047)
Off
The Goddess of Revenge - A Bosszú Istennője 7 - 8. epizód
Spoiler

Felvásárolta, hogy aztán elégesse, tehát gyűlölte kezdetben a nőt.

A kiadónak kára keletkezett, az ügyvéd azért nem az összes létező példányt vásárolta fel, hiszen a nőt is látjuk a botrány után eladatlan könyvei között keseregni. Az elégedetlen könyvvásárlók is igényelték vissza a könyv árát, másrészt már előre le volt kötve nyomdával, könyvesboltokkal a könyv újabb kiadása. A könyvkiadónak esett folt a tekintélyén, hogy mennyire "szavahihető", ez pedig egyfajta eszmei kár, ha úgy vesszük.
Illiona 2020 dec. 16. - 15:46:20 Előzmény edimir
(238578/239047)
The Goddess of Revenge - A Bosszú Istennője 7 - 8. epizód

Szerintem itt a szerelmi szál elkezdődött a sorozat előtti időben, hiszen azzal kezdődött az 1. rész, hogy az ügyvéd felvásárolta a nő által kiadott könyv összes meglévő példányát.
Ilyet pedig nem csinál csak ugy.
Mondjuk, ha felvásárolta, akkor hogyan lehet ebből kára a könyvkiadónak? Csak kérdezem! :)))
Kár az ügyvédért, egy ilyen nő! De ez van!
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 22:23:18 8/10
(238577/239047)
Off

True Beauty - 1-2. rész

Spoiler

Nem tudom, hogy kik látták anno a My ID Gangnam Beauty c. sorozatot, de azoknak lesz egy kis áthallásuk.

Ott ugyebár az ork-csúnya lány az egyetem megkezdése előtt egy teljes arcplasztikát végeztet el, hogy megszabaduljon a kirekesztéstől és a folytonos megaláztatásoktól. A most induló sorozatban a középiskolás lánynak elég ügyesen sminkelni és lám, a rút kiskacsa hattyúvá, a kigúnyolt lány rajongott "istennő"-vé válik.

S hogy még erősebb legyen a My ID-re a visszautalás, a főszereplő fiút újfent Cha Eun-Woo alakítja majd. Szerencsére főszereplő lánykánk egyébként roppant belevaló, s kap még egy szép fiút, hogy kavarjunk az állóvízen koreai módra.

Kedves, könnyed sorozatnak néz ki így az elején. Az egyetlen rejtély is csak 1 évre nyúlik vissza, nem egy évtizedre, semmi agyon komplikálása a dolgoknak. Köszöni szépen, ő csak szórakoztatni akar.... S valljuk meg, ebben a borongós időben ránk fér egy kis felhőtlen nevetés!:)))))))))))))))

KÉP: a sorozat plakátja... milyen ötletes a tükörrel!:))))

Forrás és ismertető: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://asianwiki.com/True_Beauty&prev=search&pto=aue
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 22:02:55 8/10 Előzmény edimir
(238576/239047)
Off

The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) 8. epizód
Spoiler

A sorozat feléhez értünk el. A múlt egyre jobban kezd körvonalazódni, mint a sorozaton végig vonuló szál. Az adott epizódban pedig új ügyként a biztosítások kerülnek terítékre. A biztosító természetesen ahhoz a nagy vállalatcsoporthoz tartozik, aminek Elnöke itt is a "főgonosz", minden rossznak az eredője... Kicsit ebben is összecseng a Kairos-szal.

Biztosítás. Gyorstalpalon kiképzett biztosítási ügynökök a családjuk és ismerőseik körében igyekeznek biztosításokat kötni, hogy teljesítsék a magas kvótát. De maguk a biztosítási kötvények rejtenek csalafintaságot, ami ott szerepel az olvashatatlan kisbetűs kitételben. Aztán az átvert biztosítottak kártalanításához az ügynök jutaléka és büntetése lesz a fedezet, csak a biztosító társaság jár jól.

Ehhez kapjuk az egyéni sorsokat a száraz tények fűszerezéseként. S hogy azért az izgalmakat is fenntartsák, beindul a szerelmi szál is. Ügyvédünk egyre többször aggódik Heraért... s ez az aggódás bizony már nem az ügyvédé, hanem egyre inkább a férfié....

Közben választ kapunk a múlt néhány kérdésére...

KÉP: - felirat - többek közt a rejtélyes doboz tartalmára ... hogy miért is nem lottózom?!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 20:04:22 8/10 Előzmény edimir
(238575/239047)
KÉP: - felirat - a karácsonyi üdvözlet után ez is szerepelt a video végén......
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 19:54:13 8/10 Előzmény Illiona
(238574/239047)
Alig egy órája hívott fel az egyik munkatársam, hogy nem érez illatokat, ízeket, a gyengeség mellé az izmaiban olyan fájdalmat érez, hogy semmilyen testhelyzetben sem képes megmaradni. Holnap nem tud jönni dolgozni.... Ja, és szívbeteg gyerekkora óta + magas a vérnyomása, egyedül él, van mitől tartania..... és ő már sokadik nálunk a sorban.

A feltett video címe: Pedagógusoktól karácsonyra 2020 | Add tovább
Amatőr felvétel, aminél a gesztus számít igazán, az melenget. Főként a dal végén a jókívánság és az, ahogy összefogtak, hogy elkészüljön.....
Illiona 2020 dec. 15. - 19:29:57
(238573/239047)
Ide írhattad volna hogy mi ez, és akkor nem kattintok rá!!
Ez nem melegit.
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 19:21:32 8/10
(238572/239047)
Ez a szép kezdeményezés megérdemli, hogy minél többekhez eljusson. Továbbadtam, hogy belül megmelengessen mindenkit.....

https://www.youtube.com/watch?v=ZrZlx4f5m4Y&feature=emb_logo
8/10
edimir 2020 dec. 15. - 00:06:53 8/10 Előzmény Illiona
(238571/239047)
Kairos 13. epizód

KÉP: - felirat - a google rendkívül szórakoztató, nekem kicsit mást dobott ki!:))))))))))))))))))) Micsoda kényszer!:)))))))))))))))))))))))
Illiona 2020 dec. 14. - 21:25:44
(238570/239047)
Kairos 13. epizód

semmi spoiler

Azért a googlee forditó képes hihetetlen szóösszekapcsolásokat csinálni, itt a feszültség megvan, és közben a felirat:
"Nekem is szivárgást kell tennem"
és elvonul a mellékhelyiségbe.
10/10
Ljerk 2020 dec. 13. - 10:13:03 10/10 Előzmény edimir
(238569/239047)
Egy nagyon picit változott a véleményem a Csanganról azok alapján amit olvastam tőled, de alapjaiban nem. Nem tartottam rossz filmnek, hiszen több részét is "meg kellett néznem" :) naponta. A főszerep és néhány karakter, valamint a színészek is jók voltak.

A "műanyag" érzés sajnos nem tudott érzelmeket kicsiholni belőlem, igazából teljesen meg kéne fejteni, hogy ugyanezt néhány koreai rendező és forgatókönyvíró hogyan éri el. Bár pont a magyar felirattal is rendelkező japán Gunshi Kanbee sorozat rendezője nyíltan bevallotta, hogy a koreai filmek mintájára ő is belesző a történetbe átérezhető érzelmeket (nemcsak olyat amit csak "ésszel" lát valaki), egész szépen sikerült neki egyébként, mert jó színészeket választott.

Pont ezért, ha filmet ajánlhatok - akkor inkább Gunshi Kanbee, mint mondjuk az Age of Warriors.

Age of Warriors spoilerek:

Az Age of Warriors forgatókönyvírója írta később a King's Dream -et, de az rosszabb lett, mert abból még az izgalom is kiveszett.

A sorozat a hadurak korszakának első felét öleli fel, így tulajdonképp 4-6 külön történetfüzérből (azért 4-6, mert egymásba mosódnak) áll össze. Ne keressünk 2-3 tudós kivételével nagy államférfiakat, azok lényegében nincsenek - csak a katonahősök, akiknek egy része nagy célokat fogalmaz meg, a másik része meg lavírozik.

Silla készítőinek mi tetszhetett a filmből?
- A nagy célok, amik Goryeot ( vagy Sillát - igen az Age of Warriorsban is) újra naggyá teszik. A "nagy cél ügye igazolja a vérontást" elvet azonban csak egyetlen "hős" utasítja el. Sillában ez Bidám rosszabbik oldala, és Yushin karaktere közti különbség. Mondjuk annyiban realistább az Age of Warriors, hogy itt hosszú távon semmi esélye sincs egy "igazi hősnek".
- Mishil Sejong mellére bújik, és oltalmat kér tőle :) - na ez itt, vagy három különböző esetben is megtörténik.
- Az utolsó "hős" halála előtt "találkozik" önmagával és "beszélgetnek", ami Dokmánnal is megtörténik majd.

8/10
edimir 2020 dec. 13. - 00:23:24 8/10 Előzmény Illiona
(238568/239047)
Nyugodjék békében...

Talán az általad megfogalmazott kérdésre nem... de a bűnről és bűnhődésről igen, a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz-ban... a békára kötött kő... és az emberre kötött szobor.. a deszkába faragott Gyémánt szutra....

Amikor még létezett Bip-bip mozis fóruma, akkor sokat beszélgettünk ott a filmjeiről...

Az ókori egyiptomi úgy tartotta, mondd ki a nevét.. és azzal életet adsz a holtnak.... Nézd újra a filmjeit, és beszélni fog újra hozzád....

Illiona 2020 dec. 12. - 22:07:46
(238567/239047)
Sziasztok!
Vártam, hogy valaki majd csak hozza a hírt, hogy Kim Ki Duk meghalt ma.
itt egy ujsághír, ami összefoglalja az egész életét, a filmjeit.
Én itt ezeken az oldalakon korábbi években a Lopakodó Lelkek (3 Iron) cimű filmről irtam, és nem is olyan rég az Az Ij ciműről.

https://hang.hu/kultura/2020/12/12/meg-kell-kuzdenunk-a-koreai-rendezozseni-filmjeivel/?fbclid=IwAR3T5eHl-m7Mt18LBTQXUf9TVVRua0KZllRtwZfqRL3Rq6AXzckDV65A0_4

Természetesen azemlékezés azért nem teljs, hiszen sosem derült , mi a véleménye az elfolytott szexualitásról az Az Ij cimű film kapcsán , a szexuális vádaskodások tükrében.
Nem is remélem hogy valamikor megtudjuk.
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 21:14:30 8/10
(238566/239047)
Off

The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) 7. epizód
Spoiler

Ügyvédünk asszisztensének múltjára is fény derül, s hogy miért akar ő is bosszút állni az Elnökön.
KÉP: a fotón családja valódi romba döntője....

Ügyész és asszisztens egyaránt utálja Herát, az Ügyvéd nővérének tönkretevőjét, aki átgázol mindenkin az érvényesülésért..... felhasználni, aztán eldobni, ők így gondolják... De vajon Ügyészünk is?

Ő kezd belátni a kemény nő álarca mögé, észreveszi a félelmet, a fájdalmat, a figyelmességet mások iránt.

Még vasárnap jön a 8. rész, meglátjuk, mit hoz?::)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 21:04:23 8/10
(238565/239047)
Off

Spoiler

Végre megismerjük Ügyvédünket segítők motivációját is.

KÉP: - felirat - Yang ügyész Ügyvédünk nővérének köszönhette 10 éve a jogász diplomáját, így elkötelezett barát és segítő a bosszúban.
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 21:00:49 8/10
(238564/239047)
Off

Spoiler

Már éppen azon kezdtem bosszankodni, hogy mennyire zavaros a történet attól, hogy a múltból bevillanó képek olyan nehezen követhetőek, amikor végre kicsit többet kapunk az egész történet és a kapcsolatok jobb megértéséhez ebben a 7. részben.

Végre. Egy kicsit túl sok volt a bonyolítás, amitől nem igazán lehetett élvezni a sztorit, most végre megesett a szívük a szegény nézőn is!:)))))))))))))))

Nos, Ügyvédünk 10 éve készül a bosszúra, ami az Elnök ellen irányul. Igazi nagy hal, nem hiszem, hogy a szokásos 2 rész elég lesz ahhoz, hogy sikerüljön "kifogni". Az ő leleplezése és bűnhődése szerintem a sorozat felénél nem valószínű. Miről szólna akkor a másik fele? Egyébként is túl dörzsölt az Elnök, igazi öreg, tapasztalt róka.

Hogy miért ő az Ügyvéd célpontja? Mert úgy hiszi, hogy a nővére miatta halt meg. Herára várna feladat, hogy az Elnököt lebuktassa, aztán az Ügyvéd részéről vége Herával a kapcsolatának, a vadászkutya megtette dolgát... mehet. De vajon tényleg így lesz?

KÉP: - kompbaleset - a nővér jegyet váltott a kompra, amely elsüllyedt.
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 18:07:28 8/10
(238563/239047)
Off

The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) 5-6 epizód
Spoiler

KÉP: vajon kié ez a gyerek? Kit és miért nevel fel fiaként Hera? Hogy került hozzá a gyermek?
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 18:01:47 8/10
(238562/239047)
Off

Spoiler

Úgy tűnik, hogy a Kairoshoz hasonlóan, ebben a sorozatban is kapunk egy "szerecsenmosdatást".

Még az 1. részben volt egy kezdő riporterfiú, aki jó pénzért bedrogozta Herát és a megcsalós kamuvideot csinálta, mintha ő lenne Hera szeretője..... A nőt tönkretette, kis senkiből vki lett, ő maga a pénz mellett még jó állást is kapott....

Nos, az 5. részben felbukkan, mint aki Herán akarja számon kérni, hogy piszkos ügylete leleplezésével elveszítette új állását... Hja, még neki áll feljebb!!!!!! Igazi pofátlan!!!!!!
A
ztán persze megmenti Herát a késelőtől önfeláldozón, sőt....

Sőt becsatlakozik, hogy ezentúl ő is segítsen a rosszfiúkat lebuktatni.... A megtért bűnös itt is feloldozást nyer...

KÉP: 5. rész... Herát fenyegeti meg, mert leleplezte
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 17:52:57 8/10
(238561/239047)
Off

Spoiler

KÉP: tetoválás a tarkón.... Még nem tudjuk, hogy ki ő, de az Ügyvéd nővérének eltűnése mögött áll, a Happy Credit vezetőjének titokzatos felettese, erőszakos, kíméletlen vki.
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 17:49:54 8/10
(238560/239047)
Off

Spoiler

Az 5-6. rész egy szerencsétlen árván maradt testvérpár esetét mutatja be, akik a Happy Credit pénzbehajtó cég karmai közé kerülnek.

Maga Hera is megtapasztalhatja az adósok kiszolgáltatottságát. Könyvkiadó cége Hera eladatlan könyvei után keletkezett kárát a biztosítótól, a biztosító pedig egy bankon keresztül a Happy Credittől kapja meg. Így válik Hera is a behajtócápák áldozatává.

A fizetni képtelen adósokat egyrészt felhasználja a cég, hogy gengszterré válva más adósokat félemlítsenek meg, lánygyerekük prostituálódjon, vagy a szerveik kerülnek "árverésre".

Hera bosszúcsatornája "live"... azaz élőadásban számol le a bűnösökkel....

De talán az eset több, mint aminek elsőre látszik

KÉP: a testvérpár apja talán az a kamionsofőr, aki 12 évvel ezelőtt Ügyvédünk nővérét szállította az éjszakában a kamionján, majd szabadon engedte. Ő maga megrendezett balesetben halt meg 12 évvel ezelőtt.... Hogy kicsi a világ? Már megszoktuk a koreai sorozatoknál.:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 17:33:26 8/10
(238559/239047)
Off

Spoiler

Az Ügyvéd.
Furcsa karakter. Egyrészt egy vérprofi ügyvéd csavaros ésszel, aki a pénzért a gazdag ügyfeleket védi a bíróságon. Ez a felemelkedése ára. De nem vált szívtelenné, sőt. Minden erőfeszítésével a 12 éve eltűnt nővérét keresi.

Herával való kapcsolata nagyon összetett. Bevallottan a "vadászkutyájá"-nak nevezi, de közben ott munkál benne a megvetés Hera iránt, mint aki hálatlanul elárulta a pártfogóját, akinek állást, az anyja kórházi kezelését köszönhette... az Ő szeretett, de eltűnt nővérét.

Szüksége van Herára, akit gátlástalannak hisz kezdetben, de egyre jobban belelát annak sorsába... a gyűlölet mellé betársul vmi más is... egyfajta sajnálat és tisztelet is...

S talán ott munkál vhol a tudatalattijában az is, hogy Hera vmilyen módon az eltűnt nővére nyomára vezetheti....

KÉP: 12 évvel ezelőtt a még katona "Ügyvédünk"
8/10
edimir 2020 dec. 12. - 17:15:23 8/10 Előzmény edimir
(238558/239047)
Off

Spoiler

Nos, úgy tűnik, miként a Kairosban, úgy itt is van egy múltbéli szál, ami a szereplőket összeköti, ami lassan kap majd értelmet, miközben az egyes eseteket megoldják. Fel-felvillanó képekben kapjuk meg ezt a múltat elég zavarosan kb. 11-12 évvel ezelőttről.

A múlt. Hera anyja beteg volt, mikor még csak középiskolás. Kórházi kezeléséhez pénz kellett. Akinél dolgozott az iskola mellett, az a fizetési előlegért cserébe meg akarta erőszakolni az iskolás Herát. Már akkor sem hagyta magát, elmenekült és elérte, hogy az erőszakoskodót a rendőrség elfogja.

Az egyik TV társasághoz riporterként való alkalmazását Ügyvédünk nővérének köszönhette, aki még pénzt is adott Herának az anyja kórházi kezelésére.

Az Ügyvéd ekkoriban még csak katonatiszt, aki alkalmanként meglátogatja a nővérét, aki hirtelen, egy zavaros telefonhívás után eltűnik. A TV társaságnál járva a munkatársak beszélgetéséből arra következtet, hogy Hera azzal futott be, hogy az Ügyvéd nővéréről készített egy leleplező riportot, és éppen készül férjhez menni a gazdag és népszerű férfi bemondóhoz.

De talán jóval több van Hera és az Ügyvéd nővére között... egy titokzatos eset. Az ügyvéd nővérét elrabolták 12 éve, pont az a Happy Credit behajtócéges alakok, mint akiket a jelenben leleplez Hera. Az Ügyvéd nővére volt az a nő, akit az 5. rész elején látjuk, hogy egy kamionba raknak.... s ha ehhez hozzátesszük az 1. rész nyitóképsorát, akkor megkapjuk a menekülését a nádason keresztül... s hozzá a tüzet, amiből viszont Hera mentette ki... s ott látjuk a nyomozó barátnő apját is egy csecsemőt szorongatva.....

Hát ezt kell majd lassan helyre tenni, hol és kik gyújtották az Ügyvéd nővérére az épületet... hogy került oda Hera, kinek a csecsemőjét szorongatja a nyomozónő apja 12 évvel ezelőtt?

KÉP: az 1. rész legelejéről a tűzből menekült nővér, Hera, a férfi a csecsemővel.... a megoldásra váró rejtély a múltból.
Illiona 2020 dec. 11. - 20:05:09
(238557/239047)
Kairos 11-12 epizód

spoiler

Itt megint azzal találkozunk, hogy az öreg ugy vár hálát, hogy semmit nem adott.
Mert az igaz, hogy tanittatta, figyelt rá, gondoskodott az anyagiakról, de ezt a fiatalember nem kérte.
Igaz, hogy elfogadta, miért is ne, de nem kell hálát éreznie csak azon dolgok után, amiket konkrétan kért. Ilyen pedig nemigen van.
Vagyis az öreg (mindezt nem tudván) most benyujtja a számlát, de semmit nem fog kapni az épitésztől.

Kép: az öreg vállalkozó és a fiatal épitész
8/10
edimir 2020 dec. 10. - 20:58:02 8/10
(238556/239047)
Off

Kairos - 12. rész
Spoiler

KÉP: - felirat - "Egyetlen bocsánatkérés sem lehet hangosabb, mint az ön felé tett cselekedeteim" - vágja az Elnök az Igazgató-Férj arcába...

Elnök és az ő fogának fehérje.... hát bizony kimutatja, mit kimutatja, kivicsorítja!!!!!!

S az igazán aljas ebben az, hogy a "kompenzáció", a vállalatnál kapott felemelkedési lehetőség így még azt is megkérdőjelezi, ami pedig nagyon is valóságos, az Igazgató-Férj kőkemény munkáját, szakértelmét, a hosszú évek elkötelezett, a mindent a vállalat érdekeinek való alárendelését. Pedig az Igazgató-Férj igenis kiérdemelte a helyét, sokkal inkább, mint bárki más a vállalatnál. Ő az, aki profin, magas szinten képes teljesíteni.

Másrészt a bűn, amit vele szemben elkövetett... az nem kompenzálható, nem létezik ellenértéke, mert Élet!

Bocsánatkérés helyett "kegy", ami tkp. egy fiatalember kihasználása, igaz, hogy magas székbe ültetve, de mégis az. És igen, van, amit nem lehet megfizetni... Legalábbis olyan embernél nem működik a pénz, akinek szíve és meggyőződése van..... az Igazgató-Férj egyre jobban megmutatja, hogy neki bizony mindkettő van....
8/10
edimir 2020 dec. 10. - 20:40:41 8/10
(238555/239047)
Off

Kairos - 12. rész
Spoiler

Úgy tűnik, hogy a barátok is egyre aktívabb szerepet kapnak a történések befolyásolásában... és a hátterükről is egyre többet tudunk meg. Folyik a "szerecsenmosdatás" rendesen.... Még a Lány anyja is mintha örülne, ha összejönne a Lánya a testvérpár fiú tagjával, aki olyan aljasul elárulta a Lányt még az elején.... de itt úgy tűnik, könnyen megy a megbocsátás..... Középiskolás korukra datálható a szorosabb kapcsolat, amikor a Lány kórházba vitte a az utcai balesetet szenvedő nagymamájukat és még a kórházi számlát is ő fizette....

Illiona már írt arról, hogy vajon barát-e? Meg arról is, hogy mennyire nem passzol a Lányhoz, bár úgy viselkedik, mint egy féltékeny partner.... Nos, én se örülnék annak, ha több lenne közöttük egymást segítő ismerőknél. A lány különbet érdemel....

KÉP: Barátok közt...:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 dec. 10. - 20:14:58 8/10 Előzmény Illiona
(238554/239047)
Off

Kairos - 12. rész

Eddig is tetszett, de most talán még jobban. Nagyon kerek a sztori, kezd minden a helyére kerülni. Az 1 perc a telefonban, az 1 hónapos időhurok lehetősége, a két főszereplőnk közötti kapcsolat....

Nagyon össze van rakva minden, és közben egyre gazdagodik a történet. Kivel kéne összefogni, mire is jó a telefon? Meghökkenünk... új kapcsolatok a szereplők között, új szövetségek.

Nagyon tetszik a Férj és a Lány együttműködése, fantasztikusan jó páros az övék.

KÉP: az eltört óra - 22.33-nál
8/10
edimir 2020 dec. 10. - 20:06:26 8/10 Előzmény Illiona
(238553/239047)
Off

Kairos - Feleség

Most a 12. részben végre megtudjuk, hogy az égett arcú valóban a szülőapja. Mindössze 7 éves volt, amikor az apját felgyújtotta, mégpedig hidegvérrel, sajnálat, lelkifurdalás nélkül, csak azért, mert részeg.

Számomra úgy tűnik az apja vádjaiból, hogy bizony a Feleségnek nem kellett semmilyen bántalmazás ahhoz, hogy ő maga legyen erőszakos másokkal. Az árva otthonban a barátját tette nyomorékká, hogy helyette a gazdag házaspár őt fogadja örökbe. Aztán amikor gazdag nevelőszülei csődbe mentek, akkor tőlük is megszabadult.

Látjuk, hogy mit jelent neki a Titkár is... egy kihasználható mamlaszt.

Nekem úgy tűnik, hogy gyerekkorától fogva egy hideg, számító, önző dög, ehhez jön a babaszépség csomagolás. Kívül szép, belül rohadt!

KÉP: 7 évesen... az arca érzelem mentes.... a vascsövet is minden indulat nélkül, módszeresen támasztja az ajtó kilincse alá.... Hát nem bájos?:((((((((((((((((((((((((((((((
8/10
edimir 2020 dec. 10. - 01:07:03 8/10 Előzmény Illiona
(238552/239047)
Kairos 11-12 epizód

spoiler

Teherautóban lévő nő ebben a két utóbbi részben???? Hol, mikor? Szerintem az a Bosszú istennőjében volt, itt nem emlékszem ilyesmire.
Illiona 2020 dec. 09. - 22:06:19
(238551/239047)
Kairos 11-12 epizód

spoiler

Ez a két rész is jó volt, izgalmas, kiszámithatatlan.
A két főszereplő brillirozott, a többiek meg elvoltak.
Ha egyszer véget ér, akkor ujra meg kell nézni mert annyi pici részlet van, amit nem értek, de talán a hátralévő 4 részben magyarázatot kapunk rá.
Pl mi történt a teherautóban lévő nővel? Felszivódott és annyi?

Kép: a két főszereplő. Van magasságbeli különbség!!!
8/10
edimir 2020 dec. 08. - 22:32:31 8/10
(238550/239047)
Off

Birthcare Center
Spoiler

Miként az anyák sem egyformák, úgy az újdonsült apukák sem.

KÉP: az ifjú apuka készül elő a csecsemő hazahozatalára, bősz takarítás.... Hmm, a karácsony előtti nagytakarításnál nem utasítanánk el a segítségét!:)))))))))))))))))))))))

Számomra nagyon érdekes volt az utolsó előtti részben, amikor a csecsemőknek választanak nevet. Születéskor van egy becenév, amin a picurt szólítják. A szüléstől fogva 1 hónap intervallum az az idő, míg az újszülöttet regisztráltatják. A regisztrációhoz pedig nevet választanak számára. Ez a névválasztás rendkívüli jelentőséggel bír, mintha egyben a gyerek jövendőjét is kijelölnék általa. Vannak névadási szakemberek, sőt névlisták, amelyek "garantálják". hogy a listáról választott névvel majdan orvos, vagy gazdag háztulajdonos lesz a csemetéből felnőve. A választott név elárulja, hogy a szülő mit tart fontosnak az életben, mit kíván a gyermekének a jövőjében....
8/10
edimir 2020 dec. 08. - 22:20:30 8/10
(238549/239047)
Off

Birthcare Center
Spoiler

A sorozat leszámol a tabukkal. A "szent" anyát, a szülés misztériumát lehozza a földre. Nincs mindent elsöprő anyai ösztön, de van kín, bizonytalanság és megfelelési kényszer.... és persze egy idő után a középutat is sikerül megtalálni....

KÉP: felirat - hát igen, egy kimerült, örökké zsörtölődő és elégedetlen anya vajon mennyire tud boldog és elégedett gyereket nevelni?
A sorozat leszámol a tökéletességgel és a mártírkodásból sem kér. Nem a család szolgája az anya, törődnie kell magával, a saját igényeivel is
8/10
edimir 2020 dec. 08. - 22:04:17 8/10
(238548/239047)
Off

Birthcare Center
Spoiler

Még novemberben adták ezt a 8 részes minisorozatot. Egy kicsit felemásak az érzéseim, benyomásaim vele kapcsolatban. Birthcare Center, egy luxus gondozó központ, amit a szülés után a kórházból frissen kiengedett anyák vehetnek igénybe, hogy regenerálódhassanak. Mint egy luxus üdülő: különleges étkek és italok, masszázs, kényeztetés felsőfokon.

Főhősnőnk igazi karrierista nő, akinek életébe egyszerre robban be a rég áhított kinevezés és a rég áhított terhesség. A cégnél a legfiatalabb igazgató, anyának viszont már a maga 42 évével nem igazán az. A terhességgel remekül megbirkózik, sőt... Az utolsó pillanatig helytáll a munkahelyén, a reptéren elcsípett üzletemberrel is sikerül a nagy üzletet nyélbe ütni, de ez másként is nagy pillanata az életének, elfolyik üzletkötés közben a magzatvíz.....

És bizony innentől megfordul főhősnőnk sorsa, a vérprofi, magabiztos nőből egy végtelen bizonytalan, csupa kétség anyát kapunk, s megkapjuk a történéseket elég naturalisztikusan, a megalázó kórházi kezeléseket, a hosszú vajúdást és a nem éppen problémamentes szülést.
Az első részeknél kicsit keveredtek a stíluselemek, vígjáték, horror, dráma.... mintha maga a rendező se tudná, hogy mit kezdjen az egésszel....

A Birthcare Centerben az anyák között olyan elveszettnek tűnik, itt nem számít, hogy mit csináltál a szülés előtt, még csak a nevedre se kíváncsi senki. Itt az egyetlen fokmérő, hogy mennyi anyatejet tudsz produkálni a szoptatásnál. Nem véletlen, hogy kissé összezavarodott főhősnőnk lelki szemei előtt egy békés tehén képe villan fel.

Természetesen különböző anyukákat ismerünk meg... és az apákat is, ilyen és olyan háttér történetek árnyalják a képet.

KÉP: Főhősnőnk csecsemője... talán a "legfiatalabb" gyerekszínész.... de tökéletesen alakít!:)))))))))))))