8/10
edimir 2018 aug. 03. - 14:22:22 8/10 Előzmény maggi99
(233647/239047)
Szia Kedves!:)))) Végre!:))))
Lehetne így is, Te egy nagy "kiegyenlítő" vagy!:))))) Hát legyen.... fogadjuk el, hogy így esett...

aztán ez a pedáns háziasszony 31 év után hipphopp a férje kezébe nyomja a hajtűt, amikor Choi kapitány felől hall, hogy a szülei sírját kereste és a férje kínban van, mert nem tudott neki segíteni benne... Ez a pedáns és kiváló memóriával rendelkező feleség természetesen egyből tudja, hogy megmaradt a halott asszony után a hajtű... azt is tudja, hogy hová tette 31 éve....

Jaj, hadd legyek extra gonosz!:)))))))))))))) fogja... és kihúzza a kontyából!:)))))))))))))))))
offtopic
maggi99 2018 aug. 03. - 14:08:33 Előzmény edimir
(233646/239047)
De az is lehet, hogy: másképp történt:
Yujin anyjának holttestét kihúzzák a kútból. Nem bánnak vele valami gondosan. A haja kibomolva, de senki nem igazítja meg neki. Kiterítik egy gyékényre, majd belecsavarják, hogy elvigyék valami kordén a rabszolgatemetőbe. A lassan szétszéledő bámészkodók közül az egyik nő rátalál a sárban erre a hajtűre és elteszi. Hogy miért? Ki tudja miért teszünk néha ilyen dolgokat? :)
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 14:04:43 8/10 Előzmény edimir
(233645/239047)
OFF

Mr Sunshine - Kisasszony maszk kendője

KÉP: Choi kapitány feszülten szorongatja a Kisasszony maszk kendőjét, miközben aggódik érte a veszélyes küldetése miatt.... Miért tettem amolyan "bakugrásként" ide a képet? Mert itt is a zenedoboz dalocskája az aláfestő zene.

Jelzi, hogy a Kisasszony időközben milyen fontossá vált a kapitány számára... hát igen, ehhez kellett még további 3 résznek eltelnie!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 13:57:50 8/10
(233644/239047)
OFF

Mr Sunshine - hajtű

Spoiler

KÉP: a gyermek Yujin faragta kedves ajándékként az édesanyjának...

Tehát a hajtű kapocs az édesanyához valóban. Személyes ajándék, kedves emléke a kettejük közötti szeretetnek.... ugyanakkor az anya tragikus halála belecsempészi a fájdalmat is...

Milyen érdekes... később, amikor elmerengve nézi a hajtűt, akkor a zenedoboz dalocskája szól zenei aláfestésként....

"What child is this", a karácsonyi dal Jézus születéséről..... lehet asszociálni, miért is... a dalban is ott egy édesanya...

8/10
edimir 2018 aug. 03. - 13:45:52 8/10
(233643/239047)
OFF

Mr Sunshine - hajtű

Spoiler

Ha Choi kapitány szüleinek sírja nem is kerül elő, vmi más mégis... a szolga elhozza neki az édesanyja hajtűjét.
KÉP: lám a nemesasszony több tál rizst érő ruhadísze... és hozzá most az édesanya egyszerű fából faragott hajtűje

Tudom, gonosz vagyok, de muszáj megkérdeznem, hogy miért is maradhatott fenn ez a hajtű?

A szolga magyarázata, hogy a felesége megőrizte emlékként. Micsoda?!!! Úgy elképzelem magam elé a jelenetet:
Yujin anyjának holttestét kihúzzák a kútból, kiterítik egy gyékényre... s mielőtt belecsavarnák, hogy elvigyék vmi kordén a rabszolgatemetőbe... a másik szolganő odahajol, sok sóhaj és könny közepette a halott nő hajából kihúzza a fahajtűt, és kebléhez szorítva a ruhája alá csúsztatja, majd később vmi roncsocskába csavarva elteszi, hogy a másik nőre emlékeztesse...

Na, ezt ne akarja senki nekem bemagyarázni. Egy halottról nem gyűjtünk "emléktárgyakat", bármit le és elvenni tőle az egyik legocsmányabb fosztogatás, hullarablás....

Az, hogy ezt a szinte értéktelen hajtűt is kiszedték a hajából, ez nem annyira a kegyelet, mint inkább a kapzsiságukat és minden jóérzés hiányát mutatja.....

8/10
edimir 2018 aug. 03. - 13:20:14 8/10 Előzmény edimir
(233642/239047)
OFF

Mr Sunshine - sír

Spoiler

KÉP: Choi kapitány a Vadász apjának sírjára helyezi el az anyjának szánt virágot.....

Alkoholt nem, de virágot azt hozott?:))))) Természetesen, hiszen még emlékezik anyja "álmára", hogy virágként szeretne a fia nagy házának kertjében újjászületni....

A sorozat végig remekül épít a szereplők származás/identitás/jelenlegi helyzete összetettségéből születő furcsa szituációkra...

Ennél a találkozásnál ez hogy is néz ki?
A Vadász származását tekintve felette állna a rabszolgaivadék Yujinnak, hiszen szabad származású katona/vadász fia...

Choi kapitány viszont jelenleg áll státusban amerikai katonatisztként az egyszerű csoszoni vadász felett...

Az Igazság Harcosai titkos ellenálló szervezet egyik tagja áll szemben az amerikai hadsereg tisztjével

Az amerikaiak által megölt ember fia áll szemben egy amerikai katonával. És épp ez az amerikai tesz virágot erre a sírra!

Miért nem visszás a dolog mégsem?... Mert ugyanakkor két gyászoló Ember találkozik... a csoszoni anyának szánt virág nem kerül elutasításra... rátehetik egy csoszoni apa sírjára.... egy pillanatra megteremtődik vmi törékeny béke... de csak erre a pillanatra...

8/10
edimir 2018 aug. 03. - 12:58:00 8/10 Előzmény edimir
(233641/239047)
OFF

Mr Sunshine - sír

Spoiler

Choi kapitány találkozik a Vadásszal, az ő szavaiból ismerjük meg a Gwangwa sziget dombján a temetkező helyet....

Milyen érdekes, itt is megvan az elkülönülés.... 3 különböző temető található....
1. az amerikaiak által 1871-ben megöltek sírjai, főként katonák, az erőd védelméhez csatlakozó férfiak
2. a későbbi japán katonai támadás áldozatai, közemberek, civilek, a japán fosztogatás, gyújtogatás, erőszaktétel nő és gyermek áldozatai
3. a rabszolgáké

Az első két temetőben gondozottak a sírok. Kis kőrakások jelzik az egyes eltemetett embereket. A hozzátartozók felkeresik őket, italáldozatot mutatnak be a halott szellemének. A Vadász is épp ezt teszi.

Viszont a rabszolgatemető teljesen más képet mutat. Nincs kőrakás, a magas fűben itt-ott némi bucka, semmiképp se szabályos halom. Gondoskodásnak semmi jelét se tapasztaljuk...Tök elhanyagolt az egész. Tehát más rabszolga sírját se lehetne beazonosítani, nem csak Yujun szüleiét.

KÉP: még az alkoholt az italáldozathoz is úgy kell kölcsönkérnie ... A sietségre hivatkozik Choi kapitány, hogy megfeledkezett róla... DE

DE van egy olyan érzésünk, hogy ez az italáldozat/sírgondozás nincs is benne Yujin gyermekkori rabszolga életének 9 évében, mint megélt tapasztalat... Látogatás rabszolga nagyapa/nagyanya sírjánál.... Nem is lehetett, mert a" felmenői" akár különböző gazdák rabszolgái lehettek, így más-más helyen éltek, haltak. lettek elkaparva az idő során....

A számontartott és gondozott sír csak egy bizonyos státus felett "jár", a rabszolgák ez alatt vannak.
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 12:32:04 8/10
(233640/239047)
OFF

Mr Sunshine - sír

Spoiler
Choi kapitány ugyebár a régi szolga útmutatásával igyekszik megtalálni szülei sírját.... Persze sehol nincs a 31 évvel ezelőtti sír... cseppet sem meglepően...

KÉP: - felirat - Ezt azért nem gondolhatta komolyan?!!! Ugyan miért kereste volna fel a szolga az ő szülei sírját????!!! Rokoni kapcsolat nem fűzte hozzájuk. Bűntudatból? Miért, ő csak végrehajtó volt, rabszolga, aki ura parancsát teljesítette....

Nem, a sír gondozása mindenkor a családtag, az 1. fiú kötelessége.... a normál hagyomány szerint
De vajon Yujin vagy bármely rabszolga családja mennyire tekinthető "normálisnak"?

Persze elgondolkodhatunk, hogy milyen lehetett egy rabszolgacsalád. A rabszolga férfi és nő számára a közös gazdától vszínűleg kellett vmilyen engedély, hogy együtt éljenek, ez az együttélés is bizonytalan, bármikor elszakíthatóak egymástól.

Yujin apja a "Choi" nevet előző gazdája után kapta. Mit mutat? Gyökértelenséget.
Illiona 2018 aug. 03. - 12:09:05 Előzmény edimir
(233639/239047)
Nos, reagálnák edimir hozzászólására, illetve egy korábbi véleményére.
Biztosan emlékeztek arra, amikor beirt a What's Wrong With Secretary Kim c sorozatról, és én véleményeztem, és a forgatókönyvet sem tartottam nagyra, és még ami zavart, az az hogy Park Min-Young állandóan mosolyog, amikor pedig komoly komoly problémákkal nézett szembe, olyankor is. Számomra az oktalan, okozatlan mosolygás egyáltalán nem a kedvesség megnyilvánulása.
Ekkor edimir megvédte Park Min Youngot...

Most a Mr Sunshine kapcsán érdekes módon megint előjött az állandó mosolygás. A Vőlegény Úrfi az, aki itt eleinte folyton mosolyog, mindenkivel viccelődik, könnyű arcot mutat mindenki felé.
Ez az arca meg annyira neked nem tetszett.
Vagyis működik nálad a kettős mérce: ami az egyik esetben tetszik, aranyos, az egy másik esetben megtévesztő, csalárd mosoly.
Egyébként nem vagy egyedül: én magam is ilyen rossz vagyok veled együtt: csak éppen nálam Park Min-Young és a What's Wrong With Secretary Kim került ki megnézetlenül került a szemétbe, brrrr.. érzéssel, mig Kim Hee Sung, a vőlegény bármeddig tudott volna mosolyogva könnyűvérűsködni, az sem zavart volna.
Hát ilyenek vagyunk....
Kép: Byun Yo Han

10/10
offtopic
kimbin01 2018 aug. 03. - 11:27:59 10/10 Előzmény edimir
(233638/239047)
Ó nem! Megyek velük még 2 hét továbbképzésre! Majd 18-án jövök vissza!
Illiona 2018 aug. 03. - 10:15:10
(233637/239047)
Bán Mór (ugye mindenki tudja ki is Ő?) hivatalos lapja:

"HUNYADI UTÁN MÁTYÁS KIRÁLY KÖVETKEZIK ÚJABB 10 KÖTETBEN!
Hunyadi 10.
A nap ragyogása
- Még nem véglegesnek tekinthető címlap! A tízkötetes sorozat befejező része gőzerővel készül - nem lesz éppen rövid :-)
A tervezett megjelenés 2018 karácsonya, de legkésőbb 2019 húsvétja. A történet a rigómezei csatától a nándorfehérvári ostromig beszéli el a Hunyadi-család történetét."

Ezt a hirt amiatt hoztam részben, hogy tudjunk a magyar történetirásról, és Bán Mór most az egyetlen, aki tesz valamit a magyar történelmi filmekért!

Másrészt ... Mr Sunshine? hát nem egy kaszt, az biztos.
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 09:33:20 8/10 Előzmény kimbin01
(233636/239047)
Szia!:))))

Tündériek... Akkor talán a nagymami is szusszanhat végre... küldetés teljesítve!:)))))))))))
Illiona 2018 aug. 03. - 09:30:28
(233635/239047)
az Along with the Gods: The Last 49 Days 2 mozifilm továbbra is szárnyal: még soha nem volt olyan, hogy a megjelenést követő 2 napon belül 2 millió nézőt meghaladó legyen a nézettség!
és mindezt hétköznap, tudjuk, hogy a koreaiak hétvégén szeretnek moziba menni, és az első hétvége még csak most jön!
https://www.soompi.com/2018/08/02/along-gods-2-sets-another-jaw-dropping-record-short-amount-time/
Kép: Lee Jung Jae
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 09:25:18 8/10 Előzmény Illiona
(233634/239047)

Köszi!:)) Már láttam, de jó újra belenézni.....

KÉP: kivágás a filmből - vértestvérség (andaság) fogadása... a legszentebb eskü a pusztán

(Ha már tegnap olyan "amerikai üdvözlet"-ről esett szó, mint a kézfogás... nos, megint egy gesztus, aminek adott kultúrkörben súlya van)
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 09:04:27 8/10 Előzmény kimbin01
(233633/239047)
Szép napot!:)))))))))))))))

Csatlakozom az előttem szólóhoz!::))))))))))))) Virág mellé jár a torta iSSH!:))))))))))))))))
Illiona 2018 aug. 03. - 08:55:24
(233632/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Itt egy BBC dokumentumfilm Dzsingisz Kánról:
https://www.youtube.com/watch?v=d2PmGzatihM&feature=youtu.be

(én csak tegnap vettem észre, hogy megint élnek a linkek. HURRÁ!!!)
10/10
kimbin01 2018 aug. 03. - 04:24:33 10/10
(233631/239047)
Utolsó előtti nap.....Lányok kinyaralták magukat.
10/10
kimbin01 2018 aug. 03. - 04:22:25 10/10
(233630/239047)
Sziasztok!

Micike nagyon boldog születéSSHnapot kívánok !
8/10
edimir 2018 aug. 03. - 00:43:01 8/10 Előzmény edimir
(233629/239047)
OFF

Illiona, úgyis ígértél már nekem egy kis szösszenetet Park Min-Young mosolya a What's Wrong With Secretary Kim-ben kontra Vőlegény mosolya a Mr Sunshine-ban....

Hmm, a hölgy varázslatos mosolyához hoztam egy kis videót. Mit mondjak, a koreai arcszabászat már-már kicsit hátborzongató.... a videóban 15 celeb, közöttük Park Min-Young "előtte"/"utána" képe, az a bizonyos "az anyja se ismerne rá"... El lehet gondolkodni, hogy egyesek kiért/miért is rajonganak... egy plasztikai sebész szikéje által kreált pofikáért, vagy.....

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ZzK_maF43bM

KÉP: Park Min-Young ... és az ő varázslatos (szike vágta) mosolya!:)))))))))))))

8/10
edimir 2018 aug. 03. - 00:08:17 8/10 Előzmény Illiona
(233628/239047)
Ugye?:))))))))))))))))))))))

Na az a duo, Ms Szenvelgés+ Mr Nyársat Nyeltem= kasszasiker:))))))))))))))))))

Egyébként igen, a többiek viszik, mit viszik, röpülnek a sorozattal a hátukon... van, ami elvarázsoljon, néha briliáns párbeszédek, egészen fantasztikus átkötések a jelenetek között, gyönyörű, lírai fényképezés, jó ritmus... pörgés és lelassulás... érdekes kérdéselvetések....

Igen, a sorozat még mindig jó, talán épp ezért fájnak ennyire a megbicsaklások, következetlen megoldások, mert már annyira ki vagyunk éhezve egy minden szempontból "nagy" sorozatra... amolyan grádicsok felettire... és ebben a sorozatban megvolt erre a potenciál, talán még meg is van....

Azt hiszem már most vannak olyan jelenetei, amikre hosszú évekig emlékezni fogunk, igazi "klasszikusok" lesznek.... és szereplők, akikért kezdünk kicsit megőrülni... és ez a jó!:))))))
Illiona 2018 aug. 02. - 23:41:43
(233627/239047)
Nagyon jó ötlet!
Lee Young Ae és Lee Byung Hun egy sorozatban!

De mindig vannak akik megmentenek egy sorozatot.
A Saimdanot Song Seung Hun, és itt pedig a többi szereplő.
És miattuk akkor is megnézzük, ha nem tetszik.
A Mr Sunshine nálam még mindig 10 pontos, ugyanis a többi szereplő annyival jobb, mint Lee Byung Hun, a történet meg a többi az még mindig viszi. Csak el ne rontsák...
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 23:31:50 8/10 Előzmény edimir
(233626/239047)
OFF

Bár elfogult vagyok, de a korrektség kedvéért...

Lee Byung-hun EVOLUTION 1991-2018
https://www.youtube.com/watch?v=7vnIBcwt5tA

Hmm, hát eddig a Mr Sunshine-ban vhogy nem az "evolution" szó ugrott be elsőre vele kapcsolatban.... A karrierjének nem biztos, hogy egy új magaslatát éri el általa....

Ne legyen igazam, de vhogy Lee Young-Ae jutott eszembe róla a Saimdangban... ott is hatalmas várakozás... nagy felhajtás.... aztán.....

Ott a színésznőnek majdnem sikerült meglékelnie a sorozatot... nálam rajta úszott el..

Pedig milyen fantasztikusan szépen fényképezték azt is...
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 22:58:06 8/10 Előzmény Illiona
(233625/239047)
:)))))))))))))))))))))))

Nagyjából én is így gondolom, de még várnék mások tippjeire is!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 22:56:13 8/10
(233624/239047)
OFF

Azért látszik, hogy készülnek a Dong Mae - Ae-shin videók... és persze már beépítették a 8. rész képsorait is!:))))))))))))))))

https://www.youtube.com/watch?v=JeMEvS4vlog
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 22:33:47 8/10 Előzmény edimir
(233623/239047)
OFF

Hmmm, július 10., ekkor tették fel... tehát még az eredeti karakterről beszél, még ott van a sérelmezett Fekete Sárkány is....

Azért jó volt bepillantást nyerni a forgatásba egy villanásnyira.... a kard, hát nagyon hitelesen bánik vele, engem meggyőzött, nem érezni, hogy mennyi munka mögötte, csak a kardforgatás határozottságát, energikusságát.....

KÉP: - felirat - ő is élvezte a közös iszogatós jelenetet!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 22:09:20 8/10
(233622/239047)
OFF

Mr Sunshine

Egy kis érdekesség!:))))))))))))))

Yoo Yeon Seok beszél Dong Mae karakteréről.....
https://www.youtube.com/watch?v=wc1Tj-No0Yc

KÉP: kivágás a videoból - felirat - !:))))))))))))))))))))))))))
Illiona 2018 aug. 02. - 22:03:43
(233621/239047)
Mr Sunshine
Megnéztem a 7 . epizód végén lévő képeket.
Ezek elég zavaros, és pillanatra felbukkanó képek csak, később talán lesz magyarázat rájuk.
Nekem olyan, mintha a Vőlegény úrfi fejében fordulnának csak meg.
Nem kérkedik a nemesi származásával (hiszen az apja házánál, a régi szolgálót kérdezgeti, és ott jön rá, hogy Choi nem nemes származású) hanem végig gondolja csak, milyen jővője lenne a lánynak bármelyikőjükkel.
Choi kapitány esetében élnének valahol Amerikában, elszakadva a hazától, rokonoktól, barátoktól, idegenként.
Dong Mae esetében a fiút nagyon anyagiasnak gondolja, és egy esetleges kapcsolatban a nő alárendeltségét, a kapcsolat "fillérekre" váltását prognosztizálja.
És a saját elképzelései: a lány ölébe hajtott fej jelenti a meghittséget, a békét, az egyenrangúságot, a tartalmat.
Csak hát mi tudjuk, hogy a Kisasszonyka nem egy hagyományos nő, ezekre a viselkedésmintákat már régen elutasitotta. És ezt mostmár megtudja Dong Mae is (8. rész) és az 1. rész óta tudja Choi is.
Hogy a vőlegény mikor fog rájönni a lány ellenálló szerepére?
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 21:59:26 8/10 Előzmény Illiona
(233620/239047)
OFF

Mr Sunshine - 3. kártya

Köszi!:)))))))))) Hiába, aki profi, az profi!:)))))))))))) Sajnos eleve csak életlen képet tudtam róla kivágni, de azért próbáltam vmit kezdeni vele....

KÉP: képkivágás elforgatva a filmből + szeretők tarot kártya (ez utóbbi forrása: https://www.astrologia.hu/pictures/tarot/tarot_6.jpg)

Illiona 2018 aug. 02. - 21:36:44
(233619/239047)
Mr Sunshine
hát ezt a kártyát nagyon egy pillanatra mutatják, de ez valószinű nem a Végitélet, hanem a Szeretők lap. És ha ez a Szeretők, akkor pozitiv kicsengésének is kellene hogy legyen.
Mindig egy döntést mutat, vagy azt hogy még nincs itt az ideje, még várni kell. De jelentheti egy uj kapcsolat feltünését, vagy a régi megerősödését is.
Itt egy kis ismertető a Kazanlár Tarotból (az egyetlen magyar hires Tarot-kártyás, aki maga is alkotott meg kártyát, nagyon érdekes képi világgal:
"Jelképe minden dolognak, ami összeköt, magába fogad, összegyűjt, beilleszt. Ha egy ügyhöz vagy egy ember életéhez csatlakozunk, akkor választunk. Úgy, ahogy útközben egy kereszteződésnél el kell döntenünk, melyik úton menjünk tovább, hogy célunkat kerülő nélkül elérjük. Kedvező pozícióban a Szeretők kártya helyes, szabadon jött döntésre utal és arra int, hogy jobb a legnehezebb utat választani, amíg az a legjobb. Kedvezőtlen pozícióban rossz döntéstől óv minket. Az egyszerűbb utak nem jobbak. "
Miután előtte a Sorskerék huzodott ki, nem tudom, miért lenne ez a kártya kedvezőtlen pozicióban?
én nem ilyen értelmezést adtam volna.
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 21:27:37 8/10 Előzmény edimir
(233618/239047)
OFF

Mr Sunshine - 7. rész - rejtélyes kép 3.

Spoiler

A Vőlegény és a Kisasszony

?????????????????????????????????????????????????
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 21:26:18 8/10 Előzmény edimir
(233617/239047)
OFF

Mr Sunshine - 7. rész - rejtélyes kép 2.

Spoiler

Dong Me és a Kisasszony

??????????????????????????????????????????????????????????????????
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 21:22:47 8/10
(233616/239047)
OFF

Mr Sunshine - 7. rész - rejtélyes kép 1.

Spoiler

Mielőtt elköszönnénk a 7. résztől (úgyis vissza kell majd még utalni rá), három nagyon rejtélyes képet hozok a legvégéről... Épp csak felvillannak pár másodpercre...

Van min törpölni velük kapcsolatban. Nem olyan egyszerűek. Mindegyiken a Kisasszony szerepel a három férfi vmelyikével, más környezet, más szituáció.....
Várom a megfejtéseket!:))))))

1. kép: Kisasszony és Eugene Choi... Choi öltönyben... a Kisasszony nyugati ruhában, kalapban (vele szembe jön a sapkás fiú)

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Illiona 2018 aug. 02. - 21:21:51
(233615/239047)
Mr Sunshine
én nem a jelenet ellen beszéltem, ez nagy tévedés. Egész másra vonatkozott a megjegyzésem, amit tartok is, de nem akarom ujra elkezdeni magyarázni!
Csak nyugodtan olvasd vissza.
A bárpulthoz összeültetni a 3 férfit: eléggé merész.
Ráadásul a bárpult először jelenik meg nekem az össze kóreai történelmi sorozatban. Soha sehol nem láttam még az iszogatás eme formáját. Ez azért más mint egy asztal körül!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 20:57:38 8/10 Előzmény edimir
(233614/239047)
OFF
Mr Sunshine - 8. rész

Ha nemértettük meg az 1. lépés: kézfogás-t, akkor végkép nem értjük majd a 8. rész záróképét, a 2. lépés: ölelés-t sem.

Mert a kettő között mit is látunk? Choi kapitány megmenti a Kisasszonyt, segít egy leleplezett ellenálló menekülésében...

Jaj, de jó, lelkendezhetünk, végre nagyszerű, pozitív tetteket hajt végre, kezd önfeláldozó hőssé válni!

KÉP: 2, lépés: ölelés.... akkor miért is nem öleli át az oly lelkes Kisasszonyt? Miért áll olyan karótnyelten, mint egy darab fa... holott tudjuk, hogy szíve szerint ő is magához ölelné a nőt?

Hát a kézfogás hazugsága miatt, mert nem engedi a bűntudat. Mivel a bosszú eszközének akarta választani ezt a nőt akkor, így nincs joga visszaölelni most....
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 20:43:51 8/10 Előzmény edimir
(233613/239047)
OFF
Mr Sunshine - fordítás

Már sokszor kitértünk rá, hogy milyen fontos a jó magyar felirat, nem csak a szórakozást könnyíti meg, de sokszor elengedhetetlen a pontosabb, mélyebb értelmezéshez. Ezért is vagyunk annyira hálásak mindenkinek, aki ilyen fáradtságos és idő/energia-rabló fába vágja a fejszéjét, ráadásul önzetlenül.

Pedig kutyanehéz dolog. Lapishun - a fordító - már megírta itt a sorozattal kapcsolatos meglátásait. Említette a párbeszédeket, melyek hol zseniálisak, hol kevésbé azok. És bizony nem könnyíti meg a fordító dolgát az sem, hogy alkalmanként a szereplők szűkszavúak. Látszólag kérdésnek és a rá érkező válasznak nincs köze egymáshoz....DE

DE lehet, hogy nem az ADÓban, hanem a VEVŐ-ben van a hiba. Néha első megnézéskor szinte semmit se értünk a párbeszédből, míg már több további rész megtekintése után visszanézve a korábban értelmetlennek tűnő párbeszéd hirtelen megvilágosodik. Így vagyok ezzel a sorozattal is, főként a Kisasszony és Choi kapitány beszélgetéseinél. Amit zagyvaságnak hittem, az kifejezi az adott helyzethez, a másikhoz való abban a percben való viszonyulást... Ezt nem lehet könnyű fordítani, helyesen értelmezve visszaadni. A nyelvi bravúrokról, a frappáns "tuché"-król már nem is beszélve.

És bizony ilyenkor nem elégséges a fordítónak alapként a jó angol felirat, kell a füle is, hogy az elhangzott koreai párbeszédre is figyeljen.

Csak néhány korai szót tudok felismerni X sorozat után is, sajnos. De jöjjön egy példa arra, mire is gondolok...

Itt írtam az iddogálós jelenetről...

"jön az esti iddogálás kényszeredett hármasban... Nekem tetszett, ha Illionának nem is, jó kis párbeszédek... a karakterek hozzák magukat.... és igen, bár csak tréfás kérdések (kit mentenél meg?), de milyen a valóságot tükröző válaszok... és még jellemzőbb, hogy a barátságra csak az úrfi iszik, a másik kettő érintetlenül, ivás nélkül teszi le a megemelt poharat!"

KÉP: Akik együtt isznak....- felirat - lapishun fordításában: "azok tegeződni szoktak".....

Pedig itt a Vőlegény nem erről beszél, hanem arra kéri a másik kettőt, hogy a barátságra igyanak, a kettő pedig nem ugyanaz!

Főként, ha ott van előtte egy igazi nyelvi "tuché", ahogy előtte hátba paskolja Dong Mae-t (ki merne ilyet, akinek kedves az élete!), kimondja a nevét, hogy Dong Mae, ami "dongmu"=barát szóra annyira hasonlít, a koreai néző érti a frappáns utalást... És igen, a barátságra tényleg nem akar a másik kettő inni....
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 19:58:03 8/10 Előzmény edimir
(233612/239047)
OFF
Mr Sunshine - kézfogás

Sőt, az európai kultúrában ott volt egy másik vonatkozása is, a KÉZFOGÓ, az eljegyzés. Amit szó szerint kell érteni, mert ez volt az eljegyzés megpecsételője, ezzel fejezték ki a házasulandó felek elkötelezettségüket.

Még jó, hogy a kisasszony ezt a szokást nem ismerte, már a "love" szó is elég bonyolult a számára...:)))))
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 19:26:22 8/10 Előzmény edimir
(233611/239047)
OFF
Mr Sunshine - kézfogás

Többször is utal a sorozat a kultúrák eltérőségére, de van, amivel a sorozat ázsia készítői nem számolhattak...
Ázsiában nincs benne a kultúrában/hagyományban a kézfogás... Annál inkább a miénkben. Yujin (mert akkor és ott ő nem Eugene) azt mondja róla "Amerikai üdvözlet". Még elmagyarázza az eredetét, a kéz fegyvertelenségének igazolását.

De a mi kultúránkban ennél jóval több. Nem is olyan régen aszóbeli megállapodásokra a felek egyszerűen kezet ráztak... és ez ugyanolyan kötelező erejű volt, mintha ezer tanú előtt foglalták volna írásba, 80 pecséttel ellátva....

Igenis, az eskü, az adott szó, a kézfogás nem üres formalitás volt, hanem a legsúlyosabb dolgok egyik, betartása becsületbeli ügy volt, bármi, akár az élet árán is.... Különben a be nem tartó elvesztette a közösség megbecsülését... Persze mindig voltak kivételek, de a hagyomány, a szokásjog mégis így tartja őket számon.

Az ázsiai nézőnek talán nem, de nekem ezt jelenti a kézfogás. Ezért is olyan megbocsáthatatlan a megtévesztésre való felhasználása.
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 19:10:09 8/10 Előzmény Riamara
(233610/239047)
Mr Sunshine

OFF - az értékek

"Szerintem Yujin karaktere teljesen tipikus. Akár, mint külföldre szakadt csoszon, akár mint amerikai katonatiszt."... "Úgy viselkedik, mint egy átlag amcsi katona külföldön."

Hogy ki mit keres egy sorozatban az ő dolga, az ő ízlése, az ő belső szűrője, az ő választása.

Kb. 7 évvel ezelőtt egy sorozat - A Silla királyság ékköve - miatt kezdtem el fórumot látogatni. És csakis azért kezdtem hozzászólásokat írni ide, mert itt olyan Embereket (nem csak NICK!) találtam, akik ugyanazt keresték és találták meg "Sillá"-ban, amit én.

Csakis azért ragadtam itt, mert azóta is ugyanazt keresem.

Nem vagyok kíváncsi az "amcsi katonára külföldön"-re. Arra nem pazarolnék 5 percet se, se a megnézésére, se arra, hogy írjak róla....

Persze nem kell, hogy a sorozatban a szentek gyülekezete szerepeljen, sőt!!!!

Sokkal inkább húsvér , izgalmas, összetett karakterek, nem mentesen az emberi hibáktól, gyarlóságoktól. Ne Pallasz Athénéként teljes fegyverzetben pattanjanak ki Zeusz-apuci fejéből, hanem járják be a lelki fejlődés buktatókkal, kitérőkkel tarkított útját. Magyarán a sorozat történesei során jussanak el egy magasabb szintre, vagy süllyedjenek le, de ez az építkezés legyen következetes, szervesen kapcsolódjon a karakterben meglévőkhöz, hiteltelen "bakugrások" nélkül.

Elkényeztetett Silla egy Deokmannal, Yushinnal, Alcheonnal... de még Bidam, Mishil és a többiek is....
Hogy volt bennük vmi, ami megfogott bennünket, amitől minden tettük szenvedélyes vitákat tudott kiváltani közöttünk... Hogy érveltünk mellettük és ellenükben. Miért is tudtak ennyire hatni ránk? Mert valahol hordozták azt az értéket, amit annyira kerestünk.

Hát ezért volt az előbbi (talán mások számára furcsa) kirohanásom a Mr Sunshine Yujin/Eugene Choi karaktere ellen, ami olyan elemeket tartalmaz, amik lehet, hogy az "amcsi katonára külföldön"-be belefér, de semmikép se egy magára valamit is adó igényesebb sorozat főszereplójébe!

Nekem innentől már biztos, hogy nem 10 pontos a Mr Sunshine, bár nem szokásom a vége előtt pontozni vmit, a kerek egész ismerete nélkül.

8/10
edimir 2018 aug. 02. - 16:28:34 8/10
(233609/239047)
OFF
Mr Sunshine - a megbocsáthatatlan!!!!!

Spoiler

KÉP: és Choi.... neki nem jár a napfény... nálam ennél sötétebb felhő kezdené takarni a napot....
Hogy talán már most bánja, amit tett? Hogy bűntudata támad?

Nem hat meg. Milyen ember az, akinek ez az egész mocskos húzás egyáltalán eszébe jut, nem hogy még meg is valósítsa?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milyen belső erkölcsi mércéje, milyen értékrendje van? Vagy csak ő számít, csak azt őt ért sérelem? A bosszúállásnál nem számít se az eszköz, se az, hogy közben másokat hogy bánt meg, hogy tesz tönkre, főként a vétleneket, az ártatlanokat????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát igen, Dong Mae fogta a kardját és levágta a szemét parasztasszonyokat.... Mást nem, nem használt fel és ki a bosszújához másokat, nem ravaszkodott sunyin, undorítóan.... ennél őszintébb és nyíltabb....

Mr Sunshine később csinálhatsz, amit akarsz a gondolkodásodnak ezt az alantasságát nem veszi be a gyomrom... mert lehet hogy szabad amerikai állampolgár lehettél, de a lelked megmaradt ennek ellenére sunyi SZOLGA léleknek! Innentől fényezhet a sorozat, ahogy akar... számomra nem lehetsz Mr Sunshine. Egy sorozatban ugyebár láthatjuk vki jellemfejlődését, kaphat második esélyt hogy vmi mássá váljon, persze majd itt is ez fog történni, de innentől nekem a karakter tök hiteltelen!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 16:07:20 8/10 Előzmény edimir
(233608/239047)
OFF

Spoiler
KÉP: Kisasszony a "kézfogás" után... nem csak a víz, de az ábrándok is elringatják....neki ragyog a fény! Ő őszinte volt!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 16:01:26 8/10 Előzmény edimir
(233607/239047)
OFF

Spoiler

Aztán jön a 7. részben a jelenet folytatása...
Bemutatkoznak, most használja először az Eugene helyett a Yujin-t a Kisasszony előtt. Szándékoltan!!!!

Mert ezt az egész aljas húzást a kisasszony előtt egy másik, ismeretlen férfi teszi, bizony nem az amerikai állampolgár, hanem az eddig oly nagyon tagadott csoszoni... a név fontos, hiába az Amerikában eltöltött 31 év, végül csak legyűri a a 9 éves kisfiú az érett férfit, a kapott jobb jövőt a keserves múlt....

az 1. LÉPÉS: a kézfogás... és a jelentése..
...az eredeti , hogy igazolja, a kéz fegyvertelen.... de itt tudjuk, hogy azt kellene jelenteni a lány "olvasatában", hogy "bajtársak, egyoldalon állnak, segítik egymást... és ezt Choi tudja....

....becsapás a gesztus, és így degradálódik.....

KÉP: megint a "romantikus" háttér ellenpontozza a hideg számítást!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 15:28:01 8/10 Előzmény edimir
(233606/239047)
OFF

Spoiler

KÉP: - felirat - Nem csak arról szól a közös séta a fegyver visszacsempészése után, hogy a férfi ezzel oltalmat nyújt, megvédi a nőt és a titkát.... A Kisasszony számára az egyszeri (és úgy hiszi megismételhetetlen) élmény, hogy egy férfi MELLETT sétálhat, nem UTÁNA, mert lehet bármilyen előkelő a származása, csoszoni NŐként ezt sohasem tapasztalhatná!

... látjuk egymás mellett a két alakot, lépteik teljes összhangban... közben halljuk Choi hangján a Josheph-nek írt levelet, ami lassan átmegy "vallomásba", hogy mennyire szeretne még tovább együtt sétálni... stb.

Aztán ezek után jön a MÁSNAP a hídnál! A "vallomás" gondolatokat törli a nyers bosszúvágy, ahogy a gesztust és a kísérő szavakat "Mellettem van a legnagyobb biztonságban Csoszonban" sztornózza, ellenkező előjelűvé teszi!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 14:27:15 8/10 Előzmény edimir
(233605/239047)
OFF

Spoiler

KÉP: - feliratok - A kisasszonyban még ott az öröm, a bizalom, a közös séta emléke, miután a követségre visszacsempészte a puskát... a férfiban ezt az emléket már felülírta, hogy kiderült, ki a Kisasszony Vőlegénye....
A lelki vihar sem mentesíti ezt a ridegszívű döntést!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 14:20:22 8/10 Előzmény Illiona
(233604/239047)
OFF

Spoiler

Újranéztem a 6. részt lapishun fordította magyar felirattal.... bár sokat nem fogtam mellé, de egy alapvető dolgot nem vettem észre, talán mert annyira a szövegre igyekeztem koncentrálni korábban....

A kulcs lábhoz dobásánál van egy jóval durvább, számomra megengedhetetlen és megbocsáthatatlan jelenet.... Amikor a Kisasszonyt várja a kerámikusnál és felajánlja, hogy folytassák, hogy társa lesz a "LOVE"-ban....
A legromantikusabb elvárásokat is kielégíti képileg... híd... mögötte színpompás fák adják a hátteret... miközben egymás felé tartanak.....DE

DE, miért is ment oda a férfi, miért akart találkozni a Kisasszonnyal, miért az ajánlata?
Na, számomra ez volt a vérlázító!!!! Bosszúból, hogy a Vőlegény családját a Kisasszonyon keresztül tegye tönkre!!!! Micsoda aljasság!!!! A Kisasszonynak semmi köze a múltbéli sérelmekhez, igaz, a megvetett nemesi osztály tagja, de mégis. Choinak kéne a legjobban átlátnia (ismeri a lány másik életét, elkötelezettségét Csoszonért), hogy nem csak a státusát kihasználó nemeskisasszony!

Pedig így van, igen, a képsorokból bizony ez jön le... A bevillanó képek, míg megy a lány felé ezt igazolják, csak össze kell raknunk ezeket a képeket a jelentésükkel együtt! És már ki is pottyantunk a romantikus rózsaszín felhőcskénkből! Mégpedig elég mélyre... egy rendkívül ocsmány masszába....

Bosszú eszközévé tenni egy nőt! Undorító! Visszaélni annak jóhiszenűségével. Erre egyszerűen nincs mentség, semmi múltbéli sérelem!!!!!

Közben nézni a bizalommal teli, mosolygónői arcba!!!! Komolyan hánynom kell!!!!

KÉP: a "romantikus" kettős a hídon... igazi képátverés!!!!!
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 12:14:46 8/10
(233603/239047)
OFF
Mr Sunshine
Jó hír, végre elkészült és letölthető a 6. rész magyar felirata... Innentől legalább visszaellenőrizhető minden félreértés, amit a magyar felirat hiánya okozott!:)))))))))))))))) Köszönet érte lapishunnak.
8/10
edimir 2018 aug. 02. - 05:02:51 8/10 Előzmény edimir
(233602/239047)
OFF
Mr Sunshine

Spoiler

... és persze ott a Kisasszony válasza is a Vadásznak, aki firtatja a házasságot. (6. rész. - a puska visszacsempészés) ... a Kisasszony akkor azt mondja, hogy inkább külföldre szökik a házasság elől és onnan folytatja a harcot....

Tkp. a koreai gésával ez történik, Sanghaiba szöktetik, mert el kell hagynia Csoszont, de továbbra is az Igazság Harcosai csoport tagja marad....

Ha úgy vesszük, akkor a sorozat későbbi alakulásában ez is egy alternatíva a Kisasszony számára... Nem feltétlenül kell Amerikáig mennie....

KÉP: a Vadász és a Kisasszony beszélgetése... előbb a falon keresztül, majd már félredobva az elővigyázatosságot.... Hmm, a vadász is fel tudja nyomni a vérnyomást!:)))))
Illiona 2018 aug. 01. - 23:52:29
(233601/239047)
Jaj!!!
pedig én szóltam az elején, hogy nem összekeverendő a kinai sorozattal, a My Sunshinéval.
Egyébként ennek a kinai sorozat főszereplője Wallace Chung , aki 40 évesen játszott el egy 28-29 éves karaktert, és egyszer sem jutott eszembe, hogy öreg lenne a szerepre, annyira egy volt vele.
Ott a napfény először a szerelmére, a diákszelemből lett igazi nagy szerelmére utalt.
De a végén, a sorozat utolsó fél percében hangzik el az igazi magyarázat:
A szerelmükből született gyermek, harmóniában élni azzal akit szeretsz, sikeresnek lenni, figyelni a tágabb családodra, adót fizetni, ez mind együtt a boldog megelégedettség. "Napfényem" mondja a gyerekének, de mi tudjuk, mennyi minden még belefér ebbe az egy szóba. Ez egy igazi, jó kinai sorozat volt, még most is van hogy 1-2 epizódba belenézek! Annak idején kimeritően irtam itt róla.
Kép: miután ebből a filmból kiszedett képeimet már elpakoltam (de hová is?) ezért a főszereplőről hozott egy képet: Wallace Chung, egy idei, 2018-as sorozatban
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 21:40:48 8/10 Előzmény edimir
(233600/239047)
JAJ, most vettem észre, hogy egy ideje már a Mr Sunshine helyett My Sunshine-t írogatok a fejlécbe!:(((

Bocsi, ez nem freud-i elszólás a részemről, csak figyelmetlenség...

Choi kapitánnyal kapcsolatban még van némi fenntartásom... az tuti, hogy egyelőre nem az Én Napfényem... szívesen átengedem a Kisasszonynak!:))))))))))))))))))

KÉP: a kisasszony ujjai között a Napény

Nem olyan, mint egy gyűrű csillogó ékköve?:)))))) egy kis játékos asszociáció... Napfény Úr jegyese
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 21:25:42 8/10 Előzmény edimir
(233599/239047)
OFF
My Sunshine

Azért ügyes forgatókönyvi építkezés, ahogy a három férfi fokozatosan tudja meg a másikról, hogy kicsoda.... Mi tudjuk, de ők nem, sőt, bizonyos helyzetekben egyikük többet tud, mint a másik, reakcióik ettől is eltérők

Nézzük először Dong Mae és Choi kapitány kapcsolatát - informáltságát a másikról

A követségi tolmácsra van szüksége a yakuzának... itt találkoznak először. A kapitány a tolmácstól hall Dong Mae-ről, mint a Fekete Sárkány Társaság fejéről, a társaság mibenlétéről...

Pisztoly kontra kard, de nincs konfrontáció, elég mindkét részről az erő megmutatása... Choi nem avatkozik bele, a tolmácsot átengedi tiltakozás nélkül a yakuzának levelet fordítani.

Amikor Choi kapitány szobáját átkutatták először (az ellenállók), akkor ő Dong Mae-n kéri számon, aki nem sértődik meg, de meglehetős önérzettel közli, hogy ha majd ő teszi, akkor szól.

A következő Taylor özvegyénél, aki a házát adja el... itt egyik részről felvonul a yakuza, mint a vevő kísérete, másrészt az amerikai katonák, hiszen az eladó amerikai állampolgár... Itt is van egy kis erődemonstráció, pici szurka, de inkább csak azért, mert az önérzetük így kívánja... Hiába, két dudás került egy csárdába.. ez mindig feszültséget okoz...
Itt engedi át Dong Mae, hogy az ő távozásuk után Choi kapitány nyugodtan átkutathassa a házat. Lehet nagyvonalú, hiszen Taylor halála után az ő emberei már megtették, egészen a gyerek pelenkájáig... Tudja, Choi is csak az idejét vesztegeti, nem fog semmit se találni....

Tehát eddig két ellentétes oldalon (japán és amerikai) álló férfi, akik vezetők, bandafőnök és katonatiszt felállást látjuk... respektálják vmilyen szinten a másikat, de egymás nyakába nem borulnak.....

Jön az a bizony hotel halljában a jelenet, ami először kettejükkel indul. Dong Mae üldögél... Choi befut a Taykor ház átkutatásából... Itt hangzik el Choi ajánlata, ha Dong Mae egyszer úgy döntene, hogy az ő szobáját is át akarja kutatni, hát tegye bátran... nincs ellene kifogása... ebbe a beszélgetésbe csöppen az Úrficska.... a másik két férfi számára csak amolyan idegesítő senkiként, amíg ki nem derül a Vőlegény volta.....
Innentől már mindkét férfi féltékenyen utálja....

De a Vőlegény rákérdez Choi kapitánynál, hogy menyasszonyát miért rendelgeti be annyiszor kihallgatásra... Erre persze Dong Mae szeme is fennakad... hohóóóóóóóóóó, innentől borul a kapitánnyal az eddigi törékeny békesség, Dong Mae tyúkszemére lépett a kapitány.... De erről az mit sem tud.....

jön az esti iddogálás kényszeredett hármasban... Nekem tetszett, ha Illionának nem is, jó kis párbeszédek... a karakterek hozzák magukat.... és igen, bár csak tréfás kérdések (kit mentenél meg?), de milyen a valóságot tükröző válaszok... és még jellemzőbb, hogy a barátságra csak az úrfi iszik, a másik kettő érintetlenül ivás teszi le a megemelt poharat!

Másnap Choi Kudo Hinánál kérdez rá Dong Mae múltjára...

KÉP: a 7. rész végére tiszta lesz mindhármuk számára, hogy van egy közös pontjuk, ez pedig a Kisasszony....

8/10
edimir 2018 aug. 01. - 20:41:39 8/10 Előzmény Illiona
(233598/239047)
OFF
My Sunshine

Vőlegény és Choi kapitány kapcsolata...

Az általad említett kulcscserés jelenetet több minden megelőzi... egy kicsit nézzük át nagyjából (Bocs, ha nem minden időrendbe szedve, mert már kicsit kutyulom, hogy mi melyik részben történt.

1. Az elején találkoznak a teraszon... Vőlegény a kezét nyújtja, barátságos, Choi elutasító.
Miért? Ő katona, nem érdekli egy csoszoni civil, ráadásul ez a civil egy léha úrficska. Le akarja egyszerűen rázni, sem kedve, sem érdeke nem diktálja, hogy összehaverkodjon vele.

Hmm, talán irritálja is kicsit, hogy ez az úrficska olyan gondtalan, hogy vszínűleg az Élet mindent aranytálcán kínált fel neki. Nem lát benne semmi tiszteletre méltót, vagy respektálandót....

2. Van egy három férfi a hotel hall-jában jelenet (Choi, Dong Mae, Vőlegény), itt mutatja be a két másiknak az úrfit Kudo Hina, mint a Kisasszony vőlegényét... na, ezzel robbant is egy kisebb bombát.
Most már Choi számára az úrfi nem csak a 303-as szoba idegesítő lakója, hanem egy vetélytárs is..... És bizony féltékeny, mit jelenthet a Kisasszony számára ez a tenyérbe mászó ürge, aki ráadásul jóképű, nála fiatalabb, gazdag... és még ráadásul neki is ígérték a lányt... Szóval látszólag van oka a féltékenységre...

3. a hármasban iddogálva töltött estét követően a reggeli kávézásnál derül ki az úrfihoz érkező szolga beazonosításával (ezt a szolgát látta a piacon egykori gazdája fiával), hogy az úrficska bizony egykori gazdája unokája... az úrfi le is olvassa Choi arcáról a változást, rögtön kapcsol... itt kérdezi, hogy ki volt, az apám, vagy a nagyapám... Még nem tudja, hogy melyikük, de ráérez, hogy a fagyos pillantás oka a családja bűne lehet, vmi módon árthattak Choinak....

Tehát nem szimplán bunkó Choi kapitány az úrfival.. a viselkedése mögötti magyarázat nagyon összetett... mindhárom elem ott lehet benne, nem csak a szüleit és a magát ért bántalom....

kulcs a földön... nem elegáns, de nem is erre törekszik Choi, egyszerűen elutasít minden békülési/barátkozási szándékot... semmilyen szinten nem akar közösséget vállalni ezzel az úrficskával.....

KÉP: Hárman a hotel halljában
Illiona 2018 aug. 01. - 20:13:10
(233597/239047)
Along with the Gods: The Last 49 Days 2

Azért nem csak a Mr Sunshine kedvéért vagyunk a fórumon: ma jelent meg az Along with the Gods: The Last 49 Days 2 a koreai mozikban,. és egyből rekordot is döntött: 1 232 672 db!!! erre vettek a legtöbb jegyet eddig az 1. napon. A második legnagyobb 1. napos jegyvásárlás eddig a Along with the Gods: The Last 49 Days 1 volt (1 182 374 db) , ez is mutatja a filmek népszerűségét.
Az Along with the Gods: The Last 49 Days 2-őt 10 milliónál több nézőre számitanak!
Mostmár megint lesz értelme a hétfői Box Officenak, lehet a filmnek szurkolni.
Apropó: nem jár valaki Koreában a napokban, aki megnézné a filmet? :))))))))
Kép: a plakát
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 19:56:42 8/10
(233596/239047)
OFF
My Sunshine 7. rész

Spoiler
Egyesek megmosolyogtak azért, amit arról írtam, hogy Choi kapitánynak meg kell fontolnia, mit tesz amerikai katonai egyenruhában.

Nos, ebben a részben vállalja át a Kisasszonytól a japán katona meglövését.... (egyébként az adott helyzetben a legjobb megoldást választva) És lám, valóban nemzetközi üggyé dagad, amit a királyi (tudom, már közben császár) udvarban a Király jelenlétében vitatnak meg... Ott a japán külügyminiszter, ott az Őrnagy, mint a helyi legmagasabb rangú amerikai katonai vezető, mindketten országuk képviseletében!
És ez nem csak a "bűnösökről" szól, hanem az országok presztízséről is...

Hmm, míg az amerikai és japán katonatiszt/diplomata kizárólag azzal van elfoglalva, hogy a maga embere védelmében sorolja el az enyhítő körülményeket... addig szerencsére a Király nem felejti el, hogy az incidens során két csoszoni is áldozatul esett a lövöldözésnek. Ezt nagyon respektáltam, az egyébként erélytelen, tétova uralkodónál, hogy ezt ki merte mondani, be merte vállalni....

KÉP: - felirat - sajnos csak a király tartja így, a japán külügyminiszternek a 2 csoszoni élet semmi ....

Choi kapitány nagy szerencséje, hogy Tsuda őrmester összevissza lövöldözött, ha egy kicsit is kevésbé őrjöngő, akkor nem lehetett volna eljátszani, hogy először őt érte a kóbor találat... és ő csak önvédelemből lőtt a japán katona kezére....
Illiona 2018 aug. 01. - 19:29:59
(233595/239047)
Mr Sunshine
Azért rögtön a 7. epizód elején egy érdekes jelenet: a Kudo Hina által kreált kulcscsere.
Most visszanézve (unalmamba) azért ez a Choi elég bunkón viselkedett.
Oké, hogy a fiú a megvetett öreg unokája, de épp ő, aki azért elment Amerikába, és levetette ezeket a (ránézve is nagyon nyomasztó) előitéleteket. (rabszolga)
Vagy ami rá vonatkozik azt leveti,
de ami egy másik fiúhoz kapcsolódik (urfi) azt nem veti le?
Ez nem kettős mérce?
Nem is köszön! Csak ugy odaköpi a szavakat!

Mr Sunshine. Hát ez nagyon lemenő nap csak, amit ráadásul felhők is takarnak. Bárányfelhők.
Lehetnének legalább viharfelhők, de ezek csak bárányok.
Legalábbis egyelőre, tálán még felpörög.
A Masterben annyira tetszett...

8/10
edimir 2018 aug. 01. - 18:37:59 8/10 Előzmény edimir
(233594/239047)
OFF
My Sunshine

Ha már itt tartunk, akkor nekem a Kisasszony családjának nőtagjai se igen tiszták, kik ők? Csak annyit tudunk a két nőről, hogy a családi hierarchiában a Kisasszony felett állnak.

Madame Jo, az idősebb hölgy, a kiváló íjász... ha jól emlékszem, akkor "nénikémnek" szólítja a Kisasszony, nem "nagymamának", tehát akkor nem az utóbbi. Másra nem tudok gondolni, mint arra, hogy a Nagyapa "másik" fiának az özvegye, a Kisasszony szüleinek sógornője....

A másik talány számomra a szintén férjezett fiatalabb nő. A hotel és a zálogház törzsvendége....
Róla a tippem, hogy Madame Jo menye lenne, aki amolyan "vígözvegy"

Érdekes a Kisasszonnyal még a 6. részben a beszélgetése. Ha jól vettem ki a szavait, kikéri magának az "unni" megszólítást, mondván, hogy a Kisasszony nem tartozik a családhoz, mivel szülei nem kötöttek hagyományos házasságot, így a Kisasszony nem számít törvényes családtagnak.

Hmmm, eddig azért ezt így még senki se kérdőjelezte meg, se a család, se a szélesebb közösség részéről. Eddig a Kisasszony a Nagyapa unokájaként volt számontartva, Csoszon egyik legelőkelőbb nemes kisasszonyaként!

A Kisasszonyt se kell félteni, a nőrokon fejére olvassa a vádakat.... Amik nem is olyan ártalmatlanok, mint eddig hittük, az alkoholt, szerencsejátékot ismertük, de most elhangzik a vádak között az ágy, szerelem és a katonák szavak, tehát titkos szeretői, szerelmi afférjai is lennének a folyton pénzzavarba lévő nőszemélynek.

KÉP: - feliratok -
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 17:46:43 8/10 Előzmény Illiona
(233593/239047)
OFF
My Sunshine

spoiler

Szerintem ez nem is annyira a "család", mint inkább a kisasszony "nénikéjének" magánakciója... szerintem ő nincs beavatva a lány másik (az ellenálláshoz, fegyveres kiképzéshez kapcsolódó) életébe, ő csak annyit tud, hogy a Kisasszony bizony benne jár már a korban, ha nagy sokára felbukkant a vőlegény, akkor célszerű mielőbb nyélbe ütni az esküvőt..... Mivel 10 éve már megszületett a döntés az eljegyzésről, így felhatalmazva érezheti rá magát, hogy bárki külön engedélye, megkérdezése nélkül "tárgyaljon" a másik családdal ez ügyben...

Látod, a nagyapában már nem lennék olyan biztos, hogy minden esetben ellenezné Choi kapitányt....
Azt hiszem a 8. részben - a koreai gésa kiszöktetésénél az országból - hangsúlyozza, hogy az ellenállást pénzzel támogatja, de hagyják ki az unokáját a veszélyes akcióból, mert már két fiát elveszítette, az unokáját nem akarja. Szóval igenis el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor a nagyapa nem lát más esélyt az unokája megmentésére, mint hogy egy amerikai katonatisztre bízza, feleségül adja hozzá... és akkor bizony még erre is hajlandó lenne....

és ez nem csak a "változásoknak" szól, hanem a prioritásnak, megmenteni az unoka életét, mindegy hogyan, kinek a segítségével.....

8/10
edimir 2018 aug. 01. - 16:11:49 8/10 Előzmény edimir
(233592/239047)
OFF
My Sunshine 7. - levelek

Spoiler

KÉP: a kisasszony levele... én a levélpapíron stilizált krizantémot vélek felfedezni....

Szóval, ha az írás nem is, de a növényi motívum segít abban, hogy ne kelljen a levelet forgatni, ezért is olyan idétlen a humorosnak szánt jelenet... Choi kapitány lehet zavarodott, de komplett idióta azért talán mégse... olyan igazi karaktergyilkos blődli....
Illiona 2018 aug. 01. - 15:35:20 Előzmény edimir
(233591/239047)
Mr Sunshine
igen, igy van, de a kisasszony családja nem annyira tradiciókövető.
Hiszen ha az lenne, akkor már korábban kikövetelték volna az esküvőt, és nem várnak 10 évet.
Meg melyik főuri nemes öregúr száll még bele a nemzet lázadóinak finanszirozásába.??
Vagyis már ebben is modernabb szelek fujdogáltak arrafelé.

Na persze, ha tudnák, hogy ki udvarolgat a lányuknak (unokájuknak) nem biztos hogy örülnének, annál már az elrendezett házasság is jobb. Nem hiszem hogy örülnének az amerikai katonának, aki rabszolga volt, de a japán jakuzának sem, aki szintén alacsony kasztból jön.
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 13:26:18 8/10 Előzmény edimir
(233590/239047)
OFF
My Sunshine 6.

Spoiler

Hmm, az is kérdés, hogy bár a Vőlegény és a Kisasszony megállapodott a "haladékban", de ott van még az ő döntésüktől függetlenül a család döntése....
Márpedig úgy tűnik, hogy a Kisasszony családja a Vőlegény felbukkanása után sürgetően belendül, már a Vőlegény születési dátumát kérik, valószínűleg a házasságkötés időpontjának kiválasztásához.
A "haladék" kezd beszűkülni.....

KÉP: a két nemesasszony, a két család női feje...
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 12:17:08 8/10 Előzmény edimir
(233589/239047)
OFF
My Sunshine 7. - levelek

Spoiler

... És ugyebár van egy másik levél... A Vőlegény levele a Kisasszonynak.... a sokadik a sorban, ami bontatlanul kerül vissza a küldőhöz.... De jó kis lehetőség arra, hogy a levelek - mivel párhuzamos a két levél jelenetsora - várása körül támadhasson egy kis feszültség, ill. érzékeltethesse, ki és hogyan viszonyul hozzájuk....

... és most végre a Vőlegény mosolya mögé láthatunk.....
Kudo Hinával beszélgetve sokat elárul az érzéseiből....
Hát igen, úgy tűnik a "haladék", amiben megállapodtak a Kisasszonnyal, eddig váltotta be a hozzá fűzött reményt, hogy közben közelebb kerüljenek egymáshoz, "barátok" legyenek....
A visszautasítás azt jelenti, hogy semmi sem változott, nem jutott előrébb....

Rohadt frusztráló..... Miért?
Mert amiről azt hisszük, a mienk és nem törődtünk különösebben vele, az elvesztésével rá kell jönnünk, hogy fontos volt... rés a pajzson...

Mert, főként annak tükrében, hogy eddig mindig sikerünk volt a nőknél... most egyetlen bevált korábbi praktikánk, módszerünk se válik be, hatástalannak bizonyulnak....

Mert tehetetlennek érezzük magunkat, hiába próbálkozunk..... Minden a másikon múlik, az pedig tesz ránk magasról....

De ezen túl, már fáj is.
Úgy tűnik a Kisasszony kezd bizony egyre fontosabb lenni....

Érdekes Kudo Hina tanácsa: Ne virággal, levéllel próbálkozzon. Legyen őszinte a férfi, mutassa ki az érzését...
A Vőlegény válaszában pedig ott van a saját korábbi linksége miatti sajnálkozás.... Mondhat bármit, a 10 év, amikor nem állt szándékában hazajönni, önmagáért beszélve cáfol....

Persze vihetné törésre is a dolgot, nyomást gyakorolni a házasság kikényszerítésére, de nem akarózik így megszerezni a lányt, kellene a szíve is.... Márpedig pont azt veszítené el egy ilyen lépéssel.....

Már nem csak egy elrendezett házasságot akar, ahol kedvére a menyasszony, de egy belsőséges, meghitt kapcsolatot is, szerelmet, szenvedélyt.....

KÉP: Vőlegény mosoly nélkül... bontatlanul visszaküldött levele
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 10:38:07 8/10 Előzmény Illiona
(233588/239047)
OFF
My Sunshine

!:)))))))))))))))))) Igen, utána beírja a férfi kezébe, hogy "Idióta"... és Dong Mae (mi tudjuk, hogy miért) egyet is ért vele.... ez is egy nagy+ a finom ábrázolásnak... és a jelenet lírai zárása...

KÉP: az ázott Dong Mae szeme nem, de a kardja "sír", ahogy legördülnek róla az esőcseppek... az érzéketlen fegyver jelzi az érző ember fájdalmát.....
Illiona 2018 aug. 01. - 10:28:20 Előzmény edimir
(233587/239047)
Mr Sunshine
de Go Domg Mae párja süketnéma!
Amiatt ütögeti, ez nála felér egy kiadós kiabálós veszekedéssel.
Nagyon finom ábrázolás...

A Francia pékséget én is kivágtam, és pont ugyanigy. Az a béna Eiffel Torony!!!!
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 10:27:00 8/10 Előzmény Illiona
(233586/239047)
OFF
My Sunshine 7. - levelek

Spoiler

Igen, ezzel valóban "szintben" közelebb kerül a két férfi... és lám, ebben valóban vmi ismerete/elsajátítása/tudása játszik szerepet. Szegény Dong Mae, a Taylor-féle irat helyett egy ilyen levél... és neki kell felolvasnia! Nekem nem csak az önuralma tetszett, de ahogy az egész jelenetet uralja, kezdeményez, irányít és lezár... mindezt nyíltan, egyfajta férfias eleganciával, ezt ellenpontozza, ahogy emberi viszont annál barbárabban dúlják fel a szobát... az a nyers erőszak...

8/10
edimir 2018 aug. 01. - 10:04:50 8/10 Előzmény Illiona
(233585/239047)

Egy kis hűsítő a nagy melegben... ja, és hozzá kedvenc Francia Pékséged, hogy vérnyomásilag is rendben légy!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 10:01:06 8/10 Előzmény edimir
(233584/239047)
OFF

Mr Sunshine - kézírás
Spoiler

"Ha megfigyeljük, a Kisasszony "húzza felfelé" Go Dong Mae-t. Az iránta való szerelme arra sarkallja a férfit, hogy több akarjon lenni. Hol is találkoznak az 5. rész végén? Egy könyvárusnál. És Go Dong Mae nem az eső elől húzódik be, nem is a Kisasszonyt követi, saját célra akart könyveket venni! "

Tévedtem, a 6. részben kiderült. hogy nem magának akart a a könyveket... kártyát vető kedvese kérte meg, hogy hozzon el számára bizonyos könyveket a könyvárustól.....

Csendben megjegyzem, vajon hány yakuza ennyire figyelmes a párjával?

A kártyavető kedvese ezért hátba is üti... mire Dong Mae reakciója: "Fáj."... és mi tudjuk, hogy nem ez a semmi kis ütés a hátán... hanem a jóval nagyobb a szívén, a találkozás a Kisasszonnyal, az érzékeiket felkorbácsoló selyemszoknya... és az, hogy azt el kellett engednie....

A 7. rész a levél megtalálása, elolvasása egy újabb fájdalom Dong Mae számára.... Mert kiderül belőle, hogy a Kisasszonynak közös "terve" van Choi Kapitánnyal. Nem elég a Vőlegény felbukkanása... itt egy másik Férfi is zavaróan a képben. Ráadásul bosszantóan bizalmas a kapcsolatuk.....

Rátarti Kisasszony bezzeg neki írt levelet!!!!! Dong Mae-nek is van a lány kézírásával egy darab cetlije, de ezt ő úgy vette el a könyvárustól egy korábbi alkalommal, amikor a Kisasszony ott vásárolt... a kért könyvek listája.... A Kisasszony kézÍrása, de nem személyesen neki szóló, nem neki címzett... kicsit olyan, mint a cukorka... vmit birtokolni, ami a lányhoz köthető..... és ez az eddig úgy őrzött cetli most bizony veszít az értékéből... mert átalakul az "árulás" bizonyítékává, a kézírás egyezik a levélével, amit Choi kapitánynál talált.... Apró csavar... Miközben Dong Maea cetlire a bizonyságot jelentő árulkodó mered, addig a kártyavető kedvese őt nézi.... Ha Dong Mae úgy érzi "elárulták", vajon kedvese nem hasonlóan csalódott... micsoda finom játék, s mindez egyetlen cetlivel!

KÉP: a cetli

Hmm... miközben Dong Mae nekünk háttal áll... de mégis látjuk az arcát... megint egy tükör...
Illiona 2018 aug. 01. - 09:29:14
(233583/239047)
Sziasztok!
Ki hogyan birja a hőséget? Én bizony rosszul! itt Szegeden mindig 2 fokkal van melegebb, mint az ország többi részén!

Mr Sunshine
Igen, a 7. epizódnak mindenképp ez a levél megtalálása, és felolvastatása volt a fénypontja.
Itt találta meg a közös hangot egyébként a 2 férfi is, Eugene Choi lejjebb szállt , mig a lenézett japán pedig felemelkedett, igy egy - közös szinvonalra kerültek, ez mindenképp az olvasás művészetének volt betudható. Nagyon tetszett, amit már több jelenetben is megfigyelhettünk, Dong Mae rezzenéstelen arca, pedig egy világ omlott össze benne, hogy az imádott nő másé.
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 09:07:46 8/10 Előzmény edimir
(233582/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))
Egy kis reggeli aktivizáló!:))))))))))) Induljon jól az augusztus!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 02:22:47 8/10 Előzmény edimir
(233581/239047)
OFF
My Sunshine 7. - levelek 2.

Spoiler

Szenzációs ötlet, ahogy a levél tartalmára fény derül... Dong Mae keresi még mindig a Taylornál volt iratot... leadják neki a drótot, hogy Choi kapitány szobájában láttak angol felirattal borítékot. Természetesen utána akar járni....

Nem semmi jelenet!:)))) Nem titokban, fű alatt... hanem a sleppje kíséretében nyíltan bejelenti, hogy MOST jött el az idő a szoba átkutatására... Choi sztoikus nyugalommal fogadja... a két férfi előadja a maga tekintet és szópárbaját az ajtóban... miközben a slepp nagy buzgalommal dúlja szét a szobát....
A levél megkerül... Dong Mae pedig kíváncsi.. hangosan felolvassa...

így két fontos dolgot tud meg Choi kapitány... végre a levél tartalmát... és azt a megdöbbentő felfedezést teheti, hogy a japán yakuza olvas koreaiul....:))))))))))))))))) De Dong Mae is megtud vmi fontosat, a levélíró kilétét... azt a sajnálatos tényt, hogy a Kisasszonynak közös ügye van Choi kapitánnyal.....

KÉP: Dong Mae és sleppje a kapitány szobája előtt bevetésre készen!:)))))))))))))))

Megjegyzem, nem csak Choi kapitány, de a végére épp befutó őrnagy... a zajokra felfigyelő Kudo Hina se izgatja fel magát a dolgon... elég tapasztaltak és higgadtak....
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 02:04:55 8/10
(233580/239047)
OFF
My Sunshine 7. - levelek 1.

Spoiler
Számomra a másik nagyon briliánsan kidolgozott jelenetsor két levélhez kapcsolódik. Egyiket a Kisasszony írja a kapitánynak... a másikat a Vőlegény a Kisasszonynak....
Apró, tudom humorosnak szánt bicsaklás van csak benne Kullancs Kiskölyök felbukkanása, amikor a kapitány szerencsétlenkedik a Kisasszony levelével.

Mert szerencsétlenkedik rendesen. Yujin rabszolgafiúként nem tanulhatott meg írni, olvasni... Amerikában pedig már természetesen angolul tanulta meg.... Így aztán bajban van a Kisasszony levelének elolvasásával.... Kullancs Kiskölyök itt már a kapitánnyal szemben is szemtelen... és ekkor jön az idétlen kioktatás, hogy ki is a Boss, + a bénázás a borítékkal.... Na, ezekért kár volt!

KÉP: fenn... a könyvbe Choi kapitány bejegyezte kínai írásjelekkel a gésaház nevét a merénylethez - lent: a Kisasszony levele, amit nem tud elolvasni... (Hmmm, hangul írás lenne? ... majd jön micike, ő beleásta magát)

Hmm, vajon mikor és hol tanulta meg a kínai írásjeleket Choi kapitány?
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 01:22:48 8/10 Előzmény edimir
(233579/239047)
OFF
My Sunshine 7.

Végre itt megtudhatjuk, hogy a korábbi részben szerepet falragaszon ki volt a nő, akit kerestek.....
... már azt is tudjuk, hogy ki keresi.... és miért tépi le egy bizonyos valaki olyan dühösen ott a kikötőben....

KÉP: Kudo Hina édesanya, aki eltűnt...
8/10
offtopic
edimir 2018 aug. 01. - 01:10:22 8/10 Előzmény edimir
(233578/239047)
OF
My Sunshine 7. - Kudo Hina tükre

KÉP: Dong Mae a csészével... afféle belemersz-e inni, miután sejtetem, hogy a férjem megmérgeztem?
A jelenet indítása még a tükörjáték előtt...

Hmmm, lehet, hogy elteszem reggeli kávés képnek a Konyhába...?:))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 01:03:46 8/10 Előzmény edimir
(233577/239047)
OF

De amikor a legszemélyesebbet mondja el magáról, amikor a legféltettebb, legmélyebbre eltemetett és ott őrzött nevét mondja meg Dong Mae-nek, akkor elfordul a tükörtől... és a férfi szemébe néz közvetlenül... Nem kell a tükör... face to face...

KÉP: - felirat - Kudo Hina koreai neve....
8/10
edimir 2018 aug. 01. - 00:57:26 8/10
(233576/239047)
OF

Elég nehéz minden finom árnyalatot, bravúros nyelvi tuché-t érzékelnünk a magyar felirat hiányában... de a türelmetlenség nagy úr... és bizony muszáj megnézni a friss részeket, mert hajt a kíváncsiság.... így bizony becsúszhatnak kisebb-nagyobb tévedések, hibák az értelmezésbe, amin utólag, magyar felirattal látva már csak jót mosolygunk....
szóval előre is bocsi, ha becsúszik!:))))))))))

Spoiler
Tudom, nem sokan osztják Kudo Hina iránti megértésemet, de én kedvelem. Szeretem, ha a környezet, berendezés is szerepet kap a jelenetben.... a legjobban megkomponált jelenet ilyen szempontból Kudo Hina és Dong Mae kettőse volt a nő szobájában..... Igen, a tükör használata nem túl eredeti, de itt remekül operáltak vele.

És nem csak mint látvány, de mint szimbólum is fontos.... Nálunk a lélek kapcsolódik hozzá, van, ahol az élet... s megint másutt a gonosz elriasztása...
Nos, a jelenetben bizony ez a komplexitás ott van... Kudo Hina végre beavat minket élete nagy titkába... megtudjuk, hogy ki volt az apja (na ezt nem gondoltam volna!), aki eladta őt, hogy gyűlöli azért, mert a legfontosabbakat vette el tőle... az anyját, az ifjúságát és a nevét.....

Mivel oldalszárnyas tükör, így az operatőr az alakok/arcok tükröződésével is játszik... melyik fontos közlésnél éppen hogyan látszanak....

KÉP: Kudo Hina és Ding Mae, a tükörben látjuk mindkettőjük arcát, miközben Kudo Hino az apjáról mesél... Vajon ez a tükör távoltartja a gonoszt (apát)? Kudo Hina lelke és élete mindenesetre ott van benne....
8/10
edimir 2018 júl. 31. - 20:34:24 8/10 Előzmény Illiona
(233575/239047)
OF
My Sunshine

"az irónő korábbi soroztában is szerepelt napfény: A Nap Leszármazottjai. Inkább gondolom, hogy azt a sikert szeretné ismételni."

Itt azért profi készítőkről van szó, persze hogy nem hagynak ki egy ilyen remek lehetőséget. Egy egész Ázsiában hihetetlenül népszerű sorozat címe jó "hívószó"... igazi közönségcsalogató, nagy PR értékkel bíró... és közben egy fillérbe se kerül!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 31. - 20:29:26 8/10 Előzmény Riamara
(233574/239047)
OF
My Sunshine

Szia!:))) Gratulálok, sikerült meglepned!:) Szeretem az asszociációt, de ha agyoncsapnak, akkor se a Hair Let the Sunshine In-je jut az eszembe a sorozat címével kapcsolatban. Érdekes ötlet, de engem nem győztél meg...

"Úgy látom, hogy ha kicsit körülményesen is, de rátaláltatok a történet valódi üzenetére. :)
Valaki az elején már próbált utalni arra, hogy a jeleneteket nem szó szerint kell értelmezni, mivel többnyire iróniának szánják. "

???????????????
Mert szerinted mi a sorozat "üzenete"?
Ha igazad van, és csak többnyire iróniának szánják a jeleneteket, amiket nem kell "szó szerint" venni.... akkor sajnos bajban van a sorozat nálam, mert akkor nálam nem lenne több egy üres lufinál... szépen fényképezett semminél....

Én másként látom. Az én "olvasatomban" az üzenet az alapvető értékekről (haza, hűség, szeretet, szerelem, emberség, bajtársiasság) szól, az irónia, mint eszköz, pedig abban segít, hogy merjed a nyilvánvalót is megkérdőjelezni, ne hidd, hogy csak a te nézőpontod, kultúrád, értékrended létezik, csak az lehet helyes, légy nyitott, be- és elfogadó.....mert igenis, ha nem erről szólna a sorozat, akkor minden más erénye ellenére se dobálnátok a magas pontszámot utána....

Micike hozott példákat a kultúrák/megítélés különbözőségére... kinevetik a nyugatiak a királyi parancs, de a telefon előtt meghajló csoszonit, mint ahogy azok botránkoznak meg a temetésen, amikor az özvegyet részvétből megölelik....az egyik fél a kék szemtől, a másik azt hiszi, hogy a fekete szeműek nem látják a színeket.... és még hosszan sorolhatnak a talán elsőre mosolyra késztető tévedéseket, félreértéseket, de minden mosolyunk ellenére ezek igenis léteztek/léteznek.....

"Nem is nagyon értettem, hogy a címből ti miért egy fénylő lovagra asszociáltatok..."
Akkor mire is kellene helyette? Ez már egy modernebb felfogású "kosztümös" sorozat, mint amilyeneket mondjuk 5-10 évvel ezelőtt készítettek, de azért nem hiszem, hogy az ottani kultúrától, szemlélettől, szimbólumrendszertől annyira elrugaszkodtak volna, mint ahogy te gondolod.... Ha úgy lenne, a petícióban azt is sérelmezték volna a nézők!:))))))))))))) Bocs, de az átlag koreai vszínűleg úgy értelmezhette nagyjából, ahogy én.... a "fényes" emberek képesek másokra hatni, mindig másokért tesznek... lásd Master's Sun..... bár ott Miss Sun, még a főszereplőnő nevébe is elhelyezik az utalást.
Illiona 2018 júl. 31. - 15:31:07 Előzmény Riamara
(233573/239047)
Hogy őszinte legyek, erre soha nem gondoltam. Természetesen ismerem a Hair cimű musicalt.
Hogy Korea rész vett a vietnami háborúban, azt tudjuk (Óda Apámhoz), és nem szivesen mentek az emberek oda. De ezt a sorozatot semmiképp nem tudom azokhoz az eseményekhez kapcsolni, de magához a dalhoz sem. Vietnámba Amerila kényszeritette el a koreai katonákat!!!!!!
Nem tudok ebben az esetben mit kezdeni az előtaggal: a Mr előtag nekem a napfénnyel ellentétesen mindenképp szűkít, kirekesztő: férfit jelöl, ez egyértelmű.
Sokkal közelebb áll hozzám edimir megjegyzáse, hogy már az irónő korábbi soroztában is szerepelt napfény: A Nap Leszármazottjai. Inkább gondolom, hogy azt a sikert szeretné ismételni.
A Nap fénye egyébként reménnyel tölt el, elüzi a sötétséget (átvitt értelemben is) erőt ad, sikert jelent. És mindenre vonatkozik, emberre, állatra, csoportokra, országokra, magára a Föld nevű bolygóra. Csupa pozitiv, felemelő analógia.
Iróniára én ebben a sorozatban nem is gondoltam még. nem véltem felfedezni. Lehet, hogy túl fiatal vagyok még? :)))))) Vagy másnak gondolom az ironia szó jelentését, mint mások?
Riamara 2018 júl. 31. - 07:02:43
(233572/239047)
Úgy látom, hogy ha kicsit körülményesen is, de rátaláltatok a történet valódi üzenetére. :)
Valaki az elején már próbált utalni arra, hogy a jeleneteket nem szó szerint kell értelmezni, mivel többnyire iróniának szánják.

Nem is nagyon értettem, hogy a címből ti miért egy fénylő lovagra asszociáltatok. Számomra egy egészen más kép ugrott be tőle. Claude megnyúlt képe, amikor rájön, hogy Bergert vitték el helyette a háborúba. Bennem olyan szinten forrt össze a kifejezés a vietnami háborúval, hogy valahányszor meghallom mindig ugyanaz a dallam csendül fel fülemben, és ugyanazok a képek peregnek le a szemem előtt.

Ezért az én olvasatomban a történet kicsit sem tűnik fényezésnek, sokkal inkább finom savazásnak.Én mindenhol kihallom az utalásokat. Éppen elég idős vagyok, hogy még emlékezzem a technikára, mikor a kritikát hízelgésbe csomagolják.
8/10
edimir 2018 júl. 31. - 02:22:12 8/10
(233571/239047)
OFF

Játék:

A sorozat 24. részének végén látjuk a felszabadult Koreát, az ünneplő tömegben pedig gyerekeket, mindegyik amolyan reinkarnációija a kis Yujimnek, Dong Mae-nek, a Vőlegénynek, a Vadásznak és a Kisasszonynak... boldogan nevetnek a nap felé a szanad Korea egére, melyet ne zavar meg egyetlen fekete madár sem, a Nap is ezerrel süt rájuk (az első epizódokból újra lehet hasznosítani a gyerekszereplőket)... Miért csak a reinkarnálódott gyerek megfelelőket? Mert természetesen a 20-diktól a 24. részig apródonként hősi halált halnak a felnőtt szereplők a japánokkal vívott harcban... jó, megengedem, hogy némelyik gyerek ne reinkarnáció, hanem az unokájuk legyen.... Velem lehet egyezkedni!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 31. - 01:57:48 8/10 Előzmény Illiona
(233570/239047)
OFF

Játék:

Szívem szerit én se halasztanám meg szegény Dong Mae-t, sőt a Kisasszonykát is nekiadnám, de sajnos az én kívánságomra nem fogják újraírni/forgatni a sorozatot. Pedig kettőjük között tényleg szikrázik a levegő... míg drága Choi kapitáyunkkal nem igazán működik, a Kisasszony próbálkozik, de vhogy az ő Napfény Ura egyelőre éppen napfogyatkozásos állapotban leledzik.... elhomályosítja mindkét férfi mellékszereplő... egyszerűen lejátsszák... tudom, most megint egy gonosz dög vagyok. De őszinte.

Egyszerűen nekem túl enervált a játéka, nem érzem benne se az energiát, se az erőt, se a kisugárzást.
Persze lehetne rá mondani, hogy visszafogott a játéka, hogy jobban kellene figyelnem az apró, finom jelekre... de nekem vhogy olyan kevés.. hol felpörgetik vmi szuper látványos jelenetre... a merényletkor lobogó hosszú kabátban szökken a háztetőkön, a piacon csak úgy pusztakézzel seperc alatt lerendezi a két szemétkedő japán katonát, vauuuu ahogy átugratja lovával a külügyminiszter hordszékét..... aztán előtte/utána csak lötyög... lötyög a szerepben, nem tudja kitölteni, életet vinni bele...

Húúú, tényleg kezdek roppant gonosz lenni... most még több követ... szerintem igazi hegyomlást kapok érte a nyakamba, de szerintem lehet, hogy egy másik színésszel jobban jártak volna.

Tudom, nagy név, nagy kedvenc... DE ez számomra sosem volt szempont, csak a nyújtott teljesítmény... és sajnos ő nem tud elvarázsolni, itt számomra nem olyan meggyőző...

Nem tudom igazán jól megfogalmazni, hogy mi is zavar vele kapcsolatban, csak azt, hogy vhol falsnak érzem.....

Borítékolt, hogy vmi módon neki utalja ki a forgatókönyvíró a Kisasszonykát, hogy mennyi együtt töltött idő adatik meg a számukra, ez szintén az ő nagyvonalúságán múlik.... Erre vonatkozóan már minden utalást, ami megszokott egy sorozatban, azt szépen beépítették.. természetesen ott lesznek közöttük a tornyosuló akadályok, amit csodálatos szerelmük természetesen legyőz.... A betárazott pzs hegyek mind felhasználásra kerülnek... és sajnos a könnyzáporon át csak elmosódva láthatjuk a szívbemarkoló jeleneteket...

Azért a "végelgyengüléses halál" kicsit erős volt, annyira még én se merek gonosz lenni, de igen, kicsit öreg a szerepre. Furcsa dolog ez a ránctalan arcát elnézve, de talán a szemei (a Kudo Hiro által úgy irigyelt szerelmetes tekintete) azok...

És igen, lehet nyugodtan ízekre szedni ezt a sz-t és engem is, az elkövetőjét!:)))))))
8/10
offtopic
edimir 2018 júl. 30. - 23:42:25 8/10 Előzmény Crutia
(233569/239047)
Szia!:)))

Folytasd, kapjon el a gépszíj.. és írj!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 23:38:24 8/10 Előzmény edimir
(233568/239047)
OFF
Mr Sunshine

J Á T É K
:))))))))))))))))))))))))

Na lássuk akkor Eugene Choi-t!

.....egy kedves 73 éves mamókát látunk a 24. rész 53:23-nál , amint 1945-ben ünnepli az utcán a többi emberrel, hogy a japánok kapituláltak, Korea felszabadult ... vágás... bevillan a Kisasszony kezében egy puskával

ugyebár 54:12-nél már felidéztettem vele Dong Mae alakját és halálát...vágás

..a 24. rész 55:05-nél a Mamóka már fenn a hegyoldalban áll egy tisztáson egy sírhalom domb előtt fehér virággal a kezében.... (és innentől jön a csaklizás Sillából Alcheontól) "Szeretett Yujinom, látod, kedvesem, eljött ez a nap is. A mi drága Koreán újra szabad... csak az fáj, hogy ezeket a boldog napokat nem érhettük meg együtt... hiányzol....de tudom, onnan fentről most is nézel ....vágás....

...59:32.. a sírdomb mögött egyszerre ott a nap... fénykoszorúba fonja....

.... 59:45.. a sorozat nyitóképe... a 9 éves Yujin menekül az erdőben... fut a fény felé.....
Illiona 2018 júl. 30. - 23:34:36
(233567/239047)
Játék:
Nos szerintem a japán megszállás erőteljesebbé válásával, amikor az amerikaiak kivonulnak, még egy nagy akciót végrehajtanak, majd Choi Kapitány elviszi Go Ae Shint Amerikába.

Dong Mae pedig, megmenti őket, és meghal.
De miért akarjuk mindenféleképp meghalasztani szegény Dong Mae-t. ?
Lehet hogy épp ő menti meg a lányt, és utána együtt emigrálnak ki Amerikába.
pl.
Illiona 2018 júl. 30. - 23:28:31 Előzmény edimir
(233566/239047)
Hű, ez nagyon jó!
És micsoda fotók!
Ki nem néztem volna ebből a fiúból!

Na ez a lényege a fórumnak!
Kép: egy fotó, ahol fel is lehet ismerni: Byun Yo Han
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 23:19:55 8/10 Előzmény edimir
(233565/239047)
OFF
Mr Sunshine

J Á T É K

.....egy kedves 73 éves mamókát látunk a 24. rész 53:23-nál , amint 1945-ben ünnepli az utcán a többi emberrel, hogy a japánok kapituláltak, Korea felszabadult ... vágás... bevillan a Kisasszony kezében egy puskával

ugyebár 54:12-nél már felidéztettem vele Dong Mae alakját és halálát...

..a 24. rész 55:05-nél amerikai katonák masíroznak, a tömeg virágot szór.... az amerikai zászló lobog, egy pillanatra együtt lebben a Glory Htel egyik ablakába kiterített koreai zászlóval.... az egyik ifjú katona az őrnagy kiköpött mása (elvégre a fia!), ő kiinteget a sorból a mamókának... vágás ... Mamókát látjuk egy angol kézírásos levelet olvasva... egy pillanatra bevillan az őrnagy (ekkor már ősz hajjal és ezredesi egyenruhában)... halljuk a hangján a levél sorait.... "Dear Mrs Eugene Choi!... hamarosan Koreába érkezem, már előre örülök annak, hogy láthatom Önt és felidézhetjük a szívüknek oly kedves emlékeket... Sikerült a követségen elintéznem, hogy az Igazság Harcosainak emlékművet állítsanak... és természetesen ott lesz rajta a mi szeretett Eugene-ünk neve is.....Szeretettel öreg barátja...."... vágás...
...59:22 Mamóka könnyes szemmel, de mosollyal az arcán néz fel a Napra...vágás... 59:45.. a sorozat nyitóképe... a 9 éves Yujin menekül az erdőben... fut a fény felé.....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 22:48:33 8/10 Előzmény Illiona
(233563/239047)
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 22:44:01 8/10 Előzmény Illiona
(233562/239047)
OFF
Mr Sunshine

J Á T É K

ugyebár 54:12-nél már felidéztettem vele Dong Mae alakját és halálát....

...a 24. rész 58:32-nél a mamóka (akiről már tudjuk, hogy a Kisasszony) a nagy öröm közepette tovább futtatja a tekintetét a többi boldog arcon, mintha még keresne vkit...

.... aztán megakad a szeme az egyik asszony hajában egy fából faragott hajtűn..... vágás... Choi kapitány ellenállóként a Kisasszony hajába tűzi az egykor az anyjának faragott hajtűt, miután együtt töltötték az egyetlen szerelmes éjszakájukat, így is összekapcsolva élete két legfontosabb asszonyát.... de jaj, felbukkannak a rejteküket felfedező japánok... Choi feltartóztatja őket, hogy a többiek menekülni tudjanak, miközben hátrakiabál a többieknek, hogy mentsék a Kisasszonyt, aki természetesen könnyek és hangos tiltakozás közepette maradni akar a szerelme mellett, de a többiek nem engedik.... vágás... 59:37... Mamóka megérinti a saját fahajtűjét és könnyes szemmel, de mosollyal az arcán néz fel a Napra...vágás... 59:45.. a sorozat nyitóképe... a 9 éves Yujin menekül az erdőben... fut a fény felé.....
offtopic
Crutia 2018 júl. 30. - 22:34:37
(233561/239047)
Jó estét/éjszakát!
Illiona telefonált ma este - jelentem megnéztem a Mr. Sunshine első részét! (Eddig 8 részt töltöttem le, 5-nek van magyar felirata)
Megnéztem annak ellenére, hogy éppen a Queen Insoo sorozat felénél tartok.
Megnéztem és visszatekertem a hozzászólásaitokat az első részekhez.
Megnéztem és próbálom átvenni a lelkesedést, de egy rész után nem kapott el az "állj meg világ" érzés.
Ha folytatom és ha elkap a gépszíj feltétlenül megírom!
Illiona 2018 júl. 30. - 22:21:07 Előzmény edimir
(233560/239047)
ez is Ő!
fellépett női szerepben egy musicalban.

ezt úúúúúúgy megnéztem volna!!!!!! Majd keresek róla valamit a neten, a musical cime valószinűleg Hedvig.
Micike vajon meddig nyaral, ő olyan jó a kutakodásban.... :))))
Illiona 2018 júl. 30. - 22:16:23 Előzmény edimir
(233559/239047)
Mr Sunshine
gondolkodom ezen az elképzelt végen.
A főszereplőnek a napja már leáldozott, végelgyengülésben elhalt röviddel a történet befejezés után.
De ha mégis nőhöz akarjuk juttatni, akkor Kudo Hina lenne neki ideális: amerikai lévén nem számitana a multja, éljenek boldogan.

De még mindig itt van a két férfi főhős, lány meg csak egy van....

Hát erre csak egy megoldás van, amit már előadtak az Aurora Princess cimű soriban.
Együtt maradtak mindhárman, egészen az egyik férfi haláláig. Még most is együtt élnének, ha az egyik férfi meg nem hal, igy kb 1 hónap volt, amig élvezték egymást. Elég meredek megoldás volt, csak lestem!!! Akkoriban, amikor néztem, sok képet hoztam erről a soriról.

De ha választanom kellene mindenképp, akkor még gondolkodnom kell....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 22:16:06 8/10 Előzmény Illiona
(233558/239047)
Ez egy borzalmas fotó... kiráz tőle a hideg, hogy engedhette meg ezt a sztájlisztnak?:)))))))
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 22:12:23 8/10 Előzmény Illiona
(233557/239047)
"nagyon ritkán fordul elő, de most igen, hogy mindennel egyetértek, amit a bosszúról irt edimir. :))"

Ajaj, most kezdek el csak félni... Illiona, nem keverted össze a vérnyomáscsökkentőt egy másik gyógyszerrel?:))))))))))))))))))))))))))

De azért titokban felírtam a dátumot és a hsz-ed számát... nem hittem volna, hogy ezt is megérem!:)))))

Illiona 2018 júl. 30. - 22:07:04 Előzmény edimir
(233556/239047)
nekem pl a Mózes 40 éve jutott az eszembe, a vándorlás a pusztában... :))))))

A szerzetes és az asszony meséjét már ismertem, nagyon jól idevág: a magam részéről egyik sem.
Majd mindenki elszámol odafönn, ha hazament. Mi itt a Föld nevű bolygón semmiért nem állhatunk bosszút.
Megbocsátani, elengedni, és élni tovább szabadon...

De persze ha muszáj választani, akkor gyorsan, pik-pakk.
Kép: Byun Yo Han - Kim Hee Sung egy érdekes fotó
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 21:57:21 8/10 Előzmény Illiona
(233555/239047)
OFF
Mr Sunshine

J Á T É K

Gondolom, hogy bori 1945-re gondolt a 40 évvel kapcsolatban, hiszen akkor szabadul fel Korea a japán uralom alól....

Szeretek játszani... jöjjön át egy kis játék!:))))))))))))))

Úgy tűnik, hogy a sorozatban egyre gyakrabban élnek a szereplők jobb beazonosításához, ill. a jelenbeli szereplő múltbeli alakjának összekapcsolásához, hogy a szereplő bemutatásánál kapunk egy villanást a gyerekkorából.

Játék: találj ki lehetséges "véget" bármelyik szereplőhöz kapcsolódóan.

Már írtam korábban, hogy egy kedves 73 éves mamókát látunk a 24. rész 53:23-nál , amint 1945-ben ünnepli az utcán a többi emberrel, hogy a japánok kapituláltak, Korea felszabadult ... vágás... bevillan a Kisasszony kezében egy puskával

Dong Mae hogy nézne ki ugyanitt?.... a 24. rész 54:12-nél a mamóka (akiről már tudjuk, hogy a Kisasszony) a nagy öröm közepette végig futtatja a többi boldog arcon a tekintetét, mintha keresne vkit.... egy csipet bánat felhőzi el a szemét.....

jöjjön néhány verzió
1. megakad a szeme egy másik mamókán, aki a keblére szorítja az Ítélet tarot kártyát... vágás... Gong Mae a szállása erkélyéről a cukorkát majszoló Kisasszonyt... kisebb fénypászma tör elő a lombok közt... Dong Mae kegyelmet nyert..... (Illiona, mit szólsz?:)))))))))))))))))) )

2. megakad a szeme egy sebes szájú kiskölykön, aki a sebre egy rongyot szorít... vágás.. Kisasszony gyerekként a gyaloghintóban... selyemszoknyája szélét Dong Mae szorítja a szájához... vágás ... mamóka szomorkásan elmosolyodik, szemét az ég felé fordítja

3. a virágözön közepette felvonuló ellenállók egyikének puskáján megcsillan a napfény.... vágás.... a Kisasszonyt látjuk bevetés közben, épp koncentrál a lövésre, így nem veszi észre, hogy őt is célba vették, de Dond Mae hősiesen a golyó útjába veti magát... vágás... mamóka lehunyja a szemét és büszkén bólint....

Lehet újabb verziókat kreálni, humorosat, vagy éppen komolyat.. kinek mi jut eszébe...
Egy kis torna a fantáziánknak!:)))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 21:23:16 8/10 Előzmény Illiona
(233554/239047)
OFF
Mr Sunshine

Hmmm... nekem végig A szerzetes és az asszony c. történet kattogott be tőle...
http://sasgondolat.blogspot.com/2014/10/a-szerzetes-es-az-asszony.html

Megtenni és egyből letenni/lezárni... vagy cipelni végestelen végig......

Illiona 2018 júl. 30. - 21:04:40 Előzmény bori4
(233553/239047)
Ja! és a negyven esztendő. Majd kitárgyaljuk akkor, amikor ez bekövetkezik, addig (1910-ig) még van néhány év.)))) (hm.... negyven év?)
Én nem kötöm össze még Dong Mae-t a japán agresszióval. Az igaz hogy azokban a szinekben pompázik, de valahogy jobban csoszoninak érzem őt, mint bárkit. És eddig csak japánokat bántott (ugye van 2 kivétel-jogos vagy jogtalan)

És az amerikaiak? még most is ott vannak!
Illiona 2018 júl. 30. - 20:42:17 Előzmény bori4
(233552/239047)
nagyon ritkán fordul elő, de most igen, hogy mindennel egyetértek, amit a bosszúról irt edimir. :))
tálán néhány gondolattal kiegésziteném.
A bosszú az egyik legalantasabb emberi cselekedet, ami csak anyagszinten történhet. Mindkét férfinak le kell alacsonyodnia ehhez, a lét legalacsonyabb rezgésszintjére. Mig Dong Mae megteszi, amit kell, nem gondolkodik rajta, és viszonylag rövid időn belül visszatér, utána viszont el is felejti az életének ezt a fejezetét. Itt a sorozatban, jelen időben már nincs is bosszú, elfeledve. ezután egy magasabb szintre lépett, hogy ez az út meddig, és hová vezet, még nem tudjuk.
Choi Kapitány viszont nem tér vissza 20-25 évesen, titokban , valami hajón, és nem öli meg az egyetlen bűnöst, az öreget, hanem 31 év mulva véletlenül errejár, a bűnös már 10 éve halott, és felkeresgeti azokat, akik még tanúk voltak. Vádolva pl. a fiút, aki aznap született! (de én a szüleit is ártatlannak tartom.)
Mi ez ha nem értelmetlenség? Ő még most is azon a szinvonalon van, a legalacsonyabb rezgésszinten, és ott is marad, ameddig nem képes arra, hogy mindezt maga mögött tudja.
Az anyagi szinten való cselekvés is lehetőség persze. Lehet hibáztatni az egész közösséget, de a tarsadalmi berendezkedést is, ami ehhez a tragédiához vezetett.
Ő ennek a sorozatnak elméletileg ennek a főszereplője lenne. Egy fénylő, sugárzó, tiszta lélek, mint maga a Nap! De eddig ebből semmi fényt nem láttunk!
Kép: Dong Mae
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 19:36:43 8/10 Előzmény bori4
(233551/239047)
Köszi!:))) Tényleg szép....

Hmmm, most, hogy Ddang-Sae/Byun Yo-Han dalát hallgattam újra a Six Flying Dragons-ból, vhogy rá kellett jönnöm, mennyire szeretem, ha vmelyik szép népdalukat szövik bele a sorozat zenéjébe.

Úgy tűnik, ez vhogy kimarad ebből a sorozatból. Kár, pedig biztos akadna olyan, ami hangulatában ideillene. Még ha nagyhatalmi játszmák színterévé is vált, még ha erőtlen is ez a Csoszon, egy népdal erejéig képviseltethetné magát, ha már róla (is) szól.

Eugene Choi megkapja a maga A “What Child Is This?” karácsonyi dalt játszó zenedobozát (mondjuk autentikus, akkor vált népszerűvé Amerikában, mikor odaérkezik)....

Hmm, talán az öntudatos nemes kisasszonynak, aki Csoszonért él és hal, nos, talán neki meg kijárna vmi autentikus zenei részlet....

Van olyan zene, ami csak szép... és van, ami elementárisan képes hatni....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 19:16:54 8/10 Előzmény bori4
(233550/239047)
OFF
Mr Sunshine - Dong Mae

Hogy kettős mércével mérve, + elfogultan? Hmm, szerintem ebben nem egyedül Illiona a bűnös, nálam is bicsaklik a szigor Dong Mae esetében.

Miért? Mert egyszerűen szeretjük. Nála valóban érezzük a fájdalmat, nem kell hozzá mindig elővennie egy női ruhadíszt és rámerednie hosszan.... Nem kell hozzá semmi külsőség, úgy tudja hozni a karakterét, hogy az vmi magával ragadó. A hatása alá kerülünk, minden rezdülését képesek vagyunk fogni....

A gyerekkor. Belegondoltatok abba, hogy Yujin-nak legalább voltak szép emlékei az élete első 9 évéről... az anyjával töltött szép percek, amit 30 év távlatából is jó felidézni? Dong Mae-nek nincs ilyen, a gyermekkor csak folyamatos megalázkodás/megaláztatás. Nincs benne "virág", csak kés... a hentes apja kezében... és az anyjánál, amikor megsebzi vele, hogy a saját érdekében a fia el tudja hagyni....

Butaság, de vhol a nemesek szolgákkal való önkényéhez már hozzáedződtünk. Az, ami Yujin szüleivel történik, az tragikus, de vhogy számítunk is rá. Sokkal visszataszítóbbnak érezzük a parasztasszonyok pökhendiségét és agresszivitását, ahogy a hentesnével és fiával bánnak.... Talán pont azért, mert épp csak egy kicsivel állnak fölöttük társadalmilag és ezt ki is élvezik... végre van, akibe ők rúghatnak bele... és ez olyan undorító.... Főleg, mert tudjuk, hogy az egész megalázó jelenet, mocskolódás csak arra megy ki, hogy ne kelljen kifizetniük a hús árát, amit hitelbe már szépen be is faltak, pont azzal a mocskos szájukkal falták/rágták, amivel szitkozódnak hentesékre.

Dong Mae még szinte kamasz, amikor visszatér. Nem sokat lacafacázik, gyors, kíméletlen bosszút áll, a 3. asszonyság jár a legrosszabbul... kár volt kegyelemért könyörögnie.... (bocs, rosszul számoltunk, csak kettőt öl meg, a 3. megnyomorítja)

Vajon lealjasítja hozzájuk Dong Mae-t a bosszú? Furcsa, de nem így érezzük (tényleg kettős mérce!). Inkább úgy érezzük, lezárt ezzel vmit, a múltja egy részére pontot tett. Nem kéjeleg a kínzásban, nincs hosszú monológ.... öl és slussz... Miért nem irritál úgy, mint a kapitány? Mert Dong Mae yakuza lett, nem kapott igazi új életre esélyt. Persze már nem lenézett henteskölyök, félik a kardját még csoszon nemesei is, de japán yakuzának lenni sem egy áhított életcél, mészáros munka, csak ezúttal embert és nem állatot kell hozzá ölni.

Ám ő még így is megőriz vmi (tudom, hogy ostobán hangzik) egyfajta gyermeki tisztaságot... Már korábban írtam erről. Nem válik ámokfutó gyilkolászóvá, érzünk benne tartást, van egy belső etikai kódexe, ami szerint él. És külön díjazom az intelligenciáját, mert bizony okos is. Szeretem a többet ésszel típusú embereket... és ő ilyen.

Ő nem Mr. Sunshine, ő csak egy esendő ember, sokkal őszintébb és hitelesebb számomra, mint Yujin/Eugene Choi.... sajnálom, Yujint próbálom megkedvelni, tényleg erőlködöm, talán lassan sikerül.... de vele szemben magasabbak az elvárások... lásd a sorozat címe!

bori4 2018 júl. 30. - 18:16:48
(233549/239047)
Eddig 4 OST jelent meg - itt összegyűjtve meghallgatható :)
Egyik szebb, mint a másik.

https://www.youtube.com/watch?v=JAsv91P6kPQ&list=PLYNxliBOxsuSooDdqT5Q7jb6S5vPryXXc
bori4 2018 júl. 30. - 17:48:01 Előzmény Illiona
(233548/239047)
Én bizony beleszámítom a 3 koreai nőt, mert ha nem jogos a kapitánynak a bosszú, akkor neki sem.... tudván azt, hogy mit fognak művelni az országgal a következő 40 évben....