8/10
edimir 2018 júl. 30. - 14:21:00 8/10 Előzmény Illiona
(233547/239047)
OFF

Miatta viseltem el a Six Flying Dragons-t. Imádtam a dalt, amit énekelt.. még csináltam is belőle egy himnuszt Mut istennőről...
a nagy sikere mellett jókat kuncogtam magamban, hogyha tudnátok, hogy honnan vettem az alapul szolgáló korjói népdalt!:))))))) Mindenesetre a dal másoknak is a fülébe mászott, volt, aki elmesélte, hogy még napokkal később is dúdolgatta....

https://www.youtube.com/watch?v=GxEl0P-l7NY
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 14:06:26 8/10 Előzmény Illiona
(233546/239047)
OFF
Mr Sunshine - Kim Eun-sook, a forgatókönyvírónő
Ismertető róla: https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Eun-sook

"A Mr Sunshine esetén: itt a fórumon mondták (talán Micike, talán edimir?) hogy nő irta, és ugyanaz, mint a Goblint (nem néztem meg) és a Secret Gardent (anno még az elsők között néztem, és tetszett).Én ennek semmiképp nem néztem volna utána. De hogy már tudom, igy minősitek is."

Én voltam az elkövető ezúttal is, vérnyomásod rendben?:))))))
A hsz: július 24. 08:28:49 (236197/236351)
Előzőleg a sorozat vezető párosa sorsának kilátástalanságát taglaltam a realitásokat számbavéve, aztán épp a forgatókönyvíró korábbi munkásságából kiindulva láttam esélyt arra, hogy talán mégis tesz bele vmi olyan csavart, amitől mégis....

"Ami kétkedésre ad nálam okot, hogy (a koreai sorozatokban nem szokatlanul) előszeretettel hoz össze egymástól szinte áthághatatlan távolságra lévő párokat. És minden realizmust nélkülözve ezeknek a vezető pároknak ad esélyt, hogy együtt maradjanak.... Nem csöpögős hepiendet, a cukorszirupba cseppent mindig olyan tényezőt, ami a túl édes ízt közömbösíti. De egyik szerelem sem (legalábbis amit én láttam tőle) zárul abszolút tragikusan a vezető párosok szintjén.

A Mr Sunshine lesz majd a kivétel?????"
Illiona 2018 júl. 30. - 13:59:35 Előzmény edimir
(233545/239047)
Mr Sunshine
Na én nem vettem észre, hogy ez ugyanaz a fiatalember.
:))))))
Illiona 2018 júl. 30. - 13:48:15 Előzmény bori4
(233544/239047)
Mr Sunshine
azt irtad, hogy Dong Mae csoszoniakat is öl. Lehet hogy igy van, de eddig kizárólag japánok voltak az áldozatai. (A 3 szolganőt azt ne számitsuk bele, hiszen az jogos volt valamennyire).
Utána a 2 beszélgető japánt intézte el, akik válogatás nélkül erőszakoltak meg koreai nőket, ők is megérdemelték. Azután a meztelenkedő japánt a piacon, aki ráadásul szemét kereskedő is volt. Csak kérdezem!
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 13:44:27 8/10 Előzmény Illiona
(233543/239047)
Off

Mr Sunshine

"Azok maradtak meg bennem, ami fel is lökte akkor a vérnyomásom: ugyanis mindig elfelejtettem bevenni a reggeli tablettákat! :))))
Ajaj, Riamarát legalább megnevettettem, neked a vérnyomásod emeltem meg... mi jöhet még?:)))))
Mondjuk, azt tudom, hogy heves indulatokat tudok alkalmanként kiváltani a véleményemmel, a filmes táborban ki is csaptam a biztosítékot, vondertől kőzáport kaptam, amikor Chunchut a védelmembe merészeltem venni Sillán anno....
De legalább nem a fene nagy bólogatástól esünk le unalmunkban a libagolyfáról!:)))))))))))))))))))

"Csak másoknak mondom, hogy a szünetben fel is hivtam edimirt, és kitárgyaltuk volna, ha a félórás szünet elég lett volna, de nem volt elég, igy folytattuk itt. :)))) "
S azóta a további, nem rövidebb telefonbeszélgetések sem voltak elegendők.... ez van... szerintem ettől a sorozat, hogy lehet róla beszélgetni...

"Szóval számomra szimpatikus a fiatalember, szurkolok neki, de számotokra is, mindannyian látunk benne sokkal többet, mint amit egyenlőre mutat magából."
Hát persze, hogy kedveljük és szurkolunk neki... főleg, mert a mosoly mögött sejtjük, hogy szomorú jövő vár rá.....pedig...

KÉP: én már a Six Flying Dragonsban megkedveltem, reméltem, hogy itt kevésbé tragikus figura jut neki, de tartok tőle, hogy nem így lesz... Megkedveltetik velünk, hogy fájjon, amikor elveszítjük.....
Illiona 2018 júl. 30. - 13:32:35 Előzmény bori4
(233542/239047)
Mr Sunshine
Nem tudom hogy ez a jelenet melyik epizódban volt már, hiszen már mindet megnéztem, a 7.-et csak átfutottam, bele-bele huzva, felirat nélkül, hogy mégis mi történik, majd ma délután...
Én általában meg sem szoktam nézni, ki irja a sorozatokat, de vannak olyan jellemző túlontúl romantikus, vagy nyálas, vagy a való élethez köze nincs dolgok, amikből le lehet szürni hogy nő irta. Hogy ez nálam vajon elfogultság-e vagy realitás, hát legfeljebb mindenki a saját mércéjével megmér, és megitél. Ennyi. Mert egyszerűen ilyenek vagyunk, akár bevalljuk, akár nem, ez nem rossz, és nem jó! Szerintem a sorozatok 70 %-át nők irták, és a közönségük 90 %-a nő. Nem csak itt Magyarországon, hanem kint Koreában is.
Vannak sorozatok, amelyek témája szerint forgatókönyv irókról szólnak, és nem festenek túl jó képet róluk: kezdők, akik szenvednek az előzetes forgatókönyvektől (pl a Bluebird's House, Father, I'll Take Care of You).
Ezekben mind nagyon tehetségesnek tüntetik fel őket, de kezdőként érik el a sikert. De én azért nem vagyok meggyözödve, hogy ezek annyira tehetségesek lennének. Bemutatják az iróvá válás rögös utját, a siker kezelését. De azért valljuk be, tucatszám vannak olyan sorozatok, amelyeket 2-3 epizód után egyszerűen nem nézzünk tovább, hiszen kár a rápocsékolt időért. És ezeket ki is irta?
A Mr Sunshine esetén: itt a fórumon mondták (talán Micike, talán edimir?) hogy nő irta, és ugyanaz, mint a Goblint (nem néztem meg) és a Secret Gardent (anno még az elsők között néztem, és tetszett).Én ennek semmiképp nem néztem volna utána. De hogy már tudom, igy minősitek is.
Hogy ismert, és több sikeres sorozatot tudhat maga mögött, azért ő is kifogyhat a jó ötletekből.
Ebben a sorozatban az amerikaiak nagyon pozitiv feltüntetése pl nagyon is megfelel annak a mostani koreai hivatalos felállásnak, hogy Amerika a barátunk. Pedig egy nagyon is megszállt országról van szó! A jelenben is. Az amerikai katonák ott hemzsegnek Itewonban, a feleségeik pedig (………………… pl) ott lebzselnek. Nem akarok politizálni, de ezt azért látni kell. Ezt igy irodalommal? megtámogatni is egy döntés a forgatókönyviró részéről, és részemről is döntés, hogy ezt nem fogadom el. (na persze én nem sokra megyek vele), és az is egy döntés, hogy leirom, kimondom.
De az egész sorozat témája , a karakterek mind-mind nagyon tetszik. Végre már vannak szinek, frizurák, ruhák, élet, történések, szerelem, nem pedig a csoszoni kiráyli udvar merev szabályai szerinti viselet, ami már látványában is unalmas, és főleg unalmas politikai csűrés csavarás végeláthatatlanul.
De vannak hibái is szép számmal, nem tehetem meg hogy félrenézek, és ezt én tudom kezelni, el tudom viselni. Legfeljebb nem kap tőlem 10 pontot a 10-ből. (de ez egyenlőre még 10 pontos)
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 13:23:33 8/10 Előzmény Riamara
(233541/239047)

"Off

Mr Sunshine

" Az ő élete nem a bosszúállásról szól. Egyszerűen felhúzta magát a viselkedésükön."
Az Amerikában töltött 31 éve nem is erről szól, de Csoszonba visszatérve bizony ez is belekerül a levesbe.....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 13:19:45 8/10 Előzmény bori4
(233540/239047)
Off

Mr Sunshine

"Én úgy látom, hogy a bosszú esze ágában sem volt, de amikor felismerte a szülei gazdáit beindult valami."

Nem, már előtte beszél a szülei megbosszulásáról, amikor az őrnaggyal a várfalon ücsörögve beszélget... Ott még az őrnagy azt kéri, halassza későbbre, mert fontosabb az ellopott puskát megtalálni.... Csak később, a piacon, miután megmentették a kislányt az erőszakoskodó japán katonáktól, látja meg az egykori "úrfit" és ismeri fel. De igazad van, ez a katalizátor, hogy a tettek mezejére lépjen a tervezgetésből....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 12:54:44 8/10 Előzmény Riamara
(233539/239047)
Off

Mr Sunshine

Szép napot!:)
Örülök, hogy benéztél és elmondtad a meglátásaid.:) Beszélgetni ezerszer élvezetesebb, mint hsz-et írogatni a nagy semmibe.....

"Szerintem Yujin karaktere teljesen tipikus."
Illiona bogarat tett a fülembe, amikor a címre kérdezett rá.... ezért kezdtem elgondolkodni, hogy vajon hol van benne, megvan-e már benne Mr Sunshine... ill. én mit várnék el egy Napfény Úrtól. Értem én az öntudatát, mint amerikai, nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy ezt az új esélyt az élettől hogyan használja fel és mire.

"Még túl kicsi volt ahhoz, hogy betokosodjon a saját kasztjába."
Már 9 évesen se volt az a tipikus szolgagyerek, már akkor merte az eget nézni, felemelni a fejét...

"Ezért hát botorság azt várni, hogy úgy gondolkodjon, úgy viselkedjen, vagy úgy beszéljen, mint egy csoszon. "
Én nem is azt várom tőle, hogy csoszonként viselkedjen, hanem úgy, mint egy 40 éves megfontolt, tapasztalt férfi, aki a 2. legmagasabb rangú katona az itt állomásozó amerikai haderőben az őrnagy barát után. Ennek azért van felelősségvonzata is!

"Úgy viselkedik, mint egy átlag amcsi katona külföldön. Annyira jót mosolyogtam, mikor az egyenruha tiszteletéről írtál. Meg arról, hogy milyen csúnya dolog visszaélni vele. :))"
Tök naiv én se vagyok!:)))) Én is tudnék róla mesélni, volt közte nálam biztosíték kiverő jócskán.... DE

DE... ez nem egyszerűen az egyenruha tisztelete, amiről írtam. Hanem a megkülönböztetés. Mert amit egyenruhában tesz, azt ha tetszik, ha nem, nem magánemberként teszi, hanem az adott hadsereg katonájaként, ebben az esetben 2. számú tisztjeként, az adott ország képviseletében! És ez a tény nem megkerülhető. Minden ilyen tette kihathat a nemzetközi diplomáciára, okozhat államok közötti konfliktust. Hogy ez túlzás? Egy kicsit, de neki igenis minden döntésénél ezt is mérlegelnie kellene.

"Hozzátenném, hogy neki esze ágában se volt visszatérni Csoszonba. Őt küldték. És nem volt túl lelkes tőle. És ezen az itt töltött idő sem javított."
Így van.

Riamara 2018 júl. 30. - 11:45:22 Előzmény bori4
(233538/239047)
Igen. Ez volt a másik, amit mondani akartam. Az ő élete nem a bosszúállásról szól. Egyszerűen felhúzta magát a viselkedésükön.
A különbség a két pasi között eredhet a két befogadó ország eltérő berendezkedéséből is. Japán legalább annyira kasztos volt, mint Csoszon. A mészáros fiának nem igazán volt más lehetősége a kiugrásra, mint hogy jakuza legyen.
Otthon is csak mészáros, vagy verőlegény lehetett volna belőle.
bori4 2018 júl. 30. - 11:03:27 Előzmény Riamara
(233537/239047)
"Abban az életkorban került el otthonról, amikor az ember még úgy gondolja, hogy bármit elérhet, ha nagyon akarja. " - de nem felejtette el, amit az anyjától hallott. Legyen egy nagy háza, ahol ő virág lesz és éljenek boldogan... Ezt a kisfiút már akkor körberagyogta a napfény és az édesanyja....
Lehetett volna gengszter Amerikába, de nem az lett.... Mig látható, hogy a másik szegénysorsú csoszoni fiú a gyilkos szektához sodródott, ami egyértelműen alvilági...
Én úgy látom, hogy a bosszú esze ágában sem volt, de amikor felismerte a szülei gazdáit beindult valami... A pisztolyt is azért rántotta elő, mert a 30 éves máshol élés okán, neki az volt a természetes, hogy a halottakat eltemetik. Itt meg dadognak össze-vissza, kidobták azt se tudják hova. Berágott érthető módon. De nem bántott senkit. Csoszonira még nem emelte a kezét, nem úgy mint Dong Mae - aki tudatosan öli a honfitársait már, pedig még nincs is annektálva az ország.
Illiona 2018 júl. 30. - 10:59:06 Előzmény edimir
(233536/239047)
Kéjsóvár vagy élvhajhász: most azért nem jól emlékeztem. de bocs táborozás közben telefonon néztem mit irtok, nem jól emlékeztem, de viszont minden hozzászólást elolvastam! Azok maradtak meg bennem, ami fel is lökte akkor a vérnyomásom: ugyanis mindig elfelejtettem bevenni a reggeli tablettákat! :)))) (még a tarot kártyával jövök a 3. részből, hogy visszanézzem)
Nos ez a kéj vagy élv szó mindenképp ilyen volt. Csak másoknak mondom, hogy a szünetben fel is hivtam edimirt, és kitárgyaltuk volna, ha a félórás szünet elég lett volna, de nem volt elég, igy folytattuk itt. :))))
Szóval számomra szimpatikus a fiatalember, szurkolok neki, de számotokra is, mindannyian látunk benne sokkal többet, mint amit egyenlőre mutat magából.
Bár szerintem nem is kéjsóvár és nem is élvhajhász... De ezt igy kiemelve amit irtál, talán egyet is értünk...
"A kompromisszum azért jó, mert mindkét félnek rossz" hangzott el a mult héten kissé ironikusan az előadáson, és mennyire igaz! :)))))
Riamara 2018 júl. 30. - 10:43:36 Előzmény edimir
(233535/239047)
Szerintem Yujin karaktere teljesen tipikus. Akár, mint külföldre szakadt csoszon, akár mint amerikai katonatiszt.
Abban az életkorban került el otthonról, amikor az ember még úgy gondolja, hogy bármit elérhet, ha nagyon akarja. Még túl kicsi volt ahhoz, hogy betokosodjon a saját kasztjába. Így ő is ahhoz a sok-sok millió emberhez tartozott, akik számára Amerika a lehetőségek hazájává vált. Valódi hazává. Ők az a nemzedék, akik büszkén azonosultak az országgal. Amerikaiabbak lettek a több generációs amerikaiaknál is.
Ezért hát botorság azt várni, hogy úgy gondolkodjon, úgy viselkedjen, vagy úgy beszéljen, mint egy csoszon.
Úgy viselkedik, mint egy átlag amcsi katona külföldön. Annyira jót mosolyogtam, mikor az egyenruha tiszteletéről írtál. Meg arról, hogy milyen csúnya dolog visszaélni vele. :)) Hát persze. Az amerikai katonák arról híresek, hogy nem élnek vissza a helyzetükkel, hogy tiszteletben tartják más országok szokásait. Ja-ja... :D Erről sokat tudnának mesélni neked azoknak az országoknak a polgárai, ahol huzamosabb ideig tartózkodtak. :D

Hozzátenném, hogy neki esze ágában se volt visszatérni Csoszonba. Őt küldték. És nem volt túl lelkes tőle. És ezen az itt töltött idő sem javított.
bori4 2018 júl. 30. - 10:35:44 Előzmény Illiona
(233534/239047)
"Hármójukat összeültetni egymás mellé olyan occsó nőcis megoldás a sorozat készitői részéről, a rendező is ugy tünik, beállt a sorba, vagy ő is nő?" - háát bocs' , de hármójuk összeültetése a sorozat esszenciája..... Bár megint előreugrottál, mert magyarul még nem lehet tudni, miről szól a jelenet, de azt lehet tudni, hogy fontos jelenetsor lehet....
Ez a nőellenességed igazán nagy kár, mert teljesen elvisz irreális irányokba, mert valaki éppen írónő...
bori4 2018 júl. 30. - 10:28:59 Előzmény edimir
(233533/239047)
Pontosan jellemezted, igazi playboy - látszólag! Könnyed, laza, egyáltalán nem a merev, Konfuciusszal kelő nemes, akit Csoszonban ehhez a rendhez társítunk.
A külhonból hazatérők "viselkedéséből" jól érzékelhető, hogy a világ "odakint" nagyot változott - Csoszonban állni látszik az idő ehhez képest....

De egyetértek edimirrel, valami titok azért körüllengi ezt a legényt.... Remélem a léha életvitelnél több, értelmesebb jövőt írtak neki...
Itt még az anyjával is flörtöl - első ránézésre.... aztán felismeri :))
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 10:00:47 8/10 Előzmény Illiona
(233532/239047)
Off

Mr Sunshine

Én sehol nem használtam a "kéjsóvár" szót vele kapcsolatban. Aranyifjút, élvhajhászt említettem.

Na végre, megtaláltam azt a hsz-em, amiben szereplő jellemzésen annyira kiakadtál:
július 24. 09:00:17 (236199/236338)
"Marad az Aranyifjú vőlegény. Túl gondtalan, túl élvhajhász... érezzük, hogy vmikor a valóságnak utol kell érnie. "

Itt írtam róla bővebben:
július 25. 01:50:23 (236217/236338)
"A vőlegény igazi sötét ló....
Van egyrészt a látszat, az aranyifjú, akinél a felszínen egyfajta carpe diem életszemlélettel hintenek port a szemünkbe.... Igen, a hölgyeknek udvarol, bókol, mindenkire rámosolyog, közvetlen. Úgy tűnik, hogy nem érdekli a pénz, kártyás..... DE

DE annyit érzünk, hogy mindez vhol túlzás, hogy aztán jöjjön egy csavar.... Valójában semmit se tudunk róla az igazán lényeges dolgok terén..." aztán épp a tokyo-i jelenetről írtam....

Igen, keresi az élvezetet mindenben, ilyen értelemben használtam először az élvhajhász szót, de nálam ez nem kéjsóvárt jelent! Sehol sem írtam olyat, amiből ez jönne le! Szerintem se megy túl a nőkkel a "személytelen évődés"-en, az ártatlan flörtölésen túl...

Van egy olyan érzésünk vele kapcsolatban, hogy ez a mindenkire rávillantott mosoly egy álarc...
Hogy mennyire tudatos, mennyire erőltetett azt még nem. Talán tényleg ott van egy belső kívánság is mögötte, hogy bárcsak tudnánk így élni... békésen, kicsit vidámabban... elég nyomasztó a világ és benne Csoszon....

Rendesen ki is lóg az összes férfi szereplő közül.....

KÉP: - felirat - azért tudjuk, hogy több van bennél, mint amit a menyasszonya állapít meg róla (talán szándékolt sértésként, hogy lerázza)
Illiona 2018 júl. 30. - 05:09:22 Előzmény edimir
(233531/239047)
Mr Sunshine
Én semmi kéjsóvárságot nem látok a fiatalúr, Kim Hee Sung személyében.
Hazajött Japánból, és elcsodálkozott azon, ami fejlődésen Csoszon átment. Nem akaródzott hazamenni begyöpesedett szüleihez, akiket elfogad, szeret, de látja a hibáikat is, és ez nyomasztja. Először körülszimatolt, hol hát mint a Hotelben? Hol lakna másutt?
Kinél vannak a friss hirek? a hotelben lakóknál.
Számomra egyik kártyázó hölgy sem volt kapható semmire, fel sem merült, ez csak személytelen évődés volt, ennyi simán belefér. Szexről eddig senki esetében sem volt szó. Az egyikőjük épp a miniszter felesége volt. Eddig szexet csakis egyedül Kudo Hina emlegetett, vágyódva, ábrándozva, mint a saját hotele szolgáltatásáról, de ennek nyoma sincs.
Megnézte a menyasszonyát - kötelességből, azután meg már bánta, hogy nem jött hamarabb. De neki sem fülött foga az elrendezett házassághoz, csak amikor a szép lányt megnézte, utána.
Viszont hármójuk iszogatása érdekes volt. Talán csak ő ivott? Neki van legkevesebb veszitenivalója! De neki van a legtöbb oka is arra, hogy leigya magát.(nagyapja karmája, a szülei viselkedése, a házassága, és majd valami munka után is kell néznie)
Hármójukat összeültetni egymás mellé olyan occsó nőcis megoldás a sorozat készitői részéről, a rendező is ugy tünik, beállt a sorba, vagy ő is nő?
Egyébként a karakternek nem jósolok semmi jót, most még jó minden, nekem tetszik, inkább csak hánya-veti, mint kéjsóvár, de valamerre majd fejlődnie kell, és attól tartok, ő lesz az, akit a rossz irányba fognak elvinni.
Hiszen ha mindenkiből ellenálló lesz, akkor ki ellen fognak harcolni egyáltalán :))))) ?????
Kép: egy sokatmondó kép a 8. ból. Abban is lesznek majd jelenetek, amik a képernyő elé ragasztanak!
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 04:30:32 8/10 Előzmény edimir
(233530/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

Meg egy gondolat erejéig visszakanyarodnék a két bosszú témájú jelenethez.
Az, amiért bosszút kíván állni a gyermek Yujint érte 31 évvel ezelőtt, tehát személyes sérelem...

A bosszúállásnál viszont nem civil öltözékben, hanem egyenruhában van... mi köze az amerikai haditengerészetnek az ő gyermekkori (akkor még se nem amerikai állampolgár, se nem katona) sérelméhez?

Akkor ne tessék a hadseregben betöltött rangjával kérkedni, bízva abban, hogy a mundér (és mögötte a hadsereg) miatt sérthetetlen egy kiszolgáltatott országban.

A magánháznál való fellépése még ugyan az érintett felek között marad, de a nyílt utcán történt bosszúnak viszont híre megy, mégpedig gyorsan.... és semmi ejnye-bejnye, egy bajusz alatt dörmögött irgumburgum se a királyi udvartól, se az őrnagy baráttól...... vagy talán majd a következő részben?

KÉP: ágaskodó lovával szétugrasztja a minisztert kísérő katonákat....

Hmmm, és még ő oktatta ki a nagykövetséghez masírozó japán katonákat, Tsuda őrmestert, hogy egyetlen lövés már hadüzenetnek tekinthető... Igaz, itt se dörren el lövés, de azért nem is békés a szándék

... persze mindent szegény pacira lehet fogni... megbokrosodott... egy megbokrosodó ló kitör, nem pedig hordszéket ugrik át....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 03:27:14 8/10 Előzmény edimir
(233529/239047)
Off

Mr Sunshine - cím +zenélődoboz

... és Napfény Úrhoz még ott van egy háttér, ahonnan a fénye származik... ez lehet épp a Menny kegye, de akár Isten kegyelme is... Mert az igazi fény abból a magasságból jön....

Nem véletlen a dal, amit a kis zenélődoboz játszik, amit a kirakatban lát.....
A “What Child Is This?” karácsonyi dal, ami Jézus ( a Fény) születésén örvendez.....

KÉP: zenélődoboz

Itt pedig egy zenélődoboz játssza le a dalocskát:
https://www.youtube.com/watch?v=YgMjBRf-hu0
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 03:10:32 8/10 Előzmény Illiona
(233528/239047)
Off

Mr Sunshine

"Várom, hogy bebizonyosodjon az, hogy a fiatal urfi, Kim Hee Sung miért élvhajhász. Ezt a jelzőt Te akasztottad rá, és meg figyelem, de eddig még semmi."

A 6. részt már láttad.

KÉP: belépő hölgyektől övezve.... Azt hiszem, az úrfinak nem tesz jót a hazatérés... semmi se úgy alakul, ahogy szeretné, sőt.... és itt kezd kicsúszni a talaj a lába alól.. talán az "élvhajhász" erős, de itt bizony már nem olyan, mint amilyennek Tokyoban láttuk... kártya, ital és nők....

Vihogó nőkoszú a nyomában, ahogy belép, őket szórakoztathatta előtte, persze mondhatjuk rá, hogy gáláns széptevő, szórakoztató beszélgető partner, de ezek a nőcskék olyan kis semmik.. unaloműzők, jól lehet velük feledni és fedezni az űrt....

... és az ital is... hármuk közül csak ő részegedik le , a 3 férfi közös iddogálása közben.....

... a Glory Hotelben töltött napjai is főként kártyázással teltek.....

Akkor szerinted?
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 02:36:05 8/10
(233527/239047)
Off

Mr Sunshine

KÉP: felső. Kisasszony átadja a családi hierarchiában felette állónak a helyét. Alsó: a kiskölyök ül, miközben a tolmács áll....

Mondhatnánk az előbbire, hogy lám, ez a hagyomány egy hagyományos nemesi házban... és a másik képre pedig, hogy lám, milyen más szelek fújnak a kapitány lakhelyén... De ez utóbbi akkor is olyan fals. Lehet, hogy a demokráciát kéne megtestesítenie, de nekem nem ez jön le... Miért?

Mert a kiskölyök a Tolmács beléptekor is szépen ücsörög a kárpitozott széken, nem zavarja, hogy egy felnőtt jött be, a tolmácsot is kioktatja beszélgetés közben, de bezzeg felpattan, amikor Choi kapitány belép... annak már kijár.... Tudom, ezt a kiskölyköt illene a szívembe zárnom. Minden felbukkanását könnyben úszó szemmel kéne követnem... és sóhajtoznom a nehéz sorsán, vagy épp örvendeznem, hogy mennyire épül a kapcsolata a kapitánnyal, mintha én is egy második kis Yujint fedezhetnék fel benne.... DE

DE ez a jelenet akkor is fals volt. Már túl fesztelen, sőt szemtelen a kiskölyök, hamar (talán túl hamar) váltott át a kis kétségbeesettről, hogy hihető és szimpatikus legyen....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 02:15:21 8/10
(233526/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

KÉP: az egészhez asszisztáló, a külügyminiszter kíséretét adó katonák.
Ha jól gondolom a sapkarózsa alapján, akkor bizony ezek a katonák csoszoniak. Így az eset még visszásabb... elég lejárató a csoszoni katonákra nézve...

Ja, hogy ez csak nekem tűnik fel? Én biztos, hogy nem fogok emiatt petíciót írni. Az ő sorozatuk, az ő történelmük. Én csak egy szórakozni vágyó kívülálló vagyok.
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 02:09:53 8/10 Előzmény edimir
(233525/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

KÉP: külügyminiszter az utca sarában... és igen, örömködhetünk, hogy ezúttal jól megkapta a gaz csábító, főként, hogy az ezt megelőző jelenetben láttuk, milyen durván bánt a piszkos körmű őt öltöztető szolgálólánnyal....

együtt kuncoghatnánk az utca népével.... de az utca népének se ártana elgondolkodnia azon, hogy ugyan az általuk is utált uraság járt pórul, azonban ez egyúttal azt is jelenti, hogy az országuk miniszterével bánhat így egy amerikai tiszt. Idáig süllyedt Csoszon... és a kuncogás ettől talán a torkukon akadhatna..... Choi kapitány nem értük állt bosszút, csak önmagáért, nem nemzeti hős, csak egy arrogáns vki.
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 02:00:05 8/10 Előzmény edimir
(233524/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

KÉP: Choi kapitány átugrat a külügyminiszter hordszéke fölött

Na, ez volt a másik ilyen nálam félre sikerült bosszú jelenet.

Megtudja az öreg szolgától, hogy van még egy túlélő azok közül, akik az anyjának ártottak. A jelenlegi külügyminiszter anyja körüki sündörgése indította el a tragédiába fordult eseményeket.

Találkozás az utcán. Erre mit tesz Choi kapitány. Indulatból átugratja a lovával a szembejövő külügyminiszter hordszékét.

Természetesen impozáns jelenet, csupa hűűűű meg haaaa, DE teljesen szükségtelen és felelőtlen lépés, azaz ugratás.... Megint arrogancia, megint kivagyiság személyes indulatból... mit sem törődve azzal, hogy ő mi, azaz nem egy sértett kisfiú, hanem egy itt állomásozó állam hadseregének tisztje....
Akit átugrat, az pedig az itteni ország egyik minisztere.....

Megjegyzem, imádom a díjugratás közvetítést nézni, ez az "akadály" egyszerre magas és széles, ilyenre nem így vezeti rá a jó lovas a lovát. Az ugrás ívén pedig látszik, hogyha a hordszékvivők nem ejtik le a hordszéket a miniszterrel együtt, akkor bizony nem ilyen sima az ügy. A ló nem ugrott elég magasra, bizony verte volna az "akadályt", a miniszter fejét...
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 01:32:43 8/10 Előzmény Illiona
(233523/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

Ezt a képet én is kivágtam, sőt fel is tettem korábban már ide a portra... csak olyan fáradt voltam, hogy már képtelen voltam kifejteni, ami ezzel kapcsolatban igazán zavart.

Sok minden zavar ebben a sorozatban. Többek közt ez a bizonyos pisztolyt lóbáló jelenet is. Kb. az, ami téged. A jelenet maga és az eltúlzása....

Igen, egy igazi Napfény Úr ne arra használja a hatalmát, hogy bosszút álljon (legyen az bármilyen jogos), mert így a tette kicsinyes, egyéni sérelmen alapuló, lemegy azok szintjére, akiktől a bántalom érte, azaz nem különb tőlük! A bosszú nem építi, hanem rombolja a személyiséget, nem lehet életcél!

A jelenet során Choi kapitány megnyilatkozásában nincs ott az erkölcsi fölény, a tartás és méltóság, csak arrogancia. Ő ugyanúgy visszaél a hatalmával, mint anno a földesúr, megfélemlít a pisztolyt lóbálva.

Nem, egyáltalán nem illik a NAPFÉNY a bal válla mögé, nem fonhatja glóriába egy ilyen cselekedet során, mert ez méltatlan a sors kegyéhez, ami megmentette a rabszolgasortól, vagy attól, hogy gyerekként őt is agyonverjék, ha a szökése nem sikerül.

Egyébként se nagyon értettem, hogy merészel amerikai egyenruhában egy csoszoni nemes házába berontani, ott fegyverrel fenyegetőzni. Bármennyire is kiszolgáltatott helyzetű ekkor Csoszon, ez azért diplomáciailag egy hatalmas öngól, hiszen bepanaszolhatná érte a nemes házaspár, azért nem akárkik ők sem. Az amerikai haderő pedig ugyebár csak arra kapott felhatalmazást Csoszonban az uralkodótól, hogy a belső rendet stabilizálják, ez az önkényeskedés nem fér bele.... és ezt Choi kapitánynak kellene a legjobban tudnia.

Itt igazi barbár! Igazi kivagyiság, amerikai katonatiszt vagyok, bármit megtehetek! Hol van a karakter megfontolt, fegyelmezett figurája? Könyörgöm, ez az ürge már min. 20 éve katona, nem egy forrófejű kamasz!

KÉP: Napfény Úr hamis ragyogása....
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 00:58:01 8/10 Előzmény Illiona
(233522/239047)
OFF

Mr Sunshane - levél - a válasz

Amit kap levél, ott nincs aláírás, csak a szövegből következtettem az írójára. Viszont a kapitány válaszlevelében van megszólítás: "Dear Joseph! Tehát "Kedves József"

Mondjuk egy kicsit zavaró József, mert ugyebár a megmentő amerikai épp azt mondta Yujinnak, hogy a nevük megegyezik, ebből arra következtettem, hogy őt is Eugene-nek hívják. Egyébként sajnos a cast nem említi, így nem tudom a szereplők között visszakeresni. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy Eugene a vezetékneve volt és Joseph a keresztneve, vagy két keresztneve volt....

A levél attól érdekes, hogy közben a Kisasszonnyal való újabb találkozás (a puska visszacsempészése után) nyomán csapongnak a gondolatai, így lesz az egyszerű válasz helyett "vallomás".

KÉP: válaszlevél Joseph-nek Choi kapitánytól
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 00:34:58 8/10 Előzmény Illiona
(233521/239047)
OFF

Mr Sunshane - rabszolgaság

"és még egy fontos kérdés: mikor szünt meg a rabszolgaság? A Chunoban nem ugy volt, hogy korábban eltörülték? Vagy is ez a kor volt már?"

Volt. micike is említette, ha jól emlékszem.

1894. a Gabo reform törli el a rabszolgaságot.

Már korábban azon filóztam, hogy milyen szerencséje van Choi kapitánynak, hogy 1902-ben tér csak vissza Csoszonba. Ha 10 évvel korábban teszi, akkor furcsa helyzetbe került volna.... amerikai állampolgár és katona, aki ugyanakkor egy csoszoni nemes tulajdona, mint rabszolgája!:))))))

KÉP: a hirdetmény a Gabo rendeletről - falragasz a sorozatban
Illiona 2018 júl. 30. - 00:24:23 Előzmény edimir
(233520/239047)
Mr Sunshine
Most rájöttem, a József igy hosszú Ó-val jelentheti a googlés forditásban a Joseont is.
Hiszen most a 8.-ban József Királyáról van szó, vagyis Joseon királyáról.

No, erre a felfedezésre dobok egy piritóst!
8/10
edimir 2018 júl. 30. - 00:23:00 8/10 Előzmény Illiona
(233519/239047)
OFF

Mr Sunshane - levél

"De igen érzéki levelet kapott bizonyos Józseftől."

A levélíró szerintem az az amerikai katona, aki magával vitte anno Amerikába.

A levélben szereplő "Dear great and noble one" kitétel, amikor üdvözli Csoszonban egyértelműen utal vissza közös emlékükre, amikor még ő magyarázta el Yujin-nak, hogy mit jelent a neve. A "great" nagy, a "noble" a nemes.... utána nevezte el Eugene-nek, hogy az ugyanazt jelenti, mint a Yujin.

Továbbá a levél zárása. "A Te vagy a bizonyítéka, hogy Isten létezik". Hiszen a kerámikus éppen a keresztény Istenre hivatkozva tukmálta Yujint az amerikaira, és Yujin is a keresztény istenre hivatkozik, mikor megmentője Amerikába érkezve le akarja rázni.

A levél nem érzéki, csak egy régi baráttól kapott szeretetteljes üdvözlés.. ezért a mosoly Choi kapitány arcán, amikor olvassa... Kudo Hira meg is jegyzi a ritka mosolyt...

Eddig mosolyt, csak a Kisasszony és a kerámikus kapott tőle...

KÉP: a bizonyos levél...
Illiona 2018 júl. 30. - 00:12:22 Előzmény edimir
(233518/239047)
Mr Sunshine
Ebben teljesen igazad van, de szerintem akkor sincs már joga a bosszúra!
Egy uj élet kezdődött számára, akkor ha a multban él, nincs jövője. Az anyja sem ezt akarta!!!!
Olyan szánalmas ez a 31 év utáni múltvadászat, annyira hiteltelen is, talán nem volt elég sorsforditó esemény e nélkül? persze hogy volt.
Amugy katona lévén: az a "hivatása" hogy embereket öljön!!! hány katonát gyilkolt meg, és hány civil esett áldozatul??? Vagy azok nem is számitanak, mert más népek, más emberek voltak???
És hogy az öreg fia, és unokája felelős lenne a szülei haláláért??? Ugyan már!
Ez már egy másik, modernebb világ! JÓ! Akkor álljon bosszút, de menjen is vissza alázatos rabszolgának, és éljen tovább szolgaként!

Egy kép abból a sokból, amiben a napfény körülöleli a főszereplőt.
(szerintem a forgatókönyviróNŐ egyszerűen szerelmes ebbe a festett hajúba! Nem? :))))))

és még egy fontos kérdés: mikor szünt meg a rabszolgaság? A Chunoban nem ugy volt, hogy korábban eltörülték? Vagy is ez a kor volt már?
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 23:53:53 8/10 Előzmény Illiona
(233517/239047)
Off

Mr Sunshine - bosszú

"Akinek 30 évig nem jut eszébe a bosszú, csak amikor felsőbb utasításra idehelyezik, akkor mellesleg jön, hogy ő talán mégis bosszút állna!"

A sorozat készítői csak néhány képsorral utalnak Yujin Amerikában töltött 30 évére.
9 évesen megérkezés, kikunyerálja, hogy kosztra/kvártélyra Eugene "névrokon" befogadja
küzdelmes gyerekkor, tinédzserként felismerés - katonának állni, így lehet amerikai állampolgár

Innentől pedig már csak a fantáziánk tölti ki az űrt, hogy milyen lehetett katonaként az élete, hogy illeszkedett be, hogy araszolt felfelé a ranglétrán.

A következő támpont az amerikai-spanyol háború, amiben kitünteti magát, előléptetik kapitánnyá...

Hogy mi járhat közben az eszében? Elsősorban a túlélés, a megkapaszkodás az új közegben, kiharcolni magának a helyet az" új égbolt" alatt.

Nincs vagyona, nincsenek jelentős kapcsolatai, gyakorlatilag egy senki.

Ha eszébe is jut a sanyarú csoszoni élet, a szülei tragédiája, kiszínezgethet éjszakánként magában holmi bosszúterveket, hogy kivel mit csinálni a bűnösök közül, de ennek nincs sok értelme. Ekkortájt még elképzelhetetlen, hogy ő vmikor is Csoszon földjére lépjen, ill. legyen akkora hatalma, ami a bosszú végrehajtásához szükséges.....

Tehát dédelgethette 30 éven át a fájdalmat, a dühöt magában, de esélye se volt a bosszúra, és ezzel tisztában volt ő maga is.

KÉP: az amerikai-spanyol háborúban megmenti felettesét....
Illiona 2018 júl. 29. - 23:46:14 Előzmény edimir
(233516/239047)
Mr Sunshane
Nos, ebben legalább egyetértünk.
De igen érzéki levelet kapott bizonyos Józseftől.
Ha ez nem a bibliai József, akkor mi volt ez a levél? És miért irták olyan érzéki szavakkal?
Na nem azért mert elitélném, katonák között nem volt ritka az ilyen forró barátság (akartam irni hogy meleg, de azért mégsem ) de azért furcsállottam. Egyébként most a 8.-at nézem, majd holnap megnézem a 7. et. :))))
Várom, hogy bebizonyosodjon az, hogy a fiatal urfi, Kim Hee Sung miért élvhajhász. Ezt a jelzőt Te akasztottad rá, és meg figyelem, de eddig még semmi.
Az hogy a szülei jómódban nevelték (ráadásul jól nevelt lett) és nagy kamasz kora óta Japánban tanult, a szobájából itélve, ahol rengeteg könyv volt, és mindössze egyetlen komolynak látszó (de persze nem komoly) kapcsolat. Amióta visszajött, azóta körülnézett, de semmi egyéb. Vajon majd ezután?
Kép: az urfi
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 23:25:29 8/10 Előzmény edimir
(233515/239047)
Off

Mr Sunshine

KÉP: - felirat - a Yu-jin név jelentése: nemes, nagyszerű

Hát... a rabszolgaszülők elég nagyratörő nevet választottak csemetéjüknek, nem éppen szolgaivadéknak valót....

ha még emlékszünk, hogy azért is megrótta anno a Kisasszony nagyapja a fát hordó Yujint, mert az eget merte nézni... és ugyebár kioktatja, hogy azoknak a szolgáknak, akik nem tudják hol a helyük, bizony nem hosszú életűek....

Nomen est omen... ez bizony még várat magára.... Eddig még olyan fenemód "nemes", "nagyszerű" dolgot nem vitt végbe.
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 23:06:52 8/10
(233514/239047)
Off

Mr Sunshine - cím

"Egy kérdés: vajon miért ez a cim?"

Bevallom, nem néztem utána, hogy a készítők miért ezt a címet választották... biztos nyilatkoztak róla vmit vhol....

A Nap különböző kultúrákban, vallásokban betöltött szerepe közismert, nem ragoznám. Nézzük meg inkább a sorozat nyitóképét....
Yujin látjuk 9 évesen menekülés közben a rabszolgavadászok elől az erdőben, a fák lombja között pedig átszüremlenek a fantasztikus fénypászmák, a szabadságot, a menekülést, a megváltást (itt legalább is a szolgasorból) jelentő napfény...

Ha így nézzük, akkor a szabadság elnyerésével már éppen lehetne Mr Sunshine.... DE

DE érezzük, hogy egy igazi Napfény Úr-hoz ennyi kevés, nem lehet csak személyes sorsfordítás pusztán, önös sikersztori.

Kell, hogy kisugározzon a környezetére, mégpedig jótékonyan! Azaz az igazi Mr Sunshine-tól elvárjuk a karizmatikus hőst, aki egy közösségért munkálkodik, hajt végre vmi nagyszerű tettet az országa felvirágoztatása v. megmentése érdekében. Ezzé kell kinőnie magát Yujinnak! Fel kell kötnie a gatyáját, mert jelenleg Choi kapitányként ettől még elég messze van......

KÉP: a sorozat nyitóképe....
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 22:32:37 8/10 Előzmény Illiona
(233513/239047)
Off

Mr Sunshine - Amerika

Már eddig is írtam, hogy a sorozat Amerikával kapcsolatos elfogultságából nehéz lesz majd a váltás, amikor átengedik Japánnak a "terepet", azaz Koreát.

Egy fotó és ami mögötte van.

Egy érdekes írást találtam, abból egy részlet -
A fotó tulajdonosa a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Aki nyilatkozik: Dr. Fajcsák Györgyi, a múzeum igazgatónője...

"Bozóky Dezső, a Monarchia magyar sorhajóorvosa által vásárolt egyik fénykép azt az eseményt mutatja, amikor Alice Roosevelt, az amerikai elnök lánya tesz látogatást Szöulban. Egyik munkatársam kutatta ennek történetét, mely szerint az 1904-es látogatás valódi célja az volt, hogy az amerikaiak megszerezzék a Fülöp-szigetek feletti fennhatóságot, cserébe Japán koreai befolyást kapott és ezzel előkészítették Ázsia területi felosztását."
Forrás: http://www.demokrata.hu/cikk/hajnalpir-orszaga

Magyarán az alku megköttetett...

Az általad feltett kérdésre, hogy ennek tükrében Choi kapitány, az USA haditengerészetinek tisztje lehet-e Mr. Sunshine Csoszon számára? A válaszom: nem, mert hivatásos katonatisztként Amerikai érdekeket kell képviselnie, ebben nincs engedmény!

Lehet-e Yujin az egyenruhát levetve, átállva az ellenállók közé? A válaszom: majd meglátjuk, még hátravan 18 rész.....

Hmm, azért furcsa, ha úgy vesszük, mindenképp árulóvá válik. Mert vagy azt az országot árulja el, ahol született (Csoszon), vagy azt, aminek jelenleg olyan nagy meggyőződéssel vallja magát állampolgárának (USA). Ebben a helyzetben nem látok rá esélyt, hogy mindkettőhöz "hűséges" tudjon maradni. Választania kell a kettő közül.

Illiona 2018 júl. 29. - 20:01:28
(233512/239047)
"Bán Mór hivatalos oldala
Július 25., 16:38 ·

FRISS HÍR:
A Filmalap pályázatot ír ki történelmi filmek
forgatókönyveire!

Történelmi filmek forgatókönyveit várja a Magyar Nemzeti Filmalap – mondta Havas Ágnes vezérigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában.
A magyar nézőket a vígjátékok után a történelmi filmek érdeklik leginkább – mondta a vezérigazgató a műsorban. „Mi arra buzdítjuk a producereket, írókat, forgatókönyvírókat, rendezőket, hogy minél több történelmi témát hozzanak be” – fogalmazott a szakember.
Havas Ágnes hangsúlyozta: büszkék a Saul fia, az 1945, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Hajnali láz című filmekre, melyek a 20. századba nyújtanak betekintést.

„A nézők szeretnének hőstörténeteket is látni”

éppen ezért a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyvpályázatot ír ki történelmi filmekre. „Minden, amire büszkének lehet lenni, minden, ahol feltűnt egy hősi tett, minden, ahol volt valami olyan konfliktus, ami egy drámát eredményezett” – sorolta az esélyes ötleteket a szervezet vezérigazgatója."

Nos, a hir már pár napos, de érdekes! Ki pályázik?
Érdemes lesz odafigyelni rá!
Illiona 2018 júl. 29. - 16:45:35
(233511/239047)
Mr Sunshine 5-6

Egy kérdés: vajon miért ez a cim? Ki lehet a napfény? remélem nem erre a kiöregedett festett hajúra gondoltak? Miért? akárhogyan is nézzük, agresszorként jöttek Joseonba, katonasággal, hogy aztán felpakolva kincsekkel, majd távoznak. Emberbarátságból? Hogy átadják a helyüket a Japánoknak?
Ha ő a napfény, akkor nagyon "fekete madarak sötétitik be az eget".
Akinek 30 évig nem jut eszébe a bosszú, csak amikor felsőbb utasításra idehelyezik, akkor mellesleg jön, hogy ő talán mégis bosszút állna! Amikor elvileg már senki nem él azok közül, akik akkoriban. Ja! a forgatókönyviró szerint igenis, 1 ember (a bűnös) kivételével mindenki él, és virul, és köszöni szépen, jó egészségnek is örvend. És bár a szolgáknak, (rabszolgáknak) naponta volt részük inzultálásban, naponta megaláztak, megverték, prostitucióra kényszeritették őket, azért mindenki tudja, hogy s miként történt pont az az eset 31 évvel ezelőtt.
Amugy nagyon tetszik az események ilyen fordulata, hogy szakitottak a 2 férfi szerelmes 1 nőbe tucatszor eljátszott felállással.
Itt most ujdonságként már 3 férfi szerelmes 1 nőbe! Gratulálok nekik!

Amugy félreértés ne essék, még mindig szeretem ezt a sorozatot!
Kép: Go Dong Mae. hogy ez a fiú mennyi arcát megmutatta már!
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 13:07:51 8/10 Előzmény Illiona
(233510/239047)
Park Min-Young

A skatulyát néha nem az érdem, inkább a kényelem, a menjünk biztosra, a nézők ebben szeretik ... hozzáállás is "gyárthatja"....Nem csak a rendező részéről, de esetleg a színész részéről is.

Azért Koreában a színészekre eléggé rátelepszenek a rajongók és a közvélemény... ez egy színésznőnél még inkább így lehet.... Láttunk már elvérezni népszerű színészeket emiatt....
Van egy felépített imidzs és egy erre építkező karrier, nem mindenki mer kockáztatni.

Érdemes beleolvasni a színésznő oldalának comment-jeibe!
Forrás: http://asianwiki.com/Park_Min-Young
* "Her smile is 1000000 of 100"
* "She is so lovely even when she laughed❤"
* "PMY, a lovely beautiful women, with sweet smile.."

Lehet még tallózni....

A mosoly üressége a What's Wrong With Secretary Kim-ben

Spoiler
A lány apja mesél erről a bizonyos mosolyról, hogy nem szabad mindig elhinni. Az apa csődbe ment, hatalmas adósság maradt utána, a két nővére egyetemen tanult éppen tovább... a lány pedig egyetemi ösztöndíjjal a kezében úgy dönt, hogy a családja miatt az egyetemi tanulmányok helyett kenyérkereső lesz inkább, munkába áll.
"Kencsáná" a válasz az apai aggodalomra... és hozzá a mosoly. Ez nem annyira "üres héj", mint inkább a lelkierő, az önként vállalt és utána ezért a döntésért nem siránkozó nő mosolya...

Persze a főnök és a kollégák felé "kötelező", de ugyanakkor mögötte ott a tartás, tehát nem behódoló vagy nyalizós.....

Illiona 2018 júl. 29. - 12:34:53 Előzmény edimir
(233509/239047)
Akkor az a kérdés, hogy a skatulyába tételt megérdemelte-e? Szerintem igen, menthetetlen.

De kell a jó szinésznők mellé ilyen is, sőt, valakinek el kell játszani az ilyen fajsulytalan sorozatok főszerepét is.
Tényleg szép a szinésznő, és a a mosolya lehetne ragyogó is, van olyan helyzet, szerep, de ez nem az. Erre mondják, hogy "üres héj"!
Az a mosoly, amely mindenkire mindig ugyanugy, az kevésbé értékes, mint amikor VALAKIRE, VALAMIÉRT rámosolygunk.
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 12:23:41 8/10 Előzmény Illiona
(233508/239047)
Park Min-Young
Ismertető: http://asianwiki.com/Park_Min-Young

Tény, hogy egy szép színésznő, az is, hogy gyönyörű a mosolya, a hangja is kellemes. Hogy milyen lenne drámai szerepben? Szerintem tudná hozni, bár szerintem a rendezők már beletették a skatulyába. Nekem sem a Healer-ben, sem a Remember-ben nem maradt meg igazán az alakítása....

8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:42:07 8/10 Előzmény Illiona
(233507/239047)
OFF

What's Wrong With Secretary Kim

Szerintem a sorozat kicsit karikírozza is ezeket a típusú sorozatokat. Szándékoltak az eltúlzások, mind az főnök önimádata, mind a titkárnője édes mosolyocskája... Az előbbi a humor egyik forrása, a másik pedig az a bizonyos "hogyan vágjunk jó képet" az idegeinket cincáló dolgokhoz....., az önuralom próbája... a párbeszédeik hozzá néha kifejezetten szarkasztikusak, ettől működik az egész.
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:33:02 8/10 Előzmény Illiona
(233506/239047)
OFF

Sejtettem a reakciódat, nálam az volt kiszámítható!:)))))))))))

Spoiler
Ebben az esetben a két főszereplő életmódja/életstílusa közötti eltérést is mutatja. Az egészségtudatosan táplálkozó ínyenc főnök a boros. A titkárnő meg instant ramen, sörös, max. egy kis soju még jöhet.....
Itt bizony nemhogy a táskájában, de a háztartásában sincs dugóhúzó!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:19:00 8/10 Előzmény edimir
(233505/239047)
OFF

KÉP: - felirat - a vezető páros, ha kezdetben lassan is, de aztán egyre lelkesebben fedezi fel, hogy az életben a cégen kívül más is létezik. Aligazgató úr e téren is "buldózer"-nek bizonyul. A homlokpuszi sem a végállomás..... Lehet, hogy a sorozat divatba hozza a masnis blúzokat?:))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:13:15 8/10 Előzmény edimir
(233504/239047)
OFF

What's Wrong With Secretary Kim - kóla 3.

Hmm, már meg sem lepődünk, hogy milyen lelkes elánnal iszik ezek után hölgyeményünk...

KÉP: - felirat - lám, érdemes volt meghúzni a kólás palackot, végre a bátortalan lovagja elszánta magát a nagy kérdésre....

Cru, nekem az öngyújtód jutott az egészről az eszembe.... (Ott a biztató kezdet után leragadt a 2. szintnél)
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:05:51 8/10 Előzmény edimir
(233503/239047)
OFF

What's Wrong With Secretary Kim - kóla 2.

további kortyolgatva a vallomás újabb részlete válik láthatóvá....
KÉP: - felirat -
Ezt a koreai "cukiságot" az életemben én már meg nem fogom érteni, talán csak akkor, ha a következőben koreai férfiként születek újjá!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 11:00:22 8/10 Előzmény edimir
(233502/239047)
OFF

What's Wrong With Secretary Kim - kóla 1.

Természetesen itt is akad egy kis beépített reklám, de nem lóg ki annyira a lóláb, vagy ha ki is lóg, hát jópofán...

KÉP: - felirat -

A hölgyemény lógott ki egyedül a sorozat egyébként remek mellékszereplői közül, igazi közönséges nőszemély ripacskodva... brrr... jó pár hajszálam bánta, amikor el kellett viselnem.....
Illiona 2018 júl. 29. - 10:57:30 Előzmény edimir
(233501/239047)
a borospalackhoz nem tudok hozzászólni sem.
A bor maga az egy nemes ital, és ugy is kell hozzáállni, a kellékeknek, dugóhúzónak rendelkezésre KELL állni. Én pl a nyár kivételével mindig hordok magamnál dugóhúzót!
Pezsgő esetében már hallottam az ütögetésről... Magam nem próbáltam... Érdekes, de mindig kijött a dugó magától is....

Persze lehet ezt a módszert alkalmazni minden további nélkül, pl az aranyháromszögben készitett lőrék esetében...
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:52:31 8/10
(233500/239047)
OFF

KÉP: - felirat - egy klasszikus klisé... szerencsére nem túl sok akad a sorozatban...., sőt...

az "oppa" jelenetben pont ezeket karikírozzák....
Illiona 2018 júl. 29. - 10:51:04
(233499/239047)
Én is elkezdtem ezt a sorozatot, amikor vetitették, de a 3-4. epizódnál abba is hagytam.
Maga a történet olyan gagyi, a beteges csebol örökös, aki szenved a gazdagságtól. az elkényeztetettségtől, és a lelki elhagyatottságtól, meg ami ezzel együtt jár, immár a sokadik sorozatban ugyanaz a személyiség (illetve személyiség nélküliség)
És ott van az édes, aranyos titkárnőcske, mindig mosolyog, még amikor nem kellene akkor is. Nekem ő túlontúl negédes!!! nem emlékszem , de ez a szinésznő eddig is ilyen folyton vigyorgó volt?
A Kimondhatatlan Egyetemben láttam, akkoriban tetszett is nekem! Lehet hogy ha ujranézném, mér nem is? Vagy ez az utóbbi évek felvett viselkedése? És ha komoly drámai szerepet kapna, azt is végigvigyorogná? Vagy épp azért kapta "csak" ezt a szerepet, mert itt kedvére mosolyoghat?
Kettejük viszonya annyira boritékolható volt , hogy én pl nem tudtam több percet ráforditani.
(nézem tovább a Mr Sunshanét, az 5. epizódnál tartok...)
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:48:27 8/10 Előzmény edimir
(233498/239047)
OFF

KÉP: a hogyan oldjuk meg a dugó eltávolítását a borospalackból dugóhúzó nélkül: - ötlet ... Ugyebár a falhoz ütögetéstől a dugónak ki kellene repülnie, a cipőnek pedig garantálnia, hogy a durva fizikai ráhatás alatt a palack sértetlen marad.....

Illiona, ezt a te kedvedért vágtam ki!:))))))))) Gondolom, az ötletet nem díjazod túlzottan, mint esetünkben - egy 20 ezer dolláros bornál - szerintem senki!
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:39:18 8/10 Előzmény edimir
(233497/239047)
OFF

KÉP: - felirat - a sorozat "könyve", ami több és egyre mélyülő értelmezést kap....

8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:32:39 8/10
(233496/239047)
OFF

KÉP: itt is megkapjuk a magunk plüssállatkáját, ezúttal Ügybuzgó Boci-t

Hmm, mit mondjak, ritka idétlen egy plüss....Boci egy nőnek?:))))) Igazi méretes förmedvény, de ízlések és pofonok....

Azt hiszem, a "malacorrú nyúl" marad a plüss toplistám élén!:)))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:27:48 8/10 Előzmény edimir
(233495/239047)
OFF

Itt is jelezve van a két főszereplő közötti státuszbeli különbség, de nem bántóan kiáltón, inkább mint a humor egyik forrása.....

KÉP: a méregdrága fürdősó elegánsabb környezetet igényelne, ám a józan, két lábbal a földön állónak igaza van, a hatása ugyanaz az illúzióromboló lavórban is!:))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:21:25 8/10 Előzmény edimir
(233494/239047)
OFF

A sorozat címében szereplő kérdés meglehetősen költői már az első filmkockákból tudjuk rá a választ, DE....

DE a nyilvánvaló probléma és a borítékolható kifejlet ellenére is remekül szórakozunk közben...

KÉP: - felirat - Végre jó kis párbeszédeket kapunk!:)))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:16:05 8/10 Előzmény edimir
(233493/239047)
OFF

KÉP: a sorozatban az Alelnök háza.... Hmm, netán ismerős a Secret Gardenből?:)))))))))))) Talán nem véletlen az utalás, a férfi főszereplő karaktere épp úgy el van telve önmagától... igazi "leg", hogy aztán....
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 10:10:43 8/10
(233492/239047)
OFF

A heti két rész... és az egyre lassabban csordogáló magyar felirat miatt a Mr Sunshine mellé kellett vmi.

Spoiler
A What's Wrong With Secretary Kim-re esett a választásom, egy kis könnyű, romantikus vígjátékot ígért... ezt pedig be is váltotta..... Mondjuk jó koreai szokás szerint azért ebben is van egy csipet tragédia (gyermekkori trauma, kibontva 11-12. rész), de szerencsére nem erőltetett, belesimul a történetbe, fűszerez, de nem nyomja el az alapízt......

KÉP: a sorozat plakátja - Elég szokványos megoldás, de azért a két főszereplő karaktere jól "leolvasható" róla...
Kép forrása, sorozat ismertetője:
http://asianwiki.com/What%27s_Wrong_With_Secretary_Kim

Remek kis párost alkot Park Seo-Joon és Park Min-Young
8/10
edimir 2018 júl. 29. - 09:40:26 8/10 Előzmény Illiona
(233491/239047)
OFF

Nem bánom, ezt a "szenvedést" én is bevállalom.!:)))))))))))))) Látod, milyen rendes vagyok?

Hmm, természetesen kizárólag csak a te kedvedért?::)))))))))))))))))))))))))

KÉP: - felirat - :)))))))))))) Kivágás egy korábban Zo In Sunggal készült beszélgetős műsorból (Padlás)
10/10
offtopic
kimbin01 2018 júl. 29. - 08:29:22 10/10
(233490/239047)
Tegnap unokaöcsémnél, Rejuci egyik fiánál voltunk egész napos vendégségben, és a lányok délután 6-ra már kinyúltak. Volt fürdés, magasles, hinta, kint játék, bent játék. Nagyon jót ebédeltek, bepakoltak rendesen, és alvás sem volt, talán azért. Bár Myrthe nem szokott, mert az iskolában nincs alvás.
10/10
kimbin01 2018 júl. 29. - 08:26:59 10/10 Előzmény Illiona
(233489/239047)
Szia, sziasztok! Ma szabadságon vagyok, és szenvedni akarok!! ?))))Ennél jobban már csak másokkal tudnék szenvedni!

Illiona 2018 júl. 28. - 23:16:01 Előzmény Ljerk
(233488/239047)
Ez Jó!
Mármint hogy egy ismert eseményhez lesz köthető a film cselekménye.
A Dae Jo Young elejéről arra is emlékezem, hogy iszonyúan sok öreg tábornok volt (talán 13), és fiatal egy sem. Azt hiszem itt szóvá is tettem ezt amikor néztem. :)))
De valóban az Ansi erőd támadásával kezdődött. Az a sorozat még most is állja a versenyt :)))
meglátjuk....
Kép: a filmből...
10/10
Ljerk 2018 júl. 28. - 17:36:39 10/10 Előzmény Illiona
(233487/239047)
A Dae Jo Young története is nagyjából ezzel kezdődik - az Ansi erőd védelmével, az szerintem egész jóra sikerült látványilag is. Kiváncsi vagyok. :)
Illiona 2018 júl. 28. - 13:24:17
(233486/239047)
a The Great Battle főszereplői

egy ismertető róla:
http://asianwiki.com/The_Great_Battle

Illiona 2018 júl. 28. - 13:22:12
(233485/239047)
The Great Battle A Nagy Csata
ez a mozifilm nem sokára, szeptember 19-én lesz látható a mozikban.
A Főszerepben nem más, mint Zo In Sung lesz látható - azt hiszem ő mindannyiunk kedvence, aki korábban mint Hong Kapitány már hóditott (na nem ugy, nem akkor, és nem azt) :))))
A film maga 645-ben játszódik, és az akkori ellenséggel, a Tang hadsereggel kerülnek - a plakátok alapján - véres összeütközésbe.
A film nagy poénja, hogy visszautasította lee Byung Hun . Hogy miért? talán amiatt, hogy a Mr Sunshine cimű sorozatban lett esélye egy 27 éves nőre????
A filmben szerepet kapott Park Bo Gum is, de lemondta. ????????????

Igy kénytelenek leszünk a fess Zo In Sunggal "végigszenvedni" a mozifilmet. :))))))
Illiona 2018 júl. 28. - 13:09:06
(233484/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Nagyon örülök annak, hogy a távollétemben ilyen pörgős volt a topik, alig győztem olvasni.
De nekem még hátravan a Mr Sunshane 5-6 része, és Life on Mars utolsó két része, és ma már itt a következő adag :))))
válaszolni is fogok ami megválaszolandó :)))
Kép: a Life on Mars c soriból...
8/10
edimir 2018 júl. 28. - 02:36:12 8/10
(233483/239047)
OFF

Reggelre idekészítek egy kis teát...

Hétvége lett... csak dőljünk hátra a Glory Hotel teraszán, hunyjuk le a szemünk, adjuk át magunk a tea felszálló gőzébe keverő aromának.... lassan lazuljunk el..... a Napfény átdereng a lombok között, s csendben vállunkra hajtja fejét a nyugalom....

Ugye, nem is rossz?:))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 21:19:13 8/10 Előzmény edimir
(233482/239047)
OFF

The Boy Next Door

KÉP: sziporka az égen és a vásznon!:)))))) Néha ez is kell....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 21:17:06 8/10 Előzmény edimir
(233481/239047)
OFF

The Boy Next Door

Mondhatnánk, hogy nem újdonság az, amire építkezik ez a mini gyöngyszem.... de pont attól zseniális, ahogy.... Friss és tüneményes, könnyed, a két fiú pedig rendesen rátesz még egy lapáttal, ha már azt hinnénk az előbbi jelenet nem überelhető......lubickolnak a szerepben, mi pedig felhőtlenül élvezzük, mert a csipet frivolság mellett kikacsintanak ránk!:))))))))

KÉP: - felirat - hmm mi is ezt érezzük... szívesen megállítanánk az időt, de még szívesebben kitolnánk azt a fránya 6 percet, mert rettentő kevés....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 21:05:57 8/10 Előzmény edimir
(233480/239047)
OFF

The Boy Next Door

Spoiler

Majd egyre többször keverednek akaratlanul is olyan helyzetekbe... ami ugyebár egészen más, mint aminek látszik...

KÉP: rossz, aki rosszra gondol!:)))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 21:02:51 8/10 Előzmény edimir
(233479/239047)
OFF

The Boy Next Door

Spoiler

Adott két egykorú (25 éves) fiúk, akik szomszédok. Nem igazán tudnak mit kezdeni egymással, ha összefutnak az emeletes ház folyosóján. A falak is papírvékonyak... és persze minden áthallatszik....
Néha kínos ez a fajta közelség.....

KÉP: hmm, no komment!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 20:56:52 8/10
(233478/239047)
OFF

The Boy Next Door

Szeretek nevetni, most pedig sokat, kipukkadóan nevethettem!:))))))))) Néhol kifejezetten fergetegesek voltak a poénok, a két fiú remekelt. Mindössze pár perces epizódok, abból is csak 15, de garantált, hogy a nevetőizmaid begörcsölnek az extra igénybevételtől.:))))))))))))))))

KÉP: a páros!:)
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 14:10:26 8/10 Előzmény lapishun
(233477/239047)
off

Mr Sunshine

"Ellenben a szamuráj (jó, nem az, de japán és kardja van = szamuráj) barátunk..."

Azért Ljerk nem biztos, hogy ilyen könnyedén veszi ezt a = jelet!:))) Ha erre jár, majd kifejti, nem venném el a kenyerét.... De ne kavarjunk be ide nem illő kifejezéseket, főleg, hogy annyira mást takarnak....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 12:53:01 8/10 Előzmény edimir
(233476/239047)
Off

Mr Sunshine

KÉP: - felirat - de különösen nem az a nő, aki feladná!
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 12:47:49 8/10 Előzmény edimir
(233475/239047)
Off

Mr Sunshine

KÉP: Kudo Hina a Kisasszony ruhájában...

Csak néhány másodperces jelenet, ahogy a koszos ablakban meglátja magát a hagyományos koreai viseletben.... aztán a megkötő szalagját nézegeti hosszan...

... és a nagyvilági nő egy pillanatra eltűnik, hogy vki másnak adja át a helyet... talán a múltjába visszarévedő nőnek... talán bevillan, hogy mi lett volna ha.... nem adják el pénzért a japán férjének?
Ha....

DE locsifecsi asszonyság megzavaró felbukkanása nélkül is érezzük, Kudo Hina van olyan fegyelmezett és céltudatos, hogy nem engedélyezné sokáig magának a hiábavaló múlton való merengést...
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 12:36:22 8/10 Előzmény edimir
(233474/239047)
Off

Mr Sunshine

És bizony Kudo Hina-nak rá kell jönnie, hogy a kis játéka visszafelé sült el.... A férfi rá se nézve megy el mellette a vagon folyosóján, mintha ott se lenne... azért ez fájhat rendesen... pedig most ő rajta van a kisasszony ruhája, igazán rájöhetne a férfi, hogy mennyivel jobban áll ez is rajta.

De hát a férfi bizonyos tekintete sohasem a ruhának, mindig csak a nőnek szólt!

KÉP: - felirat - még felirat nélkül is beszédes képek.....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 12:21:56 8/10 Előzmény edimir
(233473/239047)
Off

Mr Sunshine

És igen, Kudo Hina kíváncsi is volt, ki a csoda ez a nemes kisasszony, aki iránt a neki megtetsző férfi érdeklődik.... a vonatos jelenetben ez is ott van.... hiszen a vonatnál az eltűnt puska miatta vizsgálatkor Kudo Hina-nak feltűnik a kapitány pillantása. Ez indítja a ruhacserés ajánlatra, felhívni magára a kapitány figyelmét, ugyanakkor megtudni vmit erről az ismeretlen riválisról....

Lám, amit sokan hiányolnak (kémia a vezető páros között), az a szerelmi ügyekben tapasztalt Kudo Hina figyelmét nem kerüli el... vagy csak a forgatókönyvíró hívja segítségül, hogy vele mondassa ki, amit nekünk kéne látnunk?:)))))))

KÉP: - felirat - Kudo Hina szavai, de Choi kapitány ama bizonyos pillantása....
A megítélést rábízom mindenkire. Magam részéről nem szállnék vitába Kudo Hina-val, annyira nem vagyok szakértő e téren!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 11:57:02 8/10
(233472/239047)
OFF

Mr Sunshine - belső tér

Még Amerikában vagyunk 1902-ben, Choi kapitány éppen felkészül a csoszoni küldetésre a haditengerészeti központban.

Nézzünk egy kicsit körül világítás ügyben! Árad be a fény az ablakon. Mondjuk jó, de kevés az olvasáshoz, szükséges vmi közvetlen asztali fényforrás, ami jobban megvilágítja a tanulmányozandó fotókat, térképeket, egyéb dokumentumokat. Láthatunk asztali lámpákat, de senki se kapcsolja fel őket. Nem, helyettük minden asztalon (még ahol senki sem ül, ott is) gyertyák égnek! Könyörgöm, miért??????? Ez most a művészibb fényképészeti hatás kedvéért van????? Hangulatosabb?

KÉP: Choi kapitány gyertyafénynél készül a küldetésre.....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 11:36:37 8/10
(233471/239047)
OFF

Mr Sunshine - közvilágítás

KÉP: a kandeláberek sora az utca ívén... fényfolyam.... tényleg nagy élmény lehetett akkoriban...
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 11:33:28 8/10
(233470/239047)
OFF

Mr Sunshine - közvilágítás

Ugyebár a sorozatban megkapjuk Amerika jóvoltából a közvilágítást az elmaradt Csoszonban...

Érdemes megnéznünk, mi is a helyzet a közvilágítás terén másutt... így Magyarországon is

Mondjuk ehhez sem értek, nagy hirtelen ezt találtam róla

Ismertető itt:
http://bdk.hu/szakmai-oldal/kozvilagitas-tortenete/
Érdekes,hogy a gázlámpák már 1856-ban megjelennek Budapest közvilágításában. Ugyanakkor a villanyvilágítás csak 1909-ben kezdődik Budapest közvilágításában! Tehát a sorozatbeli csoszoni példa után 7 évvel!

Hmmm, érdekes, hogy még sem automatikus, igényli az emberi beavatkozást: "A lámpák ki-be kapcsolása kézzel történt, így minden hatodik kandeláberben kapcsolótábla volt. "

Vajon az amerikai technológiánál ezt hogy oldották meg? Ott is szükség volt kézi ki-be kapcsolásra? Ha igen, akkor hány kandeláberenként volt a kapcsolótábla? Már csak azért, mert úgy előttem van a filmbeli jelenet, amihez kiegészítő képsor lehetne, ahogy ezek a kapcsolótábla kezelők mondjuk órát egyeztetnek (mint vmi Mission Impossible-ben), hogy az akció (felkapcsolás) indul x óra 00 perckor!:)))))))) Aztán ott állnak az adott kandeláberek alatt a zsebórájukat nézve "bevetésre" készen....

Budapest gázvilágításáról itt: http://www.wikiwand.com/hu/G%C3%A1zl%C3%A1mpa
Aranyos ez a lámpagyújtogatók lobbija...:)))))))))))))

KÉP: a merénylet után felgyúlnak a fények... nem csak megvilágítanak, de rávilágítanak is a dolgokra....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 10:18:35 8/10 Előzmény bori4
(233469/239047)
OFF

Mr Sunshine

Nézzük:
- lapishun írta a hsz-ében 30 évesnek.
- micike is 1875-öt adta meg születési évként, tehát 1902-ben 27 éves lenne.

Mondjuk ez a 3 év eltérés ebben az esetben nem olyan lényegi, mindenképp benne van a korban lányként, már régen férjezettnek kellene lennie.

(lásd : hsz. július 25. 23:16:56 (236244/236275) )

KÉP: Kisasszony a cukorkával... gyermeki önfeledtség Őrátartiságától!:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 10:05:46 8/10 Előzmény bori4
(233468/239047)
OFF

Mr Sunshine

Igen, erre a párbeszédre gondoltam, amikor a "zacisoktól" származó infókra hivatkozva írtam.

Miért veszik vissza a földet a bérlőktől? Nem tartom valószínűnek, hogy ezeken a visszavett földeken vmi újfajta, hatékonyabb mezőgazdasági mintagazdaságot hoznának létre. Jóval vszínűbbnek tűnik, hogy a nagyapa példáját követve inkább a gyors haszon érdekében eladják ezeket a földeket.

KÉP: - felirat - a zacisoktól származó info a Vőlegény családjáról......
bori4 2018 júl. 27. - 09:14:38
(233467/239047)
Arra már nem emlékszem ki hozta szóba, hogy hány éves Ae-Shin..
Én felírtam magamnak, biztos hogy a kisasszony 1875-ben született.
Kim Hee-Sung 1871-ben született - amikor Choi Yu-jin 8 éves volt (ekkor hagyja el az országot).
Eugene Choi kapitány 1902-ben érkezik vissza Csoszonba...
Lehet számolgatni... :)
bori4 2018 júl. 27. - 09:09:17 Előzmény edimir
(233466/239047)
Rohanásban vagyok, de a család helyzetéről ebből a párbeszédből tudhatunk meg valamit arról, miből élnek - a 4. rész utolsó harmadában hangzott el...
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 04:14:10 8/10
(233465/239047)
OFF

Mr Sunshine

Már oda-visszaírtunk a botrányról, ami a sorozat kapcsán dagad Koreában. Nem ragozni szeretném, csak egy + nézőpontot tenni mellé.....

Régen olvastam és nagyon felkavart, nem Koreában... és nem 1902-ben játszódik.. kicsivel odébb és később...

talán csak arra lenne jó, hogy ne sztereotípiákban gondolkodjunk, hogy ne akarjunk általánosítani, egy nép nem egy homogén massza...

Shan Sa: A ​gójátékos
Ismertető a könyvről: https://moly.hu/konyvek/shan-sa-a-gojatekos
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 03:53:16 8/10
(233464/239047)
További szép hajnalt!:))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a Sárkány kék mosolya!:))))))))))

A holnap is virradjon ránk Napfénnyel!:))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 03:43:24 8/10 Előzmény micike_MSc
(233463/239047)
OFF

Mr Sunshine

"így ketten együtt, mint két szószátyár grafomániás..."
Képzeld mi lenne velünk, ha minden szóért, mint a Mr Sunshine szerint a táviratban egy tál rizst kellene fizetnünk?:))))))))))))))))))))

Valamiért nem hagy nyugodni Kim Hee-sung családjának anyagi helyzete. Egyrészről azt az infót kapjuk róluk, hogy a király után ők a leggazdagabbak Csoszonban. Ugyanakkor mást se hallani a fiacskájuknak küldött távirat kapcsán, hogy az mennyibe kerül. Persze lehetnek a kőgazdagság mellett egyszerűen sóherek is, mert ugyebár skót beütéssel mégse vádolhatjuk őket!:)))))))))))

De azért mégis sugdos a kisördög a fülembe. Ugyebár az ükapa házát adták el, abból lett a Glory Hotel. Már a nagyapa is földeket adott el az unokájának szánt óráért. A zacisok is említik Choi kapitánynak, hogy a kőgazdag család, aki földjeit adja el.... De vajon mit csinál a földekért kapott pénzzel? Netán befektetik? De mi lehet ekkortájt Csoszonban jó befektetés, ami hasznot hoz? A közvilágítás, a vasút, a villamos projektek finanszírozásáról nem esik szó a sorozatban (vagy csak én voltam felületes)..., de valószínűleg külföldi tőkével valósulnak meg.... Nincs modern gyáripar, amibe befektethetne.... akkor?

Szerintem nem kevés yenbe kerül úrficska 10 éves tokyoi tartózkodása...

Ha eladják a földet, rendben, hogy kapnak érte pénzt, de az egyszeri összeg. A régi életformájukhoz kapcsolódó hagyományos, földjükből (termés, bérleti dí) származó bevétel viszont így egyre szűkül....

Nem lehet, hogy az eredeti roppant vagyont már nem is olyan nagy?

KÉP: - felirat - itt apuci épp arra panaszkodik, hogy csak heti 1 táviratra futja!:))))

Hmm, fura apuci öltözéke is, hagyományos ruha, nyugati kalap....régi és új.. hagyomány és változás....
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 03:00:44 8/10 Előzmény edimir
(233462/239047)
OFF

Mr Sunshine

Ha megfigyeljük, a Kisasszony "húzza felfelé" Go Dong Mae-t. Az iránta való szerelme arra sarkallja a férfit, hogy több akarjon lenni. Hol is találkoznak az 5. rész végén? Egy könyvárusnál. És Go Dong Mae nem az eső elől húzódik be, nem is a Kisasszonyt követi, saját célra akart könyveket venni! Mi szüksége egy yakuzának a könyvekre? Vajon minek, kinek a kedvéért akar olvasni Go Dong Mae?

Vajon minek szólt a gyermekkori emlékben a gyaloghintóban, amikor a Kisasszony fejéhez vágja, hogy "Csak egy elkényeztetett lány vagy". Akkor a kislány azzal indokolta a segítségnyújtását, hogy "arra tanították: minden emberi élet fontos"... Min húzta fel magát mégis a fiú? Talán annak, hogy az addigi élettapasztalata ennek pont a szöges ellentéte... De talán az is, hogy ez a kioktatás egy selyemruhás kislány szájából ered, akit gyaloghintóban szállítanak, hogy a föld se piszkítsa be cipőcskéjét.... Ki tanította- kérdezi a fiú. Konfuciusz - válaszolja a kislány... megint csak egy olyan magasság, a műveltségé, ami a hentesgyereket csak még inkább megalázó helyzetére emlékeztetheti...

De térjünk vissza a könyvárushoz! Locsifecsi asszonyság felbukkan, megrémül és mint az elefánt a porcelánboltban...:))))))))))))) rombol a drágám, a polc tartalma a földre kerül... A tűzvonalból elküldi a Kisasszony... Go Dong Mae pedig a papucsa orrával bökdösi odébb az ecseteket, papírokat..... de a Kisasszony számára ezek értékesek, nem derogál neki (pont neki, aki nyilvánosan mindig olyan fensőbbséges) maga neki állni és összeszedetni őket a földről.... erre rettenthetetlen yakuzánk is váratlanul csatlakozik a földön matatáshoz... aztán jön az a fránya selyemszoknya!:))))) S ezzel a suta segítkezés is átalakul!:))))))))))))))))

KÉP: selyemszoknya... a múltan
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 02:29:55 8/10 Előzmény edimir
(233461/239047)
OFF

Mr Sunshine

Azt már eddig is tudtuk, hogy Go Dong Mae-ra mekkora hatással van a Kisasszony.

Ő, aki csak pénzért öl, a "végzetes találkozásukkor" a Kiasaszony megmentéséért mégis megszegi a maga állította szabályt. Amíg a környezete és a Kisasszony is csak a vérengző dühét látja, addig mi tudjuk, hogy már itt az önkéntes lovagjának szegődik.

Muszáj megkóstolnia a cukorkát (tudjuk, a reklám miatt is), amit olyan élvezettel majszolt a lány... legalább így osztozni vele vmiben, az íz felidézi a másik nevetését, ahogy önfeledten belemerült a cukorka szopogatásába...

Fizet azért, hogy információkat kapjon róla, hogy tudomást szerezzen a Kisasszonnyal kapcsolatban bármi apróságról. Aztán látjuk az ámokfutását az edzőteremben, majd az utcán, amikor értesül a vőlegény felbukkanásáról. Tudja, hogy számára elérhetetlenül magasan van, de hogy hirtelen másé legyen, hogy még a reményt is elveszítse, hogy egyszer közelebb kerülhessen hozzá... ez olyan hatalmas indulatot, feszültséget vált ki belőle, amit csak így tud kiadni magából.... pedig...

Pedig igenis van esze, nem egy örült gyilkolászó. A 3 parasztasszony megbüntetésén túl (gyermekkori sérelemért bosszú) inkább az irányító, a vezető szerepében látjuk, mégpedig eléggé higgadtnak.
Azért nem csak a fegyverforgatási képessége miatt küzdhette fel magát a csapata vezérévé.

Magánemberként is kiegyensúlyozott. Egészséges férfi, aki mellett állandó partner van, úgy tűnik, hogy jól bánik a nővel, még ha nem is ő élete szerelme.

Gyakorlatilag elérte azt, amit a képzetlensége és alantas származása ellenére csak kihozhatott magából a lehetőségeihez mérten. Bármilyen furcsa, de ha belegondolunk akkor Choi kapitányhoz hasonlóan ő is elmondhatja magáról hogy "maga csinálta ember". De még Go Dong Mae bűnöző lett, addig Choiból katona. Ha úgy tetszik, mindketten egy-egy erőszakszervezet tagjai lettek, de ott van különbségként a két szervezett között a legalitás és társadalmi elismertség, más a yakuza és más a hadsereg.

Talán egy fontos fordulópont, hogy amikor imponálni akar a Kisasszonynak, hogy lám, Csoszon legnagyobb nemesei is rettegik a nevét, akkor...

KÉP: - felirat - A Kisasszony megvetése nem a származásának, nem a bűnözői életének, hanem az árulásának, a japán bérenccé válásának szól!

... és akkor itt utalnék vissza arra a bizonyos 3. kártyára.... Vajon az eredeti forgatókönyv szerint nem innentől kezdene el ez az "áruló" szó munkálni Go Dong Mae-ben? Kétséget ébreszteni az eddig útjában, az elért eredményeiben?

8/10
edimir 2018 júl. 27. - 01:26:53 8/10 Előzmény edimir
(233460/239047)
OFF

Mr Sunshine 3. rész

Go Dong Mae csak arra a napra kér jóslatot, de úgy tűnik, hogy ez a jóslat nem csak arra a napra, sokkal inkább a jövendő életére vonatkozik, mivel a sorsdöntő találkozás kihat rá....

KÉP: - felirat - "Találkozás, ami jobb, ha sohasem történt volna meg."
Lehet, hogy a barátnő azért értelmezi így,mert tudja, hogy ezzel az "átalakulással" el fogja veszíteni a férfit, ill, hogy annak esetleg az életébe is kerülhet az egész és félti?
8/10
edimir 2018 júl. 27. - 01:13:26 8/10 Előzmény Illiona
(233459/239047)
OFF

Mr Sunshine 3. rész

Illiona, tudod, hogy lövésem sincs a tarotról, de nem lehet, hogy a Go Dong Mae barátnője által kirakott 3. kártya: XX LE JUGEMENT - JUDGEMENT - ÍTÉLET?

Te értesz hozzá, én csak egy elég vacak képet tudtam kivágni róla, igazán alig kivehető rajta vmi. Csak úgy a neten nézelődtem, és abszolút laikusként ez a kártya hasonlított rá a leginkább a Nagy Arkánum Lapjai közül. Ha jól vettem ki az eddigi elemzésedből, akkor a 3. kártya a jövőt mutatja, arra utal.

A Tarot Akadémia oldalán nézelődöm (fogalmam sincs, hogy mennyire helytálló a tartalma).
Linkje:
https://www.astrologia.hu/tarotakademia.php

Ezen azt írják az ÍTÉLET kártyáról: "Mint jövő, eredmény: Átalakulás időszaka után megújulás, megvilágosodás, kegyelem"

Te ezt írtad az első két kártya után: "Dong Mae esetében ez egy fordulópontot jelent, elért amit elért eddig, élt ahogy élt, ezt be kell fejeznie, meg kell értenie, és egy magasabb szintű életfeladat, vagy Sorsfeladatnak kell következnie. Benne van a karmikus, illetve végzetszerű kapcsolat felbukkanása is.
Mindeközben Ae Shint nézte a piacon..."

Lehet, hogy most bődületes ostobaságot kérdezek, de nem lehet, hogy ez a bizonyos 3. kártya arra utalhatna, hogy a a végzetes találkozás hozza el a megújulást? A magasabb szintű életfeladatot pont a Kisasszony által fogja megérteni? Talán yakuzából pont a Kisasszony megmentése érdekében mégis vhogy hazafias tettet hajt végre (önfeláldozás), így eljut a "kegyelemhez"?

Bocs, tudom, hogy ezt te nagyon magas szinten műveled, nem kontárkodni akarok egy komoly dologba, csak nem tudom leállítani az agyam kattogását.....

KÉP: az a bizonyos 3. kártya

10/10
kimbin01 2018 júl. 26. - 16:51:54 10/10 Előzmény bori4
(233458/239047)
Ami nem sillás hozzászólás volt, az mind offban ment nálunk.. Így a későbbiek, és a más filmek is.
bori4 2018 júl. 26. - 16:19:40 Előzmény edimir
(233457/239047)
(Aha.... na ezt a funkciót én nem ismertem, mármint hogy ezzel ki lehet szűrni csak a sillás hsz-eket.... Nem tudom ma van-e még jelentősége, pláne ha csak egyedül használtad.... :) Csak könnyíteni akartam neked - de ha nem, hát nem... :))) )
8/10
edimir 2018 júl. 26. - 13:16:22 8/10 Előzmény micike_MSc
(233456/239047)
OFF

Azért rád mind a 12 pont igaz, ahogy a libaglyos is!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 26. - 13:15:21 8/10 Előzmény kimbin01
(233455/239047)
OFF

Jéééééééééééé, a kép halványabbnak látszik, de ha rákattintok, hogy kinagyítsa, akkor már az eredeti színben jön fel!:)))))))))))) Hmm, azért tudtad, minek örülnék... még mindig irigylem a memóriád!:)))))))))))))))))))))

KÉP: ....egy kis virág, ha már a Mr Sunshine kapcsán annyit írtunk róla...... Azért vannak virágok, amik feledhetetlenek!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 26. - 13:06:22 8/10 Előzmény kimbin01
(233454/239047)
OFF

Szia!:)))
Köszi!:) Megtaláltam, írtam is rá hozzászólást. Én a régi PÜ-imet sajnálom, kár, hogy nem jelezték, hogy törlik... és mentsük le, amit fontosnak tartunk. Az enyém full-on volt, buktam az egészet, pedig...!!!

Ráadásul ott voltak a PÜ-ben a nickkek, nem kellett hsz-ét keresgélni, csak rákattintva kiadta.... Mondjuk volt, hogy tudtam, adott dolgot ki említett, így egyszerűbb volt az ő nick-jénél visszakeresnem, mint a topic-ban. Nosztalgiából néha ZP vagy Talponálló hsz-eit is megnézegettem, no komment....

Sajnos ennél az új OFFTOPIC -nál nem csak a betű színe fakóbb, de a csatolt képé is.:(((((
Én is ezt akartam használni, de most a minősége miatt vacillálok rajta.
10/10
offtopic
kimbin01 2018 júl. 26. - 12:21:11 10/10 Előzmény edimir
(233453/239047)
Szia! itt a porton van egy topik, ahol lehet öteleteket adni, hogyan tehetjük barátságosabbá , megszokottabbá a portot. Sokan kifogásolták az offot, és még sok minden mást. Egyedül a régi hsz-okat sajnálom, hogy nem tudom előkeresni, akár név szerint. Mert ugyebár úgy kevesebbet kellene lapozni.
8/10
edimir 2018 júl. 26. - 10:24:58 8/10
(233452/239047)
OFF

(Zárójeles válasz borinak.... Mert miután Sillát többszörösen kiveséztük és a topic kezdett más irányt/tartalmat venni, akkor még volt egy kisebb vita, hogy jó ez így, azt hiszem Orosszal (Silla-gyerim), vmikor akkortájt tette szóvá Ezüstliliom (nagyon helyesen) az OFFTOPIC üzemmódot. Megjegyzem, a fórum felhasználó szabályzata is ezt írja elő.

Akkor én áttértem erre, mert úgy gondoltam (ma is így érzem helyesnek), hogy egy A Silla királyság ékköve sorozat iránt ide betérő érdeklődő megérdemli, hogyha úgy akarja, akkor az OFFTOPIC hsz-eket ki tudja iktatni a topic tartalmának áttekintésekor és ne sokezer oldalon átrágva jusson el a sorozatot kitárgyaló régi hsz-ekig, mert azok igazi kincsesbánya. Bizony érdemes beléjük olvasni. Rengeteg háttérinformáció, remek elemzések, lényegi meglátások. Ez a régi fórumon járható út volt. Ezért én kizárólag OFFTOPIC küldést alkalmaztam.

Miután megváltozott a fórum, megszűnt ez az opció. Úgy tartottam korrektnek, hogy egy off felirattal jelzem a hsz elején. Nem mondom, néha lefelejtettem, főleg a vita hevében....:)))

Tegnap megörültem, hogy sok más apró változtatással együtt az új fórumon ezt az üzemmódot is visszaállították. De aztán ez a szürke, szemrontó betű elvette tőle a kedvem, hogy újra rendszeresen ezt használjam. Maradt a jó öreg off a hsz elején a fentebb kifejtett okból kifolyólag.

Ennyi!:))))))))))))))))) )
bori4 2018 júl. 26. - 09:51:30
(233451/239047)
(Zárójeles kérdés Edimirhez.... Miért írsz a hsz-eid elején on-t vagy off-ot? Szerintem itt ha ugy vesszük, minden ami nem sillás hsz, témaidegen évek óta, nem? :)))) Szerintem ne fáraszd magad ezekkel az izékkel, és főleg maradjon a sötétebb betűs verzió, mert a halvány szürkét olvasva meg lehet vakulni.... :)))) )
Uff....
10/10
offtopic
kimbin01 2018 júl. 26. - 06:49:09 10/10 Előzmény micike_MSc
(233450/239047)
Sziasztok! Tegnap lehet, hogy az én fejem is lila volt, mert a Mars téren 41 fokot mutatott a hőmérő délután 4-kor. azaz normál időben 3-kor. Most szedtem le a szedret, küldök nekik is aztán mosás. Ma nem kell főznöm, mert strandolnak. Tegnap fodrásznál voltunk, vágattunk a lányok hajából, mert a vége nagyon szöszös volt.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 02:35:58 10/10 Előzmény bori4
(233449/239047)
Ó igen, valóban beterveztem a Jejeongwont, meg még vagy kismillió másikat...
Mostanában már csak feliratokat gyűjtök, hogy majd ha ráérek, akkor beszerezzem a videókat is.
Mindenesetre orvosi témában KNG sorozata, a Deserving of the name lesz az, amit legelőször megnézek, ha időm engedi. Ha nem is a szívsebészet, de a kardiológia a szívem csücske, a hagyományos gyógymódokat meg amúgy is csodálattal figyelem, mert elképesztő az a többezer éves tapasztalat, ahogy pl. az akupunktúrás pontokkal tisztában vannak/voltak pl. a nyugati értelemben vett anatómia-élettani ismeretek, mikroszkóp használata nélkül.

De most már tényleg mentem. Jó éjt! :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 02:21:26 10/10 Előzmény kimbin01
(233448/239047)
:)))