10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 02:19:53 10/10
(233447/239047)
Egyelőre most ennyi.
Próbáltam több dolgot egybesűríteni, közben korábbi felvetésekre reagálni.
Edimir rengeteg mindenről írt, így ketten együtt, mint két szószátyár grafomániás talán sok mindent megválaszoltunk.
Vetítést egyelőre biztosan nem tudok vállalni, valószínűleg később sem, de az 1-2. rész meg néhány fontos momentum bemutatásával már így is elég sokat írtam.

Jó éjszakát, szép álmokat, kellemes napot! :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 02:08:20 10/10
(233446/239047)
* Goo Dong-mae. Még a szolgáknál is rosszabb sorba, a legalantosabbnak foglalkozásnak számító mészáros családba született; ez meghatározta a gyermekkorát, ahol azt kellett látnia, hogy az apja (a mészárosok vezetője?) némán dolgozik, amíg az anyját megbecstelenítik. Ahogy ott csapkodott az a húsbárd, szinte vártam a bosszút, de az csak évekkel később következett be a fiú által.
Amikor a kisasszony megmentette (mert "minden ember egyenlő és értékes"), akkor még egy elkényeztetett kislánynak tartotta. Számomra kissé rejtélyes, mikor szeretett belé, hiszen a párbeszédeik megvetésről tanúskodnak, miközben a fiú vonzalma már egyértelmű.
A bukása és tragikus halála viszont elkerülhetetlennek látszik, mert egy gyilkost (aki nem csak önvédelemből öl), soha nem hagynak életben.
[És akkor itt elgondolkodhatunk egy pillanatra Eugene és Ae-shin sorsának alakulásán, hiszen mindketten hidegvérrel merényletet követtek el az amerikai Logan ellen, + Goo Dong-mae 4 emberét is elintézték...]

* Kim Hee-sung. Bár ő egy gazdag családban nőtt fel, de a nagyapja kegyetlensége és az apja pipogyasága volt a minta - nem csoda, hogy "piperkőc nyápicként" tengette a napjait és 10 éven át vonakodott visszatérni Csoszonba. A felszíni fecsegés, barátságosság, bizalmaskodás csak álca, könnyebb így semmivel sem törődve, felelősséget nem vállalva beleélni a világba.
És ez majd csak a 6. rész végén lesz látható, így SPOILER!!!, de leírom most, hogy később ne kelljen erre visszatérni.
Mert természetesen Choi végül rájön a fiatalember kilétére, aki akkor egyre inkább elkomorodva figyeli a kapitány arcát, majd végül csak annyit kérdez: "az apám, vagy a nagyapám volt-e?" (aki elkövette ellene, amit...)
Így aztán már egyáltalán nem csoda, hogy inkább a hontalan/gondtalan csavargó világfi életét élte éveken át, minthogy a számára is gyűlöletes családjával éljen...

10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 02:00:34 10/10 Előzmény micike_MSc
(233445/239047)
Főszereplőkről még egyszer - a gyermekkoruk tükrében.
* Choi Yoo-jin/Eugene Choi. Bár eleinte kemény, higgadt amerikainak tűnt, de visszatérve Csoszonba, előtörtek a korábbi emlékei. Bár szolgasorba született, de az eddig látottak alapján az a 9-10 év, amit az anyjával tölthetett, mégis a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozott és boldog volt. Egy szolgának ugyan nem kellene az eget kémlelnie... de ez mégis azt jelzi, hogy más volt, mint a többiek, akik folyamatosan szemlesütve álltak a gazdáik előtt. Bizonyos értelemben szabadságvágyat és ambíciót jelez, akkor is ha ez eredendően behatárolt ("egy fekete madár is tönkreteheti az ég kékjét").
Aztán Amerikába kerülve végül megtalálja a szerencséjét, de ott is kívülálló marad (a merénylet kapcsán kérdezett valami olyasmit, hogy azért választottak engem, mert csoszoni vagyok?)
Végig ez a kettősség jellemzi. Minél tovább van Csoszonban, annál inkább előtörnek a régi emlékek: találkozik a fazekassal, aki egykor megmentette; a megőrzött ruhadísz folyamatosan a szülei halálára emlékezteti, de közben azt tapasztalja, hogy a szolgák sorsa nem változott a 30 év alatt, ugyanolyan tehetetlenek és kiszolgáltatottak, mint korábban. A szülei sírjának keresése, a múltja tisztázása, hogy beszél róla a tiszttársának, mind-mind arrafelé vezet, hogy feltépve a régi sebeket újra éljen, érezzen. És ahogy magát sajnálja és siratja, úgy lesz újra ő is csoszoni... de még nagyon az elején tartunk...

* Ko Ae-shin kisasszony. A szülei nélkül nőtt fel - hogy mikor tudta meg a szülei mártíromságát, nem tudjuk, de tisztában van a sorsukkal és úgy követi az elveiket, hogy nem is ismerte őket.
Bár sokat tanult, Konfuciuszt és Menciuszt fordít ha kell, de a hétköznapi világ dolgaiban kissé járatlannak tűnik. Anyja helyett úgy tűnik, a szolgáló volt a dadusa és legfőbb védelmezője, bizalmasa, de azért az ő képességei igencsak behatároltak - humoros, rafinált, de mégis végtelenül egyszerű asszonyság. Úgy tűnik, nem nagyon volt olyan úrinő körülötte, aki a tisztességes "kisasszonyságot" megtanította volna neki (VIRÁG, kert, pillangók és egyebek, a puska és harc helyett).
A férfiakhoz és a női praktikákhoz egyáltalán nem ért, mint ahogy talán Choi sem ismeri a nőket, az igaz szerelmet... Lassan, számukra is meglepő módon csodálkoznak egymásra.
(Ebből kifolyólag a kapitány biztosan nem olvasna Trisztán és Izoldát, ez a forgatókönyvíró műve - még jó, hogy észrevettük a célzást!:)))))

KÉP: mivel nem vagyok gépközelben, így azt használom, amit a neten vagy itt találok (ezt pl. edimirtől). A virág, mint a nőiség szimbóluma...
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 01:49:15 10/10 Előzmény lapishun
(233444/239047)
Kedves Lapishun!
Először is köszönöm, hogy vállaltad a sorozat fordítását. :)
Jó, hogy itt vagy, ha csak pár sor erejéig is, mert egy férfi nézőpontja mindig más.
Te mint fordítója a sorozatnak ráadásul érintettebb is lehetsz, mint egy "sima" férfi néző.
A két főszereplő karaktere lehet még zavaros, miközben az is lehet, hogy csak nem ismerjük őket eléggé (ahogy ők sem saját magukat).
Mert a koreai sorozatok jellegzetessége, hogy összetett jellemábrázolásokat is bemutat, aminek rétegei csak a cselekmény előrehaladtával bomlanak ki.
Nem kell messze menni, hiszen a Silla topikban vagyunk, ahol rengeteget voltunk képesek írni a szereplők jelleméről, motivációiról. Legfőképpen Bidam alakja volt megosztó, de ugyanígy Misil, Csuncsu, sorolhatnám... A sorozat újravetítése kapcsán ebből kaphattál egy kis ízelítőt az egyik facés csoportban, sőt ha jól rémlik, mintha azt is írtad volna, hogy ezek után kicsit elgondolkodtál Silla megtekintésén... :)

De visszatérve a Mr.Sunshine-ra (nem tudom, meddig olvastál vissza).
Először is: egy férfi és egy nő egészen másként gondolkodik. Megértem, hogy számodra a szamuráj és a piperkőc vőlegény szimpatikusabbak, mint az amerikai katona.
Mert ugyan miféle katona az, akinél látszólag a lovagiasság szikrája is hiányzik... miközben én látom az egykori szolgafiút, aki éppen a saját identitásával küzd.
Miután a koreai sorozatok nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekkor, a gyökerek bemutatására, így nálam már összeállt egy gondolatsor, amit külön fogok kifejteni. (Már láttam a 6. részt is, így arra tudok hagyatkozni, bár igyekszem nem spoilerezni.)

Ami pedig a kémiát illeti. Már mástól is olvastam, hallottam ezt a nem működő kémiát, de ugye ízlések és pofonok.
Nálam a kémia kettős természetű.
Egyrészt kell, hogy működjön a férfi főhős és köztem (ez időnként másokkal is előfordul, de az utóbbi években leginkább SSH az, akivel mindig, minden körülmények között működik a kémiám...:))))
Ha a férfi főhős és köztem ez megvan, akkor jöhet a női főhős: ha jól megírt a szerep, jól mutatnak együtt, ha tudok szurkolni nekik minden szokásosan előirt forgatókönyvi nehézség ellenére, akkor úgy érzékelem, hogy működik közöttük a vonzalom. Ha viszont valamiért idegesít a csaj, ha nem látom őszintének a rajongását a neki rendelt pasi iránt, ha mesterkélt a játéka, akkor nem működik a kémia és slussz.
[SSH-nál maradva, pl. az Obsessed, az East of Eden, a My Princess szerelmespárja tökéletesen működött, a dr.Jin pedig nem - Park Min-young borzasztóan nem illett hozzá, miközben a SKKScandal-ben és a City Hunter-ben meg jó volt, mással... de persze nyilván mindenki a saját ízlése szerint ítél, nálam mindenesetre így működik.]

Mivel Lee Byung-hunt egyébként is bírom és Kim Tae-ri is kellően szép és tehetséges, így eddig bejön az alakításuk.
Bár az is igaz, hogy az amerikai katona csak 40 év körüli, míg LBH már 48 és ez időnként látszik is rajta... de amikor ritkán mosolyog - és sejthetően nem fog túl sokszor -, akkor viszont kifejezetten szép és fiatalabbnak is tűnik... :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 01:40:39 10/10
(233443/239047)
+ Egy érdekesség, amit keresgélés közben tálaltam:
"Megtalálták a 113 éve elsüllyedt hajót, 200 000 kiló arany lehet a fedélzetén
Könnyen lehet, hogy az évtized legnagyobb történelmi felfedezése lehet az a hajó, amit nemrég egy dél-koreai csapat fedezett fel a dél-koreai sziget, Ulledungo közelében. Állításuk szerint ugyanis azt a Dmitrij Donszkoj nevű cirkálót találták meg, amit még az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban veszített el az Orosz Birodalmi Haditengerészet."
http://m.hvg.hu/tudomany/20180724_del_korea_ulleungdo_sziget_hajoroncs_dmitrij_donszkoj_arany_kincs

És még egy cikk, ami a mai haderő különleges egységéről ír (lsd. IRIS c. sorozat, éppen LBH-nal). Érdekes olvasmány a benne rejlő irónia ellenére és nem mellékesen egy jellemző mondat a háború utáni Koreáról.
"Park Csung-hi elnök (aki jó koreai szokás szerint a japán gyarmati hadsereg hadnagyából lett koreai altábornagy, majd 18 éven keresztül keménykezű államfő) egy csöppet sem bizonytalankodott,..."
http://fmc.hu/2017/08/22/a-del-koreai-707-es-kommando/

És visszatérve a fő témához, bizony a koreai közvélemény még jó öt évvel ezelőtt is elég megosztott volt ahhoz, hogy mintegy nosztalgiából és kis többséggel ugyan, de államfővé választotta az egykori Park elnök/diktátor lányát, aki először nagy szenzáció volt női elnökként, majd végül a Sewol komp katasztrófája, a korrupciós és sámánista botrányok elsöpörték, hogy Dél-Korea aztán tavaly tavasszal megválassza Mun Dzsein-t (Moon Jae-in), aki a XX. századi történelem éppen ellentétes oldalán állt, a '80-as évek demokratizálódási folyamatában jogvédőként tevékenyedve.
Az elmúlt jó egy év jelentős változásokat hozott az észak-koreaiakkal szembeni politizálásban és (szerintem legalábbis) Amerikára sem feltétlenül a jóságos, védelmező "Uncle Sam"-ként tekintenek. Talán ez is megjelenik egy kicsit a Mr.Sunshine-ban, mert nekem úgy tűnik, egyformán távolságot tart mindkét országtól. Az amerikaiaktól mondjuk kisebbet, mert a király (konkrétan ekkor már Kangmu császár) Amerikától kér végül segítséget, és a piacon gyerekeket mentő Choi kapitányt is hősként emlegeti az utca népe.
Pro-japánságot viszont egyáltalán nem látok benne, mert pl. Tsuda őrmester alakja ritka ellenszenves figura...
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 01:35:45 10/10 Előzmény micike_MSc
(233442/239047)
A nagyobb vita Goo Dong-mae karaktere miatt kerekedett, aki a "fekete sárkány társaság" hírhedt tagjaként tért vissza Japánból (erről már írtatok bőven).
A fiúnak "nem volt más választása, mint pro-japánná válni, mert az ország hagyta el őt először, így ez igazolja kegyetlenségét." (írja a cikk...)

Viszont tálaltam erről a hírhedt szervezetről egy ismertetőt. Eszerint maga a Társaság Min királynő meggyilkolása után 6 évvel alakult. Az alapítóinak akár a korábbi szervezetben lehetett hozzá közük, de ennek a Sárkánynak így biztosan nem.
(Mivel nem túl hosszú, így idemásolom; a direkt link most éppen működik, de ha esetleg mégsem.)

"A Fekete Sárkány Társaság szélsőséges nacionalista japán szervezet volt, amelyet a Fekete Óceán Társaság egyes vezetői alapítottak 1901-ben, állítólag a nyugat–keleti kapcsolatok és az oktatásügy jobbítása céljából, valódi törekvésük azonban az volt, hogy az Amur folyótól délre eső részeken kiszorítsák Oroszországot a kelet-ázsiai érdekszférából (az „Amur” kandzsija'fekete sárkányt' is jelent). Saját hírszerző iskolájukban képzett kémeket küldtek Szibériába és Mandzsúriába, hirdették a „pánázsiai gondolatot”, az orosz–japán háborúban (1904–1905), Korea annektálásakor (1910) és a szibériai intervenció idején (1918–1922) a színfalak mögött tevékenykedtek, az 1920-as és 30-as években a liberálisokat és a baloldalt támadva „Sóva-restaurációt” követeltek (a Meidzsi-restauráció mintájára). Az amerikai megszálló hatóság (SCAP) 1946-ban feloszlatta a szervezetet.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fekete_Sárkány_Társaság
10/10
micike_MSc 2018 júl. 26. - 01:31:49 10/10 Előzmény edimir
(233441/239047)
Szép estét Mindenkinek!
Valóban igazoltan vagyok távol, de a nyaralás pont arra jó, hogy kicsit több időm van magamra is. Így aztán napközben olvasgattam, majd több részletben bepötyögtem a telefonomba, amiről írni akartam (meg amire időm volt), úgyhogy most ezt jól rátok zúdítom - előre is elnézést kérek! :)))

Többek között Illona is hozott cikket korábban Goo Dong-mae karakterének megváltoztatása miatt, de én most erre reagálnék. (Azt hiszem...:)))
A Yonsei Egyetem egyik professzora szerint a 40 milliárd won (~10Mrd forint) költségvetésű drámában néhány alapvető történelmi tény nem volt helyes:
- az 1871-es hadjárat előtt amerikaiak nem tartózkodtak Koreában;
- a függetlenségi mozgalom harcosai nem támadtak az amerikaiak ellen (lsd. itt a Logan Taylor elleni merényletet Ko kisasszony által).
Na, bumm. Alkotói szabadság, ahogy edimir/bori (?) mondá korábban. Engem jobban zavar, hogy ez a koreai 24 részes, még ennél is több órányi monumentális sorozat csak 3x került többe, mint a magyar (kb.kétórás) Kincsem c. történelmi kalandfilm... ha innen nézzük, a Mr.Sunshine nem is került sokba, miközben Korea jóval gazdagabb ország nálunk. Úgyhogy minden csak viszonyítás kérdése. :)

Csoszon civilizálatlannak, elmaradottnak ábrázolása, ahová a nyugatiak hozták az áramot, szállodát, vonatot - akkor is történelmi tény, ha kevésbé tetszetős a mai kor emberének. És nem csak a technika volt hiányos fejlettségű, hanem bizony elsősorban a társadalom, az emberek sokasága volt elmaradott a régi kasztrendszer miatt, ahol csak az számított, ki hova született, így voltak a kiváltságosok és az elnyomottak, mindenféle átjárási lehetőség nélkül.
Azért ezt a "barbár" Nyugat már jóval előbb meghaladta, és Japán is felismerte a modern demokráciában rejlő lehetőségeket (lsd. Meidzsi restauráció), miközben jól elleste a nyugati vívmányokat is éppen abból a célból, hogy tovább terjeszkedjen és gyarmatosítson, mint ahogy a nyugatiak tették évszázadokon át.
Ez jelentős különbség volt az akkori Csoszon és a többfelől érkező "megszállók" között.

"...a japán megszállás az egyik legérzékenyebb korszak, mert olyan történelmi perspektívát mutat, amely közvetlenül kapcsolódik a mához" - mondta Jung Duk-hyun kultúrkritikus, szintén a cikkben.
Itt most csak a századelőről van szó, de az elnyomó megszállás, a II. világháborúban elkövetett borzalmak nemcsak Koreában, hanem a teljes dél-kelet ázsiai térségben mély nyomot hagytak. De míg a háborús bűnös Japán és Németország "megfizetett" a tetteiért, bocsánatot kért és pacifistává vált, addig Korea - és mi magyarok sem - nem nézett szembe azzal teljes mértékben, kik voltak a viharos XX. századi történelmük vesztesei és haszonélvezői (a hazán belül).
Így pedig lehetnek kellemetlen érzeteik, de még mindig kevésbé, mint nálunk... (lehetne, ha készülnének ebben a korszakban játszódó filmek, sorozatok itthon, vagy ha egyáltalán beszélnénk róla...)
8/10
edimir 2018 júl. 26. - 00:42:28 8/10 Előzmény boil54
(233440/239047)
Köszi!:)) Kicsit tartok ezektől a monológoktól. Én magam utálom a hosszú hozzászólásokat. Ezeket se annak szántam, csak ilyenre sikeredtek.

Igen, én is várom micike hihetetlen alaposságát és precizitását, Illiona enyémtől annyira különböző, de épp ezért mindig elgondolkodtató nézőpontjait, maggi tisztánlátását, Cru fanyar humorát, kimbin racionalitását, MM kérdéseit...

KÉP : a kútnál..... szél sodorta levelek és évek... kép-költészet

Én is sokszor belefeledkezem a látványba...

Szentimentális? Hmm, a libagolyfán akad még ilyenből pár!:))))))))))))))))))
boil54 2018 júl. 26. - 00:03:56 Előzmény edimir
(233439/239047)
Csak zúdítsd nyugodtan! Imádom olvasni a fejtegetésed, hiszen olyanokat teszel érthetővé, amik felett egyszerűen átsiklottam, és ilyenkor hallani kellene, ahogy mondom, jáááá, tényleg! Hogy ez nekem fel sem tűnt. Így már érthető! Avatott szem a tiétek, ami kitágítja az én látásmódomat is.
Az tény, hogy sokszor felületesen nézem, logika nélkül, engem inkább a látvány, az érzelmi oldala fog meg, a csodálatos fényképezés, a zene. Igen, eléggé szentimentális vagyok.
Szóval várom a többiek véleményét is.
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 23:33:22 8/10 Előzmény bori4
(233438/239047)
Már szegény boli-ra rázúdítottam a hosszú fejtegetésem e tárgyban, téged megkíméllek tőle.:))))))

"Szerintem még nincs lamur...... :))"

Miért ne lehetnének különböző szerelmek, amiként az emberek sem egyformák? Miért ne élhetnénk meg másként az érzéseink, a vágyaink?

KÉP: egy nő, aki nem tudja még, milyen vihart tud sodorni egy selyemszoknya, aki nincs tisztában az érintés varázsával... egy nő, akinek fogalma sincs, mi az, hogy nő......

8/10
edimir 2018 júl. 25. - 23:16:56 8/10 Előzmény boil54
(233437/239047)
Off

Mr Sunshine

Szia!:)))) Az utóbbiról fogalmam sincs, nem tudom miért tűnt el a hsz-ed?:(((
A felbukkanásodnak viszont örülök!:))))))))))

"e-Shin közötti lamúr egyelőre nekem teljesen hiteltelen."

Gondolom, a Ae-shin kisasszony és Choi kapitány közötti meghittebb kapcsolatra gondolsz.:)

Pedig a Kisasszony tényleg szerelmes. Csak ő egy furcsa lány, ezért ez a bizonyos "lamúr"is furcsa.
Hogy hiteltelen lenne? Hmm, megítélés kérdése....

Szerintem egyszerűen saját magát se érti, a benne zajló folyamatokat. Az énképe hamis. Ő saját magát egy elkötelezett ellenállónak tartja, Csoszonért mindent fel kell áldozni, akár a szülei. Ez az életcélja, ez a választott küldetése. Eszerint akar mindent megítélni.

Az, hogy közben ő nő, eddig nemigazán érdekelte, csak annyiban, hogy ez társadalmilag milyen korlátot jelenthet a célja, küldetése szempontjából, bár a nagyapától kikönyörögte e téren is az engedményt, tanulhat a vadásztól lőni.

Bevallom, nem figyeltem oda, hogy mi is a dátum, amikor született, micike szerint 1875, tehát eszerint 27 , lapishun szerint 30 éves 1902-ben. Bármelyiket is vesszük alapul, már nem az a harmatos hajadon, kezd korabeli mércével a vénlányság felé haladni, persze tudjuk, hogy menyasszony.... de mégis, lányként benne jár a korban.

Milyen volt eddig a felnőtt élete? A nőiségével abszolút nem törődött, semmi smink, ékszer, helyette könyv, újság.... az előkelő ruha más kategória, a a társadalmi státuszához elengedhetetlen. Távol álltak eddig tőle a női vágyak, a női szerep. Nem érdekelte a másik nem, se a jövendő férj, gyerek. Jól jött neki a távolban lévő vőlegény, remek alibi, ez az oldal lezárható, nem kell vele foglalkoznia, törődhet "fontosabb" dolgokkal, Csoszon megmentésével.

De mi van akkor, ha egyszer csak az eddig tudomásul sem vett, lefojtott nőiesség egyszer csak felhorgad? Mi van, ha feltámad benne az érdeklődés egy férfi iránt, ha előbújnak a vágyak.... És itt nem a 18 karikásakra gondolok. Hanem az olyan egyszerűekre, mint látni a másikat, hallani a hangját, a közelében lenni...

és honnan érthetné meg ezt a lényétől eddig oly idegen furcsa késztetést? Mert a 27/30 éve ellenére igenis ebben teljesen tapasztalatlan, járatlan!

Próbálja magának "lefordítani", "bajtársat" keresek, csak azért akarok vele találkozni, beszélni, hogy megbizonyosodhassak arról, hogy ő valóban a "bajtársam" , egy oldalon állunk. A hazafi én csak ennyit ért az egészből, csak ennyit engedélyez.

Miközben látjuk, hogy csitriként futkározik a férfi után, az pedig veszi a jeleket és mert tapasztalt, ezért érti is... ott a kis mosoly, amikor a Kisasszony dicsekszik az angol tudásával, ahogy a sapkájáról a nevét próbálja kibetűzni.

De a férfi azt is megérti, hogy a lány még nem tudja, mi is történik vele, benne. Ezért hagyja, hogy a párbeszédeikben továbbra is a bajtárs blabla maradjon. Vár arra, hogy a lány felismerje magától, mi is történik köztük valójában. Visszafogja magát, csak arról beszél, hogy bízzon benne, ő próbálja védeni.

Furcsa Kisasszony, furcsa "lamúr"!:)))))

KÉP: - felirat - a furcsa Kisasszony furcsa reakciója... szegény virág!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 22:24:56 8/10 Előzmény edimir
(233436/239047)
... lemaradt kép
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 22:24:03 8/10 Előzmény edimir
(233435/239047)
Off

Mr Sunshine

spoiler
... és akkor jöjjön az előbb felvázolt előkészületek után a nagy kettős, a Kisasszony és a Choi kapitány.
A Kisasszony öntudatos, sértett és rideg. A férfi távolságtartó, kényszeredett, elvégre ő csak belecsöppent ebbe az egészen kellemetlen helyzetbe... Vajon el tudnak ettől vonatkoztatni, hat rájuk az egész miliő, átváltozik-e a "vizsgálat" szituáció vmi mássá?

Ha csak szó szerint a párbeszédre koncentrálunk? Akkor úgy ér minket mint, a hidegzuhany... Ennyi előkészület a semmiért?

De talán nem a kimondott szavakra kellene koncentrálnunk, hanem a ki nem mondottakra, ami ott van mögöttük...

Kisasszony: azt hittem blablaba bajtársak.... mögöttes: annyira hinné szeretnék benned, de most csalódott vagyok.....

Choi kapitány: más is lehet a blabla bajtárs... blablabla majd eltussolom a puska ügyet... mögöttes: hát még mindig nem érted, hogy kettőnk között van vmi? Látod, a kedvedért még a kötelességem is megszegem?

Természetesen nincs összeborulás, marad még csalódottság mindkét oldalon, de próbálták legalább tisztázni.....

És nem, Kudo Hina játszadozása nem fog bejönni, ez nem "Sad ending" románcocska, ennél többre tartják magukat, önérzetesebbek.....

KÉP: itt még locsifecsi asszonysággal

8/10
edimir 2018 júl. 25. - 21:52:43 8/10 Előzmény lapishun
(233434/239047)
Off

Mr Sunshine

"mennyire karakteridegen és erőltetett a két főhős (a csoszo nemes kisasszony és az amerikai katona) minden közös jelenete számomra. " "Továbbá annyira kényszeredett dialógusokat adnak a szájukba"

Nézzük a vonatos jelenetet az amerikai puska eltűnésekor

Spoiler

Ugyebár a nemeskisasszonyt nem illik, de meg kell "motozni" dilemmát Kudo Hina oldja meg a ruhacserével, hiszem ugyebár a nyugati ruha alá nem rejthető el olyan ügyesen egy puska, lévén testhezállóbb... Mindenki rábólint a javaslatra....

Jön az Illiona szerint The Handmaiden-re szándékoltan hajazó "öltöztetés"... most ettől eltekintve azért van pár apró momentum a jelenetsorban.

1. Kudo Hina itt meséli el a saját történetét, itt beszél a "Sad ending" fajta szeretői kapcsolatról, amiben már eleve benne van, hogy csak adott időre szóló szenvedély, nincs elkötelezettség.

Nem tudok szabadulni a gondolattól, de mintha Kudo Hina itt egy kicsit eljátszana a két főszereplővel... A Kisasszonynak bogarat tesz a fülébe a Sad ending emlegetésével, mintha a ruhával egy csepp frivolságot is át akarna adni a Kisasszonynak... tesztelni, hogy mit kezd vele, a szituációval... Mintha azt sugallná: Van kedved a bőrömbe bújni néhány pillanatra? Kipróbálnád milyen?

2. Van még egy momentum, ami efelé a kísértés fel mutat... A Kisasszony hajviseletét megváltoztatja. Persze mondhatnánk, hogy a ruhához igazítja, de a hajviselet indifferens "a puska nincs nálam" ellenőrzés szempontjából, itt nem a tökéletesen harmonikus toalett a lényeg, ahol minden részlet a helyén van.
A klasszikus lány copfot asszony kontyba tűzi fel a saját hajtűjével. Hmmm, a kisasszony nem tiltakozik ez ellen! Miért? A Kisasszony természetesen tisztában van a hajviselet jelentésével, akkor is miért is? Kíváncsiság? Esetleg a saját (eddig nagyon is elhanyagolt) nőiességének hatását kívánja így tesztelni a férfin? Egyfajta bátorítás felé?

3. A fülke ablakain a függöny természetesen behúzva, zárt, leszűkített a tér, adott a meghittséghez....

4. A fülke falán gésa ábrázolás... ez is efelé hat....

KÉP: az a bizonyos asszony konty

bori4 2018 júl. 25. - 21:23:01 Előzmény boil54
(233433/239047)
Szerintem még nincs lamur...... :))
boil54 2018 júl. 25. - 21:22:32
(233432/239047)
A kibeszélést úgy gondoltam, hogy mindenki kiírja magából, ami a sorozat nézése közben felmerül érzés, hatás. Hiszen itt nem is látjuk, hogy ki, mikor van itt és megnézés után napokkal már nem ugyanaz a hatás, hiszen akkorra már ülepedik. Tegnap néztem meg az 5. részt, a 6. magyar fordítása pedig hétvégére várható. Szerintem az elejétől újra kellene néznem addig. Azért dühös vagyok, hogy az eddig írtak csak úgy eltűnt. A lényege az volt, hogy a 5. részben örömmel láttam, hogy nem egyedül van Ae-Shin a hegyekben "tanulni", ott van vele a dajkája is, és így már teljesen más a leányzó megitélése.
Majd jövök később...
boil54 2018 júl. 25. - 21:16:22
(233431/239047)
Jaj, Istenem, ez így nagyon nehézkes.
boil54 2018 júl. 25. - 21:15:13 Előzmény edimir
(233430/239047)
e-Shin közötti lamúr egyelőre nekem teljesen hiteltelen.
Hová tűnt a többi, amit írtam?
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 20:51:17 8/10 Előzmény edimir
(233429/239047)
off

Mr Sunshine

Elnézést, de az OFFTOPIC szürke betűit borzalmas olvasni, inkább maradok az off jelzésnél...

KÉP: a zászlók még egyszer... amerikai követség, kinn az amerikai zászló és a koreai, alatta pedig bemasíroznak a japán katonák....

Arra még emlékszem, hogy kb. a 2. rész táján említette az egyik miniszter az oroszokat is, de mintha a későbbi részekben még csak emlegetve se lennének. 1902-ben talán még nem kéne "leírni"... ill. kiírni őket a sorozatból... A sorozat a térségben csak Japánnal és a Amerikával számol hatalmi tényezőként.... erre van kihegyezve....

Hmm, most mondja vki, hogy a két keresztbe tett zászló nem a mának egy kiszólás?!
8/10
offtopic
edimir 2018 júl. 25. - 20:33:38 8/10 Előzmény boil54
(233428/239047)
Szia!:)
A "kibeszélős" sorozatként valóban a Mr. Sunshine-ban állapodtunk meg, de ezen a héten lehet némi csúszás, Illiona csak olvasó üzemmódon van a héten, micike nyaral a családdal, ami ugyebár igazolt távollét. Mennyei Harmónia talán belefeledkezett a Gentleman's Dignity újranézésébe, Cru passz, lehet, hogy nézte, de vár a vetítésig. Maggi este későig dolgozik, talán a hétvégén akad ideje. Kimbin unokázik.

Én meg már lassan nem merek írni, kezdek túltengni.... mondanivalóm lenne, de a beszélgetés is olyan, mit a LOVE, Choi kapitány szavaival élve (legalább) ketten kellenek hozzá!:)))))))
8/10
offtopic
edimir 2018 júl. 25. - 16:42:32 8/10 Előzmény Illiona
(233427/239047)
Szia!:))))

Tudom, hogy csak olvasó üzemmódban vagy... Láthatod, nem hagyjuk Silla partjait elnéptelenedni.

KÉP: 11!:)))) Remélem ez az újabb milliócska jelzi, hogy akad még ide kattintó, van még Olvasó rajtad kívül is, netán hozzászólást elkövető!:)))) De természetesen hiányzol.....
8/10
offtopic
edimir 2018 júl. 25. - 11:39:15 8/10 Előzmény edimir
(233426/239047)
Puff... már megint! A megszokás nagy úr..... az a fránya kis pipa a négyzetben....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 11:37:42 8/10 Előzmény edimir
(233425/239047)
Hmmm....
Kap a hozzászólás egy automatikus "OFFTOPIC" fejlécet, a betűszín szürkére vált, míg a szimpla küldési módban fekete...

Van újra "Ne mutasd az offtopikot" lehetőség, annak, aki nem kíváncsi az ilyen bejegyzésekre....

Csak ne lenne olyan kicsi ez az Offtopik felirat, még szokni kell, az előbb is mellényúltam...:(
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 11:00:39 8/10 Előzmény edimir
(233424/239047)
Mr Sunshine

Milyen érdekes, ahogy a virág motívum a részben visszatér.....

KÉP: - felirat - itt az anya álmaként... a hagyományos értelemben... egy hagyományos szerepben
Mi is lehetne egy szolganő álma a következő életében... a fia szülessen újjá, immár uraságként.... magának nem kér mást, mint virág lehessen a kertjében... azaz szerényen ott maradhasson a közelében, felüdíthesse illatával, szirmai színével, kecsességével.....ő lehessen a megnyugtató háttér tolakodás nélkül... szinte észrevétlen....
8/10
offtopic
edimir 2018 júl. 25. - 10:38:21 8/10
(233423/239047)
Van újra offtopik küldési lehetőég!:)))))))))) Végre nem kell off feliratot írogatnom!:)))))))))))) Kíváncsi vagyok, hogy milyen a hozzászólás, ha ezzel küldöm el.....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 09:53:45 8/10 Előzmény bori4
(233422/239047)
Off

Mr Sunshine

Igen, tudjuk....
De azért valljuk meg, nem mindegy a szembesítés módja.....

KÉP: - felirat - lekezelően egy hazaáruló szájából.... hmm, kicsit tényleg irritáló lehet...

gondolom, ez még az eredeti verzió, mielőtt átdolgozni kényszerülnének....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 09:34:38 8/10
(233421/239047)
Szép napot Mindenki!:)))))))))))))

Az jutott eszembe, vajon hányszor kapjuk meg még angol nyelvleckeként a sorozat alappilléreit?

Egyszer már volt ugyebár a LOVE.....

Most megkapjuk mellé, a másikat...
KÉP: - felirat - eddig minden főszereplőnk adott erre vmiféle választ, már csak az a kérdés, változnak-e a válaszok?

Hmm, azért milyen érdekes ez a "Honnan származol?" Persze elsősorban az országra kérdez, de emberre kivetítve ez a kasztja/múltja is lehetne... ettől összetettebb a dolog....

8/10
edimir 2018 júl. 25. - 05:14:53 8/10
(233420/239047)
További szép hajnalt!:)))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))))

Most már tényleg megyek, a billentyűket már úgyse nagyon látom...
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 05:11:03 8/10 Előzmény edimir
(233419/239047)
off

Mr Sunshine

Igen, tudom, hogy a nagyapa korábbi szavait is felidézi, amikor még óvni akarta, hogy neki csak a virágokban kéne gyönyörködnie és rábíznia magát jövendő férje védelmére...tiltakozása hagyományos női szerep ellen... és egyébként is ő nem egy törékeny virágszál, hanem öntudatos nő puskával a kézben.... Hmmm, mintha minden probléma megoldása csak a fegyver lehetne.....

Számomra kicsit túllihegett reakció.....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 04:49:26 8/10 Előzmény edimir
(233418/239047)
off

Mr Sunshine

KÉRDÉS: vajon 1902-es évtől kezdődően mekkora időt ölel fel a sorozat? Hmm, érdekes lenni tudni, nagyon nem mindegy!

Már csak 2 év van az orosz -japán háború kitöréséig, 3 év a japán protekturátusi szerződés aláírásáig.

Tehát elképzelhető, hogy a sorozat kb. 1904-ig játszódhat, esetleg az utolsó rész végén még vmi narráció a későbbi történésekre utalhat. Nem valószínű, hogy a Kisasszony 73 éves mamókaként köszönti puskával a kezében a japán függésből felszabadult Koreát!:))))

KÉP: itt még leforrázva elmasíroznak a japán katonák, miután elhamarkodott fellépésük folytatására Choi kapitány amerikai hadüzenetet helyez kilátásba.... De mint tudjuk, egyszer majd visszamasíroznak... és maradnak is úgy jó 40 évre.....

Hmm, azért ilyen felvezetés után ezt a sorozatnak elég nehéz lesz majd lenyeletni....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 04:23:02 8/10
(233417/239047)
off

Mr Sunshine

Rendes vetítést a részből majd micike készít, nagyon szuper volt a múltkori is. Még rengeteg minden kikívánkozik, de mondjuk aludni se ártana.:)))))

KÉP: - felirat - no, erről is lenne véleményem, de egyelőre elég, hogy a bal vállnál ott van a sunshine!:))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 04:17:09 8/10
(233416/239047)
off

Mr Sunshine

Még most is varázslatos a képi világa, néha líraian szép... egy-egy villanásnyi jelenet rendkívül finom, mint az múltban az anyával a kútnál....

A másik erény számomra a humor. Nem tehetek róla, de annyit szenvedtem már a sajátos koreai humor ripacskodásától, hogy ha ennél kevésbé harsányra veszik, akkor már megnyertek vele....

KÉP: az egyik kedvencem, a tolmács!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 04:10:42 8/10 Előzmény edimir
(233415/239047)
off

Mr Sunshine

És végre kimondatik, hogy miért is vallja oly nagy meggyőződéssel Choi kapitány amerikai állampolgárnak magát.....

KÉP: - felirat - igen, mert egyrészt Amerika megvédi a polgárait, másrészt, mert ehhez nem csak a szándék, de az erő is megvan...

te meg kiskölyök, megszívtad, rossz helyre születtél, az országod eddig se törődött a polgáraival, ráadásul még gyenge is hozzá... Choi kapitány empátiája eddig terjed, nem lehet elég korán a valósággal szembesíteni egy kiskölyköt....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 03:58:17 8/10 Előzmény edimir
(233414/239047)
off

Mr Sunshine

Aztán, ha nem vettük volna észre, akkor Choi kapitány a fejünkbe veri, mint a kiskölyöknek...

KÉP: - felirat - hmm, ez jól hangzik, csak sokra nem megy majd vele a kiskölyök, ha felnőve (amennyiben megéri) már a Japán Birodalom árnyékában élhet... persze nagyapa korában (amennyiben megéri) majd a fejére csaphat a 2. világháború után, hogy lám, Choi kapitánynak igaza volt.
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 03:27:13 8/10
(233413/239047)
off
Mr Sunshine

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a nagy amerikázás nem a mának szól-e a sorozatban.
Elég furán jön le képileg, miközben tudjuk a korabeli tényeket.....

KÉP: a zászlók a szélben... egy pillanatra elfedi az amerikai a japánt... hmm!
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 02:51:21 8/10 Előzmény lapishun
(233412/239047)
off
Mr Sunshine

A vőlegény

Nem azt mondtam, hogy nem érdekli a menyasszonya, természetesen kedvére van, hogy szép, talán tetszik is neki, felkelti az érdeklődését. Én arra utaltam, hogy ez az érzelem nem egy mindent elsöprő szenvedély, nagy szerelem első látásra... persze nincs kizárva, hogy azzá nőheti ki magát a részéről...
De itt még jól palástolja az elutasítás feletti csalódását távozik.....

Később az eljegyzés felbontásának halasztásával időt próbál nyerni, még nem tiszta, hogy ez az idő a szülei leszerelésére, vagy a lány döntésének megváltoztatásához kéri-e.

KÉP: - felirat - Mindenesetre sikerül a Kisasszonyt zavarba hoznia a saját válaszával, hogy mit is lát a lányban.... Hmm, a Kisasszony nőként bizonytalan... a saját önképében, hogy virághoz hasonlítják, ez szinte sértés... ettől olyan fals a karaktere.

Nem tudom, ki hogy van vele, de vhogy sántít ez az egész Kisasszony, mint hazafi. Az, hogy lőni tanul, még belefér... jól jöhet a családja/önmaga védelmében. De ez a mesterlövész a haza védelmében kicsit erőltetett. Puskával lelőni egy embert, szeme se rebben, mintha egy elvakult fanatikus lenne... mintha egy ember megölése nem is érintené... semmi nyomot nem hagy a lelkén, mintha profi lenne. Tudom, mártír szülők gyermeke, de akkor is, olyan, mintha apuskán kívül más alternatívát nem látna...

olyan furcsa kettősség van benne... művelt, érdeklődő, ugyanakkor hihetetlenül tapasztalatlan és éretlen bizonyos téren.
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 02:08:06 8/10 Előzmény edimir
(233411/239047)
off
Mr Sunshine

A vőlegény

Mennyire jellemző a Kisasszonyra, hogy mennyire naiv minden tanulmánya, lőgyakorlata ellenére...

KÉP: - felirat - fura megállapítás, még furább mérce... elég ostobácska....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 01:50:23 8/10 Előzmény lapishun
(233410/239047)
off
Mr Sunshine

A vőlegény igazi sötét ló....
Van egyrészt a látszat, az aranyifjú, akinél a felszínen egyfajta carpe diem életszemlélettel hintenek port a szemünkbe.... Igen, a hölgyeknek udvarol, bókol, mindenkire rámosolyog, közvetlen. Úgy tűnik, hogy nem érdekli a pénz, kártyás..... DE

DE annyit érzünk, hogy mindez vhol túlzás, hogy aztán jöjjön egy csavar.... Valójában semmit se tudunk róla az igazán lényeges dolgok terén.... Mit csinált Tokyóban 10 évig? A sorozat szerint ugyebár ott tanult. De ténylegesen mit csinált, mit gondolt, miért maradt ott... azt nem.

A száraz tények: 32 éves, gyakorlatilag anyagilag a szülői apanázstól függ, önálló jövedelme, hivatása nincs, ugyanakkor a leggazdagabb csoszoni család örököse.

Talán csak egyetlen árulkodó momentum volt róla... amikor Japánban megkapja a szüleitől a haza hívó táviratot....

KÉP: a szobája zsúfolásig könyvekkel, sehol lump alakok, se ital... egy szerető van mellette, akivel meghitt a kapcsolata. Nem alkalmi partner, beszélgetnek....

Úgy tűnik,a beszélgetés szavai mögött több van, mint elsőre gondoljuk..... És itt nincs mosoly, inkább egy elmélázás, egy csipet fanyarság... a mindenki eladja a földet nem csak adásvétel, de ott dereng mögötte egy másik értelmezés, az ország kiárusítása....

Hmm, talán ez a 10 év egyfajta erőgyűjtés és a nagy döntés (a mihez kezdjek magammal) elodázása volt számára....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 01:20:34 8/10 Előzmény Illiona
(233409/239047)
Off

Mr Sunshine

Neked a vetkőztetős jelenetkor a The Handmaiden-nel volt kapcsolatos áthallásod....
hát nekem is itt, csak kicsit máshol és másként...

KÉP: pontosan ezzel a képpel.... nekem egyből a Schindler listája ugrott be a piros kabátos kislánnyal.. nem ragozandó, aki látta, tudja... elhíresült kép/jelenet...

hmm, vhogy nem túl elegáns lenyúlni, de még csak utalni se rá, annyira más nagyságrendekkel.....
8/10
edimir 2018 júl. 25. - 00:54:02 8/10 Előzmény bori4
(233408/239047)
Off

Az általam elsőként említett forrásban szerepelt:
"Bigger disputes followed with the character Koo Dong-mae, played by Yoo Yeon-seok, a boy from a lower-class butcher family, went to Japan and returned to Korea as a member of notorious the Black Dragon Society.
Many people pointed out the organization was historically pro-Japanese. The society is suspected of being involved in the assassination of Empress Myeongseong, wife of King Gojong. "

hát ezért olyan vörös posztó a Fekete Sárkány Társaság... egyébként a Mr Sunshine-ban is említik Min királyné megölését... igaz, csak érintőlegesen.....

A forgatókönyvíró ígéretet tesz, hogy törlik a társaság nevét... hmm, de sajna elhangzik a 3. részben... és az ugyebár már lement.....
boil54 2018 júl. 24. - 21:53:03 Előzmény lapishun
(233407/239047)
Örülök, hogy sikerült elcsábítani a Port.hu-ra a Mr. Sunshine vetítésére, kitárgyalására. Sajnos ez nem olyan pergő, mint a facebook és azt sem látjuk, ha itt van valaki. Remélem jönnek szép sorban majd a többiek és írják a véleményüket.
lapishun 2018 júl. 24. - 21:40:46
(233406/239047)
Mr Sunshine

Főleg facebookon, a csoportomban tomboltam dühömben, hogy mennyire karakteridegen és erőltetett a két főhős (a csoszo nemes kisasszony és az amerikai katona) minden közös jelenete számomra. Azt még lenyelném, hogy ha csak arról lenne szó, hogy a két színész között nem működik a kémia. De itt sokkal többről van szó. Hiába van romantikus köpenybe bújtatva az egész, számomra elképzelhetetlen, hogy a lány (30 évesen!) egyik pillanatban úgy viselkedik, mint egy csitri, a következőben mint egy fennhéjázó úrnő, miközben úgy lett bemutatva, hogy számára Csoszon az első és az országért mindent feláldoz. Már rég el kellett volna tennie láb alól az amerikai katonát, nem pedig rohangálnia a nyomában.
Továbbá annyira kényszeredett dialógusokat adnak a szájukba, hogy elfog a szekunder szégyenérzet amikor csak meglátom őket. Az ők alapvető konfliktusukra van felhúzva az egész sorozat, én ezt értem... (barát, vagy ellenség... illetve szerelem és ellenség) de egyszerűen nem működik. Öncélú az, ahogy a készítők állandó "véletlenekkel" mindig kereszteztetik az útjukat.
A katona motivációja is teljesen kusza számomra. Esze ágában sem segíteni a bajba jutott gyerekeken. Tőle aztán a japánok nyugodtan meg is erőszakolhattak volna egy tíz éves kislányt az utcán, különösebben nem hatotta volna meg... amiért mégis beavatkozott, az az, mert egyszer őt is megmentették... Egyszerűen képtelen vagyok rá a legkisebb mértékben is pozitív hősként gondolni.

Ellenben a szamuráj (jó, nem az, de japán és kardja van = szamuráj) barátunk, bár nem túl eredeti figura, de ezerszer szerethetőbb a maga kliséivel együtt. A kisasszonykánk bizalma is könnyebben felépülhetne felé, hisz ismeri gyerekkorából, ismeri a múltját, összerakhatja az indítékait és könnyebben bízhat akár a megváltoztatásában.

Lentebb említettétek, hogy a vőlegényt nem érdekli a lány. Én nagyon másképp látom. Akármennyire piperkőc, mégis ő a legegyenesebb. Meglátta, rögtön közölte, hogy tetszik neki és rögtön udvarolni kezdett neki. Attól még, hogy az üzleti érdeke is ezt kívánja, az érzései is meglehetnek a cselekedetei mögött. (Ha nem lennének érzései, akkor biztosan nem ilyen módszerrel udvarolna.)

Összességében jó véleménnyel vagyok a sorozatról, de néhol bántóan felületes. A forgatókönyv hullámzó. A karakterek bemutatásában és a hangulatfestében néha egyszerűen remekel, máskor meg közhelyeket puffogtat. Ami hibátlan, az a fényképezés. Az operatőr tényleg kitett magáért.
bori4 2018 júl. 24. - 20:25:10 Előzmény edimir
(233405/239047)
Újabb cikk - a nézők szerint japánbarát a sorozat.
" A nézők elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Joseon kultúrája civilizálatlan volt és a show túlzott igazolása azoknak, akik Joseont ellen fordították..." /guglis fordításban
Középkori feudális állam volt - ha tetszik ez a mai nézőknek, ha nem ....
Azt nem pontosan értem, hogy miért sérelmes, hogy a japán szervezet, amihez Dong Mae csatlakozott, jobboldali.... Mi más lehetett volna akkoriban Japánban?

http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2018/07/688_252682.html
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 19:06:16 8/10 Előzmény edimir
(233404/239047)
Off

Cru
Hmm, elküldtem az 1. PÜ-met ebben az új rendszerben neked.!:))))) Bocs, csak ki akartam próbálni.
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 18:37:14 8/10
(233403/239047)
Cru

A könyv, amiről beszéltem a találkozón:

SHERI HOLMAN: SONDOK: PRINCESS OF THE MOON AND STARS
Ez egy 2002-es kiadású könyv
Link róla: https://www.amazon.com/Sondok-Princess-Stars-Royal-Diaries/dp/0439165865

Potom két dollárért megveheted!:)))))) A linken ott szerepel még a sorozat más tagja is

A sorozat, amiben megjelent: ROYAL DIARIES
A sorozatról az ismertető itt: https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/The_Royal_Diaries&prev=search

Jól emlékeztem, hogy kb. a mi pöttyös-csíkos könyveinknek felel meg, a célközönség 9-12 éves

Ötletes olyan szempontból, hogy a híres ember fiktív naplójaként a fiatalok közelebb érezhetik magukhoz az illetőt.

Amin meglepődtem, hogy úgy tűnik, van hozzá tananyag is. Seon Deok-hoz tartozó tananyag itt:
https://www.scholastic.com/teachers/lesson-plans/teaching-content/sondok-princess-moon-and-stars-discussion-guide/

Gondolom, általa a csillagászat dolgoztatható fel a gyerekekkel.
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 12:59:11 8/10 Előzmény edimir
(233402/239047)
OFF

Mad Dog

Jó hír, hogy elkészült a magyar felirat a 11. részhez is. Köszönet érte Binky-nek.

Mondjuk páthuzamosan fordítja a Life on Mars-sal.

Én az utolsó 6 részt már újra csak akkor nézem meg, ha mindegyikhez lesz magyar, akkor se biztos, hogy nem csak az utolsót, mert végül is követhető volt angollal is. Kíváncsi vagyok, hogy a végén ő hogy oldja meg azt a bizonyos megszólítást a telefonban. Remélem, nem követi el az angol fordító hibáját!:)))))))))))))))))

KÉP: hmm, nem vmi kezdetleges mosoly!:))))) ez egy rajz, ami közelebb visz a 801-es járattal történtek kiderítéséhez.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 11:42:38 8/10 Előzmény edimir
(233401/239047)
off

Gonoszkodom, tehát vagyok!:)))))

Anno együtt néztük a Jang_Yeong-Sil sorozatot SIG-gel. Ott ugyebár a nagyszerű tudós-feltaláló életrajzi sorozata végén megkaptuk, hogy a "Tudományos és Technológiai Történelmi Enciklopédia" (a hangzatos címen kívül más beazonosítási adat nem szerepelt) szerint a 15. században a világ találmányainak sorában milyen lenyűgöző számban találhatunk koreait a többi nációhoz/régióhoz képest.

Hmm, most is jó lenne a Mr Sunshine kapcsán az adott korszakra felütnék ugyanezt a bizonyos enciklopédiát, és megnéznék a találmányokat ill. azok nyomán az ipar/gazdaság fejlődését. Persze, hogy nem esik jól a közvilágítás, vasút, villamos felemlegetése a mai nézőnek... de valahol megértem a sorozat készítőit is, hogy kicsit ugyan sarkítva, de jelezni próbálták a problémát....

KÉP: Jang_Yeong-Sil - amikor még a csúcson voltak a találmányok terén
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:49:01 8/10 Előzmény edimir
(233400/239047)
Off

Hadd legyek egy kicsit megint gonosz!:) Ugyebár 20 ezren írták alá a petíciót eddig,de azért látványosan nőtt a sorozat nézettsége az 1. részhez képest.... ez pedig jócskán több,mint 20 ezer néző...

Más. Nem tudom, hogy anno Silla vetítése során vajon hány egyetemi professzor tiltakozott a történelmi tényektől történő nyilvánvaló eltérés miatt? Erre is kíváncsi lennék! Persze az távoli múlt, kevésbé érzékeny szféra.....

Még gonoszabb.... Én nem voltam beájulva a forgatókönyvíró előbbi sikerétől, A Nap leszármazottaitól.... pont azért, amilyennek a fiktív Európát és a nyomorgó/éhező, koreai segítségre szoruló európaikat láttatta. Akkor az a sorozat hatalmas népszerűséggel ment Koreában és Ázsia szerte.... senkit se zavart az ottani nézők közül... persze nem is történelmi sorozatként lett nyilvántartva, de mégis.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:21:16 8/10 Előzmény bori4
(233399/239047)
Mr Sunshine

Hmmm... ezt is találtam:
https://www.scmp.com/magazines/style/news-trends/article/2156587/k-drama-mr-sunshine-writer-accused-distorting-history

Mi pénzbe kerülhet újraforgatni mindazokat a jeleneteket, amikben Goo Dong-mae szerepel? Ráadásul a kész helyett most az újabb munkálatok azt is jelenthetik, hogy írni/forgatni/vágni kell újra, ami ugyebár idő... ráadásul a stábot (még ha ez nem is érint mindenkit) újra össze kell rántani erre. Mivel fontos szereplőről van szó, azért az egyes részekben bizony szerepelt pár percet a képernyőn.....

Okoz-e ez vajon fennakadást a heti 2 rész vetítésében?
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:04:20 8/10 Előzmény edimir
(233398/239047)
Mr Sunshine

3.kérdés: Mi lesz a sorozat "kultikus" tárgya, amit a sorozat alatt/végén a rajongóknak szánnak? Persze az Illiona által említett direkt reklámon túl?

KÉP: gondolom, nem ez lesz..... nem igazán tudom egy mai, hétköznapi öltözék kiegészítőjeként elképzelni.....

eddig még mindig volt, vmi ruhadarab/ékszer/tárgy, ami a sorozat révén hihetetlen népszerűségnek kezdett örvendeni... a rajongónak megvenni/birtokolni/hordani illett.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:10:34 8/10 Előzmény bori4
(233397/239047)
Off

Terve vettük Illionával, ő meg is nézte, én nem tudtam leszedni arról az oldalról, ahonnan letölteni szoktam a régebbi sorozatokat, így elmaradt a megbeszélés... Pedig nagyon vonzó volt a téma, a kor egyaránt....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:06:46 8/10 Előzmény kimbin01
(233396/239047)
Szia!:)))

Pont olyan, amilyennek lennie kell, vidám, fesztelen és boldog!:))))))))) Élvezzétek az együtt töltött időt!:)))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:04:46 8/10 Előzmény Cilia
(233395/239047)
OFF

Gyönyörű az orchideád!:)))) Jobbulást, fájdalom mentes napokat!
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:00:17 8/10 Előzmény edimir
(233394/239047)
Mr Sunshine

2. kérdés: kik lesznek a 2. számú páros?
Mert ugyebár ilyennek is lennie kéne a sorozatban, ellenpontként, vagy, hogy a szerelmi szál egy másik kontextusban is bemutatásra kerüljön.

Goo Dong-mae nem igazán jöhet szóba... már ennyiből érzékeljük, hogy ő a kisasszony lovagja lesz, hogy mennyire rejtve, mennyire nyilvánvalóan.... hmmm..... ő a tuti tragikus figura, ő az a tipikusan beáldozandó kedvenc, legalábbis az eredeti forgatókönyvben ez lett volna... ezért is kaptam fel a fejem arra, hogy átíratják a karaktert. Innentől pont a kettősségét, a rideg yakuza bőrbe bújt titkos szerelmes lovagot bukjuk.

Marad az Aranyifjú vőlegény. Túl gondtalan, túl élvhajhász... érezzük, hogy vmikor a valóságnak utol kell érnie. Bár nincs ellenére a menyasszony, de nagyon nem érinti még, ha kicsit hűvös a jövendőbeli.... A szíve érintetlen eddig a nagy, mindent elsöprő szenvedélytől....

Hmm, és ki lesz a szép Hoteltulajdonosnő párja? Azt látjuk, hogy a kapitány tetszik neki is, de egy ilyen tapasztalt nő ennyitől még nem válik rajongó bakfissá.....

KÉP: az Aranyifjú, akit egyelőre jobban izgat a kártya,mint a menyasszony
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:42:57 8/10 Előzmény bori4
(233393/239047)
Hát biztosan nehéz volt lenyelni Goo Dong-mae romantikus figuráját, a Fekete Sárkányokat még kevésbé. Épp a Saimdang jutott eszembe arról, hogy már a dobozban lévő, kész sorozathoz is hozzányúlnak a vetítéskor, ha muszáj....

"Persze érthető a koreaiak érzékenysége, hiszen polarizálta az országot és ezt mai szemmel, az utódoknak helyére kell fejben tenni... Mi is volt esetleg a dédpapa, nagypapa, miből lett vagyon, vagy hogy vesztette el a több százéves nemesi család mindenét esetleg, mert "rossz" oldalra állt, vagy sodródott...."

Erről meg a Chicago Typewriter, amiben konkrét utalás van arra a tényre, hogy a Japánnal kollaborálok milyen jól megszedték magukat és milyen sikeresen mentették át a vagyonukat a függetlenné váló Koreába, ugyanakkor az ellenállóknak csak az erkölcsi győzelem maradt a nyomorúságuk és veszteségeik mellett..

KÉP: - felirat - ebben a beszélgetésben utal erre a visszásságra az író a szellemnek....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:28:49 8/10 Előzmény edimir
(233392/239047)
Mr Sunshine

Mindezek ellenére a kisördög nem hagy nyugodni. Miért? A forgatókönyvíró miatt.
Kim Eun-sook
Ismertető róla: https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Eun-sook

Jó pár sorozatát láttam, néhány a kedvencem lett.
Ami kétkedésre ad nálam okot, hogy (a koreai sorozatokban nem szokatlanul) előszeretettel hoz össze egymástól szinte áthághatatlan távolságra lévő párokat. És minden realizmust nélkülözve ezeknek a vezető pároknak ad esélyt, hogy együtt maradjanak.... Nem csöpögős hepiendet, a cukorszirupba cseppent mindig olyan tényezőt, ami a túl édes ízt közömbösíti. De egyik szerelem se (legalábbis amit én láttam tőle) sem zárul abszolút tragikusan a vezető párosok szintjén.

A Mr Sunshine lesz majd a kivétel?????
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:17:37 8/10 Előzmény edimir
(233391/239047)
Mr Sunshine

Tudom, azt mondhatjátok, így a sorozat elején még felesleges találgatásokba bonyolódni, hiszen épp csak megismertük a fontosabb szereplőket, épp csak kezdjük vhogy elhelyezni magunkban a történéseket.

De miért hagynánk parlagon heverni a fantáziánk, a logikánk, az asszociációs képességünk?

Kaptunk néhány kulcsot... lássuk, mire megyünk velük?

1 kérdés: vezető páros

Ugyebár abban már nagyjából egyetérthetünk, hogy Ae-Shin kisasszony párjának a három aspiráns közül Choi kapitány tűnik befutónak

A kor, a helyzetük azt sugallja, hogy ez egy szép, tragikus szerelem lesz..... Már betáraztuk a pzs hegyeket, már készítjük magunkat, hogy lelkileg kibírjuk a hogy majd látnunk kell, ahogy elveszítjük őket......

Reálisan nézve nincs sok esélye a kapcsolatnak... a kisasszonynak vőlegénye van, emellett elkötelezett hazafi, a kapitányt pedig köti a katonai regula, választott hazája hadseregéhez tartozik....
Persze ettől a szerelem még virágba szökkenhet, DE

Távlatilag nézve se látunk megoldást, hiszen az amerikaiak kivonulnak Koreából, Japán annektálja. Hogyan lehetne vajon ennek a kapcsolatnak vmiféle hosszabb távlata? A kapitány válik ki a seregből és csatlakozik az ellenálláshoz? A kisasszony megy vele Amerikába?

Az előbbire van esély, hiszen bár a kapitány annyira hangsúlyozza az elején, hogy ő amerikai állampolgár, de látjuk, hogy nem hagyják hidegen a koreai gyökerei, sőt.....

Hogy a kisasszony Amerikába menne szerelmével, hmm, erre nem adnánk nagy esélyt, hiszen a szülei az ellenállás mártírjai, ő maga is erre készíti fel magát....

Úgy tűnik, nem tudjuk őket megmenteni. Ahogy micike zseniálisan megtalálta a könyvi utalást (Tristan és Izolda), itt bizony egy tragikus szerelmet kapunk....

KÉP: a vezető páros....
bori4 2018 júl. 24. - 08:01:48 Előzmény edimir
(233390/239047)
Valamelyik sorozatismertető oldalon olvastam, hogy ez egy előregyártott sorozat volt... Ehhez képest, érdekes, hogy újraformázzák Dong Mae karakterét és a jeleneteket ezért újraforgatják (??)....
Gondolom az írónő nem örül ennek. Durva beleszólás az alkotói szabadságba, nem? :))
Persze érthető a koreaiak érzékenysége, hiszen polarizálta az országot és ezt mai szemmel, az utódoknak helyére kell fejben tenni... Mi is volt esetleg a dédpapa, nagypapa, miből lett vagyon, vagy hogy vesztette el a több százéves nemesi család mindenét esetleg, mert "rossz" oldalra állt, vagy sodródott....
De a tények, tények maradnak.... sokan a haszonélvezői, kiszolgálói lettek az új japán uraknak és elég hosszú ideig is tartott ez a korszak ahhoz, hogy egy generáció ehhez szocializálódjon....
A nemzetnek túl kellett élnie mindent, akárcsak nálunk....
bori4 2018 júl. 24. - 07:53:10 Előzmény micike_MSc
(233389/239047)
Hogy mit köszönhet Korea az amerikaiaknak felsoroláshoz nyugodtan hozzá lehet tenni a korszerű, nyugati orvoslás bevezetését.
Van a Jejongwon c. sorozatuk, ami az első nyugati kórház alapításáról, működéséről és az orvosok képzéséről szól.... Ugyan ebben az időszakban játszódik és elég hosszú is a sorozat, hogy világos legyen, mi történt a politikában - hiszen mindent az határozott meg, csak hát ezek a sorozatok populárisak tudjuk.
Én úgy emlékszem Micike fel is vetted a sorozatot a majd megnézők közé, hiszen a szakmádba "vág"... :)
http://asianwiki.com/Jejungwon
10/10
kimbin01 2018 júl. 24. - 03:01:46 10/10 Előzmény micike_MSc
(233388/239047)
Szia, sziasztok!
Nekem is megfordult a fejemben, de akkor itt nem lett volna segítség Szegedre szállításban.
Ugye most ért véget a tanítás, és fél Hollandia útra kerekedett, így tányleg jogos lett volna a 3 órával előtte. Végül sikerült, és semmibe sem került, mert a repülotér is hibázott, így semmi felérral átírták a jegyet.Myrthe már megjárta a belvárost is, és minden érdekesség mellett pózolt.
10/10
Cilia 2018 júl. 23. - 23:54:00 10/10
(233387/239047)
Sziasztok, jó éjszakát mindenkinek!

Csak most van erőm írni pár sort. Meglehetősen vacakul vagyok, de nagyon örülök, hogy szombaton azért el tudtam menni a találkozóra! Az estém már elég pocsékra sikeredett...
Köszönöm a kedves meglepiket!
Filmezni nemigen van kedvem, meg üldögélni sem tudok valami sokat. Azért lehet, előások valamit - nem sorozatot - és részletekben megnézem.
A fotókat már föltettem a gépre, még albumba kell rendezni őket és akkor küldöm a linket mindenkinek.
Magginak tegnapi névnapja alkalmából küldök egy virtuális virágot (az egyik, mostanra már elnyílt lila orchideámat) - Isten éltessen!

Vigyázzatok magatokra!

8/10
edimir 2018 júl. 23. - 23:08:52 8/10
(233386/239047)
Mr Sunshine

Ti mindig olyan tájékozottak vagytok a hírek/háttér terén. Engem nagyon meglepett:
http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2018/07/688_252685.html

Lám, számon kérik ott is a történelmi tényeket, hiába, ez egy érzékeny időszak, túl közel esik a mához.

Kíváncsi vagyok, mit változtatnak Goo Dong-mae karakterén???? És ez hogyan hat ki a sorozat koncepciójára, vonalvezetésére?

KÉP: tekintet... Goo Dong-mae
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 22:59:58 8/10 Előzmény boil54
(233385/239047)
Szép estét!:))))))))))

Köszi a jó hírt!:)
boil54 2018 júl. 23. - 22:46:45 Előzmény edimir
(233384/239047)
Szép estét Mindenkinek! Az előbb kérdeztem lapishunt, a Mr. Sunshine 5. rész fordításával 70 %-on áll, holnapra várható lektorálás után, hogy felteszi az oldalára.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 23. - 22:42:50 10/10 Előzmény micike_MSc
(233383/239047)
Még egy kiegészítés: a KHT-ban szóbakerült, hogy vajon ki lehet az a japán férfi, akivel a tolmács üzletel. Mivel nem mindenki "kószál" más oldalakon, így itt is közzéteszem az infót. :)
Már korábban, a vetítéssé kerekedett képek között írtam róla. Mivel mániám a koreai betűk bogarászása, már akkor is volt neve, de nem néztem utána, csak most.
(Egyébként az 1. részben 55:20-nál olvasható a felirat: 이토 히로부미 )

"Itó Hirobumi (1841. október 16. – 1909. október 26.) japán herceg, államférfi, négyszer Japán miniszterelnöke, Korea kormányzója. Korának egyik legmeghatározóbb politikusa volt, kormányzása alatt Japán imperialista nagyhatalommá vált."
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Itó_Hirobumi
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 22:39:04 8/10 Előzmény micike_MSc
(233382/239047)
Szép estét Neked is!:)))))))))

Örülök, hogy élvezitek a nyaralást!:)))))) A zuhéból erre is kijutott, de csak csendesen esett....
Néztem lapishun oldalát, de még mindig csak a 4. részig van magyar felirat..... Ezért az ötödiket megnéztem felirat nélkül....

Beszélgettünk róla a találkozón, hogy lehetne olyan játék, hogy a páros rész végén tippelnénk a folytatásra.... Cru-val latolgattuk, mi is jöhet a nagy pisztoly lóbálgatás után.... kb. az történt, amire számítottunk!:))))))

KÉP: a szoknya két végén.... Mr Sunshine 5.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 23. - 22:38:01 10/10
(233381/239047)
A főszereplőkről:
● Choi Yoo-jin/Eugene Choi. A szolgasorba született fiú 9-10 évesen, 1871-ben maradt árván, miután egykori "gazdája" miatt meghaltak a szülei. Amerikába került, ahonnan 1902-ben tér vissza, immáron az amerikai tengerészgyalogság kapitányaként. Egyrészt küldetése, másrészt bosszúvágya van.
● Go Ae-shin. Egy nagy tiszteletű nemes családba született 1875-ben; nagyapja Kodzsong (Gojong) király, utóbb császár egykori tanítója volt. Ae-shin szerint "Csoszon változik", de nagyapja szerint "Csoszon nem változik, hanem szétesik."
A Kisasszony rögtön születése után elveszítette a szüleit, akik az egyre erősödő japán megszállás ellen harcoltak; később maga is - természetesen titokban, álruhában - harcol, és ellenségnek tart mindenkit, aki a japánokkal kollaborál...
● Kim Hee-Sung. Akkor született, mikor Eugene Choi szülei meghaltak, a "gazda" unokájaként. Japánban tanult és nevelkedett, igazi világfi, aki 10 év után tér haza, hogy feleségül vegye a csoszoni szokások szerint neki ígért Ae-shin kisasszonyt.
● Goo Dong-mae. Egykori mészáros család leszármazottjaként maga is árvaságra jutott. (Akkoriban a mészárosság olyannyira alantasnak számított, hogy még a parasztok is lenézték őket.) Később Japánból tér vissza egy harcos jakuza-szervezet vezetőjeként, aki pénzért gyilkol.
● Kudo Hee-na. A Glory Hotel igazgatónője, akit egykor az apja jó pénzért eladott egy gazdag japán férfi feleségéül. Tokyoban nem csak japánul, hanem angolul is megtanult, majd a férje halála után visszatért Csoszonba. Jól ért a férfiakhoz, igazi nagyvilági nő az elmaradott országban.

És ennek az öt embernek a sorsa fonódik össze egy igazi vérzivataros korban.
De kinek mit jelent a haza, a hazafiság, és vajon hazaáruló-e az, akit egykori hazája eldobott, kitaszított?
És ha már különböző származású, más-más státuszú férfiak és nők játsszák a főszerepet, akkor vajon mentesülhetnek-e a szerelem perzselő erejétől?

Még egy kis előzetes/összefoglaló, kinek-hogy, 14 percben:
https://youtu.be/4YTXB5qkGzI
10/10
micike_MSc 2018 júl. 23. - 22:31:16 10/10
(233380/239047)
És akkor Mr.Sunshine, az első 4 rész után szabadon...
Ez a sorozat a Csoszon királyság (Joseon, 1392-1910) végnapjaiba visz el.
Az 1870-es években az USA is a Csendes-óceáni térségre vetette vigyázó szemeit, mint pl.a Fülöp-szigetek, Guam (ma amerikai katonai támaszpont van ott), és már - vagy még - akkoriban tudták, hogy Kínára is érdemes odafigyelni.
Csoszont, mint egykori "Remetekirályságot" csak amolyan elmaradott barbár országnak gondolták, amivel lehet pl. kereskedni - Csoszon meg a hozzájuk képest meglehetősen rövid történelmű Amerikát tartotta barbárnak. Ez némi zűrt okozott a diplomáciában, ebből kifolyólag lődöztek is egy kicsit egymásra, s a fegyvernemek különbözősége miatt természetesen az amerikai puskák fölénye vitathatatlan volt.
Japán (Nippon/Ilbo) ekkoriban a Meidzsi-korszakot élte, ami nagyjából egybeesett a mi Osztrák-Magyar Monarchia-beli dualizmusunkkal: ennek megfelelő polgárosodással, demokratizálódással, parlamentarizmussal, hatalmas ipari forradalommal. De Japán ettől még a térség agresszív gyarmatosítója maradt.
Amerika többek között a közvilágítást, Japán a vonatot adta Csoszonnak, de egyébként vittek, amit tudtak...
10/10
micike_MSc 2018 júl. 23. - 22:28:37 10/10 Előzmény kimbin01
(233379/239047)
Sajnálom, hogy nem tudtál eljönni a találkozóra - pláne így, hogy a lányodék (Murphy után szabadon) még jól le is késték a gépüket. Mire ideértek, Te is megfordultál volna Pestről... ;)
De ezek a kislányok gyönyörűek!
Jó unokázást kívánok Nektek! :)))
10/10
micike_MSc 2018 júl. 23. - 22:27:06 10/10
(233378/239047)
Szép estét Mindenkinek!
Én is élveztem a találkozót, örülök, hogy kicsit tudtunk beszélgetni.
Tovább is maradtam volna még, ha nem jött volna az a másnapi (tegnapi) indulás a nyaralásra... :)))
Viszont olyan jó végre egy héten át éjjel-nappal együtt lenni a kiscsaláddal, még tán meg is unjuk egymást. A víz csodás, az idő is kellemes, leszámítva a ma délelőtti jókora zuhét. :)))

De ha már itt nem volt elég napfény, akkor volt helyette Mr.Sunshine. Mármint abban az értelemben, hogy írtam róla pár sorocskát.
Mert tegnap ugyan letöltöttem az 5-6. részt a telómra, nagy nehezen a feliratot is begyűjtöttem, aztán meg mire megnéztem volna, jól bealudtam én is a család után... :))))
(Ma estére tervezem a folytatást.)
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 22:26:24 8/10 Előzmény Illiona
(233377/239047)
Tényleg beszédes kép....

hmmm... milyen vihart képes egy selyemszoknya kavarni....:))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 20:49:23 8/10
(233376/239047)
Talán hamarost elkészül a Mr Sunshine 5. résznek felirata, elvégre arról volt szó, hogy ezt a sorozatot többen megnézzük, ez lesz az esti beszélgetések fő témája...

Bevallom letöltve megvan a 6. résszel együtt, de most megvárnám a magyar feliratot, egy kibeszélőnél elkél, így is annyi mindenre oda kell figyelni....
maggi99 2018 júl. 23. - 20:32:25 Előzmény edimir
(233375/239047)
Szia kedves :))
Sajnos ezt a filmet nem ismerem, de ezek szerint érdemes egy megnézésre.

És persze egy forrófejű kibeszélésre is. :)

Azzal, ami nekem utólag jutott eszembe, sajnos egy egész könyvtárat meg lehetne tölteni :))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 20:21:10 8/10 Előzmény maggi99
(233374/239047)
A Woman of Dignity is megérne egy beszélgetést......
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 20:19:03 8/10 Előzmény edimir
(233373/239047)
hmmm, egy biztos, senki se vádolhat minket azzal, hogy nincs véleményünk... és azt érvek mellett nem kevés vehemenciával védelmeznénk.... szerencsére inkább forró, mint fafejűek vagyunk!:)))))))))
Nem kéne legközelebb gondoskodni néhány tűzoltókészülékről?:)))))))))))))))

KÉP: ... persze ide tilos célozni vele!:))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 20:13:09 8/10 Előzmény maggi99
(233372/239047)
Szia Kedves!:)))))))) Szép estét!:))))

Ezzel a tapasztalattal nem vagy egyedül.... Bizony, mindig marad, ami elmarad... boilhoz hasonlóan nekem is hazafelé jutott egy csomó minden az eszembe... persze későn...

Az őszi tábor biztos szuper lesz, Illiona szervezőkészségét és töretlen lelkesedését, végtelen energiáját ismerve.... Hmm, szerencsére elég nagy a panzió körül az udvar. ha a vita hevében vki járni akar, amíg a forró fej kicsit hűl!:))))))))))))))))))))))
maggi99 2018 júl. 23. - 20:08:51 Előzmény Mennyei Harmónia
(233371/239047)
A gentleman's Dignity-t elég régen láttam, de nekem is nagyon tetszett :))
Beszélhetünk róla, mert szerintem jó kis sorozat volt.

Gondolom, hogy a cím nem kifejezetten egy gentleman-re utal, hanem általánosságban az "Úriemberek" -re.
maggi99 2018 júl. 23. - 20:04:53
(233370/239047)
Sziasztok, szép estét :)

Nagyon köszönöm a virtuális és valóságos csokrokat . Innen a fórumról és a találkozón kapottat :)))

Köszönöm a találkozást Mindenkinek. Megint csak rájöttem, hogy sosem elég az idő, amit együtt töltünk. Ha minden hónapban találkoznánk, az is kevés volna.

Remélem ősszel sokan leszünk a táborban :)))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 20:00:08 8/10 Előzmény edimir
(233369/239047)
OFF

Mad Dog

A másik főszereplő még kevésbé volt ismerős....
KÉP: Woo Do-Hwan
Forrás és ismertető:
http://asianwiki.com/Woo_Do-Hwan

Nem csoda, ha a sorozatban nyújtott alakításáért a Best New Actor díjat kapta. Jó kis szerep és remek alakítás....
spoiler
Ő teszi meg a legnagyobb utat, a senkiben se bízom, mindenkit elutasítok, haragszom a világra állapotból eljut ahhoz a bizonyos szóig a sorozat végén... már nem egyszerűen csak csapattag... családtag lesz....

spoiler vége

Szerintem még hallunk róla, engem meggyőzött....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 19:48:02 8/10
(233368/239047)
OFF

Mad Dog

Bevallom, a két férfi főszereplőt nem ismertem.
KÉP: Yoo Ji-Tae
Forrás és ismertető:
http://asianwiki.com/Yoo_Ji-Tae

Inkább mozifilmes, lenyűgöző listával, sorozatban alig vállal szerepet. A Mad Dog-ban családapa és a csapat vezetője.... Mindenkiért felelősséget vállaló, mindenkiről gondoskodó... Értelem, erő, tartás.... Nem tökéletes, de azt hiszem, hogy Illiona az ő családját "normálisnak" tarthatná....

8/10
edimir 2018 júl. 23. - 19:44:01 8/10 Előzmény edimir
(233367/239047)
OFF

Mad Dog

KÉP: a sorozat plakátja

Forrás és ismertetés:
http://asianwiki.com/Mad_Dog

8/10
edimir 2018 júl. 23. - 19:16:59 8/10
(233366/239047)
OFF

Mad Dog

Hát megnéztem.... persze magyar felirattal minden kis részlet tisztább lenne, de így is remekül szórakoztam:)))))))))))) Jól rakták össze, a forgatókönyv ha nem is túl bonyolult, de kellő izgalmat, fordulatot tartalmaz, a karakterek érdekesek... elfogult vagyok, szeretem az emberséget, itt megkaptam nem erőltetett lózungosat hanem keresetlenül egyszerűt....

Hmm, milyen furcsa az angol felirat, ott a könnyebb követhetőség kedvéért a koreai megszólítás (oppa, noona stb.) helyett... kár,enélkül például nem érthető igazán a sorozat végén a finom jelzés....
Hát többek között ezért is jó, hogy felirattal, de koreai hanggal nézünk sorozatot... a fülünk felülírja, amit a szemünk lát.....

KÉP: a 801-es járat tragédiája.... a veszteség nem pótolható, de gyógyít az egymással való törődés, a családod nem kaphatod vissza, de emberi melegséget még igen.....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 18:59:31 8/10 Előzmény edimir
(233365/239047)
OFF

Mad Dog

Aztán rá kellett jönnöm, hogy én vagyok lemaradva a divattól...

KÉP: bizony a gallér szabták így, mint egy övbújtatóba fűzik bele a nyakkendőt, majd megkötik.....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 18:53:54 8/10 Előzmény edimir
(233364/239047)
OFF

Mad Dog

Először azt hittem, hogy az öltöztető vétett hibát.....

KÉP: nyakkendő az egyik galléron....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 13:27:01 8/10
(233363/239047)
OFF

Mad Dog

KÉP: ... és egy kis humort!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 13:26:28 8/10 Előzmény edimir
(233362/239047)
OFF

Mad Dog

KÉP: a másnap reggel tartogasson némi meglepetést!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 13:25:15 8/10
(233361/239047)
OFF

Mad Dog

Szerencsére a sorozat ügyesen hozza össze az embereket....

KÉP: kísérjük haza ittas csapattársunk!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 10:13:14 8/10 Előzmény edimir
(233360/239047)
OFF

Mad Dog

KÉP: emlék... amikor a mérce készült....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 10:12:12 8/10 Előzmény edimir
(233359/239047)
OFF

Mad Dog

Felkavaró, amikor vki számára ez az egyértelmű jelölés is magyarázatra szorul, mert az életéből hiányzott a család.... s ennek a vkinek a ráeszmélése más fájdalmára, hogy a másik ezek között az emlékek között kell, hogy megpróbáljon tovább élni.....

KÉP: .... a rádöbbenés....

Vajon mi fájdalmasabb, a boldog emlékekkel együtt élni a tragédia után, így élve meg a visszafordíthatatlan hiányt..... vagy eleve olyan múlttal, amiből hiányzik a család nyújtotta melegség, a közös emlékek?
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 10:05:50 8/10 Előzmény edimir
(233358/239047)
OFF

Mad Dog

Puff... most megint belemásztam a klasszikus dilemmámba, mint legutóbb a Queen of Mysteri 2. évadjánál.... Csak a 10. részig van magyar felirat... pedig egyre jobbnak néz ki a sorozat, ahogy haladunk előre az ügy hátterének megismerésében, s ahogy a csapat tagjainak múltjába betekinthetünk, egymáshoz való viszonyát kezdik árnyalni.....

KÉP: mérce a falon... milyen ismerősszokás, falon, ajtókereten nálunk is szokás a gyerek évenkénti növekedését így nyomon követni... az utolsó jelölés a baleset előtt egy hónappal....
8/10
edimir 2018 júl. 23. - 09:54:42 8/10 Előzmény Crutia
(233357/239047)
One Day

Ezért szeretek veletek filmet nézni, a tiéd már a 3. nézőpont!:)))))))))))

Szerintem jobbkezes....

KÉP: A kómában fekvő lánynál jobb kézzel nyúl a kövekhez... csak ebből gondolom
Crutia 2018 júl. 23. - 09:24:18 Előzmény edimir
(233356/239047)
"One day" c. film leporolva, megnézve. Azt hiszem "ülepednie" kell még ennek a mozinak... Szép-szomorkás történet jó zenével, szép képekkel.
A film üzenete? Önmagunk állapotát néha nehéz elviselni. Még nehezebb a teher, amit a szeretteinknek jelentünk ezen állapotunkban. (És ehhez nem feltétlenül kell látássérültnek, súlyos betegnek, kómásnak lenni.) Mi az ideális gondolkodás-viselkedés ilyen esetben részünkről és a környezetünk részéről?
És egy apróság: KNG vajon jobb- vagy balkezes? Tudja valaki?
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 23:23:20 8/10 Előzmény kimbin01
(233355/239047)
Isten éltesse Magdolnákat!:)))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 23:19:02 8/10
(233354/239047)
OFF

Mad Dog

Nézi esetleg vki? Egy repülőgép szerencsétlenség körülményeit nyomozza ki a Mad Dog team. A sorozat felénél járva nekem tetszik....

KÉP: a 801-es járat a becsapódás előtt....
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 23:14:40 8/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(233353/239047)
Ühüm!:))))) Mondjuk a királyi törlőkendő őrzőjétől mi mást is várhatnánk, persze bizniszelni is nagyon tud!:)))))))))))))))))
Mennyei Harmónia 2018 júl. 22. - 22:07:47 Előzmény edimir
(233352/239047)
Neked is a kendőt adta elő? :)))))
Mennyei Harmónia 2018 júl. 22. - 22:07:00 Előzmény Crutia
(233351/239047)
Kedves Cru! Köszönöm, már megyek is utánanézni. :)) Azért egyszer az A gentleman's Dignity-t is beszéljük ki - már csak azért is, mert a cím egyre utal, de szerintem a soriban 4 gentlemen volt. Aranyos sztori és vicces és időnként meghökkentő, hogy milyen logikája van hol ennek, hol annak.
Mennyei Harmónia 2018 júl. 22. - 22:04:49
(233350/239047)
Kedves Libagolykák! Én is szerencsésen hazaérkeztem - és nagyon köszönök mindenkinek mindent, a találkozót, a véleményeket, a meglepiket, Mu Geon-t, a nevetést, a jó ötleteket, tanácsokat és a nagy beszélgetéseket. A játék megoldása most Sillát juttatta az eszembe - ott is mennyire nagy érték volt a térkép, amit Munno készített. Milyen logikus! Mi másra kellett volna másra a pénz, mint egy térképre, ha sikerre akarjuk vinni a csatát.

8/10
edimir 2018 júl. 22. - 20:34:25 8/10 Előzmény edimir
(233349/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great

JÁTÉK - MEGOLDÁS

KÉP: - felirat - és így néz ki ez a bizonyos drága térkép. A sorozatban elhangzik, hogy megérte az árát, mert a segítségével sikerült kisebb erődöket bevenniük.
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 20:20:48 8/10 Előzmény edimir
(233348/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great

JÁTÉK - MEGOLDÁS

KÉP: - felirat - hát igen, a meghódítandó Goguryeo térképéért fizetett 3 millió arany nyangot a houyani uralkodó!:))))))))))))))))))))))