8/10
edimir 2018 júl. 22. - 17:24:54 8/10 Előzmény edimir
(233347/239047)
OFF

My Mister

Hmm, itt kezdtem írni a sorozatról, de aztán nem írtam igazi ismertetőt, elemzést mégsem, mert akkoriban vetítették újra Sillát. Az akkori véleményem fenntartom.
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 17:14:56 8/10 Előzmény Illiona
(233346/239047)
OFF

My Mister

Visszakerestem Illiona ismertetőjét a sorozatról. Ha vki hozzá szeretne szólni, akkor kalkulálja be, hogy Illiona csak kb. egy hét múlva tud ráreagálni.

KÉP: holdnéző nagyi a sorozatból!:)))
boil54 2018 júl. 22. - 16:18:30 Előzmény kimbin01
(233345/239047)
Szenzációs ez a két lány! De jó lesz neked, kiunokázhatod magad!
boil54 2018 júl. 22. - 16:10:31 Előzmény Illiona
(233344/239047)
Illiona! A My Mister c. sorozathoz:
Nem vagyunk egyformák! Tény, hogy nekem, mióta koreai filmrajongó vagyok, messze ez volt a legjobb sorozat, amit valaha is láttam. Ez a vélemény rólam szól! Aztán természetesen nem egy olyannal is találkoztam, akinek egyszer nézős volt, sőt olyannal is, aki nem tudta végignézni, mert lassú, unalmas, vontatott. Nekik más az értékmérőjük. Ennyi!
Mi felszínesen beszéltünk róla a talin, és ez a sorozat az apró részletektől volt igazán nagyszerű.
Külön öröm számomra, hogy edimír és lapishun (mindkettőjük véleménye mértékadó!!!) hozzám hasonlóan értékelte, náluk ugyanolyan katarzisélmény jelentkezett a sorozat nézése kapcsán.
"egy-egy jelenet akkora erővel csap le az emberre, annyi tartalmat és mondanivalót voltak képesek az alkotók akár egy mondatba belesűríteni, ami más sorozatokat teljesen megtöltene."
...ez a sorozat értéket képvisel, ahhoz nem fér kétség."
Természetes, hogy imádom a véleményüket!
Mostanában már nem őrzök sorozatot a gépemen csak mozifilmeket, de a My Mistert még nem tudtam törölni. Még mindig szükségét érzem, hogy belenézzek egy-egy részbe.
10/10
kimbin01 2018 júl. 22. - 11:44:30 10/10
(233343/239047)
Sziasztok! Tegnap nagy logisztikát kellett bonyolítani, mert képesek voltak lekésni a repülőgépet. Bár nemcsak az ő hibájuk volt, hogy nem értek oda jóval előbb, pedig a gyerekek már hajnal 5-kor fent kukorékoltak, hanem az a tömeg, ami a szabadságolás első hétvégéjén volt a Schipol reptéren.
Pedig az város, a városban, akkora, csak nem győzték a munkát, mert sokkal szigorúbb az ellenőrzés, mint Ferihegyen, és ez is közrejátszott abban, hogy lekéstés a 8.50-es indulást. Viszont jó hír, hogy ingyen és bérmentve egy későbbi géppel el tudtak jönni, és este fél 7-re már itt voltak. No meg az is, hogy a szokásos autós is szabad volt. Bár elment potyára Kecskemétre, meg vissza, majd délután újra ment értük. Telefon, internet, minden be volt vetve a siker érdekében.
10/10
kimbin01 2018 júl. 22. - 11:36:50 10/10
(233342/239047)
Kedves Maggi, és minden Magdolna, boldog névnapot!
Illiona 2018 júl. 22. - 10:13:25
(233341/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Én is hazaértem valamikor éjfél után, köszönöm a találkozón való részvételt mindannyiótoknak!
Eu ismét egy feledhetetlen találkozó volt! Ahogy Boil naival rácsodálkozott, hogy a My Mister kapcsán az övétől eltérő vélemény is, még mindig kuncognom kell. De a facén annyira lelkesen dicsérte, hogy senkinek nem volt kedve - mersze mást mondani :))))))
Mu Geon is nagyon jól érezte megát, még utobb is megköszönte, hogy elvittem.
Biztosan jó érzés lehet , hogy a hazájától távol van egy ilyen csapat, akik ennyire ismerik az ő történelmüket (talán jobban is mint ők maguk), és ennyire szeretik a népüket!
Sajnos csak most jutott eszembe, (hiába, a Nagy Menetelés kitörli az aktuális gondolatokat) hogy azt akartam mondani, amikor be,mutattam hogy: nyelvet hoztam, de akkor nyelvet vittem!
Én most elvonulok, egy hétig nem leszek, mindenesetre olvasni tudlak benneteket a telefonom.
Nézzetek sok koreai filmet, sorozatot, és ne hagyjátok Silla partjait kietlennek :))))))
Én magam is viszem a laptopomat, és néhány külső vincsit - unatkozás esetére.

Kép: még tegnao éjjel megnéztem a Mr Sunshine 5 epizódját, szerencsére volt már angol is.
Egyre izgalmasabb, egyre jobb a sorozat. Remélem a jövő hétvégére meglesz a rendes magyar, és már itt leszek, hogy beszéljünk róla.
ez egy "beszédes+" kép a z 5.ből
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 07:56:35 8/10 Előzmény Crutia
(233340/239047)
Valójában Illionáé az érdem, ő az, aki mindig napra kész a koreai filmipar termékeiben, az ő ajánlására néztem meg anno.

Hmmm, aztán kibeszéltük a filmet. Hogy mire jutottunk? Mit mondjak, mintha ketten tök más filmet néztünk volna!:)))))))))))) Szerintem KNG-től függetlenül is egy érdekes film. Kíváncsi vagyok a véleményedre, ha majd a raktárodból előveszed és porolgatás után megnézed.:)))))))

KÉP: miért is nem látszik a másik a tükörben? - One Day
Crutia 2018 júl. 22. - 07:28:20 Előzmény edimir
(233339/239047)
Köszönet a filmért!
Azon keseregtem, hogy KNG eltűnt a koreai filmekből, mire edi mondta, hogy 2017-ben szerepelt a "One day" c. filmben. Érdeklődőknek: fenn van az Indavideon magyar felirattal itt:
https://indavideo.hu/video/One_day_2017_magyar_felirattal
Már csak az van hátra, hogy a film letöltve és feliratozva bekerüljön a Libagoly Raktáromba megőrzésre. Természetesen valami különleges helyen kell őriznem és többször szeretettel letörölgetnem, mert KNG mégis csak KNG!!! :)))
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 00:43:59 8/10
(233338/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great

JÁTÉK

Tehát holnap estig jöhetnek a tippek, erre a 3 millió nyangot érő egyetlen tárgyra Ha végiggondolod, mi is szükséges egy sikeres hadjárathoz (és egyedi dologról van szó), akkor ki lehet következtetni!:))))

Tippeljetek bátran!:)))))))))))) Cru, nekem nagyon tetszett a szóban előadott megoldásod a K-Pointban, még most is kuncogok rajta, olyan frappáns és szellemes!:)))))))))))))))))))))))))

Szerintem simán kenterbe veritek a koreai forgatókönyvírókat!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 22. - 00:25:45 8/10 Előzmény edimir
(233337/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - források - lehetséges alternatívák

spoiler

Jó forgatókönyvet írni nagyon nehéz lehet, egy "történelmi" sorozat esetében különösen. Különösen, ha több, egymásnak esetleg ellentmondó forrás áll a forgatókönyvíró rendelkezésére.

Nézzük meg, hogy Jinsa, baekje-i király halálának bemutatásakor ezt hogyan oldja meg a forgatókönyv.

Jinsa a sorozat szerint egy elég gyenge képességű uralkodó, aki palotaépítkezésével kimeríti a kincstárat, a súlyos államügyek intézése helyett szívesebben múlatja az időt vadászattal. Minden erőfeszítése abban merül ki, hogy tehetséges unokaöccsét, Asint (az előző király fiát) gáncsolja törekvéseiben, pozícióját aláássa, még akkor is, ha ez Baekje rovására történik. A sorozatban megteremtődik egy olyan helyzet, amiben az ország érdeke megkívánja a félreállítását.....

Lássuk a halálára vonatkozó forrásokat:
1. Samguk sagi: vadászat közben veszti életét

2. másik történelmi forrás: Asin ölte meg

Ezúttal a forgatókönyvíró ügyesen ötvözi össze a két különböző forrást. Már az eddigi felvezetésben nyilvánvalóvá tesz két dolgot, egyik, hogy a király szeret vadászni, a másik, hogy muszáj félreállítani.
Így aztán egy vadászatba komponálják bele a jelenetet a király haláláról, Asin kényszeríteni akarja a lemondásra, Jinsa nem hajlandó lemondani, helyette kardot ránt, halálosan megsebesül....

Tényleg ügyes az összefűzés, DE

Muszáj az eddig reálisnak tűnő jelenetet megint nyakon önteni egy kis pátoszos löttyel...
Mert ugyebár Asin zokogni kezd a haldokló király fölött, mert hát ugyebár mégis a királya, meg a nagybátyja.... Asin elég értelmes, kifejezetten éleseszű.... Hmmm, ugyebár nem gondolhatta komolyan, hogy a király első blikkre majd lemond a trónról a javára és szép csendben visszavonul?!

A haldokló király utolsó szavaival mi mást is tehetne, mint beismeri saját hibáit és erőtlen kormányzását, majd unokaöccsére hagyja Baekje-t, hogy az felvirágoztassa..... Szép összeborulás a két királyi rokon között így az utolsó pillanatban....

Egyébként ha egyszer nem volt elég e felemelő jelenet, akkor megkapjuk még egyszer pepitában, amikor a houyani királyt akarja öccse lemondatni a trónról, ott is gyilkosságba torkollik az eset, ott is nagy megbánás és kibékülés a vége..... meg a regnáló király halála....

Sokkal jobban tetszett viszont, ahogy Jinsa király halálát még tovább taglaltatják a pletykával, ahogy a hír eljut más országokba... Ott már a hivatalos hírként a "lováról lesett" baleset szerepel , amit somolyogva és kétkedőn fogadnak és "fordítanak" le egy jóval valószínűbb verzióra magukban a hír hallatán.....

KÉP: a források
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 22:55:38 8/10 Előzmény Ljerk
(233336/239047)
?????????????

A JÁTÉK úgy általában mindenkinek szólt, a sorozat megtekintése nélkül is eltöprenghetünk, hogy egy Goguryeo elleni hadjáratra készülődő király vajon miért is fizethet ki ilyen horribilis összeget, mi érhet meg neki annyit? Segítségként, ez a valami egy bizonyos tárgy.... Egyébként te nagyon kedveled!:)))))))))))))

Dae Jo Young - Illiona nagyon ajánlotta nekem már korábban, de egyelőre most semmi ingerenciát nem érzek egy 135 részes sorozathoz, még ha az "egy grádiccsal jobb" is a King Gwanggaeto the Great -nél. Egyszerűen az önfegyelmem utolsó morzsáit is feléltem ennél a 92 résznél, az önkínzó hajlam pedig hiányzik belőlem!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 22:42:34 8/10 Előzmény boil54
(233335/239047)
Mikor először feltetted ide a portra, én már akkor lementettem a linkjét. Gyönyörű ez a dal, hozzá a képsorok felidézik, hogy miért is annyira megőrülve ezért a sorozatért. Tényleg nagyot alakít benne, az eszköztelensége, a látszólag szenvtelen arc... nagyon érett játék. Mit mondjak, dalszerzőnek se utolsó, telitalálat a sorozathoz.

KÉP - felirat -
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 22:19:40 8/10 Előzmény boil54
(233334/239047)
Szia!:)))))

Pecsét.
Kár, hogy nem szóltál pecsét ügyben, mert magginál már volt, szerintem minden további nélkül átengedte volna neked a tisztséget, elvégre ő már úgyis Főpapnő!:))))))))))))))))
De legközelebb akkor már nem vacakolunk sorshúzással, egyébbel, viszed és slussz!:))))))))))

Lee Ji-A
Puff, most beletrafáltál, mert bizony a Legendben Sujiniként imádtam, a Medvelányt, a vadócot, a Damdukkal borozgatót, a Kék Sárkány mellett az őszi avarban alvót..... Akkor és ott nekem kedvenccé lépett elő. A My Mister-ben a feleségként a karakterét nem igazán tudjuk megszeretni , nem a félrelépése miatt, hanem azért,mert egy olyan nyálas alakkal csalja meg a férjét, aki egy emberi selejt. A férj cipőtalpáig se ér fel. Nem maradandó élmény ebben a szerepben a játéka, de korrektül hozza a figurát.

KÉP: Sujini... és az a bizonyos hát!:))))))))))))
boil54 2018 júl. 21. - 20:58:52
(233333/239047)
Köszönet a mai napért!
IU ezzel az alakításával a legnagyobb színésznők közé lépett a koreai filmgyártásban. A sorozat betétdalának nem csak a zenéjét szerezte, hanem a szövegét is ő írta.
Ezt a kérésemre fordította és feliratozta Binky. A YT-re már én töltöttem fel, de mindig elfelejtem milyen címmel és úgy kell keresgélnem.
https://www.youtube.com/watch?v=7oJfAafJzpo
10/10
Ljerk 2018 júl. 21. - 20:48:04 10/10 Előzmény edimir
(233332/239047)
Kedves edimir! Kérdésedre válaszolva: fogalmam sincs már - szinte alig emlékszek valamire a sorozatból. De persze érdekel a válasz...

Egyetértek teljesen azokkal amiket leírtál, egy-két jelenet fel is rémlett, ahogy olvastam a kritikád. Nem emlékszem, hogy a hasonló nagy királydrámák közül láttad-e a Dae Jo Young -ot, ami Balhae megalapítójáról szól - az egy grádiccsal jobb ennél, a Jumong pedig ugye kettővel vagy hárommal.... :)
boil54 2018 júl. 21. - 20:41:16 Előzmény edimir
(233331/239047)
Sziasztok Libagolykák! Nagyon kevés volt ez az idő, és már a vonaton jutott eszembe, hogy ezt sem kérdeztem meg, meg azt sem, és még mennyi mindenre nem volt idő. Pl. egyszer én is szeretném őrizni a pecsétet, de leginkább most lett volna jó, mert a nyugger csapatból néhányat elcsábítottam a szinkronos Sillára, és most lett volna célszerű megmutatni nekik is, hogy mit is jelent a pecsétőrző.
De az is a vonaton jutott eszembe, hogy The Legend női főszereplője alakította a feleséget a My Misterben. Már ott sem lopta be magát a szívembe, de sajna itt sem tudta.
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 20:11:56 8/10 Előzmény Crutia
(233330/239047)
Szia!:))))

Megtaláltam, küldöm... kevés képet vágtam ki belőle anno... kettőt összefűztem, hogy érzékeld, amiről beszélgettünk

KÉP: KNG a One Day című filmben....
Crutia 2018 júl. 21. - 19:32:17
(233329/239047)
Köszönöm Nektek a mai délutánt, igazán jókat beszélgettünk! Szóba került, hogy nézzük közösen a Mr. Sunshine c. sorozatot. Letölthető pl. innen:
http://smallencode.com/download-drama-korea-mr-sunshine/
A magyar felirat pedig innen:
http://a-pop.eu/film.php?id=361
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 19:14:47 8/10 Előzmény edimir
(233328/239047)
Immár maggi került sorra, mint Pecsétőrző!:))))
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 19:12:24 8/10 Előzmény edimir
(233327/239047)
A K-Point kínálata igazán ínycsiklandó, a szemet is gyönyörködteti!:)))))) Nehéz választani, szívesen végigennénk a kínálatot....
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 19:10:19 8/10 Előzmény edimir
(233326/239047)
Bár csípősként írta le az étlap ismertetője a kimcsimet, de számomra csak üdítően finom és laktató volt!:)))))
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 19:08:53 8/10
(233325/239047)
Köszönöm a mai napot!:)))) Csodálatos volt veletek ismét!:))))))))))))))))))))

Még a gyönyörű bokrétám is átvészelte az utat!:))))))))))
10/10
kimbin01 2018 júl. 21. - 05:15:22 10/10
(233324/239047)
Sziasztok, szép kora reggelt! Sajnos nem megyek a találkozóra, mint kiderült, 10.45-kor landolnak, kb 2-2, 5 óra le, vagyis 13-14 között már itthon lesznek. Eddig mindig estére jöttek, és mentek a gyerekek az ágyba.Na nem baj, majd a táborban bepótolom! Most sütök, bár nem azért vagyok fenn, mert máskor is ilyenkor, sőt korábban keltem.Hagyok itt egy kis kávét az ébredőknek.
8/10
edimir 2018 júl. 21. - 01:41:08 8/10
(233323/239047)
OFF

JÁTÉK

Houyan királya 3 millió arany nyang-ot fizet vmiért.

Jöhetnek a tippek, hogy vajon mi érhetett ekkora summát a Goguryeo ellen hadba induló uralkodónak?

8/10
edimir 2018 júl. 21. - 00:41:54 8/10 Előzmény Ljerk
(233322/239047)
OFF

Igen, bevallom gonosz vagyok, de főként csalódott. Többet vártam egy olyan sorozattól, amely a legnagyobb "koreai" hódítót hivatott bemutatni.

Mit vártam?
1. Egy karizmatikus uralkodót

2. Olyan ellenfelet, aki méltó hozzá, akivel csatázva tovább fejlődhet, mind magasabbra

3. Hadvezért és államférfit, mert egy igazán nagy hódítóhoz az utóbbira is szükség van

4. Olyan csaták/ütközetek/ostromok bemutatására, amelyek sorsfordítók voltak, ill. amelyek pályájának alakulására gyökeresen kihatottak....

5. Olyan mellékszereplőkre, akik maguk is egyéniségek, akik hozzáadnak a sikereihez a sajátos képességeikkel

6. Olyan forgatókönyvet, amelyben a párbeszédek frissek, ötletdúsak és nem szájbarágóak vagy lózungokat ismételgetőek.....

7. Olyan forgatókönyvet, aminek grandiózusságát nem az epizódok magas száma, hanem a történet építkezése, sokrétűsége adja. Nem zavar a meseszerűség, esetleg a történelmi hitelességtől való kisebb eltérés, de adjon érte cserébe vala pluszt, katarzist, gondolatot, maradandó élményt. A meseszerűség nem azonos a bárgyúsággal, az előbbi őszintén felvállalja a fantáziát, az utóbbi ledegradálja a valóságot!

8. A rendezés ne béklyózza meg a színészi játékot, ne időztesse hosszan a kamerát erőltetett arckifejezéseken, hiteltelenné téve a jelenetet, lerontva a hatást. Adjon jó ritmust, feszességet, ahol kell, de tudjon megállni, elidőzni, amikor indokolt.... A karakterekhez a megfelelő színészt válasszák, olyat, aki megtestesíteni képes, elhitetni velem, hogy ő és csakis ő lehet az.....

9. Legyen olyan zenéje, ami még évek múlva is ott van a fülemben, már első taktusára felkapjam a fejem, ugorjon be róla jelenet, amikor felcsendült.... Akarjam éjjel-nappal hallgatni....

10. Legyen sajátos, csak rá jellemző világa, ebben egyetlen percre se megbocsátható a snassz, a kisstílű megoldás.

KÉP: - felirat - a hadjáratból hazatérő Damdeok-ot Goryeo népe ünnepli... királyok királya.....
hmmm, vajon tényleg ezt kaptam a sorozat végén?
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 23:59:23 8/10 Előzmény edimir
(233321/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Három Királyság - maszlag és félmondatok 3.

spoiler

Amikor Damdeok Beiwei és Houyan követeit fogadja, akik egymással háborúzva Goguryeo kegyét és szövetségét keresik. Akkor Damdeok utasítja főparancsnokát, hogy ismertesse azon kötelezvényeket, melyben egyes szövetségesi az iratban igazolják mennyi katonával és egyéb eszközzel (rizs, ló, hajó) járulnak hozzá Damdeok hadseregéhez.... impozáns a felsorolás, a követek álla le is esik tőle, főként, amikor ezt követően a saját haderő ismertetése következik.... A naivabbak elalélhatnak az "összefogás" erejétől, a kicsit kevésbé naivak levonják a következtetést.....és igen, a gonoszkodóknak,mint én, megüti később egy fél mondat a fülét, amikor már a sereggel vonul

Damdeok hódító útjára Houyan ellen és főparancsnoka rákérdez a segélycsapatokra. Damdeok válaszából kiviláglik, hogy ezek az eges szövetséges államoktól való segélycsapatok nem csak hadseregét erősítik, de országuktól távol kerülve nem használhatja fel őket az esetleg hűségében megingó szövetséges. Magyarán, amíg az ő irányítása, felügyelete alá tartoznak, addig szemmel tudja őket tartani és nem használhatja fel őket országuk uralkodója elszakadási kísérletre.

KÉP: - felirat - itt éppen Baekje vállalását ismerteti a főparancsnok.... Asin király biztos nem túl boldog, jókora béka!:))))
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 23:38:58 8/10 Előzmény edimir
(233320/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Három Királyság - maszlag és félmondatok 2.

spoiler

E témában is sokszor hangoznak el zengzetes szólamok a közös nyelvről, közös kultúráról, közös ősről. Könnyekig meghatódhatunk, hogy a legyőzött baekje-i királynak Asinnak kétszer is megbocsát Damdeok. Milyen nagyvonalú ez a Damdeok, Asin megtarthatja a trónját... lám, azt a szegény kis Sillát is milyen önzetlenül segítette ki a wae/japán támadás idején.

De azért érdemes felfigyelnünk a sok pátoszos keblünkre ölelés mellett a nagy ritkán becsúszó, a képbe be nem illő, de a valóságra annál jobban rávilágító félmondatokra.....

Vegyünk közülük néhány példát!

1. Wae/Japánból visszatérve Damdeok rákérdez a sillai követtől, akivel már régebb óta kapcsolatban áll, hogy ugyebár idős és beteges a sillai uralkodó. Majd miután ezt a követ megerősíti, Damdeok hirtelen kijelenti, hogy bár a sillai királynak vannak fiai, de azok túl fiatalok, a követből legyen Silla új királya, mert róla tudja, hogy Goguryeo híve. Hohóóóóóóóó, na mi ez, ha nem a másik ország legfontosabb belügyébe, a trónöröklésbe való önkényes beavatkozás. Kit érdekel a sillai legitimáció a trónon, Damdeok szava felülírja. A lényeg, hogy Goguryeo embere üljön a trónon, más nem számít!

2. A már egyszer legyőzött és meghódolt Asin újra próbálkozik Goguryeo ellen. Ekkor kérdez rá Asin, a fő segítőjétől (aki az öccse), hogy elfogták e már XY-t és a többi minisztert.... Az öccse megnyugtatja, hogy igen. Simán átsiklunk esetleg a kérdésen, pedig nem szabad. Ez a bizonyos XY Damdeok egyik bizalmi embere még ifjú korából, ahogy az említett miniszterekis az ő emberei, akiket Asin nyakára ültetett, hogy ellenőrizzék, ill. hogy általuk Goguryeo mindenkori érdekeit érvényesítesse Baekje-ben. Tehát Asin már nem szuverén uralkodó, még csak nem is egyenrangú szövetséges, hanem kilenskirály. Hát persze,hogy Asin bepróbálkozik a houyani támadás idején.

KÉP: - felirat - itt még a maszlag a három lábú kehelyhez kísérőként......
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 23:05:27 8/10
(233318/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Három Királyság - maszlag és félmondatok 1.

spoiler

Damdeok egy ajándékkal akarja kifejezni, hogy Goguryonak, Baekje-nek és Sillának az egymással való háborúzás helyett össze kellene fognia, egyesíteni erejét más, új területek elfoglalására, hogy aztán ebből közösen profitáljanak...

KÉP: - felirat - az a bizonyos ajándék egy 3 lábon álló kehely..... valóban kifejező ajándék... csak ugyebár nem mindegy, hogy a 3 ország közöl melyiké is lenne a vezető szerep ebben a szövetségben... ha nagyobb/erősebb az egyik láb, akkor hiába áll hármon, mégis borul szövetségés kehely egyaránt!:)))))))))))))))
maggi99 2018 júl. 20. - 23:03:55 Előzmény Illiona
(233317/239047)
OFF

Nyári találkozó

Időpont: 2018. július 21.

Helyszín 1. - 10 órától.: Aréna pláza.
SZERINTEM TALÁLKOZZUNK A KÖZÉPSŐ KÖRBEN. AKI KÉSŐBB JÖN, AZ KERESSE TELEFONON ILLIONÁT, VAGY ENGEM.

Helyszín 2. --11:30-tól: Koreai étterem (K-Point, Bethlen G. u.)

ÚJRA BESZÉLTEM AZ ÉTTEREMMEL. Ha megértett az az angolul beszélő fickó, akkor mégis bent leszünk.

Résztvevők:

1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9. MH (A pecsétet most én őrzöm - hoznám, 21-én )
10. Kalaris
11. +1 Ági
12. edimir
13.

Még lehet jelentkezni.....
UFF :)
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 22:43:53 8/10 Előzmény edimir
(233316/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - migrások 2.

spoiler

Aztán vmi 30 résszel később ismét felbukkannak ezek a bizonyos migránsok. Ekkor is pont hivatalos küldöttséget vezet Damdeok (immár királyként), hogy a houyani király halála kapcsán rója le kegyeletét. A houyani udvarba érkezve értesül a migránsokat ért sérelmekről és lázadásukról. És természetesen ismét magára vállalja a védelmező szerepét, elmegy, hogy a lázadást leszerelje....

Na itt már eldobtam az agyam!
1. Ezeket a migránsokat már korábban ki kellett volna végezni a merényletért, hogy egyáltalán kegyelmet kaptak és még mindig élnek, így egy szavuk se lehetne... nem hogy lázadozhatnának!

2. Damdeok hivatalos követséget vezet adott céllal, a migránsok ügyébe való beavatkozás egyben egy más állam belügyeibe való beavatkozás is, az ottani uralkodó tekintélyének csorbítása.

3. A migránsok lázadásának oka,hogy régi falujukból áttelepítették őket a beiwei határ mellé, az ottani erőd parancsnoka basáskodott felettük, adó, férfiak munkára kényszerítése, a nőkkel az erőszakoskodás szerepelt a bűnlajstromán. Hát persze, hogy nem egy Grál lovag a parancsnok, de valljuk meg, hogy annyira már meg sem lepődünk az önkényességén, naivitás lenne azt hinni, hogy egyedi az eset.....

4. Damdeok küldöttségének egyik tagja épp ott volt a lázadás kitörésénél és bele is keveredik tevőlegesen. Erre nincs mentség, még az sem, hogy tudjuk, ez a bizonyos embere igazi "Szörnyeteg Lajos", amolyan Lázár Ervin-i jószívű behemót, a maga végtelen butaságával. Engem egyébként is irritált ez a figura, taszított a primitívsége, nem tudtam rajta nevetni, mint ahogy a rendező elvárta volna tőlem, egyszerűen zsigerileg fájt látnom.

5. Amitől végképp lepadlóztam, hogy a mezőgazdasági eszközökkel felfegyverkezett migránsok (jó, ha százan lehettek öreg és fiatalabb férfiak) csak úgy elfoglalták az erődöt, foglyul ejtették a parancsnokot és a katonákat. És itt egy határ menti, kiemelt fontosságú erődről van szó!!!!!! A sorozat csak említi, szerencsére jelenet nem kapcsolódik hozzá. Elképzelni se tudnám, hogy hogyan is nézne ki???? Netán gereblyével és kapával esnek neki a kapunak, amit békésen néznek közben az erődöt védő katonák? Vagy netán az éhezéstől (mert ugyebár az élelmüket is elszedeti a csúnya parancsnok bácsi) legyengült egyszerű földművesek a közelharcban a dühtől megvadulva legyőzhetetlen harcosokká válnak a jól felszerelt és képzett katonákkal szemben? Komolytalan az egész! Egy határ menti erőd parancsnoka lehet akármilyen kényúr, de akkor is elsősorban katona, aki tudja a feladatát, csinálhat bármit, csak egyet nem: nem hanyagolhatja el az erőd védelmét!

KÉP: természetesen Damdeok ebből a slamasztikából is győztesen mászik ki, itt épp vérével pecsételi meg esküjét, hogy egyszer még visszatér ide, és ha elfoglalja ezt az országot, akkor majd a migránsok újra Goguryeo teljes jogú polgárai lehetnek... apró szépséghiba, hogy az eskü tételekor a hivatalos küldöttség feje, aki Houyanba jött részvétet kifejezni az elhunyt houyani uralkodó halála miatt, akinek örököse Damdeok húgának férje, azaz Damdeok sógora!:)))))))))))
10/10
kimbin01 2018 júl. 20. - 22:35:14 10/10
(233315/239047)
Mint minden korai történelem ez is mítoszokban maradt fenn. Gojoseon eszerint a mítosz szerint a Legendben bemutatott történés szerint jött létre.
https://koreainhungary.blog.hu/2015/03/04/legendakba_szott_tortenelem_korai_idok
Emlékezzünk csak a Legendre! Hwanung és Saeoh fia alapitja meg Asadal városát, illetve Gojoseont.
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 21:47:49 8/10 Előzmény Illiona
(233314/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - migrások 1.

spoiler

Nos, ebbe a 2011-es sorozatban is szerepelnek migránsok, mégpedig olyan goguryeo-i emberek aki a szomszédos Houyan-ban élnek. A sorozatból nem derül ki, hogy miként kerültek oda, netán vmiért elmenekültek Goguryeo-ból, esetleg Houyan által korábban meghódított goguryeo földön éltek és az új határral kerültek houyan fennhatóság alá, de ez indiferens abból a szempontból, amiről íri szeretnék.

Ha a Houyan állam területén élsz, akkor annak az államnak vagy a polgára, az ottani uralkodó alattvalója, tetszik vagy sem, ez van. Belül álmodozhatsz Goguryeoról vagy haragudhatsz rá az adott helyzet miatt, de ez a tényeken nem változtat.

Természetesen a népéről gondoskodó Damdeok számára ezek a Houyanban élő egykori goguryeo-iak is a népéhez tartoznak, akikért felelősséggel tartozik. Szép és nemes gondolkodás, örülünk a nagy szívének és a felelősségteljességének.

CSAK....

Még koronahercegként jár hivatalos minőségben Houanban, a húgát kíséri el, aki a houyani trónörökös felesége lesz, ezzel a házassággal pecsételve meg a két ország közötti békét. Az udvari körök szívesen szabadulnának Damdeoktól. ehhez használják fel a migránsokat. Damdeok nevében levelet írnak nekik, amivel ráveszik őket arra, hogy támadják meg a houyani királyt, miközben Damdeoknak mutatja be országa nevezetességeit. Persze elfogják a migráns merénylőket, kihallgatják őket..... és most jön a furcsa fordulat, végül kegyelmet kapnak, mert "megtévesztették" őket!!!! Ilyen nincs, hogy Dandeok kegyelmet kérhessen a számukra... az, aki fegyverrel támad az uralkodójára, annak semmilyen indoklással nem jár kegyelem, ebben nem lehet apelláta! Itt nincs szegény félrevezetett, megtévesztett, itt csak karddal támadó van!!!!

KÉP: Damju hercegnő a migránsokról....
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 21:18:44 8/10 Előzmény Ljerk
(233313/239047)
Igen, a Jumong épp azzal kezdődik, hogy Gojoseon bukása után mi lesz a menekülő népével. De azért én mérget nem innék rá, hogy az a jogalap olyan stabil. Igen, én is olvastam róla a neten fellelhető ismertetőket, amik eleve kitérnek a történészek közötti vitatott kérdésekre, terület, befolyás, mikortól létezett és hol, vannak feltételezések, mítoszok, meg egy rakat régészeti lelet, amit igyekeznek szinkronba hozni, beilleszteni.

Azért az tuti, hogyha létezett is Gojoseon, nem a semmiből szerveződött nagy hirtelen az őslakósok által mindenféle kulturális ráhatás nélkül, mint ahogy az sem biztos, hogy ők voltak az őslakók és nem vhonnan máshonnan telepedtek meg ott. A későbbi államok területe sem volt változatlan, a folyamatos egymás közötti háborúk, békeszerződések át- meg átrajzolták újra, akkor egy ilyen vitatott időszakra még annyira sem lehet pontos az információ, a hozzávetőlegesen, feltételezhetően inkább elfogadható a definiálásnál. Szóval akad pár kérdőjel......
Illiona 2018 júl. 20. - 19:31:20
(233312/239047)
edimir, az legutolsó beirás alapján, ami a találkozóra 10 órakor találkozunk a z Aréna Plázában, és fél 12-kor átmegyünk a Kpoint étterembe.
Cilike külön kérte, hogy ne a teraszon legyünk, hanem bent, ahol a multkor, mert meleg lesz.
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 19:03:54 8/10 Előzmény maggi99
(233311/239047)
OFF

Nyári találkozó
Helyszín: A Koreai étterem (K-Point, Bethlen G. u.)
Időpont: 2018. július 21.

Beszéltem az étteremmel és megrendeltem a helyünket a teraszon, amiről Illiona beszélt.

Résztvevők:

1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9. MH (A pecsétet most én őrzöm - hoznám, 21-én )
10. Kalaris
11. +1 Ági
12. edimir
13.

Még lehet jelentkezni.....
UFF :)
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 18:27:02 8/10 Előzmény boil54
(233310/239047)
Kár, pedig nálam pont fordított az eset... még nem teljesen tiszta, de már alakul...

Talán mégis összejön, úgy örülnék neked!:)
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 18:23:52 8/10 Előzmény kimbin01
(233309/239047)
Nem is azért tettem fel, hogy bárkire rátukmáljam. Csupán azért, hogy lám, másoknak (és nem keveseknek) mennyire tetszett. Mondjuk én se tartozom közéjük, de szerencsére ízlések és pofonok...
10/10
kimbin01 2018 júl. 20. - 16:57:51 10/10 Előzmény edimir
(233308/239047)
Nem érdekel, 2x nem fogom megnézni. Viszont van, amiből sokat szoktam akár szemelgetni is. Az idén sorra kerültek a "nagyok", Silla, Jumong, Szél királyság, Legend, előttük a Bichunmoot néztem újra. Számomra sokat jelent a zene is, az összhatásban, így ezek azok, amelyekből szívesen szemelgetek, ha másra nincs időm.
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 15:11:09 8/10 Előzmény kimbin01
(233307/239047)
OFF

Pedig anno magas nézettséget produkált.
A 45. résznél a legmagasabbat:
2011-11-05 45 22.0 (2nd) 22.2 (2nd)
Megkétszerezte a nyitó rész adatait:
2011-06-04 1 11.5 (7th) 10.8 (8th)
Forrás:
http://asianwiki.com/Gwanggaeto,_The_Great_Conqueror

de a magyar Ázsia Ékkövei oldalon is magas szavazatot kapott 8,8-at.
boil54 2018 júl. 20. - 15:04:18
(233306/239047)
Mintha péntek 13 lenne. ( Itt egy sírós szmájli) Az én menetelem is bizonytalanná vált... Ebben a pillanatban nagyobb a valószínűsége, hogy maradnom kell, nem hagyhatom egyedül az unokákat, a fiamék pedig nem tudnak jönni.
10/10
kimbin01 2018 júl. 20. - 09:57:48 10/10
(233305/239047)
Más. King Gwanggaeto the Great . Régen láttam, nem is nagyon emlékszem, illetve halványan,
mert nem hagyott mély nyomot bennem. Bezzeg.......
Nem is fogom újranézni, mint a kedvenceket, mert erre sajnálnám az időt elpocsékolni. Mint a múltkoriban írtam ilyenkor csak egy-egy filmre jut időm, a hosszú sorozatok télre valók, amikor az emberlánya bevackol.Most csak azért, hogy el ne felejtsem a koreai szavakat: csoná, pehá, gomabseubnida, eomeoni, abeoji, ajeossi.....
10/10
kimbin01 2018 júl. 20. - 09:40:56 10/10 Előzmény edimir
(233304/239047)
Sziasztok! Itt a hétvége megint, holnap jönnek a gyerekek!Megunokásodom.
Rejuci is úgy híresztelte, hogy félelmetes a memóriám. (Amire akarok emlékszem, amire nem akarok, nem emlékszem. :)))
Még nem tudom mi lesz, ma Zoli volt a vadasparkban dolgozni, de a holnapit, csak este tudom meg, vagy délután. Még befuthaztegy telefon. Pedig szólt a fönöknek, hogy most ne nagyon hívják, hogy tudjon a gyerekekkel foglalkozni, és ha mennek, 2 bicajjal el tudják vinni a gyerekeket. Repülővel jönnek, nem kocsival.
10/10
Ljerk 2018 júl. 20. - 09:17:04 10/10 Előzmény edimir
(233303/239047)
Igen, gonoszka vagy - vagy másképp szarkasztikus, de ezzel a sorozattal kapcsolatban lehet is valóban ily módon fogalmazni. :) Megvalósította Jumong álmát - visszafoglalta a hun birodalom, akarom mondani Gojoseon ősi területeit.
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 03:30:05 8/10
(233302/239047)
OFF

És persze a sorozat üzen a mának is. Fejet fel, mellet ki....

KÉP: - felirat - elvégre nem akárkit köszönthetnek az ősök között....
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 03:24:24 8/10
(233301/239047)
OFF

spoiler

Számomra sokat rontott a sorozat élvezetén, hogy Damdeok fontosabb emberei, ha meg kell halniuk a 1-2 perces haldoklásuk során (ennyi kijár nekik, hiszen vmilen hősi tettet visznek éppen végbe), mindig elrebegik utolsó sóhajukkal, hogy ...

1. Peha... (mert természetesen Őfelségéhez címzik)
2. Sajnálatukat fejezik ki, hogy nem harcolhatnak tovább az oldalán (halálukkal ez sajnos már nem kivitelezhető)
3. Reményüknek adnak hangot (elcsuklót és kisebb vérpatakba fúlót), hogy Őfelsége beteljesíti Nagy Álmát, felemeli Goguryeo-t

Tudom, gonosz vagyok, némelyiküket valóban megkedveljük... és nekünk is fáj az elvesztése, de itt is igaz, a kevesebb a több! Bidam egyetlen szóval mindent ki tudott fejezni... itt többször kapjuk vissza ugyanazt a lózungot!

KÉP: - felirat - egy hódító királynak mi is lenne más a családja, mint a katonái.... Tessék, bori! Ezért nem kell se a feleségei, se a gyerekei a sorozatba!
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 03:08:07 8/10 Előzmény edimir
(233300/239047)
OFF

spoiler

Mint látható a katonai helyzetek megoldása adja a sorozat második felének a gerincét némi kis kitérőkkel. Na, ettől az ábrázolástól nem estem hanyatt. Mert ugyebár mást se látunk, mint taktikák és stratégiák megvalósulását vagy épp felsülését a sorozat szerint. A megvalósulás néhol igencsak gyengécske. Nézzünk néhány példát! Erődök elfoglalása...

1. Egyetlen, igaz rendkívüli képességű harcos fellendül rúdugróként az erőd falára, majd ott félelmetes harci technikájának köszönhetően mindenkit legyilkolászik... ezer+1 sebből vérezve eljut a kapuig, amit a kint várakozó sereg előtt megnyit... lehet befáradni és elfoglalni az erődöt!:)))))

2. Megtévesztés. A z erődbe igyekvő hírvivőket elfogják és megölik, felveszik öltözéküket, majd az erődhöz érve felmutatják az igazolójelvényt. Az erőd parancsnoka az erődítmény tetején állva engedélyezi számukra a belépést... a kaput kinyitják, innentől már jöhet a jól ismert forgatókönyv....
kapuőrség jobblétre szenderül, az ellenséges sereg bemasíroz....

Aranyosak ezek a történetek, tartalmazhatnak némi izgalmat, csak agytevékenységet nem igényelnek, mármint a kedves nézőtől. Mert ugyebár 1 remekbe szabott goguryeo-i hősnek meg se kottyan erőd tetejére felugrani (de kár, hogy nem olimpiai szám, lenne egy aranyérmesük kapásból), a többiről már nem is beszélve... Aztán este, több mint száz méterről a tenyérben alig látszó kis jelvényre kapásból beengedi a parancsnok a jövevényeket egy határmenti, kiemelt fontosságú erődbe? Ha ilyen hülye lenne a parancsnok, akkor meg is érdemelné, hogy bukja az erődöt és a fejét!

Bár többször is 100 ill. 200 ezres seregeket emlegetnek, ám a képeken jó, ha 100 és 200 közötti statisztáról beszélünk, többnyire 20-30 alak szerepel, abból 5-10, akit arcról be tudunk azonosítani bármelyik oldalon, hogy katonai vezető.

Az erődök ostroma (ha éppen nem kapcsolódik hozzá cselvetés), akkor egykaptafás... a sokadik után még a legfelszínesebb néző is el tudja sorolni az egymást követő lépéseket és a válasz reakciókat....

A sorozat előszeretettel operál azzal, hogy Damdeok az egyenessége, embersége és lovagiassága miatt látszólag bajba kerül, majd persze utólag mindig kiderül, hogy mindent előre kigondolt és előkészített, hogy aztán a neki csapdát állító maga pottyanjon bele. Nincs is ezzel semmi baj, ha csak az nem, hogy rendkívül átlátszó lesz egy idő után. 92 részen keresztül ez már nem tartható fenn... egyszer-egyszer még elmegy, de többször?!

KÉP: a sorozat nyitóképe - a király kardjával írja meg történetét... hát, inkább a forgatókönyvíró a laptopján!:))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 02:21:53 8/10
(233299/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - hódítás
spoiler

A sorozat indoklása a hódításra, hogy csak így teremthető meg a béke!:)))))))))))))) Damdeok előtt Goguryeo gyenge, Baekje már korábban győzelmet aratott felette, Damdeok nagyapját megölte. A sorozat kezdetekor pedig az északi területek legfontosabb erődjét éppen a hatalmas szomszéd, Houyan ostromolja 100 ezres sereggel. Tény, hogy Goguryeo-nak bizony muszáj felkötnie a gatyáját, szüksége van a belső stabilitásra és egy ütőképes hadseregre.

Itt is van Nagy Álom. Damdeok nagy álma, hogy Goguryeo-t úgy megerősítse és kiterjessze, hogy egyetlen szomszédja se merjen ellene támadni, így biztosítaná a békét, ez utóbbi pedig a népe álma lenne, itt kapcsolódna össze a két álom. Álom és valóság... no, ez is megérne egy misét...

Milyennek láttatja a sorozat? A legyőzöttekkel nagyvonalú és emberséges, mind a katonákkal, mind a meghódított terület polgári lakósságával, nincs kivégzés, rablás, erőszak. A behódoló uralkodó/törzsfő megtarthatja a pozícióját, látszólag nem szól bele a belügyekbe, nem sarcot, hanem "hozzájárulást" kér... minő eufémizmus!:)))))))))))))))))

A sorozatban persze ez az emberség kifizetődik, hiszen még az ellenséges ország saját polgárai is Damdeokot segítik, miután megtapasztalják alatta az életet, vezérkarába pedig ott találjuk a legyőzött népek kiemelkedő katonáit. Egyik személyi testőre a malgal törzsfő húga!:)))))))))))))))))))))))

KÉP: - felirat - persze jól jön a hódításhoz a Nagy Álom mellett egy kis zsebből előrángatott indoklás is... hát persze, mi más is lehetne minden terület, mint "ősi" föld!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 01:58:36 8/10 Előzmény edimir
(233298/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - hódítás
spoiler

A sorozat 407-ig kíséri nyomon a területek megszerzését, ekkora már birodalmi méretet ölt Goguryeo.
A félsziget mellett (Silla, Baekje) a a belső, észak-keleti telrületek az Ázsia kontinensen: Mohe, a malgal, Biryeo, a khitán állam, Houyan legyőzése, illetve függésbe hozása.

KÉP: - felirat - a mai Pekingig eljut! Hmm, Japán mellett még Kna is kap egy kis fricskát!:)))))))
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 01:41:28 8/10 Előzmény Illiona
(233297/239047)
Mr Sunshine 4.

A vőlegény igazi aranyifjú! Azért jó, hogy a kedves apuci még azt se tudja pontosan, hogy hány éves a fiacskája!:)))))))))) Japánban szerető, a tanulmányokkal nem igazán fáraszthatta magát. A kártyaveszteség miatt pedig minden lelki skrupulus nélkül a zaciba vágja a nagyapától kapott zsebórát (csak mi tudjuk, hogy mennyi száj maradt miatta éhesen)! Magabiztos, gondtalan és jókedvű.... kérdés, hogy meddig?
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 01:35:17 8/10 Előzmény Illiona
(233296/239047)
Mr Sunshine 4.

spoiler
Eugene Choi és a bosszú.

Mikor 9 évesen Amerikába szökik, ibolyája sincs arról, hogy hova is megy, csak muszáj elmenekülnie a rabszolgavadászok elől. Igen, van lehetősége így egy másfajta életre, mintha Csoszonban marad, de az éhenhalásra, az utcagyerekből a bűnözővé válásra éppúgy Amerikában. Csak a saját ereje, kitartása és helyzetfelismerő képessége nyit számára egy másik utat azzal, hogy katona lesz. Azért ez nem az uraság jótéteménye! Az, hogy a szemem láttára verik halálra az apám, az anyám értem áldozza fel magát... hát ez nem biztos, hogy az élet nagy lehetőségeként jön le a számomra bárhogy is fordul utána a sorsom. A család elvesztése, bármilyen szolgasors is volt az osztályrésze, azért igazi trauma.

És méltán lehet büszke magára, hogy a katonai ranglétrán feljebb jut... és igen, ő amerikai állampolgárnak vallja és hiszi magát. Lehetne hideg és racionalista, mint ahogy ez a felszínre rá is kérgesedik, de már a zenedoboz a kirakatban jelzi nekünk a film kezdetén, hogy a múlthoz kapcsolódik, a megőrzött női dísz pedig azt, hogy a felnőtt férfiban ott él még a 9 éves gyermek a maga veszteségével és fájdalmával.

Óhatatlan, hogy Csoszonba visszatérve feltörnek az emlékek, ahogy az is, hogy a régi helyszíneket, embereket felkeresi.....

Igen, az öregúr már 10 éve meghalt. És pont ezért pokoli neki a tudat, hogy az igazi bűnösön már nem állhat bosszút. Az nyugodtan élte a maga kényelmes életét az eset után, majd minden megbánás nélkül hunyhatta le végleg a szemét... miért is izgatta volna a halálos ágyán két szolga halála...

Igen, az akkori úrfin felesleges számonkérni a korabeli gyengeségét, az apjával nem szállhatott szembe.... Ezzel ő is tisztában van, csak a frusztráltsága miatt lóbálja az arcukba a pisztolyt... A szülei sírját keresi rajtuk... szerintem érthető, de tök felesleges. Mondjuk, szerintem vhová elkaparták őket.

A párhuzamos szerkesztés, mint ábrázolási mód ott van a sorozatban.... bár még nem tudjuk, mi is lesz ennek a bosszúnak a végkifejlete , de Goo Dong-Mae bosszúját már láthattuk beteljesedni az asszonyokon elég kegyetlenül.
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 00:45:44 8/10
(233295/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Wae/Japán
spoiler

Ekkor Wae/Japán kb. 200 kisebb nagyobb államocskából áll, melyek élén állók királynak tekintették magukat a sorozat szerint. A Sillát fosztogató "királyság" hadvezére az akcióért cserébe a baekje-iektől a hajóépítés tudományát kérte cserébe.

KÉP: a legyőzött egyik wae/japán "király" és udvartartása fogad éppen hűséget Damdeok-nak..... Gondolom, nem kis elégtétellel nézték ezt az epizódot a koreai nézők!:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 00:37:12 8/10 Előzmény edimir
(233294/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Wae/Japán
spoiler

Most, hogy a Mr Sunshine-ban a japán előretörést követhetjük nyomon érdekes látnunk, hogy 1500 évvel korábban ez a bizonyos Wae/Japán hogy is kerül ábrázolásra.

Goguryeo hiába győzte le Baekje-t, Asin király újra próbálkozik, amikor erre jó alkalomnak tűnik, hogy Goguryeo egy másik szomszédjával háborúba keveredve erőit oda kell összpontosítania. A baekje-i király a Wae/japán kalózkodó haderővel köt szövetséget, őket szabadítja rá Sillára, hogy így kényszerítse Goguryeot serege megosztására az új hadszíntér megnyílásával. A wae/japán had olyan erőt képvisel, amivel a sillai sereg egyedül nem boldogul, visszavonul, képtelen megvédeni a tengerparti településeket és azok lakóit.

400-ban Damdeok nem csak kiveri Sillából a japánokat, de áthajózik a központjukba is Japánba.....

KÉP: a japán központ a sorozatban... gyengébbeknek még odatettek egy bizonyos hegyet is... igaz, cseresznyevirágok nélkül!:))))))))))))))
Illiona 2018 júl. 20. - 00:29:51
(233293/239047)
Mr Sunshine 4.
én már láttam googlesan, de azért most megnéztem rendes magyarral is.
Alakul a sztori, izgalmasak a fejlemények, de még mindig nem tiszta, hogy ki ki mellett áll.
És egy ujabb jóképű szereplő is feltünk, hát nem az is egyszuszra (harmadikként) beleszerelmesedett Ae Shinbe! :))))
Viszont nem értettem Choi eszeveszett bosszúvágyát.
Mert aki a szüleit elintézte, az ennek a házaspárnak az apja volt, aki 10 éve maghalt.
Ez a két ember semmit nem tett, de nem is tehetett. Igaz, hogy nyertesei voltak egy korszaknak, de egy amerikai számára nem lehet az bűn, hogy ki hová születik.
Azonkivül pontosan hogy ő nyerte a legtöbbet, hiszen láthatja, milyen jövő várt volna rá itt, az elmaradott Csoszonban.
Élhetett volna megvetett szolgaként egész életében nem lett volna egyetlen perce sem, amire büszkén felemelhetné a fejét.
Kép: Kim Hee Sung, aki akkor született, amikor a fiú elmenekült, 31 évvel ezelőtt
10/10
Cilia 2018 júl. 20. - 00:22:53 10/10
(233292/239047)
Sziasztok, jó éjszakát mindenkinek!
Nem tartom valami jó ötletnek a teraszt, mivel 30-32 fok lesz... bent meg legalább van klíma.
Máshová bizti nem megyek, mint az étterem, örülök, ha odáig eljutok...

Edimir, kívánok itt is minden szépet-jót, Isten éltessen!
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 00:19:04 8/10
(233291/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - Silla
spoiler

A sorozatban Silla a Három Királyság legkisebb, legjelentéktelenebb tagja ekkor. A sorozat úgy ábrázolja, mint aki a képtelen önmagát megvédeni, legyen szó Baekje-i fenyegetésről, vagy wei/japán támadásról. Kiszolgáltatott helyzetű, Goguryeo és Damdeok jóindulatára szorul. Amikor Damdeok hadba indul, akkor Silla, mint klienskirályság feleannyi katonát képes csak segédcsapatként rendelkezésre bocsátani, mint Baekje, de még a khitán és malgal haderőnél is kevesebbet. A ráosztott plusz hozzájárulás a rizs a hadjárat élelmezéséhez.

KÉP: Megszentelt Partok - így pillantja meg Sillát Damdouk, amikor hajón érkezik a japán fosztogatók kiűzésére Sillából......
8/10
edimir 2018 júl. 20. - 00:05:50 8/10 Előzmény bori4
(233290/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great - feleségek - gyermekek
spoiler

Átrágtam magam mind a 92 részen. Feleség ügyben egyre szűkszavúbb a sorozat.A legtöbbet az 1. feleségnek szentel, ő a Nagy Szerelem, akitől elszakad (előbb a merénylők, később a nő apjának árulása miatt). Az ő életének alakulását, hányattatását még vhogy nyomon követi a sorozat egészen tragikus haláláig.

A 2. feleség, a királyné már teljesen súlytalan a sorozatban. Látjuk az esküvői koronázáson, aztán felbukkan, hogy közölje Damdeok-kal, hogy terhes, de a rossz időzítés miatt az örömteli bejelentés elmarad. Innentől ezt a szálat teljesen elvágják... semmi sincs se a terhességről, se a gyermek születéséről.... A királyné még tán kétszer egy-egy villanásra feltűnik, mint nyugodt, bölcs asszony, kap 1-1 mondatot... és slussz!

A 3. feleséget még csak nem is látjuk (a 2.-ról közben fogalmunk sincs, hogy egyáltalán él-e még?), róla csak a weibei-i követtel folytatott tárgyalás kapcsán hallunk. A weibei-i császár húgát, Xi hercegnőt ajánlja fel a követ feleségnek a megkötendő szerződésért cserébe. Se a házassági ceremóniáról, se a hercegnőről semmi, egyetlen képkockát se vesztegetnek rá. Csak későbbi beszélgetés utal rá, hogy az alku és a házasság megköttetett.

Szerintem a legszebb, legigényesebb karaktert Damju, Damdeok húga kapta a sorozatban. Ez végre egy kicsit összetettebb női alak, mint a szenvelgő 1. feleség vagy a harcos nők , akik a testőrségében, hadseregében jutnak szerephez. Damjuban van potenciál és az őt alakító színésznő se ripacskodik, finom, de határozott hercegnő, aki tisztában van a helyzetével.

KÉP: a halott hercegnőt meghozza a kocsi..... - bár emlékeztet Sillára, amikor Alcheon tér meg ilyen fájdalmas kocsival, de mégis mennyivel másabb a jelenet! Itt a lesújtott Dandeok és a könnyező, kudarcot vallott katonák egyenkénti arca és sajnálkozása... ott Alcheon nanjang-ja....

8/10
edimir 2018 júl. 19. - 23:19:13 8/10 Előzmény boil54
(233289/239047)
Köszönöm!:)))))))))) Nekem Moha bácsiként az igazi kedvencem!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 19. - 23:16:42 8/10 Előzmény kimbin01
(233288/239047)
Irigylem a memóriád!:)))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 19. - 23:14:52 8/10 Előzmény kimbin01
(233287/239047)
Ez így tökéletes!:)))))))))) Ki is merne kardot rántani avagy kést ragadni, hogy felszeletelje?:))))))))))))))
Hogy mit rejt, az már örök rejtély marad... nem baj... a Kék Sárkány úgyis olyan legendásan titokzatos!:))))))))))))
maggi99 2018 júl. 19. - 21:09:42
(233286/239047)
Sziasztok, szép estét.

Illionával elgondolkodtunk ezen a fél 12-es kezdésen és arra gondoltunk, hogy találkozhatnánk előtte 10 órakor az Aréna plázában. (10-kor nyit).
Akinek van ideje és kedve, ott találkozhat velünk. Onnan együtt megyünk át a K-pointba.
boil54 2018 júl. 19. - 19:56:25
(233285/239047)
Egy szép mosolyt küldök a mai napra Alcsontól edimírnek! Isten éltessen!
(A facebookot egyáltalán nem használod?)
Riamara 2018 júl. 19. - 18:29:43 Előzmény Ljerk
(233284/239047)
Igen, én is kiszúrtam a Jó doktort. Már egy ideje fontolgattam, hogy letöltöm valahonnan. Azt mondják nagyon jó angol színészt találtak a szerepre, akinek sikerült ugyanolyan magas színvonalon eljátszania az autista rezidens szerepét, mint Joo Wonnak.
Az első rész leírása alapján eléggé az eredeti mentén csinálták.
10/10
kimbin01 2018 júl. 19. - 18:08:01 10/10
(233283/239047)
Mivel lilát már kaptál, most sárgát adok. Gondolom nem kell részleteznem miért?
10/10
kimbin01 2018 júl. 19. - 17:57:07 10/10
(233282/239047)
Boldog születésnapot edimir!
10/10
Ljerk 2018 júl. 19. - 14:41:39 10/10
(233281/239047)
Feltűnt a címe - Good Doctor, alias Doctor Murphy: a jó doki, ezen a néven indul ma este az RTL Klubon a 2013-as dél-koreai orvosi sorozat amerikai változata. Én nem láttam az eredetit, de többen viszonylag jókat írtak arról, ennek a változatnak is lesz második évadja, úgyhogy nem bukhatott meg annyira.
8/10
edimir 2018 júl. 19. - 11:51:15 8/10 Előzmény maggi99
(233280/239047)
:))))))))))))))))))))))
bori4 2018 júl. 19. - 08:38:32 Előzmény micike_MSc
(233279/239047)
Köszönet, teljesen képbe kerültünk a tökéletes magyarázatod révén ....
Ez a bizonyos párbeszéd nagyon cselesen volt megírva, nem kispályás a forgatókönyv író, az biztos.... :) Lehet egy angol szó jelentésére, férfi-nő közötti kapcsolatra gondolni, de lehet a "szakmai" együttműködésükre is akár....
Riamara 2018 júl. 19. - 07:05:35 Előzmény micike_MSc
(233278/239047)
Köszi a vetítést! Hogy te miket nem figyelsz meg!
Én is csodálkoztam, hogy Eugen kezében könyv van, újság helyett. Elég különös volt, hiszen nem látszódott ismeretterjesztőnek sem. A karakterből pedig nem néztem ki, hogy regényt, vagy verseskötetet olvasna.
Borival mi is csodálkoztunk, hogy vajon miért kérdezett rá a szerelem szóra a férfitól, de te megfejtetted nekünk.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 02:20:58 10/10
(233277/239047)
Még egy pár dologról írtam volna, de ma már nem fogok.
Jó éjt, szép álmokat!
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 02:11:21 10/10
(233276/239047)
Egy darabig még folytatódik ez a furcsa párbeszéd, de végül a kapitány egészen másról kezd beszélni, aminek semmi köze sem a szerelemhez, sem a bajtársiassághoz.

De nyilván ennyi bőven elég: az első 2 rész kivesézve, a főszereplőket már ismerjük.
Na jó, a 3-4. rész azért még tartogat infókat a szereplőkről, miközben a történet is halad előre: Csoszon hanyatlása, az idegenek befolyásra törekvése, és a két főszereplő közti macska-egér játék érdekesen alakul. Szerintem legalábbis. :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:59:00 10/10 Előzmény micike_MSc
(233275/239047)
A szerelem újra felbukkan a 3. részben, egy furcsa szituációban (54. perc környékén).

Ae-shin kisasszony egyértelműen az angol LOVE szó jelentését keresi (azzal kezdi a mondatot, mert a koreaiak mindig az alannyal kezdik a mondatot... "labeu-ga")
És így egészen más értelme van ennek a beszélgetésnek: Ae-shin valamiféle bajtársiasságot gondol a szó mögé, míg Choi kapitány kissé zavartan fürkészve őt, a szerelemről beszél.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:40:23 10/10 Előzmény Illiona
(233274/239047)
A 3. rész kártyáinak jelentéséről nem tudnánk ennyit, ha nem írtál volna róla:
"Go Dong Mae esetében ez egy fordulópontot jelent, elért amit elért eddig, élt ahogy élt, ezt be kell fejeznie, meg kell értenie, és egy magasabb szintű életfeladat, vagy Sorsfeladatnak kell következnie. Benne van a karmikus, illetve végzetszerű kapcsolat felbukkanása is.
Mindeközben Ae Shint nézte a piacon.... "

És visszagondolt a múltjára, a tragikus gyerekkorára egy hentes fiaként, aki még az egyszerű szolgáknál is alantasabb volt.
Ez a jóslat vajon a korábbi vagy a mostani találkozásra vonatkozik?
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:31:27 10/10
(233273/239047)
És a két főhős, a két merénylő: vajon bajtársai vagy ellenségei egymásnak?
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:28:23 10/10
(233272/239047)
Még egy "kihallgatás" így a 2. rész végére: ez a lotyogós asszonyság egy üde színfolt, nagyon bírom.
Pont-vessző nélkül mondja a magáét, de a Kisasszonyka egyetlen pillantására elhallgat... :)))
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:23:32 10/10
(233271/239047)
A japán-csoszoni harcos és a japán-csoszoni igazgatónő.
A kapcsolatuk barátságos, de egyelőre rejtélyes.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:20:58 10/10
(233270/239047)
Rendkívüli időszak ez: sokszor még az sem csoszoni, aki annak látszik.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:17:06 10/10
(233269/239047)
És egy újabb főszereplő, Kudo Hee-na, a Glory Hotel igazgatónője.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:14:28 10/10
(233268/239047)
Az amerikai kérést az udvari miniszterek saját érdekeiktől függően teljesen másként értékelik.
A királynak/császárnak viszont nem tetszik, hogy az amerikai általánosságban bűnözőnek tartja a csoszoniakat, így a kérését elutasítja.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:06:56 10/10
(233267/239047)
Egy újabb érdekes jelenet a kultúrák különbözőségéről: a kínai és a japán követ zavartan félrenéz, amíg az amerikai Allen a friss özvegyet ölelgeti vigasztalón...
(Mindkét oldal a másikat tartja barbárnak.)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:03:49 10/10
(233266/239047)
Találkozunk egy újabb főszereplővel: Goo Dong-mae egy japán harcos társaság vezetője.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 01:00:32 10/10
(233265/239047)
Miközben megbeszélik a találkozó helyszínét, Eugene Choi már ott fülel és egy könyvbe feljegyzi a helyszínt: Hwawollu.

De ez a könyv is érdekes, vajon mi lehet?
Nos, elég volt pár szót kibogarászni, hogy kiderüljön: a Trisztán és Izolda (Tristan, Iseult, love...) c. könyvről van szó. És hogy miért pont egy szerelmi történet lapjait látjuk, mondjuk egy napilap helyett?! Ezt csak a koreai forgatókönyvírók tudhatják. Mert ugye véletlenek nincsenek, arrafelé legalábbis így tartják... :)))
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:53:12 10/10
(233264/239047)
Később az amerikai Logan Taylor egy csoszoni miniszterrel társalog - japánul.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:50:21 10/10
(233263/239047)
De ez a "szerelem" nem is olyan egyértelmű.
Ez egy titokzatos angol szó: LOVE.
A kisasszony ezt a szót ízlelgeti, amolyan csoszoni kiejtéssel: "lá-bü".

[Mivel a koreaiaknak nincs ún. foghangjuk (f/v), így ezt a hangot idegen szavak esetén a b/p-vel helyettesítik: 라브/러브 labeu/leobeu...]
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:42:39 10/10
(233262/239047)
Eközben egy érdekes jelenetet láthatunk: fiatal lányok angolul tanulnak.
Egyikük a szerelemről beszél a kisasszonynak...
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:39:43 10/10
(233261/239047)
Choi kapitány elindul...
...és 1902-ben, Kvangmu császár uralkodásának 6. évében meg is érkezik Csoszonba.

(Min királyné meggyilkolása után Kodzsong király az orosz követségre menekült a fiával, ahol közel egy éven át maradtak.)
"1897. október 12-én az ország elnyerte teljes függetlenségét, melyet a nagyhatalmak, és különösen Japán és Oroszország szavatoltak, és uralkodói rendelettel az ország a korábbi Csoszon elnevezését a Tehan Cseguk (대한제국) (Koreai Császárság) név váltotta fel 1897. október 12-én, és Kodzsong Kvangmu (광무) néven császárrá koronáztatta magát október 14-én. Ezzel a cselekedettel a koreai császár a japán és a kínai császárral egyenrangúnak nyilvánította magát."
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kodzsong_koreai_cs%C3%A1sz%C3%A1r
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:27:50 10/10
(233260/239047)
Amerikában a különböző nemzetiségű katonák jól megférnek egymás mellett...
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:25:39 10/10
(233259/239047)
Nem véletlenül jutott magas pozícióba - még mindig "vág az esze".
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:23:49 10/10
(233258/239047)
Az amerikai-spanyol háborúban érdemeket szerzett, csoszoni származású Eugene Choi kapitány fontos feladatot kap.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:21:28 10/10
(233257/239047)
Közben telnek az évek... 1898.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:19:56 10/10
(233256/239047)
A mester szerint mindig van más út: "lehetsz újságíró, vagy akár tanárnak is mehetsz."
De Ae-shin kisasszony nagyon elszánt...

Az 1895-ben japánok által brutálisan meggyilkolt Min királyné (posztumusz Mjonszong császárné) másodszor kerül szóba, mint "indok".
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mjongszong_koreai_cs%C3%A1sz%C3%A1rn%C3%A9
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:09:24 10/10
(233255/239047)
A vadász és mester időnként véres sebekkel tér vissza...
"Egy hatalmas vadkan volt."
"Még egy szerelmi civódás is hihetőbb kifogás lett volna."

A feliratokért továbbra is lapishun-t illeti köszönet! :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:03:47 10/10
(233254/239047)
Megkezdődik a "kiképzés": először az erőnlétet kell javítani és csak utána jöhetnek a lőgyakorlatok.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 19. - 00:01:16 10/10
(233253/239047)
Tisztában van vele, hogy a kisasszony előbb-utóbb "az eszmék harcosává válik majd"...
"Már két gyermeket elvesztettem, az unokámat semmiképp sem adom."

És látjuk a vadász kezét, hogy egyértelmű legyen, ő Seung-goo, az egykori katona fia, aki kamaszként vesztette el az apját az amerikaiakkal vívott egyenlőtlen tűzharcban.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 18. - 23:55:41 10/10
(233252/239047)
A nagyapa elküldet Jang vadászért.
Az elvei nem változtak, a régi rend híve és egyáltalán nem szeretne változást, miközben a családja "tele van" ellenállókkal.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 18. - 23:52:12 10/10
(233251/239047)
A 2. részből is hoztam "pár" képet, ami természetesen SPOILER!

Nem akartam olyan sokat, mint a múltkor, mégis túlzásba estem, mert egyszerűen jó ez a sorozat és kész. Előre is elnézést kérek! :)
Mindjárt az elején Ae-shin lebukik a nagyapja előtt az újságokkal, aki mindentől eltiltja, mert szerinte a családjuk már épp elég áldozatot hozott az országért.
A nagyapa szerint egy nőnek nem való a politika.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 18. - 23:43:23 10/10
(233250/239047)
Mr. Sunshine
Nekem nagyon tetszik ez a sorozat, eleve a korszak, amiben játszódik, nagyon izgalmas.
Olvastam a korábbi hozzászólásaitokat, és az első részhez még annyit fűznék, hogy egyértelműen Jin Goo és Kin Ji-won, mint a DOTS egykori szerelmespárja voltak cameo-ként Ae-Shin kisasszony szülei az 1. részben, akik ellenállókként meg is haltak akkor.
Ez a fiatalember (Ji Seung-Hyun, mint Song Young) az asianwiki szerint szintén csak az 1. részben szerepelt: először 1971-ben, a király fiatal minisztereként, tanácsadójaként láttuk, majd 1975-ben már ellenállóként, aki hazaviszi a fiatal pár hamvait és az akkor született kisasszonyt.
Így ő lehetett a nagyapa, Go Sa-hong másik fia. Miután Go Sa-hongról a 3. részben egyértelműen kiderült, hogy a király egykori tanítója volt és az egyik legelőkelőbb csoszoni család feje, így az ő fia viselhetett tisztséget a királyi udvarban.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 18. - 23:30:50 10/10 Előzmény Illiona
(233249/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Ha nem írtad volna, hogy ez a minta légy-ből van, akkor azt gondoltam volna, talán szálló pitypang... :)
Mindenesetre nekem erről a sorozatról már mindig csak a rosszul tartott borospoharak fognak eszembe jutni. Nemrég megnéztem egy idősebb barátnőmmel a Könyklub c. amerikai filmet (az "öreglányoknál" A szürke 50 árnyalatának olvasása indítja el a lavinát...) és szinte az egész filmben végig borozgatnak, de Jane Fonda kivételével egyikük sem tartotta helyesen a poharat, a férfiak sem...
Többször eszembe jutott, hogy vajon te végig tudnád nézni ezt a filmet, vagy teljesen kiakadnál a végére? :))))
Illiona 2018 júl. 18. - 20:04:09
(233248/239047)
és ismét egy szürnyűség ma estére.
A Secrets And Lies cimű sorozat 18. epizódját adták ma, ahol egy mellékszereplőn egy legyes ing volt.
Már hoztam ide korábban valamelyik sorozatból (talán a Kedves Szomszéd volt) egy női blúzt, amin légyminta volt, akkor is kiakadtam rajta, de most is ezen az ingen.
Lehet hogy jattintani kell a képre, hogy látszódjon a minta.
Amugy maga a sorozat nagyon jó, bár még mindig nem tudom kiből lesz a jó és kiből lesz a gonosz, de a történet az bonyolódik, minden nap muszáj azt a 40 percet rászánni :))))
Ez is olyan, mint a koreai sorozatok többsége, hogy mindenki nagyon erkölcsös, és tisztességes, de amugy meg nincs egyetlen szerető, rendes, összetaró család sem benne, mindenki valakinek a titokban született eltitkolt, örökbefogadott gyereke.