8/10
edimir 2020 dec. 08. - 21:16:33 8/10 Előzmény Illiona
(238547/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Hogy az égett arcú az édesapja v. csak nevelőapja, ez eddig nem derült ki. Tény, hogy a férfi egyedül "nevelte" a lányt, anyát nem láttunk a színen (meghalt v. elhagyta őket). A felgyújtás kiváltó oka az "apa" iszákossága lehetett, részegen fetreng + elgurult üres üvegek, hogy mennyire volt durva, erőszakos a lánnyal arra nincs utalás a sorozatban.
8/10
edimir 2020 dec. 08. - 19:49:20 8/10 Előzmény Ljerk
(238546/239047)
Csak érintőlegesen említettem meg: edimir nov. 15. 14:15:14 8/10 Előzmény edimir(238451/238544)
8/10
edimir 2020 dec. 08. - 19:48:18 8/10 Előzmény Ljerk
(238545/239047)
Szép estét!:) Nos, Ljerk, nem tudom, hogy a kis kiegészítések fényében mennyire látod másként a sorozatot? Szerintem ez is olyan, hogy többször nézve tárja fel igazán a finomabb részleteit, megoldásait. Elsőre túl pörgős és tömény, kell kicsit ülepednie, "dolgoznia" az emberben.
Illiona 2020 dec. 08. - 19:08:21
(238544/239047)
Sziasztok!

Kairos 11-12 epizód!

hogy ez mekkora egy sorozat!
eddig minden rész tartogatott valami ujat, folyamatosan izgalomban tart. De sajnos még ujabb hét, mire lesz 13. epizód!

edimir! mikor hangzott el, most nem emlékszem, hogy a sebhelyes arcú a feleség apja? Én nem emlékszem egyáltalán? nem lehet hogy csak nevelőapja, vagy csak ugy magához vette?
Mert ha pl erőszakoskodott vele, akkor teljesen rendben van, hogy rágyujtotta a házat. Igaz?!
10/10
Ljerk 2020 dec. 07. - 23:40:55 10/10
(238543/239047)
Nem emlékszem edimir, hogy írtál e róla - a Csanganban az angol szöveg szerinti perzsiai, római katolikus vallás valójában nesztoriánus kereszténységet takar ( ami eretneknek számít a római katolikus vallás szemszögéból ), ami még a későbbi mongol birodalomban is erős támasszal rendelkezett Közép és Kelet-Ázsiában - https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_East ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Assz%C3%ADr_keleti_egyh%C3%A1z )

A nesztoriánus keresztek képei megegyeznek a filmbéli keresztekkel: https://en.wikipedia.org/wiki/Nestorian_cross
10/10
Ljerk 2020 dec. 07. - 23:15:22 10/10
(238542/239047)
Visszanéztem edimir elemzéseit a filmről (Csangan) - így okosabb lettem, ugyanis én csak néztem szép sorban a részeket egymás után. Azt gondoltam, hogy teljesen kitalált a film, de ezek szerint a magasabb rangú szereplők karaktere valós alapokon nyugodott. Például a "jobboldali főminiszter" nagyon okos, de csak a saját érdekei szempontjából értékelt minden eseményt, ez a filmben nekem nagyon ostobán jött ki, mivel a történelemi tények ismerete nélkül néztem - de így érthető a nagy felkelés (amiről edimir írt), ha ilyen miniszterek voltak a császári udvarban.
10/10
kimbin01 2020 dec. 07. - 15:43:56 10/10
(238541/239047)
Néhány hete láttam Az ördög dublőre című belga-holland thrillert. Vadászom a kuriózumokat.
Bagdad a múlt század nyolcvanas éveinek végén. Az iraki fővárosban virágzik a korrupció. Csak a hírnév és a kapcsolatok számítanak, bármi és bárki megvásárolható. Emellett Bagdad a Fekete Herceg, a rettegett Udaj Hussszein játszótere is. A diktátor Szaddam Husszein pszichopata fia erkölcstelen és szadista alvilági figura, aki állandó veszélyben él. Ezért a hadsereg hadnagyát, Latif Yahiát arra kényszeríti, hogy a dublőre legyen. Ha nem teljesíti a feladatot, akkor végeznek a családjával. Igaz történet alapján.
Néhány ember véleménye szerint elég visszafogottan ábrázolták Udaj őrültségét, és rémtetteit.

10/10
kimbin01 2020 dec. 07. - 15:28:31 10/10
(238540/239047)
10/10
Ljerk 2020 dec. 07. - 01:20:08 10/10 Előzmény edimir
(238539/239047)
Végignéztem a "Csangan"-t, nagyjából az 5. résztől Perzsia hercegének megjelenéséig egész jó volt. Azonban a "Prince of Persia" játékra való utalás (32 éve játszottam Commodore 64-es számítógépen, ugrálni kell benne tetőkön, csapdákon át), amikor a hercegi leszármazott nyargal a tetőkön - számomra az egész drámai töltetet elvette a filmtől. Szerencsére a Tribestől eltérően nincs benne misztikum - a kínai operatőri és rendezői "műanyag" mennyisége azért itt is megvan. Emellett hiába prezentáltak érzelmeket, rám a japán sorozatok is nagyobb érzelmi hatásokkal bírnak, mint ez vagy bármely kínai film (nyilván a koreaiak ebben extrém jók).

A főhős karaktere szerethető, a színész is is kiváló. A többi színész esetében is kb. igaz az, hogy a karaktert jól hozzák. Viszont a nagy meglepetésekre és fordulatokra épülő történet hagy kívánnivalókat maga után. Például a költő a cellából kb. 3 óra alatt rájön szinte mindenre. A magát miniszterelnökké jelölő okos tudós karaktere egy vicc lett a végére, csak hogy meglegyen a meglepetés - hiába jó a színész. Ugyanis tökéletesen kiszámolta, hogy a császár hol fog előbújni a csatornából, 15 perc múlva meg már a testére van kötve a gyúlékony anyag, és azt mondja " késő már elfogadni a miniszterelnökséget, ha már így alakult, akkor haljunk meg" - akkor most mi van?

Kizárólag a főhős, és még néhány karakter, meg a viszonylag pörgő cselekmény miatt volt érdemes megnézni. Majd elolvasom a véleményeteket a filmről.
10/10
Ljerk 2020 dec. 07. - 00:40:59 10/10 Előzmény Illiona
(238538/239047)
Igen, azt láttam én is több éve.
8/10
edimir 2020 dec. 06. - 10:59:32 8/10 Előzmény Illiona
(238537/239047)
Off

Cheat On Me If You Can - 1-2. rész

Spoiler

A krimiíró nő. Bizonyára túlzásnak hat így elsőre a személyisége a sorozatban, nem egy házi tündér és nem is a férjecske óhajit leső valaki. Nevezhető túlemancipáltnak, arrogánsnak, nagyképűnek. Talán még igaz is. De mit tegyünk, ha a forgatókönyvírónak és így ügyvédünknek is épp ő kell. Ez van, ezzel a kiindulási ponttal vezetődik fel a sorozat.

Ki mint veti ágyát.... Hogy mennyire feleség? Hogy mennyire nő? Ügyvédünk pistult bele anno, ő erőltette a kapcsolatot és a házasságot a nő különc személyiségét ismerve és elfogadva, tehát nem zsákbamacskát vett teljesen, sejthette, hogy mire vállalkozik.

Még nagyon az elején járunk a sorozatnak. Bizonyára van vmi magyarázat a feleség múltjában (talán a gyerekkorában), ami olyan bizalmatlanná teszi a férfiak hűségével szemben, talán az apja csalta meg az anyját és kerekedett belőle vmi csúnya ügy, ki tudja? Talán a krimiírás számára a biztos pont az életében, a "menedék", ezért is értékelődik fel a számára, nem pusztán "munka" és "megélhetés".

Az olvasói. Nem ismerjük a kiadóval kötött szerződése részleteit, hogy konkrétan hány és milyen promócióra vállalt benne íróként kötelezettséget. Az a bizonyos jelenet nem egy új könyve dedikációs promóciója volt, hanem egy nem annyira a műveit, mint inkább a magánéletét firtató "beszélgetős műsor", ahol megjelenhettek közönségként olvasói is. Ráadásul lehettek az írónőnek rossz tapasztalatai már arról, hogy egy adott tiltakozói kör miként szokta az ilyen találkozókat megzavarni. Az írónő elutasító magatartása a műsor szervezőinek szólt elsősorban.

KÉP: - ügyvédünk lánykérése... gyűrű és a furcsa nyilatkozat

Hogy mibe mit akarunk látni.... a krimi királynőjének megcsaló férjei, ha csak a csalást akarjuk látni
https://blog.viszony.hu/agatha-christie-ket-hutlen-ferje

Ha pedig a házasság jó oldalát, közösen megélt éveket, gazdagító, termékenyítő voltát:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.nationalgeographic.com/history/magazine/2017/05-06/agatha-christie-mesopotamia-archaeology-expeditions/&prev=search&pto=aue
Illiona 2020 dec. 05. - 20:49:08 Előzmény edimir
(238536/239047)
Cheat On Me If You Can 1. epizód

Spoiler

Én is megnéztem az 1. epizódot, a 2.-at majd holnap.
Nagyon jó kis vigjáték, a főszereplő Go Joon már régóta,(azt hiszem a Misty óta) nagy kedvencem.
Őmiatta mindenképpen nézni fogom a sorozatot. Az első rész egy kicsid eldöbbentett.
Számomra a feleség kicsit nagyképű, arrogáns (nem kicsit) olyan túlemancipált fajta. Nincs benne semmi, amitől nőnek lehetni nevezni, és nincs egyetlen olyan oldala sem, ami miatt bármilyen feleségnek lehetne nevezni.
De tudom, a filmekben és sorozatokban vannak olyan túlzások, amelyek az életben soha nem fordulnak elő, ennek a nőnek a viselkedését is ennek a túlzásnak gondolom.
Legalább lesz mit az ügyvéd úrnak megszeliditeni. :))))

Hogy feleség a férjjel hogyan viselkedik, az lehet ennek a sorozatnak akár a témája is, de ahogy ez a krimi iró nő az olvasóival viselkedik, az azért már bicskanyitogató, ahogy a saját közönségét lenézi, cserben hagyja, semmibe veszi.
Hogy hogyan fog a történet folytatódni? erre nagyon kiváncsi leszek :)))

Kép: a főszereplő , Go Joon
8/10
edimir 2020 dec. 04. - 17:58:48 8/10
(238535/239047)
Off

Cheat On Me If You Can - 1-2. rész

Spoiler

A héten szerdán indult egy új sorozat a KBS2 csatornán. Vonzónak tűnt a történet és az is, hogy Go Joon alakítja a férfi főszereplőt. Vígjáték és thriller, nem rossz párosítás, nevetés és egy kis izgalom!:))))))))

Válóperes ügyvédünk (Go Joon) egy krimiíró nőt vett feleségül öt éve. A hölgy igazi különc, Scherlock női ruhában, a munkája megszállottja. De mit tegyünk, ha ügyvédünk könnyen lángra kapó szíve épp iránta gyúlt fel anno... s a tüzet tovább táplálta, hogy a hölgy nehezen volt kapható. S csak úgy egyezett bele a házasságba, ha jövendőbelije hűséges marad, különben....

Különben nem egy másik válóperes ügyvédhez fordul, hanem a hűtlen férjet öli meg.... természetesen egy tökéletes bűntényt követve el, ahogy egy kitűnő krimiíróhoz illik!:)))))))))))))))))))))
Hát igen, ráadásul a lánykérésnél ügyvédünk még egy szokatlan nyilatkozatot is tett közjegyző által hitelesítve.

Nos, ügyvédünk könnyen lángra lobbanó szíve próbára teszi a hűségét, csavaros esze viszont megóvja a lebukástól a félrelépőt... Hmm, tényleg megúszhatja? Gyanakvó feleség kontra megcsaló férj... vajon ki nyeri ezt az elmepárbajt?
Természetesen a néző!:))))))))))))))))))))

KÉP: a sorozat plakátja... szerintem tökéletes!:)
8/10
edimir 2020 dec. 03. - 17:21:37 8/10 Előzmény edimir
(238534/239047)
Off

Tomiris - kazah film
AKHAL-TEKE

Miért nem akhal teke lovon ül Tomirisz és a masszagéták? Mert az akhal-teke ló tenyésztésének örökségét a türkmének vitték tovább. A Karakum sivatag Akhal oázisában a teke néphez köthető a lófajta tiszta vérvonalának megőrzése, innen a fajta mai elnevezése.

És igen, a türkméneknél ez a lófaj nemzeti jelképként a címerben, bankjegyen is ott található. 2012-ben Türkmenisztán elnöke aláírta a határozatot, melynek értekmében onnantól ogva minden év áprilisában meg kell rendezni az akhal-teke lovak nemzetközi széségversenyét. Tehát ha majd a türkmének forgatnak Tomirisról filmet, akkor talán egy akhal teke ló hátán láthatjuk majd.:)))))))))))))))))))

Itt olvashattok még erről a csodálatos lóról egészen meghökkentő érdekességeket:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://klubfedotova.ru/en/massonabor/ahaltekinskaya-loshad-istoriya-ahaltekinec-nebesnyi-argamak-iz/&prev=search&pto=aue

KÉP: nem véletlenül nevezték régen "aranyló"-nak... gyönyörű!:)
Kép forrása az előbbi link.
8/10
edimir 2020 dec. 03. - 16:54:17 8/10 Előzmény Illiona
(238533/239047)
Off

Tomiris - kazah film
AKHAL-TEKE

Azért kerestem ki az első ismertetőd a filmről, mert ebben írtál arról, hogy Tomiris egykor a mai Afganisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán és Türkmenisztán területén uralkodott a masszagéták vezetőjeként. A négy érintett ország közül a kazahok készítették el róla filmet.

Több hozzászólásban igyekeztünk felderíteni a film esetleges forrásait, azokat az elemeket, amelyekkel igyekeztek megteremteni a történelmi hitelességet. Egy dolog viszont kimaradt a filmből... és talán nem véletlenül.

Ami kimaradt: a masszagéták világhírű lovai, az akhal teke lófajta, mely Közép-Ázsia legnemesebb lovai voltak. A magyar wikipédiás szócikk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Akhal_teke

Az akhal teke lovak Kr. e. 3000 óta ismertek és csodáltak. Szépségükkel csak hihetetlen szívósságuk vetekszik.
Itt olvashattok arról, hogy a masszagétákhoz kötik őket: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://akhaltekellc.com/o-zavode%3Flang%3Den&prev=search&pto=aue

KÉP: De Tomiris bizony nem akhal teke lovon vágtat a csatába. Lovának üstöke van, rövid lába és nyaka, pedig bizony Tomiris megérdemelné, hogy a népe tenyésztette karcsú nyakú és lábú lovon száguldhasson.
8/10
edimir 2020 dec. 03. - 00:17:41 8/10 Előzmény Illiona
(238532/239047)
OFF
Kairos - 10. rész
Spoiler

Érdekes volt a Titkár bepróbálkozása a telefonnal, mintha ő lenne a Férj, de a Lány ráérzett, hogy vki más küldte az üzenetet. Mert a Férj sohasem kérte volna tőle, hogy öljön. Hiszen ők arra szövetkeztek, hogy kölcsönösen segítsék a másik hozzátartozóját megmenteni, életet menteni, de nem másoknak ártva, főként nem gyilkossá válni.

A Titkár a Feleség halálával mindent elveszített, ami fontos volt az életében, hiszen a nőért élt, neki/érte akart megfelelni. A megoldást a Lány jelentheti egyedül, mert az 1 hónap időeltéressel csak ő tudja a történéseket befolyásolni.... De ki tudja a Lányt befolyásolni, hogy beavatkozzon a történésekbe? Csakis a Férj.... A Titkárnak muszáj tehát a háttérbe húzódva azért imádkozni, hogy a Férj mielőbb magához térjen és a telefon kapcsolat újra beinduljon a Lánnyal....

Hmm, a Titkár szerintem nem imádkozott hiába.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 dec. 02. - 17:19:33 8/10
(238531/239047)
"... és az éjszakáitok csendesek legyenek!" :)))))))))))))))

Az adalékot köszi..
edimir okt. 20. 22:09:59 8/10 Előzmény Illiona(238370/238530)
10/10
kimbin01 2020 dec. 02. - 16:15:29 10/10
(238530/239047)
"Legyen fényes a napotok"! Tomiris személyéhez egy kis adalék. https://baalvany.blog.hu/2019/05/29/tomris_khatun
Illiona 2020 dec. 02. - 15:42:38
(238529/239047)
Kairos 9-10 epizód.

spoiler

nekem ugy tünt, most ebben a 2 részben kevesebb minden történt.De végül is nem, csak a cselekmények A főszereplőkről a mellékszereplőkre hárultak, ők voltak a középpontban.
A titkár van most a legnagyobb dilemmába: ölni vagy nem ölni! nagyon képlékeny az ő elhatározása, ezt érzi meg az épitész felesége, emiatt is kezd magánakcióba a szeretője háta mögött.

az lenne a nagy szám, ha most majd a titkár egyszerűen kiszeretne belőle, és átállna az épitész oldalára. De ez most még csak illuzio.
Az azért sokkoló volt, amikor felhivott egy telefont, és ő maga volt a vonal végén! :)))
8/10
edimir 2020 dec. 01. - 22:22:55 8/10 Előzmény edimir
(238528/239047)
OFF
Kairos - 10. rész
Spoiler

KÉP: - felirat - a kulcs a 19 évvel ezelőtti történtek és a jelen között. Bizony az Elnök a hunyó és a vállalata!

A megpiszkált felszín alól kezd felbugyogni a mocsok, tapad oda is, ahová nem gondoltuk.....
8/10
edimir 2020 dec. 01. - 22:13:56 8/10
(238527/239047)
OFF
Kairos - 10. rész
Spoiler

Ezzel a résszel már tényleg kezd összeállni a kép. Sejtéseink egy része igazolódott. De ugyebár még hátra van 6 rész, amit ki kell tölteni.

Bízom a forgatókönyvíróban, hogy továbbra is képes fenntartani az izgalmat és a fordulatosságot. Vajon még mi van a tarsolyában?

KÉP: - lift - 14. emelet... a legfelső szinten az Elnök irodájának kell lennie, elvégre fölötte már nincs senki.:)))))))))))) A Feleség az új információ birtokában talán az Elnökből is szeretne pénzt kisajtolni? Talán ezért sikerül a tervtől eltérően a baleset?

8/10
edimir 2020 dec. 01. - 20:22:58 8/10 Előzmény edimir
(238526/239047)
OFF
Kairos - 9. rész - helyesbítés
Spoiler

Termézetesen a Sofőr és nem a Titkár a pénzéhes kíméletlenség....

Bár a Titkár humanizmusa is kicsit megrendül a Feleség követelőzése miatt...
KÉP: felirat - de talán csak szóban fogadkozik, tett nem követi.....

8/10
edimir 2020 dec. 01. - 19:44:34 8/10
(238525/239047)
OFF
Kairos - 9. rész
Spoiler

Elgondolkodtató ez a sorozat talán azért is, mert az idővel való játék ugyanakkor megmutatja, hogy egy-egy problémának hány féle megoldása létezhet, hány féleképp dönthetünk adott helyzetekről, dolgokról.... s ennek folyamodványaként hány féle verziója lehet a történéseknek... és igen, mennyire másként alakulhatnak kapcsolatok, sorsok.....

Úgy tűnik, van, ami, aki nem változik: a titkár és a Feleség kíméletlensége és pénzéhsége...

KÉP: - felirat - hát igen, az ő módszerük a probléma megoldására: megölni...
8/10
edimir 2020 dec. 01. - 19:34:34 8/10 Előzmény edimir
(238524/239047)
OFF
Kairos - 9. rész
Spoiler

Számomra kezd tisztulni a kép.

A vállalat idős elnöke biztosan ott van a háttérben hunyóként. Szerintem ő a Sofőr megbízója, hogy szerelje le a Lány anyját.

Mit tudhat a Lány anyja? A 19 éve összeomlott épület két cég első közös építési projektje volt. A Lány apja anno a másik cég alkalmazottjaként vett részt az építkezésben, esetleg rájöhetett , hogy a frissen bekapcsolódó Yujung vállalat vmi hibát követett el, esetleg nem biztonságos elemeket, anyagokat használt fel az építkezéshez.

A Yujung vállalat idős elnöke nem szeretné, ha a 19 évvel ezelőtti tragédia titka kiderülne, beárnyékolná az időközben alaposan megnőtt vállalata hírnevét, tehát a Lány anyját el kell hallgattatni... hogy csak lefizetni, vagy meg is ölni? Hmmm, nem tudom, mennyi ebben a Titkár "túlbuzgósága" és az idős elnök könyörtelensége... talán az elnök csak a lefizetnire adta ki az utasítást....

Hmm, talán a Férjet is azért alkalmazta anno a Yujung cég elnöke, mert ott munkált benne egyrészt a bűntudat, másrészt a lehetőség, hogy majdan egyszer felhasználja a tragédia túlélőjét az imázs megmentésére?

KÉP: - felirat - tehát a Lány anyja beszélt az elnökkel! Csak még azt nem tudjuk, miről? De talán nem megalapozatlan a tippem.
8/10
edimir 2020 dec. 01. - 19:10:50 8/10 Előzmény edimir
(238523/239047)
OFF
Kairos - 9. epizód
Spoiler

Kíváncsi voltam, hogy a 8. rész után hogyan folytatódik a sorozat, hogy a gyerekrablási ügy másként oldódott meg.

Nos, ezúttal kaptunk helyette egy balesetet, amiben a Feleség és a gyerek meghal, a Férj pedig kómában fekszik sérülten a kórházban. Csakhogy ez immár az október eseménye, mi pedig még szeptembernél jártunk az időben. Újabb 1 hónapos időhurok, lehetőség, hogy vmi módon a baleset elkerülhető legyen.

A telefon ezúttal is működő kapocs, az eltérés, hogy mivel októberben a Férj kómában fekszik a kórházban, így a szeptemberben létező Lány nem tud vele kapcsolatba lépni. Ki jöhet szóba érdekeltként, aki a Férj helyett kihasználja a telefonos 1 hónap adta lehetőséget?
A titkár. Rájön a mechanizmusra, s neki érdeke, hogy az imádott nőt, a balesetben elhunyt Feleséget vmi módon megmentse.

A játék az Idővel tehát újra indul, de lehet, hogy a felállás a korábbitól kicsit eltér majd.

KÉP: - felirat - dátumok! - fenn: a lány, amikor kijön a rendőrségi fogdából: szeptember 8. - Lenn: a Férj a kórházban kómában a baleset után: október 10.
8/10
edimir 2020 dec. 01. - 17:54:19 8/10 Előzmény Illiona
(238522/239047)
Off
The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) - Kim Sa-Rang
Spoiler

Nálam nagyon fontos egy-egy színész hangja. Van, akié számomra felér egy relaxációval, olyan simogató.
A főhősnőt alakító Kim Sa-Rang ebben a sorozatban visszafogott, halk beszédű. Valószínűleg tudatosan ilyen, egyrészt a karaktere miatt, másrészt, hogy a magánnyomozó nő extravaganciáját, folyamatos vibrálását - és némiképp közönségességét - ellensúlyozza.

Nem láttam a A Love to Kill sorozatot, így nem tudom megítélni, hogy anno mennyire volt idegesítően rikácsoló. Kim Sa-Rang 2000-ben nyerte meg a Miss Korea szépségversenyt, gondolom, ennek köszönhette, hogy filmekbe/sorozatokba kapott lehetőséget. A testi adottságai megvoltak, a színészin dolgoznia kellett. Én a 2010-ben készült Secret Gardenben láttam Osca ex-barátnőjeként, ott egy arrogáns gazdag hölgyeményt alakított, akinek a szerepéhez elég volt, hogy szép és drága ruhákba jól mutat. Nem rémlik, hogy a beszédhangja kirívóan sértette volna a fülem.

Gondolom, az évek során tudatosan dolgozhatott a színésznő a hangján, hogy a beszédhangja kellemes legyen. Szerintem jó dolog, ha vki képes a hibáján, a hiányosságán javítani. Megjegyzem így 42 évesen is nagyon szép, gondolom, ezt sem adják ingyen.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Talán egyszer jött vissza a "vertyogás", a 4. rész zárójeleneténél, de ott még vhogy passzolt is a jelenethez.

KÉP: amikor a fiával beszél a telefonban, akkor kifejezetten meleg, lágy a hangja.:)

Kim Sa-Rang: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://asianwiki.com/Revenge_(Korean_Drama)&prev=search&pto=aue
Illiona 2020 dec. 01. - 16:17:50 Előzmény edimir
(238521/239047)
The Goddess of Revenge (A Bosszú Istennője) 1-4 epizód
Spoiler
A főszereplőnő valóban alkalmas lenne erre a szerepre, egy szép nő. Persze csak akkor, ha önkéntesen teljes feledésbe tudnám tenni a A Love to Kill - A szerelem megöl - cimű 2005-es RAIN sorozatot, ami még mindig az elsők között van nálam, szóval ha a hangját el tudnám feledni.
Végignyivákolta, vértyogta azt a sorozatot, fizikailag megviselt, iszonyat volt hallgatni is, (de sokadrangú szereplő volt) most meg itt eljátsza elhaló halk hangon a sorozat eddigi részeit!? Nem, egyszer sem emeli fel a hangját, halkan tűri hogy felmossák vele a padlótt.
Azt reméltem, soha nem látom viszont, de hát nem hallgatnak rám! (sóhaj)

Volt már egyszer hogy játszott Joo Jin Mo partnereként, de az annyira gyenge sorozat volt, mind tartalomban, mind szinészi játékban, éppen hogy nézhető volt. (This is my Love)

De most ez annál komolyabb sorozatnak néz ki, kér érte.
8/10
edimir 2020 nov. 30. - 21:39:11 8/10 Előzmény Illiona
(238520/239047)
Off

Spoiler

Az jutott eszembe, hogy a legaljasabb módon akarják tönkretenni a főhősnőt, de tkp. éppen ezzel teszik a legnagyobb jót vele, mert így kilökik abból a komfortzónából, amiben valójában csak senyvedt, ugyan bukik mindent, de az a veszteség nem mindenben veszteség, sőt.... Az újra felépílő élete már sokkal őszintébb, kiteljesítőbb élet lesz.....

KÉP: egy arc a masz mögött - Hena épp "bevetésen":)))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 30. - 21:25:27 8/10 Előzmény Illiona
(238519/239047)
Off

Spoiler

Az első négy rész alapján tényleg ütősnek néz ki ez a sorozat. Az elején kapunk egy sikeres nőt, egy álompárt, aztán jön az általad említett mélyrepülés.

Napjaink sorozata, amelyben a közösségi média főszerepet játszik. Hiszen a bíróság nem mindig az igazságszolgáltatás helyszíne, a közvélemény azonban megítélhet és elítélhet. Persze azt is meg lehet téveszteni, de itt már nem kell a fellebbezés, elég a meggyőző cáfolat, a fals részlet leleplezése.

Kifejezetten tetszik a főhősnőnk, Hena, akiről először csak azt hisszük, hogy egy 12 egy tucat szépségápolási influencer. (https://matebalazs.hu/ki-az-influencer.html ) De ő nem egyszerűen csak a népszerű TV-és hírmondó felesége, hanem egykor maga is belevaló riporter volt. A tűsarkakon tipegő trendi hölgyemény pedig bebizonyítja, hogy jóval küzdőbb szellem, mint azt elsőre gondolnánk róla.

Egyetlen este elég, hogy az élete 180 fokos fordulatot vegyen mindent elveszítve, van miért bosszút állnia. De ha csak ennyi lenne, akkor nem lehetne a bosszú istennője. Az egyik segítője ráébreszti az új útra, hozzá hasonlóan még sokak szenvedtek el sérelmeket, erőszakot, bántalmazást, a jó hírük sárba tiprását, nekik is járna az igazság, az elégtétel... és a bűnösök leleplezése.

Izgalmakban eddig nincs hiány, húúúúúúúúúúúúú.... volt, hogy táncoltak az idegeim. Részemről hajrá!:)))))))

KÉP: Hena, ahogy először látjuk....
Milyen remek ez a maszk itt az elején.... eltakarja a horzsolást .... és a valóságot is, ami a sikeres nő álarca mögött van....
Illiona 2020 nov. 30. - 20:37:17 Előzmény Ljerk
(238518/239047)
Szia Ljerk!
én a nagyobb történelmi sorozatok közül végignéztem a The King Dae Joyoung címő 136 részest. Végül is egy nagyon jó sorozat, talán kicsit elfogadhatóbb nekem mint nőnek. Ezt is 3 részletben néztem meg az 1-60-ig egyben, utána a 100 fölöttit egy hónap elteltével, majd ujra egy hónap, és a 61-100 közbenső részeket. Máig azt hiszem, hogy ennek a sorozatnak nincs párja.
itt egy ismertető róla: edimirnek is, hogy könnyebb legyen neki utánanézni :)

https://asianwiki.com/The_King_Dae_Joyoung
Illiona 2020 nov. 30. - 20:27:30
(238517/239047)

spoiler
egy novemberben indult uj sorozat, a megszokott 16 epizód. Szombat-vasárnap vetitik. Eddig 4 epizód ment le. Egy igazi izgalmas nyomozós sorozat. Van egy gazdag feleség, egy 12 éves fiúgyerekkel, aki a férjével együtt a médiában futnak, sikeresek. Ám egyszer csak (beüt a ménkű ugy szegediesen) megtörténik az, amit senki nem szeretne: kikerül egy videó ahol a feleség éppen félrelép. Kiteszik egyből a médiából a családi házból, el akarják venni a gyerekét.
De ő csak mondja, hogy ezen a videón nem ő van.
Nem adja föl, nem törik össze, elkezdi kinyomozni, hogy ki és miért csinálta ezt vele. Segitségére van egy magánnyomozó féle nő is (egy szót sem róla) és egy sztárügyvéd. Aki szereti az izgalmas jó sorozatokat, csakis az nézze meg! Ki nézi még?
egy ismertető:
https://asianwiki.com/Revenge_(Korean_Drama)
8/10
edimir 2020 nov. 30. - 19:30:00 8/10 Előzmény Ljerk
(238516/239047)
Off
The Sleuth of the Ming Dynasty
Spoiler

Üdv:)
Meglepett ez a pulykás írás, én csak azért példálóztam Mátyás királlyal, hogy jobban el tudjuk a kínai történelmet helyezni szinkronban a magyar időszakkal.

A sorozatban szereplő Csenghua császár tkp. Mátyás király kortársa volt.
Életrajza: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sleuth_of_the_Ming_Dynasty&prev=search&pto=aue

Kukorica: a kínai írott források először Jiajing 34. évében említik, ami 1556, tehát a sorozathoz képest kb. 80 évvel később.
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-CN&u=https://zh.wikipedia.org/zh-hans/%25E7%258E%2589%25E7%25B1%25B3&prev=search&pto=aue

Természetesen már az előtt ismerhették, hogy írott feljegyzésben megemlítik. Egyébként is annyi elnevezése volt az új növénynek, hogy a beazonosítás sem egyszerű, hogy mikor van ténylegesen a kukoricáról szó.
8/10
edimir 2020 nov. 30. - 18:59:10 8/10 Előzmény Ljerk
(238515/239047)
Age of Warriors - 2003

Szívesen olvasnánk erről a sorozatról, valóban régi - 2003 - , Korjó történetének egy izgalmas szeletét mutatja be, ebben is ott a változás, a tudósok uralmát ahogy felváltja a harcosok kora.

Hol és miben merítettek belőle a Silla készítői?
10/10
Ljerk 2020 nov. 30. - 00:15:13 10/10
(238514/239047)
Belenézek az általatok dicsért "Csangan leghosszabb napja" sorozatba, ha sokkal jobb, mint az Age of Warriors "old school" koreai 158 részes sorozat, akkor utóbbiról nem fogok az alábbinál bővebben írni.

Másfél hónapja befejeztem a sorozatot, de hiába a régimódi stílus - mégis többször eszembe villant néhány kép róla azóta. Nem véletlenül "emeltek át" belőle néhány mozzanatot a Silla készítői. A buzogány, kard és fejsze a viták eldöntője a hadurak korában - a hagyományos udvari intrikusok itt bizony sokszor behúzzák mindenüket, amit csak tudnak. A nagy célok, indulatok mellett a becsület, árulás és bosszú forgatagában élnek a "hősök". Kétségkívül rendhagyó koreai történelmi sorozat.
10/10
Ljerk 2020 nov. 29. - 23:39:14 10/10 Előzmény edimir
(238513/239047)
Kedves edimir!

Régen jártam már itt, és mi fogad? Mátyás király - Amerika - Kína - Ming dinasztia. Hát bizony vannak érdekességek ezzel kapcsolatban.

Az (amerikai) pulyka Mátyás király udvarában:

Bökönyi Sándor - Jánossy Dénes: Adatok a pulyka Kolumbusz előtti európai előfordulásához
https://epa.oszk.hu/01600/01603/00054/pdf/Aquila_EPA-01603_1958_265-269.pdf
(Jánossy Dénes, az ősmadarak tudója - https://www.mme.hu/binary_uploads/2_magunkrol/madartavlat/madartavlat_2005_6.pdf )

Az édesburgonya Kolumbusz előtt néhány száz évvel korábban megjelenik Polinéziában ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato#Origin ).

Azt sem tudta megmagyarázni még senki, hogy a dél-kelet ázsiai templompiramisok és a maya/tolték piramisok miért hasonlítanak olyan hihetetlen módon egymásra - ráadásul közel hasonló időszakban épültek .
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 19:30:07 8/10 Előzmény Riamara
(238512/239047)
Off
Spoiler

Igen, a sorozat szereplői közül többen is valós történelmi személyek. Mondjuk már többször szóba került fiatal férfi és idősebb nő közötti szerelmi kapcsolat sorozatok kapcsán, itt ez hiteles történelmi tény Wan ágyas esetében, aki az uralkodónál 18 évvel volt idősebb....

Hmmm, nincs új a nap alatt... és a sorozatokban sem:)
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 19:24:04 8/10 Előzmény edimir
(238511/239047)
Egy legendás kínai hajós - Zheng He

Sorozatunk előtt kb. 50 évvel a Ming Birodalom fénykorában még lett volna hajós....

Zheng He-ről van olyan tudós, aki feltételezi, hogy az amerikai kontinensre is eljutott. Ha ez nem is bizonyított, de hogy zsiráfot hozott Kínába Afrikából, az igen.:)

Itt olvashattok róla és az útjairól: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-CN&u=https://zh.wikipedia.org/zh/%25E5%259C%25B0%25E7%2590%2586%25E5%25A4%25A7%25E5%258F%2591%25E7%258E%25B0&prev=search&pto=aue
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 19:19:21 8/10 Előzmény edimir
(238510/239047)
Off
Spoiler

Még mindig az amerikai kontinens a bajom.

A sorozatban ugyanis a nyugati kultúra iránt érdeklődő Pei doktor jóvoltából Tang Fanék megkóstolják a paradicsomot és a kukoricát is 1478-ban!!!!!! Pei doktortól úgy tudjuk, hogy nagyon nyugatról jutott hozzá....

Hmm, csak 1478-ban ezek még a "nagyon nyugaton" sem léteztek Kolombusz előtt.:)))))))))))))))))))))))))
Mátyás királyunk udvarában sem volt paradicsom a vaddisznópecsenyéhez, se főtt kukorica csemegeként......

8/10
edimir 2020 nov. 29. - 19:09:05 8/10
(238509/239047)
Off
Spoiler

A sorozat kapcsán maradt bennem egy kérdés: kapcsolat az amerikai kontinenssel....

A sorozatban előjön a "pénzhamisítás" korabeli válfaja, az ezüstöntvénybe ólmot tesznek, így pótolva ki a kilopott ezüstöt, hogy súlyra meglegyen.

Az ezüstpénzről és forrásáról ezt találtam: "A 15. század elején Kuangtung tartományban megjelent az öntött ezüst fémrudak fizetőeszközként való használata. A 15. század második felére ez a gyakorlat egész Kínában meghonosodott, az adókat is ebben fizették, és a közmunkákat is meg lehetett váltani ezüst befizetésével. Gyorsan nőtt az ezüsttermelés és az import, Japánból illetve a Fülöp-szigeteken keresztül az amerikai kontinensről."
Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Ming-dinasztia#cite_note-35

Korban pont passzol, hiszen a sorozat 1478-ban játszódik, tehát a 15. században. A kérdés, hogy vajon ki szállította az ezüst importot a Fülöp-szigeteken keresztül az amerikai kontinensről???????? Mert sorozatunk idejében már nincs kínai tengeri hajózás, hiszen még a part menti hajózás is tiltva volt a kínaiaknak.
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 17:39:47 8/10
(238508/239047)
Off
Spoiler

KÉP: - felirat - "Tanító egy napra, apa egy életre" - mondja Tang Fan válaszul a tábornokról, aki 30 éve az ojrátok fogságába esett, ott ojrát gyerekeket tanított, vezetett hadat az ojrátok nomád ellenségei ellen, de végül hazájába visszatérve sem tagadja meg kínai gyökereit.

Mind a "Csangan" Zhang kapitánya, mind The Sleuth of the Ming Dynasty több szereplője eljut erre a pontra, hogy bár az országa, a rendszer, egyes hatalmaskodó mostohán bánik vele, de képes az egyéni sérelmen felül emelkedve védeni a hazáját.
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 17:15:26 8/10 Előzmény edimir
(238507/239047)
Off
Spoiler

A "Csangan leghosszabb napja" 744-ben játszódik, egy aranykor hanyatlásába kalauzol, egy nagy uralkodó, birodalom és egy főváros sorsfordító időszakába.

A The Sleuth of the Ming Dynasty 1478-ban, 700 évvel későbbre visz az időben. A Ming korszak, az utolsó kínai eredetű dinisztia időszakába, amely békét és jólétet tudott biztosítani... itt a sorozatban viszont nincs meg igazán a nagy történelmi pillanat, a MÉG és a MÁR találkozása... 1478-ra már túl vagyunk a Ming korszak fénykorán. A sorozat említi az ojrátoktól 30 évvel korábban elszenvedett vereséget (1449), amiben az akkori császárt is foglyul ejtették. A korábbi hódítás, tengeri utak, aktív külpolitika helyett az ország bezárkózik....

KÉP: - felirat - "Nehézségek és fájdalom nélkül egy ember gondolatai nem érhetnek messzire" - Szereplőinknek is kijut e kettőből... és természetesen változnak a megélt tapasztalatok által...
8/10
edimir 2020 nov. 29. - 16:37:03 8/10 Előzmény Riamara
(238506/239047)
Off
Spoiler

Köszönöm az ajánlást, megnéztem:)
Ha akad is némi "áthallás" a Csangan leghosszabb napja sorozattal, de mégis nagyon más.

Az igazi eltérés, hogy a "Csangan"képes megragadni az kort, míg a The Sleuth of the Ming Dynasty inkább csak egy kosztümös szórakoztató történet. Bár mindkettőben ott a fő szál, az összesküvés és a nyomozás a felgöngyölítésére, de másra teszik a hangsúlyt, másként valósítják meg az ábrázolást.

Míg a "Csangan" arra ösztönzött, hogy a Tang kort akarjam megismerni, általa a történetet jobban megérteni, addig a The Sleuth of the Ming Dynasty esetében a Ming korszak, ill.Csenghua császár uralkodása hidegen hagyott, bár itt is szerepeltek valódi történelmi alakok. Miért? Mert a The Sleuth of the Ming Dynasty ugyan szórakoztató, de súlytalan, nincs történelmi atmoszférája, karizmatikus főszereplői, bár az általad is említett nyomozó hármas kedves, jópofa, nagyon szerethető figura.

Mindkét sorozatban megkapjuk, hogy az uralkodó egy időre elhagyja a Palotát, a fővárosban tölt egy rövid időt. Ez a "Csangan"-ban egy igazi drámai fordulat, a The Sleuth of the Ming Dynasty esetében nincs meg a fent és lent olyan végletes kiaknázása, az uralkodó legfeljebb három főhivatalnoka pálfordulásával szembesül.

KÉP: - felirat - "Hogy a jó emberrel légy és együtt jót egyetek" - mondja Sui Zhou.
Imádtam, amikor főzött... és igen, én is szívesen az asztalukhoz ültem volna a társaságba!:)

Illiona 2020 nov. 28. - 23:11:24
(238505/239047)
még egy blogcikket teszek ide: mit jelent a megcsalás Dél-Koreában?

nagyon érdekes, az itt emlitett sorozatokat szerencsére láttam.
Még ehhez a témakörhöz illik a japán Hirouge cimű sorozat is, az is ugyanerről a témáról szóló és roppant érdekesen járja körül a témát.

https://koreainhungary.blog.hu/2020/11/27/megcsalt_vagy_csak_felrelepett?fbclid=IwAR18CFoRjOSsqiPTxhTe1Xccq2WDNU-W3K4LZ48uAYPswdaRT5K2Ba8yTd4

Annak idején mindegyik sorozatról irtunk itt, ezeken az oldalakon.
Illiona 2020 nov. 28. - 21:32:48
(238504/239047)
itt egy kimcsi recept egy ujságból:

Én magam szoktam készíteni, és igen, kellett egy másik hűtőt is beállitani a szaga miatt.
én egy másik receptet használok, amit Heesuntól, a koreai barátosnémtól kaptam anno, nagyon finom.

https://otthonka.ezalenyeg.hu/konyha/savanyitas-ii-a-savanyusagok-kiralya-a-kimcsi-25679?fbclid=IwAR3l5RK5pflghKpbRmDfJxLe-KTE16r2hTbyz1PCz8dO50KMVSUA9Y-V4fw
Illiona 2020 nov. 28. - 12:23:58
(238503/239047)
KAIROS

SPOILER

A titkár jellemzésével nem értek egyet.
Részben az hogy a feleség "rabszolgája" lenne, ez igy nem igaz.
Egy rabszolgával szemben vannak saját ötletei, sőt az egész elrablási terv az fejéből pattant ki. Ő az aki képviseli hármójuk közül a humanista jellemet, ölni tilos, mondja, amit a két másik nem tart be, igaz, kénytelen szemet hunyni. (igy, ha más öl, pl a sofőr) akkor neki nyugodtan lehet humanistának lenni ha ha ha
Neki eleve nincs is, nem is lehet jó kimenetel.
Akkor kellett volna észnél lennie, amikor a korábbi szakitás után ujra összejött a nővel, aki közben férjhez ment, sőt már gyereke is van. Ez az ujbóli nagy szerelem lesz a veszte.
Neki nincs ugye saját pénze, vagyis elmenekülni a szerelmével, és annak gyerekével az országból: hová? miből? ehhez rengeteg pénz kell, ezt valamilyen fondorlattal meg kell szereznie.
Hiszen a nő (az épitész felesége) is a pénzt tette első helyre, pénz nélkül nem lehet gyereket nevelni sem és szerelmet sem megélni. Ebben tökéletesen igaza volt.
Vagyis a titkár egy mókuskerékbe került, ahonnan nem tud kiszállni, pedig már érzi hogy képtelen lesz meg is szerezni a pénzt, elvinni titokban a nőt és a kislányt az országból, és legalább gyikosságben nem résztvenni.
De miután a nőtől külön élve már megtapasztalta azt, hogy nem tud a nőtől elválasztva lenni, igy már minden alapon belemegy a most kezdődő végharcba is. Neki csak a rossz megoldások jutottak.
Kép: a titkár. Amikor a szerelmével van, soha nincs rajta szemüveg, vagyis ez csak álca. Talán azért, hogy ne lehessen igazán a szemébe nézni?
8/10
edimir 2020 nov. 27. - 21:13:06 8/10 Előzmény Illiona
(238502/239047)
OFF
Kairos
Spoiler

Tény, hogy az Igazgató szerepe rendkívül hálás, kellően összetett, amit Shin Sung Rok tökéletesen ki is aknáz. Kíváncsian várom, hogy ezúttal mivé válik majd az "arrogáns bunkó".:)

A Feleség. Azért van ebben a szerepben is potenciál... a babaszépség és a velejéig romlott belső... Bár a Sofőrrel ők ketten az abszolút negatív szereplők, de vhogy a Feleséget mégis undorítóbbnak érzem. Talán azért, mert bár anya lett, de más gyereke iránt nem egyszerűen csak közömbös, hanem kifejezetten rideg. Az a hullaházi jelenet, a tökéletes érzéketlenség... brr.... sem a művészet, sem az anyaság nem lágyított rajta, csak még inkább kihangsúlyozza mindezt.

A Titkár. A Feleség rabszolgája, neki akar mindenáron megfelelni, az ő érdekeit, kívánságait, szeszélyeit kielégíteni. Nem híve az erőszaknak, de a nő bármire rá tudja venni, ezért nem lesz számára lehetőség megállni a lejtőn.

A vállalat öreg elnöke. Na, ő tényleg egy sötét ló.... Látszólag aggódik a vállalata legifjabb igazgatójáért, megérti a tragédiáját, de a valódi szándékát jól leplezi. S ne felejtsük, azért az ő cége volt benne a 18 éve történt épületkatasztrófában, aminek okait még mindig nem ismerjük. Tehát az is tisztázásra vár.

Meg természetesen az is, hogy a Lány anyja mit tud a 18 évvel korábbi dolgokról. Mit mesélhetett a feleségének anno a Lány apja, ha az olyan nagy titok, hogy roppant summát ér, ha hallgat róla, ill. halálos veszélyt jelent azokra nézve, akik tudnak róla. Bevallom, nekem elég idegesítő szereplő a Lány anyja. Kavar össze-vissza, holott csak azt kellene megértenie, hogy a lánya számára ő a fontos. Lehet hogy azt hiszi, ha nem avatja be a lányát, azzal védi, de valójában épp az ellenkezőjét éri el vele. A fenyegetőzései a telefonba számomra bármilyen vehemensek, de súlytalanok.

Illiona 2020 nov. 26. - 11:03:52 Előzmény edimir
(238501/239047)
Sziasztok!

Kairos 8.rész

spoiler

Nagy szerep ez Shin Sung Rok számára, igazi jutalomjáték.
Eljátszhat a maga szerepén belül 2 teljesen különböző karaktert, anélkül, hogy az elcsépelt ikertestvér lenne, lehet önmaga. A többi szereplőnek nem adatik meg ugyanez, ők be vannak zárva a karakterük lehetőségei.
A feleségnek sokkal kevesebb mozgástere van, szerintem ő egy pszichopata, nincsenek korlátai, sem a társadalommal szemben, de önmagával szemben sem.
Miután érzésekkel nem rendelkezik, igy marad az örökké monoton arc. Nem véletlenül örültem, amikor a sorozat első félórájában vizbe ugrott és meghalt. De visszajött....
A nagy szerelme a titkár, de én ezt sem tartom igazi szerelemnek. De még ebből bármi lehet, most vagyunk a sorozat felénél. Az is lehet hogy a következő részben tényleg meghal, elég kétértelmű képeket adtak az epizód végén (előzetes).
A titkárt alakitó szinészt eddig kizárólag egy sorozatban láttam, a The Best Lover cimű 120 részesben, ott is titkára volt a főszereplőnek, ez ugy jól áll neki. Ahhoz a sorozathoz képest szerintem nagy előrelépés ez a szerep, itt már nem csak egyszerű titkár, hanem az események alakitója, ambiciózus fiatalember. Ő viszont tényleg szerelmes a feleségbe (mármint az épitészébe) , csak hát a lehetőségei korlátozottak, semmilyen kimenetele az eseményeknek nem hoz neki végleges megoldást.
Még fő szerepe van a sofőrnek- bár egyszerű lélek-, ha valaki illetve helyesebben bárki nem tetszik, vagy szembemegy vele, akkor kivégzi - nincs több baja vele. Ő is olyan, mintha pszichopata lenne, de kettő már sok.
Még egy szereplő van, akiről nem szabad elfeledkezni, ez a vállalat öreg elnöke. Nagyon keveset jelenik meg, de akkor is érződik rajta, hogy hatalma van, tiszteletet vált ki. Róla semmit nem tudunk, hogy van-e családja, örököse, titkos gyereke stb.... Pedig biztosan neki van köze a 20 évvel ezelőtti épület összeomláshoz, a körülmények elmaszatolásához. No majd ezután...
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 23:02:51 8/10 Előzmény edimir
(238500/239047)
Helyesbítés

Bocs, mellényúltam a képnek... az a Csangan leghosszabb napjából volt...
KÉP: - felirat - ez már valóban az:)
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 23:00:23 8/10 Előzmény edimir
(238499/239047)
OFF
Kairos - 8. epizód
Spoiler

Gyakorlatilag innentől a Férjnek csak az az énje marad életben a sorozatban, amelyik a Lánnyal egyidőben, azaz 1 hónappal korábban létezik. De ez az én a "régi" karrierista, mit sem tud a Lánnyal való együttműködésről, sőt... annak egy szavát se hiszi, mint ahogy a telefonon lévő üzenetváltást sem. Semmit sem tud a valós helyzetről. Azt hiszi, ha megússzák a gyerekrablást, azzal minden rendbe jön.... pedig.....

És igen, nem a gyerekrablás volt a tragédia, mert az az addigi elhibázott élete folyamodványa... Ezért nem igazi megoldás a bajra, ha az eredeti gyerekrablás nem következik be. Hiszen ha nincs trauma, nincs változás sem. A bajok bekövetkezte csak elodázódik, mert körülveszi mindenhonnan az árulás...

KÉP: a Férj és a Lány - különös találkozás, különös párbeszéd... a hitetlen és a csalódott... S bizony a Lány ezt a férfit már nem szenvedő apaként, hanem egy arrogáns, beképzelt alakként ismeri meg, akit a háta közepére sem kíván, akit innentől már látni sem akar soha többé.....
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 22:41:08 8/10 Előzmény edimir
(238498/239047)
OFF
Kairos - 8. epizód
Spoiler

Nagyon tetszik a játék a Férj két időben való létezésével. A saját jelenében (1 hónappal később) a Lány segítségével eljut az igazság felismeréséhez, hiába tud meg mindent, az új ismeretekkel már nem tud mit kezdeni, mert ezen a ponton meg kellene halnia. Ez a Lánnyal együttműködő, megvilágosodó énje tehát innentől kiiktatódik a sorozatból. Pedig mennyire megkedveltük ezt az apát, aki a korábbi törtető, mindent a karrierjének alárendelő énjét a sutba vágja és csak a határtalan kétségbeesése és szeretete tölti ki a lényét.

KÉP: - felirat - igen, még reménykedett abban, hogy visszakapja a lányát és a feleségét, és immár tanulva a tragédiából bölcsebben újrakezdheti az életét.....
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 21:07:06 8/10 Előzmény edimir
(238497/239047)
OFF
Kairos - forgatókönyvíró: Kim Soo-hyun

https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Soo-hyun_(writer)&prev=search&pto=aue

Le a kalappal a 77 éves hölgy előtt!!!! Ő a maximális igényességével és tehetségével nyűgöz le ebben az alaposan felhígult filmes ipartban.

Ez a nyilatkozata különösen tetszett , amit a nézettség növelése érdekében bedobott szex, erőszak stb. szerepeltetéséről mondott : "Sok producer és író a minősítésekre vagy a nézőkre hivatkozik, hogy miért népszerűek, de én szerintem nagyon felelőtlenek. Az iparban élők felelőssége, hogy a nézők számára magas színvonalat tartsanak fenn, és ne tegyék le a mércét. "

8/10
edimir 2020 nov. 25. - 20:56:06 8/10
(238496/239047)
OFF
Kairos - 8. epizód
Spoiler

Nem tudom, hányan nézik itt Magyarországon a sorozat legfrissebb részeinek a koreai TV-ben leadásra kerülését lesve????? De aki bekapcsolódott ennek a sorozatnak a nézésébe, az bizony tökéletesen megérti Illiona türelmetlenségét.

Bevallom, ilyen sorozatot én még nem láttam. Most tart a felénél, de egyszerűen fogalmam sincs, hogy mi várható a másik felében. Már most annyi fordulat következett be a történésekben, amiből más sorozat 32 részen át vígan elvan.

Indult egy gyermek eltűnésével, amiből gyermekrablás lett, kaptunk kétségbeesett szülőket, a fájdalmát és bűntudatát feldolgozni képtelen anyát... aztán bejött az időhurok, 1 hónap esély, hogy hátha minden megváltoztatható, a tragédiák elkerülhetőek, ha a Férj egy különös telefonszám segítségével együtt tud működni egy Lánnyal, aki 1 hónappal korábban van az időben, ő viszont az anyját keresi.

Nem elég, hogy a Férj és a Lány hatékony együttműködésének következtében sikerül újabb tragédiákat elkerülni, amitől folyton változnak a dolgok, de a történet kiindulópontjáról is kiderül, hogy vmi egészen más, mint amit a sorozat elején gondoltunk.

Az, hogy senki sem egészen az, aminek hisszük kezdetben, ez már szinte bevett fogás a koreai sorozatokban, de ez a forgatókönyvi bravúr, amit az eddigi 8 rész alatt fejünk kapkodva megfigyelhetünk, ez lenyűgöző. Pazar elme-játék! Zseníálisan van összerakva.

És igen, eljutottunk oda, hogy a kezdetektől számítva eltelt 1 hónap, tehát a Lány épp ott van időben, ahol a Férj volt a sorozat elején. Jön a nagy csavar, te jó Ég, de hogyan tovább???????????????????

KÉP: 8. rész vége
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 19:46:59 8/10
(238495/239047)
OFF
Kairos - 8. epizód

Spoiler

A Feleség vmi borzadály, a legaljasabb teremtmény... Pénz, lánya, szeretője nála a sorrend, de a pénz a legfontosabb, talán még a lányához is kötődik, a szerető? Hát, szerintem azt csak kihasználja...

A Férjét sosem szerette, csak érdekből ment hozzá, jó parti. Mondjuk a Férfi sem volt a házasságkötéskor szerelmes, csak kellett neki egy trófea-feleség, aki az építőmunkás apját feledtetni tudja a cég fejeseinél, a dekoratív művelt feleséggel lehet villogni. A jégverem is melegebb a házasságuknál. Ha nem lenne a kislány és az imázs féltése, a Férj már régen elvált volna......

KÉP: boros kelyhek - a titkár még kulturáltan fogja, a Feleség igazi habzsolón markolja... igen, neki minden kell, hogy vki meghal közben, az nem számít.....
8/10
edimir 2020 nov. 25. - 19:36:17 8/10 Előzmény Illiona
(238494/239047)
OFF
Kairos 7. epizód

Spoiler

Az égett arcú az a Feleség apja. Azért zsarolja a lányát, mert még fiatal lányként rágyújtotta a házat a részeg apjára úgy, hogy az ajtót kivülről kitámasztotta egy vascsővel (lásd 6. rész 16:49-nél kezdődik, ahogy belép a házba anno, az apja részegen fekszik). Úgy látszik túlélte a tüzet, rájött a lánya milyen jó partit csinált és pénzt akar tőle.

A Feleség azért is akarja az egész bulit, mert az apja feltűnt, mielőtt a Férjének kitálalhatna, addig kell neki az új élet külföldön, pénzzel, a lányával és a szeretőjével, hogy végleg megszabaduljon a férjétől és az apjától.

KÉP: a tűz a 6. részben - a Feleség emlékezik rá vissza
Illiona 2020 nov. 24. - 23:29:31
(238493/239047)
Kairos 7. epizód

Spoiler

Hú, ez is érdekes epizód volt, Szépen fejlődik a cselekmény, egyre többen szereznek tudomást a furcsaságokról. És közeledik a vállalat ünnepe, vagyis az idő az fogy.
És ráadásul megint ugy fejeződött be, hogy lehessen izgulni egy ujabb hetet.
És a sebhelyes arcú, akinek az egész feje egyetlen sebhely az ki lehet? gondoltam talán Ae Ri apja, vagy az épitész apja. De akkor miért zsarolja az épitész feleségét? Teljes a homály.
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 21:58:06 8/10 Előzmény edimir
(238492/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- Langya Csarnok
Spoiler

Már a sorozat első részében kapunk egy csomó támpontot, amit persze nem érthetünk meg teljesen.
Azt már sejtjük, hogy Da Liang birodalom utódlásáért elég öldöklő a küzdelem a Koronaherceg és Yu herceg között, hogy a másikkal szembe előnyre tegyenek szert, ehhez minden eszközt bevetnek. A Langya Csarnoktól szeretnék megtudni, mi a siker kulcsa?

KÉP: - felirat - egy másik hercegnek egy másik ország trónjára ez a tanács segített feljutni... de vajon tényleg elég az uralom megszerzéséhez egy tudós segítsége? Ki az a bizonyos Isteni Tehetség?

Persze a császár jót nevet a két hercegnek a Langya Csarnok által adott á. Még hogy egy tudós?! Természetesen örökké gyanakvó természete megköveteli, hogy mindenről tudomást szerezzen, de a többin nem izgatja fel magát.... hmm, pedig talán nem ártana.:)
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 21:30:56 8/10 Előzmény Illiona
(238491/239047)
Kairos

Van egy rossz hírem. Ma nem adnak részt belőle, csak holnap egyet.:(
Most néztem meg a wikin.

KÉP: jelenleg így néz ki a Kairos egyes részeinek adásba kerülése....
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 21:23:46 8/10 Előzmény bori4
(238490/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- "postagalamb fogadó" - Langya Csarnok
Spoiler

Mondjuk nekem nem jött be a számítógépes galambröpte, annál inkább az, ahová a postagalamb landolt. Ez a "postagalamb fogadó" egy különleges hely: a Langya Csarnok. Az információ hatalom, ez már régen is igaz volt. A postagalambok által begyűjtött üzeneteket feldolgozták és a Langya Csarnokhoz forduló klienseket ezek alapján szolgálták ki.

Problémád van? Fordulj a Langya Csarnokhoz. Fogalmazd meg a kérdést, tedd egy kulcsos fiókba, fizesd meg a tarifát és 3 nap elteltével megkapod a választ. Micsoda szolgáltatás!:))))))))))))))))))))))

A kínai sorozatokban előszeretettel bedobnak vmi fantasztikusan lenyűgöző működésű szerkezetet. Ezúttal igazán mérsékelték magukat a sorozat készítői...

KÉP: a Langya Csarnok adatbázisa...

Egyébként ezen kívül ők állítják össze a különböző területeken az "élő" listát a legkiválóbbakból.... Harcosok , tudósok... stb. listája!:))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 21:08:15 8/10 Előzmény Illiona
(238489/239047)
Szerintem a legfőbb bajod a két kínai sorozattal ott van a hozzászólásod 1. mondatában!:)))))))))))))))))
A csalódott várakozásod a Kairos-ra. Tökéletesen megértem, mert szívem szerint minden más helyett én is a Kairos részeit néznem, annyira izgat, hogy mik lesznek az új fejlemények. Ilyenkor kevesebb az ember türelme máshoz, ez van. Vmiért nem tartják magukat az előzetes ütemtervhez az egyes részek leadásánál. Nagy kár, mert ezzel szétcincálják az idegeinket és a sorozat élvezetéből is jócskán levonnak.
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 21:01:41 8/10 Előzmény Illiona
(238488/239047)
Szia!:)

Nem benned van a hiba. Van úgy, hogy vmi elsőre nem jön be, nem olyan passzban vagyunk, nem arra vagyunk ráhangolva. Bevallom, a Csangan leghosszabb napja első részei számomra inkább megterhelőek voltak, mint felhőtlenül élvezetesek. A Nirvana in Fire esetében is több rész kellett ahhoz, hogy "elkapjon", beszippantson. Rengeteg szereplő, kapcsolódások tömkelege, történések, amiből egy kukkot se értünk először. Kell hozzá kitartás, hogy az ember átkecmeregjen ezeken a kezdeti nehézségeken, hogy aztán kezdje érteni, majd igazán élvezni, de végül megéri, mert vmi felemelőt, lélek-fényesítőt kap.

Hu Ge. Én nem láttam vele semmi mást, csak ezt a sorozatot, de ebben számomra hatalmasat alakít. Egy fitt fiatal férfi játszik 54 részen keresztül egy fizikailag legyengült, beteg embert. Egész testbeszéde, minden mozdulata ezt a leromlott állapotot kell, hogy megjelenítse hitelesen, ráadásul egyfajta karizmát is kisugározzon, az akarat és a szellem erejét, ami a gyenge test fölé képes kerekedni. És bizony nagyon jól csinálja, mert sikerül neki, sőt tud belevinni fanyar humort, és fegyelmezett szenvedést, vágyakozást és lemondást... egy teljes embert, nem vmi vérszegény árnyat....

Szinkron - bealvás:) Mit vársz magadtól? Folyton dolgozol, ami ráadásul nagy koncentrációt igényel, természetes, hogy elfáradsz fejben. Ezek azért nem könnyed matinék, másrészt a császár dühkitörésein kívül nem sokan emelik fel a hangjukat, itt nincs olasz vircsaft, mindenki fegyelmezetten beszél, főleg, mert az élete múlik a kimondott szavakon. Ezekben a sorozatokban a szereplőknek nagyon is észnél kell lenniük, nem hőböröghetnek, csattanhatnak fel kedvük-szeszélyük-hangulatuk szerint... főként a palotában nem.
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 20:40:26 8/10 Előzmény edimir
(238487/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- szél
Spoiler

A záró, 54. részben pedig a sokat megélt Gao eunuh mondja....

KÉP: - felirat - "A palota falain belül a szélfúvás sohasem hagy alább"
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 20:37:09 8/10 Előzmény edimir
(238486/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- szél
Spoiler

Hogy mennyire igényes és elgondolkodtató a sorozat... az OST When The Wind Blows dalát már az 1. rész elején felvezetik egy megjegyzéssel.....

KÉP: - felirat - "Még ha a szelek és a felhők meg is változnak, lényegüket megtartják" - mondja ezt a Langya Csarnok egyik embere.....
Illiona 2020 nov. 23. - 20:30:10
(238485/239047)
Sziasztok!
én már 4 óra óta lesem a Kairos mai epizódját, de semmi. A mult héten is csak kettő helyett egy epizódot adtak le, ezek szerint ezen a héten egyet sem? Pedig a nézettségen nem múlik, nem hiszem hogy csak én várom annyira. Egy ilyen csavaros történetben az egy hét is sok(k).

Kiváncsi lettem erre a Nirvana in Fire c. kinai sorozatra is, ez is le van nekem töltve, és ma délután belenéztem. Be is aludtam rajta - egészségemre. De amikor felébredtem egy óra mulva, akkor még nem nyitottam ki a szemem, csak feküdtem, és hallgattam a filmet. És rájöttem miért nem akarom sem ezt, sem a Changant megnézni, meg egyetlen kinai történelmit sem. A szinkron miatt. Minden szereplő hangja ugyanolyan monoton alámondás csak. Pedig nem rossz szinkron az itthoniakhoz képest.
A mai korban játszódó történeteknél érdekes, nem zavar.
A főszereplő Hu GE pedig, hát nem akarok megbántani senkit, végignéztem vele egy egész sorozatot, a mult században játszódik, és nem lett a kedvencem, a stilusából elegem is lett belőle.
Biztosan bennem van a hiba, hiszen itt nálunk egész rajongótábora van.
Nem lehet mindenki Ming! :)))
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 20:15:03 8/10 Előzmény bori4
(238484/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- részek végén ost és képek
Spoiler

Kedves bori4! Más sorozatoknál az egyes részek végén vmiféle előzetest tesznek be esetleg a következő részből. A Nirvana in Fire sorozatban egészen másként oldották meg. Minden rész végén ugyanaz a kép/jelenet összevágás szerepel az 54 részből, amihez a "When the Wind Blows (风起时)", az OST első dala adja az aláfestést. A képek és a dal szövege együtt a felvezető képsorhoz hasonlóan egy mélyebb jelentést hordoz.

Te ennek az OST-nak azt a változatát tetted fel (https://www.youtube.com/watch?v=QjdYSEir5Ek&ab_channel=HernyYuliati ), amibe bele-belevágták a dalt éneklő színészt, aki a főszerepet alakította a sorozatban.
Hmm, egyébként érdemes nézni az arcát ének közben, látszik rajta, hogy megérinti, amit énekel.

Ha úgy tetszik, akkor a felvezető képsor és a részek végi összevágások a dallal minden részt keretbe foglalnak, ez a keret lírai, rendkívül hatásos, igazi ráhangoló, ill. lecsengtető....

KÉP: - felirat - a dal zárósora: " feltámadó szél elfújja a felhőket."
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 19:32:42 8/10 Előzmény edimir
(238483/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015- felvezető képsor
Spoiler

A felvezető képsor rendkívül lírai, kb. másfél perc, de ha a történet magával ragad, akkor különösebb szívfájdalom nélkül tekerünk át rajta.... pedig egyszer legalább érdemes megnéznünk, figyelmet szentelnünk ennek a másfél percnek.

Fehér pillangó - a személyes sorsban a nagy változást, átalakulást jelzi, itt is a bábból kel ki a fehér lepke és repül tova.... Főhősünk sorsa is megváltozott gyökeresen 12 évvel a jelen történések előtt... ifjú vitéz harcosból egy beteg, fizikailag gyenge vki lett, akinek viszont megmaradt briliáns elméje... és a mindent legyőző akarata....

Mire irányul ez az akarat? "Hu-tieh" = "hetven év - így nevezik a kínaiak a lepkét, ami a hosszú élet egyik szimbolumának is számít. 70 év... vajon főhősünknek is megadatik a hosszú élet? Erre vágyik? Vagy vmi egészen másra kell neki az idő?

Már Nagyanyó kisasszonyban, vagy az Óda apámhoz c. koreai filmekben is láttuk, hogy a fehér lepke a halott lelke... "70".... hát igen, itt nem egyetlen halott, hanem 70 ezer az, akiről tilos megemlékezezni, akinek nem járt se temetés, se emléktábla, nevét ki sem ejthetik, mert örök szégyen tapad hozzá. Hogy ne így maradjon, ezért érdemes vállalni mindent.

KÉP: emberi arc elmosódva a felvezető képsorban.....

ember, aki a pillangóhoz hasonlóan arra vár, hogy kibújjon a bábjából és repülhessen.... a főhös, hogy küldetését végrehajtsa, a 70 ezer halott, hogy nevét tisztára mossák, s végre háborgó lelkük a Mennybe emelkedhessék.....
8/10
edimir 2020 nov. 23. - 07:03:52 8/10 Előzmény Riamara
(238482/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015
Spoiler

Én csak néhány kínai sorozatot láttam, örülök, hogy ez közéjük került, mert sokat "tett hozzám". Gyönyörű történet az igazság kereséséről, az igazságéról, nem degradálva le a bosszúra, a személyes elégtételre. Tökéletesen felépített történet, aminek a lezárása is méltó módon végzi be megrázó jelenetekkel, lírai utalásokkal. Anno a Princess Agent és a Tribes and Empires bármilyen jó is volt, de adós maradt ezzel, itt viszont kerek - egész a történet.
Nem tudom, bori4 hány csillagot adott rá, nálam ott van a Csangan leghosszabb napja környékén, mások az erényei, de nem kevesebbek.

KÉP: a felvezető képsor egy kockája - csak később értjük meg, hogy miért olyan találó
Illiona 2020 nov. 22. - 20:12:27 Előzmény Illiona
(238481/239047)
The Wedding Baquet

bocs ezt elirtam, helyesen az utolsó mondat:

És az apa bölcs, tudja, a FÖLD nem fog visszafelé forogni.
Illiona 2020 nov. 22. - 18:23:54
(238480/239047)
The wedding Banquet

off-spoiler

Számomra ez inkább tajvani-kinai, mint amerikai, az egész hangulata, mondanivalója miatt, bár a helyszin, ahol játszódik a NEw York.
Hogy nem ma készült azt lehet tudni abból már eleve, hogy World Trade Center is látható egy jelenetben a háttérben, meg a kinai férfi öltönynadrágja, "csak azt tudnám feledni" kategória. Szerencse hogy ezek kimentek a divatból ( mondjuk a nálunk mindenki által hordott trapéznadrággal együtt.)

Bár a film 1993-ban készült, maga a problémafelvetése nagyon is ujkeletű, legalábbis errefelé: a mi házunk táján.
Épp ezekben a napokban lángolt fel a vita az egyneműek párkapcsolatában az örökbefogadás lehetőségéről, illetve éppen a nem lehetőségéről.
Ebben a filmben 27 évvel ezelőtt lám hogy kinálnak egyfajta megoldást.

És akkor nem is foglaltam állást nyilvánosan, ugye?

Kép: csak egy mindennapos mozdulat a reptéren, motozáskor. De mégis mennyi minden benne van ebben a kézfelemelésben! Az uj világ elfogadása, a tradiciók elengedése, a fiuk boldogsága kontra hagyományok. És az apa bölcs, tudja, a világ nem fog visszafelé forogni.
8/10
edimir 2020 nov. 22. - 16:15:39 8/10 Előzmény Illiona
(238479/239047)
The wedding Banquet

Spoiler

Érződik rajza, hogy a tajvaniak kooprodukcióban készítették az amerikaiakkal.
Illiona 2020 nov. 21. - 23:34:07
(238478/239047)
The wedding Banquet

Spoiler

Mi minden belepakoltak ebbe a másfél órába?!
A tradiciók, amelyeket a kinai apák még megéltek, hogy törik fel a fiatalok, akik már másképp szeretnének élni. De ez nem megy egyik napról a másikra!
Itt még jelen van, a szülők képviselik is őket, de ez már egy uj, modern világ, Még megjelennek a fiatalok mulatságaiban - ez már csak mulatság.
De mégis megérzünk valami szépet ebben a maradiságban:
Az összetartozást, a nagy családi vacsorák szépségét, a család fontosságát.
Ezek már mind kiveszni látszottak, de lám a nagy család, A kinai közösség még fenntartja, még igy mulat.
KÉp: Háttal mindennek.
Illiona 2020 nov. 21. - 23:08:50
(238477/239047)
Sziasztok!
The Wedding Banquet - kinai mozifilm

Ma egy különleges filmet néztem meg. Kinai, de az USA-ban játszódik teljes egészében.
Egy fiatal kinai ,már diákkorától él az USA-ban, ott egy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatba - egy másik férfival.
Erről mit sem sejt a Tajvanon élő szülei,. és az édesanyja folyamatosan küld neki kazettákat, mivel könnyebb beszélnie, mint irnia, és csak nyomatja ujra és ujra a tradiciók folytatását, a saját idős, beteges korukat, már szeretnének unokát látni életükben.
A fiú meg is fogalmazza a teljesíthetetlen követelményeit, az arának legyen 5 diplomája, a pontos magasságát is megadja, és legyen operaénekes.
Hát milyen a szerető anyai sziv!!! : hát nem megkeresi szeretett fiának, csak legyen elégedett és boldog.
ennyi volt a felvezetés, tulajdonképpen itt kezdődik az a fergetegesen keserű- édes vigjáték, (vagy sem,) a szülők iderepülnek a fiuk esküvőjére, a két fiú megpróbálja, hogy jól érezzék magukat. De ők házasitani jönnek . Vicces előkészületek, a New yorki kinai közösség hagyományápolása, szokásaik, amik néha meghökkentők, és minden egyéb, ami ilyenkor lenni szokott.
Egy nagyon kellemes kikapcsolódásra lehetőség bárkinek.

Kép: a film egy részlete
bori4 2020 nov. 21. - 11:17:24 Előzmény Riamara
(238476/239047)
Ez a sorozat nálam ***-os lett, és nagyon szerettem, kétszer néztem meg.... Itt láttam viszont Eddi Penget, Sima Yi karakterében. Mennyi remek színészük van nekik is. Ott van a TOP listámon, az biztos.
bori4 2020 nov. 21. - 10:58:42 Előzmény edimir
(238475/239047)
Én láttam, már pár évvel ezelőtt. Megnéztem a listámat, akkoriban még csak néhány kínai sorozat került a látoterembe, többek között ez. Emlékszem, mindjárt mennyire elvarázsolt a filingje, a kezdő képsorai, azzal a postagalamb fogadóval, "postabontóval", vagy irattárfélével.... Nagyon megmozgatta a fantáziámat... valahol itt kezdődött nekem a kínai sorozatokkal való ismerkedés.
Hu Ge - mint ahogy a koreai színészeknél sem ritka -, kiváló énekes is. Ebben a sorozatban is énekel egy OST-ot...
https://www.youtube.com/watch?v=QjdYSEir5Ek&ab_channel=HernyYuliati

Mivel engem is elvarázsolt a játéka, természetesen tovább kutattam utána, miben játszott még, amit le is fordítottak nekünk.
Így találtam és néztem meg vele és az ugyancsak remek Eddi Penggel a Sound of the Desert c. sorozatot. Listáim szerint mindkét sorozat "egy csillagos" lett. Azóta kapott már két-három *-ot több kínai is. (Pl. a Princes agents , amit tudom, hogy láttál, az kétcsillagos nálam :) ) A legutóbbi Chang'an egyedül áll négy csillaggal az élen... Ezen a rangsoron ma sem változtatnék.
Az alábbi OST a Sound of the desertből van, szintén Hu Ge előadásában ..
https://www.youtube.com/watch?v=D_QgHZOU1u0&list=PLcqzpmMVs_ogXZtUfSCesIY_zMfofDeQk&index=5&ab_channel=%E7%9B%B8%E4%BF%A1%E9%9F%B3%E6%A8%82BinMusic
Riamara 2020 nov. 21. - 06:06:51
(238474/239047)
Ezt pont nem láttam, de ha valóban míves sorozatot keresel, akkor tudom ajánlani A három királyság titkát. A Han császárság utolsó éveiről szól, az utolsó Han császár életéről, harcáról Cao-Cao-val (Ami a Vörös Sziklából lehet ismerős) és Sima Yi felemelkedéséről. Ő egy nagy formátumú politikus volt, aki később saját dinasztiát alapított.
8/10
edimir 2020 nov. 21. - 01:40:37 8/10 Előzmény Riamara
(238473/239047)
Off

Nirvana in Fire - kínai sorozat - 2015
Spoiler

Sajnos a Kairos-ból most is csak 1 rész adtak le, így aztán kicsit körülnéztem más után. Az általad ajánlott sorozat biztosan tetszene, de kicsit mást akartam, nem a Leghosszabb nap Csanganban-hoz hasonlót.

Mivel szeretem a kosztümös sorozatokat, így egy régebbi klasszikusra esett a választásom. Nem nagyon nézek kínai sorozatokat, így szinte csak restanciáim vannak e téren. Nehéz a Csanganhoz hasonló míves sorozatot találni, ami übereli, olyan pedig már fehér holló... De nagyon tetszik ez a Nirvana in Fire. Ti biztosan láttátok, én még csak a felénél tartok.

Azt hiszem a főhős - Lin Shu - karaktere fogott meg a leginkább. A testileg gyenge, beteges stratéga, aki briliáns elmével egyengeti barátja útját a trón felé. Zhang Zhehan olyan személyiséget varázsol elénk, akivel együttérzünk, akit csodálunk, akiért a szívünk vérzik, miközben árad belőle a nyugalom, a csendes, halk szenvedés mellett megcsillan a humor, a pókerarcra kis mosoly kúszik. Megkedveltem ezt a számomra ismeretlen színészt azonnal!:)

Itt nem érdemes a történelmi hátteret vizsgálni, hiszen a történethez csak díszlet, a szereplőknek és történésnek sincs köze a valósághoz. Igazi kosztümös mese hatalomról, barátságról, szerelemről.

KÉP: Lin Shu
Illiona 2020 nov. 17. - 23:23:39
(238472/239047)
Élj úgy, mint egy koreai

ezzel a címmel jelent meg a napokban ez a könyv.
Én persze azonnal, és tegnap meg is hozta a posta.
Egyenlőre csak belekukkantottam.
Nagyon igényes, szép könyv, gyönyörű fotókkal teletűzdelve.
Olyan általános -nagyon általános- dolgok vannak benne, a történelemről, a filmekről, az étkezésről, az öltözködésről, és a gyógynövényekről is!
Én ujat semmit nem fedeztem fel benne, sőt bizonyos sajátosságokról többet is tudok már,.
Majd fejezetenként, esténként hozok belőle egy-egy részletet.
De aki most kezd foglalkozni Koreával, annak mindenképp ajánlott.
Vélemény, aki már olvasta?
Hasonló könyv megjelent Japánról is, láttam a rendeléskor.
8/10
edimir 2020 nov. 16. - 18:30:17 8/10
(238471/239047)
Changan leghosszabb napja

Örülök, hogy kedved támadt a sorozat nézésének folytatásához.

Igen, még egy video sem tudja a személyes élmény, a valódi környezet, a méretek, az atmoszféra komplex hatását visszadni. Azért Balogh Boglárka remek blogja egy kicsit elrepített minket Dafo-hoz, vele másszu a 250 lépcsőt... és vele csodálkozunk rá a a lábától a fölénk tornyosuló kolosszusra.
Külön tetszett az egyik sora : "A kommunista ország barátságtalan, kutyaevő, idegesítő átlagemberéről szóló tévhiteken ideje túllépni, mert sokkal többet és sokkal őszintébben mosolyognak, mint mi."

Igen, az előítéletek helyett jobb, ha nyitottak és kíváncsiak vagyunk.... be-és elfogadobbak.

Egyébként kíváncsiságból megnéztem, hogy a 8. századról mit is ír a wikipédia, ha már a Tang Birodalomról beszélgettünk a sorozat kapcsán.

Lássuk a magyart: https://hu.wikipedia.org/wiki/8._sz%C3%A1zad
Természetesen Európa centrikus a szócikk: frankok, arabok... és a század vége felé a normannok/vikingek

Ázsia - hát..... Kína : " 751 A kínaiak a Pamír elfoglalása után a Talasz folyó mellett vereséget szenvednek az araboktól. Az iszlám befolyás biztosítva lesz Belső-Ázsiában" És slussz!!!! Hogy erre a századra esik Kína történelmének egyik aranykora?

A híresebb személyeknél a "Uralkodó, hadvezér" - egyetlen kínai nincs közötte, ázsiaiként is csak egy, Hárún ar-Rasíd, bagdadi kalifa. Igaz, az "Irodalom"-nál a két nagy Tang kori költőt megemlíti, Li Bai-t (Li Po) és Du Fu-t.

Ez pedig a kínai wiki.
bori4, ismét jókat lehet kuncogni a google fordítón, de szerintem sokan nem értenénk a kínai karaktereket.:))))))))))

https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-TW&u=https://zh.wikipedia.org/zh-hant/8%25E4%25B8%2596%25E7%25BA%25AA&prev=search&pto=aue
Riamara 2020 nov. 16. - 17:45:12 Előzmény Illiona
(238470/239047)
A sorozat elején én sem értettem, mi ez a hűhó körülötte. Aztán egyszer csak elkapott a történet, és egyre jobban tetszett. Egy igazi történelmi freskó. Ugyanakkor tele van örök érvényű helyzetekkel, gondolatokkal. Szerintem folytasd csak, megéri!
Illiona 2020 nov. 16. - 17:15:02
(238469/239047)
Kairos 5. rész

spoiler

én éppen csak azon hanghordozáson lepődtem meg,amit mez a fiú megengedett magának.
Talán azt hitte, bűne nem akkora - de bizony hogy akkora.
Talán azt hitte, a lány is bírja őt - pedig nem, csak épp nincs ott más aki segitsen.
Talán a sorozatban el is nyeri a búnbocsánatot - mi is megbocsátunk, csak épp nem feledünk, mi európaiak ilyenek vagyunk.
Szerelmes meg lehet!
Nagyon várom a 6. részt, már letöltöttem, lehet hogy nem várok feliratra.
Illiona 2020 nov. 16. - 17:08:36
(238468/239047)
nagy kedvet csináltatok a szomszédokkal ehhez a sorozathoz, Az az igazság, hogy én a 7-8. részig meg is néztem, de annyira ott akkor nem tünk érdekesnek. De igy, ennyi információval már érdekesnek tünik, lehet hogy megnézem.
edimir által betett linkeket is megnézve, én 3 helyszinen személyesen is jártam.
Meghökkentett az a fajta monumentalitás, ami ezeket a helyeket jellemezte.
A kisember(pl én) csak nézett... Xianban az anyagkatonák, Leshanban az óriás Buddha szobor, , és a szobor mögötti hegy gyomrában egy hatalmas teremben szobrok hihetetlen mennyiségben. Az ember tényleg picinek, és jelentéktelennek érezte magát.
https://ng.24.hu/blog/balogh-boglarka-kina-blogja/2018/07/31/dafo-a-leshani-orias-buddha-legendaja/
Illiona 2020 nov. 16. - 16:44:28
(238467/239047)
Sziasztok!
először is gratulálok magunknak és az olvasóinknk a 13 milliós megtekintéshez. Ez azért egy hatalmas szám. Sokan voltak errefelé a kezdetekkor, de azért edimirrel maradtunk a régi csapatból, abban a reményben, hogy egyszer majd ujra lesztek, és lesznek uj Silla rajongók, és mi még kitartunk.
Mert a közösség attól közösség, hogy mindenki érez felelősséget, egyformán.
A 12 milliót sikerült nekem kivágni, de erről a 13 milliós nézettségről lecsúsztam, szombat délelőtt is dolgozni volt muszáj, hát igy jártam.
Na majd a 14 miiliót!
8/10
edimir 2020 nov. 16. - 16:42:24 8/10 Előzmény Illiona
(238466/239047)
Off
Kairos 5. rész - Han Ae Ri "barát"-ja.
Spoiler

Amikor ellopja a lány pénzét, annál nem sok aljasabb dolog van, hiszen tudja, hogy az az anyja műtétjére van szánva.... szinte olyan, mintha megölné ezzel a szívbeteg asszonyt. Nincs mentség a tettére. Ezt semmivel se lehet jóvátenni, hiába próbálja a sorozat kicsit kimosdatni a "megmentő" szereppel

Én eredendően nem tartottam a lány barátjának már a sorozat elején sem. Ő inkább a barátnő révén került a képbe, nem annyira barát, mint inkább egy közeli ismerős volt eddig.

Szerelem, féltékenység, számonkérés..... Van benne az is, de ha belegondolsz, akkor téged is sokkolna egy olyan eset, amibe közösen keverednek.... furcsa üzenet a lány megöléséről... és az adott címen tényleg ott a lány és a gyilkos, épp csak el tudnak menekülni.... Benned is lennének kérdésék, te is féltenéd, akit váratlanul meg akarnak ölni, te is kíváncsi lennél a titokzatos üzenet küldőjére....

A fiú gondolhatja azt, hogy a lány túl naiv, neki azért jóval több tapasztalata és kapcsolata van az illegális oldallal, a svindleres dolgokkal. Ezért is talán olyan erőszakos a beszélgetésben... és persze komolyan be van ijedve.

Ja, különben meg miért is ne lehetne szerelmes egy nála jóval többet érő és érdemlő emberbe? Elvégre szíve joga.... Az már egy másik kérdés, hogy Han Ae Ri mit szól majd az egészhez... mert az meg az ő szíve joga. Szerintem van olyan erős egyéniség ez a lány, hogy a fiút a helyére tegye.:)))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 16. - 15:50:49 8/10 Előzmény Illiona
(238465/239047)
Off
Kairos 5. rész

Megnéztem, jöhetnek a részletek!:))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 19:24:41 8/10
(238464/239047)
13 millió!:))))))))))))))))))))))

Köszönjük minden Silla barátnak, kedves betérő látogatónak!:))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 19:20:22 8/10
(238463/239047)
Off
Spoiler

KÉP: a Lámpás Fesztivál nyüzsgő utcaképe Csanganban. Teli boldog várakozással, zsivajjal, zenével, forgataggal, érezzük a az étkek illatát, a datolyaszilva leve lecsurran a torkunkon... ezzel szeretnék elköszönni ettől a sorozattól.:)

Ezt látni kell, ha már láttad, akkor újra, ha még nem, akkor belevágni!:)

Jövő héten folytatódik a Kairos... Tang Birodalom helyett Korea, a 774 helyett napjaink, de rejtély és izgalom ugyanúgy megvan!:)))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 19:00:47 8/10
(238462/239047)
Off
Changan leghosszabb napja- valós szereplők - Li Bi
Spoiler

A sorozat úgy ér véget, hogy három főhősünk a saját küldetését követve a maga útját járja. Li Bi a helyekbe megy meditálni azzal az ígérettel, hogy visszatér, ha szükség lesz rá.

És bizony itt a valóság és a forgatókönyvi fogás tökéletesen összecseng, ráadásul Li Bi személyiségének egy fontos elemére is felhívja a figyelmet.

A történelemben létezett Li Bi arisztokrata családból származott. Mindössze 7 éves volt, amikor a császár felfigyelt a gyerekzsenire és a trónörökös herceg mellé jelölte ki tanulótársnak. A császári ágyas unokafivére miniszterelnökként eltávolítatja az udvarrból Li Bi-t, az ekkor megy a hegyek közémeditálni és taoizmust tanulni.

Az An Lushan-lázadás után az új császár lett egykori koronahercegi barát visszahívja, segíti Csangan visszafoglalásában, problémák megoldásában, majd karrierje csúcsán ismét elmegy a helyekbe meditálni. Ez többször is megteszi. Négy császárt szolgál így, jön - megold - lelép a hegyekbe!:))))
Igazi problémamegoldó, aki azonban nem marad az udvarban, nem folyik bele annak végtelen intrikáiba, napi lélekölő nyalizó-könyöklő mókuskerekébe.

Itt olvashatunk róla:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-TW&u=https://zh.wikipedia.org/zh/%25E6%259D%258E%25E6%25B3%258C&prev=search&pto=aue
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 18:27:30 8/10
(238461/239047)
Off
Changan leghosszabb napja- katonaság
Spoiler
A sorozatban fokozatosan bontakozik ki az 10 évvel korábbi határmenti erőd és védőinek a története. A 8. szakasz 211 emberéből mindössze kilencen élik túl. Az ellenség folyamatos támadása, az ellátmány hiánya, az éhezés, kifogyni a munícióból az íjakhoz.... Az öreg Wen történetei a csanganiak életéről tartják bennük a lelket...
Lám, a történetek ereje, ami képes a korgó gyomrot, a kimerültséget, a reménytelen keserűséget is csillapítani. A kis hétköznapi történetek csangan egyszerű lakosairól, hogy tudatosítsa, mit is védünk.....
A családunkat, a szeretteinket. Harc az utolsó leheletig a többiek békés életéért....

De ki és hogyan is kerül Anxi-ba, a határra?

Milyen volt a Tang hadsereg, hogyan épült fel, mennyibe került az eltartása? vált a Tian Bao korszakban és főleg az An Lushaan lázadás után a határok védelme? Hogyan okozták a katonai prefektúrák a későbbi időszakokban a központi hatalom, a császárok meggyengülését?

A rendkívül alapos, részletes, adatokban gazdag elemzést én ebben a tanulmáényban találtam:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.cambridge.org/core/product/ECFE9C64AE6E73EC4319B165A606F88C/core-reader&prev=search&pto=aue
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 18:11:54 8/10 Előzmény Riamara
(238460/239047)
A császári ágyas - Yang Yuhuan

Biztosan nem volt elég az önmagában, hogy szép, értenie kellett a császárhoz, annak személyiségét, szeszélyeit jól kiismerni, ahhoz alkalmazkodva taktikáznia, érdeklődését maga iránt fenntartani. Hol a művészi tánccal elvarázsolni, hol körüludvarolni, hol egy kis durcit bevetni, hol elejteni egy jól helyezett célzást.... Szóval egy varázslatos túlélő volt a sok szép nő között szerintem:)
Riamara 2020 nov. 15. - 17:56:50 Előzmény edimir
(238459/239047)
Ó, ezt a legendát már én is olvastam. :)
Megjegyzem, ahhoz képest, hogy őfelsége rémesen nőfaló volt, tengernyi ágyassal, eléggé kitartott mellette. Szóval tényleg szerelmes lehetett belé.
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 17:49:39 8/10
(238458/239047)
Off
Changan leghosszabb napja- császári ágyas - japán legenda
Spoiler

Amikor a kísérő katonák haragjának lecsillapítására megölik a császár ágyasát, akkor csak egy lila köntösbe tudják hirtelen a holtestet becsavarni, egy illatos tasakot tesznek mellé a földbe ásott sírba. A császár később, Csanganba visszatérve parancsot ad, hogy ágyasa méltó temetést kapjon koporsóval. Ám csak az illatos tasakot találják a sírban, testet nem. Ez aztán beindította a képzeletet!:)

Nos, van egy olyan legenda, mely szerint megmenekült, csak úgy tettek, mintha megölték volna, Gao kimenekítette a katonáknak előadott színjáték után és később Japánba menekült, ott élt.

Japánban az Ryutouzan-félszigeten él egy hagyománya a nép körében, mely szerint 1200 évvel ezelőtt a hegy tetején egy kastélyban gyönyörű nő lakott. Amikor nyáron a falut pestis sújtotta, akkor a Tang Birodalomból hozott gyógynövényekkel segített a falusiakon, akik ezért végtelenül tisztelték. Yang Guifei-nek (ez volt Yang Yuhuan neve császári ágyasként) nevezte magát és a császár hírnökét várta az üzenettel, hogy térjen vissza a császárhoz. Egy nap vihar támadt, a sárkány magával ragadta a szépséges nőt és hajlékát, csak egy parfümzsák maradt utána. Eddig a legenda.....

Találtam egy roppant tanulságos írást, mely tudományos szempontból próbál rávilágítani a legenda egyes elemeinek valóságtartalmára, közben hihetetlenül érdekes dolgokat ismerhetünk meg: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.asoshiranui.net/guifei/english.html&prev=search&pto=aue

8/10
edimir 2020 nov. 15. - 17:16:55 8/10 Előzmény edimir
(238457/239047)
Off
Changan leghosszabb napja- jövőbe látó szavak
Spoiler

KÉP: - felirat - Gao eunuh mondja a császári ágyasnak, amikor azon sipog, hogy mit tehetne viszonzásként az éppen elrabolt császárért, aki még szorult helyzetében is ágyasát védte azzal, hogy nem leplezte le Zhang remek húzását, amikor Long Bo-t megtévesztve az Tan Qi -t viszi magával a császár ágyasaként.

Nos, az An Lushan lázadás idején módja nyílik az ágyasnak viszonozni a császár megmentette az életét... Csanganból menekülve a katonák a Ma Wei-i pihenőnél fellázadnak megölik az ágyas rokonságát, a császártól az ágyas halálat is követelik. A császár nehéz szívvel belegyezik. Yang Yuhuan haláláról több verzió is fennmaradt. Öngyilkosságra kényszerítették, megfojtották, felakasztották. Van olyan verzió, hogy Gao eunuch vállalta magára az ágyas megölését.

Lám, kettősüknek a valóságban van egy végzetes közös jelenete.....
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 16:51:13 8/10
(238456/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - valós szereplők - Zhang Xiaojing
Spoiler

Nagyon a szívünkhöz nőtt a sorozatban, valami elpusztíthatatlan őserő és egy hatalmas szív, töretlen akarat az emberek megmentéséért.

Egyetlen mondat említi a históriában a Zhang Xiaojing

https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-CN&u=https://baike.baidu.com/item/%25E5%25BC%25A0%25E5%25B0%258F%25E6%2595%25AC/23606548&prev=search&pto=aue

A Csanganból menekülő Yang Guozhong-ot, a császári ágyas gyűlölt unokafivérét valóban megölték útközben.... e a mondatocska szerint Zhang lötte le!:)

8/10
edimir 2020 nov. 15. - 16:42:05 8/10
(238455/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - valós szereplők - a császári ágyas - Yang Yuhuan
Spoiler

Bár korábban már írtam az életéről, arról, hogy a négy ókori szépség egyikeként említik, mint a "Nemzet elpusztításának szépsége" .
Mivel is érdemelte ki ezt az elnevezést?

Mondhatnánk, hogy szépsége a császárt elfordította az államügyektől és birodalmával mit sem törődve már csak az élvezeteknek élt. De hát tudjuk, hogy az idősödő császárban bizony ott volt a hajlandóság erre az ágyas szépsége nélkül is.:)

Mondhatnánk, hogy a mérhetetlen luxus és pazarlás. Csangantól 25 km-re lévő melegvízű forrásairól nevezetes Huaqing- ban ágyasa számára a palotát is átéítette a császár. A hagyomány úgy tarja, hogy a szépséges ágyasnak csak egyetlen hibája volt, a testszaga. Ezért is volt fontos számára a fürdő és az illatszerek használata. Szolgák és luxuscikkek garmada.... Kedvenc gyümölcsét, a licsit, Guangzhouból hozatta meg részére frissen. Hmm, no, ebbe se ment volna rokkant volna bele a birodalom...

A császár ágyasa családját is elhalmozta kegyével. A nővérei pöffeszkedése és avanzsálása ugyan irritálhatott egyeseket, de az igazi baj az unokafivére, Yang Guozhong miniszterelnökké való kinevezése volt.

Hogy szidtuk a Jobb Tanácsost a sorozatban..... Nos, ő legalább 753-ban bekövetkezett haláláig sok bűne mellett is egyfajta stabilitást biztosított a birodalomnak és azért ész dolgában sem állt rosszul.

Yang Guozhong viszont koponyáját csak a végtelen ambíció feszegette, mást belül nem igen tartalmazott. Nem csak fontos ügyekben vezette félre a császárt, de politikai baklövése hergeli fel An Lushant a lázadásra. Még a sorozatban láttuk, hogy a császár semmit se tesz az árvíz áldozataiért. Nos, a valóságban Yang Guozhong a maga miniszterelnöksége idején valóban eltitkolta az áradások miatt bekövetkezett kataszttrófát a csász előtt éppúgy, mint ahogy a 200 ezer tang halottat eredményező Nanzhao-val folytatott háborúról is csak győzelmeket jelentett.

Nem elég, hogy An Lushan lázadását szinte kiprovokálja, de Csangannak a lázadók kezére kerülése is az ő ostobaságának köszönhető. Mivel a haderőt arra utasította, hogy a lázadókkal nyílt csatában ütközzenek meg.

S persze ő addig mentette az irháját Csanganból a császárt is rávéve, hogy Csengduba induljon titokban a császári őrség védelme alatt.

KÉP: a szépséges ágyas, akinek nem szépsége, hanem a rokonsága tette tönkre a birodalmat...
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 15:46:11 8/10
(238454/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - valós szereplők - Gao Lishi - eunuch
Spoiler

A császár főeunuchja, akiben a legjobban megbízott, hiszen hatékonyan segítette trón megszerzését. Ő volt az első olyan eunuch, aki a hivatali ranglétrán a 3. szintre került. A császár olyannyira megbízott benne, hogy a beadványok először eunuchja kezéhez jutottak, a kisebb súlyúakban maga járt el, a nagyobb horderejűeket továbbította csak a császár elé.

Ez persze hatalmat és presztízst jelentett a számára, vagyona a legjelentősebbek közé tartozott. A császár feltétlen híve, hűsége hozzá legendás, kitartott mellette a legnehezebb időkben is.
Riamara 2020 nov. 15. - 15:30:11 Előzmény edimir
(238453/239047)
Nagyon szép volt. Köszi!
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 15:03:12 8/10 Előzmény edimir
(238452/239047)
Dunhuang Fesztivál - repülő apsarák

A videon immár olyan táncot látunk, amit a barlangokban talált festmények ihlettek - repülő apsarák: https://www.youtube.com/watch?v=vvZbhLd8YfM&list=PLOrJDEVNIn16K_lvVNXwmwa7w4DOPPrbp&index=7

Kedves bori4, nem hiszem, hogy túlsúllyal ugyanilyen kecsesen menne.:) A császár ágyása is kiváló táncos volt anno

A Dunhuang Fesztivál egy olyan látványos műsor, amelyben a a táncokat a falfestményekhez koreografálják mozgásban, látványban, itt egy fantasztikus finálé...
Ha még nem unjátok!:) https://www.youtube.com/watch?v=yMBNlwOssGg

8/10
edimir 2020 nov. 15. - 14:15:14 8/10 Előzmény edimir
(238451/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - Mogao-barlangok - Könyvtár-barlang - Stein Aurél
Spoiler

A Csangan leghosszabb napjában szerepeltek keresztények. Nos, az előbbi ismertetőben ( https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Mogao_Caves&prev=search&pto=aue ) olvashattok a Könyvtár-barlang felfedezéséről, az ott talált dokumentumokról, melyek között nesztoriánus keresztény iratok, ábrázolások is voltak.
Hmm.... a Krisztus ábrázolás európai szemmel bizony meghökkentő:) A fejdíszében lévő lótusz közepén van a kereszt!

Könyvtár-barlang tartalma:
Az Kr.u. 5. sz - Kr.u. 11. sz. között keletkezett iratokat, tekercseket, könyveket tartalmaz. A barlangot vmikor a 11. század táján lezárták. Felfedezésük, sorsuk szinte filmre kívánkozik. Stein Aurél 13 ezer darabot vásárolt belőle 130 fontért. Közöttük között szerepelt a világ legkorábbinak tartott nyomtatott könyve, a Gyémánt szútra 868-ból, amelyet először a negyedik században fordítottak szanszkritból kínai nyelvre. Stein az általa összegyűjtött műtárgyakat a British Museum , a British Library , a Srinagar Museum és az Újdelhi Nemzeti Múzeumok osztotta szét.

8/10
edimir 2020 nov. 15. - 13:47:28 8/10 Előzmény edimir
(238450/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - Mogao-barlangok - repülő apsarák
Spoiler

Az említett Dunhuang melletti hegyek barlangjai közül az egyik legnevezetesebb a Dunhuangtól 25 km-re lévő - az egykori Selyemút fontos állomása - a Mogao oázisában található 500 templomból álló Ezer Buddha-barlang.

Ismertető: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Mogao_Caves&prev=search&pto=aue

A falfestményeken láthatunk repülő apsarákat. Apsara a felhők és a vizek női szelleme a hindu és a buddhista mitológiában. Apsarákat gyakran ábrázolják repülő figuraként a kínai buddhista barlanghelyek falfestményein és szobrain, a falfestményeknél a mennyezeten, Buddha feje körül. Kínában „feita” -nak nevezték őket. Ahogy már említettem, az ő ábrázolásuk is mintaként szolgált a Tang kori művészi tánchoz és a művész öltözékéhez.

Ez a video a repülő apsarák által ihletett mai tánc - légiesen gyönyörű: https://vimeo.com/150402507
Hmm, egy picit emlékeztet a művészi tornában a szalaggyakorlatra, de itt mindkét kéz egyszerre mozgatja a jóval szélesebb selyemszalagot.

KÉP: a feltett video záróképe

Riamara 2020 nov. 15. - 11:42:40
(238449/239047)
Ejha! Lesz mit mazsolázni.
8/10
edimir 2020 nov. 15. - 11:01:40 8/10 Előzmény bori4
(238448/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - császári család sírjainak falfestményei
Spoiler

A Tang kor hölgyei nekem nem tűntek kövérnek az ábrázolásokon, tény, hogy nem szenvedtek anorexiában.

Hoztam egy csodálatos videót a Tang korból származó császári családi sírokról, azok falfestményeiről, a bennük fellelt arany, ezüst, üveg és kerámia tárgyakról. Lenyűgöző, ahogy érzékeljük a sírok valódi méreteit és díszítettségét. Érdemes néha megállítani a videót egy-egy ábrázolásnál, hogy rácsodálkozzunk a luxus használati tárgyakra, hangszerekre, az öltözékekre, a jelenetekre: felvonulás, követek, lovaspoló. Mivel Csangan épületei fából készültek, így nem maradtak fenn, de a falfestményeken még láthatóak a háttérben.

Természetesen kapunk mellé ezek kapcsán egy korszakot a maga sokszínűségében átfogó áttekintést is.

A video: https://www.youtube.com/watch?v=g2z7CVeWdZg
A video felénél mutatják be WU császárnőt, egyrészt kiemelkedő uralmát, másrészt pedig mivel a sírok fiának, unokáinak készültek, akiket ő végeztetett ki, és csak WU császárné halála után kaphattak ilyen díszes sírt.
33:10-nél pedig szó esik az 755-ös An Lushan-lázadásról.

Ideteszem még egyszer a linket a sírok falfestményeiről. Érdemes az ismertetőben szereplő három császári családtag nevére rákattintani a további ismertetőkért. Így a videót is jobban értjük és könnyebben felismerjük, hogy éppen melyik sírt is látjuk.
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/provincial_museum/tang-murals.htm&prev=search&pto=aue

Már többször tettünk fel ismertetőt WU császárnőről, egy kis emlékeztető:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/provincial_museum/tang-murals.htm&prev=search&pto=aue
Hmm, lehet, hogy Li Bi szolgálólánya is jobban érezte volna magát ekkortájt és Xu Bin se ragad a 8. szinten a hivatali ranglétrán!:)

Itt pedig az egykori Csangantól 80 km lévő Qianling-mauzóleumról, Gaozong császár és Wu Zetian császárné síremlékéről olvashattok.

A császár sírjához vezető úton 124 kőszobor található. Nekem tetszett a 60 külföldi követ szobra... 60 követ - 60 ország, micsoda külkapcsolatok!