Illiona 2018 júl. 12. - 23:14:04
(233147/239047)
Mr Sunshine
Lehet hogy ez egy koncepció. De visszamennek 30 évre! Ki az aki közülünk nem tudta, hogy szolgasorba születni nem Sors, hanem sorstalanság. Ez, amit bemutattak pl a főszereplő gyerekkorából, ez minden akkori szolgasorba, sőt rabszolgasorba született gyereknek kijutott. Szinte az egyedüli kimenekülés volt ez a lehetőség, amit ő akkor elszenvedett, hogy elmenekülhetett, de ha a szüleivel mindez nem történik meg, ugyanolyan szolgasors várt volna rá: csak munka, semmi szerelem, ocska ételek, megalázás, nyomor. Amikor az anyja azt mondta azon a végzetes napon, hogy "ne legyen hiábavaló a halálunk" (lehet hogy nem pontos) akkor pont az jutott az eszembe, hogy "miért, az egész életetek nem hiábavaló volt?" . Sajnos a történelemben voltak ilyen korszakok is, nem egyszer, és nem is kétszer, hanem nagyon sokszor, és mifelénk is.
Szerintem túl hosszú időt töltenek el az első részben a régmultban, hogy azután ugy ugornak át 30 évet, mintha közben semmi nem történt volna. Amikor a jelenbe érkeztünk, azt sem tudtam hirtelen, hogy hol is vagyunk. Pl én azt hittem, hogy valahol Japánban. Mert amikor a lány szülei meghalnak, az az árulás az Japánban volt, nem? Vagyis a jelen dolgait nem bontják ki, elnagyolják. Arról már irtam korábban, hogy a főszereplőlány lelki fejlődése, megérése a gyilkolásra, valamint a nagyapjának a szineváltozása sincs igazán kimunkálva.
De hangsúlyozom, hogy azért ez még lehet a legjobb történelmi filmsorozat is. Hiszen ez a multba való visszanézés minden sorozatukban benne van. Sajnos.
Bizom abban, hogy a folytatás már zökkenőmentes lesz. Az volt közben az érzésem, mintha a forgatókönyviró megcsinálta volna a sorozatot, és utólag odabiggyesztették volna az előzményeket.
De nem is akartam ennyire belemenni a boncolgatásba, hiszen ezt még a sorozat kinőheti, és örüljünk , hogy van egy ilyen izgalmas film.
10/10
andris0708 2018 júl. 12. - 23:09:28 10/10
(233146/239047)
Gondolom Deokman halála után Chunchu került a trónra de szerintetek Bidam nem lett volna rá érdemesebb és jobb király? ( Chunchu próbálta az udvart Bidam ellen hangolni a tudta nélkül ez sem pozitívum egy király esetében)
bori4 2018 júl. 12. - 22:13:13 Előzmény Illiona
(233145/239047)
1871-ben volt az első amerikai katonai akció Korea ellen , a Ganghwa-szigeten szállt partra az USA és megtámadta a véd-erődítményeket.
Ez a kisfiú, Seung-Goo ott élt a családjával, az apja és több százan csupán tették, amit a szívük diktált - nekiállt az idegenek ellen megvédeni az otthonukat... mivel kevés volt a fegyveres katonaság, ahogy el is hangzott.
Én nem mondanám koncepciótlannak a történetet, főleg nem két rész alapján.... Van ennek is, lehet építeni mindarra, amit eddig megmutattak. Mi a politikai helyzet Csoszonban, ki-hova született, mit tettek a szülők és most merre tovább? Egyelőre mindenki külön-külön .... aztán majd nyilván összeérnek a szálak és az utak....
Nagyon fontos ez a parányi "régmúlt", amit indokolatlannak érzel, mert a koncepció alapja mindez...
Illiona 2018 júl. 12. - 20:38:26 Előzmény bori4
(233144/239047)
Sziasztok, Szia!
Az nem lehet! Ez a férfi már szinte öreg. meg is néztem az ázsiawikin, pont 50 éves.
Oké, hogy ő volt kb 10 éves (idősebb mint a főszereplő) és eltelt vagy 30 év. De akkor is.
Nos, nem tudni legalább volt valami remény hogy valami szuper ellenálló lett, de a tudat, hogy ez a kövér és öreg és .... lenne az? Komolyan: ez is abban erősit csak meg, hogy az eleje kicsit koncepciótlan, összedobált valami, indokolatlanul a régmultban kezdődő sorozat. Remélem, hogy most már be fog indulni a cselekmény, és elfeledhetjük ezeket a problémákat!
Amugy a szereplők nevét még nem jegyeztem meg. Ki szoktam irni őket ide magamnak a monitorra, de itt még nem volt meg a motiváció :))))))
bori4 2018 júl. 12. - 18:43:34 Előzmény Illiona
(233143/239047)
"Egyáltalán, mely ellenálló volt ez a gyerek, hol van most, jelen időben? " Jól értem, nem tudod, ki a felnőtt megfelelője?
Hát ő ....a vadász és a mester
10/10
kimbin01 2018 júl. 12. - 11:02:27 10/10
(233142/239047)
Sziasztok, szép napot!

Mit is kezdjetek így Silla után? Nézzétek meg a Jumongot, majd a Szél királyságát!
https://www.youtube.com/watch?v=VnectLO0tUs
Illiona 2018 júl. 11. - 20:37:11
(233141/239047)
"apuci" persze....
Illiona 2018 júl. 11. - 20:35:16
(233140/239047)
Mr Sunshine
Már túl vagyunk 2 epizódom, volt is idő megemészteni, kinek hogy tetszett? A pazar képek, és a pazar forgatókönyv, pazar főszereplők olyan tökéletes-e, mint vártuk, vagy van ami azért mégsem? Számomra az első részben a multba való visszanézés sokkal több volt, mint amit el tudok fogadni, és 30 évre visszamenni kicsit túlzás. Aki 30 évvel ezelőtt öregember volt, az még 30 év mulva is ugyanolyan öreg, és még él? azért akkoriban 40-50 év volt az átlagéletkor, csak nagyon kevesek érték meg a magasabb 60-70-80-90-100 évet? Ha pár szóval, vagy képpel utalnak rá, én abból is elhittem volna, hogy volt okuk ilyenné alakulni, változni. Más: A harctéren, ahol még a remény sem volt meg a gyözelemre, ott is eggyel többször apucizott az a fiatalember, (a nevét persze nem tudom) aki pont ugy viselkedett, mintha az apját a falusi búcsúba kisérte volna el, nem pedig egy olyan harcmezőre, ahol mindenki ott maradt. Egyáltalán a drága "apici"nak eszébe sem jutott, hogy a fiát kimentse, vagy elbujtassa? Egyáltalán, mely ellenálló volt ez a gyerek, hol van most, jelen időben? Ez sem derült ki. Más: a 2. epizódban rábizzák a főszereplőnőt, ezt a hamvas lánykát erre a "töketlen" férfira? Kiséret nélkül? hogyan? (Honnan tudták róla, hogy már az Empress Kiben elveszitette a férfiasságát? :) ) Más: A Nagyapa hogyan vált ellenállást segitővé egyetlen pillanat alatt? Más: nekem nagyon gyors volt a lány harcossá alakulása. Sőt, már simán embert is ölt, ami azért gyors volt, Harcossá fejben, és lélekben válik valaki, nem pedig attól, hogy egy férfi megtanitja lődözni! Ezt az ivet is hiányoltam.
Vagyis ez a pazar sorozat is ezer sebből vérzik, de legalább a többi koreai történelmi sorozatnál jobb!
Vélemény? Ki nézi?
9/10
napraforgó 2018 júl. 11. - 11:17:02 9/10
(233139/239047)
Csodás volt, most is.
Persze nem tudjuk, hogy mi is történt lésőbb Bodzsonggal, vagy Hadzonggal, MIszenngel.
Jusin még nagyobb ember lett, ezt tudjuk
10/10
kimbin01 2018 júl. 11. - 11:04:00 10/10 Előzmény andris0708
(233138/239047)
Először is anno Dokman megmondta Mishil halála után, hogy nem öli meg őket, de...
A történelmi források azt írják, hogy Bidam lázadása után őt, és még 30 embert kivégeztek. Gondolom Bojong is köztük volt, de az ő elfogását nem mutatták. Az is elképzelhető, hogy neki sikerült megszöknie.
Másodszor Bidam tudta, hogy ezt már Dokmán se nézi el, ismerte már annyira. Csuncsu kapott is egy meghatalmazást, ha nem teljesíti Bidam az ígéretét, ki kell végezni. Jushin előtt is azért mondta ki a királynő nevét, mert az felségsértés, amiért halál jár.
10/10
kimbin01 2018 júl. 11. - 10:57:31 10/10
(233137/239047)
Sziasztok szép napot. Mostanában nem találtam olyat, ami igazán érdekelne, így inkább a mesék között válogattam, amit majd megnézünk a lányokkal.
Azért keresek továbbra is. Sorozatba már nem akarok kezdeni, majd, ha hazajöttem. Az inkább téli kuckózáshoz jó.
10/10
andris0708 2018 júl. 11. - 09:31:36 10/10
(233136/239047)
Sziasztok! Tegnap vetítették az utolsó epizódot és van bennem néhány kérdés:
Először is mi történt Bojonggal?
Yusin felajánlotta amikor már Bidam látványosan gyilkolázta az embereket, hogy menjen vele kérdésem az, hogy ezt Bidam miért nem fogadta el ha csak a királynővel akart beszélgetni?
Illiona 2018 júl. 10. - 20:12:29
(233135/239047)
Life on Mars
szivesen irnék egy pár mondatot erről a sorozatról is, most van a felén (8/16) de sajnos a hétvégén nem adták, csak egy összefoglalót.(először azt hittem, a foci vb miatt, de egy barátnőm felhomályositott, hogy ez nem lehet)
Illiona 2018 júl. 10. - 20:05:05
(233134/239047)
Mr Sunshine
Elstartolt a hétvégén ez a várva várt sorozat is. 24 részes lesz, minden hétvégén két rész :)
Folyamatosan forditják, vagyis nem kell csak pár napot várni a rendes magyarra. Én már megnéztem googlés fordítással, hiába, a türelem nem tartozik a fő erényeim közé :)))
Egy gyönyörűen fényképezett, és kivételesen a főszereplő szinésznőt is szeretem, vagyis minden megvan ahhoz, hogy egy jó sorozatot lássunk.
Kép: a főszereplőnő és a "töketlen" férfi. Az Empress Ki cimű sorozatban adtam neki ezt a becenevet, de valami van is benne, hiszen simán kisérő nélkül rábizzák a nőt. :))))
Illiona 2018 júl. 10. - 19:48:31
(233133/239047)
Secrets and Lies
a képen a két főszereplő
még egyenlőre nem tiszta a számomra, hogy kiből lesz a jó oldal, és ki lesz a rossz oldalon.
Olyan karaktermassza az egész, majd gondolom később ez szét fog válni.
Én a magam részéről nagyon szurkolok az örökbefogadott lánynak, és a forgatócsoport vezetőjének, de egyenlőre nem ugy néz ki, hogy a forgatókönyviró is ugyanazt akarná, amit én. Mármint persze ha a forgatókönyviró már eldöntötte, mit is akar, hogy kiből lesz a jó, és kiből lesz a rossz!
Miért is ne lehetne igy hagyni, mindenki egy kicsit szürke, és kész? Hát igen, de erről nem kell filmet késziteni! Ennyi tanulsága mindenképp van a sorozatnak, hiszen az eltúlzott karakterek miatt sokszor vagyok én magam is mérges, és lám... :(((
Illiona 2018 júl. 10. - 19:35:50
(233132/239047)
Sziasztok, szép estét mindenkinek!
Secrets and Lies.
Most kezdődött ez a koreai sorozat, a 120 részből eddig 11 epizód ment le. Az angol feliratot felteszik a filmmel egyidőben, másnap, és nagyon jó minőségű, szinte 99 %-os a googlezott is. Először ugy fanyalogva töltöttem le az 1-2 részt, majd ma már a 11-et, de megnézve nem is annyira figyelmen kivül hagyható! Olyan társadalmi problémákat feszeget, amelyekkel mindennap találkozunk a világsajtóban, vagyis a hétköznapi életben ugyanilyen karakterekkel találkozhatunk, mint itt. Válaszokat viszont nem hiszem hogy találunk (bár még messze a vége), és talán nem is találhatunk, hiszen vannak olyan örök problémák, amelyekre nincs is jó válasz. Az egyik ilyen kérdés az otthonba adás: van-e joga egy apának, aki 5 évesen árvaházba adja a gyerekét, és lemond róla, hogy 22 év mulva keresse?? és ha megtalálta, és a gyermeke egyértelműen látni sem akarja, akkor van-e joga tv-n keresztül ujra és újra folyamatosan "elárulni" a lányát.?
És a lánynak? mihez van joga? van-e joga arra, hogy normális családban éljen? vagy élete végéig húznia kell egy önző apának nevezett valaminek a terhét, ország világ előtt? És még számtalan SORS kérdés, de majd sorjában...
Nézi valaki rajtam kivül?
Kép: egy plakátfotó. Nagyon beszédes! a szinte már fuldokló nevelt lány, akinek a nevelőanyja azt hiszi, hogy a sajátja, akiről a nagyapja azt hiszi, hogy vérszerinti, akiről a nevelőapja tudja csak hogy örökbefogadott, és mivel a céget akarja, és nagyon akarja, igy bármikor le is mondhat róla. A vérszerinti apja a tv-n keresztül (Mónika show minta) keresi, igy a titkát egyre többen megtudják...
10/10
kimbin01 2018 júl. 10. - 05:18:47 10/10
(233131/239047)
A lányok már a szörfözés alapjait gyakorolják. :))
10/10
kimbin01 2018 júl. 10. - 05:14:56 10/10 Előzmény maggi99
(233130/239047)
Sziasztok!

A találkozóhoz csak annyit, hogy nagyon szeretnék, de ez sok minden függvénye! Aznap 2-3 között érkezik az aprónép, és ha a fiúk dolgoznak, akkor én leszek a fogadóbizottság. Ha nem dolgoznak, megyek! A mai első kávé, és jó reggelt a később kelőknek!
maggi99 2018 júl. 10. - 00:10:06
(233129/239047)
OFF

Akkor hát eldőlt :))

Mit szólnátok egy nyári találkozóhoz?
Helyszín: A Koreai étterem (K-Point, Bethlen G. u.)
Időpont: 2018. július 21.
Résztvevők:

1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9. MH (A pecsétet most én őrzöm - hoznám, 21-én )
10. Kalaris
11. +1 Ági
12.
13.

Még lehet jelentkezni.....
UFF :)
10/10
Ljerk 2018 júl. 09. - 21:11:38 10/10
(233128/239047)
Emlékszem, hogy Silla alatt szóba kerültek UTW filmjei, így a Devil is. Most nézem - nem a sorozatot hozom szóba, hanem azt látom ebből is hogy a forgatókönyvíró/rendező team sok mindent átvett a főszereplők korábbi filmjeiből. Láttam például a Munnót alakító színész egy korábbi filmjét, abból is átvettek jó jeleneteket - a Devilből például azt, hogy a hölgyre ketten vigyáznak egyszerre.... :)
10/10
Cilia 2018 júl. 09. - 14:33:49 10/10
(233127/239047)
Ahogy nézem, inkább a 21-e az esélyesebb.. :-)
10/10
Cilia 2018 júl. 09. - 14:32:11 10/10
(233126/239047)
OFF
Időpont: 2018. július 21, vagy július 28.
Résztvevők???
A pecsétet most én őrzöm - hoznám, ha 21-én lenne. Nagyon jó volt néhányszor kinyitni és megnézni :) Gyönyörű ez a pecsét. :)

Július 21.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9. MH
10. Kalaris
11. Ági +1

Július 28.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5.Dorombka
6. diane2
7.Cru
8.
9.
10.
10/10
Cilia 2018 júl. 09. - 14:28:42 10/10
(233125/239047)
Sziasztok, szép délutánt, kellemes hetet mindenkinek!
Az újabb jelentkezőket beírom a találkozóra, nem tudnak belépni...
10/10
kimbin01 2018 júl. 09. - 05:01:02 10/10
(233124/239047)
Sziasztok, aludjatok még egy sort!

Az előbbiekhez csak annyit, hogy igen van néhány olyan, sorozat, aminek történései elférnének egy mozifilmben is, nem kellene olyan bő lére ereszteni.
Olvastam, hogy ők is érzik ezt, és inkább kevesebb, de minőségi sorozatokat fognak gyártani. Lássuk a medvét!
A korán kelőknek egy kis energiaital.
10/10
Ljerk 2018 júl. 08. - 22:47:38 10/10 Előzmény edimir
(233123/239047)
Valószínűleg én is csak azért néztem végig, mert a közepe vagy vége felé vannak benne katonai/politikai stratégiai helyzetek, amit a palotákban játszódó sorozatokban kevéssé jelennek meg.

Az Immortal Admiral Yi Sun Shin eleje is hasonlóan szenvedős volt, de abban aztán kiváló volt a katonai/stratégiai vonal, azt is mondanám, hogy a legfelemelőbb koreai hazafias pillanatok is abban voltak.
Illiona 2018 júl. 08. - 22:07:03 Előzmény edimir
(233122/239047)
Én mostmár nem teszem ki az OFF szócskát. Végetért a Silla, és nem hozott uj nezőket és korearajongókat. Azért érdekes, hogy az első vetités hatására mennyien felkaptuk a fejünket, és aktivizálódtunk, és ez a lendület mind a mai napig kitart.

Megértelek, mert már én sem nézek meg mindent, egyre több az olyan sorozat, amit 1-2 epizód után abbahagyok. Azt hiszem nem minden soroztat csináltak nekünk, európaiaknak. És vannak olyan sorozatok, amiket az állam finanszirozott, igy ilyenek lettek, nem motiválta őket a pénz megnyerése, csak és kizáróan az elköltése.
De most itt van nekünk a Mr Sunshine, és ez izgalmasabb lesz (majd).
Az első rész nekem kicsit zavaros, hogy akkor ki kicsoda is, de ez majd letisztul idővel.
8/10
edimir 2018 júl. 08. - 21:23:24 8/10 Előzmény edimir
(233121/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great

Amiért elkezdtem ezt a sorozatot, mert kíváncsi voltam, mit hoznak ki Korea egyik legnagyobb királyáról. Bár Ljerk a "nézhető "kategóriába rakta, nálam véleményes. A harmadáig jutottam és még mindig nem király! A valóságban 17 évesen lett az, ehhez képest az általam eddig nézett 34. részig még csak koronaherceg. jó hosszúra nyúlt felvezetés ahhoz képest, hogy a koreai állam az ő uralkodása alatt érte el legnagyobb kiterjedését, ő a nagy hódtó . Mit mondjak, elég vérszegény ez a felvezetés, sokat ront a hatáson a kimódoltság, az unalomig az arcokba meredő kamera és a szemek jelentőségteljes összeszűkülése, a száj sarkának rezdülése, ami az elfojtott haragot hivatott jelezni. és a párbeszédek sem épp épületesek, sok az elcsépelt szólam. Tudom, gonosz vagyok, de az x-dik sorozat után ezek már bosszantanak, persze van intrika, árulás és kaland... még egy kicsit kitartok, de lehet, hogy a 92. részig nem fogom bírni......

KÉP. Damdeok - fent a Legendben és lent a King Gwanggaeto the Great-ben
8/10
edimir 2018 júl. 08. - 15:50:55 8/10 Előzmény Illiona
(233120/239047)
Szia!:) Szép napot neked is!:))))))

Ez jó hír. Mondjuk a Grand Prince-nél jobbat csinálni nem egy nagy kihívás. A kibeszélés tetszik. Én csak később tudok csatlakozni - igazolt távollét - , majd bekapcsolódom ott, ahol épp jártok.
Illiona 2018 júl. 08. - 15:34:28
(233119/239047)
mr sunshine
Sőt, mostmár az INDAn is látható, magyar felirattal, vagyis a néző ki van szolgálva, :)))))

Kép: az 1. epizódból
Illiona 2018 júl. 08. - 15:31:50 Előzmény edimir
(233118/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Mr Sunshine
Az első rész megnézve.
Csupa csak jót tudok róla irni!
Nagyon jók a szereplők, mindegyik, jó a zene, és izgalmas, érdekes a történet.
Az első rész magyar felirata már kint is van, lapishun oldalán megtalálható, és ha minden igaz, akkor ilyen gyorsan fogja hozni a többi részt is. Ez azt is jelenti, hogy nem kell googleval néznünk, hanem egyből rendes magyarral, egy nap csúszással.
Akkor szinte egyidőben nézhetjük, és mindig lesz egy egész hét, hogy vitatkozzunk rajta.
A Grand Prince cimű sorozatnál egy klasszissal jobb, az mármint a GP mindenki szerint érdektelen volt.
9/10
napraforgó 2018 júl. 08. - 14:14:07 9/10 Előzmény edimir
(233117/239047)
Igen! Ezzel nagyon is egyetértek!
8/10
edimir 2018 júl. 08. - 12:00:59 8/10 Előzmény napraforgó
(233116/239047)
"Emlékszem, hogy sok néző kiakadt azon, amikor a Szulejmánban II.Lajos magyar királyt élveteg 45 körüli uralkodónak ábrázolták, holott szegény királyunk mindössze 20 éves ifjú volt, amikor meghalt a mohácsi csatában."

Ezért is kellene nekünk megcsinálni a saját történelmünkről a filmeket/sorozatokat.
8/10
edimir 2018 júl. 08. - 11:09:36 8/10 Előzmény Illiona
(233115/239047)
OFF

Hogy tetszett?
9/10
napraforgó 2018 júl. 08. - 05:33:13 9/10 Előzmény edimir
(233114/239047)
Igen, a történelemhamisítást én sem szeretem. De nem ragaszkodom mindenáron a dátumokhoz, ha az a történet szempontjából indokolt. Ezért is teszett annyira a Silla, vagy az Empress Ki. De azt kell mondjam, hogy ezek sem azért tetszettek, mert némiképp szabadon bántak egy-egy mellékszereplő - fontos mellékszereplő, de azért mégsem a főszereplők - életével, tetteivel.
Az író tehetsége, fantáziája az, ami olyanná teszi a történetet, hogy azt mondjuk rá, hogy húúú.
A precíz adathalmaz nem elég. Ezzel persze nem azt mondom, hogy precízen nem lehet, vagy nem lehetne, csak hát kell hozzá az a plussz.
Én inkább csak ezért gondolkodtam el, hogy mit szólnak a koreaiak a saját történelmük bizonyos fokú "átalakításához, hisz elég szabadon bántak mind Misil, mind Jusin, mind Bidám életével. Nem beszélve arról, hogy nemigen hiszem el Tokmán, mint ikerhercegnő hányattatott gyermek és ifjúkorát sem.... (Oké, ez nem von le semmit a sorozat értékéből).

Emlékszem, hogy sok néző kiakadt azon, amikor a Szulejmánban II.Lajos magyar királyt élveteg 45 körüli uralkodónak ábrázolták, holott szegény királyunk mindössze 20 éves ifjú volt, amikor meghalt a mohácsi csatában. Valahogy nem szeretném, ha Hunyadi Jánost, vagy Zrinyi Miklóst hasonlóan eltorzított jellemmel, vagy környezetben ábrázolnák. Vagy mit szólnánk ahhoz, ha Bánk bánt gonosz összeesküvőként, pártütőként ábrázolnák, amikor Katona József és Erkel Ferenc után mi már hozzászoktunk a nemzeti hős képéhez?
Mint ahogy kitalált személyekkel is lehet nagyon jó művet alkotni, akármilyen történelmi környezetbe helyezve, sőt ez még könnyebb is, hisz a valós történelmi személyiségek életét azért nem ildomos teljesen megmásítani.
Na mindegy, engem inkább csak azért érdekelt a koreai átlagpolgár véleménye, mert II. Lajoson is csak mi magyarok akadtunk ki, egy csomó más nép, köztük maguk a törökök biztos nem. Pedig ez csak kicsinység egy egész korszak "átalakításához" képest.
8/10
edimir 2018 júl. 08. - 00:57:34 8/10 Előzmény napraforgó
(233113/239047)
Én csak a történelem hamisítás ellen vagyok. Amikor néha 100 éveket is "tévednek".

Hmm, Mishilre gondolsz, hogy nem Deokman kortársa.... és igen, Bidam sem megtévesztett szerelmes, hanem szimplán lázadó, ha úgy vesszük, ez kiábrándító lehetne. De mint mondtam, Silla nem egy képes történelemkönyv. A történelmi hűség mellett ott az alkotói szabadság, amely úgy döntött, hogy csavarint egyet a dolgokon, mert azt mondja, hogy Deokman mellé kell egy másik erős női vezető, hogy be tudjon mutatni egy másik fajta modellt, egy másik fajta gondolkodást, aki ugyanakkor Deokman fejlődésének egyik motorja azzal, hogy kénytelen ellene harcolva új megoldásokat keresni.

Nem véletlen említettem a King's Dream-et, ami ugyanezt az időszakot öleli fel, ahol nincs Mishil, Bidam pedig egy hatalom megszállottja lázadó, a leforgatott részekben szereplő jelenetek szépen követik, amit a forrásokból ismerünk... és mégis... kényszeríteni kellett magam, hogy kitartsak a végéig. Szórakoztam? Élményt adott? Gondolatokat ébresztett bennem? NEM!!!!!!

Persze engem is irritál, ha a kora császárkori római villa átriumában a házioltáron gyertya ég, vagy a kerti urnát használják a szoba díszeként. De sokkal inkább irritál, ha az előbbi három kérdésre nem a válaszom. Vagy ha a kor lelke hiányzik, csak üres kosztümöket és díszleteket kapok helyette....

Megjegyzem, hogy az egyik leghitelesebb korrajzot zseniálisan bemutatva nem történelmi sorozatban láttam, hanem egy angol krimi sorozatban, a Foyle háborújában!:))))))))))))))))))))))))))))))))
Illiona 2018 júl. 07. - 16:30:54
(233112/239047)
Mr Sunshine
Amikor még a tavasszal hirt hoztam arról, hogy majd lesz ez a sorozat, olyan messzi távolinak tünt. Most pedig még 4 perc, és már nézhetem is.
Kép: a szereplők
9/10
napraforgó 2018 júl. 07. - 12:42:28 9/10 Előzmény edimir
(233111/239047)
Értem. De azért a kor és néhány történelmi esemény biztosan valós. A fantáziának meg mindenütt nagy szerepe van.
Én csak a történelem hamisítás ellen vagyok. Amikor néha 100 éveket is "tévednek".
Most mondhatnám, hogy mit nekem a koreai történelem, az én életemben nem oszt, nem szoroz, de valójában egy-egy ilyen csodás sorozat fölkelti az érdeklődést és az ember kezd utána nézni, érdeklődni a hogyan is volt, mi is történt iránt. Na az ilyen utána érdeklődésekkor nem szeretem, ha belefutok az egészen máshogy volt, meg máskor volt sztorikba.
8/10
edimir 2018 júl. 07. - 11:03:17 8/10 Előzmény napraforgó
(233110/239047)
Most járok a King Gwanggaeto the Great 92 részes sorozat nem egészen a negyedénél a 21. résznél, megítélésem szerint az eddig történtek "hiteles" része egy egyestés mozit ha kitenne, már ha hitelesség alatt kizárólag Damdeok életrajzi adatait vennénk figyelembe. a többi a szokásos rárakódás: "nem akarok király (most még koronaherceg) lenni", az ország védelme az első, a nép szolgálata, a kalandok során az emberek megnyerése, közöttük azoké, akik mindvégig a támaszai lesznek, az érdekek ütközése, az igazság két arca... és a főhős fejlődése, ahogy tapasztalatai/tettei gazdagítják.

KÉP: a szikla, amiről ki tudja hányadik sorozat szereplője zuhan a mélybe az adott rész végén, hogy aztán csodásan megmeneküljön a következő rész elején..... ezúttal a King Gwanggaeto the Great-ben
9/10
napraforgó 2018 júl. 07. - 10:00:46 9/10 Előzmény edimir
(233109/239047)
Persze, a hiteles történelmi források mellett működik a fantázia is, gondolom, a sok szép szerelmi szál jobbára a képzelet szüleménye, de akkor is - Ha nem lennének hiteles források, nem lehetne 50-60, vagy akárhány részes sorozatokat gyártani. De nálunk néhány jókai és Gárdonyi regény feldolgozásán kívül alig van valami, talán a Széchenyi film (Hídember), a Honfoglalás, no meg a Sacra Corona, amelyet csak éjszakába nyúlóan adtak, talán egyszer-kétszer, véletlenül sem nappal, amikor mindenki láthatná.
8/10
edimir 2018 júl. 07. - 09:20:21 8/10 Előzmény napraforgó
(233108/239047)
" Így nekik van mihez nyúlniuk, akár hiteles információkhoz is juthatnak, nem kell a fantáziára hagyatkozni."

Mert a koreai forgatókönyvírók levéltári alapkutatásokat végeznek erős forráskritikával? Azért annyira nem ájulnék be. A 60-150 részes "történelmi" sorozataik sem így működnek. Hiteles? Ez sem olyan egyszerű.
8/10
edimir 2018 júl. 07. - 08:09:21 8/10 Előzmény edimir
(233107/239047)
Illiona által idézett két forrás lényegi dologra hívja fel a figyelmet, a szándék hiányára és arra, hogy ez milyen bűnös mulasztás a részünkről. Mekkora a hiány, mennyire szüksége lenne erre a mai magyar társadalomnak, a jövő nemzedékének. Szellemiség, önazonosság, értékek!
8/10
edimir 2018 júl. 07. - 07:52:01 8/10
(233106/239047)
Ez a polémia messzire vezetne, jóval összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Megkockáztatom, hogy az átlag koreai néző sem tájékozottabb a saját népe történetében, mint a magyar. De ott van egy kormányzat és egy filmipar, ami felvállalta (többek közt) a történelmi témájú koreai filmek/sorozatok készítését és ez nem a gazdag írásbeli források függvénye, inkább a szándéké.
9/10
napraforgó 2018 júl. 07. - 05:21:20 9/10 Előzmény Ljerk
(233105/239047)
Mindig elálmélkodok a történelmi témájú koreai filmeken, hogy milyen fejlett volt az írásbeliség már sok-sok évszázaddal ezelőtt, és hogy minden egyes napot rögzítettek, hogy mi is történt aznap az országban, születés, halál, nap-, vagy holdfogyatkozás, árvíz, aszály, stb. Sőt, "családkönyveket" vezettek, amelyben rögzítették ki kinek volt a rokona, sógora, hány gyereket nevelt, mennyi földje volt, mikor mennyit adózott, és még ki tudja milyen információkat tartottak nyilván. Így nekik van mihez nyúlniuk, akár hiteles információkhoz is juthatnak, nem kell a fantáziára hagyatkozni.

A mi történelmünkben ez sajnos nincs meg, ezeréves történelmünk is csak a szájhagyoományra épül. A Gesták és a Krónikák is királyi megrendelésre készültek és leginkább úgy, ahogy az aktuális politikai helyzet megkövetelte. Vagyis a múlt, a történelem is kívánság szerint alakítható.....
Így aztán valóban nem lehet hiteles történetet írni Árpád fejedelemről, meg az Árpád-házi királyokról se nagyon. Csak a legendák állnak rendelkezésre, amelyek valóban nem olyan terjedelmesek, hogy sorozatokat lehetne rájuk építeni. De én szívesen vennék egy egyestés filmet is, vagy 2-3 részes minisorozatot is. Sajnos, amik vannak, készültek az elmúlt évtizedekben nem nagyon ütik meg a mértéket, bemutatták, aztán azóta nemigen látni sehol.

Tudni kell azt is, hogyan nyúljunk egy témához, ráadásul úgy, hogy az tömegeket érdekeljen, nekem úgy tűnik ebben még nem nagyon jeleskedünk.
10/10
Ljerk 2018 júl. 06. - 22:26:40 10/10 Előzmény napraforgó
(233104/239047)
Félig mindenképp igazad van, furcsa lenne számunkra mondjuk Árpád vezérről valamilyen kitalált történetet végigülni. Viszont:
- mivel szinte semmit nem tudunk róla, csak a régészeti leletekből és néhány krónikai sorból meg lehetetlen lenne 1 óránál hosszabb filmet készíteni róla,
- másrészt meg egy realisztikus film, csak a nézők egy részét érdekelné, akik meg amúgy is érdeklődnek a történelem iránt, így nem lenne elérve a Barátok közt stb. filmek nézői.
9/10
napraforgó 2018 júl. 06. - 19:03:52 9/10 Előzmény Illiona
(233103/239047)
Milyen igaz, én is, és nyilván mások is szívesen néznék a valós magyar hősökről szóló filmeket, sorozatokat, nagyon nagy kár, hogy nincs vállalkozó az elkészítésükre, holott igény lenne rá.
Korea megcsinálta, a sok szép történelmi témájú sorozata segít az országukat megismerni, megszeretn,i és nyilván keresnek is a filmek eladásából.
Sajnos, népünkre jellemző, hogy szeretik lerángatni a hősöket a piedesztálról, az ilyen művek viszont nem annyira hiányoznak nekem. Én bizony szeretek felnézni történelmi nagyjainkra és nem kedvelem az emberi gyengeségeiket felnagyító könyveket, filmeket.
Illiona 2018 júl. 06. - 18:30:02
(233102/239047)
És egy másik vélemény, a CATERINABOSZORKÁNYKONYHÁJA cimű weboldalt mindannyian ismeritek és olvassátok. Ez a vélemény annak az oldalnak a tulajdonosáé:
"
Június 8., 19:20

MINÉL TÖBBET NÉZEM A TÁVOL-KELETI DRÁMÁKAT, annál inkább nyilvánvalóvá válik, hogy saját ilyen tévés sorozatokra és filmekre volna szükségünk! Aztán persze ülök tovább a koreai, japán és kínai mesék előtt, s keresem benne saját arcunkat! Aztán számba veszem, mi van meg hozzá és mi nincs!
Megvan:
- történeti alapanyag, szépirodalom, mitológiák, legendák, históriák ezrével a könyvtárakban porosodnak
- háttér feltételek és technikák, technikai szakembergárda
Nincs meg:
- populáris és jellegzetes színészek! nincs olyan arc, akinek odaadnám Hunyadit vagy Árpád vezért úgy, hogy eladjam külföldön és ne legyen égő! Egy olyat sem látok, akiért tömegek rajonghatnának, nincs idol-típusú karakter...
- hiányzik a pénz! hol van? hát azt elköltjük dél-amerikai kilométerre kapható hulladékra és "szulejmán-mosdatásra" (Még arra sem méltó, hogy a nevét nagybetűvel írjuk!)
- magyar író és magyar rendező, aki akarattal és szándékkal hősöket tudna faragni a már meglévő hősökből avagy újakat volna képes teremteni!
Ezért hát még várnunk kell sok évig, aztán majd unokáink unokái látni fogják - már ha lesznek egyáltalán! Lemaradtunk egy gondolattal....addig is élhetünk a másén!!!
A tied sem kevesebb - tedd populárissá történetedet!
"

Illiona 2018 júl. 06. - 18:18:38 Előzmény napraforgó
(233101/239047)
https://www.heol.hu/kultura/hazai-kultura/nem-kell-dicso-tortenelmet-hazudnunk-magunknak-nekunk-az-van-1188624/
itt egy cikk a facéról, egy fiatal történelmi regény irójáról.
Ime a cikk (miután már linket nem érdemes iderakni) :

A Bán Mór írói néven alkotó szerző az Echo TV Kettesben Szabó Anettel című műsorának vendége volt, melyben elmondta: nem tartozik azok közé, akik szerint kudarcokról, vereségről, népirtásról nem kell beszélni, hiszen ezek sajátos módon részesei történelmünknek. Ugyanakkor egészséges nemzettudat nem épülhet ezekre – vallja.
„Nem is tudjuk, mekkora szerencsénk van, hogy ilyen hősies a történelmünk” – indította a beszélgetést Szabó Anett, rámutatva vendége munkásságának fő gondolatára. Bán János író, újságíró szerint a helyzet ahhoz hasonló, mint amikor egyik napról a másikra fölfedezzük, hogy egy olajmezőn ülünk – nekünk viszont nem anyagi, hanem szellemi és kulturális értelemben vannak felbecsülhetetlen értékű kincseink, csak sajnos ezzel nem vagyunk tisztában, illetve nem értékeljük, és nem vagyunk képesek levonni történelmünk tanulságait. Az író szerint ennek legfőbb oka az, hogy a kommunista ideológiai rendszerek

nagyon sokat tettek azért, hogy ne legyünk tisztában az értékeinkkel.

„A történelmünk dicsőséges évszázadait hosszú évtizedeken át nem tették a kirakatba” – mutat rá. „Ez azért van így, mert féltek attól, hogy ez a nacionalizmust erősíti.
Ugyanakkor a nemzeti öntudatnak van egy egészséges, erőt adó, egyben senki ellen nem irányuló szintje.”

A történelmi regények, filmek égető hiányára is felhívja a figyelmet. „Történelmi regényeket sokáig csak ifjúsági regény formájában kaptunk. Ám az ember kinő abból, hogy csak Fehér Tibort, Mórát, Mikszáthot olvasson – a könyvesboltok polcai ennek ellenére más nemzetek történelméről szóló könyvekkel vannak tele, magyar történelmi írások nem jelennek meg ilyen mennyiségben. Az írói küldetéstudatom is abból a kérdésből fakad, hogy miért nem?”

A Jókai Mór nevét mesélőkedve miatt kölcsönző Bán János szerint a regényíró, illetve a történelmi filmek készítőinek feladata az, hogy szerettessék meg a történelmet. Ezt ugyanis sok tanár nem tudja elérni. Mint mondja, a cél, hogy a gyerek szeressen bele a korszakba – ezt a korábbi filmes alkotások, mint az Egri csillagok vagy a Tenkes kapitánya el tudták érni. Az író nem ért egyet azzal, hogy az irodalomtanításban lejjebb kellene adni a színvonalból: szerinte például Jókai Mór regényeit igenis tanítani kell, az már azonban más kérdés, hogy mikor.

Rámutatott, hogy az, hogy nem a magyar hősök, hanem az amerikai filmek szuperhősei vonzzák a fiatalokat, az nem a gyerekek hibája.

„Azért a pókemberes pólót veszi meg, mert az van, más nincs szem előtt. A kérdés az, hogy mi tudunk-e a filmes szuperhősök mellé alternatívát adni.

Azért nem Toldi a magyar gyerekek hőse, mert Arany János rímeiből egy vizuális korszakban nem fogja tudni megszeretni a karaktert: amit a gyerek nem lát filmen, azt nehezebben alkotja meg a képzeletével.”

Megjegyezte, hogy az idén 50 éves Egri csillagok történelmi filmre annak idején néhány év alatt 9 millió mozijegyet adtak el, míg a mai magyar filmek ennek a nézettségét a töredékét sem tudják produkálni.

„Mit néz a mai szerencsétlen magyar tévénéző? A Szulejmánt. A mohácsi csatát is a törökök szemszögéből látjuk” – emeli ki.

A filmkészítők mulasztásáról is szól:

„Több mint száz éve van filmgyártás Magyarországon, és Szent Istvánról, Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról, Zrínyi Miklósról nem készítettünk nagyjátékfilmet. Honnan is tudnák a gyerekek, hogy nem Pókember az igazi sztár?”

Hozzáteszi, hogy a mai magyar irodalmi életben a történelmi regények szerzői mégis kívülállónak számítanak, meglátása szerint szinte mindegyikük a vidéki Magyarországot képviseli, és nem részei a hivatalos irodalmi intézményrendszernek, struktúrának – ahol talán nem is várják őket tárt karokkal. Ugyanakkor a történelmi regényekre, filmekre mégis van igény: mint meséli, még kiadói is meglepődtek, milyen hatalmas sikert aratott Hunyadi-regénysorozata.

Bán János eddig tízkötetes Hunyadi-sorozata egy három nemzedéket felölelő családtörténet. A szerző szerint ebben minden benne van, ami a magyar történelemre jellemző: „A semmiből felemelkedő hős, aki nemcsak a magyar hazát, de a keresztény Európát is megvédi.”

A szerző megosztotta hallgatóságával, hogy regényeiből a tervek szerint tévésorozat készül majd, melyet nemzetközi színvonalon és nemcsak a magyar közönségnek szeretnének elkészíteni.

„A mai Nyugat azért sem érti Magyarországot, mert a történelmét sem ismeri.”

Hangsúlyozza: hőseposzainkat el kell mondanunk, de nemcsak magunknak, hanem mindenkinek, a világnak is. „Nekünk nem kell kitalálnunk, hazudnunk a dicsőséges történelmet, mert nekünk az van” – fogalmaz.

8/10
edimir 2018 júl. 06. - 18:14:49 8/10 Előzmény Ljerk
(233100/239047)

A legmagasabb a 49. rész nézettsége volt, valóban közel 50%.

Episode Original Broadcast date TNMS ratings[20] AGB ratings[21]
Nationwide Seoul Nationwide Seoul
1 25 May 2009 16.0% 17.1% 15.3% 16.8%
2 26 May 2009 16.6% 17.8% 15.5% 17.2%
3 1 June 2009 21.3% 23.3% 18.2% 20.3%
4 2 June 2009 22.3% 23.8% 20.3% 21.7%
5 8 June 2009 21.6% 23.7% 20.6% 23.8%
6 9 June 2009 25.2% 27.1% 23.3% 25.2%
7 15 June 2009 27.9% 30.0% 25.8% 27.3%
8 16 June 2009 29.7% 32.0% 26.9% 29.1%
9 22 June 2009 28.1% 30.0% 25.8% 27.6%
10 23 June 2009 27.9% 29.4% 25.5% 26.8%
11 29 June 2009 29.4% 30.8% 27.8% 29.4%
12 30 June 2009 29.2% 30.5% 29.1% 30.7%
13 6 July 2009 29.9% 31.6% 29.0% 30.9%
14 7 July 2009 31.0% 31.9% 30.0% 31.8%
15 13 July 2009 31.6% 32.8% 30.9% 33.5%
16 14 July 2009 31.7% 33.5% 31.0% 34.0%
17 20 July 2009 30.7% 32.0% 30.4% 32.8%
18 21 July 2009 32.8% 34.4% 30.5% 32.6%
19 27 July 2009 32.7% 34.1% 32.0% 34.0%
20 28 July 2009 34.9% 36.0% 34.6% 36.3%
21 3 August 2009 31.9% 33.2% 29.7% 31.2%
22 4 August 2009 35.4% 36.4% 33.2% 35.5%
23 10 August 2009 37.5% 39.6% 35.6% 38.0%
24 11 August 2009 39.5% 41.7% 38.0% 40.5%
25 17 August 2009 39.0% 40.4% 37.6% 39.1%
26 18 August 2009 42.0% 44.3% 39.7% 41.7%
27 24 August 2009 40.3% 41.7% 38.4% 41.1%
28 25 August 2009 42.0% 43.6% 41.0% 43.1%
29 31 August 2009 42.2% 44.7% 40.0% 41.5%
30 1 September 2009 42.1% 44.4% 41.7% 44.0%
31 7 September 2009 43.5% 45.4% 39.7% 42.3%
32 8 September 2009 40.6% 42.9% 38.4% 39.8%
33 14 September 2009 40.6% 42.1% 39.9% 41.7%
34 15 September 2009 42.3% 43.9% 40.0% 43.2%
35 21 September 2009 41.6% 44.6% 40.8% 44.4%
36 22 September 2009 39.6% 41.1% 38.9% 42.3%
37 28 September 2009 39.1% 40.3% 36.9% 39.9%
38 29 September 2009 39.5% 40.4% 38.2% 40.6%
39 5 October 2009 39.3% 40.6% 39.2% 41.3%
40 6 October 2009 39.6% 40.6% 39.7% 43.4%
41 12 October 2009 38.1% 39.9% 38.1% 40.3%
42 13 October 2009 38.0% 38.8% 37.9% 40.2%
43 19 October 2009 38.3% 38.8% 37.2% 39.3%
44 20 October 2009 37.6% 38.7% 37.8% 40.4%
45 26 October 2009 39.3% 41.5% 38.3% 40.9%
46 27 October 2009 40.8% 43.0% 39.4% 42.3%
47 2 November 2009 41.7% 43.7% 39.6% 42.1%
48 3 November 2009 42.4% 44.1% 40.2% 42.6%

49 9 November 2009 44.9% 46.7% 43.6% 45.8%

50 10 November 2009 44.4% 46.1% 43.3% 45.7%
51 16 November 2009 42.3% 44.4% 39.0% 42.2%
52 17 November 2009 37.7% 39.1% 38.1% 41.1%
53 23 November 2009 35.0% 36.1% 34.8% 37.4%
54 24 November 2009 36.5% 38.3% 34.1% 36.8%
55 30 November 2009 35.3% 36.0% 35.3% 37.8%
56 1 December 2009 36.9% 38.0% 34.5% 37.4%
57 7 December 2009 38.0% 39.1% 34.0% 36.2%
58 8 December 2009 36.2% 37.9% 34.4% 35.7%
59 14 December 2009 35.8% 36.4% 32.3% 33.9%
60 15 December 2009 35.8% 37.4% 32.8% 34.5%
61 21 December 2009 35.1% 37.1% 32.3% 34.5%
62 22 December 2009 37.7% 39.7% 35.7% 38.5%
Special 28 December 2009 12.5% 12.3% 13.4% 14.7%
Average 35.1% 36.6% 33.6% 35.8%
Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Seondeok_(TV_series)
Illiona 2018 júl. 06. - 18:13:01
(233099/239047)
A Queen Seon Deok cimü sorozat nehogy nagy siker volt Koreában, de mind a mai napig ismerik a saját és más népekre való hatását. Gyeongjuban a panziós elcsodálkozott azon, hogy ennek a sorozatnak a hatására ott vagyok, hogy Kim Jusin sírját bekarikáztattam vele, mint uticélt. Azok is tudnak a sorozatról, akik soha nem nézték meg. Azt a drámai hatást előtte sem, és utána sem tudta überelni egyetlen sorozat sem.
A történelmi tényeket ismerjük, ismerik ők is. De itt egészen másról van szó.
Koreában "hősöket" csinálnak, és ezekhez vesznek a történelemből alanyokat. Emiatt nekünk még megszólalni sincs jogunk, nemhogy kritizáljuk őket.
A Magyar történelem is bővelkedik hősjelöltekkel, de itt semmit sem csinálnak. A nemlétező történelmi filmgyártást kritizálni??????
9/10
napraforgó 2018 júl. 06. - 17:20:21 9/10 Előzmény edimir
(233098/239047)
Igen, ez így van. De abban a pillanatban, ahogy elkezd érdekelni a koreai történelem és kultúra, rájössz, hogy semmi sincs úgy, ahogy itt láttad...
Én valahogy nem szeretném, ha a mi történelmünkről is ilyen módon csinálmának filmet. Nagyon jó lenne , ha mi is csinálnánk valami filmet , vagy sorozatot Szent Istvánról, Szent Lászkóról, IV. Béláról, stb, stb....., de eléggé idegesítene, ha meghamisítanák a történelmet és máshogy mutatnák be a történéseket, mint ahogy azt megírták a történetírók, és ahogy azt mi is tanultuk anno. Épp ezért gondolkodtatott el az, hogy vajon mit is gondolnak a koreai emberek, akik nyilván tanultak történelmet és itt azt látják, hogy minden máshogy van... frankón elleht adni külföldre, cak hát.... azért nem igazán hiteles, nem úgy igaz..., ahogy itt muataják.
10/10
Ljerk 2018 júl. 06. - 17:07:59 10/10 Előzmény napraforgó
(233097/239047)
Az Asianwiki-ről eltávolították a nézettségi adatokat, de az biztos, hogy Silla elsöprő siker volt Koreában is - ha jól emlékszem 50% körül ment Mishil halálakor. A forgatókönyvírók nyilatkozták egyébként, hogy nem a történelmi hűség volt számukra a legfontosabb, hanem a korszak megjelenítése. Emellett szerencsére kaptunk melléje több kiváló szereplőt és drámai történetvezetést, valamint érdemi mondanivalót.

Nem véletlenül nyert meg az évben szinte mindent az MBC gálán Silla, de az összes TV társaság gáláján is a Mishilt alakító színásznő lett a nagydíjas - https://en.wikipedia.org/wiki/46th_Baeksang_Arts_Awards
8/10
edimir 2018 júl. 06. - 16:01:33 8/10 Előzmény napraforgó
(233096/239047)

Fogalmam sincs, hogy mi a koreai nézők véleménye a sorozatról. Az ő dolguk. The Great Queen Seon Deok/A Silla kiráyság ékköve azon sorozatok közé tartozik, amely nem képes történelem. Nem időrendi sorrendben veszi végig jelenetekkel/képekkel illusztrálva egy történelmi alak/kor bemutatását. Láttam a King's Dream-et, ami vmi ilyesmit próbált, sokszori nekifutásra szenvedtem végig rajta magam, pedig az jobban kielégíthette volna a történelmi hűséghez való ragaszkodásom. Sillát másért néztük, másért szeretjük! Egy kor és a benne élők kapcsán szól hozzánk örök emberi értékekről, és ez a fontosabb. A Nagy Álom, egy ország egységének megteremtése, a hatalom és annak felhasználása, a harcos útja... és sorolhatnám a példákat a végtelenségig. Megérint, megráz, még évvel később is emlékszel rá..... Ez a lényeg, hogy gondolkodsz rajta, hogy a nyomán el kezd érdekelni egy nép, egy ország kultúrája, történelme.

9/10
napraforgó 2018 júl. 06. - 14:24:00 9/10
(233095/239047)
Én immár harmadszor nézem végig a sorozatot és persze imádom.
De most már, immár harmadszor látva észreveszek néhány furcsaságot is. Arról nem is beszélek, hogy amikor Tokmán egy éjszaka elment a gájai ellenállókhoz és leült beszélni Voljával, hirtelen ott termett egy kis pavilon - , mint ahogy akkor is, amikor Tokmán találkozott Misillel az ő lázadása idején...
Mostanában azt találom furcsának, hogy Bidám nem tudja kordában tartani a beosztottjait, Miszenget, Hadzsongot, Bodzsongot, és Jomdzsongot. Hogy a beosztottjai át akrják verni, erre ő is át akarja varni őket. Vicces.

És nagyon sokat gondolkodok azon, hogy - bár ez a sorozat kitűnő, remek, és én is imádom - de azért eléggé távol van a valós történelmi eseményektől. Azon gondokodom, hogy vajon a koreai emberek mit gondolnak erről a sorozatról, amely eléggé távol áll a valós történelmi esményektől..... Tetszik-e ez nekik, vagy sem.... Nagyon sok olyan dolog van benne, ami kicsit sem hasonlít a valós történelmi eseményekre... Vajon ők hogy gondolkodnak erről???? Meert ők tudják, hogy a dolgok nem így történtek... Vagy nem baj, hisz őket népszerűsíti a sorozat???!

Valahogy én ezzel úgy vagyok, mint a Mátyás király mesékkel - igazából Mátyás király soha nem járt álruhában az országban, mégis hány nese vanerről.
10/10
kimbin01 2018 júl. 06. - 12:28:49 10/10 Előzmény micike_MSc
(233094/239047)
Sziasztok, itt a hétvége! Azért örülök, hogy kimásztatok abból a hólavinából, ami betemetett benneteket!
Láttad talán a The Devilt? Mert ha nem, pótold, és talán más lesz a véleményed.
https://www.youtube.com/watch?v=B_y3ZtmZ2lE
Libabőrös lettem, amikor tőle hallottam, lehet, hogy a filmbéli szerepe miatt, mert ettől sajnos nem tudok elvonatkoztatni. Nekem jobb, mint az eredeti, hiába kiművelt hang, de a drámai erő , amit UTW ad hozzá, libabőr.
Mennyei Harmónia 2018 júl. 06. - 09:02:44 Előzmény micike_MSc
(233093/239047)
Én is igyekszem követni az eseményeket - Sillában. :) Engem Alchon magyar hangja zavar nagyon. Viszont Mishil-lel eleinte nem voltam kibékülve - amikor meghal Jinhün király és kimeredt szemmel kiabálja:ez az én népem! Majd megszoktam, mióta meghalt, azóta pedig hiányzik. Kezd Tokmán is Mishil-hez hasonló kevésbé jó tulajdonságokat felvenni - és persze Bidam is - csak neki valahogy soha nem jön pozitívan össze semmi, pedig nagyon igyekszik. El is gondolkodtatott nagyon.
Bidam karaktere nekem is nagyon tetszik. Ő és Mishil az, aki rengeteget játszanak az arcukkal, kiemelkedően jó színészek. De a többiek is nagyon jók - de tény, hogy "rossz" viselkedésű karaktert mindig nehezebb eljátszani, mint a jót. Talán pont ezért van, hogy a legjelentéktelenebb hwarangokat is újra és újra láthatjuk más-más filmekben - persze nem hwarangként. :)
Azt viszon nem tudtam, hogy Jushin - vagyis UTW énekel. Ez most meglepett.
Mennyei Harmónia 2018 júl. 06. - 08:54:19
(233092/239047)
OFF
Résztvevők???
A pecsétet most én őrzöm - hoznám, ha 21-én lenne. Nagyon jó volt néhányszor kinyitni és megnézni :) Gyönyörű ez a pecsét. :)

Július 21.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9. MH
10.

Július 28.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5.Dorombka
6. diane2
7.Cru
8.
9.
10.

Mennyei Harmónia 2018 júl. 06. - 08:46:08 Előzmény micike_MSc
(233091/239047)
Köszönöm szépen amit írtál - számomra nagyon izgalmas ez a kérdés. Éérdekes lehet, hogy egy-egy család mennyire tartja a nevének az eredetét! És ha személyesen találkoznék koreai emberekkel ezt vajon meg is szabad kérdezni? Már azt, hogy a nevük mit jelent és mit tud a történetéről? Nekem még mindig furcsa, hogy elhangzott Csuncsu szájából a kijelentés: a gaya felkelésre én vagyok a megoldás. Odáig fogtam, hogy azért, mert az ő neve is Kim Csuncsu - és azt is értem a leírásodból, hogy több Kim-klán is létezik. Vagy ez csak egy klán - csak más-más régióban éltek? És akkor vajon CSuncsu és Jushin azért tudtak szövetségre lépni - azért fogadták el Csuncsut a gayaiak, mert ő is KIM? Akár logikus is lehet, hiszen rokonok - Csuncsu Csomjong fia és Csomjong ésTokmán Jushin unokatestvérei - ahogy ezt korábban itt a sorozat alatt kikövetkeztettük. De ahhoz, hogy KIM legyen a vezetéknevük - márpedig mindkettőnek az - ahhoz az apa vezetéknevének kell, hogy KIM legyen. Ez Jushinnál igaz is - látjuk - Kim Szohvjon. De számomra a Jinhün király-Jinji király-és leszármazottai vonalán ez nem volt egyértelmű és nem volt logikus. És végül: mindennek ellentmond az, hogy klánon belül tilos volt a házasság - akkor Jushin és Csuncsu nem köthettek volna azonos klánon belül házasságot - márpedig a valóságban tették.
8/10
edimir 2018 júl. 06. - 08:03:19 8/10
(233090/239047)
OFF

King Gwanggaeto the Great

Kíváncsiságból elkezdtem nézni a King Gwanggaeto the Great, mivel a Legend nálam a TOP tízben van. A 92 rész kicsit sok, meglátom meddig jutok benne. Így az elején érződik rajta, hogy régebbi, "hagyományosabb" felfogású történelmi sorozat. Nem mondanám "kosztümösnek", mert vhogy degradálónak tűnne hozzá ez a jelző. Egy kicsit zavar benne a kiszámított hosszú nézéssel vívott párbajok, a muszáj, hogy folyton elhangzzék vmi patetikus mondat, ha ezen felülemelkedünk akkor vmilyen szinten még élvezhető is. A 92 rész folytán van idő Damdeok történetére.

KÉP: Jumong íja
10/10
micike_MSc 2018 júl. 05. - 19:41:37 10/10 Előzmény kimbin01
(233089/239047)
Hát, érdekes... :)))))
Annakidején rongyosra hallgattam a sorozat dalait, köztük a három főszereplő, Tokmán, Jusin és Bidam dalát (sőt, Voljának is volt dala), és a stúdiófelvételeken túl éppen UTW volt az, aki a legszebben énekelt élőben egy közönségtalálkozón. Itt viszont ne is haragudj, de ez nem mondható el róla... :)

Néha nem is értem, miért énekelgetnek rendületlenül, mikor anélkül is elég jó színészek, de ebben biztosan van valami rajongói igény is. (Másrészt viszont magyar színészek is szoktak énekelgetni, ki így, ki úgy.)
És ebben SSH sem tökéletes, pedig rendszeresen énekel, hol jobban, hol borzalmasan. De pl. a Dr.Jin betétdala nagy kedvencem tőle. :)))
https://youtu.be/e9APydZBJMo
10/10
micike_MSc 2018 júl. 05. - 19:17:03 10/10 Előzmény micike_MSc
(233088/239047)
Miután rosszul írtam Pusztaszeri Kornél "szerepét", bár kétségkívül karakteres hang, így itt a pontosítás.
És akkor némi kiegészítés is a főszereplők magyar hangjairól, illetve néhány kisebb szereplő ismert megszólaltatója. :)

Tokmán - Haffner Anikó
Jusin - Zöld Csaba
Bidam - Dolmány Attila (tökéletes!) <3 :))))
Alcson - Vincze Gábor Péter
Csuncsu - Czető Roland
Dzsinpjong király - Kőszegi Ákos
Kim Szohjon - Sinkovits-Vitay András
Csukbang - Pusztaszeri Kornél (JAV!)
Volja - Tóth Roland
Szoldzsi - Csankó Zoltán

Misil - F.Nagy Erika
Miszeng - Kerekes József
Szolvon - Crespo Rodrigo
Jomdzsong/"Patkány" - Galbenisz Tomasz (JAV!)
Szantak - Barabás Kiss Zoltán
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/A_Silla_királyság_ékköve

Kép: egyik kedvenc jelenetem itt a sorozat vége felé, Szantak búcsúja Bidam "nagyúr"-tól
8/10
edimir 2018 júl. 05. - 09:44:45 8/10 Előzmény döncimama
(233087/239047)
OFF

Szép napot!:)))))))

Hmmm, bár én is jobb szeretem, ha egyben és jó magyar felirattal nézhetem végig a sorozatot, de mindig akad olyan, ami megtöreti ezt velem. A türelem (sem)tartozik az erényeim közé.:)))))))))))))))))

Nekem is vannak régi nagy kedvencek, amiket egyszerűen jó újranézni, de legutóbb 4 hónapot voltam kénytelen kihagyni egy határidős nagy projekt miatt. A fórum és sorozatmentes időszak után pedig muszáj volt egy kicsit lefaragni a restanciából, ill. belenézni az újdonságokba...
8/10
edimir 2018 júl. 05. - 09:33:05 8/10 Előzmény Illiona
(233086/239047)
OFF

Szép napot!:)))))))))))

Mondjuk mindig remek választékot állítasz össze a táborra, igazi bőség zavara!:))))))))))))))) Csak az a fránya idő...

KÉP: a 2017-es filmes táborról kép....... és bármilyen furcsa, de ez a kényeztetés is visszaüt, bezzeg a kemény padon ülve a szem csak a filmnéző funkciót alkalmazta, ezekben a süppedős kanapékon már a szemhéj belső felének "tanulmányozása" is előfordult!:)))))))))))))))))))))))))))))))))
10/10
kimbin01 2018 júl. 05. - 01:58:06 10/10
(233085/239047)
Sziasztok, szép csillagporos éjjelt!
Nem vesz be az ágy, és reagálnék Micike UTW-s énekére. Nekem jobban tetszik a Zhe Devil fődalának az előadása vele.
https://www.youtube.com/watch?v=rCt3YeL2zxE
10/10
micike_MSc 2018 júl. 04. - 22:32:34 10/10
(233084/239047)
Már az 57-58. részeknél tart Silla ismétlése a tv-ben. Sajnos nem látok minden részt, hol a munka, hol a család "korlátoz"...
Engem a szinkron egyáltalán nem zavar, hiszen anno sokunk számára ez volt az első sorozat (nekem mondjuk a Palota ékköve után a második), aminek hatására elkezdődött a Korea iránti rajongásunk, ami ugyebár magába foglalja a koreai nyelv lelkes hallgatását.
De ez nem általános, hiszen nálunk mindent szinkronizálnak, elenyésző a feliratos filmek aránya; arra vagyunk szocializálva, hogy ne olvassunk, hanem csak nézzünk, lássunk. Pedig mi ugye tudjuk, milyen szép nyelv a koreai, milyen különleges a kultúrájuk, történelmük, de mi csak néhány ezer fős tábor lehetünk...

Még soha nem láttam az eredeti Sillát, csak néhány részt, de azért az össze-vissza vágások néha zavaróak (legfeltűnőbb, amikor egy éppen szóló zenei betétet vágnak el...)
De a szinkron anno sokat segített a főszereplők azonosításában, mivel a magyar hangok jellegzetesek. A király, Bidam, Jusin hangja tökéletes, mint ahogy Misil is jól el volt találva még akkor is, ha eleinte kicsit furcsa volt, mert szerintem azért a szinkronszínészeknek meg kellett szokni a koreai hangsúlyt, hanglejtést, ami nagyon eltér a mienktől.
A "feeelség" pl. kifejezetten murisan hat, mint ahogy a túlzott indulat is (leginkább Jusin apjánál, Kim Szohjonnál zavaró néha).
De nagyon bírom Miszeng (Kerekes Jószef) és a "Patkány" (Pusztaszeri Kornél) jellegzetes hangját, szerintem abszolút illik a karakterükhöz és összetéveszthetetlenek.

Néha persze vannak túlzások, túl hosszan kitartott pillantások, elnyújtott jelenetek, ami időnként egy kissé teátrálisnak hat így sok év elteltével.
De nagyon jó újra látni KNG Bidam-ját.
Az ő alakítása egyszerűen tökéletes. Amennyire nem tetszett eleinte a túlzott idétlenkedése, az átlagos, szakadt külseje, úgy lett tökéletes külsőleg is a végére - egyszerűen szép, jó ránézni.
Ahogy KNG játszik az arcával, a szemei villanásával, az tökéletes.
Már a 21. részben való feltűnésekor is megvillantotta ezer arcát (de minimum 3-4-et) és később csak egyre sokoldalúbb lett.
Szeretem ezeket a mostani részeket, amikor a szerelmét a királynő végül elfogadja, ezt a szinte gyermeki boldogságot, megnyugvást, amit persze Misil egykori emberei (és Csuncsu) nem nézhetnek jó szemmel, így Bidam kénytelen lesz újra bizonytalan vaddá válni... :'(
És már itt van az egyik gyönyörű dal a királynő és Bidam közös jeleneteinél, amit pont nem ők, hanem Jusin (UTW) énekel, de ez az egyik nagy kedvencem: "ojik hansaram" (az egyetlen).
https://youtu.be/VBHCot3K1Uo
10/10
micike_MSc 2018 júl. 04. - 22:26:41 10/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(233083/239047)
Szép estét Mindenkinek, sziasztok!

"A családneveket Koreában helyi klánok (본관, pongvan) szerint osztják fel és a legtöbb koreai tisztában van azzal, családneve melyik regionális klánhoz tartozik. A KIM családnéven belül például a legnépesebb klán a kimhei Kimek mintegy négymillió fővel, a második pedig a kjongdzsui Kim klán 1,7 millió fővel. A 20. század végéig Koreában tilos volt egyazon klánon belül házasodni, mert vérfertőzésnek minősült. A klánok a klánregiszterben, a csokpóban jegyzik fel a családfát, illetve a klán történetét. [...]

A legelterjedtebb Kim vezetéknéven több mint 200 klán osztozik, a legnépesebb ezek közül a Kimhe székhelyű Kim klán (김해김씨, Kimhe Kim ssi), körülbelül négymillió fővel. A kimhei Kimek a 2. századbeli Kumgvan Kaja (lásd. GAYA, Vaskirály) uralkodójáig, Szuró királyig vezetik vissza a vérvonalukat, aki az alapító legenda szerint azért lett Kim (김, 金, „arany”), mert a király aranytojásból született. [...]
A klánnevek Kogurjo és Pekcse idejében jelentek meg (Ko, Pek, Sza), előtte az emberekre a törzsi nevükön hivatkoztak. A SILLA korszakban ezek száma kibővült, amikor a királyok érdemeik elismeréseképp klánneveket adományoztak bizonyos nemeseknek (például ilyen klánnevek az I, a Cshö, a Szon, a Csong vagy a Pe)."

Érdemes elolvasni a teljes cikket:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Koreai_névadás
10/10
döncimama 2018 júl. 04. - 17:55:01 10/10 Előzmény edimir
(233082/239047)
Edimir kedves, én mindig megvárom, amíg kész minden falirat, csak akkor kezdem nézni. Legalább 15 sorozat áll készen, hogy megnézzem. De az az igazság, hogy szeretek vissza-vissza térni egy régebbi sorihoz, ami nagyon tetszett, most a Gu Family Book-al kacérkodom... Most, hogy végignéztem Shilla-t , nem bírtam megállni könnyek nélkül, amikor láttam Yushin bánatát, mikor Dokman meghal. Reménytelen eset vagyok, ez a sorozat egyszerűen hozzám nőtt.
Illiona 2018 júl. 04. - 15:35:37 Előzmény edimir
(233081/239047)
OFF
Sziasztok!
Ahhoz hogy a filmnéző táborban megnézzük ezt a filmet több feltételnek is teljesülni kell!
Hogy elkezdjék a vetitését Koreában, azután valaki feltegye az Avistára. Kell egy jó angol szöveg is. Azonkivül még kell, hogy legyen tábor! :)))
A Rendes magyar forditás az 1. film esetében 4-5 napon belül megvolt, és nagyon jó minőségben, hiszen fórumtársunk , "Viki" csinálta, akinek koreai anyanyelvű férje is besegitett amikor az angol érthetetlen, vagy félreforditott volt. Gondolom, a 2. részt is be fogja vállalni. Vagyis csak a többi feltételnek kell teljesülnie.
Én mindenesetre az én részem vállalom :)))))
Mennyei Harmónia 2018 júl. 04. - 11:58:55
(233080/239047)
Kedves Libagolykák! Örülök, hogy ilyen élénk a part! A Megszentelt! Én is pihenni jöttem. Közben Sillát nézem - a kihagyások eléggé bezavarnak. Legalábbis nekem. Misil utolsó akarata! Nem is volt a magyar verzióban utolsó akarata! Azt hittem, hogy Solwon találta ki. Na - gondoltam - elég agyafúrt ez a Solwon, de ő is tudja, hogy hogy kerüljön ismét hatalom közelébe. De ezek szerint mégis - most muszáj majd visszamennem az eredeti verzióhoz, hogy átlássam: ezek szerint mégis Mishil utolsó akarata az volt, hogy Bidam legyen a király. De ez a Csuncsu gyerek - meghajolva nénikéje akarata előtt - későbbre halasztva királyságát - elég agyafúrt. Ugye a film során így mutatkozik be: Kim Csuncsu. Majd Jushin valahol kihangsúlyozza: egy út van: az hogy a gayai Kim család neve fennmaradjon és egyet jelentsen Sillával - bár a magyar verzió már Koreát emlegeti. Csuncsu is valahogy érintett volt a gayai ágban? Tudom, hogy a valóságban Jushin elvette Csuncsu lányát - harmadik feleség - Csuncsu meg elvette Jushin lánytestvérét. De ezek szerint a Kim ág a gayai ág? Valaki esetleg tudja, hogy ezt ma is így tartják?
8/10
edimir 2018 júl. 04. - 10:41:02 8/10 Előzmény döncimama
(233079/239047)
Szép napot!:)))

Köszi az infot!:)))))))))))))))))) Te aztán gyors vagy, valóban ma töltötték fel az 1. rész feliratát. Jó, hogy Binky bevállalta, köszönet érte. De azt hiszem, hogy nézni az Illionától kapott gúglissal fogom a közeljövőben, mert kétlem, hogy hamarost utoléri a fordítás a vetítést, hiszen lement már 8 rész, a sorozat pedig olyan fordulatos és izgalmas, hogy képtelen lennék bevárni Binky magyar feliratára. Ha többszörnézősnek gondolom a végén, akkor majd az archiváláshoz kicserélem a feliratot.
10/10
döncimama 2018 júl. 04. - 09:57:16 10/10
(233078/239047)
Szép napot mindenkinek.
A Life on Mars-ot elkezdték fordítani, az Ázsia ékkövein megtalálható.
10/10
döncimama 2018 júl. 04. - 09:53:33 10/10
(233077/239047)
Én egy kicsit előreszaladtam, nekem már csak a 60-61 van hátra.....
8/10
edimir 2018 júl. 04. - 08:27:58 8/10 Előzmény Illiona
(233076/239047)
OFF
Szia!:))))
Szerinted van esély, hogy az őszi filmes táborban együtt nézhessük? Engem nem zavarna, ha csak gúglis magyar felirat jönne össze hozzá. A Life on Mars-nál is bevált. Mondjuk, én a Queen of Mistery 2. évadát mindenféle felirat nélkül néztem már a vége felé nagy türelmetlenségemben, mert csak a 6. részig készült eddig magyar felirat, de így is követhető volt.
Illiona 2018 júl. 03. - 22:24:58
(233075/239047)
off
és itt a másik plakát
Illiona 2018 júl. 03. - 22:24:13
(233074/239047)
OFF
megjelent az Along With the Gods: The Last 49 Days 2. uj plakátja. Nem sok a változás , az uj szereplők vannak rajta.
A film augusztus 01-én jelenik meg a kinti mozikban.
Hogy majd mikor lehet letölteni?
Illiona 2018 júl. 03. - 21:50:28
(233073/239047)
off
Mr Sundhine. A julius 7.én adásba kerülő várva várt filmsorozattal kapcsolatosan uj hirek derültek ki.
Miután nagyon magasnak itélték a költségeket, igy elkezdtek nyomozni a szinészek fizetése iránt.
Lee Byung Hun 150 milló Wont kapott epizódonként!!! az 134700 dollár !!! Összesen 3,6 milliárd Won (3,2 milliárt dollár.)
Az egész Mr Sunshine projekt 40 milliárd Wonba került (35,9 milliárd dollár.)
Na, mostmár aztán tényleg kiváncsi vagyok!
A hirt persze nem erősitették meg (de nem is tagadták!
https://www.soompi.com/2018/07/03/tvn-responds-report-lee-byung-hun-paid-150-million-won-per-episode-mr-sunshine/

KÉp: Lee Byung Hun.
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 17:43:31 8/10 Előzmény edimir
(233072/239047)
OFF

Queen of Mystery / Life on Mars

Spoiler

Mindkét sorozatban ott van lebegtetve egy romantikus szál. A Queen of Mystery 1. évadjában külön feszültségforrás, hogy Ahjummánk férjezett, érezzük, hogy a férjéhez, annak családjához elsősorban a hála, a vhová tartozni vágyás, a szülei elvesztése után a család utáni vágy köti elsősorban. Úgy lett férjes asszony, hogy a szenvedélyt nem ismeri, a szerelmet sem, az igazi szenvedély számára, hogy a szülei halálának körülményeit felderítse. A családtagok kedvében járó háziasszony-feleségnek így jön egy titkolt oldala, ami arra ösztönzi, hogy beássa magát a kriminalisztikába, így szerzett tudása, képességei egy idő után már nem fojthatóak le, csak a lehetőség kell, hogy a felszínre törjenek, a háttérből ő segítse a bűncselekmények megoldását. Hogy jól kiegészítik egymást a nyomozóval, hogy tudnak egy húron pendülni, az már az 1. évadban érzékelhető.

A 2. évad indításakor már elvált nő, szabad a pálya, amit az első részben aztán meg is erősítenek. Szerencsére mégsem viszik túlzásba, a szirupot feloldják.... és marad a lebegtetés..... a humor egyik forrásaként.

A Life on Mars-ban az exmenyasszonyról kevés az első két rész alapján az információnk. Illiona szerint igazi "HP", nos, szerintem egy olyan ambiciózus ügyésznő, aki a Nyomozónak, mint szakembernek a párja lehetne ugyan, de a férfit megértő, segítő társa semmiképp, olyan, mintha egy számítógépes társkereső hozta volna őket össze kor, érdeklődés és foglalkozás szerint, nem érzünk közöttük se szenvedélyt, se mélyebb kötődést. Hogy mivé fejlődik a Rendőrlánnyal a kapcsolata? Már most meggyőzőbb közöttük az összhang a Nyomozóval, mint az exmenyasszonnyal anno. A Rendőrlányt érdekli az Ember, nem csak a Nyomozó... és igen, rajong érte, teljesen érthető módon. A sorozat ezt remekül, nagyon finoman hozza, a színészek szinte eszköztelen játéka pedig zseniális itt is.
Hogy ezt hogyan fogja a sorozat végére jól megoldani a forgatókönyv?????

KÉP: kanál- szív..... ja, kérem, van, aki még két kanálban is azt látja.....!:))))))))))))))))))))) Queen of Mystery
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 12:37:05 8/10 Előzmény edimir
(233071/239047)
OFF

A két sorozat sajátja, hogy a thrillert ötvözik a humorral, fanyalgás nélkül harsányan tudunk felkacagni... és ez jó, nincs klisé, friss... persze óhatatlan, hogy hogy mind kevesebbszer tesszük, ahogy a történések haladnak előre. A Queen of Mystery besorolását tekintve vígjáték, a Life on Mars rendőrségi-bűnügyi dráma, krimi, Sci-fi.

Mindkettőben adott egy alaprejtély, aminek megoldása az egész sorozaton végighúzódik mindig kicsit több adalékkal közelebb jutva a rejtély megfejtéséhez, ugyanakkor az egyes epizódokban konkrét eseteket kell felderíteni. Más sorozat is operált ezzel, a lényeg a Közben! Közben milyennek mutatja be a kort, a társadalmat, az embereket... közben mit tart fontosnak, mire akarja felhívni a figyelmünket? ... és ez a bizonyos közben elég erős mindkét sorozatban.

KÉP: a rejtély az 1. évad végén megoldatlanul, ezért forgathattak másodikat a Queen of Mystery-nek... a titokzatos Kim főnök... és a nem hiszem, hogy meghalt, bár láttam a holttestét... első szerelem
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 10:59:30 8/10 Előzmény edimir
(233070/239047)
OFF

A Queen of Mystery Ahjummája és a Life on Mars Nyomozója egy ponton nagyon hasonlít, ők azok, akiknek nem elég a nyilvánvaló, a bizonyítékok sokasága ellenére is mernek kételkedni, nekik fontos nem csak lezárni egy ügyet, hanem valóban megtalálni az igazi elkövetőt. Az Ahjumma indítékát értjük, szülei halálának tisztázatlan körülményeiből fakad szinte a megszállottságig, a Nyomozónál nincs ilyen ok, vagy még nem ismerjük, ő ilyen, végtelen következetes és precíz. A türelmetlen, gyors megoldást és sikert váró környezetük idegeit ezzel kellően igénybe is veszik. De valahol ők adják meg azt a nézőpontot, ami az ártatlanság vélelme. Érezzük, hogy csak így szabad és kell. Még akkor is, amikor a Life on Mars Nyomozója az elégtelen bizonyíték miatt a valódi elkövetőt hagyja futni. Bár a futni hagyott bűnös újabb bűncselekményt követ el, de mégsem kérdőjelezhetjük meg az általa felállított etikai mércét, mert onnantól kezdve nincs objektív mérce, tetszik vagy sem.... A megoldás nem a mérce saját kívánság szerinti billentése, hanem a bűnöző isménti újra elfogása úgy, hogy ezúttal a bizonyítékok is kifogástalanok legyenek.

KÉP: - felirat - Igen, kell a 100 %, mindkét sorozat ezt igazolja. A szüleit gyászoló ekkor még kamaszlány Ahjumma a Queen of Mystery-ben
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 09:00:24 8/10 Előzmény edimir
(233069/239047)
OFF

Queen of Mystery 2.

Azt hiszem, hogy a Life on Mars és a Queen of Mystery és épp azért kedvelhető, mert a bűncselekmények emberi vonatkozását is bemutatja, nem csak a megoldását. A Life on Mars mélyebb, de mindkettőben a "szürke kis agysejtek" a meghatározók a kulcs megtalálásában, a látszat mögé néznek, és az ügy megoldása utáni az emberi következményekkel is foglalkoznak. A Queen of Mystery-nek igazi vezető párosa van, míg a Life on Mars -ban a Rendőrlány csak támogató szerepkörű még egyenlőre , a régi típusú Főnök rendőr ugyan ellenpont, de Nyomozónk áll igazán a középpontban.

KÉP: a póló felirata - hmm, hát nagyon koreai!:))))))))))))))) - Queen of Mystery
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 08:40:22 8/10
(233068/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 03. - 00:29:37 8/10 Előzmény micike_MSc
(233067/239047)
Szia, jó pihenést!:)))))))))))))))))))))))

Pazar a tűzijáték még így megkésve is!:)))) Miután kisziporkázta magát az égbolton, én néhány szerény kívánságlámpást küldök fel...
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 23:57:26 8/10
(233066/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a sárkány kék mosolya!:))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 23:55:47 8/10 Előzmény Illiona
(233065/239047)
KÉP: itt a hajcsat a szájban:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 23:50:05 8/10 Előzmény edimir
(233064/239047)
... a lemaradt kép
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 23:49:24 8/10 Előzmény edimir
(233063/239047)
off
Life on Mars 8. rész

A vissza 30 évet az időben egy belső utazás is... értékelés és átértékelés, megértés, empátia... és ráeszmélés útja a superman-ről kiderül, hogy van másik arca, amit meg kell látnod, bármennyire fáj... és bármennyire futsz... mégsem érhetsz oda időben, bármennyiszer is próbálod....

húúúúúúúúúúúúú, itt várni egy hetet, bizony megértem Illionát azzal a vasárnap 16 órával...... Bocs, Illi, azt hiszem nem egyedül várod majd, ez után a rész után biztosan nem.....

KÉP: a jelenben a halálának évfordulós megemlékezésére készülsz, a múltban a hátad mossa.... leírhatatlan érzés felnőttként érezni....

A sorozat készítőitől egy olyan különleges nézőpontot kapunk, amit máshol, máskor még nem tapasztalhattunk... szorul is össze a torkunk rendesen....
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 23:30:51 8/10 Előzmény Illiona
(233062/239047)
off
Life on Mars 8. rész

Itt bizony már alig oldja a humor a feszültséget.... Az időutazás szabálya, hogy semmit se változtathatsz meg a múltban, mert az kihat a jelenre, illetve a két idősíkban létező éned nem találkozhat a térben és időben.... Nos, a sorozat készítőit ez cseppet sem érdekelte, a formabontással viszont a drámának olyan mélységet tudtak adni, ami megdöbbentő és megrázó jelenetek sorát eredményezi.....Ez a rész sokszorosan elgondolkodtató.... Látod a családod, látod önmagad a múltban, próbálod megérteni a történéseket, próbálsz segíteni... és amire nem akartál emlékezni gyermekként, azt felnőtt szemmel és ésszel kell a helyére tenned... hát nem semmi belső konfliktus....

KÉP: találkozás önmagunkkal...
Illiona 2018 júl. 02. - 22:35:21
(233061/239047)
off
Life on Mars 8. rész
Hűha, egyre keményedik a történet. Más csak egy-két momentum van, amin nevetni lehet, ráadásul nagyon kell figyelni, hogy most akkor kicsoda a gyilkos, vagy ilyesmi!
Szegény rendőrnő! a rajongásának tárgya ujabb és ujabb veszélyes helyzetekbe kerül, és ő csak szótlanul izgul. Igazi nő!
Kép: a filmből
10/10
micike_MSc 2018 júl. 02. - 17:57:11 10/10
(233060/239047)
Na megyek is, mert éjszakás leszek.
Hagyok itt egy kis nyarat és egy kis friSSHsítő havat... :)))
(Muszáj volt a 2 képet egyesíteni, mert png-t nem lehet feltenni. Pedig becs'szó, csak egy képet akartam...)

További szép napot, kellemes estét Mindenkinek! :)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 02. - 17:46:51 10/10
(233059/239047)
Annyi téma lenne pedig...
Mindig olvasom az ismertetőiteket, bár mostanában inkább csak feliratokat gyűjtök, hogy egyszer majd a videókat is letöltögessem, ha ráérek.
Idén valahogy nem nagyon volt sok olyan sorozat, amiről jót írtatok: korábban a Misty, majd a My Mister, és mostanában a Life on Mars (ezt Park Sung-woong miatt is muszáj, mert a Method-ban annyira más volt, mint anno az Éden "hercegeként").
És közeledik a Mr. Sunshine Lee Byung-hunnal, na azt tuti látnom kell. Izgalmas ez a korszak.
Itt egy hosszabb videó (14 perc) a fő karakterekről:
https://www.youtube.com/watch?v=4YTXB5qkGzI

Íme egy kép LBH-ról - állítólag a Drawing Hotel, Paradice City nevű komplexumban található, ami egy mostanában épült kaszinó és egyéb szórakozóhely Incheon-ban (SSH IG-ján volt, gondolom a Player-rel járt a kaszinóban, majd jól megnézem ősszel!... :))))
És lám, a "nagy öregek" (JDG, LBH, SSH) közé odakerült LMH, a kis "hímbimbó" is. :)))))))
(A csillagfiú Real c. filmje tudomásom szerint már nem volt túlságosan szemérmes, a színésznőkről meg nem nagyon tudom, hogy kik lennének, eléggé kevésbé szoktam színésznőkkel foglalkozni; talán Kim Hee-sun és Lee Young-ae lehetnek a két baloldali, a másik kettőt nem tudom.)
10/10
micike_MSc 2018 júl. 02. - 17:27:46 10/10
(233058/239047)
OFF
Résztvevők???

Július 21.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5. Dorombka
6. diane2
7.Cru
8. micike
9.
10.

Július 28.
1. Illiona
2. maggi
3. boil
4. Cilia
5.Dorombka
6. diane2
7.Cru
8.
9.
10.
10/10
micike_MSc 2018 júl. 02. - 17:24:08 10/10
(233057/239047)
Szép napot Mindenkinek!
Csak egy gyors bejelentkezés, mert mostanában (is) el vagyok havazva. Persze mindent elolvasok, de reagálni - olyan igazi ráérősen, hosszasan, ahogy szeretek - nem érek rá, pár sorban meg nem szoktam.
Mindenesetre hoztam egy tűzijátékot, mert múltkor hiányoltátok a 10 milliomodik kattintás okán... :)))
(Bár azóta lassan még félmillióval több lesz.)
Silla újbóli vetítése a tévében így 7 év után, illetve a Port nem túl kellemes átalakítása (ami miatt rengeteget kell kattintgatni feleslegesen, ha az ember keres valamit, mondjuk innen a topik elejéről...) megtette a hatását.
Ahogy htw írta a viccében, mintha elemcsere történt volna a vibrátorunkban?!... :))))

És mivel nem nagyon érek rá írogatni, így kénytelen leszek elmenni a találkozóra.
Mivel éppen akkortájt nyaralunk, így szabadságon leszek, de csak a 21-e jó nekem, mert 28-án még nem leszünk itthon.
Illiona 2018 júl. 02. - 11:44:41
(233056/239047)
off
Life on Mars
ez kép nem az aminek látszik! Főszereplőnk sem bujik oda, és nem suttog a rendőrnő fülébe negédes szavakat! Csak épp össze vannak bilincselve, és egy hajcsatot szed ki a nyelvével a nő hajából, amivel sikerül kinyitni a bilincset. Na ná, hogy az utolsó pillanatban!
Illiona 2018 júl. 02. - 11:41:40
(233055/239047)
off
Life on Mars. Én már tegnap este megnéztem a 7. epizódot, nem semmi veszélyes helyzet alakult ki. A helyzet megoldásához a rendőrnő öltözött be ápolónőnek, nagyon jó kis jelenet volt.
Főként az a kis politikai eszmefuttatás, hogy a kisember pitiáner bűnökért kap hosszú éveket, a milliárdosok pedig dollár milliárdok elsibolásáért semmit, vagy csak pár évet! Ez a kettős mérce, a bűnözők szemszögéből. Az is nagyon feltünő volt, hogy minderre a rendőröknek szeme sem rebbent, de ebben a rezzenéstelen arcban annyi érzelem volt, hogy tényleg nagy szinészeknek kellett lenni, hogy ezt ábrázolni tudják. Tegnap már nem volt erőm megvárni az angolt, hamarabb lefeküdtem, de ma nézem a 8-at.
kép: az ápolónőnek beöltözött rendőrnő. Na az semmiképp nem tetszett hogy a gagyi rendőr elkezdett ott sírni, hogy ő mennyire szerelmes... Brrrrr Előbb nőjön fel, törülje ki az orrát maga, tanuljon, szerezzen rangot, vegyen fel valamilyen emberi tartást, méltóságot, majd utána jöjjön vissza azzal hogy szerelmes!!!! De így?
Illiona 2018 júl. 02. - 10:23:10 Előzmény edimir
(233054/239047)
Off
Life on Mars
nekem pont az tetszik benne, hogy nem annyira mennek rá a technikai dolgokra, hanem maradnak a motiváció, tett, bün, elkövető, a feltárt, és bizonyitott bünösség utóéelet (7. epizódban), stb.
Valamint rendőrnyomozónk apjának szerepe ezekben az esetekben(illetve némelyikben csak) szépen kibontakozik, gondolom a 16. epizódban fog teljesen feltáródni.
Ebben szinte unikum a többi nyomozós sorozat között.
Kép: azért a kedvenc nyomozónk simán átfért az ablakon, a testesebb kollégáját meg mutatták, amikor kezdte a bemászást, és amikor már bent volt! A szinész nem vállalta hogy beszorul?
Na az lett volna a poén!
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 09:21:54 8/10 Előzmény edimir
(233053/239047)
OFF

Life on Mars 2.

Spoiler
1988. Vajon mire megy Nyomozónk a DNS-vizsgálat, a térmegfigyelő kamerák felvétele, a központi nyilvántartó adatai nélkül? Bármennyire is sokkolóak számára az „ósdi” módszerek, de azért van olyan alkalom, amikor el kell ismernie a hasznukat. Ugyanígy a jó öreg főnöknek is meg kell tanulnia, hogy a bosszantó új kollégától is van mit tanulni. S ahogy Illiona is említette, bizony a szinte házicselédnek tekintett rendőrlány is megmutatja, hogy többre képes, profilozóként képes az elkövető magatartását elemezni…..

KÉP: - felirat - számunkra is sokkoló ez a fajta dilettantizmus a helyszín és a nyomok biztosítása terén….
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 07:17:24 8/10
(233052/239047)
OFF

Life on Mars

Spoiler
Épp ezért akkora számára a váltás, amikor 30 évvel korábbi időben találja hirtelen magát. Miért pont 1988-ban? Az első rész egy felvillanó képsorral, a nyomozó álmával indul, amelyben gyerekként rémülten fut , egy női holttest festett körmű keze bukkan fel a képsorok között. Vajon mi a baseball labda jelentése? Az édesapja halálának köze van ehhez? Megannyi kérdőjel.

A magánélete is épp válságban. Az ügyésznővel vmi miatt szétmentek, érezzük, hogy még van köztük kapocs, de az erősségét nem tudjuk felmérni igazán.

KÉP: - a csúcstechnológiával a jelenben a "manikűrös gyilkos" után nyomoznak. S lám 30 évvel korábbi időbe csöppenve is az első ügy, amivel találkozik, az áldozat vörösre festett körme... Egy kérdésre már megkaptuk a választ.
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 06:59:31 8/10
(233051/239047)
OFF

Life on Mars

Bevallom, kíváncsivá tett Illiona pozitív értékelése a sorozattal kapcsolatban. Az esti meccs hosszabbításos, büntetőrúgásos elhúzódása miatt már csak a nyitó részt mertem betervezni.
Spoiler
Mint minden első epizód, ezt is úgy nézzük, hogy sejtjük, minden filmkockának később fontos jelentése lesz, de még ibolyánk sincs, hogy hova kerül a nagy kirakóban a végén.

Főhősünk szinte tudós nyomozó, aki a csúcstechnológiát igénybe véve igyekszik az ügyeket felgöngyölíteni, végtelenül precíz, megalkuvást nem ismerőn csak az általa feltárt tényekre támaszkodik. Magának való, hűvös és fegyelmezett látszólag, de benne is itt ott vannak a robbanásra kész indulatok.

KÉP: a munkahelye.... no, ilyet is ritkán látunk, nem egy kis zsúfolt rendőrőrs, hanem a szöuli rendőrségi kutatóközpont
8/10
edimir 2018 júl. 02. - 06:36:11 8/10
(233050/239047)
off

Szép reggelt Mindenki!:))))))))))))))

Induljon jól a napunk, a hét!:))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 01. - 20:51:07 8/10 Előzmény edimir
(233049/239047)
OFF

Grand Prince
Hogy miért vérszegény a tartalom? Számomra sok a következetlenség az alapkonfliktus tekintetében. Adva van 3 királyi fivér, akiknek nem csak a király az apjuk, de az anyjuk is ugyanaz, a királyné, tehát nem más-más ágyas. A legidősebb már gyerekkorától beteges. A középsőt kisgyermekként a palotától távol, teljesen magára hagyatva nő fel, így az a nagybácsi veheti szárnyai alá, aki maga sem ülhetett trónra, saját sérelmeitől és ambícióitól vezetve neveli a fiút , nem kérdéses, hogy mire. Míg a legkisebb fiú a palotában maradhat.
Bevallom, annyira nem érdekel a csoszon kori királyi ház története, hogy végigbugázzam, mely uralkodó került a primogenitúrával a trónra, és hol vannak a kivételek alóla, akik nem elsőszülöttként. De a józanész azt sugallja, hogy egy ilyen helyzetben a királyi pár számára a stabilitás, a királyi vérvonal biztosítása érdekében igenis mindhárom fiúra szüksége van. Eleve beteges a legidősebb fiú, de ott vannak a gyerekbetegségek, a kiszámíthatatlan balesetek, tehát az, hogy megéri a felnőtt kort, erre nincs garancia. A két kisebb fiú tehát jó, hogy ott van talonban.

Ki az az ostoba és felelőtlen király és királyné, aki ilyen esetben nem figyel oda a 3 fiú neveltetésére? Nem lehet semmi olyan ok, ami indokolná vagy megmagyarázná, hogy bármelyik fiúk nevelését kiengedjék a felügyeletük alól!

Szeretethiány. A csoszon kori palota belső életét millió+1 szabály tette merevvé, amiben mindenkinek szabott helye és szerepe van, a kötöttsége az érzelmek lefojtását, elrejtését vonja maga után, ez a kor emberének természetes. Ebben szocializálódva elég nevetséges a felnőtt siránkozása, hogy a királyt és a királynét nem szólíthatta apunak és anyunak. Trónra aspiráló férfi ambícióját teszi hiteltelenné ez a fajta bárgyú beállítás. És valljuk be, mindent erre fogni soványka indoklás, még soványabb egy 20 részes sorozat alapklonfiktusának.

KÉP: A bizonyos trón… és birtokosa, ezúttal bitorlója….
8/10
edimir 2018 júl. 01. - 12:51:56 8/10 Előzmény maggi99
(233048/239047)
OFF
Bevallottan igen!:))))) Ez szerinted enyhítő körülmény?:))))))))))))))))))))