8/10
edimir 2020 nov. 14. - 18:57:02 8/10 Előzmény bori4
(238447/239047)
"indiánok" - a google fordító mindig gondoskodik arról, hogy jót nevessünk!:))))))))))))))))

Egyébként An Lushan legendásan kövér volt...

Furcsa, de hirtelen a fáraó álma és József megfejtése jut az eszembe a Bibliából.... a hét kövér tehenet felfaló hét sovány.... csak itt a Tang Birodalom többszáz éves jólétét teszi tönkre 8 év... és aztán sajnos nem ér véget ennyivel, mert már csak "szűk" esztendők jönnek.....
8/10
edimir 2020 nov. 14. - 18:44:35 8/10 Előzmény edimir
(238446/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - An Lushan-lázadás következményei
Spoiler

Az hiszem, hogy a sorozatban, mint Csangant elpusztító tűzözön veszélye az összeesküvők révén egy kicsit amolyan előrevetített víziója az An Lushan-lázadás valódi világégésének.

Szinte sokkoló még leírni is, de az An-Lushan-lázadás során a becslések szerint 36 millió ember halt meg a katonai összecsapások, a kitört éhínség és pusztulás közepette. Az adózó lakosság kétharmada.
Az 1200 éven keresztül, - egészen a II. világháborúig - ez volt a legpusztítóbb háború!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az An Lushan-lázadás mindössze 8 évig tartott, de ez a 8 év tönkretette a korábbi évszázadok eredményét, szinte mindent lenullázott.

Ezért is olyan zseniális az óriási Szent Lámpás szerepeltetése a sorozatban. Hiszen ennek a lenyűgöző világ csodája technikai kuriózumnak kellene a birodalom és a szomszédos államok felé demonstrálni a Tang Birodalom hatalmát, gazdagságát, sztabilitását és fölényét.....

Nos, az An Lushan-lázadás után a Tang Birodalom is épp olyan üszkös romokban, mint a sorozatban a merénylet következtében a Szent Lámpás.

KÉP: még csodáljuk a Szent Lámpást, de milyen sebezhetően múlékony......

Csangan - a város neve azt jelenti: "Örök Béke".... hmm....

Egyébként az An Lushan-lázadás úgy megtörte minden szempontból a Tang Birodalmat, hogy azt már többé nem heverte ki.... és ez már nem a császár utódain múlott, hanem a gyökeresen megváltozott viszonyokon.
8/10
edimir 2020 nov. 14. - 18:12:22 8/10 Előzmény bori4
(238445/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - az összesküvés szálainak kibogozása
Spoiler

Kedves bori4, tökéletes képi megfejtés!:)

Igen, erre gondoltam. A perzsa arany. A sorozatban nincs kimondva, de az utalások , az alkalmanként elhelyezett jelek egy felé mutatnak: An Lushan, a 755-ben indított lázadás feje. Ő áll az egész mögött.

A kulcs An Lushan származása. Apja szogd, az anyja Zoroaszter vallás híve.

Szogdia: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Sogdia&prev=search&pto=aue

A szócikk kitér Kínával való kapcsolatáta, a szogdiak kapcsolartára a Tang Birodalommal, az An Lushan-lázadásban betöltött szerepükre. lásd a szócikken belül: " Kína császári szogd kereskedők, tábornokok és államférfiak" c. bekezdést.

Csangan a Selyemút egyik állomása, de a közvetítők egészen Bizáncig a szogdi kereskedők voltak! Hát innét a perzsa arany!

És bizony a szogdiak ott voltag a tang hivatalokban és katonaságban is: Épp a Jobb Tanácsosnak köszönhette An Lushan a kinevezését, Amikor a Jobb Tanácsos a riválisaitól úgy kívánt megszabadulni, hogy nem han származású tábornokokat nevezett ki.

An Lushan a császárnak is kedvence volt, sőt, a császári ágyas pártfogoltja, aki egyszer óriás csecsemőnek is beöltöztette tréfából, mint fogadott fiát.
bori4 2020 nov. 14. - 11:17:16 Előzmény edimir
(238444/239047)
Ezzel a kapcsolattal én is foglalkoztam odaát, ezt a képet mentettem el mondtam Marának, erre térjünk vissza. ...
Aztán nov. 8-ai gondolatom ez volt: "Az én egyik kérdésem itt volt - mintha a pénzt Long Bo a perzsa származásu szerzetestől, a keresztény kolostortól kapta volna...." De nem tértünk ki rá, ugyhogy nekem még lóg a levegőben a gondolatom, mármint hogy a perzsa papnak köze volt a dolgokhoz.
(Nehéz így két helyről összehozni a dolgokat. Van valami oka Edimir, hogy nem ott válaszoltál nekünk??? :) )
bori4 2020 nov. 14. - 11:00:49 Előzmény edimir
(238443/239047)
Hú, mennyi remek olvasnivaló :))
A falfestményekről szóló cikkben megakadt a szemem ezen a mondaton:
"Az indiánok példájára néhány kínai buddhista hívő a negyedik század közepe táján elkezdett barlangokat ásni a Dunhuang melletti hegyeken, hogy buddhista szobrokat helyezzen el és meditáció céljából." Később is emlit "indiánokat" a szöveg.... Na most, lehetséges, hogy indiánok alatt itt a nomád, pusztai népeket értik - úgy általában? Vagy egy külön törzs lenne? És köze van az amerikai indián őslakosokhoz???
A festményeken a Tang korszak jóléte, fejlett kultúrája megdöbbentően hű, főleg a kövér hölgyek tetszenek... a mai nádszálvékony színésznőkkel összevetve érdekes :)
8/10
edimir 2020 nov. 14. - 08:15:51 8/10 Előzmény Riamara
(238442/239047)
Köszönöm, ez tetszik az ismertetőd alapján.:)
Riamara 2020 nov. 14. - 08:04:01
(238441/239047)
És ha már az ajánlóknál tartunk, akkor egy másik changani krimi sorozatra is felhívnám a figyelmet. The Sleuth of the Ming Dynasty.
A szereplők itt is valóságosak, mint a hosszú napban. És minden roppant ismerősnek fog tűnni. Legfőképp a karakterek. Hisz az egyik nyomozó tisztára olyan, mint Zhang. Ő is veterán, ő is a vérebeknél dolgozik, és neki is meggyűlik a baja a feletteseivel.
A másik nyomozó, egy vizsgálóbíró, ő pedig pont olyan, mint Chen (a cellás pasi) Én mindig csak Sherlocknak hívtam a nyomozási módszere miatt.
A harmadik nyomozó adja a különbséget, mivel a munkája pont olyan, mint Li Bi-nek, de a személyisége azért egészen más. Ő a császár titkos nyomozócsoportjának a feje. Egy elég veszélyes eunuch.
A három nyomozó természetesen itt is először keresztbe tesz egymásnak, de mivel mindháromból hiányzik a törtetés, így hamar rájönnek, sokkal hatékonyabb, ha összedolgoznak.
Az esetek pedig, amik után nyomoznak roppant érdekesek, és nagy betekintést nyújtanak a korabeli Changan életébe. Nagyon érdekes dolgokat ismer meg közben az ember.
A mellék karakterek is szuperek. Itt romantikus szál sincs. Szerintem tetszene.
Riamara 2020 nov. 14. - 07:43:57
(238440/239047)
Amúgy tudom ajánlani a Goodbye My Princesst is. A történet a romantikus címét a fordításban kapta, az eredeti címe a Keleti palota volt. (Ez a mindenkori koronaherceg rezidenciája) A sorozat pedig arról szól, hogyan teszi tönkre a palota az ott élők személyiséget. Ez egy fiktív uralkodócsaládról szól, de talán épp ezért, jobban be tudja mutatni a mechanizmust.
Mindezt egy pusztai királylány szemszögéből láthatjuk, aki túszként kerül a palotába. És bár az egész egy tragikus szerelmi történetre van felfűzve (némi misztikummal) a körítés a lényeg.
Riamara 2020 nov. 14. - 07:28:34
(238439/239047)
SPOILER
Én szerintem, ahogy azt a másik topikban már írtam, He Fu célja egyszerű volt. A bosszú. A tanácsos életét venni.
Long Bo számára az igazságszolgáltatás volt a cél. Ezért is ingott meg, mikor őfelsége tele beszélte a fejét.
Xu Bin meg akarta torpedózni a tanácsost, hogy szabad utat adjon maguknak. Ez a stratégia azért volt olyan ismerős, mert ugyanezt használták a Goodbye My Princess-ben is. Célozd meg őfelségét, és kaszáld el vele a főminisztert.( Csak ott nem használtak futótüzet, sokkal kevesebben voltak beavatva, és működött a dolog) Viszont ott utána jött a pofára esés. Ami itt már a vacsoránál megtörténik. Vagyis hogy kiderül: a "gonosz" főminiszter/főtanácsadó csak egy végrehajtó, aki mindent a császár szájaíze szerint csinál.
Ezért égette el a koronaherceg azokat a dokumentumokat.
Riamara 2020 nov. 14. - 06:17:27 Előzmény edimir
(238438/239047)
Én nem találtam meg a kapcsolatot. Ugyanis mind a motivációjukat, mind a céljukat tekintve mást akartak. Csak egyetlen kapcsolódási pontot találtam, és az Zhang volt.
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 23:39:56 8/10
(238437/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - az összesküvés szálainak kibogozása
Spoiler

Hát igen, borzasztó gyorsan peregnek az események a sorozat elején, annyi szereplőt kell megjegyeznünk, annyi fordulat váltogatja egymást, hogy örülünk, ha követni tudjuk vmennyire.

Az összesküvés attól lehet olyan kiterjedt, mert sokan érdekeltek benne, így vagy úgy. S hogy egyáltalán felmerülhet ötletként, ehhez bizony kell az egyre általánosabb elégedetlenség. A birodalom hanyatlása kihat az egyének személyes sorsára, a problémák és gondok csak a sérelmeket és az elkeseredést duzzasztják. Forrponthoz érkezünk, a Lámpás Fesztiválon pedig kitör!

Az összesküvés, a részvevők és indítékaik tkp a hanyatló birodalom betegségeinek látlelete. És ez a lényeg! Mivel a bajok igazi orvoslásához nem vezet el a sorozat végi megoldás, így könnyedén megjósolható, hogy a jövőben újra be fog következni egy újabb forrpont, vmikor jönnie kell a nagy bummnak.

Hogy ki állhat az összeesküvés/merénylet mögött valójában?

Erre majd holnap keresünk egy lehetséges magyarázatot.

KÉP: Chen Shen felrajzolja a két merénylő közötti pacsolatot, de még nem tudja, mi/ki köti őket össze... Nos, később megtalálja ezt a kapcsolatot. Vki tudja, hogy mi ez a kapcsolat?
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 23:09:39 8/10
(238436/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - hivatalnok a ranglétrán
Spoiler

Xu Bin. A Tang kor 9 szintből álló hivatali besorolásában mindössze csak a 8. szintre tudott felkapaszkodni, pedig látjuk, hogy milyen remek koponya. Szinte felsoroni is nehéz, hogy mi mindenben tehetséges: matematika, feltaláló, szervező, képes átlátni a problémákat, azoknak gyökerére megoldást találni..... és micsoda emberismerő! Kiváló pszichológus, ismeri az egyes emberek belső mozgatórugóit.

Csak egyhez nincs tehetsége, az érvényesüléshez. A hivatali ranglétra alsó polcán, a 8. szinten állva álmodik arról, hogy miniszterelnök lesz. Hmm, a császár ki is neveti ezért, ambícióját kigúnyolja a helyzetével. Nem a tehetséget látja, hanem a felkapaszkodásra képtelen hivatalnokot, pedig épp az ő csodálatos birodalmának hivatali rendszerében van a hiba.

Emlékezzünk csak, amikor az öreg könyvtárvezető idézi fel Chen Shen-nek, hogy mennyit ostromolta őt Xu Bin verseivel, hogy így nyerje el a Koronaherceg mesterének támogatását. De az öreg nem értékelte a kapott verseket, csak középszerűnek tartotta őket, mert nem volt bennük szóvirág. Hja, Xu Bin agya más srófra jár, de attól még működik, mégpedig kiválóan!

Xu Bin sorsának alakulása jól példázza a birodalom hanyatlását, ami sorra megfojt minden pozitív, jobbító szándékot és végzetes kétségbe esésbe hajszolja az ilyen embert....

KÉP: Xu Bin
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 22:35:25 8/10 Előzmény edimir
(238435/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - az adó
Spoiler

KÉP: Chen Shen rájön, hogy Xu Bin milyen zseniális matematikai megoldást alkalmaz az adórendszer reformjához.

Az adó. A birodalom stabilitásához a pénzügyeknek is rendben kellene lennie. A Tang korban az adó három részből tevődött össze: bizonyos mennyiségű rizs, selyemszövet beszolgáltatásából és ingyen végzendő munkából. Az adórendszer alapja a jól vezetett népesség háztartásonkén nyilvántartásán nyugodott. A rendszer a parasztoknak adott földterületett biztosított a műveléshez, hogy a megélhetés mellett az adónak valót is megtermelhessék.

A császár a sorozatban még büszkén idézi fel, hogy korábbi hódításaival nem csak a birodalmat növelte, hanem a alattvalóinak számát is gyarapította 8 millióval ... új adófizetők, új lehetőség a kereskedelem további fellendüléséhez... Igen, mindaddig, míg a dolgok rendbe mennek...

De ha a gazdag nemesek birtokaikat óriásira növelik és épp a háború, a természeti katasztrófák miatt elszegényedő parasztok rovására? Akkor bizony az adóköteles földek/ adózó parasztok lecsökkenése a központi kormányzat, a császári kincstár bevételének apadásához is vezet.

Sajnos a sorozatban már látjuk, hogy ez bekövetkezett. Megindult a gazdag nemesek nyerészkedése, hatalmas árvíz pusztított, az éhező, földönfutó lakossággal a császár se törődik, inkább a Szent Lámpásra költ.

Miért hozza létre Xu Bin a papírgyártó üzemecskéjét? Mert a birodalomban túl drága a papír, a hivatalok papírhiánnyal küzdenek, az olcsó alapanyagból töredék költséggel előállítható papír végre lehetővé tenné, hogy újra pontos nyilvántartásokat vezessenek az adózókról, azaz tiszta képet nyerjenek a valós helyzetről.

8/10
edimir 2020 nov. 13. - 22:05:42 8/10 Előzmény edimir
(238434/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - Cen Shen - a költő
Spoiler

A sorozatban a kor újabb jeles költője is felbukkan Chen Shen néven, a valóságban Cen Shen volt. Tényleg azért utazott Csanganba, hogy találkozzék az akkor épp itt élő Li Bai-jal és az állami vizsgán való részvétel után hovatalt nyerjen
Életéről itt: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.britannica.com/biography/Cen-Shen&prev=search&pto=aue

Verséről itt: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://100tangpoems.wordpress.com/2017/06/28/coming-home/&prev=search&pto=aue

Már a sorozatban is kiderül, hogy szerencsétlenkedő lovaglása ellenére milyen remek koponya. Sokoldalú.

KÉP: a szerencsétlen antré - verseit siratja lovával együtt:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 21:32:09 8/10 Előzmény edimir
(238433/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - OST+ tánc
Spoiler

A másik nagy kedvencem a Lámpás Fesztivál egyik zenei versenyének győztese.
Itt a videon a dal mellé megkapjuk a csodálatos hátteret, az előadást: https://www.youtube.com/watch?v=hFP3orfooF0&list=PL_JiW_Pohcz0eyBPqwSSVHl8yhiMMdxgs&index=15&t=0s
Micsoda atmoszférát teremt a sorozat, szinte mi is ott álunk a lenyűgözött hallgatóság között!:))))))

Az öltözék...
A Tang korból maradtak fenn falfestmények. A sorozat szereplői öltözékének megtervezéséhez, autentikussá tételéhez felhasználták ezeket az ábrázolásokat.

Elsőként jöjjönek a Xhaanxi-ból származó leletek, az ottani történeti múzeum 20 sír 600 falfestményét mutatja be. Itt az írás róla, érdemes beleolvasni a képekhez fűzött magyarázatok miatt is: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/provincial_museum/tang-murals.htm&prev=search&pto=aue

Az ásatási helyszín: https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2014/11/earliest-landscape-mural-of-tang.html

A másik híres helyszín Dunhuang melletti hegyek 500 buddhista barlangja 50 ezer!!! négyzetméternyi falfestményével, itt is vannak Tang kori falfestmények.
Ismertető: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.shine.cn/feature/art-culture/1711146354/&prev=search&pto=aue

Ha megnézitek a 112. számú barlang tancosnőjét Pípával a hátán, akkor fejdísze, a körülötte örvénylő sál kicsit emlékeztet a sorozatbeli énekesnő fejdíszére, ruhájának ujjához pedig egy lebegő sál kapcsolódik, mintegy légiesebbé téve karjai mozgását.

KÉP: a sorozatban a zenei verseny győztese
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 20:09:36 8/10 Előzmény bori4
(238432/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - OST
Spoiler

Köszönöm. Én is jó egészséget, testi-lelki felüdülést kívánok mindenkinek a nehéz napokban!
Gratulálok Riamarának a kínai sorozatok fordításához.

Ha már dalt ajánlottál, akkor essék szó a sorozat zenéjéről is. Három dalhoz is a kor egyik legnagyobb költőjének, Li Bai-nak a verseit használták fel, aki történetünk idején a császári udvarban élt éppen.
A bor, a gyönyörű nők és a természet szépségeinek eredeti hangú költője.

A kedvencem a sorozat zenei betétjei közül a Closing theme. Egyszerűen beleborzongok már az első taktusaiba is, imádom!:)
https://www.youtube.com/watch?v=yObLdle_Ubw

Ez pedig egy olyan video, aminél klasszikus kínai tánccal látjuk.
https://www.youtube.com/watch?v=FPUjvyr73AY
bori4 2020 nov. 13. - 19:49:11 Előzmény edimir
(238431/239047)
Nem tudom tudjátok-e, Mara több kínai sorozatot lefordított már és jelenleg is fordít. Edimir, egyik közös kedvencünk, a Princess silver gyönyörű duettjét ajánlom pihentetőül a fáradtságos, nehéz napok túléléséhez.... minden errejárónak jó egészséget kívánva.

https://www.youtube.com/watch?v=sFABz7lmx2Q&list=RDtiy3lFVv7jI&index=2&ab_channel=%E7%A6%8F%E8%8C%82%E5%94%B1%E7%89%87
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 18:21:58 8/10 Előzmény bori4
(238430/239047)
Üdv!:) Elnézést, valóban csak néhány oldalnyit néztem át a hozzászólásoknál a topikban, kb. a 36. részig visszamenőleg, még láttam a császárról feltett wikipédiás szócikkből való szemezgetésed.

Mivel elég sok minden másról is írtok közben, így bugázgatni kell. Illiona által bevezett gyakorlatot követem én is, a hozzászólás fejlécében megnevezni, amiről írunk, segíti az áttekinthetőséget az oldalon.

Nálunk a dolgozóban sajnos a járvány miatt kiesőket is helyettesítve kell vinni tovább a dolgokat, mint sok helyütt másutt is. Ez van, többre nem volt se időm, se energiám.
bori4 2020 nov. 13. - 17:38:08 Előzmény edimir
(238429/239047)
Edimir köszönet a gondolatokért, kiegészítésekért. :)
Búvárkodtam én is, , de bizonyára nem mentél "mélyebbre"vissza nálunk... Nagyon megrázó belegondolni, hogy tud egy - valószínű irtózatos emberáldozat árán létrejövő - birodalom pár évszázad alatt lezülleni, szétesni. Marával egyetértve ebből már nem lehet jobbat építeni, és a koronaherceg császárrá avanzsálva ugyan ott folytatta, ahol az apja.... Reformerkedni a trónért való harc során, a patvonalról lehetett, de ahogy beleült valaki, mindjárt megkövesedett az agya Na jó... más szóval az ülőpont határozta meg az álláspontot :-DDDD
8/10
edimir 2020 nov. 13. - 09:16:09 8/10 Előzmény Riamara
(238428/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - "Szivárványos szoknya - tollas öltözék"
Spoiler

Sajnos a kínai költészetben sem vagyok járatos, pedig ezt a sorozatot átszövi a költészet. Már a legelső rész nyitóképében szereplő dal egy vers. Az a bizonyos "szivárványos szoknya", amiben a császár előtt szeretne táncolni a nő, hogy elnyerje a császár kegyét....

"Szivárványos szoknya - tollas öltözék" - a hold palotájában lakó repülő tündérek öltözéke, erről kapta elnevezését a császár által komponált zene és tánc, mert a zenéhez is értett császárunk. A nyugati régióból származó Brahman-dallamot kombinálta a központi síkság helyi elemeivel, az így született új dallamhoz pedig a táncosok a különleges öltözékben shaanxi és dunhuangi falfestmények repülő tündéreinek mozdulatait igyekeztek megidézni. Állítólag e tánc mestere volt a sorozatban is szereplő császári kedves.

A táncos jelmez olyan pompás volt, hogy a későbbi generációk a „szivárványszoknyát és a tollas ruhát” szinonimává tették a gyönyörű ruhákkal.
Riamara 2020 nov. 13. - 06:04:43 Előzmény edimir
(238427/239047)
Köszi a kiegészítéseket! :)
Az igazság az, hogy pont ez bosszantott. 11 év épp elég idő tönkretenni egy birodalmat. Bár, ahogy Long Bo is mondta volt, a romokból talán könnyebb újat építeni.
Sejtettem én, hogy az öreg He verset ír, és remek húzás volt elhitetni, a császár fejezte be. :)
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 23:29:17 8/10
(238426/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - valóság
Spoiler

A regény és a belőle készült forgatókönyv alakjai sok esetben a valóságban is léteztek. Ilyen a Koronaherceg és a Jobb Tanácsos is.

Mi történt velük?

Tang Xuanzong császár uralkodásának Tian Bao korszaka a közel 40 év virágzás után az igazi mélyrepülés. Bori4 is utalt rá: bori4 okt. 28. 18:12:23 (3624/3696) Az öreg császárt már csak az élvezetek érdeklik, nem foglalkozik a birodalom ügyeivel, azt átengedi a sorozatban is Jobb Tanácsosként emlegett Li Linfu-nak és a császári hitves unokaöccsének. A kínai Morphy működésbe lendül, ami elromolhat, az el is romlik...

Az elégedetlenséget használja fel 755-ben (alig telt el a "leghosszabb nap" óta 11 év!) An Lushan a lázadásra. A császár elmenekül Csanganból, amit a lázadó hadsereg elfoglal. (Zhangnak sok dolga lenne, ha embereket akarna menteni. A Koronaherceg lesz az, aki a Csangant visszafoglalja, a lázadást leveri.... és lám, császár lesz belőle :)))))))))))))))))))))))

A 8 év háború viszont tönkretette Changant és a birodalmat egyaránt, már korábbi fényét egyik se nyerte vissza....

A "Jobb Tanácsos" már nem érte meg a lázadás kitörését, 753-ban, miután 18 (!) éven át "miniszterelnök" volt, elhunyt . 18 év- zseniálisan értett a császár körülhízelgéséhez és az esetleges vetélytársak kiiktatásához, a cselszövésben és intrikában igazi mester. Xuanzong császár már posztumusz kitüntetéseket, pompás temetést rendelt el neki, amikor a halottat bevádolták előtte (ja, a sírból már nem tudott védekezni). A császár visszavonta kegyét és a kitüntetéseket, csak egyszerű közemberi tetést kapott, utódait pedig száműzte.

Miután a Koronaherceg császár lett, azt fontolgatta, hogy a holtest megalázza, kihantoltassa és elégesse, hamuját szétszórassa, ám végül tanácsosa lebeszélte róla.

Riamara, Bori4, remélem, így már kicsit csillapult a felháborodásotok!:)))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 22:38:51 8/10 Előzmény Riamara
(238425/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - a császár utóda
Spoiler

Csak azt látom, amit szeretnék... s ez a legmagasabban ülőre talán a legigazabb. Így van ez a császár esetében is. Haszontalannak nevezi a Koronaherceget, a Jobb Tanácsos rátermettségéről pedig ódák zeng, amikor a lakomán igyekszik az öreg könyvtáros felnyitni a szemét.

Már előtte se nagyon értettük, hogy miért hangoztatja, hogy a Koronaherceg azért alkalmatlan, mert a Palotában élte eddig kizárólag az életét, a valóságról nincsenek személyes tapasztalatai.

Könyörgöm, ki írta elő, miként nőjön fel a Koronaherceg? Hát persze, hogy a császár. Mint ahogy ő tiltotta el a különböző palotai tisztviselőkkel való találkozástól is, nem küldte a birodalomba utazni, a határvidékre egy kicsit katonáskodni.

Mindezek ellenére láttuk, hogy milyen remek kis csapat élén próbál meg reformokat kidolgozni a birodalom megmentése érdekében. Miközben a Jobb Tanácsos "áldásos" működése nyomán az utóbbi években minden lezüllött.

A sorozat végén van egy jelenet, amikor az elkeseredett Koronaherceg az öreg mesterétől kapott, a Jobb Tanácsos kétes ügyleteit taglaló leveleket égeti el... itt a császár ebben meg akarja akadályozni, ráállna a Jobb Tanácsos bevádolására, megbüntetésére... Hmm, jót tett neki, hogy elrabolták a palotából!:))))))))))) De a Koronaherceg nem megy bele.... Megtörtség? Bizalmatlanság? Időzítés?
Talán mindhárom belejátszik.
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 22:05:01 8/10 Előzmény Riamara
(238424/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - VERS a végén
Spoiler

Az általad említett "levél" egy vers, egyébként ez is egy zseniális megoldás a forgatókönyvírótől.
He Zhi Zheng/ He Zhizhang, a palota könyvtárának vezetője, a Koronaherceg mestere és Li Bi felettese a Tang kor egyik jeles költője. A sorozat végén az egyik híres versét kezdi el írni, 50 év palotai szolgálat után megöregedve immár szülővárosában akar meghalni, oda indul (egyébként épp ezért mert 50 év után a császárnak olyan alaposan a lakomán beolvasni, mert már úgyis a halálra készült)

A vers és rövid életrajz itt olvasható: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://100tangpoems.wordpress.com/2017/06/28/coming-home/&prev=search&pto=aue
Itt pedig az eredeti verset is láthatjuk: On Returning Home - Hazatérés https://en.wikipedia.org/wiki/He_Zhizhang

Számunkra kicsit szokatlan a kínai vers tömörségének, jelentésárnyalatának értelmezése, ehhez egy kis segítség: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=zh-TW&u=https://fanti.dugushici.com/mingju/9954&prev=search&pto=aue

Mitől zseniális a jelenet? Hogy az utolsó két sorát a császár írja hozzá. Miről is szól ez a két utolsó sor? Hogy az öregembert nem ismerik fel szülővárosa gyerekei. És mi is történt a császárral, amikor elrabolták a palotából? Csangan utcáin úgy vitték magukkal Long Bo-ék, hogy a kutya se hederített a gondozatlan öregemberre... nem volt senki számára se a CSÁSZÁR, csak egy aggastyán.

A császár által folytatott vers ígys bizony önkritika. Elég kemény pofont kapott a valóságtól, amit a Palota és a Jobb Tanácsos olyan jól elfedett előle....

KÉP: az öreg költő és az öreg császár.....egy vers - egy életérzés....
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 21:28:29 8/10
(238423/239047)
Off
Changan leghosszabb napja - VÉGE
Spoiler
MÉG és MÁR - a császár

bori4 nov. 07. 15:20:15 Előzmény Riamara(3654/3696)
"Az öregedő, élvezetekben topzodó, elpuhányosodott császár még ért a manipulációhoz - pillanatok alatt hogy "megvette" az álszenteskedésével Long Bo-t.... azt hittem végleg leszerelte a névsorolvasással :) No de aztán mégse...."

Épp az ilyen jelenetektől remek ez a sorozat. Az elpuhányodott uralkodóból az egykori birodalomépítő bújik elő, aki néven tudja nevezni egyenként egy 10 évvel korábbi osztag katonáit, aki a főbűnöst megbüntette a tragédiáért. Itt őszinte, nem manipulálni akar.

Mitől is horgad fel a düh ismét Long Bo-ban mégis?

KÉP: - felirat - az íjjal a Szent Lámpást meggyújtani akaró uralkodó Shun császárt emlegeti, akit felül akar múlni. Miért veri ez ki a biztosítokot Long Bo-nál?

Mert Shun az ókor legendás bölcs császára volt, akit a császár az alkatlan leszármazottjai helyett választott utódának és később maga is így tett. Történetéről itt olvashattok: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.encyclopedia.com/environment/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/yao-and-shun&prev=search&pto=aue

Dinasztia vagy birodalom? Melyik a fontosabb? Természetesen rávágnánk, hogy a birodalom érdeke a döntő. Még örülnénk is az "önzetlen" császári döntésnek. De a sorozatbeli helyzetben alapos kétségeink vannak, miután láttuk, hogy a jobb tanácsos mit művelt eddig.

Ki legyen a következő a trónon? A császár fia vagy egy arra alkalmas alattvaló?
Császárunk ragaszkodik a döntéséhez, Shun példáját akarja követni, a Koronaherceg helyett a Jobb Tanácsost.

KÉP: - felirat - A császár kiejti Shun nevét... Long Bo pedig felveszi a földre ejtett fegyvert... nem kér a Jobb Tanácsosból!
Riamara 2020 nov. 12. - 21:20:07 Előzmény edimir
(238422/239047)
Bizony nem csak ők voltak tipikus alakjai ennek a rendszernek. Ott voltak a tábornokok, és egyéb tisztek akiknek egy szélkakas csak tisztelegni tudott volna. Vagy a trónörökös eunuchja, egy igazi féreg. Vagy az Egység fura új ura. De mindnek egy srófra járt az agya. "Megúszni és másra kenni!" ez volt a közös jelszó. :)
Riamara 2020 nov. 12. - 21:10:44 Előzmény edimir
(238421/239047)
Igen, pontosan így értettem én is. Ezért gondoltam tovább a történetüket. A különbség csak az, hogy Tan Qi helyében én egyáltalán nem bíznék őfelsége hálájában. A folyton féltékeny ágyaséban meg még úgysem. Ezért voltam én Li Bi pártján. Ez a mostani felállás már veszett fejsze nyele. Csakis teljes tisztogatással, és reformokkal lehet rendet csinálni.
Igen, a császár most kegyelmet adott. Viszont igazságot nem szolgáltatott. Vagyis se vizsgálat, se büntetés nem volt. Szépen elsikáltak mindent.
Márpedig ez a nap nagyon sok mindenre rávilágított.
Például arra, hogy miközben őfelsége a szájával azt mondja, hogy olyan utódot akar, aki önjáró, igazántiból egyáltalán nem gondolja komolyan. Nagyon is erőből kormányoz. Ennek pedig ezen a bizonyos napon jöttek elő a hátulütői. Az a hatalom, ami félelmen és kapzsiságon alapszik, előbb-utóbb tönkreteszi önmagát.
Ennek ellenére mégsem látszódott a császáron, hogy önkritikát gyakorolna. Mert mit is írt He félbehagyott levelére? Hogy őt még a gyermekei sem ismerik. De hogy is érthetnék őt meg? Ahelyett, hogy tanította, nevelte volna a fiait, inkább azon volt, hogy összeugrassza és egymás ellen kijátssza őket. Így nem csoda, ha azt érezték, ellenfelet lát bennük.
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 20:45:38 8/10 Előzmény edimir
(238420/239047)
Off
Spoiler

Nem tudom, a rendezőben felmerült-e a gondolat a sorozat vmilyen formában történő folytatására? Szerintem nagyon kerek ez a bizonyos leghosszabb nap. Izgalmas attól, hogy a még és a már találkozik benne. Még ott a nagyság, de már látjuk a hanyatlás jeleit.

A merénylet-nyomozás arra jó, hogy közben megismerjük a hanyatlás kiterjedtségét, elszenvedőit, okait és okozóit.

Hát igen, a felületes néző kap egy kis mézet, a város megmenekült, a kedvenc főhőseink is megúszták...
Persze van, aki a méz alatt a madzagot is felfedezi...
Riamara nov. 08. 10:04:14 (3668/3687)
"Na és a megoldást sem éreztem annyira optimistának. Jó, persze, megmenekültek, és lett, aki elvitte a balhét. De mi van a többi bűnössel? Ők megússzák? Mert amíg nem tart be őfelségének, addig mindenki bármit megtehet? A koronaherceg is szépen beállt a sorba. Tusoljunk el csak mindent. Nehogy a papi megharagudjon."

Hát igen, morog az igazságérztünk. De egyrészt a forgatókönyvíró kis jeleket elbújtatott a sorozatban, másrészt a történelem választ ad erre is. Hmm, a való életben sem megy ez olyan egyértelműen és simán, de a dolgok kiegyenlítődnek....

KÉP: a legundorítóbb páros : a gyáva féreg és az elkényeztett ostoba liba... végtelen kártékonyak, a falat kaparjuk tőlük, ahogy mindent tönkre tesznek, amibe csak beleütik az orruk, de sajnos nem kuriózumok!
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 20:20:11 8/10 Előzmény Riamara
(238419/239047)
Off
Spoiler

Rengeteg kérdést megfogalmaztatok a sorozat lezárása során, kedves Bori4 és Riamara, engedjétek meg, hogy itt válaszoljak rájuk.

bori4 nov. 08. 12:55:43 (3673/3687)
"Nekem nagy csalódás volt a szolgalány, azt végképp nem értettem, miért ment vissza a palotába??? Miféle küldetés-tudat írta felül a személyes boldogságot kínáló lehetőséget??"

Akkor jöjjön az a bizonyos vége - a három szereplőnk találkozása a Csanganból kivezető úton.
(Feltűnt, hogy ez a pár képsor fekete-fehér? A sorozat egyetlen nap történéseit mutatja be, egy rész a nap fél órája - 48 rész a 24 óra. Az ő jelenetük már a 24. órán túl van, ezért képileg is kilóg a sorozatból.)

1. Mindhármójuk célja Csangan, a birodalom megmentése, rendkívül erős karakterek. Az ázsiai ember értékrendjében a köz szolgálata prioritást élvez a személyes boldogsággal szemben.

2. Három ember, három fontos terület a főváros, a birodalom szolgálatában, ahogy a karakterükhöz passzol:
- Zhang - a határ védelme

- Li Bi - megtalálni a birodalom problémáira a megoldást (adó, közigazgatás stb.)

- Tan Qi - a palota, a belső intrikák/hatalmi harcok - mivel a császár imádott szerelmét Yan Tai Zhen-t megmentette a Lámpások Éjszakáján, így reméli, hogy a kegyencnőn keresztül a császárra és a birodalomra is pozitívan tud hatni.

KÉP: - felirat - a sorozat záró mondata..."A napkelte csodálatos Csanganban!"
3. Egy új kezdet, az új helyzetben új feladat... jelzés egyben, hogy a történetnek nincs vége, hiszen a történelem egy kis szeletét, egyetlen napot ragadtak ki belőle... a város, a birodalom története is folytatódik, miként az életük...
8/10
edimir 2020 nov. 12. - 00:49:14 8/10 Előzmény Riamara
(238418/239047)
Köszönöm az invitálást!:) Most nem volt többre időm, csak beleolvastam, hogy mit is írtatok a vége kapcsán. Én már több mint 8 hónapja láttam, de ez a sorozat annyira kiemelkedő, annyira hatott rám, hogy míg más sorozat épp csak dereng, rémlik, addig ez élénk nyomokat hagyott bennem.

Igazi többször nézős, mert roppant sok mellékszál, szereplő, fordulat miatt a finom apró megoldásokra, utalásokra már nem marad elég figyelmünk. Valamikor újra meg kell majd néznem, szép ráérősen, elgondolkodva....

Ti rengeteg kínai filmet, sorozatot néztek, én csak néhányat láttam, talán én ezért is gondolok mást a sorozat vége kapcsán, de majd erről inkább holnap....
Illiona 2020 nov. 11. - 01:06:04
(238417/239047)
Kairos 05 rész

a titkárt pedig láttam már, de nem ugrott be hogy mikor, és miben. Meg kellett néznem az Ázsiawikis oldalon. Egy 120 részes sorozatban láttam, a The Dearest Lady cimmel. Ott is a főszereplő titkárát alakitotta, nem volt ennyire jó, sokoldalú szerep, és ráadásul a végén az övé lett a 12 évvel öregebb nő.
Amiben egyedi, az a hangja. Az arca egy tucatarc, de a hangja egyedi, az is volt, ami ismerős lett.
https://asianwiki.com/Ahn_Bo-Hyun
Illiona 2020 nov. 11. - 00:14:45
(238416/239047)
Sziasztok!

Kairos 5. rész

Hát ez egy nagyon izgalmas rész volt, az elsőtől az utolsó pillanatig!
Csak a benyomásaimról irok, majd ha edimir is megnézi utána a részletekről.
1. hogy ahhoz egy tolvaj, hogy tegye a szépet, meg féltékenykedjen Ae Ri-re. Maga a tolvajlás egy a legalacsonyabb tevékenység, ennél csak az ölés súlyosabb. De ő attól függetlenül mer szerelmes lenni, sőt elvárni is mer, sőt számonkérő is mer lenni..... Az egyetlen esélye, ha még rendes ember szeretne maradni (soha) , akkor elmegy, és máshol keres párt magának, és hallgat arról amit tett.
Kép: a tolvaj régi barát. Barát?
Riamara 2020 nov. 10. - 05:51:25 Előzmény edimir
(238415/239047)
Én épp a napokban fejeztem be, szívesen beszélgetek róla. Menet közben a Kenny Lin oldalon hosszasan ki is beszéltük. :D
8/10
edimir 2020 nov. 09. - 23:49:59 8/10 Előzmény edimir
(238414/239047)
Örülök a hírnek, hogy a Tomirisnak lett gyorsan magyar felirata. Még februárban írtam a
The Longest Day in Chang'an c. kiváló kínai történelmi sorozatról, akkor még annak is csak google-s felirata volt, azóta már lefordították. Így azért mindig többen vállalkoznak a megnézésére, nincs macera a kereséssel, letöltéssel, fordítással..... készen kapja a megnézésére vállalkozó néző.

De azért a figyelem, a látottakon való elgondolkodás nem megspórolható!:))))))))))))))))) Főleg a
The Longest Day in Chang'an esetében. Húúúúúúúúúúúú, mennyire szerettem volna vkivel februárban beszélgetni róla.......

KÉP: egy birodalom ételben - A leghosszabb nap Csanganban
8/10
edimir 2020 nov. 09. - 22:20:07 8/10
(238413/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Egy viszont biztos, ha sikerül is a két főszereplőnek az együttműködés, megmenteni a másik családtagját, a férfi házassága már menthetetlen, ha a felesége és a gyereke életben is marad, a házassága tuti, hogy nem....

KÉP: fotók a házasságból
8/10
edimir 2020 nov. 09. - 22:16:06 8/10 Előzmény Illiona
(238412/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Mivel csak egy hátat-hajat mutató zuhanyzós képet mutatnak a szeretőről, így nem sok az igazi támpont a beazonosításhoz. Alkatra, hajszínre a sofőr és a titkár hajaz egymásra. ember legyen a talpán, aki a zuhanyzóban hátulról különbséget tudna tenni... talán a titkár hajszálra vékonyabb!:)))))))))))))

De abban igazad van, hogy a titkár jobban illik a feleséghez, műveltebb, fineszesebb, jobban érthet a nők nyelvén, főleg, ha unatkozó szépasszonynak kell hamis bókokat elejtenie. A sofőr igazi gengszter, a többet ésszel, mint erővel nála azt hiszen nem igazán működik, mivel az előbbiből jóval kevesebb áll rendelkezésre, mint az utóbbiból..... Persze ízlések és pofonok. De igen, inkább a titkár... kitúrni a férjet a cégnél és otthon az ágyban is..

KÉP: a szerető... kapunk egy negyednyi profilt a találgatáshoz...
Illiona 2020 nov. 08. - 16:43:03
(238411/239047)
Kairos

spoiler

Azért ennek az időrésnek is vannak árnyoldalai. A férfinak, (az apának) már töredezik fel az egy hónapnyi idő, és már részben képes látni az egy hónappal korábban történteket, az hogy a mosogatóba visszamennek a szennyes edények, az azért sokkoló volt.
Szóval jobban meg kellene gondolni, nem tudni ki fog mosogatni!
Illiona 2020 nov. 08. - 16:37:06
(238410/239047)
Kairos

spoiler

megnéztem, és a titkár a szeretője a feleségnek. Szemüveg nélkül, de hát az nem is kell egy pásztorórához.
És az ügyészségen is nyiltan szembefordult vele. (Bár a sofőr is ellene van.)
Azt is mondhatjuk, hogy csak mi vagyunk már mellette, és Ae Ri, csak ő egy hónappal el van maradva .
Illiona 2020 nov. 08. - 16:09:16 Előzmény edimir
(238409/239047)
Kairos

spoiler

Amikor délután beszélgettünk telefonon (heti összes egy órában c. kétszemélyes egyfelvonásos) akkor már emlitetted, a sofőr esetét az anyával. Igen, de most ott tartok, hogy hiába néztem meg a 4. epizódot, nem tudom megkülönböztetni a sofőrt, illetve a titkárt. Egy személy nem lehet, mert egy képen már látszott a kettő. A szemüveg illetve szemüvegtelenség is zavaró.
Lehet hogy egyszerűen a koreai plasztikai sebészeknél is tombol a Covid, és emiatt elfelejtenek közben sablont cserélni? emiatt a sok egyforma férfi és nő? Csak kérdezem :)))

A sofőrt nem is értem, hogy egy hegedőművésznő hogyan szerethetne bele egy kőkemény materialista lélekbe.
A titkárba még csak csak, hiszen az az első perctől látszott rajta, hogy szerepet játszik, még amikor csak nézett maga elő, abban a nézésében sem volt őszinte egyetlen pillantása sem, róla el tudom képzelni, hogy van egy művészi vénája is, csak titkolja.
Lehet hogy ujranézem a 4. részt.
Illiona 2020 nov. 08. - 15:58:51 Előzmény edimir
(238408/239047)
Sziasztok!
közben én is megnéztem a 4. epizódot, azzal voltam elmaradva, és már holnap ugye itt a következő!

Számomra is megdöbbentő felismerés volt, hogy ez a szinész csak részben szinész, de énekes is. Igaz hogy nem is vállal el mindenféle szerepet, csak a jól kiválasztott minőséges szerepeket találja meg.
Amióta ezt a videót igy megtaláltam,talán egy hete, azóta egyfolytában ő szól egész nap itt az irodában, én birom, az alkalmazottaim meg már megszokták.... :) (amúgy jogukban állna, hogy a köztünk lévő ajtót becsukva saját zenéjüket hallgassák. )

Kairos
spoiler

Mi az hogy áldozat? szerintem a feleség semmiképp sem volt áldozat, csak épp szerencsétlenül történtek körülötte a dolgok. Az áldozat az konkrétan az elrabolt kislány.
A kövérfejű sem áldozat, nem is volt, csak közel van az áldozathoz - annak az apja. Az itteni áldozat is egy kislány, aki meghal. És áldozat a másik lánya is, aki kórházban van, én ugy látom még sokáig lesz kórházlakó!

Kép: szintén a Rómeo és Julia videóból, az a pillantás: Ó Rómeó, mért vagy Te Rómeó! (sóhaj) :)))
8/10
edimir 2020 nov. 08. - 15:01:09 8/10 Előzmény Illiona
(238407/239047)
Shin Sung Rok

Az egyik kedvenc színészem, még a Liar Game sorozatnál figyeltem fel rá anno.

Meghallgattam!:) Köszi, nem követtem figyelemmel az énekesi működését, pedig már 2004 óta a színpadon is bizonyít musical szerepekben. :))))))))))))))

Itt a Monte Cristoban: https://www.youtube.com/watch?v=6_JMTwzLqwA&list=RD6_JMTwzLqwA&start_radio=1&t=9

KÉP: abból a videoból, amit te tettél fel!:))))))))))))))
8/10
edimir 2020 nov. 08. - 13:48:56 8/10
(238406/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Áldozat-elkövető... úgy tűnik, hogy ezzel is játszik a sorozat, több mellékszereplőnél is megtévesztő volt az elején.... A hegedűművész-anya is ilyen lehet....

Milyen érdekes a beszélgetés a szavakról.
A szüleit elvesztő gyerek - árva.
A házastársát elvesztő - özvegy.
A gyermekét elvesztő - ?
Mert erre a veszteségre, fájdalomra már nincs szó.....
KÉP: - felirat -

... és mégis.. lehet a gyereked életét kockáztatni? Van, amiért/akiért megéri?
8/10
edimir 2020 nov. 08. - 13:40:04 8/10 Előzmény edimir
(238405/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Az a bizonyos "minden mindennel összefügg", kapkodjuk rendesen a fejünk, ahogy apródonként adagolja a sorozat az újabb fejleményeket. A "gyerekrablás" egyre inkább kiterveltnek tűnik, nem az alkalom szülte, a szálak mozgatóit csak sejtjük, ahogy a nagyobb összefüggést is. És persze ott a megvezetett áldozat, akinek felháborodását manipulálni lehet, hogy az elkövetésben tettestárs legyen.

De vhogy ezt az elkövető-áldozatot nem tudom sajnálni. Érezze ő is, amit én! - s ehhez egy ártatlan gyereket felhasználni.... brr erre nincs mentség, ez úgy aljas, ahogy van, a szemet szemért elv nem ad igazságot, csak szenvedést az ártatlannak....

KÉP: - az áldozat-elkövető... tökéletes választás a szerepre. Ritkán vagyok úgy, hogy zsigerből elutasítok egy színészt. Őt igen, vhogy taszít. Általában is bumfordi, hőzöngő karaktereket játszik, amire még ripacskodva rá is tesz egy lapáttal... Sajnos most sincs másként. Itt a sorozatban sajnálnom kellene megtört apaként, de vhogy nem megy....
8/10
edimir 2020 nov. 08. - 13:15:49 8/10 Előzmény edimir
(238404/239047)
Off
Kairos
Spoiler

KÉP: - felirat - a Lány is vmiképp az apja régi telefonszámát nem véletlen kapcsolatnak érzi kettejük között....

Az időréses megoldáson kívül is kezd egyre jobban bonyolódni a történet. A mellékszereplőkről mind többet tudunk meg, árnylódik a kép.
Illiona 2020 nov. 04. - 08:10:13
(238403/239047)
Sziasztok!
van olyan reggel, amikor érdemes felkelni!
Maryu leforditotta a Tomiris cimű kazah filmet, vagyik mostmár a felirat miatt fanyalgók is megnézhetik a VIDEA nevű szokott helyen.
A forditást köszönjük, én már többször is láttam, sőt a barátnőimmel is megnéztük együtt szombaton, mindenki kiemelkedő filmnek nevezte.
Illiona 2020 nov. 03. - 15:47:39 Előzmény Illiona
(238402/239047)
lehet hogy az előbb nem voltam egyértelmű: a feltett kép csak a Kairos egyik plakátja, nem róla irtam.

Shin Sung Rok ezen a képen van:
Illiona 2020 nov. 03. - 15:39:23
(238401/239047)
Sziasztok!
tegnap és ma adják a Kairos cimű sorozat ujabb epizódjait, a mai résznek az angolja már alvós idópontra esik, és ez az a sorozat , amit hiába nézünk meg felirat nélkül, ezt muszáj érteni.
Már nagyon várom....
Addig itt a főszereplőnek egy kis videója.
Ugye mindenki tudja, hogy Shin Sung Rok énekel is, nem is akárhogyan, itt a Rómeo és Júlia zenés darab koreai, kőszinházbeli (vagyis kézi kamerával sutyiban felvett) változatának a főszerepét énekli. Ez a rész a darab zárása utáni rész, hallgassátok csak meg!
https://www.youtube.com/watch?v=QFt3tylrkGs
8/10
edimir 2020 okt. 30. - 12:48:53 8/10
(238400/239047)
8/10
edimir 2020 okt. 29. - 23:12:19 8/10
(238399/239047)
off
Kundo: Age of the Rampant
Spoiler

Mivel mostanában fejeztem be egy 75 részes sorozatot, így inkább egy mozifilmre gondoltam estére. A videa nagy kincsestár, egy régebbi remek mozifilmet is megtaláltam rajta magyar felirattal.

A film ismertetőjének végén olvashatjuk:"A többmilliós jegyszám hazájában szinte garantált volt, ugyanakkor minden egzotikuma ellenére univerzálisan működő darab. Éppen ezért kár, hogy Nyugaton nagy valószínűséggel csak a zárt filmklubok és a Távol-Kelet rajongók vendége lesz, holott sokkal igényesebb, mint Hollywood hasonló témájú próbálkozásai az utóbbi évekből."

Hmm....:)

Egyébként az ismertető, amiből idéztem itt olvasható teljes terjedelmében: https://www.filmtekercs.hu/kritikak/bosszuallok-szuperkepessegek-nelkul-kundo-age-of-the-rampant

Hányszor szoktuk elsütni.... és akkor ellovagolnak a naplementébe... nos, itt belefér...:)))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 okt. 29. - 18:48:20 8/10 Előzmény edimir
(238398/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Vhogy van egy olyan érzésem, hogy a férfi 19 évvel ezelőtti katasztrófa-balesetében esetleg a lány eltűnt apjának is lehett vmi szerepe... az apa a kulcs kettejük között....

KÉP: - felirat - Kairos sorozat
8/10
edimir 2020 okt. 29. - 18:43:40 8/10 Előzmény Illiona
(238397/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Lehet, hogy az Il Mare koreai mozifilmhez jóval több a köze a postaláda/telefon megfeleltetésnél....

Van egy eszement teóriám... miért is működik a mozilmben a postaláda, a sorozatban a telefon időrést átkötőként?

A mozifilmben az apa tervezte a házat a fiának, akit még kicsi gyermekként elhagyott. A sorozatban a telefonszám az apáé, aki a lánya életéből akkor tűnt el, amikor még gyermek volt.....

A filmben a ház egy modern, letisztult, a tájba-tengerbe beilleszködő építmény.... a postaláda? Az viszont mintha egy múlt századi antik darab lenne, fém, nem fa, mint minden más .... A házzal az apa üzen az elhagyott fiának a szeretetéről, a postaláda pedig amolyan jelkép, ahová soha nem kerül az apától üzenet, mert fél kérni a megbocsátást, de ott van, mint lehetőség, hogy egyszer majd megtegye.....

Aztán ez a bizonyos postaláda másik két ember között teremt kapcsolatot...

KÉP: apa és postaláda az Il Mare mozifilmben

Nekem nincs meg letöltve az Il Mare, de a YT-on megnézhető online, az automatikus fordítás is beállítható a feliratnál, így tökéletesen élvethető.
8/10
edimir 2020 okt. 29. - 18:18:09 8/10 Előzmény Illiona
(238396/239047)
Off
Kairos
Spoiler

Megnéztem az első két részt, már értem, miért utaltál a mozifilmre (a koreai eredeti Il Mare címen készült 2000-ben), igen, ott 2 év a két főszereplő közötti időhasadék, itt 1 hónap, ott a postaláda a közvetítő közeg, amivel az időhasadékon keresztül kommunikálnak, itt egy mobil....

És kiderül már itt az elején, hogy képesek a múltat megváltoztatni összefogva, hiszen a lány elkerüli élete baklövését.

KÉP: - felirat - mindössze egyetlen perc a napban, mikor közvetlenül tudják hívni egymást, különben csak hangpostán keresztül üzenhetnek a másiknak.
8/10
edimir 2020 okt. 28. - 23:35:33 8/10
(238395/239047)
Amikor Kairos ábrázolásáról az idézetben a haját említették, nekem a mondás ugrott be egyből: "üstökön ragadnja a szerencsét".... Úgy tűnik nekem mintha ebben a különleges időpillanatban, amit Kairos kínál, benne lenne a jól időzített cselekvés is, amivel élni kell, az ITT és MOST, ami az életünkben ritkán megadatik ... persze nem amolyan vásárlásra csalogatón:))))))))

Kairos értelmezéséhez egy ujabb adalék: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Caerus&prev=search&pto=aue

A sorozatot már töltöm. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ki Kairos-ból.
Illiona 2020 okt. 28. - 21:34:14
(238394/239047)
ki vagy mi a cím, hogy "Kairó"?

egy idézet a wikipédiából:

Kairosz ezzel szemben az ábrázolásokon egy meztelenül futó fiatalember, szárnyakkal a lábán (néha a hátán), homlokán előrenyúló göndör hajjal és hátul kopasz fejjel. A Sikyonból származó híres görög szobrász Lüszipposz allegorikus szobrán Poszeidipposz verse olvasható:
Honnan és kitől származol? Sikyonból.
És a(z alkotód) neve? Lysippos.
És ki vagy te? Az idő, aki mindent lehagy.
Miért állsz lábujjhegyen? Én örök futó vagyok.
És miért vannak szárnyak a lábaidon? A széllel repülök.
És miért tartasz borotvát a jobb kezedben? Jelként az embereknek, hogy minden élnél élesebb vagyok.
És miért lóg hajad az arcodba? Hogy a velem találkozó megragadhasson.
És az Ég nevében, miért kopasz a fejed hátul? Mert senki, akit egyszer lehagytam, nem foghat meg hátulról, akármilyen fájdalmasan szeretne is.

Miért formált meg téged a művész? A te kedvedért, idegen, és tanulságként állított engem ide.
"
Ugye hogy érdekes !
Itt az összes információ:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kairosz

És még egy kérdés: ki látta a " a Ház a tónál" cimű mozit? (no persze csak a koreai változat érdekel)
Ugye mindenki? hiszen ez egy alapmű. (a következő táborban megnézzük együtt... csak ismétlésül)
Illiona 2020 okt. 28. - 21:28:22
(238393/239047)
Sziasztok!
megint egy uj sorozat indult és ugy néz ki, fantasztikusan jó lesz!
Annál is inkább, mert a női főszereplő az 1. epizód 10. percében vizbe ugrik, és meghal!
Isten nyugosztalja, meg leszünk nélküle! :)))

A sorozat címe: Kairos.
Egy elveszett kislányról szól, meg az igazságszolgáltatásról, a szeretetről, a házasságról, a sikerről otthon és a munkában, és még annyi mindenről.
Szól a még a papa küzdelméről annyi mindent fel lehetne sorolni, de a SORS az, ami ellen küzd.

Meg az"idő" !

Kép: a poszter
8/10
edimir 2020 okt. 27. - 00:24:44 8/10 Előzmény werzsi9
(238392/239047)
Örülök, hogy neked is tetszett a film. Szerintem is gondolatébresztő alkotás, szívesen olvasnék a film kapcsán a tieidről.

Nekem tetszett az a formula, amivel Tomirisz köszönt el a Babilonba induló férjétől és fiától... a film végén az arab történetíró is ezzel zárja a történetet...

"Fényesek legyenek a napjaitok, és éjszakáitok csendesek legyenek"
werzsi9 2020 okt. 24. - 19:28:22
(238391/239047)
Sikerült megnéznem a filmet. Nagyon tetszett. Bennem is sok gondolatot ébresztett, de nem részletezem őket. A hős, bölcs, népét szerető királynő története magával ragadja a nézőt. De a törzséhez tartozó népének fegyelmezett, az ősi törvényeket, kötelességeket tiszteletben tartó, egymást és úrnőjüket végsőkig segítő magatartása az akkori társadalom fennmaradásának egyik feltétele volt.

A cselekmény történelmi hátterét maximálisan dokumentáltátok. Így könnyebb volt megérteni. A film rendezése miatt nekem kellett is ez a kis történelmi ismeret. A film olyan, mint egy eposz, vagy egy ballada, egy drámai hős cselekedeteinek bemutatása, hangsúlyozva a legjelentősebbeket. A tetőpont a film utolsó kb. 25 perce a sztyeppei törzsek területüket védő háborújának nagyon mozgalmasan megrendezett megvívása. Kitűnő produkció.

Köszönöm szépen az ajánlást.
Ha lesz magyar felirat, újra megnézem.
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 20:55:07 8/10 Előzmény Illiona
(238390/239047)
Köszönöm, hogy Küroszról ilyen sok pozitív adatot gyűjtöttékl össze, ezzel kikerekíted a történetet. 195 perc.. ez nem sorozatok több órája, itt nincs lehetőség mindent bemutatni. Nekem nagyon tetszett a film hangulata, a ritmusa, ahogy igyekszik ebbe a korba elvinni a nézőt. Egy nagyon jó, inspiráló filmet ajánlottál, amiről kell beszélgetni... és alkalmanként vitatkozni is.:))))))))) Bizonyára számtalan finom megoldást nem vettem észre. Egy jó magyar felirattal, többször megnézve biztosan kevesebb lenne részemről a tévedés a dolgok megítélésében... és persze emészteni is kell, ezért jó egy ilyen beszélgetés, mert újabb meglátásokat, gondolatokat vet fel....
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 20:42:21 8/10 Előzmény Illiona
(238389/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Igen, valóban hosszan ecseteltem a telefonban Kürosz aljasságát, ezt fenn is tartom.

Abban teljesen igazad van, hogy egy világbirodalmat ritkán hoznak létre (soha!) makulátlan jellemű, emberbarát, a kezüket vérrel be nem szennyező emberek. Ez a dolgok természetét követve teljesen érthető. De azért személyiségükben ott lehetnek olyan jegyek, amik csodálatra adhatnak okot, szervezőkészség, taktikai, diplomáciai érzék, személyes bátorság, merész, kiszámíthatatlan húzások, nagyvonalúság stb.

És ezek az említett jegyek ott kellett, hogy legyenek Küroszban is, ha a korabeli fél világ urává válhatott.
Én Argunnal és a masszagéta követséggel való eljárásra mondtam, hogy aljas húzás. Persze nézópont kérdése, hiszen mondhatjuk rá, hogy egy ügyes taktikai húzás a lakomán kiiktatni őket, aztán álnokul holmi vad fosztogatókra fogni a halálukat, és néhány fejet is mellékelni, hogy lám, Kürosz megbüntette a gyilkosokat. Számtalan példa van erre is a történelemben, követségbe, lakomára hívni, majd orvul végezni egy nép vezetőivel. A film készítői valószínűleg azért választják - Hérodotosztól eltérően - ezt a megoldást, hogy ezzel is alátámasszák Tomirisz erkölcsi fölényét, harcának igazságos voltát.

S igen, a kereskedő aljas tanácsára hallgató Kürosz vhogy ettől vesztett nagyságából a szememben. A fél világ urának hatalma teljében ilyen húzásra nincs szüksége. Egy élő Argun sem jelenthet neki igazán ellenfelet. Hogy egy özveggyel könnyebben fog boldogulni, ez olyan méltatlan hozzáállás számomra. Hiszen olyan erőfölénnyel rendelkezett, hogy erre nem szorult rá. Ugyanakkor a hírnevének ez az eléggé átlátszó megoldás igenis árthatott. Ki menne hozzá ezek után nyugodt szívvel Babilonba?

A másik dolog, a követek, a vendégbarátság ősi szokásának megsértése. Ez isteni törvény, ezért is emlegettem a hübriszt Kürosszal kapcsolatban.

A filmbeli Küroszban ott a személyes bátorság, hiszen elmenekülhetne a csatából, de emelt fővel néz sembe a végzetével.

KÉP: Kürosz - vonásai szinte kőből faragottak, a csata idején rendíthetetlen nyugalom árad belőle, igen, a fél világ ura. Hogy kit győzöl le, az téged is minősít. Tomiriszról is csak ezért maradt fenn a legenda.
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 20:08:50 8/10 Előzmény Illiona
(238388/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Abban már a kezdetek óta egyetértünk, hogy ez a történet egy meseszerű legenda, ami ki van hegyezve két emberre és természetesen Tomirisz jó tulajdonságai kapják benne a túlsúlyt. De valahogy szeretjük az olyan történeteket, amelyekben a lehetetlen sikerül, ahol az egyenlőtlen küzdelemben a kisebb, a gyengébb győz... Dávid és Góliát!:) A történelem is számos ilyen csatával szolgálhat, hosszan tudnánk sorolni a példákat.

Igen, talán épp ezért tűnhetek elfogultnak, de én törekszem arra, hogy a filmről írjak, ahogy az láttat.

Nézzük, hogyan láttat a film. Űgy tűnik, hogy a pusztán a perzsák első térnyerése Khwarezm főlé kiterjeszteni a befolyásukat.
Khwarezm: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Khwarazm&prev=search&pto=aue

A khwarezmiek lesznek azok, akik a masszagétákat akarják megnyerni, kereskedelmi kapcsolatok által függésbe hozni. Ennek áll ellen Tomirisz apja Shargap, ezért gyilkolják meg. A gyilkos Kavaz lesz a masszagéták új vezetője immár a khwarezmiek érdekeinek megfelelően a pusztai népeket és saját népüket, a masszagétákat is elárulva. Ha jól vettem ki, akkor a masszagéták fő kereskedelmi áruja a só volt, amit a területükön bányászat nélkül egyszerűen a föld felszínéről szedtek össze.

Fosztogatás. Ez a savromatok törzsénél a vadászat mellett a harcosok (és harcos nők) kiképzésében, élesben tartásában játszik szerepet. Nem véletlen, hogy éppen egy khwarezmi falut fosztanak ki, amikor Tomirisz közöttük él. Tomirisz, miután a harcos nők soraikba fogadák, a savromat törzsfő lányával, Sardanával vérszerződést kötve természetesen részt vesz ebben a harci vállalkozásban.

DE ő az , aki itt is inkább a taktikát, az észt használja a felesleges vérontás helyett a zsákmány megszerzése érdekében. Azaz kicsalni a falu harcosait egy csoporttal, míg a másik csoport kirabolhatja az így védtelen települést.

Ez a rablás indítja el az események lavináját. Khwarezm és a vele szövetséges masszagéták erőfölényük tudatában a savromat törzsfő újszülött fiúörökösét kérik túszul kiszolgáltatni a további rablások megakadályozására. A savromatok komoly bajba kerülnek e fenyegetés által, hiszen a puszta többi népe nem akar beavatkozni a viszályba, tart Khwarezm erejétől.

Mint a nyuszit a kalapból, előhúzzák a bajban Tomiriszt. Anyja révén a tigraxandák jóindulatára lehet építeni, apja révén a masszagétákat lehetne az ellenségről leválasztani... és mivel a dahae vezér fiának Argunnak kiszemelje a lány, így már egy harmadik törzs is érdekeltté válhat Tomirisz sikerében. A vállalkozás bejön, Tomirisz a masszagéták vezére lesz. Így már savromat - masszagéta - dalhae szövetség közös hada néz szembe a khwarezmi sereggel, amit ismét Tomirisz kiváló taktikájának köszönhetően legyőznek.

A khwarezmi fenyegetés elhárítása után egy viszonylagos békés időszak köszönt be. Argun és Tomirisz házassága a dahae és masszagéta törzsek szövetségét megpecsételi, azonban mire fiúk felserdül, már újabb perzsa térnyerésről értesülhetünk a baktriai menekültektől.
Baktria: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.britannica.com/place/Bactria&prev=search&pto=aue

Itt érkezik a kereskedő Kürosz meghívásával Babilonba, amely szövetséget ajánl. Argun kész az utazásra Tomirisz figyelmeztetése ellenére.

KÉP: masszagéták központja
Illiona 2020 okt. 23. - 19:21:59 Előzmény edimir
(238387/239047)
Nem találok szavakat.

Éppen te voltál, aki ecsetelgette Kürosz aljasságát, sok sok mondaton keresztül.
????
És arra kényszeritettél, hogy keresgessek utána, és védjem meg a nemtelen támadásodtól.
Mert lehet 2 pici jelenetből is ódákat zengeni, és valakit a sárba tiporni ha ugy tetszik.
Nekem viszont ez nem tetszik.
Sajnálom hogy egyáltalán ajánlottam ezt a filmet itt, de visszavonni nem lehet
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 18:53:03 8/10 Előzmény Illiona
(238386/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Mint már korábban említettem, ez a film leegyszerűsít. Kimarad belőle több dolog részletező taglalása, inkább csak fel-felvillanó képekre épít. A Perzsa Birodalomból jó, ha 10 perc jut a 195 perces filmben úgy, hogy ez tkp. két jelenetből áll: Kürosz és Argun (Tomirisz férje) találkozása a trónteremben, ill. a masszagéta követség álnok lakomája... slussz.

Maga Kürosz is csak kétszer szerepel a filmben, az említett tróntermi találkozón és a döntő csatában. A film készítői a birodalomépítő, a birodalmát igazgató államférfi Kürosszal adósak maradnak.

Tomirisz a film címe, az ő életútját követi a film a születésétől a csúcspontot jelentő győzelemig... és gyakorlatilag itt vége is. Minden arról szól, hogy mi és hogyan történik körülötte és benne, ami a lehetetlen végrehajtását teszi lehetővé, Kürosz legyőzését. Hogyan alakul később a sorsa, vagy a pusztáé? Ez már nem fontos, megszületett a példa, egy legenda....

A pusztán élő törzsek bemutatása sem bővebb, vagy árnyaltabb. A masszagéták és a savromatok életébe pillantunk be, a tigraxauda és a dahae törzsek vezetői felbukkannak egy jelenet erejéig, de népük sajátosságai, törzsi viszonyaik, társadalmi, gazdasági berendezkedésüket megint csak nem kapjuk meg a filmtől. Ahogy adós azzal is, milyen valójában ekkor a nemzetközi helyzet, csak félmondatokból sejtjük az alakulását a perzsák térnyerését.

A film készítéséről és fogadtatásáról itt olvashattok:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Tomyris_(film)&prev=search&pto=aue

Hmm, a kritikák!:) Jót mosolyogtam, hogy a történészek és a kutatók a Hérodotosz változatot, ami a forgatókönyv alapja, vitatják.... Ha bármelyik, a filmben említett nép történetére, eredetére rákeresünk a neten, akkor csak a kutatók vitájába botlunk... elméletekbe, ellentmondó véleményekbe:)))))))))))))
Szóval hajrá!:)))))))))))))))))))

KÉP: szemek... és micsoda tekintet! Almira Tursyn - a 15 ezer jelentkezőből kiválasztott Tomirisz szerepére. Sok mindent lehet vitatni a film kapcsán, de hogy ő tökéletes Tomirisz, azt nem!

Illiona 2020 okt. 23. - 12:50:57 Előzmény edimir
(238385/239047)
Tomiris

off

Szerintem helytelen ugy megközeliteni ezt a történelmi helyzetet, hogy a saját elveinket szinte belelátjuk. (én nem, akik persze hallgatnak azok is az én nézetemet osztják.)

Ne feledjük,Krisztus előtt 639 körül járunk, vagyis még a tatárjárás is több mint 1800 évvel van később, vagyis inkább az ókor közepén lehet.
Nem akarom Tomiris Királynő tetteit lekicsinyiteni, hiszen épp miatta, érte csinálták ezt a nagyszerű filmet, hisz enélkül valószinüleg a feledés homályába is veszett volna.

De azért azt sem szabad elfelejteni, hogy körülötte hatalmas birodalmak alakultak ki, jöttek létre, majd elbuktak, és jött az ujabb hódító, és egy ujabb birodalom stb stb stb...
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93perzsa_Birodalom#Az_%C3%93perzsa_Birodalom_kialakul%C3%A1sa
Kürosz egy hatalmas uralkodó volt, és igen, élet-halál ura volt a közel Keleten.
Nem volt egy humánus ember, (hiszen két törzsi vezetőt is kinyirt nemes egyszerűséggel,) de hát lehetett volna-e egy birodalom ura, ha nem ilyen? nem!

Idézet a Wikipédiából: "Közigazgatását Kurus és I. Dárajavaus perzsa király központosította. Rendkívül gazdag és sokszínű művészettel rendelkezett, felszabadították a zsidókat a babiloni igából és toleráns módon viszonyultak a vallási kisebbségekhez. Az emberi jogokat a Kurus által kialakított törvények biztosították. "
Nos, hol is irnak Kurus embertelenségéről, meg az általad emlitettekről? egyszerűen nem találom..... :)

Szerintem csak annyit lássunk bele a filmbe, amit az elmond nekünk. Nem kell semmi többet, persze kevesebbet sem.
A békét nem teremtette meg Tomiris királynő, hiszen mind a napig azon a tájon fegyverropogás hallatszik. (Afganisztán pl.)
Ez a film egy kivágott metszet a történelemből. egy szép mese, aminek van valamennyi valóságalapja. és persze hogy a királynőt pozitiv tulajdonságokkal ruházták fel az alkotók.
Részben hogy el lehessen adni (én megnéztem volna, ha másmilyen akkor is), másrészt kicsit szépiteni kell az ősöket (vajon melyik nemzetét?),(mi magyarok is azt csináljuk) részint üzenni kell a ma emberének is.
A hatalom (és a pénz hatalma) korát éljük, a tarsadalomban kialakultak a nagyon nagy vagyonnal rendelkezők, és a nagyon nagyon szegények, a munka ismét robottá vált, amiért épp csak annyit kapnak a munkások, ami a szüken vett megélhetésre elég. Mi ez ha nem rabszolgaság? Ma? Hol? Keleten?
Tomiris akarta az északi törzsek szabadságát, ugy közben rabolgat, öldös, fosztogat.
Az ellenségeinek biztosan ő volt a gonosz. És ez igy van jól. Ha majd az ellenségei is csinálnak egy ugyanilyen jó filmet, akkor visszatérünk az itt irtakra is.
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 12:26:12 8/10 Előzmény edimir
(238384/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Tomirisz királynői öltözékének alapjául a film készítői valószínűleg a szaka királyi öltözéket választották, az Issyk kurgánból származó "Az arany harcos" leletet. A masszagéták is a szakákhoz tartoztak, így ezúttal egy régészeti leletet is bekapcsolnak az autentikus ábrázolás megteremtéséhez.

KÉP: "Az arany harcos"

A kép forrása és a szakáról az ismertető:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Saka&prev=search&pto=aue

Érdemes a szócikkbe beleolvasnunk.

A behisztuni feliratban ott találjuk a szaka három csoportjának egyikeként a saka tigraxaudákat, azaz hegyes sapkájú szakákat. A filmben Tomirisz édesanyja, aki a szülésbe hal bele épp a tigraxauda származású.

A MŰVÉSZET bemutatásánál olvashatjuk: "A szaka hatásokat Koreáig és Japánig azonosították. A különféle koreai tárgyakról, például a Silla királyság királyi koronáiról azt mondják, hogy "szkíta" kivitelűek. [126] Hasonló koronák találhatók a kontinenssel való kapcsolatok révén a japán Kofun-korszakban is . [127]

A két hivatkozott forrás:
126. Tillia Tepe-ben felfedezett szkítákhoz hasonló koronák"később, az 5. és 6. század folyamán jelennek meg az ázsiai kontinens keleti szélén, a délkelet-koreai Silla Királyság tumulus sírjaiban." Afganisztán, les trésors retrouvés ", 2006, p282, ISBN 978-2-7118-5218-5

127. "金冠 塚 古墳 - Sgkohun.world.coocan.jp" . Archivált eredeti on 2011-07-22 . Letöltve: 2010-12-14 .
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 12:02:41 8/10 Előzmény Illiona
(238383/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Az általad utalt szokás, három ellenség fejének levágása, mint a harcos nők férjhezmenetelének feltétele....

A menekülő serdült Tomiris megmentője Sardana, a savromat főnök lánya, harcos nő....
Amikor Sardana rákérdez Tomirisztől, hogy hány ellenséget ölt meg, s annak válasza, hogy két férjhez is elegendőt Sardana törzsének szokásainak megfelelően, akkor ezzel a kis bárbeszéddel egy ókori forrást idéznek fel, a film készítői ismét egy felvillantó ábrázolással élnek.

A savromat törzs eszerint valószínűleg a szarmata törzsek egyike lehet, bár van, aki szkítának tartja őket.
Az említett ókori forrás:
Hippokratész (De Aere XVII.) leírja háborús asszonyaikat és szokásaikat:

"Asszonyaik, amíg szüzek, lovagolnak, lőnek, dobva dobják a gerelyt, és harcolnak ellenségeikkel. Addig nem teszik félre szüzességüket, amíg meg nem ölik három ellenségüket, és nem házasodnak össze, mielõtt a hagyományos szent szertartásokat elvégezték volna"

Forrás: A szarmaták - https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatians&prev=search&pto=aue
8/10
edimir 2020 okt. 23. - 00:10:58 8/10 Előzmény Illiona
(238382/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Hogy mennyire "teher" Tomirisz emberségessége? Szerintem nem teher, inkább a virágzás záloga.
Amikor a másik, vele szövetséges törzs hadseregének élén tér vissza, hogy megütközzön a masszagéták (saját törzse) seregével, akkor a csatát és a felesleges vérontást elkerülendő az összecsapás előtt saját jogos trónigényét hangoztatja és azt, hogy csupán azokkal akar harcolni, akik apját orvul meggyilkolták.

Azok ketten persze bátran rátámadnak a magányos női lovasra, mit sem sejtve annak kivételes harci képességeiről. Őket Tomirisz seperc alatt el is intézi... elmarad a csata, nincs további vérontás!

Visszatérve a masszagéták törzsi köpontjába, apja gyilkosainak családját sem irtja ki hetedíziglen, sőt... egyszerűen kiutasítja a törzs területéről a nőket és gyerekeket... Hogy ezzel a későbbi esetleges bajkeverőknek kegyelmezett meg? Talán, de fontosabb, hogy nem indítja el a bosszú/leszámolás végtelen láncolatát a törzsön belül, hiszen a gyilkosok családjának rokoni szálai átszőhetik a törzset. Nyugalmat teremt, a maga részéről húz egy vonalat, eddig....

Ha belegondolunk abba, hogy az egyetlen élő szülőjét vesztette el miattuk Tomirisz, hogy apja megölése után rá is vadásztak, hogy apja hűséges harcosait, az őt mentő embereket is megölték... hogy csaknem ő is áldozatul esett ennek az üldözésnek.... a vesztesége hatalmas, a bosszúja ehhez képest nagyon visszafogott..., mert itt már megmutatkozik az uralkodói erény, a saját sérelmét alárendeli a köz javának, a törzse érdekének.

Igen, ez a film leegyszerűsítő és az ellentétekre alapoz... Király... A népe van érte, vagy ő van a népéért? Küroszt és Tomiriszt e kérdés alapján is mérlegre téteti velünk a film. A válasz is egyértelmű, adott egy zsarnok és egy népéről gondoskodó uralkodó. Hogy más a lépték az országukra nézvést? Igen, egy világbirodalom kontra egy kis törzsi szálláshely a pusztán, de ettől még a film készítői igenis fontosnak tartják, hogy feltegyük a kérdést. S így bizony a világbirodalmat létrehozó Kürosz emberségben alulmarad Tomirisszal szemben....

KÉP: a masszagéták "trónja"
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 23:23:17 8/10 Előzmény edimir
(238381/239047)
vérszerődés - a kézen ott az apai szarvasos gyűrű....
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 23:21:18 8/10
(238380/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Ha már "csodaszarvas", akkor egy másik ismerős motívum is felbukkan.... a vérszerződés...

Tomiriszt befogadák egy másik törtzs harcos lányai maguk közé....

KÉP: seb ejtése a kézen....
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 23:16:00 8/10
(238379/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Ábrázolás - felvillanások - szarvas

A masszagéták legfőbb istene a tűzisten, mondjuk számomra nem volt vmi szimpatikus a törzs főpapja/sámánja, éreztem benne vmi fals dolgot, hamisságot, mint aki a hitet politikai célra is felhasználja. Érdekes, ahogy a rítus alatt halljuk a "Tengri" nevet is elhangozni....

Itt a történetben a masszagéták a szarvassal is vmiféle kapcsolatban állnak. A film úgy indul, mintha a csodaszarvas mondánk elevenedne meg. Egy gyönyörű szarvasra vadászik a király. A nemes vad elejtésével akarja megünnepelni, hogy végre utódja, fia fog születni....

KÉP: Tomirisz kezén apja gyűrűje a szarvassal....

Hmmm, érdemes a szarvasábrázolás mellett a kézre is vetni egy pillantást... hát igen, ez nem egy ápolt, kecses női kéz, ez a kéz izmos-inas, napcserzette... és bizony a körömágyban is ott sötétlik a föld, ahogy a puszta harcos lányához ez illik... Ja kérem, itt nincs olyan, mint a koreai sorozatban, ahol a csodálatos selyem öltözéken egy parányi makula sincs, érje bármi is a viselőjét!
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 22:59:15 8/10 Előzmény Illiona
(238378/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Hogy Tomiris férjét kicsit elpuhulttá tette volna a kb. 20 évnyi béke? Talán, de én inkább egyfajta naivitásnak érzem inkább, nem feltételezi, hogy egy másik uralkodó mennyire másként néz a világra, mint ő. A puszta népei között van csetepaté, egy kis fosztogatás, rablódadjárat a másik törzs települése ellen. Esetleg nem célszerű más harcias törzs területére betévedni vadászás közben, mert akár az életünkbe is kerülhet (lásd Tomirisz apja vadászata a film elején), de....

De semmiképp sem szólnak ezek a másik törzs leigázásáról, földjük elfoglalásáról. Tomirisz férje szemléletébe nem illik bele a "birodalom", a világuralom, ami Küroszt hajtja. Igen, Tomirisz férjétől távol esik, hogy a pusztán túl lásson, nem számol azzal, hogy egy roppant birodalom épült fel a szomszédságban. Ha úgy tetszik, megmarad amolyan "provincionális" szinten, nem látja át a nagyobb összefüggéseket, mert ezek az ő számára nem értelmezhetőek tapasztalata, értékrendje alapján.

Kíváncsi, meg akarja ismerni ezt az új szomszédot, ez jó, viszont túlságosan készpénznek veszi a perzsa kereskedő ámító szavait. Komoly baklövést azzal követ el, hogy fiát is magával viszi a perzsa udvarba. Pedig tudjuk, hogy a fiú trónörökös, s mint ilyen a masszagéták törzsének következő uralkodója, a jövő! Ezt semmilyen áron nem szabadott volna kockáztatni. Persze, szerezzen tapasztalatot, nem lehet vattába csomagolni... ám csak egy kereskedő szavára alapozva, valódi garanciák nélkül... ez nem vall uralkodói bölcsességre.

KÉP: Tomirisz és férje... Királynő és Király együtt...
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 22:31:12 8/10 Előzmény edimir
(238377/239047)
KÉP: az Istár kapu előtt egy másik kapu a királyi jelképpel.... hát igen, itt egy másik világ nyílik meg a puszta fiai előtt, lehet rácsodálkozni.... de az értékrendet azért nem zavarja össze, még mindig tudják, mi a fontos a számukra, még mindig két lábbal állnak a földön....
Illiona 2020 okt. 22. - 22:27:49 Előzmény edimir
(238376/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki?
Persze edimiren kivül, aki megnézte a Tomirist, és tetszett neki.
Mostmár szinte csak emiatt létezik ez az oldal, hogy igy uj filmekkel sorozatokkal ismerkedjünk meg. És ez szomorú.

Tomiris

off

Nagyon jókat írsz a filmről, látszik a figyelmesség.
És az is látszik. hogy ahogy megnézted, nem ereszt el.
Nagyon jó szavajárása van egy barátnőmnek, amit ide alkalmazni lehetett, ez pedig az hogy "ez film tesz hozzám", és pont ezt igy mondta edimir valamelyik este, amikor telefonon beszéltünk a filmről.
Én magam is igy vagyok vele, sokszor még esténként belenézek, egy rövid tízpercre, valamikor a Farkastotemmel voltam igy. Mondjuk azóta ( a Farkastotem) nem is néztem ennyire jó filmet.
(Pedig azóta már néztük együtt a Élősködők cimű filmet is)

Többször megemlited, hogy Tomiris mennyire emberségesebb, humánusabb volt, mint akár a perzsa uralkodó, Kűros, vagy mint akár a saját népe.
Azért én nem vagyok ebben biztos. Bár volt két-3 olyan jelenet, ahol valóban egy humánusabb oldalát mutatta meg, de azért ebben az időben ezt egy uralkodó nem tehette meg! Az is látszik, hogy amikor férjhez ment, és a gyereke felnőtt, legalább 20 év telt el békében és ezalatt mennyire elpuhult a férj, (és ő is) a rá leselkedő veszélyt nem is érzi meg. Pedig ez hatalmas "hiba".
És hiába humánus, a nagy Perzsa birodalom terjeszkedése ugy tünik megállithatatlan.
Vagyis én a királynő humánusságát inkább érzem tehernek, bár megértem hogy a film készitői hatni akartak a ma emberére is, hiszen számtalan konfliktus a mában is előfordul, és ez ennek a filmnek a valós mondanivalója.
8/10
edimir 2020 okt. 22. - 22:19:53 8/10
(238375/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Számomra nagy erénye a filmnek az ábrázolás módja, ahogy nem megy el a látvány, a monumentelitás, a szem lenyűgözése irányába. Pedig micsoda pompa, tobzódás lehetne mondjuk a perzsa udvar bemutatása során... Ehelyett kapunk ügyesen felvillantott képeket... egy Istár-kaput, de ugyanakkor a jövevényeket körüldöngő kéregető nincsteleneket, tűznyelőt és árust... s mindez szinte belefér egy percbe.... mert az a cél, hogy megteremtse a milliőt, bemutassa, mennyire más, mint a puszta, az értékítéletet ránk bízza... vedd észre a gazdagságot, a forgatagot, a pezsgést, de érzékeld az árnyoldalát is.....

KÉP: az Istár-kapu
8/10
edimir 2020 okt. 21. - 22:02:51 8/10
(238374/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

A film jól operál az ellentétbe állítással...perzsák és masszagéták... Kürosz és Tomirisz... hübrisz és mértékletesség.... mohón terjeszkedő birodalom és egy kis nép szabadságvágya... s ebben benne is a lényeg.

Kapunk egyik oldalon egy olyan világuralomra törő birodalmat, amiben ott a mérhetetlen gazdagság, szinte kifogyhatatlan források, luxus és élvezetek a felső vezetői rétegnek, de ugyanakkor a népeinek nyomora... a puszta törzseinél is van egy belső tagozódás, de nincs ekkora szakadék a társadalmi rétegek között, van összetartás, gondoskodás..

KÉP: Kürosz tróntermében fogadja a masszagéták követeit, Tomirisz férjét és fiát... Párbeszéd a két király között rávilágít a kétfélé szemléletmódra... amelyekről kiderül, hogy nem egyszerűen csak ellentétesek, de ez az ellentét feloldhatalan is.... nem lehetnek szövetségesek.....

8/10
edimir 2020 okt. 21. - 21:38:02 8/10
(238373/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Nagyon érdekes a filmben a színek szerepe. Néha olyan érzésem volt, mintha fekete-fehér filmet látnék, nincsenek erős, kontrasztos színek, inkább a tompa földszínek dominálnak. Így aztán a fel-felbukkanó arany és vörös szinte berobban a szemünkbe, irányítja a tekintetünk, kiemel, jelentést hordoz....

KÉP: Tomiris királynő a serege élén - a vörös-arany, a magas süveg együtt megteremti a királynői méltóságot... ez a nő meg is felel maradéktalanul ennek a méltóságnak, sőt... egyénisége adja a méltóság valódi tekintélyét és hihetetlen erejét....
8/10
edimir 2020 okt. 21. - 21:31:19 8/10
(238372/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Mivel felirattal néztem, így az eredeti hangot hallottam, a nyelv izgalmasan hangzott a fülnek, kissé pattogott, ami nem csoda, hiszen csupa határozott ember beszélt nagyon is erőteljesen, jókora vehemenciával képviselve a mondandóját.

Viszont van egy különleges karakter, a perzsa kereskedő, akinek olyan minden szava, mint a pergetett méz, kényezteti a fülünk a lágy behízelgésével. Hát igen, eladná nekünk a homokot a Szaharában, vagy rávenne bennünket bármilyen vállalkozásra..... A filmben épp ez a szerepe, elhitetni, rávenni, meggyőzni.... Igazi métely, mindent és mindenkit megront, tönkretesz....

KÉP: a perzsa kereskedő

A feltett képeket a Trailerből vágtam ki.
8/10
edimir 2020 okt. 20. - 22:34:44 8/10 Előzmény Illiona
(238371/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Ölj, vagy te halsz meg. Épp ezen az egyszerű képleten igyeksik emberségégel változtatni Tomirisz. Két jó példa is mutatja. Az egyik, amikor rabló céllal betörnek egy másik törzshöz, és itt magával viszi az árva szolga gyermeket, hogy harcost neveljen belőle. Nem tart attól, hogy a fiú felnőve majd bosszút áll rajta. S valóban, a leghűségesebb embere lesz.

A másik példa a férje és fia temetésekor, amikor a sírnál feláldozandó három embert nem engedi legyilkolni, hogy a halottak szolgái legyenek a túlvilágon. Az élet fontosabb, mint szeretett halottainak túlvilági "jóléte".... ez a három ember inkább szolgálja élve a törzset, harcosként, anyaként, dolgozzanak, harcoljanak a jelenért! Nekem ez roppant szimpatikus üzenet.

Hogy mennyi ellenség levágott feje kell egy harcos lánynak? Három!:) De ha ezt levágta harcban, akkor nem egyszerűen csak férjhez mehet, hanem maga választhat férjet magának, ez pedig szerintem nagy különbség. A hadi tettével mintegy kiérdemli, hogy maga döntsön, szinte egyerenrangúvá válik a férfiakkal, mindenesetre nem alázatos, kiszolgáltatott alárendelt.

Mégis érezzük, hogy a "harcos nők" férjhez menve nem uralkodnak a férjük felett. Megválaszhatták életük párját, de aztán hagyják a férfit férfinak maradni, nem kasztrálják az akaratát, a döntéseit. Tomiris fiát nem az anyja tanítja a harcművészetre, az apja veszi át főként ezt a szerepet. A perzsa kereskedő mézes szavai a királyt elbódítják, Toririsz tisztán látja a veszélyt, de nem akadályozza férjét az utazásban, csak figyelmezteti, s megteszi az óvintézkedéseket, ami tellik tőle... megfigyelőt küld titokban.
8/10
edimir 2020 okt. 20. - 22:09:59 8/10 Előzmény Illiona
(238370/239047)
Off

Tomiris - kazah film

Spoiler

Kicsit körülményesen, de sikerült megnéznem... online, angol felirattal, sajnos az oldal nem engedte a letöltést.

Kezdjük ott, hogy én még nem igazán láttam kazah filmet, de így elsőre nagyon bejött.

Egyszerű történet, kellően letisztulva, nem túl bonyolult jellemekkel, történetvezetéssel, igazi "legenda", mese hősökről. És ettől jó, ettől működik, hogy nem vállalja túl magát, hanem megteremti a kort, benne életre kelnek a hősök, megcselekszik, amit származásuk, a "vérük" megkövetel.

S micsoda színészi játék! Hihetetlen erőt, mindent lebíró akaratot képesek sugározni az arcok, a szemek szinte sütnek ki a kőből faragott arcokból.

Tegnap kb. a film harmadánál járhattam, amikor felhívtam Illionát a filmről beszélgetni. Neki volt egy megjegyzése, itt nem lehet spoilerezni, hiszen az alaptörténetet ismerjük. Nos, valóban olvashatunk Tomirisről , különösen a perzsákkal, Kürosszal való összecsapásról, de a forgatókönyv mégis itt-ott finoman eltér ezektől, mert vmi mást tart fontosnak, mást akar kiemelni egy-egy mozzanatból, szereplő kapcsán. Ilyen változtatás a forgatókönyvben Tomiris fiának halála.

Nagyon izgalmas, ahogy a masszagétákat, Tomiris törzsét a film bemutatja. Számomra nagyon érdekes volt az építkezés, a kör alakú földvárszerű megoldás, vizesárok, híd.

KÉP: a masszagéták törzsének székhelye....

Hérodotos: Kürosz halála a VII. fejezet - a 48. oldalon kezdődik: https://mek.oszk.hu/09900/09909/09909.pdf

Itt két írás Tomirisz/Tomyris/Tomürisz - ról:
https://www.xn--trtenelmiportre-8sb.hu/tomurisz_a_masszagetak_kiralynoje/

https://baalvany.blog.hu/2019/05/29/tomris_khatun
Illiona 2020 okt. 13. - 15:27:22
(238369/239047)
Tomiris

off

Hogy mikor is élt ez a királynő, és mikor játszódik ez a film?
Ez I. Kurus Óperzsa uralkodó éveihez tudjuk kötni, vagyis i.e. 639 körül.
https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Kurus

Illiona 2020 okt. 11. - 22:45:30 Előzmény werzsi9
(238368/239047)
Érdekes.
Mindenesetre nagyon kegyetlen élet volt az akkor, amikor egyetlen kérdés volt az ember életében: ölsz, vagy téged ölnek meg. Mégis szaporodtak, mindenütt sok gyerek rohangált, Népek , törzsek keletkeztek, míg népek, törzsek eltüntek.
Az is érdekes volt, hogy egy eladósorba lévő harcos nő akkor mehetett férjhez, ha megfelelő számú ellenséget megölt. itt a filmben is kérdezték Tomirist, hogy hány ellenséget ölt meg eddig, és a válasz: két férjevalót. (mennyiségi egység :))) )
werzsi9 2020 okt. 11. - 14:32:11 Előzmény Illiona
(238367/239047)
Szeretném megnézni ezt a filmet, ezért szurkolok, hogy felkeltse az érdeklődését egy szorgalmas fordítónak. Az érdeklődésemet főleg az keltette fel, hogy a film helyszíne és annak népessége eszembe juttatta egy magyar génkutató csoport munkásságának nemrég ismertetett eredményét. A kutatócsoport a honfoglalás kori vizsgálatokban az archeogenetika módszereit használta fel. Kizárólag az Árpád-házi királyok DNS-ét vizsgálták. Megállapították, hogy ők kivétel nélkül egy olyan népcsoportból származnak, amely az ókori Baktria területén élt. Ez a jelenlegi Észak-Afganisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán déli területe. Ott helyezkedtek el 4500 évvel ezelőtt. Később nyugatabbra vonultak, Szkítia területére, ahol a masszagetek is éltek. Ennek a népcsoportnak volt a királynője Tomürisz.
Azt még megjegyzem, hogy ez a kutatás nem a magyarság, hanem az Árpádok genetikai vizsgálatára irányult.
Ezeken a helyeken találkoztam az említett témával:
https://magyarnemzet.hu/belfold/baktriatol-a-karpat-medenceig-ujra-kell-ertelmezni-az-okori-irasokat-es-a-magyar-nepi-hagyomanyt-8424387/
és
https://mediaklikk.hu/video/ez-itt-a-kerdes-2020-09-17-i-adas/

Illiona 2020 okt. 10. - 16:20:05
(238366/239047)
Tomiris - Kazah uj film

- off

Ez a film Kazahsztánban készült, a wikipédia azt irja, iráni származású volt, viszont Bán Mór őt szkita királynőként említi.
Ezen nem akadjunk föl, bárkinek is lehet igaza, meg nem is.
Én erről a filmről még készültekor éppen Bán Mór oldaláról értesültem, ott olvastam erről a filmről, és Tamaris királynőről.
Illiona 2020 okt. 10. - 16:10:55
(238365/239047)
Tomiris off

Itt egy ujabb film, nagy sikert igér, már letölthető is, és angol felirat is van hozzá. (Avistáról tölthető, és a Subscene oldalon egy csomó googlézható angol felirat.)

Ez a film Kazahsztáni, ez lesz az első film amit nézek ebből az országból.
Ne feledjük innen származik minden idők legszebb hangú énekese is, Dimash!(örök kedvenc kategória)

Még gondolkoztam is, hogy lehet e ezt egyáltalán idehozni, hiszem Kazahsztán már nem is annyira Távol-Kelet, de épp lehet az is?
"Meg ha" mindig megyünk egy kicsit kelet felé., akkor talán elérünk ide Magyarországra egyszer, és áradozhatunk arról, milyen csodás történelmi filmet készitettek honfitársaink (álom kategória).

Tehát Tamiris szkita királynőrőről készült, akinek az élete nem volt egyszerű, és akkor finoman fogalmaztam.
A wikipédián található leirások, és fellelhető képzőművészeti alkotások gyüjtemánye, mindenki elolvashatja.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%BCrisz
egy kicsi részlet innen:
" Tomürisz (kelet-iráni: Tahmirih, „Bátor” a masszaget szövetség ászi királynője volt; a mai Türkmenisztán, Afganisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán egy részén uralkodott. Hérodotosz szerint Tomürisz győzte le és fejeztette le II. Kurus perzsa királyt, az Óperzsa Birodalom alapítóját.

Számos görög történetíró megírta Tomürisz legendás történetét, mely szerint a királynő legyőzte a területe meghódítására érkező II. Kurus perzsa királyt és lefejeztette. Hérodotosz szerint Kurus először csapdába csalta a masszagétákat, hátrahagyott egy tábort bőséges lakomával és borral, és mikor a masszagéták seregének egyharmada itt álomba merült (mert nem voltak hozzászokva a borhoz), lecsaptak rájuk és többségüket foglyul ejtették, köztük a sereg vezérét, Tomürisz fiát, Szpargapiszészt is, aki felébredvén szégyenében öngyilkos lett . Tomürisz ezt követően minden erejével azon volt, hogy legyőzze Kurust, a második csatában a masszagéták kerekedtek felül és lemészárolták a perzsákat. Kurus is a harctéren esett el, Tomürisz megkerestette a testét, levágatta a fejét és egy vérrel teli tömlőbe mártotta: „Bár élek és győztem, mégis megöltél engem, mert fiamat csellel elfogtad, ezért, ahogy megígértem, kielégítem vérszomjadat!” Xenophón szerint azonban saját ágyában halt meg békében. "

Lám-lám, igy jár az, aki nem ismeri a bort !!!

egy magyar feliratos trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=e0UyswHpCNM
Illiona 2020 okt. 10. - 15:28:56
(238364/239047)
Sziasztok!
Na, akkor még egyszer nekifutok, hátha sikerül :))

Akkor a cím helyesen: The Fokushima 50

Eddig ki látta? én ma tervezem, csak sajnos még ma is munka van... :((((

Kép: The Fukushima 50
Illiona 2020 okt. 08. - 17:42:20
(238363/239047)
Fukushima 50

na még egy kép, mert nem jól irtam a címet :)))))))
Illiona 2020 okt. 08. - 17:41:16
(238362/239047)
Fokushima 50
Ez a film is letölthető lett ezen a héten, googlézható angol felirattal. Megvárom a hétvégét, nem akarom munka után, elfáradva este későn nézni ezt a japán filmet.
A képek nagyon szívszoritóak.
Igen mindannyian errefelé haragudtunk (én magam is) amikor a katasztrófa megtörtént.
De próbáltunk-e az ő fejükkel gondolkodni, az ő szemükkel látni? Vajon ők,a japánok hogyan is élték meg ezt a katasztrófát, hiszen őket sokkal közvetlenebbül érték ezek a negatív hatások.
Minket is érnek persze, és még sokáig, hiszen elbujni a környezet káros hatásai alól nem lehet.

No, meglátjuk!
Kép: a film plakátja
Illiona 2020 okt. 07. - 19:40:39
(238361/239047)
off
My Dangerous Wife
Sajnos ez egy sötét kép, rá kell kattintani, hogy lássuk, de egy borboltot mutat nekünk, nos pont igy kell tárolni, árulni a bort, emiatt a filmesek kapnak tőlem egy piros pontot!!!
off off
Ja! és a parafa dugó!
akár parafa, akár műanyag a dugó, hogy abba bele lehessen egy nagy, vastag tűt szurni, hát kétlem!
az annyira belefeszül, hogy képtelenség!!!
Egy másik sorozatban viszont jó testes vörösbort ittak, ami csavarzáras volt.
Ez egy nagyon kényelmes, uj megoldás, de testes vörösöket még nem láttam ilyenbe palackozni, de Koreába Spanyolországból, Ausztráliából viszik a vörösbort (náluk nem terem meg), ezeken a helyeken minden lehetséges.Még ami nem, az is!
Nálunk is nagyon feljövöbe van a csavarzár, a rozéborokat, és a fehéreket mind ilyenbe teszik mostmár.
A könnyebb vörösöket is, de a testesebb, korosabb vöröseknek kijár a parafadugó.
Bontani pedig a parafásat igazán izzasztó, kemény munka, a csavarzár pedig csak egyetlen mozdulat és kész, Csak hát az a fránya hangulat! Az nem jön meg egy csavarzártól :)))
Bocsánat, akit untattam!
Illiona 2020 okt. 07. - 19:27:22 Előzmény Ljerk
(238360/239047)
Sziasztok!
Már visszanéztem az összes modern sorozatot, ami tetszett a nyáron, és azóta, szinte semmi nem maradt. Most a kinaiakkal próbálkozom, de eddig még amit próbáltam mind túl bigyuta. Ez van....

Már-már én is kezdtem lemondani a koreai sorozatokról, és filmekről is, de most beindultak, ma és tegnap vagy 4 vadonatuj sorozat kezdődött. Ezek közül egy sem kosztümös, de én magam nem is bánom. Már elég volt azokből az egyforma ruhákból, intrikákból.

Ma az ujak közül a My Dangerous Wife ciműt néztem meg, illetve az eddig leadott 2 epizódot.
Hogy ez mennyire jó!
Nincsenek női főszereplők, ez már ettől is 10 pontot kap a 10 ből.
A főszereplő férfi , (Choi Won Young) eddig kizárólag "genya" szerepeket kapott, és nagyon jó is volt bennük, de azért a dicséretem kicsit felemás.
A történet:
egy nagyon lúzer férfi, aki természetesen még szeretőt is tart, nagy pénzhiánnyal küzd, és az egyetlen pénzszerzési mód, hogy a gazdag feleségét elrabolják valakik, és majd váltságdijat kérnek érte.
És ha már elrabolták, akkor öljék is meg!! - gondolja a férj, és hivja a rendőröket.
Persze minden más mint aminek látszik, és mindenki más, mint akinek látszik.
A piti csalók mögött csak sejtjük, hogy nagyobb, erősebb alakok rejtőznek.
ismertető:
https://asianwiki.com/My_Dangerous_Wife_(Korean_Drama)
Kép: a főszereplő aki épp próbálja megöngyilkolni magát. Ezekkel a képekkel kezdődik a sorozat, és a 2. epizód ugyanezzel ér véget.
Vagyis megérkeztünk a jelenbe. Mármint jövő kedden ( Hol van az még?)
10/10
Ljerk 2020 okt. 05. - 16:21:22 10/10
(238359/239047)
Egy régi sorozatot nézek, ami csak 158 részes (Age of Warriors 2003-4). :) A felénél járok, viszonylag jó nézhetőség szempontjából, ahhoz képest, hogy a hagyományosabb stílust képviseli. Azonban maga a történet véresebb, mint bármely japán történelmi sorozat, ugyanis Goryeo azon korszakáról szól, ami a God of Warral végződik. Azaz azt a korszakot eleveníti meg, amikor a hadurak átveszik a hatalmat, nem kímélve senkit, és semmit.

Silla készítői is sok apróságot, és egy fontos momentumot (egy nagy cél szentesíti e az eszközt?) merítettek belőle, láthatólag tetszett nekik a mozgalmas történet néhány pillanata.
10/10
kimbin01 2020 szept. 25. - 22:19:44 10/10 Előzmény Illiona
(238358/239047)
Igen, filmezünk, és amit megnézésre érdemesnek találok, megnézem, legyen az bármilyen nemzetiségű. A vírushelyzet miatt kisebb a felhozatal, és úgy vagyok már, hogy megválogatom. Oly sok "kár volt a celluloidért" filmbe botlottam bele, hogy alaposabban utánanézek előtte, mert ha belekezdek, óhatatlanul , optimistán azt gondolom, hogy később lehet jobb lesz. Előtte nyomozok, kritikát olvasok, nézettségi mutatókat, stb.
10/10
kimbin01 2020 szept. 25. - 22:14:50 10/10 Előzmény werzsi9
(238357/239047)
Sziasztok, szép estét!
Igen, nyertél, erre gondoltam. Bár a sorozatban látszódik, hogy elé van építve valahogy, valamiből, mert nempontosan így néz ki. Ha jól emlékszem földrengés féle volt, és megrepedt, ezt az igazival nem akarták megtenni.
10/10
Ljerk 2020 szept. 22. - 21:42:51 10/10 Előzmény Illiona
(238356/239047)
2002 és 2012 között Lee Yo-wonnak ezt az egy sorozatát nem bírtam elviselni, a többi mind jó vagy még annál is jobb volt.
Illiona 2020 szept. 22. - 20:28:52
(238355/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? filmet néz?

éppen találtam egy nagyon érdekes sorozatot, orosz ugyan, de a koreai Bad Love sorozat ujraforgatása.
meg is néztem gyorsan ezt az orosz változatot, nagyon üditő volt, nagyon tetszett.
Akkoriban sok évvel ezelőtt láttam a koreai változatot, igazi szenvedős mű , mindenki, az utolsó szereplőig boldogtalanul élt. Szerintem amikor a történet véget ért, ezek a karakterek utána sem tudtak boldogok lenni. De akkoriban még mindegyik koreai sorozatot megnéztem, azt hiszem ma már meg sem nézném az ilyen depressziós sorozatokat.
Amikor elkezdtem az orosz változatot nézni, az ötlött fel bennem, miért pont ezt a nagyon sírós, nagyon boldogtalan tragédiát vették meg, annyi más jó sorozat lett volna.
De azt hiszem hogy a nagy orosz lélek is akar szenvedni, hát íme! tessék!.

A sorozat (az orosz) a videán van fönn, "Hozd vissza a szerelmemet" címmel.
Nekem az orosz szereplők sokkal jobban tetszenek, valahogy élettel telibbek, vidámabbak, annyira csak amennyire a történet engedi. A orosz főszereplő férfi pedig az a tipikusan orosz: szőke, kék szemű stb...
Egy kis izelitő a korai változat feléből - némi modern lakberendezés, és sirás sirás sirás ájulásig...
https://www.youtube.com/watch?v=NiA-HJtxKwY

Kép: a két főszereplő a koreai változatban
werzsi9 2020 szept. 20. - 19:42:34 Előzmény kimbin01
(238354/239047)
Esetleg erre gondoltál?

(The Great Queen Seondeok. 1. rész)
10/10
kimbin01 2020 szept. 17. - 12:26:43 10/10 Előzmény Illiona
(238353/239047)
Sziasztok!
Nem erre gondoltam, hanem az egyik sorozatban szerepelt, az egyik jelentős szereplővel. Biztosan szép a napkelte, mikor nem az?
Illiona 2020 szept. 15. - 19:21:45
(238352/239047)
NEKEM!!! Nekem mindenképp ismerős. Na nem voltam ott, de a régen volt barátom M N egyik képén szerepel. Állitólag itt csodálatos a napfelkelte.
Nagyon magasan van, sokat kell gyalogolni, mégis reggelente (hajnalonta) néha kb 200 fotós is összegyülik ezen a szűk helyen, ha jó az időjárás előrejelzés.
Miután M N Gyeongjuban él, igy azon a környéken lehet 30 km-es körzetben.
10/10
kimbin01 2020 szept. 15. - 18:24:32 10/10
(238351/239047)
Vajon kinek ismerős? (kép a dokumentum filmből)
10/10
kimbin01 2020 szept. 15. - 17:38:56 10/10 Előzmény edimir
(238350/239047)
Sziasztok!
A 2. találkozó volt. A jelszó: viselj, vagy legyen nálad valami lila!
Cili biztosan megerősít ebben. Éppen Sakura napok voltak a füvészkertben, volt ott íjászat, harcművészet, minden. Ott vettük a lila levelű oxalis féleséget, meg levendula mézet.
Illiona 2020 szept. 15. - 12:27:32
(238349/239047)
Sziasztok!
2019-ben volt RAIN nagy filmje, a (Verseny a Szabadságért.) Race to Freedom: Uhm Bok Dong.

Nem hozott nagy nézettséget, valahogy pont ugy járt, mint mint kis hazánkban a Hídember.Dobozban végezte, pont ahogy kell.
De bármilyen maga a film, legalábbis a z átlag koreai mozinézőt nem érdekelte. Talán politikai felhangok miatt???)
Rain mindenesetre nagyon komolyan vette, sokat edzett, készült rá nagy nagy fegyelemmel, ahogy a többi filmjére is.
Most Maryu forditásában nézhetitek meg a Videa -n.
Nagyon nagy köszönet Maryunak a forditásárt, remélem eljut hozzá.
egy trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=L-tVwdmuUlk
8/10
edimir 2020 szept. 14. - 13:58:41 8/10
(238348/239047)
PÁLYÁZAT

Egy kis nosztalgia. Talán a 2. v. a 3. Libagoly Találkozónk (ebben Cilia az illetékes) volt a Füvészkertben.

Akár az ott készült régi fotókkal, akár újabbakkal lehet pályázni:

Legszebb Füvészkerti emlékek pályázat

http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/767f6c3e957e6df9c12572e7004a1842/f50ffe1596037edcc125853e006e3b01?OpenDocument