10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 19. - 00:50:27 10/10 Előzmény Illiona
(231547/239047)
Annak örülök, hogy lesz új koreai sorozat a tévében, de azért nekem is vannak fenntartásaim.
A Story5-ön lesz, ennek "megfelelõen" az eredeti 20 részt 40x30 percben adják le - ha ebbe még reklámot is tesznek, akkor az nagyjából már Barátok közt kategória lesz... :(
Az ismétlésekkel biztos nem lesz gond, a Hwajung-ot vagy 3x leadta a Story4, aztán még egyszer a Story5 (ha már megvették).

A szinkron nem szokott különösebben zavarni - az elején kicsit furcsa, aztán a színészek is belejönnek idõvel, ahogy megismerik az eredeti szereplõ gesztusait (a Hwajung-ban csak egyetlen hang idegesített, de az nagyon).

Viszont hogy miért pont a Királynõ egy hétre (anyám, micsoda ferdítés!) c. sorozatot vették meg?
Ezt pl. a mostaniak közül egyáltalán nem terveztem megnézni, de így persze azért fogom... :)
Park MinYeong viszont sajnos nem az esetem - a Sungkyunkwan Scandal-ban és a City Hunter-ben nagyon tetszett, de a Dr.Jin-ben már nem. Lehet, hogy SSH "túl öreg" volt hozzá (Mickey Yoochun és LMH hasonló korúak), de valahogy nem jött át a szerelmes nõ; és valahogy a Queen for 7 days-ben is ezt a merevséget láttam vele kapcsolatban (már amennyit láttam belõle). De mindenképpen kap egy esélyt, hogy meggyõzzön... :)

És még azon is elábrándoztam, hogy talán a hétnapos királynõ után (mivel ez bizonyos értelemben elõzménye a Saimdang-nak, hiszen ugyanaz a király, csak itt még fiatal és kevésbé paranoiás...) talán majd jól megveszik a Saimdang-ot is... Aztán persze belelógott a bilibe a kezem... :))))
Különben is, az biztos jóval drágább, és pl. Thaiföldön is még csak most vetítik...

Na de most már... jó éjt, szépségeSSH álmokat, kellemeSSH ébredést! :)
Goodbye Day (kissé már archív felvétel ez iSSH) https://www.youtube.com/watch?v=meT4iSRLnsc
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 19. - 00:09:27 10/10 Előzmény Illiona
(231546/239047)
Roppant módon irigyellek, hogy Te csak így lazán elborozgatsz a koreai ösmerõseiddel, de most kapsz egy háziföladatot!
Az a helyzet, hogy megnéztem a koreaiak Charlie-ját, bizonyos Jeon InKwon nevû énekest (egyébként 5 évvel fiatalabb Ch-nál), és tök véletlenül szembejött egy dala: a Don't worry, my Dear címet viseli és elvileg a Reply 1988 c. sorozat egyik OST-ja volt (eredetileg 1985-ös dal).
https://www.youtube.com/watch?v=oCK40r1zuu8

Hallgattam és valahogy maaarha ismerõsnek tûnt. Bevillant az Omega és az egyik legkedvencebb dalom, a Ballada a fegyverkovács fiáról (1970).
Szerintem mutasd meg a koreai ismerõseidnek, kíváncsi lennék mit szólnának hozzá... :)))
https://www.youtube.com/watch?v=YwCVippHY1c

"Tél fut az éjen át, nyílik a jégvirág,/Új bölcsõben sírdogál egy élet
Apja emeli föl, ebbõl a gyerekbõl/Fegyverkovács lesz, ha addig élek

Így is lett, bizony, de szólt egy szép napon/Ne csináljunk soha többé fegyvert
Nem lesz háború, könnyes, szomorú/Boldognak látok majd minden embert

Kis harangot önt, vándorruhát ölt/A haranggal a világot bejárja
Halkan zeng a dal, mit senki meg nem hall/S nevet rajta mindenki, ha látja

Egy nap visszatér, megáll, alig él/Már nem az, ki elment lehunyt szemmel
Apja jót nevet, nyisd ki két szemed/Ilyen a világ, s kell a fegyver

Tudom, tudom, tudom, tudom, fáj a szíved/Ohhh Mégis, mégis, mégis, mégis meg kell értsed
Ohhh Tudom, tudom, tudom, tudom, fáj a szíved/Ohhh Mégis, mégis, mégis, mégis meg kell értsed"

A "CDEFGAHC" sosem volt az esetem, a szolmizálással viszont sosem volt gondom...
A koreai dallam hangjai (elõször 0:45-tõl, majd 1:48-tól már csak ez a dallam ismétlõdik):
m m m s r' (7↑) d d d s m (6↓) l l l l s f m (4↓)
m m m s r’ (7↑) d d t t t (2↓) l l t d t t d r r d
És az Omega, egy hosszú intro után 1:12-tõl, majd versszakonként mindig fél hanggal feljebb kezdõdik a következõ sor:
d d d d s’ (5↑) f f f f d’ (5↑) d’ d d d t t l l l s (4↓)
d d d d s’ (5↑) f f f f d’ (5↑) d’ d d d t t d r r d (a hangok száma némileg függ a szöveg szótagszámától)

Persze nincs különösebb jelentõsége, lehet tök véletlen is... :)
De az biztos, hogy a Gyöngyhajú lány-t már kikölcsönözte (engedéllyel) a Skorpions a White Dove kapcsán https://www.youtube.com/watch?v=J55bvcVUM24
...legutóbb meg Kanye West csempészte bele valami dalába, abból viszont plágium-per lett... :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 22:24:40 10/10 Előzmény Illiona
(231545/239047)
Ez a Jejoongwon nagyon jónak tûnik a wikis ismertetõje szerint - gyorsan le is mentettem a feliratát, a részeket meg majd valamikor begyûjtöm hozzá.
Látom, játszik benne az Éden-i öcsike is; ott eléggé megosztó szerepe volt, viszont nagyon jól játszott. :)

A hajvágással kapcsolatban én meg épp a múltkor olvastam, hogy az egyiptomiak is a tetvek miatt borotválták kopaszra a fejüket és inkább parókát hordtak (de Egyiptom is Edimir témája... :)))

A hajviselet is érdekes: a történelmi sorozatokban látszik, hogy míg a koreai férfiak a hosszú hajukat kontyban hordták, addig a japánoknál és a "kínaiak"-nál (mert persze ott különféle dinasztiák voltak) szokás volt a hosszú haj mellett a homlokrész borotválása és csak a "maradékot" kötötték össze. Nem tudom, ennek mi lehetett az oka, nekem mindenesetre a koreaiak "frizurája" jobban tetszik.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 21:23:17 10/10 Előzmény edimir
(231544/239047)
Nicsak: egy japán, aki a Ming-eknek "súg"... (?)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 21:10:29 10/10
(231543/239047)
Általában meg szoktam nézni a Hírtv-n az Ázsia magazint, és szerencsére az adások fel is kerülnek a netre, ha elmulasztanám.
Dél-Korea mostanában leginkább az északiak fenyegetõzései miatt került a mûsorba, ezért örültem különösen a legutóbbi témának: magyar vonatkozása is volt ennek a húsz percnek, nem is akármilyen... :)
A Debreceni Egyetem 30ezer hallgatójából ötezer külföldi, közel 10 országból.
A koreaiak létszáma 100 körüli, külön kollégiumuk, éttermük van (és én még csodálkoztam, amikor egyszer rövid idõre arra jártam...:))
Két debreceni orvostanhallgatóval beszélget a riporter, szeretne valami rosszat és valami jót hallani rólunk. Rosszat nem mondanak (bár tudjuk, hogy alapvetõen udvariasak :))), csak a fiú említ egy furcsaságot, miszerint nálunk megállnak az autósok a gyalogosok elõtt… :)
A DE-en 30 éve folyik angol nyelvû orvosképzés - erre a képzésre készítik fel a diákokat otthon, Dél-Koreában egy ún. felsõ-középiskolai képzés keretében 2, illetve sz.e. 3 éven át, méghozzá a Tegu-tól (Daegu) nem messze fekvõ Geochang városában, egy magánintézményben.
Neve is van: GeoChang International School, University of Debrecen, Medical School.
A diákok biológiát, fizikát és kémiát tanulnak angolul, majd felvételiznek, és ha sikeresek, akkor Debrecenben végzik az orvosi tanulmányaikat. Nincs lemorzsolódás, általában mindannyian orvosok lesznek... A három magyar professzor is elismerõen beszélt róluk: a felkészültségükrõl, az eltökéltségükrõl, a szorgalmukról.
Egy tévedés azért elhangzott a mûsorban: a riporter szerint Koreában „az újszülöttek egyéves korukban jönnek a világra” - ami ugye tudjuk, hogy nem így van; a kicsik 100 napos korában ünneplik az elsõ születésnapot, ami a 9 hónapos magzati élettel együtt valóban egy év, így az elsõ naptári év már simán lehet kettõ… az a három hónapocska meg kit érdekel… :))))
http://hirtv.hu/azsia/vizsgadrukk-es-felveteli-del-koreaban-1403610
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 19:52:19 10/10 Előzmény Illiona
(231542/239047)
Ez a film tényleg jónak tûnik, itt a trailer-e: https://www.youtube.com/watch?v=yKnhYBlCJAA

Bár a történetet már leírtad, annyit még hozzátennék a wikipedia ismertetõje alapján, hogy a két fõhõs közül az egyikük egy laza, kockázatvállaló típus, aki elõbb cselekszik és csak késõbb gondolkodik, míg a másik a tökéletes ellentéte.
Sung DongIl (mint az egyik egyetemi professzoruk) meg már régóta kedvencem, elsõsorban a Chuno óta... :)

A filmet egyébként 6,13 millió dollárból forgatták: 5 nap alatt 1,9 millió nézõvel már 13,6 milliós bevételnél tartottak.
Most, öt héttel a bemutató után a 5,61 milliónyi nézõ 39 millió dollárt jelent - ezzel 2017-ben a 4. legmagasabb bruttó bevételt termelõ filmmé vált.
Az ázsiai országokon kívül az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Nagy-Britanniában mutatják be.
https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Runners
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 19:31:21 10/10 Előzmény Illiona
(231541/239047)
A másik a várakozásoktól elmaradó nézettségi adatok.
Mintha a filmek, sorozatok készítõi (legalábbis egy részük) nem értené a mai koreaiak lelkivilágát...

Ahogy Te is ellentmondást érzel az utolsó képkockák kapcsán, talán valami bennük is ott van.
De ezt már észleltük a Saimdang kapcsán is - hatalmas felhajtás volt körülötte, elsõsorban LYA visszatérése miatt.
Elõször is hónapokig tologatták a bemutató idõpontját, amit többek között ráfogtak a kínai embargóra - bár nem tudom, ennek mi értelme volt, hiszen Kínában azóta sem mutatták be, ha jól tudom...
Aztán egy viszonylagos ígéretes kezdet után fokozatosan csökkent a nézettség, és mire megfelezõdött, addigra már odáig jutottak, hogy meg is vágták és lerövidítették két résszel a sorozatot - ami nem igazán volt logikus, mert éppen a jelenben játszódó részek mellékszálait sikerült kiegyelni -, miközben a nemzetközi verzió sokkal sikeresebb volt a visszhangok alapján. Amennyit én tudok róla (a maláj verzió yt-ra felkerült részei alapján), az nekem jobban bejött (volna).
Ettõl függetlenül persze tetszett a sorozat, mert Saimdang és a Herceg halhatatlan szerelmét gyönyörûen mutatta be... (nem beszélve SSH-ról - sóhaj... :)))))
Viszont Saimdang férjével kapcsolatos kínlódásainak és a jelenbéli JiYoon férjébe való visszaszerelmesedésének bemutatása: mintha a házasság intézményének reklámja, netán oktatófilmje lett volna. Pedig valószínûleg a koreaiak enélkül is el tudják dönteni, mi a jó nekik...

De errõl már nagyon sokat beszéltünk korábban, míg a Gunhamdo-t pedig egyelõre felirat nélkül ill. félig-meddig láttuk csak...
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 18. - 19:03:50 10/10 Előzmény Illiona
(231540/239047)
Szép napot Mindenkinek! :)
Egyébként nem tudom, mire gondolsz pontosan, de ha mondjuk a film végén a robbanás jellegzetes képére - akkor azzal kapcsolatban ideteszem, amirõl "beszéltünk" a facén.
Persze nem én vagyok ilyen okos, hanem a gugli az, de a kíváncsiság nagy úr és ha már egyszer összeszedtem... :)

Mivel a sziget 15 km-nyi távolságra van Nagaszakitól, így a hõhatás és a lökéshullám biztosan nem érte el, és szerintem a sugárbetegség is csak kisebb mértékû lehetett, ha kialakult akkora távolságból… (lentebb 3,5 ill. 3,7 km-ig terjedõ hatások vannak feltüntetve)
Hashima-sziget (japán beceneve Gunkandzsima, vagyis „csatahajó-sziget”, innen a film koreai címe: Gunhamdo) Nagaszaki városához tartozik Japán délnyugati részén, a várostól 15 km-re.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hasima

„Az atombomba esetén a tûzvihart nem csak a hõsugarak okozták, hanem a robbanás következtében összedõlt házakban kigyúló konyhai tüzek is. Hirosimában a hipocentrum két kilométeres körzetében a város porig égett, a magas hõ hatására pedig az tárgyak is megolvadtak, mint az üvegek és kerámiaedények.” (Spirit of Hiroshima, 64.) „Nagaszakiban hét négyzetkilométer égett le, a szél sebessége pedig elérte az 55 kilométert óránként.” (Ábel, 204.)
http://atombombak.blogspot.hu/2011/03/tuzvihar-avagy-vilageges.html?m=1
És ugyaninnen a konkrét adatok:
1. HÕHATÁS. A robbanást követõen körülbelül három másodpercig erõs hõsugarak lövelltek szét a epicentrum minden irányába. A hipocentrum közelében a hõmérséklet elérte a 3000-4000°C-ot. Az emberek halálos égési sérüléseket szenvedtek. Csak azon az oldalukon égtek meg, ami az epicentrum felé fordult, de még 3,5 kilométerre is voltak, akik megégtek. A hipocentrum 600 méteres körzetében a tetõcserepek megolvadtak. 1,8-2 kilométerre a ruhanemûk meggyulladtak. 2,5 kilométerre fellángoltak a fa tetõszerkezetek, 3 kilométeren belül pedig megperzselõdtek a fák és az elektromos póznák.
2. LÖKÉSHULLÁM. A bomba második azonnal érezhetõ hatása a robbanás által okozott lökéshullám volt. Az epicentrumban képzõdött magas nyomású levegõ hirtelen, nagy sebességgel terjedt ki. Körülbelül 10 másodperc alatt a lökéshullám 3,7 kilométert tett meg. Amikor a robbanás ereje lecsillapodott, a középpontjában nagyon alacsony volt a nyomás, ezért a környezõ területekrõl a levegõ visszaáramlott. A hipocentrum 2 kilométeres körzetében a faépületek nagy része megsemmisült. A vasbeton épületek állva maradtak, de súlyosan sérültek, megrogytak, ablakaik betörtek, és a robbanást követõ tûzvészben kiégtek.
3. SUGÁRZÁS. Az atombomba harmadik fõ hatása az volt, hogy a robbanáskor súlyos károkat okozó sugárzást is kibocsátott. A sugárzást alkotó részecskék behatoltak az élõ testekbe, roncsolták a sejteket, a vért, megváltoztatták a csontvelõ vérképzõ funkcióját és tönkretették a belsõ szerveket.
A sugárbetegség kialakulása függ az ekvivalens dózis mértékétõl, ami a sugárzás roncsoló hatásától és az abból az élõ testet ért dózistól függ.
http://atombombak.blogspot.hu/2011/02/az-atombomba-hatasai-1-hosugarak.html?m=1
http://atombombak.blogspot.hu/2011/03/az-atombomba-hatasai-2-robbanas.html?m=1
http://atombombak.blogspot.hu/2011/03/az-atombomba-hatasai-3-sugarzas.html?m=1
Érdemes elolvasni a hozzászólásokat is a viszonylag rövid bejegyzések alatt.

És még egy cikk a nukleáris fegyverekrõl, meg arról, hogy pl. mi a különbség az atom- és a hidrogénbomba között...
http://www.erdekesvilag.hu/hirosima-es-nagaszaki-az-atombomba-ledobasa-utan-megdobbento-fotok-az-iszonyatos-pusztitasrol/
Illiona 2017 szept. 18. - 16:44:01
(231539/239047)
itt az ismertetõje a filmnek:

http://asianwiki.com/On_the_Beach_at_Night_Alone
Illiona 2017 szept. 18. - 16:35:55
(231538/239047)
az On The Beach at Night Alone c mûvészfilnek is lett angolja!
Mondjuk jó sokat kellett várni rá, már hónapok óta van film az Avistán, a felirat ugyanott.

A film Hong Sang Soo uj, 2017-es filmje.

Kép: a filmbõl
Illiona 2017 szept. 18. - 14:48:56
(231537/239047)
The Battleship Island

http://kbsworld.kbs.co.kr/news/news_view.php?no=17572

A film nem hozta a várakozásnak megfelelõ nézõszámot, és most bizony az okokat kutatják.
Song Jong Ki is nyilatkozott.

Az én kérdésem az, hogy több lett-e a film azzal. hogy õ is játszott benne, vagy csak drágább???
Song Joong Ki arról ismeretes, hogy a házasságával kapcsolatban MINDEN NAP jelenik meg kép, meg hír, mint egy celebnek.
Persze ez nekik kettejüknek jó hir, de vajon a mozinézõk is igy gondolják?

"A "The Battleship Island" egy forgatókönyv, amely a koreai történelmet a japán megszállás idején kezeli. A kiadás elõtt várható volt, hogy rekordszámú közönséget vonzanak, ám ellentmondásba merültek a film történelmi kutatásainak hiányában, a film kritikát kapott, és a vártnál kevesebb közönséget kapott.

Song Joongki azt mondta: "Szomorú voltam a box-office rekord és a kritika által a film kapta, de azt hittem, hogy objektíven kell gondolkodnom magamon. Ha jobb lett volna, talán jobban átadhattam volna az üzenetet a közönségnek .”
"

A másik, hogy mit jelenthet az, hogy ellentmondás a történeti kutatásokban? ( olvassanak minket, Micike mindent kikutatott már.)
Kép: The Battleship Island
Illiona 2017 szept. 18. - 12:26:50
(231536/239047)
Illiona 2017 szept. 18. - 07:45:02
(231535/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

ha hétfõ, akkor boxoffice

http://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2017-09-15-~-2017-09-17-110162.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

az itt általam nagyon ajánlgatott Midnight Runners 5 638 839 mozilátogatóval büszkélkedik, ami bizony a nagy világmegváltó filmekhez képest nagyon jó!

Kép: Midnight Runners
Illiona 2017 szept. 17. - 19:02:01
(231534/239047)
Midnight Runners

Kép: természertesen ebben a filmben is hánytak...
Vajon miért is csodáslkozom...
Illiona 2017 szept. 17. - 15:58:40
(231533/239047)
midnight Runners
Illiona 2017 szept. 17. - 13:55:05
(231532/239047)
Mindnight Runners

megnéztem felirat nélkül, hát nagyon jó film pici, jelentéktelen hibával.

Ötletes, jó forgatókönyv, a két szinész is nagyon jó.
Nem az a világmegváltó nagy film, de igy vasárnap délután kellemes kikapcsolódás.
Van egy nagyon nagy üzenete is mindannyiunknak, de majd ha mindenki már látta, akkor elmondom :))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 02:01:04 8/10
(231531/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

De hiába indulna a felháborodott ming császár Vé ellen....

KÉP: - felirat - bizony itt is üres a kincstár... és ráadásul ott van belsõ problémaként Bo Bai lázadása... márpedig a belsõ baj elhárítása élvez elsõbbséget....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:57:30 8/10
(231530/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Okinava hercege nem a rizst intézi a japán seregnek...

KÉP: - felirat - hanem Mingben jelenti a japán támadás tervét....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:55:36 8/10
(231529/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

KÉP: Látogassunk el Mingbe is....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:54:16 8/10
(231528/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Annál szigorúbb és kíméletlenebb Japánban a katonai rend... Finisben vagyunk, itt már nincs pardon, legalábbis Kato ezt nem ismeri.

KÉP: a felesége szüléséhez kiszökõ katonát Kato a katonák elõtt végzi ki, hogy példát statuáljon....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:50:58 8/10
(231527/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

KÉP: ... és megbékél vele.. úgy tûnik, kettejük kapcsolata rendezõdik, a király megbocsát...
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:49:06 8/10
(231526/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Csoszonban idõközben a király megkapja Li Szunshin hálálkodó levelét, amiben a királynak megköszöni a teknõshajók építésének támogatását. A király így megtudja, hogy hadügyminiszterünk az õ nevében járt el....

KÉP: - felirat - a hadügyminisztünket (valójában tanácsos már) maga elé rendeli....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:42:52 8/10
(231525/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Cusima nem küldött a seregbe katonát...

KÉP: - felirat - a régens haragja nem ismer határt... Szegény Jositosi és a cusimaiak bajban... Cusima 10 ezer lakosú, 5 ezer katonát kellett volna kiállítania, ami ugyebár lehetetlen... de Hidejosinál nincs apelláta, akkor nõkkel pótolja ki a létszámot!

Egyébként a Japán egyesítés során elhúzódó polgárháború nem csak emberveszteséget, de elszegényedést is hozott az országra.... De Hidejosi kegyetlen önkénye még elfedi a problémákat... úgy tûnik, erõszakkal még kifacsarható mindaz, ami a hadjárathoz kell...
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:34:35 8/10
(231524/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

De egy röpke haladék még adatik Csoszonnak. Ellátmány nélkül nem lehet hadjáratba indulni...

KÉP: - felirat - márpedig Okinava még nem küldte el a sereg számára a 20 ezer zsák rizst....

de vmi más is hiányzik még....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:30:54 8/10
(231523/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

KÉP: - felirat - Hidejosi bizony már másnap indulna is Csoszon ellen...
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:29:12 8/10
(231522/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

KÉP: Nagoja, a japán hadsereg központi tábora, ahol már gyülekezik a Csoszon elleni had... Már ott magasodik az erõd, a tengeren ott a flotta..... szegény csoszoni király, ha látnád, no, akkor fájna csak a fejed igazán....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:25:43 8/10
(231521/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

KÉP: - felirat - súlyos dilemma... Tényleg, ki a fontosabb, a király vagy a nép érdeke? A megkérdezett eunuch rávágja, hogy a király... de ez szolgai válasz, a király is tudja, hogy egy felelõsséggel gondolkodó számára az ország, a nép érdeke kell, hogy álljon.... ezért is nehéz lenyelnie a békát....

Hmmm, csak az a baj, hogy amin õ tépelõdik, a királyi hatalom és miniszterek felelõsségének kapcsolata, az nem az ország legfontosabb problémája így a japán támadás árnyékában....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:18:51 8/10
(231520/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

A király nem csak azért dühös, mert úgy érzi megint a hatalma sérült, de azért is, mert a "vétkest" nem büntetheti meg. Hiszen az csak az ország érdekét tartotta szem elõtt.. és ráadásul olyat tett titokban a parancsa ellenében...

KÉP: - felirat - amit magának a királynak kellett volna.... ez pedig így már kínos....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:11:33 8/10
(231519/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

A király természetesen fel van háborodva, hogy a háta mögött titokban és a parancsa ellenében történt mindez...

KÉP: - felirat - hát igen, jó kérdés.... Lehet-e a királyi paranccsal szembe helyezkedni, mégha az értelmetlen is? Hmmm, mi a feladata egy miniszternek, meddig mehet el?
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:06:47 8/10
(231518/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Ami nem is marad el.... A király természetesen firtatja a forrást, amibõl a pénz került rá...

KÉP: - felirat - persze az Hadügyminiszterünk se tudja, hogy a kereskedõ nem önzetlenül ajánlotta fel, csak miután az üzelmei miatt megszorongatták....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 01:04:06 8/10 Előzmény edimir
(231517/239047)
Jing Bi Rock 12. epizód

Hát igen, be kell vallani, hogy a király parancsa ellenében folytatta tovább a teknõshajó építtetését.... Hadügyminiszterünk vállalja a királyi harag viharát....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 00:55:10 8/10
(231516/239047)
Köszönöm a köszöntést!:))))))))))) Mivel ez a nagyobbik fiam születésnapja is egyben, ezért nálunk ez különleges ünnep sokszorosan!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 17. - 00:51:33 8/10
(231515/239047)
Üdv Kószám!:))))))))))))))) Örülök, hogy felbukkantál!:))))))))) A mosoly nagy ajándék... ez is olyan, mint a szeretet, ingyen van, ezért megfizethetetlen.....
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 16. - 19:00:33 10/10
(231514/239047)
Boldog névnapot edimirnek!!
Illiona 2017 szept. 16. - 15:48:55
(231513/239047)
Midnight runners

eaz uj, 2017-es sikerfilm letölthetõ az Avistáról.

a tartalom googlisan:
"Két apatikus rendõri akadémia újoncok, akik a legkiválóbb barátokká váltak a kemény edzésen keresztül, együtt szemtanúi egy nõt, aki közvetlenül szeme elõtt elrabolták õket. Amint az akadémián tanították õket, gyorsan jelentik az esetet a rendõrségnek, de a rendõrség nem siet, hogy ugorjon az ügyben. Tehát a duó úgy dönt, hogy kezébe veszi az ügyet, és megmenti a nõt."

Kép: a film plakátja
Illiona 2017 szept. 15. - 13:11:20
(231512/239047)
Kép: Jaejoonwon : és itt az uj divat: a sorozat végi öltözékek
Illiona 2017 szept. 15. - 13:09:41
(231511/239047)
Az európai öltözékkel a japánok részérõl elõször a Gunman in Joseon c doramaban lehetett találkozni, meglepõ volt a koreai tradicionális ruhák után öltönyös, nyirt hajó férfiakat látni.

De a másik sorozatban, a Jejungwon címû orvososban is japán divat szerint, akkor kezdtek öltözni nyugati ruhákba, mind a férfiak, mind a nõk.
Ekkor a ruhához vágták le a hajukat is.

Még csak annyit, hogy olvastam hogy ennek a japán nyomásnak, ami a hajvágást illeti egyszerû magyarázata volt (edimirrel vitatkozva) hogy a koreaiakat tetvetleniteni kellett, és ennek ez volt a legegyszerûbb módja. Volt itt arról szó korábban, hogy ez a nemzeti öntudat megnyirbálása volt, hiszen a csoszoniak hosszú haja többet is jelentett nekik, de japán részrõl viszont egészségügyi okai voltak.

Kép: Jejoongwon : a régi ruhákban
Illiona 2017 szept. 15. - 12:37:49
(231510/239047)
itt a koreai balladaénekes, akire a koreaiak azt mondták, hogy olyan nekik, mint nekünk Charlie, olyan idõs is:

https://www.youtube.com/watch?v=RUzxfFEieYw
Illiona 2017 szept. 15. - 12:02:54
(231509/239047)
Tegnap a borfesztiválon Charlie énekelt, nagyon jó hangulatot varázsolt a térre.

Koreai ügyfelemnek ma elküldtem egyik szép balladának a koreai nyelvre való lefordítását, igaz hogy google forditással, de hát ha õ sem tanult nyelvet, meg én sem, akkor ez is jó:

Dalszöveg
A csomagom is nehéz, a szívemen is súly
Egy szürke taxi vár az üvegajtón túl
A fõbejárat elõtt egy másik utazó
Nézi mar a táblát, szoba van kiadó
Kifizettem a számlát, többet adtam, mint ami jár
mert felhívni Téged nem volt idõm, csak üzenetet hagyni már

Nézz, nézz az ég felé
Lehet, hogy még látod éppen, ahogyan a gépem egy felhõn száll
Nézz, nézz az ég felé
Sosem voltam egyedül én sem, egy távoli vidéken várnak rám.
Hazaérek ma éjszaka már

Ott a helyem, ahol tépett már a szél
Felnevelt az utca, s miénk volt a tér
Õriztek a falak, és hosszú volt a tél
A kelõ Napra vártam, éltem õszintén
Kifizettem a számlát, mindenkinek, amennyi jár
Még fordulhat úgy, hogy visszajövök érted, de nem akarok hazudni már

Nézz, nézz az ég felé
Lehet, hogy még látod éppen, ahogyan a gépem egy felhõn száll
Nézz, nézz az ég felé
Sosem voltam egyedül én sem, egy távoli vidéken várnak rám.
Hazaérek ma éjszaka már
https://www.youtube.com/watch?v=1lOoIgGFy24

Charlie elmondta, hogy aki irta ezt a dalt épp most kórházban van, és imádkozzon mindenki érte.
Nagyon megdöbbentõ és torokszoritó érzes volt hallgatni...
A libabõrt az oldotta, hogy megpróbáltam elmondani a történetet a koreaiaknak, meg a haldoklást eljátszani, de megértették...

A koreaiaknak is van öreg balladaénekesük, pont olyan mint Charlie, meg is keresték a telefonomon:
Illiona 2017 szept. 15. - 11:27:12
(231508/239047)
A The Battleship Island c mozifilmet MINDENKÉPP meg kell nézni.
Igy felirat nélkül is érdemes, amugy is többször nézõs, hogy minden ki apró részletet megfigyelhessen az ember.

De ez tömény rémség, vagyis nincs benne sem üresjárat, sem semmi felemelõ, sem semmi, ami a jobb világra utalna.

De ez a film ilyen, ilyennek kell elfogadni, szeretni kell a negativjaival együtt is.
Sok minden van benne, ami számomra egyértelmûen a másik oldal felé taszitott.

De ez megitélés kérdése, vagyis látni kell ahhoz, hogy beszélni lehessen róla.
Egyébként Micikén kivül már mindenki látta??? csak kérdezem???
Illiona 2017 szept. 15. - 11:20:06
(231507/239047)
engem személy szerint nem igazán izgat a dolog.

Eleve a szinkron már magában is szörnyû, egyszerûen nincs jó, meg kevésbé jó szinkron, amit mások jónak mondanak, az is magában is pocsék.

Ez a kényelem gyõzelme a józan ész, szépre vágyó lélek fölött!!! ( a szellem pedig legyilkolva)

Nekem nincs is tv elõfizetésem, de anyámnak igen, és tudom hogy borzasztó volt, általában 1-2 percig birtam, ha bementem hozzá, és koreai filmet nézett.
Azonkivül ezzel a sok reklámmal, meg szinkronnal olyan ocska szappanoperára hasonlit, nem is veszik a nézõk külön a többi brazil "csodától".

Ráadásul a most levetitett két (Hwajung, és az Empress Ki) után egyáltalán nem nõtt a koreai filmrajongók tábora egyetlen fõvel sem.

Vagyis ez a "jó" hir nem is annyira jó hir.
8/10
Sumomo 2017 szept. 15. - 07:25:23 8/10 Előzmény edimir
(231506/239047)
:)
Illiona 2017 szept. 14. - 23:12:21
(231504/239047)
Borfesztivál van Szegeden, a Dóm téren, most vasárnapig minden estémet ott töltöm.

A koreai ügyfelem minden nap 6 órakor ott vár hûségesen, és velem is marad, amig be nem szállok 10 körül az értem érkezõ autóba.
Tegnap és ma este így együtt kóstolgattam több koreai diákkal, nagyon kedvesek és barátságosak velem is, végtelenül tisztelettudóak.
Ma az egyikük hozott nekem sojut is, mégpedig üveges prémium sojut, még kint koreában sem láttam ilyen üveget.

Én viszont kérlelhetetlenül tanitom õket a helyes pohárfogásra, meg a borok kostolási sorrendjére, meg hogy hogyan eresztjük szét a bort a szánkban.
Én tanulok koreaiul (kombé- a koccintásnál mondják) és õket pedig tanitom magyarra: egészségedre, ma pedig tanultuk azt a szót, hogy "másnapos".
Tegnap egy pillanatig nem figyeltem oda, és egybõl megvettek egy egész palack bort, bár meg is itták :)))
A kommunikációt a telefon forditója segiti.

Nekem viszont rengeteg ismerõsöm van kint a téren, vagyis most általam fél Szegedet megismerhetik.

Kép: sajnos az üveget nem kértem el, és le sem fotóztam, de a neten található képek közül az egyik sem hasonlit rá. Igy ez csak illusztráció.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 14. - 23:06:32 10/10 Előzmény Andó Gertrúd
(231503/239047)
Igen tudom, azért írtam (meg tényleg csak éppen szembejött az a videó, amikor éppen erre jártál - és ugyebár nincsenek véletlenek...)

Sergey Lazarev-rõl nem állítanám, hogy ismerem, de tudom, hogy Neked a lieblinged. :)))
A 2016-os Eurovízión láttam, amolyan háttérként ment vagy mi, és az elõadása megragadta a figyelmemet a viszonylag "egyszerû", mégis látványos színpadképpel, azon meg pláne eltátottam a számat, hogy egy virtuális kivetítõre hogy' lehet fellépkedni, arra leülni, azon elfeküdni, meg ilyesmik... ;)
Úgy rémlik, Te is akkor fedezted fel, csak Te úgy maradtál... :))))
https://www.youtube.com/watch?v=e94dst20C9Y

Mindenesetre irigylem a "kujtorgós" fajtátokat (szentpétervári tervek, meg ilyesmik)... én annak is örülni fogok, ha a szegedi mozis táborba eljutok... :)))))))
Jó éjt! :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 14. - 22:46:36 10/10
(231502/239047)
Idõközben letöltöttem a Battleship Island-et.
Egyelõre csak belenéztem; elég sokat láttam belõle és sokat kattintgattam, de a fõ vonulat, a szereplõk sorsának alakulása már most is egyértelmû.
Igazán látványos és izgalmas, de annyi szörnyûség van benne, hogy úgy döntöttem megvárom a feliratot.
Egyszerûen nem vagyok benne biztos, hogy végig tudnám nézni újra, viszont a felirat mégiscsak elvonja majd egy kicsit a figyelmemet a látványtól...
Annak viszont örülök, hogy többen is azt írtátok tetszett, tehát ezzel nem lesz gond.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 14. - 20:38:24 10/10
(231501/239047)
Ami pedig a japánokat illeti, ha már a The Battleship Island és a Man of Will kapcsán többször "elõkerültek" mostanában.
Keresgéltem ruházat ügyben, elég nyilvánvalóan európai hatású a modern öltözékük (ez persze nem meglepetés...)

És szembejött egy kétoldalas összefoglaló a Meidzsi-korszakról - ami oly sokszor szóbakerül, de egy hozzám hasonlóan elvetemült korea-fan, japánok iránt kevésbé érdeklõdõ számára csak "mellékes" kérdés... Viszont ez a kis írás, néhány képpel nagyon jól összefoglalja Japán modernizációjának lényegét.
A Meidzsi-korszak (1868-1912) szinte évre pontosan megegyezik a mi kiegyezés utáni dualizmusunk idõszakával (1867-1918), és mindkettõben hasonló változások történtek, ami a politikai berendezkedést, társadalmi változásokat, ipari fejlesztéseket, modernizációt illeti.
http://www.historia.hu/userfiles/files/2009-07/Farkas2.pdf

[És akkor hozzánk és a japánokhoz képest már itt is van feketén-fehéren a koreaiak XX. századi "elmaradottságának" magyarázata: az elzárkózó remete-királyság mire nyitott volna esetleg Nyugat felé, addigra a Japán Birodalom részévé vált (1910) teljes elnyomással, gyarmati léttel; és bár a II.vh. végén megszabadultak a japánoktól, akkor meg jött a politikai kettéosztottság...]
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 14. - 20:20:30 10/10
(231500/239047)
Szép estét!
Bemutató október 19. - mire felkerül a netre, az ált. két hónap... Karácsony körül talán ideér... :)
Addig legfeljebb nézzük a Black-et.

Már nézegetem egy ideje, de ez az állógalléros, sujtásos felsõ érdekes: mit keres egy koreai börtönigazgatón, még akkor is, ha éppen a japánokkal kollaborál és ebbõl kifolyólag az õ európai hatásra készült öltözéküket viseli... (fogjuk rá... :)))

Ismereteim szerint a tipikus magyar viselet jellemzõje, bár lehet, hogy más európai népnél is elõfordult...
"A sujtás ruhadíszítésre használt, lapos, 2-6 mm szélességû zsinór, amelyet fonatolással állítanak elõ. Eredetileg két különálló, párhuzamos fonalkötegbõl állt; ezek között látható volt a választóvonal. A 17. században jelent meg a magyar viseletben. Igazán népszerû a rokokó korszakában volt, amikor elõszeretettel díszítettek sujtással mentéket és nadrágokat. A szó egyes idegen nyelvekben is elterjedt (pl. a francia nyelvben a soutache szó.) A Pallas nagy lexikona szerint "lapos zsinórzat, mellyel a magyar dolmányt, mentét, nadrágot kicifrázzák. Átvitt értelemben a. m. cikornya." (wikipedia)
Egy cikk a magyar huszárok öltözékérõl - ami egyben "önvédelmi rendszerként" is funkcionált: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/huszarok_oltozeke
+ menték és dolmányok... http://rece-fice-fono.blogspot.hu/2015/06/ruha-teszi-magyart.html
Illiona 2017 szept. 14. - 16:35:21
(231499/239047)
mAN OF vILL

Itt egy nagyon jó kis trailer, nem semmi film lesz, az biztos.

http://tv.naver.com/v/2056072

Csak mikor lesz még október!!!!
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 14. - 09:06:53 10/10
(231498/239047)
Errõl csak az jut eszembe, ha nem lennék szkeptikus, hinnék a reinkarnációban, vagy az újjászületésben, mert a kisebbik
uncsiban, mintha a nagyobbik húgomat látnám. Beszéltem is nagynénémmel telefonon, és kifaggattam mennyire emlékszik, és
amiket mondptt, az nagyon ült. Jómagam inkább csak zsigerbõl éreztem.

(a képen Milou az unokatestvérével)
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 14. - 09:02:04 10/10
(231497/239047)
Sziasztok, szép napot.

Valóban nem akarta végig ezt a gyereket, de amikor megszülte-majdnem meghaltak mindketten-és meglátta, akkor változhatott meg.
Nem tudom a vallás, és az atya mennyire segítette ebben, de mint beszéltünk róla, a szülés után olyan hormonális
változások lépnek fel az agyban is, hogy elképzelhetõ. Amikor meglátsz egy kis kutya, vagy macskakölyköt is, még azt is sajnálod,
nemhogy egy újszülöttet.

Az uccsó függönyök mosása, de kaptunk ajándékba egy rekesz pritaminpaprikát, csakhogy ne unatkozzak.Most pirosarany, és egyéb
ételbevalók készítése következik. Nehogy marinált pritaminpaprikát is csináljak, egyszer volt ilyen, és az fogyott, mintha cukor volna!

Most még egy kávé erõgyûjtésnek.
Illiona 2017 szept. 14. - 08:09:47
(231496/239047)
egy uj mozifilm jelenik meg októberben, elég érdekes a témája:

Egy nõ a halála után 7 évvel jön vissza, hogy megbosszulja a halálát. ????? "megpróbálja nem meggyilkolni a nem éppen halott anyját, akit hét évvel ezelõtt megöltek."

A Cim: "RV: feltámadt áldozatok" (2015)

Rendezte: Kwak Gyeong-taek Fõszerepben: Kim Rae-won, Kim Hae-sook, Sung Dong-il, Jeon Hye-jin-II, Jang Young-nam, Lee Ji-won-i, ...

Más néven "Ébredés"

Szinopszis
Egy rejtélyes thriller az anyáról, aki hét évvel a halála után újra életre kel, hogy megbosszulja gyilkosságát. Üljön be ebbe a világba, ahol büntetlenül megy egy igazságtalan gyilkosság.

És a megbocsátás??? és a reinkarnáció??? Csak kérdezem!?
Illiona 2017 szept. 14. - 08:01:45
(231495/239047)
Hogy õszinte legyek, én semmi ilyesmire nem emlékszem, de mentségemre én ezt a sorozatot már korábban láttam.

De ha annyira megszenvedte, akkor utána hogyan rajonghatott érte? valahogy nekem ez akkor is necces, de hát ez tabutéma lehet arrafelé is.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 13. - 17:01:49 10/10
(231494/239047)
Annyira nem viselte meg, csak majdnem belehalt. Nemcsak fizikálisan, hanem lelkiekben is.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 13. - 16:55:31 10/10
(231493/239047)
Akkorra már elég ismert személy volt, és a szégyenen túl, az is meggátolta, hogy világgá kürtölje, mert
1. semmi foganatja nem lett volna, vagyis eltussolják, nem bizonyítható, hogy nem volt még férfivel dolga, stb.
2, vagy olyan vihar kerekedik, hogy komoly polgárháború kerekedik belõle.
Illiona 2017 szept. 13. - 16:24:55
(231492/239047)
A The Battleship Island c filmnek van angolja az Avistán!

Nem lehet valami mestermû, miután egybõl 2-t is kitettek, ráadásul az egyiknél 16-an jelezték nemtetszésüket, de hát hátha ennyibõl meg lehet érteni.

Sajnos :)))) nekem a borfesztivál miatt csak a hétvégén lesz lehetõségem megnézni.

Viszont hogy ne legyenek elvonási tüneteim, ma a koreai ügyfelemmel találkozom kint, és megyünk együtt kostolni:)))
Illiona 2017 szept. 13. - 15:31:04
(231491/239047)
Még az Endless Love c sorozathoz:

találtam egy blogot, nagyon érdekes irás, de olvassátok el alatta a 2 hozzászólást is:

http://terezainseoul.blog.hu/2014/06/15/a_nokerdes_koreaban

Szó van benne a Kunfucionista tanokról, a komfortnõkrõl, stb...
Illiona 2017 szept. 13. - 15:01:32
(231490/239047)
Én nem is a tudását kérdõjeleztem meg, hanem abban a viszonylag erõsen konzervatív társadalomban egy ilyen kinézetelû nõt nem tudom elképzelni sem, hogy eljutott volna a miniszterséghez. Vagyis kizárólag a szinészválasztást kritizáltam - de nem én választhattam :)))
és most nagyon diplomatikusan fogalmaztam!!!

Voltak a valóságban egyébként is nõi miniszterek a koreai kormányban, sõt az elnökasszony is nõként elért mindent, amit férfi is elérhet.
De ehhez a tudáson kivül a konszolidált külsõ is szükséges volt, mint kellék. És itt a szinésznõ esetében ez hiányoltam. Én. Ennyi.

A megerõszakolásra csak annyit, hogy amilyen vehemensen védelmezte a megerõszakolt nõt, hogy vállalja csak föl, hogy hogyan is bánnak egy védtelennel, ugyanolyan vehemensen biztositotta azt, hogy vele nem ez történt.
Jó, nem a börtönben, hanem egy raktárban, de végül is a csõcselék alázta meg. Hogy ez mennyire viselte meg : - semennyire. Én itt éreztem egy kis jellembéli hiányosságot.
De lehet hogy ez szándékos koncepció volt a rendezõ - forgatókönyviró részérõl, hogy a magányügyek ennél a nõnél a háttérbe szorulnak, nem is annyira él lelki életet, a forradalom minél, és mindenkinél elõbbre való. Láttunk már ilyet is a történelemben.

A Kim Se Gyung (a 2. szereplõ) csak annyi, hogy kakukkfiókaként élt a miniszterelnök házában.
De! Intelligens, egymást rajongásig szeretõ szülõk eltitkolt gyereke (ebbõl a szempontból mindegy a jó-rossz) , igazi szerelemgyerek, magas iskolai képesitései vannak, és szeretetben nõ fel, a titkolt apa is segiti, amikor pl Japánban gyógykezelik.

Vagyis a kettõ nem ugyanaz. Nagyon nem.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 13. - 13:58:47 10/10
(231489/239047)
Legalább az uccsó 7 részt érdemes átlapozni újra, nekem még ölég friss az élmény, ezért írom ezeket.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 13. - 13:57:21 10/10
(231488/239047)
Nem a börtönben történt az erõszak, hanem a Daryeuk társaság egyik raktátában, ami Park "pénzcsináló" társasága volt.
Amikor végzett ügyvédként egy ártatlanul bebörtönzött lány ügyét vállalta fel, na azt erõszakolták a kihallgatás alatt, a rendõrségen!!
Szerintem a film vége, már inkább a 90-es évek, amikorra már kialakult valamilyen kis demokratizálódás, és a kistigrisek egyik országában
nem volt ez olyan lehetetlenség, hogy valaki több diploma, és 20 év praktizálás után eljusson a miniszteri székig.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 13. - 13:33:26 10/10
(231487/239047)
Sziasztok!

Most fejeztem be az Endless Love-t, ami végin nagyon jó volt!!
Ami Illinek szól, Eszter egyszer sem kérdezte meg, hogy honnan való, és aztán a szeretetet is meg tudtam érteni, mert egy így született
gyerek se lehet bûnös! Ahogy Park miniszter lánya sem az, két gonosz, hatalommániás embernek is lehet jó gyereke, ahogy Se-Kyung.
Végül is teljesült az álma, és álmai férfiáé lehetett, akit meg is érdemelt odaadó szeretetével a többiek iránt.
Szerintem a vége volt kicsit túl akciózva, ennk ellenére nagyon jó keresztmetszetet ad a 70-es, 80-as évek Koreájának politikai
viszonyairól. A mai sorozatokat is elnézve nem sokat változot a korrupció, és a hatalom természete, élnek még a régi beidegzõdések.
Bár szerintem az egész világon így mûködött, és mûködik.
Ha mai magyar politikai palettát nézem, aki olyan jogi végzettségekkel rendelkezik, amit fõhõsnõnk összeszedett, még itt is nyugodtam lehetne igazság-
ügyi miniszter, a többiek sima mezei jogászvégzettségéhez képest. Gondolom itt is értékelnék a Berkeley egyetemen szerzett diplomát.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 11. - 21:21:50 10/10
(231486/239047)
Még csak épp a derekát hagytam el, így nem tudom a végét, de a lány valóban szimpatikus, sõt a bátyja is. Nem egy elkényeztetett,
irigy, és beképzelt "úrigyerekek". Remélem továbbra is azok maradnak, és végzõdjön bárhogy a sorozat, akkor is jó. Csuda egy karakterek
vannak itt!!
Illiona 2017 szept. 11. - 18:34:43
(231485/239047)
Még az tetszett nagyon az Endless Love c sorozatban, hogy bár a Nõ, Kim Se Gyung (Jeon So Min) nagyon szerelmes álmai pasijába, (megértem) ,de az amikor egy másik nõ mellett dönt, akkor segiti õket, hiszen rendelkezik kapcsolati tõkével, és semmilyen negativ férfiszerzõ akciót nem csinál.
Ebben azt hiszem, szinte egyedülálló a sori.
Illiona 2017 szept. 11. - 16:17:19
(231484/239047)
Nagyon jó választás volt az Endless Love. Már többször is irtam róla, "szinte" tökéletes filmsorozat.

Az Acélpillangó nagyon találó név volt, valószinüleg figyelembe vették a szinészek adottségait is, ugyanis a nõ vagy 3 évvel idõsebb Misengnél, (1967 és 1970 ) aki viszont fiatalabbnak néz ki a koránál, igy nagyobbnak tünt a kontraszt.
A miniszterelnököt alakitó szinész meg már túl öreg volt a szerepre, ilyen roggyant öreget mint miniszterelnököt ott abban az országban elképzelni sem tudnék.(1949)
De nem volt fõszereplõ, igy nem is bosszantott, ez csak megjegyzés.

Én nem is a fõszereplõ párnak szurkoltam, hanem a 2. párosnak, Jeon So MIn-nek, valamint Jung Kyoung Ho-nak.
A végét ismered akkor. :)))
A fõszereplõnõt egyáltalán nem találtam erre a szerepre alkalmasnak, hiszen azért a töltött szája, valamint a rendezetlen haja miatt a forradalmárság az még oké, de a késõbbi politikai pálya egészen a miniszterségig már nem lehetséges.

De errõl irtam akkor amikor néztem.

Ami még eszembe jutott az a kislány, Eszter kérdése: hogy kitõl is van. Végül is több utalást kellett összetenni ahhoz, hogy rájöjjek, hogy megerõszakolták többen is a börtönben.
És errõl szemérmesen hallgat, hagyja hogy mindenki azt higgye, hogy a fiatalabb fiútestvéré.
De akkor meg hogyan van az a nagyon nagy nemtörödömség, és honnan a szeretet iránta?
Ez a rész nem volt eléggé kibontva szerintem.

A politikai-gazdasági élet viszont nagyon jól bemutatásra került.
Nálunk ilyen korrupciós ügyek ha lennének, belerokkanna az ország, ott viszont egyszerûen ilyen feltételek ellenére felépitettek egy országot!
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 11. - 12:29:28 10/10
(231483/239047)
Nem vagyok egy kétbalkezes, de ezt elírtam, jobbról a 3.!!
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 11. - 12:28:14 10/10
(231482/239047)
Sziasztok, szép napot

Látszik az alagút vége, csak nálam a kis az asztalon levõ könyveket hová tegyem?
Jelentem a lekvárért én vagyok a felelõs, amit nem nem dolgozok fel annak, az megy a cefrébe, de azért a ház ura a felelõs személy.
Most tanul majd fõzni, vett egy pálinkafõzõt.

A filmekhez visszatérve. Mégsem a Seoul 1945-öt kezdtem el, hanem az Endless Love-t, ahol az egyik fõszerepet játssza 6.
Aki nem látta, annak csak ajánlani tudom!!

Ha a cím alapján bárki is azt gondolná, hogy itt egy szívet-tépõ , rózsaszín romantikus leányregényrõl van szó, az nagyon nagyot téved! Aki tehát ilyenre vágyik, az ezt a sorozatot ne nézze meg…
Kemény és kíméletlen „bosszú-történetnek” indul (ilyenbõl van jó néhány sorozat), de ennél jóval többet és más jelenséget igyekszik átfogni. Viszonylag keveset tudunk és hallhattunk Dél-Korea „nyitás elõtti” életérõl, a 70-es, 80-as évekrõl. A „soft” katonai diktatúra Amerika mögé bújó, sem korrupciótól, sem kegyetlen leszámolásoktól nem mentes módszereirõl, a diáklázadásokról, annak vérbefojtásáról és az óriási pénzeket megmozgató, messze az ország határain átnyúló maffiahálózatokról – ámde aminek végül is köszönhetõ, hogy ma azt a Dél-Koreát láthatjuk a Világ térképén AMI, ahogy mi ismerjük és szeretjük.
El tudtad képzelni, hogy bepillantást nyersz a dél-koreai „Kék Ház” (a Dél-Koreai Elnöki Palota a ’Fehér Ház’ mintájára) ármánykodástól, gátlástalanságtól messze nem mentes életébe? Most megteheted.
Persze, ez egy film, amely arra keresi a választ a három fõszereplõ sorsán keresztül, hogy ki is az, aki végtelenül, kérdések nélkül és minden körülmények között igazán, szívbõl szeret. Az alkotók igyekszenek igazságot szolgáltatni, büntetni a rosszat, jutalmazni a jót, de kicsit nyitva hagyják a kérdést: vajon ez a realitás?
Ám ebben a filmben a rosszfiúknak is találsz talán egy kicsi mentséget… Jung Woong-In ( Park Young-Tae (Miszeng) negatív figurájának ) elképesztõ alakításával emelkedik ki az amúgy is nagyon erõs mezõnybõl…
Külön kiemelném az un. Acélpillangót alakító színésznõt, láttam már néhány sorozatban, és mindig negatív figurát alakít, szenzációsan! (a képen balról a 3.)
Illiona 2017 szept. 11. - 10:37:08
(231481/239047)
Memoir of a Murdarer

ez a film most jelent meg és egybõl nagyon nagy nézettsége lett.
Játszik benne Kim Nam Gil is, remélem ez egy jobb film lesz vele.

"A történet szerint a múltban Byeong-Soo (Sol Kyung-Gu) sorozatgyilkos volt. Mostanában Alzheimer-kórban szenved. A felnõtt lányával, Eun-Hee-vel (Seol Hyun) él. Egy napon emlékszik rá, hogy egy ember, akit autóbalesetet szenvedett, szintén gyilkos. Az a férfi Min Tae-Joo (Kim Nam-Gil). Eközben a Min Tae-Joo elkezd udvarolni Byeong-Soo lányának. A lánya védelme érdekében Byeong-Soo küzd, hogy megõrizze emlékezetét és megölje Tae-Joót."

http://asianwiki.com/Memoir_of_a_Murderer

Vagyis ujra egy kemény, küzdõs film...
Illiona 2017 szept. 11. - 10:23:24
(231480/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

ha hétfõ (márpedig hétfõ van, már ellenõriztem ötször, hátha mégis még vasárnap ) akkor boxoffice, mit is néztek a hétvégén a koreaiak?

http://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2017-09-08-~-2017-09-10-109920.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

A Taxisofõr felül van a 12 millión, ez nagyon szép szám már.
Remélem hamarosan ez is kikerül a netre, és mi is megnézhetjük, mitõl olyan jó.

A The Battlehip Island is jelen van a listán, de nagyon kevéske megtekintéssel.
Itt mindenki látta már?
Az ennek a filmnek a nagy kérdése, hogy a két "húzónév" sorozatszinész hozzátett-e a filmhez, avagy nem, õnélkülük is ugyanolyan lett volna???

Kép: Memoir of a Murderer c filmbõl.
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 11. - 06:47:15 8/10
(231479/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))) Induljon jól a napunk, a hetünk!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 11. - 06:45:26 8/10
(231478/239047)
Én még Leningrádként szerettem bele... ez egy remek árukapcsolás!:)))))))))) Hmmm, nálad fontos, hogy a "kutya se szóljon bele" a dolgaidba!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 11. - 06:40:53 8/10
(231477/239047)
Remélem, nem minden szilvából készült lekvár, elvégre kell az õszi filmes táborra torokolaj!:)))))))))))) A reggelig tartó szenvedélyes viták igénybe veszik a hangszálakat!:)))))))))))
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 11. - 02:20:16 10/10
(231476/239047)
Eddig harom zenet hallgattam a fiutol, tetszik a hangja nagyon :)
Szentpetervärt mär most imädom, tavasszal pedig elöben megnezem :)
De szoljatok, ha mentek, ha a kutya nem szül epp akkor, csatlakozom :)
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 11. - 02:17:33 10/10
(231475/239047)
:)))
Es a szilvapälinka, hogy äll ? :))
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 11. - 02:16:23 10/10
(231474/239047)
Tudod, mennyire szeretem a "Better tomorrow"-t :) SSH amit alakit benne, imädom :)

Ismered Segey Lazarevet ? :)

Voltam iden egy koncertjen Berlinben ( közös foto is volt vele ) es jövöre mär megvan az ujabb koncertjegyem Moszkväba es Szentpetervärra . Most bolonduljunk meg, amig lehet :)
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:46:53 8/10
(231473/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: - felirat - hadügyminiszterünk nem akarja, hogy a király Li Szunshint gyanúsítsa holmi visszaéléssel, bevallja, hogy õ áll az egész finanszírozása és engedélyezése mögött....elviszi a balhét, ami a királyt ismerve nem kis bátorságot kíván.... Úgy tûnik, a csoszoni király és a japán régens között akad közös vonás.. egyik haragja se kellemes az embereiknek....

Hmm, kell utána pár csésze a nyílgyökér teából....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:39:48 8/10
(231472/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

A fõminiszter "kioktatása" után a király hadügyminiszterünket hívatja maga elé...

KÉP: - felirat - hogy a teknõshajókról számoltassa el, amire ugyebár se engedélyt, se pénzt nem adott, de ami mégis épül.... a király legnagyobb sérelmére és haragjára....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:36:29 8/10
(231471/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

Talán emlékszünk még, hogy a haditengerészet mellett lándzsáttörõ fõminiszter... az Öreg Ravasz egykori barát bizony nem átallott e kérdésben a királyi kívánalommal szembe helyezkedni... nos, a király nem is feledte...

KÉP: baduk játszmára hívta a király, hogy a játszmán keresztül amolyan jelképesen adja vissza a leckét fõminiszterének, hiába állsz nyerésre, ne próbálj felettem gyõzelmet aratni... a fõminiszter megérti, hogy a király ennyire kicsinyes, az országnál fontosabb neki a hatalma feltétlen sérthetetlensége....., amibe kritika, más vélemény nem fér bele....

Az idõzítés újfent tökéletes... Minden értelmes ember fogja be a száját... majd az ágyas lesz a fülbesúgó tanácsadó... a miniszterek pedig max. csak bólogathatnak.... és ugyebár minden a legnagyobb rendben... Japán támadása csak gyerekeket riogató esti mese.....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:25:09 8/10
(231470/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: - felirat - s bár az ellenõrök semmit se találtak rendben, de bosszúságukat a kormányzati kiszengek egy kis borral és némi szoknyasuhogtatással igyekeztek feledtetni....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:21:31 8/10
(231469/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

Vagy talán mégsem?!... Ezúttal más megy vidékre ellenõrzést tartani... Elsõre úgy tûnik, hogy példásan megy minden, de

KÉP: a hadi bemutatón kiderül, hogy az ellenõrzés elõtt gyorsan összeszedett emberek nem csak az íjjal nem tudnak bánni, de még a nyeregben maradni sem képesek...

Ugye, milyen megnyugtató a japán támadás elõtt pár hónappal?:((((
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:14:48 8/10
(231468/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: - a király rémálma Csoszonban, hogy égõ palota veszi körül, õ pedig egyedül, tehetetlenül néz a tüzet.... milyen jó, hogy ott a készséges ágyas kéznél... és persze szakavatott az álomfejtésben, ahogy a politikában is!:((((((((((( Természetesen jó omenként értelmezi az álmot, mi másként is lehetne... tessék kérem megnyugodni, minden a legnagyobb rendben...
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:10:50 8/10
(231467/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

Egy képkocka erejéig villámlátogatásra térünk be Mingbe... ahol jelenti a császárnak a hadügyminisztere, hogy lázadás tört ki az egyik tartományban...

KÉP: - felirat - a Ming uralkodó a probléma megoldását lepasszolja a hadügyminiszternek azzal a meghagyással, hogy oldja meg, ráadásul önerõbõl...

Ja, kérem, az értékes császári ezüstöt csak nem vesztegetik el holmi lázadók leverésére... kell az majd az ágyasokkal a fogadáshoz, ha ismét szarvasbogarakra fogadnak!

Hmm, még mindig a mingi szarvasbogár tûnik számomra a legjobb alternatívának....

Vében lassan egy belsõ hatalmi válság magvai hintõdnek el, Hidejosi haragja egyébként is túl hirtelen... nem egy életbiztosítás az emberének lenni...

Csoszonban a király még mindig a saját hatalmán kérõdzik, az ifjúkori sérelmeken képtelen úrrá lenni, hogy "tanítói" voltak, akik irányították....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 23:00:22 8/10
(231466/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: - felirat - az akkor szükségesnek gondolt lépés késõbb problémához vezet. Lám, Hidejosinak mégis sikerült az ágyasnak tett ígéretét betartania, csak megszületett késõbb az újabb közös gyermekük.... Ajaj, de ugyebár akkorra már ott volt az örökbefogadott unokaöcs, aki két év alatt hozzászokott a hatalomhoz, kiépíthette a maga klientúráját, meg persze ott állt mögötte a gyermektelen királyné is.... Szóval semmi sem olyan egyszerû, mint ahogy elsõre gondolták....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:55:13 8/10
(231465/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: - felirat - mint láthatjuk, a beiktatásra a hadjárat elõtt négy hónappal kerül sor....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:53:22 8/10
(231464/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: Íme, az örökbefogadott unokaöcskös.... Így ránézésre hideg-cúgos!:)))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:50:29 8/10
(231463/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

A Régensnek nincs könnyû dolga... ott a feleség mellett a fiatal ágyas is...

KÉP: Hidejosi és ágyasa.... akit azzal nyugtat meg, hogy csakis saját gyermeke javára hajlandó kizárólag a tényleges hatalomról lemondani... talán a meghalt gyermekük helyett lehetne egy újabb.... hmm, Hidejosi így hatvan felé elég optimista!:))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:45:42 8/10
(231462/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

KÉP: Hidejosi és Matasiro beszélget... A régens egybõl átlátja, hogy barátját csakis a felesége küldhette az ötlettel, de van annyira bölcs, hogy belássa, a házibéke fontos a hadba szállás elõtt, másrészt tényleg kell egy helyettes, aki felügyeli a belügyeket.....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:42:42 8/10
(231461/239047)
Jing Bi Rock 11. epizód

Nos, úgy tûnik, Hidejosi felesége lekoppintja a csoszoni gyermektelen királyné ötletét... Ugyebár ha nincs saját gyermeked, akkor körül kell nézni a férj leszármazottai, esetleg férfi rokonai között... lehetõleg olyat találni, akinek már nem él az anyja, vagy ha él is hozzátartozó, az illetõben tudatosítani, hogy legyen nekünk hálás, ha hatalomra kerül...
A csoszoni királyné Gvanghé herceget veszi a szárnya alá... Hidejosi felesége pedig úgy próbálja helyzetét megerõsíteni most az ágyassal szemben, hogy a gyermek halála után

KÉP: - felirat - Hidejosi barátját, Matasirot kapacitálja, vegye rá a régenst, fogadja örökbe unokaöccsét, majd nevezze ki helyettesének, amíg külföldön háborút visel..... Közben nagyon szorít, nehogy az ágyasnak újabb gyermeke szülessen Hidejositól....
8/10
offtopic
edimir 2017 szept. 10. - 22:30:16 8/10
(231460/239047)
Szia!:)

Bizony jó, Illionával már megbeszéltük, hogyha Szentpéterváron lesz egyszer koncertje, akkor elmegyünk rá. Lehet csatlakozni!:)))))))))))))))

A közönséget rendesen el tudja varázsolni!:))))))
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 10. - 09:15:51 10/10
(231459/239047)
Sziasztok

:)))

Szilvalekvár kész, én is
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 10. - 02:07:32 10/10
(231458/239047)
Szia!
Hát persze, hogy jó, sõt különleges hangja van... meg Illiona legújabb felfedezésének, a mégsem kínai Hwang Chi-yeol-nak is... sõt, még Sergey Lazarev-nek is... :))))
Én valahogy mégiscsak maradok SSH-nál. Ha az énekesi nem is, de a színészi kvalitása mindig lenyûgöz. :)))
Meg az a fránya külcsín... ;)))))

Ez az "interjú" épp most jött szembe a yt-on: a Better Tomorrow-hoz kapcsolódik.
Joo Jin-Mo és SSH - egyik szebb, mint a másik... :))))
https://youtu.be/DW2S-TdRK1E
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 10. - 01:22:21 10/10
(231457/239047)
Szia !

Dimashnak jo a hangja :)
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 10. - 01:21:24 10/10
(231456/239047)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 szept. 10. - 01:17:59 10/10
(231455/239047)
De nem ám!!! :))))
Egyrészt én is minden jót kívánok Nektek (és finom borokat a hétvégére).
Másrészt: Te vagy az egyik legkedvencebb rajongótárSSHam, felõlem aztán biztonságban van a hajzatod... :)))
Harmadrészt: ezt a videót is imádom, mint mindent, ami legalább nyomokban SSH-t tartalmaz. Meg is van a telómon zeneként és videóként, néha csak hallgatom, néha meg nézem is... És gyönyörködöm... :)

Viszont mivel Neked sokan elférnek a szívedben, így nem is tudom, hogy pl. Dimash-t vagy Hwang Chi-yeol-t küldjek-e, így (részemrõl legalábbis) az a legtutibb, ha SSH-t kapsz.
Bár ez is jó pár éves felvétel, de SSH a korral csak egyre szebb és jobb és izgalmasabb - mint egy jó bor. :)
Sõt, még 10 év múlva, 100 év múlva, 1000 év múlva is az lesz... :)))
https://youtu.be/F8OIMx52C_o

Vagy a KIDO, mint koncertfelvétel (az Autumn in my Heart betétdala): https://youtu.be/PMX7n4teSi4
(Bocs, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik legyen...) :))))
10/10
Andó Gertrúd 2017 szept. 10. - 01:15:08 10/10
(231454/239047)
En nem bäntam volna :)
Annyit sirni, mint abban az idöszakban ...
Illiona 2017 szept. 08. - 19:19:25
(231453/239047)
Nagyon szépen köszönöm, köszönjük.

Remélem Micike nem tépi ki a hajam a videó miatt :)))) !!!!

Nagyon jóóóóó!!!!!!!!!!!!
10/10
offtopic
kimbin01 2017 szept. 08. - 19:08:19 10/10
(231452/239047)
Kedves Illi!

Ezzel a dallal kívánok neked, és édesanyádnak nagyon boldog névnapot!

https://www.youtube.com/watch?v=u4P94G9Mhig
Illiona 2017 szept. 08. - 18:45:33
(231451/239047)
A The Battleship Island megnézve.

Bár igy szöveg nélkül (meztelenül-mondhatnánk) nem sokat értettem belõle, de maga a történet nagyvonalakban adta magát.

A filmélmény is is óriási, tényleg egy nagy film.

Nem irok róla semmit, majd ha mind megnézitek, de megértettem azt is miért is nézte meg 6,5 millió ember Koreában, és miért csak 6,5 millió ember nézte meg Koreában.

Remélem lesz angol felirat, - meg utána magyar is - mire lesz a filmes tábor októberben, és akkor mindenképpen együtt megnézzük.
Legfeljebb majd szoritjuk egymás kezét :)))))

Most miután megnéztem már csak egy eldöntendõ kérdés maradt: Japán vagy Korea. Hát én eldöntöttem.
Illiona 2017 szept. 08. - 17:42:28
(231450/239047)
Köszönöm, ez tényleg szép.
Olyan irigylésre méltók ezeken a képeken maga az élet, minden olyan nyugodt, a természet törvényei uralkodnak.
Mégis van egy olyan érzésem, hogy olyan szánalomra méltók.

Mert a modern világ vivmányai egy átok ugyan, de ugyanakkor áldás is.
Ma ezek nélkül élni hát...

Ugyanez a bajom az Okja c filmmel is.
Illetve azzal az idilli képpel amit felvázolnak a kislány és a hatalmas disznó idilli kapcsolatáról.

Ugyanakkor az a kislány nem jár iskolába, nincsenek barátai, de még csak vele egyidõs ember se a közelben.
Egyetlen társa a disznó, de vajon megtapasztalja-e a társas élet szabályait, az érzelmi kötõdéseket, amik csak emberek között létezhetnek?

Ez olyan kérdés, amire nincs válasz :))))))
10/10
Ljerk 2017 szept. 08. - 15:15:55 10/10
(231449/239047)
Iliona! Lili49 nagyon szép fotósorozatot talált egy mongol törzs életérõl, érdemes megnézned. A link "A királyi ház titkai" topicban van.
10/10
Ljerk 2017 szept. 08. - 15:13:46 10/10
(231448/239047)
Félreérthetõen fogalmaztam - arra akartam utalni, hogy Japánban sokáig koreai származású építõk tervezték és húzták fel az erõdöket...... :)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Korean-style_fortresses_in_Japan

Nem tudom, hogy aztán meddig éltek tovább ezek a koreai "cégek", de szép várkastélyokat emeltek az 1500-as években, amikor az ágyúk lõtávolsága még kicsi volt.