Illiona 2017 júl. 06. - 21:00:08
(230247/239047)
Még egy kis szösszenet a My Life's Golden Age c sorozatból.

A googlis forditásnak hála a meddõt egyszerüen kopárnak forditja,
Elõször ugy megütköztem ezen a szóhasználaton, hogy "kopár vagyok", persze értettem én, csakhát...

De végül ezt is meg lehetett szokni!

Kép: Shin Sun Rok, a fõszereplõ
Illiona 2017 júl. 06. - 17:25:40
(230246/239047)
My Life's Golden Age

és végül egy kép a gaz csábitóról!
Megérdemli, hogy kitegyem ide azt a NEM förtelmes képét!
Volt mersze behálózni, elcsábitani egy tisztességes lányt, (aki ha nem kérik, akkor biztosan szüzen ment volna férjhez) , és még egy éjszakát is eltölteni a nõvel, sõt ráadásul egy nem kivánt gyereket is csinálni neki!!! Aztán meg évek mulva csak ugy felbukkanni, mintha mi sem történt volna közben!!!
Hát nagyon fel is háborodtam!
Az igaz hogy az összes szerepe pár percre korlátozódik, de azért csak nem mehetünk el mellette szótlanul!!!
Illiona 2017 júl. 06. - 17:19:54
(230245/239047)
My Life's Golden Age

és akkor egy közkérdés (a férfiakhoz is!) :

Mi volna az 1. kivánságotok ?

Kinek jutna eszébe a Világbéke?

Kép: Ez második kivánságom a világbéke után

A 2. kivánság, hogy a nevelt lánya jól menjen férjhez!
Illiona 2017 júl. 06. - 17:15:00
(230244/239047)
My Life's Golden Age

Még egy humoros jelenet:
Nos hölgyeim, ki nem ábrándozott arról, hogy egy jóképû koreai férfi csak ugy a hátára kapja, és cipeli? Mint egy pelyhet?

Aki eddig azt hitte, hogy erre kevés az esély, annak ezt látnia kell: a szinész ugy felkapja a túlsúlyos középkorú nõt, hogy csak na!!!!

Próbáltam ujranézni, hogy esetleg vettek-e igénybe valami erõembert, valami kaszkadõrt, vagy ilyesmit, vagy esetleg akit cipelni kell, az készült felfujható gumibabából, de ezt igy megállapitani nem tudom.
A nõ biztos fölül van a 100-on, a fiú is gyakorolgatott: 45 kilós kis szinésznõcskéken.
Illiona 2017 júl. 05. - 23:21:21
(230243/239047)
My Life's Golden Age

És egy sokkal nagyobb cukiság: a The Princess Men Shin Myeon-ja, Song Jong Ho, - akit szomorúbociszemûnek is szoktam hivni- is feltünik, ugyan egy pici szerepben, de mindenképp jó volt látni.
A szerepe szerint orvosként, és jól áll neki a fehér köpeny (is).

DE!
Természetesen itt is olyan a szerepe, hogy a lány másba szerelmes, õ megint csak a háttérbõl segit, és a végén lemond a lányról.
Emiatt fel is voltam háborodva, megérdemelne már egy igazi hõsszerelmes szerepet, de edimir felvilágositott, hogyha meg is kapná a nõt, akit szeret, akkor utána nem lenne jogosult a "szomorúbociszem" jelzõre!!!!!

És ez mennyire igaz!!!!!!
Illiona 2017 júl. 05. - 23:04:33
(230242/239047)
My Life's Golden Age

volt a 22. epizódban egy jelenet, ahol szerepelt egy 4 éves forma kisfiú.
A jelenet szerint az alkoholista apa tettleg is bántalmazza a gyerekeit, emiatt a kisfiut az õket épp meglátogató edzõ kórházba is viszi,
A probléma ebben a jelenetben, hogy a kisfiúnak végig vigyor van a képén, látszik, hogy élvezi a felvételt, és semmiképp nem akar megvert, sirós gyereket alakitani.
El tudom képzelni, hogy a stáb már órák óta próbálja felvenni a jelenetet, mindent kitalálnak, hogy a gyerek sirjon, de az csak vigyorog, másikat szerzõdtetni ujabb idõ, meg energia, és a határidõ nem vár.
Végül a rendezõ dönt: igy marad. De nem rossz maga a jelenet, mert amugy elég komor maga a sorozat, és ennyi kis megmosolyogni való igazán belefér.

Kép: ez a jelenet van a képen, a kisfiuval.
Illiona 2017 júl. 05. - 22:56:13
(230241/239047)
A multkor már irtam a My Life's Golden Age c 56 részes sorozatról.

Ebben két pár életébe nyerünk bepillantást: az idõsebbek (40 év körüliek) már 7 éve házasok, van egy kislányuk, és a feleség félrelép.
Az anyós meg meglátja, és kész regény, ami történik: a titkolózás, a bizonyságkeresés, a beismerés, a bûnbánat, az elfogadás, illetve annak hiánya, a különköltözés, a harc a gyerek miatt, a gyerekrõl kiderül, hogy nem is férjtõl van, " ujratervezés", vakrandi a férjnek, a volt feleség 4 hónapos terhes, kitõl?, szóval a gazdag, arrogáns feleség nagy EGOval szépen csuszik lefelé, elõbb bérelt lakás, utána már csak apjáéknál huzza meg magát, utána Kimbapot árul a metrónál, vagyis lecsuszik egészen a napi lét aljára.

Nagyon szépen van ez tálalva, remek szereplõkkel.

A másik párnak is nagyon kalandos utjuk van együtt: elõször vakrandin találkoznak, ahová a nõ más helyett megy el. Össze akarnak házasodni szerelem nélkül, de férfi meggondolja magát pár nappal az esküvõ elõtt. Majd kiderül: a lány már egy éve küzd a leukémiával, csak titkolja mindenki elõtt.
A férfi filmet forgat róla, közben egymásba szeretnek, és már csak ásó kapa és a rák választja el õket.
Na meg persze az anyósjelölt, aki mindent megtesz, hogy ne jöjjön létre ez a házasság, hiszen a lány súlyos beteg, a családja szegény, ráadásul örökbefogadott, és soha nem lesz képes arra, hogy gyermeket szüljön.
Erre mondják hogy "halmozottan".

A lány nevelõanyja gimnazista korában osztálytársa volt a fiú anyjának, és elszerette annak a fiuját, akitõl már terhes volt. Agyerek elment, az anya soha nem volt képes arra, hogy ujra gyeremeke foganjon. Hát hogyan is lehetne hogy ennek a csalárd nõnek a gyerekék együtt lássa az õ kislányával.
Szóval a család mindkét oldalról "megtámogatja" hogy a fiatalok ne legyenek együtt.

kép: A férj. Megcsalatva.
Illiona 2017 júl. 05. - 20:59:12
(230240/239047)
Hát ezt nehéz lenne betartani, de ha arra a hirre gondolok, hogy valamit beledobtak egy fiatal lány italába Siófokon, és öntudatlan lett, akkor bizony van benne valami.
Legalábbis törekedni kellene rá!!!
És tényleg, ebben a sorozatban minden élethelyre van egy mondat.
10/10
Ljerk 2017 júl. 05. - 13:36:21 10/10
(230239/239047)
Nyilván Sillában erre is van mondás:

:)
:)
10/10
offtopic
kimbin01 2017 júl. 04. - 07:11:18 10/10
(230238/239047)
Sziasztok!

Persze, hiszen az emberek többségének fogalma sincs errõl. Igyekszem olyan helyrõl beszerezni azt a keveset, amit megeszünk, amiben biztos vagyok.

Tegnapelõtt este fejeztem be egy újabb sorozatot, Az üldözõ (The Chaser) címût. Nem volt rossz választás, mert elég jó keresztmetszetet
ad a politikai, és a pénzhatalom összefonódásáról.Egyben elkeserítõ is pont ezen oknál fogva, és felháborító elsõsorban.
Nem akarok spoilerkedni, max, egy rövid ismertetõ erejéig.

Baek Hongseok nyomozó egy balesetben elveszíti 17 éves lányát, majd nem sokkal késõbb feleségét is. Saját nyomozásba kezd, mely során kiderül, hogy lánya politikai összeesküvés áldozata lett.
Seo Jiwon újságírónõ, egy nagyvállalat tulajdonosának lánya, segít Hongseoknak kideríteni az igazságot. Eközben megtudja, hogy a sógora, Kang Dongyoon képviselõ, elnökjelölt is nyakig benne van az ügyben. A lány hirtelen szemben találja magát a családjával.
Ismertetõt írta: Ezoritu akinek a fordtást is köszönhetjük.

http://asianwiki.com/The_Chaser_(Korean_Drama)
Illiona 2017 júl. 04. - 00:47:38
(230237/239047)
és találtam a YT-on egy dalt, és a történet szerintem nem filmbõl van, mert nem hiányzik semmi több: Ming szerepel benne.

Ming egy közös kedvencünk Szakirével, miatta teszem fel ide:

https://www.youtube.com/watch?v=omobhuutrE4

Mingrõl már beszéltem itt, kinai szinész, õ a fõszereplõje a biciklis filmnek, a To Te Fore-nak.
Illiona 2017 júl. 04. - 00:44:23 Előzmény kimbin01
(230236/239047)
értem amit mondasz, de nem lehet egy minimálbéres, fáradt lánykának mondani egy pizzériában hogy csak ha ösi magyar fajta a kukorica, illetve ha BIZTOSAN tudja, hogy nem génmanipulált.
Azért nem próbálom ki, de el tudom képzelni, milyen arcot vágna....

Itt az Okja c filmben már nagyüzemben csinálták a húst, és eltitkoltan.
Vajon van-e már ilyen üzem?
Vagy ez csak egy filmötlet?
Illiona 2017 júl. 04. - 00:40:10
(230235/239047)
Ez jó!
Talán azért (is) olyan nagy sorozat a Silla, mert mindig minden élethelyzetre, fordulatra van benne egy sor.
10/10
Ljerk 2017 júl. 03. - 14:36:44 10/10
(230234/239047)
Most látom, hogy Munno ruházata igazán gyönyörû.
10/10
Ljerk 2017 júl. 03. - 14:34:38 10/10 Előzmény Illiona
(230233/239047)
A legjobb védekezés a támadás, és õk természetVÉDÕK... :)

A topichoz hûen azt is mondhatnám, hogy õk Bidám módjára a rövidebb utat választják, ellentétben Munnóval, akinél a cél nem szentesíti az eszközt.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 júl. 03. - 11:53:56 10/10
(230232/239047)
Ezt kerestem, mert emlékeztem, hogy 40 000 féle rizs létezik!!!
Alapvetõen 14-et jó, ha ismerünk, mindegyik másre jó!
http://tutitippek.hu/blog/rizs-fajtak.php
http://www.biobolt-webaruhaz.hu/content/hu/a-rizs-taperteke-es-fajtai.html

Személy szerint a basmantit nem szeretem, nekem egérszagú, a jázmin viszont isteni! Rizottónak, tejberisznek a kerek szemû, ragacsos a jó.
Sajnos az üzletekben a hosszú szemûbõl van 2-3 féle, esetleg barna is akad, de ezzel kifújt. Nem emlékszem mikor láttam pl. rizottó vagy jázmin rizst.
Igaz hiperbe nem nagyon járok, de ezért el szoktam menni.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 júl. 03. - 10:43:42 10/10
(230231/239047)
A kép persze elmaradt! Régi magyar kukoríca fajták
10/10
offtopic
kimbin01 2017 júl. 03. - 10:39:21 10/10
(230230/239047)
Sziasztok!

Mélységesen egyetértek mert a világon nincs más szója, csak gm módosított! Kukorica akad, fõleg a régi magyar fajták, amelyekhez
azért , ha nehezen is, de hozzá lehet jutni. Pl. a lófogú, ami nagyon finom csemege kukorica. Élelmiszert a piacon veszek, csak iparcikkért megyek boltba.
Na meg a saját termelés, ill. termesztést. Itt már mûanyag rizzsel is ijesztgetnek, pedig valamelyik nap épp Gasztroangyalt néztem, és
láttam, hogy van rizstermesztés kies hazánkban, sõt a vadrizstermesztésben a 3 termesztõ országban vagyunk.Van itt, long, risotto, barna, és vadrizs is!
Az összes termés itthon kerül forgalomba!!
https://www.youtube.com/watch?v=OPjJjc6P9Mk
Illiona 2017 júl. 02. - 22:45:30
(230229/239047)
Okja

természetesen még tudnék irni, de majd néhány nap mulva, amikorra mindenki megnézi.
Van véleményem még, de azt nem lehet csak spileresen.

A koreai kislányról, az amerikai szereplõkrõl...
Illiona 2017 júl. 02. - 22:36:22
(230228/239047)
Okja

és egy szelfi.
Mindegy hogy hol mikor miért, de szelfire mindig készek a koreaiak, nincs olyan földindulás, hogy elfelejtenék.
Illiona 2017 júl. 02. - 22:33:31
(230227/239047)
Okja

A filmben szó esik a GreenPeace nevû környezetvédõnek mondott szervezetrõl is.
Azért ez nem olyan egyértelmû, legalábbis a számomra.
Õk egy olyan szervezet, hogy pénzért mindent, de ugyanakkor elmennek iszonyú igazságtalanságok mellett, vagy épp õk generálják, amikor semmi érdekük nem fûzõdik hozzá.
Én még emlékszem pl amikor a magyar liba-kacsa tömõket lejáratták mocskos módon, miközben Európa más országaiban ugyanez nem is idegesítette õket...

Az én szememben õk csak egy terrorista szervezet.

Kép:
"Békével Jöttünk!" mondják, miközben megtámadnak, állig felfegyverkezve, maszkolva.
Ismerõs valahonnan véletlenül???? (nem kell válaszolni persze)
Illiona 2017 júl. 02. - 21:03:37
(230226/239047)
Okja

Igazán minden érzékszervre kiható film, nekem konkrétan a gyomrom háborog most.
A génmanipulációban amit tudunk attól - szerintem jóval több minden van, sokat eltitkolnak elõlünk. Amerika (ez alatt az USA-t értem) ebben is élen jár.

Ezek a filmek arra jók, hogy ráirányitsák a figyelmet a témára, és arra ösztökélje az embereket, hogy MINDENKINEK tennie kell ez ellen, senki nem ülhet otthon nyugodtan.
A nagyüzemi állattartás, a nagyüzemi husfeldolgozás magában hordozza ennek a lehetõségét, folyton figyelni, résen kell lenni mindenkinek.

Én megteszem ami tõlem telik: pl nem eszem kukoricát, semmilyen formában - még pizzán sem!!!!
A keleti ételekhez nem eszem szójaszószt, inkább csak ugy szárazon.
ezt csak ugy véletlenszerûen választottam ki.

De nem igaz az sem hogy közel 7 milliárdan vagyunk.
Nem már a 8 milliárdot is elérjük?
Mikor is volt nemzetkozi szintû népszámlálás?
Indiában már fel is adták, nem képesek követni a szaporulatot?
És Kinában? meg a többi országban?
El tudjuk látni ezeket az embereket élelmiszerrel? Hússal? Csirkével?
és ha nem, akkor van ennyi zöldség, búza, rizs?

Kép: mélységesen együtt tudtam érezni ezekkel a környezetvédõkkel, mire felértek a hegytetõre, se lelevenem nem voltak, se holtak. Én is pont ugyanigy néztem ki, amikor Jejun felmentem egy 650 lépcsõ magasságban lévõ Buddhista szentélyhez. Ja! és még vissza is kellett jönni!!!!
Illiona 2017 júl. 02. - 20:51:56
(230225/239047)
Okja

Megnézve.
Ugy próbálok róla irni, hogy nem spoilerezve, hogy mindenkinek meglegyen az a jó kis fejbecsapás, amit ez a film kivált.
Összességében nekem tetszett, bár volt 2-3 olyan momentum, amikor túl hosszan bontogattak ki dolgokat, vagy éppen bizonyos szereplõkkel kapcsolatosan voltak fenntartásaim.
Nem tudom Amerika mit is szól hozzá, itt nem fényezik nagyon õket, a megszokott módon, hanem pont ellenkezõleg.
De azt hiszem most a génmanipuláció olyan méreteket öltött már, hogy tömegeket mozgat meg az ellene folyó harc - persze eredménytelenül.
Illiona 2017 júl. 02. - 18:04:05
(230224/239047)
Itt van az OKJA felirata:

http://a-pop.eu/cikk.php?id=32
Illiona 2017 júl. 01. - 20:39:30
(230223/239047)
az OKJA c filmnek holnap kész a magyar fordítása, legalábbis a forditó, lapishun szerint.

Közben levették az Avistáról, majd ujra valaki feltette de már csak 1 felirattal (eredetileg 14 felirat volt) az is beégetett angollal ment, és szintén 6 GB-os volt.

Mára megint eltünt, hát ez izgalmas lesz.

De nekem persze már a gépemen, holnap nézhetem.
Illiona 2017 júl. 01. - 09:10:36
(230222/239047)
10/10
offtopic
kimbin01 2017 jún. 30. - 16:50:04 10/10
(230221/239047)
Juhász Gyula: Consolatio

Nem múlnak õk el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Õk itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.
Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derûs szelíden és örök fehéren.
Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek õk tovább, szûz gondolatként.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 jún. 30. - 09:11:50 10/10
(230220/239047)
Sziasztok!

Kissé késõn, mert virágról kellett gondoskodnom.....

Viszont tegnap elkezdtem egy újabb sorozatot, amit nem lehet abbahagyni! Idei, fiatal, friss.
http://asianwiki.com/Whisper_(Korean_Drama)

Shin Young Joo nyomozóként dolgozik a szöuli rendõrségen. Mikor apja a korrupt Tae Baek Ügyvédi Iroda áldozatává válik, megismerkedik Lee Dong Joon bíróval. Vajon sikerül õt rávennie, hogy segítségére legyen apja szabadlábra helyezésében, annak ellenére hogy éppen õ volt az, aki elítélte? Milyen titok után nyomozhatott Shin Young Joo apja és kollégája, ami miatt szembekerültek a nagy hatalmú céggel?
Ismertetõt írta: Ancsa
A fordítás is az õ munkája! Viszonylag elég magas nézettséggel bírt.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 30. - 00:20:42 10/10
(230219/239047)
Han GaIn-rõl konkrétan nem tudom, mit írtál, de el tudom képzelni... :))))
Tkp. nekem õ az egyetlen színésznõ, aki valahogy nem igazán szimpatikus.
Nem igazán tudom, hogy miért, egyszerûen csak így alakult, pedig én csak a Bad Guy-ban láttam eddig.
És nemrég fedeztem fel, hogy õ az Éden-béli Lee DongWook (Yeon Jeong-Hun) felesége, már 2005. óta... El is csodálkoztam... :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 30. - 00:10:29 10/10
(230218/239047)
Ami nekünk Dél-Korea (vagy csak Korea), az nekik Daehan Minguk (대한민국), vagyis Koreai Köztársaság (sõt, rövidítve "Hanguk"-nak hívják magukat, ami Északon viszont "szitokszónak" számít, mert ott meg Csoszon örökösének tartják magukat...)
Érdekes, hogy a megnevezésre milyen érzékenyek - és te ezt jól tudod a személyes ismeretségeid és tapasztalataid alapján -, és ez valahol érthetõ is a hányattatott XX. századi történelmük után.

Azért az elrendezett házasságok, az egykori kasztrendszer figyelembevétele még ma is erõsen jelen van, nem?
A gazdag csebol elveszi a szegény Hamupipõkét - ez csak romantikus lányregényekben, illetve ilyen doramákban van, nem?
Azért ez errefelé is általános, hogy "hasonló a hasonlónak örül", legfeljebb nincsenek olyan általánosan jellemzõ, régi, merev társadalmi beidegzõdéseink, elvárásaink (már)...
A válások aránya meg Koreában valóban magas, 36% mint Japánban is, ez ott Ázsiában a legmagasabb, de jócskán elmarad a nyugati társadalmaktól.
Az uniós átlag 44%, a magyar arány 67% (valamikor múltkor írtam a stat. adatokat).
Illiona 2017 jún. 29. - 23:40:41
(230217/239047)
semmi baj, mindenki kiszedi ami neki szól!
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 23:38:23 10/10
(230216/239047)
Bocs, azt hittem, hogy az elõbb Illiona írt (akkor még itt volt), ezért az esetleg érthetetlenebb részek tkp. rá vonatkoznak... :))))

De persze az eleje válasz arra, amit Te írtál. :)
Amennyi így nyílt színen belefér, többit max. pü-ben, ha érdekel.
Illiona 2017 jún. 29. - 23:35:28
(230215/239047)
igen, láttam a Lee Jong Won filmlistáján az East of Edent, de nem emlékeztem erre a szereplõre.
Valóban, a gyerekszereplõs részeket kihagytam...

A Man of Will-rõl semmit nem tudok, de ha lesz róla hir, azonnal hozom.

Egyébként Lee Jong Wont éppen a Terms of Endearment elõtti 50 részesben láttam, pont ugyanilyen szerepben!
All Abeot my Familyben. Ott is egy kisgyerekes családapát alakitott, aki csalt, és csalta a felesége.
Sok sok hercehurca után kibékültek egymással, az "ez jutott" belenyugvásával!
Ja, nem is, hanem mert igazán szerették szerették egymást?
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 23:33:58 10/10
(230214/239047)
És az a legrosszabb, amikor a gyávaság az inkompetencián és a rosszindulatúságon túl még hatalommal is párosul...
Amikor a szakmai féltékenység, a vélt sérelmek hatására akkor is kibabrálnak a másikkal (konkrétan velem), amikor nem várná(m).
Bár tkp. mint írtam, már menetrendszerûvé vált a dolog, kíváncsi is voltam, mi lesz az idei akciójuk - hát ma megtudtam. De ezzel talán az ezévin már túl is leszek... :)
Végtelenül jóindulatú és alapvetõen naiv vagyok, az idegrendszeremet meg nem gyötröm azzal, hogy napi szinten utáljam azokat, akik engem a fentebbi okok miatt (nagyjából önhibámon kívül) nem bírnak, hogy finom legyek... De közben azért mégis frusztráljuk egymást - ilyen akciók alkalmából derül ki...

Az öltözõszekrényem azonban még "üres", mivel a plakátfelelõs Te vagy és még nem realizálódott a korábbi ígéreted... :)))))))
De emiatt ne aggódj, a telefonom és az õ memóriakártyája (ami mindig kéznél van), tele van SSH filmjeivel, sorozataival, képeivel... :))))
Egyébként a múltkori macskás inget én tettem fel az SSH-topicba, szerintem edimir azt sem tudja, mirõl írtál. :)))))))))
Na, majd most! :))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 23:06:19 10/10
(230213/239047)
Láttam a filmek listáját, amiknek várod a feliratát.
Kicsit utánanéztem, mindegyik férfias film... nõi szereplõ nem sokban van bennük. Viszont mindegyik másért, de jónak tûnnek. :)))

Sõt, még azt is bogarásztam, hogy melyiket meddig forgatták és mikor jelent meg, hátha lenne valami támpont a Man of Will megjelenéséhez... (de nem találtam)
Nincs róla még semmi híred? Én már alig bírom kivárni, hogy megjelenjen róla valami konkrétabb a pár soros ismertetõn túl.
Pl. a Battleship Island forgatása december 31-én fejezõdött be és már pár hete megy a promója, bár a bemutatója július végén lesz (bár én elõbb, július 5-re emlékeztem).
A Man of Will forgatását január 31-én fejezték be, úgyhogy néhány héten belül már lehetne belõle valami...
Ráadásul ez is a japán gyarmati idõszakban játszódik.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 22:54:30 10/10
(230212/239047)
És azt tudod, hogy Lee Jong Woon volt az Édenben DongChul apja?
(ha esetleg tényleg nem láttad a gyerekszereplõs elsõ részeket, bár néhányszor visszaidézték 1-1 pillanatra...)

Bocs, de nekem mindenrõl SSH jut szembe... Nem tudom, meddig fog tartani, de még bírom... :)))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 22:53:38 8/10
(230211/239047)
Vannak a sorozatnak hiányosságai, hibái, de ha ezen túltesszük magunkat, akkor azért néhány felejthetetlen jelenettel gazdagodhatunk...

Sajnálom, ami veled történt... általában az ilyen típusú "gyávák" ráadásul még inkompetensek és rosszindulatúak is szoktak lenni... ja, kérem, a jellem gyengesége már csak ilyen szép bokrétában együtt szokott megjelenni... Ballagj oda az öltözõszekrényedhez, ott a vigaSSHz.....

KÉP: Mr VigaSSHz!:)))))))))))))
Illiona 2017 jún. 29. - 22:36:05
(230210/239047)
én tudom, hogy a Terms of Endearment nem egy öncélú sorozat.
Dél-Koreában, bocsánat - Rebublik of Korea- nem csak egy egyszerû házasság történik, hanem a két család házasodik,
vagyis nem lehet csak ugy kilépni egy párnak, és külön lakásban boldogan élni.
Nem lehet a másik - esetleg szegény, vagy idióta gondolkodású - családot figyelmen kivül hagyni.
Ezt nekünk nagyon nehéz elfogadni, de attól még igy van.
Ez egy koreai sajátosság, nekik ezzel kell együttélni.
Legalábbis az utobbi idõkig, hiszen azért ott is most már modern, vagy csak modernabb szelek fujnak...
Illiona 2017 jún. 29. - 22:20:58
(230209/239047)
Igen, az ideális film a The Prison (A börtön) ahol kizárólag csak férfiak szerepelnek! :))))))

Még mindig nincs felirat hozzá!!!
Illiona 2017 jún. 29. - 22:15:51
(230208/239047)
Terms of Endearment

Sokkal izgalmasabb volt a 2., a fiatalabb lánytestvér kapcsolatai.
Nem mesélem el az egész történetet - nézd meg magad - de elõbb együtt élt egy fiúval, utána pedig férjhez ment máshoz, eltitkolva, hogy õ már nem egy szüzike, henem egy "megesett" lány.
Ehhez azért azt is tudomásul kell venni, hogy ez a sorozat 2004-ben keletkezett, vagyis akkor még nagyon nagy jelentõséggel mentek ezek a népnevelõ hatású propagandafilmek.
Nekem az nem tetszett, hogy a lánynak volt indoka, miért ilyen kapcsolatfüggõ, szeretetre vágyó személyiségû, akkor miért nem vállalta fel.
Az, hogy a pasi (Ji Sung) miért nem vette el, viszonylag megértettem, elfogadtam.
De azt, hogy miért titkolta ezt el a jövõbeni férje elõtt, azt nem tudom.
Titok márpedig nincs, sem az életben, a filmekben meg pláne.
A férje (Song Il Kook) amikor megtudja, akkor már terhes a nõ.
Eleinte még kitart mellette, de végül is gyõz a család ellenállása: nem tudják családtagnak elfogadni ezt a nõt.
Közben a csaj pedig sir, meg bocsánatot kér, majd sír meg bocsánatot kér, meg sír, meg bocsánatot kér.... igy megy a végtelenségig.
Végül a férj külföldre megy, 3 évig vissza sem néz.
A nõi szereplõ Han Ga In pedig nem más, mint a Bad Guy fõszereplõnõje, akirõl már a multkor kifejtettem a véleményemet.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 22:15:30 10/10 Előzmény edimir
(230207/239047)
Annyira inspirálóan írtál errõl a sorozatról is, hogy felkerült nálam a megnézendõk közé.
Egyébként is érdekes ez a japán gyarmati korszaka (is) Koreának...

Ami meg ezt a mondatot illeti: amikor elõször olvastam pár napja, már akkor is elgondolkodtam a benne rejlõ igazságon...
De ma olyan helyzetbe kerültem (munkahelyi), hogy kénytelen voltam a saját bõrömön megtapasztalni... ahogy nem csak gyötrõdnek, hanem gyötörnek másokat... :(
Úgy látszik, az utóbbi években legalább évi egyszer van egy-egy olyan esemény, ami ezt alátámasztja. Mert ugye véletlenek nincsenek.
Vagy csak jól fejlett a paranoiám, ami egyébként korábban nem fordult elõ. :)
Illiona 2017 jún. 29. - 21:58:43
(230206/239047)
Ha Ha Ha ....

Igen, ebben a sorozatban van nõ is....
Maga a sori tetszett is, meg nem is.

Maga a történet elég izgalmas lett volna, de a kivitelezés...

Az idõsebb házaspár gondjai: hát nem pont ilyen szinte MINDEN középkorú ember házassága? Ázsiában is, és Európában is?
Van akinél a szabadságvágy erõsebb, a tûréshatár sokkal alacsonyabb szinten van, és valakinél magasabb ez a tûréshatár, és nem akkora a szabadságvágy, ezek a párfüggõ emberek.
De itt ebben a sorozatban a feleséget semmivel nem érte több atrocitás, mint bárki mást. És õ is kikacsintgatott rendesen.
Vagyis középszerû emberek középszerû gondjairól volt szó.
És volt a kötelezõ népnevelés ezeknek a romlott nézõknek: természetesen maradni mindenképp a házasság szent kötelékében, és jó képet is vágni a dologhoz!!!

A férfi szereplõ egyébként Lee Jong Woon volt, és nagyon jól hozta a figurát, igazán neki való szerep.
http://asianwiki.com/Lee_Jong-Won
A nõi fõszereplõt még nem láttam semmiben - vagy nem emlékszem rá- de itt õ is nagyon jó volt.
Kép: Terms os Endearment
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 21:17:50 10/10 Előzmény Illiona
(230205/239047)
Hogy tetszik a Terms of Endearment?
Már csak azért, mert bírom, amikor írod egy-egy filmrõl, hogy "nõ nem volt benne, de nem is hiányzott"... :))))
Ez meg azért eléggé nõi... sorozat... :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 29. - 21:10:02 10/10
(230204/239047)
Szép estét!
Hát én még nem hallottam róla... :)))
Viszont megnéztem a trailert és rákerestem a gugliban: találtam egy magyar nyelvû kritikát. Jónak ígérkezik. :)))
http://hu.ign.com/okja/23619/review/kritika-okja
Illiona 2017 jún. 29. - 19:34:40
(230203/239047)
Biztosan hallottatok az Okja cimû 2017-es filmrõl, ami nagy sikereket ért el a Cannesi Filmfesztiválon idén.

Nos, most épp feltették az Avistára, igaz, hogy majd 7 GB nagyságban, de ez az egyetlen link.

És felirattal együtt: 14 féle felirat közül lehet választani, persze nekünk magyaroknak marad a googlizás.

https://avistaz.to/movie/16823-okja

egy kis ismertetõ róla:
http://asianwiki.com/Okja
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 15:25:12 8/10
(230202/239047)
Bridal Mask - egy kis sör!:)

A nagy melegben egy kis hideg sör biztosan jól esik néhányaknak. Nos, jöjjön akkor egy kis sör.....

KÉP: a pincér éppen sört visz az asztalhoz, a címkén ott a nagy vörös csillag... lehet, hogy Heineken? Sajna csak piciben tudtam a képkockát kivágni, de így is elég jól felismerhetõ a vörös csillag.

Itt olvashattok a vörös csillag történetérõl: http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20161118-semmi-koze-sincs-a-munkasmozgalomhozes-a-kommunista-eszmeiseghez-a-heineken-cimkejen-levo-voros.html

Itt pedig arról, mikor és hogyan változott a címke: https://www.heinekencollection.com/stories/the-heineken-label/ Ezek szerint a 30-as években került fel a vörös csillag a címkére. Itt láthattok régi címkéket is... mondjuk nem teljesen olyan, mint a sorozatban, de négyszögletes alakú címke közepén ott a nagy vörös csillag...

A cég története szerint pedig 1929-ben hódították meg az ázsiai piacot.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heineken

Tehát tényleg lehet, hogy a sorozatban felszolgált sör Heineken!:)))))))))) Ha tévedtem, akkor elnézést, de akár lehetne az is!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 07:29:33 8/10
(230201/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))) Induljon jól a napunk!:)))))))))))) A gayazóknak talán kicsit sietõsen, a szabin lévõknek ráérõsen!:)))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:27:57 8/10
(230200/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:26:54 8/10
(230199/239047)
Bridal Mask

ezt a képkockát pedig a szinte napra pontosan 1 évvel ezelõtti filmes tábori élményünk miatt muszáj volt kivágnom...

KÉP: szinte ugyanezt láttuk a házimozinkból kilépve, amikor az éjjeli égboltra néztünk!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:23:19 8/10
(230198/239047)
Bridal Mask

... ezt pedig az idõszerûsége miatt kellett kivágnom!:))))))))

KÉP: - felirat - nálunk a munkahely nem légkondis, így gyakorlatilag szaunában érzi magát az ember... reméljük, holnap senkit sem visel meg az extra hõség....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:14:08 8/10
(230197/239047)
Bridal Mask

Megszokhattuk már, hogy a mai sorozatokban a nagy etalon színésznõ Audrey Hepburn. Egy 30-as évekbeli sorozatban mást kellett választani....

KÉP: -felirat - mondjuk a svéd filmlegendának jóval kevesebb krém szükségeltetett a fehér bõrszínhez, mint a koreai bárnõknek!:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:06:22 8/10
(230196/239047)
Bridal Mask

Lám, van, ami az idõk során mit sem változott... "kortalan".. ez pedig a megvesztegetés... a pénz mellett még mindig nagyraértékelt az 50 éves vadginszeng...

KÉP: - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 29. - 00:02:21 8/10
(230195/239047)
Bridal Mask

KÉP: templombelsõ... Nem véletlen, hogy ez a jelenet nyitóképe a Szûz Mária szoborral....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 23:58:37 8/10
(230194/239047)
Bridal Mask

Természetesen a sérelmek, a hazafiság jópárakat az ellenállásban való részvételre sarkallt... Volt már róla szó, hogy a kereszténység népszerûvé válási is a nemzeti mozgalom része volt...

KÉP: Nem véletlen, hogy az ellenállási mozgalom feje épp a keresztény templomban találkozik szerettével, hogy együtt imádkozzanak az elhunyt családtagért....
Érdemes megnézni a templom kialakítását, díszítését.... késõi idõpont, így csak õk ketten vannak a templomban...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 23:50:43 8/10
(230193/239047)
Bridal Mask

Aki pedig csak egyszerûen a munkájából szeretne megélni, azt agyonsanyargatják a különbözõ címeken beszedett adók...

KÉP: - felirat - gondolom a felsorolás korántsem teljes, mondjuk nem csak az számít, milyen címen róják ki az adókat, hanem a nagyságrend is.... Mi marad mindezek után a zsebedben!....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 23:46:07 8/10
(230192/239047)
Bridal Mask

Persze lehetett a megszálló japánok bérencévé válni... akadt rá vállalkozó, ki ezért, ki azért...

KÉP: - felirat - de azért a kollaboránsoknak sem volt egyszerû, ha nem piszkálta õket a lelkiismeret, akkor megtették helyette az emberek... és arra is számíthattak, hogy a japánok ugyan fel- és kihasználják õket, de alkalomadtán az orruk alá dörgölik, hogy koreaiak...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 23:36:02 8/10
(230191/239047)
Bridal Mask

Nézzük meg néhány képkocka erejéig, milyennek is mutatja be a sorozat a 30-as évek japánok által megszállt Koreáját! A Chicago Typewriterben a klub neve volt Carpe Diem.., itt egyesek életérzését jellemezte a jövõvel nem törõdve csak a pillanatnyi örömök kiélvezése...

KÉP: - felirat - igen, a "félszigetlakó" csak másodrendû állampolgár volt saját hazájában, a kórház kizárólag japánoknak nyújtott orvosi ellátást, a rendõrök bármelyiküket különösebb indoklás nélkül összeverhették, elhurcolhatták kínvallatásra, a bírák csak ítéletet hirdettek, tárgyalás, védõügyvéd nem szükségeltetett....
Illiona 2017 jún. 28. - 18:18:24
(230190/239047)
a The Merciless letöltõlinkje megjelent az avistán.

Persze, mondanom sem kell, egyenlõre felirat nélkül.

De figyelem a többi filmmel együtt, ha megjelenik, akkor szólni fogok.
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 15:08:47 8/10
(230189/239047)
Bridal Mask

Most pedig hoztam egy koreai szólást, a népük történetében számtalanszor adhatott erõt a kitartáshoz a különbözõ idegen elnyomás idején...

KÉP: - felirat - egy kicsit emlékeztet a "teher alatt nõ a pálmá"-ra....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:27:12 8/10
(230188/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:26:00 8/10
(230187/239047)
Bridal Mask

Bori4 jóvoltából belevághattam magyar felirattal a Bridal Maskba. Most csak egy képet és egy adatot hoznék belõle...

KÉP: - felirat - lám, akkor annyi lakosa volt Koreának, mint most nekünk, azóta csak Dél-Koreában 50 millióan élnek!

Érdekes a népesség alakulása... Mátyás király idején 4 millió volt Magyarország népessége, pont, mint a korabeli Angliáé.... változnak az idõk... változnak az adatok....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:13:56 8/10
(230186/239047)
My 19 Year Old Sister in Law - F4

KÉP: - felirat - õk bizony nem az iskola kiváltságos "hercegei", de õk is "Vírág" fiúknak képzelik magukat... ismerõs? Nem csodálom. Öt évvel késõbb született meg az a másik F4, a Boys Over Flowers!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:10:18 8/10
(230185/239047)
My 19 Year Old Sister in Law - F4

KÉP: - felirat - a matek klubosok elnevezése, akik nem csak okosnak, de szépnek is hitték magukat, itt épp a klub fennmaradásához szükséges 4. tagnak akarják toborozni a fõszereplõ matekzseninket....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:04:15 8/10
(230184/239047)
My 19 Year Old Sister in Law - a képlet

KÉP: lám, ha a képletet ábrázolni kezded, akkor érted meg, hogy lehet a szerelem képlete!:)))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:02:53 8/10
(230183/239047)

KÉP: - felirat - eddig azt hittem, hogy csak "kémiája" van, most már tudom, hogy matekja is!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 28. - 00:01:01 8/10
(230182/239047)

Két érdekességet hoztam a sorozatból, az egyik egy képlet!:)))))) Az egyik szereplõ matekzseni!:))))))))

KÉP: - felirat - a képlet... remélem, leírtatok!:))))))))))))

Az elõbb kifelejtettem a kép forrását és az ismertetõt: http://asianwiki.com/My_19_Year_Old_Sister_in_Law
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 23:57:20 8/10
(230181/239047)
My 19 Year Old Sister in Law

Aztán ez a sorozat következett nálam. Mit mondjak, nehezen vergõdtem át az elején, annyi rikácsolás, eltúlzott gesztusok és mimikák, Illiona "kedvenc" göndör parókája, ami olyan mû, hogy szinte már kiabál... Jó régi sorozat, 2005-ös... és bizony a "humora" engem fárasztott... aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy olyan jelenetek jöttek, amik elvarázsoltak... érdemes volt kiböjtölnöm.... Egy közös pontja volt a My Love Eun Donggal... az pedig a végén a bûnhõdés elmaradása, vagy legalábbis az én mércémmel túl enyhe

SPOILER

Egy négyéves kislány étel, ital nélkül feltenni a vonatra, hogy megszabaduljanak tõle, ez nem egyszerûen bûn, ez súlyos veszélyeztetés!!!! Bármi történhetett volna a védtelen és kiszolgáltatott csöppséggel... és nem lehet mentség a meghalt anya két barátnõje számára, hogy saját gyerekeik megmentéséhez, felneveléséhez lopták el a pici árva pénzét, miközben tõle igyekeztek megszabadulni...

de legalább árnyaltabb a bûnhõdés terén a kép...

KÉP: a sorozat plakátja... épp oly idétlen, mint a sorozat elsõ részei....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 23:33:07 8/10
(230180/239047)
My Love Eun Dong

S végezetül az, ami Illionát, de engem is kiakasztott... a vége...

SPOILER
Ez pedig a bûnhõdés kérdése. Ellopni egy fiatal nõ életébõl 10 évet, ahelyett, hogy a szerelme oldalán boldogan nevelhetné a közös gyereküket, helyette egy általa utált tolószékes férfit kell ápolnia, aki hazugságával nem csak azt hiteti el az amnéziás nõvel, hogy valaha õk voltak az eszményi szerelmespár, de folyamatosan táplálja benne a bûntudatot, hogy õ a nyomorékságának okozója. A nõ tartja el a családot, keresi a pénzt a gyógykezelésre és végtelen türelemmel ápolja a hazug férjet... S ennek a férfinek van képe érzelmileg zsarolni ezt a nõt, amikor felbukkan az igazi régi szerelme....

... a legjobban nálam a gyerek verte ki a biztosítékot... Amikor azt hangsúlyozzák, hogy milyen remekül nevelte. Milyen ez a "remekül" nevelt gyerek? Nincsenek barátai... "apuci" olvas neki, élete álma, hogy az "apja" újra járva vele baseballozzon, hiszen az "apa" a baleset elõtt profi játékos volt. Semmi sem szól a gyerekrõl, minden az "apa" körül forog. Aki egyszer se viszi le a játszótérre, hogy a más gyerekekkel is megismerkedjen, netán együtt játsszon. Nincs kirándulás, nincs állatkert, nincs semmi... egy nyomorult piknik van a parkban, az is a doktornõ javaslatára.... A kiskölyök élete elsõ 10 éve az apa betegsége a meghatározó, neki kell vigyáznia rá, miatta akar gyorsan felnõni, hogy segíthesse... a felbukkanó mit sem sejtõ vérszerinti apának ezért is nem jut hely elõször a fia életében. És mi lesz a sorozatbeli büntetése ennek az önzõ dögnek?
Kikerül a tolószékbõl, baseballozik a "fiával", miközben nagy kegyesen elmagyarázza, hogy azért a vérszerinti apát sem ártana a gyereknek szeretni. Illiona, tökéletesen megértelek!!! Én is háborgok!!!!

KÉP: a világítótorony.. és a várakozás.. 20 évet várni a szerelmünkre... na, ez is csak egy koreai sorozatban lehet....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 23:03:25 8/10
(230179/239047)
My Love Eun Dong

Beszélgettünk a nézettségi adatokról, hogy mi is számíthat "jónak"

KÉP: - felirat - 2015-ben ez úgy tûnik annak számított!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 23:01:16 8/10
(230178/239047)
My Love Eun Dong

KÉP: - felirat - és az effajta szemlélet ellen lázadó fiatalság...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 22:59:04 8/10
(230177/239047)
My Love Eun Dong

és a már annyiszor emlegetett házasság kérdéséhez két kép a feliratával

KÉP: - felirat - ... a körültekintõ Anya....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 22:56:48 8/10
(230176/239047)
My Love Eun Dong

Persze a beteg nagyi kedvéért a kislány átkölti a történet végét tragikusról happiendre... én viszont arra a dokumentumfilmre lennék kíváncsi, ami az angol, amerikai, japán olvasókat megszólaltatva próbált a regény sikerének utána járni, hogy mivel is hatott az olvasókra.

KÉP: a kislány felolvas a nagyinak, a fiú pedig kint hallgatja a házacska elõtt... és "megtanul" sírni... nem a történettõl, hanem a kislány figyelmes jóságától....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 22:50:07 8/10
(230175/239047)
My Love Eun Dong

Ha már irodalom, akkor a sorozatban szerepel egy regény, amit a kislány olvas fel a nagymamájának.....

KÉP: - felirat - Milyen érdekes, hogy Anglia, az USA mellett Japánban és Dél-Koreában hihetetlenül népszerû ez a történet, ott klasszikus gyerekkönyvnek számít.

Itt az ismertetõ, amibõl a "Népszerûség" részre hívnám fel a figyelmet... https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/A_Dog_of_Flanders&prev=search
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 22:41:10 8/10
(230174/239047)
My Love Eun Dong

Az egyik fura asszociációm a már említett, a sorozatban szereplõ Kormányos Sándor Õszi szél c. verse nyomán jutott eszembe.... Lám, egy koreai sorozat kapcsán ismerünk meg egy kortárs magyar költõt!:)))))))))))) Az asszociáció? Az Arany János-emlékév. Lám, mi pedig többet tudunk Arany János révén a walesi bárdokról, mint Montgomery lakói!:)))))
http://ujszo.com/online/kultura/2017/03/04/arany-janos-diszpolgar-lett-a-walesi-montgomeryben
Ez a mûvészetek csodálatos hatása!:))))))))))

KÉP: a vers a sorozatból
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 22:33:46 8/10 Előzmény edimir
(230173/239047)
My Love Eun Dong

Két szóban röviden: sorsszerû szerelem. Amirõl nem is igazán szeretnék többet írni, inkább néhány gondolatot a sorozat kapcsán.

KÉP: a sorozat plakátja
Ismertetõ: http://asianwiki.com/My_Love_Eun-Dong
Illiona 2017 jún. 27. - 21:38:57
(230172/239047)
hû, ezt az elõbbi zakót is elteszem a különleges ruhák gyüjteményembe!!!!
edimir, a multkori macskákat is Song Seung Hun ingérõl eltettem oda!!!
offtopic
Illiona 2017 jún. 27. - 21:37:20
(230171/239047)
Ma egyszemélyes nemzeti gyásznapot tartottam itthon, ha már Astanában nem lehettem ott.
Most végeztem, ezernyi telefonnal rögzitett apró videót tettek fel a facéra, ezeket mind összevadásztam.
Az biztos, hogy hatalmas koncert volt, az élõ zene varázsával, és Dimash elképesztõ volt, hihetetlen, lehetetlen, fantasztikus, nincsenek szavak, sok új dal.
Meg kell hallgatni ezt a koncertet sokszor, késõbb, ha lesz normális videó!

Ezzel persze be is fejezem, nem áradozom itt tovább elvégre ez egy koreai oldal...
Illiona 2017 jún. 27. - 10:27:08
(230170/239047)
Igen, kommenteket olvasgatva YT-on a franciaországbeli rossz elõadás után irta valaki, hogy hiába, a KELET EREJE az más, több.
És emiatt vagyunk mi is itt ezen az oldalon...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 06:26:09 8/10
(230169/239047)
Inspiring Generation

Illiona a vallás kapcsán felhívta a figyelmünk, hogy mennyire meghatározó még ebben is a kasztrendszer és annak maradványa a társadalmi hierarchiában való gondolkodás...a ki vagy? kérdésnél fontos a ki a családod, mit tud felmutatni...

Az Inspiring Generation sorozatban van egy kissé ironikus hangvétel, Ok-Ryeon esetében a kiszeng anyától való származás. Jung-Tae ugyebár a különbözõ ellenfelekkel vívott harcok során lesz egyre képzettebb a harcmûvészet terén, mindenkitõl elles vmit, amit aztán a saját technikájába beépít... A fejlõdése kettõs... egyrészt a harcmûvész fejlõdése, másrészt az emberé, aki kezdetben csak a húgáért vállal felelõsséget, majd késõbb megtalálja a maga küldetését, a honfitársaiért való harcot.... Mindez roppant nemes és fennkölt... a sorozatban azért ott lapul egy kis rónia, hogy visszarángasson minket a földre...

Hogy kire gondolok? Arra a figurára, aki az agyunkra megy az emberi salakanyagból készült "gyógytermékeivel"... az egész figura egy nonszensz, kínunkban vigyorgunk rajta... Ha van a társadalmi hierarchiának legalja, akkor azt hiszem nála már nincs lejjebb senki. Mi is a foglalkozása? Összegyûjti az emberi végterméket, igazi "szar" ügy!:)))))))))))
Aztán miután kellõképpen kiakadtunk tõle és felborzolta az idegeinket, mégis azt kell látnunk, hogy a jelentéktelen kisöreg maga is igazi harcmûvész, nem is akármilyen!

KÉP: - felirat - na, erre gondoltam az irónia kapcsán!:)))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 05:57:25 8/10
(230168/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))) Induljon jól a napunk!:))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 27. - 04:32:29 8/10
(230167/239047)
Lám, van, ami belõled is elõvarázsolja a költõt. S mielõtt bárki elfogultsággal v. túlzással vádolhatna, csak elég megnézni a videót... nem csak Dimasht, hanem a hallgatóságot, az õ reakcióikat, nincs olyan arc, amirõl ne az öröm és az elragadtatás sugározna... és igen, ez már tényleg ajándék... egy égi ajándék, ami amíg hallgatod, elemel a földrõl....

KÉP: a hallgatóság reakciója... és ez nem a dal végén, hanem közben!
https://www.youtube.com/watch?v=yRaKFYY_sJ4&index=14&list=PLbiWGdNTUcTzJkXnepbJn8jMUwmxbmrst
Illiona 2017 jún. 27. - 02:40:13
(230166/239047)
Ma van Dimash elsõ igazi nagykoncertje, Astanában.

Nélkülem.

12 órával vagyunk a premier elõtt. Vannak olyan mûvészek, akik bekerülnek az emberek életébe, adni egy dallamot, egy szöveget, ami megérint, egy kellemes hangot, a nap stílusát.
Egyedi, kivételes, egy tehetség, ami mindenen túlmutat, egy állandó és rendíthetetlen csoda. A nagyság nélküli ember, az emberi beszéd nélkül, rendelkezik mindennel, amit csak az angyalok tudnak birtokolni. Te egy áldás vagy ennek a generációnak és egy ajándék az égbõl, amit nekünk adtak. Csak azt mondom, köszönöm, hogy az életünk része vagy, köszönöm, hogy olyan vagy, amilyen vagy, köszönöm az éneket, és ma este csak repülj, mert mi szebb van ebben a világban, mint amit nyujtani tudsz!
A szív zenéje. A zene és te. Élvezd, vedd a rajongók összes szeretetét, ott kell lenned, a színpadon, és büszke lehetsz a munkára, mert megérdemled az összes rajongást és az összes szeretetet. Jó showt kivánok, legyen ez élmény mindenkinek! ♥♥

https://www.youtube.com/watch?v=yRaKFYY_sJ4&index=14&list=PLbiWGdNTUcTzJkXnepbJn8jMUwmxbmrst
Illiona 2017 jún. 26. - 22:50:36
(230165/239047)
Megnéztem a Warriors of the Dawn c filmet.

De persze majd felirattal is, de azért nagy vonalakban igy is érthetõ volt.
Nem akarok spoilerezni, de ezt majd mindenkinek látnia kell!

Egy õfelségét védõ szabadcsapat, akik megannyi kalandon mennek keresztül.
A szereplõk csupa férfiak, az ázsiawikin azt az egy nõt tévedésbõl tették be!
http://asianwiki.com/Warriors_of_the_Dawn
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 19:51:21 8/10
(230164/239047)
Inspiring Generation

S végezetül a sorozat címe... Inspiráló nemzedék... Ha volt nehéz idõszak a koreai történelemben, a japán megszállás biztosan az volt, az akkor élt nemzedéknek sokszorosan kijutott...

Aztán ha belegondolunk, akkor a sorozat szereplõi a társadalom perifériáján élõk közül kerülnek ki... így vagy úgy, de kapcsolódnak az bûnözéshez, az alvilághoz, csempészek, ópiummal kereskedõk vagy csak egyszerû menekültek... van, akit a szükség kényszerít rá, van aki vagyon és hatalom megszállottjaként lelkiismeretfurdalás nélkül követi el a szörnyûbbnél szörnyûbb tettet...

Hogyan lehet egy ilyen kor ilyen közegébõl jövõ alakjainak a ma számára ösztönzõ, lelkesítõ üzenete? Pedig van...

SPOILER
Shanghai egyetlen utcácskája a koreai menekültek gyûjtõhelye, amit a különbözõ városrészek-nációk-bandák fognak közre... miként magát Koreát, az országot is... De mirõl is szól ez a sorozat... hogy míg az anyaország japán megszállás alatt nyög, addig ez a kis kolónia összefogással, jó vezetéssel képes a pöcegödörbõl, a hontalanok kiszolgáltatottságából egy kis saját védvárat létrehozni, amit a nemzetközi hatalmak szavatolnak. Ezért fontos az Apa szerepe, hiszen õ teszi le az alapot, jelöli ki az utat, amit a Fia majd beteljesít.... Üzenet, kissé naiv, de vmi ilyesmi lehet: fogj össze, hinni kell, kitartani és a lehetetlen is sikerül... másrészt a példakép Jung-Tae, az övéiért (szerettei és honfitársai) fáradhatatlanul küzdõ ember...

SPOILER VÉGE

KÉP: - felirat - ..és talán még annyi, hogy nem minden küzdelmet kell erõvel megvívni!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 19:27:48 8/10
(230163/239047)
Inspiring Generation

Ok-Ryeon... vajon õ tényleg csak Jung-Tae imádója, védelmezõje és sebeinek ellátója? Csak ennyi lenne?

Azért ennél kicsivel több... ott az anyja iránti szeretete...
SPOILER
hiszen az anyját megerõszakolni akaró japánt is õ vágja fejbe....

másrészt ne feledjük, hogy õ a menekülés után magára hagyatva tud megállni a lábán, Shanghaiban is feltalálja magát, megkeresi a maga kenyerét vízhordással.
Nem egy butuska nõ. Kihasználja a szobafogságát arra, hogy tercrajzot készítsen a helyrõl Jung-Tae számára, amibe az õrség helyét, a váltás idõpontját is beírja.
És kapcsol az "ünnepi italállal" kapcsolatban is, összerakja, amit korábban látott, és van lélekjelenléte korrigálni.

SPOILER VÉGE

Milyen furcsa... egy kiszeng lánya, mégis õ testesíti meg a belsõ tisztaságot és önzetlenséget! Lám, ennyit az elõítéletekrõl....

Énekesnõ... azt hiszem énekesnõ is többféle lehet, a Miss Granny-ben láthattunk olyan énekesnõt, mint amilyen õ lehetett volna a színpadon... ilyennek igenis el tudnám képzelni... aki éteri tisztaságával megríkat, üde derûjével pedig jókedvet teremt....

KÉP - felirat - talán õt is kicsit jellemzi... Jin Se-Yun mint az énekesnõ Ok-Ryeon
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 19:05:16 8/10
(230162/239047)
Inspiring Generation

Gaya... szegény kapott épp eléget a "fordulatért", ahogy a kis csempészlányból a yakuza hercegnõje lesz... lásd a már említett blogon Gaya karakterének jellemzését
http://amyolvas.blogspot.hu/2014/04/ismerteto-inspiring-generation.html

De könyörgöm, milyennek kellene lennie? A "kiképzése" után is kényszerpályán mozog, hoznia kell az "eredményt", szállítania a "sikert", különben Nagyfõnök-apucitól jön a retorzió. És azért õ nem csak egy szépen felöltözõ baba... van esze és bátorság is szorult bele... a szervezet hercegnõjeként természetes a pozícióját kifejezõ öltözék és visszafogott mozgás... fegyelmezett, az élete múlik rajta! Nem engedheti meg magának a kis csempészlány allûrjeit!!!! De a látszat mögött ott az igazi szándék, kideríteni, ki ölte meg az anyját... ill. kihúzni a pácból Jung-Tae-t, amikor az bajba kerül. A nem ismert anyai iránti szeretet és a koreai férfi iránti szerelem azok a meghatározó mozgatórugói, amik letérítik a kötelesség útjáról...

Én kifejezetten szerettem. Imádtam, ahogy Shinichi viszonyul. Az õ kettõsük egy szépen felépített kapcsolat.... gyönyörû ívvel...

KÉP: Lim Soo-Hyang, mint Gaya... hmm, a feliratot is érdemes elolvasni... van tartása!
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 18:45:48 8/10
(230161/239047)
Inspiring Generation

És tagadhatatlanul az egyik legsikerültebb karakter Shinichi. És itt eljutunk egy fontos kérdéshez... a hûséghez...Van a vak engedelmesség és hûség, ami a berögzött... és van a személyhez kapcsolódó hûség, mikor melyik a domináns, mikor írja felül az egyik a másikat... Ettõl izgalmas Shinichi alakja... és kapcsolata Gayaval...

Ott a japán yakuza szervezet a maga hierarchiájával, ahol mindenki csak egy kicserélhetõ fogaskerék... legyen az a "Nap" vagy a Hercegnõ... és aztán a fogaskerekek addig elképzelhetetlennek tartott lázadása, ki, miért dönt a személyes hûség mellett... és micsoda jelenetek társulnak hozzá....

KÉP: Jo Dong-Hyuk, akinek sikerült a lélek belsõ küzdelmét hitelesen ábrázolnia... az õ Shinichi-je feledhetetlen

Megjegyzem a Bad Guys lágyszívû bérgyilkosaként is nagyot alakított!:)
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 18:31:18 8/10
(230160/239047)
Inspiring Generation

Amy és a blogjában más hozzászólók is említik, hogy túl sok a szereplõ, hogy szinte követhetetlen, hogy sokáig nem lehet õket tudni, hogy a fõszereplõnk segítõi v. ellenlábasai lesznek-e... Nos, én nem éreztem követhetetlennek, a bizonytalanság a szereplõk megítélésében pedig igenis szükséges, hogy érzékeltesse a Fõhõsünk is pont így van vele, mint mi a nézõk. Belecsöppen egy idegen ország idegen városába, ahol fogalma sincs a helyi viszonyokról, a speciális megállapodásokról a város vezetõi között... nem tudja, ki miért és mit akar tõle valójában, kiben bízhat... és ki az, aki csak felhasználni akarja, netán az életére tör... Az, hogy egy lassan, a fõszereplõvel együtt bontakozik csak ki elõttünk a maga szövevényességével ez igen is jó... és szükséges.

Miért kell a sok szereplõ? Mert Shanghai is egy olyan város, ahol különbözõ nációhoz tartozó emberek, különbözõ érdekcsoportok voltak akkoriban... és ezt vmilyen módon érzékeltetni kellett

KÉP: Song Jae-Rim - Mo mester is egy a titokzatos figurák közül. A Shaolin technikát alkalmazza roppant eleganciával, könnyedség, visszafogottság és erõ kombinációja... és hozzá a sejtelmes mosoly, neki ez az álarca, ami mögé a valós szándékait rejti....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 18:13:03 8/10
(230159/239047)
Inspiring Generation

Viszont határozottan nem tett jót a sorozatnak Kim Jae-Wook kiválása... nem tudom, mi "inspirálta", hogy kilépjen, de ezzel annyi lett az eredeti forgatókönyvnek is, ahol fajsúlyosabbnak szánták a szerepet, mint ami végül is lett belõle... Ugyanígy nem tett jót a forgatókönyvírók váltása a 10 rész után... kicsit fura is lett a kanyar, amit beleraktak...

KÉP: Kim Jae-Wook, a nõket szédítõ zeneszerzõ, aki a "vetélytárs" szerepkört kapta volna meg a kis énekeslányért... ejnye... hírnök jõ... s lihegve szól: SPOILER lelõtték, amikor a csónakban menekültek SPOILER VÉGE

Szerencsére azért jöttek új, izgalmas karakterek....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 17:46:02 8/10
(230158/239047)
Kim Hyun-Joong

Remek volt a fiatalabb "énje", a kiválasztott színész nem csak fizikailag hasonlít rá (nincs nagy törés, amikor átváltanak a "felnõtt" korra), de jól is játszik... húúúúúúú az az elszánt tekintet, ott van benne az a tûz, ami minden sikerének kulcsa...

KÉP: Kim Hyun-Joong és Kwak Dong-Yeon
Illiona 2017 jún. 26. - 17:43:24
(230157/239047)
és ha hétfõ, akkor itt a boxoffice, a koreai mozik nezettségi adatai:

http://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2017-06-23-~-2017-06-25-107292.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Kép: az " A Day " plakátja
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 17:41:53 8/10
(230156/239047)
Inspiring Generation

Kim Hyun-Joong merész váltásra szánta el magát ennek a szerepnek az elfogadásával, hogy kitört a "Virágfiú" herceges elegáns szerepkörbõl... és bizony sikerült hitelesen egy tök másfajta karaktert megformálnia. Nem igazán olvastam utána, de komoly fizikai megterheléssel szedhetett fel magára ennyi izmot, nem tudom, mennyire vette igénybe kaszkadõr segítségét a forgatásnál, de a különbözõ harcmûvészeti ágakban is kellett vmilyen szinten képeznie magát. Szóval részemrõl le a kalappal elõtte a döntése... és a belefektetett munkája elõtt...

KÉP: Kim Hyun-Joong... ahogy korábban nem igazán láthattuk...

Kár a botrányaiért, a katonaság után ebbe az irányba lenne jövõje...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 17:24:27 8/10
(230155/239047)
Magyon köszönöm!:) Igen, az egy alapmû, csak nálam kimaradt... vhogy a 30-as évek akkoriban nem igazán izgattak, vagy kosztümöst néztem max. a Csoszon-korig bezárólag, vagy mait...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 17:19:07 8/10
(230154/239047)
Inspiring Generation

Az elõbbi "férfias" plakát után jöjjön, amit a romantika kedvelõinek megnyerésére szántak...

KÉP: a sorozat másik plakátja... egy férfi és két nõ.... sejteti velünk, hogy itt nem csak kõkemény verekedés, de holmi szerelmi szál is szövõdni fog... és ennek kapcsán igyekszik a sorozat ezt némiképp árnyalni... van a szeretett nõ... és a nõ, aki szeret... és a férfi, aki megtanul lemondani és megtanul szeretni.... Mert a szerelemnek itt is több arca van... az elsõ szerelem és mellette egy elkötelezettség, ugyanakkor egy lassabban kibontakozó másik, ami egy idõ után választ ad az addig egyoldalú szerelemre, kisebb lánggal. inkább szeretetbõl alapozódik....
bori4 2017 jún. 26. - 17:14:51
(230153/239047)
Ha még meg szeretnéd nézni, nekem megvan a Briidal Mask felirata - el tudom küldeni... :))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 26. - 16:52:12 8/10
(230152/239047)
Inspiring Generation

A Chicago Typewriter sorozat után olyat akartam keresni, ami szintén az 1930-as években játszódik. Bevallom, a Capital Scandals 1 rész annyira irritált, olyan mesterkét volt a két fõszereplõ, a könyvárus lányka a maga naiv elkötelezettségével... és a nekem inkább bosszantó, de "Szépfiúnak" szánt férfi fõszereplõ, hogy képtelen voltam tovább nézni... a CT után közvetlenül legalábbis nem... olyan blõdlinek tûnt, idegesítõ volt inkább, mint szórakoztató... és ez a már említett mesterkéltsége miatt.

A következõ választásom a Briidal Mask lett volna, de sajnos a fordító törölte a magyar feliratot mindenhonnan, így aztán kénytelen voltam félretenni máskorra....

Inspiring Generation-nél kötöttem ki végül... és nem bántam meg...
Több szempontból is vegyesre sikeredett sorozat, ami nekem kicsit hullámzónak tûnt. Határozottan jól indult a Koreában játszódó részekkel... Aztán kicsit túl soknak éreztem a fõszereplõ harcait... bevallom, már kicsit untam, akkor még nem láttam át, hogy mi is lesz mindennek a szerepe a sorozat szempontjából... öncélúnak tûnt... egyébként is szeretem, ha nyaktól felfelé is meg van mozgatva a fõszereplõ!:)

Nos, én kicsit másként látom, de remek "tollú" ismertetõje és véleménye azért sok támponttal szolgálhat.
Amy ismertetõjét és véleményét itt olvashatjátok a sorozatról: http://amyolvas.blogspot.hu/2014/04/ismerteto-inspiring-generation.html

A sorozat hivatalos ismertetõje: http://asianwiki.com/Inspiring_Generation

KÉP: Inspiring Generation plakát... itt még a rengeteg férfiszereplõ... bár elhelyezkedésük nem mindig fedi le fontosságukat....Kim Jae-Wook túlságosan elöl kap helyett, ez vszínûleg az eredeti koncepciót tükrözheti, nem pedig a hirtelen kiválása után valós állapotot. A hátsó sorban kaphatna csak helyet, semmiképp, se Mo mester és Shinichi elõtt!!!! De ugyanígy említhetnék másokat is... Pl. a "Vadászt", akit szintén csak hátrább tettem volna.. De viszont lemaradt a plakátról az "Apa", aki bár alig van a képernyõn, de a történet szempontjából meghatározó a szerepe..... és sorolhatnám...
Illiona 2017 jún. 26. - 14:35:45
(230151/239047)
egy másik kép
Illiona 2017 jún. 26. - 14:29:57
(230150/239047)
már irtam korábban a Warriors of the Dawn c filmrõl, ma megjelent a letöltõlinkje az avistán.
https://avistaz.to/torrent/65605-warriors-of-the-dawn-2017-iptv-1080p-h264-aac-6ch-kcm

még persze az angol felirat sehol, de igy is meg lehet nézni.
Az angol feliratra lehet hogy hónapokat kell várni, én most 5 filmet ellenõrzök minden nap:
The Sheriff in Town
The Mayor
The Tooth and the Nail
The King's Case Note
The Prison
Ezeknek a filmeknek mind van letöltõlinkje- a gépemen is vannak - de még mindig várni kell az angolra.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 jún. 25. - 22:14:29 10/10
(230149/239047)
Szép estét!

Az elõbb végeztem ki egy újabb sorozatot, ez is régi, 2006-os. Exhibition of Fireworks a címe, egy szokásos, talán a nagy átlagnál
jobb, bár az utolsó részeket kár volt ennyire elhúzni. Van aminek elég a 12, vagy 14 rész is.
http://asianwiki.com/Fireworks_(2006-South_Korea-MBC)
https://azsiaekkovei.hu/kdorama/exhibition-of-fireworks
A fordítás Vajandi érdeme, aki tudja kezelni az igekötõket is!
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 jún. 25. - 21:25:56 10/10
(230148/239047)
Mivel még mûködik a link, érdemes rászánni egy kis idõt. :))))
A 72. oldaltól kezdõdik a dél-koreai irodalom jelenléte Mo-on, a 77.-tõl pedig a magyar irodalom DK-ban...
Tkp. mindössze 2-2,5 oldalas cikkek, a többi kép és koreai nyelvû szöveg.
Viszont a többi cikk is érdekes. :))))