10/10
offtopic
kimbin01 2017 jún. 03. - 10:21:34 10/10
(229847/239047)
Sziasztok!

Kissé el voltam veszve, mert elkezdõdött a befõzési szezon, eperrel és bodzával kezdve.

Asszem én mondtam, hogy nem szeretem a fantasy filmeket, de vannak kivételek! Hirtelenjében 2 a faith, és a Rooftop Prince. Lehet, hogy van még,
de ez a kettõ rendben volt, mert még elég élénken emlékszem rájuk.

Épp most fogyasztom a 2. kávém, velem tartotok?
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 03. - 09:09:00 8/10
(229846/239047)
Tunnel

Befejeztem... s rá kellett jönnöm, hogy a felénél bizony becsúszik néhány tévedés, egy krimi esetében elhamarkodott ítéletet mondani, fõleg gyilkos ügyben!:)))))))))
Nekem tetszett, voltak benne csavarok természetesen és a sorozatgyilkos minden, csak nem sima "mezei".... A történet felépítése jó, nincs benne se erõltetettség, se következetlenség. Az "alagút" is remekül épült be. Kifejezetten tetszett az emberi oldala, a pozitív kapcsolatok kerültek túlsúlyba, a kicsengése is erre hegyezõdik ki, barátságra, szerelemre, szülõkre és gyerekekre. Furcsa ezt egy kriminél leírni, de ebben is eltér a szokványtól. A végén nem rág a szánkba kész megoldást, a nézõre bízza, hogy fejezzük be.
Illiona 2017 jún. 03. - 07:49:51
(229845/239047)
Father, I'll Take Care of You

Nos ugy tünik mennek a képek is:
Akkor ujra: a fõszereplõ fiú, aki a a Come Back Mister és talán még a W is testõre volt, itt cseppet sem testõri mivoltában.
Sõt, nehogy valamiféle áthallásunk legyen, de viszont eleget téve némely idióta reklámszerzõdésnek is, MINDIG különbözõ aktatáskák voltak a kezébe, ami olyan kishivatalnok képet festett róla...
22 éves a fiú, de már igazgagató, 5 éve haverkodik szép fõnökasszonyával, aki persze többet is belegondol ebbe.
De ha 5 év alatt semmi, akkor mit gondolt?
De nem kell az életkoron fennakadni, egyszerûen csak gyönyörködjünk benne.
Illiona 2017 jún. 03. - 07:43:23
(229844/239047)
.
Illiona 2017 jún. 02. - 20:00:28
(229843/239047)
na jó majd holnap, akkorra talán megjavul...

A másik oldalon, Song Seung Hun topikjába simán felment 5-6 fotó!!!
Illiona 2017 jún. 02. - 19:57:24
(229842/239047)
a kép, pedig biztosan feltettem, hiszen utána irtam róla...
Illiona 2017 jún. 02. - 19:46:30
(229841/239047)

maga a sorozat arról szól, hogy van egy gazdag család, ahol az apa 20 évvel ezelõtt fondorlattal megszerezte a bátyja cégét, azokat likvidálta, az anyósát pedig intézetbe záratta, szigorúan õrizve.
20 év elteltével ott gõgösködik a vállalat élén, a lánya szintén vele dolgozik, és nagyon szerelmes az egyik kis igazgatóba, (aki nem más mint a Come back Mister több mint testõre!!!!!!! ) De a srác persze nem szereti viszont.

A fiú közben megismerkedik egy lánnyal, akit titokban nevel fel egy öregasszony, nem is megmondva a kilétét, de õ az egyetlen túlélõ, az örökös a 20 évvel ezelõtti ügyekbõl.

De testõrünk sem tiszta vér: õt viszont titokban örökbefogadták, és kicsoda: ez a szegény család - pont az, aki az öngyilkosságba hajszolta a fiú apját, hát vezeklésül felnevelte a fiut, ugy hogy az semmit nem tudott a származásáról.

De megérkezett amerikából (honnan máshonnan persze) a nagy pénzügyi zseni, aki titokban a testvérét kereste, és mellesleg bosszut akar állni azon aki az apjukat a halálba kergette.
Kép: a két fõszereplõ: a fiú: Lee Tae Hwan, aki 22 éves, és 188 !!! cm magas, és itt a filmbéli parnernõjénél 2 fejjel magasabb, de aranyosak együtt.
Illiona 2017 jún. 02. - 19:45:37
(229840/239047)

maga a sorozat arról szól, hogy van egy gazdag család, ahol az apa 20 évvel ezelõtt fondorlattal megszerezte a bátyja cégét, azokat likvidálta, az anyósát pedig intézetbe záratta, szigorúan õrizve.
20 év elteltével ott gõgösködik a vállalat élén, a lánya szintén vele dolgozik, és nagyon szerelmes az egyik kis igazgatóba, (aki nem más mint a Come back Mister több mint testõre!!!!!!! ) De a srác persze nem szereti viszont.

A fiú közben megismerkedik egy lánnyal, akit titokban nevel fel egy öregasszony, nem is megmondva a kilétét, de õ az egyetlen túlélõ, az örökös a 20 évvel ezelõtti ügyekbõl.

De testõrünk sem tiszta vér: õt viszont titokban örökbefogadták, és kicsoda: ez a szegény család - pont az, aki az öngyilkosságba hajszolta a fiú apját, hát vezeklésül felnevelte a fiut, ugy hogy az semmit nem tudott a származásáról.

De megérkezett amerikából (honnan máshonnan persze) a nagy pénzügyi zseni, aki titokban a testvérét kereste, és mellesleg bosszut akar állni azon aki az apjukat a halálba kergette.
Kép: a két fõszereplõ: a fiú: Lee Tae Hwan, aki 22 éves, és 188 !!! cm magas, és itt a filmbéli parnernõjénél 2 fejjel magasabb, de aranyosak együtt.
Illiona 2017 jún. 02. - 19:03:29
(229839/239047)

nemrégen fejezõdött be ez a dráma, 2017-es, 50 részes.
Családi drámaként jegyzik, és annak megfelelõen nem is tartalmaz sem idõutazást, sem sellõket, akik emberré változnak, sem zombikat, egyszerûen csak emberi sorsok, némi nagypolitikával, szegény család - gazdag család konfliktussal keverve természetesen.

Itt ebben a sorozatban is elõjön ez a középiskolai teljesítménykényszer.
Az egyik család minden energiát arra használ, hogy a gyereke élen járó tanuló legyen.
A feleség semmi mást nme csinál, mint segiti, szervezi a diák napjait, az iskolán át a különórákig, és ott van mellette éjjel és nappal, hogy egyetlen percet se tudjon másra figyelni.
A gyerek persze tiltakozna, de nem jut levegõhöz sem, és már eljut az öngyilkosság gondolatára is.

Van egy másik család is a házban, ahol viszont nem törõdnek a gyerekkel. Utolsó tanuló az iskolában, dagadt, kövér, örökké csak eszik, Az anyja nem törõdik vele, teljesen elmerül a saját gondjaiban, 3 helyen dolgozik egyszerre (minek, hisz soha nincs pénzük) és bár nagyon szereti a gyerekeit a maga módján, de ez azt is jelenti, hogy azt csinálnak - bocs- azt NEM csinálnak, amit csak akarnak.

És van egy orvos barát, aki mindezt nem nézi jó szemmel, és közeliti a kettõt egymáshoz - persze a maga módján- és azt hazudja, (még DNS vizsgálatot is hamisit,) hogy a két gyereket elcserélték.
Ez persze lehetne egy fergeteges vígjáték már ettõl, de mégsem az! És késõbb hiába cserélik vissza õket, már semmi nem ugyanaz, bár olyan mintha mindenki szelidülne a középut felé, de valahol ez már kudarcként van megélve minden oldalról.
Illiona 2017 jún. 02. - 18:45:38
(229838/239047)
egy olyan témához szeretnék visszatérni, ami már sokszor elõjött részben a koreai valóságból, részint az errõl szóló drámákból.
Ez pedig az a teljesitménykényszer, amit az iskolásokra kényszeritenek.

Már sok drámában elõfordult, hogy valaki éjjel-nappal tanult, és nemcsak a délutánjait, hanem az éjszakáit is a tanulásnak szentelte.
Sok diák lett pl öngyilkos is ennek a teljesítménykényszernek a hatására.

Most a való életbõl való példát hoznék. Itt tanul az egyetemen Szegeden egy koreai diák, akivel ideutazott az édesapja is, aki csinált egy vállalkozást, igy kerültem vele én munkakapcsolatba.
itt egy részlet a levelébõl:

"A kulturális különbségek miatt, könnyen lehet, nem egyszerû megérteni, de szülõhazámban, Koreában általában a középiskolások hajnalig tanulnak, és mivel az otthoni környezet, mely inkább a pihenésre ösztönözné õket a tanulás helyett, nem a legmegfelelõbb, ezért ún. tanulószobákat keresnek fel és ott tanulnak hajnalig. A lányomnak is – különösen vizsgaidõszakban – hajnalig kell tanulnia, de ha a helyi könyvtárak bezárnak, kénytelen hazajönni tanulni, ahol korán elalszik, az elvesztegetett idõt pedig reggel gyakran sajnálja. Mivel sok más hasonló diáknak is, - akárcsak a lányomnak - szüksége lehet ilyen térre, de diákként nincs sok pénzük, ezért elsõsorban olyan helyre gondoltam, ami a diákok pénztárcáját is kíméli. Ezzel az alapvetõen koreai diákoknak kialakított térrel támogatnám, hogy a diákok jobb eredményeket érjenek el, tovább tartózkodjanak Szegeden és ez gazdaságilag is lendítene a városon. Emellett vonzó lehetõség is arra, hogy az itt tanuló és végzett diákok pályájukat elkezdve, öregbítsék a szegedi orvosképzés hírnevét a világban. "

A levelet koreaiból Harkai Daniella fordította magyarra, akit remélhetõen már sokan ismertek, kiváló ismerõje a koreai nyelvnek, és Szegeden tevékenykedik.

A pihenésre fordított idõt reggel sajnálni: tényleg nehéz ezt megérteni, elfogadni.
Illiona 2017 jún. 02. - 18:15:14
(229837/239047)
edimir, honnan veszed, hogy én nem szeretem az idõutazásos filmsorozatokat?
Ez egy olyan állitás, amit én SOHA nem mondtam.

Természetesen nem szeretem, amikor gagyi módon hozzányulnak a témához, amikor ötlethiánytól szenvednek, és mindegy mit, csak valamit kaparjunk össze, mert 21 sorozat megy egyidõben a tv-kben, és MUSZÁJ kitölteni!

Az idõutazásos sorikból is az elsõk mindig jók voltak, mert ujszerû volt a téma, és izgalmas volt a megközelítés.
De a sokadik ilyen sorozatnál már válogatnék, hogy akkor mi az elfogadható minõség és mi a nem.
Ez akkora jellemhiba a részemrõl????
Szerinted???
Te minden sorozatnak behajolsz, amit csak adnak, és idõutazásos, és nézed lihegve, hogy hû meg ha?
Csak kérdezem!
Ráadásul van egy meggyõzõdésem, egy hitem a reinkarnációval kapcsolatosan. Ha valami ennek nagyon ellentmond, akkor annak nagyon jó sorozatnak kell lenni, és általam kedvelt szinészekkel, hogy mégis megnézzem. Ez hiba? De én azért nézek sorozatokat, filmeket minden nap, több órán át. Vannak akik nem. Õket kellene talán rávenni, hogy mindenképp nézzenek.
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 10:09:05 8/10
(229836/239047)
Tunnel - Seo Dong Yo

KÉP: Se Dong Yo - az immár kész tömjénfüstölõ.. nem kis darab!:) Azért nem akármilyen tárgy! Ez a 287. nemzeti kincs Koreában - aranyozott bronz füstölõ - Baekje
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 10:05:00 8/10
(229835/239047)
Tunnel - Seo Dong Yo

KÉP: So Dong Yo - amikor még csak a tervben létezik a füstölõ....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 09:59:36 8/10
(229834/239047)
Tunnel

A plakát jelzi, hogy a sorozat valójában a jelenben játszódik döntõen a felvezetõ részt leszámítva, nincs ugribugri az idõben folyamatosan, a múltból érkezõ Nyomozó mellett a fõszereplõk a jelen alakjai, a Hadnagy és a Pszichológusnõ.... persze koreai sorozatoknál megszoktuk, hogy "kicsi a világ"... a jelen alakjai is kapcsolódnak a múlthoz vmilyen formában és természetesen a 30 évvel korábbi sorozatgyilkossághoz.... a Nyomozóhoz.....

KÉP: a jelen Hadnagya, akivel nehéz kijönni... és a múlt Nyomozója.... természetesen megkapják egymást társnak!:)))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 09:44:03 8/10
(229833/239047)
Tunnel

Hajnalban kicsit fáradtan lemaradt a plakát és az ismertetõ, most pótolom....

KÉP: a sorozat plakátja

Ismertetõ: http://asianwiki.com/Tunnel_(Korean_Drama)
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 08:04:04 8/10
(229832/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))))) Induljon jól a napunk!:)))))))))) Jön a hosszú hétvége!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:22:06 8/10
(229831/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))))))))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:18:58 8/10
(229830/239047)
Tunnel

Egyelõre tetszik, kíváncsian várom, hogy mit hoz a folytatás....

KÉP: a Nyomozó
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:15:19 8/10
(229829/239047)
Tunnel

... és nem hagyhattam ki, hogy gazdagék villájának lakásdekorációjában ott szerepel a Seo Dong Yoban olyan gyönyörû magyarázattal ellátott Baelje-i tömjénfüstölõ....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:10:13 8/10
(229828/239047)
Tunnel

Bár még csak a sorozat felénél járok, de úgy tûnik, mintha a gyilkos személyére viszonylag korán fény derülne....

KÉP: a gyilkos....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:07:32 8/10
(229827/239047)
... kép javítása
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:06:24 8/10
(229826/239047)
Tunnel

De ebben a sorozatban a síp sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint õrangyal helyettesítõ....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:04:40 8/10
(229825/239047)
Tunnel

A Gap Dongban az Õrült Szerzetes adta Oh Mariának a sípot (az egyik gyilkosság áldozatánál is volt), itt a feleség adja a férjnek

Kép: a síp
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 02:01:23 8/10
(229824/239047)
Tunnel

KÉP: - felirat - azért elgondolkodtató a választás... a kezdetben berzenkedõ diákok közül senki sem választja az altatót!
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 01:57:25 8/10
(229823/239047)
Tunnel

A Gab Donghoz képest itt a Pszichológusnõ bizony profi, az egyetem tart elõadást. Az egyik alkalommal érdekes feladatot ad a hallgatóinak

KÉP: egy rakás tárgyat visz be magával, amibõl mindenkinek választania kell eszközt, amivel gyilkosságot követne el.

Hmm, bár elsõre kedélyeket borzol a meglepõ feladat, de senki se tiltakozik ellene...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 01:51:59 8/10
(229822/239047)
Tunnel

S ha figyelmetlenek lettünk volna, akkor egy kicsit még rá is segítenek!:)))))))))))))))

KÉP: - felirat - természetesen mi már ki tudjuk segíteni a válasszal: Saimdang!:)))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 01:49:31 8/10
(229821/239047)
Tunnel

Az elsõ részekben természetesen fõhõsünk kapkodja a fejét a változásokon, írógép helyett számítógép, vonalas helyett okostelefon....
... és persze 30 év alatt új címlet a pénzben!:)))))))))))))) Azért van egy kis áthallásunk egy másik sorozatra... vetítésben nem estek egymástól távol!:))))))

KÉP: - felirat - hmm, az a bizonyos 50 ezer wonos bankjegy!:)))))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 01:44:02 8/10
(229820/239047)
Tunnel

Járom sorozat között toporogtam. Miután megnéztem a Merchantot, jöhetett a 2. számmal kinézett, a Tunnel. Tudom, te Illiona nem szereted, ha szerepel egy sorozatban idõutazás, de talán tehetnél vele kivételt, mert szerintem így a feléig jutva azt kell mondanom, hogy erõs a forgatókönyv..... 2017-es, tehát egy friss sorozat, és szerintem nem csak a készítés dátuma miatt. Igazi krimi, a jobbik fajtából. Nem bénázós, amikor a következetlenségek miatt fogjuk a fejünk, mint a Gan Dongnál. A Karakterek között sincsenek olyan szélsõségese, mint Tigris, az Õrült Szerzetes. Itt is akad egy pszichológusnõ, de szerencsére nem Oh Maria típus.

És azt kell mondanom, hogy bizony tetszik! Jó a forgatókönyv, jók a karakterek.... és szerencsére mentes a Gab Dong fogyatékosságaitól.... Bár az is igaz, hogy Ryo Tae féle különlegesség sincs benne, a sorozatgyilkos ezúttal egy "mezei" sorozatgyilkos....

Olyan szempontból egy kicsit a Signalra emlékeztet, hogy itt is van egy megoldatlan ügy, ami 30 évvel késõbb folytatódik, így a múlt és jelen nyomozói között létrejön a kapcsolat... de ez a kapcsolat nagyon más...

SPOILER
A sorozat címe adja a kulcsot ehhez a kapcsolathoz. A múlt nyomozója a sorozatgyilkos után nyomozva egy alagútban jár, a gyilkos hátulról leüti... és elmenekül. A hétköznapi alagút végén fõhõsünk csak késõbb jön rá, hogy hirtelen 30 évvel késõbbi idõbe (2016) csöppent. Hiába akar az alagúton át visszajutni a múltba, ez nem mûködik. Rájön, hogy elõbb vmit teljesítenie kell, vmi okkal keveredhetett a jövõbe...

KÉP: az alagút

KÉP: a
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 02. - 01:15:58 8/10
(229819/239047)
Nem tudom, nekem a hangja is rendben volt, semmi különleges, se pozitív, se negatív tartományba......
Illiona 2017 jún. 01. - 07:22:47
(229818/239047)
Én Ha Seok Jin-t már sok sorozatban láttam, fõszerepben is nem egyszer.
Nagyon jó , bármit képes eljátszani, nem egy beskatulyázott szinész.

A legjobb talán a SHARK rosszfiúja volt, ahol egyenesen Kim Nam Gil-el szemben kellett az ellenpólust hoznia, és jó volt benne,
Fõszerepet alakitott - (vagy pozitivat, vagy negativat-kinek -kinek vérmérséklete szerint, számomra mindenképp pozitiv volt,) a Nõ 3 házassága: The Woman Who Married Three Times címû 40 részes sorozatban is.
Most legujabban pedig az 1 % ujraforgatásában játszott nagyon jól.

Bocsánat hogy m,egint ezzel jövök, de nekem õ hangban kevés, fõleg itt az 1%-ra gondolok, de férfiszinész lévén ezt már meg sem hallottam :)))))
Még történelmiben soha nem láttam.
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 06:54:50 8/10
(229817/239047)
Szép júniusi reggelt Mindenki!:))))))))) Induljon jól a hónap, a nap!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 02:44:46 8/10
(229816/239047)
Most meg újra minden a helyén!:)))))))))))))) Karbantartás, vagy megint vkinek a "szellemességeit" kellett kipucolni a topicokból és esetleg ez kavart be?

Reméljük, most már semmi "eltûnõs" nem lesz.....

Sajnos egyre többször fordul elõ, hogy vki a sokadik kamu nickjével fröcsögi be a hozzászólásnak nem nevezhetõ mocskolódásait "szórakozásból"...
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 02:34:00 8/10
(229815/239047)
?????????????????????????????

Visszakerült a ma 01:41 | 272833 hsz, erre eltûnt a ma 01:45 | 272834 hozzászólásom....

Hát errõl már tényleg nem tudom, mit gondoljak.... Azért Murphy ennyire nem szokott kiszúrni velem, a gépem nincs baja... fáradt ugyan vagyok, de némi agytevékenységre még képes vagyok így is.....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 02:23:13 8/10
(229814/239047)
??????????????????????????????

Hova tûnt az ezt felvezetõ hozzászólásom?????

edimir | Válasz | Elõzmény (edimir)
ma 01:41 | 272833/272834

Vajon most miért nem szerepel az oldalon? Szerintem nem tartalmaz semmi olyat, hogy törölni kellett volna! Vagy ez vmi error? Az adatlapomnál ott van a hozzászólásaimnál, itt a Silla topicból meg egyszerûen eltûnt....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 02:06:11 8/10
(229813/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))))))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink!:))))))))))))))

Az elköszönõ kép ezúttal a Merchant Kim Man Deok Tékozló Fiúja az ékszakai tengerparton... a sziklára felcsapó hullám az õ szenvedélyessége... a tûz pedig a szerelme rejtett önzetlensége minden birtoklási vágyon túl.... Miért nincs az égbolton Hold? ... Mert nekem ebben a sorozatban õ maga a titokzatos Hold!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 01:59:08 8/10
(229812/239047)
The Great Merchant/Merchant Kim Man Deok

Az egyik gyengém az igazán jó gyerekszereplõk!:))))))))) Ebben a sorozatban is volt ilyen... Az elsõ 5 rész a gyermek/kamaszkor a megszokott módon. A fiatal Kim Man Deok, akkor még Hong néven belopja magát a szívünkbe, jószándékú dolgai a visszájára sülnek el, de már akkor öntudatos, igazi vezéralakja a kis gyerekközösségnek, akiket a palotából igaztalan váddal eltávolított udvarhölgy vesz a szárnyai alá és próbál kereskedõt faragni belõlük....

Hogy mennyire tehetséges, azt megcsodálhattuk a Miss Granny/Nagyanyó Kisasszony mozifilmben nyújtott alakításában

Akkoriban nem gyõztem hallgatni!:)))))))))))) Még most is fut a hideg tõle a hátamon....
https://www.youtube.com/watch?v=WPGZGc8V1sc

KÉP: a fiatal Hong
a színésznõ: Shim Eun-Kyung
http://asianwiki.com/Shim_Eun-Kyung
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 01:45:11 8/10
(229811/239047)

KÉP: Gang Yu-Ji - az alakító színész: Ha Seok-Jin
http://asianwiki.com/Ha_Seok-Jin

Mondjuk én nem láttam másban, de lehet, hogy ti igen....
8/10
offtopic
edimir 2017 jún. 01. - 01:41:29 8/10
(229810/239047)
he Great Merchant/Merchant Kim Man Deok

Általában Crutia a másodvirágok nagy istápolója. Kivételesen ebben a sorozatban az egyik legizgalmasabb, legösszetettebb karakter épp a másodvirág, a tékozló fiú!:)))))))))
Hát igen, a jófiúkkal ellentétben bizony a rosszfiúknak megvan ez az elõnyük, hogy érdekesebbek, a karakter nagyobb mozgásteret kap, izgalmasabb, kevésbé kiszámítható és mindig tartogat egy kis meglepetést.

Mit mondjak, a jófiú ebben a sorozatban nekem kicsit vérszegény, borzasztó emelkedett, de egy hajszálnyira merevebb, mint amit én kedvelek, nekem kell egy pici kis makula, hogy életszagúbb legyen... és amit Illiona is mindig emleget... van-e kisugárzása? Számomra ilyen nem jött le a játékát nézve... persze sajnáljuk, hogy az apát tisztelni köteles Fiú és a nép jólétének elkötelezett Hivatalnok belsõ harcot vív benne, de kb. ennyi, viszi a nõt, de a mi szívünket nem igazán tudja megérinteni....

Nem úgy a "Tékozló Fiú", benne nincsenek lefojtott indulatok, minden érzést szabadjára enged, ezért még a bûneit is vhogy képesek leszünk megbocsátani... az õ szerelme kezdetben a tipikus birtokló, de érezzük ennek a szenvedélynek az erejét.... mert bizony van, még arra is ráveszi, hogy a nõ megmentése érdekében saját magára hozzon vészt. És a különben szókimondó férfi ebben igyekszik rejtve maradni... Ha a Saimdang Hercege a "szendergõ Hold" volt, akkor õ egyfajta igazi titokzatos Hold, aki képtelen elszakadni a maga szeretett Napjától, akár az életét is adná, hogy a közelébe legyen, de megtanulja, hogyan vigyázza távolról.... mint ahogy azt is, hogy a másik az igazán ragyogó égitest....

Az egyik olyan színész volt, akinek valóban volt kisugárzása....

KÉP: furulya szó az éjben.....a Titokzatos Hold és az õ furulyázó Napja... egy röpke engedmény a Naptól... két határozott elutasítás között...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 14:35:40 8/10
(229809/239047)

Az elismerés a karakternek szólt a részemrõl!:)

A sorozat, nem tartozik a "nagyok" közé, nincs benne feledhetetlen színészi játék, se katartikus jelenet, de összességében elég fordulatos ahhoz, hogy szórakoztasson, elég érdekes, hogy lekössön, a témája miatt pedig kifejezetten jót tesz az ember lelkének. Nem lesz nálam sokszor nézõs, de egyszer megéri!:)

Egy nagy elõnye van a Saimdanghoz képest, hogy itt a kereskedõnõnek nem kell tudathasadásos állapotban leledzenie, mindvégig önmaga maradhat megalkuvások nélkül, magabiztos, öntudatos, saját útját a saját meggyõzõdése szerint járó ember. Vhogy sikerültebbnek érzem a vetélytárs boltosnéval való konfliktusának bemutatását, bár itt is megvan a megbékélés/megbocsátás, a gyerekeden is segítek, de vhogy kevésbé tûnik a forgatókönyvbe beleerõszakoltnak....

Emlékeztet a Sangdora, de nekem kerekebb, a vége felé kevésbé ül le.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 06:48:27 8/10
(229808/239047)
... a szél a vitorlánkba!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 06:41:33 8/10
(229807/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))) Induljon jól a napunk!:)))))))))))
10/10
Ljerk 2017 máj. 31. - 02:47:13 10/10
(229806/239047)
Miért kell ilyen jó kritikát írni ? :))) Kénytelen leszek megnézni.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 00:22:14 8/10
(229805/239047)
Õ nem született ezüstkanállal a szájában, a vagyont, amit az emberek megmentésére felajánl maga teremtette meg a semmibõl a kitartásával, az intelligenciájával, az együttmûködési készségével.... és külön díjazandó, hogy etikusan. Egy tiszteletet érdemlõ karakter.....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 00:11:02 8/10
(229804/239047)
Jut eszembe.... a sillai játékpénzhez javaslatot tennék a 20 ezres bagoly-batkára.....

Indoklás: Kim Man Deok, a kereskedõnõ, aki vagyonával megmentette az éhhaláltól az embereket Jejun...

Szín: sárga
Hátoldal: kereskedõhajó
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 00:07:26 8/10
(229803/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink!:)))))))))))

Az elköszönõ kép ezúttal a The Great Merchant/Merchant Kim Man Deok-ból.... a nap végén érkezzen meg mindenki a maga kikötõjébe!:)))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 31. - 00:04:32 8/10
(229802/239047)
A szinte csak ennyinél azért vmivel több. Hajóorvosunk tényleg igyekszik nyitott szemmel járni az ismeretlen, egzotikus országban, próbál minél több ismeretet felcsipegetni, minél több személyes tapasztalatot gyûjteni és rögzíteni. Persze szubjektív, de ez is egy forrás, amit a korabeli sorozatok mellé tehetünk, mint a 100 évvel korábban készült fotókat.....

KÉP: régi fotó
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:55:26 8/10
(229801/239047)
4.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:53:29 8/10
(229800/239047)

3.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:52:43 8/10
(229799/239047)

2.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:52:02 8/10
(229798/239047)

És a leginkább ott éreztem az áthallást, amikor kereskedõnõnk a királytól kegyként a Gyémánt-hegy bejárását kéri a pénzjutalom helyett... Õ is bejárja a Gyémánt-hegyet, mint Saimdang....

Jöjjenek akkor a képek a Gyémánt-hegyrõl... ezúttal a Merchant Kim Man Deokból!

1.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:47:48 8/10
(229797/239047)
Természetesen. Én csak a hajóorvost idéztem, õ járt ott akkor, 100 évvel ezelõtt... Azóta rengeteg változás történt.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:45:15 8/10
(229796/239047)

Ma befejeztem a Merchant Kim Man Deokot is. Ha az elsõ ismertetõnél említettem, hogy a sorozat készítõi látták a Sangdot... és van némi áthallásom, akkor azt kell mondanom, hogy a Saimdang készítõi is biztosan látták anno a Merchantot....

Hong/Kim Man Deok a legnagyobb nehézségek közepette is megõrzi a tartását, bátorítóan mosolyog a környezetében lévõ emberekre.. hmmm, nem ez a fajta karakter köszön vissza Saimdangnál is? Az eltérés annyi, hogy a kereskedõnõnk bevállalja a szem körüli ráncokat, a mimikában az elõnytelen, de annál õszintébb kifejezésmódot... bár az õ mosolya is alkalmanként erõltetett... ha rosszmájú akarnék lenni, akkor megjegyezném, hogy a Merchant nem is vállalt kozmetikai termék népszerûsítést!:)))))))))))

A kereskedõnõt alakító színésznõ talán nem olyan szép, mint Saimdang-Lee Young-Ae, de azért nem lebecsülendõ mozifilmes múlttal rendelkezik. Hangban biztosan több nála, bár õt is a nyugodt, visszafogott beszéd jellemzi ebben a szerepben.

KÉP: Kim Man Deok

Érdekesség, hogy mindkét színésznõ 1971-ben született!:))))))))

Kim Man Deok-ot alakító Lee Mi-Yeon ismertetõje: http://asianwiki.com/Lee_Mi-Yeon
Illiona 2017 máj. 30. - 23:33:58
(229795/239047)
Az is érdekes, hogy Szöulban a legnagyobb a Föld nevû bolygón az 1 emberre jutó vizfogyasztás, és nagyon kinosan tiszták.
Bár néhány hajléktalan rontja az összképet, de õket is biztosan beleszámolták a statisztikába.
Illiona 2017 máj. 30. - 23:31:49
(229794/239047)
Nagyon érdekes dolgokról irsz, de azért ezek nagyon szubjektív szemmel vannak nézve.
Voltak itt Magyarországon is vidéken, és a városokban is szegény , a lét minimumszintjén élõ emberek, akik szintén nem mosakodtak mindennap tiszta vizban.
Szóval nagyon érdekes, de szinte csak ennyi!
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 23:21:02 8/10
(229793/239047)
Sok érdekességet olvashatunk Koreáról a hajóorvos könyvében, melynek utolsó fejezete foglalkozik vele... TIZENNEGYEDIK FEJEZET - AZ ELZÁRT ORSZÁG. - KOREA

Hajóorvosunk rendkívül érzékletesen mutatja be a tájat és az ott élõ embereket. Mivel a misszionáriusnak segít a betegek kezelésében, így nem csak általa, de az emberekkel érintkezve elsõ kézbõl is szerez információkat, benyomásokat...

Nézzünk egy kis viseletet!:)))))))))))

"Úgy a férfiak, mint a nõk viselte meglehetõsen furcsa. A teherhordó munkás és az elõkelõ hivatalnok ugyanegy szabású és szinû ruhát visel.
Sajátságos tünemény, hogy Kelet-Ázsiának éppen a legtisztátlanabb nemzete visel fehérszinû ruhát. Tekintettel azonban a koreaiak határozott ellenszenvére minden iránt, a mi a vízzel, mosakodással és testi tisztasággal valamely viszonyban áll, a fehér szín csakhamar szennyes szürkére változik.
Az öltözet lényeges része a hosszú és bõ ujjú felsõ kabát, a mely szalagokkal van a testhez erõsítve. A nadrág hosszú bugyogó, a mely a bokánál le van kötve. A téli idõszakban, a minõ mérvben fokozódik a hideg, éppen olyan mérvben gyarapodik a felöltõk száma is. A mint aztán tavaszszal a hõmérsék ismét emelkedik, lassankint fogyni kezdenek az egymásra rakott ruharétegek is. Hogy ezek között a legalsó réteg hónapokig tartó szakadatlan viselés következtében nem tartja meg eredeti fehér szinét és hogy nem kifogástalan illatú, az természetes."
Forrás: http://www.mateinfo.hu/irasok/navy-zrinyi.htm

Hmmm, pedig mennyi sorozatban látjuk a patak mellett akár a hideg télben is a ruhát mosó asszonyokat. Hányszor csodáljuk meg a a minden viszontagság után is makulátlan öltözékeket? És bizony mindig akad fürdõzõ jelenet, legyen az dézsa, patak, vagy lopótökkanállal csorgatott víz...

Vmi olyasmi rémlik, hogy Koreában jártuk elõtt három hónappal halt meg a király anyja, lehet, hogy a nemzeti gyász miatt volt mindenki fehérben
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 22:44:59 8/10 Előzmény Illiona
(229792/239047)
My Father is Strange

Ma egy kicsit olvasgattam...és egy kis érdekességre bukkantam a múltból. Gáspár Ferenc az Osztrák-Magyar Monarchia hajóorvosaként járt Koreában, magyarként az elsõk között. Itt egy kis részlet a könyvébõl...

"a koreai nõtlen férfiak a hajat megnövesztik az egész koponyán, a varkocsuk pedig csak a hát közepéig ér. Az idegennel akárhányszor megtörténik, hogy az ilyen varkocsot viselõ, halványsárga arczú, teljesen szõrtelen arczú fiatal embert hosszú fehér zubbonyában, leánynak tartja.*
A varkocs nagy szerepet játszik a férfiú életében. A míg nõtlen, addig nem szabad kontyot viselnie és nem tartják férfiúnak. A harminczöt-negyven éves nõtlen férfiút még gyermeknek tartják; bármit elkövethet, a törvény nem vonja felelõsségre, mert hiszen még csak "gyermek"! A tizenkét-tizenhárom éves gyermeknek azonban, ha megnõsül, kontyba kötik a haját és ettõl a percztõl kezdve férfiú. Hivatalt nyerhet, résztvehet az öregek társaságában és hatalmat gyakorol a nálánál idõsebb testvérbátyja fölött, ha az még nõtlen.
Az apa korlátlan hatalmú ura családjának; a gyermekei úgyszólván rabszolgái. Az apa és gyermekek közötti viszonyra jellemzõ ez a koreai közmondás: "Négy dolog van a világon, a melytõl félni kell: a földrengés, a vihar, a tûz és az - apa". (Ez a közmondás különben a japániaknál is megvan.)
Az anya azonban semmit sem számít a családban, a mint hogy a nõ a társadalomban sem számít. A köznépnél a nõ a munkának nagy részét is végzi. Állásukat jellemzi az, hogy nincs is nevük. A fiú az anyjáról úgy beszél, mint apjának valamelyik nõcselédjérõl. A míg hajadon a nõ, addig úgy nevezik, hogy: ennek meg ennek a lánya; ha fiút szül, akkor: Izének az anyja."
Forrás: http://www.mateinfo.hu/irasok/navy-zrinyi.htm

Lám, a múltban a férfit a házasság "nagykorúsította", nem az éveinek a száma.
KÉP: Gáspár Ferenc, hajóorvos
Forrás: By Ismeretlen - www.magyarvagyok.com, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15458273

Ismertetõ az életrajzáról: https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1sp%C3%A1r_Ferenc_(utaz%C3%B3)
Illiona 2017 máj. 30. - 07:48:09
(229791/239047)
nálam minden rendben volt, van és remélem hogy lesz is!
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 07:26:09 8/10
(229790/239047)
Jéééééééééééé, most visszakerültünk... ki érti???????????????????????????
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 07:24:05 8/10
(229789/239047)
.....legalább a nap süt, az is vmi!:))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 07:23:07 8/10
(229788/239047)
Azért legyen szép a reggelünk....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 30. - 07:21:39 8/10
(229787/239047)
Ma reggel ért egy kis kellemetlen meglepetés.... eltûnt A Silla királyság ékköve a fórum keresõbõl...

Ez a felirat fogadott helyette: Keresési feltételének egy téma sem felelt meg.

Illiona, vajon hová tûnt a hsz-ed????????????????

Nincs sehol?

A Good Marriage 3 Torolt Felhasználo 1467 ma 05:53 olahmiki1959
Fatmagül'ün Suçu Ne 1229 luna20 56875 ma 01:49 Elhaym
Kerékpározás 159 M4RT!N! 17152 máj. 30. 00:19 cellasto
Delta Kommandó 22 Zajac 2394 máj. 29. 21:13 cellasto
Forma-1 23471 norton15 832733 máj. 29. 19:59 vino-et-veritas
xXx: Return of Xander Cage 12 sornersby 1864 máj. 29. 19:45 Hókuszpók Rulez!
The Sea of Trees 3 Bruce2000 179 máj. 29. 19:43 Hókuszpók Rulez!
Illiona 2017 máj. 29. - 21:23:09
(229786/239047)
My Father is Strange

egy másik központi kérdés, ami foglalkoztatja a koreaiakat.
A munkába álló fiatal nõk helyzete.
Oké, nagyon alacsony a szülési hajlandóság, ebben Dél-Korea világelsõ, és talán nem a legjobb ajánlás a szingli, vagy épp a párjával együtt élõ dolgozó, karrierista lány képe.
De a társadalomban jelen van, már vagy 10 éve.
Gyermekük 1, vagy véletlenül még egy, de semmiképp sem a régi nagy családokban megszokott 4-6 gyermek.
Itt a sorozatban is a karrierista, sikeres dolgozó nõ próbálja megtartani a munkahelyét, de nem sikerül neki.
Otthon hiába ment hozzá a gyerek apjához, annak nincs munkája, részmunkaidõs állásokból tartja el magát.
Hol itt az igazság?
Mi itt Európában sem tudjuk, itt is csõdöt mondott a "tartsd el magad, és szabad leszel" elv, akkor õk most hová, merre?
Még egyetlen társadalom sem oldotta meg a nõk tömeges munkábaállása, és az anyaság problémáját, csak valahogy túlélte.

Emiatt tartom ezt a sorozatot gyávának, mert nem meri kimondani, magát a problémát, csak körüljárja, és nem kinál választ, hanem visszanyomja a párkapcsolatokat a régi tradicionális mederbe, a szülõi fennhatóság alá.
Csak ettõl nem lesz több gyerek.
Kép: a család idõsebb fiúgyerekének a felesége, aki terhes, és karrierista....
Illiona 2017 máj. 29. - 18:44:57
(229785/239047)
My father is Strange

ez a szinésznõ a képen már több sorozatban is szerepelt, és nagyon jól hozta azokat a figurákat, amiket ráosztottak.
De most szerintem vagy megmûttette a szemeit, és nem sikerült , vagy nem tudom hogy mi okozza, de valami furcsa mimikája van, amit próbal ellensúlyozni, de nem az igazi. Korábban más karaktereknél nem volt semmi probléma, az igaz hogy különös hangja van, amivel hát tudni kell bánni, de ennek ellenére valami idegenség is van benne.
Ez nem egy meghatározó karakter, csak épp megemlítettem.
Illiona 2017 máj. 29. - 18:32:47
(229784/239047)
Ma Father is Strange
Megnéztem az ujabb 25-26-os epizódot, és elgondolkodtam azon, hogy vajon miért is ennyire népszerû kint Koreában ez a s sorozat.
Biztosan vannak egész néprétegek, akik nézik, ezek akik állandóan otthon vannak, idõsek, meg kisgyerekesek.
Azt irták kinti cikkek, hogy minden réteget megszólít azzal, hogy felvázolja a házasság most uj divatos formáit, felvállalja hogy másképp is lehet.

Hát ez idáig csak a problémák bemutatását vállalta fel.
Azt hogy ezekre mi a megoldás, azt semmiképp.
Hogy mutatott volna valami elõremutatót, valami reménykeltõt: soha!!!
Igy azt kell mondanom erre a sorozatra hogy: GYÁVA !!!!!

Mert az igaz, hogy titokban együtt éltek a fiatalok 35-39 évesen egy lakásban, de a szülõk egyenlõre nem engedik a házasságot, ráadásul a férfi (mégsem lehet egy 39 éves már fiúnak nevezni) õ nagyon házasodna, persze az anyjával õ sem tud mit kezdeni, de hát azért egy esküvõhöz mindenképpen ragaszkodik!!!
De ott van a lány anyja, a 35 éves "nagylány" õ csak összeköltözne, de részint a férfi nem akar, csak esküdözve, az anyja sem akarja, persze hogy mit is nem akar, az kivehetetlen, mindennek csak ellentmond.
Pedig fiatalon õ is szembement a társadalommal, amikor kikötött egy börtönviselt fiatalember mellett, és õ volt aki bujtogatta, csak szerelembõl, hogy csak változtassa meg a nevét, és éljen a halott barátja nevével, semmi nem érdekelte.
Vagyis a társadalmi elvárással épp addig ment szembe, addig volt lázadó, amig saját gyerekei nem születtek, utána meg lett belõle egy vaskalapos tradicionista, elfeltve, letagadva, hogy valaha õ is szabad lélek volt.

Ezekre az itt felvázolt problémákra semmilyen megoldást nem nyujt ez a sorozat, illetve amitõl nagyon félek: hogy a fiatalok beadják a derekukat, és lesznek meghunyászkodóak, mint annyi más filmben, de nagyon jól fog nekik állni. én azért ezt nem veszem be.
Koreában most is milliós élnek a fõvárosban, pici kis un. okoslakásokban, fiú-lány együtt, nem összeházasodva, gyerekük ha születik akkor csak egy, és legfeljebb "véletlenül" még egy.
A szülõk mindezt elfogadva, hiszen mást ugysem tehetnek, valahol vidéken kis falvakban tengõdnek, vagy éppen dolgoznak, ha birnak.
Ez a jelen, és a jövõ csak kiélesedettebb lesz.
De ezt a problémát még egyetlen sorozat sem vállalta fel: talán félnek?
Mitõl? Kitõl?
Kép: az apa és a szinészfiú.
Illiona 2017 máj. 29. - 07:47:29
(229783/239047)
Hétfõ lévén várom a Hancinemán a filmbox eredményeit, és jött egy hir, miszerint a saját rekordját is megdöntette a My Father is Strange hétvégi epizódjai, a 25-26. rész, elérte a 31 %-ot.
Mióta elkezdték, azóta a töretlen siker.
Én is megnéztem már, a 25-öt felirattal, a 26-ot egyenlõre felirat nélkül csupaszon, de majd este pótolom.
http://www.hancinema.net/father-is-strange-sets-record-again-31-0percent-106391.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Kép: a fõszereplõ szinészfiú (mármint a karakter szerint is szinész) Lee Joon.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 29. - 06:28:31 8/10
(229782/239047)
... és a lendület hozzá...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 29. - 06:26:29 8/10
(229781/239047)
Szép reggelt Mindenki!:))))))))))) Induljon jól a nap, a hét!:)))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 29. - 00:19:58 8/10
(229780/239047)
További szép hajnal/éjt!:))))))))))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink!:)))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:32:59 8/10
(229779/239047)

KÉP: és amikor visszakerül a készítõhöz... egy kis tükrözõdés...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:31:28 8/10
(229778/239047)

KÉP: parfümös tasakok... a hímzés árulja el a készítõt....

kimbin egy kis ötlet, ha kedved támadna rá!:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:28:09 8/10
(229777/239047)

... tenger és éjszaka...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:27:18 8/10
(229776/239047)

... immár ketten...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:25:23 8/10
(229775/239047)

A sorozat egyik erénye a hihetetlenül szép táj... a tenger... és a növények fantasztikus színei...

KÉP: jöjjön egy kis tengerpart!
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:23:02 8/10
(229774/239047)

KÉP: - felirat - és bizony tudja, hogyan érhet célt.....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:21:33 8/10
(229773/239047)

A mai sorozatokban szinte kötelezõ egy zuhanyzós jelenet. Itt viszont kapunk helyette egy kis fürdõt!:))))))))))))

KÉP: hmm, az ellenfél a selyemruha nélkül i épp elég veszélyes....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:18:17 8/10
(229772/239047)

Eltérés - Saimdang

SPOILER

Saimdang szerelme megmentése érdekében férjhez kell, hogy menjen. Hong is megszabadulhatna a kiszengségtõl, csak el kéne fogadnia az ajánlatot, de ilyen áron nem akar. Késõbb a szeretett férfi házassági ajánlatát utasítja vissza a férfi érdekében. Úgy tûnik mindkét nõ a személyes boldogságát áldozza fel a szeretett férfiért. Az egyik egy kényszerházasságban válik anyává, a másik lemond a családi boldogságról, az anyaságról. A Merchant készítõinek szabadabb volt a kezük, amikor a romantikus szálat gombolyították. Saimdangnak jutott a "szendergõ Hold", a Herceg... messzirõl.... Hongért két férfi is rajong, bár micike megnyugtatására közölhetem, hogy egyik sem érhet fel a Herceg tökéleteSSHégével!:)))))))))))

KÉP: az egykor barátok, késõbb szerelmi vetélytársak
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 22:05:59 8/10
(229771/239047)

Kerestem találkozási pontot a Saimdanggal is, hiszen mindkét sorozat erõs, határozott nõk a fõszereplõk...

SPOILER

Mindketten már kamaszként elkötelezettek, az egyik a mûvészet, a másik a kereskedelem terén, mindketten tehetségesek, meg van bennük a tûz, a lelkesedés, hajlandók merész tettekre... Saimdang átmászni szoknya nélkül a kerítésen, Hong pedig a fõzésnél megspórolt rizst engedély nélkül árusítani. Mindketten törõdnek a környezetükben élõ emberekkel, ötleteikkel igyekeznek kis közösségüket segíteni. S mindkettõjük életét megkeseríti egy másik nõ, aki ravaszsággal igyekszik kipótolni, ami az igazi tehetségébõl hiányzik. Saimdangnak a Miniszterné, Hongnak a selyemboltos lány.... A vetélytársak látszólag feljebb jutnak rangban, vagyonban... õk a selyemöltözékû ragyogó szépasszonyok, akik mellett, Saimdang és Hong egyszerû viselete mégis felmagasztaltatik a tehetségük által, Saimdang a korjói papírnál, Hong a kagyló szárításánál kerekedik a másik fölé....

KÉP: vetélytársak - öltözékek
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 21:50:58 8/10
(229770/239047)

SPOILER!

Azért nem minden csak a kereskedelem. Fõhõsnõnk életében van egy hétéves kitérõ, amikor kiszeng. Érdekes, ahogy a bátorsága, karakánsága ott sem törik meg.
Ugyanakkor bepillanthatunk ebbe a zárt világba. Nálunk úgy mondták régen, felkontyolják a menyasszonyt, azaz a hajviselete is kifejezi, hogy lányból asszony, feleség lett.
Milyen furcsa, hogy ezt a kiszengeknél is megtaláljuk.... mégpedig akkor, amikor az érintetlen kiszeng elsõ együttlétére sor kerül. Itt a sorozatban ezt úgy mutatják be, mintha megengednék ebben a kiszengnek a szabad választást.... Mindenesetre a fõnökasszony igyekszik odahatni, hogy minél tekintélyesebb legyen a kiválasztott, hiszen ez a kiszeng jövendõbeli sorsát is meghatározza.

KÉP: - felirat -
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 21:35:49 8/10
(229769/239047)

Ugyan még csak a felénél tartok, de nem bántam meg!:))))))))) Nem sokkal a Sangdo után nézve bizony akadt némi áthallásom....

SPOILER

Mindkettõben a kereskedelmi etika áll a középpontban, a lényegét szinte szóról szóra ugyanúgy fogalmazzák meg. Az egyik oldal a pénz mindenhatóságában hisz, hajlandó a piszkos üzelmekre, és persze igyekszik elõnyhöz jutni a fõhivatalnokok lefizetésével... A másik oldal az emberek megnyerését szorgalmazza, megismerni, hogy mire van szükségük, nem becsapni, hanem együttmûködve megkeresni, mi az, amivel mindenki jól jár. Õszinteség és korrektség, amikor a szavahihetõség a legfontosabb.

A Sangdoban ez két fiatalember, a Merchant Kim Man Deokban két lány egy pontról való indulásán, de eltérõ útján keresztül kísérhetjük nyomon. A két sorozat között csaknem tíz év van. Más rendezte, más a forgatókönyv írója, más csatorna készítette, mégis van olyan érzete az embernek, hogy bizony a Merchant készítõi látták annak idején a Sangdot.

A Sangdoban a Kínával folyó kereskedelem a központi téma, kiemelten a ginszengé. A Merchant Jejura fókuszál, így természetesen az ottani kagyló, az abalon a különleges termék. Mindkét sorozat bemutatja azt az eljárást, amivel a tartósítják ezt a bizonyos egyedi terméket. A Sangdoban a 6 éves ginszeng a megfelelõ, hogy akár 10 évre tartósítva vörös ginszengként árusíthassák. A Merchantban a kagylót kell kiszárítani ahhoz, hogy ne romoljon meg.

KÉP: -felirat - a mondás azonos, csak a szóhasználatban találunk némi eltérést... felül a Sangdo, lent a Merchant verziója... mindkettõben akkor hangzik el, amikor vki épp elárulja korábbi munkaadóját és az erõsebb ellenfél szolgálatába áll....

Köszönet biri66-nak a fordításért!
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 08:16:25 8/10
(229768/239047)

Három sorozat között toporogtam, míg aztán a Merchant Kim Man Deok mellett döntöttem. Sok szempont szólt mellette...

Egy kis összevetési lehetõség a Sangdoval, hiszen itt is a kereskedelem áll a középpontban, ráadásul szinte ugyanabban az idõszakban játszódik... az 1700-as évek legvégén, míg a Sangdo az 1800-as évek legelején.

Másrészt a Saimdanggal, hiszen ebben is egy létezõ különleges nõ a központi figura, míg Saimdang az 50 ezres wonon lett elismerve, addig a kereskedõnõ Jeju-szigetén kapott emlékmûvet, évente kiadják díját.

Hmm, aki a nagy éhínség idején hajlandó és képes emberek millióit megmenteni, az bizony megérdemel egy sorozatot... és azt is, hogy kíváncsiak legyünk rá....

A Sangdóból vett hasonlattal, õ a legcsodálatosabb ezer kardot tartotta a kezében, amivel embereket mentett....

KÉP: Merchant Kim Man Deok - plakát

Ismertetõ: http://asianwiki.com/The_Great_Merchant
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 07:47:01 8/10
(229767/239047)
Tegnap végre megnéztem a Seo Dong Yo záró részeit, sikerült visszazökkenni a kihagyás után a hangulatába.... és igen, érdemes volt...
.. majd késõbb írni szeretnék róla...

KÉP: a sillai Hercegnõ és a Baekje-i Fiú... egy pár, egy szerelem, ami tényleg megérdemli a népdalt....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 07:23:38 8/10
(229766/239047)
.... egy kis frissítõ!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 07:22:03 8/10
(229765/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))) Kellemes hétvégét!:)))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 28. - 07:12:25 8/10
(229764/239047)
Szia!:) Majd a következõ találkozón elmondom, és együtt jót nevetünk rajta!:)))))))))) Túl hosszú, és én túl lusta vagyok bepötyögni!:))))))))))

Hmmm, esetleg szólhatnál magginak, hogy egy rózsaszín sálat, esetleg pelerint kérsz a libagolyfán!:))))))))))))

KÉP: Saimdang - egy kis rózsaszín!:)))))
offtopic
Mennyei Harmónia 2017 máj. 28. - 01:19:19 Előzmény edimir
(229763/239047)
Szia! A megszólítást én is átvettem egy másik Libagolytól. Mivel akkor senki sem reagált rá, úgy gondoltam, hogy ez kedves megszólítás. De ha te nem így látod és érzed, akkor mellõzöm a használatát. Én egyébként szeretem a rózsaszínt - minél öregebb leszek, annál jobban. A szeretet színe. Te nem szereted?
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 23:03:07 8/10
(229762/239047)
További szép éjt!:))))))))))) Silla 8 csillaga vigyázza álmaink!:)))))))))))))))
10/10
Ljerk 2017 máj. 27. - 17:28:06 10/10
(229761/239047)
Az egyszemû kecske valóban esetlen, de ezt félig magyarázza, hogy talán egy-két hetes. Zárt közösségben, például egy szigeten: a furcsa mutációk elszaporodhatnak. Egyébként mindenki mutánsnak (kicsit erõs túlzás, nevezhetjük keveredésnek is) születik a "szûznemzetteken" ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Partenogenezis ) kívül.

Érdekes evolúciós tény, hogy valamikor az erszényes emlõsök õsei voltak a legfejlettebbek.
- az erszényesek elszaporodtak mindenhol a világban és különbözõ alfajaik jöttek létre: ragadozók (például hiéna szerû lény), fán élõk, növényevõ rágcsálók.
- azonban a közös õstõl, vagy valamelyik alfajából kialakult a méhlepényes emlõs (hétköznap értelemben az emlõs), szintén hasonló változatokkal.
- minden élettérben kiszorították az erszényeseket, kivéve Ausztrália - mivel oda szárazföldi kapcsolat híján nem jutottak el.

Magyarán ugyanolyan állatfajták (ragadozó, növényevõ stb) keletkeztek mindkét ágból, akik még megjelenésben is hasonlatosak voltak. Egyedül talán a kengurunak nincs párja a méhlepényesek közt, viszont a kenguru a struccnak mint madárnak a magasabb szintû megtestesülése. Hasonló élettér (sivatagos szavanna a kengurunál és a struccnál), közel hasonló vázfelépítést honorál. Érdekes és elgondolkodtató.

Sangdo: nem sokra emlékszek a filmbõl, de arra igen, hogy érdekes volt ez az egy férfi - három nõ kapcsolat. Nekem nem tûnt sablonosnak, inkább a sors kezének kifejezése volt.

Saimdang: végignéztem. A véleményemet fedje sûrû homály - mondhatnám. Nem a fõszereplõnõvel volt a bajom, a mai világ behozatala a filmbe egyetlen egy lelki mozzanat miatt teljesen érdektelen volt. A múlt ábrázolása is csak egy fokkal volt magasabb szinten efelett. A stúdió felvételek az erdei papírkészítõ mûhelyben és a hegycsúcson meg egyszerûen kiábrándítóak, pont a koreaiak csinálták ezt, ahol eddig fontosak voltak a kellékek, díszek stb. Szomorú.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 máj. 27. - 09:44:22 10/10
(229760/239047)
Na igen! Nem is tudtam mit fõzzek, mert holnap biztos valamilyen húsi, de most már nem kívánja az ember a nehéz ételeket, így a héten
elég sok primõr zöldség volt. Szerencsére volt gomba, így a mai ebéd jó tejfölös gombapaprikás, és elég rég is volt. Sok minden már volt eddig
gombából, most épp e került sorra. A holnapi ebéd még rejtély, majd a google megmondja. :)))
Majd egyszer lesz gombás terítõm is.
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 08:38:43 8/10
(229759/239047)
... egy frissítõ!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 08:36:13 8/10
(229758/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))) Induljon jól a napunk, végre itt a hétvége!:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 08:34:44 8/10
(229757/239047)
Szia!:))))))))))))

Boil nagyon ajánlotta.... nekem még 3 rész van hátra a Seo Dong Yo-ból, aztán belenézek a Golden Cross-ba, Illiona júniusi kezdéssel azt ajánlotta megnézésre és kibeszélésre... nem is tudom, mihez lenne igazán kedvem... ez vmi olyan érzés, mint amikor ennél vmi finomat, csak épp nem tudod, mit!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 08:26:51 8/10
(229756/239047)
Szép reggelt!:))))))))))

"Néhány dologról szerettem volna írni, de nagyon elment az idõm..."

Nagyon sajnállak, mi nem ismerjük ezt a problémát!:)))))))))))))))))))))

Azért örülök, hogy az új saját topicod mellett még ide is be-betérsz!:)))))))))))))))) Saimdang? Nem is tudom, most nézte/nézi Ljerk, az õ véleménye, meglátásai talán majd egy újabb nézõpontot adnak... bennem már kezd letisztulni....
10/10
offtopic
kimbin01 2017 máj. 27. - 07:40:03 10/10
(229755/239047)
Sziasztok!

Eltelt egy hét, de már alig várom az újabb találkozót! Most még nem kezdtem bele újabb sorozatba, de a Sandglass lesz az!
Gyönyörû ez a tûfestés!!!!!!!!
Küldök mellé lepkét!
https://hu.pinterest.com/pin/415175659376356459/
10/10
micike_MSc 2017 máj. 27. - 01:49:52 10/10
(229754/239047)
Szép estét a még erre járóknak! :)

Néhány dologról szerettem volna írni, de nagyon elment az idõm...
Mondjuk talán mentség lehet, hogy egy kedves ismerõsömnek másoltam koreai filmeket és sorozatokat vinyóra,... meg persze azért az SSH-topic is elcsábít. :)
Végigolvastam egyik este a Gap Dong-ról írtakat, azt hiszem, mindenképpen megnézem egyszer - olyan jókat vitatkoztatok, annyira máshogy ítéltetek meg szereplõket, hogy teljesen felcsigázódtam... :))))
A Saimdang-gal kapcsolatban is lenne még kérdésem...
Sajnos hétvégén megint dolgozom, nem tudom, mikor érek ide legközelebb.
Addig is szép álmokat, jó éjt, és persze kellemes hétvégét mindazoknak, akiket illet. :))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 00:46:57 8/10
(229753/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))

Kellemes hétvégét!:))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 00:43:51 8/10
(229752/239047)
Sangdo - szerelem

Furcsa nekünk ez a szerelem, azt hiszem, csak Illiona számára evidens a Sors ilyen mindenhatósága, mi berzenkedünk ellene...

Milyen érdekes az õket körülvevõ közeg, kezdetben mindenkinél kiveri a biztosítékot, aki megtudja, hiszen a két szerelmes között ott az áthidalhatatlan akadály, a nõ apja okozta a férfi családjának tragédiáját, nem véletlenül, hanem mert saját bõrét mentve beáldozható kisembereknek gondolta õket.....

Majd a környezet meghajlik a szerelem erejétõl, a nõt és a férfit annyira tisztelik, hogy elfogadják ezt a szerelmet. Sõt, segíteni szeretnének nekik, még a férfi felesége is. Mennyire más itt az "ágyas" lehetõség felmerülése, mint a Saimdangban... Ez a feleség maga ajánlja fel a lehetõséget mentõövként... és ez nem lenyel béka, mint Saimdangnál, nincs benne semmi megalázó... igaz, itt a férfi nem holmi semmirekellõ Pipogya férj, a nõ sem haszonlesõ férfivadász perszóna... és igen, a feleség sem egyszerûen mindenbe beletörõdõ valaki... mindhárman nemesen járnak el az adott helyzetben...

Hmmm, naiv mese? Nem, csak egy szép példa arra, hogyan kellene kapcsolatban élni.....

KÉP: Sangdo... nem minden peónia kapja meg azt a lepkét, amire vágyik... és nem minden lepke szállhat le a kedvelt virágjára....
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 27. - 00:21:23 8/10
(229751/239047)
Sangdo - szerelem

Érdekes, nálunk a mondás úgy tartja, hogy a szerelem mindent legyõz... az átlag romantikus koreai sorozatban így is van, néha számunkra össze nem illõ párok borulnak a sorozat végén egymás nyakába... természetesen a sorozat elején még ki nem állhatták egymást... aztán a 12. rész táján kezdenek felfigyelni a másikra, a 13. részben úgy tûnik, ebbõl már semmi sem sülhet ki, de aztán a 16. részre mégis ott a heppiend...

Aztán ott vannak a kosztümös/történelmi sorozatok, ahol adott egy nagy szerelem, ami mégsem jut el a boldog befejezésig, még akkor se, ha egy röpke beteljesedés engedélyezett is, de egész életükre mégsem maradhat együtt a pár....

Általában két férfi egy nõ a klasszikus felállás, tudnánk hosszasan sorolni a példákat....

A Sangdo egy kicsit más.. itt 3 nõ és 1 férfi... A férfi varázsa nem a külsejébõl fakad, hanem az ember az igazán megnyerõ....A három nõbõl kettõ szerelmes belé, a férfi csak egyikõjüket szereti, de azért mindenre képes lenne, de bármekkora is ez a szerelem, bármennyire is erõs egyéniségek mindketten hatalmas akaraterõvel, kitartással és türelemmel felvértezve... a Sors nem egymásnak szánja õket... pedig látszólag ideálisabb pár nincs náluk....

Érdekes a másik két nõ is. Mindkettõ szép, egyikük nem csak különleges a maga nemében sokféle tehetséggel megáldva, de hihetetlenül intelligens, finom jelenség. A férfit õszintén szereti, nem csak a hála, de a csodálat is ennek a szerelemnek az alapja.... Aztán õ is a helyére kerül... s belátjuk, hogy igen, az a hely való hozzá, bár õ is jó párja lehetett volna a férfinak....

A harmadik nõ mást szeretett, nem is kicsit, a férfi nem érdekelte, ahogy a férfit sem õ... a Sors és az anyák azonban összeboronálják õket... mindketten "jó"emberek, így a kényszer házasságban is igyekeznek figyelmesek, törõdõk és gondoskodóak lenni a társukkal, tisztelik a másikat, de szerelem nincs, ahogy szenvedély sem... Ez a nõ, bár értelmes, megérti a férfit és támogatja maximálisan, de nem õ adja a férfinak a szárnyakat, az a plusz többlet, ami a másik két nõben ott van, az belõle hiányzik....

A férfi mindent elér, azt is, amire nem vágyott, kivéve azt, amire igazán vágyott, a szeretett nõt nem.... Sors.... nem kaphatunk meg mindent...
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 26. - 23:42:27 8/10
(229750/239047)
Megérdemled!:)))))))) Szeretjük a rucákat és a virágot, virágos kedvünk lesz tõle!:)))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 máj. 26. - 23:37:11 8/10
(229749/239047)
Szerencsétlen állat, nagyon életképtelennek tûnik, a nyelvét se tudja a szájában tartani, kifittyed.... Úgy tûnik ezen a rövidke videón, mintha a mellsõ lábai hosszabbak lennének a hátsóknál... az egész felvétel alatt csak térdel rajtuk a nyomorult. Mivel a homlokon van a szeme, így a látószöge is csökkent, folyton kapkodja a fejét. Vadállatként már rég elpusztult volna, de háziállatként az emberi gondoskodásnak köszönhetõen még él, amolyan szenzációként.....

Hangzatos a National Geographic címe, de egyetlen mutáns állat semmit se bizonyít..... Homérosz Odüsszeiájában egy egész sziget lakóit a küklopszok adták. Azért a küklopszok nem csak az egyetlen szemükrõl nevezetesek. Termetre is nagyobbak az embernél, szokásaikban elvadultak, nem tisztelik az istenek törvényeit, így a vendégjogot se, közösséget se alkotnak, mindegyikük magában él. Azt hiszem, hogy Homérosz (bár a szerzõ vitatott) nem pusztán csak egy különleges népségként akarta õket szerepeltetni, és a görögök se azért ábrázolták olyan szívesen a vázaképeken a küklopsz kalandot, sokkal inkább a nyers erõn felülkerekedõ ész miatt.

Bevallom, számomra rossz volt nézni ezt a kecskét... nem a kinézete viszolyogtatott, inkább az általános állapota, hogy láthatóan nem egészséges és nem is érzi jól magát a bõrében... nem futkározott, nem legelészett....

Igen, talán kuriózum, talán szenzáció, a genetika produkál ilyen és másmilyen mutációkat, de ezt e nélkül a kecske nélkül is tudtuk.....
ruca60 2017 máj. 26. - 20:00:55
(229748/239047)
Nagyon köszönöm!:)
Igazán szép képet kaptam Tõled!