Téma: A sógun

6/10
Balta ápr. 13. 22:06:14 6/10
(8/8)
A látvány és a szereplők, főleg Tadanobu Asano remekel a filmben.
Viszont minél előrébb haladunk a sorozatban, sajnos annál messzebbre kerülünk a könyvtől és az eredeti verziótól.
7/10
lancze ápr. 13. 01:15:10 7/10
(7/8)
Nem olvastam a regényt, se nem láttam korábbi adaptációkat. A kultúrának viszont rajongója vagyok, magam is jártam Japánban. Lebilincselő, jól sikerült alkotás, bele-bele lehet kötni itt-ott, kérdés persze, hogy mi az elvárás.

Az Utolsó Szamuráj azért minőségileg fejlebb állt, itt nincs Hans Zimmer, sem Tom Cruise. Karaktermélység ügyileg azért kicsit felületes a sorozat, a zene nem rossz, de inkább csak szürke. A történetvezetés viszont jól működik, az story is jó, a látvány is rendben van, autentikus. Bár nekem hiányzik egy kicsivel nagyobb betekintés a hétköznapi, civil Japán életbe. De ezeket a deficiteket leszámítva, egészen egyben van az egész, én élvezem.
1/10
horti2@hotmail.hu márc. 24. 14:04:23 1/10
(6/8)
Egy nagy 0 az eredeti filmhez képest!
Ez a nagy baj, hogy újat nem tudnak kitalálni ezért a régihez nyúlnak hozzá! Az pedig egy minősíthetetlen 💩 lesz!
10/10
füles104 márc. 19. 21:21:25 10/10
(5/8)
Rendkívül izgalmas lebilincselő érdekfeszítő!
10/10
Gyilokatulok febr. 29. 15:58:39 10/10
(4/8)
Eddig nagyon tetszik!
6/10
ardian febr. 29. 05:38:40 6/10 Előzmény Janco
(3/8)
Igazad van. A film és a róla szóló cikkek is szerint Toranaga gyötrődik, mert nem akar sógun lenni, csak országáért és a népért... egy fenét. Mindig is az akart lenni, az egész hosszú távú stratégia, játék az ő hatalomra jutásáról szól, hogy mekkora stratéga, néha színész, néha politikus, hadvezér volt... És még egy fontos jelenet, ami félremegy:

Ide írd a spoileres tartalmat

Toranaga akkor kedveli meg az angolt, amikor megkérdezi, hogy szerinte vane mentség arra, ha valaki az uralkodója ellen lázad? Mire az angol azt feleli, igen, ha győzünk. Erre Toranaga felnevet. Mert ő is erre készül. A mostani sorozatban ezt teljesen másképp, semmitmondóan másolják le...
4/10
Janco febr. 28. 19:02:34 4/10
(2/8)
Sajnos nekem nagy csalódás. Teljes időzavar a regényhez képest, szinte véletlenszerűen egymás után helyezett snittek halmazának tűnik. Olyan, mintha rossz receptet használtak volna a készítők, hatásvadász, de kellően át nem gondolt jelenetekkel

(erre példa az élvefőzés esete: látunk egy embert az edényben vergődni, de említés sem történik arról, ami a regényben a valódi feszültséget hordozta, a sorshúzás a veremben). Toranaga a regényben nem hagyta életben a tárgyalást megzavaró szamuráját, sőt, őt és a fiát is az eták falvában végeztette ki, megtagadva a becsület visszaszerzésének lehetőségét is a szeppuku által. A filmben ennek ellenkezője látható, így Toranaga karaktere hamissá válik, a vaskezű nagyúr szinte ábrándozva elmélkedik az élet magasztosságáról, mint egy utángyártott Szürke Gandalf.

Nem, sajnos ez a filmsorozat nem az, amire vártam.
6/10
ardian febr. 28. 07:06:49 6/10
(1/8)
Nagyon vártam, de sajnos eddig annyira nem tetszett. A régi sorozat nagyon szerethető volt, fő probléma az volt vele, hogy csak európai szemszögből látjuk és próbáljuk megérteni az eseményeket, kimarad belőle a japán oldal, a cselszövések, gondolatok, az a politikai mélység, amit a könyv kiválóan ismertet. Ez a sorozat ezt próbálja pótolni, de nem mindig hűséges a könyvhöz, néhol nehéz követni az elejtett információmorzsákat (pláne, hogy másképp ismerjük a történetet) és néhol vontatott. Nekem a képi világ sem tetszett, túl sötét, túl ködös. Járta Japánban, nem ilyen. Megmagyarázza a dolgot, hogy ahogy olvastam, főleg Kanadában és Angliában forgattak, de miért?