issti1 2008 febr. 09. - 18:20:54
(51/231)
Szot sem érdemes pazarolni rá: ilyenek mindig is lesznek(sajnios sokan is) -nem ér annyit, hogy még ezzel is idegesítsük magunk. Az emberi butasag hatartalan!!
alex4427 2008 febr. 09. - 12:16:14
(50/231)
azé' ondok hiányzik (hogy el ne kiabáljam!)...milyen jól elmagyarázná, hogy Lendvai teljesen okés, viszont Mikola a Hazafias Népfrontban szolgálta a komenistákat , fuuujjj!:)
miközben Gy. KISZ vezérként harcolt a kapitalizmus gyõzelméért!:)
alex4427 2008 febr. 09. - 12:12:30
(49/231)
becsületes, tisztességes ...
megnézem az Értelmezõ Szótárban, hoy ezek e régies kifejezések mit jelentenek!:(
issti1 2008 febr. 09. - 10:41:05
(48/231)
Ja, tegnap láttam a Youtube-on egy archív hiradórészletet: Lendvai Ildikó elvtársnõ ápr. 4-éért szocialista érdemrendet vesz át, mint az MSZMP KB alosztályvezetõje, jó munkájáért!

Akkor mirõl beszélünk??!!

Rendszerváltás??!!

(http://www.youtube.com/watch?v=RjcGpbFp-vw)
issti1 2008 febr. 09. - 10:36:41
(47/231)
Szerintem már lassan nem lesz min meglepõdni!
...azazhogy mégis: én azon lepõdnék meg, ha egyikükrõl kiderülne, hogy becsületes, tisztességes úriember!

Ez elég szomorú helyzet!
alex4427 2008 febr. 09. - 10:15:14
(46/231)
Kóka lehet, hogy csalással nyerte az szdsz elnöki választást?
Azért olyan nagyon nem lepõdnénk meg!
issti1 2008 febr. 08. - 18:42:58
(45/231)
Friderikusz most c. mûsor fóruma -helyenként elég parttalan vita folyik rajta, egyes fórumozók fafejûségének és értetlenségének hála...
Gonda 2008 febr. 08. - 12:12:05
(44/231)
Ki ez az F úr? Hol lehet róla olvasni?
issti1 2008 febr. 08. - 12:08:34
(43/231)
Ja, és viszont üdvözlet! :o)
issti1 2008 febr. 08. - 12:07:44
(42/231)
Jogos észrevétel!
Ezt tudatni lehetne az illetékessel: azért az visszás, hogy egy fórumról 1 ember miatt mindenki elmenekül! ..nem fordítva kéne lennie?

Ami a kapitalizmus hazai verzióját illeti, azért szerintem az még az átlagnál is vadabb -bár kétségtelen: alapvetõen is elég igazságtalan szisztéma a kapitalizmus!
alex4427 2008 febr. 08. - 10:58:59 Előzmény issti1
(41/231)
Lehet, hogy nem is annyira vad!:)
Egyszerûen csak ilyen a természete!:(
Egyébként üdvözlök minden kedves régi (és új) ismerõst!
(Az F. úrról elnevezett topic, aminek már a címe is elég taszító, kifulladt. Legalábbis nálam. Feladtam! Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik más szemében a szálkát is, a sajátjában a gerendát sem...)
issti1 2008 febr. 04. - 20:02:16 Előzmény katikat26
(40/231)
Hát igen, kb. ezt hozta a rendszerváltás - szépen begyalogoltunk a vadkapitalizmusba. S amíg benne vagyunk, addig csak egyre rosszabb lesz a dolog -legalábbis azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak ügyeskedni...hogy finoman fogalmazzak!
katikat26 2008 febr. 03. - 16:23:18 Előzmény issti1
(39/231)
Miért is szavazzunk?
Mit hozott a rendszer váltás..?
Röviden:Minket arra tanítottak még a régi rendszerben,hogy aki becsületessen dolgozik az bóldogul az életben,sajnos nem.
Mi munkások egyszerüen mint a"csõcselék" szerepelünk. Már ott tartunk, miattunk adósodott el az ország.
16-évessen keztem dolgozni,minden hónapban volt egy ügynevezett "kommonista szombat"(ezeket a napokat nem fízették),kínek ment a zsepébe??,tudtommal az államé lett.
A tovább tanulást nem engedték!!Fillérekért dolgoztunk,nyaralás szóba sem jöhetett.
Most több mint 30-év kemény munka után jó ha van munkánk (persze minimál bérért).Az adót és tb-t mi is rendessen fízettük.Most ha utcára kerülünk ,még orvosi ellátást sem kapunk. Taralékunkat feléltük mikor gyermekeinket taníttatük.
Éheztünk fiatalon,nélkülöztünk aktív dolgozóként,hajléktalanná, nincstelenné vállunk öregségünkre.Gyermekeink munka nélkül tengenek, hiába van diplomájuk, nincs protekciójuk, ismeretségük.Annélkül pedig színte lehetetlen.
Nyaralni csak álmunkban tudunk.
Soha nem értettem, hogy lehet elitelni embereket úgy, hogy fogalmuk nincs hogyan élünk.
Mi 40 év alatt sem keresünk 30 milliót.
Nem a kötelezetség alol szeretnénk kibújni, csak igasságosabb teher vállalást szeretnénk.
Jobb vagy bal oldal?nem ez a kérdés.
Állatbarát vagyok, de felháborít,büntetik ha netán kevesebb
ételt kap egy (teszemfel) kutya, de bünteti-e valaki hogy a munkásember feladja a rezsit és nem marad neki ételre pénze,akkor még nem beszéltünk a gyógyszerrõl, orvosi ellátasról.Szivessen vítázok bárkível, gyõzzenek meg az ellenkezõ véleménnyel lévõk.tel.sz.30-393-6549
Sajnos anyagilag nem állok úgy, hogy sms-t irogassak.
Egy kedves ismerõsöm gépét vettem igénybe az íráshoz.
Ezeken a tényeken kéne elgondolkodni és észre venni :(az éremnek nem csak két oldala van )ott az éle amin forog, mielött az oldalára dõlne
Köszönettel,hogy elolvasták:Katalin
issti1 2008 jan. 25. - 18:48:08
(38/231)
JA, így már értem, ha szabad, akkor meg is támadom amivel nem értek egyet(ha nem volna szabad is megtenném! :o) :

Az alapvetõ bajom a Te és még sokan mások hozzáállásával, hogy lerí róluk az egyik oldalhoz való feltétlen elfogultság, s ami külön szomorú jellemzõje hogy általában még magának sem vallja be a nagy többség(de vitapartnerének semmi áron!), hogy elfogult -így neház vitázni, meggyõzni, elõbbre jutni!
És sajnos ettõl kezdve nem is nagyon értékelhetõ a dolog, hisz egy torz szemüvegen át lát mindent az illetõ -meglátásom szerint ez nagyjából rád is igaz, sajnálom hogy ezt kell mondjam.

Én is sok mindenért haragszom Orbánékra, de 6 év után még mindig rájuk visszamutogatni egyszerûen nevetséges!

A másik fõ problémám a jelenkegi hatalommal van, mégpedig hogy teljesen hiteltelenné vált- nagyrészt saját hibájából(bár e tézis sok tekintetben ellenzékükre is igaz)! Attól kezdve, hogy eddig szinte bármit mondtak-ígértek nagyjából pont az ellenkezõje lett, ki fog hinni a vizitdíj, vagy egészségügyi reform ígéretében?! ..már persze rajtad kívül? :o))

A valamimkori demokratikus ellenzékre hivatkozol, de sajnos többségük diszkreditálódott: fillérekért(vagy százmilliókért- mindegy) eladta a lelkét.
Ennek egyik "legszebb" példája Demszky(lásd pl.2006 októberi kitüntetési stratégiáját -bár gondolom errõl is merõben más véleménnyel vagy -javíts ki, ha tévednék), és persze tudnék mondani olyat is akit te is "árulónak" tartasz, mondjuk az ún. "jobboldal"-ról..

És mégegy alapvetõ dolog: azt írod, utálod azokat, akik Kádár apánk alatt sunyítottak-nyaltak, most pedig játsszák a hõst. Hát ebben spec. tökéletesen egyetértünk!
Csak úgy tûnik a lényeget nem látod: pont ezek vezetik az országot: a sok "utólag hõs reformkomcsi" - (és akkor itt nem is térnék ki enyhén szólva is kétes meggazdagodási sikersztorijaikra -az már hovatovább köztörvényes kategória lenne...no persze csak egy normálisan mûködõ országban, nem nálunk!)

Örömmel venném, ha meggyõznél arról, hogy sok itt leírt dologban tévedek, de e tekintetben kicsit szkeptikus vagyok - ettõl persze még a vita és kétkedés jogát megadom neked, kíváncsian várom esetleges ellenérveid..

u.i. Neugassámán fórumozót véletlenül ismerem kicsit, más fórumról, és tudom hogy nem "Orbánista", ha neked úgy tûnt, akkor tévedtél - amúgy védni nem akarom, védje meg magát, ha tudja! :o)
Valaci 2008 jan. 25. - 16:29:37
(37/231)
Bocs! egy szó kimaradt!
A mondat helyesen így hangzik:
Amit leírtam, az természetesen a véleményem, és NEM megtámadhatatlan kinyilatkoztatás.
Valaci 2008 jan. 25. - 16:25:08 Előzmény issti1
(36/231)
Természetesen én sem teszek egyenlõségjelet. Nem is ez az én problémám. abban az idõben többé kevésbé mindannyian megalkudtunk kissé. Én is, és ezért nem ítélek el senkit. Csupán az "utólag hõsöket" nem szeretem. Akik akkor, amikor szükség volt hõsökre, ügyesen meglapultak, fehérre nyaltak minden vörös ...et, sõt esetleg maguk voltak a legnagyobb komcsik, most amikor béke és szabadság van, egyszerre kardot rántanak. Nézz körül! Akik a nyolvcanas években a demokratikus ellenzéket vezették, azok most csendben, szorgalmasan teszik a dolgukat, és nem kommunistáznak. Én csak azért szólaltam meg, mert ezt a stílust és hangnemet nem szeretem. Én azt tanítom, hogy a legjobb megoldások mindíg vitában születnek. Tehát nem bízok, és arra intek mindenkit, hogy sose bízzon azokban akik azt mondják, õk és csak õk tudnak mindent!
Mit gondolsz Neugassámán tudja mit jelent a "polgári", vagy azt, mi a különbség a konzervatív és a neoliberális politika közt? Melyik kinek a nevéhez fûzõdik? Hallott már Keynes-rõl vagy Friedmann-ról? Szerinted el tudná mondani, mi a lényege az új egészségügyi törvénynek? Vagy milyen hatása van a vizitdíjnak és korházi napidíjnak? Biztos, hogy nem! Csak annyit tud, hogy Orbánnak van igaza. Én viszont nem szeretném, ha ilyenek döntenék el mi lesz az ország sorsa. Mert ez az ország az én hazám is, és nekem is úgy kell majd élnem, ahogy õk szavaznak. Akkor pedig ahogy nem fogtam a pofámat a Kádár rendszerben,
úgy érzem most is kötelességem elmondani, hogy szerintem mi helyes és mi nem. És ez az én véleményem, és a demokrácia arról szól, hogy a véleményét mindenki szabadon elmondhassa.
A másik kérdésben csak részben van igazad. Valóban van összefüggés a pártszimpátiám és Járai megítélése között, csak fordított. Én '88- ban még be is akartam lépni a Fideszbe, és 2002-ig mindíg rájuk szavaztam. Csak miután azt láttam, hogy kormányra kerülésük elsõ pillanatától mást csinálnak, mint amit ígértek, egyre jobban elfordultam tõlük. Azt láttam, hogy a gazdaság rendbehozása helyett elkezdték eltékozolni a Bokros csomag hozadékát, és komolyan hozzáfogtak pártirányítás alá vonni a demokráciát biztosító intézményeket.
Amikor az MNB élére Járait nevezte ki, még örûltem, hogy végre egyszer valahová szakembert ültet, nem pártkatonát. A szörnyû csalódás a választások után ért. Ahogy az új kormány elkezdte a munkát, Járai elkezdte az aknamunkát. A Meggyesi, majd a Gyurcsány kormány tevékenysége nagyrészt a MNB monetáris politikája következményeinek elhárításából állt. A teljes igazságot sajnos csak évtizedek múlva, az unokáink történelemkönyvébõl fogjuk megtudni. Amit leírtam, az természetesen a véleményem, és megtámadhatatlan kinyilatkoztatás. Ebbõl adódóan bármikor nyitott vagyok egy értelmes vitára, de nem Neugassámán stílusában.
issti1 2008 jan. 22. - 19:37:44
(35/231)
Értem én amit mondasz, csak éppen nem tudok vele egyetérteni! :o) ..de nem gond, nem is muszály!

Azért én óvakodnék egyenlõségjelet tenni a '70-es nyócvanas években innen el nem menés és az Erdélybõl, vagy más a hatalom által erõsen elnyomott és sokszorosan hátrányos helyzetbe taszított magyarság- lakta területekrõl: ami itthon volt, az egy vidám, abszurd tréfa volt ahhoz képest ami akár SzU-ban, de különösképp Erdélyben történt. Nagyon nehéz azt innen megítélni, hogy mennyire ellehetetlenített helyzetben kellett szenvedniük a magyaroknak.
Szóval hidd el, az hogy mi a gulyásszocializmusból nem menekültünk el, még nem jogosít arra, hogy hasonlót várjunk el nálunknál összehasonlíthatatlanul rosszabb, nehezebb, sokszor lehetetlen körülmények közt élõktõl.
Vagy mit szólnál ahhoz, ha kicsit erõltetett párhuzammal azt mondanám: ha ennyire együttérzel és szíveden viseled mondjuk az erdélyi magyarság helyzetét, akkor anno mért nem költöztél ki Romániába?! ...ugye milyen falsul hangzik? -pedig kb. paralell a te általad mondottakkal(Erdélyiek maradjanak Erdélyben, s ne jöjjenek át, hisz én sem tettem..stbstb..).
Nem akarok vitatkozni, csak érvelek -remélem nem találod sértõnek, nem szándékom!

A banki tart.rátáról írt leírásodból nekem kicsit az sejlik ki, hogy többé-kevésbé ígyis-úgyis értékelhetõ egy ilyen lépés(rátanövelés), s nálad a mérleg nyelvét sokkal inkább a politikai szimpátia billenti az egyik irányba -nevezetesen az akkori MNB elnök vélt, vagy valós hatalommal szembeni elkötelezettsége nem egyezik a te irányultságoddal, s e tény már önmagában antipatikussá teszi szemedben.
Számomra ez sejlik ki a sorokból, javíts ki, ha tévednék.
Ehhez már csak annyit tennék hozzá, hogy számomra mindig is a mindenkori hatalommal bátran szmbehelyezkedõ vezetõk lesznek szimpatikusak(lásd anno pl. a pont ellenkezõ elõjellel, a jobboldali kormány kézi irányítási szándéka alól kibújó Surányit tiszteltem az ún. rendszerváltás elsõ szakaszában -hangsúlyozom:annó, ma már mást tartok személyérõl, de akkori viselkedését ma is tisztelem).
neugassaman 2008 jan. 22. - 16:49:20
(34/231)
Jajj Kedves mindenkin, és fölém emelkedettnek hitt Barátom!
8 éves voltam még amikor szüleim eljöttek Erdélybõl!
Lelassítani egy írást - hümm, azt nem tudok, de a fogyatékosok, és gyengén látók kedvéért : AZ IS MAGYAR, CSAK MÁR NEM MAGYARORSZÁGNAK HÍVJÁK, EZT PEDÍG MAGYARORSZÁGNAK HÍVJÁK, ÉS KEVÉSBÉ MAGYAR A LELKÜLETE!
És addíg csak sikerült lealjasodnod, hogy aljas baromságokkal vádoljál, mert nem döngetem rá a mellem, ne a magad stílusát vetísd ki!
Te beszélsz tiszteletrõl?! Amikor halvány lilád sincs, de már küldenél vissza Erdélybe! 8 éves gyermekként, vajmi kevés beleszólásom volt a Szüleim döntésébe!Én ott is éltem, és itt nõttem fel, sokáig Pécsen, és most egy kisközségben élek!
Szeretek itt élni, de egyre nehezebb, mert az emberi tényezõk nehezítik el!
Ráadásul tisztában vagy Te miket beszélsz? A Székelyeknek küzdeni az autonómiáért? Gratulálok, biztosan sokáig töprengtél amíg ezt a kissé erõltetett irónikus, cinikus kioktatós, és személyeskedõs oktondiságot leírtad!
De én nem akarok vitatkozni veled, nagyon jól megvagyok nélküled, az számomra nagyobb Béke, mint leállni és ezt a stílust erõltetni amit rám akarsz erõltetni!
másrészt, megint magad ellen beszéltél, amikor azt írod hogy :Tehát nem értek egyet a hitvallásoddal, de tiszteletben tartom. Ha Te is tiszteletben tartod az enyémet....
Nem én kezdtem el méltatni a Te eszmeiségedet, hanep ép fordítva, Te az enyémet, ami egy kicsit sem a tisztelettõl csöpögött, hanem a megvetésed sugárzott ki belõle!
Ezennel én magadra hagylak nagyon nagy tiszteletet tanúsító Magyar honfitársam! Egynek örülök, legalább a Szózatot ismered!
Ennél viszont kicsit több kéne, de ahogy érzed!
Isten Véled!
Valaci 2008 jan. 22. - 15:38:24
(33/231)
Kedves Issti!
Természetesen megnyugtatlak, úgyanis amit én mondtam, az egész mást jelent. Én úgy gondolom, az egész magyarság nemzetnek fontos, hogy az elcsatolt területeken, megmaradjon a magyarság. Épp ennek elenkezõjére törekszenek a környezõ államok nacionalistái. Ezért telepítették át szlovákiából a cseh területekre a magyarokat, a helyükre pedig onnan hoztak szudéta németeket. De ugyanez volt a célja Ceaucescunak is amikor a Partiumba erõvel betelepítette a románokat. Tehát szerintem az a helyes politika, ha az ottmaradásukat segítjük. Ahogy én sem hagytam el a hazámat a 70-80 as években, úgyanúgy helytelenítem, az Erdélybõl áttelepülést.
A kötelezõ tartalék rátáról az is igaz amit mástól halottál, meg az is amit én mondtam. A monetáris politika akkor használja a ráta emelését, amikor a gazdaságban a túltermelés jelei mutatkoznak. A ráta emelésével ugyanis tényleg csökken a bankok mozgástere, mivel ez a betétállomány és a kihelyezett hitelek arányát szigorítja. Ilyenkor a bank, hogy a jövedelme ne csökkenjen emeli a kamatokat. A kamatemelés emeli a vállalkozások költségeit, és a tõkét inkább a megtakarítás felé tereli. Ezáltal csökken a termelés is a fogyasztás is, ezzel szemben nõ a megtakarítás és erõsödik a nemzeti valuta. Amikor fejleszteni kell a gazdaságot, akkor ennek az ellenkezõje történik. Ehhez azonban a monetáris politikának együtt kell mûködnie a gazdasággal és a fiskális politikával. Az MNB függetlensége nem jelenti azt, hogy szembe mehet a kormány gazdasági céljaival, csak nem rendelheti alá. A mi esetünkben pedig az történt, hogy Járai épp a kormány szándékai megtorpedózó monetáris politikát folytatott. A kamatráta növelése ugyanis csökkenti a kihelyezhetõ hiteleket, ha ezzel egyszerre növeli a jegybanki kamatot, és nyíltpiaci tranzakciókkal emeli a Forint árfolyamát, az azt eredményezi, hogy a magyar vállalkozók nemcsak a külpiacon nem lesznek versenyképesek, hanem az importõrök a hazairól is kiszorítják õket. Vagy felszámolja magát, vagy újabb hiteleket vesz fel. Ebbõl adódik az egyik fele a hitelínségnek, ami a bankoknak azt jelenti hogy emelhetik a hitelkamatot, van kereslet. A másik, az Orbán által elíndított lakástámogatási rendszer. Innentõl a bankoknak kánaán, a gazdaságnak viszont kegyelemdõfés.
Remélem érthetõ voltam!
issti1 2008 jan. 22. - 12:03:27
(32/231)
Kedves Valaci! Ha jól látom, intelligens, gondolkodó ember vagy. Ezért keltett bennem nagy megütközést a kb. : "ha szereted a hazád, takarodj vissza Erdélybe, te kis szórványmagyar" - tartalmú hozzászólás(persze "szebben" fogalmaztad meg) . Buta, empátiátlan és elsõsorban a nagyvárostól elgépiesedett pesti emberektõl már ismerem ezt a szólamot, gyakran és elõszeretettel elõ is veszik (minthogy magam is pesti vagyok, hallom is sokszor). De ugye nem akarsz egy illúzióval szegényebbé tenni? Maradjunk annyiban, hogy hirtelen felindulásból rosszul értelmezhetõ mondatot mondtál...
Ugye megnyugtatsz?

Mindezektõl függetlenül, amit a bankokról, médiáról és Csurka-félékrõl írsz legutóbbi hsz-ban, azzal csak egyetérteni tudok - magam is így látom és remélem még sokan mások is!

Ami pedig ezt a fránya banki tartalékrátát illeti, hát arról már hallottam jót-rosszat egyaránt (s most csak a gözgazdászok szakmai véleményét idézem). Mindenesetre végkövetkeztetésként abban egyeztek a különbözõ vélemények, hogy minél magasabb a ráta, annál jobb, s a bankoknak annál kisebb a nemkívánatos mozgástere.
Ezzel, hogy azt mondod a 2-rõl 5%-osra emeléssel a gazdaságnak ártott az aktuális pénzügyminiszter, s ezzel útját engedte a bankok mai rémuralmának, ezzel egy merõben új elemet hoztál be.
Nem is nagyon értem, bevallom, de majd megkonzultálom a korábban említett szakemberekkel - ha gondolod, te is szolgálhatsz magyarázattal okfejtésedhez, hátha megértem! :o)

..vagy ha nem, hát továbbadom, hogy megértesse velem más.