Téma: A szövetség

6/10
cinemad ápr. 22. 15:30:23 6/10
(22/22)
Hát engem finoman szólva sem nyűgözött le ez a film, ami egyébként Guy Ritchie-t (legalábbis az eddig megismert verzióját) nyomokban sem tartalmaz. Ez persze nem jelent önmagában semmilyen negatívumot. A történetet nem éreztem különösebben egyedinek. Szerencsére nem próbálták valami valós események bemutatásaként eladni, mint sok más filmet, pedig akár a mindennapi gyakorlat alapján ezt is lehetett volna, lévén valóban harcoltak amerikai katonák a tálibokkal Afganisztánban, és voltak helyi afgán tolmácsaik. Máskor ennyi már bőven elég ahhoz, hogy egy fikciót úgy promózzanak mint valós eseményeket. Így kritika nélkül bátran építhették a folyamatosan túlzásokba eső hollywoodi hőseposzt. Ettől függetlenül épp ez az ami miatt nekem nem jött be. A sztori elkezdődik kvázi mintha a Bombák földjén című filmbe csöppennénk, aztán egy az egyben átvált a Lone Survivor-ra, gyakorlatilag ugyanaz minden (tálibok által kergetett, dombon lebucskázó többszörösen sérült, menekülő amerikai katonák, ahol az egy szem túlélőt egy jóságos afgán menti meg). Ezt követően érkezik a második fele, ami meg a kimentésről szól, na ebből is láttunk már sokat, nem sorolom. Mindezzel persze még mindig nem lenne probléma, főleg, hogy látványos helyszíneken játszódik a film, akcióból sincs hiány. Valószínűleg az a bajom, hogy már annyi ilyet láttam, hogy rögtön bezárok az elcsépelt, giccses motívumok első felbukkanásánál. Adva vannak kezdésként az arrogáns, nagyképű amerikai katonák, akik itt aztán jól rendet tesznek a kecskepásztorok között (ez kötelező elem minden háborús filmben, úgy tűnik), a hősöket itt is szinte lehetetlen eltalálni, max a feszültség fokozása érdekében beszednek egy-két végtag sérülést, de három találat után is mennek tovább töretlenül, ellenben ők futás közben egyet a levegőbe lőnek és száz méterre rögtön két tálib rogy össze holtan. Minden ilyen filmben egy amerikai katona átlagban 30-40 ellenséget szed le egymaga. Egy papír céltábla is nagyobb veszélyt jelent, mint a tálib erők. Aztán jönnek az olyan jelenetek, hogy az utolsó golyó is elfogy az összes fegyverből, már csak épp három méterre van az ellen, és pont akkor ér oda a felmentő sereg légitámadása (a gáton játszódó jelenet, aaargh...), azokról a szürreális eseményekről már ne is beszéljünk, amikor Ahmed olyan ábrázattal, mintha éppen a Via Dolorosa-n cipelné végig a keresztet, tolja a kordét 100km-en és három párezer méter magas hegyen keresztül... Jake gyötrődése, álmaiban felelevenedő emlékképei, telefonba üvöltözése (amikor otthon van), kifejezetten kínos. (Bár teszem hozzá, néha én is kb. így érzem magam, amikor egy "ügyfélszolgálatot" próbálok elérni ügyintézés céljából.) Bár érdeklődve olvasom, hogy többen írják, milyen jó volt a zene, nekem nagyon nem jött be, kb. mintha valami turisztikai reklámfilm aláfestését hallgatnánk végig, olyan jeleneteknél, amivel nekem semennyire nincs az összhangban. Meglepő pozitívum a filmben, hogy bemutatja, az amerikai hadsereg mennyire telibesz.rja a helyieket, azokat is, akik velük harcolnak. Összességében nem tragikus a film, egyszer számomra is nézhető volt, a fenti vekengésem is inkább csak annak fényében értelmezhető, hogy milyen magas polcra került mindenhol.
10/10
Laci96 febr. 04. 18:25:04 10/10
(21/22)
Elengedhetetlen film ebben a műfajban.
9/10
nefefe jan. 13. 16:48:01 9/10
(20/22)
Egy újabb film az amerikaiak afganisztáni ténykedéséről. Mint tudjuk, nekik is – akárcsak az oroszoknak – beletört a bicskájuk… A történet akár igaz is lehetne, hiszen biztosan volt hasonló eset az amerikaiak húsz éves ott-tartózkodása alatt. Szép példája a bajtársiasságnak, hűségnek és a hálának. Végig izgalmas mozi, figyelemfenntartó, sok látványos harci jelenettel. Ritchie stílusától merőben eltérő alkotás, de ebben az esetben (is) nagyot alkotott. A két főszereplő is nagyon jó volt, és Kinley nyugodt szinkronja is sokat adott a minőséghez. A forgatási spanyol helyszín olyan volt, mintha tényleg Afganisztánban lett volna. Ja, és az is tetszett, hogy minimális volt a szöveg, nem voltak felesleges és idegesítő dialógok. Jó film, érdemes megnézni.
10/10
Szíriusz jan. 04. 19:08:35 10/10
(19/22)
Guy Ritchie komoly oldala! Ilyet is tud, le a kalappal! Nagyon izgalmas, nagyon emberi, drámai alkotás. Kiváló alakítások, jó zene, emlékezetes / jó film.
ChrisGr 2025 dec. 28. - 13:27:29
(18/22)
Hbo-n adott szinkronnal sokkal jobb a film.
DUNAWÖLD 2025 dec. 27. - 21:05:34
(17/22)
Kell egy jó script. A többi megy magàtól
10/10
Georgikon 2025 dec. 26. - 20:20:15 10/10
(16/22)
Nagy film.
7/10
lucashood6 2025 dec. 24. - 10:23:01 7/10
(15/22)
Jó tudni hogy Ritchie ilyet is tud.Nem csak mindig az angol avilágot bemutató,idétlen gengszter stílust.
8/10
Timetta 2025 dec. 13. - 23:54:34 8/10
(14/22)
Nagyon jó film!
7/10
pihes 2025 dec. 08. - 14:43:47 7/10
(13/22)
Sokszor egész robbanásveszélyes a film, és izgalmas. Engem lekötött HÉT/TÍZ
9/10
Ildikó Nóra 2025 aug. 13. - 08:59:16 9/10
(12/22)
A filmet érdemes megnézni, végig izgalmas, érdekes, kikapcsolódásnak teljesen jó. A főszereplőknek jól állt a szerep, a hatásos filmzene, operatőri munka is tetszett.
9/10
Jeanny0418 2025 jún. 20. - 13:45:59 9/10
(11/22)
Nem akarnék nagy szavakat írni...de...méltatlanul ismeretlen film. Kiváló színészi játék, tökéletes képi anyag...és a filmzene is szinte Oscar-díjas számomra.
9/10
black_eagle 2024 nov. 24. - 17:39:39 9/10
(10/22)
Nagyon tetszett! Vére egy olyan film, amit nem nyomtam ki 5-10 perc után...
10/10
film_ez 2024 jan. 20. - 21:16:46 10/10
(9/22)
Rég láttam ilyen jó filmet a témában.
Nem egy tipikus Guy Ritchie film…és nagyon jó, hogy ilyet is tud!
Végig leköti a figyelmet, nincsenek benne kínos, elcsépelt dialógusok, se vontatott, unalmas jelenetek, részek.
7/10
rajdi 2024 jan. 20. - 00:20:51 7/10
(8/22)
Tetszeni tetszett, és ugyan a közepét kissé túldrámázta főhősünk a vergődésével, lekötött végig. Persze ez is fullba tolja az amerika No1.-et, de nem lehet rá emiatt haragudni. Ha már párhuzamot kell vonni, én nem az Amerikai mesterlövészt raknám ide, hanem a Netflixes Moszul ostromát, ami azért jobb is volt.
7/10
sexykex 2024 jan. 14. - 09:32:01 7/10
(7/22)
Nem egy szokványos Guy Ritchie filmet látunk, de egy szokványos amerikai hős azért a fedélzeten marad Ritchienél is. Az USA egy terrortámadás miatt lerohant egy országot, majd miután 20 évig építette a nyugati mintájú demokráciát eredménytelenül, lelépett. A tálibok azonnal visszatértek a hatalomba és erősebbek, mint korábban bármikor. A filmből mindössze annyi derül ki, hogy az USA cserbenhagyta addigi afgán támogatóit.

John Kinley őrmester bombagyárakra vadászik a csapatával és amikor végre talál egyet, összetűzésbe kerül a tálibokkal. Megsebesül és az afgán tolmács próbálja megmenteni. Nyilván nem is lenne ez a film amerikai, ha John Kinley nem viszonozná bármi áron a segítséget.

Nem vertem a popsimat a földhöz a gyönyörűségtől, annak ellenére, hogy túlságosan nem rugaszkodtak el a valóságtól. Sajnos még az afgán táj is olyan, mint a tálibok. Elmaradott falvak, úttalan utak, kegyetlen, gonosz hegyek és völgyek.
10/10
AlexWolf 2023 nov. 19. - 22:09:11 10/10
(6/22)
Guy Ritchie-ben még nem csalódtam. Bár nem voltak olyan egysorosok, meg szellemeskedések, mint a filmjei többségében, de ebbe a filmbe nem is kellettek.
10/10
Kapucinus 2023 nov. 17. - 21:55:56 10/10
(5/22)
Nagyon jó film, a filmzene is nagyon sokat hozzátesz. Egy percig nem unatkoztam, végig fenntartotta a figyelmemet, pedig az elején megijedtem, hogy egy lassú, unalmasan elhúzott történet lesz, de nem így volt. Valahogyan tényleg izgalomban tartja a film a nézőt. A filmben csupán egy, kb. 8-10 perces gyengébb részt éreztem, de az igazából gyorsan elillant.

Színészi alakítások is jók, bár 1-2 jelenetben érződik a "Holywood" Jake Gyllenhaal színészi játékában.
Történetvezetés is kitűnő, szép folyamatos. Képi világ is rendben van, bár ehhez extrát nem kellett nyújtani.

Nem az a háborús film, ami lerágott csont, és mellesleg az én véleményem szerint is jobb mint az Amerikai mesterlövész.

9.5, de felfele kerekítek mivel megható volt számomra a vége és tényleg végig izgalmas volt, át tudtam élni a filmet, így megkapja a 10/10-t.
7/10
kacsamaestro 2023 szept. 15. - 10:11:58 7/10
(4/22)
Háborús filmhez képest könnyen fogyasztható, egyszer megéri megnézni.
8/10
Lámai Dala 2023 szept. 11. - 23:47:08 8/10
(3/22)
Valóban jó film, már 2X is +néztem. Csodálkozom, hogy ilyen kevés a komment.
Sztem jobb film, mint az Amcsi mesterlövész.