andrif 2007 jan. 26. - 13:35:47 Előzmény benkewood
(61/911)
Üdv mindenkinek

benkewood nem hiszem el hogy képes vagy megmagyarázni hogy a filmnek olyan kicsinyes mondanivalója lenne, hogy "nem bizz meg semmiben amit látsz a filmben". Sokkal mélyebb, kegyetlenebb, érzelmesebb de összeségében szép az amit bemutat. Ha többször megnézted és csak ennyit tudtál kiolvasni ebbõl a filmbõl az a te ügyed, ne akard ráerõltetni.

Más kérdés hogy a könyv World fantasy díjat kapott 1996-ban.
Vajon adnak olyan könyvnek ilyen rangos díjat amiben nincs fantasy, sci-fi tartalom?
SPOILER. Amúgy az utolsó jelentben ahogy christian bale visszafordul és végignéz a vizes tartályokkal teli termen az elég egyértelmû. És hogy voltak-e hullák a tartályokban? Nézzük meg a mellékelt képet és higyjünk amit akarunk. De az biztos hogy a filmnek nem olyan apróság a témája mint az átverés.
PriemRyeest 2007 jan. 25. - 09:51:50
(60/911)
The Prestige - A Tökéletes Trükk

Christopher Nolan azt hiszem méltán bizonyította már tudását. Úgy vélem, minden filmje, egy remekmû. Aprólékos és kidolgozott. A mestere az idõben való ugrálásnak. Ezt már bebizonyította a Mementoban is, de a többi filmjére is jellemzõ, ami alól persze a Tökéletes Trükk sem kivétel. Nem készít sok filmet, de az mind maradandó, és emlékezetes. /Megemlítem, hogy alig várom már a Dark Knightot./
Szóval Nolan a megtévesztések mestere. Ez a film illett igazán hozzá. Egy igazi illúzionista. Annyira csûri, csavarja a szálakat, hogy teljesen megtéveszti a nézõt. Ezáltal állandó éberségre kényszeríti. És ez jellemzi a jó filmet. A végén leesik, hogy mirõl is szólt eddig a film, és bár már minden világos, de azért nézzük meg mégegyszer.
A filmben szereplõ neveket remélem nem kell említem. Christian Bale amúgy is az egyik kedvenc színészem, de Hugh Jackmannal párban, egyszerûen zseniális. És bár Scarlett Johansson gyönyörû és színésznõnek sem utolsó, /enyhén szólva/ de nekem nem illett bele a filmbe. Viszont Michael Caine nagyon is a toppon volt szerintem, annak pedig külön örültem, hogy David Bowie is kapott egy kis szerepet.
A történetrõl nem szólnék sokat, mert annyira összetett és csavaros. A lényeg az, hogy két illúzionista barátságából rivalizás lesz, aminek végzetes következményei lehetnek.
A film eszméletlen, a látványvilág és a hangulat tökéletes. A zene is jó volt, csak nagyobb hangsúly kellett volna rá.
Ez az a film, amit mindenkinek látnia kell!

9/10

priemryeest@freemail.hu
10/10
goettchen 2007 jan. 20. - 18:19:05 10/10
(59/911)
Egy kis segitséget kérek!
Elõször is, nagyon tetszett a film! Nem tiszta számomra, hogy Bordennek klónja volt, vagy tényleg ikertestvére? És a film végén Angier él vagy az is egy hulla a viztartályban?
Nem hagy nyugodni ez a két kérdés, segitsetek légyszi.
FAbika 2007 jan. 20. - 17:42:00
(58/911)
SPOILER (lassan kéne egy topicot indítani "A tökéletes trükk (azoknak, aki még nem látta a filmet)" címen
2 kérdésem lenne.
1. Amikor Angier elöször klónoz, õ lövi le a klónt, vagy a klón õt?
(mert ha õ lövi le, akkor mért nem õ zuhan bele a vizbe a trükk végén)
2. Bordonnak végig ugyan olyan a hangja, vagy néha rekedtesebb? (mert nekem az tünt fel, hogy néha irritál, hogy furcsa hangja van)
benkewood 2007 jan. 17. - 17:14:45
(57/911)
Na, én itten befejezem..... :-)))))

Örülök, hogy a különbözõ elméletek ellenére egy valamiben egyetértünk: az elmúlt évtizedek legjobb filmjével van dolgunk! :-))

Remélem sosem derül ki, hogy a film alkotói mit hogyan gondoltak...

:-))
benkewood 2007 jan. 17. - 12:34:51
(56/911)
Oké, akkor most veled vitatkozok! :-))

<a target="_blank" href="http://en.wikipedia.org/wiki/The_Prestige#2006_Film" title="http://en.wikipedia.org/wiki/The_Prestige#2006_Film">en.wikipedia.org</a>

A wikipédiáról köztudott, hogy az átlagemberek szerkesztik, a saját véleményüket fogalmazzák meg. Hogy ezt bizonyítsam, a film leírásának végére felvettem (angolul) az én elméletemet. Akkor mostantól ez a hivatalos álláspont? :-))

Angiert nem élve látjuk az utolsó jelenetben, mivel ott fekszik agyonlõve. Akit a vizes tartályban látunk, az Root, a dublõr hullája. Természetesen van víz a tartályban, csak éppen mivel tele van, és nem úszkálnak benne koszok, nem látjuk a vizet. A többi tartály pedig üres - mutass nekem egyetlen képkockát, amin a többi tartályban is holttestek látszanak!

Át lettél verve - ahogyan én is, csak én már átlátok a tökéletes trükkön! :-)
moviemafia 2007 jan. 17. - 08:00:15
(55/911)
A SPOILEREK SPOILERE :-)

El kell hogy szomorítsak mindenkit, a wikipedián is olvasható a Christopher Priest könyvének szinopszisa. Ebben a könyvben (akárcsak szerintem a filmben) mûködik Tesla gépe, csak ott más a hibája: nem két egyenértékû másolat keletkezik, hanem az eredeti példány egy lélektelen, kiürült, üveges tekintetû, zombiszerû testté fonnyad, a "lélek" az új példányba kerül...

Ráadásul másodszor is megnézve a filmet, már biztos vagyok benne, hogy a végén Angier-t élve látjuk, ugyanis a film utolsó kockáján látható tartályban nincs víz! A csávó tudta, hogy Fallon bosszút áll majd rajta a tesójáért, tehát csinált egy másolatot, és megbújt a sok vízihulla között egy üres tartályban...

Christopher és Jonathan Nolan nem azzal b**ztak át minket, hogy "nem is volt klónozógép", hanem azzal hogy "nem is egy tipikus kosztümös-intrikás hollywood endinges filmet néztek".

És ez nekem nem is lehetne ennél kerekebb.

Vitatkozzatok velem!:-)
benkewood 2007 jan. 17. - 07:39:30
(54/911)
Melyik a valószínûbb: hogy Tesla megcsinálta a masinát, vagy hogy a dublõr elég pénzt kapott ahhoz, hogy motiválva legyen, és megtanulta Angier hangját is tökéletesen utánozni? Mellesleg amikor elõször jelent meg Angier elõtt mint a hasonmása, már akkor is pont úgy beszélt mint Angier, és nem részegesen...

Angier nem akarta tõrbe csalni Bordent. Egyszerûen eljött a 100. elõadás (a végén a raktárban elég sok vizes tartály volt már), és be akarta fejezni az egészet... el kellett varrnia a szálakat, meg kellett ölnie a dublõrt. Láttuk, hogy Borden már korábban is ott ült a nézõk között, de nem ment fel a színpadra. Elképzelhetõ, hogy direkt az utolsó alkalomig várt... és ez az egész csak kapóra jött Angiernek.

Are you watching closely? :-)
Evita 2007 jan. 16. - 19:54:00
(53/911)
SPOILER!!!

Szerintem zseniális a film.Én nem értek egyet a dublõr verzióval, a klónozás mellett vagyok. Több okból. Ha megfigyeljük a filmet, Borden azonnal észrevette,hogy Angiernek dublõre van.Tehát a teleportálásnál is észrevette volna.Ehelyett szenvedett,mert nem jött rá,hogy hogy csinálja.A másik, hogy a dublõrnek teljesen más volt a hangja, részeges volt és zsarolta Angiert.A harmadik pedig, hogy Angier nem tudhatta,hogy Borden mikor megy fel a színpadra.Egyszerûen nem tudhatta. A rendezõnek sem valószínû,hogy az volt a célja, hogy azon gondolkodjunk:"vajon honnan tudhatta, hogy mikor megy fel a színpadra?" . Ennél azért többrõl szól a film, még ha alapvetõen a szórakoztatás a célja. :):):)

10/10
benkewood 2007 jan. 16. - 10:22:31
(52/911)
Az Index.hu "kritikusa" azt írta, hogy a regényben is van teleportáló/klónozó gép, így biztosan nem helyes az elméletem.

Ezzel csak 2 problémám van:

- vajon valóban olvasta a könyvet az illetõ, vagy csak hallott róla?
- nem lehetséges, hogy a könyvben is csak Angier elbeszéléseiben esik szó a géprõl, ami valójában nem is mûködik... és az olvasók is át vannak verve?

Mindenesetre megrendeltem Angliából a könyvet, majd elolvasom, és utána megmondom a tutit. :-))

(Ugye magyarul nem lehet kapni???)