Téma: A túlélõ

MissPoppy_ 2015 jan. 20. - 00:43:47
(105/165)
Megölve rengeteg civilt... elsõ kézbõl vannak értesüléseim ezekrõl a civilekrõl és hogy ki kivel van odaát.
Egyrészt mások az arabok és mások a tálibok és az iszlám megint külön téma.

Persze hogy nem tökéletes Amerika, de ki az aki igen? Szerintem a kapzsiságot és a többi általad megnevezett "nemes" tetteket Magyarországon sokkal ocsmányabban ûzik. Gondolod ha a mi országunk rendelkezne olyan militáris kapacitással akkor nem tenné ugyan ezt? Lehet rosszabb lenne... Itthon még a kis dolgok is undorítóan mennek.

Szerintem a séma nem ugyan az. Sok korszak volt a történelemben és a hadakozásnak egyáltalán nem ugyan olyan céljai voltak. De persze hogy nem kell egyetértenünk.
MissPoppy_ 2015 jan. 19. - 23:43:23
(104/165)
Értem mirõl beszélsz, de erre a mai világra sajnos az a világnézet már nem igaz. Nem füstös arabok gyilkolásáról van szó hanem egészen másról.
A két világháború kicsit más volt, azóta nagyot fordult a föld és más kockázatok vannak a világban. Nem tudtad?
A helyzet az, hogy most is megvan a kényszer, csak másképp! De ehhez le kéne venne a szélsõséges szemellenzõdet....
További vitába nem mennék bele, mindenki mûvelje magát ahogy akarja.

Amcsi vagyok? Hát.. ha jó atyáink nem itt telepedtek volna le hanem Amerikában akkor lehet nem Amerikának hívnák hanem Árpádiának és mi lennénk az árpádiaiak, és te is egy közülük. És akkor egy másik arc épp rád fröcsögné ugyan azokat a dumákat amiket te mondasz most másokra.
MissPoppy_ 2015 jan. 19. - 22:20:03
(103/165)
Hát barátom sajnos ilyen a világ, ez van, ezt kell szeretni. És te voltál katona???? De ez igazából nem is lényeges mert látom mindent tudsz. És képes vagy a saját segged megvédeni. Ez igazi bátorságra vall, felnézhet rád mindenki! :D
MissPoppy_ 2015 jan. 19. - 22:13:20 Előzmény Csonger
(102/165)
Ott is van kimenõ hogy elmehess egy bálba :))
10/10
sanderb 2015 jan. 19. - 17:35:04 10/10
(101/165)
Megnézed és odatapadsz a fotelhez. Kiemelkedõen ELKÉSZÍTETT film.
A sztori igazán azért érdemel figyelmet, mert az alapjai megtörtént eseményre épülnek, és én az ilyet különösen kultiválom. 10/10
9/10
mfrog 2015 jan. 11. - 18:09:37 9/10 Előzmény DickM
(100/165)
Ha jól emlékszem, ez nem a 6-os SEAL csoport volt, ami valóban a SEAL-en belül is elitnek számít és állítólag sokat dolgozik a CIA-nak is. A film tárgyát képezõ hadmûveletet asszem a 10-es SEAL csoport csinálta. Úgy tûnik náluk sincs külön fodrász képzés :)
DickM 2015 jan. 06. - 20:59:21 Előzmény Csonger
(99/165)
A 6-os SEAL csoport alakítása óta bevett szokás, legalábbis a 6-osoknál, hogy nem kell alkalmazkodni a seregben használt séróhoz, lehet szakállas, sõt lófarkas is valaki, így könnyebben elvegyülhet tömegben ha olyan terepre tévedne.
wrossi 2015 jan. 04. - 21:56:11
(98/165)
Az üzleti érdekektõl mentes világ már soha többé nem tér vissza azt nyugodtan el lehet felejteni.Minden legalább részben tájékozott embernek van egy össz világképe,ami nagyjából annyit jelent,hogy képes megállapítani ki a gonosz és ki a jó.Születésedtõl fogva gyûlnek az információk,rajtad múlik,hogy mit tartasz hitelesnek és mit nem.Ezekbõl az infókból kell meghoznod a döntést,kiben bízol és kiben nem.Én nem tartom magam hiszékeny embernek és könnyen befolyásolható sem vagyok,ezért úgy gondolom nem tévedek nagyot amikor azt mondom ebben a harcban Amerika a jó és a tálibok a gonoszok.Ha megpróbálnám megindokolni lehet,hogy lõnék néhány bakot,de ettõl a végkövetkeztetés még jó.
Más összevetésben már lehet,hogy Amerika jósága is megkérdõjelezhetõ,de mint már korábban kifejtettem én cselekvés párti vagyok,viszont a világ jelentõsebb országai az igazán fontos kérdésekben inkább a halogatást preferálják.
wrossi 2015 jan. 04. - 20:22:31
(97/165)
Amerika önmagát felhatalmazva ártja bele magát más országok ügyeibe,ez nem jó így és olykor szükségtelen is,de abban egyetérthetünk,hogy a világban sok gonoszság van aminek nem Amerika az okozója.Amerika bevállalja azt amihez a világon egyik országnak sem fûlik a foga,mert sokkal könnyebb tétlenül ülni és ítélkezni afölött aki tesz is valamit.Amit tesznek az önös érdekektõl nem mentes és sok szempontból megkérdõjelezhetõ,de ugyanakkor szükséges is,kell valaki aki fenyegetést jelent a színtiszta gonoszra amely fenyegetés híján elszaporodna.
Elcsépelt mondás,de igaz,hogy a gonosznak annyi is elég ha a jók tétlenül állnak.
Ítélkezni könnyû,tenni valamit nehezebb,de úgy cselekedni,hogy csak jót tegyél na az az igazi kihívás.
9/10
mfrog 2015 jan. 04. - 15:58:35 9/10
(96/165)
Átfutottam a hozzászólásokat és volt pár meglepõ vélemény. Elõször is, a film a Haditengerészet által jóváhagyott film, ami két dolgot jelent:
- igen, van némi propaganda jellege
- a rendezõi stáb olyan információkhoz is hozzájutott, ami nem publikus (pl. az egyetlen túlélõ hivatalos jelentésének néhány részlete, boncolási jegyzõkönyvek, stb)

Ezek alapján (SPOILER van benne):
A sérüléseket a boncolási jegyzõkönyvek és a ruházaton talált sérülések alapján rekonstruálták, így azok reálisak. Bár lehet, hogy ezeket a lövéseket tényleg nem 2 méterrõl kapták, hanem messzebbrõl :)
A zuhanás is kb. reális, tényleg az volt az egyetlen út. A túlélõnek komolyabb sérülései is voltak, többek között ezért szerelték le a SEALS-tõl (pl. csigolyasérülés, bordatörés, orrtörés, lõtt sebek és valami baktérium is megtámadta a vízbõl, amit az erdõben ivott, több sérülését azóta is kezelik).
A kecskepásztorok civilek voltak és tényleg az a szabály, hogy ilyenkor parancsot kell kérni, ha nem lehetséges kommunikációs problémák miatt (amik szintén reálisak, megszakadt a kapcsolat), akkor a fõnöknek ki kell kérni a többiek véleményét és végül neki kell meghozni a döntést. Ez a filmben is így történt, szóval ez is reális, bár a szavazás talán enyhe túlzás. Az, hogy miért nem kötötték össze a lábukat és így nyerve pár órát, nem tudom.
Végül pedig tényleg egy afgán falu rendõrfõnöke mentette meg, aki a táliboktól rejtegette. Az illetõ most a szélsõségesek listáján van a családjával együtt, ezért az igazi Marcus és ügyvédei próbálnak nekik USA vízumot intézni. Azóta egyébként több esetben látogatta már meg Marcus-t annak texasi otthonában, ezekrõl sok fénykép kering a neten.
A film végén lévõ harc, amikor a tálibok lerohanják a falut, na ez viszont kamu. Ilyen nem történt. Marcust nem akarták lefejezni, bár állítólag pár órán keresztül vallatták a faluban (ennyiben egyeztek meg a faluval) és fenyegették lefejezéssel.
Szintén túlzás, hogy valójában nem 100-200 tálib ellenség volt, hanem sokkal kevesebb, ebbõl következõen valószínûleg õk is kevesebbet öltek meg. Ha jól emlékszem a csata a valósában kb 3 óráig tartott.

A publikusan elérhetõ infók alapján nem tudják, hogy mi történhetett, hogy a tálibok ilyen hamar rájuk találtak. Két opció kering a neten:
A) Már a landoláskor lebuktak és a tálibok azóta keresték õket, a kecskepásztoroknak meg közük sem volt az egészhez
B) A kecskepásztorok szóltak a táliboknak (ami egyébként bevett tálib szokás volt, hogy civileket küldenek járõrözni, mert õk is ismerték az USA katonai kódexeit és azt, hogy civileket igyekeznek nem lelõni)

Összességében a film a többi hollywood-i akicóhoz képest sokkal reálisabb és visszaadja, ami igazán történt. Bár tény, hogy 1-2 túlzás van benne, de ez meg a propaganda része, viszont elfogadható mértékû.
Csonger 2015 jan. 04. - 09:06:11 Előzmény MissPoppy_
(95/165)
De hiába vagy szakállas, ha közben full gear-ben jelensz meg, nem pedig hidzsábban.. :)
MissPoppy_ 2014 dec. 31. - 20:06:25 Előzmény Csonger
(94/165)
Arab országban, ahol a férfiak szakállt viselnek, azonnal kiszúrják hogy ha valaki kopter akkor csak külföldi katona lehet... ezért a szakáll.
MissPoppy_ 2014 dec. 31. - 19:36:38
(93/165)
Mennyi balfazék ember ír ide te jó szagú....

Emberek nem baj hogy ez az egész megtörtént? Olvassátok el a könyvet amit a leszerelt katona megírt. A filmet nyilván feltupírozták hogy eladható legyen sok gyengébb intellektusú látványvadásznak. Nyilván a filmben van némi túlzás... de ez a lényegen nem változtat.

Olvasni még mindig nem bûn....! (Persze a könyv kiválasztásához is kell némi tehetség...)
Csonger 2014 dec. 28. - 02:23:17
(92/165)
Egyébként miféle osztag volt ez? Mindenki szakállas. A bázison is egy-két kivételtõl eltekintve mindenki szakállas, meg nagyhajú. Nem úgy van, hogy a katonák szinte kopaszok, és kötelezõ borotválkozniuk?
Csonger 2014 dec. 28. - 01:42:03
(91/165)
Nagyon jó film. Különösen jó ötlet volt megmutatni a végén azokat a fényképeket.
De azért számomra kicsit hihetetlen, hogy egy ember ennyi mindent kibír. Akármilyen kemény kiképzést kap, hogyan készítik fel arra, hogy golyót kap, eltörnek a csontjai, átlövik a végtagjait, sziklákra zuhan, ellövik az ujjait, és mégis képes tovább mozogni, célozni és lõni?
1/10
tesz-vesz 2014 dec. 01. - 16:38:19 1/10 Előzmény witpen
(90/165)
és iraknak ehhez mi köze? mert nem találtak vegyi fegyver irakban, pedig az volt a háború oka. érdekes. Szíriában se tudta senki bebizonyítani, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert, obama pedig még a vizsgálat elõtt (!) bombázni akart!
normális?
https://www.youtube.com/watch?v=z-sdO6pwVHQ

és ez?
https://www.youtube.com/watch?v=gtUfYGBlYSw
Wesley Clark egy beszélgetésérõl, amit 9-11 után folytatott egy vezérkari tábornokkal, aki elmondja neki, hogy meg fogják támadni Irakot, kérdezem: miért? azt mondja: nem tudom!
Egy Pentagonban aktát tologató tábornok mondta el négyszemközt Wesley Clarknak. Õ pedig nyugdíjazása után sztorizgatott

- Egy pár héttel késõbb újra beszéltem vele, akkor már Afganisztánt bombáztuk. Megkérdeztem: 'Még mindig az a terv, hogy megtámadjuk Irakot?' Azt mondja, 'Rosszabb' - és felvesz az asztaláról egy iratot, és azt mondja, 'Most jött fentrõl, a hadügyminiszter [Rumsfeld] irodájából. Ez a feljegyzés leírja, hogyan fogunk kiütni 7 országot a következõ 5 évben. Kezdve Irakkal, aztán jön Szíria, Libanon, Líbia, Szomália, Szudán, és végül Irán.

- Hallhatnánk az országok listáját még egyszer? [a közönség nevet]

- Kezdve Irakkal, aztán jön Szíria, Libanon, Líbia, Szomália, Szudán, és aztán visszamegyünk Iránba.
1/10
tesz-vesz 2014 dec. 01. - 16:28:06 1/10
(89/165)
most jut eszembe, hogy én is elgondolkodtam a film alatt: egy átlag amerikainak nem esik amúgy le, hogy helló, hát mit keresnek amerikai katonák külföldön? nem megszállás ez elvtársak?
1/10
tesz-vesz 2014 dec. 01. - 16:04:17 1/10
(88/165)
jó benne a csavar, a pashtunwali. na ebben van csavar. adtam is a filmre egy 1-est

elég harmatos filmecske, és egyik színészkét sem szeretem benne, kivéve eric banát, a film végefelé a tálib gyerek arcát irritálóan sokszor mutogatják - látszik is ebbõl hogy milyen amatõr a rendezõ. most látom, hogy Peter Berg rendezte :D a nagysikerû Csatahajó c. klasszikus film rendezõje :D

és várom már a paródiáját, ahogy ugrálnak le a sziklákról, ez nekem volt csak furcsa?
legalább emberiesen csúsztak volna le a 20-30 méteres sziklákról, de nem, ezek leugrottak róla, két szikláról is egymás után, szinte nekifutásból mint a vasember. vagy mint a hankokk, hogy stílszerû legyek :D
DickM 2014 nov. 24. - 21:01:08
(87/165)
Kicsit érthetetlen számomra ez a sok objektivitást nélkülözõ kritika. Egyrészt a film maga megtörtént eseményt dolgoz fel, a katonák sérülései és halál okai szintén valóságon alapulnak, ugyanis a holttesteket begyûjtötték az akció után. Kb. úgy reális, mint, ahogy a Phillips kapitány forgatásához megvizsgálták az eredeti mentõhajót és az alapján forgatták a filmet. A fõszereplõ által készített könyv is sokban segített a forgatást illetõen.

Egyébként itt néhány véleményezõ értetlenkedik a SEAL-ek teljesítményét illetõen, de nem ártana elõször tájékozódni mondjuk a SEAL kiképzést illetõen + ha nem tévedek ez a 6.-os SEAL csapat volt, vagy legalábbis a mentésben részt vettek az biztos, ami a SEAL-ek között is az elitet jelenti. Elég sok könyv kijött már a témában, de a neten is rengeteg info van már. Ezeket a srácokat arra trenírozzák, hogy az átlag ember fájdalomküszöbét többszörösen túlszárnyalják, arra képzik, hogy egy lövés vagy gyors hármas sorozat azonnal célt találjon. Ha valaki több ezer töltényt vagy annak a sokszorosát lövi el a gyilokházakban lehet belõle ennyire jó lövész.

A SEAL-ek feladat nem a likvidálás volt, hanem az azonosítás a nyílt terepen pedig valóban több esélyük lehetett volna, tekintve, hogy a tálibok AK-i a SEAL lövészpuskákkal nem konkurálhattak, míg a sziklás terepen a tálibok voltak elõnyösebb, offenzív pozícióban. Egy brit SAS alakulat csinált már hasonlót az Öbölháborúban nyílt terepen.

Egyetlen helyen sántított a történet (nem film, hanem a történet, mert a film ezen része is valóság alapján történt). A kecskepásztorokat hiba volt így elengedni. Kötegelõvel hátrakötni a kezüket, vagy összekötegelni õket, hogy csak lassan mozoghassanak le a hegyrõl, így a SEAL sem gyilkol ártatlant, de jelentõs idõ elõnyre tehettek volna szert.

Összességében véve realisztikus háborús dráma.
10/10
idõjós1010 2014 nov. 21. - 20:38:25 10/10
(86/165)
Többen írták, hogy nehezen pörög fel a film, lassan indul, nagyon elnyújtva, ami talán igaz, de azért én úgy gondolom hogy végig meg tudja tartani a figyelmet, mert az elsõ perctõl kezdve megvan a hangulata. Ami pedig késõbb jön, engem lenyûgözött. Képernyõre szegezett. Rajongtam a filmért. Nyilván tele van túlzásokkal, és nagyon mesze áll a valóságtól, noha egy igaz történetet dolgoz fel, mégis valahogy teljesen élethûnek tûnt minden. PL ha valakit eltalál egy lövedék, úgy érzem, hogy az pont így néz ki, mint a filmben.