Téma: A vadnyugat

Ghanima 2011 máj. 30. - 00:12:51
(6/6)
Azért a BBC-nek is a nénikéjét (vagy a fordítónak): Ülõ Bika késõbb egy rezervátumban _hunyt el_ - mondják. Ha Crazy Horse-ról el tudták mondani, hogy az elfogatása/megadása közben kitört harc/védekezés miatt halt meg, akkor már igazán elmondhatták volna azt is, hogy Ülõ Bika sem csak úgy, békésen, ágyban párnák közt "hunyt el".
A rezervátum vezetõi le akarták tartóztatni, mivel attól féltek, hogy az akkortájt terjedõ Szellemtánc "mozgalom" pártjára állhat, az õt védelmezõk és az rezervátumi rendõrség ugyancsak hunkpapa sziú rendõrei között kitört lövöldözésben utóbbiak lelõtték õt.
Ghanima 2011 máj. 29. - 23:19:06
(5/6)
Mekkora egy barom volt ez a Custer..., teljes mértékben megérdemelte a sorsát.

Gyalázat, hogy amikor a síksági indiánok (sájennek, hunkpapák, oglalák és a többiek) gyõztek egy csatában azt a fehérek mészárlásnak nevezik - még ma is, miközben fordított esetben - ld. az épp említett, a Washita melletti eseményeket - persze gyõzelemnek.
Ghanima 2011 máj. 29. - 23:09:31 Előzmény peterapo
(4/6)
:-) Köszönöm, peterapo!
5/10
peterapo 2011 máj. 29. - 13:43:53 5/10
(3/6)
Ami pedig a Billy-mitoszt illeti: a szavazók állásfoglalása mit sem változtat a tényen, hogy "a fiú, aki soha nem öregedett meg" köztörvényes bûnözõ volt, kegyetlen és vérszomjas bandita. A tények makacs dolgok, még ha a legendák szépítik is, Hollywood (az álomgyár) forgatókönyv íróiról nem is beszélve. (Berkes Ildikó: A western címû könyvében aprólékos gonddal bogozza szálaira a valóság, a legenda és a mozifilm hármas fonatát.) A borítókon olvasható "fülszövegek" csak arra jók, hogy megnyissák a pénztárcákat... Gyakran a tokban lévõ filmhez sincs sok közük - tisztelet a kivételeknek...
A BBC vállalkozása hajszálvékony szeletke a már oly sokszor elsiratott western világából, de a mûfaj, akár a fõnix, fel- feltámad újra és újra, remake-ek és új filmek formájában.
5/10
peterapo 2011 máj. 29. - 09:15:56 5/10 Előzmény Ghanima
(2/6)
A tévé mini-sorozat mindhárom részét
-- Billy, a kölyök
-- Custer utolsó csatája *
-- Tûzharc az OK Corral-nál *
2006-ban készítette a BBC (Wild West - 3x5o perc - Két epizód (*)rendezõje: David A. Stewart)
(Egy lemezen került forgalomba a három rész, én a magyar kiadásra az idén bukkantam rá egy multi turkálójában, de az interneten is rendelhetõ a forgalmazótól.)
Ghanima 2010 dec. 29. - 22:48:53
(1/6)
Milyen érdekes is lenne, ha a porthu jelezné, _mikor_ készült a film...
Nem csupán azért, mert ez egy ilyen portálnak mondhatni kutya kötelessége, de ez esetben azért is, mert éppen ma jelent meg egy hír, miszerint Új Mexikó, immár leköszönõfélben álló kormányzója _végre_ felmérte a véleményeket Billyrõl, ld. itt:
http://index.hu/tudomany/2010/12/29/megkegyelmeznenek_billy_kolyoknek/