Téma: A Viszkis

9/10
vki69 2017 dec. 10. - 13:56:58 9/10
(61/261)
Ez nem Robin Hood... MAgára költötte...
Ezt a filmet az értékeli aki megélte azt a kort. Azért volt benne a gyerek kor mert bank rabláshoz komoly elhatározás és agresszivitás kell. Vhonnan ez táplálkozott. A poén az hogy nem egy elvetemült ember tette ezt...
Ez értelmes mozi.
6/10
sawyerx 2017 dec. 09. - 15:56:16 6/10
(60/261)
Tegnap néztük, és kurvára sajnálom, de ez egy sima középszintû film, sokkal, de sokkal többet vártam tõle. Már mások leírták elõttem, de mind a párbeszédek, mind a sztori kidolgozatlan, mindenbõl ott van egy kicsi a filmben, de felszínesen. Szerintem az emberek 90%-át nem az érdekli, hogy milyen volt a fiatalkora, a katonaság, hanem a rablások és a nép dicsõítése, a rendõrség totális meghülyítése, a szökés, stb. Ezzel szemben el van kúrva az idõ az idegroncs nyomozós kihallgatásokra - ahol ugyanazt foglalják össze, mint amit látunk a vásznon, és egy kis erkölcsi tanulságot nyomnak a képünkbe, miszerint a viszkis nem hõs. Az elsõ fél óra egy nagyon hosszú felvezetés, ami helyett be lehetett volna mutatni, hogy mit csinált a szökés után, vagy a nyomozók szemszögét.

Olvastam az elsõ könyvet, aminek az elsõ fele az emlékiratairól szól (de az egyszer csak megszakad, mert akkor szökött meg és félbemaradt), a második felében pedig különbözõ tanúk, emberek (például a szomszéd néni) emlékszik vissza, hogy élték meg ezt az idõt. És ez alapján eléggé egybegyúrták a sztorit, és ki is hagytak dolgokat, például az elsõ társát, aki a második rablásuk alkalmával elájult a bankban, még mielõtt fegyvert rántottak volna, és maga az õr segítette ki az utcára a viszkissel. Aztán lelépett egy levelet hagyva, mert nem bírták az idegei. Na errõl a filmben még szó sincs, ahogy arról sem, hogy nagyon durván szerencsejátékozott, ráadásul a filmben végig egy nõje van, ami a könyv szerint szintén nem így volt. Aztán az olyan apróságokat hiányoltam, hogy például mindig sokkal nagyobb cipõt húzott, hogy a zsaruk ne tudják belõni a lábméretét, vagy például az egyiptomi nyaralását, ahol elég "érdekes dolgok" történtek vele. Az iromány szerint a tetõs jelenetnél sem aludt, hanem lógott a ház szélén, úgy várta meg, míg tiszta lesz a terep.

Látni, hogy volt pénz a filmre, mégis elég kényelmes módon dolgozza fel a történéseket, a bankrablások amolyan nesze semmi, fog meg jól-szintûek, a fõbb karakterek csak úgy a semmibõl jönnek, megalapozatlan döntéseket hozva, semmi jellemfejlõdés, a fõszereplõ gyerek is csak végig bámul ki a fejébõl. A társa sokkal jobb színész, sokkal emlékezetesebb alakítást nyújtott abban a 15 percben, mint Szalay Bence, mondhatni, eléggé melléfogtak vele. A legtöbb színésszel ugyanúgy. Az edzõtõl kezdve az õrökön át, a legtöbb színész ez a bemagoltam-elõadom szokásos magyar mentalitással alakít a kamerák elõtt. A barátnõ viszonylag jó volt, Schneider Zoltán zseniálisan alakított, de a film felépítése végett a végére belõle is sok volt. Szar a forgatókönyv, na. Kényelmes megoldások mindenütt, nincsenek kiemelve a mozgatórugók vagy jelentõs dolgok/személyek (mint például kutyája, aki miatt végül elkapták, mert inkább érte ment, jelentõs idõt vesztve a szökésben), és pont nem arról szól, amiért elmentünk rá a moziba. Az meg, hogy éppen akkor van vége a filmnek, amikor a sztori végre beindulna, ostoba döntés volt, vagy netán második részben is gondolkodnak.

Szóval összességében csalódás, Nimród Kontrollja annyira jól sikerült, hogy egyszeri nézés után is megmaradtak az aranyköpések, jelenetek, a Ragadozók szar, ez meg úgy a kettõ között mozog. Az üldözések és a zenék jók, de ezen kívül felszínes, kidolgozatlan. Azért meg, mert magyar, mégis "hálivúd minõség", nem fogom felpontozni.

6/10
proklima@freemail.hu 2017 dec. 09. - 15:17:33
(59/261)
Na, ez az a film, amit soha nem fogok megnézni. Ne má'! A magyar Robin Hood? Hová süllyedt a magyar film ipar? Fujj!
9/10
vki69 2017 dec. 09. - 00:42:26 9/10
(58/261)
Én féltem a 2 órától, de elrepült, sõt a végén egy kicsit túl gyors volt a vége...
Színészek nagyon jók voltak!
raven1011 2017 dec. 08. - 20:30:13
(57/261)
Már vártam,és nem csalódtam!
9/10
csincsilla72 2017 dec. 07. - 12:16:22 9/10
(56/261)
Jó volt! Nagyon is.
Kovács kolléga 2017 dec. 06. - 20:40:40
(55/261)
Ez bizony egy kegyetlenül jó film volt. A Kincsem után a második idei magyar produkció, amit többször is meg lehet nézni. Remélem, tartja a hazai filmgyártás ezt a tempót és jövõre is lesznek minõségi filmek.

10/10
Megara8 2017 dec. 06. - 16:41:34
(54/261)
Én csak azt nem értem, hogy sehol nincs szó arról hogy a kisfiú Attilát ki játssza, vagy a pap bácsit aki a fülénél fogva rángatja haza a nagymamahoz, vagy az apját... ezekrõl miért nem írnak sehol?
kambekk 2017 dec. 04. - 17:25:50
(53/261)
Amerikában simán leforgatja ugyanazt az alapsztorit egy konkurens stúdió, ha úgy látja, hogy abból nek is dõlni fog majd a zsé. Remélem, hogy ilyen alapon egyszer még a Viszkis sztorit is megcsinálja majd valaki ennél igzalmasabbra. A történet amúgy sem copyright-os. Egy szegénysorsú kisebbségi fickó az anyaországban éveken át az ujja köré csavarja a zsernyákokat és végül a nemzet kedvenc bankrablója lesz. Csak nyerhetnénk vele.
Bozótharcos 2017 dec. 04. - 10:41:55
(52/261)
Engem Ambrus Attila története érdekelt és ezt maximálisan megkaptam a filmtõl. Voltak benne lassabb részek, volt benne akció, humor, és nem unatkoztam rajta. Persze volt néhány hiba és a szökés utáni részt is megfilmesíthették volna, nem lett volna baj ha két részben adták volna le, de így is élvezhetõ volt. A film végébõl még akár folytatásra is lehet következtetni, nem lenne rossz, és akkor már egy fikciós sztori sok rablással és üldözéssel igazi akciómozi lehetne. 8/10
7/10
Muya 2017 dec. 04. - 09:07:12 7/10
(51/261)
SPOILER

Féltem, hogy a fõszereplõt játszó színész nem fogja tudni végrehajtani a feladatot, de aztán egész jól alakított. Viszont nekem nagyon hiányzott a szökés utáni idõ. Én nem vagyok rendezõ és a legkönnyebb kritizálni, de biztos, hogy én ott kezdtem volna ahogy megszökik és visszaemlékezésekbõl tudtuk volna meg a történetét. A zenéje nagyon tetszett.
daramarci 2017 dec. 03. - 14:56:02 Előzmény UncleSam
(50/261)
Ez az ember nem ölt meg senkit. Bezzeg Hitlerrõl és egyéb millió embert legyilkolló történelmi hódítóról készített film erkölcsileg már magyarázható ;)
helmi 2017 dec. 02. - 19:57:27
(49/261)
Már évek óta hallani lehetett arról, hogy meg akarják filmesíteni Ambrus Attila történetét. Már alig vártam, hogy megnézhessem ezt a filmet, mert imádom azokat a filmeket, amik nem rugaszkodnak el a valóságtól, a nézõ már az elsõ pillanattól a végéig bele tudja magát élni a filmbe. Ráadásul elég nehéz ennél izgalmasabb valós történtet találni, ami számomra még átélhetõbbé teszi a filmet. Nem véletlen, hogy hollywood is meg szerette volna filmesíteni a sztorit. Amikor megtudtam, hogy magyar film lesz azt hittem, hogy \"na majd mi magyarok megmutatjuk milyen egy IGAZI jó bankrablós film\". Hát sajnos nem ilyen szájízzel jöttem ki a moziból. Mondhatni csalódott voltam. Barátaimmal néztük meg a filmet. Úton hazafele a kocsiban (1 órás út) végig soroltuk az ötleteket, hogy mivel lehetett volna izgalmasabbá tenni a filmet. Antal Nimród állítólag egy jó filmrendezõ. Nem akarom elhinni, hogy ilyen sztoriban nem lát több fantáziát, mint egy laikus nézõ. A forgatókönyv kritikán aluli. Az akciófilm jóformán a nyomozó és bankrabló kihallgatásáról szól. Egy bankrablós filmet erre a fonalra építenek fel? A rendõrségi munka legunalmasabb részére, amikor hatvanadjára is ki kell hallgatni a gyanúsítottat és a jogi minõsítést módosítani?! Ennél azért sokkal izgalmasabb egy bankrablás. Nem tudom, hogy a rendõrséget miért csak egy nyomozó képviseli. Miért nem mutatják magát a rendõrséget, ahogyan tervezik hogyan kapják el, ahogy kisakkozzák, hogy melyik bank lehet a következõ célpont, ahogy összerakják a mozaik kockákat. Ugyanúgy a bankrabló részérõl sincs kifejtve a sztori, ahogyan megtervezi, hogy melyik bankot rabolja ki. Ahogy a valóságban is nyél gázon leméri, hogy mennyi idõ alatt lehet kiérni a legközelebbi rendõrségrõl a kiszemelt bankhoz, ahogyan térképen tervezi a menekülõ útvonalat. Nem véletlenül 6 éven keresztül nem tudták elkapni. Egy bankrablást alaposan meg kell tervezni. Egy bankrablós filmnél azért vártam volna a rendõrség és bankrabló macska-egér harcát. Mindebbõl semmi nem jött le. A másik, hogy a bankrablások után a viszkis szórta a pénzt. Hedonista módon élte az életét. Azért szerintem mindenki elkalandozott már, hogy milyen lehet úgy élni, hogy a pénz nem számít. Ezt szerintem mindenki megnézte volna a vetítõvásznon. Állítólag utazásokra, nõkre, italra, kocsikra költötte a pénzt. Mindezeket egy 15 másodpercet képvágásokba sikerült besuvasztani? Ambrus Attila szerint Marokkóban is forgattak. Ehhez képest szó szerint 1 másodperc szerepel a filmben, ahogyan a bazársoron sétál? Utazásait onnan tudjuk meg, hogy a nyomozó felolvassa az útlevelében szereplõ országokat? Ennek kicsit olyan íze van, mintha a stáb elment volna nyaralni Marokkóba az állam pénzén? A zene nem tetszett, néhol nyomasztó volt. Olyan Kontrollos volt, ahova kifejezetten jó volt ez a zene, mert a magyar metró aluljárók tényleg nyomasztó hangulatúak. Egy üldözéses jelenethez valami pörgõs zenei számot nyomtam volna be, a pénzszóráshoz meg valami kalandosabb, bulizósabbat. Például az erdélyi jelenetnél kifejezetten tetszett a zene, amikor a fut a többi gyerekkel. A viszkist megtestesítõ szereplõ párom szerint jóképû volt. Ilyen szempontból nem volt rossz választás, de ahogy párom mondta \"fapofával\" játszotta végig a szerepet. Valóban... Ambrus Attila ennél azért tökösebb volt. A börtönbõl megszökött és újból kirabolt pár bankot. Ez már pofátlanság... :) mégis minderrõl semmit nem tudunk meg a filmbõl. Ha nem tudnánk a valós sztorit, a filmbõl nem is sejtenénk, hogy ilyen tökös ez a gyerek. Hát nem is az a filmben. Amit Ambrus Attila csinált a valóságban az egyáltalán nem vicces. Mint személyiség szerintem vicces. Ahogyan a róla készült discovery dokumentum filmben is szerepelt, egy párszor megviccelte az õt üldözõ rendõrséget. Volt humorérzéke, ehhez képest a moziban egyszer sem hangzott fel egy hangos nevetés. A poénok kimaradtak a filmbõl. Amit Ambrus Attila csinált az elítélendõ mégis nemzeti hõs volt annak idején. Nem értem miért nem szerepel a filmben ahogyan minden egyes bankrablás után egyre inkább nemzeti hõssé válik. Maga a nemzeti hõssé válás folyamata. Amúgy a film képi megjelenítése, az akciójelenetek, fõleg a motoros tetszett. Ahogyan az elõzõ hozzászóló is írta a nézõ nem úgy jön ki, hogy egy \"olcsó magyar film\". Viszont egy valós izgalmas történet fantáziátlan megfilmesítése miatt nekem nem tetszett a film. Lehet, hogy Hollywoodnak kellett volna mégis csak adni a megfilmesítés jogát.
7/10
gyereamozibabe 2017 dec. 01. - 01:37:19 7/10
(48/261)
A sztori elvarratlansága miatt 7 pont. Vannak profi részek a filmben, fõleg a hang és a zene, ami miatt tényleg megéri moziban nézni. Na meg az üldözések. És végülis jó képek is készültek. Látszik, hogy hollywood hozzánk jár filmet csinálni. Az embernek egy pillanatig sincs az a régi \"csóró_magyar_film\" érzése. Viszont a sztori, és egyes párbeszédek gyengék voltak. (mintha ezt is ránk ragadt volna az amcsi filmekbõl) Emiatt nem állt össze egy nagy történetté az egész. A barát (a tettestárs) csak úgy a semmibõl jelenik meg. A szökés utáni hat hónap EGYETLEN MONDATTAL van elintézve. EZ fájt a legjobban. Hisz tudjuk, hogy akkor csapott fel igazán a Viszkis-láz. Mindenki látni vélte a szomszédban. És ezután volt a legnagyobb rablása, 47 millió!!, amivel már joggal gondolhatta, hogy élete végééig szabad lesz. Szóval inkább erre gyúrtam volna, hogy végülis ki bújtatta és ki dobta fel. Meg azt a poént is elsütöttem volna, hogy volt olyan bank amit háromszor is kirámolt. Ehelyett film közben két-háromszor éreztem, hogy unatkozok. Szóval azokat nyugodtan ki lehetett volna vágni. A profi hang miatt és egyes akciójelenetek miatt megéri moziban megnézni. De engem nagyon zavar, hogy ha már ennyi energiát beleöltek, akkor miért nem lehetett még egy picit csiszolni a végét?
kturcsanyi 2017 nov. 30. - 21:40:24
(47/261)
Vagány srác volt ez a \"Viszkis\" de a film végére mégis Schneider Zoliba lettem szerelmes :)
Remek alakítás, gratulálok!
8/10
zsombor1 2017 nov. 30. - 21:01:02 8/10
(46/261)
Spoiler

Nem Ambrus Attila volt a legnagyobb rabló a filmben. Szerintem, Miki bácsi sokkal magasabb szinten csinálta. És még csak el se kapták... Szomorú.
7/10
gyereamozibabe 2017 nov. 29. - 00:43:03 7/10
(45/261)
AlCapone szép dolgot csinált? Mégis tucatnyi film van róla. Tökmindegy ki mit csinált, a lényeg, hogy érdekes legyen az élete. Vagy te eddig csak jó emberekrõl láttál filmet?
10/10
Lili Bullock 2017 nov. 28. - 20:07:41 10/10
(44/261)
Szuper jó film! Minden percét élveztem! Pedig nem vagyok az akciófilmek barátja, inkább a mûvészfilmeké, de ezt a filmet nagyon jól \"megcsinálták\". A színészek is csodálatosak.
10/10
baranyijo83 2017 nov. 28. - 17:40:41 10/10
(43/261)
nem szép dolgót csinált
10/10
baranyijo83 2017 nov. 28. - 17:40:15 10/10
(42/261)
de miért kell õt sztárolni ? nem értem nem dolgot csinált