Téma: A zongorista

Omachel 2007 márc. 28. - 19:49:06
(38/258)

Jajj, nehéz veled...

A Sorstalanság neked szívfacsaró dráma és ez a film, a legszebb és legigazabb holokauszt-témájú film nem tetszik?
Le vagyok döbbenve.
Szerintem a Sorstalanság a HOLOCAUST-IPAR egyik legundorítóbb terméke és az egyik legjellemzõbb alkotása. Elhányom magam, ha meglátom, mint ahogy Kertésztõl, a könyveitõl is...
Gertrúddal, sõt Katonával szólva: "hitvány, ne bántsd hazámat"... Ez az ember állította, hogy gyûlöli azt a nyelvet, amin ír... De akkor nem értem, hogy mit keres ebben az országban?
És nem értem, hogy lehet ez "szívfacsaró dráma"...

Egyébként pedig a Zongorista igenis ilyen rendkívül alapvetõ témákról mond új dolgokat, és nem tudom, hogy az izoláció problémájáról hányan csináltak ilyen érzékletes filmet... Talán az Underground az, ami még ennél is magasabb szintre jut a jugoszláv partizánokkal, akiknek elfelejtettek szólni, hogy vége a háború: ajánlom, ha még nem láttad... Arra biztosan nem mondanád, hogy szentimentális...
Omachel 2007 márc. 25. - 15:01:09
(37/258)

Bosszantó, hogy vitatkoznom kell, de szerintem szinte semmiben nincs igazad: kivéve egy dolgot.

Na akkor:

1. Pechedre (talán nem is láttad a filmet, vagy nem tudtad végignézni) nincs igazad: Polanski nem próbálkozik. Alkotása érzelmeket kelt és nem éppen szentimentális módon. Nem akarok messzemenõ következtetéseket levonni, de ha valóban MEGNÉZTED a filmet és benned semmilyen érzelmet nem szült, az baj...

2. Nahát, ez nevetséges... Adrian Brody elképesztõen jól játszott: Spielmann csöndes, visszahúzódó, ám ilyentén módon is szinte sütõ módon vádló mûvészi magatartása lenyûgözõen manifesztálódik a celluloid képsorokon. (Ami Helen Mirrent és Gwinneth-et illeti, arra most nem is reagálnék: Mirren meglepõen jó színésznõ, Gwinneth pedig... Nos, most nagyon mély sebeket ejtettél a lelkemen. Az egyik legkedvesebb szinésznõmet sértetted meg, ezt nem tudom egykönnyen megbocsátani...)

3. Na, ebben viszont igazad van. A 3 Oscar kizárólag a HOLOCAUST-IPARNAK (mert ipar!) járt, semmi köze nem volt sem Polanski életmûvéhez, sem a film magas fokú mûvészi értékeihez...
Ennek ellenére a Zongorista kiemelkedõ film: az izoláció problémája, a magasfokú mûvészi teljesítmény és az emberi barbarizmus butaságának szembeállítása és a háború oly sokszor hangoztatott értelmetlensége (azt hittem, Kusturica Undergroundjának 1941-es állatkerti jelenete után errõl újat mondani már nem lehet: amolyan "Bakfark után lanthoz nyúlni"-szituáció... De ennek a filmnek mégis sikerült!)

Végül: a vicces a filmes felsorolásodban az, hogy kizárólag a kommunista diktatúrával foglalkozó filmeket említesz, azokból sem a legjobbakat (habár nem is a legrosszabbakat)... A Mansfeldet (egyébként ez kifejezetten jó film, de nem elég radikális), a két Mészáros Márta pedig az általam oly nagy mértékben elítélt reformkommunista átmenetet képviseli (szeretné elhitetni, hogy ötvenhat a kommunisták forradalma volt, ami nem igaz és már-már nemzetközi mértékû, undorító poszkommunista manipuláció terméke (valamint azoké, akiknek a HOLOCAUST-IPAR üzemeltetése a leginkább érdekében áll))

Hál istennek mindkét diktatúrával nagyszerû filmek tömkelege foglalkozik, a legjobb mind közül szerintem mégis Kusturica Underground-ja: ennél magasabb szintû alkotás a második világháború, a fasizmus és a kommunizmus, a délszláv háború, sõt, minden háború brutalitásáról, értelmetlenségérõl és groteszkségérõl még nem született...
Azt nézd meg, mert annál kevésbbé radikálisan nem nagyon lehet hiteles hangon megszólalni ebben a témában...
És el az elõítéletekkel: nem minden az IPAR terméke, ami a Holocausttal foglakozik...

GrafUr 2007 febr. 16. - 23:19:59
(36/258)
Fantasztikus alkotás! Való igaz, hogy hosszú, de csak ennyi idõbe férhet bele ennyi különleges kép, és a valóság miatt nagyonis elgondolkodtató történet. Önéletrajzi mû, abszolúte a fõszerplõ szemszögébõl, pontosan úgy, ahogy õ (Szpilman) azt a könyvében leírhatta.
Meg KELL nézni, nem véletlen a rengeteg díj!
chhaya 2007 jan. 13. - 21:26:08
(35/258)
hát nem tudok újat modani.. nekem is nagyon tetszik
a7x 2006 szept. 24. - 16:28:18
(34/258)
Nekem is nagyon tetszett ez a film, sokkal jobb, mint amire számítottam!
Adrienn 015 2006 aug. 30. - 20:15:59
(33/258)
Sziasztok!!
Én pár évvel ezelõtt láttam elõször a filmet, és nem hittem volna, hogy ennyire jó...Azóta már sokszor láttam, és naygon nagyon jó ez a film!Én akárhányszor láttam mindíg sírtam rajta...Sztem nagyon megható is...Meg én nem hittem volna, hogy 13 évesen végignézek egy hülye háborús filmet, de ahogy néztem egyre jobban teccet.Így végignéztem, aztámeg még sokszor...
Szisztok!
uorsi 2006 aug. 30. - 18:26:10
(32/258)
Zseniális film:) Adrien Brody teljesen hitelesen játsza el a zsidó zongorista szerepét! A jelmezek és a látvány korhû! Ajánlom mindenkinek! Ez a film azok közé tartozik amelyeket nem szabad kihagyni...
amatõõr 2006 aug. 01. - 15:04:25
(31/258)
Szerintem a legjobb film ebben a témában, zseniális.
Nézze meg, aki tudja. Tényleg nagyon jó.
szisz 2006 ápr. 16. - 19:03:02
(30/258)
Ez jó film??? Én még nem láttam.
x-tro 2006 márc. 25. - 10:13:34
(29/258)
1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoramûvész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvõ náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nõ nagyon aggódik a növekvõ antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelõtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez.

A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendõrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele.

A zongorista a föld alatti mozgalomnál keres segítséget, amely különbözõ védett házakba bújtatja el õt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követõen Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.
x-tro 2006 márc. 24. - 14:17:39
(28/258)
HVIM.....mindent értek.
Newcastle United 2006 márc. 24. - 08:18:34
(27/258)
Szinte egész Hollywood baloldali és liberális.
x-tro 2006 márc. 23. - 15:36:14
(26/258)
És akkor mi van, ha akciófilmek? A korabeli amerikai filmtermés nem az akció, vagy más mûfajmûfajba sorolható színvonalas része kizárólag baloldali ÉS liberális érzelmû filmesekhez köthetõ, Elia Kazantól mondjuk Oliver Stone-ig... de akkor meg ez lenne a baj, mint a nyuszival meg az õ sapeszával...

A gondolkodásod alapjaiban hibás...
Newcastle United 2006 márc. 23. - 13:32:13
(25/258)
Ezek akciófilmek.
x-tro 2006 márc. 23. - 13:23:56
(24/258)
hehe, a másodrangó hidegháborús akciófilmek annak a korszaknak és annak a kultúrának majdhogynem csúcstermékei voltak, nagyrészt mai napig kultuszok, james bondtól a rambón át rockeyig. de ezek esztétikailag olyan romboló hatásúak...:)
Newcastle United 2006 márc. 23. - 13:01:57
(23/258)
mondják helyett mondjál
Newcastle United 2006 márc. 23. - 13:01:22
(22/258)
Akkor mondják kommunistaüldözõs filmet, a másodrangú hidegháborús akciófilmeket leszámítva.
x-tro 2006 márc. 22. - 10:59:56
(21/258)
de nem a holocaustról
x-tro 2006 márc. 22. - 10:58:52
(20/258)
akkor azt az eus képviselõt is bíróság elé kell állítani. nincs kegyelem a gyilkosságpártolóknak
Newcastle United 2006 márc. 22. - 10:56:42
(19/258)
Miért? Náci háborús bûnösrõl szól.