Téma: Alias

10/10
nick név 2025 szept. 14. - 20:21:51 10/10 Előzmény interstate76.hu
(253/253)
Neked is minden jót.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 14. - 15:57:46 4/10 Előzmény nick név
(252/253)
jól van, pajtás! :)
10/10
nick név 2025 szept. 14. - 03:19:05 10/10 Előzmény interstate76.hu
(251/253)
Attól tartok nem használod jól a szélsőséges szót, a nézetemet írtam le egy sorozatról, ami az ízlésvilágomon és a tapasztalatomon alapul természetesen, számomra azért is 10-es, amit leírtam hozzá. Az értékelésem jócskán eltér a tiédtől, és úgy érzem így van jól.
Isteníteni itt semmit nem istenítettem, megint rosszul használsz szavakat (persze a sori és a lol mellett már nem feltétlen meglepő), illetve közhelyesen próbálsz átkeretezni. Egészen érthetően elmondtam számodra, hogy ízlésekről vitatkozni számomra értelmetlen dolog, időpazarlás, a gyerekes online igazságharcokba pedig nincs kedvem belemenni, amelyek belső bizonytalanságból fakadnak.
Leírtam a sorozat erényeit, természetesen konkrét példák nélkül, hogy megértsd, alapvetően mennyire mást gondolunk róla, és hogy mennyire nincs közös nevezőnk benne. Ha neked az első 5 részben nem volt semmi érdemleges jelenet, pillanat, akkor ez még egy vak ember számára is világos. A bizonygatást még mindig teljesen feleslegesen várod, persze várhatod, csak hiába, azon okokból kifolyólag, amit már részleteztem.
Az ugye megvan, hogy egy helyre több bombát is lehet telepíteni és hogy a detonátorok frekvenciája bombánként lehet eltérő és egy detonátor is aktiválhat több különböző frekvencián? De mivel a bombákat sokféleképpen köthetik, még az is lehet, hogy egy másik, nem nyilvánvaló része aktív maradt és az került külön aktiválásra. Segítségül csak két példa hirtelen. A szőr és a hasogatása, persze ha valaki igazságharcolni akar... Abból ilyen esetben felszínes kötözködés lesz. Végig se gondolod, mert nem ez a cél, így pedig megkapod a figyelmet.
Az epizodikus 24 nem volt kifejezetten rossz, de sokkal régivágásúbb megoldásai voltak és egyszerűen unalmas is volt. Önismétlő és unalmas. Az hogy Bauer-nek nem volt kék haja még nem teszi eredetibbé, sokrétűvé, vagy mélyebbé a konkrét világot. De mindegy is. Neked ettől még tetszhet, másoknak meg felejthető.
Nem igazán érdekel miről írtál máshol, itt kétségtelenül így nyilvánulsz meg. A saját kevésbé elmélyültnek látszó ízlésedet próbálod mások fölé helyezni. Nem tisztességes akarsz lenni a sorozattal, inkább csak belerúgsz, ez is egy lehetőség. Ez sem tragédia, csak elárul valamit.
Neked az Alias a nevetséges, nekem a szereptévesztésben lévő megnyilvánulásod vele kapcsolatban, és minden megy tovább.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 12. - 19:15:52 4/10
(250/253)
1. Nem a 10-es osztályzatodat neveztem szélsőségesnek, hanem az alábbi kijelentésedet: "Készült azóta már nem egy kémsorozat, de olyan, ami csak megközelítette volna az Alias-t, egy sem." Elemi szövegértés, nem tudom, mit és hogy lehetett félreérteni.

2. Nemrégiben még a dialógusokat is istenítetted. Két alkalommal is kértem, hogy hozz példát, mert én az első 5 részben nem hallottam egyetlen egy, igazán jól megírtat sem. Erre megint leírtad a felmagasztalásodat ("olyan erényei vannak (világábrázolás, karakterépítés, a dráma dinamikája számos szinten, az ambivalens polihisztor képének behozatala), amelyekkel a sokkal későbbi, a korábbiakból elvileg tanuló sorozatok egyszerűen nem bírnak"), csak épp a dialógusok dícsérete mostanra kimaradt. Hmmm...

3. Egy, a helyszínen hatástalanított bombát nem lehet 100 méterről, a detonátor cseréjével újraélesíteni. Ez olyan, mintha elrontanád egy távirányítós autó motorját, majd másvalaki a távirányító elemcseréjével oldaná meg a dolgot. LOL De ezeket hagyjuk is, mert tényleg epizódonként több ilyen is történt. Nem lenne velük baj, ha a Chuckról beszélnénk, de ez - elvileg legalábbis - egy komoly sori.

4. "A sorozattal kapcsolatos kritikáidat inkább látom kötözködésnek és az adott korszakhoz kötődő viszony hiányának..."

Írtam a Chuckról, ami 2007-ben indult, az nincs egy egész korszakkal "arrébb". De írhattam volna a szintén 2001-ben induló 24-ről is. Ott is lehet logikátlanságokat találni, de a sötétben, sötét ruhában megbújó Jack Bauer semmilyen körülmények között nem viselné a világ legrikítóbb színű frizuráját, vagy legalább sapkát húzna rá, ha mégis neonzöld lenne a feje. Talán úgy tudnám legjobban leírni a 2 sori közötti különbséget, hogy a 24 esetén keresni kell a logikátlanságokat, az Alias esetén pedig elvakult rajongónak kell lenni, hogy ne szúrják ki a szemed.

Végül (és részemről ezzel vége): elfogadom, hogy lehet szeretni az Alias-t, miért ne jöhetne be valakinek? De komoly akció- és/vagy kémfilm szintjén egyszerűen nevetséges. A saját korában is az volt, ma meg pláne az.
10/10
nick név 2025 szept. 11. - 03:07:08 10/10 Előzmény interstate76.hu
(249/253)
Amikor valaki értékel egy sorozatot, vagy filmet és ad rá egy X/10-et, az nyilván nem azt jelenti, hogy egyetemlegesen mindenkinek annyit kell rá adnia, hanem hogy neki annyit jelent az adott sorozat, vagy film. Az online interakcióknak jó lenne kinőnie az infantilizmus kereteiből és levetkőznie a túlkompenzáló belső bizonytalanságot. Én fogalmaztam így, mert számomra így van, a szélsőséges kijelentés fogalmát pedig ne keverd össze a tiédtől határozottan eltérő véleményekkel. 10-est adtam rá, mert nekem ez egy 10-es, szélsőséges például akkor lenne ez a vélemény, ha mindenkit hülyének néznék, akinek ez nem 10-es.
A gagyizós kritikádat nem tudom komolyan venni, egy több, mint 20 éves szériáról beszélünk, az újgenerációs sorozatok első pár évéből. Ott voltak a kezdetek. Nyilván ha az ember fitymálni akar, akkor lehet benne vélt és valós hibákat találni, de mindezek mellett is olyan erényei vannak (világábrázolás, karakterépítés, a dráma dinamikája számos szinten, az ambivalens polihisztor képének behozatala), amelyekkel a sokkal későbbi, a korábbiakból elvileg tanuló sorozatok egyszerűen nem bírnak. Nyilván a tehetség és az ihletettség nem következik a szokványos, professzionális receptekből.
Ugye megvan, hogy egy bombát több módon is éles helyzetbe lehet hozni, vagy hatástalanítani, és hogy akár több szerkezetet is lehet telepíteni egy adott területen?
Ha nem hallottál olyat az első 5 epizódban, az egyébként nem feltétlenül a sorozat hibája.
Várni várhatsz bármit igazából, de az ízlésünk is merőben különbözőnek tűnik és nem is feladatom bizonygatni számodra olyan dolgokat, amelyeket a szubjektív megítélés erősen befolyásol. Várhatod, hogy elkezdjem védeni a sorozatot, de egyfelől nincsen rá szüksége, másfelől tévedésben is vagy, ha azt gondolod, hogy ilyen módon bizonyságot nyerhetsz, vagy hogy nekem kedvem van a természetszerűen értelmetlen-parttalan billentyűcsapkodáshoz. A sorozattal kapcsolatos kritikáidat inkább látom kötözködésnek és az adott korszakhoz kötődő viszony hiányának, ami nem tragédia, csak szerintem jó a helyén kezelni bizonyos dolgokat. Ha nem tetszik valami is láthatod, illetve értékelheted az érdemeit mellette.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 10. - 20:38:56 4/10 Előzmény nick név
(248/253)
Nem én fogalmaztam így, hanem te: "Készült azóta már nem egy kémsorozat, de olyan, ami csak megközelítette volna az Alias-t, egy sem."

Ez olyan szinten szélsőséges kijelentés, amit nem lehet relativizálni egy "szerintem"-mel. Nem az én készülékemben van a hiba, ha ezt magyarázni kell.

Egyébként az a gagyi, amiről szept. 04. 21:03:36-kor írtam. De tudom folytatni (pedig összesen 5 epizódot bírtam végignézni): az 5. rész vége felé Sid hatástalanítja az épületben elhelyezett bombákat, de azok végül mégis felrobbannak, mert a társa előkap egy tartalék-detonátort, mondván, "ezek mindig vacakolnak" (vagy valami hasonló blődség - nem tudom idézni és nem vagyok hajlandó újranézni)! És aztán felrobbantja vele a korábban HATÁSTALANÍTOTT bombákat. Óriási!

Továbbra is várom, mely dialógusok szippantottak be ezen sorozat világába, mert én nem hallottam egy olyat sem a végignézett 5 epizód során, ami említésre méltó lett volna!
10/10
nick név 2025 szept. 05. - 21:55:51 10/10 Előzmény interstate76.hu
(247/253)
A véleményemet írtam le, ami az én ízlésvilágomat tükrözi. Kérdés mit tartunk komolytalannak, ha különböző véleményeket ex cathedra kijelentésekként kezelünk (az online igazságharcok világában persze), vagy a saját véleményünket tekintjük annak. Szerinted az Alias gagyi, szerintem messziről sem, de valószínű egymás ízlését egyáltalán nem tekintjük mérvadónak, és az élet megy tovább.
Egyébként ha nem is rajongunk érte, a tisztes megítélés megkövetelné, hogy legalább a sorozat kontextusát az ember figyelembe vegye. Mindegy.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 04. - 21:23:03 4/10 Előzmény interstate76.hu
(246/253)
A Counterpartot hagyjuk, mert a megválaszolt hsz. keletkezésének dátuma után született.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 04. - 21:11:17 4/10 Előzmény nick név
(245/253)
"Készült azóta már nem egy kémsorozat, de olyan, ami csak megközelítette volna az Alias-t, egy sem."

Komolytalan vagy. A The Americans vagy a Counterpart szintekkel vannak ezen gagyi felett.
4/10
interstate76.hu 2025 szept. 04. - 21:03:36 4/10
(244/253)
Ez a sori rosszul öregedett. De sztem 2001-ben sem volt akkora szám, mint ahogy sokan minősítik. Az akciójelenetek gyakran a Chuck című sori szintjén vannak, de van egy fontos különbség: az Alias iszonyat komolyan akarja venni magát, miközben a Chuck iszonyat jópofa.

Amikor a főszereplő az első évad első részében full fekete szerkóban, de a világ legrikítóbb hajszínét lobogtatva álcázza magát a sötétben, az mennyire gagyi már? 40 évvel ezelőtti akciójelenetekben is jobban adtak a látszatra és még az arcukat is terepszínűre/feketére festették az akcióhősök, Sid meg a Marsról is jól látható hajjal rohangál. De a szerelés az full fekete, mert úgy kemény. És ez a sori sokaknál egálban van a hasonló korú 24-gyel? Ne már... ÉG ÉS FÖLD A KETTŐ!

Azt meg hagyjuk is, hogy apu bal füle akkora, mint egy elefánté, mert ilyesmivel ugye nem illik viccelődni, de komoly szereplő, komoly akciók közben, ilyen fizimiskával? Sztem egyszerűen röhej. Nem volt zseton egy nem átlagon aluli kinézetű, másod-/harmadvonalbeli színészre? Vicc.

5 részt bírtam megnézni ebből a zsé kategóriás gagyiból, de legalább 10 olyan bénaságot láttam, amit felsorolni is fájna (pl. Sid fejbecsap vkit egy akció közben, de - bár mindkettőt kényelmesen megtehetné - sem arról nem gondoskodik, hogy sokáig nyugton maradjon, sem a rádióját nem viszi magával, így a rosszfiú - pár másodperccel a padlóra kerülést követően - riasztani tud mkit). És a rajongók szerint az első 2 évad a csúcs. Akkor hol lesz a mélypont?

Érdekelne pl., hogy a nick név nevű kolléga mely dialógusokra utalt, amikor istenítette azokat, mert én egy olyat sem hallottam, ami megragadt volna bennem.
10/10
nick név 2025 máj. 05. - 23:20:25 10/10
(243/253)
Őszintén megvallva a kikbokszerkedés - igen, kickboxer - rosszul öregedett, mai szemmel kicsit kínos, de az, amilyen beállítások, amilyen forgatókönyv, milyen dialógok és milyen karakterek vannak benne, ahogy azok meg vannak formálva, amilyen világteremtés történt akkor, hogy hogyan ábrázolja a sorozat például a sokáig átvert kettős ügynök lélektanát, káprázatos... Ilyet ebben a témában azóta sem alkottak, pedig 2001 már 24 darab éve volt. A Foglalkozásuk amerikai sorozat később valami hasonló lett a másik oldalról megközelítve, de mégis egészen más, mint korszakban, mint atmoszférában, össze csak túl nagy vonalakban hasonlítható. Inkább nem, mint igen.

Az időszak, amikor az Alias játszódott, amit maga is átütően képviselt egy olyan kor volt, amikor a nyugati világ még a visszásságai mellett is tudott ragyogni. Amikor az ábrázolt erős nő még valóban egy nő volt, nem egy női testbe erőszakolt maszkulin (nevetséges) férfi, amikor a nyugati világ nem lázadt fel saját maga ellen, nem hazudta le az eget a saját sorsának a relativizálása (megúszása) érdekében, amikor nem csupán egy még működő, de minden eresztékében ingó dolog képét festette magáról. Volt önképe, stabil értékei, nem zuhant bele abszolút a nihilista posztmodernbe. Lefejtve a sorozatról minden személyes aspektust (mert nyilván érzelmileg is kötődöm hozzá), kifejetetten a kultúra viszonylatában nézve, ezzel világgal bizony lehetett azonosulni, a hibái mellett is, hisz voltak neki. És ez a kijelentés sokkal több, mint olcsó nosztalgia, elég az adott évtized tömegkulturális alkotásainak milyenségét, minőségét megtekinteni, összevetni a jelenkor tömegkulturális produktumaival, és levonni egy következtetést.
10/10
nick név 2017 okt. 24. - 04:50:55 10/10
(242/253)
Szerintem nem csak a korához képest kiemelkedõ és nagyszerû sorozat az Alias. Ilyen kémsorozatot, ami ilyen jól lett megírva, ilyen szinten drámai és misztikus egyszerre - és ahol ez a fúzió így mûködik -, ami ilyen éles vízió által jött létre, azóta sem láttam. Ezentúl vizuálisan is formabontó volt akkoriban - ami olyan sokat nem kopott azóta sem. Mondhatni talán az új hullámos sorozatok egyik legelsõ darabjának (szigorúan véve a Maffiózók és a Sötét angyal is megelõzte persze).
Szerintem is egyébként az Alias JJ Abrams munkásságának a csúcspontja, mind forgatókönyvileg, mind rendezésileg. Azt az atmoszférát, azt a szintû megteremtett világot ebben a témában azóta sem láttam sehol, amit õ megalkotott akkoriban. Készült azóta már nem egy kémsorozat, de olyan, ami csak megközelítette volna az Alias-t, egy sem.
Számomra az Alias egyáltalán nem csak, mint kémsorozat meghatározó, sokkal több annál.
DireStraits 2017 okt. 21. - 10:38:27
(241/253)
Szerintem meg a korához képest nagyon jó ez a sorozat. Rengeteg technikai, \"smart\" megoldásokkal. Talán a régi MI sorozat volt még ilyen, csak ott nyilván még \"egyszerûbb\" megoldásokkal. Amúgy JJ Abrams baromi jó forgatókönyveket tud írni. Ez volt karrierje egyik csúcspontja.
10/10
nick név 2017 júl. 03. - 05:18:42 10/10 Előzmény Quantumleap
(240/253)
Ebben nem értünk egyet, Sloane karaktere meghatározó volt a sorozat életében, úgy gondolom hogy hiba lett volna lecserélni és valaki újjal behelyettesíteni õt. Persze idõlegesen megtörtént ez ha visszagondolsz, viszont végérvényesen nem vonták ki soha, szerintem nagyon helyesen. Sloane nélkül nem lett volna ugyanaz a sorozat, mint vele. Ha úgy nézzük, Sloane-nak is volt egy fejlõdési íve, persze lényegében végül oda érkezett vissza, ahonnan az elsõ évadban elindult, de mégsem lett már ugyanaz az ember.
Sokan a Milo Rambaldi mítoszt is kifogásolják az Alias-ban, viszont én úgy látom, hogy az is teljesen a helyén volt kezelve, fontos momentum volt, ami más ás más vonatkozásokban újra és újra visszatért. Ettõl is lett teljesen újszerû/formabontó akkoriban a sorozat.
Quantumleap 2016 szept. 10. - 09:24:56
(239/253)
Ha néhány azóta készült sorozathoz viszonyítok, mai szemmel nézve különösen irritáló (mert már akkor is az volt) Sloane karakterének halhatatlansága. Ésszerûbb lett volna legkésõbb a harmadik évad végén likvidálni õt, és behozni egy új negatív karaktert, de legalábbis nélküle kiötleni a további sztorivonalat. Hálistennek manapság már a sorozatok készítõire egyre kevésbé jellemzõ, hogy a hasonló karaktereket egész a végéig életben hagyják, tudják, mikor futott ki, és mernek lépni.
10/10
nick név 2015 aug. 17. - 23:30:02 10/10
(238/253)
A legjobb sorozat valaha. A 4.-5. évad így, a 4.-5. évad úgy, igazán nagyszerû sorozat ez valójában. Utánozhatatlanul zseniális. Ilyen azelõtt nem volt és talán már sosem lesz soha. 10/10
convar 2014 febr. 11. - 10:26:53
(237/253)
Mese, mese, mátka...

5/10
convar 2013 dec. 28. - 18:46:39
(236/253)
Tetszett a pilot, úgyhogy jöhet a folytatás. Bár talán már túl pörgõs, túl intenzív is, magyarán túl kapkodós. Nyugodtan elnyújthatták volna egy dupla epizódnak.

Am észrevettétek hogy Garnernek milyen lapátfülei vannak? :) (Ill. csak van, mert csak a bal, hogy még érdekesebb legyen.)

Ettõl még persze jó választás volt a szerepre. Hiteles benne, elég ránézni. Róla elhiszem hogy tudna akkora pofont adni hogy... szóval nagyot :)
twillight 2009 dec. 21. - 09:32:54
(235/253)
Leasják vajon valamikor az 5. évadot?
arkcsiga 2009 szept. 23. - 09:50:30
(234/253)
Hát ez nem volt semmi.. AHogy JAck kiszúrt Sloannal:):)AZt hiszem ebbõl a szemszögbõl nem túl elõnyös az öröklét...
Sidneyéknek szép kis családjuk lett, és meglepett volna ha nem nyomják be a sablont, hogy a lánya is kirakja a tornyot...
Sajnálom, hogy Tom meghalt, de gondolom ha összejön Rachellel az már túl nyálas lett volna, viszont a halála értelmetlen volt és felesleges.. És Marshall:) Nem semmi bika lett belõle:) Imádom a kis okostojást:)
Szarkkal mi lett? (ezt a nevet nem tom hogy írják. Sark)

És egy kérdés: Nyilván visszamennék az apámért ha haldokolva hagytam ott. És nyilván ha nem találom, keresem. És akkor meglátom hogy a barlang beomlott.. nem megyek be megkeresni? és nem találom meg mr "lebénult örökké élek" Sloant?