perry 2017 aug. 04. - 12:56:24
(118/238)
S P O I L E R Kérdés, mit szeretsz? Mély borzongást székhez hõkölést, hogy az "zannya" mindenit ott, ott most rám jön a sikítófrász. Ezt nyugodtan el lehet dönteni kb ezer forintért. Vagy ne tán gondolatokat a jó öreg elcsépelt: milyenek is vagyunk mi emberek. Kísérletezõek, mindent tudni akarok, netán tényleg gyarmatosítók szerzõk, más fajokat leigázók?
Azzal a pökhendi elhivatottsággal amiivel az evolúció csúcsának nevezünk, magunkat.
Az Alien: Covenant sem szól másról mint a régen tudott filozófiai tényrõl: ember kutasd honnan jöttél és merre tartsz, de legfõbbként kivel?
Akarsz-e szuper intelligens lényeket létre hozni -ami nem új a nap alatt Asimov, Stanislav Lem és más írók olyan sokszor körbe jártak a mesterséges értelemet. Amely vagy aki szolgálja az embert vagy túl nõ azon és vészesen ember szabású lesz. Az izgalmas kérdés öljük-e meg az alkotónkat és Scott mérhetetlenül pesszimista jövõképet fest hátborzongatóan lehangolót.
Mert már nem is a könyörtelen idegenekrõl van szó, sokkal inkább a gyûlölet anatómiájáról, arról miképpen válhat eszelõssé a gép és a gép az emberi gondolkodásban miképpen fordul át kisebbrendûségi komplexusába és cezaromániába? Ugye ismerõs a képlet: szerezni, hatalmat kapni, életekkel játszadozni, és ölni, irtani hagymázos gondolatok tükrében.
Bizony, szép új távoli jövõ, persze egy lehetséges jövõ, amihez nem kellenek nekünk idegenek, itt vagyunk mi emberek atomtöltetû rakétákkal, nagyhatalmakkal, egy szépen megcsócsált lepusztított bolygóval és akkor hamar lehet valóság a telepes lét.
Pósalaki úr szavaival élve "ugorgyunk" vissza az Alien: Covenant történethez.
A filmfolyamoknak az a sorsuk, hogy az írok hol kifogynak a gondolatból, vagy túl sokat pakolnak bele ettõl azok akik "nyami-nyamit" akarnak csalódnak és a sok moralizáló gondolattól ásítani kezdenek, vagy vészesen magukba öntik pattogatott kukoricájukat, felháborodásukat csillapítandó. Az tény, hogy nincsenek nagyon véres trancsírozások, felspannolt képi helyzetek és hát mondjuk el mini idegenek és a ksitermetû pigmeus idegenek jönnek-mennek a filmben és "anya" csak egyszer tûnik fel a bolygóra való felszállás alkalmával de hát neki kampeca.
Sokkal inkább ijesztõ és horrorisztikus volt számomra David figurája amire már utaltam a nyugodt szinte steril érzelemmentesség és gyûlölet ami belõle árad, amikor a gép kísérletezik a szeretett emberen az õt rendbe hozó, megmentõ tudóson. Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy én már nem készítenék több Alien filmet, azért sem mert ez a folyamatos lebegtetés tényleg nem tesz jót a történetnek. Arra utalok amikor a fõszereplõ rá jön , hogy ez a David nem az a David és az amúgy is heroikus Wagner zene közepette -lásd Copolla- sétála telepesek között. A jelenet maga a reménytelenség üzenete.
Tudom, lesznek akik nagyon nem fogják szeretni, vagy akik a mennybe röpítik ezt a filmet. A magam részérõl itt hagynám abba és fogom ennek az eposznak a nézését abba hagyni. Viszont jól elvoltam a kérdésekkel, üzenetekkel.
JohnnyBGood 2017 aug. 04. - 12:07:11
(117/238)
Anno Bristolban láttam a filmet, mikor kijött, épp ott voltam, megnéztem (még az elején járt a vetítés talán az elsõ héten, kb 10-en ültünk a moziban). Azóta mégegyszer megnéztem, szóval:

Nem értem én ezt. Egyikben sincs az amit én szeretnék látni, lassú hiperrealisztikus Alien vagy egyéb lény-mozgásokkat, igazi feszültséget, sokáig. Már rég nem érdekel a történet, hogy honnan és merre tart. Egyet szeretnék, nézni ezeket a lényeket, erre mit kapok? Rohangáló, túlpörgetett, súlytalan, katyvasz mûsorokat..
Nem vagyok annyira rajongója a Bolygó neve halál-nak, de miért nem lehet olyan szintû jeleneteket forgatni, mint mikor a kiscsaj mögött felemelkedik az idegen teljes valójában a csatornában? Mééér? Ott volt a zuhanyzós jelenet, tökéletes lehetett volna!!! Egy epic jelenet! És ezt is elbasszák.. Mert nem mutatják higgadtan, egyben a jelenetet, ahogy pl a csaj látja a pasija mögött felbukkanó idegent. Csak vérfröccsenést kapsz meg talán 0,3 mp-et a lényrõl. Mért? ilyen drága a renderelése? Hogy még másodpercekig sem lehet megmutatni?
A 4. rész ebbõl a szempontból igazi etalon volt, a legszebb idegenekkel, sokáig mutatva õket. Azóta sem tapasztaltam azt az érzést se Prometheus-ban se ebben..
A 4. végén még a koponyaszerû lény is valami hihetetlen félelmetes volt, sokáig nézhetted, láthattad ahogy lélektanilag megpróbálja eljátszani hogy barátságos, aztán rádurvul egy pillanat alatt, igazán piszok jó volt. Ezt akarom újra átélni és ebbõl a szempontból mindegy hogy milyen stádiumú lény típusról van szó, nézni akarom, ezért fizetek.
A történet már rég nem érdekel és a karakterek is röhelyesek manapság.
Mikor kapom meg amit akarok mint Alien és Giger rajongó?
proklima@freemail.hu 2017 aug. 04. - 11:27:48
(116/238)
Szerintem nagyon jó film! Engem végig lekötött. 9/10.
balazsxxxx 2017 aug. 04. - 02:30:46
(115/238)
.
4/10
m3246 2017 aug. 03. - 08:03:26 4/10
(114/238)
Nos Ridley Scott kifáradt rendesen... ahogy Csoki bácsit idéznénk kicsit elferdítve. Most azért már kezd kijönni, hogy ez az Alien sztori nagyon lerágott csont... szinte az is látszik, hogy csak a bevételre mentek rá. Nagyon lapos sztori, azzal pedig már nem is szórakoztak, hogy színészeket vagy karaktereket tettek volna a filmbe.... minek is, amúgy is csak áldozatok lesznek, akkor meg már nem mindegy??? Azon filmek egyike ahol még MF sem gyõzött meg, pedig bírom a csókát... Isten látja lelkem a Prometheust én bírtam, pont azért mert más volt és nem is annyira Alien, telerakták jó színésszel és figyeltek a karakterekre. Annak ellenére, hogy ez is több mint két óra (szenvedés) semmi sem történik benne. Mondhatni, hogy kár volt megcsinálni, kár volt megnézni. Nagyon sajnálom 4/10
Peppo 2017 aug. 02. - 22:15:18
(113/238)
SPOILER van benne.

Az a szörnyû, hogy a film rosszabb lett a Prometheusnál is. Már az alapkoncepció sem tetszett, szerintem semmi értelme nem volt az emberiség teremtését is ugyanazok kezébe adni, mint az alienekét. De ezen még túl lehetett volna lépni, ha a sztori amúgy jó. De sajnos nem volt az, mert egy nagy zagyvaság az egész.
Ehhez a filmhez képest viszont még a Prometheus is mestermû. Klisé klisé hátán, szinte az összes jelenetnél arra gondoltam, hogy ezt már láttam valahol korábban. Kiszámítható volt az egész, a film végi csattanó is. Az idegent misztikussá, igazán idegenné pont az tette, hogy semmit sem tudunk róla, most meg kiderül, hogy egy megkattant földi android játszadozásainak eredménye. Ez komoly? Az, hogy az ûrhajó, ami az LV426-ra vitte elvileg évezredek óta ott van, már senkit sem érdekel. Ridley a saját egykori sztoriját szedi szét ezzel.
Amiben hasonlít az elõzõ részre, az a logikátlan emberi viselkedés. Ebben túl is szárnyalja azt. Itt mindenki végig rosszabbnál rosszabb döntéseket hoz, de azt legalább következetesen. Az idegen fejlõdése is látványosan felgyorsul. Pár perc alatt kikel és meg is nõ szép nagyra. Azért az Alienben ehhez még órák kellettek.

Lehetne még sorolni a bajokat, de nincs értelme. Ez a film az Alien meggyalázása.

Pozitívumként annyi, hogy látványos. Ez igaz volt a Prometheusra is.

Inkább nem is pontozom.
Peppo 2017 aug. 02. - 22:02:04 Előzmény tiramiska
(112/238)
Nem kell megmagyaráznia. Az Alien kánonnak nem része a Predator ill. AvP univerzum. Az egy amolyan alternatív valóság, ahol a kettõt összeeresztik, de Ridley filmjeinek semmi köze hozzá.
7/10
tiramiska 2017 júl. 27. - 07:37:37 7/10
(111/238)
Ha ez egy eredet történet, akkor valakinek sûrgõsen meg kellene magyaráznia a Predator 2 Ben látható Alien csontvázakat.....
5/10
nikato 2017 júl. 24. - 15:51:23 5/10
(110/238)
Ahhoz képest ahogy be volt harangozva, hogy a \"legfélelmetesebb\", stb., stb. Hát nem! Egy sima akció-sci-fi-nek mondanám, nem horrornak, félelmetesnek sem mondanám, inkább unalmasnak!!! Valamelyest bemutatja, hogy alakultak ki, de ennyi.
SPOILER: Azzal kapcsolatban vártam volna még valamit, hogy kommunikált volna az egyik lény a robottal. De nem. SPOILER VÉGE
5/10
dorchester 2017 júl. 18. - 22:55:15 5/10
(109/238)
Jobbat vártam.
caseyjones 2017 júl. 18. - 19:22:42
(108/238)
Nekem sokkal jobban tetszett, mint a Prometheus. A Prometheusban semmi félelmeteset nem véltem felfedezni, itt viszont jó pár jelenetnél rendesen megijedtem. Mellesleg a karaktereket is jobbnak tartottam; én a Noomi Rapace-féle társasággal nem igazán tudtam azonosulni.
1/10
Péterrrrrr 2017 júl. 15. - 20:54:14 1/10
(107/238)
Felháborított ez a film. Soha többet nem adok ki pénzt egy Alian filmre. Vérlázító, bûn rossz film. A színészi alakítások, a forgatókönyv, a semmit érõ történet... Kizárt, hogy még egyszer kiadjam egy ilyen filmre a pénzt, és egy az egyben elment a kedvem az amerikai filmektõl. Eztán a magyar filmeket választom inkább. A mi rendezõink, színészeink, és sokkal kevesebb pénzbõl is ezerszer jobb filmet csinálnak, mint ez a nagy semmi.
10/10
BBali06 2017 júl. 11. - 07:49:03 10/10
(106/238)
Mindenesetre messze jobb lett, min a Prometheus. Az az igazság, hogy megnéztem minden trailert, mert nem bírtam ki, mire a mozikba kerül, és nem kellett volna.

Aki megnézi az összes trailert, csak össze kell tenni, és tudni fog mindent. A többit meg ki lehet találni, végével kezdve. Egyébként nem lett volna rossz film, ha nem spoilereznek ennyit.
10/8
1/10
Mozibúvár 2017 júl. 09. - 00:28:22 1/10
(105/238)
Nagyon nagy csalódás..egy ócska ,primitív tucat horror sci-fi.. Pár napja néztem meg a Life címû hasonlóan vacak alkotást..hát ez talán még azt is alul múlja.. hagyni kellett volna békében ezt az Alien sorozatot ..szégyen gyalázat lett...
3/10
rotring05 2017 júl. 08. - 15:01:11 3/10
(104/238)
Ez akkora gagyi, hogy én a rendezõ helyében nem égettem volna magam azzal, hogy elkészítem.
k11zoltan 2017 júl. 07. - 23:12:30
(103/238)
Hát, nem volt nagy szám. Helyenként unalmas, a vége kiszámítható.
A Prométheusz is jobb volt.
A régi sorozat meg pláne.
7/10
Hegyirabló 2017 jún. 20. - 23:54:19 7/10
(102/238)
Én voltam az egyetlen, aki észrevettem, hogy

SPOILER!

Demian Bichir karaktere meleg a filmben?

A többiek milyen filmet néztek? Vagy mindenkinek a se.ggében volt a feje?

http://www.digitalspy.com/movies/alien/news/a827630/alien-covenant-gay-couple/
2/10
Gábor Kápolnás 2017 jún. 19. - 20:37:09 2/10
(101/238)
Katasztrófa! Hihetetlen, hogy ennyire nincs fantázia! Tipikus amerikai ZS kategória.

SPOILER!
Egyszerûen nem akartam elhinni. Ismeretlen bolygó, leszállunk, semmi körültekintés. Kiszállunk a szabadba, és a tudosok egyikének sem jut az eszébe, hogy talán oda kellene figyelni, milyen élõlények lehetnek. Óriások? Vírusok? Csak úgy sétálgatunk, és szinte terrmészetes a ZS kategóriáhban, hogy mindig valaki leválik a csoporttól, hogy le lehessen vadászni. Ez megy akkor is, mikor már egyértelmû, hogy veszélyben vannak. Egyszerûen szánalom kategória.
9/10
retrojedi 2017 jún. 17. - 01:00:02 9/10
(100/238)
Miután újranéztem (újranézették velem :) ) a korábbi részeket, rápörögtem és elmentem a moziba. Bár részben csalódás volt, egyrészt hogy nem 3D (kérdeztem mikor osztják a szemüveget?), másrészt az 1-2. részek magas mércéje miatt, mégis a maga módján tökéletes (Fassbendernek kösz) és átjött a mondanivaló, megvolt a hangulat, a végén mindenki elgondolkodva állt föld a székbõl... Otthon a Wagneres zenére rákeresve a videó alatt összeakadtunk pár száz nézõtárssal, akik szintén a hangulatot szerették volna még kicsit elcsípni.
Ami probléma volt, hogy erõsen vágva volt a film, sok résznél bõvebb lére kellett volna hagyni hogy a nézõ beleélhesse magát a szituba, az (Apokalipszis most dzsungel mélyén játszódó Marlon Brandós jeleneteire emlékeztetõ) androidtalálkozót is, más részek (pl. a tusolós jelenet) beleszuszakolását viszont erõltetettnek, oda nem illõnek éreztem. CGI-ból is több volt a kelleténél, ahol lehet én továbbra is a makettre/maszkmesterre szavazok. Végül is 10/9 abban a reményben, hogy a rendezõi változat majd korrigálja a hibákat.
8/10
beo71 2017 jún. 08. - 00:48:05 8/10 Előzmény Meggyfavesszo
(99/238)
Mára már én is erõsnek érzem a 8-ast. Tényleg csalódás a film. Az így vagy úgy alatt, arra gondoltam, hogy, akiknek tetszett a Prometheus, azok a miatt csalódnak, hogy ahhoz semmi köze. A mérnökök el lettek felejtve, egy tollvonással elintézték õket, ami nekem a legjobban fájt. Szerintem azoknak is csalódást fog okozni, akik a Prometheust feledve Alien feelinget vártak, mert az sincs meg.
A nézhetõ ûrthrillernél meg arra gondoltam, hogy akár újra megnézném ( fõképp, hogy mi nem tetszett benne ) és ha teljes mértékben elvonatkoztatok attól, hogy Alien-franchise, egy sima kis földön kívül játszódó kriminek elmegy. Gondolok itt az Élet címû filmre, ami nekem igazi szenvedés volt és legszívesebben ott hagytam volna.
Egyébként meg az a véleményem : ha valaki ezt a filmet kihagyja az életébõl, akkor tesz magával a legjobbat.