Téma: Alinda

Edmond Dantes 2016 jan. 06. - 14:32:04
(48/88)
off??
Kedves Klára, volt Alinda-interjú a szerzõvel? Mert nem találom az archívumban. Megnézném, mivel történetesen olvastam a könyvet.Vagy valamilyen más apropóból emelte be regénykritikáját jelen topikba? Nekem sem lett a kedvenc regényem, de ha valaki ilyen szigorú ítéletet hirdet egy díjazott v bármilyen jegyzett könyvrõl + olvastam, az emberben felébred a kisördög vagy a kisangyal és próbál -divatos szóval élve- "fékeket és ellensúlyokat" értsd: alternatív véleményt keresni. Találomra itt van egy: http://olvassbele.com/2014/11/07/harckeszultseg-totth-benedek-holtverseny/

Mondjuk ennek a recenziónak az elolvasása nélkül is az a nézetem alakult ki h a regény átütõ ereje éppen az ön által kifogásolt, hogy ne mondjam, szidalmazott elemekben, stílusban rejlik. Nem mennék végig írásán, csak néhány -nem önkényes- kiemelés. Hogy "nihil"-e? Meglehet. A világirodalom hemzseg a nihilizmust v ahhoz hasonló életérzést árasztó mûvektõl. "..nem felemel, mint ahogy azt egy díjazott regényrõl képzelhetnénk, hanem leránt magához a mocsárba." Dettó. A világirodalom hemzseg a mocsárba lerántó ÉS díjazott mûvektõl. "Kamaszregény"? Nem csak az, tessék elolvasni a fülszöveget: " A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlõdési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában." Utóbbi megállapítás elég pontos, kiegyensúlyozott összegzésnek tûnik. Errõl ennyit.

Hogy mikor kezdte írni a szerzõ és miért most adta ki? Csupán találgatni lehet, de fontos ez? Egyik jeles politikusunk talán azt válaszolná (mint tette máskor, más kérdésre): c s a k. Hogy mi köze van a kiadás idejének a Margó-díjhoz és rangjához, amit ön említ, arról sejtelmem sincs. Kábé annyi mint Gizikének a gõzekéhez.

De ha már a regényen keresztül célkeresztjébe vette a díjat is, no lássuk csak: https://hu.wikipedia.org/wiki/Marg%C3%B3-d%C3%ADj benne: "A díj kiemelt támogatója Budapest Fõváros Önkormányzata, az AEGON mûvészeti díj, a Bookline és a Balassi Intézet."
Budapest Fõváros Önkormányzata és a Balassi Intézet elsõ ránézésre nem éppen azok az intézmények, amelyek mint ön jellemzi a mûvet: "nihil", "okádhatnék", "trágár" stb. mûveket szoktak díjakkal dobálni. Vagy tévednék?
Az AEGON-díj birtokosai is elég rangos személyiségek: http://www.aegondij.hu/ szóval megnézik ott is, merre van az arra.
A 4. fõ támogató? Nos, nem nevez(het)em meg, nehogy tiltott reklám legyen. De annyit megsúg(hat)ok h rajtuk keresztül az ön által említett árból 15% engedménnyel megrendelhetõ a regény :-) üdv. ED
pneklara 2016 jan. 06. - 10:59:06
(47/88)
Gondoltam, elolvasom már azt a regényt, amelyet díjaztak, mint elsõkönyves szerzõét.Totth Benedek Holtverseny c. mûvérõl van szó.
Nagyot csalódtam. Ilyen nihil könyvet még életemben nem tartottam a kezemben. Nincs egyetlen szereplõ sem, aki képviselne valamilyen pozitív értéket. Sajnáltam a kidobott 3 ezer forintot, s már csak azért olvastam végig, hogy lássam, megbûnhõdnek-e ezek a figurák az életük során. Ez a könyv nem felemel, mint ahogy azt egy díjazott regényrõl képzelhetnénk, hanem leránt magához a mocsárba. Mindenkit lejárat, aki felbukkan a könyv lapjain: az élsportoló fiatalokat és az edzõjüket, a lányokat, a nõi nemet, az édesanyákat, a pedagógusokat, a rendõröket. Talán a vaddisznók vannak a helyükön. Az elbeszélõ stílusa olyan, hogy az okádhatnék állapotába jut el az olvasó: az akvárium bezúzása, a házi kedvenc fejének szétlövése, az úszóversenyen a kisebbek beavatása azzal, hogy a nagyok hugyos talpú cipõjét kell nyalogatniuk,/ lesz-e szülõ, aki ezt a könyvet elolvassa,s könnyû szívvel engedi el gyermekét a koedukált edzõtáborba?/ ill. a széttrancsírozott orrcsont helyrerakása. Ez egy kamaszregény. Nyelvezete, amit legfõbb érdemének tekintettek, erre kapta a díjat is, olyan egyszerûen trágár, hogy a rögzítõre mondott szöveget valaki gépbe szedte, s el is készült a regény.Gondolhatja az olvasó, hogy aztán ha érik a kamasz, felnõttkorba jut, legszívesebben elfelejtené ezt az életét. De T.B. 30 évesen kezdte írni, s 10 évig ápolgatta, s 40 évesen adta ki a kezébõl. Hogy mi célja volt vele?
Gondolom, ez meghatározta a Margó-díj rangját is.Bár a díjat ugye nem kiérdemlik, hanem adják, s az is fontos, hogy kik adják. Kedvem lett elolvasni a 2., 3. helyezett könyveket, mennyire volt melléfogás ez a rangsorolás.Bár tudom, hogy egy regény világát nem lehet azonosítani az író személyiségével, de feltételezhetõ, hogy megélt élményekre alapozott. Ha meg 10 éven át kívülállóként gyûjtögetett, fantáziált - akkor meglehetõs idõpocsékolás volt. A könyv azoknak lehet élmény, akik ezt a világot élik, de azok meg nem olvasnak, funkcionális analfabétaságuk miatt. Sajnálom, hogy Alinda pozitív, kiemelkedõ alkotásként kezelte.
De egy nyelvezetéért kitüntetett könyvben nem maradhatna ilyen helyesírás: Ne kezd megint, oké? 225. old.De amennyi hasznos idõt ezek az iskolában eltöltöttek,ezen sem
lehet csodálkozni.
pneklara 2016 jan. 03. - 07:42:17
(46/88)
Vekerdy Tamás magabiztosan tesz kijelentéseket az oktatásüggyel kapcsolatosan, de a pálya szélérõl kibicként beszólogatni sokkal könnyebb, mint naponta megküzdeni az eredményekért. Hogy igaz-e, nem tudom, csak hallottam, hogy Rousseaunak, aki megírta hatalmas mûvét a nevelésrõl, 5 gyermeke nevelõotthonban nõtt el. Szépeket lehet írni, tanácsolni, mondani - csak a tanácsokkal esetleg semmit nem lehet kezdeni. Itt is igaz lehet, hogy ne mondd, hanem mutasd, hogy csináljam, mit tegyek!
Beszélt Vekerdy "Takács tanár úrról", akinek nagyszerûségére évtizedek múlva is visszaemlékeznek. Csak ma azt felejtik el, hogy "takácstanárurak" nem készen jönnek ki a fõiskolákról, hanem azzá fejlesztik magukat. Senki nem fogja fel, hogy a jó tanár munkája nem fejezõdik be az iskolában, hanem folytatódna otthon, amikor bújja a szakirodalmat, gyártja a személyekre szabott feladatlapokat, tárgyának megfelelõen múzeumokba, kiállításokra jár, utazik...,hogy töltekezhessen, mert ha a pohárból csak isznak, de soha nem töltik utána, akkor már csak mímelheti a tanítást, nevelést, oktatást a továbbiakban. Az okos oktatásvezetõk irigylik azt az idõt, amit a tanár az iskolán kívül tölt,mert azt feltételezik, biztos le sem pottyantja az oktatásügyet az idõ alatt, ezért erõszakolják, hogy legyen bent napi 8 órát. Azt viszont nem tudja elmélyült felkészüléssel tölteni, mert még egy saját asztala sincs, hárman várnak elõtte az egyetlen mûködõ számítógépre...De ha már bent van úgyis, menjen be a 7b-be magyar szakosként, s tartsa meg a német órát a hetedikeseknek, mert a tanáruk már 4 hete hiányzik, s reggel tudja meg, hogy órát kell tartania, még fel sem tud rá készülni elõzetesen otthon, éjszaka. S hogy mit tanítson? Mindegy az, kösd le valamivel õket! Szóval sírunk, hogy milyen elmaradott, eredménytelen az oktatásunk más országokéhoz képest. Most olvasom Torey Hayden önéletrajzi írását,hogy fejlesztõ pedagógusként foglalkozik egész évben 4-6 gyermekkel, nincsenek ellátási problémái, önálló döntéseket hozhat...Nálunk meg a speciális foglalkozást igénylõ gyerekeket integrálják, mert valamelyik okos kitalálta, hogy milyen nagyszerû dolog a felfelé húzóerõ. De hogy esetleg lefelé is húzhat az a deviáns gyerek, a tanár energiáját egymaga leköti a viselkedésével? Takács tanár úr, na meg Vekerdy tanár úr hogyan oldaná meg az ilyen szitukat? Arról már ne is beszéljünk, hogy a pedagógusnak fényt, nyugalmat, optimizmust kellene sugároznia magából. Nem gyomorgörccsel, fejfájással, rettegéssel indítani, hogy milyen nehézséget hoz a mai nap?Ezeken is múlik a PISA felmérés eredményessége, vagy eredménytelensége.
filoszemitabélus 2016 jan. 02. - 11:13:25
(45/88)
Rendkívül eredeti! De még ötletesebb kérdés lett volna: maga jó böllér?
romantika5 2015 dec. 30. - 18:12:40 Előzmény filoszemitabélus
(44/88)
JÓ..NAGYON JÓ ! DDD
1/10
-csengõzoli-- 2015 dec. 03. - 22:44:42 1/10
(43/88)
Alinda ma valami libsi idiótával beszélgetett és jól kitárgyalták,hogy mennyire egyoldalú volt a sajtó, csak lejáratta a migránsokat és nem volt újságíró,aki odament volna egy tolmáccsal a keletibe pl.
Ezek az emberek hol élnek? Alinda egy másik országban lakik?
Nincs nete? Kábeltévéje?
Ezekre az über fszságokra csak bólogat?
A teljes netes média, HVG, Index,Origó 0-24ben azt szajkózta,hogy jaj szegény migránsok.
A keletiben annyi stáb volt,mint az Oscar gálán, mástól sem zengett a sajtó,mint hogy milyen szemét nácik vagyunk mi magyarok és ezek nekiállnak megmagyarázni,hogy a sajtó a migránsok ellen volt?
pneklara 2015 nov. 11. - 07:19:23
(42/88)
Nehéz lehet egy olyan élõ legendával beszélgetni, mint Törõcsik Mari. Szinte kellemetlen megszakítani egy-egy kérdéssel a hallhatóan közlékeny hangulatában lévõ mûvésznõt. De kellett a beavatkozás, hogy a szûkre szabott idõben próbálja tartani a mûsorvezetõ az általa eltervezett vonalat.Pedig lehetett volna csak hosszan hallgatni a néha megrendítõen õszinte feltárulkozást. -Adjanak nekem feladatokat, mert ha már nem lesznek, én abba belehalok...
Várom a ma esti 2. részt.
filoszemitabélus 2015 okt. 16. - 19:09:37
(41/88)
A "Weiszer a Linda" az olyasmi, mint az "István a király"?
tortura 2015 okt. 16. - 18:05:50 Előzmény Edmond Dantes
(40/88)
Megnéztem utólag a neten, tényleg jó volt.
Edmond Dantes 2015 okt. 13. - 11:49:04
(39/88)
Legutóbb ezt láttam
http://hirtv.hu/alinda/mate-gabor-1308171
Ez a beszélgetés teljesen rendben volt, nem akart túl sokat markolni mint pl a Molnár Piroskás.
Pillanatfelvétel, gyors interjú, kulturális ajánló egy máris az érdeklõdés homlokterébe került produkció kapcsán.
pneklara 2015 okt. 08. - 09:08:26
(38/88)
Köszönöm, Miki. Mikor leírtam, sejtettem, hogy nem jól írom, de lusta voltam kilépni:) Ettõl függetlenül szeretem hallgatni okfejtéseit, meg olyan szííp ember is:)
olahmiki1959 2015 okt. 08. - 07:21:22
(37/88)
Minden adást megismételnek másnap, kora délután, a net mellett ezt is ajánlani tudom.
olahmiki1959 2015 okt. 08. - 07:19:18
(36/88)
Elnézést, kedves Klára, de a biztonsági szakember neve nem Földes, hanem Földi László.
tortura 2015 okt. 06. - 15:46:37
(35/88)
Kösz, mindegyikõtöknek, de aztán megtaláltam, nem is kellett sokat keresni. A Tyereskovás rész katasztrófa volt, a többi olyan elmegy kategória.
pneklara 2015 okt. 06. - 12:39:22
(34/88)
Sose járok az Echon-n, mert nincs a csomagunkban, most viszont meghallgattam néhány szakértõt. Mosolyogtam, mikor az egyik azt mondta, a jövõt sejteni lehet.
Csodálom azokat az embereket - Baba -, akik feltétlen bizalommal vannak számukra ismeretlen emberek iránt, mindenkirõl eleve a jót feltételezik. Adja Isten, hogy sose kelljen csalódniuk, de az ember egyre többször hallja, hogy az ordas belemar a neki táplálékot nyújtó kézbe.
Ezek a biztonsági szakemberek, különösen Földes László nem fogalmaz diplomatikusan arról, ami most zajlik Európában.De mint sok másban,ebben a helyzetben is késõbb/késõn jövünk majd rá, milyen kár, hogy nem hallottuk meg a figyelmeztetést.Bár lehet, mint a cunamiban, egyszer csak visszahúzódik a tenger, s a migránsok szépen visszamennek a helyükre. De lehet az is, hogy ötszörös áradattal jönnek. De ráérünk majd akkor is cselekedni.
Cordelia 2015 okt. 06. - 11:10:35
(33/88)
sajnos MP fia huszonévesen meghalt, talán ezért nem akart a házasságáról beszélni...
Edmond Dantes 2015 okt. 05. - 22:28:52
(32/88)
Nem vallott színt.
Edmond Dantes 2015 okt. 05. - 22:28:14
(31/88)
offtopic
Cordelia 2015 okt. 05. - 21:58:09 Előzmény pneklara
(30/88)
nem vagyok látnok, nem sejtem mit hoz a jövõ, csodállak, hogy te igen.
pneklara 2015 okt. 05. - 20:58:10
(29/88)
Persze, a www.hirtv.hu - Mûsorok - Videók alatt.