Téma: Amadeus

drProktor 2011 aug. 22. - 12:29:39
(109/169)
Attól tartok, nem az, hogy rosszul írtad a nagy magyar szobrász nevét,
de még a keresztnevét is, szerintem MedgyessyFerencre gondoltál.
drProktor 2011 aug. 22. - 12:17:14
(108/169)
Egyébként érdeklõdõknek talán érdekes lehet, Mozart nem a
szegénysége miatt került jeltelen sírba.
Pl VolkmarBraunbehrens Mozart-könyvében is olvashatóan,
a II.József korabeli Bécsben a császár egyebek mellett
betiltotta az egyházi temetéseket, ezért a kor halottait
gyakorlatilag elkaparták, mint az elhullott állatokat.
Ez számomra már csak azért is döbbenetes és elképesztõ,
mert egész eddig lényegében a legrokonszenvesebb magyar
uralkodónak tartottam. No, de lám-lám õ se volt tökéletes.
drProktor 2011 aug. 22. - 11:53:18 Előzmény greghouse
(107/169)
Én most nem találom az IMDB-n, hogy MO-n mikor mutatták be.
Ha tényleg csak 90-ben, 6 éves korában(84-es film),
akkor az a Mozart anyanyelves ügye helyett inkább
a cseh disszidens Forman miatt lehetett.
Egy amerikás magyarnak(jól emlékszem?) a kevésbé tájékozottságát
inkább lehet(kevésbé visszatetszõ) fölös komcsi-ellenességgel kompenzálnia,
mint egy hazai magyarnak. Nem hiszem, hogy bármely
illetékes elvtársnak eszébe jutott volna amiatt pikkelni a filmre,
mert M. anyanyelvén akart volna operát szerezni ,
ez túlszofisztikált, mesterséges konstrukció,
mellesleg ahhoz mit szólsz, hogy a rendszerváltók aztán azzal kezdték,
hogy az aradi vértanúk napján megfúrták a MozartRequiem elõadását,
azzal, hogy nem csak, hogy osztrák volt a lelkem, de még szabadkõmûves is.
Ez is van akkora baromság, mint amit te föltételeztél a Kádár-kori pártállam
utolsó idejérõl.
10/10
greghouse 2011 aug. 22. - 10:33:10 10/10
(106/169)
(és másnak is..) "ez nem lú, hanem szobor" mondta Medgyesy József (lehet sárral dobálni ha véletlenül rosszul írtam a nevét), mikor egy ló szobrát kritizálták.
Ez nem történelemkönyv, hanem film.
Lehet, hogy nem úgy halt meg. Hogy éjjel, meg nappal. Hogy tömegsír vagy jeltelen sír.
De...akár így is történhetett volna....változtat ez valamit??????
Kétségtelen, hogy nincs, és immár nem is valószínû, hogy lesz bizonyíték a halál okára, ugyanis egyértelmûen azonosítható dns-e nincs (és a halál konkrét okát az sem mondja meg önmagában). Dehát mit változtat ez?
Nagyon helyesen nyitva hagyja a Salieri vonalat (nem valószínû, hogy megmérgezte volna).
Ami tény, hogy akkoriban járványok jöttek mentek Európában és máshol, és Bécsben éppen volt valamilyen járvány. Ha akkor valaki hirtelen meghal (leírások szerint láz és kiütések), akkor nem vizsgálgatták, járványsírba, tömegsírba, nyugodtan tehették.
Az is tény, hogy nem voltak olyan szegények, hogy a szegényeknek "járó" tömegsírba tegyék, a Mozart család gazdag volt, csak épp kifolyt a pénz a kezük közül, de pont Constanze is intézkedett a temetésrõl. Pénzügyileg úgy állhattak, ahogy Mozart mondja, hogy megvan mindenük, csak épp nincs pénzük.
..na és ha kelekótya volt? Nem láttunk még ilyen embert, fõleg a mûvészek közt? Nem a fenét. Nyugodtan lehetett, belefért.
..a vihogását sosem tudjuk meg, mert csak leírások vannak. Na és ha nem így vihogott hanem másként, akkor mi van???
(Az eredeti angolban még ennél is idegesítõbb a vihogása, Gyabronka ezen tompított, viszont Eszenyi meg rátett egy lapáttal..)
Tehát hagyjuk a "történelmi hûséget". Még mindig hûségesebb volt, mint több más "történelmi" film. (Vehetném példánok a bálványozott Ben Hurt ami teli van történeti bakikkal, vagy a Tróját, most ne menjünk bele.) Ez egy film, és úgy jó ahogy van.
drProktor 2011 aug. 22. - 09:21:38 Előzmény greghouse
(105/169)
Ahhoz képest, hogy M ragaszkodott az anyanyelvén írt operához,
elég sok operája, egyéb mûve nem náéetü íródott,
pedig úgy tudom, az az anyanyelve.
drProktor 2011 aug. 22. - 09:16:08
(104/169)
Nagyon nehéz lehet Mozartról adekvát filmet csinálni.
Olyan sztorit kell kanyarítani, ami 1. hiteles(dramaturgiailag, pszichológiailag);
2. történelmileg is hiteles(nem terjeszt igazságtartalom nélküli mende-mondákat,
akár kegyeletsértõ(tkp obszcén) feltételezéseket (blaszfémiát));
3. mindezzel együtt érvényes állításokat ad a lényegrõl(hogy ui a korszakos
zseni milyen problémák okozója lehet a saját részére, és a kortársak részére).

Becsülöm, hogy az évszázados Salieri- ellenes és Constance(Mozartné)-ellenes
rémhíreket a film nem erõsítette, konkrétan semmi esetre.
Mozart korszakos zsenijével lényegében nem csak a
kora nem tudott igazából mit kezdeni, de azóta is, a máig tartó utókor sem.
Ez jól átjön a filmen.
Sztem szinte tökéletes, hirtelenjében egyetlen fölszínes hibát említhetek:
a végén, az öreg Salierit eltolják a klotyóra, hosszú az út,
s közben betekintést nyerhetünk a korabeli ideg-elme gyógyászat
fejletlen állapotaiba (ez egy kissé túlzottan látványközpontú
(hogy ne mondjam: amerikaias manír), a film nem errõl szól,
persze, fogalmam sincs, miként lehetett volna ezt másként,
de ez nem is föladata egy nézõnek.
Poohikan 2011 aug. 22. - 09:11:36
(103/169)
Dafke megvártam és dafke végignéztem, mert szeretem, aminek ma reggel azért érzem hatását! Megspórolhatták elõtte azt a majd 40 percet Pali bátyánkkal...
Ezüstliliom 2011 aug. 22. - 01:08:16
(102/169)
Amit írtam, az se többet, se kevesebbet nem jelent, csak annyit, amit írtam. Nem arra akartam célozni, hogy az egész film rossz volt emiatt. Sajnos csak a feléig tudtam nézni, így az egészrõl még nem tudok véleményt alkotni, de felvettem, és majd újranézem az egészet.
10/10
Ford Mustang 2011 aug. 22. - 00:59:10 10/10
(101/169)
A filmben viszont nappal volt, mikor meghalt...
Ayrton Corvus 2011 aug. 22. - 00:47:26
(100/169)
Engem csak a filmvégi temetõ jelenet taglózott le. A wiki szerint nem tömegsírba temették.
"A halál december 6-án, hajnali egy óra elõtt nem sokkal állt be. A holttestet a zeneszerzõ rauhensteingassei lakásában ravatalozták fel, majd átvitték a Szent István-dómba. Itt beszentelték a halottat, majd még aznap este eltemették a Sankt Marx temetõben. De nem tömegsírba, csak egy harmadosztályú sorsírba temették. Ebben a sírfajtában három koporsót helyeztek egymásra, majd a sírhelyet hét év múlva újra kiadták. A Mozart családból senki sem vett részt a temetésen, Constanze pedig valamilyen oknál fogva csak 1809-ben ment ki a temetõbe, hogy megkeresse férje sírhelyét, ezért 1800-ra Mozart sírhelyének pontos helye a feledés homályába merült. Jelképes síremlékét 1900-ban állították fel a temetõben."
Úgy próbálták beállítani, mint Mozart egy önpusztító alkoholista lett volna. Igazából a betegségeirõl nem esik szó.
A film tetszett, a zenéje gyönyörû, de nagyon messze áll a valóságtól.
10/10
Ford Mustang 2011 aug. 22. - 00:39:51 10/10
(99/169)
Gondolom, hogy egyszerûen azért, mert mint a legtöbb másik film, ez is nyugati volt, és mint tudjuk nem igen szerették a nyugatot (Amerikát fõleg).
10/10
Ford Mustang 2011 aug. 22. - 00:31:40 10/10
(98/169)
Jó volt a szinkron, csak Eszenyi nem volt jó. De nézhetõ volt így is, ne kukacoskodjunk.
10/10
greghouse 2011 aug. 22. - 00:31:34 10/10
(97/169)
B**ssszus, tévedtem. Hiszitek, hogy 1990-ig be sem mutatták Magyarországon? (IMDb). 1990 márc 22. a Mo.i premierje, nyilván az elsõ szinkronnal...Vajon mi a bánat lehetett ebben a világhírû filmben, ami annyira rettenetesen fenyegette volna a rendszer biztonságát???
(Ha csak nem az, hogy WA Mozart ragaszkodott, hogy az anyanyelvén írhasson operát, tényleg nem tudom...)
10/10
greghouse 2011 aug. 22. - 00:27:10 10/10
(96/169)
Ja egyébként most látom, az elsõ szinkronban (1990) Csákányi László volt az udvari karmester, az egészet újraszinkronizálták 2001-ben. 1984 és 1990 közt nálunk is csak felirattal ment. (ISzDb).
10/10
greghouse 2011 aug. 22. - 00:22:42 10/10
(95/169)
Igen. De ezek nagyon apró dolgok, eltörpülnek az értékek mellett. (Engem például az elején zavart, hogy Salieritõl nem hallottam azt a szót, ahogy eredetiben hívja, "creature", tehát nem is egy alak, akárki, hanem "teremtmény"-nek nevezi következetesen, mint egy szörnyet. De megszoktam. Másrészt igaz, hogy nem várható el mindenkitõl hogy hat nyelven beszéljen, és mondjuk Bergmanhoz svédül is stb.) Szóval csak apróság. Eszenyit én is kedvelem, nem tehet róla hogy hisztis hangja van, csak nem biztos, hogy ide jó volt. Felejtsük el. (Még mindig a requiem cseng a fülemben...és kezdõdik a Ryan élete.)
Ezüstliliom 2011 aug. 22. - 00:17:00
(94/169)
Eszenyi szerintem nem volt jó választás Mozart feleségének szinkronizálására. Pedig amúgy szeretem a színésznõt, de most nem volt odavaló.
10/10
greghouse 2011 aug. 22. - 00:14:21 10/10
(93/169)
Oké, van benne valami, de az utóbbi néhány hónapban (talán fél éve) kezdtek megint színházi közvetítése, tévéjátékok, stb. megjelenni. Ez jó. Rendben, kicsit porosak, nem a legjobbak, de legalább vannak. Aki szereti a focit biztos örül annak is, hogy minden NBI-es (vagy most épp milyen bank vagy sör liga) meccset közvetítenek, és nem engedik át valami x tulajdonú sportcsatornának. (Bár jómagam focit ritkán nézek). Felfelé változást észlelek.
offtopic
_Enzooka_ 2011 aug. 21. - 23:58:10
(91/169)
jah.. a film pedig kihagyhatatlan.
offtopic
_Enzooka_ 2011 aug. 21. - 23:57:17
(90/169)
"Minden politikamentesen, szerintem a királyi tévé kezdi felvenni a versenyt a többivel. "
Ez elég nagy baj lenne. Az mtv, magasan jobb médium volt mindig is.