5/10
The Cortez 2023 szept. 27. - 20:23:28 5/10
(2/2)
A rövidfilm egy wc-s néni halál unalmas munkájáról szól: konkrétan csak ül és gondolkodik, miközben körülötte mindenfele mindenféle férfiak hugyoznak. A jelenben játszódó részeket fekete-fehérben, míg a múltban történőket, vagyis az öregasszony fiatalkorát taglaló romantikus-háborús flashback-eket színesben vették fel. Az egész alkotás egy lehangoló élet történetét meséli, mocskosul érdektelenül. A vénasszonyt bizarr módon Polanski alakítja. A fényképezés meg a kameramozgások a mű legkiemelkedőbb pontjai.
feketevipera 2010 nov. 19. - 20:12:36
(1/2)
Az ismertetõ nem teljese pontos, ugyanis a néni nem kizárólag az élete legszebb pillanataira gondol vissza, rossz dolgok is elõkerülnek a múltból (sõt nagyobbrészt azok voltak az életében). Plusz egészen konkrétan csak egy angyal "esik be" az üvegtetõn.
Egyébként furcsa hangulatú rövidfilm ez, helyenként ironikus (pl. amikor a végén az angyal egy köztéri vécébe esik be), máskor inkább lehangoló. A történetvezetés balladai, csak fel-felvillant epizódokat, szinte egyáltalán nem is beszélnek a filmben, így nekünk kell összeraknunk a történetet. Szerelem és tragédiák olvadnak össze ebben a pár percben, egy élet filmje pereg le elõttünk. A múlt és a jelen éles ellentétben áll egymással, ezt emeli ki az is, hogy a jelent a fekete-fehér filmkockák ábrázolják, a múltat pedig a színesek. A jelen eléggé furcsa (macska ugrik ki az utcára kitolt kukából, a vécébe többek között betér egy részeg, majd két homokos is), a néni munkája pedig egyhangú és nyomasztó. De ahogyan azt megtudjuk, a múlt sem volt sokkal szebb. Egy, az élete végéhez közeledõ idõs nõ beletörõdve várja a jövõt, nem teljesült álmai miatt sokat csalódott, és a befejezés talán a halált jelenti.