Téma: Apocalypto

Patrick Bateman 2007 jan. 19. - 21:20:37
(78/518)
A belemagyarázás valóban vitatható, de a katarzis aligha. Márpedig az én felfogásom szerint a "belemagyarázás" nem más, mint a katarzis mikéntjére való racionális magyarázat.
Vagyis ki-ki a maga elgondolásában próbálja meg elmagyarázni, hogy miért is tett rá ilyen nagy hatást ez a film.
PriemRyeest 2007 jan. 19. - 18:19:14
(77/518)
Ezeket a dolgokat szépen bele lehet beszélni a filmbe. Természet, meg ember köteléke, a civilizáció fejlõdése. De igazából bármelyik más filmbe is. Mint látszik, csak akarni kell.
És igen emléxem a film elején lévõ kis idézetre, aminek igazából nem hiszem hogy sok köze lenne a film mondanivalójához.
Ez egy sima üldözéses film. A több mint 2 órából 1 óra csak akció, vagyis az üldözés. Most az persze más és feldobja hogy nem a megszokott nagyvárosban, hanem egy dzsungelben. Tehát lehet itt egy kicsit trükközni, de igazából ennyi. Látványos és ötletes. Ezt díjazom is.
Nem azt mondom hogy rossz film, csak túl sok minden van belemagyarázva.
Részemrõl ennyi. Köszi.
dienesoft 2007 jan. 19. - 14:12:36
(76/518)
Nagyon jó volt a film. Végig izgalmas, pörgõs és nagyon hangulatos alkotást sikerült összehoznia Mel Gibsonnak. Mind a képi világ, mind az ott élõ maják egy teljesen más világba kalauzolták el az embert. Különösen az tetszett benne, hogy nem a legnagyobb színészekkel játszatták el a filmet, így meg is lett az eredménye! Sok szívszorító jelenet volt benne, de a brutalitás se maradt ki ( én a hullás résznél cseppet rosszul lettem, kár volt közbe enni). Szóval, jó lett, feltétlenül meg kell nézni!
thaliana 2007 jan. 19. - 12:27:50
(75/518)
Apropó! Tud vki vmit az Új világ címû filmrõl? egy fél éve égre-földre reklámozták, aztán meg semmi. Vagy csak én maradtam le róla??
thaliana 2007 jan. 19. - 12:16:23 Előzmény bohanek
(74/518)
Látod látod! Errõl beszéltem az imént... A "tökmindegy-állat" egy jaguár volt, más nevén fekete párduc, de semmiképp sem puma. És bár a jelenet nagyon mozgalmas volt, a jaguár igenis védekezett: az egyik lándzsát pl kettéharapta. De ez tényleg részlet kérdés.
Ami fontosabb: az indián népek, ellentétben velünk, maiakkal, a halált (és fõleg az elkerülhetetlent) meglepõ higgadtsággal várták. Nem tudom, mi értelme lett volna a több ezer ember tömegében kb 15 embernek hadakoznia. Amikor volt értelme, küzdöttek is a filmben az életükért: lásd a reggeli támadást.
thaliana 2007 jan. 19. - 12:07:09
(73/518)
Lehet, hogy hülyének néztek, de szerintem ez egy igenis filozofáló mû! Rám nagyon mély hatást tett: soha nem láttam még ennyire hitelesen megvalósítani a félelmet, a mély bölcsességet, az ösztönt. Szerintem a színészek FANTASZTIKUSAK voltak, és butaság elhülyülni a dolgot, h a fõszereplõ kire hasonlít és kire nem. A játékát senki nem kritizálhatja! Ha már a külsõségeknél tartunk: a smink szuper volt, nem lehet nem észrevenni a "fõgonosz" hihetetlenül férfias, de egyszersmind ilyesztõ kisugárzását!És kérdem én: melyik film tükrözi hûen a valóságot?? Sztem egy film lényege, h mély érzelmeket ébresszen az emberben. És számomra abszolút lejött a férfias erõ, a nyugalom és a félelem kettõssége. Állítom, h még tanulni is lehet belõle: "civilizáció" kontra természeti népek, avagy Rousseau és Voltaire vitája...
Ja, és nõ létemre, bár igazán nem bírom a vért, 1általán nem éreztem, h a film errõl szólt volna...
hotyka 2007 jan. 19. - 09:18:45 Előzmény PriemRyeest
(72/518)
Ha egy kicsit is figyeltél,a film eleje már egy rövid idézettel,még hozzá nagyon tanulságos idézettel kezdõdött.Emlékszel rá?Azért nem mondom meg most,hogy teszteljem,hogy kicsit is figyeltél-e.
De sok fontos motívum jelent meg,pl. félelem más törzsektõl vagy hogy már nem is az a legnagyobb veszély,hanem az emberi civilizáció fejlõdése. Vagy a kimondott szavaknak mágikus jelentõsségük van (egzaltált kislány).Film a természet és ember kapcsolatáról, népi bölcsességrõl, a furfangról,talpraesettésgrõl,az élni akarásról stb.
Nem vilámegváltó üzenete van,hisz egy filmnek nem megváltani kell a világot,ha esetleg valami ilyesmere vártál. Szóval igazából nem tudom,hogy mitõl várik nálad egy film értékessé,de szerintem ahogy ez afilm meg volt csinálva és emelett benne volt ez a néhány fontos mondanivaló,egészen elementáris lett.
amatõr 2007 jan. 18. - 22:53:56
(71/518)
Nekem is nagyon tetszett. Az elején nagyon jókat kacagtam( nem azért mert röhelyes vértócsás volt, hanem mert jó poénokat nyomtak), és szerintem nem volt olyan brutális, mint amilyennek az elõzetesek alapján várni lehetett. Én arra készültem, hogy ott a moziteremben nagyjából kitanulom majd a hentes mesterség minden fortélyát, ehhez képest igencsak gyomorbarát filmet kaptam. Én egy percét sem untam, tetszett, hogy MEl Gibson a hatalmas csábítások ellenére sok helyen nem él a megszokott hollywoody klisékkel, bár néhol igen, de kit izgat, jó film, érdemes megnézni.
Figool 2007 jan. 18. - 16:26:27
(70/518)
Szerintem szenzációs a film! Azt tetszik a legjobban, hogy Ronaldinho játssza a fõszerepet! Mondjuk az azért egy kicsit abszurd, hogy mennyit képes futni egy nyíl ütötte lyukkal a hasán , (úgy futnak mint az Orkok a Gyûrûk Urában (úgy is néznek ki)) amibõl ömlik a vér, és pár perc múlva be is gyógyul, de a balta suhintás alatti becsúszós jelenet az azért nagyon ott van. Ilyet csak Egy Barca-Reál meccsen látni! Meg ahogy spriccel a vér a fejébõl!
Az is tetszik, hogy végre nem a „fõgonoszt” öli meg utoljára. Egyetlen filmet sem ismerek, ahol nem így lenne! Ez is nagyszerû, és rendhagyó! És nem is angol nyelven van, szerintem ez is nagyon jó! Végre valami, ami nem a megszokott unásig nyomott amerikai film, amiben van egy fõhõs, aki megmenti a világot, kiírt egy gonosz civilizációt, vagy egy sittes bandát, aztán a végén csöpögõs szerelmes jelenet! Imádom Mel Gibsont! Szerintem ez egy egészen kíváló film. Kiváló, mert rendhagyó! Nem tudok más mondani
Hajrá Ronaldinho, hajrá Barca!
rot 2007 jan. 17. - 22:15:48
(69/518)
Darazsak, kígyók, nagymacskák, csípõs szerek, mérgezõ békák, kõbõl és csontból készült fegyverek, vízesések, mocsár, nyílzápor.... Nem rossz, Mel, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy eltántoríts attól, hogy egyszer a saját szememmel lássam a dzsungelt!;P
axendra 2007 jan. 17. - 20:50:09
(68/518)
Egyik este testvérem elment megnézni a fent elmített filmet. Majd haza jött, és lázas izgalommal mesélte mirõl is szól, és hogy meg kell néznem mert nagyon jó. Eddig minden rendben is volt, de amiket mesélt a majákról arról nekem inkább az aztékok jutottak eszembe.
Vérben fürdõ tömeges ember áldozatok.
Szív kivágásos módszer.
A hóditók megérkezése.
mind az aztékok idejében volt.
A maják rejtélyes módon még az 1300as évek végén eltûntek, mind migá ismeretlen okból. Az 1400 évek elején jöttek az aztékok, és virág korukat akkor érték el amikor a konkvisztádorok Amerika partjaira léptek, és ekkor a maya nagy városok Mayapan, Chitzen Itza és Copán már rég elnéptelenedett...

Nem hagyott nyugodni a dolog, és utána néztem, és lám ezt más is észrevette...
<a target="_blank" href="http://www.falanx.hu/apocalypto_most" title="http://www.falanx.hu/apocalypto_most">www.falanx.hu</a>
itt olvashatjátok, és nem mondok semmit, mert a filmet nem láttam, pusztán gyanús volt a népcsoport neve, de ettõl még igazán jó lehet, és megfogom nézni...
PriemRyeest 2007 jan. 16. - 10:43:00 Előzmény hotyka
(67/518)
Kérlek világosíts fel akkor. Mi volt a film mondanivalója? - mert azt nem osztottad meg velem.
És persze h szerintem! az egész kritika a "szerintem"re épül...
Szabcsi14 2007 jan. 15. - 14:18:20
(66/518)
Egész jó volt ez a film.Szetem nem volt olyan vészesen durva.Aki végig tudta nézni a kill bill-t,Fûrész filmeket vagy egyéb más horrort annak még élvezhetõ is lesz.Tetszett hogy nem gyúrta ki a színészeit Gibson,így életszerûbb volt nem úgy mint pl.:Trója.Inkább csináljon egy kultúrából egy akciófilmet minthogy 200 percen keresztül unalmas,hiteltelen,sablonos drámát .Ja és szerintem az a Jaguár csávó inkább a Red hot chilli peppers énekesére hasonlított.
jimmykalóz 2007 jan. 14. - 18:40:58
(65/518)
nem rossz eza film,bár meglehet,hogy vann benne egy két túlzás,ferdítés...de jó
én tavaly voltam guatemalában és volt szerencsém látni a maya kúltúrát,és egy kicsit tanulhattam róla!
szerintem mel gibson egy új látásmódot vett figyelembe,amit mostanában kezdtek el kitalálgatni a tudósok!mindig van ilyen,ahogy az Arthur király címû filmben a stone henge(remélem jól írtam)....aki látta tudja.
gibson szemlélete furcsa,de szerintem még belefér,és még az is elõfordulhat,hogy vann benne igazság...a mayákra sztem nem a butaságot akarta ráragasztani,hanem,hogy menyire hisznek isteneikben és,hogy mennyi mindent megtesznek értük...na ebben e részben lehetnek túlzások...
na csak ennyi,remélem nem fárasztottem senkit,sztem nézzétek meg,nem piskóta
jó film
a_fonok 2007 jan. 13. - 14:25:24
(64/518)
gyerekek is láthatják?!
a_fonok 2007 jan. 13. - 14:13:46
(63/518)
Ezt mindenképen látni kell!
detoxic 2007 jan. 12. - 06:09:34
(62/518)
hoge
Utána néztem ennek a 300 címû filmnek...
Szerintem is nagyon nagy lesz,1,5 órán keresztül nézegettem a honlapját---&gt; <a target="_blank" href="http://300themovie.warnerbros.com/" title="http://300themovie.warnerbros.com/">300themovie.warnerbros.com</a>

És hogy a filmhez is hozzá szóljak!
Tetszik ez az Apocalypto,nagyon tetszik!
És a legjobb benne,az eredeti nyelv!
Végre megint egy film,amit nem tesznek tönkre idióta szinkronnal....

10/8
Szani 2007 jan. 11. - 15:58:17
(61/518)
Láttad Pasolinitõl a Médeát? Pasolini egyik legjobb filmje. Van egy 15 perces jelenet, ami a szkíták földjén játszódik. Egy mukkot sem szól senki; csak bemutatnak egy temetési körmenetet. Elképesztõ a pompás jelmez és díszletkavalkád, a színvilág, a hangulat; mégha alacsony-költségvetésû filmrõl van is szó és látványosan amatõr szereplõkrõl. Azért mert elképesztõen eredetinek hat. Na most nem akarom én Mel Gibsont Pasolinihez hasonlítani; de a halotti szertartás bemutatása és Gibson általad emlegetett városjelenete közt egy hasonlóság mindenképp van. Tökéletesen meg van rendezve és ki van találva az egész, ahhoz képest hogy se a szkítákról, se a majákról nem lehet tudni színte semmit. Nem nagy szám az Apocalypto, de nagyon bátor és korántsem olyan rendezés egy olyan témában, amihez a források híján eddig senki nem is mert hozzányúlni. Aki akar majd a majákról akar egész estés filmet készíteni, annak mostantól fogva megkerülhetetlen lesz pont emiatt a jelenet miatt, amibõl &#8222;nem tudunk meg semmit&#8221;. Amúgy ha majákról akarsz többet megtudni nézz meg egy dokumentumfilmet vagy olvass könyveket. Ez egy kalandfilm. Színes, feliratos, és amerikai. Dolby Digital.
hotyka 2007 jan. 11. - 13:09:36
(60/518)
Nem kötekedésképpen mondom,csak szeretem a pontosításokat. SZERINTED nem volt mondanivalója.Mert azért mert nem értetted meg az üzenet .arról nem a film tehet....
PriemRyeest 2007 jan. 11. - 07:25:25
(59/518)
Apocalypto

Nem értem Mel Gibsont. Ennyire megkedvelte volna a minél valóságosabb és vérengzõsebb ábrázolásmódot?
Elõször a Passió, aztán ez.
A film vad, állatias és gusztustalan. Ami persze nem minden esteben baj.
Az eleje nagyon nem tetszett. Teljesen el volt húzva, és a minél inkább meghökkentõbb dolgokra alapozta az egészet. Ezt a látvánnyal tudták csak elérni, a történésekkel nem igazán. A látvány tényleg szép volt, és kidolgozott, de nekem néha már az is sok volt. És tényleg kiszámíthatatlan volt - jó volt a hangulat és az ötletek is.
Aztán jött a fordulópont, ahonnan izgalmasabb lett a film, ám klisét kliésre halmozott. Kezdve a napfogyatkozással, a próféciával, a vércseppel, de fõleg a film legvégével. Kicsit fogtam a fejem...
Viszont az üldözés nem volt rossz. Voltak azért benne jó ötletek, de ha Gibson tényleg ennyire a valóságra akart törekedni, akkor nem tartott volna eddig. Vagy a film harmadát kitöltötte.
Igazából nem nagyon tudnék többet mondani róla. Látvány jó, történet és mondanivaló semmi.
Mindezek ellenére szerintem sokaknak tetszeni fog, talán pont az elõzõ mondatomból kifolyólag.
Egyszer mindenképp látni kell, de igazából számomra ennyi.

5/10

priemryeest@freemail.hu