Téma: Avatar

8/10
Tucan 2009 dec. 30. - 20:49:04 8/10
(1039/4319)
Orulok,h masnak is feltunt a film temabeli es latvanybeli hasonlosaga a japan animek egy reszehez.Nekem tetszett ez az amerikas valtozat is,bar a katarzis elmenyet az animek mar learattak mind torteneti,mind latvany ertelemben.Csak ajanlani tudom Muzeum altal emlitett Miyazaki Hayazo filmeket,de akar a Final Fantasy VII-et!Csodalkozni fogtok...:)
9/10
valamit 2009 dec. 30. - 20:48:58 9/10
(1038/4319)
Asszociációból nekem a gáz alapján inkább az oroszok ugranának be.
8/10
RoKKfish 2009 dec. 30. - 20:35:56 8/10
(1037/4319)
Lehet, hogy nem figyeltem, de hol említik, mutatják (zászlóval, logóval, akármivel), hogy ezek amarikaiak lennének? Az asszociáció persze nyilvánvaló, csak a pontosítás kedvéért érdekel.
8/10
RoKKfish 2009 dec. 30. - 20:26:51 8/10
(1036/4319)
1134-es hsz.-omat folytatva:
A Na'vik világa idealista álom (leszámítva a külsõségeket, mert személy szerint messze jobban preferálom a Föld szõrös, bundás, tollas állatvilágát, mint ezeket a csupasz borzalmakat), melybõl pusztán a természettel való viszonyukat lehet közös nevezõként felhozni az ember - általad említett - aranykorával. Szó nincs róla, hogy ez a világ 100%-ban jelen lett volna nálunk is, mert megkerülhetetlen tény, hogy az õ életükben fizikailag jelen van az isten.
Bármennyire is szimpatikus számunkra az indiánok élete, több, mint valószínû, hogy õk sem parkoltak volna le az idõk végezetéig azon a szinten, hogy "köszönjük szépen, bõven elég, amit már tudunk a világról, nem óhajtjuk feltalálni sem a "mennydörgõ botot", sem a villanykörtét...". A kiváncsiság még az ösztönlényeket is hajtja, nemhogy egy gondolkodó, melsõ végtagjait kezekkét használni tudó embert. Mi a biztosíték arra, hogy az õ változásukat megállította volna Manitu, amennyiben nincs fizikailag jelen. Hogy nem így történt, sanszos, hogy kényszerû asszimilálódásuknak köszönhetõ.
Az, hogy az Avatarban Na'vik világa ennyire fehér-, a szembenálló emberek lelke pedig ilyen fekete ábrázolással jelenik meg, olyan durva sarkítás, amire egy hollywoodi blockbusterekkel szemben egészséges fenntartással viseltetõ ember - a legelnézõbb esetben is - csak legyint egyet. Az emberi faj ennél sokkal árnyaltabb. A hiteltelen ábrázolásmód pedig az üzenet hitelességét is megkérdõjelezheti. Ahogy az eddigi hsz.-ok némelyikét olvastam, nem csak bennem merült fel kétely, hogy vajon mit várhatunk azoktól, akiknek ilyen direkt, végtelenül szájbarágós módszerekre van szüksége, ahhoz, hogy visszatolják a nyálat a szájukba és elkezdjenek gondolkodni. Ezt persze csak költõi kérdésként teszem fel, annak tükrében, amit már elõzõ hsz.-aimban megfogalmaztam.
8/10
RoKKfish 2009 dec. 30. - 19:58:02 8/10
(1035/4319)
A példád jellemzõen sarkított. Eszerint egy hollywoodi produktumtól ne is várjak árnyaltabb megfogalmazást (legyen szó jellemrajzról, karaterépítésrõl, történetvezetésrõl, dramaturgiáról, stb.)? Azzal a prekoncepcióval üljek be legközelebb egy 3D-s látványfilmre, hogy, ha még oly fontos üzenete is van, mint az Avatarnak, akkor az helyettem kell, hogy gondolkodjon, mert a többséget annyira hülyének nézi, hogy nem talál más utat? Hát azért ez elég szarul hangzik....
10/10
i'mperfect 2009 dec. 30. - 19:44:26 10/10
(1034/4319)
Enyém volt a 666. szavazat. :-)
Nekem nagyon tetszett a film.
10/10
offtopic
andris758 2009 dec. 30. - 19:39:28 10/10 Előzmény RoKKfish
(1033/4319)
Persze, hogy mindenkinek mások az igényei. Nincs ezzel semmi gond, csak nem kell olyan elemeket keresni egy filmben, melyekre nincs szükség ahhoz, hogy a film betöltse a szerepét.

Ez olyan dolog, mintha vennél egy mosógépet és egész nap azon sopánkodnál, hogy nem lehet vele kenyeret sütni.
A kenyérsütõvel milyen illatos és finom kenyeret lehet sütni, bezzeg ez a szar mosógép semmi mást nem csinál csak forgatja a ruhákat. Dögunalom az egész, semmi kenyérillat, semmi íz, micsoda átverés!!!
1/10
kovpeti 2009 dec. 30. - 19:18:56 1/10
(1032/4319)
A film nem rossz, kellemes idõtöltés, megéri a pénzt és az idõt, hogy moziban megnézzük.
De azért számomra megdöbbentõ, hogy ha valamit szirupos cukormázba csomagolnak, rögtön mindenki azt hiszi, hogy ez valami nagy dolog. Pedig nem, a 3D-hez meg e cgi-hez a rendezõnek semmi köze, csak a gonosz technológiai fejlõdésnek.
Hihetetlen, hogy az Avatar láttán mindenkinek mekkorát dobbant a szíve, pedig a story végtelen egyszerû unalmas klisék hadán keresztül mutatják be.
Amit meg a nagy bölcsek annyira hangsúlyoznak, hogy ennek végre komoly mondandója van. Talán épp velük van a baj, mert az igazán jó filmeket nem értették meg. Ugyanez, meg ennél több bizony sok filmben benne van. Hogy mindenki számára érthetõ, az biztos, mivel semmi olyat ne mond, amit ne tudna mindenki.
Ha ez a film kisebb költségvetéssel készült volna, a bennszülött szépség valami fogatlan biatorbágyi takarítónõ lenne, a faluszéli kiserdõ meg nem egy felturbózott tündeerdõ-koppincs plusz egy tonna varázsfestékkel leöntve, meg nem minden villamosmegállóban lógna Avatar-plakát, hanem a film+-on vetítenék késõ délután, akkor senkit nem érdekelne ez a film.
Ez nem több, mint egy szuper technológiával elkészített sablonos film a szokványos elemekkel megtûzdelve, mai hollywoodi mércével mérve színészileg és párbeszédileg is jól kivitelezve.
Aki azt hiszi, hogy ez valami világrengetõ csoda, az "ébredjen", mert abba a hibába esett, hogy azt hiszi, ha valami szép, népszerû és érthetõ, az jó is.
Mellesleg ez nem scifi. Nem is értem hogy ki titulálta ezt annak. Attól, hogy a jövõben játszódik? Sok scifin ott játszódik, az tény, de ez még csak nem is szükséges feltétel.
1/10
rudi50 2009 dec. 30. - 18:27:56 1/10
(1031/4319)
Alvin és a mókusok alázták meg az Avatart
A mókusok több bevételt hoztak Angliában, mint James Cameron 3D-filmje.

(nem én találtam ki, index fõcím)
5/10
Ghavin 2009 dec. 30. - 17:19:32 5/10 Előzmény Hannibal Lecter
(1030/4319)
1. Nem tartom magamat többre senkinél, éppen úgy megvannak az egyedi elvárásaim mint bárki másnak.
-1: Szemléletváltást legfeljebb sugallni illendõ, nem a nézõ szájába rágni a film majdnem teljes menetideje alatt. Már a vasárnapi iskolában is utáltam amikor kussban végig kellett hallgatnom az ügyeletes hittantanár prédikációját, ha pedig véletlenül kérdésre nyílt a szám, akkor hülyének néztek és még ostobább allegóriákkal próbálták szemléltetni a mítosz mögötti "erkölcsi tanítást", ha volt benne ilyen egyáltalán. Az Avatar a létezõ legegyügyûbb módszerrel próbálja felnyitni valami olyasmire szemem, amivel már hosszú évek óta tisztában vagyok. Ha pedig az általad emlegetett széles tömegeket csak ilyen infantilis eszközökkel lehet "felébreszteni", akkor nehezen hiszem, hogy bármit is várhatnánk ettõl a tömegtõl a jövõben. Hozzáteszem én nem hiszek ebben a tömeg-elméletben: ha ez így mûködnénk, minden propaganda-tevékenység 100%-os hatékonysággal mûködött volna az ember történelme során - szerencsére nem egészen ez a helyzet.
-2: Cameron korábbi filmjei is korszakújítóak voltak az effektek és a technológiai téren is, lásd Terminátor 2, A Mélység Titka, mégis mindkét film több volt egyszerû vizuális orgiánál. A Quaritch-Sully szimbolikát pedig nem értem miért kell dicsérni, a film majdnem jelenetrõl-jelenetre az életteli na'vi dzsungel és a szürke emberi kolónia között ingázott, ennél nyilvánvalóbb aligha lehetett volna a film. És bocs, hogy megint ezzel jövök, de kiba' naivnak érzem azt, hogy az embereket pár tudós és a fõszereplõk kivételével kizárólagosan "gonoszként" ábrázolták, a na'vik pedig erkölcsileg minden tekintetben fölöttük állnak, csak azért a nyamvadt USB-hajfonatuk miatt. Ez nem magasabb létállapot, ezzel a film azt implikálja, hogy az emberiség biológiailag képtelen túllépni önnön hibáin, a na'vik meg már veleszületetten felsõbbrendûek (na meg az avatarok is).
pawky 2009 dec. 30. - 16:40:59
(1029/4319)
"szokásos amerikai toposzt, hogy a bátor amerikai állampolgár, legyen mégoly átlagos (vagy éppen átlag alatti) némi lelkesedéssel és jópofasággal bármire képes...."

nem tudom egy filmet néztünk e, de amit én láttam ott a nagy ámerikai nemzet fiai lógó orral kullogtak a végén hazafelé....
8/10
RoKKfish 2009 dec. 30. - 16:33:57 8/10
(1028/4319)
Márpedig ezt az emberek nem fogják jószántukból megérteni. Ahhoz ugyanis konszenzusra (ha tetszik kollektív tudatosságra) lenne szükség.
Addig, amíg különbözõ vallások marionett bábjaiként feszülünk egymásnak,
addig, amíg olyan nemzetek/rasszok/kulturák/mittudomén tagjaiként követelünk magunknak igazságot, melyek olyan területeken élnek, amire öt másik is igényt tart ("joggal" ruházza fel ezen igényét, aszerint, hogy a történelem mely idõszakában "birtokolta" azt),
addig, amíg megkérdõjelezzük a "saját" területünkön élõk létjogosultságát,
addig, amíg a pénz korlátlanul elszabadult hatalmának nem vagyunk képesek gátat vetni,
addig hogyan képzelhetõ el bármiben is konszenzus?
Áldemokráciák rabszolgái vagyunk, önnön rendszerünk menthetetlen foglyai, ahol a gazdaság az úr, valamint valós diktatúrák szenvedõi.
Mindezek fényében, a természetpusztítás "csupán" elszabadult poklunk "mellékterméke".
Olyan pokoli színjáték spiráljába került az emberiség, ahonnan saját erejébõl már nem tud kimászni. Elkerülhetetlen a természet válasza, mint külsõ segítség, épp ezért szükségszerû.
Milliárdoknak el kell pusztulnia ahhoz, hogy a maradéknak esélye legyen egy új létszervezõdésre.
Itt fog kiderülni, hogy genetikailag kódolt e a hülyeségünk, vagy képesek vagyunk tanulni a hibáinkból.
7/10
muzeum 2009 dec. 30. - 13:21:48 7/10
(1027/4319)
Tegnap volt szerencsém megnézni. Úgy érzem, a sok lelkendezõ kritika erõsen eltúlzott.

Technikailag profi, viszont ami a történetet illeti:

Az alaptémát (a mögötte álló szellemiséggel) - számomra sokkal hitelesebben - már megcsinálta Miyazaki Hayao (ld. még Csihiro szellemországban, Nauszikaa, Vándorló palota, egyébként a szerzõt magyarul nem Hayao Miyazakinek kell írni)1998-ban a Vadon hercegnõje címû rajzfilmjében. Aki látta, tudja mirõl beszélek, aki nem, annak ajánlom, nézze meg. Amit Cameron mûvelt, az erõsen súrolja a koppintás fogalmát.

Illetve egyvalamit hozzátett az alaptémához: azt a szokásos amerikai toposzt, hogy a bátor amerikai állampolgár, legyen mégoly átlagos (vagy éppen átlag alatti) némi lelkesedéssel és jópofasággal bármire képes. Ezt a hozzáállást mindig csodáltam az amerikaiakban, de sajnos nem hiszek benne.

7/10
10/10
Hannibal Lecter 2009 dec. 30. - 11:28:33 10/10
(1026/4319)
Tényleg ha belegondolunk milyen mély a szakadék. Régen, de még az eszkimók is köszönetet mondtak az elejtett zsákmány felett annak szellemének, ma meg a rákokat pl bakancsal tapossák bele a tartájba. Ez a hülyeség kora és amíg az emberek meg nem értik, hogy senkinek sem tesznek szívességet azzal ha hülyék, sõt kárukra válik, addig nem változik meg ez a tendencia.
10/10
Hannibal Lecter 2009 dec. 30. - 11:21:29 10/10
(1025/4319)
Az õshagyomány emberisége, az aranykori emberiség teljes szimbiózisban élt a környezettel, ennek több szintje is volt. Gondoljunk csak bele, hogy milyen csillagászati ismereteik voltak, mennyire ismerték a környezetet, az alap gondolkodásuk volt más, mert ma azt gondoljuk, mi vagyunk és a természet, régen a természet voltunk mi. Ezt ma már nehéz felfogni, de ez a lét egy csoda volt. A na'vik világa 100%-ban itt is megvolt, de persze nem feltétlen világító növényekkel, hanem színesekkel, nem ilyen ragadozóval hanem olyannal, nem kéke voltunk hanem barnák vagy tudom is én, de sokkal jobban értettük a természet szavát, közelebb voltunk az ösztönénhez, sokkal jobban állatiasak voltunk, de nem a szó rossz értelmében. Az emberiség ma olyan tévúton van, hogy azt itt most kár is lenne feszegetni, ha nem lennének evolúciós borzalmi termék kiskutyák és néhány poros növény a lépcsõházban, talán már azt se tudnánk, hogy honnan jöttünk. Istent teljesen úgy kell elképzelni, ahogy Eyvat, ebbe se mennék bele de ez az egyetlen lehetõség. Az õshagyomány embere, pl az indiánok nagyon sokáig voltak ebben a létállapotban, pont úgy éltek mint a na'vik.
Az emberiségnek az volt az aranykora, ez meg a vaskor és az az Avatar lényege, hogy ez a létszervezõdés nem életképes és ennek már vannak jelei.
10/10
Hannibal Lecter 2009 dec. 30. - 11:11:16 10/10
(1024/4319)
hidd el, hogy már elkezdett beleszólni "eyva", new orleanst pl már nem nagyon építik vissza, decemberben 22 fok és tavaszi vihar, egyenlítõ eltolódás, tengerszint emelkedés, gleccserek és a sarkköri jég kimutatható csökkenése, a légzõszervi betegségek elszaporodása és arról már nem is beszélek, hogy annyian halnak meg egy nap víz és élelem hiány miatt, hogy az egy kisebb népírtásnak felel meg. Szóval már elkezdõdött és persze ezt nem akarják látni az emberek, mert így könnyebb arról nem is beszélve, hogy a bûntudat mindenkiben ott van, de sajnos csak ez a "mindenki" tud változtatni. Gyökeresen meg kellene változtatni a felfogásunk és az értékszemléletünk, de az a gyanúm, ezt csak egy katasztrófa fogja megtenni, amikor már látják, érzik a bõrükön az emberek, amikor már oxigén palackokat kell venni, majd akkor megértik, addig nem, mert vakok és hülyék.
Jerrxy 2009 dec. 30. - 09:00:38
(1023/4319)
Ez meg manapság egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy gondok lesznek. Gondoljatok bele az elmúlt 2 hét idõjárásába. Ideje volt a filmes szakmának is tenni valamit.
8/10
RoKKfish 2009 dec. 30. - 06:35:25 8/10
(1022/4319)
Elnézést az ismétlésekért, de olyan az Explorerem, mint az emberiség. Döglõdik.
8/10
offtopic
RoKKfish 2009 dec. 30. - 06:30:13 8/10
(1021/4319)
De inkább elmagyarázom pontosabban:
Az ember a tetteire folyton kifogásokat és felmentést keres. Ha egy olyan világ természetének - ember általi - pusztítását mutatom be, melyen közvetlen fizikai szinten is minden mindennel kapcsolatban áll, valamint fizikailag létezõ istene van, akkor könnyen elõfordulhat, hogy a nyilvánvaló asszociáció ellenére azt mondja a nézõ:
"Igen ám, csúnya dolog, hogy ezt tettük a saját bolygónkal is, de amikor elkezdtük kivágni a fákat, nem szólt ránk az istenünk, hogy ez hová vezet. Hiszen nincs is istenünk. Nekünk parlamentünk van. Õk tehetnek mindenrõl. Oldják meg õk, stb, stb..." Íme a kifogás.
Másfelõl: Az viszont valóban igaz, hogy mi csak magunkra számíthatunk (a Na'vik iszonyatosan mákosok), mint ahogy azt is tudjuk, hogy letértünk a helyes útról. Ahhoz, hogy visszataláljunk nem kerülhetjük meg a kérdést, hogy miért történt mindez.
8/10
offtopic
RoKKfish 2009 dec. 30. - 06:29:57 8/10
(1020/4319)
De inkább elmagyarázom pontosabban:
Az ember a tetteire folyton kifogásokat és felmentést keres. Ha egy olyan világ természetének - ember általi - pusztítását mutatom be, melyen közvetlen fizikai szinten is minden mindennel kapcsolatban áll, valamint fizikailag létezõ istene van, akkor könnyen elõfordulhat, hogy a nyilvánvaló asszociáció ellenére azt mondja a nézõ:
"Igen ám, csúnya dolog, hogy ezt tettük a saját bolygónkal is, de amikor elkezdtük kivágni a fákat, nem szólt ránk az istenünk, hogy ez hová vezet. Hiszen nincs is istenünk. Nekünk parlamentünk van. Õk tehetnek mindenrõl. Oldják meg õk, stb, stb..." Íme a kifogás.
Másfelõl: Az viszont valóban igaz, hogy mi csak magunkra számíthatunk (a Na'vik iszonyatosan mákosok), mint ahogy azt is tudjuk, hogy letértünk a helyes útról. Ahhoz, hogy visszataláljunk nem kerülhetjük meg a kérdést, hogy miért történt mindez.