Téma: Az ajtó

Szaracén 2012 márc. 12. - 08:55:49
(14/154)
Szeretem Szabó István filmjeiben a hûségét a színészeihez: Andorai Péter, Börcsök Enikõ vagy Bánsági Ildikó nélkül elképzelhetetlen egy Szabó-film (bár utóbbi csak a hangját kölcsönözte Helen Mirrennek).
Szeretem, hogy mindig feltûnik a filmjeiben egy-egy snittben maga a rendezõ, ezúttal nem is akárki társaságában, így elmondhatjuk, három Oscar-díjas is szerepel a filmben. Szerintetek ki a harmadik?
És ha már a kérdéseknél tartunk, szerintetek mire utal az íróasztalon lévõ kis szobrocska?
9/10
offtopic
rues 2012 márc. 11. - 11:45:07 9/10
(13/154)
Elöljáróban szeretném leszögezni: nem vagyok Szabó István rajongó! De ez a filmje kitünõ!!!A szinészkiválasztása
kiváló. Az idõutazásos képei csodásak, a kisérõzene bitang jó. A film legnagyobb értéke a két nõ, akik az abszolút
fõszerepben brilliroztak. Mindent összevetve Szabó Magda szép, megható filmjébõl névrokona-Szabó István igazán
szép filmet alkotott.
9/10
4427 2012 márc. 11. - 08:40:51 9/10
(12/154)
Örvendek, hogy az egy-két soros bejegyzésem egy egész kis mini-esszére ihletett. Minden sorával egyetértek. Köszönöm.
Itt csak annyit tennék hozzá, hogy Martina Gedeck (is) régi kedvencem. A Bella Martha (2001) c. filmben figyeltem fel rá.
Hellen Mirren pedig, úgy látszik, a királynõtõl a bejáró nõig, minden el tud játszani!
9/10
krampampuli 2012 márc. 11. - 00:21:50 9/10
(11/154)
Átgondoltam mit akarok írni, közben belepillantottam a perry írásába és hát lényegében leírta. Elsõsorban Martina Gedeck-et mellett kiállva akartam írni mert a nézõ hajlamos csak a fõszereplõt isteníteni ha jó és ennek homályában a másik fõhõs úgymond nem kap annyi fényt. Pedig Martina alakítása legalább akkora feladat csak nem annyira látványos hiszem Herren karaktere a maga különcségével úgy gondolom könnyebben hozható. Zseniális mindkettõ de nem szabad csak arra fókuszálni ami amúgy is a szemünk elõtt van. Eperjes pedig ma felett hozza a karaktert. Eperjest nem kedvelõknek is merem ajánlani s ha most sem akkor kénytelen vagyok elfogultságot feltételezni. Megy a 9-es.
perry 2012 márc. 10. - 22:57:35 Előzmény 4427
(10/154)
Fura dolog a regény a film és a színház.
A regény olvasó mûfaj, sorról, sorra bennünk feslik fel a két nõ alakja, felruházzuk magunkban õket arccal gesztsokkal. Csak miénk, intim mûfaj olvasni.
A színház az a csoda mikor hús-vér emberek közlik a regény pillanatait, állandó impulzusokat kapunk, gesztusok szépségében gyönyörködhetünk, a színész rabul ejt és elvarázsol.
A film már nehezebb dió, egy dimenziós, másokkal kell megosztani az élményt - ami nem midig áldásos - igen erõs színészi jelenlét kell ahhoz, hogy az intenzív élmény eltaláljon hozzánk.
Szabó István érzésem szerint két színésznõre bízta a filmet, akik mellesleg briliáns szerepformáló tehetségrõl tesznek tanúbizonyságot. Minden egyes képkocka hiteles és drámai amikor õk vannak a színen.
Még azt is mondhatnám , hogy Eperjes Károly is a helyén van , ironikus humorával a két hölgy között.
Amint eltûnik Emerenc és az írónõ közti távolság és utána a két nõ elfogadása egymásra hangolódása Szabó István szakmai bravúrját
dicséri.
Persze mondhatom azt is , hogy ez nem az a film amiben számon kérhetjük Szabó Magda regényének komplex sokrétû
gondolatait a regényfolyam az ajtó metaforáinak "színeit", annál inkább Szabó Istvántól megszokott emberi konfliktusok és a társadalom viszonyát az egyéni drámák mély és hiteles képi megvalósítását.
A regény és a film más és más mûfaj Az Ajtó ebben a konstellációban egy réteget mutat fel adottságai miatt jelesül
Emerenc és az írónõ viszonyát.
Szép és nagyon intenzív érzelmeket közvetítõ film az ajtó már, már azt is írhatnám a klasszikus filmes megvalósítás
jegyében, kissé patetikus képi megfogalmazásban viszont fantasztikus rendezõi színészvezetéssel.
Akár még a filmzene is hozzá tesz valami fájót az érzelmi elfogadáshoz.
Számomra Szabó István filmje néha az Órák csodálatos nõi világát idézi meg az emberi elesettséget, egymásba kapaszkodást, felelõsségét a másik iránt és valljuk be ez sem kevés.
9/10
4427 2012 márc. 10. - 10:49:39 9/10
(9/154)
Én nem az elõzetest láttam, hanem a filmet.

Az erõteljes drámai alapanyag Szabó Magdának köszönhetõ.
A fõszereplõ bravúros megformálása pedig Helen Mirren-nek.
Az egy másik bravúr, hogy egy igazi világsztárt sikerült Szabó Istvánnak, Ragályi Elemérnek megszereznie.
Scarlet Pimpernel 2012 márc. 09. - 09:19:02
(8/154)
Még nem láttam a filmet, de Eperjes már az elõzetesben is rettenetes (megint)...
10/10
Holdon 2012 márc. 08. - 22:28:02 10/10 Előzmény sioux
(7/154)
Gyönyörû és erõs film, mindenkinek ajánlom! Helen Mirren egyszerûen zseniális!
sioux 2012 márc. 07. - 10:36:03 Előzmény desira
(6/154)
Most láttam itt a trailert, és nagyon ígéretes. De Eperjes nekem is túl harsány, amikor pedig halkan beszél, akkor motyog és nem lehet érteni (artikulálni halkan is kell!). A trailer végén sem értem, mit mond.
9/10
desira 2012 febr. 06. - 10:27:22 9/10 Előzmény Manda
(5/154)
Tegnap láttam én is. A két éve tartó hatalmas várakozás szerintem eleve kudarcra ítélte a filmet, na és a másik, amit te is említesz, a regény nagysága. Szabó Magdát szerintem lehetetlen jól filmre tenni. Az egyetlen Abigélen kívül, erre nem alkalmasak. Nagyon elfogult vagyok Szabó Istvánnal az életmûve okán, de el kell ismernem hogy ez a filmje nem lett remekmû, viszont azt is, hogy kihozta a maximumot, amit lehetett ebbõl a könyvbõl. Nagyon tetszett a miliõje, amire mindig nagy gondot fordít. Minden filmje annyira tapinthatóan az adott a korban, környezetben, hangulatban játszódik, hogy érzelmi ív ide vagy oda, interaktív részese vagyok mindegyiknek, és nagyon élvezem. Persze tudom hogy ehhez kellenek Helen Mirrenek, Ragályi Elemérek, de õket is Szabó István hozta, és ebben is nagyon tehetséges. Egyedül Eperjes nem volt hiteles Szobotka, bár õt is nagyra tartom, de ide sokkal visszafogottabb személyiség lett volna alkalmas.
Elõre sajnálom, hogy a kritika le fogja húzni, mert én nagyon élveztem a filmet, egyetlen percig sem unatkoztam, vagy bosszankodtam.
10/10
nrgy 2012 febr. 06. - 09:52:52 10/10
(4/154)
Tegnap láttam a filmet az Urániában, és egy hete olvastam újra a könyvet. Csodálatosan szép film egy csodálatos könyv alapján. Tökéletes atmoszféra, helyszínek, berendezések. Telitalálat a színészek kiválasztása. Gratulálok az alkotóknak!
7/10
Manda 2012 febr. 05. - 21:16:00 7/10
(3/154)
Én most értékelem, de úgy, hogy 2 órája láttam az Urániában. Sajnos ez a film nem sikerült jól. Tudom, jó regénybõl nagyon nehéz jó filmet készíteni, zseniálisból meg pláne. De ha az ember ilyen alapanyagból dolgozik, Helen Mirrenekkel, Ragályi Elemérekkel és társaikkal, akkor azért illene egy picivel többet nyújtani. Fragmentált, szedett-vedett hatást keltõ, érzelmi ívet egyáltalán nem követõ film, helyenként vérciki beállításokkal. Jó, ilyen színészgárdával nagyot nem lehet bukni, de Szabó Istvántól nem ezt vártam. (Pedig milyen nagyon vártam! :( )
Imre_ 2012 jan. 19. - 11:22:01
(2/154)
A Pesti Magyar Színház játszotta még pár évaddal ezelõtt Moór Mariannával (az írónõ) és Csernus Mariannal (Emerenc), az egyszerûen felülmúlhatatlan. De én is várom a filmet.
Hisztini 2012 jan. 18. - 23:31:21
(1/154)
Ez egy nagyszerû regény, mondhatni kötelezõ olvasmány, így Örülök, hogy végre film készült belõle. Bár a trailer alapján Helen Mirren (akit egyébként nagyon kedvelek) sajnos egyáltalán nem az "én Emerencem". Na, majd a film után, hátha...