whitehill 2012 márc. 29. - 10:39:47
(98/518)
Többen is írták más oldalakon, meg említették itt-ott, én is beírom: ez a történet olyan, mint a Battle Royale. Csak ott valahogy minden logikusabbnak tûnik és jobban kidolgozott a lélektan is. A könyv maga olyan tipikus amcsi keménykedés. Hiába írják a Wikin, hogy idézem: "részben Thészeusz és a Minotaurusz görög mítológiájára ... épül". Nem! Ez a könyv mint a Battle Royale, csak azt kevésbé ismeri a nép, mert Japánban játszódik, japán ember írta.

Számomra a könyv sem volt egy nagy volumenû, sodró gondolatokkal teli regény, inkább egy olyan egyszer olvasható, délutáni szórakozás. Oldalakat hagyhattam ki, és úgy is értettem mindent.
Kovács kolléga 2012 márc. 28. - 22:39:28
(97/518)
Még egy megjegyzés: többek között Jennifer Lawrence miatt is érdemes megnézni a filmet. Kiváló színészi teljesítményt nyújt, ráadásul a filmbeli harci felszerelés is nagyon jól áll neki.
Kovács kolléga 2012 márc. 28. - 22:37:24
(96/518)
Megnéztem a filmet. Nagyjából ugyanaz a véleményem, mint ami A tetovált lány David Fincher-rendezte változata kapcsán volt. Soha rosszabb regényfeldolgozást.
Kár, hogy az erõszakos jeleneteket olyan gyorsan elintézték. Ezzel együtt engem nem zavartak a kézikamerás felvételek.
9/10
10/10
vabea 2012 márc. 28. - 21:32:01 10/10
(95/518)
Ha te szeretsz olvasni , akkor ajánlom a moly.hu oldalt, ahol a böngészõben rengeteg könyv van, mindegyikhez tartalom írva és a lap alján pedig az olvasók kritikái.
8/10
Noncika 2012 márc. 28. - 20:35:27 8/10
(94/518)
Már régóta megjelent mind a 3 könyv magyarul, én onnan hallottam még róla anno, hogy a Battle Royale-hoz kezdték el hasonlítani az egyik fórumon, az a könyv meg az egyik kedvenc könyvem. Amúgy szerintem a magyarok se olvasnak kevesebbet, mint a világ többi részén, de nyugodtan cáfoljatok meg.
medvegyev 2012 márc. 28. - 15:26:21
(93/518)
már elég rég kiadták itthon mindhárom részt. és attól, hogy azt hiszed, hogy a magyarok nem szeretnek olvasni, még megjelennek pár ezer példányban a könyvek.
8/10
Horcsogg 2012 márc. 28. - 15:11:45 8/10
(92/518)
Hogyhogy ilyen sokan olvasták a könyvet? Honnan hallottatok errõl a könyvrõl? Én, hogyhogy nem? Úgy tudtam a magyarok nem nagyon szeretnek olvasni, különösen nem angol nyelvû könyvet, vagy le van már fordítva?
10/10
Razze 2012 márc. 28. - 15:07:36 10/10 Előzmény gennyputtony
(91/518)
látszik is hogy nem olvastad a könyvet,ha neked az jött le mondanivalóként hogy mindent tûrjünk
A trilógia fõ történetszála a forradalom lesz,ez fõleg a második könyvben válik egyértelmûvé,de már az elsõ rész végén is lázadozni kezdenek
ezek után fogalmam nincs hogy szûrted le ezt a mondanivalót,vagy nem a filmre figyeltél,vagy aludtál közbe vagy nemtom...
10/10
werti20100 2012 márc. 28. - 14:19:37 10/10 Előzmény gennyputtony
(90/518)
Hát tényleg lejön abból amit írsz, hogy nem olvastad a könyvet....bár úgy tûnik hogy a filmet sem nézted rendesen. Katniss nem azért nem lövi le a játékmestert, mert fél tõle, és csak keménykedni akar, hanem mert jól tudja hogy a Kapitólium lemészárolná az egész családját.Egyébként a körzetekben már megszokták azt hogy minden évben megrendezik a viadalt, és tudják hogy ez ellen nem tudnak semmit tenni.
Ezzel nem veszekedést akarok kezdeményezni, csak ne a filmet hibáztasd azért amiért te nem tudtad átlátni a dolgokat.
gennyputtony 2012 márc. 28. - 11:14:28
(89/518)
Látom a többség elõször olvasta a könyvet és utána nézte meg a filmet. Ebbõl az is következik, hogy azt is látjátok a filmben, ami csak a könyvben volt benne. Én például nem olvastam a könyvet, lehet pont ezért volt egy hatalmas csalódás számomra a film. Azt írják, hogy akció-scifi... hát én rengeteget láttam akciófilmet is, meg scifi-t is. De be kell vallanom, ez mindkettõnek siralmas. A kamerarángás még csak hagyján, bár tényleg az is idegesítõ.

A legidegesítõbb az, hogy kb. nem szól semmirõl, ugyanakkor baromi alattomos a tudatalatt közvetített tartalma. Semmilyen karaktert nem mutat be igazából, sokkal inkább azt szeretné belenevelni az emberekbe, hogy bármekkora szemétséget csinálnak velünk, tûrjünk, játsszunk az elnyomók szabálya szerint. Sokszor majdnem kimentem a terembõl vetítés alatt, annyira tombolt bennem, hogy a karakterek milyen idióta mulyák. Mikor az íjjal kilövi az almát a malac szájából, 2cm-re kellett csak volna arrébb céloznia, hogy tegyen az elnyomás ellen. De nem. Egy "hú de megmutatom, hogy milyen kemény vagyok és itt és most be is sz*rok" karaktere van. Érzelmi, meg szerelmi háromszög? Ugyan már. Ez ugyanolyan szánalmas próbálkozás a film jobb eladhatóvá tételére, mint a Blikk címlapjára mindig betenni egy meztelen nõt.

Nézettségi és bevételi információk. Két okot látok, hogy miért hozott magas bevételt az elsõ héten. Az egyik, hogy a többség a könyv alapján ment be a moziba, a másik pedig a marketing. Az elsõ heti adatok csak a marketinget tükrözik a legtöbb film esetében. Amíg senki nem látott egy filmet, addig az elõzetese és címe (marketingje) ami alapján mennek a nézõk. Kb. a harmadik hét az, amikor már elterjed a film híre... na ekkor érdekes, hogy mennek-e még moziba rá.

Az egészre, mint hab a tortán, az a szánalmas húzás, hogy mi vodafone kedd keretében akartuk megnézni, DE! a forgalmazó kikötötte, hogy ezt nem lehet úgy megtekinteni... majd bemegy az ember és lát egy feliratos filmet a magasabb árért. Arra sz*rtak magas ívbõl, hogy ha már a sok pénz kell nekik kapzsin, talán szinkronizálják. Bár lehet egyszerûen csak nem volt aki adja a nevét a szinkronhoz. Egy biztos. Nekem kidobott pénz volt.
10/10
werti20100 2012 márc. 28. - 09:53:25 10/10
(88/518)
Nekem sokkal jobban tetszik ebben a filmben a szerelmi háromszög, mint a Twilightban, itt nagyon nehéz megtippelni hogy kit választ Katniss.

SPOILER
Egyébként nagyon durva az érzelmi töltete a sztorinak. Ott van Katniss akinek el kell játszania hogy szerelmes Peetába azért hogy életben maradhasson, de tudja azt hogy a gyerekkori barátja Gale látja ezt az egészet és fájdalmat okoz neki. De szegény Peeta helyzete sem könnyû, hiszem õ nem a kameráknak játszik, és tényleg szereti a lányt....
Nekem ebbõl a szempontból a 3.rész tetszik, mert ott végre észreveszi hogy mennyire fontos neki Peeta, és hogy Gale nem tudja vele feledtetni a hiányát.
csancsy 2012 márc. 27. - 21:44:11
(87/518)
Most olvasom a könyveket (már a 3-dik, a kiválasztott eleljénél tartok), és jövõ hétvégén (vagy most hétvégén) tervezem megnézni moziban az elsõ részt:) Nagyon jó, hihetetlenül szuper a könyv:) Érzelmileg, lelkileg "nehéz", megható, néhol helyen humor is van, de elsõsorban az akció, karakterek vannak elõtérben és az érzelmekre hat általában búskomor hangulattal. Mindenesetre nagyon várom már hogy megnézhessem végre a filmet:)

Azt hallottam, hogy megdöntötte a Twilight sikerét (aminek szintén rajongója vagyok, de ez jobban tetszik), így várható a folytatás. Ha jól értesültem most õsszel kezdenek neki a 2. rész forgatásának és 2013 szeptemberében jön a Futótûz (legalábbis így tervezik, persze lehet csúszás benne). Amúgy ebben Finnick karakterére leszek kíváncsi (hogy ki fogja alakítani), nagyon megkedveltem, hozza sokszor a vicces figurát (pl. a kenõccsel ijesszék meg Peetát, stb...), remélem minden rendben lesz vele a végén. Amúgy Futótûz elolvasása után Peetának szurkolok, nagyon szimpi lett a 2-dikban.

Amúgy nem tudom honnan jött az alkonyathoz való összehasonlítás, de köze sincs egymáshoz. Ez sokkal akciódúsabb, szomorúbb, meghatóbb, és az írõnõ stílusa is könnyedebb, jobban érthetõ, és nincsenek benne üresjáratok, végig izgalmas.
10/10
farmosi92 2012 márc. 27. - 21:26:40 10/10
(86/518)
Olvastam Hanula Zsolt kritikáját és nekem nagyon tetszett. De nem csak a kritika, hanem maga a film is. Nem vagyok sem "mindenújfilmetmegnézekamoziba'- típusú" emberke, sem pedig olyan, aki nagy Twilight fannak tartaná magát. Az elsõ kötettel megpróbálkoztam, de csak nem értem a végére...valahogy mindig elaludtam. Suzan Collins olyan világot teremtett meg, (végre alapötlet) ami valóban kultusszá válhat és nem feltétlenül a tinik kultuszává. A könyvet egy nap alatt elolvastam és a filmmel kapcsolatban pedig hatalmas pozitív csalódás ért. Méltó a könyvhöz, jól sikerült alkotás. Végezetül pedig örülnék, ha a film jó híre Futótûzként terjedne tovább :) F.T
Mr. D 2012 márc. 27. - 21:02:14
(85/518)
Az ide-oda rángó kamera nem Gary Ross hibája, hanem sokkal inkább a PG13as korhatárhoz rögeszmésen ragaszkodó stúdióé...
8/10
gabor96 2012 márc. 27. - 17:06:12 8/10
(84/518)
Nagyon tetszett, de legalább az operatõr vagy a producer szólhatott volna a rendezõnek, hogy k*rvára nem lehet látni semmit a verekedõs meg harcolós jelenetekbõl, úgyhogy a fantáziájával találjon ki más kameramozgást. Néha már fájt a szemem tõle és volt, hogy több másodpercre is becsuktam, hogy pihentessem. :D
De egyébként tényleg jó volt, csak egy másik rendezõvel jobb lett volna. Attól tartok ez most már a sorozat végéig így marad, mert ha lesz rendezõ csere, akkor is szerintem megtartják ezt a "különlegességét" a filmnek. Egyébként a költségvetésen is múlott a dolog, mert például a viadal indulásakor azért is vettek ilyen közeliket és rángatták a kamerát, hogy ne kelljen annyi vizuális effektet beletenni a filmbe. Több ilyen is volt, amin látszott, hogy direkt van így megoldva. Ehhez képest így is nagyon drága volt a film, amit nem értek hogy hogyan lehet. Ha a Feláldozhatókat 80 millából, kellemesen letudták forgatni, akkor õk miért ne voltak képesek rá? Tudom, hogy színészi meg rendezõi gázsi, de egyik sem volt olyan név, hogy besz@rjon tõle az ember. Ettõl függetlenül jól megcsinálták, csak sokkal olcsóbban is kilehetett volna hozni.
8/10
Kíváncsi vagyok a folytatásra!
Móni Póni 2012 márc. 27. - 13:53:12
(83/518)
Annak rosszabb, aki képtelen elvonatkoztatni a könyvtõl! :) A film tényleg lassúnak tûnhet a könyvbeli hosszú monológok és a rövid párbeszédek miatt.
7/10
dodszy 2012 márc. 27. - 13:34:53 7/10 Előzmény manzanilla
(82/518)
NEM, egyáltalán nem jobb. Rosszabb, sokkal.
Kovács kolléga 2012 márc. 27. - 12:46:27
(81/518)
Íme Az éhezõk viadalának tarolása:

http://filmtrailer.hu/filmhirek/box-office-hirek-az-ehezok-viadala-minden-idok-harmadik-legjobb-nyitohetvegeje/

Az az érdekes, hogy nem folytatásfilm, nem is túl nagy költségvetésû, ráadásul a fõszereplõ nõ. Ezt se hittem volna, hogy Hollywoodban ilyesmi is megtörténhet...
10/10
werti20100 2012 márc. 27. - 09:59:15 10/10 Előzmény Móni Póni
(80/518)
SPOLIER
Köszi, ahogy olvastam a második könyvet folyamatosan azon kattogtam hogy mi lesz velük. Peeta sokkal jobban megérdemli Katnisst, arról a Gale-rõl alig van valami, és nem szimpatikus.....féltem hogy Peeta meghal a végén vagy ilyesmi
Kovács kolléga 2012 márc. 26. - 21:26:59
(79/518)
Eddig még csak a trilógia elsõ részét olvastam el. Ha minden jól alakul, akkor szerdán fogom megnézni a filmet. Nem tagadom, hogy felnõtt férfi fejjel is érdekel a történet. Talán azért, mert régen találkoztam már olyan sztorival amelyiknek ennyire szimpatikus lenne a fõhõse (ráadásul egy kifejezetten izgalmas és gondolatébresztõ cselekmény kíséretében).

A box office tanúsága szerint hatalmas kasszasiker a film, mert már az elsõ hétvégén majdnem háromszor annyi pénzt hozott, mint amit ráköltöttek. Valahol ez nagyon örvendetes, hiszen a John Carter-féle méregdrága, megalomániás hülyeségekkel ellentétben itt egy kifejezetten olcsó film készült, ahol - ha igazak az eddigi kritikák - a CGI termékbemutató helyett az embereken van a hangsúly.