3/10
Mizantropeee márc. 20. 19:16:22 3/10
(84/84)
A svédet láttam először. Ezt felesleges volt megalkotni. Csak Hanks miatt adtam a csillagokat. Ahogy meg a macsekkal bánt mindenki, legszívesebben felrúgnám mindet.
3/10
Mizantropeee márc. 20. 19:14:41 3/10 Előzmény Révész István
(83/84)
Nálad a pont.
5/10
offtopic
Böhöm jan. 02. 10:35:21 5/10 Előzmény InteriorLulu
(82/84)
Nem baj az, ha fórumon vannak ilyen “viták”, sőt, hátha ragadós példa lehet a kurvaanyázóknak, hogy nem csak hülye-buzi-náci-libsi-síkon lehet véleményeket ütköztetni. Sőt, egy értelmes érvekkel alátámasztott vita az gondolatébresztő, van helye nagyobb nyilvánosság előtt. Főleg ha érzik a felek, hogy hol kell “kézfogással” befejezni.

Magánvélemény és személyes ítélet az alaptémához: Minkét oldalon van igazság, de nekem jelen esetben a szavazatom: 65% sexykex, 35% InteriorLulu. Az “Ezért mondom azt én…” mondat kicsit finomított formájával teljes egyetértenék.

Köszi mindkettőtöknek! :)
6/10
sexykex jan. 01. 12:30:57 6/10 Előzmény InteriorLulu
(81/84)
BÚÉK!
8/10
offtopic
InteriorLulu 2023 dec. 31. - 16:23:26 8/10 Előzmény sexykex
(80/84)
Sexykex, szerintem semennyire nem veséztük ki, például mert nekem egyáltalán nem áll szándékomban ezeket a dolgokat a port-fórumon kivesézni, bármi is erről néha a látszat. A hsz-ed utolsó kb. negyedét (az "Ezért mondom azt én..." kezdetű mondattól végig) például teljesen másképp látom és gondolom, onnantól minden egyes mondat vérzik, de itt elengedem az egészet, tökmindegy... Legyen szép új éved!
6/10
sexykex 2023 dec. 31. - 08:34:08 6/10 Előzmény InteriorLulu
(79/84)
„Nyilván tudod, hogy az amerikai (fősodratú) filmek már a kilencvenes évek óta egyre nagyobb mértékben ügyelnek, hogy a feketék társadalombeli aránya tükröződjön a filmekben is (ahogy például szintén egyre inkább ügyelnek arra is, hogy a negatív fekete karaktereket kellően ellensúlyozzák pozitívakkal).” Na, én erre mondtam, hogy ugyanarról beszélünk csak másképp, mert szerintem ez nem csak ajánlás, hanem pénzügyi érdek is.
Az „érzékenyítésről” valóban más véleményem van. Elfogadom, hogy ami mások hálószobájában történik, az kizárólag rájuk tartozik. Szélsőségesen kifejezve: felőlem egy kecskével is élhet együtt XY, de ne vigye templomba és étterembe, amíg nem tud a párja megfelelően viselkedni.
A „szabadságjogokkal” kapcsolatban. A kommunizmusban evidens volt, hogy a bolsevikok elnyomják a mensevikeket. Mivel a vallásos ember nem számított ritkaságnak, elfogadták az egyházak működését hiszen: „Aki nincs ellenünk, az velünk van”. A demokráciákban is a megválasztott többség irányít és figyelembe se veszi a kisebbségi véleményeket, ha úri kedve úgy tartja. (Miért lenne ez a szexuális identitás terén másképp?)
Miután az üldözendő szexuális perverziók egy részéből természetes viselkedésforma lett, komoly kutatók veselkedtek neki a „melegkérdés” megoldásának. Egy ikerkutatás eredményeként kiderült, hogy „a homoszexualitást az öröklött tényezők és a környezeti hatások együttesen okozzák”. A legújabb eredmény szerint: az ember génjei befolyásolják a szexuális viselkedését, de nincs egyetlen „meleggén”, ami ezt meghatározná. Helyette több ezer gén, egyenként nagyon kis mértékben „felelős” érte, erre jönnek rá más biológiai és környezeti-társadalmi okok. Ezért mondom azt én, hogy az LMBTQ-propaganda káros, mert „divatbuzikat” hoz létre. Az affektáló hím, a lányok seggét markolászó nőstény, a majomparádé felvonulás engem kissé irritál, de a kölyköknek esetleg tetszik. Ezért van az, hogy a „frontharcos” országokban a melegek aránya magasabb, mint Magyarországon. („A megkérdezett magyarok 2 százaléka mondta magáról, hogy leszbikus/meleg/homoszexuális, 3 százalék biszexuális, 1 százalék pánszexuláis vagy omniszexuális, és szintén 1 százalék transznemű, vagy olyan személy, aki nem sorolja magát a férfi/női kategóriákba.”)
Na, most akkor ezt kiveséztük! Ugye?
8/10
offtopic
InteriorLulu 2023 dec. 29. - 12:56:41 8/10 Előzmény sexykex
(78/84)
Csupán mivel a hsz-ed végén írod, hogy végeredményben ugyanazt látjuk, és kicsit másképp, de ugyanarról beszélünk, szeretném leszögezni, hogy bizonyos tekintetben ez nagyon nem így van. Kár egyébként, mert szeretem, amikor másokkal legalább nagyjából ugyanúgy látok dolgokat.
Írod, hogy "...és a melegek HIV vírustól való félelmét is orvosolták, jöhet az új sláger, az LMBTQ következő családja. A liberálisok szabad világában manapság sarkalatos kérdés a szexuális orientáció. Az elnyomott feketéket már felszabadították, következhetnek az elnyomott melegek, transzok és queerek."
Szerintem a mi elmúlt évekbeli közös előzményeinkből gondolnod kellett (!) volna, hogy ezzel a véleményeddel egyszerűen nem fogok tudni azonosulni - és ilyenformán az utolsó mondatodat minimum erősen cizellálhattad volna. Már az idézett rész gunyoros és elidegenítő hangvételétől eleve elhatárolom magam, ám ami fontosabb, hogy a szexuális orientáció nem elsősorban a jelenkori liberalizmus számára sarkalatos kérdés, hanem természetesen az érintett emberek (!), a homoszexuálisok, transzneműek stb számára, akik - micsoda meglepetés - pusztán ugyanazokat a jogokat, ugyanazt a megkülönböztetés, megalázottság, kivetettség nélküli életet akarják, ami a többségi heteró társadalomnak mindig is megadatott. A magukat jogosan liberálisnak tartók számára ettől ez még fontos dolog, nyilván, amennyiben általában az emberi szabadságjogok alapvető fontosságúak az eszmerendszer számára.
6/10
offtopic
sexykex 2023 dec. 28. - 23:21:53 6/10 Előzmény InteriorLulu
(77/84)
„Semmi értelme nem volt újra leforgatni a sztorit. Nem lett jobb és az eredeti svéd változat sem avult még el.” – Ez a magyar filmrajongó szempontjából annyit jelent, hogy ha ismeri a svéd változatot, akkor nincs túl sok értelme megnézni az amerikait is. És, ha valaki látta ezt a filmet, akkor ne kezdje el keresni a svédet. Ez csak egy javaslat volt tőlem.
Hollywood érdekei a legkevésbé sem izgatnak. Sőt, óriási hibának tartom, hogy az amerikai film minden (vagy szinte minden) megnyilvánulását a haszonszerzés motiválja. Ha a világban bárhol sikeres volt egy film, akkor azonnal lekoppintják. Ha a mozikban feketék ülnek, akkor fekete színészek feszegetik a feketék társadalmi problémáit. (Biztos vagyok benne, hogy meglepően pontos statisztikájuk van arról, hogy milyen összetételű közönség, milyen témájú filmekre vesz jegyet és az összes filmbe próbálnak becsempészni olyan témát vagy karaktert, ami a statisztikák szerinti nézőkre hatással lehet.) Mivel az átlag amerikainak már nincsenek megélhetési gondjai és a melegek HIV vírustól való félelmét is orvosolták, jöhet az új sláger, az LMBTQ következő családja. A liberálisok szabad világában manapság sarkalatos kérdés a szexuális orientáció. Az elnyomott feketéket már felszabadították, következhetnek az elnyomott melegek, transzok és queerek.
Amerika és az érzékenyítés? Nevetnem kell. Bevétel optimalizálás folyik, semmi más. Minél több zsetont sikerül kicsengetni egy-egy produkcióból, annál boldogabbak. Már az ötvenes években – amikor én születtem – is éltek transzok, de nem azon keseregtek, hogy miért van rajtuk bugyi, amikor a gatya szellősebb, hanem tejjegyet próbáltak szerezni, mert a gyerekük imádta. (A jegyes tej 1952 és 1983 között volt divatban és csak egy egyszerű – de nem is a legjobb – példa akart lenni.) Viszont változtak az idők és ami a mozin kívül folyik, az bekerül a filmekbe is. Szintézis: végeredményben ugyanazt látjuk, ugyanarról beszélünk csak kicsit másképp.
8/10
InteriorLulu 2023 dec. 24. - 13:32:06 8/10 Előzmény sexykex
(76/84)
Írod: "Semmi értelme nem volt újra leforgatni a sztorit. Nem lett jobb és az eredeti svéd változat sem avult még el. [...] Az új film inkább a társadalmi változásokra reflektál. A fehér barátból fekete lett, a melegből transz és megjelent a közösségi médiás újságíró. Ami változatlan: a fehéringesek világa."

Mivel bazinagy közhely - mert hogy tény -, hogy az amerikaiak elsöprő többsége csakis amerikai filmet néz (magyarán ezesetben fogalmuk sincs a svéd Ovének sem regénybeli, sem filmbeli létezéséről), valamint tény az is, hogy ebben a sztoriban minden fontos benne van ahhoz, hogy az odaáti megfilmesítése is sikeres, rentábilis legyen, igenis értelme volt leforgatni, hiszen valóban tisztes nyereséget termelt. Mint általában az amerikai (vagy inkább hollywoodi) filmek, ez is elsősorban amerikai piacra készült, nem neked, nem nekem, nem a kínaiaknak, nem az európaiaknak, és nem feltétlen az európai ízlés számára...

A másik, hogy ez a változat csak részben reflektál a társadalmi változásokra, mert hogy részben egyszerűen a svéd/európai és az amerikai társadalom különbözőségére. Nyilván tudod, hogy az amerikai (fősodratú) filmek már a kilencvenes évek óta egyre nagyobb mértékben ügyelnek, hogy a feketék társadalombeli aránya tükröződjön a filmekben is (ahogy például szintén egyre inkább ügyelnek arra is, hogy a negatív fekete karaktereket kellően ellensúlyozzák pozitívakkal). A fehér barátból emiatt lett fekete, nem másért.
Az, hogy a melegből transz lett, valóban a társadalmi változásokra való reakció, egyúttal egyébként nyilván az érzékenyítés a célja, amit egyébként szerintem helyesen is tesz. Hiszen - sokak meggyőződésvel ellentétben - nem árt azzal senkinek a filmgyártás, ha a transzneműek elfogadása mellett száll síkra, ha érzékenyíti a maga eszközeivel a társadalmat, egyúttal bármilyen távon is, de javítja a szóbanforgó társadalmi csoport életminőségét, jóllétét. Ez a fajta érzékenyítés a homoszexuálisok esetében már hozott mérhető pozitív hatást, úgyhogy természetes is ez a fajta váltás.
10/10
Fvida 2023 dec. 12. - 13:08:33 10/10
(75/84)
Nem kell túl gondolni! Nézhető, élvezhető film, lehet rajta nevetni, szomorkodni. Az okoskodó kanapékritikusoknak mondanám, nem kell annyit elemezgetni, azt hagyjuk meg az irodalom tanároknak.
6/10
TheOldMan 2023 nov. 30. - 16:40:12 6/10
(74/84)
Minden tiszteletem Tom Hanks felé, de maradok az eredetinél! 6/10.
5/10
cinemad 2023 nov. 26. - 01:42:57 5/10
(73/84)
Itt most én leszek a negatív. Bizonyára van bennem némi mazochizmus ezért néztem meg az "eredeti" svéd film után ezt is, miközben az kifejzetten nem tetszett (Az ember, akit Ovénak hívnak). De úgy voltam Hanks miatt adok egy esélyt neki. Önmagában felbosszant az, hogy Hollywoodban zéró kreativitás létezik, ha nem folytatás, előzmény vagy remake, akkor leforgatnak valamit, amiből pár éve sikeres film készült a világ más részén. Így alapból mínuszból indul nálam minden ilyen alkotás, hiszen a sztori pont nulla eredetiséggel bír. Könyörgöm, sétáljanak már be egy könyvesboltba és vegyenek le egy tetszőleges könyvet a több ezer közül a polcról és forgassanak belőle ők először filmet. Miért olyan nehéz valami újat vászonra vinni egyszer? A főhőst és a történetet nézve könnyen eszünkbe jut a Gran Torino is, annyi különbséggel, hogy ez annak nyomába sem ér. Sem a film egésze, sem Hanks nem hozza azt amit Eastwood. Egyszerűen nem hiteles a mindenkit utáló, besavanyodott szerepben, mert egy ráerőltetett kötelező zsémbes reakciót követően már rohan is és mindenkit segít, támogat. Majd eléggé varázsütésre átváltozik a környék legcukibb bácsijává. Emellett az egész bárgyú és kicsit bugyuta. Az új szomszédok, az események. Nem beszélve az itt főgonoszt játszó, egyébként az Up című meséből kölcsönzött minden időst csalárd módon idősek otthonába záró kapitalista szervezetről. Időnként vártam, hogy mikor adja fel hősünk az eredeti tervét, és megy fel a tetőre néhány lufival, hogy elinduljon inkább a Paradise Falls-hoz. De visszatérve, a leszámolás a film végén a nagy gonosz céggel egy annyira bugyuta jelenet, hogy az már már kellemetlen. Az LMBTQ érzékenyítés természetesen nem hiányozhat. Ahogy az eredeti filmben sem volt, itt sincs semmi értelme ennek a szálnak. Annyit fejlesztettek az amcsik a svéd karakteren, hogy ott egy meleg srác szerepelt, ami itt már nem téma, legyen inkább transz. Semmit nem ad hozzá a történethez, teljesen öncélú volt betenni egy nembináris szereplőt a filmbe, mert azon kívül, hogy háromszor megjelenik a képernyőn, ami alatt annyit tudunk meg róla, hogy nagyon kedves személy, aki három munkahelyen dolgozik keményen, és természetesen genderideológiai okokból kifolyólag kidobták otthonról. Semmi hatása nincs a szereplők életére és a történetre. Tipikusan a kötelezően beillesztendő panel a szokásos üzenettel. Tényleg annyira felesleges ez. Összességében szerintem fogyaszthatóbb mint az eredeti, ha ezt látom először, akkor lehet jobban tetszett volna, de mivel pontosan ismertem a történetet így nem adott semmi újat. Nézhető, de én maradok a Gran Torino-nál, vagy bármikor előbb elindítanám még az Up-ot is, ha zsémbes öregember szomorkás, humoros történetére lennék legközelebb kíváncsi.
Anna Dé 2023 nov. 25. - 17:03:32 Előzmény Vik
(72/84)
Svédek még nem koppintottak Amerikából, pláne hogy az író is svéd, aki a könyvet írta amiből a film készült, az amerikaiak viszont annal jobban szeretik másolni mások munkáját. Én azt láttam előbb. Jobban is tetszett. Ez csak egy koppintás. :) De legalabb megnyerték Ottónak Tom Hankset. Akin nem fog az idő vasfoga.
10/10
Ahoj poplacsek 2023 nov. 25. - 16:58:09 10/10 Előzmény Vik
(71/84)
A svéd az eredeti, de amúgy ez is nagyon jó volt. Meg az is.
9/10
Vik 2023 nov. 25. - 15:15:28 9/10
(70/84)
Egy az egyben gran torino (2008!) Remake és akkor elvileg a túlharsogott 2012-es "eredeti" mű is vagy plágium? Ez tetszett amúgy. Ugyanúgy végig bőgtem, mint az Eastwood filmet. Ezekután nem nézném meg a svéd koppintást.
7/10
Révész István 2023 nov. 05. - 20:14:28 7/10
(69/84)
Még akár lehetett volna jó film is, de mikor előkerül egy üldözött transznemű... Még hiányzott volna bele egy homokos néger zsidó, akkor tökéletes amcsi film lett volna :)
9/10
sioux 2023 nov. 01. - 11:45:32 9/10 Előzmény gyereamozibabe
(68/84)
Ezzel nem értünk egyet. Otto eleinte mindenkivel mogorva. A transznemű srácnak is azt mondja először, mikor nem tud hova menni, hogy ez nem motel. A mexikói származású családdal meg sokáig kifejezetten mogorva. Egyébként meg miért ne válogathatná meg bárki, hogy kivel mogorva és kivel nem. És egy film megszületésének nem kritériuma, hogy szerinted kell-e indok a megszületésére; sőt nem kell senki szerint sem indokoltnak lennie, elég az, ha az alkotóknak van rá indíttatása (és még a költségeket is elő tudják teremteni.). Nekem elég indok, hogy tetszett a film, jó volt, hogy megnéztem, ha nem is katartikus, de jó érzéssel töltött el. Egyébként a film érzékenyítési szándékával sincs semmi baj, az acsarkodás helyett inkább törekedjünk az érzékenységre, megértésre, netán kooperációra.
9/10
sioux 2023 nov. 01. - 11:32:54 9/10 Előzmény Józan Paraszt
(67/84)
Ebben nem értünk egyet. Neked az, nekem jó volt. Emberi film hétköznapi emberekről.
9/10
sioux 2023 nov. 01. - 11:31:37 9/10 Előzmény patty567
(66/84)
Rosszul tetted. Jó kis film.
9/10
koczanradiosbalint 2023 okt. 07. - 22:00:51 9/10
(65/84)
Szép történet.