Wilde 2010 aug. 10. - 17:30:10
(21/41)
Michael Mann tehetséges rendezõ.
Slussz. Nem egy alapmû van neve mellé feljegyezve: ez a film viszont nem tartozik sokak kedvence közé itthon, ám ha rápislantunk az IMDB-re, sokak megdöbbenését válthatja ki, hogy majdhogynem ugyanúgy áll, mint a Vörös sárkány.
A két film sorsa ismert, ez amúgy szép lassan eltûnt a süllyesztõbe, a Vörös sárkányt korrekt darabnak tartják a Lecter univerzumban. Tehetik, az inkább átlagrendezõ Brett Ratner egyáltalán nem rossz filmet pakolt az asztalra, és színészekbõl se állt épp rosszul dolgozata.
Hannibal Lecter: talán kevesen nem ismerik Thomas Harris hõsének nevét. Borzalmas tettei ellenére észre lehet venni a nézõkben, szimpátiával fordulnak felé, egy emberevõnek drukkolnak...hiába, az emberi természet rejtelmei, persze ehhez kellett Sir Anthony Hopkins zseniális játéka, aki bár több karaktert megformált pályafutása során, szinte mindenki ezzel azonosítja.
Talán Mann rendezõi stílusán kívül ez a legalapvetõbb hibája az Embervadásznak, Brian Cox 5 perce egyszerûen súlynélküli, a Vörös Sárkányban érezhetõ a doki jelenléte. Cox amúgy jó színész, de ide egyszerûen nem való, illetve gyakorlatilag elfelejtették megírni szerepét is. Lecter ebben a moziban majdhogynem a legutolsó statiszta, kis túlzással.
Ezen kívül Mann jó szokásához híven, teleerõltette a filmet a 80-as évek zenéivel, akkor is tré muzsikák voltak azok, ma meg pláne. Rendezõnk a feszültségteremtésben se volt épp a toppon, illetve Will Graham és a felesége közti feszültségbõl semmit nem érzékeltetnek, meg talán hiba Francis Csorbafogú” Dollarhyde alakját csak a film közepétõl beleszõni. Amúgy az alkotók ott is vétkeztek, hogy a vak nõ és a killer kapcsolatát nem boncolgatták, illetve Francis motivációit se nagyon emelik ki, mindamelett finoman szólva eltér a mû és a regény, amit persze sokan nem bocsátanak meg.
Ám vannak pozitívumai is a filmnek, amik miatt nem az átlagost nyomogattam neki, mégpedig hogy Mann stílusa még így is átszövi a mozit, olykor rá is lehet fogni, szinte mûvészi munkát adott ki kezébõl, - kérdés, egy sorozatgyilkosos mozihoz ez mennyire passzol. Emelett el kell ismernem, William L. Petersen lényegesen összetettebb alakítást nyújt, mint jó pár évvel késõbb Edward Norton, természetesen nem azért, mert jobb színész. De Petersen játékában érezni a nyomottságot, félelmet, és a vívódást, többet is nyújt, mint szemlátomást a forgatókönyv elvileg engedne neki(ebben az idõben egész jól ment amúgy neki).
Francis Csorbafogú megformálása Tom Noonan alakításában csak annyira jó, amennyire azt engedték neki, igaz, nincs is annyit a vásznon, mint Ratner mozijában Fiennes, aki viszont ott maximumot nyújtott-tõle sose meglepõ ugyebár. A film lezárása bár képi világában érezhetõ a direktor stílusa, ám valahogy hiányérzetet hagy a nézõben, olyan...semmilyen, nem is szólva a fentebb említett eltérésektõl.
Mann mozija radikálisan más, mint Brett Ratner dolgozata, és igazából a regény feelingjének is mer hátat fordítani. Nem mondom hogy jól tette:de egy nagy rendezõ egyik korai zsengéjének még így is betudható, és kétségkívûl érdekes munka. Ám kellett Jonathan Demme filmje, hogy a filmuniverzum kibõvüljön minden idõk legintelligensebb, és legvonzóbb???sorozatgyilkosával, és megtudjuk, hogy akiknek rossz a modoruk-Delpiero)) - azt megeszik.
Peppo 2010 júl. 25. - 18:30:38
(20/41)
Tipikus Michael Mann film, a jó értelemben. A zenei aláfestés, mely filmjeinek mindig fontos része, nagyon jól sikerült, és bár a mai fülnek már szokatlan a 80-as évek stílusa, ez a film akkor is egy nagyon jól sikerült darab. A gyilkos sokkal hitelesebben van ábrázolva, mint a feldolgozásban, hiába ott többet lehet megtudni róla. Emlékszem, még nagyon fiatalon láttam elõször a filmet, a hideg kirázott tõle. De általában a többiek játékával sincs gond.

A feldolgozás sajnos elõre látható volt, mert a bárányok hallgatnak után még le kellett húzni pár bõrt Lecterrõl, és persze ennek már õ lett a központi figurája. De az eredeti jobb.

Apróbb hibák, nem tetszõ részek ebben is vannak, de akkor is kötelezõ darab.

10/9
10/10
psytrance 2010 máj. 27. - 17:07:34 10/10
(19/41)
trip-film. Szomorú, ma már csak a Lynch képes olyan filmet csinálni, amiért jobban megéri fizetni, mint a narkóért. 10/10
10/10
psytrance 2010 máj. 27. - 17:01:59 10/10
(18/41)
Aki még nem látta a Manhuntert, az még nem látott thrillert. Elõször egy rozzant vörös inzertes fekete-fehér tv-n láttam kisebb koromban. Iszonyat nagy feelingje van!!! A Shriekback-zene, az operatõri munka és a visszafogottság gyönyörû. Nem csoda, hogy megbukott, mert a hozzászólásokat elnézve sok vak és mûvészetre érzéketlen ember van még ma is. Mindegy. Talán vissza kéne menni az idõben hogy újra ilyen filmeket csináljunk... Mann is elfelejtett azóta rendezni. A mozi kb. 1995 óta meghalt.
5/10
grubesa 2010 márc. 12. - 20:16:53 5/10
(17/41)
Hát..., (sajnos) én elõbb láttam a "a vörös sárkány" címû filmet, ezt inkább kriminek semmint thrillernek tituálnám.
Áramlik belõle erõteljesen a 80-as évek íze, az újrafeldolgozás sztem sokkal jobb.
5-10
10/10
Kendy 2010 febr. 26. - 22:49:53 10/10
(16/41)
Nekem nagyon tetszett ez a film is.

Igaz ebben nem Hannibal Lechteren van a fõ hangsúly.
Keveset szerepel benne sajna de nagyon jól alakítja
Brian Cox.
10/10
vizeri 2009 okt. 29. - 09:46:39 10/10
(15/41)
Ezt a filmet most láttam elõször, már 20 éve pályáztam rá. Beváltotta a hozzá fûzött reményeimet. Mestermû, nyomasztó a zenéje, a vágás az operatõri munka és a forgatókönyv/rendezés is kiváló. A szereplõk is mind nagyot alkottak, még az is szerencse h. ezt még nem szinkronizálták ujra...
Tegnap késõ esti programnak naqyon megfelelt a Filmmúzeumon, pláne hogy már az egész Család aludt és utána még járkálnom kellett a sötét szobákban...
Koztom 2009 okt. 23. - 22:45:07 Előzmény Marlon Brando
(14/41)
Nem tudja valaki a fantasztikusan jó zenéjét, hogyan lehetne megszerezni?
10/10
Marlon Brando 2009 okt. 16. - 17:02:06 10/10
(13/41)
Nálam abszolút 10-es a film, méltánytalanul elfelejtett remekmû a nyolvanas évekbõl
k11zoltan 2009 okt. 08. - 01:29:27
(12/41)
Bizony bizony!
A vörös sárkány a nyomába sem ér.

Egyébként is utálom a jelenetrõl jelenetre lekopírozott filmeket.
durci 2009 okt. 07. - 22:16:53
(11/41)
Hát Wmitty, gratulálok! Értékes és bölcs a hozzászólásod. Csak így tovább!!
wmitty 2009 szept. 09. - 22:59:12 Előzmény kaprip
(10/41)
Komolyan, százszor?
Ez elképesztõ! Ha az a film az egyetemes mozitörténet kiemelkedõen legjobb alkotása, száz év egyedülálló remeke, ez pedig minden idõk alulmúlhatatlan szégyene, amit csak celluloidra gányolhattak valamilyen szánalmas kóklerek... még akkor is nehéz elképzelni a százszoros különbséget. Azt hiszem, itt mindenképp történelmi távlatok villantak fel.
1/10
kaprip 2009 máj. 24. - 22:29:24 1/10 Előzmény norton15
(9/41)
Én a Hannibál sorozat vörös sárkányát láttam elõbb, szerintem az 100x jobb volt.
offtopic
norton15 2008 dec. 10. - 16:06:36
(8/41)
A regényben úgy volt, mint a Sárkányban. Annyi volt csak ott a változtatás, hogy a finálé nem a tengerparton volt, hanem a házban (ott jobban lehet feszültséget teremteni).
Miner79 2008 dec. 10. - 15:13:52
(7/41)
Most néztem meg ezt a filmet. Rám nem volt olyan nagy hatással, szerintem a Vörös Sárkány jobb rendezés. A Graham-et játszó színész viszont jobb választásnak bizonyult, mint Norton, pedig a Legbelsõ félelem és a Fight Club óta nagyon szeretem õt. A Sárkányban viszont jobb volt Fiennes, mint az itt látható "rosszfiú"-színész. A Sárkányban csupán a végét sajnáltam, "túlhollywoodi" befejezése lett. Kíváncsi lennék, a regényben melyik befejezés található, de, gondolom, Az embervadász-féle.

Tisztelem Mann-t, hisz sokat tett már le az asztalra, de

SPOLIER

azt azért nehezen bocsátom meg egy rendezõtõl, amit a film végén, a "nagy leszámolás" során megtett, amikor Graham lelövi a "rosszfiút", a vér a falra fröccsen a háta megett, de amikor elterül a "rosszfiú", már tiszta a fal. Brrr... az ilyenek eléggé el tudják venni a kedvemet.
9/10
Roy Mustang 2008 okt. 18. - 23:41:45 9/10
(6/41)
Ez tényleg elfeledett film:(
A nyitójelenet elképesztõ ahogy látjuk a gyilkost felmenni a lépcsõn miközben halljuk azt a nyomasztó,fura zenét.
Grahamet alakító W.L.Peterson alakítása nagyon jó, nemcsak a gyilkossal de "saját magával is küzd"
Brian Cox mint Hannibal Lecktor nem olyan félelemetes mint Hopkins,de itt nem is õ a lényeg,a játéka mégis jó.
A Fogtündért játszó férfi hátborzongató,az ember nem tudja levenni róla a szemét,én frászt kaptam tõle még akkor is ha nem csinát semmit.
Gondolom a nemrég készült feldolgozást jobban ismerik,lehet azért forgatták újra mert ebbe nem Hopkins szerepelt vagy másért......
Az Embervadász egyedi darab,Mann egyik remeke!
7/10
zee944 2008 okt. 18. - 17:10:58 7/10
(5/41)
Valóban egészen jó darab ez, de azt hiszem, azt azért filmsznob gõg mondatja sokakkal, hogy a Vörös sárkánynál jobb.

7/10
9/10
Roy Mustang 2008 okt. 18. - 16:42:57 9/10 Előzmény Miki1900
(4/41)
Én pl.ezt láttam elõbb, mint a Vörös Sárkányt jobban is tetszett.....pedig Norton jó volt!
Majd késõbb írok róla néhány sort...........
Miki1900 2008 júl. 19. - 12:32:15
(3/41)
elkezdtem nézni, és rájöttem, h a vörös sárkány jelenetrõl-jelenetre ugyanezt másolta le. unalmas már így.
azt mondják, ez jobb, mint az. mondjuk a cella élethûbb az biztos. ott meg jobban néz ki.
CDK 2008 márc. 22. - 10:51:28 Előzmény goodboy
(2/41)
Nagyon állat ha jól emléxem a Rakéta regényújságban jelent meg folytatásosban iszonyat izgi volt függõ lettem aki tudja szerezze meg írásban is.